Fiatal művészek alkotásait várják a kormányhivatalok
2011 augusztus 11

Változatos megyéink pályázat

Fiatal művészek alkotásait várják a kormányhivatalok

Változatos megyéink az Európai Unióban címmel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó kormányhivatalok és a Hungarofest Nonprofit Kft. közös művészeti pályázatot hirdetnek fiatal képzőművészek, alkotók számára. A pályázatra olyan művészeti alkotásokat várnak, amelyek üzenete a kormányablakokhoz köthető. A nyertes pályaműveket a kormányablakokban, illetve kormányhivatalokban fogják kiállítani, és önálló gyűjteményt fognak alkotni, amely a nagyközönség számára is megtekinthető lesz.

A pályázat kiíróinak szándéka, hogy a kultúrán, a művészeten, a fiatal tehetségeken keresztül új, eddig ismeretlen művészeti értékek alkotását ösztönözze, amelyeket hazánk, illetve az egyes megyék szeretete, identitása ihlette.

A pályázat célja továbbá, hogy a fiatal képzőművészeknek, tehetségeknek lehetőséget adjon a bemutatkozásra. Minden Magyarország területén belül állandó lakcímmel bejegyzett 18 és 35 év közötti magyar állampolgár pályázhat már meglévő, vagy újonnan elkészített saját művészeti alkotásával. Minden pályázó legfeljebb egy művészeti alkotással pályázhat.

A pályaművekből a szervezők szándéka szerint értékes önálló gyűjtemény jöhet létre, melyek nem valamely zárt múzeumban, hanem az emberek számára nyitott kormányablakokban, kormányhivatalokban lesznek megtekinthetőek.

Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy művészeti ágat képvisel, vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, zeneművek megjelenítéséről, népművészetről, irodalomról, s mindezek vizuális megjelenítéséről. A fő hangsúlynak a beérkezett pályaművek vizualitásán, vagyis az adott téma képi megjelenítésén kell lennie. Fontos szempont a művészi érték, amit a beérkezett alkotás képvisel, annak újszerűsége és informatív jellege és az, hogy mennyit árul el az alkotóról és a településről, megyéről, az alkotás témájáról, mennyire kapcsolható az Európai Unióhoz.

Az alkotónak abban a megyében kell pályáznia, ahol állandó lakcíme is be van jegyezve. Minden megyében külön nyertest hirdetnek, az első helyezett díjazott alkotók 750 ezer, a másodikak 500 ezer, a harmadikak pedig 250 ezer forint elismerésben részesülnek. A kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak által elnökölt zsűri által arra érdemesnek ítélt, de nem díjazott alkotásokból külön kiállítást szervezhet.

A pályaműveket 2011. szeptember 15-ig kell leadni a kormányhivatalok épületében.

A pályázatról bővebb információ a www.valtozatosmegyeink.kormany.hu honlapon érhető el.