Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2014_09_okt

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIV. évf. 9. szám, 2014. október

Lapzárta: október 06

Szerkesztőbizottsági: október 8. 14:15


következő lapzárta: november?


Fedlap

A la Hevesi…


Fedbelső


Önkormányzat


Tisztelt Felsőpakonyiak! Kedves Barátaim!

Az első szó a köszöneté:
Köszönöm mindenkinek, aki nekem szavazott bizalmat.
Köszönöm mindazoknak a voksát is, akik most másra szavaztak, ígérem, őket is képviselem.
Köszönöm a velem együtt induló Fidesz-KDNP-s ssapatnak a támogatást és a mérhetetlen sok munkát! A továbbiakban is számítok rátok Győriné Vajda Zsazsa, Bukodi Edit, Oláh Ica néni, Böőr Karesz, Kalmár Robi és Kempf Karesz.
Köszönöm a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a Helyi Választási Bizottság és a szavazatszámláló bizottság tagjainak korrekt, gyors munkáját!
Csapatommal együtt köszönöm országgyűlési képviselőnk, dr. Szűcs Lajos támogatását és a továbbiakban is nagyon számítok a gyümölcsöző együttműködésre Felsőpakony fejlesztése érdekében.
Magam és a Fidesz-KDNP-s csapat nevében köszönöm az eddigi polgármester Sztancs János 16 éves munkáját, és a leköszönő testület tagjainak is a munkát.
Köszöntöm a most megválasztott önkormányzati képviselőket, számítok rájuk, az együttműködésükre annak érdekében, hogy közös munkával, összefogással Felsőpakonyt még szebb, még élhetőbb faluvá tegyük!
Köszöntöm mindazokat is, akik most nem kerültek be a testületbe, számítok az ő támogatásukra, ötleteikre, véleményükre is!
A kampánynak vége, most már a munkán a sor! Kérem, hogy Felsőpakony érdekében fogjunk össze és kérem, hogy támogassanak engem és a képviselő testületet! Az én ajtóm minden felsőpakonyi előtt nyitva áll, számítok önökre és önök is mindenben számíthatnak rám!
Nagy János


Tisztelt Felsőpakonyiak!

Kedves Barátaim!

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Önöknek/Nektek azért a sok bátorításért és támogatásért, amit az elmúlt négy évben kaptam. Rendkívül jó érzés, hogy ilyen sokan állnak mellettem. Köszönöm, hogy ismételten bizalmat szavaztak nekem, és tovább folytathatom a 2010-ben megkezdett képviselői munkámat Felsőpakonyért. A kapott szavazatszámok megerősítettek abban, hogy jó úton haladok ebben a munkában. Az elkövetkezendő öt évben is igy ekezni fogok legjobb tudásom szerint megszolgálni a kapott lehetőséget. Kérés, vagy kérdés esetén továbbra is szívesen állok rendelkezésére a település lakosságának az ismert elérhetőségeimen, keressenek bizalommal.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy még egyszer gratuláljak Felsőpakony Nagyközség megválasztott polgármesterének, Nagy Jánosnak. Szintén köszöntöm az újonnan felálló képviselő testület tagjait, Balassa Jánosné Évikét, Gálné Czető Évát, Papp Norbertet, Győriné Vajda Zsuzsát és Czeczidlovszky Hervatin Gábort is.

Abban bízom, hogy együttműködve, kizárólag a település érdekeit szem előtt tartva és konstruktívan tudunk majd együtt dolgozni a jövőben. Ez a mi jól felfogott, közös célunk! Egy biztos, rajtam nem fog múlni! Köszönöm Felsőpakony!

Tisztelettel:
Horváth Gergely


Ezúton sok szeretettel gratulálok Felsőpakony új polgármesterének és a megválasztott képviselőknek! Gratulálok ezen felül minden jelöltnek, aki indult a választáson! Hiszem, hogy mindegyikünket a falunkért való tenni akarás vezérelt! Köszönetet mondok mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek állampolgári jogukkal és elmentek szavazni!
És ezúton mondok köszönetet Sztancs János leköszönő polgármesternek a sokéves munkájáért, csakúgy, mint a most leköszönő képviselő testület valamennyi tagjának.

Kempf Károly Ignác


Óvoda


X. Tökfesztivál

Az idei Tökfesztivál volt óvodánk életében a 10. 2005-ben, mikor megrendeztük az ELSŐT, álmodni sem mertük, hogy olyan hagyományt teremtünk, melyre ilyen sokan ellátogatnak.
A tökfigurák nagy részét a rendezvény előtti napon, pénteken, készítettük. Figurákat készítettek szülők gyermekeikkel közösen és iskolások is.
Idén is kézműves tevékenységekkel kezdtünk – az idelátogatók faraghattak töklámpásokat, festhettek üveget, készíthettek falovacskát, bőr szütyőt, medált írisz technikával, divatos karkötőt, gyöngyfát, gyurma díszeket, képeket, legyezőt és agyag edényeket.
Rengeteg finom étel és ital várta a vendégeket a büfében, csodás termékek a Tök-bazárban, ahol a tombola jegyek is szép számmal fogytak. A gyermekek körében nagyon népszerű volt a zsákbamacska.
A nagykapunál népi játszótér várta a gyerekeket, az utcán pedig póni fogaton lehetett utazni.
Az udvar hátsó részén Norbi bácsi várta az érdeklődőket az íjászattal. Szintén ezen az udvarrészen találkozhattunk a kováccsal, akinek betekintést nyerhettünk munkájába és egy kicsit ki is lehetett próbálni.
A tavalyi tökfesztiválon lehetett először kipróbálni. Tekergős, csavargós utak jellemzik, a végén csengettyűszó hallatszik és jutalom vár minden sikeres célba jutót. Ügye kitaláltátok gyerekek? Hát persze, hogy a TÖKLABIRINTUS az!
Egy anyuka váltotta valóra tervét, és egy másik agilis szülővel (erőt és anyagiakat nem kímélve) egy csodát hoztak létre a pakonyi óvodások számára. Rengeteget dolgoztak azért, hogy a fesztivál napján egy tökéletes töklabirintus várja az érdeklődőket, mindkét évben. Köszönjük Klári és Kati!
Az emeleten Edit óvó néni gyönyörű munkáit tekinthették meg az ide látogatók. Évről évre kigondolja, hogy mi legyen a témája a kiállításnak, idén úgy gondoltuk, hogy szóljon Róla! Természetesen most sem maradtak el a kosárkából húzható üzenetek.
Újdonság volt a Kijutós szoba, mely a Világszép Nádszál kisasszony meséje köré épült. Ha jól válaszoltak a kérdésekre a lurkók, akkor egy kicsit világosodott a szoba és a végére teljes fényár öntötte el a „Fekete-tenger Hetvenhetedik szigetét”.
Délután megérkeztek az arcfestők, akiknek mindig nagy sikerük van.
Fellépőink idén is színvonalas műsorral szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt.
A nap zárása most is, mint mindig, a töklámpás felvonulás volt. Gyönyörű látvány volt a rengeteg világító lámpás. Egy- egy utcasarkon megálltunk és együtt táncoltunk.
A bevétel, melyet a KRESZPARK kialakítására fordítunk, 647.700.-
Nagyon szépen köszönjük a szülőknek a rengeteg segítséget, melyet kaptunk!
Köszönjük a felajánlásokat, segítőink munkáját!
Köszönjük, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a gyermekek felejthetetlen napot tölthessenek el az óvodában szüleikkel együtt!

Gabi óvó néni


Az újszülöttek:

Farkas Dániel 09.16.
Károly Anna 09.19.
Munkácsi Vanda Katalin 09.22.
Vécsei Dániel 09.25.


Iskola


Újra hangos az iskola

A vakáció elteltével szeptemberben ismét megtelt élettel iskolánk. Elbúcsúzott a kedves nyár, de bízunk benne, hogy a tanulással töltött napokba becsempészünk számos felejthetetlen élményt.
A tanévünk, mint minden év eleje a szülői értekezletekkel indult, ahol tájékoztattuk a kedves szülőket az éves munkáról. Több osztály már az első hónapban osztály bulin, számháborúban vagy kirándulásban vett részt. A munkában is kivették a részüket a gyerekek, pedig még alig kezdődött el az iskola. Az elektronikai hulladékgyűjtés alkalmával 8 köbméter hulladék gyűlt össze. Ebben nagy szerepe volt a Gépszev Sandome Zrt vezetőjének, Kolozsvári Kiss Lászlónak és Clark Gergő 5.osztályos tanuló édesanyjának, melyért külön köszönetet mond iskolánk.


Idén is Ötödikesek Napja

Immár hagyománnyá vált a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskolában, hogy az új tanév szeptemberében a mindenkori ötödik évfolyam egy egész napra a figyelem középpontjába kerül.
Így történt ez idén is, szeptember 26-án, amikor a felsős tanári kar és az ötödikes kisdiákok mellett szinte minden szülő elfogadta a meghívásunkat, és együtt töltöttük a napot.
A felsős osztályközösség összekovácsolását, egymás jobb megismerését szolgálja ez az iskolánk által évek óta megrendezett program.
Nagy örömömre szolgált, hogy sok gyermeknek mindkét szülője időt szakított, és jelen volt játékos délelőttünkön. Felemelő érzés volt együtt látni a családokat és érezni: fontos az esemény, fontos az egymásra való odafigyelés, ráhangolódás, egymás megismerése.
A közös játékok után a tanári kar a gyerekek kérdéseire válaszolt, s a válaszokból sok érdekes dolgot megtudhattak rólunk, pedagógusokról is. Kérések, vélemények és elvárások fogalmazódtak meg a kérdésekben és a válaszokban.
A gyerekek kipróbálhatták, milyen „vakon”, magukat egy kutyára bízva botorkálni, de lovagolhattak is a vállalkozóbb kedvűek.
Nagyon finom volt a szülők által készített sok-sok süti, szendvics és saláta. Jól esett a közös nevetés, az egymással váltott kedves mosolyok és szavak, melyek egy eredményes együttműködés kezdetét jelenthetik.
Minden kedves anyukának, apukának, kollégának és gyermeknek köszönöm a segítségét, együttműködését!

Princzné Szilágyi Ilona, osztályfőnök


Állatok Világnapja az iskolában

Az idén is megrendelésre kerülő programon, az alsó tagozat bővelkedett a programokban.
Sok-sok gyermekrajz született a szorgos gyermekkezek által. Filmvetítésen vett részt a második osztály, a kis elsősökkel együtt megismerkedtek a baromfiudvar lakóival, majd bárányt etettek és ismerkedtek az állatok életmódjával. A nagyobbak lovardába indultak, ahol a lótartással és a lovaglás rejtelmeivel ismerkedtek. A külsős programok befejeztével, az iskolaudvaron megrendezésre kerülő állatszépségversenyen szavaztak, kinek melyik kisállat a legszebb. A kisállatok tulajdonosai boldogan vették át a nyereményeket.

Az Ötödikesek napján ismét mozgalmas programok vártak ránk. A kisebbek a Planetáriumban jártak, ahol a Nap családja és az Űrkalandozások című műsort nézték meg. A nagyobbak kerékpároztak, túráztak és a Makkosban töltötték a napot. A negyedik osztályosok a Nemzeti Múzeum kiállításaival ismerkedhettek meg.

Pálné Mórucz Erika


Őszi futóverseny

Az alsó tagozat október 7-én rendezte meg a szokásos futóversenyét. A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre.

A sportpályán lebonyolított versenyen a következő eredmények születtek:

1. o. 1. hely Göndör Márk Szolnoki Beatrix
2. hely Palotai Kristóf Nagy Regina
3. hely Princz Olivér Joó Lilián – Trizna Laura
2. o. 1. hely Szabó Máté Zay Emese
2. hely Zay Bence Kapusi Blanka
3. hely Kovács Márk – Kruppai Norbert Csőszi Dominika – Katarov Csenge
3. o. 1. hely Kovács Dominik Tóth Laura
2. hely Kruppai Adrián Tóth Barbara
3. hely Stiebi Zsolt Tüskés Kira – Horváth Rebeka
4. o. 1. hely Farkas Bendegúz Katarov Réka – Imre Réka
2. hely Füg Erik Zsólyomi Nikolett
3. hely Mózer Nikolasz – Tüskés Máté Lengyel Brigitta

Gratulálunk a győzteseknek!

Pálné Mórucz Erika


A felső tagozaton is rendkívül érdekes programokkal gazdagítottuk e szép napot. Az ötödik osztályos tanulók a könyvtárban találkozhattak madarakkal kapcsolatos kvíz kérdésekkel, illetve az iskola épületében dr. Sziebert Ágnes, állatorvos okosította ki őket az állattartás rejtelmeiről.
Ismét ellátogatott hozzánk a Hüllőfarm, ahol néhány különleges állat kápráztatta el az odalátogató gyermekeket.
A nagyobbakat pedig egy látványos film kalauzolta el David Attenborough világába. Természetesen a nap végén nem maradhatott el a szavazás sem, ahol a legtöbb pontot kapott házi kedvenc tulajdonosa egy kedves ajándékkal tért haza.
Idén azonban nem csak erről adták le a gyerekek a voksukat. Herman Ottó emlékére az iskola épületének belső részeit madarakról neveztük el, és a gyerekek által legjobbnak tartott ötletes nevek hamarosan láthatóak lesznek az épületben.
Mindenkinek nagyon jó tanulást és programokban gazdag új tanévet kívánunk!
További információkért és az eseményekről készült fotókért, kérjük látogassanak el az iskola honlapjára:
iskola.felsopakony.hu

Máténé Virág Rita



Katolikus


Az álom kézzel foghatóvá vált!

Még egyszer köszönet egy méltósággal megélt ünnepért!

Húsz évvel ezelőtt az a mondat szerepelt a meghívónkon, hogy „Az álom valóra vált!” Most is valami hasonlót szeretnénk kifejezni, de egészen a mostani valóság felé, a valóban számunkra kézzel foghatók felé elmozdulva.

Korábban az az álom a háborús évek álma, a Hollandi telep felparcellázásának álma volt. A mérnöki asztalnál tervezett településeken mindig kijelölik és meghagyják a kommunális, vagy magyar szóval a közösségi épületek helyét, így lesz a településnek központja. Oly régóta, az újratelepülés kezdetétől dédelgetett álom: Legyen templom is a településen. Ezzel a szemponttal, ismert okok miatt nem nagyon foglalkoztak Felsőpakonyon, sokáig szó sem lehetett róla. Azért az emberi gondolkodás és akarat mindig talál módot, hogy érvényesítse szándékát. Így van ezért Felsőpakonynak is egy úgymond „fő utcája” , itt vagy ennek közelében helyezkednek el a középületek: Az Önkormányzat, az iskola, a Klub, az orvosi rendelő a templomok, sőt a boltok is.

A mostani templomépítők, mivel most is köztünk élő emberek javarészt, az álmot tovább szőtték, ahogy ez a valódi álmoknál is szokott lenni. Egyik álom jön a másik után. A lélekgyógyász is „álmoskönyvet” vezettet a páciensével, és az álmok sorozatából tud levonni következtetéseket. Így válik az álom elemezhetővé, kézzel foghatóvá, gyógyászati eszközzé, sőt, jelen esetben valósággá!

Ha megvan a templom, azt be kell „népesíteni”, egy valódi otthonná kell tenni! Kinek az otthona a templom?

Elsősorban Istené. Ezért kell felszentelni, Ezért ünnepeltük most, a szentelés 20. évében a jubileumunkat, és nem három évvel ezelőtt, pedig már korábban is használtuk a templomot. A templomszentelés azoknak, akik ott voltak, egy soha nem feledhető élmény. Öt kis máglyát gyújtott a szentelő püspök az oltáron az olajjal megkent részeken. Az olaj már régen is a megjelölés eszköze volt. Ahova az olajat kiöntötték, azt nem lehetett onnan egykönnyen eltávolítani. A kisgyereket is megkenjük olajjal a megkereszteléskor, mert ő is Istent fogadja a szívébe, Isten temploma lett. Egy jeles közéleti személy, aki sok nehézséggel küzd az életben, azt írta egy helyen, hogy azért szereti a katolikus templomokat, mert ott tudja magát igazán kisírni.

A templom másodsorban a hívő embereké, egy közösségé, amely hozzá tartozik. Van olyan templom is, amely szó szerint megjeleníti azt a jézusi mondást: „Mint a kotlós a csibéket, úgy akartam összegyűjteni Jeruzsálem népét.”. A mennyezet úgy néz ki, mint egy kotlós két szárnya. Valóban, a felsőpakonyi templom is otthont ad számos közösségnek, és az összes odajövőknek. A templomban tud az ember a szeretteivel a közösség egész nagy családja előtt méltósággal ünnepelni.

Így van ez, amikor keresztelünk is. Milyen nagy öröm egy kisbaba születése, mégsem csak az otthoni, hanem az az igazi ünnep, amikor elhozzák keresztelni.

Milyen igazi az elsőáldozás ünnepe is. Ebből az idén valóban egy szép, népes ünnep lesz, már most készülünk rá. Annak különösen emlékezetes, aki felnőttként lett elsőáldozó, az egész szép esemény szinte csak róla és neki szólt!

Milyen szép egy templomi esküvő, néha azt is mondhatjuk rá, hogy fönséges, pompás. Kell az életben ilyen alkalom is. Többfelé jártam a nagyvilágban és más országokban is megfigyelhettem az esküvőhöz feldíszített templomot. Mindenütt azonos elemek szerepeltek, mindegyikben főszereplő volt a virág. Az esküvőhöz nálunk is a menyasszonyok és barátaik díszítik a templomokat.

A templom búcsúk olyan jeles alkalmak, hogy ilyenkor még vendégeket is hívunk. Mi is szoktunk vendégségbe menni, egy-egy zarándoklat alkalmával, zarándokvezetőnk Filák László segítségével. A mostani jubileumi búcsún nálunk is voltak vendégek több településről érkeztek. Ide hozták szívük szeretetét, zenéjükkel a nagykátai harmonikások, a szép öltözékükkel a rimóciak jöttek, hozták a „Máriájukat”is. Mi is büszkélkedhettünk, hogy nálunk is alakul a hagyomány, van hordozható Máriánk, és vannak, akik szívük tisztaságával, szeretetével viszik. Néhányan, régi ismerősök Kunszentmiklósról érkeztek .

A gyáliak testvérek is jöttek szép létszámmal. Így bátran megjelenhettünk az egész falu előtt. Ekkora méretű körmenet még nem volt Felsőpakonyon: A Klubkönyvtártól a vasútig, onnan végig a főutcán a templomig vonultunk sokak szeme láttára. Részt vettek az ünnepünkön a polgárőrük is vigyázva a rendre, biztosítva az útvonalunkat.

Jelen volt a polgármester úr és az alpolgármester úr is a szentmisén.

Külön szeretnénk köszönetet mondani Vizi János tiszteletes úrnak és a vele érkező református testvéreknek, akik szintén együtt ünnepeltek velünk.

Itt volt a püspökünk is Dr. Beer Miklós. Szépen szólt hozzánk. Az áldozatos szeretet kifejtésével mintegy megfogalmazta az ünnep tartalmát. Hangsúlyozta, hogy a Fájdalmas Anya nemcsak sajnálni való, hiszen áldozata a mi üdvösségünket teremte meg. Szívesenhallgattuk püspökünket és mi is megszólalhattunk előtte. Elsorolhattam, hogy milyen nagyszerű segítői vannak a közösségnek. Nem nagy létszámú, de igen tevékeny az egyháztanács, az énekkar, a hittanosok két csoportja is jelen van. Külön külön is tudnak karácsonyi misztérium játékot előadni az óvodások és az iskolások. A legfrissebb és nagyon tevékeny közösségünk a Karitász. Ezt bizonyára szívesen hallgatta a püspök úr, aki a pápával együtt nem győz együttérzésre és tevékeny szeretetre serkenteni a rászorulók iránt. A szentmise után szeretet-vendéglátásra hívtuk a jelenlévőket. Tele volt a templomkert sátrakkal, és még így sem tudott mindenki egyszerre helyet foglalni, annyian voltunk.

Összefoglalva, a templom mindenkié , az egész településé, hiszen nagysága, külleme, művészi megjelenése, berendezéseinek szépsége mindazoké, akik látogatják, megtekintik, vagy bármilyen teremtő emberi értékek mentén elfogadják!

Így laktuk be, így népesítettük be templomunkat a mögöttünk hagyott évtizedekben sokak javára, és sokak segítségével. Megteremtettük a liturgikus eszközöket, minden ünnepléshez a szükséges személyes és tárgyi feltételeket, mert hát azokra külön is oda kell figyelni. Köszönet és hála érte. Ezek felsorolása nagyon hosszú lenne, nem nyújtom a méltatást. Inkább lássunk néhány fényképet a szép jubileumi búcsúi ünnepről.

Tisztelettel Hefler Gábor plébános és munkatársai


Ha itt lettél volna

Megünnepeltük templomunk szentelésének 20-ik évfordulóját 2014.09.21-én. A Jó Isten kegyelméből gyönyörű napsütéses idő volt. Dr. Beer Miklós Váci megyés püspök úr celebrálta a felejthetetlen szentmisét.Megköszöntöttük Hefler Gábor plébános atyánkat ki 23-éve itt végzi fáradhatatlanul, felemelő munkáját. Adjon a jó Isten még sok erőt, egészséget további életéhez, munkásságához, hogy sokáig köztünk maradhasson.Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, munkáját, amivel hozzájárult a szép ünnepséghez és nem utolsó sorban aki elfogadta meghívásunkat és megtisztelt jelenlétével az évfordulói ünnepségen. Részt vettünk a Református templom 10-ik évfordulói nagyon szép ünnepségen. Köszönet a szeretetért. Október 5-én megtartottuk az iskolások -hittanos gyerekek részére a VENISANTÉT. Hefler Gábor plébános atya és Fekete Roland káplán atya megáldotta az iskolatáskákat, kérve a szentlélek segítségét a tanuláshoz a tudományok elsajátításához.
Kezdődik egy csendesebb időszak. Az október 23 november 1-e az ünnepek a megemlékezés napjai. Az 1956-os forradalom és szeretett halottainkra emlékezünk. A temetői megemlékezés november 2-án déli 12-órakkor Hefler Gábor plébános atya tartja.
Kívánok minden kedves olvasónak szép őszi napokat.

Berencsi Gézáné egyháztanács elnök


Karitász

Csoportunk a gyáli testvérszervezettel közösen, 2014. szeptember 25-én az ADRA adventista nemzetközi segélyszervezettel és a Helyi Védelmi Bizottsággal együttműködve menekülttábor szimulációban vett részt Gyálon. Ez a humanitárius felkészítés az EU tagállamokbeli 26 ADRA szakembernek és nekünk, a helyi karitatív szervezetek munkatársainak nyújtott igen fontos tapasztalatot arra vonatkozóan, hogy egy katasztrófahelyzet esetén mit és hogyan kell megoldani. Megtanultunk gyorsan, rendezetten, más segélyszervezettel együttműködve dolgozni. Az ADRA önkéntesei feleltek a tábor infrastruktúrájáért, így a sátrak elrendezéséért, az orvosok, pszichológusok biztosításáért, az ételosztás megszervezéséért. Nekünk a menekültekkel (50 gyermek és 25 idős) kellett foglalkozni; elfeledtetni velük, hogy tulajdonképpen egy katasztrófa áldozatai és minden vagyonuk, a házuk és ne adj’ Isten hozzátartozóik is odavesztek a bajban.

A csoportunk remekül helytállt és kiválóan végeztük a feladatunkat (mi végeztük a menekülttábori regisztrációt is, ételt osztottunk, lefoglaltuk az időseket beszélgetéssel, a gyermekeket játékkal) a nemzetközi megfigyelők nagy megelégedésére. A helyszínen számos média is képviseltette magát, reméljük, hogy íly módon is hírét tudtuk vinni a jótékony szeretetnek. Az ADRA nemzetközi és hazai igazgatójával egyetértésben remélem, hogy a két szervezet még gyümölcsözően fog együttműködni a jövőben. Hálás köszönet nekik, a Helyi Védelmi Bizottságnak és nem utolsósorban a résztvevő tagjainknak az áldozatos munkájukért.

dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com


Sapkák és mellénykék

Barátnőm 93 éves édesanyja minden nap kötöget. Színes sapkák, mellénykék kerülnek ki a keze közül. Magdi néni szeme már nem jó, de nem kell neki ahhoz ránéznie a kötésre, hogy az szép legyen. A csodás mellények, sapkák ajándékba készülnek: alapítványok, egyesületek kapják meg, hogy gyerekeknek kedveskedjenek. A legutóbb készült darabokat már már nekünk készítette.

Megkerestem a neten a felsőpakonyi Karitász csoportot, amelynek vezetője, dr. Fitos Dóra nagy örömmel és köszönettel fogadta az ajándékot. A csoport tagjai gondoskodnak róla, hogy jó helyre kerüljenek a sapkák, mellények.

Egri Magdi


Református


Könyvtár


Emlékezzünk!

1944 novemberének elején Abdánál brutális kegyetlenséggel legyilkolták azt a továbbmenni képtelen munkaszolgálatos csoportot, amelynek tagja volt Radnóti Miklós, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. Tragikus halálának hetvenedik évfordulójára íródott a vers, amely az „Egy lángot adok, ápold , add tovább és gondozd híven” címen meghirdetett országos vers, mese és prózaíró pályázaton kategóriájában I. helyezést ért el. Íródott azért is, hogy felhívja a figyelmet arra a szomorú, de közismert tényre, a történelem bármikor megismételheti önmagát, mert az ember az egyetlen lény, aki csupán gyűlöletből is képes ölni.

Varga Imre Lajos

A költő, a Hold és a halál

Radnóti Miklós emlékére

Némán fekszem az ócska szekér alján odavetve,
bújva, mint félelmében az állat, a vérszagot érző
és egyre messzebb kerül a vágyott otthoni táj is.

Foszlik az emlék, már testemről a megalázottról
halott levelekként lehámlanak lassan a rongyok.
Szavam sincs, csak megfáradt agyamból hulló verssorok
ritmusát mormolom a lassuló szív ütemére.

Esteledik, vörös Hold fénylik az ég peremén már,
sebzett, véres a táj, parázsló fényben úszik a füzes.
Hallom, hogy locsog a víz, vad hullám veri a partot.

Feltört lábam sajog, a kapcámon átüt a vér is,
és izzadt lovak szagával elnyom lassan az álom,
mely valószerűtlen, de békésebb múltba repítő.

Mint kerék nyomán fakadó víz, tör elő az emlék:
nyár, huszonhatos év. Fekete volt az égi bársony,
és kerekképű, szomorú Hold bandukolt az égen,
könnyezve jövendő sorsomon. Én meg verset írtam
hozzá. Hódolt előtte a költő, az „éji bolond”.

Most ébren fekszem egy rozzant szekéren, félig élő,
félig halott, kopott rongyokba burkolt emberi váz.
Fáradt lovakról pára száll, mi a véres Holdig ér,
és jönnek már töltött fegyverrel a gyilkos katonák.

Felsőpakony, 2014. július 1.


Civil


Tisztelt Olvasó!

2014.09.26-án az Önkormányzat és a helyi Vöröskereszt közös szervezésében az Idősek Világnapját ünnepeltük. Örömünkre sok szépkorú jött el az iskola tornatermébe. Sok finom süteményt hoztak, amit ez úton is köszönünk.
A meghívott vendégeink közül Sztancs János polgármester úr köszöntőt mondott a szépkorúaknak, csekély ajándékokkal köszöntötte Nagyközségünk legidősebb embereit - aki egészségi állapota miatt nem tudott itt lenni, annak önkéntesek vitték el. A Vöröskereszt nevében Hidvégi Balázs úr, a Vöröskereszt Dabas körzet vezetője mondott pár kedves szót, és bejelentette a helyi szervezet elnökválasztását.
Az elnök Balassa Jánosné lett, akit szerintem mindenki ismer. Kívánunk neki jó egészséget és kitartást a munkájához.
Köszönjük a fellépőknek: Sebők Laurának az ügyes ritmikus gimnasztikai gyakorlatot, nagyon ügyes volt. Az óvodásoknak és felkészítőiknek az aranyos előadást. Nagy Sándorné vezetésével a nyugdíjas klubnak és énekkarának a vidám műsort. Köszönetet szeretnénk még mondani a nyugdíjas klub tagjainak, a segítségükért- bármikor kérhetek, mindig segítenek. Az iskolának a tornateremért, a takarításért külön köszönet a takarítóknak, és a konyha dolgozójának, Ildikónak a virslifőzésért.
Köszönöm Nagyné Pál Tünde vezetésével a gyerekeknek – Kaszala Mária, Kéri Csenge, Fábián Gábor, Egerer Tamás, Veér Orsolya, Koós Dzsenifer, Czirják Kitti, Rózsa Anita és Bencze Bettina – akik ügyesen segítetek a tálalásban, ajándékosztásban. A közösségi ház dolgozóinak a segítségért -, bármit kérek, ha tudnak, segítenek – a társaimnak, az önkénteseknek az önzetlen munkájukat, és mindenkinek aki segített.

Czirják Józsefné
VK. titkár


A Darumadár Nyugdíjas Klub szeptemberi pillanatai

Szeptember 4-én vezetőségi ülésünk volt, ahol az egész hónap programjait beszéltük meg, majd erről a tagságot is értesítettük.
Szeptember 11-én 16 órakor énekkar, 17 órától pedig klubnap volt, ahol a még elmaradt Ibolya (Nagyné) és Ilona (Mózsikné, Kovácsné) névnapot, a változatosság kedvéért szendvicsekkel és kontyalávalókkal ünnepeltük meg. Közben vezetőnk ismertette a programjainkat, Füziné Esztike szép verssel kedveskedett az ünnepelteknek.
Szeptember 18-án reggel hét órakor fürdeni indultunk Tiszakécskére. Az idő nagyon kedvező volt, szinte mindenki a szabadban telepedett le, jókat beszélgettünk fürdés közben, este 19 órára értünk haza. Persze, mondanom sem kell, a kihagyhatatlan Fejedelmi Pékséget most is „megtámadtuk”, és szinte „kifosztottuk” a sok finomságból.
Szeptember 25-én 15 órától vezetőségi ülés, 16 órától énekkari próba, 17 órától pedig klubnap volt. Lőrentei Erzsikénk ismertette az 1%-ok átutalásából befolyó összeget, mindenkinek NAGYON KÖSZÖNJÜK, akárcsak a helyi önkormányzatnak a támogatást.
Közben a Máriák (Czifráné, Papp, Vargáné, Tóthné, Krizsánné) sütemény különlegességekkel vendégelték meg a tagságot (mézes krémes, csokis krémes, lekváros tekercsek, diós kosárka, hájas leveles, linzerek, almás,krumplipogi stb.).
Kedves tagtársunk, Böőrné Marika távollétében is gondolt a tagságra,
Czifránét kérte meg, hogy a nevében négercsókkal kedveskedjen nekünk. Esztikénk szép verset mondott. Közben bemutatkozott Nagy János polgármester jelölt a tagságnak. Ez a hónap is fergeteges volt.
Szeptember 26-án az Idősek világnapján vettünk részt, először segítőként, majd vendégként. Aranyos, szép műsorral, sütikkel és virslivel, festett tájképpel ajándékozta meg a szépkorúakat Czirjákné Esztike és csapata.
Szeptember 27-én az Országos Mihály napi tűzgyújtás címmel, a Polgármesteri hivatal által rendezett rendezvényen sokan részt vettünk. Többen főztek, sokan szerepeltek, énekkarunk is vidám nótacsokrot adott elő. A jó időben szinte az egész tagság kivonult a Templom térre. A jó hangulatú, sikeres rendezvényen mindenki jól érezte magát.
Szeptember 28-án a Nyugatiból indult Nosztalgiavonatot fogadta az állomáson a falu lakossága, ahol énekkarunk szintén fellépett.
Október 2-án énekkari próbánk, 17 órától klubnapunk volt. Lőrentei Erzsike szabadságon volt, Gergely Mihály szép megemlékezéssel készült október 6-áról, és névnapja alkalmából felesége, Margó süteménnyel, sütőtökkel, itókákkal készült a bulira. Még Nagyné Marika is hozott üdítőket, rágcsálnivalókat Mária nap alkalmából.
Nyolc klubtagunk közben Siófokon gyűjtötte az erőt, pihengetett. Mire hazajönnek, a kertből szinte mindent betakaríthatnak majd.
Itt a változékony őszi idő, kicsit csalóka, senki ne bízza egészségét a véletlenre! Rétegesen öltözködjenek, hogy senki se fázzon meg!

Kovácsné N. Ilona


POLGÁRŐRSÉG

Kedves Felsőpakonyi Lakosok!

A rendvédelmi szervek munkájának köszönhetően és működésünk eredményeként elmondhatjuk,

hogy a környező települések között, községünk a legbiztonságosabb.

A falu kulturális életében aktívan részt vettünk, segédkeztünk a Katolikus Egyházközösség Körmenettel egybekötött 20. jubileumi ünnepségén, az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” program keretében megrendezett ünnepségen, a Mesevár Óvoda 10. Tökfesztiválján, a Református Gyülekezet 10. évfordulójának ünnepségén.

Köszönjük az Önkormányzat és egyéb szervezetek felkéréseit, mellyel bizalmat szavaznak egyesületünknek.

Reményeink szerint hamarosan megvalósul a járőrautó, rögzítős, éjjellátó fedélzeti kamerával történő ellátása.

A Gyáli rendvédelmi szervvel a közvetlen URH kapcsolat kialakítása létrejött.

Nekik is köszönjük együttműködésüket és bizalmukat.

Minden támogatást köszönünk, melyek nélkül nem csak fejlődni, de fenntartani sem tudnánk egyesületünket.

Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Sajnos nem volt az elmúlt hónap sem zavartalan. A közbiztonságot megzavaró események között megemlíteném néhány fiatal (nem helybéli) erőfitogtató rendzavarását az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” ünnepség utáni hajnalban. Továbbá, a vasútállomásnál található Nemzeti Dohányboltba újra megkíséreltek ismeretlen tettesek betörni, szerencsére most sikertelenül.

Minden bejelentést köszönettel veszünk.:

Telefonszámunk: 06/20-382-90-11

Dósa Zsoltné


Köszönöm a Polgárőrök munkáját. Külön köszönet a rendezvényeken, ünnepségeken résztvevő tagoknak, akik szabadidejükből még többet áldoznak a közösségért és egyesületünkért.

Dobos Sándor
Elnök


Kedves Polgárőrök!

Azt hiszem éppen itt az ideje, hogy megköszönjük az áldozatos munkátokat, melyet önzetlenül, a szabadidőtökből értünk végeztek.
Nem kis szerevezést, odafigyelést igényel az sem, hogy minden nap legyen, aki felveszi a szolgálatot, járjátok Felsőpakony utcáit, és ha hívunk ott legyetek ahol éppen szükség van Rátok.
Nekem egyszer volt csak részem egy ilyen akcióban. Telefonáltam, és perceken belül jöttetek, intézkedtetek, amit ezúton is köszönök. Végül kiderült, hogy vak riasztás volt, amiért elnézést kértem, de olyan jólesett, hogy nem azt mondtátok, hogy minek hívogatlak benneteket, hanem még Ti köszöntétek meg nekem, hogy szóltam, figyeltem. :)
Azt hiszem nagyon sokunknak volt már, vagy lesz még ilyen alkalom, amikor a segítségetekre szorulunk, és Ti jöttök, és segítetek.
Jó tanácsként írom, hogy mentse el mindenki a telefonjába a számotokat, én így tettem, hogy ne akkor kelljen keresgetni amikor baj van, mert akkor amúgy is ideges az ember, és még azt sem találja ami az orra előtt van.
Íme, a Polgárőrség telefonszáma ami minden felsőpakonyi lakosnak kéznél kell hogy legyen:
06-20 382-9011
Nagyon jó érzés, hogy tudjuk, látjuk, hogy járőröztök és véditek nagyközségünket.

Nagyon szépen köszönjük !!!!!

Joánovits Judit


Sport


Hátbelső


Hátlap


2014_09_okt.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)