Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2014_10_novdec

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIV. évf. 10. szám, 2014. november-december

Lapzárta: november 13.

Szerkesztőbizottsági: november 18. 14:00


következő lapzárta: január 05?


Fedlap

A la VBA… valami télies-karácsonyis. A fedlapon: Polgármester, alpolgármester, aljegyző jókívánságaival. A hátulján decemberi programokra meghívó?!?


Fedbelső


Önkormányzat


Nagy János, Felsőpakony polgármesterének székfoglaló beszéde a Képviselő Testület 2014. október 21-i alakuló ülésén:

Tisztelt Felsőpakonyiak! Kedves Barátaim!
Az első szó a köszöneté! Köszönet mindenkinek, aki részt vett a helyi önkormányzati választás megszervezésében és lebonyolításában. Köszönet tehát az önkormányzat, az intézményeink dolgozóinak, a választási bizottság és a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának.
Köszönet mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson, jelezvén, hogy nekik is fontos Felsőpakony jövője. Külön köszönetet mondok mindazoknak, akik rám és a velem együtt induló képviselőjelölt társaimra adták voksukat!
Köszönetet mondok a segítségért és támogatásért dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnknek, a helyi Fidesznek, és mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban tettekkel, jó szóval, erkölcsi kiállással segítettek hozzá a választási győzelemhez! A továbbiakban is számítok rájuk! De! És ez a legfontosabb: nem csak rájuk számítok, hanem minden felsőpakonyira! Számítok a megválasztott képviselőkre és mindazokra is, akik most nem kerültek be a testületbe! Számítok rájuk, mert hiszem, hogy őket is a tenni akarás, a Felsőpakony jövőjéért való elhivatottság vezette. Ez a falu csak akkor lehet igazán sikeres, ha a korábbi ellentéteken túllépve, összefogva, egy irányba toljuk a szekeret.
Ennek jegyében ezúton is köszönetet mondok polgármester elődjeimnek, Sztancs Jánosnak és Matusekné Dimov Évának. Köszönetet mondok egyúttal az előző képviselő testületek minden tagjának is!

Kedves Felsőpakonyiak!
A polgármesteri tisztség és a képviselői megbízatás kétségkívül nagy tisztesség, de sokkal inkább nagy felelősség! Ám a polgármester és a képviselők önmagukban szinte semmit sem tudnak elérni! Nekem polgármesterként szükségem van, a testületi tagoknak pedig képviselőként szükségük van az Önök támogatására! És nem csak a támogatására! Szükségünk van az önök ötleteire, véleményére, tanácsára, de ugyanígy szükségünk van az építő kritikára is! Amikor a választási kampányban azt írtam és mondtam, hogy az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll majd, akkor azt úgy is gondoltam. És most, hogy immáron megválasztott polgármesterükként állok itt, továbbra is vállalom! Nyitott, odafigyelő, együttműködő faluvezetés a célom! Kérem, támogassanak ebben!
Köszönöm a figyelmet!


Tisztelt felsőpakonyi lakosok!

A 06 30 513 7348-as szolgálati elérhetőségem hamarosan megszűnik! Az új számom 06 70 377 7131. Kérem, terjesszék, hogy mindenkihez eljusson!

Ezúton köszönöm Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának, hogy az eddigiekben mobiltelefon előfizetés biztosításával is segítette munkámat!

Bodzán Lajos r.tzls Körzeti megbízott


Értesítjük a Tisztelt Lakosságot,

hogy a 63/2012. (XII.11.) Bm rendelet 3-4. § értelmében előírt
kötelező kéményseprő feladatokat
az Önkormányzat közigazgatási határain belül

2014. november 18 – december 31-ig látják el.

A Magyar Kémény Kft. alkalmazásában álló dolgozók névre szóló,
arcképes kitűzőkkel rendelkeznek.


DROGPREVENCIÓ SZÜLŐKNEK

Az elmúlt négy évben a középiskolás diákok körében jelentős mértékben nőtt az amfetaminszármazékok fogyasztása.
A rendőrség 2014 szeptemberében új drogprevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása érdekében, amely kezdeményezésben kiemelten számít a szülők együttműködésére. A program célja, hogy a fiatalok családtagjai közvetlen tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről.

Az utóbbi években a témában készített vizsgálatok, felmérések adatai az illegális szerek használatát illetően – kiváltképp a 9. és 11. évfolyamos fiúk körében – emelkedést mutatnak: az adatfelvételek szerint minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen illegális szerrel. Az új típusú– viszonylag olcsón beszerezhető, könnyen hozzáférhető – dizájnerdrogok
Magyarországon 2010-ben jelentek meg és a középiskolás budapesti diákok körében.

A kezdeményezés a szülők megelőzésben betöltött szerepét hangsúlyozza: a társas kohézió és
a családi kapcsolatok megerősítése segítséget jelenthet a kortársak befolyásolásával és az iskolában szerzett kudarcélményekkel szemben.

Valamennyi rendőrkapitányságon elérhetők a program helyi közvetítői, akik a széles körű tájékoztatás érdekében elektronikus üzenetben, előadásokon, fórumokon, havonta egy alkalommal fogadóórán, illetve kéthetente telefonos ügyelet útján segítik tanácsokkal, információkkal az őket felkereső szülőket.

A Dabasi Rendőrkapitányságon a program helyi közvetítője Bata Ambrus r. őrnagy.
„A szülők és a családok a Rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében” programhoz kapcsolódó telefonos ügyelet időpontjai a Dabasi Rendőrkapitányságon: a (36) 20 2134697 telefonszámon
2014. november 10-én 15-16 óra között
november 24-én 15-16 óra között
december 8-án 15-16 óra között
december 22-én 15-16 óra között

A programban részt vevő Pest megyei rendőrök elérhetőségeiről, a fogadóórák és az ügyelet rendjéről http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/drogprevencios-osszekotok/pest-megyei-rendor-fokapitanysag oldalon, továbbá az érintett iskolák, szervezetek épületeiben kihelyezett tájékoztatókból, és a helyi sajtóból értesülhetnek a szülők, családtagok.


RFK Kommunikációs Szolgálat


Óvoda


Márton-nap az óvodában

Filák Lászlóné Margitka évek óta szeretettel várja az óvodásokat különféle témájú foglalkozásokkal, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érzik magukat.
Novemberben a Márton-napi népszokásokról mesélt a Cica csoportosoknak, akik ámulattal figyelték, hogy mit mesél a katonáról, akiből először pap lett, majd püspök, hogy mennyit segített az éhezőkön, nincsteleneken, hogyan bújt el a ludak között, hogy ne válasszák püspöknek.
Ki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. – Margit néniék finom libamájkrémes kifli karikákkal vendégelt meg bennünket és egy kis kupica szőlő lével. Még egyszer nagyon köszönjük.
Az óvodában minden csoportban megemlékeztünk valamilyen formában a Márton-napról.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben, egészségben gazdag boldog újévet kívánunk mindenkinek!

Gabi óvó néni


Újszülöttek:

Friedmann Izabella 10.11.
Rostás Amarilla Nikoletta 10.19.
Béky Dóra 10.22.


Iskola


Az őszi hónapok eseményei iskolánkban

Nem panaszkodhatunk az őszi napokra az idei évben, hiszen az időjárás nagyon kegyes hozzánk a szabadban tartott programokat illetően. Egy szombati nap alkalmával kerítettünk sort a felső tagozatosok futóversenyére, melyet a diákok már nagyon vártak. Igazi napsütés kísérte végig a sporteseményt, ezzel is megszépítve az egyébként is remek hangulatot. A különböző futószámokban a következő eredmények születtek:

VERSENYSZÁM NEMEK ÉVFOLYAM HELYEZÉS NÉV
futóverseny lányok 5. évf. I. Marossy Flóra
II. Mészáros Gréta
III. Pechula Krisztina
6. évf. I. Gombik Barbara
II. Pelikán Vivien
III. Fazekas Kitti
7. évf. I. Fülöp Réka
II. Somogyi Alexandra
III. Varga Zsófia
8. évf. I. Kaszala Mária
II. Häger Mercédesz
III. Krakk Mirjam
fiúk 5. évf. I. Barta Zsolt
II. Lőrincz Botond
III. Encsev Norbert
6. évf. I. Takács Imre
II. Fazekas Norbert
III. Boa Szilveszter
7. évf. I. Balogh Alex
II. Sultisz Péter
II. Kodicza Tamás
8. évf. I. Nagy Erik
II. Szabó Bence
III. Forstner László
váltófutás vegyes 5-6. évf. I. Boa Szilveszter – Takács Imre - Fazekas Norbert – Gombik Barbara
II. Lőrincz Botond – Barta Zsolt - Mészáros Gréta – Nagy Bence
III. Balogh Csaba – Dörömbözi Erik - Pethő Ruben – Dósa Roland
7-8. évf. I. Szabó Bence – Geyer Márk - Forstner László – Nagy Erik
II. Somogyi Alexandra – Vizi Gréta - Varga Zsófia – Somogyi Bianka
III. Balogh Alex – Fülöp Réka - Kodicza Tamás – Sultisz Péter
60 méter lányok 5-6. évf. I. Gombik Barbara
II. Mészáros Gréta
III. Marossy Flóra
7-8. évf. I. Fülöp Réka
II. Somogyi Alexandra
III. Oláh Georgina
fiúk 5-6. évf. I. Takács Imre
II. Fazekas Norbert
III. Barta Zsolt
7-8. évf. I. Nagy Erik
II. Forstner László
III. Szabó Bence

TÁBLÁZAT JÓ NAGY!!!

Gratulálunk Mindenkinek!

Erika néni ismét elkápráztatta a kicsiket egy fantasztikus mozisműsorral. Ez alkalommal A csodálatos Galapagos című 3D-s filmet nézhették meg a gyerekek az Aréna Plázában, ahová 2 busszal kellett menni, hiszen oly sok volt az érdeklődő. Természetesen most is, mint minden alkalommal nagyon élvezték a gyerekek a gyönyörű előadást.
Az alsó tagozatos osztályok közül, néhányan a Parlamentbe is ellátogattak, illetve színházi előadáson vettek részt. A Turay Ida színház biztosította számukra a kedvezményes jegyet az Óz a nagy varázsló című darab megtekintéséhez. A kicsik közül mindenkit lenyűgözött a megható történet.

Október 18-án a Készenléti Rendőrségtől Dienes Barnabás főhadnagy és Szabó Imre Róbert törzszászlós érkeztek hozzánk és tartottak bemutatót diákjainknak. A felsősök bepillantást nyerhettek a bevetéskor használt fegyverek és egyéb eszközök világába.
Az alsósok is megtekintették a különféle rendvédelmi eszközöket és ruházatot. Néhányan felpróbálhatták a sisakot és a golyóálló mellényt, míg mások kezükbe vehettek néhány fegyvert is. Természetesen a fegyverek nem voltak megtöltve és felhívták a gyerekek figyelmét, hogy ennek ellenére sem foghatják egymásra a fegyvereket.
A gyerekek nem mindennapi élményben részesültek és bátran állíthatom, hogy még mi felnőttek is élveztük a bemutatót, de főként a diákok örömteli arcát. Talán felsőseinknek még ötletet is adhattunk a továbbtanulást illetően. A gyerekek rajzokkal köszönték meg vendégeinknek az emlékezetes napot. Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk!

Szalóki Barbara tanító

Dia néni és Rita néni ’ Halloween’ klubdélutánt szervezett a felső tagozatos diákoknak angol nyelven. Kicsit közelebb vitték a tanulókat ahhoz, hogy jobban megérték ennek az eseménynek az előzményeit és szimbólumait. Vicces előadásban hallhattak történeteket, amit színezés és néhány álarc elkészítése követett. Mindenki érdeklődve várja a következő klubdélutánt, mely a Karácsony témakört eleveníti majd fel egy kis angol fűszerezéssel.
Dia néni kíséretében néhány 8-os diák angol versenyen vett részt Budapesten, a Szent István Közgazdasági Szakközépiskolában. 2×3 fős csapatot kellett indítani, akik angol-és gazdasági témában versenyeztek 20 csapattal a megyéből. Rendkívül ügyesek voltak, és a 6. helyen végeztek, ezért gratulálunk nekik!
Október 23-án megemlékeztünk az 56-os Forradalomról iskolánk tornatermében, melyet délelőtt diákjaink, délután pedig a falu lakosai tekinthettek meg. Köszönjük a szép előadást tanulóinknak, és a felkészítő tanároknak, Gavallér Lászlónénak, Agócsné Polgár Arankának, Mósa Zsuzsannának és Máténé Virág Ritának.

Egészségvédő nap az iskolában

November 14-én került megrendezésre az egészségvédő nap, mely hosszú évek óta hagyomány iskolánkban.
Megtartottuk az őszi alma napunkat is, mely az iskolagyümölcs programra épül.
Kibővítettük a hagyományos helyszíneinket, az idén új vendégeket fogadtunk, hogy bővíthessük a felvilágosító munkánkat.
Így találkozhattak a gyermekek a Fogtündérrel, a kedves nővérkével, hasznos hajápolási ötleteket kaphattak egy kedves fodrász nénitől.
A Teabárban pedig a gyógyteák hatásairól hallgattak okos tanácsokat. és kóstolgathattak a finomságokból. Mézzel ízesítette az, aki így szereti. Pali bácsi sok mindent tud, s szívesen osztotta meg a gyerekekkel ezeket az ismeretek.
A Salátabárban szponzorok segítették a hozzávalók beszerzését, s szorgos kezű anyukák és nagymamák dolgoztak, hogy a kezdésre kész legyen a gyümölcs és zöldség saláta. Olyan finom lett, hogy délutánra elfogyott.
Tornáztak, totóztak és filmet néztek az egészségről. Jó érzéssel zárult a nap, hiszen gyerekeink már nagy izgalommal lesték a héten a készülődéseket, s mindvégig fegyelmezetten viselkedtek.
Minden kedves segítőnknek, szülőknek, szponzorainknak, ezúton megköszönjük a segítséget, s reméljük, segíteni tudunk tanítványainknak. Nem hiábavaló ez a nap.

Pálné Mórucz Erika

A felső tagozatosok számára is fontos volt, hogy betekintést nyerjenek az egészség világába, és ezen kívül megtanuljanak néhány igen praktikus dolgot, ha bárki bajba kerülne környezetünkben. Segítségünkre voltak ebben a Semmelweis Egészségügyi Szakközépiskola diákjai, akik előadásukkal lenyűgözték a helyi hermanos diákokat. Megtanították nekik az újraélesztés technikáját, az idegentest eltávolítását félrenyelés esetén, különböző kötözéseket sérülések folyamán, illetve hogyan hívjanak segítséget, ha bárkit baleset érne, és még sorolhatnánk. Öt különböző teremben okosították gyermekeinket, kiemelve ezzel e nap lényegét, a segítségnyújtást, mellyel valakinek az életét is meg tudjuk megmenteni, ha szükséges. Nagyon köszönjük, hogy átadták tudásukat, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk.
Előző számunkban megemlítettük, hogy iskolánk belső terének részeit különböző madár névvel vagy ahhoz kapcsolódó kifejezéssel neveztük el. A gyerekek szavaztak a megnevezéssel kapcsolatban és a következő ötletek nyertek:
Földszinti aula: Madárfészek
Alsó folyosó: Fülemüle utca
Tornateremhez vezető folyosó: Csibefutam utca
Emeleti folyosó: Madárröptető
Emeleti folyosó 3-as terem felőli része: Pacsirtatelep
Emeleti aula: Sasfészek
Hamarosan mindenki megláthatja e kedves kezdeményezés eredményét, hiszen fel fogjuk tüntetni a megfelelő helyeken. Köszönjük a szavazatokat!
A november hónap a fogadó órák jegyében indult, ahol számos szülő érdeklődött gyermeke tanulmányi haladása iránt. Bízunk benne, hogy minden diák időben belehúz a tanulásba és eredményesen zárja a félévet. A 8. osztályosoknak különösképpen komolyan kell venni, a tovább tanulás érdekében.
További információkért és az eseményekről készült fotókért, kérjük, látogassanak el az iskola honlapjára:
iskola.felsopakony.hu

Máténé Virág Rita



Katolikus


Egy elképzelt lelki beszélgetés és a végén gyónás

A karácsonyi készülődésünk fontos eleme a szentgyónások elvégzése. Van benne kockázat, hogy közreadok egy elképzelt gyónást, de remélem mindenki elhiszi, hogy ez tényleg csak egy példa. Azt szeretném népszerűsíteni, hogy így szoktam gyóntatni. Ez talán bátorítás többeknek. Láthatják, hogy mennyit nyerhetnek általa.

A.) Egy egyszerű gyónás szentmise előtt pár percben

A gyónás szokott formái: Köszönés, Gyónom a Mindenható Istennek. Utoljára gyóntam, bűneim: pl. Imáimban figyelmetlen voltam, feleslegesen beszéltem, másokat megszóltam, kötelességeimet nem jól teljesítettem!

Gyarlóságainak egy részét a nyelvével követte el, ezt a kicsi testrészt kellene jobban irányítani, ellenőrizni, máris nyugodtabb lehetne a lelkiismerete. Próbáljon meggondoltabb lenni. Próbálja kifigyelni, hogy mikor jönnek ezek a hangulatok. Van olyan személy, aki eufóriás jókedvében lesz csacsogó. Más valaki szomorúságában válik panaszkodóvá és másokat vádlóvá. Hát ilyenkor kell vigyázni! - Ez az én mostani lelki tanácsom. A bibliai hivatkozás: Menj és többé ne vétkezzél! Elégtételnek mondjon majd el rövid imát saját átgondolt szavaival, melyben bocsánatot kér a sértő szavakért, és erőt az okos beszédhez.

Teljes szívemből…

B.)Egy lelki vezetést kérő felnőtt személy elképzelt gyóntatása

Ez kezdődik a lelkiatya dolgozó szobájában. Van egy vezérfonal. Pl. A Galata levél 5. fejezetben leírt lélek gyümölcseit lehet sorba venni. Ehhez készülhet a lelkiatya, mert tudja, hogy mi volt a megvalósítandó és a következő megvalósítandó erény. A készüléshez kereshet Szentírási részleteket, szentek példáit, a mai élet példáit, egy a témához illő verset, vagy elbeszélést. Tulajdonképpen egy kötetlen beszélgetésben átbeszélhetik a legutolsó időszakasz eseményeit a megvalósítandó erény szempontjából. Eközben szóba kerülhet több fontos, további bátorításra szoruló esemény, vagy éppen kijavítani való magatartás, a bűnvallomás tágabban fogalmazva. Pl. A sportolás közben goromba, bajtársiatlan, végképp nem sportszerű voltam.

Szent Pál apostol gyakran hoz hasonlatot a sport világából. Az ő korában a görög testedzés nem volt követendő példa a zsidók számára, de amikor éppen Pál apostol révén szélesre tárult az egyház kapuja az akkori idők pogányai előtt, természetesen az ő életstílusukat is meg kellett szentelni. Így igen helyén valóak Pál apostol még isteni kinyilatkoztatást is hordozó szavai. „ A pályát végig futottam… Öltsétek fel a hit pajzsát…” stb. Sportolni tehát nem Isten akarata ellen való. Ma azonban a sport sokszor nem az önfeledt játékról szól, hanem a pénzért való versengésről. Ez teszi durvává, embertelenné a sportot. Egy keresztény fiatal jelenléte a mai sport világban ki kell, hogy tűnjön. Sokszor ki is tűnt. Jeles úszó olimpikonunkról derült ki, hogy minden nagy verseny előtt külföldön is el kellett őt vinni a templomba az edzőjének. Egy ország kedvence lett attól a kedves modortól, amin át sütött a sportszerűség, az Istenbe vetet bizalom, az életöröm. - A fiatal felnőtt aztán még több olvasott, hallott, köztudott példát is felhozhat.

Van egy újságcikkem megsárgultan félretéve (pedig nem vagyok sport rajongó és szurkoló) . A cikk Dr. Kamuti Jenő vivő világbajnok orvosi tettéről szól, aki segített ellenfele izomgörcsének feloldásában. És utána az ellenfél kérésére folytatták a csörtét. A dokktor sportszerűségi díjat kapott. Ez is a cikk címe: Sportszerűségi díj. - Ilyenkor aztán a fiatalok számtalan más példával gazdagíthatják az idősödő lelkiatya példatárát, és jól el lehet a témáról beszélgetni.

Szentté avatott élsportolóról nem tudok, de a szentek közül sokan sportosan éltek. Pl. Árpád-házi szent Erzsébet szeretett lovagolni. Kaszap István, aki fel van terjesztve a boldoggá avatásra, szertornász sportoló volt jezsuita növendéknek készülve is. Don Boscó légtornász mutatványokat csinált, nyilván edzett is hozzá. - Ismét a gyónó által is gazdagodhat az az ismeretkör, ami a jeles vallásos emberek sportos életmódjáról köztudottá vált.

Ezután következhet a rövidre fogott gyónás a gyóntató szobában. Nálunk már ilyen van a templomunkban. Az elégtételhez mindig hozzátartozik egy tanács az elrontott dolgok jóvátételére. A sportoló például, ha nemzetközi meccsen nem is tud azzal a személlyel előzékeny lenni, akit megsértett, megteheti ezt mással is, akkor is helyre billen a mérleg.

Maga az elégtétel állhat egy nehéz edző gyakorlatból, önbüntetés, jóvátétel céljából.

Tisztelettel Hefler Gábor plébános


A KATOLIKUS TEMPLOM ÜNNEPI MISERENDJE

A szentmisék időpontja adventben is megegyezik a vasárnapi miserenddel!
Este 5 óra!

December 18. Csütörtök: Roráte (Angyali mise)
Szentmise reggel 6 órakor!

December 24. Szerda: Szenteste
Este 10 órakor „éjféli mise”
(/Előtte fél 10-től pásztorjáték)

December 25. Csütörtök: KARÁCSONY, Jézus születésének ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

December 26. Péntek: Szent István első vértanú ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor szentmise
(Előtte az óvodás gyermekek pásztorjátéka)

ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI MISEREND

December 28. Vasárnap: Szent Család ünnepe
Este 5 órakor szentmise.

December 31. Szerda: Este fél 5 órakor szentmise
Év végi hálaadás

2015. Január 1. Csütörtök: ÚJÉV Szűz Mária, Isten Anyja
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

2015. Január 4. Vasárnap: Vízkereszt
Este 5 órakor szentmise


KEGYELMEKBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Hefler Gábor
plébános
és Munkatársai


Ha itt lettél volna

Méltó módon megünnepeltük-emlékeztünk elment halottainkról. Emlékük örökre megmarad szívünkben. Lassan készülődünk az egyházi év végére. A záró zarándok utunk november 29-én Veszprém, ahová 22 fővel indultunk.

November 30-án már az első adventi vasárnapot ünnepeltük. Az első adventi gyertya gyújtása, melyet további három vasárnap követ… Az ünnepkör színe a keresztény tanítás szerint a lila, és a rózsaszín. Így a szép adventi koszorúkon, asztali díszeken is ha a hagyomány szerint készítjük, három lila és egy rózsaszín gyertya ékeskedik. Az első a HIT (lila) gyertyája, a második a REMÉNY, a harmadik a SZERETET, a negyedik az ÖRÖMET(rózsaszín) jelzi. Ilyen gondolatokkal gyújtsuk gyertyákat a kis Jézus születésére készülődve. Sok szép program készülődik az ADVENTI NAPOKRA! Az ajándékok vásárlása közben ne feledkezzünk meg a nehéz körülmények között élő és magányos embertársainkról sem. Akár egy látogatás, egy tiszta szeretetből jövő kívánság nagy ajándékot jelenthet.

Kívánok minden kedves olvasónak a SZERETET ÜNNEPÉRE készülődve nagyon szép Karácsonyi ünnepeket!

Berencsi Gézáné
egyháztanács


Református


A REFORMÁTUS GYÜLEKEZET ÉLETÉBŐL…

Emlékezetessé tette csodáit, kegyelmes és irgalmas az ÚR!

(Zsoltárok könyve 111,4.)

Többen is jelezték nagyközségünkben, hogy hiányolták a református gyülekezet beszámolóit. Valóban, elmaradtak ezek a cikkek, de igyekszünk most pótolni elmaradásunkat! Három évszak eseményeit gyűjtöttem egy csokorba, a teljesség igénye nélkül igyekszem röviden összefoglalni azokat az örömteli alkalmakat, amikkel Isten megajándékozta a gyülekezet közösségét.

TAVASZ

2014. Április 27.-én vasárnap de. 10 órakor tartottuk a felnőtt konfirmációt gyülekezetünk közösségében, amikor 12 fő tett hitvallást és fogadalomtételt a gyülekezet előtt. Saját szavaikkal mondták el személyes bizonyságtételüket. Meglepő, hogy sok helyről tevődött össze e lelkes „kis” csoport. A teljesség kedvéért felsorolom nevüket és lakhelyüket. Horváth Mónika (Budapest), Jánosi Gábor (Gyál), Marczin Gábor (Üllő), Paluska Karolina (Bag), Peczár Tímea (Gyál), Sándor Klaudia (Gyál), Sándor Róbert (Gyál), Sándorné Szabó Judit (Gyál), Szabó Judit (Felsőpakony), Szőke Dóra (Budapest), Szűcs Ferenc (Felsőpakony), Tamás Péter (Felsőpakony). A gyülekezettől Bibliát, énekeskönyvet, illetve evangéliumi könyvet kaptak ajándékba. Vizi János lelkipásztor az igehirdetésben buzdította őket az Isten útján való járásra, Csipak István presbiter, köszöntő szavaiban hívogatta őket a gyülekezetünk közösségébe. Úrvacsorai közösséggel zárult ez az emlékezetessé váló istentisztelet.

Sándorné Szabó Anikó bizonyságtétele:

A csillagok fénye

Az esti sötét égbolton lévő fénylő, aprónak tűnő csillagok, olyanok mintha a mennyből áradó világosság szűrődne át rajtuk! Mint kis apró lyukacskák, melyen az a csodás, pótolhatatlan, tiszta dicső fény hatol át, megmutatva Önmagát! Melyhez Isten hasonlítja gyermekét, itt-e földön való életét. Hol a sötétség honol, a fényt kiölni készen, de vesztesen, mert Jézus győzött a kereszten! S a fényt kioltani nem bírja semmi már, mert feltámadt Jézus, Ő a király. Kik régen féltek, most békéjében élnek. Tudván, hogy hű pásztoruk vigyáz rájuk szüntelen. Csodás, leírhatatlan kegyelem! Örökre szóló, szent, igaz! Ki szomjazik, vegye ingyen azt! Jöjjön semmit se félve hát, Isten kifogyhatatlan irgalma hadd járja át! Engedve néki mindenben, semmit meg nem tartva, hisz a mennyben van csak igazán az élet jutalma. Istennel, Jézussal élni, örökkön-örökké, oh az ember nem tud többet kérni! Ez a legnagyobb ajándék, fel nem fogható. Mennyei Atya, Teremtő, ki várva-várja gyermekét, Krisztussal egyé válva mennybe helyezve lakhelyét. Elragadja őket-e hitetlen világból. Hazaviszi őket a nagy nyomorúságból. Örök örömöt ád nékik és együtt vígad velük, véget nem érő gyönyör az ő örökségük. Hát kell ennél több, drága véren megváltott emberek? Nézzetek fel Jézusra, Ő szeret titeket! Nem számít honnan jöttél, mennyi bűnöd terhel. Ő megszabadított téged, az ajándékot vedd el! Óh, áldott drága jóság, mely ennyit tűrve vár rád, karját nyújtja feléd, szíve csupa jóság. Ő alkotta szíved, minden porcikádat, jól ismeri lényed, Ő tudja a választ. Kiút a sötétből az Ő drága vére, önzetlen szeretetéből, Isten adta érted! Nyisd meg hát a zárat, mely szíved ajtaján van, elmúlik a bánat, helyébe szeretet árad! Szívedbe béke költözik, Isten békessége. Csak be kell ismert még ma, hogy semmit sem tehetsz. Nélküle megrekedsz! E földi élet rabságából egyedüli kiút Jézuson vezet, mennybe följutni csak rajta keresztül lehet. Gyógyulásod is csak benne van, bizony! Ő az igazi orvos, ki már érezte nagyon azt a kínt, ami gyötörhet lelkeket, de Ő tudja mi a gyógyír. Végy be egy jó adag Szent Lelket tőle hát, elmúlik a fájdalom, meggyógyít, megtartja szavát! Hűséges a te őriződ, nem alszik, nem szunnyad, most is lesi minden gondolatodat. A legjobbat akarja kihozni belőled, bízd rá most azonnal röpke életed! Soha meg nem bánod, hidd el megbánhatatlan. Veled lesz minden nap, Jézus megígérte. Mehetsz hozzá bátran, Ő meghallgat, kérjed! Ne feled, hogy Ő mindig szeretni fog téged! Ő az alfa és az omega, a kezdet és a vég. Egy a lényeg, hogy ha ma visszajön, te is Vele légy! Édes Atyád azt akarja, hogy te is ott ragyogj a többi csillag között, kit Fia választott! Ő legyen néked mindenkor az Istened, a szíved legdrágább, legféltettebb kincsed!Szíved járja át-e vers összes szava, melyet Isten Szent Lelke helyezhet csak oda. Kívánom, hogy Jézusnak bőségesen termő fájává növekedj, Isten élő forrása öntözze szívedet! Járuljunk hozzá, kimeríthetetlen! Hatalmas az Úr, Irgalmas Isten! Ámen

Május 4-én az édesanyákat, nagymamákat köszönthettük. Szabó Magdolna presbiterünk által összeállított tartalmas műsorral, (énekkel, zenével és versekkel). és virággal ajándékozták meg az édesanyákat.

Május 10-én, szombaton volt a konfirmandusok sikeres vizsgája a Presbitérium előtt. Másnap pedig az ünnepélyes hitvallásra és fogadalomtételre került sor. Kerekes Bíborka, Oláh Hajnalka, és Tarpai Benjámin teljesítette azt a fogadalmat, amit szüleik és keresztszüleik megkeresztelésükkor helyettük tettek. A nagy gyülekezet előtt is bizonyították, hogy szépen megtanulták a vizsgaanyagot. Az énekkar is köszöntötte a konfirmált ifjakat, akik első úrvacsoravételüket élhették meg a gyülekezet közösségében. A konfirmáltak, Vizi János lelkipásztor áldó Igéi és Fitos Levente gondnok köszöntése után megkapták az emléklapot és a gyülekezet ajándékát, a teljes Szentírást, a Bibliát. Az a reménységünk, hogy a gyülekezetben rendszeresen járó tagokká válnak.

Június 1-én a 25 éve konfirmáltak jubileumát tartottuk meg, hálát adva Isten megerősítő és megtartó kegyelméért és szeretetéért . Az ünnepi alkalmon a jubilálók között található Mihalina László mezőtúri református lelkipásztor hirdette Isten Igéjét, az ÚR Jézustól tanult imádságot, a Mi Atyánkat magyarázta. Vizi János lelkipásztor köszöntötte a 25 éve konfirmáltakat, akik emléklapot vehettek át. A jubilálók örömmel emlékeztek vissza konfirmációjukra és hálát adtak Istennek megtartó kegyelméért és szeretetéért.

Vizi János református lelkipásztor

NYÁR

2014. Június 15. Vasárnap 10 órakor volt a hittanévzáró istentisztelet. A gyermekek közül a végzős 6. osztály hittanosai szereplésével köszöntük meg Istennek a mögöttünk lévő tanévet. Minden hittancsoporttól 3 bibliai kérdéssel adtunk rövid ízelítőt a hittanórákon tanultakból. Ennek végén a gyerekek átvették az okleveleket lelkipásztoruktól és a megérdemelt jutalmakat. A református hit és erkölcstan diákjai osztályzatot kaptak. Vizi János lelkipásztor köszönetet mondott Szabó Magdolna presbiternek, Fülöpné Sólyom Erzsébet pótpresbiternek, Kádár Rozália, Fülöp Alexandra és Kézi Erzsébet gyülekezeti tagoknak a gyermekek között hűségesen és lelkiismeretesen végzett szolgálatukért. Az alkalom végén gyülekezet szeretetvendégséggel, egy kis süteménnyel és üdítővel várta a gyermekeket.

Június 22 –27. Hittantábor. Fülöpháza

Élménybeszámoló(k) a táborról:

Én másodszorra voltam ebben a táborban és azt kell, mondjam még mindig szuper volt!

Nagyon jók voltak az alkalmak, a programok és az ételek is. Ennek a tábornak köszönhetően még több barátra tettem szert és megtudtam, hogy igenis érdemes volt elmenni

Adjunk hálát az Úrnak, hogy meghallgatott az lehetőség, hogy 2014-ben ismét megtartottuk a hittan tábort. Köszönjük Ibolyának és Szilvinek, a konyhásoknak, hogy annyi finomat főztek nekünk és végezetül köszönjük Tiszteletes bácsinak, Erika néninek és a többieknek, hogy megszervezték az egész tábort!

Kívánom, hogy a jövőben még sok-sok ilyen hittan tábor kerülhessen megrendezésre és szeretettel várjunk továbbra is az érdeklődőket! További kellemes nyarat kívánok!

Boldog Vica

Reggeli torna

Nagyon sok programunk volt, mint például a versenyek, íjászat, hullahopp, pingpong, futás, vízben futás cso-cso, pingponglabda pattogtatás, foci távolugrás.

Volt gyöngyfűzés délelőtti és délutáni történet. Nagyon tetszett, amikor a felnőttek a gyerekek ellen fociztak. Finomak voltak az ételek, amiket Ibolya és Szilvi néni készített. Csütörtök este a tábortűz is jó volt és utána meg bátorság próba, ami utólag nem is volt olyan ijesztő.

Somogyi Bianka

A hittantábor

Már nagyon vártam a tábort! És végre elérkezett a vasárnap, június 22. délután 3 órakor a templom elöl több autóval indultunk el majd egy kevéske utazás után megérkeztünk táborhelyünkre. Ott amint megkaptuk szobabeosztásainkat elfoglaltuk a szobáinkat. Mindenki megtalálta a neki kényelmes ágyat és berendezkedett, majd meg hallottuk a csengő hangját és kíváncsian rohantunk le. Megkezdődött első alkalmunk. Melyen megtudtuk a napirendet és rövid bemutatkozást tartottunk. Majd szabad idő, és vacsora következett, amelyen névjegy kártyák szerint ültünk, ez azért volt jó, mert így jobban megismerhettük egymást! Később lefeküdtünk, és fáradtan aludtunk el. Másnap 7:45-kor énekre keltünk és egy kis reggeli tornán vettünk rész majd egy finom reggelivel folytattuk – így volt ez minden nap. Természetesen a szoba vizit sem maradhatott ki, amikor a vizitelők minden szoba rendezettségét, tisztaságát, és a lefekvését pontozták. Délelőtti alkalmunkon Jeremiás életét tanultuk mely nagyon izgalmas volt. Majd a kapott táborfüzeteinket töltögettük kisebb csoportokban. Elindult a nyomdagyűjtő „verseny” is. Nyomdákat kaptunk minden nap a reggeli tornáért, a füzeteink szépségéért és bibliai igefelmondásért napi 5+1 Ige. Délutáni alkalmainkat Tiszteletes néni tartotta melyen a Narnia 6. részét, azaz a Hajnal vándora című könyvet hallgathattuk és beszélhettük meg, nagyon izgalmas történet!

Különféle sportversenyek is voltak: hulla-hopp, sjoelbak, ugrálókötél, dekázás, csocsó, asztalitenisz, ping-ponglabda pattogtatás, kosárra dobó verseny és persze foci „vb” is volt. Viszont kiemelt versenyek is voltak: Bibliai Ige kikereső, ének, és rajz verseny. Tábori rekordok is születtek: egyikünk 2 órán keresztül hulla-hopp karikázott, de volt, a ki 732-őt pattogtatott egy ping-pong labdával megállás nélkül. Szerdán Norbi bácsi segítségével megrendezésre került az Íjász verseny is! Az ifisek sem maradhattak ki így ők is tartottak egy ifis estet. Csütörtökön a 4 csapat mutatott egy éneket, egy verset és egy vicces, de bibliai jelenetet. A bátrabb táborlakók éjszaka bátorság próbán vehettek részt a tábortűz előtti éjszakán. Majd pénteken a nyomdáink száma szerint választhattunk értékesebbnél-értékesebb ajándékokat. Majd egy kis közös lét után búcsúztunk el egymástól. Nem mindenki ment haza, mert a tábort családi hétvégével folytattuk. A családok kisebb késéssel, de épségben megérkeztek először egy nyitó áhítaton vettünk részt hol bemutatkoztunk és egy-egy Igét kaptunk. A hétvégén szorosabb családi kötelék alakult ki. Az Igékből és áhítatokból sokat tanulhattunk. Filmeket is vetítettünk: A Gru és az Isten kegyelméből c. filmeket láthattuk. Sokat énekeltünk, játszottunk, s az egész hétnek egy rossz pillanata sem volt. Majd az együtt töltött hétvége után, megújult erővel mentünk haza. Köszönjük a történeteket, a finom ételeket és a sok sportolási lehetőséget is!

Mladoneczki Vivien

2014. június 27-29. (péntek-vasárnap) 2014. Június 27-29. – Fülöpháza. Családos hétvége.

Családi Hétvége 2014 Fülöpháza-Papp tanya

Reményekkel és kíváncsisággal telve vártuk Június 27.-ét, amikor végre újra eljön az a bizonyos hétvége. Gyermeki izgalommal telve figyeltük a naptár napjait és számoltuk a hátra levő napokat.

Ez az a hétvége, amelyet a családunk nyaralással tölt, együtt közösen, békességben. Minden évben egyre jobban várjuk. Idei nyaralásunk,- ha lehet- még építőbb volt és szórakoztatóbb, mint az eddigiek.

Pénteken a kora délutáni órákban érkeztünk meg a táborhelyünkre, ahol mosolygó, gondtalanul szaladgáló gyermekek fogadtak bennünket. Összepakolt csomagjaik útra készen álltak, hogy kis gazdáikkal együtt haza mehessenek szüleikhez. Amíg várták az őket hazaszállító autókat, addig körbezsongtak és üdvözöltek bennünket (hisz már 1 éve nem találkoztunk sokukkal), majd létszámunkban megnövekedve (hiszen fiunk is csatlakozott hozzájuk) elvonultak játszani.

A percek gyorsan teltek, üdvözöltük a rég nem látott barátokat, ismerősöket és szép lassan felváltották a táborozó gyermekeket a családi hétvégére érkező családok.

Első közös programunk a vacsora volt, amely előtt mindenki megkapta az Ő saját Igés lapját, amelyen egy Biblia üzenet szerepel, majd ezt felolvastuk (hiszen az Ige nem csak a sajátunk, hanem mindenkié) és röviden bemutatkoztunk. Miután mindenki elfogyasztotta a bőséges vacsorát és a kijelölt család leszedte a terítéket, újra összegyűltünk Esti áhítatra. Lelkipásztorunk felolvasott az Igéből és rövid, ám rendkívül mély érzéseket kiváltó igemagyarázattal táplálta lelkünket. Feltette a kérdést ,, Minden rendben van?„, ,,Nálad is minden rendben van?”. Mind elgondolkodtunk rajta, hogy hogyan is állunk.. ugyanis ez a kérdés ritkán hangzik el. Az pedig, hogy még választ is várnak rá, még ritkábban. Este gyorsan elrendeztük a gyerekeket, majd összegyűltünk programunk szerint :,, kötetlen beszélgetésre„, amely fakultatív volt. Mondanom sem kell, hogy Mindenki részt vett rajta. Igyekeztünk minél többet megtudni mindenkiről, minél több időt eltölteni vele. Ki hogy van, mit csinál, gyerekei hogy vannak és még rengeteg kérdés. Nem is csoda, hogy éjfél is elmúlt mire ágyba kerültünk. (Nem is beszélve a csemetékről, akik éjjel álltak neki vajas kenyeret és sütikét enni. Persze ennek volt feltétele.. a konyhát olyan állapotban hagyják, ahogy azt találták).

Szombat reggel hamar eljött a 8:00, hiába nem tudtunk elég „gyorsan” aludni. Az asztalnál körbenézve láttuk, hogy van egy két gyermek, aki még csak testben van jelen és belül még alszik. Mire megreggeliztünk, addigra már mindenki ,,felébredt„. Reggeli után reggeli áhítatot tartottunk, szó esett sok-sok hasznos dologról például a gyermeknevelésről, arról, hogy kié is a gyermek, illetve néhány elkövetett hibáról a gyermeknevelésben.

A gyermekek délelőtt ebédig kint játszottak, míg mi már alig vártuk a következő alkalmat, amikor az Imádságról, imádkozásról volt szó és annak gyakorlásáról, értelméről. Nagyon tetszett, hogy interaktív volt az előadás, így több kérdést is tisztázhattunk, illetve elmondhattuk meglátásainkat.

Ebédre ismét összegyűltek a családok, Nagy Karcsi paprikás krumplijával nem lehetett betelni (igaz több volt benne a virsli, füstölt nyúlja, kolbász, szalonna.. mint bármely paprikás krumplinak nevezett ételben). Miután a villák és kanalak fémes csilingelését szép lassan felváltotta az egyre élénkebb gyermeki zsivaj Hálaadó Imával zártuk az étkezést.

Picit beszélgettünk ittunk pár kávé-t, mielőtt kezdetét vette volna a foci MECCS! A tegnapi Felnőtt–Gyermek mérkőzésen felbuzdulva, ma eljött a visszavágó ideje. Igazából nem ismerem a foci szabályait, de aki ezt a meccset nézte, az szinte egyfolytában szurkolt a csapatoknak felváltva, meg,,éljenezték” a gólt, bárki rúgta, bírónak se híre se hamva nem volt, mégis ha valaki Kézzel ért a labdához, akkor gyakran Ő maga kiáltotta: hogy ,,Kéz„ és adta át a labdát az ellenfél csapatának. Hogy hányan voltunk a pályán? Huszonnyolcan-harmincan és persze egyszerre. Voltak kisiskolások, felsősök, anyukák, apukák, tinik egyszóval mindenki. Néha gondot jelentett megkülönböztetni, hogy ki kivel van. A pólósok voltak a félmeztelenek ellen.. igen ám, de a félmeztelenek közül is sokan pólóban játszottak, ők kérésre kiáltották büszkén, hogy a félmeztelenekhez tartoznak. Nagyon jól éreztük magunkat. A jó hangulatra jellemző volt, hogy körülbelül 5 perc szurkolás után kedvet kaptam és én is beálltam (igen meccs közben) mert itt azt is lehetett. Egyedül csak a labda érezhette úgy, hogy igazi ,,komoly” mérkőzésen van. Nem voltak vérre menő csaták, ha esetleg volt egy-egy ütközés, vagy valakit eltalált a labda, akkor a rúgó ,,Bocsánat„-ot kért, pedig ez elméletileg benne van a pakliban. Hol láthatunk ilyet egy ,,igazi” meccsen? Közel 2 órát fociztunk.., persze senki sem mérte az időt. A meccset végül-is a dinnyét hozó lányok zárták le, amelyre éhes hordaként rontottunk rá. A gyermekeknek délután filmvetítés volt A GRU-t nézhették meg, természetesen sok felnőtt is megnézte ezt az aranyos mesét.

Miután vége lett a filmnek gyorsan teríteni kellett, hiszen ismét elérkezett a vacsora, melyet az Esti áhítat követett. Nagy izgalommal vártuk az előre beharangozott filmet: Isten kegyelméből, ugyanis akik már látták nagyon nagy kedvet csináltak hozzá pár mondatos beszámolójukkal. A filmről, arról, hogy kinek mit jelentett órákat tudtunk volna beszélni. Nagyon érdekes volt, hogy mindenkiben megindított valamit a film és, hogy mindenkiben mást és mást. Jó volt erről beszélni.

A Vasárnap a szokottnál is gyorsabban érkezett el. Próbáltuk még a nyaralás utolsó cseppjeit is kipréselni ebből a napból. A reggelit a ,,hagyományos„ mégis rendhagyó Istentisztelet követte, Vizi János lelkipásztor olvasta fel nekünk az Igét és tartott Igemagyarázatot. Ez volt az utolsó közös alkalmunk az ebéd kivételével. Minden család rendbe tette a szobáját, becsomagolt a bőröndjébe. Még egy kis játék belefért.. majd ebéd után rendbe tette ki-ki a rábízott közös helyiséget.

Ezután már csak a búcsúzás maradt. Valahogy mindenki úgy érezte, hogy kevés volt ez a pár nap, hogy még egy hetet úgy itt maradt volna, vagy legalább pár napot.. De menni kellett! Azzal a reménnyel indultunk útnak, hogy az elvetett,,Ige magvak” gyümölcsöt és változást hoznak az életünkbe, mielőtt jövőre újra találkozunk! Mi ott leszünk, ha Isten is úgy akarja! Találkozunk?!

Mladoneczki Melinda

ŐSZ

Szeptember 6. Alsónémedi - Egyházmegyei gyülekezeti nap. Immár 3. alkalommal az Alsónémedi református gyülekezet rendezésében egyházmegyei gyülekezeti találkozó volt, 35 gyülekezet több mint 600 fő részvételével. Gyülekezetünkből igen szép számmal, 63-an vettünk részt, gyerekek, ifjak, felnőttek, családok egyaránt. A finom ebédet a pakonyiak részére Szakács Piroska gyülekezeti tagunk készítette el, igen ízletesen – mindnyájunk megelégedésére. Köszönet jár azoknak is, akik segítették az ő munkáját. Köszönjük, akik süteménnyel járultak hozzá ehhez a rendkívüli szép naphoz. A Presbiteri konferencián 2 presbiterünk vett részt. Sportban, azon belül fociban a női csapat 1. helyezést ért el, és a gyülekezet férfi focicsapata is lelkesen játszva helytállt. Asztaliteniszben Szabó József ért el 3. helyezést. Kötélhúzásban A program 8 órakor a templomban közös énekléssel és Dr. Szabó István püspök igehirdetésével kezdődött, és délután 4 után eredményhirdetéssel, valamint énekléssel, és Szappanos Zoltán a vendéglátó helybeli gyülekezet lelkipásztora rövid áhítatával és imádságával fejeződött be. Akik ott voltunk, nagyon jól éreztük magunkat!

Szeptember 14. Hittanévnyitó istentisztelet

2014. október 5. Hálaadó ünnepi istentisztelet templomunk 10 éves évfordulóján ISTEN AKARATÁVAL ÖSSZHANGBAN

Nagy nap volt református gyülekezetünk életében október 5. Ünnepi hálaadó istentiszteletet és emléktábla avatást tartottunk, ugyanis jubilálunk ebben az évben: a templom és harangszentelés 10. évfordulóját méltatjuk.

Lelkes készülődés előzte meg az alkalmat. Már januárban elkezdődött a tervezgetés, az ötletek gyűjtögetése. Istennek tetsző és mindenki számára emlékezetes ünnepséget álmodtunk meg, s amikor elérkezett a cselekvés ideje, az álom megvalósítása, tettrekészségből, összefogásból is jelesre vizsgáztunk. Imáinkban kértük az Urat, hogy tegye világossá számunkra az Ő akaratát, legyen velünk a legapróbb feladatok megoldásánál is. És Ő meghallgatta kérésünket. Lépten-nyomon azt tapasztaltuk, amit legékesebben az ének szavaival fejezhetek ki: „Az Úr csodásan működik”. Fitos Róbertné Ibolya vezetésével szorgos kezek munkálkodtak azon, hogy a templom és környezete ünnepi külsőt kapjon. Sehol nem ütköztek akadályba. Új zászlók kerültek a bejárat fölé, a régi járdaburkolatot is újra cserélték, átfestették a kerítést, még a megsérült pázsit helyére is sikerült gyepszőnyeget szerezni. Megtapasztalhattuk, hogy ha terveink összhangban vannak Isten akaratával, biztosan megvalósulnak. Hozzáértő ügyes férfiak, a Bán Albert gyülekezeti tagunk által szállított sátort szombaton felállították, mivel esős idő volt, fel kellett készülni. Utolsó héten vetődött fel, mi lenne, ha kivetítőn képeket mutatnánk be gyülekezetünk életéből a templom építésétől kezdve napjainkig. És láss csodát: vasárnap ott peregtek a képek, nem is akármilyen minőségben, nappali fénynél is élesen! Délutánra a nap is kisütött. Szeretettől sugárzó arccal hozták az asszonyok a finomabbnál finomabb süteményeket. Annyi összegyűlt, hogy a vendégsereg – több mint kétszázan voltunk – el sem bírta fogyasztani. Az ünnepség alatt az ifjúsági házban gyermekmegőrzés volt Kiss Tünde gyülekezeti tagunk felügyelete mellett.

Az ünnepi istentisztelet a püspök úr, az esperes úr, a lelkipásztorok és presbiterek bevonulásával kezdődött. Az apostoli köszöntés után Vizi János tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta a hirdetéseket. Az igehirdetést megelőzően Túrmezei Erzsébet: Otthonom című versével örvendeztetett bennünket Fülöp Alexandra, figyelmeztetve arra, hogy a templom az otthonom, Mesterem műhelye, „Azért keresem fel, hogy kezébe vegyen, hogy régi emberből új emberré tegyen.”

Az Igét Takaró Károly nyugalmazott tábori püspök, Budapest-Kelenföldi lelkipásztor hirdette. Ő volt a felsőpakonyi gyülekezet első lelkipásztora. Ahogy imájában kifejezte, a templom csak egy eszköz, de Jézus az igazi otthon. Ezt a gondolatot fűzte tovább a prédikációban. Keresztelő Jánostól kiindulva mutatta be, hogy nincs keresztyén ember, akinek ne lenne Istentől kapott lelke és küldetése, valamint azt, hogy Isten tudta nélkül semmi sem történik. Nem álom volt az sem, hogy Felsőpakonyon templom legyen, hanem Isten döntése. A templom csupán hírforrás helye. Igazi templomot maga Jézus épít az emberben. János csak az utat készítette, ő vízzel keresztelt, de Jézus szentlélekkel. Ezért szólt úgy a jóslat, hogy nagyobb lesz a második dicsősége, mint az elsőé volt. Az igazi keresztyén hisz Jézusban, szívébe fogadja Őt, átadja magát az Ő irányításának, így kap újjászületett életet. Krisztus követőjeként felismeri küldetését, hirdeti az evangéliumot az emberek között: a lehetőség mindenki számára adott, bárki megkaphatja a királyi lelket, ami a sátán legyőzéséhez kell, kegyelemből, csak meg kell nyitnia a szívét Jézus befogadására.

Az igehirdetést követően Takaró András esperes avatta fel az eddig itt, Felsőpakonyon szolgáló lelkipásztorok és gondnokok nevét megörökítő emléktáblát, Vizi János lelkipásztorunk pedig ismertette a táblával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az emléktábla Kovács Sándor szigetszentmiklósi presbiter, fafaragó művész alkotása. Ezután igei áldásköszöntések hangzottak el az itt szolgált lelkészek Takaró Károly, Kiss Tamás, Gyimóthy Zsolt és Vizi János ajkáról.

Majd Fülöp Gyula adta elő nagy átéléssel Reményik Sándor: Kegyelem című versét. Felemelő volt az énekkar négyszólamú előadása Ács Zoltánné vezényletével.

Az ünnepség végén Vizi János ajándékokat nyújtott át az itt szolgálatot teljesített lelkipásztoroknak, Varga János kántornak, valamint Hefler Gábor plébános úrnak és Sztancs János polgármesternek, majd mindenkit meghívott a szeretetvendégségre, ahol a Tarpai Károly által kitűnően megszervezett és elkészített svédasztal és a gyülekezet tagjai által szeretettel készített házi sütemény várta a vendégeket. Ismerkedések, tartalmas beszélgetések következtek ezután. Mindnyájan feltöltődtünk lelkileg. Köszönetet mondunk Mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult e csodálatos alkalomhoz! Örömmel és Isten iránti hálával teli szívvel zártuk a szép ünnepséget!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

2014. október 6-10. Őszi evangélizációs hét

EVANGELIZÁCIÓS HÉT

A FELSŐPAKONYI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN

A felemelő vasárnapot követő hétfőn indult az evangelizációs hét templomunkban. Igét mind az öt alkalmon Kádár László, a Tóalmási WOL Életszava Misszió Biblia tanára hirdetett. Szépen felépített, közvetlen módon előadott prédikációiban mindnyájunkhoz szinte személyesen intézte az életbevágóan fontos kérdéseket: Isten létezik—tudod-e biztosan?

Isten szól—hallottad-e már a hangját? Isten szeret—megtapasztaltad-e már? Isten ad—elfogadtad-e? Isten él—benned is?

A Biblia, az Ige alapján gyönyörködhettünk Isten teremtett világának szépségeiben. Szembesülhettünk magunkkal, mint a legkülönlegesebb teremtménnyel, akit Isten saját képmására teremtett, de törött ez a képmás, egyedül csak Jézus rakhatja össze. Meggyőződhettünk arról, hogy Isten szerető Atya. Szól hozzánk a teremtésen keresztül, a Szentíráson keresztül, és szól hozzánk a Fia által. Azért küldte Jézus Krisztust a világba, hogy a világ üdvözüljön általa. Jézus szól: Itt vagyok, bűnbocsánatot kínálok. Semmit sem kell érte tenned, csak hinni. A sorsod ott dől el, hogy mi a te válaszod erre. Fogadd el, hogy Isten szeretet. Fogadd el a szeretetet! Ne cselekedetekkel akarj Istennek tetszeni, csak higgy benne, fogadd be Őt, s akkor a szeretet benned is ott lesz, áradni fog belőled. Isten ad, Isten ajándékoz. Minden, ami körülvesz, mindened, amid van, az Ő ajándéka. Már a teremtés előtt kiválasztott minket a Jézus Krisztusban arra, hogy az övéi legyünk, szentek és feddhetetlenek, s erre képessé is tesz Szentlelke által. Mi ingyen kaptuk, hogy Isten gyermekei lehessünk, Jézus az életével fizetett ezért. Az édenkerti bűnbeesés óta a bűn szolgái vagyunk, de Isten megkegyelmezett nekünk. Elküldte szeretett Fiát, hogy megváltson bennünket. Ha elfogadjuk Jézus Krisztust, szabadok leszünk, szabadok arra, hogy Isten akaratát tegyük. Őbenne van a bűneink bocsánata, Ő kapta büntetésünket, szörnyű kínok között elszenvedte a kereszthalált. De feltámadt, felment a mennybe, és él. Ha benned él, nem kell félned a haláltól. Isten terve az örök élet. Aki hisz Jézus Krisztusban, amikor meghal, a lelke Jézushoz kerül, Isten jelenlétébe, és fel fog támadni a halálból bűntelen testben. Nem nekünk kell adni az örök életért, azt csak el kell fogadnunk. Jézus csak hitet kér: „Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is él; és aki csak él és hisz én bennem soha meg nem hal.” János11. 25, 26. Dönthet mindenki szabad akarata szerint.

Hálásan köszönjük ezeket a gondolatébresztő, lélekemelő prédikációkat.

Új éneket is hozott számunkra a tanár úr. A címe: Mily nagy az isten szerelme. Elénekeltük prédikáció előtt és zárásként. Péntekig meg is tanultuk. Minden este más-más bizonyságtevő mondta el, hogy lett ő Jézusé, és hogy változott meg az élete ezáltal. Gyönyörű zongorajátékkal kedveskedett nekünk minden este Ruby Peterson, a Bibliaiskola igazgatói asszisztense. Sokáig fogunk emlékezni virtuóz játékára és kedves mosolyára.

Péntek este szeretetvendégség, vasárnap pedig úrvacsorai közösség zárta az evangelizációs hetet.

Bízunk benne, hogy sok szívet eltalált a hívogatás. Hála és dicsőség az Úrnak érte.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

2014. november 2. de. 10.00 . A halottak napi emlékezés gyülekezetünkben is tradíciót öltött, ilyenkor megemlékezünk azokról az elhunyt gyülekezeti tagjainkról, akiket az elmúlt egy esztendőben temettünk el, és a családtagokért, rokonokért imádkoztunk, hogy Isten erősítse meg Őket vigasztaló Igéje által. Akiket temettünk, akiktől búcsúztunk: Kanyó Istvánné tb.presbiter ( 71 évet élt),

Berencsi Géza (70), Lengyel Andorné ( 81), Pető Jánosné ( 74), és Rehó Béláné (88)

Az istentisztelet végeztével a templomban a harangok az elhunytak emlékezetére szólalnak meg.

2014. november 16. de. 10.00 . Idősek köszöntése a gyülekezetben. Az istentisztelettel egybekötött szeretetteljes, meghitt alkalom Vizi János lelkipásztor igehirdetésével kezdődött, majd az énekkar szolgálatával folytatódott. Ezután Szabó Magdolna gondnok-helyettes köszöntötte az idős gyülekezeti tagokat, majd Viziné Surányi Erika, Füzi Györgyné, Kalas Béláné, Kádár Rozália és Szabó Magdolna szép szavalata, valamint Fülöp Réka és Vizi Gréta Hajnal furulya,- és Tollas Ágnes fuvola játéka tette igen emlékezetessé a színvonalas műsort. Egyszerű ajándékosztással és szeretetvendégséggel ért véget az idősek köszöntése.

A tél felé közeledve már az adventi időszakra fordítjuk tekintetünket, hogy a karácsony ünnepére és az évfordulóra is Isten vezetésére figyelve tudjon a gyülekezet készülni!

SOLI DEO GLORIA = Egyedül Istené a dicsőség!

A cikket összeállította: Vizi János református lelkipásztor

EZ A NEM SEMMI HOSSZÚ ANYAG… (Times New Roman átlag 11-es és 9 oldalban…) EZT A LEVÉLRÉSZT KAPTUK HOZZÁ: Kedves Béla! Küldöm a befejező részt. Sokan várták ezt az összefoglaló cikket, nagyon szeretnénk, ha megjelenne, többek nagy munkája van benne! Előre is köszönjük!Vizi János lp.Ui.: képeket küldöm külön isMi meg tutira vágjuk keresztbe, vagy húzunk ki belőle… :D


Isten megjelent testben!

„Az Ige testté lett , közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János evangéliuma 1,14.) Amikor kézbe kerül az AGORA újság utolsó száma, már decembert írunk, s az adventi várakozásban karácsonyra gondolunk. Jó dolog a karácsonyra készülni, különösen, amikor az ünnep lényegét igyekszünk megérteni és átélni!
Pár napja a neten, egy karácsonnyal kapcsolatos történetet olvastam, gondoltam, megosztom veletek.
Egy kedves, jóravaló, családszerető férfi, aki nem hitt Istenben, és az egész karácsonyt csak szemfényvesztésnek tartotta, nem ment el családjával a karácsonyi istentiszteletre, hiába kérték ezt tőle szerettei. Nem sokkal azután, hogy a család elment a templomba, havazni kezdett. Nézte a meleg szobából a hózáport, és eleinte örült: „ Ha karácsony van, az akkor szép, ha fehér” – gondolta. Azonban viharos széllel jött a hóesés. Egyszer csak látta, hogy a a nagy hóviharban egy kis madárcsoport kétségbeesetten keres menedéket. Hogyan segíthetne rajtuk? Töprengett, majd gyorsan kabátba bújt és kiszaladt a házból, hogy a pajta ajtaját szélesre tárja, majd bent a villanyt felkapcsolva menedéket adjon a madaraknak. De hiába próbálkozott, a madarak nem repültek be a biztonságot kínáló pajtába. „A madarak biztosan félnek tőlem” – gondolta. „Ó bár madár lehetnék néhány percre, akkor talán biztos helyre vezethetném őket.” Ekkor megszólaltak a templom harangjai, és emberünk megértette a karácsony titkát: Isten megjelent testben! Az Ige testté lett. Jézus Krisztus karácsonykor megszületett, azaz Isten megalázta magát, hozzánk hasonló emberi formát vett fel, hogy ne féljünk Tőle, hogy utat mutasson nekünk a mennybe, hogy megmentse az elveszettet, hogy emberi nyelven beszéljen nekünk a bűnről, annak büntetéséről, az Isten szeretetéről, kegyelméről, az Ő igazságáról, a hitről, örök életről! Eljött az ÚR Jézus, hogy bennünket Istenhez vezéreljen. Megszánt minket, bűnös embereket, lejött, hogy megkeresse és megszabadítsa az elveszetteket, s utat mutasson az Ő országába. Azóta is szól mindenkinek az örömteli hír: “Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János evangéliuma 3:16.
Milyen jó lenne, hogy karácsonykor, amikor megszólalnak és hívogatnak a templom harangjai, ott lehetnél a templomban az igazi karácsonyt ünneplő emberek között megértvén a karácsony lényegét: Isten megjelent testben! Higgy Őbenne, s Jézus Krisztus által legyen áldott, boldog szeretetteljes karácsonyod!

Vizi János lelkipásztor


Karácsonyi ünneprend a református gyülekezetben:

2014. December 19. péntek 18 óra, Gyülekezeti terem: Úrvacsorai
előkészítő istentisztelet.
December 21. vasárnap 10 óra, Templom: Műsoros családi karácsonyi istentisztelet.
December 24. szerda 16 óra, Templom: Karácsony Szenteste istentisztelet.
December 25. csütörtök 10 óra, Templom: Karácsony ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.
December 26. péntek 10 óra, Templom: Karácsony ünnepzáró istentisztelet úrvacsoraosztással.

A műsoros családi karácsonyt december 21-én, advent 4. vasárnapján
10 órakor a református templomban tartjuk, ahova várjuk a hittanos gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, gyülekezeti tagjainkat és minden kedves érdeklődőt! Az ifisek, az általános iskolai hittanos gyermekek műsorral készülnek erre az alkalomra, és szerepelnek ovis gyermekek is. A gyermekek az alkalom végén a gyülekezettől ajándékcsomagot kapnak!


Óévi utolsó és újévi első alkalmaink:

2014. december 31. - szerda - 15 óra, Templom: Óévzáró istentisztelet gyülekezeti jelentéssel.

2015. január 1. - csütörtök - 15 óra, Templom: Újévi istentisztelet úrvacsoraosztással.

Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!
A Presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János 1,14.)


Könyvtár


ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2014. OKTÓBER 13-20.

Találkozzunk A KÖNYVTÁRBAN! - rendezvénysorozatról

A Könyvtári Napok rendezvényei most is jól sikerültek. A felnőtteknek szóló, jógához kapcsolódó előadás is sikeres volt, olyanok is jöttek, akik nem maradtak jógázni. Nagyon közvetlen hangulatban telt az „este”, az előadás átalakult közvetlen beszélgetéssé, szinte mindenki hozzászólt, elmondta saját tapasztalatát, kételyeit a témával kapcsolatosan.

Az óvodások nagy figyelemmel hallgatták Szabó Magda Bárány Boldizsár című meseregényének első bégetését (fejezetét), kiválogatták a síkbábok közül a a szereplőket.Megbeszéltük, milyen tanácsokat adunk Boldizsárnak, hogy mindenki jól érezze magát. Örömmel vitték magukkal a bábokat.

A Pöttöm tornára olyanok is eljöttek, akik eddig nem jártak, s hamar megtanulták a mondókákat. Nagy élvezettel utánozták a foglalkozás vezetőjét és rutinosabb társaikat.

No, és a hét csúcspontja: az író-olvasó találkozó. Az általános iskola tanulói, akik közül - az előzetes tájékoztatót követően - többen tanítási órák után jöttek, érdeklődéssel hallgatták Szávai Gézát. Kicsit többen voltunk az előzetesen tervezettnél, de nem okozott problémát. Az író megtalálta a 9-14 éves gyerekekkel a közös hangot, mindenki örömmel rajzolt a találkozó utolsó részében, s nagyon örültek az ajándék könyveknek, apróságoknak. Senki nem ment üres kézzel haza, reméljük szellemiekben is gazdagodtak.

Utolsó programként a Ringató zajlott, délelőtt a 3 év alattiaknak, délután a 3 év felettieknek a Ringató folytatásaként, Kodály módszerrel, ismerkedés a zenei alapokkal, népi játékokkal. A kicsik és szüleik körében nagy kedvenc a foglalkozások között. Ekkor is jött új kisgyermek.

Összességében nagyon hasznosan telt a hét, több új olvasó is felkereste a könyvtárat. A kiemelt rendezvényekkel jobban a figyelem középpontjába került az intézmény, ilyenkor más rendezvényeinkre is jobban figyelnek a település lakói, hosszabb távon is érezzük a jótékony hatást.
Köszönjük a lehetőséget a Megyei Könyvtárnak, hogy csatlakozhattunk a rendezvénysorozathoz, a kisebb-nagyobb ajándékokat, melyet az NKA támogatásából kaptunk.

Filák Lászlóné Margit


Civil


POLGÁRŐRSÉG

A szokásos szolgálati járőrözés mellett, részt vettünk az Önkormányzat 1956 emlékére rendezett ünnepségén, és gondoskodtunk Mindenszenetek alkalmából a temető őrzéséről is.
Bázisunk, környezetünk fejlesztésének tervei között szerepel, telephelyünk utcafronti kerítésének felújítása.
Köszönettel veszünk minden támogatást:
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004
Köszönjük mindazoknak, akik révén elértük eddigi célkitűzéseinket!
Így tudtuk a gépjárművünket, hírtechnikai, adminisztratív, valamint más, tárgyi eszközeinket és környezetünket fejleszteni.
Külön köszönet, Joánovits Juditnak az AGORA előző havi számában megjelent cikkért, nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra.

Felhívás:
A társadalom és a lakóközösség iránt elhivatott, tenni akaró polgárok előtt változatlanul nyitva áll egyesületünk kapuja, várjuk minden érdeklődő jelentkezését.

Továbbra is köszönettel vesszük a lakosság közreműködését, észrevételeit:
Telefonszámunk: 06/20-382-90-11
Közlemény:
Bodzán Lajos körzeti megbízott elérhetősége megváltozott.
Szolgálati telefonszáma: 06-70-37-77-131

Békés karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánunk mindenkinek!

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


Sport


Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk megköszönni Polgármester Úrnak a támogatását, melyet a Gyálon működő I.C. Tatami Sportegyesület kérésére felajánlott.
Fiunk, Iszlai Áron válogatott versenyzője az egyesületnek Wado Karate sportágban. Több csapattársával együtt kvalifikálta magát a november 1-jén megrendezett Európa Bajnokságra Olaszországba, Varese városába. Az egyesület tagjai gyáli, pestszentimrei, petszentlőrinci, szigetszentmiklósi, pilisi gyerekek és Áron Felsőpakonyról jár eddzésekre. Mivel az egyesület önfenntartó, összefogásra kérte fel az emlitett kerületek, helységek polgármestereit, hogy a versenyző gyerekek szállásköltségéhez járuljanak hozzá, ha módjukban áll. Nagy János Polgármester Úr is anyagi támogatást biztositott, hozzájárulva ezzel egy remek versenyen való részvételhez. Köszönjük az Egyesület és a családunk nevében is. Beszámolhatunk arról, nem volt hiába való, a magyar gyerekek összesitésben egy aranyéremmel megelőzték a hazai versenyzőket, Áronék csapatkatában ezüstérmet hoztak el. A magyar válogatott 12 arany, 12 ezüst, 15 bronz éremmel a legeredményesebbként zárta - a tavalyi itthoni siker után - idén is az országok közötti összesítésben az Európa Bajnokságot.

Köszönettel: Győrffy Andrea



Hátbelső


Hátlap

A la VBA… valami télies-karácsonyis. A fedlapon: Polgármester, alpolgármester, aljegyző jókívánságaival. A hátulján decemberi programokra meghívó?!?


2014_10_novdec.1416231952.txt.gz · Utolsó módosítás: 2018/05/03 11:57 (külső szerkesztés)