Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2020_04_apr

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXX. évf. 4 . szám, 2020.

Lapzárta: április 06.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

FELNŐTT HÁZIORVOSI ELLÁTÁS AZ ÚJ RENDELŐBEN

Tavaly szeptemberben, a falunapon került átadásra az új orvosi rendelő, melyben a település felnőtt lakosságának kulturált egészségügyi kiszolgálása biztosítva van. Sajnos a használatba vételi engedély még mindig nincs az önkormányzat kezében, az ÁNTSZ-bejárása megtörtént, a további szakhatósági engedélyek ügymenete még az eddigieknél is jobban lelassult. A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel nem lehetett tovább halogatni az orvosi rendelő beüzemelését, így a veszélyhelyzetből adódó polgármesteri döntéshozói jogkörömnél fogva, és a lakosság egészségének védelmében úgy döntöttem, hogy az orvosi rendelőt saját felelősségemre megnyitom.
Befejeződtek az utolsó igazítások is, és egy nagy fertőtlenítés után, március 30-a óta várja a betegeket az új orvosi rendelő a szokott rendelési időben.
Ettől a naptól tehát fizikálisan is külön vált a felnőtt és a gyermek háziorvosi ellátás, utóbbi marad a régi rendelőben.

Nagy János polgármester

+képek

KÖSZÖNET!

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a felsőpakonyi lakosok közül is egyre többen vannak, akik felajánlásaikkal igyekeznek segíteni a koronavírus- járvány elleni védekezésben.
Az összefogás jegyében

  • Finta Zoltán, az RBM Úttechnika Kft. tulajdonosa 1 millió forintot ajánlott fel az önkormányzat számára a járványhelyzet költségeinek enyhítésére.
  • Albrecht Róberttől és Tamás Pétertől 1000 db eldobható orvosi maszkot kapott az önkormányzat, melyek szétosztásra kerültek - elsősorban a helyi egészségügyi dolgozóknak -, a gyermek és felnőtt háziorvosoknak, fogászatnak, védőnőnek, a családsegítő szolgálatnak, illetve egyéb intézményeknek: óvoda, posta, gyógyszertár.
  • Siska Katalin lakos saját kezűleg varrt maszkokat juttatott el ingyenesen a Matusek boltba.
  • a Williams televízió által 30 db mosható maszkot kaptunk.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik a maguk módján segítik a járvány elleni küzdelmet!

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

A Kormány 71/2020.(III.27.) Korm. rendelete a kijárási korlátozásról
Továbbra is érvényben vannak a lakhelyelhagyást korlátozó intézkedések.
A kormány határozatlan időre meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat.

A kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes, mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.
A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.
Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.
Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.
Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.
Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között.
Be kellett zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.
A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.
A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele.
Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.
A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.
Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.
A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.
Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.
A szabályokat a rendőrség ellenőrzi, és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.
A jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a korlátozásokból, erről csütörtökönként adnak majd tájékoztatást.
A rendelet elérhető a Magyar Közlönyben.
Kérem, hogy tartsák be az előírásokat! Vigyázzunk magunkra és egymásra!
Nagy János
polgármester

VADÁSZAT-ORVVADÁSZAT

A települést körbe ölelő erdőkben a területet kezelő vadásztársaság csapdákat helyezett ki. A környéken túlszaporodtak a rókák és a sakálok. Kis vadak, fácán, nyúl már szinte nem is található.
A sakálok csapatban vadászva még az őzeket is betámadják, megölik. Továbbá a rókák és a sakálok veszélyt jelenthetnek a háziállatokra is. A csapdák kihelyezésére ezért volt és van szükség.
Kérjük, hogy póráz nélkül ne sétáltassák a kutyákat, és legyenek körültekintőek.
A vadásztársaság az általa kihelyezett csapdákat táblával jelöli meg, ugyanakkor felhívnám a figyelmüket arra, hogy a környéken orvvadászok is garázdálkodnak.
A vadásztársasághoz lakossági bejelentés is érkezett már ez ügyben, és a társaság az illegális vadászat felszámolása érdekében továbbra is várja és örömmel veszi mindazon információkat, amelyek nyomra vezethetik őket az orvvadászok kilétét illetően.
A bejelentéseket a 06-20 284-72-43-as telefonszámon tehetik meg Szabó Gábor vadásznál.

Kérjük megértésüket! Köszönjük segítségüket!

Polgármesteri Hivatal

ADÓ 1%

Településünkön lévő szervezetek, amelyeknek
adója 1%-át juttathatja. Köszönjük a segítséget!

Pakonyi Palánták Közalapítvány
Adószám: 18694150-1-13
Számlaszám: 65500116-300032137-53000003
(Mesevár Napköziotthonos Óvoda)

Egyenlő Esélyt Közalapítvány
Adószám: 18676556-1-13
Számlaszám: 65500116-11003595-00000000
(Herman Ottó Általános Iskola)

Felsőpakonyi Községi Sportegyesület
Adószám: 18675634-1-13
Számlaszám: Örkényi Takarékszövetkezet 6550011611003430

Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete
Adószám: 18754821-1-13
Számlaszám: 65500116-31136587-53000004

Felsőpakony Jövőjéért Egyesület
Adószám: 18699337-1-13
Számlaszám: 65500116-30036955-53000007

Darumadár Nyugdíjas Egyesület
Adószám: 18701610-1-13
Számlaszám: 65500116-30039294-53000015

Magyar Katolikus Egyház
Technikai szám: 0011

Magyarországi Református Egyház
Technikai szám: 0066

VADÁSZAT - ORVVADÁSZAT

Kedves Lakosok!

A települést körbe ölelő erdőkben a területet kezelő vadásztársaság csapdákat helyezett ki.
A környéken túlszaporodtak a rókák és a sakálok. Kis vadak, fácán, nyúl már szinte nem is található.
A sakálok csapatban vadászva még az őzeket is betámadják, megölik. Továbbá a rókák és a sakálok veszélyt jelenthetnek a háziállatokra is. A csapdák kihelyezésére ezért volt és van szükség.
Kérem, hogy póráz nélkül ne sétáltassák a kutyákat, és legyenek körültekintőek.
A vadásztársaság az általa kihelyezett csapdákat táblával jelöli meg, ugyanakkor felhívnám a figyelmüket arra, hogy a környéken orvvadászok is garázdálkodnak.
A vadásztársasághoz lakossági bejelentés is érkezett már ez ügyben, és a társaság az illegális vadászat felszámolása érdekében továbbra is várja és örömmel veszi mindazon információkat, amelyek nyomra vezethetik őket az orvvadászok kilétét illetően.
A bejelentéseket a 06-20 284-72-43-as telefonszámon tehetik meg Szabó Gábor vadásznál.

Kérem megértésüket!

Köszönjük segítségüket!

Nagy János polgármester

+1kép

Gyámhivatali tájékoztató

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatom, hogy a 2020. március 01-től újonnan induló gyámhivatali ügyek tekintetében az ügyfélfogadás helye és ideje az alábbiak szerint változik:

2360 Gyál, Kőrösi út 112-114. 1. emelet 102. szoba
Hétfő: 12:30-15:30
Szerda: 12:30-17:30
Csütörtök: 08:00-12:00

A 2020. március 01. előtt indult, folyamatban lévő gyámhatósági ügyek tekintetében az ügyfélfogadás továbbiakban is a 2360 Gyál, Kőrösi út 54. száma alatti épületben zajlik.

Tisztelettel:
Németh György
hivatalvezető-helyettes

Óvoda

Újszülöttek

Burkus Cintia Florenszia - 03.16.
Czirják János - 03.17.
Keresztesi Nara - 03.24.
Bagoly Bálint - 03.25.

Iskola

„… memories bring back, memories bring back you.”

- Maroon 5 - Memories (2019)

(… az emlékek visszahoznak, az emlékek visszahoznak téged.)

Sokat hallgattam mostanában ezt a Maroon számot és dúdolgattam magamban … És emlékeztem.

Emlékeztem kedves kolléganőmre, Tündére is. Őt is elveszítettem. Már csak az emlékeimben él, de ott sokszor találkozom vele.

Délutános párja lettem, amikor az iskolába kerültem és dolgozni kezdtem ott. Mindig segítőkész volt. Ismertük már korábban is egymást, hiszen Gréti lányom osztályfőnöke volt alsóban. Szülőkként is nagyon tiszteltük a férjemmel mint pedagógust. Örülök, hogy a lányom az osztályában tanulhatott. Később még szorosabb kötelék alakult ki közöttünk. Szerettem látni, ahogy tanított. Annyira letisztultan, lényegre törően, nyugodtan vezette a tanítási órákat, hogy érdemes volt figyelni rá és tanulni tőle.

A személyes üzeneteink, amiket váltottunk egymással messengeren, még ma is megvannak. Jó lenne folytatni a levelezést …

De ő befejezte az evilági harcait, küzdelmeit tavaly … Megdöbbentően hirtelen ment el. Csütörtökön még beszélgettünk délután a suli udvarán – emlékszem, ahogy a falnak támaszkodva mesélt a hétvégi tervekről … -, de szombaton délután már jött a rossz hír.

Sok szállal kötődtem hozzá. Részben folytattam a munkáját: Átvettem az osztályát, az akkori 5. a osztályfőnöke lettem.

A karácsonyi műsor előtt kérték a gyerekek, hogy Tünde néni mindenképpen legyen megemlítve – ők sem felejtik és hálásak a munkájáért, törődéséért.

A farsangi összeállításunkat is részben ő ihlette. Utolsó levelezésünkben (2019. március 3.) elküldte a Nem tudja senki című Pamkutya videót. Ennek emlékére állítottam össze a farsangi műsorunkat Pamkutya számokból.

Március 13-án, amikor utoljára mentünk iskolába (a járványt megelőzően), mi nemcsak az osztály tavalyi szereplését néztük meg videón, hanem Tünde nénire is emlékeztünk. A tavalyi ünnepre még ő készült a gyerekekkel, de már nem lehetett ott velük.

Érte égett a mécses az osztályban.

Emlékezünk rá, és az emlékeink visszahozzák őt.

Nagy Tünde Krisztina halálának első évfordulójára
Viziné Surányi Erika

+1kép

Farsang farka az iskolában

Február 21-e igen mozgalmas nap volt az iskolában. Délelőtt az alsó tagozatosok az iskola udvarán körbe vitték az általuk, illetve a szülők segítségével készített kiszebábokat, hogy ezzel intsenek búcsút a télnek. Az igényesen elkészített bábok nagy zajongás kíséretében jutottak el a tűzhöz, ahol aztán lángra kapva elvitték magukkal remélhetőleg a telet, valamint mindenféle betegséget és rosszaságot. Ezt a népszokást erősítették meg felsős tanulóink késő délután a zajongó felvonulásukkal. A pattogó tűz körül állva mindenki nagy izgalommal várta a délutánt is, hiszen ekkor kezdődött a farsangi mulatság a tornateremben.

Messziről érkeztek hozzánk a 2.b struccai, az 1.a pingvinkéi és a 2.a frissen kikelt kiscsibéit is megtalálta a tyúkanyó. Természetesen kellett egy kis nosztalgikus hangulat is, melyet a 3. osztályosok limbóhintózása teremtett meg, de a 4-esek emoji tánca visszahozott minket a jelenbe. Az osztályprodukciók után meglepetés táncospár érkezett hozzánk, akikkel együtt ropták kicsik és nagyok a népi-diszkót. Köszönjük nekik a táncházi hangulatot.

A felsősök farsangja az idén rendhagyó módon a 7-8.osztályosok nyitókeringőjével kezdődött. A Disney-mesevilág hősei (5.a) és a Pamkutyák-válogatás (6.a) jól koreografált műsora után megtanulhattunk szárazon szinkronúszni az 5.b jóvoltából. A 6.b tűztánca nemcsak a forró hangulatot jelezte, hanem kicsit a mai klímahelyzetet is sugallta. Ehhez azonban a 8.a osztály Greenpeace aktivistái rögtön akcióba léptek. Iskolánk diákönkormányzata a fellépőket csokival jutalmazta.

Majd indult a diszkó, és tornatermünk zöld szőnyege táncparketté vált, ahol nagyok és még nagyobbak ropták a táncot. Sajnos a buli véget ért, de reméljük, vele együtt a tél is, és megérkezik a tavasz.

Sebestyénné Fehérvári Márta pedagógus

A távoktatás margójára: Mobiltelefonok az iskolában - tiltott, tűrt, támogatott

A 2020. március 16-tól életbe lépett új, digitális alapú távmunkarend bevezetése okán hatalmas kihívással néztünk szembe iskolánkban. Rendkívüli gyorsasággal kellett átállni egy addig szinte ismeretlen formájú tanítási módszerre, és megtalálni azt a megfelelő oktatási platformot, amelyet pedagógusnak, tanulónak és szülőnek egyformán egyszerű használni.

Számos kérdéssel szembesültünk: milyen módszereket alkalmazzunk, hogyan csökkentsük a tanulni való mennyiségét, hogyan legyen a számonkérés, mit tegyünk, hogy ne egyhangú, hanem motiváló, izgalmas legyen a távoktatás? Hogyan dolgozzunk, hogy a gyerekeknek a következő héten is legyen kedvük leülni tanulni az otthoni bezártság közepette? Ráadásul figyelembe kellett venni azt is, hogy nem mindenki rendelkezik megfelelő digitális eszközzel. És ha mégis, akkor vajon tudja-e önállóan használni, vagy szüksége van szülői segítségre?

Mindenki élete felborult, ebben a kaotikus helyzetben még inkább igazodni kell egymáshoz, az időbeosztáshoz, a határidők betartásához. Persze mindenki igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Valakinek ez jobban ment, valakinek kevésbé. De - mint tudjuk - a jó munkához idő kell. Sajnos – egyben szerencsére – az időből most adódik elegendő. A bezártságban van elég idő arra, hogy kiforrja magát számos megoldás, és ez az események jó oldala. De hogyan lehet ebben a helyzetben oktatni?

Tantestületünk többsége a Google Classroom felületét, mint virtuális osztálytermet használja, ahol a tanulók megkapják a feladatokat, és az elkészített munkáikat ide küldik vissza, illetve ezen keresztül töltik fel a felhőalapú tárhelyünkre. Emellett a Kréta rendszer felületére is felkerülnek az órák anyagai és az elvégzendő órai, valamint a házi feladatok. Emellett az osztályok egy része által már többé-kevésbé gördülékenyen használt online csatornák, Facebook csoportok sem maradtak ki a kommunikációból.

Az alsós tanítók – a gyerekek életkorából és az elsajátítandó alapismeretek jellegéből kifolyólag teljesen érthetően – főleg kézírással készült feladatokat kérnek, amit a gyerekek szüleik segítségével lefotózva, képként küldenek elektronikusan vissza. Az alsós tanulóink pedig végképp nincsenek könnyű helyzetben, hiszen ők szinte a nulláról kezdték nemcsak a távoktatást, de az egész ismeretszerzési folyamatot, magát az iskolába járást is. Legtöbbjüknek a távoktatás első lépéseként maguknak az eszközöknek a használatát kellett elsajátítaniuk. Minden apró, eredményes lépés sikerélmény nekik, ennek köszönhetően egyre bátrabban nyúlnak már a hívógombhoz, amikor tanító nénijük videóhívásra invitálja őket, hogy együtt tanuljanak. Ugyanakkor még a nagyobbakat is sokszor rá kell vezetni arra, hogy hogyan tudják a kezükben lévő, többnyire mobil eszközeiket tanulásra használni. Sokszor nem is tudják, hogy a többmagos processzorral rendelkező, több gigabájtos mobiltelefonjuk a szelfizésen és a csetelésen kívül mennyi mindenre alkalmas lenne.

A harmadik távoktatási hét végére azért javult a helyzet: Kialakult egy napirend, realizálódott a feladott tanulnivalók mennyisége is, szinte minden szereplő, tanító és kisdiák egyaránt megtanulta többé-kevésbé jól használni az eszközöket.

A tanárok és tanulók közül is többen igénylik az élő videóbeszélgetések lehetőségét. A pedagógusok a kapcsolatfelvétel ezen formájában próbálják valamennyire személyesen, élő szóval, magyarázattal átadni a tananyagot az online térben.

Ebben a helyzetben a gyakoroltatásra, a már korábban megszerzett ismeretek elmélyítésére törekszünk, ugyanis sok olyan tananyagrész van, főleg az alsó tagozaton, amit nagyon nehéz távoktatásos formában átadni. Igyekszünk emellett a megszerzett elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetésére is fókuszálni. Szerencsére vannak olyan tantárgyak, ahol az eddig tanultak a mostani helyzetben kiválóan alkalmazhatóak.

A diákok szerint a távoktatás időben kevésbé kötött, és ez jó. Arra bizonyosan, hogy most megtanulhatják a saját idejüket beosztani. Március közepe óta van idő a reggelizésre, hiszen nem kell annyira korán kelni, sőt még pizsamában is lehet tanulni. Minden tanuló örül annak, ha izgalmas, kreatív feladatokat kell végeznie, s mindezt úgy, hogy még be sem kell mennie az iskolába, nem kell azon izgulni, hogy elkésik, bár a videóhívásokba azért most is illik időben bekapcsolódni, és a tanár által kiadott feladatokat becsületesen és időre elkészíteni. Ugyanakkor egyre inkább érzik a tanári magyarázatok, az iskolai személyes beszélgetések fontosságát, tanárokkal és az osztálytársakkal egyaránt.

Érdekes a mobilokkal, tabletekkel szembeni hozzáállás megváltozása is a rendkívüli helyzet hatására. Az iskola által korábban tiltott vagy épp csak megtűrt személyi IT eszközök most hirtelen megkapták a mindenki által támogatott szerepüket. Reméljük, a helyzet normalizálódásával nem lesznek ismét teljesen száműzve az oktatásból, hanem a most megszerzett pozitív tapasztalatok alapján merjük majd használni a továbbiakban is.

Ha el is mondhatjuk, hogy sikeresen átálltunk a távoktatásra, kihasználtunk számos lehetőséget, megtanultuk az IT eszközeinket használni, ezáltal valamennyiünk digitális kompetenciája is sokat fejlődött, mégis úgy érzem, mindez kevés. A pedagógusok többségének hiányzik a mindennapjainkat meghatározó iskolai nyüzsgés, a beszélgetések, a segítséget tőlünk váró gyerekek, de a gyerekeknek is hiányoznak az osztálytársak, az idétlenkedések, és akárhogy is nézzük, mindenkinek hiányzik az iskolai „feeling”, az élettel, zsibongással teli épület sajátos hangulata. Éppen ezért ebben a nagy kihívást jelentő helyzetben külön és még egyszer megköszönjük a szülők helytállását, hogy segítik gyermekeiket abban, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni, hogy legalább részben, velük közösen tudjuk pótolni az online kapcsolattal átadhatatlan és valójában pótolhatatlan értéket, a személyes jelenlétek varázsát.

Sebestyénné Fehérvári Márta pedagógus

Katolikus

Református

A Felsőpakonyi Református Egyházközség tájékoztatása a koronavírus járvány időszakára

„Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, és a szeretet és a józanság Lelkét” II. Timóteus levél:1:7

A koronavírus terjedése miatt a Magyar Kormány és a Magyarországi Református Egyház Zsinata közleményeinek és rendelkezéseinek eleget téve egyházközségünk alkalmazkodik a felszólításhoz! Néhány pontban összefoglalom a vasárnapokra és a gyülekezet életére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat!

- A templom zárva! Vasárnaponként a templomban továbbra SEM LESZ ISTENTISZTELET és MINDEN hétközi gyülekezeti ALKALOM (pl. csütörtöki bibliaóra) a visszavonásig ELMARAD!

- LELKI TÁPLÁLÉK! Az igehirdetés azonban nem marad el, fel lesz véve kamerán és megnézhető és meghallgatható a gyülekezet honlapján: refpakony.hu, valamint a YouTube refpakony csatornán!
Az elmúlt hónap istentiszteletei és benne a húsvéti ünnepkör igehirdetései utólag is megtekinthetőek az interneten.

- ÉRDEMES! megkeresni az interneten az mbb.hu oldalon vagy szintén a YouTube belmisszió csatornán Cselényi László nagyheti igemagyarázatos sorozatát Mi történt Jézus kereszthalála előtti héten? összefoglaló címmel.

- Megbízott gondnok. Az április 5-ére tervezett gondnokválasztásra későbbi időpontban kerül sor. Addig Csipak István a megbízott gondnok.

- Változás a Presbitériumban. A lemondott Guti Ibolya helyett ASZTALOS ISTVÁN lépett elő presbiternek.

- ADAKOZÁS. Felhívjuk a figyelmet az adakozás (Isten dicsőségére), a perselypénz befizetés és az egyházfenntartói járulék befizetésének lehetőségére, ami csak online formában, átutalással működik. Ezért kérünk mindenkit, hogy aki szeretne ilyen befizetéseket megtenni, az a gyülekezet PÁTRIA Takarékszövetkezetnél vezetett számlaszámára teheti meg, a közlemény rovatba kérjük feltüntetni, hogy milyen célból történt az utalás. (perselypénz, adomány Isten dicsőségére vagy Egyházfenntartói járulék 2020. (EFJ 2020.) Minden befizetést hálásan köszönünk! Gyülekezetünk bankszámla száma: 65500116-11000121

- TELEFONÜGYELET. A hivatali idők ideje alatt telefonügyelet működik, Hétfő és kedd 10-13., szerda–péntek napokon 13-16 óra között, de igyekszem más időpontokban is felvenni a telefont, melynek száma: 06 30 637 3190. /Vizi János lp./

- TEMETÉS. Ha temetésre kerülne sor, csak szűk családi körben lehet megtartani! A lelkipásztorral telefonon lehet a részleteket megbeszélni.

- ISKOLAI HITTAN. Az iskolai református hit,- és erkölcstan digitális távoktatás a Google Classroom rendszeren keresztül történik, az órarend alapján. Az e-KRÉTA-ban csak a heti tananyagot találhatják meg a Házi feladatok címszó alatt.

- IMÁDSÁG! Végül az imádság fontosságára hívom fel a figyelmet! Imádkozzunk a járvány minél gyorsabb megszűnéséért, a betegek gyógyulásáért, felépüléséért, a gyászoló családok vigasztalásáért, vezetők bölcs döntéseiért, mindazokért, akik aktívan részt vesznek a segítő munkálatokban (orvosok, ápolók, rendőrök, katonák, bolti eladók, vezetők és alkalmazottak…stb.) és azért, hogy minél több ember Isten felé fordulhasson hittel és bizalommal!

- AKI TEHETI, MARADJON OTTHON!!! Így tudsz segíteni a járvány terjedésének lassításában és gyorsabb elmenetelében!

Az ÚR legyen gyülekezetünk őriző Pásztora!
Vizi János lelkipásztor

AZ IGE NINCS BILINCSBE VERVE

Már négy vasárnap múlt el úgy, hogy megszólalt ugyan a harang hívogató szava, de a templom üresen maradt. A járvány terjedésének lelassítása érdekében hozott rendelkezések miatt itthon kell maradnunk. Nem lehettünk együtt a gyülekezettel a húsvéti ünnepkörben sem. Virágvasárnap, nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő – mind otthon családi körben vagy rosszabb esetben egyedül. Bezárt ajtók mögött ünnepeltünk, mint a tanítványok az első húsvétkor. Elmaradtak a nagy vendégeskedések, a locsolkodás, az ezeket megelőző előkészületek, az a nagy rohanás, ami már annyira része volt az életünknek, hogy észre sem vettük, az ünnepből éppen azt felejtettük ki, akiről szólnia kell: a feltámadott Jézus Krisztust.
Most volt időnk elmélkedni, volt alkalmunk Igét hallgatni otthonunkban. Olyan csodálatos, hogy Istennek arra is volt gondja, hogy mikor beáll ez az állapot, a technika, az elektronika segítségével egy gombnyomással ott lehetünk templomunkban, ahol üresek bár a padsorok, de Vizi János tiszteletes úr hirdeti az Igét, énekel, Varga János orgonál, Szücs Ferenc pedig hallhatóvá, láthatóvá teszi számunkra az istentiszteletet. Az Ige nincs bilincsbe verve. Urunk minden körülmények között nyújtja számunkra a lelki táplálékot. Most nincs zavaró körülmény, lelassulhatunk, elgondolkodhatunk a lényeges kérdéseken.
A virtuális istentiszteletek alatt végigkísérhettük Jézust egész szenvedés történetén, és megláthattuk magunkat a történetben: miattam, érettem, helyettem vállalta a kereszthalált. Ez volt az egyetlen út, hogy megbékéltessen minket az Atyával. A feltámadás öröme nem lehetett volna meg nagypéntek nélkül. Milyen jó, hogy ezt nem csak tudjuk, de hisszük is! Csakis így láthatjuk az élő reménységet az örök életre. Ezzel a hittel mehetünk tovább örömmel Jézussal!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+1kép

Könyvtár

Könyvtári Infó

A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház több programját kénytelenek voltunk lemondani. Az intézmény, Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által év elején elfogadott költségvetését is nagy mértékben érintették a vészhelyzet miatti intézkedések, mint minden önkormányzati intézményt. Nagy János, Felsőpakony Nagyközség polgármesterének nyilatkozata alapján, a június 20-ra tervezett települési Juniális költségeit teljes mértékben a koronavírus elleni védekezésre fordítja az önkormányzat. A közösségi ház elmaradt rendezvényeinek költségei is a védekezésre került átcsioportosításra.
A Herman Ottó Általános Iskola 5. osztályos diákjainak Március 15-i ünnepi műsorának bemutatására, és a nemzeti ünnep méltó megünneplésére már sajnos nem volt módunk. Köszönöm szépen az iskola 5. osztályosainak és osztályfőnökeiknek Tóthné Nagy Ritának és Kerecsányi Tibor pedagógusoknak a felkészítő munkájukat. Köszönöm minden felsőpakonyi intézmény vezetőjének, képviselőjének, egyesületeknek, civil szervezeteknek, hogy egyesével lerótták a Petőfi téren a kopjafánál tiszteletüket, és mégis elhelyezték a megemlékezés koszsorúit.
A közösségi ház érintett rendezvényei: a minden évben megrendezésre kerülő Tánc világnapi rendezvényünk, és a helyi általános iskolával együttműködésben megrendezendő Magyar költészet napi műsoraink elmaradtak. A Magyar költészet napjára könyvtárunk videoszavalatok beküldésére kérte a lakosokat, melyeket ezúton is köszönünk szépen.
A júniusra tervezett Könyvtári kalandtáborunk, mely harmadik alkalommal került volna megrendezésre, sajnos elmarad.
A tavalyi évben Rapné Kiss Andrea ötletére elindítottuk a felsőpakonyi Tojásfaállítást. Idén a egészségvédelmi rendszabályok betartása mellett, ünnepi műsor nélkül diszítettük fel a település II. Tojásfáját a lakosság közreműködésével. Viszont két új programot szerettünk volna idén útjára indítiani N. Fodorné Láncz Éva és a felsőpakonyi „Járd ki lábam” néptáncegyüttessel közösen. A hagyományos húsvéti locsolkodás és a húsvéti szokások bemutatása, népi játékok kíséretében, majd a május 1-jéhez kapcsolódó a természet újjászületésének szimbólumát, a Májusfaállítás szokását. Sajnálatosan kisebb programok is elmaradtak/elmaradnak idén kézműves-foglalkozások, a Kodály Zoltán Zeneiskola Felsőpakonyi és Népzenei Tagozatának rendhagyó tavaszi koncertje.
A közösségi ház rendezvényeivel probál alkalmazkodni a kialakult helyzethez, számos olyan felhívást, pályázatot teszünk közzé, mely interneten beküldhető, ezek a felhívások a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház facebook oldalán elérhetőek. Kérem, minél többen vegyenek részt ezen programjainkon, hogy könnyebben átvészelhessük ezt a nehéz időszakot.
A könyvtár átépítési munkálatai befejeződtek. A könyvtárrészleg teljesen új bútorzatot kap, mely kialakítása jelenleg folyamatban van. Tavaly év végén Filák Lászlóné, Margitka településünk könyvtárosa egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni tovább feladatait. 2020 májusától új könyvtáros kolléganővel bővül az intézmény dolgozói csapata. Egy fiatal, kedves, ambiciózus, sokrétű tudással rendelkező kolléganőt köszönthetünk majd az új könyvtár épületének átadási ünnepségén. Nagyon remélem, hogy megszeretik a olvasók, és egy aktívabb családbarát, közösségi életet tudunk segítségével teremteni Felsőpakonyon.
A könyvtár állománya az elmúlt időszakban a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral együttműködve selejtezésre került, a könyvállomány elektronikus adatbázisának kiépítése folyamatosan zajlik az adott helyzetben is.
Készülünk a 2020-as év második felére, remélhetőleg mihamarabb rendeződik a környezetünk és „visszakapjuk” megszokott életünket.

Varró-Vida Nikoletta intézményvezető

+kép

Civil

MÁRCIUS A FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLETBEN

Nem emlékszem, valaha is volt-e ilyen csöndes, eseménytelen márciusunk. A tavaszvárás mindig izgató lelki és fizikai felkészülés volt. E mostani lefojtott, visszaszorított és némileg fenyegető. Még az időjárás napról napra történő logikátlan változásai, amikor a tizenöt fokos nappali melegeket másnap hózáporok és hirtelen jövő több napos éjszakai fagyok követtek, ezek a furcsa bakugrásai a természetnek, ezek sem zökkentettek ki bennünket abból az ijesztő lecsendesülésből, amelyet a ránk törő világjárvány betörése okozott.

A számunkra mindeddig ismeretlen „Maradj otthon!” kissé fenyegetően hangzó felszólítása - amely egyszerre csak lezárt minden előkészületet, minden megkezdett ünnepi felkészülést, mindazt a tavaszi fesztiválos várakozást, amely eddig jellemezte a március hónap történéseit -, egyszerre mindent derékba tört. A tervek dugába dőltek, a szervezések leálltak, az országos programok százai, sőt, ezrei eltűntek a semmibe, valahová a „majd valamikor” kategóriájába, amely valójában azt jelenti: minden bizonytalanná vált. Időtlenné váltak a napok, a hetek, sőt, talán a hónapok is, ki tudja, meddig. Mert egy járvány, amely rohamléptekkel járja be a maga útját, nem kímél senkit és semmit, nincsenek korlátai, talán szabályai sem. Nyomában, mint egy modernkori Taigetoszról, lehullanak a mélybe a legsérülékenyebbek, a gyengeségre kárhozottak, a kortól és betegségektől gyötörtek tömegei. Mintha a természetes kiválasztódás konok törvénye kiszabadult volna rejtekéből, ahová hosszú évekre látszólag visszavonult, hogy egy időre boldog biztonságba ringasson bennünket abban a hitben, hogy az emberi tudás életet hosszabbító, beláthatatlan forrásai kimeríthetetlenek és örökké tartanak. Most pedig valamilyen erő vagy tán emberi közreműködés hatására (talán a különlegesen titkos laboratóriumok mélyéből) rászabadult a világra, s mint hajdani időkben sokszor már megtörtént valamilyen alakban, úgy most is tömegesen szedi áldozatait elsősorban az öregek és betegek köréből.

Eljött az ideje, hogy csupán az egészségügy veszélyeztetett helyzetben is áldozatos munkát végző dolgozóira, a Kormány ésszerű és időben hozott intézkedéseire támaszkodhatunk, és mindazokra, akik azért dolgoznak napról napra, hogy legyen miből újrakezdeni vagy folytatni az életünket, amint a kizökkent idő visszabillen a helyére. Minden tisztelet és nagyrabecsülés megilleti őket!

Igaz, mi, akik már megettük a kenyerünk javát, jól emlékszünk azokra az időkre is, amikor kisgyermekként átélhettük a járványos gyermekbénulás fenyegető rémét, amely a fiatalok, sőt gyermekek köréből szedte sok tízezer számban az áldozatait. Hallhattuk szüleinktől, hányan haltak meg a magyar betegségnek is nevezett (!) tüdőbaj következtében, vagy a spanyolnáthának nevezett, Európára rátörő influenza hány milliós áldozatot követelt az I. világháború után. Mégis kizökkent bennünket megszokott, gyógyszerekkel, orvosi tudással felkészült, nyugodtnak mondható világunk felfordulása: nem vagyunk védettek, nem vagyunk biztonságban, minden megtörténhet,és meg is történik. Ahogy a Föld változik, ahogy a természet változik, ahogy az éghajlat változik, ahogyan mi, emberek is változunk: a folyamatban a fenyegetettség nem tűnik el, mert csak egy a biztos: maga a változás. Javunkra vagy kárunkra, de állandó. Hozzá tartozik ehhez, hogy nagyképűségünkkel, felsőbbrendűségünk hamis tudatával mi, emberek, mennyiben járulunk hozzá ezekhez a változásokhoz?!

Visszatérve a tényekhez: egyesületünk is megsínylette ezt a hónapot. Az ünnepségek elmaradását, a viszonylagos bezártságot, az élő, feladatokkal teli kapcsolattartást. Szerencsénkre, mi vidékiek folytathatjuk az ilyenkor megszokott tavaszi kerti munkákat, így „álarcosan” bár, de a tanösvények mellett kialakított kis növénykultúrákat bővíthettük, ápolhattuk ezekben a napokban is. Itt az ideje az Emlékpark karbantartásának is. A tavalyi szárazság sok kárt tett benne, lesz mit helyreállítani a húsvéti idők után.
Tartok tőle: nehéz idők jönnek. Az országos leállás hatalmas kárt tett a virágzásnak indult gazdasági életben. Csak remélni szeretném, sikerül újra beindítani! Sok lemondás jöhet, nagy visszaesésre lehet számítani, és ez bennünket, civil szerveződéseket is érint, hisz a pénzhiány nagy úr. De reménykedem abban is: ha egyszer már sikerült, megtörténhet újra. Ezért kérem azokat, akik bennünket megértenek, céljainkkal szimpatizálnak és támogatni is tudnak elérésükben: ne feledkezzenek el rólunk! Segítsenek abban, hogy legyen Falumúzeumunk és gyarapíthassuk tovább községünk történelmének emlékeit a tanösvények folytatásában! Adószámunk: 18699337-1-13.

Durkó Éva FJE

+1kép

Sport

Hátbelső

Hátlap

Anyák napi köszöntő, Szabó Magda portré felhívás, Képgyűjtési felhívás, Kövek a könyvtár elé felhívás

Egész oldal

2020_04_apr.1587109494.txt.gz · Utolsó módosítás: 2020/04/17 09:44 szerkesztette: bavegh