Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2012_03_marc

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2012_03_marc [2012/03/09 15:16]
bavegh [Önkormányzat]
2012_03_marc [2018/05/03 12:00] (aktuális)
Sor 15: Sor 15:
  
 ====== Önkormányzat ====== ====== Önkormányzat ======
 +
 +
 +**TÁJÉKOZTATÁS**
 +
 +**TISZTELT FELSŐPAKONYI LAKOSOK!**\\
 +A település külterületére tervezett hamvasztóhoz kapcsolódóan a következő tájékoztatást adjuk. Önkormányzatunkat a közelmúltban egy beruházási szándékkal keresték fel, amely szándék egy hamvasztó megépítésére irányul. A kezdeményezés az előkészítő,​ tervező szakaszban van, a beruházó a helyi viszonyok feltérképezése végett kereste fel hivatalunkat.
 +
 +A beruházást a település határától mintegy 1 km-re, a 036/12 hrsz. ingatlanon, a 014 hrsz. bekötő út és a 024/2 hrsz. mellékút találkozásánál kívánják megvalósítani. A szóban forgó terület nem képezi önkormányzatunk tulajdonát,​ azt magánszemély birtokolja. Az érintett beruházási terület Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által megalkotott 3/2009 (III.25.) számú, Felsőpakony Község Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ) szóló rendelet értelmében Gksz-1 besorolás alatt áll. A gyakorlatban ez a besorolás a GAZDASÁGI TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETÉT jelenti. A szóban forgó terület és annak környezetében lévő további ingatlanok tehát a művelési ág alól történő kivonást követően elsődlegesen ipari, gazdasági tevékenység folytatására hasznosítható.
 +
 +Az építési és használatba vételi engedélyeket Gyál Város Önkormányzata jogosult kiadni. Amennyiben a beruházó az építkezés megkezdéséhez szükséges valamennyi szakhatósági engedélyt beszerzi, illetve a fent említett, Felsőpakony Község Önkormányzat által 2009-ben alkotott Helyi Építési Szabályzatban foglaltakat teljesíti, úgy a beruházás megvalósulását önkormányzatunknak nem áll módjában megakadályozni. ​
 +
 +Amit érdemes megemlíteni,​ hogy a hamvasztó esetleges megépülése és működése kapcsán felhozott észrevételek alaptalanok. Az épület környezeti terhelése a szigorú technológiai előírások és a még szigorúbb szakhatósági követelmények végett semmivel sem nagyobb, mint egy más tevékenységet végző üzemé, sőt. Ebből kiindulva az ott lévő egyéb földterületek hasznosítását nem korlátozza,​ nem befolyásolja az esetlegesen elkészülő hamvasztó.
 +
 +A helyi népszavazáshoz kapcsolódó lakossági megkeresésekre az alábbi tájékoztatást tudjuk adni. A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény IV. fejezet (helyi népszavazás,​ népi kezdeményezés) 49. § (1) értelmében //„Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.”//​
 +
 +**Tekintettel arra, hogy a beruházás engedélyeztetése nem tartozik Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörébe,​ ebben a tárgyban helyi népszavazás nem kezdeményezhető.** ​
 +
 +Tisztelettel:​\\
 +Horváth Gergely\\
 +alpolgármester
 +
 +----
 +  ​
 +**Mivel várjuk kicsiny falunkba érkező vendégeinket?​**
 +
 +Talán már értesültek róla kedves felsőpakonyi lakótársaim,​ hogy községünk egyetlen, a Kőrösiről bevezető főútja, a Petőfi Sándor út mentén - a kivágott erdő előtt, a Wirtgen cég ipari üzemével szemben - egy vállalkozó krematóriumot kíván megépíteni és üzemeltetni.
 +
 + ​Jómagam - a hírt hallva - levélben kerestem meg februárban tisztánlátás céljából Sztancs János polgármester urat, majd később képviselő-testületi tagjainkat. ​ Azóta testületi ülésen már tárgyaltak is erről. Szóban és levélben is választ kaptam. A HÍR ÉS A SZÁNDÉK IGAZ.  ​
 +
 +Szóbeli kérdésemre polgármester úr, majd hivatalosan,​ levélben Horváth Gergő alpolgármester úr is tájékoztatott:​ az önkormányzatnak nincs hatásköre megakadályozni a vállalkozást. Indoklásuk szerint: az illető vállalkozó magánszemélytől vásárolta meg a telket az út mentén, s ezt a területet még 2009-ben ipari övezetté nyilvánították. //(Dacára, hogy mellette , a vele párhuzamos telken - korábban - gyümölcsöst telepített az őslakosnak számító felsőpakonyi tulajdonos, Pekker György!)// Ráadásul: a falunak szüksége van bevételre, amelyet csak vállalkozások adójából nyerhet, nem beszélve a lehetséges munkahelyekről,​ amelyek létrejöhetnek ily módon. Amennyiben a gyáli szakhatóság az engedélyt megadja a benyújtott tervekre, felépül a falu kapuja előtt a létesítmény,​ amely arra hivatott, hogy alternatívát nyújtson a temetkezés megválasztására. //​(Tekintve,​ hogy a terveket már hetekkel korábban benyújtották,​ lehet, hogy azokat engedélyezték is a tudtunk nélkül!)//​ Mint alpolgármester úr kifejtette: korszerű és biztonságos alternatívát,​ amely megfelel minden elvárásnak. Mint biztosított engem levelében: önkormányzatunk,​ az itt élő lakosok érdekét mindenkor szem előtt tartva, elkötelezett az ide települni kívánó vállalkozások támogatásában.  ​
 +
 +Szeretném kihangsúlyozni,​ hogy nem az intézmény ellen van kifogásom. A hamvasztás nem új keletű, egyes kultúrákban évezredes múltja van, sokkal rusztikusabb megoldásban is. Ráadásul, tudomásom szerint, kevésbé költséges,​ mint a nálunk szokásos, hagyományos temetkezési mód. Egyre nagyobb a keletje, biztos, hogy jó üzlet annak, aki belevág. Ez indíthatta el a „mi vállalkozónkat” is: nagy keresletre számíthat,​ hisz itt a nullás, az 5-ös és a 4-es út a közvetlen közelben. Az egész régió ide áradna + Budapest hamvasztási igényei ide csoportosulnának Cegléd helyett.
 +
 +Nekem az ellen van kifogásom, ahová telepíteni kívánják! Akárki akármit mond: a Petőfi út a falu bejárata. Ha úgy tetszik: ajtónk a külvilágra. Ide érkezünk haza járművünkkel,​ itt vethetik első pillantásukat falunkra az érkező idegenek vagy ismerősök. Sajnos, legutóbb az erdőt úgy vágta ki az Erdőgazdaság,​ hogy csupasznak, védtelennek érezhetjük magunkat! ( Az Útfelügyelet nem tud arról, hogy engedélyt kértek volna rá, ráadásul szabályt sértettek! Volt, aki figyelmeztesse őket?) A megszokott és megszeretett látvány, az út fölé hajló erdő védelmet adó burka, semmivé lett! Ki akar szembesülni naponta kétszer egy hamvasztó látványával,​ az elkerülhetetlen elmúlás tényével? Reggel abba botlani, este oda visszatérni?​ Miféle emberi tapintatlanság,​ netán öntudatlan önzés enged valakit ilyen kezdeményezésre?​ S miféle nemtörődömség,​ érzéketlenség az, amely ezt elfogadja? ​
 +
 +(Bármennyire is próbálják belénk sulykolni az ellenkezőjét:​ egészen más az üzenete egy krematóriumnak,​ mint egy hagyományos temetőnek! Egy temetőkertbe visszajárunk szeretteinkhöz:​ emléküket őrizni, az utolsó kapcsot ápolva csöndes megnyugvást találni.)
 +
 +Ide, a falunkba hazatérni, megnyugodni jönnek az itt lakók. Csöndre, tisztaságra,​ friss levegőre, biztonságra vágynak azok a családok, akik itt élnek kezdetektől,​ vagy választják korábbi életterük helyett! Erre illene tekintettel lenni minden jobb érzésű embernek! ​
 +
 +Nem elég nekünk az A.S.A. ittléte, ami ellen már tenni sem tudunk? Aminek - évekkel ezelőtt - nem szabadott volna két ilyen közelségben lévő település közé ékelődni! ​ Mert igenis egészségtelen,​ mert igenis: bűzölög, mert rontja közérzetünket és ki tudja még, mi mindent rejteget a jövő nemzedéke: gyerekeink, unokáink számára? ​ Hisz gyakran, évekkel később derülnek ki a káros hatások: emberre, állatra, természetre! Lehet, a fiatalabbak föl sem mérik, milyen veszélynek vannak kitéve. Mi, idősebbek viszont tudjuk, és szót kell emelnünk, akár helyettük is! Pontosan az érdekükben!
 +
 +Igen: kell a pénz, ami az adóból származik, de nem minden áron, s ne az döntse el, mi helyes vagy helytelen! Kell a munkahely, de kedves polgármester urak: egy korszerű hamvasztó 4-5 embernél többet aligha foglalkoztat!
 +
 +Ha Felsőpakony a kiszemelt megfelelő hely, vigyék a hamvasztót a temető mellé: ott nyújtson alternatívát! Lenne rá ésszerű megoldás! Kis jóindulatú akarattal menne is!
 +
 +Kérem Önöket: ne döntsenek felettünk, helyettünk,​ nélkülünk! Mi pedig, próbáljunk már végre kiállni magunkért és családunkért! Együtt, közösen! Lakossági fórumon és bárhol, ahol módunk van rá!
 +
 +Tisztelt hatóságok,​ hivatalok, választott szószólóink! Ha tudni szeretnék, mi a véleményünk,​ megosztjuk Önökkel! Segítünk abban, hogy képviselni tudjanak bennünket! Máris elkezdjük közvélemény-kutatásunkat,​ hogy tisztán lássanak! Ennyivel tartozunk egymásnak.
 +
 +//​Tisztelettel:​ Durkó Éva/ Felsőpakony Jövőjéért Egyesület// ​
 +
 +----
  
 **„Mivel várjuk kicsiny falunkba…?​”** **„Mivel várjuk kicsiny falunkba…?​”**
Sor 21: Sor 73:
  
 **„Hamvasztó…”**\\ **„Hamvasztó…”**\\
-A hamvasztóhoz kapcsolódóan közölt azon állítás, amely szerint a Képviselő-testület tárgyalta a szóban forgó létesítményt,​ ilyen formában nem igaz, napirendi pontként ugyanis nem szerepelt egy ülésen sem. Határozat vagy egyéb döntés nem született ennek tárgyában,​ hiszen nem is születhetett.+A hamvasztóhoz kapcsolódóan közölt azon állítás, amely szerint a képviselő-testület tárgyalta a szóban forgó létesítményt,​ ilyen formában nem igaz, napirendi pontként ugyanis nem szerepelt egy ülésen sem. Határozat vagy egyéb döntés nem született ennek tárgyában,​ hiszen nem is születhetett.
  
-A szóban forgó területet nem 2009-ben nyilvánították ipari területté,​ hanem jóval korábban, még a ’90-es években. A Pekker György által telepített gyümölcsös igaz, hogy szántó művelési ágú területre, de ipari területként nyilvántartott,​ ennek megfelelően besorolt övezeten került kialakításra. A földhivatali bejegyzés szerint 2010. 07. 27-én került bejegyzésre a gyümölcsösre történő változás. Tehát megjegyezném,​ hogy az ipari terület került előbb kialakításra és erre a területre telepítették a gyümölcsöst. ​+A szóban forgó területet nem 2009-ben nyilvánították ipari területté,​ hanem jóval korábban, még a ’90-es években. A Pekker György által telepített gyümölcsös igaz, hogy szántó művelési ágú területen, de ipari területként nyilvántartott,​ ennek megfelelően besorolt övezeten került kialakításra. A földhivatali bejegyzés szerint 2010. 07. 27-én került bejegyzésre a gyümölcsösre történő változás. Tehát megjegyezném,​ hogy az ipari terület került előbb kialakításra és erre a területre telepítették a gyümölcsöst. ​
  
 **„A tervek benyújtása…”**\\ **„A tervek benyújtása…”**\\
Sor 39: Sor 91:
 Kegyeleti okokból sokak számára már sértően hangozhat a „halálgyár” és „hullagyár” megnevezés,​ amellyel a létesítményt illették. Nem hiszem, hogy ilyen jelzőkkel kellene illetnünk azt a helyet, ahol hozzátartozóink végtisztességet lelhetnek. Amennyiben az érintett hatósági engedélyek beszerzésre kerülnek, Önkormányzatunknak nem áll módjában megakadályozni a beruházást. ​ Kegyeleti okokból sokak számára már sértően hangozhat a „halálgyár” és „hullagyár” megnevezés,​ amellyel a létesítményt illették. Nem hiszem, hogy ilyen jelzőkkel kellene illetnünk azt a helyet, ahol hozzátartozóink végtisztességet lelhetnek. Amennyiben az érintett hatósági engedélyek beszerzésre kerülnek, Önkormányzatunknak nem áll módjában megakadályozni a beruházást. ​
  
-**„Egészen más az üzenete ​van…”**\\ +**„Egészen más az üzenete…”**\\ 
-Nagyon sok településen a faluvagy a város közepén, lakóházakkal körülvéve található a település temetője, ravatalozója és az elhunytak tárolására szolgáló épület. A szóban forgó hamvasztó nem a Petőfi úton, hanem a bekötő út mellett, a falutól távol eső részen, mintegy 1 km-re kerülne kialakításra. ​+Nagyon sok településen a falu vagy a város közepén, lakóházakkal körülvéve található a település temetője, ravatalozója és az elhunytak tárolására szolgáló épület. A szóban forgó hamvasztó nem a Petőfi úton, hanem a bekötő út mellett, a falutól távol eső részen, mintegy 1 km-re kerülne kialakításra. ​
  
 **„Vigyék a temető mellé…”**\\ **„Vigyék a temető mellé…”**\\
Sor 49: Sor 101:
  
 **„…4-5 embernél többet aligha foglalkoztat.”**\\ **„…4-5 embernél többet aligha foglalkoztat.”**\\
-A vállalkozás beindításából származó adóbevételek és az a pár embert foglalkoztató munkahely, ha csak némi segítséget is, de segítséget jelent. Négy-öt ember munkahelye akár négy-öt család boldogulását is jelentheti. ​+A vállalkozás beindításából származó adóbevételek és az a néhány ​embert foglalkoztató munkahely, ha csak némi segítséget is, de segítséget jelent. Négy-öt ember munkahelye akár négy-öt család boldogulását is jelentheti. ​
  
-**„Aláírás gyűjtés…”**\\ +**„Aláírásgyűjtés…”**\\ 
-Az aláírás gyűjtését kezdeményező és ebben részt vevő lakosokkal (Durkó Éva és Ecsődi János) történő beszélgetés során tudomásunkra jutott, hogy a szóban forgó létesítmény épületének formájáról,​ elhelyezkedéséről,​ az azt körülvevő zöldövezeti terület kialakításáról és a tényleges működéséről nincs tudomásuk. Így azokat, akik a tiltakozó ívet aláírják,​ nincs is módjukban tájékoztatni arról, hogy tulajdonképpen mi ellen tiltakoznak. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői azt közölték Önkormányzatunkkal,​ hogy részükre ​magában a „krematórium” szó, már épp elegendő. ​+Az aláírás gyűjtését kezdeményező és ebben részt vevő lakosokkal (Durkó Éva és Ecsődi János) történő beszélgetés során tudomásunkra jutott, hogy a szóban forgó létesítmény épületének formájáról,​ elhelyezkedéséről,​ az azt körülvevő zöldövezeti terület kialakításáról és a tényleges működéséről nincs tudomásuk. Így azokat, akik a tiltakozó ívet aláírják,​ nincs is módjukban tájékoztatni arról, hogy tulajdonképpen mi ellen tiltakoznak. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői azt közölték Önkormányzatunkkal,​ hogy számukra ​magában a „krematórium” szó, már épp elegendő. ​
  
-Kérem a Tisztelt Lakosokat, hogy mérlegeljék a cikkek tartalmát és csak ennek függvényében alakítsák ki véleményüket,​ annak tudatában, hogy nem az Önkormányzat jelölte ki a krematórium helyét, nem az Önkormányzat hatáskörébe tartozik az építkezés engedélyeztetése,​ és az esetlegesen kiadásra kerülő szakhatósági engedélyek kiállításában sem Felsőpakony Község Önkormányzata az illetékes. ​+**Kérem a Tisztelt Lakosokat, hogy mérlegeljék a cikkek tartalmát és csak ennek függvényében alakítsák ki véleményüket,​ annak tudatában, hogy nem az Önkormányzat jelölte ki a krematórium helyét, nem az Önkormányzat hatáskörébe tartozik az építkezés engedélyeztetése,​ és az esetlegesen kiadásra kerülő szakhatósági engedélyek kiállításában sem Felsőpakony Község Önkormányzata az illetékes.** 
  
 //​Tisztelettel:​ Sztancs János polgármester//​ //​Tisztelettel:​ Sztancs János polgármester//​
Sor 60: Sor 112:
 ---- ----
  
-**TÁJÉKOZTATÁS**+**Kivonat a 2012. február 15-én, 17:00 órakor megtartott képviselő-testületi ülésről:**
  
-**TISZTELT FELSŐPAKONYI LAKOSOK!**\\ +Az Államháztartásról szóló 2011évi CXCVtörvény (Áht.), valamint ​az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (Ámr.) 2012. évi költségvetés rendelettervezetére vonatkozó ​előírásai alapján elkészített,​ Felsőpakony Község Önkormányzat 2012. évi költségvetésének tervezetét testületünk megtárgyalta.  
-A település külterületére tervezett hamvasztóhoz kapcsolódóan a következő tájékoztatást adjukÖnkormányzatunkat a közelmúltban egy beruházási szándékkal keresték fel, amely szándék egy hamvasztó megépítésére irányulA kezdeményezés ​az előkészítő, tervező szakaszban van, a beruházó ​a helyi viszonyok feltérképezése végett kereste fel Hivatalunkat.+2011.12.31-ig a hatályos szabályok értelmében a helyi önkormányzat költségvetése összevontan tartalmazta az önkormányzat,​ az önkormányzat hivatala és a helyi nemzetiségi önkormányzatok költségvetését is. Az új szabályozás értelmében elkülönülnek egymástól a helyi önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai, valamint a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek (ide értve az önkormányzati hivatalt is) költségvetési bevételei és kiadásai. Ez a módosítás a költségvetés összeállításakor plusz terhet rótt ránk. Lényegi változás teháthogy 2012-től külön-külön elemi költségvetés készül a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat,​ valamint az általuk irányított költségvetési szervek részére is. Az önálló elemi költségvetésből adódóan 2012-től ​a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat,​ valamint az általuk irányított költségvetési szervek gazdálkodásáról önálló könyveket kell vezetni és önálló beszámolót kell készíteni. A vonatkozó jogszabályok szerint az önkormányzat és a hivatal gazdálkodása elkülönül egymástól,​ mely a pénzforgalomra is vonatkozik (önálló számlaszám,​ adószám), ez érvényes az önkormányzati költségvetési szervekre is.
  
-A beruházást a település határától mintegy 1 km-re, a 036/12 hrsz. ingatlanon, a 014 hrsz. bekötő út és a 024/2 hrsz. mellékút találkozásánál kívánják megvalósítani. A szóban forgó terület nem képezi Önkormányzatunk tulajdonát,​ azt magánszemély birtokolja. Az érintett beruházási terület ​Felsőpakony Község Önkormányzatának ​Képviselő-testülete ​által megalkotott 3/2009 (III.25.) számúFelsőpakony Község ​Helyi Építési Szabályzatáról ​(HÉSZszóló rendelet értelmében Gksz-1 besorolás alatt állA gyakorlatban ez besorolás ​GAZDASÁGI TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETÉT jelenti. A szóban forgó terület és annak környezetében lévő további ingatlanok tehát ​a művelési ág alól történő kivonást követően elsődlegesen iparigazdasági tevékenység folytatására hasznosítható.+Felsőpakony Község Önkormányzatának ​képviselő-testülete ​úgy döntött, hogy megalkotja a 2/2012. (II.15.) számú ​rendeletét ​Felsőpakony Község ​Önkormányzatának 2012. évi költségvetéséről. A képviselő-testület a költségvetést 547.935 ezer Ft költségvetési bevétellel és 547.935 ezer Ft költségvetési kiadással fogadta el. Az állami normatíva idén még kevesebb ​(157.204 ezer Ft), mint tavaly voltFigyelembe véve kötelező alapfeladatokat és azok költségvonzatát elmondható,​ hogy az állam által biztosított források idén is csak tényleges költségek egy részét fedezik településnek saját bevételeiből kell fennmaradó részt pótolnia.  
 +A Herman Ottó Általános Iskola összes kiadása 160.133 ezer Ft, ebből az Állam által nyújtott támogatás 75.406 ezer Ft (az állami támogatás mértéke: 47%). A fennmaradó, ​ködéshez szükséges 84.727 ezer Forintot az önkormányzat által biztosított 74.567 ezer Ftilletve az intézmény ellátási díjakból származó 10.160 ezer Ft összege adja.
  
-Az építési és használatba vételi engedélyeket Gyál Város Önkormányzata jogosult kiadniAmennyiben a beruházó az építkezés megkezdéséhez szükséges valamennyi szakhatósági engedélyt beszerziilletve a fent említett, Felsőpakony Község Önkormányzat ​által ​2009-ben alkotott Helyi Építési Szabályzatban foglaltakat teljesítiúgy a beruházás megvalósulását Önkormányzatunknak nem áll módjában megakadályozni+A Mesevár Napköziotthonos Óvoda összes kiadása 71.464 ezer Ftebből az Állam ​által ​nyújtott támogatás 28.135 ezer Ft (az állami támogatás mértéke: 39%). A fennmaradóműködéshez szükséges 43.330 ezer Forintot az önkormányzat által biztosított 34.440 ezer Ft, illetve az intézményi ellátási díjakból származó 8.890 ezer Ft összege adja
  
-Amit érdemes megemlíteni,​ hogy a hamvasztó esetleges megépülése ​és működése kapcsán felhozott észrevételek alaptalanokAz épület környezeti terhelése a szigorú technológiai előírások és a még szigorúbb szakhatósági követelmények végett semmivel sem nagyobbmint egy más tevékenységet végző üzemé, ​sőt. Ebből kiindulva az ott lévő egyéb földterületek hasznosítását nem korlátozza,​ nem befolyásolja az esetlegesen elkészülő hamvasztó.+A Szabó Magda Könyvtár ​és Közösségi Ház összes kiadása 14.765 ezer Ftezen kiadási összeg jelentős részét önkormányzatunk finanszírozza
  
-helyi népszavazáshoz kapcsolódó lakossági megkeresésekre az alábbi tájékoztatást tudjuk adniA helyi önkormányzatokról szóló 1990évi LXVtörvény IV. fejezet ​(helyi népszavazásnépi kezdeményezés49. § (1) értelmében //„Népi kezdeményezés útján ​Képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügyamelynek eldöntése ​Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.”//+Önkormányzatunk ​helyi adóból származó bevétele várhatóan 99.025 ezer FtAz önkormányzat teljes kiadásának 70%-át a működési kiadások teszik kiA működési kiadások magukba foglalják az önkormányzat intézményeink működéséhez szükséges költségeket:​ közüzemi szolgáltatások díjait ​(víz és csatorna, villanygáz)kisebb készletbeszerzéseketamelyek ​működést biztosítják. Továbbá itt kerül elszámolásra az intézményeknél foglalkoztatottak bére és annak járulékai is
  
-**Tekintettel arrahogy beruházás engedélyeztetése nem tartozik Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörébeebben tárgyban helyi népszavazás nem kezdeményezhető.** +A felhalmozási kiadások a teljes kiadás 9,7%-át jelentik, ez többek között az általános iskola komplex energetikai korszerűsítésének kiadását és az iskolánál lévő szolgálati lakás átalakítását,​ illetve ​további, kisebb beruházásokat takarja. A szolgálati lakásba tervezzük a Csecsemővédelmi Tanácsadó áthelyezését,​ kialakítását.  
 +A finanszírozási célú pénzügyi műveletek kiadásai 20%-ot tesznek ki a teljes kiadások közül (110.000 ezer Ft)ezen tétel alatt 100.000 ezer Ft rövid lejárató hitel törlesztése,​ illetve 10.000 ezer Ft hosszú lejáratú hitel törlesztése lett betervezve. Ezek az összegek ​hitelező pénzintézet felé betervezett hitel visszafizetéseket tartalmazza 
  
-Tisztelettel:​\\+A fent leírtakból látható, hogy a 2012. év is igen nehéznek ígérkezik. Felsőpakony Község Önkormányzatának képviselő-testülete okos és takarékos gazdálkodással kívánja a település működését biztosítani. Nagy odafigyeléssel és felelősségteljesen kell gazdálkodunk településünk forrásaival. A finanszírozás nehézségeinek ellenére az önkormányzat vezetése mindent megtesz az esetleges intézményi,​ infrastrukturális hiányosságok kezelése, javítása érdekében. Kérjük a Tisztelt Lakosok segítségét,​ megértését. 
 + 
 +Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, elfogadja Matisz Zsolt iskolaigazgató úr javaslatát és a Herman Ottó Általános Iskola 2012/​2013-as tanítási évére vonatkozó beiratkozás idejét: 2012. április 03-án (kedd) reggel 8:00 órától 18:00 óráig és 2012. április 04-én 8:00 órától 16:00 óráig. 
 + 
 +//Tisztelettel:​\\
 Horváth Gergely\\ Horváth Gergely\\
 alpolgármester alpolgármester
 +//
 ---- ----
  
-**Kivonat a 2012. március 1-én, 17:00 órakor megtartott ​Képviselő-testületi ülésről:​**+**Kivonat a 2012. március 1-én, 17:00 órakor megtartott ​képviselő-testületi ülésről:​**
  
 Hevesi István, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház intézményvezetője elkészítette az intézmény 2011. évre vonatkozó beszámolóját. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy az intézményvezető úr által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„az intézmény dolgozói létszáma 4 fő: 1 fő intézményvezető,​ 1 fő könyvtáros,​ 1 fő művelődésszervező-informatikus és 1 fő technikai munkatárs. A 2011. évben végzett tevékenységek:​ vásárok, bemutatók, esküvők, szakkörök,​ klubok, rendezvények,​ egyéb szolgáltatások,​ könyvtári rendezvények,​ közművelődési és egyéb rendezvények,​ központi, önkormányzati rendezvények,​ számítógép-használat,​ internet-hozzáférés,​ egyéb, irodai jellegű szolgáltatások.”//​ Hevesi István, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház intézményvezetője elkészítette az intézmény 2011. évre vonatkozó beszámolóját. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy az intézményvezető úr által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„az intézmény dolgozói létszáma 4 fő: 1 fő intézményvezető,​ 1 fő könyvtáros,​ 1 fő művelődésszervező-informatikus és 1 fő technikai munkatárs. A 2011. évben végzett tevékenységek:​ vásárok, bemutatók, esküvők, szakkörök,​ klubok, rendezvények,​ egyéb szolgáltatások,​ könyvtári rendezvények,​ közművelődési és egyéb rendezvények,​ központi, önkormányzati rendezvények,​ számítógép-használat,​ internet-hozzáférés,​ egyéb, irodai jellegű szolgáltatások.”//​
  
-Dr. Borbély István háziorvos elkészítette beszámolóját a község lakosságának 2011. évi háziorvosi ellátásáról. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy Dr. Borbély István háziorvos által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //​„körzetünkben a szív és érrendszeri betegségek fordulnak elő nagy számban. A praxisban zajlik a tüneteket nem mutató, korai stádiumban lévő betegségek felkutatása,​ a lakosság folyamatos szűrése. Az un. fehérköpeny magas vérnyomás szűrésére az év elején beszerzése került egy speciális vérnyomásmérő készülék. A folyamatos szűrés mellett, a 2012. év nyarára is más szakorvosok segítségével további kampányszűréseket tervezek.”//​+Dr. Borbély István háziorvos elkészítette beszámolóját a község lakosságának 2011. évi háziorvosi ellátásáról. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy Dr. Borbély István háziorvos által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //​„körzetünkben a szív és érrendszeri betegségek fordulnak elő nagy számban. A praxisban zajlik a tüneteket nem mutató, korai stádiumban lévő betegségek felkutatása,​ a lakosság folyamatos szűrése. Az ún. fehérköpeny magas vérnyomás szűrésére az év elején beszerzése került egy speciális vérnyomásmérő készülék. A folyamatos szűrés mellett, a 2012. év nyarára is más szakorvosok segítségével további kampányszűréseket tervezek.”//​
  
 Vajvoda Róbertné a Dentpraxis Fogorvosi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elkészítette beszámolóját a község lakosságának 2011. évi fogászati ellátásáról. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy Vajvoda Róbertné által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //​„tavalyi évben összesen 2.236 felnőtt és 1.053 gyermek kereste meg a rendelőnket. 2.643 beavatkozást végeztünk. 950 röntgenfelvétel készült, 239 fogeltávolítást végeztünk felnőtteknek,​ 58 fogat húztunk ki gyermekeknél. Óvodásoknak,​ iskolásoknak ismét elvégeztük a fogászati szűrővizsgálatát. Örömünkre szolgált, hogy a tanév végén az iskolaigazgató kérésére az alsó tagozatos osztályoknak előadást tartottunk a helyes fogápolásról és megismertettük velük a helyes fogmosás, illetve a fogselyem használatát.”//​ Vajvoda Róbertné a Dentpraxis Fogorvosi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elkészítette beszámolóját a község lakosságának 2011. évi fogászati ellátásáról. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy Vajvoda Róbertné által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //​„tavalyi évben összesen 2.236 felnőtt és 1.053 gyermek kereste meg a rendelőnket. 2.643 beavatkozást végeztünk. 950 röntgenfelvétel készült, 239 fogeltávolítást végeztünk felnőtteknek,​ 58 fogat húztunk ki gyermekeknél. Óvodásoknak,​ iskolásoknak ismét elvégeztük a fogászati szűrővizsgálatát. Örömünkre szolgált, hogy a tanév végén az iskolaigazgató kérésére az alsó tagozatos osztályoknak előadást tartottunk a helyes fogápolásról és megismertettük velük a helyes fogmosás, illetve a fogselyem használatát.”//​
Sor 91: Sor 149:
 Nagy János és Szilágyi Dezső mezőőrök elkészítették beszámolójukat a 2011. évben végzett tevékenységükről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a mezőőrök által készített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„a mezőőri tevékenységet továbbra is ketten látjuk el. Felsőpakony Község és Gyál Város között létrejött megállapodás alapján a két település külterületét ellenőrizzük. Tevékenységünk sokrétű. A végzett munka alapján készített statisztika néhány adata: erdőtisztítás (22 alkalom), falopás tettenérés (9), tilos fürdőzés felszólítás (29), orvvadászat (13), vadgázolás,​ (8), terménylopás (10), parlagfű ügyintézés (72).”// Nagy János és Szilágyi Dezső mezőőrök elkészítették beszámolójukat a 2011. évben végzett tevékenységükről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a mezőőrök által készített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„a mezőőri tevékenységet továbbra is ketten látjuk el. Felsőpakony Község és Gyál Város között létrejött megállapodás alapján a két település külterületét ellenőrizzük. Tevékenységünk sokrétű. A végzett munka alapján készített statisztika néhány adata: erdőtisztítás (22 alkalom), falopás tettenérés (9), tilos fürdőzés felszólítás (29), orvvadászat (13), vadgázolás,​ (8), terménylopás (10), parlagfű ügyintézés (72).”//
  
-Dr. Kökény Katalin jegyző asszony elkészítette jegyzői beszámolóját a Polgármesteri Hivatal 2011. évi tevékenységéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a Jegyző asszony által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„a szervezeti felépítést illetően a Hivatalban ​két csoport – Igazgatási és Pénzügyi csoport – működik. 2011. január 1-jén a Hivatal dolgozóinak a száma 12 fő, ebből 4 fő felsőfokú 8 fő középfokú végzettségű volt. A Polgármesteri Hivatal munkáját számokban leginkább azzal mérhetjük,​ hogy az év folyamán iktatásra 4837 irat került főszámra, és több mint 7090 irat pedig alszámra. A két Csoport ​koordinálása,​ a feladatok optimális elosztása valamint a csoport összehangolása nagy figyelmet igényelt, melyet meglátásom szerint mind a két Csoportvezető elmúlt évben ​jól megoldott. A számlák, a szállítói tartozások,​ az egyes kötelezettségvállalások figyelése, nyomon követése folyamatos figyelmet igényel. A napi munkafolyamatokban a Pénzügyi ​Csoportvezetőre támaszkodom legfőképpen,​ akivel közösen a szakmaiságot képviselve készítjük elő döntésre az Önkormányzat ​pénzügyeit.”//​+Dr. Kökény Katalin jegyző asszony elkészítette jegyzői beszámolóját a Polgármesteri Hivatal 2011. évi tevékenységéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a jegyző asszony által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„a szervezeti felépítést illetően a hivatalban ​két csoport – Igazgatási és Pénzügyi csoport – működik. 2011. január 1-jén a Hivatal dolgozóinak a száma 12 fő, ebből 4 fő felsőfokú 8 fő középfokú végzettségű volt. A Polgármesteri Hivatal munkáját számokban leginkább azzal mérhetjük,​ hogy az év folyamán iktatásra 4837 irat került főszámra, és több mint 7090 irat pedig alszámra. A két csoport ​koordinálása,​ a feladatok optimális elosztása valamint a csoport összehangolása nagy figyelmet igényelt, melyet meglátásom szerint mind a két csoportvezető jól megoldott ​az elmúlt évben. A számlák, a szállítói tartozások,​ az egyes kötelezettségvállalások figyelése, nyomon követése folyamatos figyelmet igényel. A napi munkafolyamatokban a Pénzügyi ​csoportvezetőre támaszkodom legfőképpen,​ akivel közösen a szakmaiságot képviselve készítjük elő döntésre az önkormányzat ​pénzügyeit.”//​
  
 Gálné Czető Éva védőnő elkészítette beszámolóját 2011. évi munkájáról,​ tevékenységéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a védőnő által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„A védőnői munka elsősorban a korszerű egészség-megőrzési ismeretek átadására épül, célja a családok egészségkultúrájának fejlesztése,​ egészséges életmódra való igényük kialakítása. Az éves családlátogatások száma: 1123, az önálló védőnői tanácsadáson eltöltött idő:256 óra, gyermekorvossal tanácsadáson eltöltött idő:212 óra.”// Gálné Czető Éva védőnő elkészítette beszámolóját 2011. évi munkájáról,​ tevékenységéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott,​ hogy a védőnő által elkészített beszámolót annak áttanulmányozása és megvitatása után elfogadja. A beszámoló főbb pontjai: //„A védőnői munka elsősorban a korszerű egészség-megőrzési ismeretek átadására épül, célja a családok egészségkultúrájának fejlesztése,​ egészséges életmódra való igényük kialakítása. Az éves családlátogatások száma: 1123, az önálló védőnői tanácsadáson eltöltött idő:256 óra, gyermekorvossal tanácsadáson eltöltött idő:212 óra.”//
Sor 119: Sor 177:
  
 //​Felsőpakony,​ 2012. március 05. dr. Kökény Katalin jegyző// //​Felsőpakony,​ 2012. március 05. dr. Kökény Katalin jegyző//
- 
----- 
- 
-**HIRDETMÉNY**\\ //(De ha későn jön ki az újság, akkor elhagyható. Előző számban lett volna helye, ha korábban jön az infó!)// 
- 
-Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy **2012. február 29-től 2012. április 15-ig** Budapest - Szolnok - Záhony vasútvonalon végzett pályafelújítási munkák miatt **Budapest-Nyugati - Lajosmizse** vasútvonalon a vonatok 
-az alábbi módosított menetrend alapján közlekednek. 
- 
-A Közforgalmú menetrendkönyvben meghirdetett menetrendhez képes a vonatok menetrendje Budapest-Nyugati - Kőbánya-Kispest - Budapest-Nyugati állomások között változik. 
- 
-  Ide jön a menetrendváltozás két táblázata. ​ 
-  Ezeket a küldött dokumentumból fogom kivenni és kép formátumban leküldeni a nyomdának. 
-  ​ 
-Az utazásuk során Önöket esetlegesen érő kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük! 
- 
-//MÁV Zrt.// 
  
 ---- ----
Sor 234: Sor 276:
 **Ovis farsang** **Ovis farsang**
  
-A farsang minden évben egy várva várt esemény ovisaink életében. Már hetekkel a maskarák felöltése előttmegy a találgatás,​ vajon ki hogyan fog kinézni, mivel kápráztatja el a nagyérdeműt. \\+A farsang minden évben egy várva várt esemény ovisaink életében. Már hetekkel a maskarák felöltése előtt megy a találgatás,​ vajon ki hogyan fog kinézni, mivel kápráztatja el a nagyérdeműt. \\
 A hagyományokat követve, idén is a napirendnek megfelelően zajlottal a dolgok, így a tízórai elfogyasztása után behozták a csoportba saját csomagjukat,​ mely jelmezüket rejtette. Kis segítséggel mindenki átöltözött és kezdődhetett a parádé. \\ A hagyományokat követve, idén is a napirendnek megfelelően zajlottal a dolgok, így a tízórai elfogyasztása után behozták a csoportba saját csomagjukat,​ mely jelmezüket rejtette. Kis segítséggel mindenki átöltözött és kezdődhetett a parádé. \\
-Számtalan gyönyörű és ötletes ​ruha költeményt ​csodálhattunk meg. Leírhatatlan élmény volt  ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen nap mint nap együtt vagyunk, de valahogy az ünnep mégis csak más hangulatban telik. \\+Számtalan gyönyörű és ötletes ​ruhakölteményt ​csodálhattunk meg. Leírhatatlan élmény volt  ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen nap mint nap együtt vagyunk, de valahogy az ünnep mégis csak más hangulatban telik. \\
 A kedves szülőknek köszönhetően,​ rengeteg finomságot kóstolhattunk,​ sokat táncoltunk,​ énekeltünk,​ s persze a játékos vetélkedők sem maradhattak el. \\ A kedves szülőknek köszönhetően,​ rengeteg finomságot kóstolhattunk,​ sokat táncoltunk,​ énekeltünk,​ s persze a játékos vetélkedők sem maradhattak el. \\
-Mikor már kellőképpen elfáradtunk és visszaalakultunk hétköznapi ovisokká, elindultunk az udvarra, hogy a kisze báb elégetésével,​ s az alkalomhoz illő versikék kántálásával,​ végleg elűzzük a zord telet.+Mikor már kellőképpen elfáradtunk és visszaalakultunk hétköznapi ovisokká, elindultunk az udvarra, hogy a kiszebáb ​elégetésével,​ s az alkalomhoz illő versikék kántálásával,​ végleg elűzzük a zord telet.
    
-Ismét egy élményekben gazdag, bensőséges ünnepet tudhatunk magunk mögött melyre reméljükgyermekeink is olyan nagy szeretettel gondolnak majd vissza, mint mi magunk.+Ismét egy élményekben gazdag, bensőséges ünnepet tudhatunk magunk mögöttmelyre reméljük gyermekeink is olyan nagy szeretettel gondolnak majd vissza, mint mi magunk.
  
 //Ancsa óvó néni// //Ancsa óvó néni//
Sor 250: Sor 292:
 „1992-ben az ENSZ 47. közgyűlésén március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánították és 1994. óta világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára. A megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik. //Az idei év jelmondata: **„A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk”**//​ . „1992-ben az ENSZ 47. közgyűlésén március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánították és 1994. óta világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára. A megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik. //Az idei év jelmondata: **„A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk”**//​ .
  
-Zöld óvoda révén, egész évben ügyelünk arra, hogy gyermekeink minél többet megtudjanak környezetünk védelméről. Ilyenkor persze nagyobb hangsúlyt fektetünk a víz témakörre. Ebben az egy hétben, minden tevékenység ​eköré ​épül. \\+Zöld óvoda révén, egész évben ügyelünk arra, hogy gyermekeink minél többet megtudjanak környezetünk védelméről. Ilyenkor persze nagyobb hangsúlyt fektetünk a víz témakörre. Ebben az egy hétben, minden tevékenység ​e köré ​épül. \\
 Sokat beszélgetünk,​ játszunk, kísérletezünk,​ hogy a kicsik minél több hasznos ismeretet sajátíthassanak el.  Sokat beszélgetünk,​ játszunk, kísérletezünk,​ hogy a kicsik minél több hasznos ismeretet sajátíthassanak el. 
 A legnagyobb élmény azonban kétségtelenül a kirándulás,​ melyet a víztoronyhoz teszünk. Az „öreg” ovisok már kívülről fújják a programot, mégis mindenki lázasan készül, hiszen a Kövüz Nonprofit kft dolgozói mindig szeretettel fogadnak bennünket, érdeklődőket.\\ A legnagyobb élmény azonban kétségtelenül a kirándulás,​ melyet a víztoronyhoz teszünk. Az „öreg” ovisok már kívülről fújják a programot, mégis mindenki lázasan készül, hiszen a Kövüz Nonprofit kft dolgozói mindig szeretettel fogadnak bennünket, érdeklődőket.\\
Sor 256: Sor 298:
 Később még játszunk, szaladgálunk egy keveset, majd fájó szívvel búcsút veszünk és elindulunk vissza az óvodába. Később még játszunk, szaladgálunk egy keveset, majd fájó szívvel búcsút veszünk és elindulunk vissza az óvodába.
  
-Egy felnőtt számára sem könnyű megérteni, hogy környezetünk védelmeközös feladatunk, de ha gyermekeinkbe csepegtetünk ezen eszméből egy keveset, talán a jövőre nézve máris tettünk valamit ennek érdekében.+Egy felnőtt számára sem könnyű megérteni, hogy környezetünk védelme közös feladatunk, de ha gyermekeinkbe csepegtetünk ezen eszméből egy keveset, talán a jövőre nézve máris tettünk valamit ennek érdekében.
  
 //Ancsa óvó néni// //Ancsa óvó néni//
Sor 263: Sor 305:
  
 ====== Iskola ====== ====== Iskola ======
-**Mi az a témanap?** 
- 
-Iskolánkban minden évben több alkalommal is rendezünk un. témanapot, amikor tanukóinkkal –félretéve a mindennapi rutint-egy adott témát járunk körbe, mélyedünk el benne játékos , kreatív módon. Ezeket a napokat mi tanárunk különösen élvezzük, és reményeink szerint diákjaink is megtapasztalnak egy újfajta tanulási módszert. Mert ezeken a napokon is tanulunk ám! Csak másként... 
- 
-Reformkori témanapunkat mindig a 7. évfolyamnak szánjuk, hiszen az irodalom és történelem tananyagban ők tanulják ezt a korszakot. Idén február 2-án tartottuk a foglalkozást,​ melyen tanulóink remekeltek az elméleti, írásos feladatok megolásában. Azonban vitakészségüket is megmutathatták egy képzeletbeli kaszinóban,​ ahol pl. arról érvelhettek,​ hogy szükséges-e a vasút megépítése,​ avagy sem. Hidat tervezhettek és el is készíthették otthon, a remekműveket pedig közösen értékeltük. 
- 
-Egy-egy ilyen délelőtt komoly felkészülést és előkészületeket igényel a pedagógusok részéről. A reformkori délelőtt szervezői, „házigazdái” Princzné Szilágyi Ilona  és Riegel Ágnes tanárnők voltak. 
- 
-//Riegel Ágnes// 
- 
----- 
  
 Március 31-én 9 órától Tavaszi asztalitenisz bajnokságot rendezünk a Herman Ottó Általános Iskola tornatermében!\\ Március 31-én 9 órától Tavaszi asztalitenisz bajnokságot rendezünk a Herman Ottó Általános Iskola tornatermében!\\
Sor 283: Sor 314:
 **A farsang hava az iskolában** **A farsang hava az iskolában**
  
-Az év második hónapja a témanappal indult a Herman Ottó Általános Iskolában, ​melyről bővebben ​Riegel Ági néni és Ica néni számol be cikkünkben.+Az év második hónapja a témanappal indult a Herman Ottó Általános Iskolában, ​erről bővebben ​az alábbi cikkben olvashatnak:​ 
 + 
 +**Mi az a témanap?​** 
 + 
 +Iskolánkban minden évben több alkalommal is rendezünk ún. témanapot, amikor tanulóinkkal –félretéve a mindennapi rutint-egy adott témát járunk körbe, mélyedünk el benne játékos, kreatív módon. Ezeket a napokat mi tanárok különösen élvezzük, ​és reményeink szerint diákjaink is megtapasztalnak egy újfajta tanulási módszertMert ezeken a napokon is tanulunk ám! Csak másként... 
 + 
 +Reformkori témanapunkat mindig a 7. évfolyamnak szánjuk, hiszen az irodalom és történelem tananyagban ők tanulják ezt a korszakot. Idén február 2-án tartottuk a foglalkozást,​ melyen tanulóink remekeltek az elméleti, írásos feladatok megoldásában. Azonban vitakészségüket is megmutathatták egy képzeletbeli kaszinóban,​ ahol pl. arról érvelhettek,​ hogy szükséges-e a vasút megépítése,​ avagy sem. Hidat tervezhettek,​ és el is készíthették otthon, a remekműveket pedig közösen értékeltük. 
 + 
 +Egy-egy ilyen délelőtt komoly felkészülést és előkészületeket igényel a pedagógusok részéről. A reformkori délelőtt szervezői, „házigazdái” Princzné Szilágyi Ilona  és Riegel Ágnes tanárnők voltak. 
 + 
 +//Riegel Ágnes// 
  
 Minden év február hónapjában kerül sor nyolcadikosaink helyi szóbeli vizsgájára,​ ami a későbbi középiskolai felvételit készíti elő. Minden tanulónak tételt kell húznia, és az adott témakörből egy rövid felkészülés után szóban felelni. Elmondhatjuk,​ hogy az idén a tanulók többsége nagyon szépen felkészült,​ és igazán nagyszerű feleleteknek voltak tanúi a vizsgáztató pedagógusok. Minden év február hónapjában kerül sor nyolcadikosaink helyi szóbeli vizsgájára,​ ami a későbbi középiskolai felvételit készíti elő. Minden tanulónak tételt kell húznia, és az adott témakörből egy rövid felkészülés után szóban felelni. Elmondhatjuk,​ hogy az idén a tanulók többsége nagyon szépen felkészült,​ és igazán nagyszerű feleleteknek voltak tanúi a vizsgáztató pedagógusok.
Sor 391: Sor 433:
 **Római Katolikus Egyház húsvéti ünnepi miserendje:​** **Római Katolikus Egyház húsvéti ünnepi miserendje:​**
  
-Április 1. **Virágvasárnap**:​\\+**Április 1.** **Virágvasárnap**:​\\
 Este **6** órakor: Szentmise / Passió előadása / Este **6** órakor: Szentmise / Passió előadása /
  
-Április 5. **Nagycsütörtök**:​ Csak GYÁLON lesz szentmise!\\+**Április 5.** **Nagycsütörtök**:​ Csak GYÁLON lesz szentmise!\\
 Időpont: Este **6** óra Időpont: Este **6** óra
- +** 
-Április 6. **Nagypéntek**:​\\+Április 6.** **Nagypéntek**:​\\
 Délután **fél 5** órakor: Szentmise / "//​Csonka mise//"​ / Délután **fél 5** órakor: Szentmise / "//​Csonka mise//"​ /
  
-Április 7. **Nagyszombat**:​\\ +**Április 7.** **Nagyszombat**:​\\ 
-Este **6** órakor: "​**Feltámadás**"​ - ünnepi ​szentmise+Este **6** órakor: "​**Feltámadás**"​ - Ünnepi ​szentmise
  
-Április 8. **Húsvétvasárnap**:​\\+**Április 8.** **Húsvétvasárnap**:​\\
 Délelőtt **fél 12** órakor: Ünnepi szentmise Délelőtt **fél 12** órakor: Ünnepi szentmise
  
-Április 9. **Húsvéthétfő**:​\\+**Április 9.** **Húsvéthétfő**:​\\
 Délelőtt **fél 12** órakor: Szentmise Délelőtt **fél 12** órakor: Szentmise
  
Sor 428: Sor 470:
 A feltámadás hitére nem juthatok el a magam erejéből. A feltámadott és élő Jézus Krisztus vezet ki a sötétségből a világosságra,​ és  vezet át a halálból az életre. És akiket átvezet, azoknak békességük van! Van-e ilyen békességed?​ Hiszed-e, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból és most is él? Nem olyan az életem húsvét után is, mintha húsvét nem lett volna?\\ A feltámadás hitére nem juthatok el a magam erejéből. A feltámadott és élő Jézus Krisztus vezet ki a sötétségből a világosságra,​ és  vezet át a halálból az életre. És akiket átvezet, azoknak békességük van! Van-e ilyen békességed?​ Hiszed-e, hogy Jézus Krisztus feltámadt a halálból és most is él? Nem olyan az életem húsvét után is, mintha húsvét nem lett volna?\\
 Mind a négy evangélium Jézus feltámadását tényként, történelemként írja le. Az üres sír, a szomorkodó húsvéti asszonyok, a bezárkózó tanítványok,​ az élő Jézussal történő találkozás mind erről az eseményről,​ tényről számol be. A Biblia nem ír részletesen a feltámadás körülményeiről,​ a lényeget tárja elénk: Jézus feltámadott és él! Ma is! A tanítványok bezárkóztak és Jézus a zárt ajtókon keresztül eljön hozzájuk.\\ Mind a négy evangélium Jézus feltámadását tényként, történelemként írja le. Az üres sír, a szomorkodó húsvéti asszonyok, a bezárkózó tanítványok,​ az élő Jézussal történő találkozás mind erről az eseményről,​ tényről számol be. A Biblia nem ír részletesen a feltámadás körülményeiről,​ a lényeget tárja elénk: Jézus feltámadott és él! Ma is! A tanítványok bezárkóztak és Jézus a zárt ajtókon keresztül eljön hozzájuk.\\
-Meglátogatja őket. Mert tudniuk kell erről és meg kellhogy győződjenek Róla. Még a hitetlen Tamás is bizonyosságra jut: „Én Uram, és én Istenem!” Hány emberhez jött el azóta is a „zárt ajtókon” keresztül. S megnyitotta a „vak” szemét, az Igére süket ember, már érti az Isten üzenetét, a kemény, ellenálló szív és akarat meglágyul az Isten szeretetére… A feltámadott Úr Jézus le tudja győzni az akadályokat,​ és el tud jönni hozzád úgy, ahogy nem is gondolnád! Békességet és örök életet hozva, és ajándékozva!\\+Meglátogatja őket. Mert tudniuk kell erről és meg kell hogy győződjenek Róla. Még a hitetlen Tamás is bizonyosságra jut: „Én Uram, és én Istenem!” Hány emberhez jött el azóta is a „zárt ajtókon” keresztül. S megnyitotta a „vak” szemét, az Igére süket ember, már érti az Isten üzenetét, a kemény, ellenálló szív és akarat meglágyul az Isten szeretetére… A feltámadott Úr Jézus le tudja győzni az akadályokat,​ és el tud jönni hozzád úgy, ahogy nem is gondolnád! Békességet és örök életet hozva, és ajándékozva!\\
 Ezzel az örök húsvéti örömmel és bizonyossággal kívánok minden olvasónak Istentől gazdagon megáldott húsvéti és Feltámadás ünnepet! Ezzel az örök húsvéti örömmel és bizonyossággal kívánok minden olvasónak Istentől gazdagon megáldott húsvéti és Feltámadás ünnepet!
  
Sor 505: Sor 547:
 Költsége: **16.000 Ft/fő**\\ Költsége: **16.000 Ft/fő**\\
 Ha egy családból több gyermek jön: **13.000 Ft/fő**\\ Ha egy családból több gyermek jön: **13.000 Ft/fő**\\
-Jelentkezés határideje:​ Hittanévzáró istentisztelet (**Június 3.**)Kérjük, a jelentkezéssel egy időben a tábor költségének a felét fizessék be!\\+Jelentkezés határideje:​ Hittanévzáró istentisztelet (**Június 3.**)Kérjük, a jelentkezéssel egy időben a tábor költségének a felét fizessék be!\\
 A részletek megbeszélése a hittanévzárón lesz.\\ A részletek megbeszélése a hittanévzárón lesz.\\
  
-**CSALÁDOS HÉTVÉGE**:​ Időpontja: **2012. június 29-30-01** (-szo-va)\\+**CSALÁDOS HÉTVÉGE**:​ Időpontja: **2012. június 29-30-01** (péntek-szombat-vasárnap)\\.
 Helye: **Fülöpháza** Helye: **Fülöpháza**
  
Sor 516: Sor 558:
  
 Minden második hónap harmadik péntekén vetítünk egy filmet!\\ Minden második hónap harmadik péntekén vetítünk egy filmet!\\
-Következő alkalom időpontja: **2012. április 20. 17.30** ​ – Gyülekezeti terem.\\+Következő alkalom időpontja: **2012. április 20.17.30** ​ – Gyülekezeti terem.\\
 Utána egy kis sütemény mellett megbeszéljük a film mondanivalóját.\\ Utána egy kis sütemény mellett megbeszéljük a film mondanivalóját.\\
 A film címe: **HA A FÉRFI IGAZÁN SZERET** (amerikai szinkronizált fim)\\ A film címe: **HA A FÉRFI IGAZÁN SZERET** (amerikai szinkronizált fim)\\
Sor 548: Sor 590:
 **Költészet Napja a könyvtárban** **Költészet Napja a könyvtárban**
  
-//Az áprilisban ​a Költészet Napján – április 11-én 18 órától - teázunk irodalmi csemegék mellett//\\+//Áprilisban ​a Költészet Napján – április 11-én18 órától - teázunk irodalmi csemegék mellett//\\.
 Az iskolai versmondó verseny nyerteseinek meghallgatása után beszélgetünk Áprily Lajos / 1887. nov. 14. – 1967. aug. 6. / Juhász Gyula / 1883.ápr. 4.- 1937. ápr. 6./ és Tóth Árpád / 1886. ápr. 14. – 1928. nov. 7. / életéről,​ munkásságáról.\\ Az iskolai versmondó verseny nyerteseinek meghallgatása után beszélgetünk Áprily Lajos / 1887. nov. 14. – 1967. aug. 6. / Juhász Gyula / 1883.ápr. 4.- 1937. ápr. 6./ és Tóth Árpád / 1886. ápr. 14. – 1928. nov. 7. / életéről,​ munkásságáról.\\
 Minden irodalomkedvelőt szeretettel várunk! Minden irodalomkedvelőt szeretettel várunk!
Sor 582: Sor 624:
 A másik esemény újfent megerősített abban a hitemben, hogy igenis vannak nagyon jó emberek a mi szép falunkban. Farsangot ünnepeltük,​ és én megemlítettem,​ éjszaka be kell mennem Pestre autóval a fiamért, aki régi munkahelyi találkozóra készült. Szakadt a hó, esett az eső, csúszott az út, aggódtam. Másnap felhívott egy aranyos volt kolléganőm,​ nem történt-e semmi bajom az úton? A szívem tele lett melegséggel,​ bár a fiamért nem kellett mennem, ezért az együtt érző figyelmességért hálás voltam a kolléganőmnek. Neki, hála Istennek, élnek a szülei, de átérezte az én aggodalmamat,​ akinek már minden kicsi és nagy, vagy csak annak tűnő problémát egyedül kell megoldania.\\ A másik esemény újfent megerősített abban a hitemben, hogy igenis vannak nagyon jó emberek a mi szép falunkban. Farsangot ünnepeltük,​ és én megemlítettem,​ éjszaka be kell mennem Pestre autóval a fiamért, aki régi munkahelyi találkozóra készült. Szakadt a hó, esett az eső, csúszott az út, aggódtam. Másnap felhívott egy aranyos volt kolléganőm,​ nem történt-e semmi bajom az úton? A szívem tele lett melegséggel,​ bár a fiamért nem kellett mennem, ezért az együtt érző figyelmességért hálás voltam a kolléganőmnek. Neki, hála Istennek, élnek a szülei, de átérezte az én aggodalmamat,​ akinek már minden kicsi és nagy, vagy csak annak tűnő problémát egyedül kell megoldania.\\
 De nem vagyok magam. Ilyen szomszédokat kívánok mindenkinek.\\ ​ De nem vagyok magam. Ilyen szomszédokat kívánok mindenkinek.\\ ​
-Köszönöm Nektek Piroska és Kati, és köszönöm neked Zsuzsika.\\+Köszönöm Nektek Piroska és Kati, és köszönöm nekedZsuzsika.\\
 //​Özvegyasszony//​ //​Özvegyasszony//​
  
Sor 589: Sor 631:
 **Darumadár Nyugdíjas Klub februárja** **Darumadár Nyugdíjas Klub februárja**
  
-Február 2-án énekkari próba majd klubnap volt, ahol vezetőnk, Lőrentei Erzsike ismételten felhívta mindenki figyelmét, hogy jobban figyeljünk egymásra, szomszédainkra,​ mivel -20 C volt és bárkivel történhet baleset az udvarán. Ilyenkor nem kell sok ahhoz, hogy hogy valaki megfagyjon. De a fűtetlen lakásban is megtörténhet ez a dolog, ha valaki például beteg és nem tud befűteni.\\ +Február 2-án énekkari próba majd klubnap volt, ahol vezetőnk, Lőrentei Erzsike ismételten felhívta mindenki figyelmét, hogy jobban figyeljünk egymásra, szomszédainkra,​ mivel -20 C voltés bárkivel történhet baleset az udvarán. Ilyenkor nem kell sok ahhoz, hogy hogy valaki megfagyjon. De a fűtetlen lakásban is megtörténhet ez a dolog, ha valaki például beteg és nem tud befűteni.\\ 
-Február 9-én énekkari ​próba ​és klubnap volt.\\ +Február 9-én ismét ​énekkari ​próbát ​és klubnapot tartottunk.\\ 
-Február 10-én, Gyálon, Boros Elli énekestjére mentek klubtársaink. Nagyon tetszett nekik a fiatal művésznő műsora. Büszkék vagyunk, ​mert Ő a mi falunkból való tehetség!\\ +Február 10-én, Gyálon, Boros Elli énekestjére mentek klubtársaink. Nagyon tetszett nekik a fiatal művésznő műsora. Büszkék vagyunk ​,hogy a mi falunkból való tehetség!\\ 
-Február 16-án énekkari próbaés klubnap volt. A programismertetés után Rozgonyi Jucikánkat,​ Esztike (Füziné) szép verssel köszöntötte, ​Ő finom borocskával és sütivel kedveskedett mindnyájunknak.\\ +Február 16-án ​újfent ​énekkari próba és klubnap volt. A programismertetés után Rozgonyi Jucikánkat,​ Esztike (Füziné) szép verssel köszöntötte, ​ő  pedig finom borocskával és sütivel kedveskedett mindnyájunknak.\\ 
-Február 21-én Tiszakécskére mentünk 38 fővel. Az idő nagyon kedvezett nekünk, plusz 10 C volt, szinte nehezünkre esett abbahagyni a fürdőzést. Sőt, aki az udvari medencében lubickolt, délutánra még meg is pirult a szép napsütésben. Hazafelé a szokásos „bűnözést” követtük el a Fejedelmi Pékségben.\\ +Február 21-én Tiszakécskére mentünk 38-an. Az idő nagyon kedvezett nekünk, plusz 10 C volt, szinte nehezünkre esett abbahagyni a fürdőzést. Sőt, aki az udvari medencében lubickolt, délutánra még meg is pirult a szép napsütésben. Hazafelé a szokásos „bűnözést” követtük el a Fejedelmi Pékségben.\\ 
-Február 23-án ​délelőtt ​a Turay Ida bérletesek a Haller utcában Esztergályos Cecília műsorát tekinthették meg. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Délután ​énekkar ​és klubnap volt.\\+Február 23-án a Turay Ida bérletesek a Haller utcában Esztergályos Cecília műsorát tekinthették meg. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Délután ​énekkart ​és klubnapot tartottunk.\\
 Február 25-én a Kommunizmus áldozatainak emlékestjén is részt vettünk.\\ Február 25-én a Kommunizmus áldozatainak emlékestjén is részt vettünk.\\
-Március 1-jén vezetőségi ülés, énekkari próba és klubnap volt, ahol a márciusi programot ismertette Lőrentei Erzsikénk. (Március 20-ára ismét Tiszakécskére tervezünk fürdést!)\\ +Március 1-jén vezetőségi ülés, énekkari próba és klubnap ​is volt, ahol a márciusi programot ismertette Lőrentei Erzsikénk. (Március 20-án ismét Tiszakécskére tervezünk fürdést!)\\ 
-Most már javul az idő, szinte a kedvünk is jobb lesz, ha süt a nap. Azért vigyázzunk,​ nehogy megfázzunk a csalóka, szeszélyes márciusban.+Most már javul az idő, szinte a kedvünk is jobb lesz, ha süt a nap. Azért vigyázzunk,​ nehogy megfázzunk a csalóka, szeszélyes márciusban!
  
 //​Kovácsné Németh Ilona// //​Kovácsné Németh Ilona//
Sor 650: Sor 692:
 ---- ----
  
-  Egyeztetve, ez a cikk nem az a cikk, csak hasonlít. Hamarosan felkerül a javított. 
-  ​ 
-**Mivel várjuk kicsiny falunkba érkező vendégeinket?​** 
- 
-Talán már értesültek róla kedves felsőpakonyi lakótársaim,​ hogy községünk egyetlen, a Kőrösiről bevezető főútja, a Petőfi Sándor út mentén - a kivágott erdő előtt, a Wirtgen Budapest Kft. ipari parkjával szemben - egy vállalkozó cég krematóriumot kíván megépíteni. 
- 
-Jómagam - a hírt hallva - levélben kerestem meg a tisztánlátás céljából Sztancs János polgármester urat, majd később képviselő-testületi tagjainkat. ​ Úgy tudom testületi ülésen már tárgyaltak is erről. Szóban és levélben is választ kaptam. A HÍR ÉS A SZÁNDÉK IGAZ. 
- 
-Mint kérdésemre polgármester úr, és hivatalos levélben Horváth Gergő alpolgármester úr informált: az önkormányzatnak nincs hatásköre megakadályozni a vállalkozást. Indoklásuk szerint: az illető magánszemélytől vásárolta meg a telket az út mentén, és ez a terület 2009 óta ipari övezetté van nyilvánítva,​ még akkor is, ha a mellette párhuzamos telken - korábban - gyümölcsöst telepített az őslakos felsőpakonyi tulajdonos. Ráadásul: a falunak szüksége van bevételre, amelyet csak vállalkozások adójából nyerhet, nem beszélve a lehetséges munkahelyekről,​ amelyek létre jöhetnek ily módon. Amennyiben a gyáli szakhatóság az engedélyt megadja a benyújtott terveket elbírálva,​ felépül a falu kapuja előtt a létesítmény,​ amely arra hivatott, hogy alternatívát nyújtson a temetkezés megválasztására. Mint alpolgármester úr kifejtette: korszerű és biztonságos alternatívát,​ amely megfelel minden elvárásnak. Levelében biztosított engem: önkormányzatunk,​ az itt élő lakosok érdekét mindenkor szem előtt tartva, elkötelezett az ide települni kívánó vállalkozások támogatásában. 
- 
-Szeretném kihangsúlyozni,​ hogy nem az intézmény ellen van kifogásom. A hamvasztás nem újkeletű, egyes kultúrákban évezredes múltja van, sokkal rusztikusabb megoldásban is. Ráadásul, tudomásom szerint, kevésbé költséges,​ mint a nálunk szokásos, hagyományos temetkezési mód. Egyre nagyobb a keletje, biztos, hogy jó üzlet annak, aki belevág. Ez indíthatta el a „mi vállalkozónkat” is: nagy keresletre számíthat,​ hisz itt a nullás, az 5-ös és a 4-es út a közvetlen közelben. Az egész régió ide áradna, és  Budapest hamvasztási igényei is ide csoportosulnának Cegléd helyett. 
- 
-Nekem az ellen van kifogásom, ahová telepíteni kívánják! Akárki akármit mond: a Petőfi út a falu bejárata. Ha úgy tetszik: ajtónk a külvilágra. Ide érkezünk haza járművünkkel,​ itt vethetik első pillantásukat falunkra az érkező idegenek vagy ismerősök. Sajnos, legutóbb az erdőt úgy vágták ki, hogy csupasznak, védtelennek érezhetjük magunkat! A megszokott és megszeretett látvány, az út fölé hajló erdő védelmet adó burka, semmivé lett! Ki akar szembesülni naponta kétszer az elmúlás tényével? Reggel abba botlani, este oda visszatérni?​ Miféle emberi tapintatlanság,​ netán durva önzés enged valakit ilyen kezdeményezésre?​ S miféle nemtörődömség,​ érzéketlenség az, amely ezt elfogadja? 
- 
-Ide hazatérni, megnyugodni jönnek az itt lakók. Csöndre, tisztaságra,​ friss levegőre, biztonságra vágynak azok a családok, akik itt élnek a kezdetektől,​ vagy választják korábbi életterük helyett! Erre illene tekintettel lenni minden jobb érzésű embernek! 
- 
-Nem elég nekünk az A.S.A. ittléte, ami ellen már tenni sem tudunk? Aminek - évekkel ezelőtt - nem szabadott volna két ilyen közelségben lévő település közé ékelődni? Mert igenis egészségtelen,​ mert igenis: bűzölög, mert rontja közérzetünket,​ és ki tudja még mi mindent rejteget a jövő nemzedéke: gyerekeink, unokáink számára? ​ Hisz gyakran, évekkel később derülnek ki a káros hatások: emberre, állatra, természetre! Lehet, hogy a fiatalabbak föl sem mérik, milyen veszélynek vannak kitéve. Mi, idősebbek viszont tudjuk, és szót kell emelnünk, akár helyettük is! Pontosan az érdekükben! 
- 
-Igen: kell a pénz, ami az adóból származik, de nem minden áron, s ne az döntse el, mi helyes vagy helytelen! Kell a munkahely, de kedves polgármester urak: egy korszerű hamvasztó 4-5 embernél többet aligha foglalkoztat! 
- 
-Ha Felsőpakony a kiszemelt megfelelő hely, vigyék a hamvasztót a temető mellé: ott nyújtson alternatívát,​ ott senkit sem zavar, nem sért érdeket. Lenne rá ésszerű megoldás! Kis jóindulattal menne is! 
- 
-Kérem Önöket: ne döntsenek felettünk, helyettünk,​ nélkülünk! Mi pedig, próbáljunk már végre kiállni magunkért és családunkért! Lakossági fórumon vagy bárhol, ahol módunk van rá! 
- 
-Tisztelt hatóságok,​ hivatalok, választott szószólóink! Ha tudni szeretnék, mi a véleményünk,​ megosztjuk Önökkel! Segítünk abban, hogy képviselni tudjanak bennünket! Máris elkezdjük közvélemény-kutatásunkat,​ hogy tisztán lássanak! Ennyivel tartozunk egymásnak. 
- 
-//​Tisztelettel:​ Durkó Éva/ a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület tagja, anya és nagyanya// 
- 
----- 
  
 **Váróterem** **Váróterem**
  
-Mindenkinek aki "​vonatos" ​és talán még azoknak is akik nem, ismerős a vasútállomáson lévő "​váróterem",​ közismert nevén a "​bódé"​. Kis település ​révén, nem került kiépítésre rendes ​váróterem,​ helyette kaptunk egy "​fémbódét",​ ami ha nem is fűtött, de legalább az esőtől és a széltől ​véd. Pár évvel ezelőtt ​felújították,​ kitakarították,​ befoltozták, kifestették,​ de az az állapot nem tartott sokáig. ​Most ismét ​elérkezett az az idő, amikor amikor megérett a teljes felújításra. Nem telt bele pár nap, és valaki ​pár hanyag mozdulattal zöld zománcfestéket ​fröcskölt rá. Egyszerűen nem értem meg, (és nem vagyok ezzel egyedül) hogy mi szükség volt erreLehet hogy nem kapunk jobbat, ​épp ezért ​kéne a meglévőre jobban ​vigyázni. Ezért kérek ​mindenkit, ​hogy ügyeljen ​tisztaságra. ​  +Mindenkinek aki vonattal közlekedik, ​és talán még azoknak is akik nem, ismerős a vasútállomáson lévő "​váróterem",​ közismert nevén a "​bódé"​. Kis település ​lévén, nem került kiépítésre rendes ​utasváró, de ez legalább ​fedett, véd az esőtől és a széltől. Pár évvel ezelőtt ​rendbe hozták, kifestették,​ de az az állapot nem tartott sokáig. ​Telefirkálták,​ teleragasztgatták,​ rozsdásodni kezdett, ezért ​elérkezett az újabb renoválás ideje. Nem telt bele néhány ​nap, és valaki ​vandál módon fehér ​zománcfestéket ​locsolta le, mit sem törődve a friss festéssel, vagy talán éppen ezért. Egyszerűen nem értem meg, (és nem vagyok ezzel egyedül) hogy mi szükség volt erre! Miért kell rombolni és tönkretenni a meglevő értékeket? ​Lehet hogy nem kapunk jobbat, ezért ​inkább óvni, védeni kellene, ​vigyázni ​rá! Kérek ​mindenkit, ​vigyázzanak ​tisztaságára! ​
 //Rupp Feri// //Rupp Feri//
  
Sor 690: Sor 702:
 **Gyorshajtás** **Gyorshajtás**
  
-Lassan, de biztosan itt a tavasz. Eltűnik a hó, a fagy az utakról, megjelennek a biciklisek, a motorosok, felgyorsul a közlekedés,​ ám falunk határain belülmég mindig csak 50, illetve bizonyos helyeken 30 km/h a megengedett sebesség. Kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen oda, főleg a frekventáltabb helyek környékén,​ az esetleges balesetek elkerülése végett.+Lassan, de biztosan itt a tavasz. Eltűnik a hó az utakról, megjelennek a biciklisek, a motorosok, felgyorsul a közlekedés,​ ám falunk határain belül még mindig csak 50 km/h, illetve bizonyos helyeken 30 km/h a megengedett sebesség. Kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen oda, főleg a frekventáltabb helyek környékén,​ az esetleges balesetek elkerülése végett
 + 
 +//Rupp Feri//
  
 ---- ----
2012_03_marc.1331302616.txt.gz · Utolsó módosítás: 2018/05/03 11:55 (külső szerkesztés)