Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2021_09_okt

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2021_09_okt [2021/10/12 10:48]
bavegh [Civil]
2021_09_okt [2021/10/16 19:49] (aktuális)
sfmarta [GERGELY MARGÓ GYÉMÁNTDIPLOMÁJA (módosította Éva a multkorit)]
Sor 15: Sor 15:
  
 ====== Önkormányzat ====== ====== Önkormányzat ======
 +
 +===== Október 1. - Idősek Világnapja =====
 +
 +//"​Gyerek voltam, de már elmúlt.\\
 +Én még most is játszom!\\
 +Nem érdekel, hogy mit szólnak,\\
 +hogy milyennek látszom.\\
 +Mindig kell a játékosság,​\\
 +s vidámnak kell lennem!\\
 +Nem öregszik meg a lelkem,\\
 +míg játék él bennem."//​ \\
 +Aranyosi Ervin - Gyerek voltam, gyerek leszek (részlet)
 +
 +Idősek világnapja alkalmából szeretettel és megbecsüléssel köszöntjük az időseket, kívánunk Nekik jó egészséget!
 +
 +**Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata**
 +===== Napelemek telepítve =====
 +
 +A költséghatékony működés elősegítéseként a Magyar Falu Program „Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” elnevezésű pályázaton tavaly elnyert 6 millió forintos támogatás segítségével büszkén jelentem be, hogy a munkálatok befejeződtek,​ a napelemek telepítése megtörtént.\\
 +Az elnyert támogatást ezúton is köszönjük!
 +
 +**Nagy János** polgármester,​ elnök
 +
 ++kép
 +
 +===== Pályázz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjra! =====
 +
 +A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása.\\
 +A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás,​ a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és a felsőoktatási intézményi támogatás. Az ösztöndíjpályázattal kapcsolatos adatbázis-kezelői,​ koordinációs,​ a települési és megyei ösztöndíjjal kapcsolatos pénzkezelési feladatokat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban:​ Támogatáskezelő) végzi, míg az elbírálási feladatokat az ösztöndíjpályázathoz csatlakozó települési és megyei önkormányzatok látják el.\\
 +Az ösztöndíjpályázatra azok **a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező,​ hátrányos szociális helyzetű** felsőoktatási **hallgatók **jelentkezhetnek,​ akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében)** teljes idejű (nappali munkarend)** alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben,​ mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben,​ osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
 +
 +A pályázói regisztráció vagy a belépést követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése a csatlakozott önkormányzatok pályázói részére. Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2021. szeptember 22. napján megtartott ülésén döntött a 2022. évi fordulóhoz való csatlakozásról.
 +
 +A pályázati űrlapot minden évben újra fel kell tölteni! Az adatok ellenőrzését és feltöltését követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva kell benyújtaniuk a pályázóknak.
 +
 +**A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje:​**
 +
 +**2021. november 5.**
 +
 +A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes. A pályázati kiírásban meghatározott bármely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül. A benyújtott pályázatok befogadását önkormányzatunk az EPER-Bursa rendszerben igazolja. A be nem fogadott pályázatok a bírálatban nem vesznek részt.
 +
 +**A pályázat benyújtásának helye: ** \\
 +Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal\\
 +2363 Felsőpakony,​ Petőfi S. u. 9.\\
 +**Hivatali ügyfélfogadási idő:** \\
 +Hétfő: 13:​00-16:​00;​ szerda: 8:00-12:00, 13:​00-17:​00;​ péntek: 8:00 – 12:00.\\
 +**Pályázati kapcsolattartó:​** \\
 +Balázs Ildikó (telefon: 06-29/​317-131)
 +
 +A dokumentáció megtalálható a felsopakony.hu honlapon az alábbi linken keresztül:​\\
 +**Bursa-2022-B felhívás pályázók részére** \\
 +emet.gov.hu/​app/​uploads/​2021/​08/​Palyazati-urlap-B-2022.pdf\\
 +emet.gov.hu/​app/​uploads/​2021/​08/​6_Palyazati_kiiras_B_2022.docx\\
 +**Bursa-2022-A felhívás pályázók részére** \\
 +emet.gov.hu/​app/​uploads/​2021/​08/​5_Palyazati_kiiras_A_2022.docx\\
 +emet.gov.hu/​app/​uploads/​2021/​08/​Palyazati-urlap-A-2022.pdf
 +
 +
 +===== Tiszta Felsőpakonyért környezet-szépítő akció =====
 +
 +Tisztelt Lakosság!
 +
 +Az elmúlt években több alkalommal, több pályázati lehetőséget is kihasználva,​ az önkormányzat vagy civil szervezetek kezdeményezésére tettünk komoly lépéseket környezetünk tisztán tartása érdekében. Több százan vannak azon lakótársaink,​ akik önkéntesen csatlakoztak az akciókhoz, és szedték a felelőtlen emberek által szétszórt,​ eldobált szemetet. Az illegális szemétlerakások megszüntetésére felsőpakonyi cégek is felajánlották segítségüket.
 +
 +Ha most járjuk körbe kedves településünket,​ a környező erdőket, az előző években tapasztaltaknál sokkal kedvezőbb helyzet fogad minket, mindez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetnénk.
 +
 +Ne várjuk meg, hogy ismét hegyekben álljanak a szemétrakások!
 +
 +Ennek érdekében Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata november 5-én, pénteken és 6-án, szombaton önkéntes szemétszedő akciót hirdet!
 +
 +Az akcióhoz az önkormányzat biztosítja a szükséges eszközöket,​ kesztyűket,​ zsákokat és gondoskodik az összegyűjtött szemét elszállításáról,​ ártalmatlanításáról.
 +
 +Gyülekezés a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház előtt délelőtt 10 órakor, ahol szétosztásra kerülnek a szükséges eszközök.
 +
 +Várunk minden lelkes tenni akarót!
 +
 +**Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata**
 +
 ++valamikép
 +
  
 ====== Óvoda ====== ====== Óvoda ======
Sor 36: Sor 116:
  
 Intézményünkben feladatul tűztük ki azon értékek, ismeretek, magatartásformák és életviteli szokások közvetítését,​ melyek felkészítik a cseperedő gyermekeket arra, hogyan óvhatják meg természetes,​ épített és társas-társadalmi környezetünket. A környezetismereti nevelés sikere a gyermeket nevelő pedagógus hozzáállásán,​ nevelési módszerein is múlik. Ezért óvodánkban a hagyományos ünnepek mellett jelentős szerepet tulajdonítunk a zöld ünnepeknek,​ s ilyen az Állatok Világnapja is. Az élménynyújtás,​ tapasztalatszerzés az egyik ilyen módszer arra, hogy az óvodás gyermekeinkben kialakuljon az állatok szeretete, védelme.\\ Intézményünkben feladatul tűztük ki azon értékek, ismeretek, magatartásformák és életviteli szokások közvetítését,​ melyek felkészítik a cseperedő gyermekeket arra, hogyan óvhatják meg természetes,​ épített és társas-társadalmi környezetünket. A környezetismereti nevelés sikere a gyermeket nevelő pedagógus hozzáállásán,​ nevelési módszerein is múlik. Ezért óvodánkban a hagyományos ünnepek mellett jelentős szerepet tulajdonítunk a zöld ünnepeknek,​ s ilyen az Állatok Világnapja is. Az élménynyújtás,​ tapasztalatszerzés az egyik ilyen módszer arra, hogy az óvodás gyermekeinkben kialakuljon az állatok szeretete, védelme.\\
-Óvodánk egyik óvó nénije, ​Zsófi óvó néni kedvenc kutyáját, aki egy dobermann „hívtuk” meg erre az alkalomra. A gyerekek testközelből láthatták a kutyát, Jeffet, és meglepődtek a hatalmas méretén. Megtapasztalhatták,​ hogy Jeff milyen szófogadó,​ a ha gazdája kéri, jelzésre leül, lefekszik, ugat, s kézből elfogadja a jutalom falatot, még tőlünk is. A gyerekek csodálkozása,​ izgatottsága üdítően hatott a délelőttünkre,​ még a tornánk is a témához kapcsolódóan mozgásutánzásos játékokon keresztül zajlott. Csúsztunk, másztunk, ugrottunk, nyávogtunk,​ ugattunk és még sorolhatnám. Kézműves tevékenységeinkben is megjelentek az állatok, ki festett, színezett, rajzolt, gyurmázott,​ és volt, aki az óvodai pályázatra készítette el alkotását.\\+Zsófi óvó néni kedvenc kutyáját, ​aki egy dobermann ​ ​- ​„hívtuk” meg erre az alkalomra. A gyerekek testközelből láthatták a kutyát, Jeffet, és meglepődtek a hatalmas méretén. Megtapasztalhatták,​ hogy Jeff milyen szófogadó,​ a ha gazdája kéri, jelzésre leül, lefekszik, ugat, s kézből elfogadja a jutalom falatot, még tőlünk is. A gyerekek csodálkozása,​ izgatottsága üdítően hatott a délelőttünkre,​ még a tornánk is a témához kapcsolódóan mozgásutánzásos játékokon keresztül zajlott. Csúsztunk, másztunk, ugrottunk, nyávogtunk,​ ugattunk és még sorolhatnám. Kézműves tevékenységeinkben is megjelentek az állatok, ki festett, színezett, rajzolt, gyurmázott,​ és volt, aki az óvodai pályázatra készítette el alkotását.\\
 Az idei ünnepen kevesebb állattal találkoztunk -a pandémiás helyzetre való tekintettel- mégis élménydúsan igyekeztünk megvalósítani e célkitűzésünket. A Jeffel való találkozás pedig maradandó közösségi élményt nyújtott óvodásaink számára. Az idei ünnepen kevesebb állattal találkoztunk -a pandémiás helyzetre való tekintettel- mégis élménydúsan igyekeztünk megvalósítani e célkitűzésünket. A Jeffel való találkozás pedig maradandó közösségi élményt nyújtott óvodásaink számára.
  
Sor 49: Sor 129:
  
 **Őszi futóverseny** \\ **Őszi futóverseny** \\
-Az Országgyűlés szeptember utolsó pénteki napját immár 4 éve a Magyar Diáksport Napjának nyilvánította. Ehhez a témanaphoz igazította iskolánk is az őszi futóversenyt. Ráhangolódásként az iskola területén különböző sportos tevékenységeken vehettek részt tanulóink, majd a szikrázó napsütésben vonultak ki a sportpályára,​ ahol rövid bemelegítés után kezdetét vette a hagyománnyá vált őszi futóverseny. Mindenki izgatottan várta a versengés kezdetét, hogy évfolyamonként - külön a lányok és a fiúk - összemérhessék gyorsaságukat. A futótáv, a körök száma most is aszerint növekedett,​ hogy éppen melyik évfolyam futott. \\+Az Országgyűlés szeptember utolsó pénteki napját immár 4 éve a Magyar Diáksport Napjának nyilvánította. Ehhez a témanaphoz igazította iskolánk is az őszi futóversenyt. Ráhangolódásként az iskola területén különböző sportos tevékenységeken vehettek részt tanulóink, majd a szikrázó napsütésben vonultak ki a sportpályára,​ ahol rövid bemelegítés után kezdetét vette a hagyománnyá vált őszi futóverseny. Mindenki izgatottan várta a versengés kezdetét, hogy évfolyamonként - külön a lányok és a fiúk - összemérhessék gyorsaságukat. A futótáv, a körök száma most is aszerint növekedett,​ hogy éppen melyik évfolyam futott.\\
 Minden bizonnyal megérte ezen a szép őszi délelőttön kimenni a sportpályára.\\ Minden bizonnyal megérte ezen a szép őszi délelőttön kimenni a sportpályára.\\
 Legjobb futóinkat oklevéllel és éremmel jutalmaztuk.\\ Legjobb futóinkat oklevéllel és éremmel jutalmaztuk.\\
Sor 57: Sor 137:
  
 **Ötödikes lettél… ez a te napod!** \\ **Ötödikes lettél… ez a te napod!** \\
-Az idei tanévben kicsit rendhagyó módon került megrendezésre az ötödikesek napja. Már a tanév elején az első szülői értekezleten a felsős tanárok bemutatkoztak,​ és elmondták tantárgyi követelményeiket az ötödik osztályba lépő tanulók szüleinek. A bemutatkozást egy kicsit kötetlenebbé tettük a hónap végén - szeptember 28-án – ugyanis a gyerekekkel és tanáraikkal egy közös kirándulásra indultunk Tatára és környékére. Utunk során megismerkedtünk a Fényes tanösvénnyel,​ ahol volt, aki testközelből tapasztalhatta meg a víz hőfokát. Gyalogszerrel indultunk el Tata nevezetességeit megtekinteni,​ majd utunkat kisvonattal folytattuk. A napunk zárásaként pedig még az „óriás madárhoz”,​ a Turul emlékműhöz is felsétáltunk,​ ahol gyönyörködtünk a panorámában,​ és az elmaradhatatlan fényképezkedésre is sort kerítettünk. Ezt a napot az őszi napsütés mellett a vidám hangulat tette még kellemessebbé, hiszen egészen más együtt kirándulni tanárnak és kisdiáknak,​ eltölteni egy teljes napot a szabadban az iskolától távol, de mégis együtt. Mindenki kellemesen elfáradt, és szép emlékekkel gazdagodva tért haza.\\+Az idei tanévben kicsit rendhagyó módon került megrendezésre az ötödikesek napja. Már a tanév elején az első szülői értekezleten a felsős tanárok bemutatkoztak,​ és elmondták tantárgyi követelményeiket az ötödik osztályba lépő tanulók szüleinek. A bemutatkozást egy kicsit kötetlenebbé tettük a hónap végén - szeptember 28-án – ugyanis a gyerekekkel és tanáraikkal egy közös kirándulásra indultunk Tatára és környékére. Utunk során megismerkedtünk a Fényes tanösvénnyel,​ ahol volt, aki testközelből tapasztalhatta meg a víz hőfokát. Gyalogszerrel indultunk el Tata nevezetességeit megtekinteni,​ majd utunkat kisvonattal folytattuk. A napunk zárásaként pedig még az „óriás madárhoz”,​ a Turul emlékműhöz is felsétáltunk,​ ahol gyönyörködtünk a panorámában,​ és az elmaradhatatlan fényképezkedésre is sort kerítettünk. Ezt a napot az őszi napsütés mellett a vidám hangulat tette még kellemesebbé, hiszen egészen más együtt kirándulni tanárnak és kisdiáknak,​ eltölteni egy teljes napot a szabadban az iskolától távol, de mégis együtt. Mindenki kellemesen elfáradt, és szép emlékekkel gazdagodva tért haza. 
 **Kocsisné Matusek Diána** \\ **Kocsisné Matusek Diána** \\
 osztályfőnök (5.o) osztályfőnök (5.o)
Sor 76: Sor 157:
 **Viziné Surányi Erika** \\ **Viziné Surányi Erika** \\
 8. a osztályfőnöke 8. a osztályfőnöke
 +
 +**Mi kell az őszi papírgyűjtéshez?​**
 +
 +Kellemes napos idő, talicskák, no és lelkes gyerekek, akik október 13-án és 14-én közel **5 és fél tonna** papírhulladékkal pakolták tele iskolánk udvarán elhelyezett konténert. A legtöbb papírt összegyűjtött osztály a 2.a és a 6. osztály volt. Köszönjük az együttműködést a tisztább környezetünkért!
 +
 +**Az iskola Diákönkormányzata**
  
  
Sor 94: Sor 181:
 Messziről kerültem ide. A Békés megyei Kunágotán születettem 1942-ben, szerény körülmények között élő család harmadik gyermekeként. Szüleimnek volt néhány hold földje, azon gazdálkodtak. Ma is eltöprengek,​ hogyan tudta szegény édesanyám kisáfárkodni abból a nagyon kevésből a taníttatásomat. Mert volt egy kis saját földjük, azonnal rosszabb lett az akkori idők szerinti, úgynevezett besorolásom,​ és az ösztöndíjam sokkal kevesebb volt a többiekénél,​ hiába is voltam jeles tanuló. De azokban az időkben így volt ez, a származás kinek hátrány, kinek előny volt. Messziről kerültem ide. A Békés megyei Kunágotán születettem 1942-ben, szerény körülmények között élő család harmadik gyermekeként. Szüleimnek volt néhány hold földje, azon gazdálkodtak. Ma is eltöprengek,​ hogyan tudta szegény édesanyám kisáfárkodni abból a nagyon kevésből a taníttatásomat. Mert volt egy kis saját földjük, azonnal rosszabb lett az akkori idők szerinti, úgynevezett besorolásom,​ és az ösztöndíjam sokkal kevesebb volt a többiekénél,​ hiába is voltam jeles tanuló. De azokban az időkben így volt ez, a származás kinek hátrány, kinek előny volt.
  
-//Asztalán albumokba szépen elrendezett családi képek sokasága idézi vissza a gyökereket,​ apró gyermeki mivoltától kezdve napjainkig. Ott sorjáznak egymás után a családi, az iskolai, fiatal és idősebb kori fotói, újságcikkek,​ melyeket Tünde lánya (aki a vecsési Bálint Ágnes Kultúrház játszóházában dolgozik!) nagy-nagy gondossággal és szeretettel készített el, hogy ne múljanak el nyomtalanul az emlékek, s egy-egy családi ünnep asztalánál felidézhetők legyenek!//+//Asztalán albumokba szépen elrendezett családi képek sokasága idézi vissza a gyökereket,​ apró gyermeki mivoltától kezdve napjainkig. Ott sorjáznak egymás után a családi, az iskolai, fiatal és idősebb kori fotói, újságcikkek,​ melyeket Tünde lánya (aki a vecsési Bálint Ágnes Kultúrház játszóházában dolgozik) nagy-nagy gondossággal és szeretettel készített el, hogy ne múljanak el nyomtalanul az emlékek, s egy-egy családi ünnep asztalánál felidézhetők legyenek!//
  
 **Mikor döntöttél arról, hogy a pedagógusi pályát választod?​** **Mikor döntöttél arról, hogy a pedagógusi pályát választod?​**
Sor 108: Sor 195:
 Diplomával a kezemben, új életet kezdtem: szeretett Mihályommal összeesküdtünk egy életre. Családot alapítottunk. Előbb Péter fiam, majd Tünde hozott boldogságot a közös életünkbe,​ amely küzdelmes, de így visszatekintve:​ nagyon szép volt. A semmiből teremtettünk magunknak otthont, évről évre hozzátéve valamicskét,​ amivel több lett mindkettőnk örömére. Mihály is szegénysorból jött. Munka mellett, levelezőn végezte el a gimnáziumot és büszkén mondhatom, hogy hatásomra: előbb képesítés nélkül tanított, majd 30 évesen biológia- mezőgazdaság szakon végzett a főiskolán. Diplomával a kezemben, új életet kezdtem: szeretett Mihályommal összeesküdtünk egy életre. Családot alapítottunk. Előbb Péter fiam, majd Tünde hozott boldogságot a közös életünkbe,​ amely küzdelmes, de így visszatekintve:​ nagyon szép volt. A semmiből teremtettünk magunknak otthont, évről évre hozzátéve valamicskét,​ amivel több lett mindkettőnk örömére. Mihály is szegénysorból jött. Munka mellett, levelezőn végezte el a gimnáziumot és büszkén mondhatom, hogy hatásomra: előbb képesítés nélkül tanított, majd 30 évesen biológia- mezőgazdaság szakon végzett a főiskolán.
  
-**Akkor már itt éltetek Felsőpakonyon?​**+**Akkor már itt éltetekFelsőpakonyon?​**
  
 1972-ben jelentkeztünk Felsőpakonyra és mindketten állást kaptunk szolgálati lakással együtt. Alsós csemetéket taníthattam,​és semmi sem okozhatott nagyobb boldogságot,​ mint végig kísérni első osztálytól negyedikig a „gyerekeimet”. Bánki Erzsike, a tüneményes óvónő, sokat segített nekem a gyerekek megismerésében. Egyszerre lehettem tanítójuk és bizalmasuk, mint ahogy gyakran a szüleiknek is. Visszanézve:​ nagyon megtisztelő és boldogító érzés, hogy az lehettem. 1972-ben jelentkeztünk Felsőpakonyra és mindketten állást kaptunk szolgálati lakással együtt. Alsós csemetéket taníthattam,​és semmi sem okozhatott nagyobb boldogságot,​ mint végig kísérni első osztálytól negyedikig a „gyerekeimet”. Bánki Erzsike, a tüneményes óvónő, sokat segített nekem a gyerekek megismerésében. Egyszerre lehettem tanítójuk és bizalmasuk, mint ahogy gyakran a szüleiknek is. Visszanézve:​ nagyon megtisztelő és boldogító érzés, hogy az lehettem.
Sor 153: Sor 240:
 ===== A Felsőpakonyi Katolikus Közösség hírei ===== ===== A Felsőpakonyi Katolikus Közösség hírei =====
  
-Szeptember 19-én, vasárnap délután tartottuk templomunk búcsúját,​ melyen a fiatal Bese Gergő atya celebrálta az ünnepi szentmisét. A járvány újabb hullámának árnyékában kevesebben ugyan, de eleget téve meghívásunknak velünk ünnepeltek gyáli, nagykátai és más helyekről érkező testvéreink is. A mise után jó hangulatú társalgás közepette szerény agapén vehettünk részt kedves vendégeinkkel a templomkertben felállított sátrak alatt. Minden segítő kezet, szándékot,​ szervezést,​ adományt, imát köszönünk szűkebb és tágabb közösségünk áldozatkész tagjainak!+Szeptember 19-én, vasárnap délután tartottuk templomunk búcsúját,​ melyen a fiatal Bese Gergő atya celebrálta az ünnepi szentmisét. A járvány újabb hullámának árnyékában kevesebben ugyan, de eleget téve meghívásunknakvelünk ünnepeltek gyáli, nagykátai és más helyekről érkező testvéreink is. A mise után jó hangulatú társalgás közepette szerény agapén vehettünk részt kedves vendégeinkkel a templomkertben felállított sátrak alatt. Minden segítő kezet, szándékot,​ szervezést,​ adományt, imát köszönünk szűkebb és tágabb közösségünk áldozatkész tagjainak!
  
-Szeptember utolsó vasárnapjára a gyáli és felsőpakonyi katolikus hitoktatók a két település hittanosainak családi napot szerveztek a gyáli plébánia ​játszókertjébe. Szép időnk volt, sokat fociztunk. Szüleikkel együtt, nagy izgalommal vettek részt a diákok a sorversenyeken. Íjakkal célbalövést lehetett gyakorolni. Aki megéhezett,​ a süteményeken kívül finom, helyben sütött tejfölös, sajtos lángost ehetett. Eseménydús,​ sportos nap volt, kellemesen elfáradtunk. Köszönet szervezőtársaimnak,​ Hegedűs Juditnak és Arnold Fülöpnek!+Szeptember utolsó vasárnapjára a gyáli és felsőpakonyi katolikus hitoktatók a két település hittanosainak családi napot szerveztek a gyáli plébánia ​játszókertjében. Szép időnk volt, sokat fociztunk. Szüleikkel együtt, nagy izgalommal vettek részt a diákok a sorversenyeken. Íjakkal célbalövést lehetett gyakorolni. Aki megéhezett,​ a süteményeken kívül finom, helyben sütött tejfölös, sajtos lángost ehetett. Eseménydús,​ sportos nap volt, kellemesen elfáradtunk. Köszönet szervezőtársaimnak,​ Hegedűs Juditnak és Arnold Fülöpnek!
  
 Megalakult a Pakonyi Ifjú Katolikusok Közössége,​ a PIKK. Célunk a felsőpakonyi katolikus fiatalok élő közösséggé szervezése. Első közös programunk egy 7km-es, könnyű túra volt a Budai-hegységben. Felmásztunk az Apáthy-sziklára,​ felfedeztük a kőkaput, kipróbáltuk a macis játszóteret. Az Árpád-kilátóból megcsodáltuk a budapesti panorámát az Országházzal,​ a Dunán átívelő hidakkal. Ünnepnapja kapcsán pár szóval és imával megemlékeztünk Szent Mihályról az angyali seregek vezéréről. Túránk végén ügyességi csapatjátékokat játszottunk egy kis erdei tisztáson. Köszönet szervezőtársamnak,​ Janocha Gábornak és a szülőknek,​ akik gondjainkra bízták gyermekeiket! Isten áldását kérem a további munkánkra! Folytatjuk! Megalakult a Pakonyi Ifjú Katolikusok Közössége,​ a PIKK. Célunk a felsőpakonyi katolikus fiatalok élő közösséggé szervezése. Első közös programunk egy 7km-es, könnyű túra volt a Budai-hegységben. Felmásztunk az Apáthy-sziklára,​ felfedeztük a kőkaput, kipróbáltuk a macis játszóteret. Az Árpád-kilátóból megcsodáltuk a budapesti panorámát az Országházzal,​ a Dunán átívelő hidakkal. Ünnepnapja kapcsán pár szóval és imával megemlékeztünk Szent Mihályról az angyali seregek vezéréről. Túránk végén ügyességi csapatjátékokat játszottunk egy kis erdei tisztáson. Köszönet szervezőtársamnak,​ Janocha Gábornak és a szülőknek,​ akik gondjainkra bízták gyermekeiket! Isten áldását kérem a további munkánkra! Folytatjuk!
Sor 191: Sor 278:
 Mik az első tapasztalatai a mi kis falunkról, gyülekezetünkről?​ Mik az első tapasztalatai a mi kis falunkról, gyülekezetünkről?​
  
-Nem sokat tudtam Felsőpakonyról,​ csak annyit, hogy itt volt tanácselnök 1970-ig Cseh Sándor, akit sokan a falu jótevőjeként emlegetnek, s aki távoli rokonom. Amikor idén májusban először itt jártam, a falu nyugalma és derűs légköre elsőre megragadott. Jelenleg pedig a gyülekezetben is, diákjaim között is csupa olyannal találkozom,​ akik szeretnek felsőpakonyiak ​lenni. Biztos vagyok benne, hogy mi is az ő táborukat fogjuk gyarapítani.+Nem sokat tudtam Felsőpakonyról,​ csak annyit, hogy itt volt tanácselnök 1970-ig Cseh Sándor, akit sokan a falu jótevőjeként emlegetnek, s aki távoli rokonom. Amikor idén májusban először itt jártam, a falu nyugalma és derűs légköre elsőre megragadott. Jelenleg pedig a gyülekezetben is, diákjaim között is csupa olyannal találkozom,​ akik szeretnek felsőpakonyinak ​lenni. Biztos vagyok benne, hogy mi is az ő táborukat fogjuk gyarapítani.
  
 //​Köszönjük szépen a bemutatkozást. Kívánjuk, céljai megvalósításában Isten segítsége mellett találja meg a támogatókat mind elöljáróink,​ mind gyülekezeti tagjaink körében. Fogadja el, érezze otthonának Felsőpakonyt! Isten áldása kísérje itteni tevékenységét!//​ //​Köszönjük szépen a bemutatkozást. Kívánjuk, céljai megvalósításában Isten segítsége mellett találja meg a támogatókat mind elöljáróink,​ mind gyülekezeti tagjaink körében. Fogadja el, érezze otthonának Felsőpakonyt! Isten áldása kísérje itteni tevékenységét!//​
Sor 201: Sor 288:
  
 ====== Könyvtár ====== ====== Könyvtár ======
 +
 +===== Kiállítás és az Országos Könyvtári Napok a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban =====
 +
 +Szeptember 30-án tartottuk Szentiványi Attila képző- és iparművész Az ikon története című bemutatóját és kiállítását. Bemutatkozó anyagában leírta, hogy édesapja is ikonfestő volt, melyet jómaga és bátyja vittek tovább, családi örökségként édesapjuk tanításai alapján. Az előadás alkalmával megismerkedhettünk az ikon keletkezésével,​ a művész életútjával és betekintést nyerhettünk az ikon készítésének folyamatába is. Érdekes információkkal lettünk gazdagabbak,​ amellett, hogy kipróbálhattuk a tojássalfestést is.
 +
 +Könyvtárunk minden évben csatlakozik az Országos Könyvtári Napok rendezvényéhez. Idén október első hetében tartó időszak alatt e rendezvény kapcsán sok színes programmal vártuk az érdeklődőket.
 +
 +Ellátogattak hozzánk a helyi általános iskola 3.a osztályos tanulói osztályfőnökükkel Balázs Máriával, Bálint Ágnes munkásságával és a könyvtárhasználattal ismerkedtek meg.
 +
 +Majd október 5-én névadónk, Szabó Magda születésének 104. évfordulója alkalmából egy mini kiállítást készítettünk,​ az írónő műveinek idézeteivel kisgyermekkorától kezdve egészen idős koráig, fényképekkel illusztrálva. A kiállítás még elérhető könyvtárunk olvasótermében.
 +
 +A Dvorák Patka Pantomim Társulat előadásában,​ a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola két első osztálya - egy színházi élménnyel gazdagodott - a Békakirály című népmesét tekintették meg.
 +
 +Október 6-án a településünk ünnepségeinek bemutatására készült videót tettük elérhetővé könyvtárunk honlapján, mely valójában a történelmi eseményeinkhez kapcsolódó,​ helyismereti,​ virtuális séta.
 +
 +Az országos rendezvény pénteki napjának mottója “A könyvtárosok tudásátadó szerepe”. Ennek megfelelően “Internetre fel” címmel szenior korosztálynak számítógép és internethasználati oktatást tartott kollégánk Végh Béla Antal.
 +
 +Ezeken a heteken a könyvtárak országosan nyitva tartanak a vasárnapi napokon. “Könyves vasárnap: Minden út a könyvtárba vezet!” mottó alapján kézműves foglalkozással vártuk a gyerekeket szüleik kíséretében. A rendezvény lezárásaként legeket hirdettünk könyvtárunk legtöbbet olvasói között: legfiatalabb kategóriában Fazekas Dominik, felnőtt kategóriában Csehi Edit és szenior kategóriában Kóos Eszter. Gratulálunk nekik és várjuk továbbra is olvasóinkat.
 +
 +**Vida Nikoletta** intézményvezető
 +
 ++képek
 +
  
 ===== A Néptáncosok háza táján történt… ===== ===== A Néptáncosok háza táján történt… =====
  
-2020 őszén a Felsőpakonyi „Járd ki, lábam!” Néptánccsoport 26 táncosa iskolánkon keresztül az Erzsébet Program egyik kreatív pályázatán vett részt, melynek keretében nyári néptánctábori élményeinket írtuk-rajzoltuk le, szerkesztettük össze egy igazán mutatós naplóvá. A gyermekek munkáját a zsűri „A népművészet ifjú mesterei” különdíjban részesítette. A járványhelyzet miatt jutalmunkat 2021 szeptemberében használhattuk fel: három napot tölthettünk el a Balaton partján, a zánkai Erzsébet-táborban. A kiránduló csoport tagjai 3-6. osztályos gyermekek voltak, kísérőtanárok ​Polgár Aranka és F. Láncz Éva pedagógusok. Igen nagy várakozás előzte meg a kirándulást,​ hiszen az elmúlt évben ottalvós programokat nemigen lehetett szervezni, a legtöbb gyermek az első tábori élményére készült. Szabadság az otthontól távol, felhőtlen szórakozás festői környezetben…,​ s az ágyneműhúzás viszontagságai,​ ruháink rendben tartása-megtalálása,​ esti elalvás szülők nélkül… Bátran állíthatjuk,​ a gyerekek ügyesen helyt álltak, a legtöbben példamutatóan viselkedtek.\\+2020 őszén a Felsőpakonyi „Járd ki, lábam!” Néptánccsoport 26 táncosa iskolánkon keresztül az Erzsébet Program egyik kreatív pályázatán vett részt, melynek keretében nyári néptánctábori élményeinket írtuk-rajzoltuk le, szerkesztettük össze egy igazán mutatós naplóvá. A gyermekek munkáját a zsűri „A népművészet ifjú mesterei” különdíjban részesítette. A járványhelyzet miatt jutalmunkat 2021 szeptemberében használhattuk fel: három napot tölthettünk el a Balaton partján, a zánkai Erzsébet-táborban. A kiránduló csoport tagjai 3-6. osztályos gyermekek voltak, kísérőtanáraik ​Polgár Aranka és F. Láncz Éva pedagógusok. Igen nagy várakozás előzte meg a kirándulást,​ hiszen az elmúlt évben ottalvós programokat nemigen lehetett szervezni, a legtöbb gyermek az első tábori élményére készült. Szabadság az otthontól távol, felhőtlen szórakozás festői környezetben…,​ s az ágyneműhúzás viszontagságai,​ ruháink rendben tartása-megtalálása,​ esti elalvás szülők nélkül… Bátran állíthatjuk,​ a gyerekek ügyesen helyt álltak, a legtöbben példamutatóan viselkedtek.\\
 Sokféle programon vehettünk részt: katamarán hajózás a Balatonon, fürdés, bogárbemutató,​ digitális kincskereső program, kirándulás kőzetmegfigyeléssel,​ táncház, esti koncert és tinidiszkó. A foglalkozásvezetők felkészülten,​ lelkesen végezték munkájukat. Finom és bőséges, gyermeki igényeket kielégítő ételeket kaptunk, tiszta, rendes szállást biztosítottak nekünk.\\ Sokféle programon vehettünk részt: katamarán hajózás a Balatonon, fürdés, bogárbemutató,​ digitális kincskereső program, kirándulás kőzetmegfigyeléssel,​ táncház, esti koncert és tinidiszkó. A foglalkozásvezetők felkészülten,​ lelkesen végezték munkájukat. Finom és bőséges, gyermeki igényeket kielégítő ételeket kaptunk, tiszta, rendes szállást biztosítottak nekünk.\\
 Az ilyen alkalmak fontosak egy közösség életében: iskolás éveink emlékezetes pillanatainak jelentős része kötődik kirándulásokhoz. Örömmel tölt el minket, további munkánkhoz lendületet ad, hogy mi is részesei lehettünk a vidám, szórakoztató vagy épp meghitt pillanatoknak. Az ilyen alkalmak fontosak egy közösség életében: iskolás éveink emlékezetes pillanatainak jelentős része kötődik kirándulásokhoz. Örömmel tölt el minket, további munkánkhoz lendületet ad, hogy mi is részesei lehettünk a vidám, szórakoztató vagy épp meghitt pillanatoknak.
Sor 231: Sor 341:
 Köszönjük,​ hogy idén is ilyen sokan támogatták ezt a kezdeményezést! Köszönjük,​ hogy idén is ilyen sokan támogatták ezt a kezdeményezést!
  
-A működésünkhöz nagy szükség van a lakossági támogatásokra is, ezért örömmel ​vesszünk ​minden adományt.\\+A működésünkhöz nagy szükség van a lakossági támogatásokra is, ezért örömmel ​veszünk ​minden adományt.\\
 **Számlaszámunk:​ 11742300-21447817 OTP Bank** **Számlaszámunk:​ 11742300-21447817 OTP Bank**
  
Sor 247: Sor 357:
 //Egész hónapban rendezvények lázában égett az ország. A múlt évről elhalasztott Eucharisztikus Kongresszus egy hete, szeptember 5-től 12-ig mindenkit megérintett. Vendégek érkeztek a világ minden tájáról: egyháziak és világiak egyaránt. Ferenc pápa látogatása a katolikus hívők mellett a reformált egyházakra is hatással volt. Színpompás egyházi és nemzeti rendezvénysorozattal ünnepelt Magyarország. Budapest gyönyörű közösségi tere megtelt látogatókkal,​ hívőkkel és érdeklődőkkel. A Hősök tere az egész világ előtt ismertté vált, ablakot tártunk mindenki elé: lássák, mennyi szépség várja őket Magyarországon. (Bár, az USA médiája megint Bukarestet említett!)//​ //Egész hónapban rendezvények lázában égett az ország. A múlt évről elhalasztott Eucharisztikus Kongresszus egy hete, szeptember 5-től 12-ig mindenkit megérintett. Vendégek érkeztek a világ minden tájáról: egyháziak és világiak egyaránt. Ferenc pápa látogatása a katolikus hívők mellett a reformált egyházakra is hatással volt. Színpompás egyházi és nemzeti rendezvénysorozattal ünnepelt Magyarország. Budapest gyönyörű közösségi tere megtelt látogatókkal,​ hívőkkel és érdeklődőkkel. A Hősök tere az egész világ előtt ismertté vált, ablakot tártunk mindenki elé: lássák, mennyi szépség várja őket Magyarországon. (Bár, az USA médiája megint Bukarestet említett!)//​
  
-Felsőpakony is Búcsúval ünnepelt a Fájdalmas Anya templomában 19-én. Emelkedett lélekkel vettünk részt rajta, bár kevesebben, mint máskor. Mint tudjuk, a Falunap elmaradt. Megint. //​(Bizonyára nem került volna erre sor, ha többen vállalják az oltást a covid19 ellen.)//+Felsőpakony is Búcsúval ünnepelt a Fájdalmas Anya templomában ​szeptember ​19-én. Emelkedett lélekkel vettünk részt rajta, bár kevesebben, mint máskor. Mint tudjuk, a Falunap elmaradt. Megint. //​(Bizonyára nem került volna erre sor, ha többen vállalják az oltást a covid19 ellen.)//
  
 **Azért annyira nem nyugodtunk bele! Hagyományos szüreti mustkészítésünket szerényebb körülmények között bár, de megtartottuk. Két mázsa szőlőnknek lett gazdája óvodában, iskolában, jutott a Nyugdíjas Egyesületbe és a Szabó Magda Könyvtárnak egy kóstolónyi.** **Azért annyira nem nyugodtunk bele! Hagyományos szüreti mustkészítésünket szerényebb körülmények között bár, de megtartottuk. Két mázsa szőlőnknek lett gazdája óvodában, iskolában, jutott a Nyugdíjas Egyesületbe és a Szabó Magda Könyvtárnak egy kóstolónyi.**
Sor 253: Sor 363:
 **24-én, pénteken Kardos Lajos és felesége, Irénke rendezett a házuknál egy külön vendégséget** a sok izgalmas, érdekes és szép muzeális tárgy között a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház „Járd ki lábam” Néptánc csoportjának. Folyt is a Lajos préselte mustlé „Hencidától-Boncidáig”,​ s az Irénke sütötte nagy halom fánknak is azonnal gazdája akadt! **24-én, pénteken Kardos Lajos és felesége, Irénke rendezett a házuknál egy külön vendégséget** a sok izgalmas, érdekes és szép muzeális tárgy között a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház „Járd ki lábam” Néptánc csoportjának. Folyt is a Lajos préselte mustlé „Hencidától-Boncidáig”,​ s az Irénke sütötte nagy halom fánknak is azonnal gazdája akadt!
  
-**Egyesületünk 25-én jött össze a Deák Ferenc utca 1-ben az ÖSSZETARTOZÁS JEGYÉBEN**,​ és mi is a frissen préselt must mellett vendégeskedtünk. ​Mag Kálmánné Évike főzte pompás marhapörkölt íze emlékezetes marad, míg élünk! Tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fejes Margó négy tálca frissen sütött rétessel örvendeztetett meg bennünket, de mindenki süteménnyel érkezett tepsiszámra. Oláh Ica egy szatyor édessel és sóssal. Fodrász Marikánk (alias Kerekné Kocsis Mária) piskótája és barackos süteménye fogalom! Meg is jegyeztük: ​ Szegények vagyunk, de jól élünk!+**Egyesületünk 25-én jött össze a Deák Ferenc utca 1-ben az ÖSSZETARTOZÁS JEGYÉBEN**,​ és mi is a frissen préselt must mellett vendégeskedtünk. Mag Kálmánné Évike főzte pompás marhapörkölt íze emlékezetes marad, míg élünk! Tíz ujjunkat is megnyaltuk utána. Fejes Margó négy tálca frissen sütött rétessel örvendeztetett meg bennünket, de mindenki süteménnyel érkezett tepsiszámra. Oláh Ica egy szatyor édessel és sóssal. Fodrász Marikánk (alias Kerekné Kocsis Mária) piskótája és barackos süteménye ​egy fogalom! Meg is jegyeztük: Szegények vagyunk, de jól élünk!
  
 **Falubéli összetartozásunkra hivatkozva fölállítottuk TRIANON KIÁLLÍTÁSUNK néhány ide tartozó elemét is, hogy érezzük: fontosak vagyunk egymás számára, ÖSSZETARTOZUNK! Igaz, sokkal több vendéget hívtunk meg, főként a határokon túlról beköltözött lakótársainkat,​ és számítottunk is érkezésükre,​ de ez az év már csak ilyen. Beletörődünk.** **Falubéli összetartozásunkra hivatkozva fölállítottuk TRIANON KIÁLLÍTÁSUNK néhány ide tartozó elemét is, hogy érezzük: fontosak vagyunk egymás számára, ÖSSZETARTOZUNK! Igaz, sokkal több vendéget hívtunk meg, főként a határokon túlról beköltözött lakótársainkat,​ és számítottunk is érkezésükre,​ de ez az év már csak ilyen. Beletörődünk.**
Sor 259: Sor 369:
 Megszerveztük októberi kirándulásunkat Felcsút – Alcsútdoboz – Majk – Nádasdladány célpontokkal. Megszerveztük októberi kirándulásunkat Felcsút – Alcsútdoboz – Majk – Nádasdladány célpontokkal.
  
-**Készülünk ​Október 6. az Aradi Vértanúk Napjának megemlékezésére. NEMZETI GYÁSZNAPJAINK:​ OKTÓBER 6. ÉS JÚNIUS 4. párhuzamával utalunk Magyarország történetének legnagyobb katasztrófáira.**+**Készültünk ​Október 6. az Aradi Vértanúk Napjának megemlékezésére ​is. NEMZETI GYÁSZNAPJAINK:​ OKTÓBER 6. ÉS JÚNIUS 4. párhuzamával utalunk Magyarország történetének legnagyobb katasztrófáira.**
  
 **Durkó Éva** FJE **Durkó Éva** FJE
Sor 268: Sor 378:
 ===== Szabadidős programok egyesületünkben ===== ===== Szabadidős programok egyesületünkben =====
  
-Hálásan köszönöm ​én is Kalasné Eszter nagyon szép cikkét ​Kardos Lajos és Irénke által szervezett kirándulásokról,​ illetve nyaralásokról. Szeretném még kiegészíteni,​ hiszen többen is voltak, voltunk ​1-helyen. Pl.: Kovács házaspár 4 fővel, 1 hét Horvátországban. Somogyi házaspár 8 fővel Berekfürdőn,​ 1 hét. 3 fő 2 nap Sárváron Siska Katival. 2 fő 1 nap, 1 éjszaka a nyíregyházi állatkertben. Még ebben a hónapban Gyulára, 6 vagy 8 fő.\\+Hálásan köszönöm ​ Kalasné Eszter nagyon szép cikkét Kardos Lajos és Irénke által szervezett kirándulásokról,​ illetve nyaralásokról. Szeretném még kiegészíteni,​ hiszen többen is voltak, voltunk ​egy-egy helyen. Pl.: Kovács házaspár 4 fővel, 1 hét Horvátországban. Somogyi házaspár 8 fővel Berekfürdőn,​ 1 hét. 3 fő 2 nap Sárváron Siska Katival. 2 fő 1 nap, 1 éjszaka a nyíregyházi állatkertben. Még ebben a hónapban Gyulára, 6 vagy 8 fő.\\
 Igyekszünk kimozdulni, sokat látni, érezni, begyűjteni az élményeket,​ a napsugarat a hosszú télre… remélve, hogy nem leszünk karanténban,​ és sokat tudunk majd beszélgetni a látottakról és az átélt élményekről. Kívánok mindenkinek jó egészséget,​ hasznos időtöltést!\\ Igyekszünk kimozdulni, sokat látni, érezni, begyűjteni az élményeket,​ a napsugarat a hosszú télre… remélve, hogy nem leszünk karanténban,​ és sokat tudunk majd beszélgetni a látottakról és az átélt élményekről. Kívánok mindenkinek jó egészséget,​ hasznos időtöltést!\\
-DE! Ne feledjétek 1-1 napos fürdő ​még tervben van. Reméljük az operett ​és az opera is tud majd fogadni. (Egy csodálatos balett előadás már volt!)\\ +Ne feledjétek, hogy még tervben van 1-1 napos fürdőzés. Reméljük az Operettszínház  ​és az Opera is tud majd fogadni ​bennünket. (Egy csodálatos balett előadás már volt!)\\ 
-Figyeljétek mikor kezdi szedni Somogyi Teca a költségeket. ​Neki szintén ​nagy köszönet jár, hiszen szinte mindegyik ​napos kirándulásunk,​ fellépésünk rendezője.\\+Figyeljétek mikor kezdi szedni Somogyi Teca a költségeket. ​Ő is  ​nagy köszönetet érdemel, hiszen szinte mindegyik ​egy napos kirándulásunk,​ fellépésünk rendezője.\\
 Köszönjük!\\ Köszönjük!\\
-A nyáron kétszer voltunk a helyi „pályán”,​ ahol az étkezésekről,​ üdítőkről,​ víz beszerzésekről szintén a Somogyi házaspár gondoskodott. Finom kávéról Krizsa Ica, zenéről Mag Kálmán, Rozgonyi ​István.\\+A nyáron kétszer voltunk a helyi „pályán”,​ ahol az étkezésekről,​ üdítőkről,​ víz beszerzésekről szintén a Somogyi házaspár gondoskodott, a finom kávéról Krizsa Ica, zenéről Mag Kálmán ​ésRozgonyi ​István.\\
 Sok nyugdíjas tagunk részt vett ezeken a rendezvényeken is. Kardos Lajos segítette a mozgásukban korlátozottakat. Hozta és vitte őket.\\ Sok nyugdíjas tagunk részt vett ezeken a rendezvényeken is. Kardos Lajos segítette a mozgásukban korlátozottakat. Hozta és vitte őket.\\
-Ilyen alkalmakra többen is sütivel készültek. Siska Kati és Tepszis Márti ügyességi játékokkal. Néhányan ​körbe sétáltuk a pályát.\\ +Ilyen alkalmakra többen is sütivel készültek. Siska Kati és Tepszis Márti ügyességi játékokkal, néhányan pedig körbe sétáltuk a pályát.\\ 
-Biztosan sokan ügyeskedtek még. Bocsánat, ha valaki kimaradt, azért mi továbbra ​is számítunk mindenki segítségére. Egy-egy telefonnal igyekszünk beteg társainkat elérni, „Mielőbbi gyógyulást kívánva”.\\+Továbbra ​is számítunk mindenki segítségére, ahogy mi is, egy-egy telefonnal igyekszünk beteg társainkat elérni, „Mielőbbi gyógyulást kívánva”.\\
 Nagyon jó érzés, hogy valóban sokan segítenek.\\ Nagyon jó érzés, hogy valóban sokan segítenek.\\
 Jó ez a „csapat”!\\ Jó ez a „csapat”!\\
2021_09_okt.1634028517.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/10/12 10:48 szerkesztette: bavegh