Szabó Magda esszéíró-pályázat 2010
2010 március 29

Szabó Magda esszéíró-pályázat 2010


A „Szabó Magda Szellemi Örökségéért” elnevezésű, a nevelés és oktatás, képességfejlesztés és ismeretterjesztés, kulturális tevékenység és kulturális örökségmegóvás feladatait vállaló közhasznú alapítvány Szabó Magda (1917. október 5. Debrecen – 2007. november 19., Kerepes) szellemi örökségének őrzésére, ápolására jött létre 2009 őszén.

 

Vállalásai között szerepel a tehetséggondozás, kulturális programok szervezése és lebonyolítása, a Szabó Magda munkásságát feldolgozó munkák, az író életművét felidéző irodalmi-művészeti alkotások létrejöttének támogatása. Együtt kíván működni a közhasznú tevékenységeinek profiljához illő intézményekkel, műhelyekkel és más civil szervezetekkel, közös programokat szervez, a köz- és felsőoktatásban tanulókat/hallgatókat mozgósító versenyeket és pályázatokat ír ki, iskolákkal és könyvtárakkal működik együtt.

 

■ Egyik első nagyszabású programként 2010 márciusában a Szabó Magda Szellemi Örökségéért Alapítvány a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumával és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központtal közösen hirdeti meg Szabó Magda Esszéíró-pályázatát, középiskolai (14–19 éves korosztály) kategóriában.

 

■ A középiskolások egyénileg pályázhatnak önálló esszével (8–12 oldalon, 15–25 ezer karakter terjedelemben). A pályamunkákat a következő témakörökben lehet elkészíteni (zárójelben a téma továbbgondolásához – személyessé tételéhez vagy aktualizálásához – szükséges Szabó Magda-művek címét adjuk meg):

  1. Hétköznapi hősiesség hajdan és ma (Abigél; középpontban Kőnig tanár úr vagy Horn Mici figurája)
  2. Lázadás egykor és ma (Abigél; Vitay Georgina alakjának értelmezése a jelenből)
  3. Konzervatív vagy szabad szellemű az ideális iskola? (Abigél; a Matula és saját iskolám összevetése)
  4. Az alkotás titkai (A Kívül a körön c. esszékötetből Az író ideje c. levél egyéni értelmezése)
  5. Döntések és választások (Csokonai életének drámája A macskák szerdája alapján) 

■  A pályázatokat 2010. május 31-éig kell postára adni a Dóczy Gimnázium címére (DRK Dóczy Gimnáziuma, 4024 Debrecen, Kossuth u. 35–37.); a borítékon fel kell tüntetni: „Szabó Magda Esszéíró-pályázat”.

 

■ A zsűri nyáron értékeli az első fordulóban beérkezett pályázatokat, és a legjobbakat a 2010 októberében, Szabó Magda születésnapján hagyományosan megrendezett Matula Napok keretében szervezett szóbeli döntőre hívja.  A döntő résztvevőit 2010. szeptember 6-áig írásban értesíti.

  A döntő időpontjában Szabó Magda irodalmi tevékenységét elemző tudományos tanácskozást tartunk. 

 

 ■ Az első két helyezett (egy-egy felnőtt kísérővel) egyhetes olaszországi utat nyer, a további díjazottak 30, illetve 20 ezer forint értékű könyvutalványt és ajándékkönyvet, valamint Szabó Magda-emlékplakettet kapnak.  A pályamunkák színvonalától függően, tervezzük az esszék kiadvány formában történő megjelentetését.

 

forrás: http://www.kpszti.hu/node/490

 
 

Almenü

Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás Spam 
Csapda