Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2014_10_novdec

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIV. évf. 10. szám, 2014. november-december

Lapzárta: november 13.

Szerkesztőbizottsági: november 18. 14:00


következő lapzárta: január 05?


Fedlap

A la VBA… valami télies-karácsonyis. A fedlapon: Polgármester, alpolgármester, aljegyző jókívánságaival. A hátulján decemberi programokra meghívó?!?


Fedbelső


Önkormányzat


Nagy János, Felsőpakony polgármesterének székfoglaló beszéde a Képviselő Testület 2014. október 21-i alakuló ülésén:

Tisztelt Felsőpakonyiak! Kedves Barátaim!
Az első szó a köszöneté! Köszönet mindenkinek, aki részt vett a helyi önkormányzati választás megszervezésében és lebonyolításában. Köszönet tehát az önkormányzat, az intézményeink dolgozóinak, a választási bizottság és a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának.
Köszönet mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson, jelezvén, hogy nekik is fontos Felsőpakony jövője. Külön köszönetet mondok mindazoknak, akik rám és a velem együtt induló képviselőjelölt társaimra adták voksukat!
Köszönetet mondok a segítségért és támogatásért dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnknek, a helyi Fidesznek, és mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban tettekkel, jó szóval, erkölcsi kiállással segítettek hozzá a választási győzelemhez! A továbbiakban is számítok rájuk! De! És ez a legfontosabb: nem csak rájuk számítok, hanem minden felsőpakonyira! Számítok a megválasztott képviselőkre és mindazokra is, akik most nem kerültek be a testületbe! Számítok rájuk, mert hiszem, hogy őket is a tenni akarás, a Felsőpakony jövőjéért való elhivatottság vezette. Ez a falu csak akkor lehet igazán sikeres, ha a korábbi ellentéteken túllépve, összefogva, egy irányba toljuk a szekeret.
Ennek jegyében ezúton is köszönetet mondok polgármester elődjeimnek, Sztancs Jánosnak és Matusekné Dimov Évának. Köszönetet mondok egyúttal az előző képviselő testületek minden tagjának is!

Kedves Felsőpakonyiak!
A polgármesteri tisztség és a képviselői megbízatás kétségkívül nagy tisztesség, de sokkal inkább nagy felelősség! Ám a polgármester és a képviselők önmagukban szinte semmit sem tudnak elérni! Nekem polgármesterként szükségem van, a testületi tagoknak pedig képviselőként szükségük van az Önök támogatására! És nem csak a támogatására! Szükségünk van az önök ötleteire, véleményére, tanácsára, de ugyanígy szükségünk van az építő kritikára is! Amikor a választási kampányban azt írtam és mondtam, hogy az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll majd, akkor azt úgy is gondoltam. És most, hogy immáron megválasztott polgármesterükként állok itt, továbbra is vállalom! Nyitott, odafigyelő, együttműködő faluvezetés a célom! Kérem, támogassanak ebben!
Köszönöm a figyelmet!


Tisztelt felsőpakonyi lakosok!

A 06 30 513 7348-as szolgálati elérhetőségem hamarosan megszűnik! Az új számom 06 70 377 7131. Kérem, terjesszék, hogy mindenkihez eljusson!

Ezúton köszönöm Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának, hogy az eddigiekben mobiltelefon előfizetés biztosításával is segítette munkámat!

Bodzán Lajos r.tzls Körzeti megbízott


Értesítjük a Tisztelt Lakosságot,

hogy a 63/2012. (XII.11.) Bm rendelet 3-4. § értelmében előírt
kötelező kéményseprő feladatokat
az Önkormányzat közigazgatási határain belül

2014. november 18 – december 31-ig látják el.

A Magyar Kémény Kft. alkalmazásában álló dolgozók névre szóló,
arcképes kitűzőkkel rendelkeznek.


DROGPREVENCIÓ SZÜLŐKNEK

Az elmúlt négy évben a középiskolás diákok körében jelentős mértékben nőtt az amfetaminszármazékok fogyasztása.
A rendőrség 2014 szeptemberében új drogprevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása érdekében, amely kezdeményezésben kiemelten számít a szülők együttműködésére. A program célja, hogy a fiatalok családtagjai közvetlen tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről.

Az utóbbi években a témában készített vizsgálatok, felmérések adatai az illegális szerek használatát illetően – kiváltképp a 9. és 11. évfolyamos fiúk körében – emelkedést mutatnak: az adatfelvételek szerint minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen illegális szerrel. Az új típusú– viszonylag olcsón beszerezhető, könnyen hozzáférhető – dizájnerdrogok
Magyarországon 2010-ben jelentek meg a középiskolás budapesti diákok körében.

A kezdeményezés a szülők megelőzésben betöltött szerepét hangsúlyozza: a társas kohézió és
a családi kapcsolatok megerősítése segítséget jelenthet a kortársak befolyásolásával és az iskolában szerzett kudarcélményekkel szemben.

Valamennyi rendőrkapitányságon elérhetők a program helyi közvetítői, akik a széles körű tájékoztatás érdekében elektronikus üzenetben, előadásokon, fórumokon, havonta egy alkalommal fogadóórán, illetve kéthetente telefonos ügyelet útján segítik tanácsokkal, információkkal az őket felkereső szülőket.

A Dabasi Rendőrkapitányságon a program helyi közvetítője Bata Ambrus r. őrnagy.
„A szülők és a családok a Rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében” programhoz kapcsolódó telefonos ügyelet időpontjai a Dabasi Rendőrkapitányságon: a (36) 20 2134697 telefonszámon
2014. november 10-én 15-16 óra között
november 24-én 15-16 óra között
december 8-án 15-16 óra között
december 22-én 15-16 óra között

A programban részt vevő Pest megyei rendőrök elérhetőségeiről, a fogadóórák és az ügyelet rendjéről http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/drogprevencios-osszekotok/pest-megyei-rendor-fokapitanysag oldalon, továbbá az érintett iskolák, szervezetek épületeiben kihelyezett tájékoztatókból, és a helyi sajtóból értesülhetnek a szülők, családtagok.


RFK Kommunikációs Szolgálat


Óvoda


Márton-nap az óvodában

Filák Lászlóné Margitka évek óta szeretettel várja az óvodásokat különféle témájú foglalkozásokkal, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érzik magukat.
Novemberben a Márton-napi népszokásokról mesélt a Cica csoportosoknak, akik ámulattal figyelték, hogy mit mesél a katonáról, akiből először pap lett, majd püspök, hogy mennyit segített az éhezőkön, nincsteleneken, hogyan bújt el a ludak között, hogy ne válasszák püspöknek.
Ki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. – Margit néniék finom libamájkrémes kifli karikákkal vendégelt meg bennünket és egy kis kupica szőlő lével. Még egyszer nagyon köszönjük.
Az óvodában minden csoportban megemlékeztünk valamilyen formában a Márton-napról.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és Eredményekben, egészségben gazdag boldog újévet kívánunk mindenkinek!

Gabi óvó néni


Újszülöttek:

Friedmann Izabella 10.11.
Rostás Amarilla Nikoletta 10.19.
Béky Dóra 10.22.


Iskola


Az őszi hónapok eseményei iskolánkban

Nem panaszkodhatunk az őszi napokra az idei évben, hiszen az időjárás nagyon kegyes hozzánk a szabadban tartott programokat illetően. Egy szombati nap alkalmával kerítettünk sort a felső tagozatosok futóversenyére, melyet a diákok már nagyon vártak. Igazi napsütés kísérte végig a sporteseményt, ezzel is megszépítve az egyébként is remek hangulatot. A különböző futószámokban a következő eredmények születtek:

VERSENYSZÁM NEMEK ÉVFOLYAM HELYEZÉS NÉV
futóverseny lányok 5. évf. I. Marossy Flóra
II. Mészáros Gréta
III. Pechula Krisztina
6. évf. I. Gombik Barbara
II. Pelikán Vivien
III. Fazekas Kitti
7. évf. I. Fülöp Réka
II. Somogyi Alexandra
III. Varga Zsófia
8. évf. I. Kaszala Mária
II. Häger Mercédesz
III. Krakk Mirjam
fiúk 5. évf. I. Barta Zsolt
II. Lőrincz Botond
III. Encsev Norbert
6. évf. I. Takács Imre
II. Fazekas Norbert
III. Boa Szilveszter
7. évf. I. Balogh Alex
II. Sultisz Péter
II. Kodicza Tamás
8. évf. I. Nagy Erik
II. Szabó Bence
III. Forstner László
váltófutás vegyes 5-6. évf. I. Boa Szilveszter – Takács Imre - Fazekas Norbert – Gombik Barbara
II. Lőrincz Botond – Barta Zsolt - Mészáros Gréta – Nagy Bence
III. Balogh Csaba – Dörömbözi Erik - Pethő Ruben – Dósa Roland
7-8. évf. I. Szabó Bence – Geyer Márk - Forstner László – Nagy Erik
II. Somogyi Alexandra – Vizi Gréta - Varga Zsófia – Somogyi Bianka
III. Balogh Alex – Fülöp Réka - Kodicza Tamás – Sultisz Péter
60 méter lányok 5-6. évf. I. Gombik Barbara
II. Mészáros Gréta
III. Marossy Flóra
7-8. évf. I. Fülöp Réka
II. Somogyi Alexandra
III. Oláh Georgina
fiúk 5-6. évf. I. Takács Imre
II. Fazekas Norbert
III. Barta Zsolt
7-8. évf. I. Nagy Erik
II. Forstner László
III. Szabó Bence

TÁBLÁZAT JÓ NAGY!!!

Gratulálunk Mindenkinek!

Erika néni ismét elkápráztatta a kicsiket egy fantasztikus mozisműsorral. Ez alkalommal A csodálatos Galapagos című 3D-s filmet nézhették meg a gyerekek az Aréna Plázában, ahová 2 busszal kellett menni, hiszen oly sok volt az érdeklődő. Természetesen most is, mint minden alkalommal nagyon élvezték a gyerekek a gyönyörű előadást.
Az alsó tagozatos osztályok közül, néhányan a Parlamentbe is ellátogattak, illetve színházi előadáson vettek részt. A Turay Ida Színház biztosította számukra a kedvezményes jegyet az Óz a nagy varázsló című darab megtekintéséhez. A kicsik közül mindenkit lenyűgözött a megható történet.

Október 18-án a Készenléti Rendőrségtől Dienes Barnabás főhadnagy és Szabó Imre Róbert törzszászlós érkeztek hozzánk és tartottak bemutatót diákjainknak. A felsősök bepillantást nyerhettek a bevetéskor használt fegyverek és egyéb eszközök világába.
Az alsósok is megtekintették a különféle rendvédelmi eszközöket és ruházatot. Néhányan felpróbálhatták a sisakot és a golyóálló mellényt, míg mások kezükbe vehettek néhány fegyvert is. Természetesen a fegyverek nem voltak megtöltve és felhívták a gyerekek figyelmét, hogy ennek ellenére sem foghatják egymásra a fegyvereket.
A gyerekek nem mindennapi élményben részesültek és bátran állíthatom, hogy még mi felnőttek is élveztük a bemutatót, de főként a diákok örömteli arcát. Talán felsőseinknek még ötletet is adhattunk a továbbtanulást illetően. A gyerekek rajzokkal köszönték meg vendégeinknek az emlékezetes napot. Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk!

Szalóki Barbara tanító

Dia néni és Rita néni ’ Halloween’ klubdélutánt szervezett a felső tagozatos diákoknak, angol nyelven. Kicsit közelebb vitték a tanulókat ahhoz, hogy jobban megértsék ennek az eseménynek az előzményeit és szimbólumait. Vicces előadásban hallhattak történeteket, amit színezés és néhány álarc elkészítése követett. Mindenki érdeklődve várja a következő klubdélutánt, mely a Karácsony témakört eleveníti majd fel egy kis angol fűszerezéssel.
Dia néni kíséretében néhány 8-os diák angol versenyen vett részt Budapesten, a Szent István Közgazdasági Szakközépiskolában. 2×3 fős csapatot kellett indítani, akik angol-és gazdasági témában versenyeztek 20 csapattal a megyéből. Rendkívül ügyesek voltak, és a 6. helyen végeztek, ezért gratulálunk nekik!
Október 23-án megemlékeztünk az 56-os forradalomról iskolánk tornatermében, melyet délelőtt diákjaink, délután pedig a falu lakosai tekinthettek meg. Köszönjük a szép előadást tanulóinknak, és a felkészítő tanároknak, Gavallér Lászlónénak, Agócsné Polgár Arankának, Mósa Zsuzsannának és Máténé Virág Ritának.

Egészségvédő nap az iskolában

November 14-én került megrendezésre az egészségvédő nap, mely hosszú évek óta hagyomány iskolánkban.
Megtartottuk az őszi almanapunkat is, mely az iskolagyümölcs programra épül.
Kibővítettük a hagyományos helyszíneinket, az idén új vendégeket fogadtunk, hogy bővíthessük a felvilágosító munkánkat.
Így találkozhattak a gyermekek a Fogtündérrel, a kedves nővérkével, és hasznos hajápolási ötleteket kaphattak egy kedves fodrász nénitől.
A Teabárban pedig a gyógyteák hatásairól hallgattak okos tanácsokat. és kóstolgathattak a finomságokból. Mézzel ízesítette az, aki így szereti. Pali bácsi sok mindent tud, s szívesen osztotta meg a gyerekekkel ezeket az ismeretek.
A Salátabárban szponzorok segítették a hozzávalók beszerzését, s szorgos kezű anyukák és nagymamák dolgoztak, hogy a kezdésre kész legyen a gyümölcs- és zöldségsaláta. Olyan finom lett, hogy délutánra elfogyott.
Tornáztak, totóztak és filmet néztek az egészségről. Jó érzéssel zárult a nap, hiszen gyerekeink már nagy izgalommal lesték a héten a készülődéseket, s mindvégig fegyelmezetten viselkedtek.
Minden kedves segítőnknek, szülőknek, szponzorainknak, ezúton megköszönjük a segítséget, s reméljük, segíteni tudunk tanítványainknak. Nem volt hiábavaló ez a nap.

Pálné Mórucz Erika

A felső tagozatosok számára is fontos volt, hogy betekintést nyerjenek az egészség világába, és ezen kívül megtanuljanak néhány igen praktikus dolgot, ha bárki bajba kerülne környezetünkben. Segítségünkre voltak ebben a Semmelweis Egészségügyi Szakközépiskola diákjai, akik előadásukkal lenyűgözték a helyi hermanos diákokat. Megtanították nekik az újraélesztés technikáját, az idegentest eltávolítását félrenyelés esetén, különböző kötözéseket sérülések folyamán, illetve hogyan hívjanak segítséget, ha bárkit baleset érne, és még sorolhatnánk. Öt különböző teremben okosították gyermekeinket, kiemelve ezzel e nap lényegét, a segítségnyújtást, mellyel valakinek az életét is meg tudjuk megmenteni, ha szükséges. Nagyon köszönjük, hogy átadták tudásukat, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk.
Előző számunkban megemlítettük, hogy iskolánk belső terének részeit különböző madár névvel vagy ahhoz kapcsolódó kifejezéssel neveztük el. A gyerekek szavaztak a megnevezéssel kapcsolatban és a következő ötletek nyertek:
Földszinti aula: Madárfészek
Alsó folyosó: Fülemüle utca
Tornateremhez vezető folyosó: Csibefutam utca
Emeleti folyosó: Madárröptető
Emeleti folyosó 3-as terem felőli része: Pacsirtatelep
Emeleti aula: Sasfészek
Hamarosan mindenki megláthatja e kedves kezdeményezés eredményét, hiszen fel fogjuk tüntetni a megfelelő helyeken. Köszönjük a szavazatokat!
A november hónap a fogadó órák jegyében indult, ahol számos szülő érdeklődött gyermeke tanulmányi haladása iránt. Bízunk benne, hogy minden diák időben belehúz a tanulásba és eredményesen zárja a félévet. A 8. osztályosoknak különösképpen komolyan kell venni, a tovább tanulás érdekében.
További információkért és az eseményekről készült fotókért, kérjük, látogassanak el az iskola honlapjára:
iskola.felsopakony.hu

Máténé Virág RitaKatolikus


Egy elképzelt lelki beszélgetés és a végén gyónás

A karácsonyi készülődésünk fontos eleme a szentgyónások elvégzése. Van benne kockázat, hogy közreadok egy elképzelt gyónást, de remélem mindenki elhiszi, hogy ez tényleg csak egy példa. Azt szeretném népszerűsíteni, hogy így szoktam gyóntatni. Ez talán bátorítás többeknek. Láthatják, hogy mennyit nyerhetnek általa.

A.) Egy egyszerű gyónás szentmise előtt pár percben

A gyónás szokott formái: Köszönés, Gyónom a Mindenható Istennek. Utoljára gyóntam, bűneim: pl. Imáimban figyelmetlen voltam, feleslegesen beszéltem, másokat megszóltam, kötelességeimet nem jól teljesítettem!

Gyarlóságainak egy részét a nyelvével követte el, ezt a kicsi testrészt kellene jobban irányítani, ellenőrizni, máris nyugodtabb lehetne a lelkiismerete. Próbáljon meggondoltabb lenni. Próbálja kifigyelni, hogy mikor jönnek ezek a hangulatok. Van olyan személy, aki eufóriás jókedvében lesz csacsogó. Más valaki szomorúságában válik panaszkodóvá és másokat vádlóvá. Hát ilyenkor kell vigyázni! - Ez az én mostani lelki tanácsom. A bibliai hivatkozás: Menj és többé ne vétkezzél! Elégtételnek mondjon majd el rövid imát saját átgondolt szavaival, melyben bocsánatot kér a sértő szavakért, és erőt az okos beszédhez.

Teljes szívemből…

B.)Egy lelki vezetést kérő felnőtt személy elképzelt gyóntatása

Ez kezdődik a lelkiatya dolgozó szobájában. Van egy vezérfonal. Pl. A Galata levél 5. fejezetben leírt lélek gyümölcseit lehet sorba venni. Ehhez készülhet a lelkiatya, mert tudja, hogy mi volt a megvalósítandó és a következő megvalósítandó erény. A készüléshez kereshet Szentírási részleteket, szentek példáit, a mai élet példáit, egy a témához illő verset, vagy elbeszélést. Tulajdonképpen egy kötetlen beszélgetésben átbeszélhetik a legutolsó időszakasz eseményeit a megvalósítandó erény szempontjából. Eközben szóba kerülhet több fontos, további bátorításra szoruló esemény, vagy éppen kijavítani való magatartás, a bűnvallomás tágabban fogalmazva. Pl. A sportolás közben goromba, bajtársiatlan, végképp nem sportszerű voltam.

Szent Pál apostol gyakran hoz hasonlatot a sport világából. Az ő korában a görög testedzés nem volt követendő példa a zsidók számára, de amikor éppen Pál apostol révén szélesre tárult az egyház kapuja az akkori idők pogányai előtt, természetesen az ő életstílusukat is meg kellett szentelni. Így igen helyén valóak Pál apostol még isteni kinyilatkoztatást is hordozó szavai. „ A pályát végig futottam… Öltsétek fel a hit pajzsát…” stb. Sportolni tehát nem Isten akarata ellen való. Ma azonban a sport sokszor nem az önfeledt játékról szól, hanem a pénzért való versengésről. Ez teszi durvává, embertelenné a sportot. Egy keresztény fiatal jelenléte a mai sport világban ki kell, hogy tűnjön. Sokszor ki is tűnt. Jeles úszó olimpikonunkról derült ki, hogy minden nagy verseny előtt külföldön is el kellett őt vinni a templomba az edzőjének. Egy ország kedvence lett attól a kedves modortól, amin át sütött a sportszerűség, az Istenbe vetet bizalom, az életöröm. - A fiatal felnőtt aztán még több olvasott, hallott, köztudott példát is felhozhat.

Van egy újságcikkem megsárgultan félretéve (pedig nem vagyok sport rajongó és szurkoló) . A cikk Dr. Kamuti Jenő vivő világbajnok orvosi tettéről szól, aki segített ellenfele izomgörcsének feloldásában. És utána az ellenfél kérésére folytatták a csörtét. A dokktor sportszerűségi díjat kapott. Ez is a cikk címe: Sportszerűségi díj. - Ilyenkor aztán a fiatalok számtalan más példával gazdagíthatják az idősödő lelkiatya példatárát, és jól el lehet a témáról beszélgetni.

Szentté avatott élsportolóról nem tudok, de a szentek közül sokan sportosan éltek. Pl. Árpád-házi szent Erzsébet szeretett lovagolni. Kaszap István, aki fel van terjesztve a boldoggá avatásra, szertornász sportoló volt, jezsuita növendéknek készülve is. Don Boscó légtornász mutatványokat csinált, nyilván edzett is hozzá. - Ismét a gyónó által is gazdagodhat az az ismeretkör, ami a jeles vallásos emberek sportos életmódjáról köztudottá vált.

Ezután következhet a rövidre fogott gyónás a gyóntató szobában. A templomunkban már van ilyen. Az elégtételhez mindig hozzátartozik egy tanács az elrontott dolgok jóvátételére. A sportoló például, ha nemzetközi meccsen nem is tud azzal a személlyel előzékeny lenni, akit megsértett, megteheti ezt mással is, akkor is helyre billen a mérleg.

Maga az elégtétel állhat egy nehéz edző gyakorlatból, önbüntetés, jóvátétel céljából.

Tisztelettel Hefler Gábor plébános


A KATOLIKUS TEMPLOM ÜNNEPI MISERENDJE

A szentmisék időpontja adventben is megegyezik a vasárnapi miserenddel!
Este 5 óra!

December 18. Csütörtök: Roráte (Angyali mise)
Szentmise reggel 6 órakor!

December 24. Szerda: Szenteste
Este 10 órakor „éjféli mise”
(/Előtte fél 10-től pásztorjáték)

December 25. Csütörtök: KARÁCSONY, Jézus születésének ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

December 26. Péntek: Szent István első vértanú ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor szentmise
(Előtte az óvodás gyermekek pásztorjátéka)

ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI MISEREND

December 28. Vasárnap: Szent Család ünnepe
Este 5 órakor szentmise.

December 31. Szerda: Este fél 5 órakor szentmise
Év végi hálaadás

2015. Január 1. Csütörtök: ÚJÉV Szűz Mária, Isten Anyja
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

2015. Január 4. Vasárnap: Vízkereszt
Este 5 órakor szentmise


KEGYELMEKBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Hefler Gábor
plébános
és Munkatársai


Ha itt lettél volna

Méltó módon megünnepeltük-emlékeztünk elment halottainkról. Emlékük örökre megmarad szívünkben. Lassan készülődünk az egyházi év végére. A záró zarándokutunk november 29-én Veszprém, ahová 22 fővel indultunk.

November 30-án már az első adventi vasárnapot ünnepeltük. Az első adventi gyertya gyújtása, melyet további három vasárnap követ… Az ünnepkör színe a keresztény tanítás szerint a lila, és a rózsaszín. Így a szép adventi koszorúkon, asztali díszeken is ha a hagyomány szerint készítjük, három lila és egy rózsaszín gyertya ékeskedik. Az első a HIT (lila) gyertyája, a második a REMÉNY, a harmadik a SZERETET, a negyedik az ÖRÖMET(rózsaszín) jelzi. Ilyen gondolatokkal gyújtsuk gyertyákat a kis Jézus születésére készülődve. Sok szép program készülődik az ADVENTI NAPOKRA! Az ajándékok vásárlása közben ne feledkezzünk meg a nehéz körülmények között élő és magányos embertársainkról sem. Akár egy látogatás, egy tiszta szeretetből jövő kívánság nagy ajándékot jelenthet.

Kívánok minden kedves olvasónak a SZERETET ÜNNEPÉRE készülődve nagyon szép karácsonyi ünnepeket!

Berencsi Gézáné
egyháztanács


Református


A REFORMÁTUS GYÜLEKEZET ÉLETÉBŐL…

Emlékezetessé tette csodáit, kegyelmes és irgalmas az ÚR! (Zsoltárok könyve 111,4.)

Többen is jelezték nagyközségünkben, hogy hiányolták a református gyülekezet beszámolóit. Valóban, elmaradtak ezek a cikkek, de igyekszünk most pótolni elmaradásunkat! Három évszak eseményeit gyűjtöttem egy csokorba, a teljesség igénye nélkül igyekszem röviden összefoglalni azokat az örömteli alkalmakat, amikkel Isten megajándékozta a gyülekezet közösségét.

TAVASZ

 • 2014. Április 27.-énvasárnap de. 10 órakor tartottuk a felnőtt konfirmációt gyülekezetünk közösségében, amikor 12 fő tett hitvallást és fogadalomtételt a gyülekezet előtt. Saját szavaikkal mondták el személyes bizonyságtételüket. Meglepő, hogy sok helyről tevődött össze e lelkes „kis” csoport. A teljesség kedvéért felsorolom nevüket és lakhelyüket. Horváth Mónika (Budapest), Jánosi Gábor (Gyál), Marczin Gábor (Üllő), Paluska Karolina (Bag), Peczár Tímea (Gyál), Sándor Klaudia (Gyál), Sándor Róbert (Gyál), Sándorné Szabó Judit (Gyál), Szabó Judit (Felsőpakony), Szőke Dóra (Budapest), Szűcs Ferenc (Felsőpakony), Tamás Péter (Felsőpakony). A gyülekezettől Bibliát, énekeskönyvet, illetve evangéliumi könyvet kaptak ajándékba. Vizi János lelkipásztor az igehirdetésben buzdította őket az Isten útján való járásra, Csipak István presbiter, köszöntő szavaiban hívogatta őket a gyülekezetünk közösségébe. Úrvacsorai közösséggel zárult ez az emlékezetessé váló istentisztelet.
 • Május 4-én az édesanyákat, nagymamákat köszönthettük. Szabó Magdolna presbiterünk által összeállított tartalmas műsorral, (énekkel, zenével és versekkel). és virággal ajándékozták meg az édesanyákat.
 • Május 10-én, szombaton volt a konfirmandusok sikeres vizsgája a Presbitérium előtt. Másnap pedig az ünnepélyes hitvallásra és fogadalomtételre került sor. Kerekes Bíborka, Oláh Hajnalka, és Tarpai Benjámin teljesítette azt a fogadalmat, amit szüleik és keresztszüleik megkeresztelésükkor helyettük tettek. A nagy gyülekezet előtt is bizonyították, hogy szépen megtanulták a vizsgaanyagot. Az énekkar is köszöntötte a konfirmált ifjakat, akik első úrvacsoravételüket élhették meg a gyülekezet közösségében. A konfirmáltak, Vizi János lelkipásztor Igei áldása és Fitos Levente gondnok köszöntése után megkapták az emléklapot és a gyülekezet ajándékát, a teljes Szentírást, a Bibliát. Az a reménységünk, hogy a gyülekezetben rendszeresen járó tagokká válnak.
 • Június 1-én a 25 éve konfirmáltak jubileumát tartottuk meg, hálát adva Isten megerősítő és megtartó kegyelméért és szeretetéért. Az ünnepi alkalmon a jubilálók között található Mihalina László mezőtúri református lelkipásztor hirdette Isten Igéjét, az ÚR Jézustól tanult imádságot, a Mi Atyánkat magyarázta. Vizi János lelkipásztor köszöntötte a 25 éve konfirmáltakat, akik emléklapot vehettek át. A jubilálók örömmel emlékeztek vissza konfirmációjukra és hálát adtak Istennek megtartó kegyelméért és szeretetéért. - /Vizi János református lelkipásztor

NYÁR

 • 2014. Június 15. Vasárnap 10 órakor volt a hittanévzáró istentisztelet. A gyermekek közül a végzős 6. osztály hittanosai szereplésével köszöntük meg Istennek a mögöttünk lévő tanévet. Minden hittancsoporttól 3 bibliai kérdéssel adtunk rövid ízelítőt a hittanórákon tanultakból. Ennek végén a gyerekek átvették az okleveleket lelkipásztoruktól és a megérdemelt jutalmakat. A református hit és erkölcstan diákjai osztályzatot kaptak. Vizi János lelkipásztor köszönetet mondott Szabó Magdolna presbiternek, Fülöpné Sólyom Erzsébet pótpresbiternek, Kádár Rozália, Fülöp Alexandra és Kézi Erzsébet gyülekezeti tagoknak a gyermekek között hűségesen és lelkiismeretesen végzett szolgálatukért. Az alkalom végén gyülekezet szeretetvendégséggel, egy kis süteménnyel és üdítővel várta a gyermekeket.
 • Június 22 –27. Hittantábor. FülöpházaÉlménybeszámoló(k) a táborról: „ Én másodszorra voltam ebben a táborban és azt kell, mondjam még mindig szuper volt! Nagyon jók voltak az alkalmak, a programok és az ételek is. Ennek a tábornak köszönhetően még több barátra tettem szert és megtudtam, hogy igenis érdemes volt elmenni. Adjunk hálát az Úrnak, hogy meghallgatott az lehetőség, hogy 2014-ben ismét megtartottuk a hittan tábort. Köszönjük Ibolyának és Szilvinek, a konyhásoknak, hogy annyi finomat főztek nekünk és végezetül köszönjük Tiszteletes bácsinak, Erika néninek és a többieknek, hogy megszervezték az egész tábort! Kívánom, hogy a jövőben még sok-sok ilyen hittan tábor kerülhessen megrendezésre és szeretettel várjunk továbbra is az érdeklődőket! További kellemes nyarat kívánok!” - Boldog Vica

Reggeli torna. „ Nagyon sok programunk volt, mint például a versenyek, íjászat, hullahopp, pingpong, futás, vízben futás csocsó, pingponglabda pattogtatás, foci távolugrás. Volt gyöngyfűzés délelőtti és délutáni történet. Nagyon tetszett, amikor a felnőttek a gyerekek ellen fociztak. Finomak voltak az ételek, amiket Ibolya és Szilvi néni készített. Csütörtök este a tábortűz is jó volt és utána meg bátorság próba, ami utólag nem is volt olyan ijesztő.” - Somogyi Bianka

A hittantábor

Már nagyon vártam a tábort! És végre elérkezett a vasárnap, június 22. délután 3 órakor a templom elől több autóval indultunk el, majd egy kevéske utazás után megérkeztünk táborhelyünkre. Ott, amint megkaptuk szobabeosztásainkat, elfoglaltuk a szobáinkat. Mindenki megtalálta a neki kényelmes ágyat és berendezkedett, majd meghallottuk a cseng ő hangját és kíváncsian rohantunk le. Megkezd ő dött els ő alkalmunk, melyen megtudtuk a napirendet és rövid bemutatkozást tartottunk. Majd szabadidő és vacsora következett, amelyen névjegykártyák szerint ültünk, ez azért volt jó, mert így jobban megismerhettük egymást! Kés ő bb lefeküdtünk, és fáradtan aludtunk el. Másnap 7:45-kor énekre keltünk, és egy kis reggeli tornán vettünk rész, majd egy finom reggelivel folytattuk – így volt ez minden nap. Természetesen a szobavizit sem maradhatott ki, amikor a vizitel ő k minden szoba rendezettségét, tisztaságát és a szobalakók lefekvését pontozták. Délel ő tti alkalmunkon Jeremiás életét tanultuk, mely nagyon izgalmas volt. Majd a kapott táborfüzeteinket töltögettük, kisebb csoportokban. Elindult a nyomdagy ű jt ő „verseny” is. Nyomdákat kaptunk minden nap a reggeli tornáért, a füzeteink szépségéért és bibliai igefelmondásért napi 5+1 Ige. Délutáni alkalmainkat Tiszteletes néni tartotta, melyen a Narnia 6. részét, azaz a Hajnal vándora cím ű könyvet hallgathattuk és beszélhettük meg, nagyon izgalmas történet! Különféle sportversenyek is voltak: hulla-hopp, sjoelbak, (MI?) ugrálókötél, dekázás, csocsó, asztalitenisz, ping-ponglabda pattogtatás, kosárra dobó verseny és persze foci „vb” is volt. Viszont kiemelt versenyek is voltak: Bibliai Igekikeres ő , ének-, és rajzverseny. Tábori rekordok is születtek: egyikünk 2 órán keresztül hulla-hopp karikázott, de volt, a ki 732- ő t pattogtatott egy ping-pong labdával, megállás nélkül. Szerdán Norbi bácsi segítségével megrendezésre került az íjászverseny is! Az ifisek sem maradhattak ki, így ő k is tartottak egy ifis estet. Csütörtökön a 4 csapat mutatott egy éneket, egy verset és egy vicces, de bibliai jelenetet. A bátrabb táborlakók éjszaka bátorságpróbán vehettek részt a tábort ű z el ő tti éjszakán. Pénteken a nyomdáink száma szerint választhattunk értékesebbnél-értékesebb ajándékokat. Majd egy kis közös lét után búcsúztunk el egymástól. Nem mindenki ment haza, mert a tábort családi hétvégével folytattuk. A családok kisebb késéssel, de épségben megérkeztek . El ő ször egy nyitó áhítaton vettünk részt, ahol bemutatkoztunk és egy-egy Igét kaptunk. A hétvégén szorosabb családi kötelék alakult ki. Az Igékb ő l és áhítatokból sokat tanulhattunk. Filmeket is vetítettünk: A Gru és az Isten kegyelméb ő l c. filmeket láthattuk. Sokat énekeltünk, játszottunk, s az egész hétnek egy rossz pillanata sem volt. Majd az együtt töltött hétvége után, megújult er ő vel mentünk haza. Köszönjük a történeteket, a finom ételeket és a sok sportolási lehet ő séget is! - Mladoneczki Vivien

 • 2014. június 27-29. (péntek-vasárnap) 2014. Június 27-29. – Fülöpháza. Családos hétvége.

ŐSZ

 • Szeptember 6. Alsónémedi - Egyházmegyei gyülekezeti nap. Immár 3. alkalommal az Alsónémedi református gyülekezet rendezésében egyházmegyei gyülekezeti találkozó volt, 35 gyülekezet több mint 600 fő részvételével. Gyülekezetünkből igen szép számmal, 63-an vettünk részt, gyerekek, ifjak, felnőttek, családok egyaránt. A finom ebédet a pakonyiak részére Szakács Piroska gyülekezeti tagunk készítette el, igen ízletesen – mindnyájunk megelégedésére. Köszönet jár azoknak is, akik segítették az ő munkáját. Köszönjük, akik süteménnyel járultak hozzá ehhez a rendkívüli szép naphoz. A Presbiteri konferencián 2 presbiterünk vett részt. Sportban, azon belül fociban a női csapat 1. helyezést ért el, és a gyülekezet férfi focicsapata is lelkesen játszva helytállt. Asztaliteniszben Szabó József ért el 3. helyezést. Kötélhúzásban ?? A program 8 órakor a templomban közös énekléssel és Dr. Szabó István püspök igehirdetésével kezdődött, és délután 4 után eredményhirdetéssel, valamint énekléssel, és Szappanos Zoltán a vendéglátó helybeli gyülekezet lelkipásztora rövid áhítatával és imádságával fejeződött be. Akik ott voltunk, nagyon jól éreztük magunkat!
 • Szeptember 14. Hittanévnyitó istentisztelet
 • 2014. október 5. Hálaadó ünnepi istentisztelet templomunk 10 éves évfordulójánISTEN AKARATÁVAL ÖSSZHANGBAN

Nagy nap volt református gyülekezetünk életében október 5-e. Ünnepi hálaadó istentiszteletet és emléktábla avatást tartottunk, ugyanis jubilálunk ebben az évben: a templom és harangszentelés 10. évfordulóját méltatjuk. Lelkes készülődés előzte meg az alkalmat. Már januárban elkezdődött a tervezgetés, az ötletek gyűjtögetése. Istennek tetsző és mindenki számára emlékezetes ünnepséget álmodtunk meg, s amikor elérkezett a cselekvés ideje, az álom megvalósítása, tettrekészségből, összefogásból is jelesre vizsgáztunk. Imáinkban kértük az Urat, hogy tegye világossá számunkra az Ő akaratát, legyen velünk a legapróbb feladatok megoldásánál is. És Ő meghallgatta kérésünket. Lépten-nyomon azt tapasztaltuk, amit legékesebben az ének szavaival fejezhetek ki: „Az Úr csodásan működik”. Fitos Róbertné Ibolya vezetésével szorgos kezek munkálkodtak azon, hogy a templom és környezete ünnepi külsőt kapjon. Sehol nem ütköztek akadályba. Új zászlók kerültek a bejárat fölé, a régi járdaburkolatot is újra cserélték, átfestették a kerítést, még a megsérült pázsit helyére is sikerült gyepszőnyeget szerezni. Megtapasztalhattuk, hogy ha terveink összhangban vannak Isten akaratával, biztosan megvalósulnak. Hozzáértő ügyes férfiak, a Bán Albert gyülekezeti tagunk által szállított sátort szombaton felállították, mivel esős idő volt, fel kellett készülni. Utolsó héten vetődött fel, mi lenne, ha kivetítőn képeket mutatnánk be gyülekezetünk életéből a templom építésétől kezdve napjainkig. És láss csodát: vasárnap ott peregtek a képek, nem is akármilyen minőségben, nappali fénynél is élesen! Délutánra a nap is kisütött. Szeretettől sugárzó arccal hozták az asszonyok a finomabbnál finomabb süteményeket. Annyi összegyűlt, hogy a vendégsereg – több mint kétszázan voltunk – el sem bírta fogyasztani. Az ünnepség alatt az ifjúsági házban gyermekmegőrzés volt, Kiss Tünde gyülekezeti tagunk felügyelete mellett.

Az ünnepi istentisztelet a püspök úr, az esperes úr, a lelkipásztorok és presbiterek bevonulásával kezdődött. Az apostoli köszöntés után Vizi János tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta a hirdetéseket. Az igehirdetést megelőzően Túrmezei Erzsébet: Otthonom című versével örvendeztetett bennünket Fülöp Alexandra, figyelmeztetve arra, hogy a templom az otthonom, Mesterem műhelye, „Azért keresem fel, hogy kezébe vegyen, hogy régi emberből új emberré tegyen.” Az Igét Takaró Károly nyugalmazott tábori püspök, Budapest-Kelenföldi lelkipásztor hirdette. Ő volt a felsőpakonyi gyülekezet első lelkipásztora. Ahogy imájában kifejezte, a templom csak egy eszköz, de Jézus az igazi otthon. Ezt a gondolatot fűzte tovább a prédikációban. Keresztelő Jánostól kiindulva mutatta be, hogy nincs keresztyén ember, akinek ne lenne Istentől kapott lelke és küldetése, valamint azt, hogy Isten tudta nélkül semmi sem történik. Nem álom volt az sem, hogy Felsőpakonyon templom legyen, hanem Isten döntése. A templom csupán hírforrás helye. Igazi templomot maga Jézus épít az emberben. János csak az utat készítette, ő vízzel keresztelt, de Jézus szentlélekkel. Ezért szólt úgy a jóslat, hogy nagyobb lesz a második dicsősége, mint az elsőé volt. Az igazi keresztyén hisz Jézusban, szívébe fogadja Őt, átadja magát az Ő irányításának, így kap újjászületett életet. Krisztus követőjeként felismeri küldetését, hirdeti az evangéliumot az emberek között: a lehetőség mindenki számára adott, bárki megkaphatja a királyi lelket, ami a sátán legyőzéséhez kell, kegyelemből, csak meg kell nyitnia a szívét Jézus befogadására.

Az igehirdetést követően Takaró András esperes avatta fel az eddig itt, Felsőpakonyon szolgáló lelkipásztorok és gondnokok nevét megörökítő emléktáblát, Vizi János lelkipásztorunk pedig ismertette a táblával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az emléktábla Kovács Sándor szigetszentmiklósi presbiter, fafaragó művész alkotása. Ezután igei áldásköszöntések hangzottak el az itt szolgált lelkészek Takaró Károly, Kiss Tamás, Gyimóthy Zsolt és Vizi János ajkáról. Majd Fülöp Gyula adta elő nagy átéléssel Reményik Sándor: Kegyelem című versét. Felemelő volt az énekkar négyszólamú előadása Ács Zoltánné vezényletével.

Az ünnepség végén Vizi János ajándékokat nyújtott át az itt szolgálatot teljesített lelkipásztoroknak, Varga János kántornak, valamint Hefler Gábor plébános úrnak és Sztancs János polgármesternek, majd mindenkit meghívott a szeretetvendégségre, ahol a Tarpai Károly által kitűnően megszervezett és elkészített svédasztal és a gyülekezet tagjai által szeretettel készített házi sütemény várta a vendégeket. Ismerkedések, tartalmas beszélgetések következtek ezután. Mindnyájan feltöltődtünk lelkileg. Köszönetet mondunk Mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult e csodálatos alkalomhoz! Örömmel és Isten iránti hálával teli szívvel zártuk a szép ünnepséget!

- Kádár Rozália gyülekezeti tag

 • 2014. október 6-10. EVANGELIZÁCIÓS HÉT A FELSŐPAKONYI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN

A felemelő vasárnapot követő hétfőn indult az evangelizációs hét templomunkban. Igét mind az öt alkalmon Kádár László, a Tóalmási WOL Életszava Misszió Biblia tanára hirdetett. Szépen felépített, közvetlen módon előadott prédikációiban mindnyájunkhoz szinte személyesen intézte az életbevágóan fontos kérdéseket: Isten létezik—tudod-e biztosan? Isten szól—hallottad-e már a hangját? Isten szeret—megtapasztaltad-e már? Isten ad—elfogadtad-e? Isten él—benned is? A Biblia, az Ige alapján gyönyörködhettünk Isten teremtett világának szépségeiben. Szembesülhettünk magunkkal, mint a legkülönlegesebb teremtménnyel, akit Isten saját képmására teremtett, de törött ez a képmás, egyedül csak Jézus rakhatja össze. Meggyőződhettünk arról, hogy Isten szerető Atya. Szól hozzánk a teremtésen keresztül, a Szentíráson keresztül, és szól hozzánk a Fia által. Azért küldte Jézus Krisztust a világba, hogy a világ üdvözüljön általa. Jézus szól: Itt vagyok, bűnbocsánatot kínálok. Semmit sem kell érte tenned, csak hinni. A sorsod ott dől el, hogy mi a te válaszod erre. Fogadd el, hogy Isten szeretet. Fogadd el a szeretetet! Ne cselekedetekkel akarj Istennek tetszeni, csak higgy benne, fogadd be Őt, s akkor a szeretet benned is ott lesz, áradni fog belőled. Isten ad, Isten ajándékoz. Minden, ami körülvesz, mindened, amid van, az Ő ajándéka. Már a teremtés előtt kiválasztott minket a Jézus Krisztusban arra, hogy az övéi legyünk, szentek és feddhetetlenek, s erre képessé is tesz Szentlelke által. Mi ingyen kaptuk, hogy Isten gyermekei lehessünk, Jézus az életével fizetett ezért. Az édenkerti bűnbeesés óta a bűn szolgái vagyunk, de Isten megkegyelmezett nekünk. Elküldte szeretett Fiát, hogy megváltson bennünket. Ha elfogadjuk Jézus Krisztust, szabadok leszünk, szabadok arra, hogy Isten akaratát tegyük. Őbenne van a bűneink bocsánata, Ő kapta büntetésünket, szörnyű kínok között elszenvedte a kereszthalált. De feltámadt, felment a mennybe, és él. Ha benned él, nem kell félned a haláltól. Isten terve az örök élet. Aki hisz Jézus Krisztusban, amikor meghal, a lelke Jézushoz kerül, Isten jelenlétébe, és fel fog támadni a halálból bűntelen testben. Nem nekünk kell adni az örök életért, azt csak el kell fogadnunk. Jézus csak hitet kér: „Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is él; és aki csak él és hisz én bennem soha meg nem hal.” János11: 25, 26. Dönthet mindenki szabad akarata szerint. Hálásan köszönjük ezeket a gondolatébresztő, lélekemelő prédikációkat. Új éneket is hozott számunkra a tanár úr. A címe: Mily nagy az Isten szerelme. Elénekeltük prédikáció előtt és zárásként. Péntekig meg is tanultuk. Minden este más-más bizonyságtevő mondta el, hogy lett ő Jézusé, és hogy változott meg az élete ezáltal. Gyönyörű zongorajátékkal kedveskedett nekünk minden este Ruby Peterson, a Bibliaiskola igazgatói asszisztense. Sokáig fogunk emlékezni virtuóz játékára és kedves mosolyára. Péntek este szeretetvendégség, vasárnap pedig úrvacsorai közösség zárta az evangelizációs hetet. Bízunk benne, hogy sok szívet eltalált a hívogatás. Hála és dicsőség az Úrnak érte . - Kádár Rozália gyülekezeti tag

 • 2014. november 2. de. 10.00. Halottak napi megemlékezés A halottak napi emlékezés gyülekezetünkben is tradíciót öltött, ilyenkor megemlékezünk azokról az elhunyt gyülekezeti tagjainkról, akiket az elmúlt egy esztendőben temettünk el, és a családtagokért, rokonokért imádkoztunk, hogy Isten erősítse meg Őket vigasztaló Igéje által. Akiket temettünk, akiktől búcsúztunk: Kanyó Istvánné tb. presbiter ( 71 évet élt), Berencsi Géza (70), Lengyel Andorné ( 81), Pető Jánosné ( 74), és Rehó Béláné (88). Az istentisztelet végeztével a templomban a harangok az elhunytak emlékezetére szólalnak meg.
 • 2014. november 16. de. 10.00.Idősek köszöntése a gyülekezetben. Az istentisztelettel egybekötött szeretetteljes, meghitt alkalom Vizi János lelkipásztor igehirdetésével kezdődött, majd az énekkar szolgálatával folytatódott. Ezután Szabó Magdolna gondnok-helyettes köszöntötte az idős gyülekezeti tagokat, majd Viziné Surányi Erika, Füzi Györgyné, Kalas Béláné, Kádár Rozália és Szabó Magdolna szép szavalata, valamint Fülöp Réka és Vizi Gréta Hajnal furulya,- és Tollas Ágnes fuvola játéka tette igen emlékezetessé a színvonalas műsort. Egyszerű ajándékosztással és szeretetvendégséggel ért véget az idősek köszöntése.

A tél felé közeledve már az adventi id ő szakra fordítjuk tekintetünket, hogy a karácsony ünnepére és az évfordulóra is Isten vezetésére figyelve tudjon a gyülekezet készülni!

SOLI DEO GLORIA = Egyedül Istené a dics ő ség! A cikket összeállította: Vizi János ref. lelkész


Isten megjelent testben!

„Az Ige testté lett , közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János evangéliuma 1,14.) Amikor kézbe kerül az AGORA újság utolsó száma, már decembert írunk, s az adventi várakozásban karácsonyra gondolunk. Jó dolog a karácsonyra készülni, különösen, amikor az ünnep lényegét igyekszünk megérteni és átélni!
Pár napja a neten, egy karácsonnyal kapcsolatos történetet olvastam, gondoltam, megosztom veletek.
Egy kedves, jóravaló, családszerető férfi, aki nem hitt Istenben, és az egész karácsonyt csak szemfényvesztésnek tartotta, nem ment el családjával a karácsonyi istentiszteletre, hiába kérték ezt tőle szerettei. Nem sokkal azután, hogy a család elment a templomba, havazni kezdett. Nézte a meleg szobából a hózáport, és eleinte örült: „ Ha karácsony van, az akkor szép, ha fehér” – gondolta. Azonban viharos széllel jött a hóesés. Egyszer csak látta, hogy a a nagy hóviharban egy kis madárcsoport kétségbeesetten keres menedéket. Hogyan segíthetne rajtuk? Töprengett, majd gyorsan kabátba bújt és kiszaladt a házból, hogy a pajta ajtaját szélesre tárja, majd bent a villanyt felkapcsolva menedéket adjon a madaraknak. De hiába próbálkozott, a madarak nem repültek be a biztonságot kínáló pajtába. „A madarak biztosan félnek tőlem” – gondolta. „Ó bár madár lehetnék néhány percre, akkor talán biztos helyre vezethetném őket.” Ekkor megszólaltak a templom harangjai, és emberünk megértette a karácsony titkát: Isten megjelent testben! Az Ige testté lett. Jézus Krisztus karácsonykor megszületett, azaz Isten megalázta magát, hozzánk hasonló emberi formát vett fel, hogy ne féljünk Tőle, hogy utat mutasson nekünk a mennybe, hogy megmentse az elveszettet, hogy emberi nyelven beszéljen nekünk a bűnről, annak büntetéséről, az Isten szeretetéről, kegyelméről, az Ő igazságáról, a hitről, örök életről! Eljött az ÚR Jézus, hogy bennünket Istenhez vezéreljen. Megszánt minket, bűnös embereket, lejött, hogy megkeresse és megszabadítsa az elveszetteket, s utat mutasson az Ő országába. Azóta is szól mindenkinek az örömteli hír: “Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János evangéliuma 3:16.
Milyen jó lenne, hogy karácsonykor, amikor megszólalnak és hívogatnak a templom harangjai, ott lehetnél a templomban az igazi karácsonyt ünneplő emberek között megértvén a karácsony lényegét: Isten megjelent testben! Higgy Őbenne, s Jézus Krisztus által legyen áldott, boldog szeretetteljes karácsonyod!

Vizi János lelkipásztor


Karácsonyi ünneprend a református gyülekezetben:

2014. December 19. péntek 18 óra, Gyülekezeti terem: Úrvacsorai
előkészítő istentisztelet.
December 21. vasárnap 10 óra, Templom: Műsoros családi karácsonyi istentisztelet.
December 24. szerda 16 óra, Templom: Karácsony Szenteste istentisztelet.
December 25. csütörtök 10 óra, Templom: Karácsony ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.
December 26. péntek 10 óra, Templom: Karácsony ünnepzáró istentisztelet úrvacsoraosztással.

A műsoros családi karácsonyt december 21-én, advent 4. vasárnapján
10 órakor a református templomban tartjuk, ahova várjuk a hittanos gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, gyülekezeti tagjainkat és minden kedves érdeklődőt! Az ifisek, az általános iskolai hittanos gyermekek műsorral készülnek erre az alkalomra, és szerepelnek ovis gyermekek is. A gyermekek az alkalom végén a gyülekezettől ajándékcsomagot kapnak!


Óévi utolsó és újévi első alkalmaink:

2014. december 31. - szerda - 15 óra, Templom: Óévzáró istentisztelet gyülekezeti jelentéssel.

2015. január 1. - csütörtök - 15 óra, Templom: Újévi istentisztelet úrvacsoraosztással.

Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket és BoldogÚj Évet Kívánunk!
A Presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János 1,14.)


Könyvtár


ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014. OKTÓBER 13-20.

Találkozzunk A KÖNYVTÁRBAN! - rendezvénysorozatról

A Könyvtári Napok rendezvényei most is jól sikerültek. A felnőtteknek szóló, jógához kapcsolódó előadás is sikeres volt, olyanok is jöttek, akik nem maradtak jógázni. Nagyon közvetlen hangulatban telt az „este”, az előadás átalakult közvetlen beszélgetéssé, szinte mindenki hozzászólt, elmondta saját tapasztalatát, kételyeit a témával kapcsolatosan.

Az óvodások nagy figyelemmel hallgatták Szabó Magda Bárány Boldizsár című meseregényének első bégetését (fejezetét), kiválogatták a síkbábok közül a a szereplőket.Megbeszéltük, milyen tanácsokat adunk Boldizsárnak, hogy mindenki jól érezze magát. Örömmel vitték magukkal a bábokat.

A Pöttöm tornára olyanok is eljöttek, akik eddig nem jártak, s hamar megtanulták a mondókákat. Nagy élvezettel utánozták a foglalkozás vezetőjét és rutinosabb társaikat.

No, és a hét csúcspontja: az író-olvasó találkozó. Az általános iskola tanulói, akik közül - az előzetes tájékoztatót követően - többen tanítási órák után jöttek, érdeklődéssel hallgatták Szávai Gézát. Kicsit többen voltunk az előzetesen tervezettnél, de nem okozott problémát. Az író megtalálta a 9-14 éves gyerekekkel a közös hangot, mindenki örömmel rajzolt a találkozó utolsó részében, s nagyon örültek az ajándék könyveknek, apróságoknak. Senki nem ment üres kézzel haza, reméljük szellemiekben is gazdagodtak.

Utolsó programként a Ringató zajlott, délelőtt a 3 év alattiaknak, délután a 3 év felettieknek a Ringató folytatásaként, Kodály módszerrel, ismerkedés a zenei alapokkal, népi játékokkal. A kicsik és szüleik körében nagy kedvenc a foglalkozások között. Ekkor is jött új kisgyermek.

Összességében nagyon hasznosan telt a hét, több új olvasó is felkereste a könyvtárat. A kiemelt rendezvényekkel jobban a figyelem középpontjába került az intézmény, ilyenkor más rendezvényeinkre is jobban figyelnek a település lakói, hosszabb távon is érezzük a jótékony hatást.
Köszönjük a lehetőséget a Megyei Könyvtárnak, hogy csatlakozhattunk a rendezvénysorozathoz, a kisebb-nagyobb ajándékokat, melyet az NKA támogatásából kaptunk.

Filák Lászlóné Margit


Civil


HA BÁL, AKKOR SZÜRET!

HAGYOMÁNYÖRZŐ, HAGYOMÁNYT ÚJRATEREMTŐ SZÜRETI BÁL VOLT KÖZSÉGÜNKBEN!

Jelentjük, amilyen nehézkesen indult, olyan szépen sikerült!

Bár nem csatlakoztathattuk a Szent Mihály nap országos ünnepség sorozatához (bár ez lehetett volna benne községünk egyetlen, igazi hagyományőrző programja!), de október 18-án önmagában is nagyszerűen szolgálta az idei ősz rendezvényekben gazdag élményeit.

Köszönet érte mindazoknak, akik segítették megvalósítását, gazdagítva eseményeit és kínálatát! Hogy a szombati munkanap dacára is megtelt az iskola udvara résztvevőkkel! Köszönet Kocsis Iminek és társainak a délután kedvenceiért: az ugrálóvárért és kosárhintáért! Bukodi Editkének a sátorban felállított zöldség-gyümölcs bőségasztalért, Mágikának a csodás gyümölcs készítményeiért, gyöngyös Fehér Annának az apró, kedves ajándékaiért! Páromnak, Ecsődi Jánosnak a remek ötletért, hogy együtt a gyerekekkel és a látogatókkal mustot készítettek, és óriási sikerrel kóstoltattak mindenki örömére! A gyerekek lelkesen vettek részt a Czapári Zsuzsi és barátai által vezetett élőzenés Táncház programon is!

Köszönet a mindenki által kedvelt „Kisbani Piac” segítségéért, hogy biztosítottak nekünk mézédes szőlőt (Antal Évikének, hogy terítőt is az asztalokra, és hogy csodásan nőies megjelenésével emelte a bál fényét is!). Minden tiszteletet és köszönetet megérdemelnek azok a hölgyek a Nyugdíjas Egyesülettől, akik nem csupán vidám hangulatot teremtő Darumadár kórusuk szereplésével, de nagyszerű süteményeikkel is hozzájárultak a nap sikeréhez! A nyitó műsort Ujj Piroska a szóló énekével, Varga Zsófika a fuvolájával, Fitos Dóri és Papp Norbert a szüretnek és a bornak szóló vidám versekkel gazdagították! (Úgy sajnálom, hogy csak kevesen hallhatták őket! Megtanulhattam belőle, hogy nem szabad túl korán kezdeni a báli rendezvényeket!)

Köszönöm Kis Zolinak, hogy nem volt rest betársulni a szervezésben is oroszlánrészt vállaló Sultisz Miki mellé diszkó fényeivel és zenéjével, és ők ketten „reggelig álltak a vártán”! Köszönöm barátaimnak, a Felsőpakony Jövőjéért Egyesületben (főként a lányoknak!), hogy minden módon támogatnak: Kránitz Ibolyának, Kovács Évinek, Horváth Erzsikének és Laky Lajosné Irénkének, a”Révész Lányoknak”, Dáné Erzsikééknek és Joanovits Jutkáéknak, hogy nem kérhetek olyat, amiben mellém ne állnának és ne segítenének! Az, hogy Nagy Janika és a Sportkör, a Vöröskereszt és oly sok helyi vállalkozó és civil pártfogolta rendezvényünket, a Herman Ottó Iskola dolgozói, az Óvoda és a Közösségi Ház dolgozói mellénk álltak, és a képviselőjelöltek közül Bukodi Editke és Győriné Zsazsa velem pakolt és rendezkedett, Fejes Margó és Papp Norbert szállított és bedolgozott – közös élménnyé tette a munkát is. Mindenkitől bocsánatot kérek, ha kihagytam volna a sorból!

DE! EZ A RENDEZVÉNY NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE SULTISZ MIKI, FEJES MARGÓ, OLÁH ICA, MATISZ ZSOLT, ECSŐDI JÁNOS, FRIEDMANN BALÁZS ODAADÓ, MINDEN MUNKÁT ÉS HOZZÁJÁRULÁST VÁLLALÓ SEGÍTSÉGE NÉLKÜL!

ÉS ETTŐL OLYAN CSODÁLATOS MINDEN KÖZÖSSÉGI MEGMOZDULÁS: MINDENKI A LEGJAVÁT ADJA KÉPESSÉGEINEK, JÓSZÁNDÉKÁNAK, SEGÍTŐKÉSZSÉGÉNEK! EZ HOZ KÖZELEBB BENNÜNKET EGYMÁSHOZ, ÁLTALA LESZÜNK VALAMENNYIEN GAZDAGABBAK!!

Ami pedig mindenkit illet: a hír! Örömmel adhatom tudtára valamennyi támogatónknak és az egész falunak: célunk beteljesülni látszik! Fejes Margó önzetlen és nagyvonalú felajánlásának és a Szüreti Bál bevételének köszönhetően a Pakony Emlékmű alapozó munkálatai tavasszal elkezdődhetnek!!!

Képek a Szüreti Mulatságról

Többen kérdezték tőlem: - Mit keres Felsőpakonyban a szüreti bál, amikor sehol nincsenek szőlők? Az ő tájékoztatásukra szeretném elmondani a következőket!

A Duna – Tisza közének ahhoz a területéhez tartozik a mi vidékünk is, ahol a szőlőtermesztés egészen az utóbbi évtizedekig hozzá tartozott a dimbes-dombos, homokdűnékkel tarkított, Duna hordalékos tájhoz. Tanúsítják ezt az elnevezések is: Gyál- Szőlők, Némedi Szőlők, Ócsai Szőlők, Inárcsi Szőlők, stb. A pakonyi szőlők ugyan nem szerepelnek a vasútvonal névsorában, de Pakony is szőlővidék volt, ahol az itt élők számára a szeptember vége egyenlő volt az érett szőlők illatával terhes levegővel, a préselt nedű aromájával. Présházak sorjáztak a szőlők végében,vasút túloldalán emelkedő homokdombokon, a Némedi felé vezető kocsiúton. Ócsai és alsónémedi gazdák lovas kocsikon vitték a főként kadarkából és kövidinkából préselt, otellóval színesített-ízesített mustjaikat hazafelé, hordószám. A mi falunk szőlői inkább a történelmi Pakonyhoz kapcsolódtak, és Alsópakony Állami Gazdasága egészen az utóbbi időkig a kordon műveléses szőlőtermesztésnek adott helyt.

Mint mindenhol, úgy nálunk is, a szüret közös falusi ünneppel zárult. Felszalagozott lovaskocsik vitték a rezesbandát és az éneklő asszonyokat, lányokat s a férfiak öregebbjét. Csikósnak öltözött legények nyargalásztak föl s alá, és nem hiányzott az új bor és pálinka a butykosokból, amelyek körbe-körbe jártak a felvonulók között. A Majorságban a Kastély adott helyt a vidám, zenés, táncos vigalomnak, ahol a nehéz, éves munka terhe elfelejtődhetett, s pontot tehettek az éves munka eredményére.

Az én gyerekkoromhoz is hozzátartozott a szüret. Szeptember utolsó vasárnapja - vendégekkel szaporított - szüretelő társaság kivonulását jelentette! Zsitva bácsi - Betyár nevű lovával húzott – edényekkel, kosarakkal megpakolt kocsival előttünk, mi pedig utána vonultunk a szőlőnkig, és délutánig miénk volt mind a kilenc sor, ahol leszüretelhettük a termést. Hazafelé már gyalog mehettünk (igencsak vidáman, hiszen nem hiányzott a szürethez tartozó motalkó bíztatása!), mert a Betyár dolga megsokasodott a gyümölccsel teli teknők, dézsák, kosarak sokaságától. Ha jó volt a termés, kétszer is fordult! Itthon, a kőkád fölött recsegett a szőlődaráló, „Hencidától - Boncidáig” folyt a must, s kóvályogtak a levegőben a cukros létől megrészegül darazsak. Birkagulyás illata fűszerezte a levegőt, és vidám nótázás (no, meg a szájharmonika melletti táncra perdülés!) zárta a napot.

Pakonynak nem sok hagyománya maradt fenn. Elsodorták az idők, a megváltozott életkörülmények. De amíg él az emlékezet, addig feltámaszthatók! Néhányan ezt szeretnénk. Felkínáljuk: éljenek vele!

Durkó Éva/FJE


A Darumadár Nyugdíjas Klub októberi és novemberi eseményei röviden

Október 9-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt, a siófoki nyaralók képeslapját tekintettük meg. Lőrentei Erzsike vezetőnk programokat ismertetett, és a Művelődési Ház vezetőjét, Hevesi Istvánt nyugdíjba vonulása alkalmából meginvitáltuk közénk, megható pillanatok következtek.
Október 16-án énekkarunk, majd klubnapunk volt, a programismertetés után Somogyiné Teca névnapja alkalmából a tagságot elhalmozta minden jóval, az asztalokat beborított a finomabbnál-finomabb sütemények sokasága és a szomjoltó serkentő italok bősége.
Október 18-án énekkarunk fellépett a batyus szüreti bálon, ami egy kicsit döcögősen indult, ennek ellenére a vidám nótacsokrot hibátlanul adták elő. (Kicsit rosszul esett az érdektelenség és a pontatlanság.)
Október 21-én a tagságból 46-an Tiszakécskére mentek fürdeni. Az odafelé úton, kb. 200 méterre a fürdőtől, a busz durrdefektet kapott, de szerencsére senkinek semmi baja nem lett. A buszt, a fürdő üzemeltetője segítségével, még délelőtt gyorsan megjavították. A rosszul indult nap mégis kellemesre fordult. Dél felé a nap is kisütött, mindenki jót fürdött a finom gyógyvízben. Visszafelé a Fejedelmi Pékséget is meglátogatták.
22-én, a 17 órakor kezdődő október 23-a tiszteletére rendezett nagyközségi megemlékezésen sok klubtagunk jelent meg. Az emlékezés koszorúit Lovászné Erzsike helyezte el az emlékműnél, Mózsikné Icával.
Október 23-án az Operettszínházban a Bajadúr c. műsort néztük meg, az előadás csodálatos volt, annak ellenére, hogy az ünnepi forgalom miatt nem volt egyszerű a buszos közlekedés.
Október 30-án 15 órakor vezetőségi, 16 órakor énekkar, majd 17 órakor klubnap volt, ahol megemlékeztünk a 100 éve kezdődött I. világháborúról.
S máris novembernél tartunk. 6-án énekkari próba, 17 órakor klubnapunk volt. A programismertetés után a tagság ismét kényeztetve lett, hiszen Imre és Károly nevű tagjaink feleségei, Jankóné Ari és Horváthné Pannika sok-sok fincsi süteménnyel készültek, hogy a köszöntőket vendégül lássák, a „fiúk” pedig az italokról gondoskodtak. Füziné Esztike most is szép köszöntőverset mondott.
November 8-án énekkarunk az „Azt a ragyogóját…” c. műsorban lépett fel, gyönyörű, hibátlan, kedves népdalcsokrot produkáltak. GRATULÁLUNK ezúton is Nekik, hiszen itt látszik meg a sok-sok próba eredménye!
November 11-én Filák Lászlóné és Durkó Éva megbeszélésre hívta a vezetősége a „Falu karácsonya” programhoz.
November 13-án énekkari próba és klubnap volt, délelőtt a bérletesek a Turai Ida Színházba mentek, a „Szép szerelmem, Magyarország” c. műsort tekintették meg, bámulatosan gyönyörű előadás volt.
A klubnapon, sok érdekesség mellett, Lőrentei Erzsike említést tett az igazi darumadarak szaporodó létszámáról, amelyek Magyarországon vonultak át, s amelyről klubunkat nevezték el.
Az idén sok plusz napot kaptunk novemberben, amikor még nem kellett befűteni. Szép fokozatosan mégis jön a hidegebb, zord idő.
Ismét itt a karácsony, felkészülhetnek a nagyik a család ajándékozására, sütögetésre és főzésre is edzenek!

Kovácsné Németh Ilona


POLGÁRŐRSÉG

A szokásos szolgálati járőrözés mellett, részt vettünk az Önkormányzat 1956 emlékére rendezett ünnepségén, és gondoskodtunk Mindenszenetek alkalmából a temető őrzéséről is.
Bázisunk, környezetünk fejlesztésének tervei között szerepel, telephelyünk utcafronti kerítésének felújítása.
Köszönettel veszünk minden támogatást:
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004
Köszönjük mindazoknak, akik révén elértük eddigi célkitűzéseinket!
Így tudtuk a gépjárművünket, hírtechnikai, adminisztratív, valamint más tárgyi eszközeinket és környezetünket fejleszteni.
Külön köszönet, Joánovits Juditnak az AGORA előző havi számában megjelent cikkért, nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra.

Felhívás:
A társadalom és a lakóközösség iránt elhivatott, tenni akaró polgárok előtt változatlanul nyitva áll egyesületünk kapuja, várjuk minden érdeklődő jelentkezését.

Továbbra is köszönettel vesszük a lakosság közreműködését, észrevételeit:
Telefonszámunk: 06/20-382-90-11
Közlemény:
Bodzán Lajos körzeti megbízott elérhetősége megváltozott.
Szolgálati telefonszáma: 06-70-37-77-131

Békés karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk mindenkinek!

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


Sport


Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk megköszönni a polgármester úrnak a támogatását, melyet a Gyálon működő I.C. Tatami Sportegyesület kérésére felajánlott. Fiunk, Iszlai Áron válogatott versenyzője az egyesületnek, Wado Karate sportágban. Több csapattársával együtt kvalifikálta magát a november 1-jén megrendezett Európa Bajnokságra, Olaszországba, Varese városába. Az egyesület tagjai gyáli, pestszentimrei, petszentlőrinci, szigetszentmiklósi, pilisi gyerekek, és Áron Felsőpakonyról jár az edzésekre. Mivel az egyesület önfenntartó, összefogásra kérte fel az emlitett kerületek, helységek polgármestereit, hogy a versenyző gyerekek szállásköltségéhez járuljanak hozzá, ha módjukban áll. Nagy János polgármester úr is anyagi támogatást biztositott, hozzájárulva ezzel egy remek versenyen való részvételhez. Köszönjük az egyesület és a családunk nevében is. Beszámolhatunk arról, nem volt hiába való a segítség, a magyar gyerekek összesitésben egy aranyéremmel megelőzték a hazai versenyzőket, Áronék csapatkatában ezüstérmet hoztak el. A magyar válogatott 12 arany, 12 ezüst, 15 bronz éremmel az országok közti összesítésben idén is - a tavalyi itthoni siker után - a legeredményesebbként zárta az Európa Bajnokságot.

Köszönettel: Győrffy Andrea


Hátbelső


Hátlap

A la VBA… valami télies-karácsonyis. A fedlapon: Polgármester, alpolgármester, aljegyző jókívánságaival. A hátulján decemberi programokra meghívó?!?


2014_10_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)