Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2017_09_okt

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVII. évf. 9. szám, 2017.október

Lapzárta: október 11.

Szerkesztőbizottsági: október 16. 17.00

következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Óvoda

Iskola

Futóverseny

Október 11-én, ragyogó napsütéses napon tartotta az őszi futóversenyét az alsó tagozat.
Kegyes volt hozzánk a vénasszonyok nyara, izgatottan készülődtek a kis elsősök, hogy kipróbálhassák magukat az első versenyen.
Eredményeink a következők lettek:
1.osztály
Fiúk: Lányok:
1. Burján Dávid 1.Bernáth Szonja
2. Balla Krisztián 2.Sallai Lili
Kiss Benett
3. Blaha Zoltán 3.Hamar Szamira

2. osztály.
Fiúk: Lányok:
1. Völgyesi Krisztofer 1.Füg Dorina
2. Győri Péter 2.Antal Fruzsina
3. Tóth István Koppány 3.Szolnoki Barbara

3.osztály:
Fiúk: Lányok:
1. Mikolay Milán 1.Szentgróti Lelle
2. Tóth Ruben 2.Lőrincz Kincső
3. Tóth Bence 3.Domokos Anita

4.osztály
Fiúk: Lányok:
1. Palotai Kristóf 1.Szolnoki Beatrix
2. Andó Máté 2.Nagy Regina
3. Mikolay Máté 3.Cseresnyés Anita

Felsős futóverseny

A Herman Ottó Általános Iskola felső tagozatos diákjai 2017.10.12-én mérték össze gyorsaságukat az idén megrendezésre kerülő őszi futóversenyen. A gyerekek 4 versenyszámban indulhattak, melyek a 60 m-es síkfutás, a hosszútávfutás, a váltó verseny, és egy úgy nevezett „iskola bajnokai” kör, ahol bárki indulhatott, és itt derült ki, kik az iskola legjobb futói. A versenyek jó hangulatban teltek, mindenki próbálta kihozni magából a maximumot. Voltak kiemelkedő eredmények, és volt, aki mind a négy kategóriában dobogós helyen végzett! Gratulálunk minden részt vevő diáknak!

Eredmények:

60 m –es síkfutás lányok:
1. Zay Emese
2. Ecsedi Nikolett
3. Fábián Boglárka

60 m- es síkfutás fiúk:
1. Farkas Dominik
2. Erdei Balázs
3. Udvardy Koppány

Hosszútávfutás 5 évfolyamos lányok:
1. Zay Emese
2. Katarov Csenge, Fábián Boglárka
3. Frunza Kitti

Hosszútávfutás 5 évfolyamos fiúk:
1. Zay Bence
2. Vaszi Mihály
3. Kovács Márk Dominik, Dienes Donát

Hosszútávfutás 6 évfolyamos lányok:
1. Győri Vanessza
2. Ecsedi Nikolett
3. Budai Virág Kitti

Hosszútávfutás 6 évfolyamos fiúk:
1. Udvardy Koppány
2. Sárosi Zoltán
3. Mókus Gergő

Hosszútávfutás 7 évfolyamos lányok:
1. Imre Réka
2. Berecz Bernadett
3. Vaszi Krisztina

Hosszútávfutás 7 évfolyamos fiúk:
1. Farkas Dominik
2. Trizna Olivér
3. Göndör Martin

Hosszútávfutás 8. évfolyamos lányok:
1. Marossy Flóra
2. Lakatos Enikő
3. Pechula Krisztina

Hosszútávfutás 8. évfolyamos fiúk:
1. Békési Attila
2. Pető Zoltán
3. Erdei Márk

Iskola bajnokai lányok:
1. Zay Emese
2. Vaszi Krisztina
3. Gruber Fanni, Fábián Boglárka

Iskola bajnokai fiúk:
1. Farkas Dominik
2. Sárosi Zoltán
3. Kovács Márk Dominik

Váltóversenyben 2 csoportban indultak a versenyzők mivel 8 csapat jelentkezett.

1 csoport dobogósai:
1. Fábián Boglárka, Zay Emese, Katarov Csenge, Szabó Máté
2. Tóth Barbara, Palotai Lili, Pellegrini Dorina, Turbucz Csenge
3. Ignácz Regina, Matusek Réka, Bakos Csenge, Frunza Kitti

2. csoport dobogósai:
1. Nagy Nikolett, Zsólyomi Nikolett, Imre Réka, Katarov Réka
2. Zay Bence, Katarov Márton, Dienes Donát, Kovács Márk
3. Sárosi Zoltán, Aczberger Alexander, Vaszi Mihály, Szilágyi Csaba

CIKKÍRÓ

Az állatok csodálatos barátok….és életünk fontos részei

Az idén sem feledkeztünk meg az Állatok Világnapjáról. Iskolánkban ehhez a naphoz kapcsolódóan - hagyományunknak megfelelően - kisállat-szépségversenyt rendeztünk. Iskolánk udvara megtelt cicákkal, hűséges házőrzőkkel és különböző hüllőfélékkel. A legtöbb szavazatot kapott gazdi, no és a legszebb „kiskedvenc” is jutalomban részesült.

Újításként először hirdettünk „állati portfólió” készítést, melyben a gazdiknak a házi kedvencüket kellett bemutatni képekkel, rövid leírásokkal. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet: A hozzánk oly közel álló kisállatokat nem csupán a kedvességükért, szépségükért tartjuk, hanem gondoskodnunk kell róluk, ápolnunk kell őket és a megfelelő táplálkozásról és orvosi ellenőrzésről sem feledkezhetünk meg.

Egytől egyik ötletes és látványos munkák érkeztek, amelyek azt mutatják, hogy a gyerekek állatok iránti szeretete természetes, csak segítenünk kell őket, hogy ezt a szeretetet jól fejezzék ki és ne feledkezzenek meg kedvencük felelős gondozásáról sem. Az „állati portfóliókat” a diákönkormányzat is értékelte.

Sebestyénné Fehérvári Márta
Diákönkormányzat segítő pedagógus


A ragyogó őszi napsütés is kedvezett iskolánk tanulóinak, hogy újra elővegyék a talicskákat és körbejárják a falu utcáit, a már régebben otthon összegyűjtött újságokért, kartonokért. Mindezt azért tették, mert az iskolai papírgyűjtési akció keretein belül október 12-én és 13-án az iskola udvarán két üres konténert kellett megtölteniük. Sikerrel jártak, hiszen 6 és fél tonna papírt szállítottak el. A gyűjtésben a legaktívabb volt, így a legtöbb papírhulladékot a 6.a osztálynak sikerült összegyűjtenie szoros versenyben az 5.a osztállyal.

Köszönjük mindenkinek a munkáját. A szorgos tanulók, akik sok-sok papírt hoztak, zöld pontban részesülnek, ahogy jutalomban részesül a legtöbb papírhulladékot gyűjtött osztály is.
Sebestyénné Fehérvári Márta
Diákönkormányzat segítő pedagógus

Katolikus

Ha itt lettél volna!

Október! Az ősz kezdete, a nyár elmúlása. Megemlékezünk, emlékezünk szépre, jóra, fájdalmasra és örömtelire.

Vigadalommal búcsúzott a szeptember. 23-án, szombaton Falunap - szüreti vigasság, főzőverseny volt. Nagy örömünkre harmadik alkalommal első helyezést ért el Sólyom Zoltán, aki idén finom kakaspörköltet készített.

Október 5-én az aradi vértanúkra emlékeztünk:
1849. október 6-án Pesten kivégezték Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Aradon a tizenkét tábornokot és a főtisztet. A Mártírok parkban elhelyeztük a koszorút és a mécseseket, és imádkozva emlékeztünk a vértanúkra.

Részt vettünk Szabó Magda írónő 100. születésnapja alkalmából tartott emlékesten.

Október 13. (1917-2017) a Fatimai Szűzanya jelenéseknek 100. évfordulója. Ünnepi Szentmise és megemlékezés volt Soroksáron a Fatimai Szűzanyának szentelt Szent István Király Plébánia templomnál.
1916. május 16-tól 1917. október 13-ig három angyali és hat Mária jelenés volt. 1916. tavaszán három pásztor gyermek a 10 éves Lucia a 9 éves Ferenc és a 7 éves Jácinta játszadozás közben egy ifjút látott, aki a béke angyalának nevezte magát és imádságra buzdította őket. Ezután következtek a jelenések mindig a megadott időpontokban Fatimában,a Szűzanya Lucia által az egész emberiségnek mondotta:
„NEM HAGYLAK EL TÉGED SOHA. AZ ÉN SZEPLŐTELEN SZÍVEM LESZ A TE MENEDÉKED, ÉS UTAD MELY ISTENHEZ VEZET”

Október 23-án az 1956-os forradalom alkalmából elhelyeztük koszorúnkat a Mártírok parkban.

Készülünk a Mindenszentek ünnepére, a Halottak napjára. Temetőket járva emlékezünk kedves hozzátartozóinkra, barátainkra.

Kedves Olvasókat szeretném tájékoztatni, hogy a felsőpakonyi temetőben az ünnepi megemlékezési litániát október 29-én 12 órakor tartja Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök

Református

14 éves a református templom

A Felsőpakonyi Református Missziói Egyházközség temploma és harangjai hivatalosan 2003. október 3-án kerültek átadásra és ünnepélyes felszentelésre. Azóta e jeles napról minden esztendőben - az évforduló dátumához legközelebb eső vasárnapon, - megemlékezünk hálaadó istentisztelet keretében. Ez történt 2017. október első vasárnapján is, amikor igehirdetésben és imádságban visszatekintettünk az építkezés idejére és az elmúlt 14 esztendőre és hálát adtunk, hogy a gyülekezet folyamatosan növekszik nemcsak lélekszám, hanem Isten Igéje és Szentlelke által a hit tekintetében is. Az istentisztelet az énekkar szolgálatával kezdődött. Tollas Ágnes vezetésével a 145. Hallelujah ének csendült fel 4 szólamban, melynek refrénje az Isten iránti hálaadást így fejezi ki: „Szívem feléd ujjong öröm tele: Mily nagy vagy Te!” Fülöp Gyula és Oláh Sylvia szavalatával színesítette ünnepi alkalmunkat, melyen részt vett feleségével együtt Nagy János, nagyközségünk polgármestere. Presbiteri ebéddel zárult a hálaadó nap.

Vizi János lelkipásztor

„TE PEDIG ISTEN EMBERE, HARCOLD MEG A HIT NEMES HARCÁT!”

/I.Timóteus 6. 11-12./

A református gyülekezet gazdag őszi programjának egyik kiemelkedő eseménye az evangelizációs hét. Október 9-től 13-ig minden este alkalmunk nyílt Isten szent Igéjét hallgatni Ittzés István nyugalmazott evangélikus lelkész tolmácsolásában.Szerdán az együttlétünket az énekkar szolgálata színesítette, pénteken este pedig közös szeretetvendégségen beszélgethettünk egymással és az igehirdetővel.

Az Ótestamentumból Dániel próféta könyve szolgálta az igehirdetések alapját. A lelkész úr megdöbbentő, elgondolkodtató párhuzamot vont az ókori Babilónia királya, Nabukadonozor és a ma embere között. Eszmefuttatását történelmi események, nagy történelmi személyek, tudományos kutatások példáival, valamint az odavágó újszövetségi Igékkel támasztotta alá.

Az evangélium – örömhír. Az örömhír pedig az, hogy Isten terve az ember számára az örök élet, és ezt felajánlja kegyelemből mindnyájunknak. Felajánlotta Nabukadonozornak, annak a babilóniai királynak is, aki leigázta Izráelt, és az utána uralkodó Belsazárnak is, mert Babilon királyának és népének is meg kellett tanulnia, hogy Izráel Istene az egyedüli Isten. Isten Dániel által munkálkodik Babilonban. Nabukadonozor végül meghódol Isten előtt, és megvallja, hogy egyedül a felségesé a hatalom, és Ő annak adja, akinek akarja, sőt elrendeli, hogy mindenek imádják a Dániel Istenét, a menny és föld hatalmas királyát, aki megalázza azokat, akik önmagukat felmagasztalják. Belsazár egy újabb generációt képvisel. Az ő idejében már senki sem gondol az igaz Istennel. Ismét idegen isteneket imádnak, a király parancsára megszentségtelenítik az ÚR szolgálatában használt kelyheket és tálakat. Isten ezt már nem hagyja ítélet nélkül: Belsazárt még azon az éjjelen kivégzik a médek és a perzsák s megsemmisítik a nemrég még hatalmas birodalmát.

A bibliai történetek mind üzenetek számunkra. Ennek az ókori történetnek is lehetnénk akár mi is a szereplői. Annyi sok minden van, ami előtt hódolunk: pénz, munka, alkohol, kábítószer stb. És úgy szeretünk dicsekedni, főleg önmagunkkal. Istent csak akkor keressük, ha bajban vagyunk. Ő nagyon jól ismer bennünket, s nem akarja, hogy elvesszünk. Mivel gyűlöli a bűnt, és nem hagyhatja azt büntetlenül, szeretett szent fiára sújtott le a Golgotán. El kell fogadnunk, hogy Jézus ott, akkor miattam, helyettem, érettem szenvedte el a büntetést. Ez az Isten kegyelmi ajándéka számunkra. Vagy elfogadjuk ezt a kegyelmet, vagy vállaljuk az igazságos ítéletet. Szabad akaratot kaptunk a döntésre. Csak rajtunk múlik!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

Könyvtár

Emlékest Szabó Magda születésének 100. évfordulóján

Névadónk, Szabó Magda 100 éve született. Nehéz idők jártak akkor, az 1917-es év pedig sarkaiból fordította ki a világot. Már felnőtt korában, amikor tréfásan felemlegették neki a nevezetes évet, ő is humorral válaszolt: „Igen, de nem tehettem a későbbi eseményekről!”
Születésekor háborús sebesültekkel volt tele a debreceni kórház, édesanyjával kaptak el egy nagyon súlyos fertőzést, mely életveszélyes volt számukra. Mire felgyógyultak belőle, az orvos 1-2 évet jósolt az újszülöttnek. „A Jóisten tréfás kedvében lehetett. Betöltöttem a 90-et!” - mondta 10 évvel ezelőtt a születésnapján.
Köszönet Farkas Évinek az emlékest összeállításáért! Az Ókút, a Bárány Boldizsár és a Tündér Lala c. műveiből állította össze az emlékest műsorát. Az Ókút-ból kiemelt idézetekkel megismertette velünk a környezetet, ahol született. Szüleit, Szabó Eleket és Jablonczay Lenkét, a két „tündért”, valamint az első világháborút és a Trianoni életet Debrecenben. Igaza volt Évinek, ezt csak az ő szavaival lehetett méltóan kifejezni.
A két mesejátékkal édesanyja emlékét idézte fel, mert ezzel a mesevilággal szerette meg az irodalmat. A Bárány Boldizsár-ban egy kedves világ bomlik ki a mese szálaiból. Tündér Lala környezete, de maga a kisfiú is olyan meghatóan emberi! Az a tündérvilág elkápráztatja, elgondolkodtatja a mai felnőtteket is. Felrémlik az emlékeimben egy-egy jelenet, még a TV hőskorából, de rádiójátéknak is feldolgozták valaha.
Volt időszak, amikor Szabó Magda írásait nem adták ki, csak rímes és prózai meséit. Ő pedig üzent általuk: „én élek azért, írok ám, amit lehet!”. Férjével, Szobotka Tiborral folyamatosan publikáltak azóta, a mi nemzedékünk akkor kezdte megismerni és megszeretni őket.
Farkas Évi megígérte, hogy a következő emlékesten (november 17-én, halálának 10. évfordulóján) megismerkedünk az írónő sikeres életútjával, az egymást követő műveiből idézve.
Megköszönjük Kerekes Máriának, Tóth Erzsébetnek és Metzker Pálnak a zeneművek összeállítását és előadását. Beethoven, Haydn, Mozart, Vivaldi dallamaival méltóan tisztelegtek az írónő előtt.
Nemrég múlt 10 éve, hogy személyesen is láthattuk őt. Teljes életműve megtalálható a könyvtárunkban, érdemes olvasgatni őket! Úgy érezzük, hogy akkor ő velünk van. A gondolatainkban, az emlékeinkben, az életünkben.

Cseh Rózsa

+ fotók

Civil

ŐSZIDŐ AZ FJE HETEIBEN

Indián Nyár – Hulló Levelek Hava: csodaszép megfogalmazása a természet télbe forduló időszakának. A napok hol szomorkás, végeláthatatlan esőkkel, hol meg szelíden simogató napragyogással köszöntenek ránk. Az ég újra Juhász Gyulás kékséggel borul fölénk, s játszi ecsetek színezik át kertünk, erdeink fáit és bokrait krómsárgától bíborig, aranyokkertől indiai vörösig. A hajnalok hűvösek, könnyezik a világ, de délre kiderül, hogy nincs édesebb a napsugarak cirógatásánál.

Mégis fáj a szívünk, mert akit (!) oly’ nagyon szerettünk, oly sokszor megcsodáltunk, most csonkán mereszti megrabolt törzsét az ég felé! Három mesei ágából kettőt elveszítve, mint meggyalázott szobor dermed ránk, értetlenül bámulókra. A Petőfi tér különleges, hajdani dísze, gyermekeink kedvenc mászófája, a hármastörzsű juhar megmaradt ágával csupán mementóvá silányodott, s a benne lakó, népmesei utolsó tündér zokogását csak gyermeki lelkünk hallhatja.

Számtalan ősparkban járkálva csodálhattam meg földig roskadó évszázados tölgyek, platánok egzotikus testét, s ámultam el rajta, milyen szívósan ragaszkodnak életükhöz a legádázabb viharok tépázása után is. Jóllehet, elvesztettek lombkoronájukból, hasadt meg törzsük számtalan helyen, de egy kis kertészi - emberi csalafintasággal, ötlettel ismét visszanyerték életrevalóságukat! Erős kapcsokkal – pántokkal felruházott testük gyakran körbenövik támaszukat! Betonnal bélelt odúik fittyet hánynak az idő támadásának, hogy újabb száz évekig mesélhessenek korokról, történetekről, a természet végtelen tudásáról.

Nem hagy békén a gondolat: Felsőpakony ikonikus fája miért nem érdemelt meg annyit, hogy olyan szakemberrel konzultáljanak, aki tudja, miként menthető meg a repedt törzs a további tágulástól?! Hiszem: megérdemelt volna legalább annyit, hogy próbálkozzanak! Miért mindig a fejsze csattogása dönt? Mert az a legkönnyebb megoldás?! Nem, a baleseteket nem hiányoljuk, érthető a reakció. De a megelőzés módját azért talán megkísérelhették volna megválasztani!

Falunaptól Tökfesztiválig alig telt pár nap és egyesületünkben mi is szorgosan készültünk, hogy ismét visszakapjuk a majdnem elveszítettet: a gyermekek vidám, látványos, zsivajos ünnepét! Csatlakoztunk az Óvoda készülődéséhez a mindenkori reklám pótlásaként új molinóval, s a tökös világ mesés fantázia teremtette alkotásai mellé ismét megkíséreltük a szőlőszüretek hangulatát is becsempészni. A helyszínen Ecsődi János és jómagam szőlődarálásra és must préselésére csábítottuk az érkező gyerekeket, sőt, megihatták a munkájuk mézédes levét. Folyt is a lé Hencidától Boncidáig, és nem csak a darazsak örömére! Aki megkóstolta, visszajárt az élvezetre!

A Szabó Magda Könyvtár kezdeményezte hagyományőrzés keretében, október 6-án egy iskoláscsoportnak mesélhettem a gyermekkorom Felsőpakonyáról: szüleink életéről, arról, milyen kevesen laktuk ezt a kis települést akkoriban. Beszéltünk a helyi szokásokról, iskolai élményekről, a környékbeli szüretek hangulatáról, arról, mennyire más volt kisgyermekként az életünk. A Papp Norbert tanár úr kísérte kis csoport rengeteg kérdést tett fel! Okos, érdeklődő arcocskák vettek körül s alig győztem válaszolni nekik, annyi minden felvetődött menet közben. Teljesen felajzott az érdeklődésnek az a kincsesháza, ami a gyermekek lelkében benne él! Kell, hogy folytatása legyen!

Kivételesen október 5-én este emlékeztünk meg az Aradi Vértanúkról, mert 6-án a Szabó Magda Jubileumi ünnepség részesei voltunk. Ebben az évben azokról az asszonyokról, családokról beszéltünk, akik szenvedői voltak férjük, vőlegényük elveszejtésének. Hányatott életük során elviselték családi vagyonuk elkobzását, elszegényítésüket, derékba tört jövőjüket. Néhányuk felülemelkedett a balsorson, mint Damjanich János özvegye is, de volt, aki őrültekházában végezte, vagy belehalt a fájdalomba. Róluk nem szokás általában szót ejteni, de mi most megtettük és folytatni fogjuk jövő évben. Értük is szólt a harang és Damjanich imája a Mártírok Parkjában.

Minden korszaknak megvannak a hétköznapi hősei és ők azok voltak. Jelen korunk is észt, gondolkodást, odafigyelést, önzetlenséget, sőt, hősiességet és kitartást követel hazánk szeretetében, védelmében. Van kikről példát vennünk és tennünk a dolgunkat! Nekünk, nőknek is: lányoknak, asszonyoknak, feleségeknek, édesanyáknak és nagymamáknak! Hiszen mi vagyunk a haza éltetői, a jövő hordozói! Mi hozzuk világra gyermekeinket, tanítjuk őket nyelvünkre, járni, gondolkodni, szeretni, élni. Ki más taníthatná hát nekik a haza szeretetét, ha nem mi, asszonyok?

Durkó Éva FJE

Darumadár Nyugdíjas Klub szeptembere-októbere

Szeptember 21-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, az aktuális programok ismertetése után Gyuláról a fürdőzésből megérkezett Böőrné Marika – utólagosan – névnapja megünneplésére, diós-lekváros sütit, almás pitét, sós leveles rágcsálnivalókat sütögetett, rostos üdítőket kínált. A tagság elég kis számban jelent meg, azonban mentségül szolgáljon, hogy 6 fő – önköltségesen – Matusekné Évi szervezésében Rómába indult 5 napra, pont a klubidőben. Indulásukkor szakadt az eső, reméltük Rómában nem így lesz. Utólag tájékoztatva lettünk, nagyon-nagyon jól sikerült ez az utazás is, mint a többi, amit a „Mi Évink” szervezett. Látványos, mozgalmas, de felejthetetlen volt.
Szeptember 23-án Falunap, ahol a megszokott csapat ismét főzött, szuper jól sikerült nekik, gyorsan elfogyott minden. (A csapat: Somogyi és Kardos házaspár). A szüreti felvonuláson énekkarunk is kocsikázott, az ünnepélyes megnyitón klubunkat nagy megtiszteltetés érte. Nagy János polgármester úr, „Felsőpakonyért” oklevelet és plakettet adományozott, szép elismerés az énekkar és a nagyik munkájának, hiszen ahova hívnak – és szívesen látnak – tagságunk aktívan belefolyik a munkálatokba. KÖSZÖNJÜK az elismerést Polgármester úrnak és, hogy a képviselő testület így döntött!
Szeptember 25-én a tervezett fürdés elmaradt az érdeklődés hiánya miatt.
Szeptember 26-án a gyáli Őszidő Nyugdíjas Klub meghívására 20 fővel (énekkar+kíséret) mentünk el. Ők ezen a napon tartották az Idősek világnapját. Az énekkar fellépése előtt Füziné Esztike saját novelláját olvasta fel, mindenkinek tetszett. Az énekkar gyönyörűen énekelt, annak ellenére, hogy eléggé fogy a létszámunk.
Az Őszidősök is aranyos műsorral, fincsi vacsorával, tombolával, sok barátsággal, kedvességgel töltöttük el ezt a délutánt, jó volt a hangulat.
Szeptember 28-án énekkar, klubnap, a programok megbeszélése után Eszti néni szép verssel köszöntötte Geröly Máriát névnapja alkalmából, aki a tagságot sütikkel, üdítőkkel, borocskával vendégelte meg.
Szeptember 29-én az Idősek világnapja alkalmából tagságunk szép számmal jelent meg a Vöröskereszt titkára, Czirjákné Esztike szervezésében. Mindenki jól érezte magát, fincsi volt az uzsonna, kedves műsor szórakoztatta a szépkorúakat. Erről a programról tagságunkból 12 fő – kisbusszal – átment Ócsára Aradszky László koncertjére, ahol szuper bulin vehettek részt, mint utólag mondhatom, szinte az utolsó perceiben láthatták a jókedvű, temperamentumos énekes művészünket. (Hiszen október 9-én hallottuk a szomorú hírt, hogy álmában érte a halál.)
Október 5-én énekkari próba, klubnap, Gergely Mihály névnapja alkalmából töpörtyűs, tökmagos pogácsákkal, fahéjas sülttökkel, meggy-borocskával, szőlőborral – persze a saját készítésűvel – lepte meg a tagságunk megjelentjeit. 18 órakor Durkó Éva szervezésében az Aradi vértanúkról emlékeztünk meg, melyen tagságunk is szép számmal jelen volt.
Október 7-én Tökfesztivált rendeztek az óvodában, most már szinte hagyománnyá vált ez az esemény itt a mi kis falunkban. A nagyik süteményekkel, horgolással (bohókás egérfigurák, ceruzatartók, stb.) és tökfilkók vásárlásával járultak hozzá az eseményhez. Jó kis családi program volt, s az idő is igazán kegyes napsütésben részesítette a megjelenteket. A gyerekek is nagyon élvezték a felvonulást, a traktorozást, s a műsorokat.
Most itt van még a „mi nyarunk”, mindent betakaríthatunk a kertből. És olyan jól süt a nap, hogy még „D” vitamint is spejzolhatunk szervezetünkbe.

Kovácsné N. Ilona

Köszönetnyilvánítás

Köszönetünket fejezzük ki azon barátoknak, rokonoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik elkísérték édesapámat, Polgár Zoltánt utolsó útjára és osztoztak gyászunkban.
Polgár Aranka és családja

Minket ünnepeltek

Idősek Világnapja a Vöröskereszt szervezésében

Szeptember 29-én kedves meghívót kaptunk az Idősek világnapja megünneplésére az általános iskolába. Az évek során szép hagyománnyá vált ez a nap, örömmel készültünk rá. Megtelt a tornaterem régi és újabb ismerősökkel. Sokan csak ilyenkor találkozunk egymással, szerény elégtétellel megállapítva, hogy nemcsak fölöttünk járt el az idő. Próbáltam visszaidézni az elmúlt 20-25 évet, amikor mi kísértük idős szüleinket, rokonainkat, jó szomszédainkat ezekre a találkozókra. Most pedig lassuló léptekkel mi botorkálunk erre az eseményre. Mert esemény ám ez nekünk, amiért őszintén hálásak vagyunk a szervezőknek! Farkas Évi színművész köszöntött minket. (Megtiszteltetésünk jeléül mi Évikének hívjuk!) Mióta tevékenyen részt vesz rendezvényeinken, tehetségével, kedves szavaival új színt kapnak az ünnepek, megemlékezések. Ő konferálta ezt a műsoros délutánt is, így összefogottabb, tartalmasabb lett az élmény.
Megtiszteltek minket a Vöröskereszt vezetői is: Hídvégi Balázs a Dabasi körzet vezetője, Bartos Sándorné a Pest Megyei Szervezet alelnöke, Balassa Jánosné a Felsőpakonyi Szervezet elnöke, Kovács Ilona szociális gondozó és a Polgármester Úr.
Mint máskor is, az óvodások köszöntöttek minket először, a szépen összeállított műsorukkal. Vidám kis mondókáik, dalos játékaik visszaidézték gyermekeink, unokáink arcocskáit.
Utánuk Polgármester Úr köszöntője következett. Ahol egy közösségben példamutatóan megbecsülik az időseket, tisztább, becsületesebb, elviselhetőbb az élet!
Olyan megható volt az is, ahogy a legidősebbeket virágcsokorral, kedves szavakkal köszöntötte, valamint az aranylakodalmukat ünneplő párokat és azokat is, akik több, mint 50 éve élnek együtt. Polgármester Úr, köszönjük megtisztelő szavait!
A Darumadár Énekkar következett két versmondó kíséretében. Fűziné Esztike egy megható, aktuális, szép verssel kezdte a műsort, melyet ő írt. A Darumadár Énekkart mindig öröm hallgatni, olyan fiatalos orgánummal énekelnek szép magyar népdalokat. Élmény volt most is a műsoruk lelkesedésüknek és Ujjné Piroska ügyes összeállításának köszönhetően. A végén… ezt kihagynám, de hát megtörtént – szerénységem mondott el egy verset. Igyekeztem vidámabbra venni a dolgot egy egyszerű krumplis pogácsa megszületésének viszontagságaival.
Hídvégi Balázs úr, a Dabasi körzet vezetője köszöntött minket. Köszönjük kedves, megtisztelő szavait.
Szinte berobbant közénk egy vidám tánccsoport, a Jamland. Általános iskolások lehettek, bár voltak köztük felnőttebbek is. „Hát ez már egy másik világ” - állapítottuk meg. Más ritmus, más hangulat, egy új nemzedék produkciója. Megéltük ezt is, öröm volt látni ügyes mozgásukat, szép, fiatal arcukat.
Kortársaim, emlékezzetek vissza (és bizony jó visszaemlékezni!), hogy ebben a korunkban mi mit táncoltunk iskolai és egyéb rendezvényeken! Népviseletben szatmári, somogyi, csongrádi forgóst, verbunkost, stb. Jó volt látni ezeket a gyerekeket, köszönjük a megtiszteltetést!
A végén Tóth Tibor és fiai citeráztak nekünk. Óriási sikerük volt, vastapssal és örömteli bekiabálásokkal. Tájegységeink dalait énekelték a citerajátékukhoz, erős, szép, tiszta hangon. Milyen jó lehet ilyen családban felnőni! Ugye, eljöttök hozzánk jövőre is?
Közben uzsonnát is kaptunk és ajándékokat, köszönet érte a szervezőknek! Szorgos kezű és vállalkozó kedvű társaink szemet – gyomrot gyönyörködtető süteményei méltó keretbe foglalták az Idősek Világnapja megünneplését. Czirjákné Esztike, ugye, jövőre is találkozunk?

Cseh Rózsa
+fotók

Idősek Világnapja - Vöröskereszt

Köszönetet mondok az Önkormányzatnak, hogy anyagi támogatásával hozzájárult a szép délután megvalósításához. Már hagyomány a községünkben a szépkorúak köszöntése az Idősek Világnapján, ezen belül a legidősebb társainkat – számszerűen 10 társunkat – köszöntöttük.
Kedves ígéretemnek teszek eleget: Farkas István és Farkas Istvánné Marika 1959-ben kötöttek házasságot Felsőpakonyon. Pista bácsi megkért, külön köszönjem meg Polgármester úrnak, hogy ilyen szeretettel gondoltunk rájuk, nagyon hálás érte. Kocsis Kálmán és Kocsis Kálmánné Jolika 1964-ben, Horváth Károly és Horváth Károlyné Pannika 1967-ben ugyancsak Felsőpakonyon kötöttek házasságot és itt élték le szeretetben és boldogságban ezt a szép időt. Jó egészséget és sok boldogságot kívánok további életükben.
Köszönöm Farkas Évi művésznőnek, hogy ilyen lelkesedéssel és szeretettel vezényelte le ezt a rendezvényt. (Szinte már itthon érzi magát nálunk, örülünk neki.)
A Vöröskereszt önkénteseinek: Füzi Annamáriának, Czirják Jánosnénak, Krizsa Ferencnének, Czirják Józsefnek, Nagyné Pál Tündének; a 7. b. osztály tanulóinak: Balogh Nórának, Katarov Rékának, Nagy Nikolettnek, Rusai Szonjának, és még Czirják Kittinak és Czirják Jocinak köszönöm a segítségüket. A nyugdíjasoknak a sok finom süteményt, Tamás Tamásnak a finom pogácsát. A fellépőknek köszönöm a színvonalas műsort, ezzel is emelték a délután hangulatát.
Reméljük, jövőre is hasonlóan kellemesen ünnepelhetünk az Idősek Világnapján.

Czirják Józsefné Eszter
a vöröskereszt helyi szervezetének titkára

+képek

Polgárőrség hírek!

Befejeződött az épülettel kapcsolatos munkálatok nagy része. Mint már sokan láthatták, az éjszakai fények működnek, valamint a padok is elkészültek, és az ingyenes internet elérést is biztosítjuk az érdeklődők számára. A wifi hálózatunk neve Polgarorseg Free.
A Falunapon, a Tök Jó Fesztiválon való feladatainkat is sikeresen zártuk, és az Októberi Rally-n is helytálltunk. Lopás, garázdaság és egyéb bűncselekmény a településen nem történt.
Aki úgy gondolja, hogy szeretne kicsiny falunk biztonsága érdekében tenni, jelentkezhet hozzánk a Polgárőr Bázison (Rákóczi utca 28.) vagy keresse Tamás Ákos elnököt.

Polgárőrségünk a nap 24 órájában rendelkezésre áll bárki számára, akár bajban, akár csak egy helyszíni biztosításra is.
Hívható telefonszámunk +36 20 382-90-11, e-mail címünk: polgarorseg@pakony.hu

Ács Zoltán
szóvívő

Sport

Hátbelső

Hátlap

2017_09_okt.txt · Utolsó módosítás: 2017/10/18 11:30 szerkesztette: bavegh