Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2014_01_jan

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2014_01_jan [2014/01/13 09:29]
bavegh [Hátbelső]
2014_01_jan [2018/05/03 12:00] (aktuális)
Sor 275: Sor 275:
 //​Berencsi  Gézáné\\ //​Berencsi  Gézáné\\
 egyháztanács elnök// egyháztanács elnök//
 +
 +----
 +
 +**A felsőpakonyi templomszentelés 20. éves jubileuma elé**
 +
 +Egy közösségnek önmaga értelmezéséhez szüksége van ünnepekre. Az a létezésre érdemes dolog, amit kívánatos megünnepelni. Amire szívesen gondol, amire szívesen visszagondol az ember, amit félt, amit gondoz, aminek gondosan tervezi a jövőjét. Nos ezt mi mindet mindannyian elmondhatjuk a templomunkról.
 +
 +**Szívesen visszagondolunk!** A kezdeti idők bajai, gondjai hősiesség fényében tündöklik ma már. Én még csak szomszédos,​ vecsési plébános voltam, amikor kiásták az alapokat és a felsőpakonyi homok beomlott... Én is ott voltam az autós sátor alatt az alapkőletételkor. A gyáli énekkar szerepelt és sok ember volt. Kis fém kazetta Miklós János atya kezében. Van róla fénykép is. A fényképek sokat jelentenek. Van fénykép arról is, hogy a köríves templombelsőben ott áll Dr. Nagy István plébános és tárgyal a hívekkel. Nincs fénykép a telekvásárlásról,​ az első templom tervről, de másként nem kezdődhetett volna el a történet, csak dr. Nagy Árpád atya merész bátorságával. Így végül mi papok négyen bábáskodtunk a templom születésénél. Álmaink tervezője Török Ferenc, talán 10 modern templom mérnöke volt.
 +
 +Én szerkezetkész állapotban vettem át az épületet, és az építkezést. Egy nagyon nekem való feladatot adott az Úr, a belső építkezést,​ és a kőtemplom mellett a lelki építkezést. Nekem is van albumom, mégpedig olyan, amit a hívek adtak az én saját papi jubileumomra. Ez az album olyan szép, hogy az összes képes anyagomat ilyen formátumú albumba gyűjtöttem össze később. Néhányan a felsőpakonyi hívek közül olyan ügyesen fényképeznek,​ hogy biztatni fogom őket, ​ legyen egy képes kiadványunk ezeknek a képeknek a válogatásából.
 +
 +Természetesen egy templom építése nemcsak a papok teljesítménye. Az ilyen csak összefogással tud megvalósulni. Az összefogást pedig mindig meg lehetett tapasztalni ​ a felsőpakonyi katolikusok között. No nem gyakran széles néprétegben,​ de egy kis, mindig tevékeny csoport állandóan rendelkezésre áll. S ők mozgósítani tudnak a tágabb kört is. Egy fényképalbumból kigyűjtött képes könyv talán őket is reprezentálná. Még egyszer emlékezhetnénk a „nagy öregekre”! Van egy kép, ahol ünnepélyesen hozzák a Mária szobrot, ami mindig fókusza volt a templom nélküli felsőpakonyi hitéletnek,​ imádságos lelkületnek. Ezek a nagy öregek a templom első padjában ültek kezdetben, és lassan elfogytak. Emlékezzünk rájuk! Most még élő az emlékezés,​ a múlt idézés!
 +
 +**A jelen a gondozás, a féltés időszaka.** Sokszor elgondolkodtam,​ hogyan van: Régen egy maroknyi lakosság fel tudott építeni egy templomot, ma pedig a megnövekedett lakosság is küzd a rendben tartásával. A magyarázatot a következőkben látom. Nagyon sok templomot kegyúr építtetett több évi nagy területről gyűjtött javaiból. Ahol maga a falu népe volt az építtető,​ ott talán az a gondolkodás járta, hogy igaz mi nádfedeles,​ szalmafedeles házban lakunk, de Istennek legyen szép háza, palotája. És mindent beleadtak. Ma már mindenki méltó módon kíván lakni, és a templomra kevesen adakoznak százezreket. Ha ilyen is adódik, ezt meg nem szeretik dobra verni. Egyszóval nekünk az a tapasztalatunk és valóságunk,​ hogy húsz év után be kellene már fejezni a templom építést. Még mindig vannak dolgok, amiket nem sikerült megvalósítani. Pl. A toronyszobába vivő lépcső még mindig csak nyers beton, az emelt szintű karzat burkolása sincs befejezve. Aztán a festést már legalább ötödszörre újra kellett kezdeni. Most is csak a festés több, mint fél millió forint. Ezért írom, hogy a jelen a féltés, a megóvás jegyében telik el.
 +
 +**A jövő!!!** A jövő még inkább megérne egy oldalt. Ezt azonban a jó Isten tervezi. Mi imádkozhatunk érte, szorgoskodhatunk,​ elfogadhatjuk,​ vagy zúgolódhatunk ellene, de csak kis mértékben van a kezünkben. Amennyiben igen, azzal pedig élni kell. Ez már nem is a materiális dolgokra vonatkozik, hanem a lelkek történetére. Felsőpakonyon mindig akadnak frissen idetelepülők,​ ők gyakran új szint hoznak az életünkbe. Vannak Istenhez fordulók, s az ilyenek friss buzgósága magával ragadó. A régebbiek feladata, hogy jó befogadó közösség legyenek, adjanak alkalmat a buzgóság megvalósításához.. Ebből fog épülni a kőtemplomban sokak lelki temploma.
 +
 +Még sok szó fog esni az idén a 20 éves jubileumról,​ leginkább a lelki templomok témáját szeretnénk szorgalmazni,​ és előhozni bátorító példaképpen.
 +
 +//​Tisztelettel a 2014. év első lelkipásztori írásaként Hefler Gábor plébános//​
  
 ---- ----
2014_01_jan.1389601758.txt.gz · Utolsó módosítás: 2018/05/03 11:56 (külső szerkesztés)