Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_08_szept

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 8. szám, 2015. szeptember

Lapzárta: 2015.09.10.

Szerkesztőbizottsági: 2015.09.10.


következő lapzárta:


Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat


Tisztelt Adózók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kiküldött II. félévi gépjárműadó értesítésben nem szerepelnek a májusi, júniusi és a júliusi havi változások. Ennek oka, hogy Hivatalunk 2015. július 1-én csatlakozott az önkormányzati ASP Központhoz, az átállás kapcsán felmerült problémák központi javítása folyamatban van.
A változások feldolgozása hamarosan megtörténik, kérjük szíves türelmüket és megértésüket.

Polgármesteri Hivatal


A VÍZ ÉLET, GONDOZZUK KÖZÖSEN!

Fenyegető árvizek, pusztító aszály, hőség és hóvihar…az éghajlatváltozás hatásai egyre sürgetőbbé teszik, hogy felkészüljünk ezekre a csapásokra és – amennyire lehet – kezeljük a szélsőséges időjárás hatásait.

Az elv egyszerűnek tűnik: az árvizekkor lezúduló víz egy részének visszatartásával, tározásával enyhíteni lehetne az aszályos időszak vízhiányát. A megvalósításhoz azonban új, a környezeti változásokhoz igazított stratégia kialakítására van szükség. Magyarország összes felszíni és felszín alatti vizére vonatkozó Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálata jelenleg folyik és 2015. december 22-ig készül el.

A www.vizeink.hu honlapon követhetik nyomon és véleményezhetik a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek országos, illetve a Duna, a Tisza, a Dráva és a Balaton vízgyűjtőkre vonatkozó fejezeteit.

Személyesen, a társadalmi és szakmai fórumokon kapcsolódhatnak be a vitákba, ahol a szakemberek és az érintett állampolgárok, vízhasználók megismerkedhetnek a területüket érintő legfontosabb problémákkal és azok megoldásával. A területi fórumok meghívói a www.vizeink.hu oldalon találhatóak.

Magyarország vízben gazdag és vízben szegény ország is egyszerre. Gondos és előrelátó vízgazdálkodási tervezéssel megvédhetjük természeti kincsünket és kamatozathatjuk a vizeinkben rejlő kihasználatlan lehetőségeket. „A természeti erőforrások, különösen… a vízkészlet… a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.” [Magyarország Alaptörvénye 2011. április 25., P) cikk]

Éljenek jogaikkal, a jövő érdekében ismerkedjenek meg az új Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervekkel és véleményezzék azokat!

Somlyódy Balázs
főigazgató
Országos Vízügyi Főigazgatóság


Óvoda


Újszülöttek:

Erdélyi Léna Kornélia - 07.28.
Roszkopf Anna - 07.30.
Kovács Boglárka - 08.19.
Papp Csanád Kadosa - 08.24.
Marton Csilla Fruzsina - 09.01.


Új játékok!

A játékok nyári felújítása, festése kissé barátságosabbá tette az óvoda udvarát, a gyerekek számára azonban az igazán nagy élményt a két új szabadtéri csúszdás, mászókés műanyag játék érkezése jelentette.

Nagy János polgármester

+ fotók

11. Tökfesztivál

2015. október 10. szombat 11 órától

a felsőpakonyi óvoda udvarán

A tökvilág Téged vár!

Kézműveskedés, töklabirintus, gyermekprogramok, népi játszótér, íjászat, tökcsárda és tökbazár, majd este töklámpás felvonulás.


Színes programok várnak Rád!




Egész napos szórakozás az óvoda udvarán.





11. alkalommal hívjuk és várjuk nagyközségünk lakosságát a Tökfesztiválra.

Fesztiválunk főjellemzője, hogy mindig igyekszünk új dolgokat, ötleteket kitalálni, de a régi, jól bevált programjainkat sem hagyjuk el!

Egyben nem változunk: közvetlenségben, barátságosságban, vendégfogadásban a régiek vagyunk!

Mindenkit szeretettel várunk!

Az óvoda Apraja-Nagyja

A Szülői Szervezet és a

Pakonyi Palánták Közalapítvány

+4 kép</font>


Iskola


Nyári felújításokról

Szeptember elsején újra benépesedett a Herman Ottó Általános Iskola, Matisz Zsolt igazgató Úr 288 tanulót köszöntött a tanévnyitó alkalmával. Bár az iskola fenntartása a KLIK által állami feladat, Felsőpakony Önkormányzata igyekezett hatékonyan kivenni a részét a nyári felújításokban, segíteni az önkéntes szülőket, pedagógusokat: ennek keretében kifestésre került az iskola étkezője, valamint a vizesblokkokban történt meg több eszköz cseréjére.

Nagy János polgármester

+ fotó

Mint a mókus fenn a fán - Révfülöpön táboroztunk

Vidámak is voltunk … lehettünk is, hiszen minden adott volt a jó hangulathoz: tomboló kánikula, tárgyi, anyagi feltételek.
A tábort teljes egészében felújították: műanyag nyílászárók kerültek mindenhová, kifestettek, ágyakat és matracokat cseréltek, közösségi helyiséget alakítottak ki.
Köszönjük az iskolánk igazgatójának és a polgármester úrnak a segítségét, hiszen így kirándulni tudtunk busszal a Sárvári Élményfürdőbe, „diszkóhajóztunk” és finomságokra, jutalmazásra is jutott pénz.
A tábor birtokba vétele után a gyerekek gyorsan hozzászoktak a „ tábori körülményekhez”. Pedagógus kollégáink és a többi társ Gyálról és Dabas-Sáriból érkezett. Kapcsolatunk felhőtlen volt, kiválóan együttműködtünk.
A programokat megbeszéltük, de alkalmazkodtunk a kívánságokhoz. Minden áldott nap délutánonként strandoltunk, sőt, olykor esti fürdés, vagy séta, fagyizás is belefért. Aki erőt érzett magában, Dia nénivel felmászhatott a kilátóhoz. Délelőttönként minden ház zászlót festett egy lepedődarabra, ezután népszerű játékot tanultak a mieink a gyáliaktól, melynek stílusosan a zászlórablás nevet adták. Máskor gyöngyöt fűztünk, papír rókát kerestünk cukorkáért. Amíg a gyerekek elaludtak, mi a teraszon ülve vártuk, hogy megjelenjenek a rókák. A korábbi turnus felfedezte, hogy igazi rókacsalád lakik a közelben és néha megjelennek. Utolsó előtti este végre szerencsénk volt; egyikük felbukkant a kerítésnél. Ránk nézett, néhány másodperc múlva elsétált.
Ilyenkor a szülők első kérdései között szerepel: „ Na és milyen volt a kaja?”. Teljesen rendben volt. A konyhás nénik a Gyáli Bartók Iskolából jöttek, repeta mindig akadt.
Összekovácsolódott, jókedvű csapat ült föl a buszra egy hét után azzal a felkiáltással: JÖVŐRE UGYANITT !

Szilvia Sárossy


Megkezdődött az iskola

A nap sugarai a nyár hangulatát idézték még, a hőmérő higanyszála el akarta hitetni velünk, hogy még a pihenés ideje van, de a naptárban tovább kellett lapoznunk, és látnunk kellett, eljött az idő, hogy iskolába induljunk.
Szeptember elsején megkezdődött a tanév. Újra megnyíltak a kapuk szülők és diákok előtt, a gyerekek zsibongása megtöltötte a termeket, a folyosókat.
A tanévnyitó ünnepségen a kis elsősök, a szüleik és a nyolcadikos tanulóink tettek fogadalmat, és kötelezték el magukat a feladataikra. A legkisebbek nagyon komolyan, ügyesen ismételték az előre elhangzó mondatokat: figyelni fognak az órákon kézfeltartással jelzik, ha beszélni szeretnének, megtanulnak olvasni és írni. Megtartottuk szép szokását az iskolának: a nyolcadikosok megajándékozzák a kicsiket egy mappával és felajánlják a segítségüket.
Az igazgatói, igazgatóhelyettesi köszöntések mellett verset és egy hegedűszámot hallhattunk.
Szeretnek a gyerekek iskolába járni? Megkérdeztem a 3.a osztály tanulóitól, hogy miért örülnek annak, hogy elkezdődött a tanév. A következő válaszokat kaptam:
„Találkozom a barátaimmal. Kapok házit. Végre tanulhatok! Végre megtanulhatok 1000-ig számolni! Több mindent tanulhatok, mint tavaly. Mert szeretem a matekot. Mert a tanárok rendesek. Szeretek tanulni. Szeretem a tesit. Szeretek ötöst kapni. ’’
– Ugye, jó ezeket a válaszokat olvasni? Én tanárként különösen is örülök annak, hogy nagyon sok kedves hozzászólást hallhattam.
Az idei tanévben is a tanulás, a munka mellet rengeteg délutáni foglalkozás, rendezvény várja a tanulókat. Reméljük, hogy mindenki hasznosan tudja majd eltölteni az időt az iskolában!
A tanévnyitó meghívójának versrészletét idézem:
„Hangosabbak ma az utcák,
Gyerekektől népesek,
Valahogyan még a nap is
Szebben ragyog, fényesebb”
(Szalai Borbála: Legyen öröm a tanulás)
Mostantól a tanítási napokon érezhetően nagyobb lesz a forgalom reggelenként és délután. A játszóterünk, az utcáink népesebbé válnak, sok biciklizős, gyalogos gyermek indul el otthonról vagy az iskolából minden nap. Vigyázzunk rájuk, segítsük őket!

Viziné Surányi Erika


Tájékoztató az iskola tankönyvellátottságáról

A 2015/2016-os tanévben az első, második és harmadik évfolyam minden tanulója ingyen kapta a tankönyveket.
A felsőbb osztályokban normatív támogatás keretében az ingyenes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szüleinek igénylőlapot kellett benyújtaniuk,csatolva a jogosultságot bizonyító okiratokat.
A fizetős diákok esetében a számukra megrendelt könyvek alapján számla készült, melyet a szülők egy csekkel együtt vehettek át.
Kérjük, hogy a befizetésről szóló igazolásokat minél előbb juttassák el az osztályfőnököknek.
A befizetés módja: csekk vagy banki átutalás.
Új tanulóink tankönyvrendelése folyamatban van.

Rné Balázs Mária


Tisztelt Felsőpakonyi Lakosok!

A Felsőpakonyi Herman Otto Általános Iskolában október 8-9.-én hulladékgyűjtést szervezünk. A papír és elektronikai hulladékokat folyamatosan lehet behozni. Kérjük, ha iskolás gyermekek keresik otthonukban ezen szándékkal, segítsék munkájukat!
Köszönjük!


Katolikus


Ha itt lettél volna...

Augusztus hónap a nyár vége felé közeleg. Bár igazán nem szűkölködtünk a napsütésben. Szép ünnepekről emlékezhetünk.

Augusztus 15. Nagyboldogasszony ünnepe Szűz Mária menybevétele. Az ünnep napja a legrégibb MÁRIA ÜNNEPEK közé tartozik. Az ünnep eseményéről festők, írók, költők ihlették a titkot. Gyönyörű ének a „BOLDOGASSZONY ANYÁNK-régi nagy pátrónánk….”-melyben kérjük ne feledkezzen meg szegény magyarokról. Ehhez az ünnephez kapcsolódva zarándokoltunk el 16-án a festői szépségű MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚTI kegyhelyre, 16 fő Felsőpakonyról és 36 Fő Gyálról. Az ünnepi szentmisét a Varsói-lengyel Érsek úr celebrálta. Többször hangsúlyozta Magyar-Lengyel Barátságot és, hogy nagy öröm számára, hogy a szép ünnepet a magyarokkal ünnepelheti. Csodálatra méltóan felújított a Bazilika a kültéri oltár. Az időjárás kissé megijesztett de kegyes szemmel nézett a JÓ ISTEN ránk, mert gyönyörű napsütésben vehettünk részt a körmeneten. Ki-ki a maga elgondolása szerint kérhette a Szűzanya segítségét életére, szerettei életére.
Augusztus 19-én részt vettünk a kenyérszentelési ünnepségen a Szabó Magda közösségi Házban tartott ünnepségen Dr Káposztássy Béla plébános úr áldotta meg az új kenyeret.
AUGUSZTUS 20-án Szent Istvánra emlékeztünk, ünnepi szentmisével. Első királyunk Szent István felajánlotta országunkat-hazánkat Isten dicsőséges anyjának Szűz Máriának oltalmába. Szent István-Boldog Gizella -Szent Imre az első magyar család, mely szent eszményképét mutatja meg nekünk
Szent István nem csak szavaival, hanem tetteivel példamutató életével nevelte családját és nemzetét. Bő kezű volt a szegényekhez, megbocsájtott az a lázadóknak, jóságos volt a szegényekhez.
Kövessük mi is példáját. E szép ünnepek után beköszöntött az iskola kezdés az új tanév. Minden kedves pedagógusnak kívánok jó munkát. A tanulóknak sok figyelmet és jó tanulást sok sikert és élményekben gazdag tanévet.

Berencsi Gézáné
világi egyháztanács elnök


Református


Könyvtár


A Magyar Nyelv és Könyvek Ünnepén

Szeptember 4-én, Budán a Szentháromság téren kialakított könyvsátrak mellett egy községünkben is jól ismert és tisztelt, kedves személy önálló rendezvényén vettünk részt!

A Magyarok Háza adott otthont Petrás Mária csángó énekművész és kerámia szobrászművész kiállításának. Ihletett szépségű angyalai és Mária-Istenanya szobrai már elvarázsoltak bennünket itthon is, nem is egyszer, de most részesei lehettünk a megnyitón szerepelő csángó vendégek műsorának is. Gyönyörű, gazdag díszítésű öltözeteikben muzsikáltak, énekeltek, táncoltak nekünk, és ráadásul folytatták az épület előtt immár Máriával együtt! A Mátyás Templom magasból figyelő tornya megfehéredett Petrás Mária ezüstcsengésű Kyrie eleison - ját hallva, amit egy órán keresztül fergeteges látványú és hangulatú csángó menyegző esszenciája követett, olyan sikerrel, hogy a végén nézőközönségünk is velük együtt ropta a sötétbe hajló estelig!

Erről tanúskodnak Ecsődi János felvételei:


FELSŐPAKONY KULTURÁLIS NAGYKÖVETEI

A népi iparművészet sokszorosan elismert nagymesterei: Fehér Anna gyöngyfűző és Dobos Krisztina bőrműves művészek ismét dicsőséget szereztek szűkebb hazájuknak, Felsőpakonynak is.

Ők azok, akikről már többször írhattunk, akikre joggal voltunk eddig is büszkék! Most azonban rálicitáltak az eddigiekre, és munkáikkal ország – világ előtt tették híressé nevüket és művészetüket!

FEHÉR ANNA MILÁNÓBAN a VILÁGKIÁLLÍTÁSON 3 héten át mutathatta be mesterségének szárnyalását, a magyar kézművesség szivárványszínű ragyogását, a népi hagyományok örökérvényű szépségét, amellyel máig hatnak a magyar viseleti kultúrára!

Íme, az általa készített képek az alkalomról:

DOBOS KRISZTINA pedig CEGLÉDEN a XVI. „Élő Népművészet” ORSZÁGOS NÉPMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS Közép – Magyarországi Tárlatának RANGOS KIÁLLÍTÓJA, aki a „modern gépparipák öltöztetőjeként”, a motor kolosszusokra készít fantasztikus profizmussal ékes-míves úti felszereléseket A NÉPI IPARMŰVÉSZET HAGYOMÁNYÁNAK KORSZERŰ ÁTÖRÖKÍTŐJEKÉNT: táskákat, bőröndöket, motorház takarókat! Egyedüli úttörőjeként láthattuk őt ebben a műfajban!

Erről a kiállításról is beszéljenek inkább Ecsődi János felvételei!

Hogy Fehér Anna munkáit is megtalálhattuk a sok szép kézműves csoda között, az nem véletlen!

Lejegyezte: Durkó Éva


Mikkamakka tábori beszámoló

Nagy örömömre szolgált, hogy az idei évben többen voltunk a programokon, mint az előzőben. Csodás volt látni a ragyogó arcokat és szemeket.
Rengeteg közös élménnyel gyarapodtunk. Hasznos 3 hetet töltöttünk el együtt.
Általában minden nap nagyon elfáradtunk, de másnap reggel, újult erővel, folytattuk a „felfedezést”.
Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, az utolsó két nap programját kellett megcserélni a szakadó eső miatt.
Köszönettel tartozom a kísérő szülőknek, a résztvevő gyerekeknek és természetesen az oknak a szülőknek is, akik féltett Kincsüket rám bízták, tudván, hogy jó kezekben lesz!
A jövő évi tábor várható időpontja: 2016. július 11 – július 22-ig
A tábor időtartama lerövidül 2 hétre!

Köszönettel: Tóth Gabriella/Gabi óvó néni

+fotók

Civil


FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET - elszállt remények után

Rosszkedvünk nyarának inthet búcsút egyesületünk. Forró volt és sikertelen. Vele együtt eltűntek reményeink is, hogy Történeti Tanösvényünk és a pakonyi tanyák meséi hamarost megvalósulhatnak. Amennyire szomorú ránk nézve, annyira örvendetes azonban, hogy a hagyományőrzés hatalmasan szárnyra kapott mindenfelé: több százszoros volt a túljelentkezés az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra. Sok volt a vadász és kevés a fóka. De, persze nem adjuk fel, tovább próbálkozunk!

Itt van azonban a közelben az új feladat! Tavaly már elkezdtük, illik hát folytatni!

Ismét lesz hagyományőrző szüreti esemény, de most együtt egy már kicsit elhanyagolt hagyománnyal, és újra FALUNAPNAK HÍVJUK! Ezért lesz sokkal nagyobb ívű, hiszen községünk most ünnepelheti 25. éves jubileumát önállóságának! Az őszi szüretek hagyományának tiszteletére lovaskocsis, rezesbandás felvonulással, egész napos színes-vidám programokkal, dallal, tánccal, ihaj-csuhajjal este az utcabálon és Szent Mihály-napi tűzgyújtással, amit tűzijáték koronáz! Egyesületünk most szerényebb feladatot vállalt, de ismét lesz a gyerekeknek táncház és szőlőből mustkészítés – kóstolással, de szeretnénk megkedveltetni másik kínálatunkat is!

A falu kiskert tulajdonosainak büszkeségeiből, az általuk termelt zöldségekből, gyümölcsökből, a belőlük készített termékekből, sőt, a haszonállatok által nyújtott termékekbő l is szeretnénk bemutató kiállítást rendezni!

Nem titkoltan azzal a céllal, hogy láthassa mindenki: érdemes a pázsit mellett egyéb hasznos dologgal is foglalkozni, hisz semmi sem lehet ízletesebb, mint a magunk által termelt ennivaló!

Kérünk mindenkit, csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez! Hozzon bemutatni kívánt terméket minél többet!

Mi pedig készítünk hozzá névtáblákat, szépen berendezzük kiállításnak, hogy mindenki gyönyörködhessen benne!

Jelentkezésükről értesítsenek, hogy készülni tudjunk rá! (517-120, 06-20-333-3986 számon és az FJE facebookon is!)

Szeretnénk ebből is hagyományt teremteni, hiszen mindenki szívesen láttatja munkájának legszebbjét, és hasznos tapasztalatokat, magokat, palántákat lehet cserélni!

Lejegyezte: Durkó Éva


Darumadár Nyugdíjas klub júliusa és augusztusa

Az idén a nyárra senkinek nem lehetett panasza. Akik a forróságot szeretik most lubickolhattak hazánk jól felmelegedett tengerébe a mi „kis” Balatonunkba, hiszen volt 28-30 C° is, szinte már túl meleg is. A többi tavaink és folyóink fürdésre kijelölt helyeit is sokan, családjaikkal, unokáikkal látogatták, itt a közelben is a délegyházi tavaknál is voltak sokan, nagyon finom volt a víz, hely is jutott mindenkinek. A klubtagságunk kapott egy kedves meghívást Albertirsára július 17.-re a „retró” strandra, amit el is fogadtunk, teli busszal mentünk el. Igazi hőség volt, de a strand vezetője mindenben a megjelentek kívánságait igyekezett teljesíteni, több környékbeli klubot is meghívott. Mindenki jól érezte magát, énekkarunk fellépett, gyönyörűen énekeltek a hőség ellenére, sőt még a fellépések után többen táncra is perdültek, feltöltődve jöttünk haza. A strand igazgatója Kerepeszki Norbi a „mi” zenészünk Albertirsa helytörténetéről szóló könyvvel ajándékozta meg klubunkat. Július 23.-án énekkari próba, 17 órakor klubnap. A nagy meleg miatt elég kevesen jöttek el, így kimaradtak abból a sok-sok finomságból, amit Virágné Annuska készített a tagságnak névnapja alkalmából. Volt meggyes pite, csokis varázslat, sok üdítő, a köszöntőverseket Mózsikné Ilona és Lőrentei Erzsike mondott az ünnepeltnek, aki nagyon örült. Július 30.-án 15 órakor vezetőségi ülés, 16 órakor énekkari próba, 17 órakor taggyűlés, ahol kiértékeltük a 25.-i tiszaligeti strandolást, amelyben énekkarunk fellépett, s a fellépés fergetegesen jól sikerült, az időre sem lehetett semmi panaszunk, hőség volt a vízben jól hűsítettük magunkat, több családtag is csatlakozott hozzánk. Délután Tóthné Évike a gyógyvízből kifele jövet megcsúszott, kifordult a bokája, ami kiderült a korházba Szolnokon – ahová a mentők vitték- darabokra tört, de engedéllyel este a tagsággal együtt hazahoztuk, majd itthonról vitték a Merényi korházba, ahol később megműtötték és begipszelték, most már jól van. További javulást kívánunk. S már is augusztus van, 6.-án 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, eldöntöttük 10.-én újra elmegyünk Albertirsára. Így is történt, túlon-túl meleg volt, de a strand óriás fái, szép tiszta medencéi enyhítést nyújtottak mindnyájunknak, most sem bántuk meg, hogy elmentünk strandolni. Másoknak is ajánljuk, akik szeretik a nyugalmas „retró” strandot, közel van, kevesen vannak, olcsó, finom kaják, fagyi, üdítő, stb. mindent lehet kapni, s az árnyas fák alatt jót aludni már csak jövőre, mert hirtelen itt van mindjárt az ősz. Augusztus 13.-án 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap ahol új belépő tagunkat Oroszi Béláné Arankát üdvözöltük, aki az énekkar tagja is lett. Augusztus 19.-én klubnapunk elmaradt, azonban az eső miatt a klubkönyvtárban került sor a szép augusztus 20.-i ünnepség megtartására. Polgármesterünk történelmet tömören ismertető kerek augusztus 20.-i köszöntőt mondott István királyunk és az új kenyér ünnepe alkalmából, énekkarunk is fellépett a kaleidoszkóp színházzal és a katolikus énekkarral együtt. Farkas Évike által szerkesztett színvonalas előadást láthattunk, teltház volt. Új katolikus papunk is bemutatkozott, rövid, tömör beszédet mondott. Az ünnep alkalmából gyönyörű kerek kovásszal sütött kenyerek kerültek az asztalra és felszeletelés után minden résztvevő kapott a megszentelt kenyérből. Klubtagjaink szép számmal voltak jelen. Augusztus 27.-én 15 órakor vezetőségi ülés, 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubgyűlés a pincébe, mivel tüdőszűrés volt a falu lakóinak a klubteremben, ez így lesz szeptember 3.-án is. Filákné Margitka finom kis nasikkal kényeztette az énekkart a sikeres fellépésünkért. Köszönjük Siska Jánosné Kati és Füzi Marika önzetlen segítését a tüdőszűrés lebonyolításában. A szeptember elég zsúfolt mivel több tagunknak is lehetősége van, hogy önköltségen az utószezonban a hazai gyógyvizeknél – Hajdúszoboszló, Gyula – kezeléseket kapjanak elfáradt végtagjaikra, stb. Szeptember 3.-án énekkari próba, 17 órakor klubnap a pincébe. Szép lassan betakarítjuk a terméseket a kertből, s „itt van az ősz itt van újra…”

Kovácsné Németh Ilona


Sport


NIPPON ZENGO, küzdősport-aerobic, amely megváltoztatta az életem

Mit is jelent valójában ez a két szó?

Régen csak egy név volt a Facebook-on, ma viszont egy életforma.

Van köztünk többgyermekes anyuka, középkorú, pályakezdő, vállalkozó. Különbözőek vagyunk különböző problémákkal, de egyben azonosak. Jól szeretnénk magunkat érezni, elfelejteni a gondokat, ha csak egy kis időre is. Az egész nap felgyülemlett stresszt kiengedni és persze csinosabbnak lenni.

MOST hunyd le a szemed

gyülekező a teremben
az edző mosolyog
megszólal a zene
kezdődik

emeled a lábad, emeled a karod
rúgsz előre, rúgsz hátra
sasszé jobbra, sasszé balra
folyik rólad a víz, fáradt vagy

tombol a zene, visz a ritmus
sajog mindened
jól érzed magad, nem számít semmi
boldog vagy

Egy idő után azt veszed észre, hogy kitartóbb vagy, könnyebben veszed az akadályokat, hiányzik a társaság és már a ruhád sem szorít úgy, mint régen.

Egyszerűen beférkőzte magát az életedbe, szükséged van rá.

Mert lehet, hogy rohanó világban élünk és semmire nincs időnk, legfőképpen magunkra, de előbb vagy utóbb mindenkinél eljön a pillanat, amikor eldönti, hogy ez így nem mehet tovább, egy életünk van.

Kedves Olvasó, ha már régóta tervezed, hogy „majd a jövő héten”, felejtsd el a kifogásokat és gyere. Ha csemetédet nem tudod kire bízni, nyugodtan hozd el, itt ez sem jelent problémát.

Ne kövesd el azt a hibát, amit én. Másfél évig terveztem.

Bogenfürst Mónika - 2015.09.03.

+2 fotó

Hátbelső


Hátlap


2015_08_szept.1441806823.txt.gz · Utolsó módosítás: 2018/05/03 11:58 (külső szerkesztés)