Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2021_08_szept

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXI. évf. 8. szám, 2021.

Lapzárta: szeptember 10.

Szerkesztőbizottsági: folyamatos, online!

Következő lapzárta: október 8.

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

SZOGYI nem ír.

Elmarad a Falunap

Kedves Felsőpakonyiak!
A Képviselő-testület hosszas megbeszélést követően nehéz, de megítélésem szerint, felelősségteljes döntést hozott a Hagyományőrző Falunapi rendezvényünkkel kapcsolatban.
Sajnos, nem tudunk jó hírekkel szolgálni….
Sokáig reménykedtünk abban, hogy végre megszervezhetjük azt az eseményt, amit minden évben együtt várunk, hiszen ez a családok, a barátok és közösségek napja is egyben.
Szervezőként óriási a felelősség, hogy egy olyan Falunapi rendezvény, amely eddig a felhőtlen szórakozást jelentette számunkra, most a vonatkozó, korlátozó rendeletek miatt feszültségekkel teli beléptetésekről, ellenőrzésekről és egyéb kellemetlenségekről szóljon.
Nehéz volt meghozni a döntést, hiszen az előkészületek már hetek óta zajlanak, de a járványhelyzet fokozódása miatt a Képviselő-testület a lakosság egészségének védelme érdekében felelősséggel nem tudja támogatni a Falunap megtartását és vállalni a rendezvénnyel járó esetleges kockázatokat.
Bízunk abban, hogy jövőre elhárulnak az akadályok, és két év után ismét megrendezhetjük a Hagyományőrző Falunapunkat.
Megértésüket köszönjük, most az a legfontosabb, hogy maradjunk egészségesek!

Üdvözlettel,
Nagy János polgármester

Átadásra került a Felsőpakonyi Babóca Bölcsőde

Két csoportban, 28 apróságnak helyet biztosítva ünnepélyes avató keretében hivatalosan is megnyílt a település első bölcsődéje, a Felsőpakonyi Babóca Bölcsőde augusztus 23-án, hétfő délután öt órakor.
Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, így az udvarra tervezett ünnepséget a csoportszobában kellett megtartanunk. Ez kissé szűkösebb és kényelmetlenebb volt a résztvevők számára, de örömünkből nem vett vissza. Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk Felsőpakony történelmében. Megalkotni, létrehozni és végig közreműködni egy új épület megvalósulásában óriási dolog mindenki számára, aki ennek részese lehetett, legyen az képviselő-testületi tag, hivatali munkatárs, kőműves, festő, villanyszerelő vagy bárki, aki szerepet vállalt az intézmény felépítésében.
A bölcsődei elhelyezés iránti társadalmi igény folyamatosan növekszik. Az ellátás a kisgyermekes családok ellátásának kiemelt eszköze. Ma már a bölcsőde nem csupán gyermekmegőrző hely, hanem a legkisebbek intézményesített nevelésének helyszíne.

Az alábbiakban Nagy János polgármester úr ünnepi beszédét olvashatják:

„Három évvel ezelőtt a pályázati felhívás megjelenésekor még csak álmodoztunk arról, hogy végre egy régi álom és jogos igény teljesülhet a bölcsőde megépülésével.
Alig több, mint egy évvel ezelőtt, az alapkő letételénél már elérhető közelségbe került a bölcsőde átadásának várva várt pillanata. Ezúton pedig büszkén jelenthetem be, hogy a Felsőpakonyi Babóca Bölcsőde használatbavételi engedélye a kezünkben van, és a felsőpakonyi gyermekek szeptembertől birtokba vehetik a mesés intézményt.
Az épületbe lépve vidámság és szívmelengető érzés lesz úrrá rajtunk. Az összefogás, a tenni akarás és sok-sok dolgos kéz munkálkodott azon, hogy a mai napon együtt lehessünk a Felsőpakonyi Babóca bölcsőde átadó ünnepségén.
Közel 3 év megfeszített munkája és egy régi vágy teljesülése övezi Felsőpakony új gyöngyszemének, a 28 fős, két csoportszobából álló intézmény létrejöttét.
Nem volt könnyű feladat, gyakran ütköztünk akadályokba, de az épület mindig szépült, mindig új formáját mutatta be, és mi időről időre látni véltük a gyermekeket az elképzelt szép, tágas csoportszobákban.
Az elmúlt egy évben megannyi feladat, megoldandó probléma nehezítette dolgunkat, a munkát azonban még a járványhelyzet sem tudta ellehetetleníteni. Az épület megvalósításáért külön köszönet a szervezett, lelkiismeretes munkavégzésért a kivitelező Riszamon Kft-nek Illés Zoltánnak és Révész Klaudiának és alvállalkozójának, a Lőrima Kft-nek, Klemenc Marikának, Klemenc Lőrincnek és munkatársaiknak.
Továbbá köszönöm eredményes munkáját Mátyus Csaba tervezőnek, a pályázatíró MT Hardy Kft. vezetőjének, Mucsányi Tamásnak és kollégáinak, a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal valamennyi dolgozójának és a Képviselő-testület tagjainak.
A beruházás 257,6 millió forintos pályázati támogatással, 307 millió forintból valósult meg. A megépült 392 m2-es bölcsőde épületben két csoportszoba, vezetői iroda, öltöző helyiségek, mosdók, kiszolgáló helyiségek, gazdasági épület, kazánház, konyha található, hozzá tartozik egy 196 m2-es játszóterasz, egy 300 m2-es udvar. Továbbá az említett kivitelezési összeg tartalmazza az épület teljes berendezését, bútorzatát, az udvari játékokat és a parkolókat is.
A számok mutatják, hogy a jelentős állami támogatás mellett az önkormányzat a cél érdekében 50 millió forint önerőt vállalt be a költségvetése terhére.
Megérte! A végeredmény önmagáért beszél…
Az új intézmény megvalósítása egy kötelező, évek óta tapasztalt hiányt pótló, mégis örömteli feladat teljesítését jelenti az önkormányzat részére.
Egy örömteli, sikeres feladat teljesítését.
Az épület minden részéhez megpróbáltatásokkal teli, mégis kedves emlékek fűződnek. Az épület láttán feledésbe merülnek a szürke, verejtékkel teli hétköznapok, mert aki itt munkálkodott, az tiszta szívvel, legjobb tudása szerint tette dolgát a felsőpakonyi gyermekekért, a felsőpakonyi közösségért.
Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik megteremtették a lehetőségét annak, hogy Felsőpakonyon bölcsőde épülhessen. A projekt Dr. Szűcs Lajos Országgyűlési Képviselő Úr, Szabó István Úr, a Pest megyei közgyűlés elnöke és Szerenka Tibor alelnök Úr támogatása, a kormány által elkülönített Pest Megyei Kompenzációs keret létrehozása nélkül nem valósulhatott volna meg.
Segítségüket, támogatásukat ezúton is köszönjük.
Mint ahogy nem győzöm megköszönni mindenkinek a munkáját, aki ennek a bölcsődének a létrehozásában részt vett.
Túl azon, hogy egy közösség régi álma valósulhatott meg, egyben munkahelyeket is teremtettünk. Örömmel tölt el az is, hogy ezeket a feladatköröket többségében felsőpakonyi, illetve felsőpakonyi kötődésű szakemberek látják majd el.
Az intézménybe 26 gyermek nyert felvételt, a jelentkezők közül a bölcsődei ellátásra jogosult valamennyi jelentkezőt fel tudtuk venni, elutasításra senki sem került.
A legújabb technikai megoldásokkal épült intézmény biztosíték arra, hogy a gyermekek megfelelő nevelésben és fejlesztésben részesüljenek, hogy a szülők legféltettebb kincsei biztonságban, sokoldalú fejlesztő játékok használatával töltsék bölcsődei idejüket.
Fontos, hogy a bölcsőde megadja a döntés lehetőségét a kisgyermekes családok számára, ha kell, a szülők visszatérhessenek a munkába. Ha a gyermek jól érzi magát, az anya is könnyebben végzi a munkáját, hiszen tudja, hogy a kicsi jó kezekben van.
Bízom benne, hogy a körülmények, melyeket a felsőpakonyi bölcsőde biztosít, nem csak a szülők, de a dolgozók megelégedését is szolgálják.
Nagyon jó munkát kívánok Hajasné Tallér Anikó intézményvezető asszonynak és munkatársainak a nevelő munkához! A gyermekeknek pedig kívánom, hogy érezzék második otthonuknak a Babóca bölcsődét.
A Felsőpakonyi Babóca Bölcsőde megépítése bizonyíték arra, hogy egy kis település is képes nagy dolgokat véghez vinni.
Képviselő társaimmal és hivatali munkatársaimmal együtt büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a történelmi pillanatnak.”

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a bölcsődébe felajánlott virágokért a Felsőpakonyi Virágüzlet tulajdonosának, Gavló Jánosné Magdi néninek, valamint Sebestyénné Molnár Ágnesnek és férjének Sebestyén Jánosnak, az általuk elkészített emléktábláért, mely az átadó ünnepségen került átadásra és kihelyezésre az intézmény előterében.

Fejlesszük együtt tovább Felsőpakonyt!

Nagy János polgármester

+képek

TÜDŐSZŰRÉS

Kedves Felsőpakonyi Lakosok!

Többen is érdeklődtek, a tüdőszűrő időpontjáról. Jelzem: az idén sem marad el, csak egy kicsit későbbi időpontra tette a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet.
2021. október 7-én, 8-án, és 11-én lesz lehetőség vizsgálatra jelentkezni.
Személyazonosító igazolványt, lakcím, és TAJ kártyát, - valamint ha megvan- az előző évi kiskönyvet hozzák magukkal.
Az idén is a Lagúna Rendezvényházba szervezzük a szűrést. Az alábbi időpontokban történik a vizsgálat:

Október 7-én, csütörtökön 08:00-tól - 17:50 óráig
Október 8-án, pénteken 08:00-tól - 17:50 óráig
Október 11-én, hétfőn 08:00-tól - 17:50 óráig

Kérek mindenkit, hogy aki csak teheti, éljen a lehetőséggel, és vegyen részt a vizsgálaton.
Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Kronvalter Emilia

+valamilogo

FELHÍVÁS

Tisztelt Lakosság!
Az utóbbi időben több lakossági bejelentés is érkezett az ingatlanok nem megfelelő tisztántartásáról, ezért az alábbiakról tájékoztatom Önöket:
Az egyes ingatlanok tisztántartásáról és karbantartásáról az ingatlan használója köteles gondoskodni.
A település területén lévő ingatlanok használói kötelesek gondoskodni az ingatlan

  • településképi követelményeknek esztétikai szempontból is megfelelő rendezettségéről, ennek az állapotnak a fenntartásáról,
  • tisztántartásáról, rendszeres takarításáról,
  • rendezett, zsúfoltságtól, lomoktól, szeméttől mentesen tartásáról,
  • növényvédelméről, gyommentesítéséről, gaztól történő megtisztításáról, a fű folyamatos kaszálásról,
  • a járda és az úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyeséséről,
  • rovar- és rágcsálómentesítéséről.

Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz a járdára ne csorogjon, a szomszéd ingatlanra közvetlenül ne folyjon.
Kérjük, hogy a saját ingatlanán Ön is tegyen eleget kötelességének. A tiszta, rendezett és ápolt ingatlanok meghatározzák többek között az egész település hangulatát, szépségét és pozitív megítélését. Vigyázzunk rá és tartsuk rendben környezetünket!

Farkas Renáta jegyző

+logo „Tiszta udvar, rendes ház” :D

Újabb sikeres pályázat - felelős állattartás elősegítése

A Magyar Falu Program keretében idén összesen 12 témakörben nyújtottunk be pályázatot, amelyek közül több pozitív elbírálásban részesült.
Legutóbb a Felelős állattartás elősegítése témakörben hirdettek eredményt, a sikeres pályázatunk következményeként 1.300.000 Ft pályázati támogatáshoz jutottunk.
A „Felelős állattartás elősegítése” érdekében lehetőség nyílik a nem kívánt állatszaporulat szabályozására, veszettségi elleni védőoltás beadására, ill. mikrochippel történő megjelölésére.
Az elnyert összegből a felsőpakonyi lakosok tulajdonában lévő kutyák és macskák ivartalanítását, veszettség elleni oltását és mikrochippel történő ellátását tudjuk finanszírozni.
A pályázat benyújtásához településünk Önkormányzata felmérte az állattartói igényeket, ez alapján előzetesen 44-en jelezték, hogy élni kívánnak a pályázat adta lehetőséggel, azaz az ingyenesen elvégzett ivartalanítás, védőoltás, mikrochip megjelölés lehetőségével!
A lebonyolításában önkormányzattal szerződésben álló két felsőpakonyi állatorvos fog közreműködni.
Aki szeretne élni a pályázat adta lehetőséggel, a Polgármesteri Hivatalban az ügyfélszolgálaton található nyomtatványon keresztül adhatja le igénylését október 4 és 8 között ügyfélfogadási időben.

Kérdéseikkel kapcsolatban kereshetnek az alábbi elérhetőségeken:
+3620-929-9767 / szabone.nikoletta@felsopakony.hu
Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési előadó

Közeledik a gépjárműadó második részletének befizetési határideje

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áprilisig értesített mindenkit, akinek gépjárműadót kell fizetnie az idei gépjárműadóval kapcsolatos változásokról és az aktuális összegekről. Az adó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni.

A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló dokumentumok kézbesítése áprilisban befejeződött. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kaptak elektronikusan vagy a postástól személyesen átvehető hivatalos iratot.

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor legegyszerűbben a NAV honlapján igényelhet újat.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

+NAV logo

Bölcsőde

Interjú a Babóca Bölcsőde intézményvezetőjével

„A gyerekekért való tenni akarás visz előre mindennap”
mondta Hajasné Tallér Anikó, az újonnan épült és átadott Felsőpakonyi Babóca Bölcsőde intézményvezetője, akivel a szakmai elhivatottságáról, az új munkahely jelentette kihívásokról beszélgettem.

Milyen érzés egy újonnan induló bölcsődében elsőként intézményvezetőnek lenni?
Megtiszteltetés és hatalmas kihívás is egyben, hiszen mindenkinek szeretnék megfelelni, szülőknek, gyerekeknek, fenntartónak, kollégáknak. Egy teljesen új csapatot kell megismerni és irányítani emberségesen és szakmai maximalizmussal egyaránt.

Miért ezt a pályát választottad?
A pályámat szülésznőként kezdtem, tehát a kicsi gyermekekért való tenni akarás akkor is bennem volt. A saját 3 gyermekem születése után váltottam pályát, egy picivel nagyobb korosztályra esett a választásom, és tanulmányokat kezdtem ennek a hivatásnak megfelelően.

Több éve vezetőként dolgozol, inkább kisgyermeknevelőnek vagy inkább intézményvezetőnek tartod magad?
Az elmúlt évtized inkább a vezetői lét felé terelt, tehát ma már inkább vezetőnek vallom magam. Az első években nagyon nehéz volt a gyerekek állandó jelenléte nélkül a mindennapokat megélni, de mára ez már megváltozott. Amikor nagyon hiányoznak, akkor bemegyek a csoportba és élvezem a jelenlétüket.

A bölcsőde a felgyorsult világunk hozta kényszer, vagy jót tesz a kicsiknek?
Én magam is egy szükséges „rossznak” tartom, a szó pozitív értelmében. Sajnos vannak olyan élethelyzetek, amikor a családoknak azt a döntést kell meghozniuk, hogy bölcsődébe íratják gyermeküket,(elszakítva így a szülőktől) mi pedig igyekszünk maximálisan a gyermekek igényét figyelembe venni és segíteni őket a mindennapokban. A segítséget, természetesen, a családoknak is megadjuk, akár nevelési, akár gondozási kérdésekben. Fontos, hogy jó kapcsolat legyen a családokkal, mert közösen jobban tudunk a gyermekekre figyelni, és egyénre szabottabb módon tudjuk ellátni őket. Jót is tesz a bölcsi a gyerekekkel, hiszen a szocializációs folyamatokat itt tudják elsajátítani a saját korosztályukkal való együttélés során. Tehát van pozitív és negatív hatása is.

Milyen konkrét együttműködési formákat alakítottatok ki a szülőkkel?
Az első szülőértekezleten már nagyon jó hangulat alakult ki, nyitottak voltak a bölcsőde szabályai iránt, szívesen ajánlották fel segítségüket, ami jólesett nekünk. Ez a nyitottság, ha végig megmarad, akkor igazi nagycsaládként tudunk együttműködni.
Lesznek közös vidám programok, beszélgetések, melyek csak mélyíteni tudják a kapcsolatokat, így, azt gondolom, egyre jobban fogjuk magunkat érezni. Tartjuk a kapcsolatot telefonon, e-mailben, családi füzet által, valamint a mindennapi találkozások alkalmával.

Hogyan tudtok felkészülni a járványügyi helyzetre? Mire kell ebben a helyzetben odafigyelnetek?
Folyamatos fertőtlenítős takarítással, kézfertőtlenítő alkalmazásával, távolságtartással, ha a járványhelyzet ezt megkívánja. Azonban remélem, bezárásra nem kerül sor, hiszen az mindenkinek nehézséget okozna (szülő nem tud dolgozni, a mi munkánk is értelmét veszti, ha nincs velünk a gyermek), tehát inkább preventív módot választunk, mint a betegséget. Amire fontos odafigyelnünk: saját egészségünkre, tehát már a kezdődő tüneteknél a kollégák inkább otthon maradnak, hogy ne fertőzzenek, fertőtlenítésre, távolságtartásra, egyszerre kevesebb felnőtt legyen a bölcsőde területén, éppen ezért egyesével szoktatjuk a gyermekeket,a szülő lehető legrövidebb időt töltsön az épületben, ha már a beszoktatás abban a fázisban van, hogy elengedhetjük őket a bölcsőde területéről.

Mi a szakmai filozófiád, amivel mindennap bemész a bölcsődébe?
A gyerekekért való tenni akarás visz előre mindennap, valamint az a közösség, amelyet már második alkalommal sikerült kialakítanom, (az első az előző munkahelyem volt, ahol 9 évig voltam vezető), és szeretek velük együtt dolgozni, gondolkodni. Nagyon jó érzés, hogy a maximalizmus, mely a munkámat jellemzi, nem akadály a kollégák szemében, hanem példa, melyet meg is fogalmaznak, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült ezt a gondolkodásmódot átadnom (bár azt gondolom, hogy bennük is megvolt előzőleg is) és így egy jó, erős csapat alakult ki.

Köszönöm, Anikó, a beszélgetést, munkádhoz sok sikert kívánok az önkormányzat nevében.
Szabóné Szabó Nikoletta

+fotó

Óvoda

Iskola

Következő számra lesz új kollégák bemutatkozása.

vagy

GERGELY MARGÓ GYÉMÁNTDIPLOMÁJA (még formázva lesz az anyag)

„A gyerekek szeretete és viszont szeretete a legnagyobb érték.”(Gergely Margó)
Amikor Vajdáné Zsuzsi először megemlítette, hogy Gergely Margó megkapta a gyémántdiplomáját 60 éves pedagógusi tevékenysége elismeréséül, gyermekes fantáziám zugából azonnal felképzett előttem egy csillogó, villogó látvány: a szivárvány összes színével szikrázik valami páratlan gyönyörűség Margó kezében, és ujjai között kiáradva besugározza arcát, s körülötte mindent.
E tündérmesei kép aztán visszatért a valóság kicsit homályosabb talajára, de a lényege nem változott. Bizony, árad az a fény! Besugározza gyermekek sokaságának kerekded arcát, szikrázik buksijuk minden hajszálán, felragyog a szemük íriszén, és a szívek rejtekéből visszatükröződik mindaz a rengeteg szeretet, amit a 60 év során kaptak és adhattak.
Úgy döntöttünk, hogy ezt a csodát meg kell osztani másokkal is, hisz nem mindig lehetünk részesei ilyen örömnek! Gergely Mihályné, mindenki Margó nénije itt él, és ha csak teheti és visszajárhat szeretett iskolájába: dolgozik köztünk. Kisgyermekek hosszú sorának adta át tudását, figyelmét, kedvességgel teli humorát, segítőkészségét, szüleiknek pedig azt a mélységes emberséget, amivel meghallgatta gondjaikat, életük nehézségeit.
Belépve otthonába, tágas nappalijának falán festményeinek barátságos látványa fogad. Számos kiállításán találkozhattam velük, de így, együtt még erőteljesebben tükrözik alkotójuk ember- és természetszeretetét.
Kezdjük a kezdeteknél! Kedves Gergely Mihályné, született Czabai Margit Éva! Idevalósi vagy?
Messziről kerültem ide. A Békés megyei Kunágotán születettem 1942-ben, szerény körülmények között élő család harmadik gyermekeként. Szüleimnek volt néhány hold földje, azon gazdálkodtak. Ma is eltöprengek, hogyan tudta szegény édesanyám kisáfárkodni abból a nagyon kevésből a taníttatásomat. Mert volt egy kis saját földjük, azonnal rosszabb lett az akkori idők szerinti, úgynevezett besorolásom, és az ösztöndíjam sokszorosára rúgott a többiekének, hiába is voltam jeles tanuló. De azokban az időkben így volt ezzel, a származás kinek hátrány, kinek előny volt.
Asztalán albumokba szépen elrendezett családi képek sokasága idézi vissza a gyökereket, apró gyermeki mivoltától kezdve napjainkig. Ott sorjáznak egymás után a családi, az iskolai, fiatal és idősebb kori fotói, újságcikkek, melyeket Tünde lánya (aki a vecsési Bálint Ágnes Kultúrházban játszóházat is vezet!) nagy - nagy gondossággal és szeretettel készített el, hogy ne múljanak el nyomtalanul az emlékek, s egy-egy családi ünnep asztalánál felidézhetők legyenek!
Mikor döntöttél arról, hogy a pedagógusi pályát választod?
1956-ban 14 évesen jelentkeztem a Szegedi Tanítóképzőbe, s kerültem el a nagyvárosba Kunágotáról. Fájó volt az elszakadás, de igyekeztem jól tanulni, hogy megháláljam szüleim áldozatát. 1960-ban érettségiztünk, s a gyakorlóév után hatvankilencen kaptuk kézhez 1961-ben a tanítói diplománkat. Az elszállt idők dacára máig összejövünk a volt diáktársakkal, bár egyre kevesebben, sajnos.
Hol, merre tanítottál?
1960-ban kezdtem a gyakorlóéveimet és 65-ig Borosberényben tanítottam az alsó tagozatos gyerekeket és éneket a felsősöknek. 1965 után 72-ig Dombinatoson napköziotthon-vezető és élelmezés vezető voltam a gyermekeim születését követően.
Mert 1962-ben újabb nagy esemény volt az életedben.
Diplomával a kezemben, új életet kezdtem: szeretett Mihályommal összeesküdtünk egy életre. Családot alapítottunk. Előbb Péter fiam, majd Tünde hozott boldogságot a közös életünkbe, amely küzdelmes, de így visszatekintve: nagyon szép volt. A semmiből teremtettünk magunknak otthont, évről évre hozzátéve valamicskét, amivel több lett mindkettőnk örömére. Mihály is szegénysorból jött. Munka mellett, levelezőn végezte el a gimnáziumot, és büszkén mondhatom, hogy hatásomra: előbb képesítés nélkül tanított, majd 30 évesen biológia- mezőgazdaság szakon végzett a főiskolán.
Akkor már itt éltetek Felsőpakonyon?
1972-ben jelentkeztünk Felsőpakonyra, és mindketten állást kaptunk szolgálati lakással együtt. Alsós csemetéket taníthattam, és semmi sem okozhatott nagyobb boldogságot, mint végig kísérni első osztálytól negyedikig a „gyerekeimet”. Bánki Erzsike, a tüneményes óvónő, sokat segített nekem a gyerekek megismerésében. Egyszerre lehettem tanítójuk és bizalmasuk, mint ahogy gyakran a szüleiknek is. Visszanézve: nagyon megtisztelő és boldogító érzés, hogy az lehettem.
Egyre többet vállaltál.
Később a pakonyi, majd a körzeti munkaközösség vezetőjeként a fogadóóráim gyakran több óráig tartottak, mert mindenkivel egyenként igyekeztem kapcsolatot teremteni. Szülők látogatása, a gyermekek környezetének megismerése fontos volt számomra, hogy ismerjem, megértsem a kezemre bízott kicsiket, akiket tanítottam és szerettem.
Mégis átmentél Gyálra 1986-ban.
Így alakult. Akkortájt többen is változtattunk munkahelyet. Gyálon talán a legnagyobb és állandó gondom mindig az volt, hogyan érek be az iskolába pontosan, mert vagy az időjárás nehézségei, vagy a közlekedés tartott kétségek között azidőtájt. Nagyon fontos volt nekem, hogy ne okozzak csalódást.
Meddig voltál Gyálon?
1997-ben nyugdíjas lettem, de tovább vittem az osztályom és így 1999-ig ott dolgoztam. Azután meg a visszajáró évek, a korrepetálások, mert a tanítást nem lehet csak úgy abbahagyni. Most is visszacseng a fülemben egyik kis kedvencem kicsit felnőttes, kicsit gyermeki mondata, aki nem akart beletörődni, hogy nem találkozunk többé: „Margó néni előtt a Kossuth Iskola mindig nyitva lesz.” Az ember nem is tudja hirtelen, hogy sírjon-e, vagy nevessen, mert olyan kedves.
Közben még tanultál is.
1992-től 93-ig intenzív diplomamegújító továbbképzésen vettem rész tanítói szakon.
Beszéljünk a kitüntetéseidről is, mert abban sem szűkölködöl! 1981-ben „KIVÁLÓ MUNKÁÉRT!” kitüntetés, 1998-ban „PEDAGÓGUS SZOLGÁLATÉRT!” EMLÉKÉREM tulajdonosa lettél. 10 évvel ezelőtt az Aranydiplomát vetted kézhez.
Semmi nem ér fel a gyermekek szeretetével és azzal a viszont szeretettel, amivel megajándékoztak tanítványaim.
Én úgy tudom, hogy még mindig visszacsábulsz az iskolába.
Ez így van. Úgy éreztem: szükség van rám, hisz visszajártak tanulni a kisegítősök és a félénkek. Volt, hogy 20 órában is korrepetáltam, amíg csak a szívem megálljt nem parancsolt. De 2 év múlva újra kezdtem – már szívességből. Vízi Erika megértett és támogatott. Magam kértem, hogy hagyjuk el a tanítónéni megszólítást, s így lettem a nagymamás Margó néni. Csak a pandémia állított meg bennünket. Erre is van kis tanítványomnak, a mesemondó Szatmári gyereknek egy könnyeztető mondata: „Hogy’ fogom én addig kibírni?”
Festeni szoktál, tele van a falad képekkel és számos kiállításod is volt.
Amióta férjem elment örökre, nincs kedvem festeni. Közel 60 év emlékét idézgetem, őrizgetem. Szomorú dolog a magány. Egyetlen képet készítettem mindössze, amit ajándékként adhattam át kedves tanáromnak, Kiss Péternek. Véletlenül, szeretett kiskutyájának állítottam emléket vele, ami megörvendeztette. Dolgozgatok a kertemben, olvasgatok, el- eljárok kirándulni is. Ferenc pápa csodálatos hangulatú miséjén is ott voltam vasárnap. Pár napja olvastam el Böjte Csaba testvér Füveskönyvét, és most Csókay András doktor könyvét lapozgatom. Látogat a családom, be- beugranak barátaim és elbeszélgetünk. Közben reménykedem, hogy sor kerülhet még a tanításra is.
Milyen érzés most „friss” diplomásnak lenni?
Köszönöm a tíz éve kapott Aranyoklevelet és a mostani Gyémántot is! Igyekeztem megérdemelni.

Kérdező: Durkó Éva

Katolikus

Református

„Jól tetted, hogy eljöttél!” - Ap. csel.10:33

Isten kegyelméből idén újra megrendezésre került a Délpesti Református Egyházmegyei Találkozó, melyet most is az alsónémedi református gyülekezet szervezett, és a tágas templomkert szolgált helyszínéül. Három év kimaradás után örömmel töltött el bennünket, hogy ismét találkozhatunk hittestvéreinkkel, és, hogy gyülekezetünk is újra részese lehet ennek az áldott alkalomnak, hogy megtapasztalhatjuk Isten mindenek fölött álló megtartó erejét. Szeptember 4-én, szombaton csodálatos napfényes időben, jó hangulatban keltünk útra. A tágas templomudvaron vártak bennünket a kijelölt helyek, ahol saját elképzelésünk szerint rendezkedhettünk be, de még előtte vehettünk lelki táplálékot a járda mellett elhelyezett nagy üstből: egy-egy igés lapot.
A rendezvény reggeli áhítattal, nyitó istentisztelettel indult, amelyet Balog Zoltán, a Délpesti Egyházkerület püspöke tartott. Ezután elkezdődtek a színes programok. Aki lelki feltöltődésre vágyott, kiscsoportos előadásokon vehetett részt az éppen őt érdeklő témakörben, de voltak sportversenyek, ügyességi vetélkedők is. Gyülekezetünk mintegy 50 személlyel képviselte magát. Felnőttek és gyermekek egyként álltak rajtvonalhoz, ki-ki Istentől kapott saját „tálentumai” szerint. Ennek meg is lett a gyümölcse: a záró istentiszteleten kiderült, hogy a legtöbb versenyszámban elért eredmények alapján Felsőpakony lett az első helyezett.
Említésre méltóak a személyes találkozások is. Közelebbről megismerhettük új lelkészünket, Csere Mátyás tiszteletes urat és kedves feleségét. Tiszteletes úr, amellett, hogy aktívan részt vett a versenyszámokban, néhány családi látogatást is ügyesen megszervezett. Megtisztelte látogatásával gyülekezetünket Himinec Nándor lelkész úr is, aki immár a kiskunlacházai csapattal vett részt a találkozón. Hálával a szívünkben köszöntük meg Szappanos Zoltánnak a gyülekezetünkben egy éven át kifejtett megbízott vezető lelkészi tevékenységét és egy a templomunkat ábrázoló leporellóval ajándékoztuk meg.
Több mint húsz gyülekezet volt részese ennek a felemelő, közösséget építő rendezvénynek. Jó volt megtapasztalni, hogy sokan vagyunk, Isten megtartó ereje összefog bennünket, összetartozunk.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+fotók

Könyvtár

Nyár vége a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban

Augusztus 28-án tartottuk a hagyományos nyárzáró utcabálunkat a könyvtár előtti utcarészen. Augusztus lévén bíztunk a nyári meleg estében, de sajnos az ilyenkor szokottnál jóval hidegebb volt az időjárás, és az eső is eleredt.
A 3 alkalom-3 műfaj elnevezésű zenés nyári estékből két programot tudtunk megvalósítani. Augusztus 1-jén a helyi lakosú Schiffler Patrik (Ricky) CandyMen Duo nevű zenekarát hallhattuk, majd szeptember 4-én szombaton, az 1974-ben Vecsésen alakult Dinoszaurusz Band zenélt nekünk. A harmadik műfaji bemutatónk egy Nótaest lett volna, mely nem került megrendezésre.
A Felsőpakonyi Hagyományőrző Falunappal egybekötött szüreti felvonulás Képviselő-testületi döntés következtében idén sem került megvalósításra.
A tavalyi nyárhoz képest, ebben az évben több programot tudtunk megtartani, tény, hogy csak a szigorú szabályok betartása mellett. Reméljük jövő nyárra tovább bővül a megtartható rendezvények sora, melyeken minél többen részt tudnak venni.
A védettségi igazolvány sajnos nagyon megosztja a településünk lakóit, mely nagy mértékben kihat a rendezvények látogatottságára. Mindenki egészségének védelme és az érvényben lévő szabályozások betartása a legfontosabb.
Őszi rendezvényeink közül kiemelkedő az Országos Könyvtári Napok programsorozat, melynek fő tematikája: “Együtt. Működik! - Találkozások a könyvtárak valós és virtuális tereiben.”.
Névadónk Szabó Magda születésének 104 évfordulójára emlékezünk október 5-én.
Festészet napja alkalmából október 15-én nyílik könyvtárunkban Janocha Viktória és Morvai Csilla alkotók festészeti kiállítása. A kiállítás az október 29-én tartandó Önismereti est felvezetőjének is tekinthető. Az esten dr. Káposztássy Béla mentálhigiéniés szakember és Janocha Viktória coach, egy kötetlen beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Október 22-én 17 órától kerül megrendezésre a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tornatermében - a két nyolcadik osztály közreműködésével - az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepsége. Szeretettel vár minden érdeklődőt Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata, a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola és a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház egy méltó közös megemlékezésre és településünk összes őszi rendezvényére.

Vida Nikoletta intézményvezető

+képek

Civil

AUGUSZTUST ÍRTUNK A FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLETBEN

Amilyen rohamban érkezett, oly gyorsan tűnt tova a nyár, a maga tikkasztó forróságával, embert s állatot próbáló, növényzetet gyötrő sugárzásával. Nyomában száradtan pödrődő, furulyázó levelek, ismeretlen, újonnan betelepedő rovarok, idejekorán hulló gyümölcsök, időnként jégverte kiskertek, s máris: „itt van az ősz, itt van újra.”

Augusztus 19-én még vidáman ünnepeltünk a Petőfi téren. Farkas Évi kis társulata - kiegészülve nyugdíjas kórusunk és Metzker Pali közreműködésével - minden évben elénk varázsolja az ünnep hangulatát, s különösen büszkék lehetünk a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház kis néptáncosainak ügyességére! A Szent István-i gondolatokat Nagy János polgármesterünk, az országos eredményeink ismertetését dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnk közvetítette nekünk. Az új kenyér sem okozott csalódást: barnapirosan, ropogós héjjal, belsejében puhán, foszlósan kínálta magát a megszegésére és a kóstolóra.

Annál szomorúbb, hogy augusztusi készülődésünk a szeptemberi FALUNAPRA dugába dőlt, mert Önkormányzatunk a covid járvány újabb hullámának fenyegetését érzékelve, „jobb az óvatosság” alapon így döntött.

Oltottak és oltatlanok vetélkedését megelőzve, most mindenki együtt tapasztalhatja: talán jobb lett volna minél egységesebben összezárni a bajban, nem egymással vitatkozni azon, ki az okosabb és előrelátóbb! A járványt nem érdekli: kinek mi a véleménye róla. Egyszerűen jön, és ott arat, ahol tud, mert gyöngeséget talál.

Minden Kormánynak elsőrendű kötelessége, hogy segítse, védje az állampolgárait! Ezt tette és teszi a mi Kormányunk is! Úgy, ahogy azt a kínálkozó lehetőségek engedik. Nálunk gyorsan léptek eszközök és oltóanyag beszerzésével, hogy mentsék a menthetőt! Oltással vagy másképp. Pasteur óta tudjuk: nem kell százezer- vagy milliószám belepusztulni azokba a járványokba, amelyek időről időre felütik a fejüket. Magyarországon már születésünkkor megkapjuk védettségünket az első oltásokkal. Ezt követik a megismétlődő gyermekkori oltások. Diftéria, himlők, tuberkolózis, gyermekbénulás és a többi ránk támadó betegségek generációk számára már csaknem ismeretlenek. Korunkban az influenza igyekszik évről évre táptalajra lelni, s a mostani covid19 is gyorsan alkalmazkodik a körülményekhez. Mint tapasztalható: változékonyságával megelőzi védekezési mechanizmusunkat. Ezer meg ezer ember igyekszik a kutató laboratóriumokban és a gyógyszeriparban, hogy ellenszerét megtalálva, segítse az embereket felvértezni a járvánnyal szemben. Az elején járunk a védekezésnek, és jóllehet, még nem tökéletes az ellenszerek sora, de már érezteti a tömeges beoltottság a hatását. Mint ahogy az oltatlanság is. Ránk van bízva, hogy mit akarunk, szabad a választás. De azt tudnunk illik: minden döntésünknek hatása van az életünkre vagy a másokéra! Vannak, akik az oltást nem vállalhatják egyéb betegségük okán, de sokan vannak, akiknek „elviek” a kifogásaik, ami akár veszélyes is lehet.

Falunapunk elmaradásával most azzal próbálkozunk, hogyan tudjuk átrendezni sorainkat. Hagyományőrző, szőlőszüret - mustkészítő programunkhoz sikerült szőlőt lekötnünk Ócsán, több helyen is, amit le kell szednünk és fel kell dolgoznunk. Most azt kell megterveznünk megint – hasonlóan a múlt évben is elmaradt rendezvényünk gyakorlata szerint -, hogy miképp hasznosítsunk 2 mázsa szőlőt úgy, hogy az eljusson gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt.

Szeptember 25-én a hagyományos községi rendezvény helyett egyesületi összejövetelünk lesz néhány, a Gyáli Székely Körből meghívott vendéggel, akikkel most találkozhatunk először és azt reméljük, hogy jó kapcsolatot tudunk egymással kiépíteni a továbbiakban.
Kardos Lajos és Irénke is tervez a házuknál egy hagyományőrző, musttal-szőlővel édesített, vidám, énekes-táncos összejövetelt Vica néni vezetésével, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház „Járd ki lábam…” néptáncosaival, ahol a gyerekek a muzeális értékű használati tárgyakkal is ismerkedhetnek.

Nagyon sajnáljuk a közös őszi élmény elmaradását, de úgy gondoljuk: semmi nem vész kárba! A megvásárolt szőlőből jut az iskola ebédlőjébe, és az óvodások is örömmel préseltek múlt évben mustot a nekik juttatott szőlőből, amit most ismét megtehetnek! Jut szőlő és must a Nyugdíjas Klub összejövetelére, és ha a Nagycsaládos Egyesület is elfogadja: nekik is örömmel adunk!

Egész évben Trianon rendezvénysorozatunk ugyan kárt szenved, mert az elmaradó Falunapon megint nem tudjuk megvalósítani találkozóinkat, de október 6-án, az ARADI VÉRTANÚK NAPJÁN párhuzamot vonhatunk a két fájdalmas veszteség között.

GYÁSZNAPJAINK: ARAD ÉS TRIANON
MEGEMLÉKEZÉSÜNKRE
október 6-án 16 órakor
szeretettel meghívjuk a Herman Ottó Általános Iskola tanulóit és a község lakóit!
Helyszín: a Mártírok Parkja.
(Rossz idő esetén 7-én tartjuk. Megtekintésre egy hétig ismét kint maradnak a helyszínen a kiállítási falak.)

Szeretnénk remélni, hogy azt a nemzeti összetartozás tudatot, amely bennünket a nagyvilág kihívásaival szemben erősíthet, mi is átadhatjuk egy-egy eseménnyel. Főként, amihez a fiatalság maga is hozzájárul! Ezekben az időkben, a világhelyzet fenyegető alakulásában nagy szükség van az ifjúság tisztánlátására, magyarság- és hovatartozás tudatára! Rajtunk múlik, szülők és tanítók akaratán, hogy mit adunk át tanúságként!

Amint a kánikula alábbhagyott, rendbe tette Ecsődi János társunk az iskolakertben felállított tanösvény elemet. Sajnos, locsolás híján kiszáradtak ültetéseink a nyár folyamán, így ősszel újra neki veselkedünk: hátha sikerül valamennyire maradandót létrehoznunk közös elszánással!

FELHÍVÁS:
A Pest Megyei Civil Szervezetek felhívására az FJE is meghirdeti FELSŐPAKONY LEGSZEBB KERTJE pályázatát! Mindenki jelentkezhet a községből, aki dísz- és fűszernövényekkel, zöldségekkel, gyümölcstermő cserjékkel és fákkal beültetett, szépen gondozott kertjével benevez a díjra, melyet helyi zsűrivel értékelünk és díjazunk! A kertről elkészített fotókat és a nevezést tovább küldjük megméretésre a megyei versenyre! A dobogós pályázók értékes megyei díjazásban részesülhetnek! Jelentkezési lapot a Deák F. u. 1-ben vehetnek át Durkó Évától.
FONTOS: Helyi határidő: október 22. Megyei határidő: október 31.
Még van hely az október 2-re tervezett buszkirándulásunkra! Ízelítőül képek a frissen felújított Nádasdy kastélyról, amit - többek között - látni fogunk:

Durkó Éva FJE

képaláírások:

20210904_100902 - A nádasdladányi Nádasdy kastély
20210904_103014 - Az ősök terme

Hírek a polgárőrség háza tájáról

- Elkezdtük megszépíteni a polgárőr bázis kertjét. Terveink szerint a most telepített növényeknek köszönhetően ez a terület is a település egyik dísze lehet.
Többek között ültettünk levendulákat, sudárzsályákat, mirtuszloncokat, gyertyavirágot, hólyagvesszőket, díszfüveket, kecskerágót, hóbogyót és gyöngyvesszőt.
Ezzel együtt felújítottuk az öntözőrendszert is, hogy a növények vízellátása folyamatosan biztosított legyen. Kicseréltük a csapokat, szórófejeket és elvezettük őket a szükséges helyekre.

- Elkészültek az új egyesületi címerrel díszített hímzett karpajzsaink. Köszönet érte a Pest Megyei Polgárőr Szövetségnek!

- Mostantól a szolgálati autónk műholdas nyomkövető rendszerrel van ellátva.
A GPS alapú készülék és a hozzá tartozó perifériák segítségével bármikor ellenőrizhető és visszamenőleg is megtekinthető az indulások, érkezések helye, időpontja, a megtett út, sebesség és a szolgálati idő.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, idén ismét gyűjtést szervezünk az állatok világnapja alkalmából. Október 2-án és 3-án várjuk az adományokat a polgárőrség épületénél kihelyezett gyűjtőkbe.

A működésünkhöz nagy szükség van a lakossági támogatásokra is, ezért örömmel veszünk minden adományt.

Számlaszámunk: 11742300-21447817 OTP Bank

Akinek szimpatikus a munkánk, szeretne egy jó közösséghez tartozni, és szeretne tenni a településért, várjuk jelentkezését polgárőrnek. Keressenek minket bármilyen formában!

A Polgárőrség elérhetősége: +36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

Kövessék facebook oldalunkat is! facebook.com/Polgárőr Egyesület Felsőpakony Biztonságáért

+fél oldalas színes kép az adománygyűjtésről

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület augusztusi hírei

Az idei nyár utolsó hónapja szép emlék marad számunkra. Július 27-én Tiszakécskén voltunk.
Ragyogó idő volt a fürdőzéshez, nagyon jól éreztük magunkat. Két új férfitagunk itt mutatkozott be a nyilvánosságnak, ezen a napon. Mag Kálmán (harmónika) és Rozgonyi Zoltán (gitár) hangszereikkel és szép hangjukkal új színt adtak énekkarunknak.
Augusztus 12-én a már hagyományos sportos-evős összejövetelünkön vettünk részt a sportpályán.
A jó idő is kedvezett nekünk, kellemes, szép délutánt töltöttünk együtt. Már próbáltuk műsorunkat a 19-i ünnepre!
Augusztus 18-án Albertirsán lépett fel énekkarunk, itt már Kálmán és Zoli is részesei voltak a kirobbanó sikernek. Nemzeti ünnepünkön, 19-én az énekkar gondosan összeválogatott népdalcsokorral és Farkas Évi színjátszó csoportjával köszöntötte az ünnep résztvevőit.
Augusztus 26-án énekkari próba volt, és a vezetőségi klubdélután után megünnepeltük a Lajosokat, Ilonákat. Ezek a szerény kis köszöntők is hagyománnyá váltak az évek során. A magunk módján készülünk is ezekre a névnapokra és igazán jól érezzük magunkat.
A szeptember 4-i berekfürdői fellépésünkkel méltóan búcsúztattuk az idei nyarat. Fürdés és pihenés, remek idő, megfizethető árak… Így azért elviselhetőbbek a hétköznapi gondok-bajok, a járvány miatti aggodalmak.
Tiszakécskére, Berekfürdőre, Albertirsára és a helyi rendezvényeken való részvételünkre jó lesz majd visszaemlékezni a hosszú téli estéken!

Cseh Rózsa

Hogyan töltötték a nyugdíjasok a nyárutót tartalmasan?

A jól bevált több éves gyakorlatnak megfelelően idén is Gyulát választotta a Darumadár Nyugdíjas Egyesület jó néhány tagja a késő nyári pihenés és kikapcsolódás helyszínéül.
Augusztus 26-tól szeptember 2-ig Kardos Lajos és kedves párja, Irénke szervezésének és hathatós segítségének köszönhetően Gyulán a Gesztenyés Panzióban volt a szállásunk, ellátás nélkül, ami ideális volt a társaság számára.
A panzióban ugyanis jól felszerelt konyha van, ami - mindenkinek saját igénye szerinti étkezésre, illetve az étel elkészítésére - rendelkezésünkre állt.

Érdemes emlékeztetni a tisztelt olvasókat arra, hogy részben ugyanezen nyugdíjasok az idén tavasszal már - szintén Irénke és Lajos szervezésében - pihentek és szórakoztak, de nem utolsó sorban reméljük, hogy gyógyultak is Hajdúszoboszlón, - és most miért éppen Gyula?

Aki még nem járt Gyulán, annak a részére röviden bemutatnám ennek a dél-alföldi kis városnak a vonzerejét:
- elsőrendű szempont természetesen a jó gyógyvíz, ami a nyugdíjas korban szinte már szükségszerű, kiegészítve különféle kezelésekkel, amit többen igénybe is vettünk,
- a szép természeti környezet, üdén zöldellő parkok sok-sok virággal, nem véletlenül nyerték el a „Legvirágosabb város” kitüntető címet már többször is,
- történelmi, irodalmi, művészeti nevezetességek, ami lehetővé teszi, hogy a fürdésen, gyógykezelésen kívül kulturális élményekkel is töltődhessünk, (elsősorban a vár, Almássy kastély, Ladics ház, Erkel Múzeum, Kohán Galéria, Százéves cukrászda stb.), és
- nem utolsó sorban a kedves és segítőkész gyulai emberek.

Kardos Lajos és kedves párja, Irénke most is, ugyanúgy, mint a tavaszit vagy a korábbiakat, nagyon pontosan, mindenről gondoskodva szervezték ezt a kirándulást is, annak érdekében, hogy minden résztvevő számára valóban gondtalan pihenés legyen ez a nyolc nap.
A délelőtti fürdőzés után szerveztek fakultatív sétahajózást, városnézést a kis vonattal, átruccanást Békéscsabára, a Munkácsy Mihály Múzemot megtekinteni. Mindenki választhatott érdeklődési körének megfelelő programot. A Munkácsy Mihály Múzeumról el kell mondani, hogy meglepően gazdag ókori és újkori település történeti leletanyaggal rendelkezik, köszönhetően az utóbbi évtizedekben történt - az útépítéseket megelőző -, ásatásoknak, melynek kapcsán nagyon sok értékes tárgy került elő a föld felszíne alól. Érdemes lesz ide még visszatérnünk máskor is, különösen azért, mert az alkalmazottak tájékoztatása szerint a közeljövőben bővíteni fogják Munkácsy festményeinek bemutatását is.
Felejthetetlenné tették a hetet a családias programok, a Lajos által előkészített (nyársak, szalonna, hagyma stb.)
- szalonnasütés,
- az ugyancsak Lajos által bográcsban készített sertéspörkölt, amihez Irénke a helyszínen készítette a finom kovászos uborkát,
- végül pedig a búcsú estére ütemezett, az idénynek megfelelő, mindenki által kedvelt lecsó tette az i-re a pontot.
Az egy asztalnál eltöltött vacsora hozza igazán közel az embereket egymáshoz, és igaza van Arany Jánosnak, mert „Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek…” Így történt ez itt is, jó hangulatban teltek az esték.

Hálásan köszönjük Irénkének és Lajosnak mindenre kiterjedő gondoskodásukat, reméljük, hogy még sokáig lesz energiájuk ehhez a nem könnyű szervezési munkához, mert „jövőre is szeretnénk velük ugyanitt”– is – találkozni, ehhez pedig kívánunk nekik erőt és sok jó egészséget!

A résztvevők nevében
Kalasné Eszter

+képek

Apám sírja

Harsogva gyilkoló kor szülötte volt,
Maga sem tudta mily szekereket tolt.
Elhalt az ordítás, a lét, a nyomok,
Nem maradt más csupán száz lapát homok.
Számomra egy volt a maga nemében,
Eltemettük apám halkan, szerényen.

Légrádi Szabó Gábor

Sport

Labdarúgó hírek (Valami kalandosabb címmel?:?)

Utánpótlás:

Nem sikerült jól a rajt utánpótlás csapatainknak.

U13: csapatunk 23-2-es vereséget szenvedett az NB III-as Dabas Gyón csapatától, fiatal labdarúgóink csere nélkül, illetve eléggé foghíjasan tudtak csak kiállni a 4×20 perces mérkőzésre. A csapatból néhányan úgy vállalták a mérkőzést, hogy korábbi sérülésükből még nem épültek teljesen fel, de így is sikerült 2 gólt szerezniük! Gólszerzők: Tamás Ákos, Balla Krisztián.

U19: csapatunk 7-1-re kapott ki a Százhalombatta csapatától. Gólszerzőnk: Gombik Gergely.

Fülöp Tamás által trenírozott csapatunk legközelebb a Bolhai focitanoda (Tárnok) csapata ellen javíthat, reméljük, hazai pályán sikerülni fog.

2021.09.14. 18:00 Felsőpakonyi KSE - Bolha FTSE

Focista palánta kerestetik

Egyesületünk U13-as csapatába keresünk focizni szerető fiatalokat. Ha gyermeke 2009-ben vagy 2010-ben született és szereti a labdarúgást, akkor nálunk a helye. Heti 3 edzéssel biztosítjuk a mozgás, a sport és a fejlődés lehetőségét.

Amennyiben másik korosztályt érint az érdeklődés, természetesen, akkor is tudunk segíteni.

Ha bárki kipróbálná magát, vagy csak szeretne egy jó közösség tagja lenni, akkor jelentkezzen Fülöp Tamás Utánpótlás szakágvezetőnél a következő elérhetőségek egyikén:

fuloptamas94@gmail.com

+36302568934

Felnőtt Csapat:

A felkészülési mérkőzésekből kiindulva Megyesi László és a szurkolók is reménykedhettek egy jó szezonkezdésre.

Az szezonnyitó mérkőzés előtt egy héttel 2 alap ember, 2 védő esett ki a csapatból.

Hegyes Péter bokaszalag-szakadást, míg újonnan igazolt fiatal tehetséges játékosunk, Mayer Viktor bokatörést szenvedett. Utóbbira fél év kihagyást követőn számíthatunk, de Peti már ismét a csapattal edz, sőt a Gödöllő ellen újra pályán láthatjuk.

CSO-KI Sport -Felsőpakonyi KSE3-0

Első percben már hátrányba került csapatunk egy öngólnak köszönhetően, így elég hamar megadta az alaphangot a folytatásra. A 13. percben egy eladott labda után újabb gólt kaptunk. Majd, mikor kijött a csapat a rossz kezdés miatt a gödörből, és helyzeteket alakított ki, 2 ziccer is kimaradt, félidő előtt 1 perccel olyan gólt sikerült kapni a csapatnak, ami teljesen demoralizólag hatott a fiúkra.

Második félidőben a csapat rendezte sorait, próbált minden áron góllövést, sajnos, nem jött össze.

Megyesi László:„Igyekeztünk felkészülni az ellenfelünk egyedi stílusára, hiszen sejtettük, hogy nagyon sok párharcra számíthatunk, sajnos, azonban fiatal csapatunkat sikerült felőrölniük. Tudtuk, hogy nehéz lesz pontot szereznünk, ami be is bizonyosodott. Gratulálok ellenfelünknek!”

Felsőpakonyi KSE- Dunaharaszti MTK 0-4

Csapatunk próbált felkészülni a NB III-as kerettel rendelkező nagyon jó játékosokból álló Dunaharaszti ellen, de a sok egyéni hibát kegyetlenül kihasználta az ellenfél, és minden védelmi megingást góllal büntetett. Sajnálatos módon még nagyon gólhelyzetig se jutott csapatunk.

Megyesi László:„Tudtuk, hogy egy erős Dunaharaszti lesz az ellenfelünk, ami aztán be is igazolódott. Egy komplett NB III-as együttessel szemben nem tudtuk felvenni a versenyt.”

Pilis LK-Legenda Sport -Felsőpakonyi KSE1-0

A mérkőzésre való felkészülés során egész héten keményen dolgoztak a fiuk, bizakodva várták, hogy végre gólokat, illetve pontokat gyűjtsenek a csapatnak.

A mérkőzés ismét nem indult jól, nagyon hamar hátrányba kerültünk. A 6. percben a védelem blokkolni próbált egy távoli kapás lövést, de úgy pattant meg a labda, hogy az védhetetlenül csapódott a kapuba. Hiába adtak bele mindent a srácok, nem jött össze semmi, egészen a végéig kiélezett volt a mérkőzés a 93. percben is még mi lőttünk kapura. Az eredmény ennek ellenére nem változott.

Megyesi László:„Egy „ikszes” mérkőzés volt, ahol sajnos végül alulmaradtunk. Ellenfelünk egy átlövésgóllal nyert.”

Felsőpakonyi KSE– Viadukt SE-Biatorbágy 2-3

A csapatot egy betegséghullám érte, így edző nélkül, illetve csak foghíjasan tudott készülni a mérkőzésre, de az edző által leadott munka nem maradhatott el. Úgy tűnt, végre minden más lesz, hiszen a 9. percben Matyi Mátyás megszerezte a csapat első gólját a szezonban, így 1-0 vezettünk.

Ezt követően az ellenfél dominált, nekünk pedig rengeteg terület nyílt ezáltal. Az utolsó passzok, illetve a végén a helyzetkihasználásunk is jobban sikerült, 2-3 góllal is vezethettünk volna, ennek ellenére a szünet előtt ellenfelünk egyenlített. A második félidőben motiváltabban jött ki a Biatorbágy csapata, a 46. percben érdekes tizenegyeshez jutottak, amit Simon Benedek nagyszerűen hárított.

6 perccel később újabb tizenegyest kaptak a vendégek, ezt pedig már értékesítették. Ennek hatására kicsit visszavettek az iramból, és a 64.percben Bálint Botond egyenlíteni tudott. Ezt követően a 87. percben óriási lehetőséget kapott a csapat arra, hogy megnyerje a mérkőzést, tizenegyest kaptunk… ez hihetetlen módon, de kimaradt és, ahogy ez szokott lenni,a 91. percben meg is bosszúlta magát, hiszen az ellenfélnek sikerült gólt szerezni, és ezzel a mérkőzést is megnyernie.

Megyesi László: „Fordulatos, küzdelmes mérkőzést játszottunk. A 87. percben megkaptuk a nagy esélyt, de sajnos, nem tudtunk élni vele. Összességében egy „ikszes” mérkőzés volt.”

Következő mérkőzések:
(tabella, kép formátumban)

Várunk minden szurkolót!

Hajdu Patrik

Hátbelső

Hátlap

2021_08_szept.1631722415.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/09/15 18:13 szerkesztette: kadar.rozalia