Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2016_09_novdec

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVI. évf. 9. szám, 2016. november-december

Lapzárta: november 11.

Szerkesztőbizottsági:

következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Ünnepi köszöntő

Az új év első napja az ígéretek, fogadkozások napja. Valamelyest érthető, hiszen újból elkezdődik valami.
S hogy mi, az csak tőlünk függ.
Ha akarjuk, másképpen lesz minden.
Ha akarjuk, minden marad a régiben.
A döntés szabadságát maga a lehetőség teremti meg: változtathatunk, ha akarunk.
De ne essünk bele a sokak által elkövetett hibába: vannak, akik sokat várnak az új évtől, de meglepően keveset önmaguktól.
Tegyünk előbb mi a jövőnkért, hogy aztán segítséget várhassunk másoktól. S mindeközben ne feledkezzünk meg azokról, akik segítséget várnak tőlünk, hogy aztán ők is segíthessenek nekünk.
Ha megtanulunk egymáson segíteni, egy Boldog Új Év elé nézünk…
Hát kedves felsőpakonyiak: LEGYEN BOLDOG AZ ÚJ ÉVÜNK!

Nagy János polgármester


Székely köszöntő
Ismét egy esztendő hanyatlik a sírba,
Nézhetünk utána nevetve vagy sírva.
Sokan biz’ örömest búcsúznak el tőle,
Azt várják, hogy különb lesz a kővetője.
Itt állok magam is, azt óhajtom itten,
Jobb időket érjünk, mint az elmúlt évben.
A mezőkön áldást, a hazában békét,
Az emberek szívében boldog egyetértést.
Ezért fohászkodunk, ezért ver a szívünk,
Adjon az Úr Isten Boldog Újesztendőt nékünk!

Polgármesteri Hivatal Igazgatási szünet:

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 2/2016. (II.15.) számú rendelete szerint
a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban téli igazgatási szünet lesz 2016. december 27. napjától – 2016. december 30. napjáig.

Langné Malecz Andrea aljegyző

Rendelési idők, nyitvatartások az ünnepek alatt:

Gyermekorvosi rendelés:

12.22-ig a megszokott rendes időben
12.23-án Pakony 9:30-10:30, Gyál 11:00-12:00
12.27-én Gyál 14:30-15:30, Pakony 16:00-18:00
12.28-án Gyál 9:00-10:30, Pakony 11:00-12:30
12.29-én Pakony 15:00-16:30, Gyál 17:00-18:30
12.30-án Pakony 9:30-10:30, Gyál 11:00-12:00
2017.01.02-tól a megszokott időben.

Felnőtt háziorvosi rendelés:

12.23-án 11:00-13:00
12.27-én 9:00-11:00
12.28-án 15:00-17:00
12.29-én 9:00-11:00
12.30-án 11:00-13:00

Fogorvosi rendelés:

12.23-án 11:30-tól 15:30-ig.
Karácsony és szilveszter között zárva. De probléma, fájós fog esetén hívják Vajvoda Róbertnét 06 30 9318 243-as mobilszámon.
Ügyelet: Budapest, Szentkirályi u. vagy Monor, Dr Poncz.
Rendelés 2017 jan. 2-től a szokott időben.

Falugazdász fogadóóra:

A decemberi hónapban és január első hetében szünetel. Sürgős esetben Dabason tudnak ügyet intézni!
2370 Dabas, Szent István út 67. Hétfő-kedd: 08:00-16:00; Péntek: 08:00-14:00

Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház:

12.27-től 12.30-ig 10:00-14:00

Dél Pest Megyei Viziközmű Zrt fogadóóra:

Kedd: 8:00-16.00

A két ünnep között szünetel.

Beszámoló a 2016. október 27-i testületi ülésről

A testületi ülés első napirendi pontjaként önkormányzati tulajdonban lévő 1119/1 hrsz-ú telek értékesítéséről döntött a testület.
A továbbiakban Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a 11/2009. (IX.30.) számú rendelete alapján, - amely az Önkormányzat jelképeiről és használatuk rendjéről szól – hozzájárult a jövőben megalakuló Pozitív Pakony Projekt Egyesület működésének ideje alatt, hogy az Egyesület az elnevezésében használhassa a „Pakony” szót.
A belső ellenőr az önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési ütemtervét elkészítette, melyet az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság is tárgyalt és elfogadásra javasolt, melyet a testület is jóváhagyott.
Ezt követően módosításra került az önkormányzat települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló rendelete, az új szociális célú tűzifa támogatásról szóló rendelet megalkotása miatt. A rendelet azokat a családokat, egyedül élőket, egyedül élő időseket támogatja, akiknek a téli tüzelő megvásárlása jelentős, akár létfenntartásukat is veszélyeztető anyagi terhet jelent, különös tekintettel a lakásfenntartási támogatásra jogosultakra és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családokra.
Jóváhagyásra került a víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében víziközmű-szolgáltatási ágazatonként Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat 15 éves időtávra szóló gördülő fejlesztési terve, amelyet a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. készített el.
Döntöttek továbbá tulajdonosi hozzájárulások megadásáról az ELMŰ Hálózati Kft. részére, valamint visszavásárlási jog törléséről.

Langné Malecz Andrea
aljegyző

KRÍZISHELYZET ESETÉN

A Felsőpakonyi Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat tájékoztatója:
2016. október 7-én 12 órától működésbe lépett a készenléti szolgáltatás a Gyál Kertváros Szociális Központ szolgáltatásaként.

A Felsőpakonyi Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat nyitvatartási idején kívül:
Hétfő, kedd, csütörtök: 16 órától másnap reggel 8 óráig,
Szerda: 18 órától másnap reggel 8 óráig,
Péntek: 14 órától következő hét hétfő reggel 8 óráig
a 06 20 510 4111-es telefonszámon kérhet telefonos segítséget a Kertváros Szociális Központ munkatársaitól.
A készenléti szolgálat munkatársának személyes intézkedésre nincs lehetősége.
Segítséget, tanácsadást telefonon tud nyújtani krízis esetén.

EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ csomag – idén is.

Az ünnepek közeledtével Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata - ahogy az elmúlt esztendőben is – valamennyi 65. életévet betöltött felsőpakonyi lakosnak szeretne kedveskedni egy kis ajándékkal, almával, teával és nápolyival. A csomagok nagy része a napokban gazdára talált, akadtak azonban olyan személyek, akiket a kollégák nem találtak otthon, így nem sikerült a kézbesítés.
KÉREK MINDENKIT, aki érintett - azaz elmúlt 65 éves és felsőpakonyi lakos -, ám csomagját nem vette át, ügyfélfogadási időben keresse fel Önkormányzatunkat, ahol átveheti azt.

Nagy János polgármester

Óvoda

Idősek napján jártunk

Nagyon örültünk, hogy az idén mi, a katica csoportosok varázsolhattunk boldog mosolyt az idősek napján a résztvevők arcára. Köszöntő versekkel és vidám népi páros tánccal készítettük fel a gyerekeket. A gyerekek szívesen készültek a próbákon és mindvégig fegyelmezettek voltak. A próbák utolsó hetében elfogytak a szereplők, mert elég sokan lebetegedtek.
A gyerekek megilletődően álltak a nagymamák és nagypapák előtt, talán azért, mert ilyen sok embert még nem láttak együtt. A köszöntés, versmondás alatt azonban már feloldódtak. Az ismerős dallamokra, az ismert tánclépésekre pedig már vígan ropták a táncot, segítve ezzel a régmúlt emlékek felidézését. Az idősebbek pedig örömmel fedezték fel a szereplők között a szomszéd kislányt, az unokájukat, az ismerős kis arcot.
Köszönjük, hogy mi is örömet okozhattunk-e szép napon a többi fellépővel együtt.

Győriné Danó Brigitta óvónő

+1-2 fotó

Fontos! - Változások a védőnői tanácsadásban

2017. januártól a védőnői tanácsadáson is bevezetjük az időpontra érkezést.
Kedden a kismamákat várom, csütörtökön pedig a gyerekeket, itt 4-5-ig pedig a közösségbe járókat. Az időpont kérése a szülő feladata, ha valakinek mégsem alkalmas, időben illik lemondani, hogy más érkezhessen.
Szükség esetén egyéni időpont egyeztetésre is lesz lehetőség.
Időpont kérhető e-mailben: vedono.felsopakony@gmail.com, telefonon tanácsadási időben: 06 20 802 7279, 06 29 317-322, és ha épp bent vagyok.
A védőnői státuszokat 4-5-6 éves korban mindenkinek így készítjük el.
Az óvodás gyermekeknél, az aktuális időponttól 2 hónapon túli elmaradásról (ha indokolatlan), a Gyermekjóléti Szolgálat felé jelzési kötelezettségem van.
Bízom benne, hogy zökkenőmentes lesz az átállás!

Gálné Czető Éva védőnő

Újszülöttek:

Tamás Szonja Renáta - 10.19.
Németi Zoé - 10.24.
Dobos Dorka - 10.26.
Pálinkás Botond - 10.27.

Iskola

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Ökoiskolaként,a korábbi évek hagyományainak megfelelően, az idei tanévben is folytatódik a tanulók környezettudatos magatartásának, természet- és állatszeretetének formálása.
Az Állatok Világnapja alkalmából október 3-án iskolai nap keretében a gyermekek különböző programokon vettek részt, melyek mindegyike az állatokhoz kapcsolódott. Először egy csikósbemutatót nézhettek meg közel fél órán keresztül. Testközelből láthatták a lovat, megfigyelhették a csikósok öltözetét, és a karikás ostor használatának művészetét.
A lovasbemutató után minden évfolyamnak lehetősége volt a kisállat-szépségversenyre behozott házi kedvenceket megtekinteni, és természetesen szavazni rájuk. Iskolánk udvara megtelt cicákkal, hűséges házőrzőkkel, és üvegben tartott különböző hüllőfélékkel. Volt, aki a nyusziját, csincsilláját vagy éppen kishörcsögét hozta el. A legtöbb szavazatot kapott gazdi jutalomban részesült.
A településünkön élő Vargyai család hüllőfarmja jóvoltából láthattunk különleges hüllőket, gekkókat, pár napos gekkóbébiket és teknősöket különböző méretben. Elhozták táplálékukat, az afrikai csótányokat is.
A gyönyörű, selymes, hosszú szőr, a bájos, lelógó fül, vagy épp a laza bőrredők kutyakozmetika nélkül bizony megkeseríthetik viselőjük életét. Alapvető kutyaápolási tanácsadással látta el iskolánk felső tagozatos tanulóit Szabó Andrea kutyakozmetikus.
Dr. Szieberth Ágnes, településünk állatorvosa pedig nemcsak elmondta, hanem jól érhető képekkel, filmekkel is felhívta a tanulóink figyelmét a környezetünkben élő állatok belső és külső fertőzéseire.
Az évente megrendezett napunk fő célja, hogy az ember és az állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Bízunk benne, hogy a gyermekek értékes tapasztalatokkal gazdagodtak és az év többi napján sem feledkeznek meg az állatokról, hiszen az azokkal való törődés, a védelmük mindannyiunk feladata.

Sebestyénné Fehérvári Márta
Diákönkormányzat segítő pedagógus

Hulladékgyűjtés

Az iskolai papírgyűjtési akció keretein belül október 13-án és 14-én újra talicskát tologató gyerekcsoportok jelentek meg falunk utcáin délutánonként. Az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen a ragyogó őszi napsütésben nagyon sok tanuló indult el a már régebben otthon összegyűjtött újságokért, kartonokért.
Köszönjük mindenkinek a munkáját. A szorgos tanulók, akik sok-sok papírt hoztak, zöld pontban részesülnek, ahogy jutalomban részesül a legtöbb papírhulladékot gyűjtött osztály is. Az eredmény önmagáért beszél: közel 8 tonna papírt szállítottak el.

Sebestyénné Fehérvári Márta
Diákönkormányzat segítő pedagógus

Őszi futóverseny

Október 15-én szikrázó napsütésben vonultak ki iskolánk tanulói a sportpályára, ahol rövid bemelegítés után kezdetét vette az immár hagyománnyá vált őszi futóverseny.
Mindenki izgatottan várta a versengés kezdetét, hogy évfolyamonként - külön a lányok és a fiúk - összemérhessék gyorsaságukat. A futótáv, a körök száma most is aszerint növekedett, hogy éppen melyik évfolyam futott. A kijelölt távot mindenki képességeinek megfelelően, kitartóan lefutotta. A pályán jó hangulat alakult ki, hiszen a rajtvonalnál felsorakozókat társaik lelkesen buzdították. Sok gyermekarcon látszott az erős koncentrálás, a kitartásra összpontosítás, a nyerni akarás vágya. S mindezt fokozta a pályán figyelő tanító nénik szurkolása is az éppen arra futóknak. Minden bizonnyal megérte ezen a szép őszi délelőttön kimenni a sportpályára.
Legjobb futóink a helyszínen oklevélben részesültek.

Az első helyen végzett tanulóink:

fiúk lányok
1. évfolyam Völgyesi Krisztofer Füg Dorina
2. évfolyam Erdélyi Kornél Szentgróti Lilla
3. évfolyam Andó Máté Nagy Regina
4. évfolyam Kovács Márk Zay Emese

Nagy kör a felső tagozaton:

5. évfolyam Kovács Dominik Ecsedi Nikoletta
6. évfolyam Farkas Dominik Imre Réka
7.-8. évfolyam Békési Attila, Mózer Nikolasz Marossy Flóra

60 m-es futás a felső tagozaton:

5. évfolyam Kovács Dominik Ecsedi Nikolett
6. évfolyam Farkas Dominik Imre Réka
7.-8. évfolyam Békési Attila, Mózer Nikolasz Mészáros Gréta

Váltófutás - 1. kör bajnokai a felső tagozaton:
Zsólyomi Nikolett, Imre Réka, Katarov Réka, Mészáros Gemma
2. váltókör bajnokai:
Kovács Dominik, Farkas Dominik, Békési Attila, Mózer Nikolasz
Gratulálunk a győzteseknek!

Sebestyénné Fehérvári Márta
tanító


Író-olvasó találkozó

Október 5-én Balázs Ágnes író volt a felsőpakonyi Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház vendége.
Az író-olvasó találkozóra a 4.a és 4.b osztállyal látogattunk el.
Fontosnak tartottuk, hogy még a személyes találkozás előtt megismerjük a szerző életútját, és felkészülten érkezzünk a beszélgetésre.
Mindkét osztályból több gyerek elolvasta Balázs Ágnes Lufi sorozatának 1-1 regényét, és nagyon tetszett nekik.
Maga a program nem a szokásos kérdezz-felelek formában zajlott. Az írónő érdekes, humoros, magával ragadó előadással mutatta be a műveit.
Azok a gyerekek, akik jól figyeltek, a bemutató után egy játékos vetélkedőn kamatoztathatták tudásukat.
Végül sokan kértek autogramot.
A találkozó elérte célját, hisz a szerzőt közelebb hozta olvasóihoz és ezzel együtt az irodalmat, az olvasás szeretetét is.
Negyedikeseink még most is olvasnak Lufiról és Szamócáról, a Lufi sorozat népszerű szereplőiről.

Rné Balázs Mária

Gárdonyi emléknap

Néhány éve október tizenhetedikét Gárdonyi emléknappá nyilvánította az országgyűlés. Ebben a tanévben is megemlékeztünk az íróról, valamint Eger várának sikeres védelméről. Minden osztály játékos feladatlapot töltött ki ezzel kapcsolatban. A megoldásban segítségül hívhatták az előző napokban az aulában elhelyezett ismertető tablót.

Sárossy Szilvia

Hatvan éve…

A két nyolcadik osztály műsorral készült az október 23-i forradalom tiszteletére.
Délelőtt a diákok, este pedig a község lakói számára játszották el azt a történetet, amelyben megemlékeztek 56 hőseiről. Egy ma élő család édesanyja visszaemlékezik ezekre a dicső és véres, tragikus napokra. Visszamegyünk a múltba, és szemünk előtt zajlanak az események.
Az édesanya akkor még egyetemista, testvére elhoz a ledöntött Sztálin szoborból egy darabot. Bátran harcolnak, majd gyászolnak. Ezt jelképezte a nemzeti színű lobogó letakarása a feketével.
Durkó Éva segítségével a díszletek hozzájárultak a hitelesebb előadáshoz. Köszönjük a munkáját.
Dicséret jár a gyerekeknek is, akik készültek és kiálltak.

Sárossy Szilvia

Fontos iskolai időpontok:

Téli szünet: december 22. - január 2.
Utolsó tanítási nap: december 21. Első tanítási nap: január 3.

Katolikus

Ha itt lettél volna!

November 1-je Mindenszentek ünnepe. November 2-a a Halottak napja.

November 1-jén, mindenszentek ünnepén elhunyt hozzátartozóinkra, barátainkra, ismerőseinkre emlékeztünk. A temetőket látogatva róttuk le kegyeletünket a sírjaiknál virággal, koszorúval, gyertyával.
Sokszor halljuk: Jaj, de szép ilyenkor a temető! Valóban. Sokszor rengeteg virág, gyertya ég egy-egy sírhanton. Az igazi emlékezés az év többi napjaira is érvényes. Mindennap egy ima, egy fohász az elhunytakért annyit ér, vagy többet, mintha mindig tele lenne virággal. Az élő ember számára kegyelem, lelki megnyugvás, ha rendben tartja a hozzátartozói síremlékét. Talán mindig emlékezünk, míg élünk:

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.

Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derűs szelíden és örök fehéren.

Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek ők tovább, szűz gondolatként.”

(Juhász Gyula)

Lassan érkezik a december, készülünk a „SZERETET” ünnepére. Sok gondolat, tennivaló akad. Nem az ajándék a fontos, a szeretet, a gondoskodás a legszebb ajándék.

Kívánom, hogy minden kedves olvasó átélhesse a legszebb ajándékot.

KEGYELEMBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK magam és munkatársaim nevében.

Berencsi Gézáné
világi egyháztanács elnök

A KATOLIKUS TEMPLOM ÜNNEPI MISERENDJE

A szentmisék időpontja adventben is megegyezik a vasárnapi miserenddel!
Reggel 8 óra!

December 24. Szombat: Szenteste
Este 10 órakor „éjféli mise”
(Előtte fél 10-től az iskolások karácsonyi ünnepi műsora)

December 25. Vasárnap: KARÁCSONY, Jézus születésének ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

December 26.
Hétfő: Szent István első vértanú ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor szentmise
(Előtte az óvodás gyermekek ünnepi műsora)

ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI MISEREND

December 31. Szombat: Este fél 5 órakor szentmise
Év végi hálaadás

2017. Január 1. Vasárnap: ÚJ ÉV Szűz Mária, Isten Anyja
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

2017. Január 6. Péntek: Urunk megjelenése (Vízkereszt)
Este 5 órakor szentmise

2017. Január 8. Vasárnap: Urunk megkeresztelkedése
Reggel 8 órakor szentmise

Az évközi vasárnapok miserendje 2017-ben is változatlan: reggel 8 óra!

KEGYELMEKBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Dr. Káposztássy Béla
plébános
és Munkatársai

Az angyal Betlehem

Szeretettel meghívjuk Erdélyből, a szentegyházasfalvi Hagyományörzők: Az angyal Betlehem című előadására!
Időpont: 2016. december 12. (Hétfő) 18.00h (este 6 óra)
Helyszín: Római Katolikus Templom (Felsőpakony)

Karitász-hírek

A szeptember 24-én megtartott falunapon csoportunk is nevezett a főzőversenyre, ahol szilvásgombócot készítettünk. Az eseményen történő első részvételünket rögtön siker koronázta: második helyezést értünk el! Az örömünket még teljesebbé tette, hogy az első helyezést – megosztva bár, de - a Felsőpakonyi Katolikus Egyház nyerte el.

Szeptember végén szintén örülhettünk, ekkor tudtuk meg ugyanis, hogy a Váci Egyházmegyei Karitász kedvezően bírálta el egy pakonyi család rezsi költség-támogatás iránti kérelmét, s jelentősebb összeggel segítette a villany visszaköttetését a házba.

Október 1-én ruhát osztottunk, melyre minden eddiginél több ruhaadomány érkezett, amit ezúton is köszönünk. Tekintettel arra, hogy a ruhák huzamosabb ideig történő tárolása nem megoldott, ezért ruhákat már csak a legközelebb tartandó tavaszi ruhaosztást megelőző napokban tudunk fogadni.

Október közepén kaptuk a hírt, hogy a Csévharaszti Szentháromság Plébánián karitász-gyűjtőpont létesült, ami azt jelenti, hogy lehetőség nyílik ezentúl bármilyen bútor,háztartási gép, élelmiszer, stb. igénylésére. Kérésünkre Csévharasztról október 18-án egy kisteherautónyi bébi élelmiszer érkezett, melynek kiosztásában Gálné Czető Éva védőnő segített.

A hideg s egyben a karácsonyi időszak közeledtével minden erőnkkel a tartós élelmiszer gyűjtésére és kiosztására, valamint a cipősdoboz akcióra készülünk. Kérünk szépen mindenkit, hogy aki megteheti, járuljon hozzá tartós élelmiszerrel a családok megsegítéséhez, vagy cipősdoboz ajándékkal, játékokkal, édességgel a gyermekek öröméhez. Az adományokat december 15-ig várjuk a katolikus templomban a vasárnap reggel 8 órai szentmisék előtt és után.

Köszönettel:
dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com

Segítségnyújtás a „72 óra kompromisszum nélkül” program keretében

Egész nyáron azon gondolkodtunk Ica óvónénivel, hogy a tűzifának összevágott hatalmas rakást hogyan fogjuk a pincébe, a kazánházba behordani, hogy amikor kell, kéznél legyen. Az erőnlétünk már hosszú ideje nem a régi, ezért okozott ez komoly fejtörést. Ezzel egyidejűleg eszembe jutott az is, hogy bizonyára a faluban többen is vannak hasonló, vagy még rosszabb helyzetben lévők (idősebbek, mozgáskorlátozottak, egyedülállók, stb.).

Ekkor hívott fel telefonon Papp Norbert, a felsőpakonyi általános iskola katolikus hittanára, hogy tudok-e olyan emberekről, akiknek ilyen vagy olyan ok miatt segítségre van szüksége a ház körüli munkában. (Erre a hétvégére hirdette meg ugyanis egy nemzetközi mozgalom részeként Magyarországon a Katolikus, Református és Evangélikus Egyház a címben jelzett feladatvállalást elsősorban középiskolás és egyetemista fiataloknak.)

Azt hittem, képzelődök. Azt válaszoltam, hogy most konkrétan nem jut eszembe, de utánanézek sürgősen, mert pár napom volt erre a hétvégéig. Másnap érdeklődtem azoknál, akikről úgy gondoltam, hogy segítségre lenne szükségük, de ott éppen nem volt aktuálisan elvégzendő munka. Így kerültünk mi a képbe a tűzifánkkal, amit Norbertnak említettem is.

„Szombaton délelőtt ott leszünk”- mondta akkor este. Másnap egy nagyon lelkes, munkára kész csapat jelent meg nálunk Norbert vezetésével, név szerint: Agócs Zoltán, Geyer Márk, Papp Csengele, Papp Csobánka, Papp Csongor, Siklósi Árpád, Takács Imre. A több mázsa fát hangyaszorgalommal varázsolták a helyére, katonás rendbe rakva, hordták a téglát, talicskáztak oda-vissza, egymást váltva. Vidáman végezték a munkát, mintha mindig ezt csinálták volna. Közben jókat beszélgettek, viccelődtek egymással. A fiúk férfiasan a nehezét vállalták magukra, a lányoknak valamivel könnyebb rész jutott. Dél felé járt az idő, amikor mi, a „munkaadók” megemlítettük, hogy ha más elfoglaltságuk is van, nyugodtan hagyják abba. Ők befejezik, amit elkezdtek, mondták határozottan és nagyon udvariasan.

Mondanom sem kell, hogy nagyon meghatódtunk Ica óvónénivel együtt, de ez csak egyik dolog. Amikor számba vettük, hogy kik is a mi jótevőink, rájöttünk, hogy ők a mi óvodásaink voltak annak idején. Emberségből, udvariasságból, önzetlenségből, szeretetből kitűnőre vizsgáztak. Hálásan köszönjük és nagyon büszkék vagyunk Rátok!

A történetnek folytatása is van. Papp Norbert elmondta, hogy ilyen és ehhez hasonló segítséget szívesen nyújt a katolikus ificsapatával máskor is az arra rászorulóknak. Emellett egy másik, nem egyházi alapon szerveződő ifjúsági brigádja is alakul tettrekész tizenéves fiatalokból. Mindkét csapatába invitálja az érdeklődőket és a segítségre szorulók megkereséseit is örömmel várja.

Tanár Úr, Képviselő Úr! Nagyon örülünk a felajánlásnak, köszönjük a lehetőséget, a segítő kezeket! Gratulálunk Neked és a fiatalok szüleinek egyaránt!

Bánki Erzsébet

+1-2 fotó

Református

A Felsőpakonyi református gyülekezet életéből…

AZ ÚR JÉZUS VÁR, JÖJJ HOZZÁ!

Október 10-től 14-ig újra evangelizációs hét volt a református templomban. A krisztusi megváltás örömteljes hirdetését ez alkalommal Kádár László, a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány Bibliaiskolájának tanára vállalta fel. Prédikációit Pál apostolnak a Rómabeliekhez írott levelére építette, melynek alapján megismertette velünk az élet és a halál, a bűn és az isteni igazság, a kegyelem, a hit, az üdvösség, a megtérés fogalmát. Isten az embert örök életre teremtette, ám a bűnbeeséskor elvesztettük a közvetlen kapcsolatot az élet forrásával, azaz Istennel. De Isten nem mondott le rólunk. Elküldte Jézus Krisztust, aki megszabadít a bűn és a halál törvényétől. Ám a megbocsátás és az örök élet csak annak jár, aki a hitét az ő Megváltója munkájába veti, amit a Golgota keresztjén elvégzett. Az életünk olyan, mint egy szivacs, s ami beleszívódik, az jön ki belőle. Védekezzünk a külső szennytől igeolvasással, imádkozással, az áldások felismerésével és az értük való hálaadással!

Ha befogadjuk a szívünkbe Jézus Krisztust, nála igazságot és kegyelmet találunk. Isten igazzá nyilvánít. Elkezdi meggyógyítani a lelkiismeretünket, Őt és másokat szerető életet ad, megnyitja számunkra az utat az örök élet felé, hisz ez az ÚT maga JÉZUS KRISZTUS. Az Isten Szent Lelke belénk költözik a megtérés pillanatában. Általa krisztusivá válnak szavaink, cselekedeteink, kapcsolataink, gondolataink, terveink. Isten megadta nekünk a választás szabadságát. Eldönthetjük, hogy a világhoz igazodunk, ahol sokszor a hazugság, az önzés, a bűn, az egoizmus, a fogyasztás őrülete jellemző. Vagy odaszánjuk az életünket Istennek. Isten mindenkit elfogad, Neki nem szupertehetségekre van szüksége, hanem elkötelezett keresztyénekre. Ha már átadtuk magunkat Istennek, megkaptuk az Ő bocsánatát, irgalmát, kegyelmét, igyekezzünk élni is aszerint.

Estéről estére szép számmal összegyűltünk, hogy töltekezzünk ezekkel a lelket építő gondolatokkal. Szerdán egy bizonyságtételt is meghallgattunk. Tanner Graham, amerikai fiatalember – a WOL Élet Szava Bibliaiskola munkatársa - mondta el megtérésének történetét magyar nyelven. Péntek este szeretetvendégség, vasárnap pedig úrvacsorai közösség zárta ezt az áldott alkalmat.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

Karácsonyi gondolatok…

„Monda azért néki Pilátus: Király vagy-é hát te csakugyan? Felele Jézus: Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szómra. Monda néki Pilátus: Micsoda az igazság?”
János evangéliuma 18, 37-38/a.

Miért született Jézus e világra?

Jézus nem hódító politikusként jött a földre, ahogy sokan remélték, nem is csodadoktorként, ahogy sokan várták, nem vallásalapítóként, ahogy ma is sokan gondolják, nem szupersztárként, ahogy sokan félreismerték, hanem életet mentő szabadítóként. Krisztus nevének jelentése: szabadító, megváltó. A zsidókat önigazságukból, a pogányokat hamis istenhitükből akarta kimozdítani, felemelni Isten igazságához, amely megtart. Ha valaki hittel elfogadja Isten igazságát és kegyelmét, az üdvösségre jut és Jézus kiontott véréért Isten maga is igaznak tartja, ahogy Ábrahámot is a hitéért. Mi az igazság? – kérdezte Jézustól Pilátus, aki annyiféle igazságról hallott már, hogy egyiket sem tudta igazán komolyan venni, mint a ma embere, aki sokféle tanítás, vallás, elv forgataga között él. Így összezavarodva sokan eltévesztik az igazságot. Pilátus nem veszi észre, hogy maga a megtestesült igazság áll vele szemben, aki rajta is tudna segíteni. A ma élő ember is valamilyen formában döntést hoz mellette vagy ellene. Ha valaki csak egy szeretetre méltó, szimpatikus vallási személyt lát Jézusban, akkor nem ragadja meg a teljes igazságot, vakon haladhat át az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepen. Marad számára a karácsonyi kicsi gyermek, a hangulatos zenék és fények, az ünnepi asztal ízei, az ajándékok és az ajándékozás öröme…
Miért jött Jézus? Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság megismerésére, hogy rátaláljon Megváltójára, s Általa az örök életre. Ha Ő már megtalált Téged és te megtaláltad Jézus Krisztust, akkor tied az igazság és az élet kegyelemből hit által. Így lehet idén (is) boldog karácsonyod, mert nem hiába jött érted Jézus Krisztus! Kívánom, hogy ezen az idei karácsonyon fedezd fel az ünnep lényegét: Isten legnagyobb ajándéka személyesen lenyen a tied!

Vizi János lelkipásztor

Karácsonyi ünneprend

December 18. vasárnap 10 óra, Műsoros családi karácsonyi istentisztelet.
December 22. csütörtök 18 óra, Úrvacsorai előkészítő istentisztelet.
December 24. szombat 16 óra, Karácsony Szenteste istentisztelet.
December 25. vasárnap 10 óra, Karácsony ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.
/Az istentisztelet alatt gyermekmegőrzés lesz az ifjúsági házban. /
December 26. hétfő 10 óra, Karácsony ünnepzáró istentisztelet úrvacsoraosztással.

A műsoros családi karácsonytdecember 18-án, advent 4. vasárnapján 10 órakor a református templomban tartjuk, ahova nemcsak a hittanos gyermekeket, azok szüleit, nagyszüleit, testvéreit várjuk, hanem gyülekezetünk minden tagját és minden kedves érdeklődőt. Az általános iskolai hittanos gyermekek műsorral készülnek erre az alkalomra, és szerepelnek ovis gyermekek is. A gyermekek az alkalom végén a gyülekezettől ajándékcsomagot kapnak!

Óévi utolsó és újévi első alkalmaink:

2016. december 31. szombat 15 óra, Templom: Óévzáró istentisztelet gyülekezeti jelentéssel.
2017. január 1. vasárnap 10 óra, Templom: Újévi istentisztelet úrvacsoraosztással.

Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!
A Presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

Könyvtár

IRODALOM ÉS ZENE

November 18-án a könyvtárban Szabó Magdára emlékeztünk halálának 9. évfordulója alkalmából. A rendezvényre érkezők részleteket hallhattak az írónő műveiből Farkas Évi színművésznő remek előadásában. Ugyanakkor egy komolyzenei koncertet is élvezhettek, ahol Albrechtsberger, Mozart, Haydn darabokat adtak elő virtuóz módon: Polgár Aranka, Wacha Borbála, Metzker Pál és Gelencsér Gábor.
A versek és zeneművek egymás utáni sorrendje egy csodálatos utazásra ragadhatta el a közönséget, hol komolyabb, hol játékosabb hangulatával. Köszönjük az előadóknak, hogy ilyen csodás élménnyel gazdagítottak minket, és méltón emlékezhettünk az írónőre.
A közönség sorai között a helyi lakosok, intézmények képviselőin kívül a környező településekről is ült érdeklődő. Nagy örömmel köszönthettük Tasi Gézát, Szabó Magda keresztfiát is.
Örömre ad okot, hogy sok hasonlóan színvonalas rendezvényben lehet részünk a Szabó Magda Év keretén belül.

VBA

+ képek

Civil

Darumadár Nyugdíjas Klub beszámolója

Van egy kis elmaradásom, megpróbálom helyrehozni, mivel későn vettem észre, hogy lapzárta volt.
Szeptember 8-án énekkari próba, klubnap, ahol vezetőnk Lőrentei Erzsike felhívta a figyelmet a szeptember 12-i véradásra. Próbáljuk meg családtagjainkat beszervezni, mivel mi már csak kevesen adhatunk vért. Szeptember 15-én énekkari próba, klubnap, amelyre elég kevesen jöttek el. Szeptember 22-én énekkari próba, klubnap. Lőrentei Erzsike köszöntötte a tagságot, és a Mária nevű tagjainknak szép verset mondott, akik névnapjuk alkalmából nagyon készültek (Nagyné Marika, Gerőly Marika, Krizsánné Marika, Tóthné Mária, Czifráné Marika, Antalné Marcsi, Nyáriné Marika, Antalné Marika) sok-sok finomságot készítettek, és hoztak, hogy mindenkit bőségesen megvendégeljenek. Volt csípős víz, üdítők, diós bukta, diós kosárka, káposztás pogi, sajtos rúd, almás pite és az én kedvencem: citromos álom. Közben Füziné Esztike és Antalné Marika versekkel köszöntötték az ünnepelteket. Zalakarosról és Gyuláról képeslapot küldtek a nyaralók, most azonban személyesen is élménybeszámolókat tartottak. Szeptember 24-én a falunapon több tagunk is főzött: Siska Ferenc és neje, Eszter; Sipiczki Ferenc; Krizsáné Ica; Gombik István. Mindenki ízesen, ízletes ételeket készített, mind elfogyott, de nem csak erről szólt a Falunap. Sok-sok érdekes program, játékos buli, szuper jól megszervezett és pörgősen lebonyolított szép nap volt. A kicsiktől a legidősebbekig mindenkinek volt kedvére való műsor, a falu lakossága – akit érdekelt a buli – jól érezte magát, az estére lehűlt levegő ellenére. Szeptember 21-én Gyálra mentünk 21 fővel, az Őszidő Nyugdíjas Klub meghívására. Kedves műsorral szórakoztatták a megjelenteket, énekkarunk szép dalokat énekelt. Kedves vendéglátásban volt részünk, a végén zenés- táncos buli kerekedett.
Megérkeztek számlánkra a klubnak felajánlott 1%-ok, amelyeket nagyon-nagyon hálásan KÖSZÖNÜNK! Amennyiben lehetséges továbbra is örömmel fogadjuk a támogatásokat. Szeptember 29-én vezetőségi ülés, énekkar és klubnap. Kevesen voltunk, már a kicsit hűvös idő miatt sokan megbetegedtek tagjaink közül.
Október 6-án énekkari próba, klubnap. Megemlékeztünk 1849. október 6-i mártírjainkra. Ezen a napon az Országos könyvtári napok alkalmából Filákné Margitka vetítést tartott a szüreti felvonulás képeiből „Múltidéző” címmel. Jó volt végignézni a színes, lovaskocsis felvonulást. Október 7-én az Idősek világnapja alkalmából vöröskeresztes aktivisták Czirjákné Esztike kedves műsort, vendéglátást szervezett. Élvezettel néztük a fiatalok szuper előadását. Több nyugdíjas társunk fincsi süteményeket sütött és hozott el,amelyekkel hozzájárult az összejövetelhez. Az iskolások aranyosan, kedvesen szolgáltak ki minden megjelentet. Nagyon jól esett a szolgálatkészségük! Köszönjük!
Október 11-én 51 fővel Cserkeszőlőre mentünk – saját költségen – fürdeni. Az idő nem volt jó, de a fürdőben mindenki talált kedvére valómedencét. Kellemesen elfáradva, kiáztatva jöttünk haza. Október 13-án délelőtt a Turay Ida színházbérletesek Jávor Pál élete című műsort nézték meg, szép előadás volt. 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap. Lőrentei Erzsike ismertette a következő programokat. Czirják Esztike megköszönte az idősek világnapja alkalmából tagjainktól kapott segítséget és sütiket. A rendezvény igazán szép és színvonalas volt. Október 15-én operabérleteseink musicalt láthattak Billy Elliot címmel. Október 20-án énekkar, klubnap, a programok megbeszélése után, Somogyiné Terike névnapja alkalmából sós-sajtos, színes-krémes, kekszes-almás sütiket készített, volt azonban házi Baileys, csípős-víz, vörös- és fehérbor, valamint üdítő, amelyeket férje, Gyula kínálgatott a megjelenteknek. Füziné Esztike szép verssel kedveskedett az ünnepelteknek. Vidáman, gyorsan telt az idő.
Október 21-én többen vettünk részt az 1956-os forradalom megemlékezésén az iskolában, majd az utána lévő koszorúzáson a Mártírok emlékparkjában. Október 27-én a klubban egyik nyugdíjas társunk és felesége érmegyűjteményének kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Sokan tisztelték meg jelenlétükkel és kedves beírásaikkal a kiállítást. 16 órakor énekkar, 17 órakor klubnap. Nekem és szerintem másoknak is jól esett látni, hogy tagunk mindenkinek megmutatta hobbiját, s láttam rajta mennyire gondosan szereti rendezni az értékes érméket.
November 3-án vezetőségi ülés, énekkar, majd klubnap. 10-én énekkar, klubnap, ahol már a november 22-i cserkeszőlői fürdőzésre jelentkezőket írják össze, s a december 28-i évzáróra is megkezdjük az előkészületeket. Jankó Imre és felesége a november 5-i Imre nap alkalmából ezen a klubnapon megvendégelték a tagságot. Tüzes itókákkal, üdítőkkel, almás és sajtos sütikkel. Mindenkinek jutott bőségesen a finomságokból. Füziné Esztike ismét szép köszöntő verset mondott.
Sajnos azt vesszük észre, hogy nem állt meg az idő, olyan gyorsan eltelt ez az év is, már ismét itt az év vége.

Kovácsné N. Ilona

+2 fotó

Idősek Világnapja

Tisztelt Olvasó!
A Polgármesteri Hivatal és a helyi Vöröskereszt szervezésében 2016. október 7-én kicsit megkésve tartottuk meg az Idősek Világnapját. Egy kis műsor keretében köszöntöttük a szépkorúakat. Molnár Roland, az általános iskola 3. osztályos tanulója mondott népmesét, „Kőleves” címmel, amivel már Budapesten a IX. kerületben a „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozón elnyerte az arany díjat. Gratulálunk a szép teljesítményhez. Ezután az apró óvodások adtak aranyos műsort Győriné Danó Brigitta, és Szalóki Éva vezetésével.
Ezután Nagy János polgármester úr pár kedves mondattal, és egy-egy csokor virággal köszöntötte a szépkorúakat és a nagyközségünk legidősebb tagjait.
Műsort kaptunk még a Darumadár Nyugdíjas Klub énekkarától csokorba szedett dalokkal és versekkel Nagy Sándorné vezetésével.
Ezt követően Csepcsényiné Czeglédi Krisztina és Csepcsényi Zsolt vezetésével a Jamland Hip Hop Tánciskola tagjai kápráztatttak el minket irigylésre méltó mozgásukkal. Nem véletlenül jutottak ki a horvátországi világbajnokságra.
Balassáné Évikének, a helyi Vöröskereszt elnökének is volt pár kedves szava, ami jólesett mindenkinek.
Balogh Éva, a Magyar Vöröskereszt Dabas Körzeti Szervezetének munkatársa is köszöntötte a szépkorúakat, megköszönte az önkormányzat segítségét együttműködését, és az önkéntesek munkáját is.
Ezután fehér asztal mellett egy kis uzsonnával folytatódott az ünneplés.
Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részese volt a jól sikerült rendezvénynek, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház munkatársainak, akik nélkül ez a szép megemlékezés nem jöhetett volna létre. Köszönetet mondanék a nyugdíjasoknak, akik fáradtságot és pénzt nem kímélve sütötték a sok finom sütemény, és a gyerekeknek, akiket Nagyné Pál Tünde irányított és akik segítségükkel megkönnyítették a munkánkat. Tündének külön köszönet a Mama-Papa képekért, amiket kiállítottak a teremben. Továbbá Kovács Zoltánnak az asztalokért. Igazán nagy segítség volt, ahogyan az is, hogy Papp Zoltán és munkatársai elhozták, és vissza is vitték az asztalokat. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm Oláh Icának, Füzi Annamáriának, Kovács Icusnak, Siska Jánosnénak és a többieknek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és színvonalához.
Kívánok mindenkinek jó egészséget és erőt a további munkájához.

Czirják Józsefné

Nagycsaládos hírek

2015. november 25-én 20 családdal megalapítottuk a Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesületét. Kezdődhetett az ilyenkor szokásos elég hosszú ceremónia. Az aljegyzőnő, Langné Malecz Andrea segítségével megírtuk az alapszabályunkat, melyet 2016 januárjában beküldtünk a Budapest Környéki Törvényszékhez. Kétszer visszaküldték hiánypótlásra. Pótoltunk, újra beküldtük, majd az áprilisban módosított Alapszabályunkat végre elfogadták, így 2016. június 21-én egyesületünk a Törvényszékben bejegyzésre került. De a NAV csak az adószám egyik felét küldte meg, statisztikai számot pedig nem. Ismét az aljegyző asszonyhoz fordultam segítségért és ő készséggel segített újra. Ezek után már csak bélyegzőt kellett csináltatni, számlát nyitni a helyi Takarékszövetkezetben. Így most már be lehet fizetni a 2017.évi tagdíjat pénztárosunknál, Molnár Péternél, a helyi Kereskedő házban nyitvatartási időben. (H-P: 8-16, Sz: 8-12 óráig.) Határidő: 2016. december 10. Csak így tudom a kedvezményekre jogosító jogosító kártyát 2017-es évre megrendelni a NOE központtól. Egyesületünk közben nyolc családdal bővült. Szeretettel várjuk további családok csatlakozását. Jelentkezni lehet már egy-két családoknak is. Ők ugyanúgy részesülnek kedvezményekben mint a három vagy több gyereket nevelő családok, csak döntésekben nem szavazhatnak. Jelentkezési lapot a könyvtárban, Molnár Péternél és nálam lehet kitölteni.
Részt vettünk a Falunapon rendezett főzőversenyen. Akik felkeresték a sátrunkat, fogyaszthattak a „szabolcsi” töltött káposztából, amit öt ügyes kezű asszony segítségével készítettünk el: Pelyvás Lászlóné, Magyar Mihályné, Fábián Gáborné, Joánovits Lászlóné, Klacskó Anikó. Nekik itt is szeretném megköszönni a segítségüket. Klacskó Anikónak külön köszönöm a vásárlásban nyújtott segítségét is. Itt szeretném megköszönni az aljegyző asszonynak, Langné Malecz Andreának az eddigi segítségét, amit nyújtott ahhoz, hogy az egyesületünk a kezdő rögös utat bejárhassa, és arról biztosított, hogy ezek után is bármikor a rendelkezésünkre áll.
December 7-én 18 órakor a Nagycsaládos Egyesület várja a 14 év alatti gyerekeket a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház nagytermében, hogy együtt várjuk a Mikulást!

Oláh Ica
elnök

AZ ÉN 1956-OM

Sok minden elhalványult már emlékezetemben a gyermekkoromból, de annak az októbernek különleges színt adott, hogy titokzatos és nagyon felnőtteknek szóló események törtek be nyolc éves mivoltomba. Bár az őszre csendesült napfényben ugyanolyan világító tisztán kéklett az ég a benne fehérlő bárányfelhőkkel, és mi ugyanúgy megragadtunk minden lehetőséget a játékra, mint máskor, mégis volt a levegőben valami varázslatos, ami roppant vonzóvá tette azokat a napokat.

Szokatlan képet mutatott a falu is, mert a villamos vezetékek számára helyet teremtendő, az utcákat délcegen szegélyező gyönyörű rezgőnyárfa sort elkezdték kiirtani az emberek. Mindenki megkaphatta a portája előtti sudár, tavaszkor bíbor-arany barkákkal illatozó, nyáridőn barátságosan susogó, ősszel pedig aranyba öltöző óriást, amit saját maga kivágott. Az addig ég felé kívánkozó fakoronák az árkok partján hevertek tépetten, haldokolva. Néma beletörődéssel tűrték a fejszék sebző csattogását s a fűrészek reszelős nyikorgását. Mi gyerekek, utolsó pillanatukig velük voltunk. Hosszan elnyúló törzsükön egyensúlyozva, a koronájukban bújócskázva búcsúztunk el szeretett barátainktól.

Október 24-én a reggel ugyanúgy indult, mint máskor. Kis csoportban gyülekezve vártunk a vonatra, amely Pestről hozta fiatal, kezdő tanító néninket, Szerdahelyi Máriát. Ahogy hosszúra nyúlt várakozásnál lenni szokott, egyre felszabadultabban kergetőztünk, nagy ricsajjal töltve be az állomás előtti rétet. Természetesnek vettük a vonat késését, hisz gyakori volt, és örömmel használtuk ki az időt a játékra. Aztán 10 óra körül feladtuk a várakozást. Ki-ki hazament azzal, hogy ma biztos nem lesz iskola. Lassanként nekünk is feltűnt, mekkora a csend. Vonat egyik irányból sem érkezett. Férjüket, gyermeküket váró, feszült bizonytalanságban az asszonyok a kerítéseken át egymást kérdezgették.

Édesanyám is átszólt a szomszédba: - Bözsike, hazaért már az éjszakai munkából Jani? De a válasz nem hozott nyugalmat. Senki nem tudott semmit. Ijedt kis csoportok alakultak ki az utcán is.

Az első ember 11 óra tájt érkezett gyalog, Pestszentimréről. Ő még nem tudott semmire magyarázatot. Lassanként azonban szállingózni kezdtek az emberek, és kósza hírek kaptak szárnyra. Déltájt édesapám is hazakutyagolt Kispestről, ahol éjszakás volt a Kistextben. Bár törődött volt a kilométerektől, mégis ragyogott a szeme: - Tegnap Budapesten kitört a forradalom!

Úgy ismerhette őt mindenki, hogy mindig kedvenc témája volt a politika. Már amennyire azt büntetlenül lehetett a Rákosi időkben, folyamatosan figyelemmel kísérte az országban és a világban zajló eseményeket. Főleg egyik, szintén Pestről kiköltözött szomszédunkkal, Kornéli Pali bácsival értették meg egymást. Össze is járt a két család. Azonmód meg is tárgyalták, mi történhetett, ám bővebb hírekhez csak Recsnik Jani bácsi által, annak hazaérkezése után jutottak. Vasutasként sokkal hamarabb jutott információhoz, no meg, a környéken egyedül nekik volt teleppel működő rádiójuk. Ettől kezdve nem volt megállás: információk jöttek-mentek az egyetemisták tüntetéséről, Gerő bukásáról, a rádiónál történt sortűzről, az utcára vonult emberekről, az óriási Sztálin szobor ledöntéséről. A falunk is felbolydult. Valahogy mindenki magához tért a mindennapok fásult ernyedtségéből, és mi gyerekként is éreztük: ami történt fontos, az élet felgyorsult!

Recsnik Babi, Kocsi Irénke és én apró korunktól kezdve pajtások voltunk, közvetlen szomszédságban mindig együtt játszottunk. Szüleink bejáró munkások voltak, szinte azonos körülmények között éltünk szoba-konyhás kis házakban, a baromfiudvar s a kert tartott el bennünket. Nem éreztük a szegénységet, mert nem volt mihez viszonyítanunk. Egyformák voltunk. Ezekben a napokban még szorosabban kötődtünk egymáshoz, mert a szüleink egyszerre még elfoglaltabbak lettek, mint előtte. Édesapám a Kistext munkástanácsában vállalt részt, de Pakony életének átszervezésében is egyre aktívabb lett. Az itt élők közül sokan őt kérdezgették, iskolázottként tőle vártak tanácsot. A hosszú, hallgatással terhes idők után végre összejártak az emberek, szervezkedtek és a hamu alatt parázsló érzelmek itt is lángra csaptak. Bizony, a józan ítélőképességre szükség lehetett, mert egyszer úgy jött haza a faluban tartott gyűlésről, hogy elmesélte: - „Kis híján felakasztották V.nét, a helyi párttitkárt! Krász bácsival és Cseh Sándorral alig tudtuk megállítani őket. Elvégre nem vagyunk mi kommunisták, hogy akasztgassunk!”

Babival, Irénkével fülünket hegyezve, szokatlanul fegyelmezett csöndben hallgattuk a felnőttek hol izgatott, hol halkra fogott beszélgetéseit. Esténként Recsnik Jani bácsiék kicsiny lakásában nyolcan-tízen összezsúfolódva jöttek össze, s feszülten figyelték a telepes rádió sípolásokkal-recsegéssel zavart Szabad-Európa híreit, Amerika hangját. Babival együtt a dunyhákkal tömött ágy tetején tágra nyílt szemmel csodáltuk szüleinket, akik komoly arccal tárgyalták Rákosi szovjetbe-rendelését, a gyűlölt Gerő felháborító beszédét emlegették, elszörnyedtek az Országház előtti véres mészárláson. Tüntetések, Korvin köz, Maléter, Széna tér, ávósok, kivégzés, Gerő helyett Kádár a Párt élén. Új kormány alakult Nagy Imre miniszterelnökségével. A politikai foglyok és Mindszenti bíboros kiszabadítása: mind előttünk zajlott, mindenről tudtunk, mert olyan elbűvölő volt a nagyok életében részt venni! Az emberek 27 –e után Nagy Imre kinevezésétől sokat vártak, bár attól azért tartottak, hogy ő is a moszkovita kommunisták közé tartozott. De megfelelt a történelem által rámért feladatnak, és becsülettel helyt állt. Méltó vezetőjévé vált népének, velük együtt hinni akart a szovjetek kivonulásában, és egy új, független, semleges Magyarországban. Abban, hogy végre félelem és megaláztatás nélküli rend lesz az országban! Harag és gyűlölet élt az emberekben a kommunista diktatúrával szemben, ugyanakkor bajtársiasság, remény és hazaszeretet fűtötte a lelkeket. Várták az ENSZ bejövetelét, s abban bíztak, a Nyugat nem hagyja cserben az országot. Kívülről fújtam a verset, melynek egyik sora különösen megragadott: „Gerő Ernő csak ölni tudsz.”!

Azután egyszerre csak elborultak a homlokok, mert bekövetkezett, aminek soha nem lett volna szabad eljönnie! November 4-én Beethoven Egmont nyitánya az én számomra már mindig a félelmet, a haragot, a kétségbeesést jelenti. Nagy Imre segítségért kiáltó hangja: „Csapataink harcban állnak… Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”- máig szíven üt.

Harsogott az ország Kádár János árulásáról, az általa behívott, az országot tankokkal, páncélosokkal lerohanó szovjet csapatokról! Budapesten szabadságharc dúlt, és Pakony csöndjét is ágyúdörgés, a „sztalinorgonák” száraz süvítése, gépfegyverek kattogó ratatája verte fel. Döbbenetünkre, egyik délelőtt iszonyú csikorgással, dübörgéssel szovjet tankok vonultak csupasszá vált főutcánkon is! Édesanyámmal borzadva néztük esténként kertünk végéből a felvillanó sorozatok fényét, ahogy Pestet lőtték valahol Alsónémedi határából napokon át. Kutyáink együtt féltek velünk s egész életükben rettegtek még az égzengéstől is. Olyannyira, hogy be kellett engednünk őket a szobába, de még ott is az ágy alá bújtak. Aztán megéltük pár nap múlva, hogy szovjet katonák járták a falut, s betérve kettesével a házakba németeket kerestek! Édesapámtól azt kérdezték: -„Hol van a Szuezi Csatorna? Messze van még?” Édesapám nézett elképedve és csak annyit tudott mondani tört oroszságával: - „Menjetek balra pár kilométert, de az a Duna!”

Akkor sokáig csak néztünk egymásra értetlenül, de még ma is csak ingatom a fejem, ha rágondolok, mit adhattak be ezeknek a szerencsétlen kiskatonáknak, hogy hová és ki ellen mennek?!

Félelmetes csönd telepedett az országra a felkelések leverése után. Döbbenetes erővel beindult a megtorlás! Besúgás, rágalmak, látványos és elrettentő kirakatperek, kínzások és akasztások éveken át. Megteltek a börtönök, megteltek az elrejtett tömegsírok. Mindszenti az amerikai követségen talált menedéket. Malétert a szovjetek elfogták, Nagy Imrét a jugoszláv követségen kijátszották, titkos romániai fogságban váratták családjával, míg később hazahozták. Megkínozni, kivégezni. Igaz emberként vállalta a mártíromságot, nem tagadta meg 1956 eszmei tisztaságát.

Tömegesen emigráltak az emberek, ki ezért, ki azért. Ki így, ki úgy. Aki tehette, a rádiókon csüngött, hallgatták a határon túlról, a „Szabad Európa hangján” küldött üzeneteket haza, s pillanatokon belül sláger lett a dal: „Oly távol, messze van hazám, csak még egyszer láthatnám!” Mi gyerekek is ezt fújtuk iskola helyett.

Kenyérhiány, sorbaállások órákig valami élelmiszerért. Karácsony Szentestéjére a környék erdeiből hozott nekünk is egy apró erdei fenyőt Vajtai Pityu bácsi. Egész nap kucorogtam náluk egy sámlin ülve, mert az én feladatom volt megvárni őt a fával. Szüleim mindketten estig dolgoztak. Vége szakadt a Jézuska mítosznak: együtt csomagoltunk kockacukrot selyempapírba szaloncukor gyanánt, s néhány parányi, tavalyról maradt gyertyacsonk szolgáltatta a fényt a csöpp karácsonyfán. Együtt énekeltük a Mennyből az angyalt, de már tudtam: az ajándék mesekönyvet édesanyám szerezte antikváriumból, hogy „mégis legyen valami a fa alatt ennek a gyereknek”.

Szilveszter napján láttam először a szétlőtt Körutat a tragédia után, nem ismertem rá. Sírtam, mert a jól ismert ház Budán a Fő utcában, ahol keresztanyámék laktak, üresen állt: Kanadába mentek. Nem mentünk velük, pedig édesanyám rettegett, hogy begyűjtik édesapámat is a megtorlók. Aztán mégis elszánta magát. Vonatra ültünk csak mi ketten (mert a családokat ellenőrizték a vonatokon is!), és eljutottunk határ közeli szülőfalujába, Kónyba, ahonnan átkalauzoltak volna Ausztriába bennünket. Vártunk napokig, de édesapám csak nem jött utánunk. Visszatértünk hát mi is. Máig fülemben csengenek a szavai: -„Valakinek itthon is kell maradnia, hogy Magyarország magyar maradjon.”

Így volt, és ezt soha nem felejtettem el. Akkor sem, amikor később, munkám folyamán többször is alkalmam lett volna kint maradnom Nyugaton. Ma már tudom, hogy jól tettem, mert bárki bármit mond: magyarnak lenni csak itthon lehet igazán! Áldjon vagy verjen sors keze: ez hivatás, becsület, rendeltetés, amit előbb - utóbb felfog az ember, s azt is megérti végül: ez a hazaszeretet!

2016. október 23. Felsőpakony

Durkó Éva

+ 2 grafika Évától

Ezt Éva az előző számba szerette volna, de hely sem volt rá. Továbbá véleményem szerint ez sok - talán folyatátban bekerülhet? -. Kell emlékezni a múltra, akár egyéni történeteken keresztül is, de szerintem nem ilyen ujságba való, mint az Agora, és nem karácsony előtt. - VBA.

FJE HÍRADÓ

Hasznos, szép időszak volt ez az ősz egyesületünk életében. Amellett, hogy a Pakony Emlékmű munkálatai szépen haladtak, részt vettünk a szüreti hagyománynak szentelt Falunap eseményeiben is, megismételve a gyerekek által megkedvelt szőlőpréselést és mustkóstolást önálló sátrunkban. Jó érzés volt látni, milyen élvezettel hajtották az öreg daráló kallantyúját, tekertek a présen, s jöttek a nap folyamán többször is, kis pohárkájukat megtölteni az édes, illatos lével. Igaz, a felnőttek körében kisebb volt a sikere, hiába is kínáltuk, mert nem a must volt a sláger, inkább a kiforrott „végtermék” volt kelendőbb!
Ismét felkészültünk október 6-ra, az Aradi Vértanúk emlékezetére, amelyet a hazaszeretetre, a haza védelmére aktualizáltunk az október 2-án lezajlott népszavazás sikertelenségére reflektálva.
Az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc emlékezetére rendezett iskolai ünnepséghez egyesületünk a műsor aláfestéséhez szükséges dekorációk elkészítésével és a Mártírok Parkjának virágdíszítésével járult hozzá. A gyerekek igyekezete tiszteletre méltó volt, érezhettük, próbálják megérteni az 56-os események jelentőségét. Hiányoltam műsorukból, hogy nem volt kiemelve a november 4-i hazaárulás ténye, mert a szovjet tankok a Kádár János főtitkár vezette Szocialista Párt behívására törték le a szabadságharcot. Mint ahogy a Nyugat sem sietett a magyar hősök segítségére, az összes ígérgetésük dacára! Nagy János polgármester ünnepi beszédének második felében utalt a mai emberek közömbösségére, arra, hogy a szocializmusban eltelt évek rontottak az emberek hitén és patriotizmusán. Fáklyás kivonulásunk végén az eső kissé lerövidítette a koszorúzást. Érzésünk szerint sajnos, az országos, nagy volumenű 60. évforduló ünnepségsorozatához képest a mi községünk megemlékezése kissé halványra sikeredett.
23-án délután néhányan rész vettünk az Országház előtti többezres tömegben nagy, színvonalas, az emlékekhez méltó ünnepségen. Emelkedettsége mellett ismét tapasztalhattuk: vannak hazánkban olyan csoportok, rétegek, akikre - jellemző módon - az önmutogatás, a rendzavarás fontosabb, mint a tiszteletadás nemzeti hőseink előtt.
Az aranyló októbert november első napjainak szeretteinkre visszarévedő bensőséges, szép napjai koronázták. Mindenütt virágok díszlenek a sírokon és mécsesek fénye simogatja halottaink emlékét. Közben megállunk egy-egy pillanatra és elgondolkodunk életünk értelméről. Varga Imre csodálatos versét ezekre a pillanatokra ajánlom mindenkinek!

Varga Imre Lajos

Tengermélyben


Tengermélyben, éjsötétben,
kagylóhéjjak közé zárva,
rejtőzködve terem a gyöngy.
Akkor kerül napvilágra,
ha egy napon durva kezek
megölik majd kagylóanyját,
lágy húsából éles késsel
kivágják, és megcsodálják.
Színe, mint a sápadt holdfény,
női nyaknak lesz majd éke.
Halott anyját visszadobják
az éjsötét tengermélybe.
Soha többé nem szül gyöngyöt,
tengeráram porrá zúzza,
óvó héja fehér homok,
húsa rákok martaléka.
Bizony ennyi csak az élet!
Kincsünk rejtjük, mindhiába.
Kifosztanak, elmerülünk
az emésztő tengerárba.

Felsőpakony, 2016 szept.16.


Lassanként pedig készülhetünk Adventre! Megváltónk születésének üzenete arra szólít fel bennünket: a szeretet az egyetlen, ami összeköt, ami valóban emberré tesz bennünket!
Készítsük hát fel a szívünket, hogy tanítását befogadjuk!

Durkó Éva /FJE
KÉPEK címei:
Október 23-án részt vettünk a központi ünnepségen
November 4-én mécses lángok gyúltak a hősökért

Sport

Hátbelső

Hátlap

2016_09_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)