Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2022_07_aug

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXII. évf. . szám, 2022.

Lapzárta: 2022. augusztus 10.

Szerkesztőbizottsági: folyamatosan

Következő lapzárta: szeptember 5.

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Újabb járda és parkoló épült

A Magyar Falu Program „Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása” című pályázat keretében újabb járdaszakaszok építésére került sor az önkormányzati intézmények összekötése érdekében.

A kivitelezés a Zrínyi Miklós utcának a Dr. Jáhn Ferenc utca és a Petőfi Sándor utca közötti szakaszát, valamint a Herman Ottó Általános Iskola Rákóczi Ferenc utcai bejárata előtti területen járda és parkoló kiépítését jelentette.

Fejlesszük együtt tovább Felsőpakonyt!

Szabóné Szabó Nikoletta pályázatkezelési előadó

+ képek Mfp logo és elkészült állapot 1-1

Az Agora helyi újság feladata a lakosság tájékoztatása az aktuális hírekről, információkról. Mindeközben akadnak olyan visszatérő kérdések is, melyeket a mai napig nem sikerült lezárni és folyamatosan foglalkoztatják az embereket.

Nagy János polgármester urat kérdeztük a települést érintő főbb témakörökkel kapcsolatban.

Jelenleg az egyik komoly probléma a településen az akadozó hulladékszállítás.

Várható-e, hogy a közeljövőben visszaáll a zavartalan, ütemszerű szállítás?

Ahhoz, hogy a folyamat mindenki számára érthető legyen, kezdjük az elején.

Egészen 2015-ig az ASA volt a hulladékszállításért felelős szerződött partner Felsőpakonyon.

Amikor lejárt a szerződés, az önkormányzat megversenyeztette a szolgáltatókat, s míg az ASA korábban úgy végezte tevékenységét, hogy a rezsicsökkentett lakossági díjak mellett az önkormányzat minden hónapban kiegészítette az elszállítás költségeit, amely évi hatmillió forint plusz kiadást jelentett, addig a Vertikál Zrt., a lakossági díjakból befolyt összegért cserében vállalta, így a település jelentős összeget spórolt meg azzal, amikor a Vertikállal kötött szerződést. A törvény változásával 2017 elejétől már csak minimum 51%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonú cég végezhette a települési hulladék elszállítását. A legkedvezőbb lehetőségeket a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. kínálta, így többek között a korábbi szolgáltató Vertikál, illetve 103 másik település társaságában Felsőpakony is a társulás tagja lett. Az elmúlt években nagyobb problémák nem jelentkeztek, a korábbi szállítási ütemezés és megállapodás értelmében nem sérülhetett, így a korábban kialkudott zöldhulladék szállítás is maradt a kéthetes ütemezéssel, hozzáteszem, hogy a 103 település közül egyedül Felsőpakonyon. A problémák a megemelkedett üzemanyag és energiaárak, szállítási költségek miatt keletkeztek, hiszen a rezsicsökkentés miatt a lakossági díjakon a szolgáltató nem emelhetett, a bevételei nem fedezték a megemelkedett kiadásokat, így pl. a munkabérek emelését sem tudta a kívánt módon megtenni, amely munkaerőhiányhoz vezetett.

Tudom, hogy mindenkit a saját problémája érdekel elsősorban, de meg kell állapítani, hogy a problémák más településeken, más szolgáltatóknál is fennállnak. Mindez nem jelenti azt, hogy az önkormányzat beletörődne a jelenlegi helyzetbe, hiszen egyre kellemetlenebb a folyamatos magyarázkodás a szolgáltató mulasztása miatt. A panaszlevelek, a reklamációk és az elmaradt szállítások folyamatosan iktatásra kerülnek, az esetleges szerződésbontás alátámasztására. Felelősséggel és alaposan át kell gondolnunk és körbe kell járnunk az esetleges szolgáltató váltást, hiszen az egész iparágban jelentkeznek a problémák.

A jelenlegi szolgáltató is igyekszik lépéseket tenni, átszervezte a Felsőpakonyt is érintő terület hulladékszállítását, további alvállalkozó bevonásával próbálja javítani a szolgáltatást.

Sajnos elmaradások, csúszások még jelenleg is előfordulnak, ezért a Képviselő-testület egy személyes egyeztetésre hívta a Dtkh felelős vezetőjét a megoldás érdekében.

A másik, sokakat érintő kérdés: hol tart a kerékpárút?

A PM_KEREKPARUT_2018/13 számú pályázatunk kapcsán még 2019-ben pozitív elbírálásban részesültünk. A támogatói szerződést 2019. október 28-ig kellet volna megkötni, mellyel kapcsolatban haladékot kértünk. A pályázat kiírása szerint ugyanis a megvalósításra csakis önkormányzati területen van lehetőség, melynek igazolása egyben feltétele a támogatói szerződés aláírásának. Ennek a folyamatnak 2021. májusában érünk a végére.

A létesítendő kerékpárút által érintett terület tizenhat ingatlant, és még ennél is több tulajdonost érintett, a folyamat pedig nem várt problémákat és akadályokat hozott.

A tulajdonosok többsége a közös cél érdekében készséggel adta át területrészét az önkormányzatnak, de akadt cég, melynek tőzsdei részvényeseinek hozzájárulása hónapokig váratott magára. Végül nem is egyeztek bele, így egyetlen megoldás maradt: kivásárolni a területet.

Egy másik földrészlet tekintetében pedig hónapokra akasztotta meg a folyamatot, hogy a tulajdonosnak egy lízingcég okán terhelés volt a területén. A szükséges területre kivásárolta a jelzálogot az önkormányzat, közben azonban a cég a számunkra átadott területtel együtt a teljes ingatlanát eladta. A vevő szintén kezdeményezte a földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzését, a két ügymenet pedig összeakadt. Három ügyvéd közreműködésével, folyamatos egyeztetés eredményeképp május végén jutottunk el odáig, hogy a földhivatal bejegyezte a tulajdonjogunkat a teljes kerékpárút által érintett területre.

Azonnal kérelemmel fordultunk a Pénzügyminisztériumhoz és az Államkincstárhoz, hogy hozzájuthassunk a megnyert pályázati forráshoz, amelynél a rendelkezésünkre álló határidő időközben lejárt.

Sajnos mivel a megadott határidőn túl nyújtottuk be a hiányzó dokumentumokat, a megnyert pályázat keretein belül már nem volt mód és lehetőség arra, hogy a kerékpárutat megépíthessük. Szűcs Lajos Képviselő Úr közbenjárásának köszönhetően forrás átcsoportosításával van lehetőség arra, hogy a projekt megvalósulhasson. Az ígéreten túl sajnos semmi konkrétumot nem tudok mondani. A jelenlegi háborús és gazdasági helyzet nem könnyíti meg a folyamatot. Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a kerékpárutat saját költségen építsük meg, mindennek azonban csak akkor van realitása, ha lezárul a Sberbank felszámolása és az önkormányzat újra hozzáférhet a pénzéhez.

Ami tény: a kerékpárút megépítéséhez érvényes engedéllyel rendelkezünk, a belterületet és az iparterületet összekötő kerékpárútra szükség van, az Önkormányzat mindenképpen szeretné megvalósítani.

Az energiaválság kapcsán milyen lépéseket tett és kíván tenni az önkormányzat?

Az önkormányzat közvilágítása jelentős költség az önkormányzat számára, ezért eljött az ideje annak, hogy a korábban többször bírált, de mára már magas színvonalra fejlesztett LED-es korszerű technológiára cseréljük az elavult lámpatesteket. Más településeken is megtekintettük az elkészült LED-es világítás minőségét, így megerősíthetjük, hogy az elmúlt 5-6 év alatt óriásit javult a LED-es lámpák minősége, fényereje és megfelelő tervezéssel felülírják a 20 évvel ezelőtt felszerelt dupla annyi energiát fogyasztó lámpatesteket. A tervezési folyamat elkezdődött, s a konstrukció, amelyben megvalósulhat, az önkormányzatnak nem jelent plusz költséget.

Az általános iskola fenntartása a KLIKK feladata, az óvoda, a bölcsőde és az egyéb önkormányzati intézmények rezsiköltsége azonban az önkormányzat költségvetését terheli. Az emelkedő rezsiköltségek kapcsán a Képviselő-testület soron kívüli egyeztetést tartott, ahol megvizsgálta az intézmények villamos energia és gáz fogyasztását, ennek tükrében a várható megemelkedett költségeket.

Az elmúlt években több intézményünkre is napelemek kerültek felszerelésre, ez valamelyest csökkenti az energiaköltségeket, de az intézmények vezetőivel folyamatosan egyeztetnek arról, hogy milyen módon lehetne még kevesebb energiát felhasználni az épületek mindennapi működtetése során.

Ami a lakossági fogyasztást illeti, az önkormányzat keresi annak a lehetőségét, hogy miként tud majd segítséget nyújtani a megemelkedett rezsiköltségek miatt nehéz helyzetbe jutott családokon.

Az biztos, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a szociális tűzifa pályázaton idén is 97 köbméter fa beszerzését kezdeményezte az önkormányzat.

+kép

Nagy János polgármester

TÁJÉKOZTATÓ

a 2022. évi népszámlálásról

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény rendelkezései szerint Magyarország területén a 2022. október 1-jén 0:00 órakor fennálló állapotot alapul véve a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást (a továbbiakban: népszámlálás) kell tartani.

A népszámlálás egy olyan egyedülálló statisztikai adatfelvétel, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét, az egyetlen olyan adatforrás, mely teljes körű képet nyújt a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálás törvény szerinti adatszolgáltatás, amely – az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatok kivételével – kötelező.

A népszámlálás 2022. október 1. és november 28. között kerül végrehajtásra, az alábbiak szerint:

  1. időszak: 2022. október 1. és október 16. között: internetes önkitöltés időszaka (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16. éjfélig fogadja.
  2. időszak: 2022. október 17. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azok között, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív a KSH-hoz)
  3. időszak: 2022. november 21. és november 28. között: pótösszeírás (személyes megjelenés keretében, a Polgármesteri Hivatalban)

A Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) egy felkérő levélben fogja tájékoztatni a lakosságot a népszámlálással kapcsolatos tudnivalókról, a választási lehetőségekről, továbbá e levélben adja meg az önkitöltéshez szükséges információkat, illetve az egyedi címhez rendelt azonosítót is. A KSH felkérő levele nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek.

Ennek érdekében kiemelten kérem a lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon.

Köszönettel:

Farkas Renáta
jegyző
helyi népszámlálási felelős

+logo

Tüdőszűrés

Az idén is megszervezésre kerül Felsőpakonyon a tüdőszűrés, bár a megszokottnál későbbi időpontban, szeptember 20-án, 21-én és 22-én, kedden, szerdán és csütörtökön.
Csak három nap, de 08:00-tól 17:50-ig fogadják a lakosságot a Lagúna Rendezvényházban.
Az előző években megszokotthoz képest annyi változás történt, hogy ezekben az időpontokban csak a Budapest 19. kerületi, a gyáli, a felsőpakonyi és az ócsai lakosokat szűrhetik itt, ezért a lakcímkártyát is magunkkal kell vinnünk a TAJ kártya mellett. Az ezeken a településeken kívülről érkezőket díjfizetés ellenében szűrik.
Ne felejtsük el, hogy a szűrés alkalmával a maszk használata kötelező!
Kérek mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel és menjen el a szűrésre.

Jó egészséget mindenkinek.

Kronvalter Emilia

Óvoda

Megszülettünk:

Bencsik Blanka 06.05
Bencsik Bende 06.05.
Bencsik Bianka 06.05.

Horváth Dominik 07.01
Ignácz Nolen Sándor 07.06
Dózsa Sára 07.07
Bálint Áron 07.13.
Pálinkás László Márk 07.14.

Iskola

Katolikus

MEGHÍVÓ

Nagy szerettel hívunk mindenkit a Fájdalmas Szűzanya templomának búcsújára szeptember 18-án.

Az ünnepi szentmise 15.00-kor kezdődik, utána szerény agapéra várjuk a velünk ünneplőket.

Egyháztanács

Református

Nyári gyermektábor a református templomnál

Mi a közös az ócsai láperdő csendjében, a Minipolisz játszóház zsivajában, az önfeledt birkózótermi viháncolásban, gyülekezeti termünk otthonosságában, a palacsintázós kerti partiban, vagy éppen homokozóból együtt átalakított kis tó körüli játék örömében?

Egy: hogy mindegyiket élvezhettük idén nyáron a napközis bibliatáborunk napjain, 5-10 éves gyermekek vidám csapatában.

Kettő: hogy mindegyik összekovácsol, és akik senkit nem ismerve érkeztek, azok is jó barátokat szerezve mentek haza.

Három: hogy mindegyikben jó volt felfedezni Isten szeretetét, és közben egyre többet megismerni Jézus Krisztus közeli, gondoskodó, örömmel elhalmozó lényéből.

Gyülekezetünk felnőtt tagjai lelkesen fogtak össze, hogy mindez létrejöhessen. Az egyik végigmesélt-játszott öt történetet Jézusról, a másik tanított hat kézműves tevékenységet, a harmadik hét szuper játékot, a negyedik tavat készített a homokozóban a vízicsata számára, az ötödik tanított tíz éneket, a hatodik megszervezett húsz adag ebédet, a hetedik és a nyolcadik megrakott süteményes tálcákkal jelent meg, a kilencedik állhatatosan és derűsen minden étkezés után elmosogatott, a tizedik odaadta a kertjét és a medencéjét egy egész délutánra, a következő a birkózótermét és az idejét, a tizenötödik pedig megsütött 77 palacsintát… Közben mindannyian imádsággal és személyre szóló figyelmes szeretettel vették körül a gyerekcsapatot. Tizenhét szempár egész heti ragyogása volt a jutalmuk. Szuper hét volt!

És szerencsére a folytatásért nem is kell jövő nyárig várni: minden vasárnap 10 órakor a református templomban a gyermek-istentiszteleten találkozhatunk és folytatódhat az örömteli közösség.

Hívunk minden pakonyi kisgyermeket, és bátorítjuk szüleiket: próbálják ki ezt év közben is, és találkozzunk jövő nyáron a bibliatáborban!

Csere Mátyás református lelkipásztor

+képek

Könyvtár

Kalandtábor?

Népmese napja?

Civil

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület nyara

Július elején Albertirsán fellépésünk volt. Krajlik Klára „főrendező” értesítésére nagyon sok településről érkeztek, örömmel.
(Sajnos a mi énekkarunk kicsit hiányos volt, utazások és betegségek miatt. Hál’ Istennek már újra meggyógyultak.) A fellépésünk így is jól sikerült. Nagy tapsot kaptunk. Utána mi is mehettünk fürdeni. Finom ebédet is kaptunk, és találkozhattunk a „mi” Norbikánkkal. Megbeszéltük, hogy két covidos év kihagyás után 2022. december 28-án találkozunk! Nagyon reméljük, hogy így is lesz.

xxx keretes önálló anyag, de a nyugdíjas infóba kapcsolódik - kezdés xxx

Kirándulás, szellemi feltöltődés

Nagy örömmel fogadtuk a polgármesteri hivatal felajánlását, miszerint július 21-én részt vehetünk egy tartalmas kiránduláson, Kápolnásnyéken. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Népfőiskola által meghirdetett pályázat biztosított lehetőséget erre a kulturális programra.
Talán július legmelegebb napja volt, de ez nem riasztott vissza bennünket. Szokásunkhoz híven mindenki pontos időben megjelent a találkozó helyen. Pontosak voltak a szervezők is. A kényelmes buszban kedves idegenvezető fogadta a csapatot: a polgármesteri hivatal és a könyvtár munkatársait, valamint a nyugdíjas klub tagjait.
Az utazás kellemes, vidám hangulatban telt. A helyszínen egy másik idegenvezető állt rendelkezésünkre. Ő vezetett körbe a csodálatos látnivalókon rövid kis ismertető szöveg kíséretében. Az első helyszín az Eseményközpont volt. Megcsodáltuk ezt az impozáns épületet a hatalmas vasmedvével előtte.
Az Eseményközpont tárlóiban megtekintettük a Szent László faliképek Székelyföldön című kiállítást, amely 12 székelyföldi templom freskóit mutatja be. Ezt követően körbesétáltunk a parkban, megismerkedtünk az itt található szobrokkal, domborművekkel. Hosszasan elidőztünk a Korona installáció előtt. Ez a korona másolatából és az építmény palást részéből áll. 7 paraván tartalmazza a korona leírását és az ábrázolt szentek rövid életrajzát. Végül bejutottunk a nemrég felújított impozáns Halász-kastélyba, ahol állandó kiállítás nyújt betekintést a Halász család történetébe fotóalbumok, dokumentumok, eredeti bútordarabok segítségével. Lenyűgözött bennünket Péreli Zsuzsa Kis életmű-kiállítása. Szavakkal nem lehet kifejezni azt a színbőséget, harmóniát, mély tartalmat, amit a művésznő által alkotott kárpitok sugallnak! Ezek az alkotások a lelki egyensúlyról szólnak, az élet, a létezés szeretetére szólítanak. A lelki feltöltődés után a testi következett, az ebéd. A hatalmas étteremben gördülékenyen szolgáltak ki bennünket. Ebéd után pedig lehetőséget kaptunk egy frissítő sörre is, hisz a következő állomásunk a sörfőzde volt.
Kirándulásunk buszozással folytatódott. A Vörösmarty-múzeumhoz érkeztünk. Ebben a házban nevelkedett Vörösmarty Mihály, irodalmunk kiemelkedő alakja, a Szózat költője, az induló fiatal költők mecénása. A múzeum egyik felében a Kresz család emlékeit őrzik. Ez a család gondoskodott róla, hogy megőrizze a nagy költő emlékét. 1900-ban, Vörösmarty születésének 100. évfordulójára emlékszobát hoztak itt létre. Később Kresz Mária az épületet a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. Az első kiállítást 1952-ben rendezték benne. A jelenlegi kiállítás bemutatja a költő életútját, pályaképét, kapcsolatait a pályatársakkal, a fiatal költőkkel és műveit. Eredetiben íróasztalát, és a Szózat kéziratát láthatjuk. Két interaktív játék segíti az érdeklődés felkeltését a versek iránt. Délután szabadtéri előadást láthattunk, amely a világosi fegyverletétel eseményeit elevenítette fel Klapka György tábornok személyiségén keresztül. A tábornok hősiesen tartotta Komárom várát. A fegyverletétel után szeretett volna engedményeket kapni az ország jövőjével, a fogságba esettek sorsával kapcsolatban. Sajnos, nem sikerült neki.
A sűrű program, a tikkasztó meleg megviselt ugyan bennünket, de feltöltődve, vidáman indultunk haza. Jó volt kikapcsolódni a mindennapi gondokból, betekinteni a művészetek lenyűgöző világába, nagyjaink életébe, történelmünk apró kis mozaikjaiba!

Kádár Rozália

xxx keret vége xxx

Augusztus elején Barta Zoltán felajánlásaként sok nyugdíjas társunk is kapott mosódiót. Nagyon szépen köszönjük neki!

Lőrentei Erzsébet, az egyesület elnöke

JÚLIUSTÓL AUGUSZTUSIG AZ FJE MUNKÁJÁBAN

Egy hosszú forró nyár rendhagyó gondolatai.

Tetszik nekünk vagy sem: ez már igazán a klímaváltozás. Évtizedeken át beszéltünk róla, a tagadástól a bizonyításig, de már nincs mese! Ránk tört és félelmetes a hatása. Most újra kell tanulnunk alkalmazkodni a folyamatosan változó természethez! Az UNIVERZUM tiszteletét elő kell venni abból a ládafiából, ahová megpróbáltuk begyömöszölni! Azt hitte az ember: tudása és akarata legyőzheti a természetet. A hiúság vásárában Istent játszva próbáltunk úrrá lenni azon a hatalmon, aminek csak parányai vagyunk. Aprócska porszemei a nagy Mindenségnek, ahol egy-egy megszerzett ismeret mögött ott van a többi, határtalan rejtély, melynek titkai újabb felfedezésre várnak, hogy sose legyen vége. Tudomásul kell vegyük: az élet nem vakációzásból, fesztiválokból és élvezetekből áll! Életünk, megmaradásunk lényege a munka, ami el- és fenntart bennünket. Szigorú rend szerint, természeti törvényekhez igazodva, a történéseket egymáshoz kapcsolva. Ha megzavarjuk: megbűnhődünk. Megfizetjük az árát így vagy úgy.

Bibliai tüzek és árvizek, pusztító aszály és mindent elsöprő természeti csapások, újfent megjelenő járványok, egyeseknek kiváltságos jólét, millióknak éhínség. Szerteszét torzsalkodás és háborúzás. Rossz döntések sokasága, kutyaszorítóban Európa. Vele együtt mi is.

Ideje volna felfigyelni: baj van! Ember megállj!

Annyi mindent kaptunk a Mindenségtől! Oly tökéletes világot, amiben megtalálhattuk a helyünket! Volt „folyó és földje jó, legelőin fű kövér”, de mi megváltoztattuk: eltereltük, lecsapoltuk, feltörtük, kihasználtuk. Vadjait, őslakóit elűztük, kiírtottuk, megsemmisítettük. Mindent magunknak akarunk, „mert az nekünk jár”. A Biblia szerint Isten a maga képére formálta az embert. Megadott neki minden szabadságot, a döntés jogával együtt. Már a kezdetektől visszaélt vele és teszi ezt máig. Most az eget ostromoljuk, mert már lassan mindent tönkre tettünk a talpunk alatt. Megadjuk az árát.

Ébresztő! Becsüljük meg Isten (vagy ha úgy tetszik: a természet) értékeit! A legkisebb fűszálnak is évezredes múltja van! Keressük meg azt a harmóniát, ami együtt tartotta a létező sokféleséget! A növény- és állatvilág csodálatos alkalmazkodását ne megváltoztassuk, hanem tanuljunk tőle! Az útszéli mezei katáng nem azért kéklik, hogy nekimenjünk a fűnyíróval, hanem azért hogy megcsodáljuk! Milyen kevés elég neki, milyen gazdagon hálálja meg a napsugarak éltető melegét! Milyen értékes gyógynövény, ha tudjuk, mire való! Ne lekaszáljuk, mint fölösleges gépakadályt, hanem vegyük észre: mennyire alkalmazkodik a szikár talajhoz, milyen gazdaságosan használ fel minden harmatcseppet! Örüljünk a réten még mindig megtalálható, illatos kakukkfűnek és hagyjuk virulni a vadvirágok sokaságát! Joguk van élni ott, ahol senkit sem zavarnak!

Vajon hányszor írtam már le: ne vágjuk ész nélkül, meggondolatlanul torzsára azt, ami Isten adománya?! Vidéken élünk, nekünk még megadatott, hogy lássuk mindezt. Tanuljuk meg, tanítsuk meg gyermekeinkkel is: ismerjék meg és értékeljék! Örüljenek minden természeti csodának!

A ropogósra száradt fűvű réten jutottak eszembe ezek a gondolatok, miközben megpróbáltam életben tartani az általunk ültetett fácskákat és bokrokat. Ha marad a kannában, mindig csepegtetek az égszinkék katángnak, fehérbóbitás cickafarknak, a sötétkék szemű fekete nadálytőnek a tövéhez is. Másnap mindig láthatom: milyen hálásak érte!

Ebben a tikkasztó, nem fehérembernek való forróságban nem vagyok többre képes, mint egy-egy kannával megkínálni a tanösvények környezetét. Megvásároltunk néhány fontos eszközt az iskolakerthez arra várva: ha csöndesül a forróság, dolgozni is tudunk majd. De most nem. A terveinket félre tettem majdra. Talán az őszi csendesülés segítségünkre lesz, hogy erőre kapjunk!

20 évvel ezelőtt kezdtük el az egyesületi tevékenységet. Ma ennyivel öregebbek, törődöttebbek vagyunk. Abban reménykedem, hogy az iskolakert megteremtésével közelebb kerülhetünk azokhoz a gyerekekhez, akikben – ha jól gazdálkodunk vele – él az érdeklődés szikrája a tevékenységekhez, melyeket nagyszüleik ismernek már csak igazán. Szeretném remélni, hogy a nyugdíjasok közül is csatlakoznak ehhez a törekvéshez és a tanároktól, meg a szülőktől is kapunk támogatást!

Tudom, hogy roppant mód tetszett a gyerekeknek Kardos Lajos és Irénke szorgos munkával összerakott gyűjteménye. Megvan bennük mindaz a jó, ami a felnőtt korban már elhomályosul majd. Most még tele vannak a megismerés, a tevékenység iránti jóindulattal. Szeretnék minél többet a közelükben, velük lenni! Talán együtt megtanulhatjuk: milyen fontos az a kétkezi, ésszel és szívvel végzett teremtő munka, amivel hozzájárulhatunk az élet fenntartásához.

Augusztusi összejövetelünkön erről is értekeztünk. Kedvcsinálóként bajai jellegű halászlé elfogyasztásával tettük ízletesebbé. Csak hogy felkészüljünk a valódi munkára!

Durkó Éva FJE

+képek

Köszönetnyilvánítás

Köszönetünket fejezzük ki azon rokonoknak, barátoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik elkísérték utolsó útjára drága halottunkat, Budai Gusztávné Kati nénit, és osztoztak gyászunkban.
A gyászoló család

Köszönetnyilvánítás

Köszönetünket fejezzük ki azon rokonoknak, barátoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik a katolikus templomban drága halottunk, Törő Béla búcsúztatóján részt vettek, és osztoztak gyászunkban.
A Törő család

Sport

Labdarúgás

Utánpótlás:

Nyáron történt pár változás az utánpótlás edzői stábjában.

U7: Tóth Roland távozott a legkisebb korosztályainktól, helyét az utánpótlás vezetőnk, Fölüp Tamás veszi át.

U9: Veres Zsolt távozása után két fiatal edző veszi át az U9-es csapatot Fenyvesi Krisztián, illetve Balázs Áron személyében, akik szintén Felsőpakonyi utánpótlás csapatoknál nevelkedtek, megszerzett tudásukkal lelkesen vágnak bele az edzői szerepbe.

U11: Bánki Zoltán marad az U11 edzője, így a gyerekek a kezei alatt fejlődhetnek tovább.

U13: Barta Zoltán is folytatja az U13-as csapattal elkezdett munkáját.A gyerekek szépen fejlődtek Zolinál, reméljük, ez az év sikerekkel gazdagabb évük lesz.

U15: A tavalyi szezonban U16-os csapattal szerepeltünk a bajnokságban, most U15-tel vág neki Baranyai Tamás a szezonnak. Tamás szintén új edző lesz Felsőpakonyon, de nem ismeretlen számunkra hiszen, 15 évig volt a Felsőpakonyi KSE labdarúgója. Ezáltal a gyerekek rengeteget fognak tanulni a rutinos edzőtől.

U19: A tavalyi U16-os bajnokcsapat edzője, Nagy Szabolcs fogja irányítani az U19-es brigádot ebben az szezonban. Szabolcsnak rengeteg dolga lesz, hiszen most nem 12-13 játékos fog a rendelkezésére állni, így lehet majd forgatni a csapatatot és a megfelelő taktikával még sikeresebbnek lenni!

Szinte egy teljes kezdőcsapatnyi változás, 8 távozó, 8 érkező

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS FELSŐPAKONYON.

Érkezők: Rainer Máté (Pénzügyőr SE), Major Patrik (Pénzügyőr SE), Hajdu Bálint (Maglódi TC), Szilágyi Gergő (Dömsöd SE), Sásdi Dominik (Gödöllői SK), Török Máté (Palotás SE), Cipd Dávid (1908 SZAC), Fazekas Norbert (Dunaújvárosi PASE)

Az utánpótlásból felkerült: Aczberger Alexander

Távozók: Sófalvi Norbert, Mayer Viktor, Soóky Rómeo (Veresegyház VSK), Horváth Dominik ( Dunavarsányi TE), Bálint Botond (Pilis LK), Simon Benedek (Alsónémedi SE), Veres Zsolt és Lőrincz Botond abbahagyták.

Bemutatjuk új igazolásainkat!

Török Máté vagyok. 30 éves támadó szellemű játékos. A nógrád megyei Palotás csapatától érkeztem Pakonyra. Szeretnék új lendületre kapni, ezért váltok csapatot kicsit több, mint 6 év után. Nagy Tamás (Kirby) volt a fő szempont, amiért Pakony mellett döntöttem. Őt olyan 15-16 éve ismerem, ugyanis én is Borsod megyében születtem, illetve nőttem fel. A terveim között az szerepel, hogy minél több góllal, illetve gólpasszal járuljak hozzá a csapat teljesítményéhez, és ezáltal minél feljebb lássam a Felsőpakony település nevét a tabellán. Konkrét hobbim az nincs, nagyon szeretek mindenféle sportot, amit lehet társaságban űzni. Szoktam Call of Duty-t is játszani, illetve társasjátékozni és kártyázni is nagyon szeretek.

Cipd Dávid vagyok, 24 éves. SZAC-tól érkeztem, többször játszottam már itt ellenfélként, így Megyesi László vezetőedzővel már ismertük egymást. Korábban is volt már szó arról, hogy csatlakozom a csapathoz, de most nyáron sikerült ennek megvalósulnia. Szeretném, ha a csapat sikeres lenne és minél jobb helyen végezne a bajnokság végén. Ehhez pedig jó teljesítménnyel, gólokkal és gólpasszokkal szeretnék hozzájárulni.

Major Patrik vagyok, 19 éves, és a Pénzügyőrtől érkeztem. Megyesi Laci megkeresésére érkeztem Felsőpakonyra, és már az első edzésen nagyon megkedveltem ezt a családi hangulatot. A következő szezonban a maximumot szeretném kihozni magamból, hogy a csapattal minél előrébb végezzünk. A foci mellett leginkább kondizni járok, illetve még van egy évem a gimnáziumból. Hajrá Pakony!

Rainer Máté vagyok, 18 éves. Előző években a pénzügyőr u19-es és második csapatának csapatkapitánya voltam. Az utánpótlásból kiöregedvén mindenképpen megye 1-ben szerettem volna folytatni, és ekkor jött ez a pakonyi lehetőség. A gimnáziumból is 1 évem van még hátra, spanyolt tanulok Kispesten. Iskola és a foci maradéktalanul megfér egymás mellett, mert gyáli lakosként Pakony közel is van nekem. Idén szeretnék leérettségizni, Pakonyban pedig minél több játéklehetőséghez jutni, és ezzel segíteni a csapatot egy jó eredményhez. Szabadidőmben is általában sportolni szoktam, kedvenc hobbim talán a pingpongozás.

Hajdu Bálint vagyok, 19 éves, középpályán játszok és a Maglód TC-ből igazoltam ide. Azért jöttem ide, mert néhány barátom itt focizik, és nagyon megtetszett a pakonyi közösség. Célom, hogy egész évben kiegyensúlyozott játékommal, gólokkal és gólpasszokkal segítsem a csapatot, hogy egy stabil középcsapat legyen idén. Hobbijaim közé tartozik a kispályás foci.

Sziasztok Kedves Pakonyi szurkolók!

Fazekas Norbert vagyok, 19 éves és legutoljára Dunaújvárosban fociztam és a hobbim a konditerem. Viszont 14 éves koromig Pakonyon nevelkedtem, és most úgy gondoltam, hogy eljött az ideje, hogy visszatérjek és a felnőtt csapatba is játsszak Pakony színeiben. Mindig is szerettem volna, most sikerült, szóval szeretném eredményesen meghálálni. Az idei csapat nagyon tetszik, jó a keret, és szerintem sok sikert fogunk elérni ebben a szezonban, és remélem, hozzá fogok tudni tenni a sikerhez! Hajrá, Pakony!

Aczberger Alex 16 éves. Ezen év nyarán kaptam egy lehetőséget a felnőtt csapatnál, amit edzőimnek az utóbbi jó pár évben köszönhetek Hajdu Patrik, Nagy Szabolcs és Fülöp Tamás személyében. Amit várok magamtól, hogy felkerültem a felnőttek közé igazából leginkább annyi, hogy teljes erőbedobással és figyelemmel ráfeküdjek a fejlődésemre, és akár pár éven belül állandó kerettag legyek. Mivel megkaptam ezt a lehetőséget ilyen fiatalon, ezért a maximumot kell kihoznom magamból, hogy a belém fektetett energia és bizalom ne vesszen kárba ezzel bebizonyítani magamnak is, hogy képes vagyok élni vele. A hobbim a számítógépes játékokkal való foglalatosság.

Szilágyi Gergő vagyok, 26 éves és Dömsödről érkeztem. A légkör, ami fogadott nagyon pozitív volt számomra. Szeretném, ha a csapat stabil közép mezőnyben tudna végezni. Teljesítményemmel szeretném segíteni a csapatot és minél több játékpercet játszani. Hajrá, Pakony!

Sásdi Dominik vagyok, most töltöttem be 24. életévem. Gödöllőről érkeztem, a tavalyi bajnokcsapat tagja voltam, ott nem egyeztek a nézőpontok a vezetőséggel, ezért döntöttem a váltás mellett. Szabó Laci (menedzserem) segítségével kerültem ide a csapathoz. Céljaim pedig, hogy minél több bajnokin jó teljesítménnyel segítsem a csapatot, és minél jobb helyezéssel örvendeztessük meg szurkolóinkat. Személy szerint szeretnék a tabella első felében végezni. Szabadidőmben is általában valami sporthoz köthető dolgot csinálok, például konditerembe járok, illetve Fradi meccsre.

Csapatunk augusztus 21-én kezdi meg a 2022/2023-as szezont idegenben a Tököl csapata ellen. Lelkes szurkolóinkra ebben az évben is szükségünk lesz, reméljük, minél többen buzdítanak majd a lelátón.

Hajrá, Pakony!

+képek

Hátbelső

Hátlap

SZÜRETI FELVONULÁS ÉS FALUNAP?

2022_07_aug.1660831632.txt.gz · Utolsó módosítás: 2022/08/18 16:07 szerkesztette: bavegh