Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2019_06_junjul

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIX. évf. . szám, 2019.

Lapzárta: július 03.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Juniális

Június 22-én idén is megrendezésre került a már hagyománnyá váló Juniális rendezvényünk.
Reggel 9-től a sportpályán a kispályás focibajnokság zajlott, szép számmal neveztek helyi és környékbeli amatőr csapatok. A rendezvény megnyitója után színesebbnél színesebb előadások, fellépők fogadták az érdeklődőket, minden korosztály megtalálhatta a neki kedves programot. A gyermekek számára nagy örömöt jelentett az ugrálóvár, az állatsimogató, a póni lovaglás, az arcfestés és kézműves programok. A nagyobbak a vurstli által kínált lehetőségek közül választhattak, dodzsemeztek, körhintáztak.
A finom ebédet a Darumadár Nyugdíjas Énekkar és vendégeik nótázása kísérte.
Az időjárás a nap jó részében kegyes volt hozzánk, sajnos az esti tűzijátékot a hirtelen érkező vihar elmosta, és az utolsó fellépőt is le kellett mondanunk, mégis úgy gondolom, hogy egy jó hangulatú rendezvényen vehettek részt a fák ölelő környezetében az eseményre kilátogató családok, baráti társaságok.
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal, jelenlétükkel megtisztelték a színvonalas eseményt. Köszönet a szervezőknek, munkatársaknak, polgárőröknek, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházi közösségeknek, önkénteseknek és a fellépőknek, mindenkinek, aki egy kicsit is hozzátett ahhoz, hogy egy kellemes napot tölthessünk el együtt.

Nagy János polgármester

+ képek

Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok a volt Honvédségi Bázison

Megkezdődött a Pest Megyei Kompenzációs keret terhére kiírt PM_VÁLLPARK_17 elnevezésű pályázat kivitelezése. A pályázat keretében a Honvédségi Bázison (II-es Számú Ipari Park) egy tíz hektáros ipari park kiépítésére van lehetőség komplett infrastruktúra kialakítása mellett. Megkezdődött a víz és csatorna nyomóvezetékeinek kiépítése a belső területen, illetve első ütemben a volt Honvédségi Bázishoz vezető út felújítása történt meg. Az úton baleset-megelőzési szempontból sebességkorlátozás került bevezetésre július elsejétől. Az új megengedett legnagyobb sebesség 50km/óra. Kérjük, hogy mindenki figyelmesen, körültekintően közlekedjen.
Nagy János polgármester

+1 fotó

Nyertes kerékpárút pályázat

Pest megye 29 településén nyertek el támogatást kerékpárutakra. A nyertesek között van FELSŐPAKONY pályázata is, így rövidesen több, mint 188 millió forintos pályázati forrás segítségével épülhet meg a bevezető út mentén a települést az iparterülettel összekötő kerékpárút, mely a Felsőpakony táblától az 1-es számú ipartelep végéig, az erdő határáig tart.

A FELSŐPAKONYI „DEJÓ-GYEJÓ” IFJÚSÁGI KLUB ÉLETÉBŐL

2019. I. FÉLÉV (összefoglaló)

„Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt!”
Edda

A klub megnyitását követően havi rendszerességgel tartottunk programot a 11-16 éves
fiataloknak.
A kezdeti nehézségekből sokat tanultunk. Az első foglalkozáson mindössze 6 gyermek jelent
meg, mert túl későn értesültek a programról. Nem adtuk fel, mert hittük, hogy szükség van rá,
és valóban, a következő, jobb szervezés – Szalóki Barbara igazgató-helyettes hathatós közreműködésével - már 15 fiatalt vonzott. Ekkor már novembert írtunk, a klub befogadó képessége előadásokon 20 fő, kézműves foglalkozásokon 12 fő.
Lassan beletanultunk, hogyan érhetjük el a leghatékonyabban a célközönséget (a gyermekeket),
és persze a jól sikerült rendezvényeknek is hamar híre ment, - nagy örömünkre - egyre többen
jöttek el.

Januárban, telt ház előtt – a gyerekek kívánságára – az internethasználat veszélyeiről és a
megelőzésről beszélt nekünk Szép Balázs harmadéves informatika-szakos hallgató. Uzsonnára nagy sikert aratott a retro zsíroskenyér hagymával és a tea.) Az utolsó órát közös játékkal töltöttük.

Februárban a farsangról, annak eredetéről, szokásokról, és az ünnepi hagyományok
változásairól beszélgettünk, majd hagyományőrző játékokat játszottunk. Uzsonnára nem is kaphattak volna jobbat, mit a népszerű fánk.

Márciusban már nagyon vártuk a jó időt, hogy a szűkös épület adta lehetőséget a szabadtéri
programokkal egészíthessük ki. Bográcsban készült az „uzsonna”, a gyerekek használatba
vették a ping-pong asztalt, a húsvéti kézműves foglalkozás keretében pedig ki-ki választása
szerint készíthetett húsvéti díszeket. Szükség is volt rá, már 25-en látogattak el a rendezvényre. A jó idő kedvezett a bográcsozásnak, amiben paprikás krumpli rotyogott.

Áprilisban vetélkedők és drámapedagógiai játékok egészítették ki az anyák napi ajándék-készítést, mely rekordszámú fiatalt vonzott. (28 fő) Uzsonnára szendvicset kínáltunk friss limonádéval.

Májusban nagyon vártuk az igazi nyári, jó időt. Szabadtéri programokkal készültünk
a gyermeknap megünneplésére, de az időjárás közbeszólt. A nagy vihar elmosta volna az
Ifjúsági Klubot, kis épületünkben pedig 30-an nem fértünk volna, de a Művelődési Ház
segítségünkre sietett. Egy órára megkaptuk a Lagúnát, így a szabadtérre tervezett játékokat,
vetélkedőt, kis átalakítással, sebtében, a tágas, de viharvédett helyszínre adoptáltuk. Így is
„meleg váltásban” voltuk a JAMLAND tánccsoporttal. A szokásos uzsonna és a közvélemény
kutató – névtelen – kérdőívek kitöltése már az ifi klubban is „elfért”. Mindenkinek köszönjük
a rugalmasságot! A virsli ketchuppal, majonézzel, mustárral osztatlan sikert aratott.


Júniusban tartottuk a (tan)ÉVZÁRÓ rendezvényt:
a Kérdőíves felmérés eredménye:
Top uzsonna:
1. kakaó + péksütemény
2. pizza
3. torta, vagy zsíros kenyér hagymával

Előkelő helyezést értek el a gyorséttermekben kapható kaják, de ezek egészségtelenek és drágák, így az Ifjúsági Klub kínálatában nem szerepelnek.

Top programok:

1. házon kívüli programok, kirándulás
2. drámapedagógiai játékok
3. versenyek és vetélkedők

Különösen jól esett, hogy az eddigi foglalkozásokról is kérdeztük a srácokat, kértük pontozzák a foglakozás-vezetők munkáját 1-től 10-ig. A legrosszabb pontszám – egy helyen – 8-as volt, de zömében 9-10-est kaptunk. Köszönjük szépen a visszajelzést, nagyon jólesett, továbbra is igyekszünk vonzóvá tenni a programokat.
Az uzsonna szavazáson, első helyen végzett kakaós csiga, kakaó páros. Mi tagadás, nem sokat kellett bíbelődni a maradék eltakarításával.
Ezt követően az idei programtervek megbeszélése, kötetlen, csoportos játékok fértek az időbe.

Tervezett programok 2019. II. félévére:

Augusztus 30. 10.00 A SZOKÁSOSTÓL ELTÉRŐ IDŐPONT!
Bográcsban, közösen készítjük el az ételt.
„Kolbászból a kerítés?” – avagy munkavállalás külföldön élethosszig tartó tanulással (vendégünk Baranyi Sándor)

Szeptember 27-28. Kirándulás Nagykörűre – Tájvédelmi Körzet
Október 18. Egy éves az Ifjúsági Klub – születésnapi buli
November 22. Itt van az ősz, itt van újra – irodalmi kitekintés
December 13. Karácsonyi készülődés, Luca-napi hagyományok

JÓ NYARALÁST, KELLEMES IDŐTÖLTÉST ÉS TARTALMAS SZÜNIDŐT KÍVÁNOK MINDENKINEK!
VIGYÁZZATOK MAGATOKRA ÉS EGYMÁSRA!
TOVÁBBRA IS SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT! TALÁLKOZUNK AUGUSZTUSBAN!

Tamás Katalin intézményvezető

+ pár kép

Sóvám ünnepség Réven

Idén 51. alkalommal rendezték meg június 1-jén és 2-án a Sóvám ünnepségeket Réven, Felsőpakony testvértelepülésén. Rév község (Vadu-Crisului) település polgármestere Cosma Dorel és Hasas János alpolgármester meghívására idén a Polgármesteri Hivatal dolgozói látogattak el a rendezvényre.
Az esemény mai formája a korábbi ünnep elemeiből táplálkozik, de az eltelt 50 év alatt jelentősen átalakult, mert a szervezők a helyi hagyományokat mindig a jelenben értelmezik, és ehhez igyekeznek olyan momentumokat találni a település múltjában, amelyek aktuálisan hasznosíthatók, mondta Hasas János alpolgármester.
A Sóvám ünnep kialakulásának hátterében a Nicolae Ceaușescu vezette kormányzat 1967-es intézkedése áll, amelyben elrendelte, hogy minden romániai településen szervezzenek a lokális értékeket felmutató kulturális rendezvényeket. A helyiek elmondása szerint Réven ekkor jött létre a Sóvám ünnep, bár akkor még a vásár kifejezést használták rá, és ennek megfelelően elsősorban az áruk adásvételére szerveződött. Ez a vásári jelleg megmaradt 1996-ig, amit már ekkor is kiegészített a környékbeli amatőr együttesek fesztiválja, attól kezdve viszont megjelentek a fizetett, profi fellépők. Napjainkra teljesen új, szimbolikus ünnepi repertoárra támaszkodó struktúra alakult ki. Az eseményekre jellemző, hogy néhány ünnepköszöntő momentumtól eltekintve az ide látogatók szórakozását szolgálják, tehát nemcsak a helyiekét, hanem a külvilág figyelmét is igyekeznek a falura irányítani.
Június 1-jén, szombaton délelőtt ellátogattunk a településhez közeli barlanghoz és vízeséshez. A több km sétát igénylő utat becsülettel leküzdöttük. A séta jutalma egy szép barlang és a vízesés látványa volt. Ezen túl az oda és visszaút is csodálatosan szép volt, a magasodó sziklák és a Sebes-Körös szurdok völgye káprázatos látványt nyújtott. A túráról visszaérkezve finom ebéd várt minket, melyet jó étvággyal elfogyasztottunk. Délután 16 órától festmény és fotókiállítás nyílt az inkubátorházban Rév és Körösszegapáti bemutatásával, ezt követően érkezett a sóval megrakott tutaj a szoros bejáratánál levő hídhoz, majd a megnyitót követően a helyi csoportok léptek fel a focipályán felállított színpadon. Az estét vacsorával zártuk kellemes baráti beszélgetések mellett.
Vasárnap főzőversenyt tartottak, délelőtt istentiszteleten és kórustalálkozón vehettünk részt a református templomban, eközben folyamatosan érkeztek a Sebes-Körös menti népi együttesek a kultúrotthonhoz. Fél egytől a népi együttesek felvonultak a központtól a futballpályáig, ezután az amatőr népi együttesek fesztiváljának a megnyitójára, a meghívott vendégek köszöntőjére került sor postagalamb-röptetéssel a végén. A rendezvényre Rév három magyarországi testvértelepülése, Körösszegapáti, Székkutas és Felsőpakony mellett Hajdúszoboszlóról is érkeztek meghívott vendégek.
A délután folyamán a Sebes-Körös menti népi együttesek fellépése zajlott, végül a főzőverseny eredményhirdetése után indulnunk kellett haza.
Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a meghívást, máskor is igyekszünk eleget tenni ennek a kellemes kötelezettségnek.

Nagy János polgármester

+2 kép

Óvoda

Mikkamakka Tábor 1 hete

8 kisgyermekkel vágtunk neki az első hétnek, a hét második felében csatlakozott hozzánk még egy kislány.
Az életkor 3 és 11 év között mozgott.
Minden nap nagyon sokat mentük, sok csodát láttunk, de a legkisebbnek sem volt egy nyikkanása sem, hogy nem bírná.
Büszke vagyok rájuk!

Hétfőn a Holnemvolt Parkban fedeztük fel a Hetedhét palotát, készítettünk smoothiet, hólabdát és süti nyalókát. Megnéztük a sérült állatokat a Sün ispotályban és a Cápa sulit, ahol a gyerekek beszélgethettek az egyik gondozóval is.

Kedden futóversenyt rendeztünk a Margitszigeten!
Eredmények:
Ovis 200 m
1. Szentgróti Villő
2. Molnár Viktória
3. Molnár Gábor
4. Ettenberger Marcell

Sulis 200 m
1. Szentgróti Lelle
2. Lilien Uzsoki-Tóth
3. Simkó Rita
4. Nagy Réka

1 km
1. Uzsoki-Tóth Lilien
2. Szentgróti Villő
3. Nagy Réka

Gratulálok nekik!

Szerdán a Természettudományi Múzeumban jártunk és a közeli játszóteren. A múzeumban két feladatot kellett megoldanunk, mint felfedezőknek. Sikeresen teljesítettünk mindent. Külön megdícsértek bennünket, hogy a Megalodont tényleg megmértük (8,15 m) és gyünyörű rajzot készítettünk közösen a zebráról. Jutalmunk 1-1 csomag egynyári virágmag volt.

Csütörtökön a Mesemúzeumban változtunk sárkánnyá, boszorkánnyá, varázslóvá és természetesen a királyfi és királylány sem maradhatott ki. A múzeum után megcsodáltuk a Várkertet, a Lánc-hidat, a gyünyörű belvárost.

Pénteken 18.66 km-es bringatúrán vettek részt a gyerekek! Ezen már a legkisebb nem vett részt, Vikit is Ócsán már várta anyukája, de majdnem 5 km-t tekert ő is. Ellátogattunk az Ócsai Madárvártára, ahol kitűzőket választhattak maguknak a gyerekek, jutalmul az egész heti „munkájukért”.

Köszönöm a szülők bizalmát és a gyerekeknek a jó társaságot!
Jövőre 7 éves kor felett bentlakásos fitnesstáborral egybe kötve várom majd a vállalkozó szellemű gyerekeket!

Tóth Gabriella

+fotók

Nyugdíjas búcsúztató az óvodában

Az idei nevelési évben óvodánkból hárman is nyugdíjba vonultak. Az óvodai ünnepekhez köthetőek a búcsúztatások. A szeretet ünnepéhez kötöttük Csehi Edit dajka és Tóth Istvánné konyhai dolgozó búcsúztatását. A karácsonyi vacsorával egybekötve köszöntük meg munkásságukat.
Az óvodai évzáróhoz kötöttük Bánki Erzsébet kolléganőnk búcsúztatását, melyre 2019. május 27 – én került sor a kollégák, nyugalmazott kollégák, Polgármester Úr és Jegyző Asszony jelenlétében.
Szívből jövő búcsúsorok a következők:
Kedves Erzsi óvó néni!
Míg más az óvodai évzáróra, ballagásra, nagycsoportosok búcsúztatására készül, nekem adatott meg (aminek tiszta szívből örülök), hogy én a Te búcsúztatódra készülhessek.
Lezárult egy korszak és egy új veszi kezdetét, szoktuk mondani a ballagási ünnepségen a gyerekeknek és a szülőknek.
Most neked mondom, mondjuk, hiszen a TE életedben is lezárul egy korszak, egy hosszú, dolgos időszak.
Nem gondoltam anno 2004 – ben, hogy majd én foglak búcsúztatni nyugdíjazásod alkalmából TÉGED. Ez a téged, csupa nagybetűvel értendő, hiszen TE ezt kiérdemelted.
1973 – tól, azaz 45 éve állsz az óvodai nevelés szolgálatában, a mai Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvoda szolgálatában.
Te vagy az, aki a mi óvodánkat végig élted napjainkig, részese voltál a kezdeteknek, az óvoda egész eddigi életének. Ez igazán példamutató.
Példamutató, mint ahogyan TE is az vagy. Szerencsések vagyunk Anita és Én elsősorban, hogy a TE irányításod alatt ismerhettük meg a szakma rejtelmeit.
Reméljük, hogy egyszer a nyomdokaidba léphetünk, hiszen a példa, amely előttünk állt és áll most is, erre sarkall minket.
A múltat tisztelni kell, halljuk sokszor, s tudjuk is. A múltat, amely tele van gyermekszeretettel, alázattal, elfogadással, következetességgel, kitartással, lendülettel, emberséggel, igen tisztelni. S mi mindannyian tisztelünk is ezért Téged.
Ez a hosszú időszak nem múlik el, s nem is múlhat el az ember életében nyomtalanul. Emlékek sora villan fel gondolatainkban.
Vidám, lelkesedéssel teli napjaid voltak, s ha néha az élet akadályokat gördített eléd, te akkor is mindig a megoldást kerested.
Hosszú-hosszú éveken át óvónőként dolgoztál, kiérdemelted a főtanácsosi címet, a Közalkalmazotti Tanács elnöke voltál hosszú éveken át.
Sok-sok gyermek, ma már családapák, -anyák, Erzsi óvó nénije voltál, akik biztosan szívesen emlékeznek vissza meséidre, bábelőadásaidra, közös programokra, hozzád fűződő élményeikre.
A falu, ma már nagyközség életében is aktívan közreműködtél. Nemcsak az óvodában, hanem a közéletben is számíthattak rád.
Ami minket illet, egy értékes embert ismerhettünk meg benned, akire mindig lehet számítani, aki mindig a békés megoldást keresi.
Sokat segítettél nekünk megfontolt tanácsaiddal, óriási tapasztalatoddal.
Hiányozni fogsz nekünk, a rátermettséged, az ötleteid, a tenni akarásod, TE MAGAD!
Eljött a pihenés ideje.
Megérdemelsz egy kicsit lassabb tempót, nyugalmat.
Lezárult egy korszak számodra. Ennek méltó zárásaként fogadd el tőlünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható „Pedagógus szolgálatért emlékérmet”, ezzel megköszönve pedagógusi munkásságodat.
Tartalmas, nyugodt, aktív nyugdíjas éveket kívánok Neked a kollégáim és magam nevében.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
óvodavezető

Hangszerbemutató az óvodában

A nyári időszakban 2019. június 19 – én délután került sor Polgár Aranka vezetésével a Kodály Zoltán Zeneiskola hangszerbemutatójára. Négy csoporttal működtünk ekkor, a délután fénypontja volt ez a zenés bemutató
A gyerekek megismerkedhettek a különböző hangszerekkel, mint a hegedű, citera, furulya. Interaktív módon az óvodások be lettek vonva a tevékenységbe. Általuk is ismert dalokat énekeltek hangszeres kísérettel, mozgásos dalos játékok tették lehetővé, hogy még nagyobb élményben legyen részük.
Köszönjük szépen, hogy betekintést nyerhettünk a zeneiskola által megszerezhető készségek, képességek, ismeretek bűvkörébe. Láthatták az óvodások, hogy hová juthatnak majdan el, hiszen azok a kedves, ügyes gyerekek is, akik játszottak a hangszereken, nemrég még óvodások voltak. Reméljük, többekben felkeltettük az érdeklődést a zenei tevékenység iránt, s élnek majdan a lehetőséggel, hogy csatlakozzanak a Kodály Zoltán Zeneiskola Felsőpakonyi Tagozatához.
Gelsiné Zsurka Zsuzsa
óvodavezető

Gyermeknapi kirándulás

Az idei gyermeknapi kirándulásunkat a Veresegyházi Medveotthonba szerveztük.
Az 5,5 hektáros park medvékkel, farkasokkal, rénszarvassal és mosómedvével várt minket. No és egy szuper játszótérrel.
Hatalmas élmény volt a gyerekeknek, hogy testközelből találkozhattak a mesékből már jól ismert több száz kilós medvékkel, majd etethették őket a büfében kapható mézzel, hosszúnyelű fakanál volt biztosítva.
Láthatták azt is, hogyan keresik a menedéket a lombos fák árnyai alatt a mackók, hogyan játszanak önfeledten a tóban. Szerencsére voltak, akiket odacsalogatott a méz illata a kerítéshez.
A gyerekek nagyon élvezték a programot. Megfigyelhették a farkasok között kiépült hierarchiát.
Majd egy nagyot játszottak a fák árnyékában a csodásan felszerelt játszótéren.
Végezetül felszálltunk a buszra, voltak, akik emeletes buszon utazhattak, s meg sem álltunk hazáig!
Igazán tartalmas, élményekkel teli délelőttöt tudhattunk magunk mögött.
Gelsiné Zsurka Zsuzsa
óvodavezető

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET

Kedves Szülők!

A Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvodában, a Nefelejcs csoportban
2019. augusztus 28 – án 16 órától
szülői értekezletet tartunk az újonnan beiratkozó gyermekek szülei részére.
Mindenkit szeretettel várunk és megjelenésükre számítunk.

Óvó nénik

Iskola

Tanévzárás az eredmények tükrében

2019. június 14-én 268 tanuló fejezte be a 2018/2019. tanévet.
Tanulóink közül kitűnő tanulmányi eredményt 32, jeles eredményt 23 tanuló ért el, 9 tanuló pedig nem tudta teljesíteni a tanév követelményeit egy vagy több tantárgyból, ők javítóvizsgára vagy évismétlésre kényszerülnek.
Végzős tanulók közül jutalmat kapott a ballagási ünnepélyen:. Balogh Nóra (8.b), Csató Gergő (8.b), Katarov Réka (8.b), Matusek Kitti (8.b), Nagy Nikolett (8.b), Vaszi Krisztina (8.a).

Felvételi eredmények
Nyolcadikosaink januárban írták meg a központi felvételi vizsgákat, melyet a tavasz folyamán további írásbelik és szóbelik követtek. Tanulóink a következő iskolatípusokba jutottak be a felvételik során:
- gimnáziumba: 6 fő
- szakgimnáziumba: 19 fő
- szakközépiskolába: 7 fő
Hatodik évfolyamról 10 tanuló folytathatja a sikeres felvételi vizsga után tanulmányait az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban.

Kompetencia mérés
A májusban érkezett tavalyi kompetencia mérés eredményeire e tanévben is büszkék lehetünk, amelyek tavalyi nyolcadikos és jelenlegi hetedikes tanulóink eredményei.
Jelenlegi 7. évfolyamunk eredményei matematikából:
Valamennyi iskolatípus átlagai közül csak a 8 évfolyamos gimnáziumok teljesítettek jobban. Sokkal jobb eredményt értek el tanulóink, mint az országos átlag vagy a budapesti általános iskolák átlaga.
Szövegértés területen pedig az országos szintet elérve, s az általános iskolák átlagát meghaladva teljesítettek tanulóink.
Tavalyi nyolcadik évfolyam eredményei:
Matematika: a városi általános iskolák átlaga fölött
Szövegértés: országos átlagot elérve, a városi általános iskolák átlaga fölött.
A kompetenciamérések részletes eredményei megtekinthetők az iskola honlapján, az alábbi címen: http://iskola.felsopakony.hu/kozzeteteli%20lista/kompetencia.htm

A tanév legkiemelkedőbb versenyeredményei:
Országos Honismereti versenyen Hegedűs Milán 5.b osztályos tanuló 1. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Princzné Szilágyi Ilona tanárnő.
Ríger Róbert 6.a osztályos tanuló bejutott a Kozma László Országos Informatikai verseny II. fordulójába, György Gábriel 5.a osztályos volt tanulónk pedig ugyanennek a versenynek a döntőjébe. Felkészítő pedagógus mindkét esetben: Sebestyénné Fehérvári Márta tanítónő.

Helyi tanulmányi verseny eredményei:
I. helyezettek:
- Takács Gábor 2.osztályos tanuló
- Galambos Diána 3. osztályos tanuló
- Aczél Attila Armand és Szentgróti Lelle 4.a osztályos tanulók
- Erdélyi Kornél Csaba 4.b osztályos tanuló

Kiemelt programjaink a tanévben:
Újdonság volt az őszi Pályaorientációs nap, melyen többféle szakmával, hivatással ismerkedhettek meg tanulóink.
E tanévben is megrendeztük a Hagyományok napját, ezúttal külső helyszíneken:
10 helyszínen (Kiállítás, Rákóczi jegyében, Gasztronómia, Teák, fűszerek, Gyógynövények, Népi hangszerek, népdal, Fonás, szövés, Mesterségek, Magyarok a történelemben, Találós kérdések, szólások, közmondások, Kukoricamorzsolás) 10 féle ismeretanyaggal találkozhattak tanulóink.
A nap lebonyolításáért külön köszönetet mondok minden támogatónak, résztvevőnek, és szervezőnek. Külön köszönöm Nagyné Pál Tünde néni szervező munkáját, Kardos Lajos és Irénke néni segítő és sok tanulsággal szolgáló, időt és energiát nem kímélő közreműködését.

E tanév is hozott újdonságot iskolánk életében:
A már említett pályaorientációs nap mellett újdonság volt, hogy az első három évfolyamon bevezettük a Néptánc, népi játék oktatását heti 1 órában, testnevelés óra keretében. Az órákat Dr. N. Fodorné Láncz Éva kolléganő vezette.
A tanév során több témanapon és projektben vettünk részt: digitális témahét, fenntarthatósági témahét, víz témahét. Hetedikes tanulóink Határtalanul kiránduláson vehettek részt.
Folytattuk az öko programot, mely keretében 440 kg műanyag kupakot, közel 15.000 kg papírt, száraz elemet és több autónyi elektronikai hulladékot gyűjtöttünk.
A tanévzáró ünnepélyen legjobb tanulóink díjakban részesültek.

Díjazott tanulók:
Jó tanuló, jó sportoló-díjat kapta: Kruppai Norbert 6.b osztályos tanuló;
A Felsőpakony Jövőjéért Egyesület díját kapta: Pőcze Máté 7.b osztályos tanuló;
Az Iskoláért-díjat kapta: Kádár Ferenc 7.b osztályos tanuló;
Herman-díjban részesült: Dömény Gergely 6.a, Simkó Rita 4. a és Varró Léna 4.b osztályos tanuló;
Az Év tanulója-díjat kapta: Papp Csobánka Emese 5.a osztályos tanuló.

Gratulálunk minden jutalmazott tanulónak, sok sikert kívánunk a továbbtanulóknak, köszönjük a szülők és segítők alkalmankénti vagy egész éven át tartó támogatását!
A nyári szünetre mindenkinek jó pihenést kívánok!

Matisz Zsolt igazgató

Hangszerbemutató a Mesevár óvodában

Június 12-én a Mesevár Napköziotthonos Óvoda mesébe illő környezetébe csöppentünk a zeneiskolai hangszerbemutató okán.
Meglepetten konstatáltuk, milyen sok fegyelmezett, csillogó szemű, aranyos gyermek érkezett ez alkalomból a tornaterembe.
Érdeklődve mértek fel bennünket, helyet foglaltak és várták a csodát…
A zenész csoport tagjai: Antal Fruzsina, Vasvári Boglárka, Szente Laura Dalma, Szőrfi Vivien Jázmin, Papp Csobánka, Nagy Regina voltak.
Nagyon készültek erre az alkalomra, ügyesen, muzikálisan zenéltek, mutatták be, mennyire sikerült elsajátítaniuk a hegedülés, citerázás tudományát. Mindenki együtt énekelt, táncolt az ismert dallamok felcsendülésekor.
Jól éreztük magunkat, elrepült az idő. A végén tehettünk egy sétát a régi csoportszobákban. Finomságokkal kínáltak bennünket.
Ez az emlék sokunk szívében megmarad.

Íme, néhány élménybeszámoló:

„Jó érzés volt az óvodába vissza menni és látni a csopotomat. Máskor is szívesen visszamennék!”
- Vasvári Boglárka 3.o.

„Nagyon cukik és aranyosak voltak az ovisok. Az előadás, a hegedő és a citera is nagyon tetszett.
Az ovisok ügyesen játszották el a dalok játékát. Nagyon örülök, hogy láthattam ezt a műsort!”
- Galambos Diána 3.o.

„Az óvodában sok jó élményt szereztem. Furcsa volt visszatérni, de nem sok minden változott. A gyerekek nagyon csöndesek, fegyelmezettek voltak. És az óvónénik is nagyon kedvesen fogadtak minket. Nagyon jó volt ott lenni! Jó volt, hogy egy kicsit óvodás lehettem!”
- Nagy Regina 5.o.

„ Jó volt újra visszatérni az óvodába. A csoportom nem sokat változott, de minden olyan picikének tűnt. Köszönjük a gyerekeknek, hogy figyelmesen és türelmesen végighallgatták előadásunkat. Máskor is szívesen visszajövünk.”
- Papp Csobánka 5.o.

Katolikus

Ha itt lettél volna

Pünkösdkor templomunkban is megünnepeltük a Szentlélek eljövetelét.
A következő vasárnap már a Szentháromság ünnepe volt. A Szentháromság lényegét a mai ember számára XVI. Benedek pápa így fogalmazta meg:„Az ember, Isten képmása, a szeretetben lesz először teljesen önmaga. Az örök Atya irántunk való szeretetében elküldte saját Fiát hozzánk, és a Szentlelket ajándékozta nekünk, hogy Isten gyermekeivé tegyen bennünket.
Szentháromság vasárnapját követi az Úrnapja, az oltáriszentség ünnepe. 2019. június 23-án volt az ünnepi szentmise és körmenet templomunkban.
A körmenetben körülvittük – kísértük az oltáriszentséget a négy égtáj felé, az oltárak fölé virággal feldíszített sátrak között. Közben minden oltárnál rövid szertartás – evangélium, éneklés és áldás – részesei lehettünk.
Hittel, méltósággal, alázattal jártuk és hallgattuk az evangélium igéit.
A nyári munkák, szabadságok közben készülünk a templomunk felszentelésének 25. évfordulójára.
2019. szeptember 15-én 14 óra 30 kor ünnepi körmenet …
A Fájdalmas Anya tiszteletére bemutatandó ünnepi szentmise 15 órakor kezdődik, melyet Snell György Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke mutat be.

Minden kedves olvasónak kívánok szép nyári napokat, jó pihenést.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök.

Református

Gyülekezeti hétvége a református gyülekezetben

A Felsőpakonyi Református Gyülekezet életébe már évek óta beépült egy családos hétvége, ami kezdetben Balatongyörökön, majd Fülöpházán, majd gyülekezeti hétvége néven Tahiban került megrendezésre. Ebben az évben is 48 személy részvételével május 24-26 között Tahiban, a Sion Hegye Református Konferencia-központban gyűltünk össze.
Minden évben izgalommal várjuk ezt a találkozást és együttlétet, ahol a családok legfiatalabb tagjai a legidősebbekig felszabadultan, derűsen tölthetik ezt a három napot.
A festői szépségű táj csendjét semmi sem háborgatja. A madárdal és az étkezéshez hívogató kolomp, valamint a gyermekek kacagása játék közben csodálatosan beépülnek ebbe a környezetbe. Az öreg fák között kanyargó lépcsők a hegytetőn épült kápolnához vezetnek. Találkozási hely az Istennel, ahol az Ő Igéje hív, Igéje szól, megszólít minket. Jó elcsendesedni és lélekben az ÚR Jézus Krisztus lábaihoz telepedni. Jó az Ő jelenlétében lenni, mert Ő mondja:” Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” Ő már vár ránk és mindent előkészít: az igei alkalmakat, a gyülekezetünk lelkésze és meghívott igehirdetők által tolmácsolt üzeneteket, tanításokat, valamint a mi szívünket is mindezek befogadására.
Az érkezés után a program mindig egy esti áhítattal kezdődik, amit bemutatkozás, igés lapok kiosztása és felolvasása követ. Este kerül sor egy csoportos beszélgetésre is, ahol mindenki kitárhatja a szívét, és elmondhatja, hogy mivel érkezett. Megoszthatjuk Istennel és egymással gondjainkat, problémáinkat, de örömünket is. Ő bátorít erre, hogy minden gondunkat Őreá vessük, mert Neki gondja van reánk. A vasárnapi záró istentisztelet után újra összegyűlünk Úgynevezett „morzsaszedegetésre”. Ekkor már azt mondjuk el, ki hogyan távozik, mit kapott, mit visz magával. Jó érezni a különbséget: a megfáradt, megterhelt vagy elcsüggedt lelki állapot (ahogy érkeztünk) és a megújult, felszabadult, békességet nyert lélek öröme (amivel távozunk) között. Minden igei alkalmon felcsendülnek az Istent dicsőítő szebbnél szebb énekek, de a „morzsaszedegetésnél” mindenki az általa választott énekverssel adhat hálát Istennek. Ezen a hétvégén Igét hirdettek: Vizi János lelkipásztor, Kakócz József – a Bp. Kelenföldi Református Gyülekezet presbitere. Előadást tartott a Misszió témakörről: Ablonczy Zsolt ny. lelkipásztor Kispestről. Elhangzott egy bizonyságtétel is Deme János részéről. Nehéz szavakat találni, amivel erről beszélni lehetne. Ezt hallani és átélni kell. Egy vallásos gyermek élő hitre jutása, majd a megváltott ifjú harca testi, lelki próbák kereszttüzében. De ő csak egy áldott eszköz, hogy meglássuk Isten csodálatos lényét, Akinek szeretete, kegyelme, irgalma, gondviselése, és hatalma mindenre kiterjed, és ha az ember a halál árnyékának völgyében jár is, Ő vele van. Egy filmvetítés is része volt a szombat estének.
Megemlítésre méltó a lelki táplálék mellett a testi táplálék is, a finom ételek, sütemények, amit jó étvággyal, hálaadással fogyasztottunk el. A programot kiegészítették a játékok, a sport, séták, beszélgetések és pihenéssel töltött órák. Jó volt együtt lenni, testben és lélekben épülni. Mindezért Istené a dicsőség!

Szabó Magdolna gyülekezeti tag
+1 kép, még kérdéses…

Ünnep a gyülekezetben

Hála az Úrnak gyülekezetünkben évről évre vannak fiatalok, akik készülnek a konfirmációra, azaz a Krisztushoz és a református egyházhoz való tartozásuk megerősítésére. Két éven keresztül járnak konfirmáció előkészítő foglalkozásokra, ahol ismereteket szereznek Istenről, Jézus Krisztusról, a Bibliáról, református hitelveinkről, énekeinkről. A presbitérium előtt levizsgáznak a szerzett ismeretekből, majd a gyülekezet előtt fogadalmat tesznek arról, hogy Jézus Krisztus igaz követői, református keresztyén anyaszentegyházunk hűséges, úrvacsorával rendszeresen élő, szolgáló és áldozatkész tagjai lesznek.

Idén május 12-én került sor az ünnepi konfirmációs istentiszteletre. Két kedves fiatal állt előttünk meghatottan, hiszen életük első, de egyben legfontosabb döntését hozták most meg: a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak. Asztalos Bence és Fábián Botond mindenki számára ismert a gyülekezetben. Szüleikkel együtt rendszeresen jártak az istentiszteletekre, mindig lehetett rájuk számítani a gyermek-istentiszteleteken, a hittan táborokban. Vizi János lelkész úr a prédikációban a kitartásra hívta fel a figyelmüket Lukács evangélistát idézve: „Ha kitartotok, megmentitek lelketeket.” (Lukács 21,19.) Az eskütétel után a lelkész úr egy-egy Igével köszöntötte az ünnepelteket, majd a gondnok köszöntő szavai következtek, aki többek között elmondta, hogy ebben a két fiatalban látja a jövő presbitereit. A presbiterek köszöntője után felcsendült az ének a kórus előadásában: „Záporként hull majd az áldás…” Megható volt, amikor elsőnek a két fiatal járult az Úr asztalához a családtagokkal együtt.

Az istentisztelet végén fénylépek készültek e neves alkalom megörökítése céljából.

Gratulálunk, Bence és Botond! Ne feledjétek soha: a konfirmáció akkor igazi, ha valóban Krisztus hűséges követőjévé válunk, és református egyházunktól nem távolodunk el soha.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+1 fotó

Könyvtár

Családi Táncház

Június 1-jén ezzel a meghívóval vártak minket a „Járd ki lábam…” néptáncsoport tagjai és vezetőjük N. Fodorné Láncz Éva. „Megnézzük! Ez valami új meglepetés!” - mondogattuk egymásnak a meghívót olvasva! Családi Táncház… ígéretes a program!
Olyan megható, családias… szeretteljes… nem találok rá szavakat! A meglepetéstől szinte elkábul az ember, ahogy a fiatal szülők gyermekeikkel folyamatosan, megállás nélkül táncolnak, forognak, mondókák, népdalok szövegére. Mekkora munka lehet ez mögött, így összehozni ezt a két korosztályt! Mi, akik már ebben fizikailag részt sem vehetünk, tudjuk-e értékelni, megbecsülni ennek jelentőségét? Szerettem volna egy-egy dal címét vagy játékot felírni, de ebben a forgatagban és az élmény hatására lehetetlen volt. A szülők és a gyermekek boldogok voltak, ez a legtöbb, amit el lehet érni az életünkben.
A következő óra a felnőtteké volt. A gyermekeket kézműves foglalkozásra várták, felügyelettel. Nélkülük ez az egy óra már más hangulatban zajlott, de a fiatal szülők ügyessége, fáradhatatlansága így is felejthetetlenné tette ezt a vidám forgatagot. Én ide született pakonyi vagyok, de megvallom, a Klemencz Öcsin kívül nem ismertem fel senkit. A szomszédaim segítségével már ismerősebbé vált a terep és örömmel láttam, hogy megnőttek az ismerős családok leszármazottai, az új betelepültek pedig ügyesen és könnyebben illeszkednek be egy új közösségbe. Ennek ezért óriási a jelentősége! Drága Éva, hogy köszönjük meg Neked ezt az áldásos munkát?
Nagyon szép volt ez az este! Világunkban átrendeződtek és átértékelődtek a dolgok, ezért is van szükségünk ezekre az élményekre, ahol az ilyen program nem üzlet, ahol a háttérben egy édesanya varrogatja a néptáncos ruhácskákat, ahol a becsület, a szeretet és a szorgalom egyszerű szavakkal kifejezhetetlen!
Köszönjük a közösségi ház dolgozóinak a szervező munkát, a résztvevőknek pedig az élményt, amit kaptunk tőlük!

Cseh Rózsa
+3 kép

Civil

MIKKAMAKKA TÁBOR

HÉTVÉGÉN MEGÍRJÁK

FJE BESZÁMOLÓ MÁJUSRÓL ÉS JÚNIUSRÓL

Két hónap csöndes munkájáról:
Ki-kijárunk az Emlékparkba, küzdve a természettel, ami hol eláraszt növényi bőségével, hol meg sanyarúsággal küzdünk. Vagy locsolunk, vagy irtunk. Állandó karbantartást igényelne. A tavalyi és a tavaszi aszály megkurtította elültetett fáink létszámát. Elpusztult a diófa, a tiszafák és a kanadai díszjuhar. Helyébe Kocsis Marika adott néhány szederfa gyereket, amit elültettünk. Négyből kettő csak megmarad! Kerti növényeink kedvenc csemegéi a határ rovarjainak. Élvezettel falatoznak a virágok szirmaiból és a fák leveleit is csonkra rágják. Folyik a harc közöttünk, de az a gyanúm: vesztésre állunk. Most, hogy a Bázishoz vezető utat építették, azt is tudomásul kellett vegyük, a gépek nem kímélték a parkot. Ott fordultak, tolattak, ahol csak tudtak. Mivé lett a sövényünk?!

Május 10-én hozzájárultunk a Herman Ottó Általános Iskola Hagyományőrző Napjához. Hagyománykutató Akadályversenyük egyik állomásaként mi az ősi Pakony történetét állítottuk be ismeretterjesztő előadásunkba, és mert valaha a Rákóczi szabadságharc egyik csatájának is helyszíne volt a Pakony-puszta, így II. Rákóczi Ferencről is szót ejtettünk, lévén Rákóczi Év. Igaz, roppant keveset, mert a kezdeti tíz perces előadás a végére már 3 percre szűkült. Távol voltak az állomások és a gyerekek már az elején csúsztak az elérésükkel. Nagyon érdekes elképzelés volt, és a jövőre is tanulsággal szolgált azzal, hogyan lehet jobbá tenni!

Májusban kilátogattunk a Kerty Party gyermeknapi eseményeire, mint ahogy a Juniálisra is, de sátrat nem állítottunk. A fiatalok dolgoztak közülünk, az idősek a meleget nem bírják, így nem volt sikere az invitálásomnak, amit meg kell, hogy értsek jómagam is.

Önkormányzati Pályázatunkra 250 000.- Ft támogatást kapott egyesületünk. Folytathatjuk a Tanösvény további elemeinek gyártását. Pótolni tudtuk a saját elhasznált, de az asztalosmunkához feltétlenül szükséges gépeket is. Reméljük, hogy a Fájdalmas Anya Katolikus Templom 25. Jubileumának megünneplésére felállíthatjuk a Piac téren a 4. elemet. Oldalán elmesélve a templom megvalósulásának történetét: mi így szeretnénk hozzájárulni az ünnepi eseményhez!

Június 4-én Trianonra emlékeztünk a Mártírok Parkjában. Tizenegyen voltunk, akik a Nemzeti Összetartozás Napján elénekelve a Himnuszt, emlékeztünk a múltra, amelyet összekötöttünk a jelennel. Néhány mondat az elhangzottakból:

„A haza minden előtt! – volt sokáig a nemzet jelmondata és máig érvényes legtöbbünknek. De azt is tudjuk, mint fényt az árnyék, úgy követte a hazaszeretetet a hazaárulás. Az önfeláldozást az önérdek. A történelmünk századaiban egymással küzdött mindig ez a kettősség”….” Uralkodóink többsége viszálykodások, hatalmi bel-és külharcok nyomása alatt vesztegette a hazát néhány valóban erőskezű, céltudatos királyunk felépítményét romba döntve, hogy végül elveszítsük nemzeti függetlenségünket is. A szabadságért harcolókat, az igazán nagyokat és elhivatottakat, mint Hunyadi és Rákóczi, vagy a 48-as és az 56-os hősök: elárulták, cserbenhagyták, sőt el is feledték azok, akiknek a pillanatnyi érdek mindig fontosabb volt”… „Magyarország ma is nagy lehetne, ha IV. Béla mögé felsorakozik az egész magyarság Batu kán ellen! Ha 1526-ban egymást segíti a nagyurak összegyűjtött serege Szulejmán ellen és nem remél hasznot a király vesztéből! Bávatagon nézték, hogy fosztja ki az országot a török! Mint ahogy fegyvert letéve nézték az őszirózsás Károlyi Mihályék, hogy rabolja ki az országot a román!… Mindezt megkoronázta a 2 világháborúban elszenvedett vereség, s a szovjet megszállás.”

„A 20. században nálunk fikarcnyival sem jobb népek hozták el számunkra a felszámoltatás rémségét. Nem volt kegyelem, mint ahogy igazságosság sem! Évtizedekbe került, míg felfogtuk és elismerjük: végső temettetésünk megakadályozója, az újjászületés megteremtője az a Horthy Miklós volt, aki kormányában az ország legjavával vette körül magát, s mint a Kiegyezés nagyjai 1867 után, holtából hívta vissza a nemzetet. De sajnos, mi mindmáig támadjuk a nálunk nagyobbakat, erősebbeket.” …

” Ezen a napon emlékezzünk a fájdalomra, a megcsonkított országunkra, az elszakított nemzettestvéreinkre, a megnyomorított lelkünkre! De tudatosuljon bennünk: a történelem nem ért véget! A veszély „véres kardját” hordozzák előttünk már évek óta, figyelmeztetve bennünket: Új megpróbáltatás közeledik! Ismét fenyegetve az ország, életmódunk, függetlenségünk, szabad döntéseink függnek tőlünk! Azok sodornak bajba minket, akiknek hittünk eddig. Már a kétezres évek elején megszületett a „nagy” szabadgondolkodók és pénzelőik döntése: Magyarország 85 millió bevándorló befogadására képes a területén! Óriási veszélyben vagyunk! Már nem arról van szó, hányfelé szakadunk, mennyien maradtunk a világban, hanem arról, hogy eltűnünk abban az alaktalan tömegben, amivé szánnak bennünket!”…

„Tanuljunk a múltból! 2010 óta szemünk előtt emelkedik az ország az elveszettségből, kicsiségéből teremtve erényt. Már voltunk egy birodalom részesei és óriásit vesztettünk vele. Maradjunk inkább magyarok a magunk szorgalmas, életerős közösségében, ahol összetartozunk, ahol nincs helye kisszívűségnek, irigységnek! Trianon erre figyelmeztessen bennünket, és higgyünk Magyarország feltámadásában!”

Június 21-én az iskola évzáró ünnepségén ismét átadtuk egyesületünk Különdíját, a 20.000.- Forintot az iskola arra érdemes tanulójának: Pőcze Máténak! Gratulálunk neki és Isten segítse őt olyan kiváló felnőtté, amilyen szorgalmas, törekvő, jellemes ifjú most!

Durkó Éva

+1 fotó pont portré…

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület beszámolója

A május szomorú eseménnyel kezdődött: Kuruczné Terike temetésével.
Délután, 02-án megnéztük az Operettben Molnár Ferenc Liliomfi című darabját, melyet egy amerikai zeneszerző zenésített meg. A hagyományos Tavaszi koncerten is részt vettünk.
09-én énekkari próba volt és kötetlen beszélgetés.
A községi rendezvényeken mindig képviseljük egyesületünket, az iskolában is részt vettünk a Herman Napokon, a Kardos Lajoséknál történt látogatáson is. Ez egy részletes leírást, riportot igényel.
11-én Karcagon, a VI. Országos Művészeti Fesztiválon énekkarunk egy szép emléklapot is kapott.
14-én Újhartyánban voltunk, Hefler Gábor atya kiállításán. Szeretettel fogadtak minket, maradandó élmény volt!
16-án és 26-án klubtársunk, Krizsa Ferencné Ica jótékonysági futásokon vett részt (ALDI, KOLOR), büszkén mutatta az érméit, pólókat. 10 km-es távokat lefutni nyugdíjasként – ezt nem is lehet megmagyarázni. Ica nagyon aktív, részt vesz kertbarát egyesületek versenyén, komoly helyezéseket ért már el.
23-án vezetőségi ülés és énekkari próba volt.
30-án az énekkari próba után szomorúan hallottuk, hogy meghalt Fazekas Feri, klubtársunk. Egy új belépő, Pusztai László köszöntött minket.
Június 1-jén Cserkeszőlőn voltunk, énekkarunk itt is fellépett. Krizsa Ica itt is lefutotta a távot, majd 08-án a mentősök javára kitűzött versenyen is részt vett, sikeresen!
06-án énekkari próba volt.
13-án az énekkari próba után a juniálison való való részvételünket beszéltük meg, majd a színházi bérletek kiosztására került sor. A programok ígéretesek: Csárdáskirálynő, János vitéz, Menyasszonytánc, Isten pénze – nagy öröm számunkra ez a lehetőség!
20-án Tiszakécskén voltunk, énekkarunk fellépett az ottani Nyugdíjas Találkozón.
22-én kint voltunk a juniálison, a szokott helyen. A vihar előtti szokatlanul nagy hőséget is elviseltük, örültünk, hogy együtt vagyunk! Vendégeinkkel, a két gyáli nyugdíjas csoporttal már jó ismerősökként köszöntöttük egymást. Énekkarunk ügyesen összeválogatott népdalokat énekelt, gyáli barátaink humoros hangulatot adtak a programjainknak. Meghatóan kedvesek és ügyesek voltak a „Járd ki lábam…” kis néptáncosai.
27-én vezetőségi és énekkari próba volt. Értékeltük a hónap eseményeit, a juniálisra is jó volt visszaemlékezni. A végén névnapokat is ünnepeltünk – László, Margit – rohan az idő, kedves klubtársaink! A mi családias összejöveteleinken a klímavátozást is könnyebben viseljük el.

Cseh Rózsa

Jó napot kívánok Timár Barbara Éva vagyok Felsőpakonyi lakos.

(EZZEL MÉG LESZ DOLGUNK ÁTÍRNI)

Azzal az indokkal kerestem fel önöket, mert a drága nagymamám névszerint Brigancz Jánosné (76) úgyszintén Felsőpakonyi lakos megkért rá hogy jelezzem önök felé, hogy az Agorába bele szeretné írni a Pakonyi Polgár őrök segítségét és tiszteletre méltó együtt működését. Név szerint: Kállai Zsolt, Rózsa Norbert, Vitéz Attila. Azért gondolta nagymamám ezt megosztani a Pakonyi lakosokkal, mert a kedves polgárőrök 2019. június 9.-én segítőkészségűek voltak, segítették a mentősők munkálatait. A kint lévő szolgálatot teljesítő polgárőrök a kivilágítatlan Rét utcában, világították a mentősöknek, az utat este fél 11-kor, és ezt megelőzöen az eltévedt mentősőket, oda irányították a nagymamám házához. Drága nagymamám, 2 napja tért haza a Dél Pesti kórházból és ez volt az első kívánsága hogy szóljak önöknek, hogy ha lehetséges be kerülhessen az Agorába ez az aprócska köszönet.
Remélem mindent pontosan írtam és be kerül az Agorába. Előre is nagyon szépen köszönöm válaszukat. 🙂
További szép napot!
Üdvözlettel :
Timár Barbara Éva

Kerty Party 3

Ragyogó napsütés várta azt a több mint 1500 embert, akik május 18-án, szombaton kilátogattak a Felsőpakonyi sportpályára. Az előző nap felállított sátrak, sörpadok és asztalok, a hajnalban épülő professzionális színpad és hangtechnika már messziről hirdették, hogy valami különleges készül. Egy közel egy éves előkészítő munka, egy igazi összefogás eredménye. Reggel kilenckor már szépen gyülekeztek kisebbek és nagyobbak, hogy egy jótékonysági focikupa keretében mérjék össze tudásukat. De ekkor a sportpálya többi területén is javában megindult az élet. Alighogy letette a mikrofont Nagy János, Felsőpakony polgármestere, máris a színpadra jött Misi bohóc, fellobbantak az első gyufalángok a főzőverseny csapatainak tűzifái mellett, és a bírók is belefújtak a sípjukba a focipálya partvonalánál. Kicsik és nagyok kedvükre válogathattak a színes programok forgatagában, unalmas perce csupán annak lehetett, aki egy fa hűvös árnyékában, plédjére ledőlve pihent. Coca-Cola mászófal, katonai fegyver -, és ruhabemutató, Eisberg ügyességi játékok, arcfestés, sminkelés…várták azokat, akik a vásári forgatag kavalkádjában egy másfajta aktivitásra vágytak. A finom gyros, töltött káposzta, frissensült pizza , kürtőskalács pedig az orrot és az ízlelőbimbót gyönyörködtették. S hogy a fül, a hallás se maradjon ki a jóból, a színpadon sorra követték egymást a neves előadók: Misi bohóc,100 Tagú cigányzenekar kamarazenekara, Egy5egy zenekar, JackKaraoke, SuperStarsky, Kerozin, Koktél Marci, DJ Kiss Zoli, JamLand.. Azért pedig, hogy a koncertek közötti percek is színvonalasan teljenek, Peszeki Zoltán és Erdei Csaba műsorvezetők felelte.k Közben a lelkes főzőcsapatok bográcsaiban rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek. Eközben persze a focipálya sem maradhatott üresen. Öt futballegyesület több mint 100 gyermekfocistája mérkőzött meg egymással, A vándorkupát a Kastélydombi SE vihette haza. Gratulálunk minden résztvevőnek! A közel 12 órán át tartó örömteli nap igazi csapatmunka eredménye volt. Felsőpakony polgármestere, helyi és környékbeli vállalkozók, régi és új aktivisták közös munkájának gyümölcse lett egy olyan nap, ahol a sportolás, zenélés, ügyességi és kézműves programok vagy akár főzés keretében egyszerre találkozhattunk barátainkkal, és egyszerre átélhettük a közösség örömét. KÜLÖN KÖSZÖNET a támogatóknak: Felsőpakony Önkormányzata, Gyermelyi Zrt., Eisberg Hungary Kft., BioFungi Kft.,Kotányi Kft., Coca-Cola Adry Gyros Mixen Kft., DEKóra Pigmentum Kft., Parkett-Zóna Kft., Tikkadt Szöcske, Tündérvíz. KÖSZÖNET MINDEN RÉSZTVEVŐNEK ÉS AKTIVISTÁNAK! Találkozunk 2020-ban!

Mikolay Henriett

Sport

Foci a hétvégén

Csongrádi karateverseny

A Felsőpakonyi Kurosawa Dojo két fővel képviseltette magát június 22-én Csongrádon, a VII. Pünkösd Kupán.
Tóth Bálint és Uzsoki-Tóth Lilien is a 2. helyezést hozta el csapatunknak.
Kemény küzdelmek voltak. Gratulálok a gyerekeknek!
A munka folyik tovább nyáron is! Júliusban karatetáborba megyünk Szentesre, ahol egy japán karatemestertől tanulhatunk, Satoshi Yui Shihantól! Övvizsgáinkra is készülünk!
Osu! No seishin! Soha ne add fel!

Gabi sempai

+pár kép

Hátbelső

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Köszönöm a családom és magam nevében, hogy június 5-én elkísérték velünk utolsó útjára férjemet, Farkas Ferencet. Elhozták a megemlékezés gyönyörű virágait és gyászunkban osztoztak.

Farkas Ferencné és családja

Fazekas Ferenc búcsúztató

Szombaton még a helyi lottózó előtt találkoztunk. Ugyan miről érdeklődött volna, mint a sportról, a focicsapatról, a lehetőségekről, a jövőről. Vasárnap pedig jött a sajnálatos hír. Nehéz volt elhinni, s talán még ma sem fogtam fel, hogy sem emberként, sem sportvezetőként nem kérhetek tőle többet tanácsot. Hogy nincs több sztori, hogy nincs több hétfő reggel, amikor egy kávé mellett az újságot lapozgatva kielemezzük a hétvégi eredményeket.
A mester, aki ott volt mellettünk az első lépéseinknél a futballpályán. Aki évtizedeken át játékosként, edzőként, majd vezetőként is megmutatta: hogyan lehet szívvel-lélekkel dolgozni egy célért. Egy örök szerelemért. A futballért, a felsőpakonyi futballért.
Már nincs többé.
A hír hallatán a hivatalban egyik kolléganő könnyező szemekkel lépett be az irodámba, és csak ennyit mondott: itt született, itt kötött házasságot, és itt is halt meg…
Igen. Pakonyhoz kötődött az egész élete.
Felsőpakonyon élt Felsőpakonyért! Önkormányzati képviselőként éppúgy, mint sportolóként, sportvezetőként. Családja mellette állt minden téren. Másképp nem is lehetett volna elérni mindazt, ami Feri bácsi nevével egy emberöltőn át összefonódott.
Több mint ötven éve, hogy az első felsőpakonyi mezét magára húzta. 1981-ben már a felnőtt csapat játékosa és edzője volt. Majd edzőként főszerepet vállalt abban is, hogy a pakonyi futball életében a 2000-es évek elején egy új korszak, egy új dimenzió kezdődjön.
Hosszú évek küzdelmei után 2003-ban a megyei másodosztályba vezette a felsőpakonyi csapatot, majd már a sportegyesület elnökeként egy újabb lépcsőfok megtétele sem jelentett akadályt: a felsőpakonyi sport történetében először a megyei első osztályba juttatta a sárga-kék mezes gárdát.

Hosszú éveket dolgozhattunk együtt. Tanultam tőle alázatot, szeretetet, csibészséget.
Ami a szívén, az a száján. De sosem tudtam megharagudni rá. Mert a dorgálás közben is csak a jó szándék, a lelkesedés, a hit, az elszántság sugárzott róla.
„Kiscsávó! Mit akarsz te ezzel az anyámasszony futballal!”
De szívesen hallgatnám még tőle…
Persze nem csak én vagyok ezzel így…
Sokan mondhatjuk el: az első passzoknál, az első lövéseknél Feri bácsi ott volt velünk. Tanított, okított, vagy éppen leszidott minket, de szavaiból áradt a szeretet. A labdarúgás és a felénk áradó szeretet. Valahol a gyerekei voltunk. Mi, felsőpakonyi focipalánták, focisták.
Megfertőzött minket a foci szeretetével, megtanított minket a foci tiszteletére. De egyben megtanított minket a csapattársak, az ellenfelek, a sportemberek tiszteletére.
S hogy ez a tisztelet neki is kijárt, mi sem jelzi jobban, mint amit éppen az Agora legutóbbi számában olvashattunk. A felnőtt csapat saját nevelésű labdarúgója emlékezett pályafutása első pillanatára, Fazekas Feri bácsival történő első találkozására.
A legelső edzésem, soha nem felejtem. Fazekas Feri bácsi volt az első edzőm. Klasszikus fekete-fehér tornacipőben mentem el. ,,Hogy lesz belőled futballista tornacipőben?!” - kérdezte. Nem megsértve, de éreztem, nem megfelelő a lábbelim.
Csak reménykedhetünk benne, hogy Feri bácsi még olvasta ezeket a sorokat. Talán éppen ezen sorok olvasása közben aludt el örökre. Mert akkor az álma megvalósult. A fiatal tehetségből labdarúgó lett. Feri bácsiból pedig immár legenda.
A Felsőpakonyi KSE és a magam nevében ezúton ígérem a mesternek: emlékét megőrizzük, álmait tovább visszük.
Nagy János

Hátlap

2019_06_junjul.1562572781.txt.gz · Utolsó módosítás: 2019/07/08 09:59 szerkesztette: bavegh