Tartalomjegyzék

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 5. szám, 2015. május

Lapzárta:

Szerkesztőbizottsági:


következő lapzárta:


Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat


Tájékoztatás a zöldhulladék elszállítás rendjéről

2015. április elejétől megkezdődött településünkön a zöldhulladék elszállítása. Az elszállítás a kommunális hulladék szállítási napján (pénteken) történik, de nem együtt.
Kérjük a lakosokat, hogy a zöldhulladékot az arra rendszeresített zsákokban, pénteken korán reggel vagy csütörtökön este helyezzék ki, mert már reggel 6 órakor egy külön gyűjtő autó szedi össze ezeket a zsákokat. Lehetőség van kötegekben is kihelyezni a nagyobb ágakat, de ezek a kötegek ne haladják meg a 70 cm hosszúságot és a kb. 50 cm átmérőt. Felhívjuk a kedves lakosok figyelmét, hogy zöldhulladék elszállítására alkalmas zsákokat a polgármesteri hivatalban, hivatali időben valamint a könyvtárban csütörtökön 16-19-óra között tudnak beszerezni. 10 zsákot mindenki ingyen kap, további zsákok térítés ellenében szerezhetők be.


Óvoda


Újszülöttjeink:

Bodzán Zselyke Noa 04.08.
Asztalos Péter Levente 04.29.


Föld napja

Szokásunkhoz híven idén is megszerveztük április 22-én, a Föld napján a túránkat a vasútállomásra. Jöhettek a gyermekek kerékpárral - futó, két kerekű, négy kerekű -, motorral, rollerrel, de gyalogosan is. Minden gyermek a saját óvó nénijével ment, ügyesen, az előre megbeszélt szabályokat betartva. Az állomáson csemegéztek, ittak, játszottak és természetesen pihenni is lehetett. A kirándulás után az oviban ügyességi játékokat játszottunk a gyerekekkel
Rengeteg segítséget kaptunk a szülőktől és a polgárőröktől. Ezúton is szeretnénk feléjük kifejezni hálás köszönetünket!
Egész hetünk a Föld és annak védelme körül forgott. A Cica csoport Könyvtári foglalkozáson járt Margit néninél, akire mindig számíthatunk, hiszen szívesen fogad bennünket és sok-sok érdekes dologgal vár bennünket! Köszönjük!

Állatkertben a Cica csoport
Április 27-én reggel beültünk a buszba, mely elvitt bennünket a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Menet közben is sok-sok érdekes dolgot láttak a gyerekek, hát még az állatkertben.
Átsétáltunk a Japán kerten, megnéztük az óriás vidrát, csodáltuk a nem rég érkezett koalákat. Megbeszéltük az oroszlánnál, hogy miről ismerjük fel a fiú oroszlánt. A fókákat épp etették és vizsgálták. Különféle gyakorlatokat mutattak be. Egy óvatlan pillanatban épp előttünk becsapódott és levizezett bennünket. Szerencsére nagyon meleg volt és hamar megszáradt a ruhánk. A zsiráfok hatalmas mérete igazán elkápráztatta a gyerekeket. Megnéztük az orrszarvúkat, az elefántokat, a vízi lovakat, bebújtunk a szurikáták alagútjába - egyszóval Afrikában jártunk!
Sajnos nem tudtunk mindent megnézni, mert vissza kellett menni az oviba, de legközelebb egész napra megyünk. Tartalmas, élvezetes, emlékezetes délelőttöt töltöttünk el.
Köszönöm a két anyukának a kíséretet!

Gabi óvó néni


Iskola


Tavaszi élet az iskolában

Április 14-én a felső tagozatosok is részt vettek a szavalóversenyen. Minden évfolyamból volt jelentkező, és a legszebben verset mondó diákok a következő tanulók lettek: 1. Vízi Gréta 7.o., 2. Németh Ruben 5.o. és 3. Varga Zsófia 7.o. Gratulálunk nekik!
Előző nap népdaléneklési verseny is volt, és a szavalóversenyt a győztes diákok dalaival tették még színesebbé. Ekkor vették át oklevelüket a nyertesek , Hegedűs Magdolna 6.b, és Kéri Csenge 8.o ,akik újra előadták produkciójukat. Köszönet és gratuláció érte!
Wareczki Erika néni és Matisz Zsuzsa néni szervezésében ismét ellátogattak a túrakedvelők Solymárra. Szinte minden évben a programok között szerepel a Barlangtúra, hiszen számos kaland és megpróbáltatás vár a jelentkezőkre, de senki nem bánja a felejthetetlen kalandtúrát az Ördöglyukban.
Április hónap a hulladékgyűjtés időszaka minden tanévben. Most is rengeteg hulladékot sikerült összegyűjteni és a következő eredmények születtek az osztályok között:
Alsó tagozat
1. 3.a ( 693 kg )
2. 4.a
3. 4.b
4. 3.b
5. 1.a
6. 2.b
7. 2.a
8. 1.b
Felső tagozat
1. 5. osztály ( 900,5 kg )
2. 6.a
3. 7. osztály
4. 6.b
5. 8. osztály
Nagyon köszönjük a lelkes osztályoknak a segítséget!

„NÉZD A BOLYGÓT! OLY' TISZTA KÉK.”

Bakó Krisztina dalával ünnepeltük az idei Föld napját iskolánkban, április harmadik hetében.
Előzetesen rajz órákon képeket készítettek a gyerekek különböző technikákkal.
Az alsós tanulók gyönyörű papírvirágokat hajtogattak, azzal díszítették a folyosókat.
Fotópályázatot hirdettünk, melynek témája Felsőpakony és környéke szépségei, természeti értékei.
Fő rendezvényünk az akadályverseny volt: a felsős tanulók csapatokat alkotva településünk utcanév nélküli térképén megjelölt állomásokat kerestek meg. Adott időre kellett a feladatokat teljesíteni és visszaérkezni a kiinduló állomásra, az iskolába. Azok a csapatok voltak sikeresek, akik jól ismerték Magyarország növény- és állatvilágát, jártasak voltak a komposztálás technikájában és ismerték a Földdel kapcsolatos szólásokat és közmondásokat.
A legsikeresebb versenyzőnek a nagyobbaknál a hetedik évfolyam két csapata bizonyult, a kisebbeknél pedig a 6. a osztály kis közössége. Munkájukat oklevéllel jutalmaztuk.
Az akadályversennyel egy időben Nagyné Pál Tünde tanárnő vezetésével minden osztályból 3-4 tanuló hulladékból készített remek használati eszközöket, bizonyítva, hogy az újrahasznosítás szép dolgokat eredményez és sokszor járható út.
Nagyon ötletes megoldások születtek, munkájukból egy kis kiállítást szerveztünk.

P. Sz. I.


Szavalóverseny

Április 15-én került megrendezésre iskolánkban a Költészetnapi szavaló verseny.
A négy évfolyam minden osztálya képviseltette magát a versenyen, mely két helyszínen zajlott.
A zsűrit a tanári kar képviselte, s az alábbi eredmények születtek:
2015. április 15.
Szavalóverseny eredmények: 1.-2. osztály
1 osztály:
1. Hely: Nagy Regina
2. Hely: Mikolay Máté
3. Molnár Roland, Princz Olivér
Külön díj: Korcsmáros Ákos

2. osztály:
1. hely: Kruppai Norbert
2. hely: Matusek Ákos
3. hely: Kapusi Blanka, Molnár Péter
Külön díj: Katarov Csenge

3. osztály
1.Kruppai Adrian
2. Tóth Laura
3.Tüskés Kira

4. osztály:
1. Imre Réka
2. Mészáros Gemma
3. Trizna Olivér
4. Külön díj: Elekes Péter

Pálné Mórucz Erika

1 fotó van

Tanulmányi kiránduláson Szentendrén

A 2.a-val kirándultunk a szentendrei Skanzenbe a magyar óra tananyagához kapcsolódva. Ennek a hallatán kissé egyhangú, kötelező kirándulást gondolnának sokan magukban, de ez nem így volt! Jómagam, mint pedagógus sem voltam még a Skanzenben, ami már kíváncsisággal töltött el, de ekkor még nem is gondoltam, hogy mekkora élményt rejteget e nap. A gyermekek fülig érő mosollyal érkeztek és távoztak is a nap végén. Mi történt a kettő között? Bepillanthattunk a régi falusi világba. Kissé én is gyermekként érezhettem magam Mórucz Erika néni történetei hallatán, melyeket szinte tátott szájjal hallgattak a gyermekek, s én is, mivel városi gyermekként és falusi nagymamák hiányában kimaradtak a hasonló élmények a gyermekkoromból. Megkóstolhattuk, hogy milyen az igazi kemencés kenyér. A gyerekek hátrahagyva a sült krumplit és a hamburgert jóízűen tépték a meleg, házi kenyeret. Talán most ennyi idősen úgy gondolom, hogy jó lehetett akkor gyereknek lenni, karikát hajtani, métázni, csuhébabázni, s nem a táblagéppel ülni a szobában.

Szalóki Barbara tanító

1 fotó van

Katolikus


Ha itt lettél volna

Április hónapot egy nagyon szép lelki nappal zártuk.
26-án Gábor atya ócsai otthonában voltunk, már negyedik alkalommal hívott oda bennünket lelki napra.
A lelkigyakorlat témája: GYÓNÁS és a hozzá kapcsolódó kérdések.
A gyónás rövid megfogalmazása: a katolikus ember számára, lelki megtisztulás, a kegyelmek kérése. A fogadalom megtartása, mely „többé nem vétkezem” - igen komoly, megfontolandó kijelentés. Nagyon tartalmas órákat tölthettünk el, ki többet, ki kevesebbet, de jól éreztük magunkat. Köszönjük Gábor atya fáradhatatlan felkészülését az előadásra. Május a legszebb hónap, halljuk sokszor. Ez így igaz. Az év folyamán kétszer ünnepeljük Szent Józsefet, Jézus nevelő apját. Március 19-én,a neve napján és május 1-jén munkásságát, a munka szeretetére való tanítását. Első vasárnap az édesanyák ünnepe.
ÉDESANYA szó kiejtése is varázslatos, hiszen az életet adó, gondoskodó, türelmes, szerető jelzők az igazak. Mi is így köszöntöttük a szentmise keretén belül is a jelenlévő édesanyákat. A köszöntők sorát az óvodások nyitották meg szép versekkel. Köszönjük Anita és Erzsike óvónénik felkészítő munkáját! A szentmise végén Hegedűs Magdolna, Klacskó Kristóf, Varga Zsófia verset mondott, majd hegedűn és furulyán gyönyörű dallamokat hallhattuk. Minden édesanya, nagymama egy szál szegfűt és képeslapot kapott ajándékba. Égi édesanyánknak, Szűz Máriának a LORETTÓI-LITÁNIÁT imádkoztuk el közösen. Május hónap a Szűzanya hava. Sok imádsággal fohászkodhatunk hozzá.

E verssel kívánok minden édesanyának, nagymamának sok szeretetet és örömet.

Csatai Varga László:
Fohász anyámért

Engedd fel Jákob létráján melyen angyalaid járnak
s ha kopogtat nálad ne találjon ajtódon zárat
ha köszön engedd át küszöbödön had legyen polgára
boldog mennyországnak ahová mindenek vágynak
Téged pedig illessen ó ISTEN üdvéért örök hála
ez hozzá az ő gyereke könyörgő imája.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök


Kérdések és válaszok a Bűnbocsánat szentsége kapcsán

Ócsán voltunk ápr. 26.án lelki napon. Ott elhangzott lelkipásztori előadás, melynek vázlata az alább elhangzott kérdésekből elképzelhető. Ennek meghallgatása után a részvevők két csoportban megbeszélték a kérdéseket, majd egymással is megosztották. Íme egy lelkinap tanulságai!

1. A gyónás öt része közül melyiket érzed a legnehezebbnek?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

2. Mi van, ha nincs aki megbocsássa bűneidet? (Pl.: Meghalt az érintett személy?)

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

3. Hogyan lehet az, hogy valaki nem látja a bűnét?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

4. Kik ellen harcolt életében leginkább Jézus?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

5. Ha netán azért nem látja valaki a bűnét, mert fél meglátni … Vannak-e példák a rosszból jóra?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

6. Erősen fogadom, hogy a bűnre vezető alkalmat is elkerülöm!!! A bűnre vezető alkalom a gyermekem, a férjem, feleségem stb., akit nem kerülhetek el! Mit tegyek?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

7. Hogyan lehet komolyan venni, akár csak önmagamnak is az erős fogadást, ha mindig visszaesek?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

8. A föloldozáskor újjáteremtődik-e az ember?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

9. Azzal, hogy valaki házasságot köt, újjáteremtődik-e? Tudok-e a házastársam fejével gondolkodni?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

10. Mit jelent az, hogy gyónás után bennem lakik a Szentlélek?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

11. Kötelező-e a jóvátétel a gyónással kapcsolatban? Mi van akkor, ha ez már nem lehetséges?

- Hölgyek csoportja:

- Férfiak csoportja:

Tisztelettel Hefler Gábor plébános és a lelki nap résztvevői


Felsőpakonyi Katolikus Karitász

A március 28-i ruhaosztásnak nagy sikere volt! A következő börze május 16-án, szombaton 9-13 óra között volt a szokásos helyen, a katolikus templomban.
A márciusi ruhaosztáson már ott díszelgett a karitász-molinó, ami Durkó Éva néni keze munkáját dicséri. Ezúton is köszönet Neki érte!
A nagyböjti élelmiszeradományokból 14 csomagot készítettünk, amelyek minden családban örömet szereztek a Húsvétra. Isten fizesse meg a rászorulóknak juttatott élelmeket! A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem a tárgyi adományokkal, hanem az odaszentelt idővel tudjuk a legnagyobb örömet szerezni, ezért a csoporttagok hetente látogatják a rászoruló időseket és családokat.
A csoport vezetésében változás történt; az új csoportvezető-helyettes Mayer Éva lett.
A könnyebb tájékoztatás és a gyorsabb információáramlás elősegítése végett saját facebook-profilt is létrehozunk. Ezen az oldalon minden, a csoport életében fontos eseményt, hírt közzéteszünk, egyben reméljük, hogy ezáltal nagyobb réteget sikerül megszólítanunk. Nem titkolt célunk az ifjúság bevonása a szeretetszolgálatba, akár az 50 órás közösségi szolgálaton keresztül is.

dr. Fitos Dóra csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com

1 fotó van

Református


Könyvtár


KÖNYVAJÁNLÓ

Áprilisban sok új könyvvel gazdagodott a Szabó Magda Könyvtár állománya! A gyerekek által nagy kedvencként titulált Geronimo Stilton kalandjai közül több kötet is érkezett, a többi újonnan megjelentek között (Például: Berg Judit; Illyés Gyula; Julia Boehme-től; stb.).
Hogy ne csak az olvasás, hanem az alkotó tevékenység öröme is érvényesülhessen, kreatív foglalkoztató könyvek is kerültek a megrendelések közé (Pl.: 48 kreatív kézműves ötlet; Virágos erkélyek és teraszok; stb.).
Felnőtt olvasóinkat is várjuk a könnyedebb hangvételű művektől (E. L. James; Lee Harper, John O'Farrell) a komoly, mostanában népszerűvé váló Nyitott Akadémia összegyűjtött előadás gyűjteményeiből (Pl.: A belénk égett múlt : elengedés, megbocsátás; Bízz magadban! : önértékelés, önelfogadás, önbecsülés) is kezébe vehet az olvasónk.

VBA


A tánc világnapján

A költő a tollával, az énekes a hangjával, a festő az ecsetével, a táncos a lábaival jeleníti meg az élet lüktető erejét. Akinek a lelkébe az élet zenét komponál és valamilyen tehetség megbúvik benne, az előbb-utóbb érezni fogja, milyen téren kell kifejezésre juttatni a szunnyadó tehetségét. Ahogy az univerzumban minden emberben más a tűz, úgy a táncban is másképpen fejeződnek ki a ritmusok.
A táncosban ezek a ritmusok megmozgatják az egész testet, főleg a lábakat. Az élet lüktetése is egyféle ritmus, ütem és dallam, amit nagyon szépen kifejezésre lehet juttatni a tánccal. Biztosra veszem, hogy aki lelkében ott szunnyad a tánctehetség, azt egyetlen dob pergése is lázba tudja hozni. Lehet beszélni a kivitelezésekről, mint pl. csillogó ruhák lebbenéséről, a környezet szépen makettizált megjelenéséről és a fények villogásáról, melyek emelnek egy szépen koreografált előadást. Ne feledjük, hogy megfeszített, sokszor erőn túli felkészülést igényel egy pontról-pontra kivitelezett tánc a táncostól.

Ilyen élményben lehetett annak része, aki ellátogatott április 28-án a Herman Ottó Általános Iskolában tartott Tánc világnapi rendezvényre. Elsőként Csete Melinda balettozó apróságai (4-7 év közöttiek) örvendeztették meg tudásukkal a megjelenteket. Megtudhattuk, hogy számukra ez a fajta mozgás a koordinációt, ritmusérzéket, helyes testtartást fejleszti. Majd a Meteor Dance Tánccsoport Egyesület tehetségei mutatták meg azt, amit az elmúlt két hónapban tanultak, ugyanis akkor alakult a helyi csapatuk. Figyelemre méltó, hogy ennyi idő alatt mennyi tudást tudtak magukba szívni Kiss Fanny vezetésével. Ezután Boros Eleonóra ejtette ámulatba a közönséget és népszerűsítette a hastáncot, amit hosszabb kihagyás után ismét lehet Felsőpakonyon tanulni, méghozzá Elli felügyelete alatt. Utána a Jamland Hip-Hop Tánciskola kezdő, haladó és verseny csoport előadását láthattuk, és megtudhattuk, hogy a Dinamic Crew nevű gyermek versenycsoport az idei versenyszezonban eddig egy bronz, egy ezüst és három aranyéremmel tért haza. Ezúton is gratulálunk Nekik és felkészítőiknek, Ceglédi Krisztinának és Csepcsényi Zsoltnak. A rendezvény az ÖTYE Kán-kán előadásával zárult. A látottak alapján biztosra veszem, nem csak a tánc, de az élet más területein is hasonló összhangban tudnak tevénykedni.

Bízunk benne jövőre is ilyen tehetséges fellépőkkel találkozhatun a Tánc világnapi rendezvényen.
Akinek felkeltette az érdeklődését valamelyik táncművészeti ág, az a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház-ban megtalálhatja őket, az intézmény honlapján jelzett időpontokban.

VBA

//Van pár fotó is...//

MŰVÉSZETI HÍREK

Fiatal felsőpakonyi képzőművészeink a következő eredményeket éték el a közelmúltban:

A Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában a Bartók hét keretein belül megrendezett, kistérségi rajzversenyen az első évfolymosok közül 3. helyzetést ért el Göndör Márk, a második évfolyamosak közül 3. helyezést ért el Kapusi Blanka és a harmadik évfolyamosok közül 2. helyezést ért el Palotai Lili.
A Gyáli Kertbarát Kör által, a Föld napja alkalmából kiírt rajzpályázaton díjazott lett Fábián Gábor János. És több gyermek is emléklapot kapott a kiváló rajzáért.
Ezúton gratulálunk az elért eredményekhez és kívánjuk, hogy a jövőben egyre nagyobb sikereket érjenek el!

A fenti ifjú alkotók munkái közül is láthatunk párat a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház nagytermében május 29-én 17 órakor a Gyermek rajzszakkör tanévzáró kiállításának megnyitója.

És várunk mindenkit június 12-én, 17 órakor a helyi patchwork szakkörösök munkáiból nyíló iparművészeti kiállítás megnyitójára. Lássuk meg együtt, hogy egy kis kézügyességgel milyen csodálatos alkotások készülhetnek szövetdarabok felhasználásából is.

A kiállítások az itézmény nyitvatartási idejében - amennyiben nem ütközik a terem foglaltságával - megtekintetőek, 1-1 hét időtartamig.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Civil


Varga Imre Oklevél!!!


Darumadár Nyugdíjas klub áprilisa

Április 9-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, ahol Lőrentei Erzsike klubvezetőnk az áprilisi programokat ismertette. A költészet napja alkalmából Lőrentei Erzsike és több klubtársunk verseket olvasott fel, majd fóliába csomagolva a faluban több helyre tettek verseket, hogy aki szeretne feltöltődni, elolvashassa, több-kevesebb sikerrel.
Mozsikné Ilonka a befizetett tagdíjakról számolt be, eddig 108 fő fizette be éves tagdíját. Április 9-én a gyulai nyaralók hazaérkeztek, április 10-én Gyálon 20 fővel vettünk részt a Kistérségi Találkozón, ahol az énekkarunk hibátlan, szép, színvonalas nótacsokorral lépett fel – annak ellenére, hogy kevesebbet tudtak gyakorolni. Kiss Jánosné Irénke kistérségi vezető és társai jóvoltából kedves, figyelmes vendéglátásban volt részünk.
Április 16-án délelőtt a Turai Ida színház bérleteseit Eperjes Károly szórakoztatta előadásával, délután az Operettszínházba mentek a bérletesek, a Csárdáskirálynő című előadást láthatták, tetszés szempontjából megoszlottak a vélemények. Klubnapunk elmaradt.
Április 21-én csak 34 fővel /a buszköltséghez való hozzájárulás miatt?! / Tiszakécskére mentünk fürdeni, szuper jól sikerült, annak ellenére hogy a kezdeti idő nem volt jó. Április 23-án 15 órakor vezetőségi ülés, 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, ahol a gyulai nyaralók beszámoltak élvezetes pihenésükről. A kistérségi találkozón a megyei központtól kapott Bodnár Gábor dabasi klubvezető adott át Lőrentei Erzsikének, aki – a vezetőséggel megbeszélve – a rászorultaknak osztott szét. Klubnapunkon Barta Ambrus rendőr alezredes is részt vett és biztosította tagságukat kmb-sünk Bodzán Lajos és a gyáli rendőrök segítségéről. Kérte figyeljünk mi is jobban saját és a falunkba hívatlanul jött látogatóinkra, inkább szóljunk „Lajosunknak” mint baj legyen! Vendégünket is kellemes meglepetésként érte, hogy egy köznapi klubnap hirtelen fantasztikus zsúrrá alakult – mivel Somogyi Gyula névnapja az előző programok miatt tolódott – felesége Somogyiné „Tecácska” varázslatosan szép és fincsi süteményeket készített, volt 3 lapos krémes, hullámszelet, diós-lekváros-hájas és töpörtyűs pogi bőségesen, Gyula pedig gondoskodott a többségben lévő hölgyek kontyalávalójáról, de rostos és buborékos üdítőket is megtalálhattunk a kínálatban az asztalon. Füziné Esztike a névnaposoknak kedves verset mondott. Jó hangulatú klubnap kerekedett. Béla nap alkalmából nem feledkeztünk meg Végh Béla Antal, a klubkönyvtár dolgozójáról, aki nekünk mindenben önzetlenül, bár mit félretéve segít, felvilágosít olyan hivatalos dolgokban is amiben mi járatlanok vagyunk. KÖSZÖNJÜK NEKI! Boldog névnapot kívánunk, még sokáig legyen hozzánk tűrőképessége!
Április 30-án 16 órakor énekkar, 17 órakor klubnap. A tánc világnapjáról beszélgettünk, amelyet igaz most nem gyakoroltunk.
/Engem személyesen – április 29-én – Füzi Mária jóvoltából kellemes ért, elmehettem vele a Művészetek Palotájába a tánc világnapja gálaestjére, hát fantasztikus volt!/
A klubnap ismét süteményes, csípősvizes, üdítős, borocskás ünneppé alakult. Deákné Irmuska és Kerekesné Irmuska névnapjuk alkalmából vendégelték meg a megjelenteket. Füziné Esztike ismét szép verset mondott. A ballagások miatt azonban többen kedves kötelességüknek tettek eleget, nagymamaként az unokáknak sütöttek e napra, s virágcsokrokat vittek a szép ünnepségre- kivéve akit elfelejtettek meghívni- , s így a klubnapon nem volt teltház, de a buli jól sikerült.
Május 9-én énekkarunk Karcagon lép fel, tagságunknak fürdős, műsoros kirándulást szervezünk. A május 16-i gyermeknapra Lőrentei Erzsike felhívta a figyelmet, s kérte aki teheti sütögessen fincsi sütiket a résztvevőknek az erdei helyszínre.
Óvatosak legyünk a hirtelen beköszöntött meleg időben, óvjuk bőrünket az UV-sugaraitól, senkinek nem tesz jót, délután 3 óra után is begyűjthetjük a D-vitamint ha süt a nap, s barnulhatunk is.

Kovácsné Németh Ilona


FELSŐPAKONY POLGÁRŐR EGYESÜLET SZEM

Megrázó esemény történt, április hónapban.
Rinyu Patrik (19) 2014. április 12.-én hajnalban Gyálon eltűnt! Keressük!

Mivel a fesztiválok, rendezvények időszaka megkezdődik, fokozottan fel kell készítenünk gyermekeinket hozzátartozóinkat a veszélyekre, váratlan helyzetekre, idegenekkel való távolságtartásra.

Legtöbb esetben kisgyermekek keverednek el a tömegben.

Ilyen helyzetre legyen felkészítve a gyermek:

Ne oltsunk félelmet gyermekeinkben, csak tanítsuk meg a megfelelő távolságtartást, önállóságot, ezzel elkerülhetik a testi és lelki konfliktusokat!

Hiába múlt el a fűtési szezon, az illegális fakitermelés eseteivel napjainkban is találkozunk.

Aki elszórtan egy-egy frissen kivágott fát, vagy annak nyomát találja, kérjük jelentse!

Minden bejelentést, észrevételt köszönünk.

Telefonszámunk: 06/20-382-90-11

Köszönet minden segítségért, támogatásért.

Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM

1 fotó van, Rinyu Patrikról

Véradás

2015. június 01-jén 11.00-13.00 között a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

* Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.
* Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
* A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.
* A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
* Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
* A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.


„Adj vért és ments meg három életet!”

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

Véradás=Szűrővizsgálat

A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradás menete:

1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
3. Elfogyaszt egy-két pohár innivalót, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szerveztében.
4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
5. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!


KÖSZÖNJÜK A VÉRADÁST!


Sport


Szurkolok, főzök

„Két dolog, amit megtehetek a csapatokért és meg is teszek.” Jött oda hozzám, a mindenki által jól ismert Gombik Pista bácsi. Nem is tudnék vele vitatkozni, hiszen igaza van. Pista bácsi szinte minden mérkőzésen ott van, legyen az serdülő, ifjúsági vagy felnőtt meccs, az Ő jelenlétére lehet számítani. „Lassan egy füzet is betelik a jegyzetekkel, amit a főzés miatt készítettem. Mit? Miből? Mennyit? Mindent előre megbeszélünk a srácokkal és a meccs végén ennek meg is van az eredménye.” Ezt tanúsíthatom. Pistabá és barátai, idejüket és pénztárcájukat nem sajnálva készítenek jobbnál jobb ételeket egy hatalmas üstben a játékosoknak, szurkolóknak. „Rendkívül jó a brigád, jó hangulatban telnek a főzések és persze mellette szurkolunk a fiúknak.” A csapatok nevében mondhatom. Nekünk is jobban megy a játék, ha ilyen szurkolóink vannak. Köszönjük a lelkes buzdítást a kilátogató nézőknek, szurkolóknak. Köszönjük a finom ételeket.

Tóth Roland


Irány a dobogó!

Minden fronton a toppon vagyunk. U18-as brigádunk Taksonnyal áll nagy versenyben a bajnoki címért. U21-es gárdánk még kérdés, hogy hányadik helyen, de nagyon valószínűséggel dobogón végez majd. Felnőtt csapatunk megtáltosodott a tavaszra. 9 mérkőzésből 7-et megnyertek. Jelenpillanatban a 6. helyen tanyáznak a srácok, egy meccsel kevesebbet játszva, mint az előtte lévők. Reménykedjünk a hasonló folytatásban és akkor biztosan oda érnek a dobogó valamely fokára.

Felnőtt csapat eredményei:

Felsőpakony KSE - Bugyi SE 1 - 0
Halásztelek FC - Felsőpakony KSE 2 - 1
Felsőpakony KSE - Hernád SE 7 - 0
Pereg SE - Felsőpakony KSE 0 – 5

Tabella:

hely csapat M GY D V LG KG GK P
1. Halásztelek FC 25 19 3 3 62 18 44 60
2. Alsónémedi SE 25 17 3 5 76 35 41 54
3. FC Dabas II. 25 16 4 5 75 30 45 52
4. Dömsödi SE 25 15 3 7 52 29 23 48
5. Bugyi SE 25 14 3 8 48 32 16 45
6. Felsőpakony KSE 24 12 7 5 56 30 26 43

Utánpótlás eredmények:

U21: Felsőpakony KSE - Ferencvárosi FC 5 - 2
Felsőpakony KSE
- Ráckeve VAFC 3 - 0
Hegyvidék UFC - Felsőpakony KSE 5 - 1
Felsőpakony KSE - Viadukt SE 5 - 2

Tabella:


hely csapat M GY D V LG KG GK P
1. Hegyvidék UFC-TFSE-Gerrzo 8 6 1 1 29 7 22 19
2. Ócsa VSE 8 4 2 2 15 17 -2 14
3. Felsőpakony KSE 8 4 1 3 27 18 9 13
4. Taksony SE 7 4 1 2 20 12 8 13
5. Alsónémedi SE 8 4 1 3 18 20 -2 13

U18:

Ferencvárosi FC - Felsőpakony KSE 3 - 0 (játék nélkül)
Felsőpakony KSE - Ráckeve VAFC 3 - 1
Kakucs KSE - Felsőpakony KSE 0 - 14
Felsőpakony KSE - Ócsa VSE 15 - 0
Törökbálint LASE - Felsőpakony KSE 1 - 4
Felsőpakony KSE - Dabas-Gyón FC 10 - 1

Tabella:

hely csapat M GY D V LG KG GK P
1. Felsőpakony KSE 15 12 1 2 94 11 83 37
2. Taksony SE 13 11 0 2 66 14 52 33
3. Ferencvárosi FC 16 9 2 5 50 43 7 29

www.facebook.com/felsopakonykse

Tóth Roland



Hátbelső


Hátlap