Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2019_07_aug

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
2019_07_aug [2019/08/21 20:11]
bavegh [Fedbelső]
2019_07_aug [2019/08/21 20:21] (aktuális)
kadar.rozalia [Az államalapítás és az új kenyér ünnepe]
Sor 15: Sor 15:
 ===== Az államalapítás és az új kenyér ünnepe ===== ===== Az államalapítás és az új kenyér ünnepe =====
  
-„Augusztus 20-aállamunk születésnapja! Boldog születésnapot,​ Magyarország!” - Ezekkel a megható szavakkal köszöntött minket Farkas Évi színművésznőa Petőfi téren. Kedves ismerősök vártak minket: a gyáli Kaleidoszkóp Színpad tagjai, Metzker Pál hegedűművész,​ a Darumadár Nyugdíjas Egyesület és a falunkbeli barátok, ismerősök.+„Augusztus 20-a -- államunk születésnapja! Boldog születésnapot,​ Magyarország!” - Ezekkel a megható szavakkal köszöntött minket Farkas Évi színművésznő a Petőfi téren. Kedves ismerősök vártak minket: a gyáli Kaleidoszkóp Színpad tagjai, Metzker Pál hegedűművész,​ a Darumadár Nyugdíjas Egyesület és a falunkbeli barátok, ismerősök.
  
 Elénekeltük a Himnuszt, majd Nagy János polgármester úr ünnepi beszéde következett. Elénekeltük a Himnuszt, majd Nagy János polgármester úr ünnepi beszéde következett.
  
-Történelmünk legjelentősebb eseménye az államalapítás volt., melynek központi alakja Szent István királyunk. Püspökséget,​ templomokat épített, bátor, erős és igazságos alakja korszak- és sorsfordító volt. Törvényeket hozott, melyek irányt mutattak az őt követő korszakoknak. Polgármester úr megható és szép szavakkal beszélt történelmünk nagy eseményeiről,​ első királyunk irányt mutató tetteiről, melyek a mai napig is érvényesek.+Történelmünk legjelentősebb eseménye az államalapítás volt, melynek központi alakja Szent István királyunk. Püspökséget,​ templomokat épített, bátor, erős és igazságos alakja korszak- és sorsfordító volt. Törvényeket hozott, melyek irányt mutattak az őt követő korszakoknak. Polgármester úr megható és szép szavakkal beszélt történelmünk nagy eseményeiről,​ első királyunk irányt mutató tetteiről, melyek a mai napig is érvényesek.
  
-Farkas Évi meglepetésnek szánta az ünnepi műsort. Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című versével kezdte. „Kenyér vagyok, mindennapi kenyér”... Évi nagyon szépen szavalta ezt a verset. „Benne van az újrakezdésmagja, benne van a harchoz új erő, benne van az élet.” A Kaleidoszkóp Színpad tagjai az Istvánm ​a király dallamaira, nagy kosarakkal vonultak be, szimbólikusan ​bemutatva, hogy hordták az ország különböző részeiről a földet, amíg kialakult a domb, ahol megkoronázták Istvánt. Metzker Pál hegedűkísérete vezette be az új kenyér köszöntését. A Darumadár Nyugdíjas Egyesület olyan népdalokat gyűjtött össze, amelyek az éltető búzáról, az áldott kenyérről szólnak, ahol „fűzfa-tekenőben cipót dagaszt” az édesanya.+Farkas Évi meglepetésnek szánta az ünnepi műsort. Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című versével kezdte. „Kenyér vagyok, mindennapi kenyér”… Évi nagyon szépen szavalta ezt a verset. „Benne van az újrakezdés magja, benne van a harchoz új erő, benne van az élet.” A Kaleidoszkóp Színpad tagjai az István, ​a király dallamaira, nagy kosarakkal vonultak be, szimbolikusan ​bemutatva, hogy hordták az ország különböző részeiről a földet, amíg kialakult a domb, ahol megkoronázták Istvánt. Metzker Pál hegedűkísérete vezette be az új kenyér köszöntését. A Darumadár Nyugdíjas Egyesület olyan népdalokat gyűjtött össze, amelyek az éltető búzáról, az áldott kenyérről szólnak, ahol „fűzfa-tekenőben cipót dagaszt” az édesanya.
  
-A Kaleidoszkópos lányok közben eljátszották a búza vetését, gyűjtését. Elhangzik egy népmese a búzaszemről,​ egy másik a szegény ember kenyeréről... és mindez úgy, hogy a Darumadár tagjai énekelnek, majd Metzker Pál hegedül egy-egy ide illő népdalt. Mi ott ültünk és megdöbbenve néztük, hallgattuk ezt a csodát. A tikkasztó hőség sem volt már olyan leviselhetetlen.+A Kaleidoszkópos lányok közben eljátszották a búza vetését, gyűjtését. Elhangzik egy népmese a búzaszemről,​ egy másik a szegény ember kenyeréről… és mindez úgy, hogy a Darumadár tagjai énekelnek, majd Metzker Pál hegedül egy-egy ide illő népdalt. Mi ott ültünk és megdöbbenve néztük, hallgattuk ezt a csodát. A tikkasztó hőség sem volt már olyan elviselhetetlen.
  
-A különböző korú résztvevők összehangolt műsora olyan megható volt, ezt a mi egyszerű szavainkkal talán ki sem tudjuk fejezni! Szeretném megköszönni valamennyiünk nevében Farkas Évinek, hogy tehetségével,​ lelkes munkájával ilyen örömöt ​okozott ​nekünk.+A különböző korú résztvevők összehangolt műsora olyan megható volt, ezt a mi egyszerű szavainkkal talán ki sem tudjuk fejezni! Szeretném megköszönni valamennyiünk nevében Farkas Évinek, hogy tehetségével,​ lelkes munkájával ilyen örömöt ​szerzett ​nekünk.
  
-Arnold Fülöp akolitus megszentelte az ünnepi kenyeret. Ezt a szép hagyományt nem tudták elfeledtetni velünk az évszázadok. Jó volt látni és átérezni (szüleink, nagyszüleink ​emlkeiből is) ennek az ünnepnek éltető melegét. Az új kenyér megszegésére Polgármester urat kérték fel a szervezők, majd megkóstolhattuk,​ hogy megmaradt-e az a felejthetetlen íze.+Arnold Fülöp akolitus megszentelte az ünnepi kenyeret. Ezt a szép hagyományt nem tudták elfeledtetni velünk az évszázadok. Jó volt látni és átérezni (szüleink, nagyszüleink ​emlékeiből is) ennek az ünnepnek éltető melegét. Az új kenyér megszegésére Polgármester urat kérték fel a szervezők, majd megkóstolhattuk,​ hogy megmaradt-e az a felejthetetlen íze.
  
-Szózat-ot ​énekeltük volna el, de egy technikai hiba miatt a Himnusz dallamaival zárult ez a megemlékezés. Köszönjük a szervezők munkáját, jó volt együtt ünnepelni!+Szózatot ​énekeltük volna el, de egy technikai hiba miatt a Himnusz dallamaival zárult ez a megemlékezés. Köszönjük a szervezők munkáját, jó volt együtt ünnepelni!
  
 **Cseh Rózsa** **Cseh Rózsa**
2019_07_aug.1566411104.txt.gz · Utolsó módosítás: 2019/08/21 20:11 szerkesztette: bavegh