Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


No renderer 'odt' found for mode 'odt'
2017_10_novdec

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVII. évf. 10. szám, 2017. november-december

Lapzárta: 2017. november 14.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Szerkesztőségi köszöntő

Köszönjük minden kedves olvasónknak az egész éves figyelmet, a cikkírók és a fényképet beküldők munkáját, továbbá reméljük, hogy a jövőben is hasonlóan élénk aktivitással küldik számunkra a cikkeket, témajavaslatokat és ötleteket, ezzel is segítve a szerkesztőség munkáját az újabb és újabb lapszámok megjelenésében.
Békés, boldog karácsonyt és sikeres új évet kívánunk!
A Felsőpakonyi Agora szerkesztőbizottsága

Önkormányzat

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSEK

Október 24-i rendes ülés
A Képviselő-testület elfogadta a 2018-2032 időszakra szóló, DPMV Zrt. által készített, települési ivóvízellátó és szennyvízelvezető víziközmű rendszerek teljes gördülő fejlesztési tervét.
A testület döntött arról, hogy közös megegyezéssel, 2017. október 31. napjával megszünteti a Vertikál Nonprofit Zrt-vel a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződést, és 2017. november 1-től - az eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatásáig - szerződést köt a DTKH (ÖKOVÍZ) Nonprofit Kft-vel.
Elfogadásra került Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat 2016. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló átfogó értékelése, mely megküldésre került a Pest Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Szociális Osztályának.
Utolsó napirendi pontként a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház alapító okiratának módosítására került sor.

Október 26-i rendkívüli ülés
A rendkívüli ülésen döntés született arról, hogy az önkormányzat pályázatot kíván benyújtani a PM_OVODAFEJLESZTES_2017 kódszámú „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” elnevezésű pályázati felhívására. A pályázat keretében a Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvoda (2363 Felsőpakony, Zrínyi Miklós u. 36.) intézményét kívánja az önkormányzat korszerűsíteni. A projekt összköltsége 54.784.854 Ft-ban, a projekt megvalósításához szükséges saját erő összege 8.217.728 Ft-ban került meghatározásra.
Második napirendi pontként a Herman Ottó Általános Iskola tornatermének tető-felújítási munkálataira beérkező ajánlatok kerültek megtárgyalásra. A legkedvezőbb ajánlatot adó Kinamé Kft. (2360 Gyál, Toldi M. u. 45.) 6.213.000 Ft + áfa ajánlata került elfogadásra, mely összeget az önkormányzat a 2017. évi költségvetési rendeletének tartalékalap terhére biztosítja.

November 13-i rendkívüli ülés
A képviselő-testület a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház intézményvezetői teendőinek ellátására kiírt pályázati eljárást eredményesnek nyilvánította. Az állás hirdetésre egy pályázat érkezett. A pályázó pályázati anyagát a közművelődési szakértő megfelelőnek tartotta, és a TKOS Bizottság véleményezésével a Képviselő-testület egyhangúlag az intézményvezetői teendők ellátásával 2018. január 1. - 2022. december 31-ig Varró-Vida Nikolettát bízta meg.

Langné Malecz Andrea aljegyző

TÁJÉKOZTATÁS

a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal
2017. decemberi nyitva tartásáról

2017. december 22. (péntek) technikai okok miatt zárva
2017. december 25. (hétfő) munkaszüneti nap
2017. december 26. (kedd) munkaszüneti nap
2017. december 27. (szerda) igazgatási szünet
2017. december 28. (csütörtök) igazgatási szünet
2017. december 29. (péntek) igazgatási szünet
2018. január 1. (hétfő) munkaszüneti nap

Az igazgatási szünet alatt a
Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal zárva tart,
kizárólag anyakönyvi ügyekben
tart ügyeletet az alábbi számon:
Kronvalter Emília: 20/947-15-09


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Ünnepi nyitvatartások:

Felnőtt háziorvos:
27. szerda: 14.00-16.00
28. csütörtök: 09.30-12.00
29. péntek: 11.00-13.00

Gyermekorvos:
27. szerda: 9.00-10.30 Gyál, 11.00-12.30 Felsőpakony
28. csütörtök: 15.00-16.30 Felsőpakony, 17.00-18.30 Gyál
29. péntek: 9.00-10.00 Felsőpakony, 10.30-11.30 Gyál

Fogászat:
December 22-én a szokásos nyitvatartási időben.
Karácsony és szilveszter között zárva.
Probléma, fájós fog esetén hívható Vajvoda Róbertné a
06 30 9318 243-as mobilszámon.
Ügyelet: Budapest, Szentkirályi u. 40.
Rendelés 2018. jan. 2-tól a szokott időben.

Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház:
27. szerda: 11.00-15.00
28. csütörtök: 15:00-19.00
29. péntek: 08.00-12:00

Tisztelt Gazdák!

Értesítem Önöket, hogy az idei évben Felsőpakonyon már nem lesz fogadóóra. Ügyeiket a dabasi körzetközpontban tudják intézni csütörtök kivételével a hét minden napján.
Minden Gazdának kívánok kellemes ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag új évet!

Boity Orsolya
falugazdász
30/428 2442

Óvoda

ÉVSZAKVÁLTÁS

Ez a szép, hosszú ősz lehetővé teszi, hogy minél több időt töltsünk az udvaron, ahol bizony a játékon kívül is akadt tennivaló. A diót és a gesztenyét a szorgos kicsi kezek már összegyűjtötték, azzal kész vagyunk, de a levélhullás folyamatos munkára ösztönöz. Igaz, van segítségünk, de a gyerekek nagyon szívesen vesznek részt a munkajellegű tevékenységekben. Sokszor sétálunk, nagy kirándulásokat teszünk a faluban is, de gyakran ellátogatunk az erdőbe is, ahová nagyítóval és kiskosárral felszerelkezve indulunk. Gyűjtögetünk csipkebogyót, leveleket, egyéb terméseket, megfigyeljük az apró bogarakat.

Részt vettünk a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház Márton napi rendezvényén, ahová kislámpással felszerelkezve indultunk. Margitka néninek köszönjük az értékes programot. Gabi óvó néni táncházat szervezett az ovisoknak ez alkalomból.
A Márton nap utáni időszak már lassan átvált a várakozás időszakára, az Advent közeledte az oviban is észrevehető. Már készítjük az adventi koszorúkat, a téli dekoráció váltja az őszit.

A gyerekek exkluzív karácsonyi fotózáson vettek részt, a fényképek hamar elkészülnek majd, akár a karácsonyfa alá is kerülhetnek a nagymamánál.

Várjuk a Mikulást, de addig még vendégül látjuk a Vidám Vándorok társulatát, akik interaktív csillogó-villogó mesével kedveskednek nekünk.
A mézeskalács sütés sem maradhat el, idén gyönyörű mézeskalácsos karácsonyfát szeretnénk, ezért minden gyermek és óvó néni részt vesz a díszek elkészítésében. A szülőknek köszönjük a segítséget!

Potyondi Edit

Újszülött:

Zsólyomi Amira - 11.07.

Iskola

Színházlátogatás

Turay Ida Színház bérlete van az alsó tagozat 92 tanulójának. A bérlet 4 előadást tartalmaz: 1. A dzsungel könyve - ezt a darabot október 24-én már meg is tekintettük. A következő előadásokra készülhetünk még ebben a tanévben: 2. Zsiványok Betlehemben (dec. 19.) 3. A sötétben látó tündér (febr. 27.), 4. Csingiling az erdőben (ápr. 10.). Az előadások a Ferencvárosi Művelődési Házban vannak keddenként 14 órakor. 13 órakor szoktunk az iskolából indulni és 16 órára érkezünk vissza. A darabok egy felvonásosak, annyit éppen türelemmel és figyelemmel végig tud nézni egy alsó tagozatos. Reméljük, hogy ebben a tanévben is sok gyermeknek nyújtunk kellemes élményeket azáltal is, hogy lehetőséget biztosítunk számukra a színházi előadásokon való részvételre.

Pataki Rozália

Hívogat az iskola, kapuját kitárja…

Így volt ez idén október 14-én, szombaton is, amikor iskolánk kapuját - Vár az iskola címmel - iskolanyitogató foglalkozásra tártuk ki, csalogatva ezzel a következő tanév leendő elsőseit és szüleiket.
A tanév folyamán többször is jelentkező iskolanyitogató foglalkozás-sorozatunk első alkalmával Őszanyó várta meglepetéseivel a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket. Jöttek is szép számmal az ovisok a nyitó foglalkozásra, ahol Kajdácsi Éva nénivel mondókákat tanulva elővarázsolták közösen az ősz hangulatát, őszi termésekkel ismerkedtek meg.
Ezt követően Sebestyén Márti néni vezetésével a kis apróságok képzeletben bejárták az őszi erdőt, meglelték Őszanyót és a zene segítségével maguk is az erdő részévé váltak. Pihenésképpen az ügyes kis kezek préselt falevelekből elkészítették a saját Őszanyó bábujukat.
A foglalkozások után jöhetett a jól megérdemelt játék a tornateremben, ahol nemcsak labdázhattak, hanem kipróbálhatták ügyességüket az akadálypályán is.
Iskolanyitogató sorozatunk következő foglalkozásait december 2-án tartjuk, ahol már a Télmanók kopogtatnak be hozzánk és meglepetéseik mellett magukkal hozzák a karácsonyi mézes illatát is.
Szeretettel várjuk nemcsak a nagycsoportos, hanem a középső csoportos óvodásokat, anyukákat, apukákat is a foglalkozásainkra, ahol a kellemes élményszerzés, tapasztalatgyűjtés mellett megismerkedhetnek a tanító nénikkel és az iskolánkban folyó pedagógiai munkával is.

Sebestyénné Fehérvári Márta és Kajdácsi Éva tanító nénik

Katolikus

Ha itt lettél volna!

Nagy megtiszteltetés érte a felsőpakonyi Római Katolikus Templom munkatársait, közösségét.

2017. november 18-án itt került sor a Dél-Dunás Katolikus Ifjúsági Találkozó megrendezésére.

Az ifjúsági találkozóra Balassagyarmat - Verőce - Vecsés - Monor - Újhartyán - Budapest - Kiskunlacháza - Gyál - Dabas plébániai közösségeiből érkeztek fiatalok (60 fő).

A találkozó témája:
Elmélkedés az Eucharisztiáról! Csendes Szentségimádás.
Az Oltárszentségben velünk lévő Jézus, a kenyér és bor színe alatt, ráhangolódás erre a titokra.

A téma minél nagyobb megértését a 2020-ban Magyarországon megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt tartjuk fontosnak.

A lelki előkészítés előadását plébános atyánk és vendég atyák tartották:
Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó,
Balassagyarmatról: Dóbiás Zalán plébániai kormányzó,
Újhartyánról: Hefler Gábor plébános úr,
Szobról: Bezák Tamás plébániai kormányzó és ifjúsági vezető.

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért, amely minden szentmise végén elhangzik:
„Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet,
hogy az önmagát értünk feláldozó
és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk,
orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét
elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje
és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése
egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk,
Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon!
Ámen.”


A találkozót záró szentmisét Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó celebrálta.

A résztvevőket megvendégeltük reggelivel, ebéddel és finom süteményekkel.

Mindenkinek, aki hozzájárult munkájával, adományával, idejével, kívánom, hogy a Jóisten kegyelmével ajándékozza meg.

Az Advent küszöbén készüljünk a szép ünnepekre.
Áldott szép napokat kívánok minden kedves olvasónak.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök

A KATOLIKUS TEMPLOM ÜNNEPI MISERENDJE

A szentmisék időpontja adventben is megegyezik a vasárnapi miserenddel!
Reggel 8 óra!

December 24. Vasárnap: Advent 4. vasárnapja.
Reggel 8 órakor szentmise

December 24. Vasárnap: Szenteste
Este 10 órakor „éjféli mise”
(Előtte fél 10-től az iskolások karácsonyi ünnepi műsora)

December 25. Hétfő: KARÁCSONY, Jézus születésének ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

December 26. Kedd: Szent István első vértanú ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor szentmise
(Előtte az óvodás gyermekek ünnepi műsora)

ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI MISEREND

December 31. Vasárnap: Szent Család ünnepe. Év végi hálaadás
Délután 4 órakor szentmise

2018. Január 1. Hétfő: ÚJÉV Szűz Mária, Isten Anyja
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

2018. Január 6. Szombat: Urunk megjelenése /Vízkereszt/
Délután 4 órakor szentmise

2018. Január 7. Vasárnap: Urunk megkeresztelkedése
Reggel 8 órakor szentmise

Az évközi vasárnapok miserendje 2018-ban is változatlan: reggel 8 óra!

KEGYELMEKBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Dr. Káposztássy Béla
plébániai kormányzó
és Munkatársai

Református

Karácsonyi gondolatok

És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lukács evangéliuma 2, 6-7)

József és Mária nem tartoztak a társadalom jómódú, gazdag rétegéhez. Minden fogadós talál módot arra, hogy az ilyen embereket valamiképpen társadalmi helyzetüknek megfelelően helyezze el. De Jézus, Mária egyszülött fia, amikor belépett ebbe a világba, a legbarátságtalanabb körülmények közé jutott. Bár Ő ugyanakkor Isten egyszülött Fia is volt, mégis kezdettől fogva elutasították, amint történetünk mutatja. Ez így maradt egész földi életében. Nem volt hova lehajtania fejét és a végén csak a durva golgotai kereszt maradt neki, ahol végül is fejét lehajtotta.

Azóta sok kiközösített ember élt ezen a földön. De senkit sem lehetett Isten Fiához hasonlítani, akié volt minden az örök dicsőségben, és mégis szegénnyé lett érettünk, hogy mi az Ő szegénysége által meggazdagodjunk. A régi betlehemi kérdés ugyanolyan sürgetően szól most valamennyiünkhöz. Van-e helyünk Jézus számára? Ma már természetesen nem egy szobáról van szó, ahol Ő a világra jöhetne. Szívünknek, azaz egész személyiségünknek kell befogadnia Őt. Senki, aki Őt így behívja és befogadja életébe, nem marad olyan, amilyen előtte volt. Ha Jézus Krisztus az életünkbe jön, akkor minden megváltozik bennünk és körülöttünk, és kibontakozhat Isten szeretete.

Helyet adtál-e már Krisztusnak a szívedben? Ő Betlehemben nem kapott és nem talált szállást. A családnak és az újszülöttnek egy szerény, hideg istállóban kellett meghúzódnia. Minden fogadónál, vendégháznál kitették a MEGTELT vagy NINCS HELY táblát. Ma még mindig szól hozzánk az Ő Igéje: „Ime, az ajtó előtt állok és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok és Ő pedig énvelem.” (Jelenések könyve 3,20). A mi szívünk és életünk e világnak annyiféle dolgával és személyével van tele. Ezen a karácsonyon és életed minden napján van-e, lesz-e hely Jézus Krisztus számára?
Ugye nem hagyod kívül a születésnapost a születésnapján?

Vizi János lelkipásztor

EGYHÁZKÖZSÉGI VÁLASZTÓI KÖZGYŰLÉS - 2017. OKTÓBER 22.

A Magyarországi Református Egyházban 2000-től 6 éves ciklusokban választják meg a gyülekezetek a gondnokot és a presbitereket. Mivel a harmadik ciklus 2017. december 31-én lejár, minden református gyülekezetben ez év őszén a választást meg kell tartani. Ennek tett eleget a Felsőpakonyi Református Missziói Egyházközség gyülekezete is. A jelölések során kialakult, hogy kik vállalják, illetve kik azok, akik különböző okok miatt nem vállalják a jelölést. A presbitérium 2017. október 22-re tűzte ki a választási közgyűlést. A jelöltek a választás előtti vasárnapon bemutatkoztak a jelenlévő gyülekezet előtt, elmondhatták, miben tudnák segíteni a gyülekezet életét. 2017. október 22-én, az istentisztelet keretében a Választói Bizottság tagjai (Kalas Béláné elnök, Bernáth Józsefné, Szabó Magdolna és Vizi János lelkipásztor) közreműködésével és vezetésével szabályszerűen megtörtént a választás. Az Egyházi Törvény előírásainak megfelelő módon, a gyülekezet jelenlévő, szavazati joggal bíró tagjainak szavazata alapján (a választói névjegyzékben lévők 32%-a), a következő jelöltek kerültek be a Presbitériumba:

Presbiter:
Csipak István, Nagyné Guti Ibolya, Fitos Levente, Fülöp Gyula, Tarpai Károly, Fülöpné Sólyom Erzsébet

Pótpresbiter :
Asztalos István, Nagy Károly, dr. Kovács Éva

Gondnok :
Nagyné Guti Ibolya

A megválasztott presbitérium mandátuma 6 év: 2018. 01.01. - 2023. 12.31. Az eskütételre 2018. január 7-én kerül sor, az istentisztelet részeként. Isten áldását kérjük a megválasztott Presbitérium felelősségteljes munkájára és szolgálatára!

Vizi János lelkipásztor

+fotók

Karácsonyi ünneprend a református gyülekezetben:

December 17. vasárnap 10 óra, Templom: Műsoros családi karácsonyi istentisztelet.
December 21. csütörtök 18 óra, Gyülekezeti terem: Úrvacsorai előkészítő istentisztelet.
December 24. vasárnap 10 óra, Templom: Istentisztelet - Szentestére hangoló gondolatokkal.
December 25. hétfő 10 óra, Templom: Karácsony ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.
December 26. kedd 10 óra, Templom: Karácsony ünnepzáró istentisztelet úrvacsoraosztással.

A műsoros családi karácsonyt december 17-én, advent 3. vasárnapján 10 órakor a református templomban tartjuk, ahova várjuk a hittanos gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, gyülekezeti tagjainkat és minden kedves érdeklődőt! Az általános iskolai hittanos gyermekek műsorral készülnek erre az alkalomra, és szerepelnek ovis gyermekek is. A gyermekek az alkalom végén a gyülekezettől ajándékcsomagot kapnak.


Óévi utolsó és új évi első alkalmaink:


2017. december 31.
vasárnap 10 óra, Templom: Óévzáró istentisztelet gyülekezeti jelentéssel.
2018. január 1. hétfő 15 óra, Templom: Újévi istentisztelet úrvacsoraosztással.

Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

A Presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

Könyvtár

Szabó Magda 10 – 100

Névadónk, Szabó Magda 10 éve halt meg. Farkas Évi színművész ígéretéhez híven egy emlékezetes, megható műsorral köszöntött minket ezen az estén. Már elmúlt 10 éve, hogy az írónő elfogadta a meghívásunkat és meglátogatott minket. Az akkori látogatása és ez a két emlékest megőrzi alakját valamennyiünk emlékezetében.
Dvoržak Humoreszk-jelenetével kezdődött a megemlékezés. Itt szeretnénk megköszönni a résztvevők nevében is a zenei betétek remek összeállítását Metzker Pálnak, Polgár Arankának, Tóth Erzsébetnek és Kádár Ferenc Gézának. Újdonság volt, hogy a saját hangszerükkel külön-külön is előadták Bach, Beethoven, Mendelson, Pergoles műveit.
Szabó Magda pályafutását költőként kezdte. Farkas Évi az irodalmi részleteket is így állította össze, kezdve a „Születésnapi vers”-sel. „Az utolsó levél” és a „Felelj” című versek még a költő világába engedtek betekintést. „Az írószövetség felhívására” már bátran kiáll az ő saját hangjáért, véleményéért, nem kis bátorságot tanúsítva azokban az években.
Két színdarabjából is hallhattunk részleteket. „Az a szép fényes nap” és a „Régimódi történet” egy-egy fontos epizódját olvasta fel nekünk Farkas Évi. Mindkettőt közvetítette a Duna TV, úgy 30 évvel ezelőtt. A Fényes nap-ot a Rádiószínház is! Vajk és Géza párbeszéde, éles hangú vitája milyen aktuális napjainkban is! A Régimódi történet szerencsétlen sorsú szereplői pedig az akkori Debrecent vetítik elénk.
Farkas Évi versekkel fejezte be a megemlékezést. „Elfogadlak!” – szinte felkiált a vers címe, elviselve a nyomort és a megaláztatásokat. A „Végrendelet” és a „Búcsú” megható, szép tiszteletadás világunk előtt, egy hosszú élet végén.
A Szabó Magdával való találkozás és ez a két kerek évfordulós megemlékezés maradandó élmény számunkra. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy akkor személyesen köszönthettem őt. Szeretném néhány szóval visszaidézni azt a találkozást:

„Köszönjük az írónőnek, hogy eljött hozzánk! Felmérhetetlen kincset hozott nekünk: szinte fizikailag érezhető alakjait, a becsületes Izát a Pilátus című regényből, a debreceni Katalin utcán sétáló Encsy Esztert és Csándy Katalint, Henriettet, Blankát és Irént. A távoli Cili, a testvér gyönyörű hangján énekli a Für Elisét, miközben Annuska ott áll Anzsúval a Freskó előtt és az alföldi port felkavaró szél hozza a Nagytemplom harangjainak kondulását. Gondolatban megsimogatom a rhodoszi Nádor kutya fejét és aki úgy szereti az állatokat, mint Szabó Magda, az tisztelettel meghajtja a fejét a debreceni utcán haldokló lovacska előtt is.”
„Példamutató szép emberi tartását szeretnénk megköszönni. Soha nem volt ennyire szükségünk a becsület, tisztesség irányító erejére, mint napjainkban! Hiszen kiállt Galgóczi Erzsébet és Kertész Imre mellett, amikor bántások érték őket. Akkor is megmaradt annak a Szabó Magdának, aki valójában is volt: tehetségét el nem tékozló, becsületes írónak. Olyan megnyugtató és szép ez az este! Mintha itt állnának bölcsen mosolyogva az írónő mögött a szülei: Jablonczay Irénke és Szabó Elek. Mi egyszerű szavakkal tudjuk mindezt megköszönni, de hálásak vagyunk Istennek, hogy egy korban élünk vele, most pedig láthatjuk Őt! Az 50-es évek elején így fejezte be egy versét: „Anyánk szépséges nyelve, szenderegj!”. Mi most arra kérjük, hogy ne szenderegjen ez a szépséges nyelv, hanem írjon nekünk, okozzon még meglepetéseket számunkra, mert az anyanyelvünk összetart minket!”

Cseh Rózsa

Varga Imre Lajos:
Csak zajt ne!

- Szabó Magda emlékére -

Csak zajt ne! Látjátok, elaludt.
A könyv, öléből földre hullt.
A mindentlátó tiszta szem
tükrére vak homály borult.

Hívták és indulni kellett.
Bolyongni, szállni
a Mindenségen át.
A holt testvért, Cilit keresni,
és elveszett férjét
a halott Szobotkát…

Mindent, mit egykor elveszített,
ott távol talán felleli,
de mosolya itt marad nekünk,
és könyvei, kincsekkel teli.

Felsőpakony, 2007.

„Kimegyek a doberdói harctérre…”

Benda Iván fotográfus könyvbemutatója

November 10-én részt vettünk egy könyvbemutatón, megemlékezésen. Benda Iván nem először járt nálunk, a 70-es években már ott volt az akkori TESZÖV rendezvényein, az iskolába és az óvodába is ellátogatott, családok hívták. Fényképei megőrizték nekünk azoknak az éveknek emlékét, hangulatát.
Ez a mostani látogatása váratlan, kedves meglepetés volt számunkra. A résztvevők között voltunk néhányan, akik még emlékezünk nagyapáink és dédapáink alakjaira, akik visszaidézték nekünk az első világháborút:. „Én is voltam Doberdónál.. Isonzónál… Piavénál… szibériai hadifogságban…” Családi és baráti összejöveteleken elborzadva hallgattuk az emlékeiket. A tragikus események óta eltelt egy évszázad! A 60-as években még feltűnt egy-egy élő szemtanú, aztán eltűntek ők is, hogy átadják helyüket a következő világégés résztvevőinek, túlélőinek.
Amit ezen az estén Benda Isvántól kaptunk, valamennyiönk számára maradandó élmény.
Bevezetőül saját gitárkísérettel énekelte nekünk azokat a háborús katonanótákat, amelyeket még mi is hallottunk. A „Doberdói” már népdallá nemesült, Bartók Béla is besorolta gyűjteményébe.
„Nem lesz egy tenyérnyi zöld sem a puszta síromon…” Milyen átszellemülten tudták énekelni, ha valahol összejött néhány egykori bajtárs!
Ezután következett a könyvbemutató, a technika segítségével. Minden kivetített képhez egy gondosan kiválasztott vers volt a kíséret. Gyóni Géza „Csak egy éjszakára” felejthetetlen soraival kezdődött. Minden felvétel mellett ott volt egy-egy korabeli költő jajkiáltása. Szemtanúi lehettünk a kép és a szöveg egymást kiegészítő hatásának. Gazdag, sokoldalú, változatos volt irodalmunk a századfordulót követő években. Ady Endre, Babits Mihály, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, az erdélyi Reményik Sándor szívbemarkoló sorai és Benda Iván felvételei tökéletesen kiegészítik egymást. Csorba László az előszavában így fogalmazza meg:
„Ez már nem fényképalbum, hanem képzőművészeti munkák sorozata.”
Összedőlt emberi hajlékok, katonatemetők, fiatal és középkorú katona arcok, egy kereszt a hatágú csillaggal, menetszázad egy kietlen, havas tájon… és minden felvétel mellett ott van az emberi tragédiákat megfogalmazó vers! Ezen a könyvbemutatón megértettük gyönyörű anyanyelvünk mély magánhangzóiból született szavának minden borzalmát: háború!
Benda Iván megmentette számunkra azt, ami akkor valóban történt. Hozott néhány példányt, azonnal szétkapkodtuk. Az érdeklődőknek szívesen kölcsönadjuk ezeket a könyveket, Csorba László ajánlásával: „Érzékeny világértést és okos hazafiasságot tanulhatunk belőle, így megérdemli figyelmünket és szeretetünket!”

Cseh Rózsa

Civil

FJE ÉVVÉGI VISSZATEKINTŐ/ 2017

Október a megemlékezések hónapja. Nagy nemzeti dicsőségeink és tragédiáink emléknapjainak őrzője, aki testvéri kezét kulcsolja a novemberi első napok szakralitásához. Talán ezért érint bennünket úgy, hogy velünk éreznek az emlékezésben, velünk szomorkodnak a veszteségek felmérésében. A kezdeti vidám tarkaságot, amely színesre festi a természetet, lassú elmúlás, csöndes kopárság, szívig ható hidegség váltja fel.
A decemberi várakozás még odébb van, csak később váltja fel a borút a derű: a Karácsonyvárás mindent megvidámító hangulata. Mielőtt belépnénk advent idejébe, kicsit visszapillantunk: öregedő kis egyesületünket mi jellemezte ebben az évben? Csak néhány fotóval, hogy lássuk, ez az év is termékeny volt!

Durkó Éva Cecília

KÉPALÁÍRÁSOK:

Amikor a tökhöz illik a must!

Amikor az Emlékmű átadásra vár

Szent István Ünnepe, kint, a határban

Bogyózni tudni kell!

Út a felhőkig

Megérkeztek a Pakony Emlékmű átadásának legifjabb szereplői

Nemzeti ünnep nemzeti zászló alatt!

Mi is részesültünk 1956 élményében október 23-án!

Bár pihen a préselő, azért a must csorog!

A Pakony Emlékmű átadásán Mag Kálmán és neje, Évike voltak a fő vendéglátóink. A Falunapon meg ők voltak a díszvendégeink! (Ahogy a mondás tartja: Kölcsönkenyér visszajár!)

István királyra feszülten figyelő publikum

Itt meg csak dolgoztunk

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján mi a Gulág pakonyi áldozataira emlékeztünk

A Darumadár Nyugdíjas Klub októberi hónapjáról

Október 12-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap. Lőrentei Erzsike ismertette a következő programokat s körbeadta az olaszországi nyaraláson résztvevők által küldött szép képes-üdvözlőlapokat, majd vidám, csevegős, laza klubdélután volt.
Október 19-én énekkari próba, klubnap. Vezetőnk programismertetése után megmutatta a Horváth házaspártól kapott hévizi képeslapot. Teréz-nap alkalmából Somogyiné „Teca” kekszes-almás, túrós sütiket és sajtos pogikat készített a tagságnak, férje Gyula itókákkal kínálta a megjelenteket. Füziné Esztike saját versét mondta el az ünnepeltnek.
Október 23-án az iskola tornatermében az 1956-os események tiszteletére ünnepi emlékezést rendeztek, amelyen tagságunkból is szép számmal vettünk részt. Az Agora előző számában nyugdíjastársunk, Cseh Rózsa szép írásával beszámolt az eseményről.
Önkormányzatunk immár visszatérő gesztusa révén az idősek egészségmegőrző programkeretében a falunkban élő és bejelentett 65 év feletti tagjainknak nápolyit, filteres teát és nagy csomag almát küldött lakásukra. A csomagokat dolgozóik adták át, nagyon aranyosak és kedvesek voltak. KÖSZÖNJÜK a gondoskodást! Nagyon jólesett mindnyájunknak!
Október 26-án 15 órakor vezetőségi, 16 órakor énekkari próba, majd klubgyűlés. Siskáné Kati és férje Hévízről – ahol fájó tagjaikat gyógyították a fürdőben – kedves üdvözlőlapot küldtek. A víz nagyon jó hatással volt a műtét utáni lábadozásban.
November 1-jén Mindenszentek és Halottaknapja alkalmából mindenki elhunyt szeretteire, családtagjaira emlékezett a maga módján.
November 2-án énekkari próba, klubnap. Az aktuális programismertetés után Károly és Imre napot ünnepelhettünk – igaz egy pár nappal előtte – Horváth Károly és Jankó Imre a megjelenteket tüzes vízzel, üdítőkkel, az ünnepeltek almás pitével, sajtos pogival kínálták a tagságot. Köszönőverset Mózsikné Ilonka mondott a névnaposoknak.
November 9-én énekkari próba, klubnap volt, ahol december 5-re a cserkeszőlői fürdést tervezte meg Lőrentei Erzsike és a tagság.
November 11-én az Operabérleteseink a „Parázsfuvola” c. operát nézték meg, amely látványos, szép és színvonalas előadás volt.
November 16-án délelőtt a Turay Ida színház-bérletesek, este az Operettbérletesek színházba mentek – szép számmal – ezért a klubnap elmaradt.
Kedves mindjnyájunk! Felhívom a figyelmeteket, hogy itt a szürke, ködös, nyirkos ősz. A jól láthatóság érdekében – akár gyalogosan is – vegyük fel a láthatósági mellényt (A legdrágább is 600 Ft), mert igaz, a városokban az autósoknak jobban kell figyelni, hogy a gyalogos mikor lép le a járdáról, mert elsőbbsége van, de itt sajnos nincs járda. Saját tapasztalatom miatt hívom fel a figyelmet. Itt a faluban az autósok a kerékpárosokat szinte semmibe sem veszik. Kiabálnak velük, ha át akarják tolni a kerékpárt az útkereszteződésben.
Az udvarias és segítőkész magatartásnak kölcsönösnek kell lennie! Ám a viselkedésünk nem lehet felelőtlen! Udvariasak is csak akkor legyünk, ha meggyőződtünk róla, hogy a forgalom egyetlen résztvevőjét sem hozzuk ezáltal balesetveszélyes helyzetbe. Fordítva is igaz azonban. Ha valaki a KRESZ valamely előírását megszegi, a többi közlekedésben résztvevőnek is kötelessége minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy a balesetveszélyt elhárítsa, a bajt megelőzze. Nagyon fontos, hogy a járművel a forgalmi-, az időjárási-, a látási- és az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.
Balesetmentes közlekedést és jó készülődést kívánok az elkövetkezendő ünnepekre!

Kovácsné N. Ilona

OLVASÓI LEVÉL

Kedves Szülők!
Nem szégyellni, kezelni kell!

A fejtetvesség évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen, és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.
A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan, bizonyítva, hogya fejtetvesség nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Fennmaradásában szerepet játszik a felismerés, a személyes tapasztalat hiánya és a betegség eltitkolása.
A fejtetvesség nem szégyen, de a fejtetves gyermekek kezelése elsődlegesen a szülő feladata és kötelessége.
A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy a gyerekek feje játék közben egymáshoz ér. Közös használati tárgyakkal átmegy egyik emberről a másikra (pl. sapkacsere, fésű, fotel, széktámla). Otthon pedig az ágyneműn, közös fésűn, törölközőn, a bútorokon vagy a földön is előfordulhat, és onnan kerül át az emberre. A gyermekektől így fertőződhetnek a szülők, a testvérek és egyéb családtagok, akik a fejtetűt még tovább viszik, munkahelyre, baráti körbe.
A fejtetű 2,5 - 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke, de ez a haj színétől függően változhat. Petéit (serkéit) a hajas fejbőrön, a hajszálak tövében helyezi el, leggyakrabban a halánték- és tarkótájon. A nőstény tetvek 2-4 hetes életük során 40-200, átlagosan 100 petét raknak. Az igen ellenálló burokkal ellátott serkét a tetű a jellegzetes helyekre nehezen eltávolítható, cementszerű anyaggal rögzíti. A serkékből a lárvák 5-8 nap alatt kelnek ki és 2-3 hét alatt válnak ivaréretté. A kifejlett nőstények 1-5 nap múlva kezdik el a peterakást. Az első hónap végére egyetlen nőstény ivadékainak száma mintegy 150, a második hónap végén viszont akár több ezer is lehet, így az eltetvesedés viszonylag gyorsan bekövetkezhet.
Az az általános felfogás, amely szerint csak piszkos embereknek lehet fejtetűje, nem igaz, mert a fejtetű a piszkos és tiszta hajban egyaránt megtelepszik. A fejtetű nincs tekintettel korra, nemre, rangra – egyszerűen táplálékot: vért keres. Nem az a szégyen, ha valaki hajában tetveket vagy serkéket találnak, hanem az, ha azt az észlelés után nem kezdik el azonnal irtani. Ugyanis e felelőtlen magatartással (titkolni, nem kezelni) veszélyeztetjük a közösséget, amelyben élünk.

Mint gyakorlott anyuka én is szembesültem ezzel a problémával, pedig azt hiszem, elmondhatom magamról, hogy tiszta család vagyunk.
Mikor a gyerekem úgy jött haza az általános iskolából, hogy észrevettem, tetű mászik a fején (hozzáteszem addig életemben nem láttam még tetűt), megrémülve álltam és azt se tudtam, mit csináljak. Rémülten hívtam a védőnéninket, aki megnyugtatott, hogy nem kell kétségbeesni, léteznek erre jó szerek, amivel gyorsan ki tudom irtani őket. Így is tettem. Majd eltelt két hét, és újra megjelentek, akkor már kezdtem kétségbe esni, hogy valamit rosszul csinálok. Felmentem az internetre és rákerestem, hogy ezt az élősködő rovart mivel irthatnám ki minél gyorsabban és végleg. Találtam egy bejegyzést, amiben egy anyuka leírja, hogy jók ezek a szerek, de igen fájdalmas ezekkel irtani a tetűt.
Én vettem egy sampont, tetűirtó volt ráírva, végig követtem a használati útmutatót, hát mondanom se kell, hogy a gyerek haja ettől a sampontól úgy összeragadt, hogy amit adnak hozzá speciális fésűt nem lehetett kiszedni vele a serkéket. Így gondoltam, újítok és a sampon után megmostam a gyerek haját rendes samponnal és balzsammal, hogy könnyebben tudjam fésülni azzal az apró fogazatú fésűvel. Hát, sajnos ez az eljárás nem bizonyult jónak, mivel felvilágosítottak, hogy nem szabadott volna lemosni a tetűirtó sampont. Teljes kétségbeesésemben megint rákerestem a neten és ott egy ugyanolyan kétségbeesett anyuka leírta a legjobb módot, amivel fájdalommentesen ki lehet szedni a tetűt és a serkéket egyszerre.
Szeretném ezt megosztani veletek, ez nekünk tényleg bevált.


• Mosd meg a haját samponnal és öblítse le.
• Tegyél kondicionáló hajbalzsamot a hajra, de ezt ne mosd le, mert ettől lesz a nedves haj könnyen fésülhető
• Fésüld ki a hajat egy egyszerű fésűvel.
• Hajoljon a vizsgált személy a kád, vagy mosdó fölé.
• Fésüld át a haját hátulról előre egy nagyon sűrű fésűvel (speciális, erre a célra készült un. „tetű-fésű”) úgy, hogy a fésű érje a fejbőrt is.
• Kezdjék az egyik fülnél és haladjanak a másik fül irányába.
• Minden fésülés után forró vízzel öblítsd le a fésűt és figyeld, hogy vannak-e tetvek és serkék a fésűn.
• Én ezt addig csináltam, amíg a balzsam teljesen ki nem jött a hajából a fésülés miatt, és láttam, hogy a serkék kijönnek a balzsam miatt.
• Öblítsék le a kondicionáló hajbalzsamot.
• Ezután a gyógyszertárban kapható nagyon jó tetűirtó szesszel jól kend be a gyerek fejét és várjál vele 15 percet amíg kifejti a hatását.
• Ezek után szárítsd meg a haját (nyugi a szesz erős illata elpárolog, így csak a balzsam illatát fogod érezni) és fésüld át a speciális fésűvel, hogy a maradék serke is kijöjjön.
• Célszerű a következő hajmosásnál is hajszesszel bekenni a gyerek fejét, mert ez nem csak az elpusztításban segít, de megelőzésre is alkalmas.
Azért azt elmondanám, hogy ezzel egyidejűleg minden törülközőt, ágyneműt, és amivel érintkezett a gyerek ki kell mosni 60 C fokon. A fésűket a szesszel fertőtlenítettem le.

Egy gyakorlott anya

(Név megvan… de gondolom nem szeretné kitetetni…)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A THERMOFOAM Kft., Magyarország egyik legjelentősebb csomagolástechnikai és funkcionális építőipari termékeket gyártó vállalkozása 291 906 890 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a „Fázisváltó anyagokkal kombinált, funkcionális csomagolási rendszerek (papír, több különböző fajta polimer hab) fejlesztése” című projektjének megvalósítására. A 2017-2018 között megvalósuló projekt célja olyan újfajta, széleskörűen felhasználható csomagoló anyag rendszer kifejlesztése, amely alkalmas egy előre meghatározott hőmérséklettartományban tartani a csomagolt terméket, előre meghatározott és programozott ideig, oly módon, hogy ott egyéb anyag ne keletkezzen, és egyenletes hőmérsékletet valósítson meg a csomagolás teljes térfogatában.

A fázisváltó anyagok a hagyományos szigetelő anyagok fajlagos hőkapacitásának többszörösével rendelkező anyagok, melyek a működési hőmérsékletükön a fázisváltáshoz szükséges olvadáshőt felveszik és tárolják, majd megdermedéskor leadják a környezetüknek. Az újfajta fázisváltó anyagok papír és polimer hab alapú csomagolóanyaggal való társításával kiválthatóak lennének pl. a jelenleg az orvostechnikában és gyógyszeriparban alkalmazott gél alapú és „jégakkuként” jellemezően nem
egyenletesen funkcionáló csomagolások, amelyek kiváltásra Magyarországon valós gyógyszeripari igény van. A polimerek esetében a vállalkozás jelentős lehetőséget lát a járműipari alkalmazásra is, ahol kiválthatóak lennének a jelenleg használt különböző műanyag habokból álló alkatrészek, így elkerülhető lenne a kormány, műszerfal, valamint az utastér túlmelegedése napon történő parkolás esetén. A projekt 2 év alatt valósul meg Thermofoam felsőpakonyi telephelyén, melynek keretében eszközbeszerzés és egy 1.000 m2-es, új raktárépület átadására is sor kerül.

A KFI_16-1-2016-0106 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Vállalatok K+F tevékenységének támogatása (KFI_16)” pályázati program finanszírozásában valósul meg.

További információk:
Honlap: www.pcmpackaging.hu
E-mail: info@thermofoam.hu
Pirityi László János ügyvezető
Telefon: +36 30 932 1729

+ LOGÓK

Tisztelt Felsőpakonyi lakosok!

Hamarosan itt a karácsony! Szeretnénk felhívni a figyelmüket a házaló jellegű árusításokra, valamint a szakmájukat ajánlgató munkásokra. Ne engedjék őket be, és ha tehetik, ne is vegyék őket figyelembe, hiszen mint tudjuk, az esetek 99%-a csalás. Ha ilyet észlelnek, feltétlenül hívják a polgárőrségünk telefonszámát, melyet 0 órától 24 óráig hívhatnak!

Hamarosan újraélesztő pont lesz a polgárőr bázis. Ez annyit jelent, hogy itt lesz elhelyezve az újraélesztő készülék. Ezen berendezés oktatáshoz kötött, aki úgy érzi, hogy szeretné megtanulni a készülék használatát, kérjük, jelentkezzen nálunk az alábbi e-mail címen: polgarorseg@pakony.hu, vagy telefonon 06-20-382-9011, 06-70-342-7000.

Az elmúlt hónapban segítséget nyújtottunk az október 23-ai koszorúzásnál, a ránk bízott feladatokat rendszeresen, és hiánytalanul láttuk el. Panasz nem érkezett.

Lakásuk védelme érdekében ajánljuk, amennyiben nem tartózkodnak otthon, hogy már a kora délutáni órákban egy kis fogyasztású fényforrás legyen bekapcsolva. Ezzel is megelőzhetik a bajt, elriaszthatják a rosszindulatú látogatókat.

Továbbra is várjuk a felajánlásokat, amelyekkel egyesületünk fejlődését támogatják.

Ács Zoltán szóvívő

Sport

Hátbelső

Hátlap

2017_10_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2018/07/09 13:54 szerkesztette: bavegh