Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_01_jan

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 1. szám, 2015. január

Lapzárta: január 05.

Szerkesztőbizottsági: január ??


következő lapzárta: február xxx????


Fedlap


Megjegyzés…

Fedbelső


A múltból élünk, de a jövőbe tekintünk!
Vissza tekinteni csak azért szabad, hogy a hibáinkból tanuljunk, mert olyan lehet a holnap, ahogy tegnap elkezdtük…

Oláh Istvánné

Orvosra várunk. Sokan. Két bottal járó idős néni, fájós lábát próbálja tartani. Találtam egy gyerek széket, alátámasztottam. Amikor menni készülnek, felpattan a mellette ülő fiatal lány, segít a néni férjének, asszonykáját felsegíteni. Miközben elballagnak, mondja a párjának:
- mennyi figyelmesség és szeretet van az emberekben!
Pedig ez természetes. Ezt kívánom magunknak az idei és következő évekre!

Gálné Czető Éva

Már jó ideje azon igyekszem, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozzam, amire van hatásom és engedjem el azokat, amire nincs. Ez nagyon nehéz feladat - főleg az elengedés -, de tanulható. Azt gondolom, hogy ha sokan cselekednének hasonlóan, akkor egy nyugodtabb kiegyensúlyozottabb és békésebb környezetet teremthetünk magunknak. Ennek reményében kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

Klemencz Marika


Önkormányzat


FOGADÓÓRÁK A POLGÁRMESTERI HIVATALBAN

minden hónap első szerda: 13-órától 17-óráig

Időpont egyeztetés
a 06 29 317 131-es telefonszámon

Nagy János polgármester
email: polgarmester@felsopakony.hu

Langné Malecz Andrea aljegyző
email: aljegyzo@felsopakony.hu

Czecidlovszky Hervatin Gábor alpololgármester
alpolgarmester@felsopakony.hu


MARAD A VERTIKÁL ZRT. .

– ugyanazon az áron, új szolgáltatásokkal!

2014. december 31-ével lejárt az egy évvel ezelőtt megkötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés a VERTIKÁL Nonprofit Zrt.-vel. Októberben, közvetlenül a választások után az önkormányzat közbeszerzési eljárást folytatott, amely a szűkös időhatárok ellenére eredményesen zárult. (Tudjuk, sokan az A.S.A visszatérését várták, ám a cég vezetői jelezték, hogy a jogszabályok nem adnak lehetőséget számukra a szolgáltatás ellátására, mellesleg a VERTIKÁL Zrt. által megadott árakon nem is tudnák ezt ellátni.)

A közbeszerzési eljáráson egyetlen cég, a VERTIKÁL Közszolgáltató Nonprofit Zrt. indult. A Képviselő-testület az eljárást eredményesnek nyilvánította, így az önkormányzat december végén a fent említett céggel ötéves szerződést kötött.

Örömteli, hogy a szolgáltatás kapcsán több pozitív hírt is közölhetünk:

  • a hulladékszállítás lakossági díja nem emelkedik
  • amíg a 2014-es esztendőben – illetve korábban, az A.S.A idejében – az önkormányzatnak közel havi hatszázezer Ft-ot kellett kiegészítésként fizetnie a szolgáltatónak, az elkövetkezendő időszakban nincs kompenzáció, ezt az összeget az önkormányzat megspórolta
  • a házhoz menő szelektív zsákos hulladékgyűjtés megmarad az elmúlt időszak gyakorlata szerint havi egy alkalommal (fém doboz, papír, PET palack)
  • a szolgáltatás bővül szelektív öblös üveg gyűjtővel a település két helyszínén
  • a lakossági veszélyes hulladék - lakosok általi - elhelyezésének biztosítása a Közszolgáltató által meghatározott telephelyen, legalább havi egy alkalommal, munkaszüneti napon
  • valamint a zöld-hulladék gyűjtése áprilistól-novemberig terjedő időszakban heti rendszerességgel zsákok rendelkezésre bocsátásával történik, úgy hogy a Közszolgáltató évente két alkalommal 5-5 db zöld-hulladék zsákot díjmentesen biztosít, ezen felül amennyiben szükséges, az önkormányzat térítés ellenében zsákok kiosztását elvégzi

Az anyaghoz tartozik a honlapon egy 2 oldalas A4-es tájékoztató és naptár is. Bízom benne azt majd a szolgáltató eljuttatja a lakosoknak. Esetleg ide megjegyezhetjük, hogy a honlapon letölthető a hulladékszállítási naptár.


Óvoda


Decemberben ellátogatott hozzánk a Budapest Bábszínház Marcipán cica előadásával. A gyermekek nagyon élvezték, énekeltek, táncoltak, a nagycsoportosoknak lehetőségük volt cirkuszi mutatványban is részt venni. Ezt az előadást óvodánk fizette a Tökfesztiválon befolyt összegből. Még egyszer köszönjük, hogy támogatták óvodánkat, gyermekeiket!

December 5-én megérkezett a Mikulás, sajnos havat nem hozott, de a gyermekek nagyon örültek neki és az ajándékainak.

Három nyílt nap is volt ebben a hónapban óvodánkban (Hétszínvirág csoport, Napraforgó csoport és Cica csoport), melynek alkalmával betekintést nyerhettek a szülők óvodánk életébe, a gyermekek mindennapjaiba.

A karácsonyi ünnepségünk meghitt és békés volt. A karácsonyfa alatt sok-sok ajándék várta a gyermekeket. Bízunk benne, hogy mindenkinek boldog volt a karácsonya és had kívánjunk ismételten boldog, eredményekben, egészségben gazdag boldog újévet mindenkinek!

„Boldog új esztendőt

Adjon az Úristen

örömet és áldást

Mindnyájunknak itten.”

Gabi óvó néni


Farsangi ÖTYE BÁL
2015. február 14-én, szombaton 19 órakor!

A legjobb jelmezben érkezőket díjazzuk!
Eszel-iszol amit hozol! De a belépő 1500.-Ft, támogató jegy 500.-Ft!!!
Jegyek kaphatóak:
Barta Ildikónál (óvoda), Antal Évánál (Pakony Pláza), Oláh Icánál


Újszülöttek:

Kerekes István 11.10.
Böőr Zalán János 11.19.
Kaiser Péter 11.26.
Antal Ádám 12.19.
Balázs Miló Zénó 12.19.
Berki Barnabás 12.29.


Iskola


Agykontroll tanfolyam!

2015. március 7-8-án agykontroll tanfolyam kerül megrendezésre a Herman Ottó Általános Iskolában.

3- 8. osztályos gyermekek jelentkezését várjuk.

Kezdés: 9 órától

Díj: 19 500Ft

A gyerekagykontroll-tanfolyam hatására a gyerek várhatóan:

  • magabiztosabb lesz,
  • eredményesebben tud tanulni,
  • képes megszüntetni fájdalmai zömét,
  • betegség esetén gyorsabban meggyógyul,
  • megtanulja céljait elérni,
  • képes lesz megszabadulni rossz szokásaitól,
  • képes jobb döntéseket hozni,
  • nyugodtabb és energikusabb lesz.

Beköszöntött a tél iskolánkba is

November hónap második felében tartottuk a Bolhapiacot, ahol sok játék cserélt gazdát és a diákok gyűjthettek egy kis zsebpénzt megunt tárgyaik eladása során. Minden évben nagy érdeklődéssel vesznek részt rajta kicsik és nagyok egyaránt. Számos gyermek örömmel újságolta, mennyi mindent sikerült eladni, illetve olcsó áron hozzájutni remek játékokhoz. Ha más is kedvet kapott a piachoz, legközelebb feltétlen jöjjön el körülnézni, vagy értékesíteni.

Szintén ebben a hónapban kapott helyet iskolánkban a Ki Mit Tud?, mely Aranka néninek volt köszönhető. Sok szép,ügyes és aranyos előadást láthattunk és hallhattunk kicsiktől és nagyoktól egyaránt. Reméljük, minden évben lesznek ilyen ügyes és bátor előadók, hogy hagyománnyá válhasson nálunk a Ki Mit Tud? is!

Decemberben, mint minden évben, a Mikulás látogatott el hozzánk. Valamennyi osztály megkapta a maga kis ajándékát a Télapótól, s ezért nem kellett mást tennie,csak egy éneket vagy verset adni cserébe. Természetesen ez már megadta e nap örömteli hangulatát.

Hagyományainkhoz már hozzátartozik a rendkívül közkedvelt Luca disco, melyet minden évben megrendezünk az alsó és felső tagozatosok számára. Ismét volt jó zene, felhőtlen hangulat, klassz büfé és nem utolsó sorban fantasztikus tánc. Mindenki remekül érezte magát, és bízunk benne, jövőre is folytatódik a mulatság. Nagy köszönetet szeretnénk mondani Horváth Zolinak, aki idén is hozta nagyszerű dj-s formáját.

Idén is sor került iskolánkban a Természettudományi Vetélkedőre, mely már nem ismeretlen diákjaink körében. Találkoznak fizikai, kémiai, biológiai és matematikai feladatokkal, többek között kísérletekkel kapcsolatban, rejtvényeken keresztül, vagy logikai szempontból. A 8. osztályosok közül első helyezést ért el Pethő Valentin, második Fábián Gábor, harmadik Egerer Tamás. A 7. osztályosok közül első lett Fülöp Réka, második Rózsa Anita, harmadik Oláh Georgina. Gratulálunk nekik!
Wareczki Erika néninek köszönhetően iskolánk egyike lehetett annak a szerencsés helynek,ahol az Anne Frank kiállítás megrendezésre került. A Vándorkiállítást 1997 óta negyven országban rendezték meg (a legutóbb Chilében, Japánban és Németországban), eddig több mint tízmillió látogatója volt. A kiállítás Anne Frank életéről és a holokauszt történetéről szól, a mai világ eseményeinek tükrében. Éppen ez a keret ad különleges jelentőséget a kiállításnak. Az alkotók célja az volt, hogy az elsődlegesen középiskolás korosztály megismerje és értelmezni tudja a holokauszt jelentését és jelentőségét a mai világban.

Az Anne Frank Ház és a budapesti holokauszt Emlékközpont közösen szervezte meg az Anne Frank vándorkiállítás magyarországi helyszíneken történő bemutatását. A kiállítást mindenhol ugyanazok az oktatási programok kísérték, mint a fővárosi tárlatot. A kiállítást felkereső diákcsoportok számára segédanyagokat (katalógust, magyar nyelvű oktatófilmet) is készített az amszterdami társintézmény.

December 16-án Dia néni és Rita néni egy rendkívüli Christmas Party-t rendezett a felső tagozatos diákok számára. Felelevenítettük az angol szokásokat, elénekeltük a brit karácsonyi dalokat, megfűszerezve egy kis tejes teával, és sütivel. Persze nem maradhattak el a mókás játékok sem, és a karácsonyi díszek elkészítéséről is együtt gondoskodtunk. A résztvevők mindegyike egy kis édességgel és a Party emléklapjával távozhatott, és remélhetőleg feledhetetlen élményekkel gazdagodva is. Jövőre ismét találkozunk!


Iskolánkba is megérkezett a karácsony dísze, egy gyönyörű, hatalmas fenyőfa. Ezt Ordasi Istvánnak és családjának szeretnénk megköszönni.A téli szünet előtti utolsó napon tartottuk Karácsonyi Ünnepségünket a tornateremben. Minden évfolyam készült egy kedves kis műsorral, és remek hangulatban zártuk a 2014-es évet iskolánkban, és kezdődhetett a várva várt s megérdemelt karácsonyi szünet.Ez viszont már azt jelentette, hogy néhány hét, és elérkezik az első félév vége, amikor is hamarosan értesítőt kapnak a gyerekek arról, hogyan teljesítettek eddig. Reméljük, mindenkinek lesz bőven ideje átgondolni, miből kell javítania év végéig.
További információkért és az eseményekről készült fotókért, kérjük, látogassanak el az iskola honlapjára: iskola.felsopakony.hu

Máténé Virág Rita



Katolikus


Halló!!! Itt a Mária Rádió!!!

A Mária Rádió adásai Olaszországban kezdődtek. Egy amatőr rádiós akarta megosztani imádságait, családi élményeit, az egyház híreit. Ez a néhány vonás ma is jellemző a Mária Rádióra. Ma is vannak amatőr munkatársai, az imádság, a család és a katolikus egyház rádiója. Mára annyira kibővült, hogy jóformán az egész világot behálózza.

Nagyon-nagyon sokan együtt imádkoznak a Mária Rádióval szentmisék közvetítése alatt, különféle áhítat gyakorlatokon. Az idősebbeknek ez egy mankó. Ennek segítségével kevésbé kalandozik el a gondolatuk, vagy legalábbis emiatt nem zavarodik össze az imádság. Sok-sok riport, megszólítás van a családokkal, a több generációs családokkal, a nagycsaládokkal kapcsolatban. Számtalan bátorítás hangzik el a fiataloknak és friss, lendületes, gitáros zene is hallgatható. Van zsolozsma imádkozás és énekelés is. Van amikor egy szerzetesrend klasszikus módon, a gregorián dallamokkal énekli az egyház imádságát. Minden fontos katolikus eseményen ott vannak, csakúgy, mint a többi média: a Katolikus Rádió, a hetilapok, az Új Ember, a Keresztény Élet.

Van rádiós újságja is ugyanezzel a címmel. Ez azért jó és fontos, mert így lehet tudni,hogy mikor milyen adások következnek. Sőt az elhangzó élményeket valamennyire vizuálissá is teszi. Sok riport található benne a munkatársakkal, más országot adóival, stb.

Engem például nagyon megkapott a decemberi számban olvasható riport Őze Áron színész és színigazgatóval, Bibliát forgató emberel:

A szept. 5-ei /Ő.Á. Születésnapja/ idézet így szól: „Veletek lesz az Úr!” /2 Kron. 20,17/ Ez azért nagyon fontos, mert nem azt mondja, hogy veletek van, hanem azt mondja, hogy veletek lesz. Ezért nagyon sok mindent kell tenni, én azt gondolom, hogy ez valóban így legyen. És soha nem szerettem mikor ezt az egész hitkérdést, a jó Isten kérdését úgy kezeljük, hogy nem, akkor én csak kapni, kapni, kapni szeretnék, hanem ezért nagyon sok mindent kell adni is. Valamint észre kell tudni venni, mikor letértünk a hit útjáról. Törvényszerű, hogy az ember gyarló és letér. Én az Istent és saját hitemet rendre elveszítem és azután megint megtalálom. Ez egy furcsa libikóka, de egy napon belül ez többször is megtörténhet. Tehát ez a folyamat útkeresés önmagamban.”

Sajátossága, hogy közszolgálati média és így még a nem vallásos vagy más vallású emberekhez is szólhat. Mi éppen most vagyunk abban a stádiumban, hogy fel kellene vállalnunk ezt a szolgálatot helyben. A rövidhullámú rádiónak éppen az a sajátsága, hogy a nem mindenkit, nem az egész országot érintő ügyeket csak a körzetben adja le. A helyi élettel foglalkozó műsorokhoz javasolt témák: egészség, család, ifjúság, munka, közélet, kultúra, szabadidő. A műsorkészítéshez felkérhető közösségek: plébánia, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, művelődési ház, óvoda, iskola, civil szervezetek, nyugdíjasok, közszolgáltató intézmények, cégék, vállalkozások, munkáltatók.

A közszolgálattal a Tanúságtétel c. cikk foglalkozik ugyanebben a számban. Az interjú Nyéki Tamással készült! „Mit jelent számodra ez a munka? Mennyiben gazdagodtál általa?

Mindennap részt veszek a rádió munkájában, ezért elsősorban feladatot, ezt követően pedig szolgálatot jelent a rádióban végzett munka. Kommunikáció szakot végzett hallgatóként nagy lehetőséget jelent számomra a szolgálat, hiszen a rádiózás területén komoly szakmai tapasztalatot tudok szerezni. Emellett lelkileg is nagyon sokat gazdagodtam általa. Számomra a legfelemelőbb szentmise-közvetítés a győri Bazilika 2012-es Szent László-búcsúja volt, amikor a Szent László herma mellett a Szent Jobb is jelent volt a szentmisén és az azt követő körmeneten. Emellett számos tartalmas szentbeszéd, lelkigyakorlat él a szívemben. A kifejezetten vallásos tartalmak mellett több életvezetési, közéleti műsornak voltam az elmúlt három év során rövidebb-hosszabb ideig a vágója. Ezekből is sokat merítettem.”

Tisztelettel Hefler Gábor plébános és munkatársai


Ha itt lettél volna

November 29-én Felsőpakonyról 22 fővel indultunk az évadzáró zarándok utunkra Veszprémbe, a királynék városába. Gyönyörű történelmi város, csodálatos műemlékek, rengeteg látnivaló tette emlékezetessé napunkat. Meglepetésként a Mária rádió püspöke által celebrált szentmisén vehettünk részt. A már beköszöntött hideg ellenére mindannyian megtaláltuk a számunkra feltöltődést jelentő látnivalókat.Várjuk a 2015-évre tartogatott zarándoklatokat, mert minden út lehetőséget ad a megújulás reményéhez..

Elmúlt a decemberi hónap, a 2014-es év. December az adventi idővel a várakozással, készülődéssel teli napok forgataga. Régen dédelgetett álom valósult meg december 13-án, a Falu Karácsonyfáján a „gyertyák” meggyújtásával és a Betlehem állítással, a szeretet vendéglátással sok felnőtt és gyermek szívében gyújtott lángot. Köszönet a fáradhatatlan munkáért Durkó Évának, Fejes Margónak, Ecsődi Jánosnak és sok más ügyes kéznek, hozzájárulónak, szervezőnek. Az ünnepség ezután remélhetőleg hagyománnyá válik a falu dicsőségére.

Meglepetéssel készült a Római Katolikus Templom plébánosa, Hefler Gábor atya is a felnőtt szereplőkkel bemutatott pásztorjátékkal. Nagyon szépen sikerült. Gábor atyának és a szereplőknek is adjon erőt, egészséget, szeretetet a kis Jézus a további eltervezett munkákhoz. Bánki Erzsike és Szabóné Farkas Anita óvó nénik munkáját dicséri az óvodásoknak tanított szép betlehemi műsor. További munkájukhoz sok sikert kívánunk. A kis JÉZUS születésének dicsőítő fénye ragyogjon minden kedves vendégnek az arcán, aki részt tudott és akart venni ezeken az ünnepségeken, az éjjféli szentmisén. Öröm volt látni a sok várakozó tekintetet. Szép volt a 2014-es esztendő! Tele meglepetéssel, új álmok megvalósításával.

A 2015-évre kívánom: kezdjük úgy az Új Évet, hogy Bízzuk Újra Életünket Krisztusra!

„Álmod úgy valósul meg, ha apránként építsz. A sok kicsi sokra megy, műved így gyarapszik. Életed éld szabadon, szánj időt a szépre. Ne sokat tégy, de azt jól, s öröm lesz a bére. Kőre, követ nap, mint nap, titkod lassan érik. S így növekszel nap mint nap, mig felérsz az égig!”

Berencsi Gézáné
egyháztanács elnöke


Katolikus Karitász

Csoportunk kicsivel több, mint egy éve működik, ezért nagy elismerésnek és eredménynek tartom, hogy tevékenységünkről beszámoló cikk jelent meg a Katolikus Karitász országos lapjának, az Adásidőnek decemberi számában.

A karácsonyi élelmiszercsomagok és cipősdoboz ajándékok kiosztására december 14-én, örömvasárnapon került sor a templom tanácstermében, ahol igyekeztünk a magunk sütötte sütikkel, teával és szép zenével karácsonyi hangulatot teremteni. A szervezetünknek juttatott adó 1%-ból összegyűlt 41.459,- Ft összegből vásárolt, valamint a természetbeni adományokból 63 élelmiszercsomagot és 36 cipősdoboz ajándékot állítottunk össze, amit a Váci Egyházmegye megtoldott 10 csomag almával, 10 csomag burgonyával, valamint 11 fenyőfával. Az ünnepségre a meghívókat már a gimnazisták vitték ki a faluban, december 5. napjával ugyanis együttműködési megállapodást kötöttünk az ócsai Bolyai János Gimnáziummal, amelynek keretében az érettségi előtt kötelezően teljesítendő 50 közösségi szolgálatban eltöltött órát a plébánia, és annak keretében a mi csoportunk is leigazolja. Ezúton szeretném tehát felhívni a felsőpakonyi „bolyaisok” figyelmét, hogy a közösségi szolgálatot a jövőben a mi szervezetünk is jogosult leigazolni!

Munkánk sikerének könyvelem el azt is, hogy az eddig hallgatag ún. „karitász telefon” jóformán minden nap megcsördül és az eddig ismeretlen emberek kérnek segítséget - megtisztelve bizalmukkal, beavatva legszemélyesebb problémáikba. Elmondhatom, hogy lelkesedésünk, tenni akarásunk más emberekre is átragadt: többen kérték, hogy pénzbeli és természetbeni adományaikat - nevük elhallgatásával,- mi juttassuk el az arra rászorulóknak. Köszönet érte!

dr. Fitos Dóra
csoportvezető

06 20 486 77 02

pakonyka@gmail.com


Református


ADVENT ÉS KARÁCSONY A REFORMÁTUS GYÜLEKEZETBEN

„Ne lepje be a hó a szívünket,

ne menjen el mellettünk az ünnep,

ne csak múló hangulatra vágyjunk,

JÉZUS legyen az ajándék nálunk.”

Füle Lajos eme kis négysorosa pontosan megfogalmazza az advent és a karácsony lényegét. Hisz karácsony az Úr Jézus emberré lételének ünnepe. Jézus Krisztus az Ő örök isteni természete mellé magára vette a mi emberi természetünket is, mert csak így lehetett segítségünkre. Minden karácsonykor erre kell emlékeznünk és ezért kell hálát adnunk. Az adventi időszakban, amikor ajándékokért futkosunk, a karácsonyi menü hozzávalóit gyűjtögetjük, a rokonlátogatást tervezgetjük, nem szabad megfeledkeznünk az ünnep lényegéről: az élő Krisztussal való közösségről, a benne való örömről.

Gyülekezetünkben szellemi értékekkel próbáltunk örömet szerezni, egymást gazdagabbá tenni. A hittanos gyermekek már december első vasárnapján kézhez kapták szerepeiket, így a családokba már ekkor beköltözött az ünnep hangulata, hisz a szülőkkel együtt tanulták a verseket, szövegeket Jézusról, a betlehemi csodáról, a szeretetről, a békességről.

December 14-én megszerveztük a már hagyománnyá vált szolgálók karácsonyát. Örömmel töltötte el mindannyiunk szívét, hogy több mint 50-en jöttünk össze erre az alkalomra.

Vizi János lelkipásztor Isten Igéjével mondott köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában részt vállaltak gyülekezetünk munkájában. Minden résztvevő kapott egy-egy igés lapot, a rajta levő igét és világi szerző bölcs gondolatát mindenki felolvasta, s örömmel nyugtázta, hogy ezt pont neki címezték. És ez bizony így igaz: Isten mindenkihez személy szerint szól, hisz a legrejtettebb gondolatainkat is ismeri. Verskedvelő gyülekezeti tagjaink most is elhozták az alkalomhoz illő kedvenceiket. Gyönyörű költemények hangzottak el a hitről, a szeretetről, az isteni gondviselésről, az igazi adventről, a karácsonyról. Vizi Gréta és Varga Zsófia felemelő furulyajátékkal örvendeztette meg a résztvevőket. Ezután kötetlen beszélgetés következett, szeretetvendégség keretében. Amíg a gyülekezeti teremben folyt a beszélgetés, a templomban az ügyes kezű, vidám gyermeksereg szülői segítséggel feldíszítette a Kiss-Dóczi Zoltán gyülekezeti tagunk által adományozott karácsonyfát, melynek tetejére felkerült a betlehemi csillag.

December 19-én úrvacsorai előkészítő istentiszteleten vettünk részt.

December 21-én került sor a műsoros családi istentiszteletre. A bevezető igehirdetés után a legkisebbek kezdték a műsort. Nagyon szépen adták elő a tartalmas, nem is rövid verseket, kihangsúlyozva azokban a lényeges gondolatokat. A kicsik szavalatait Kádár Ferenc Géza furulyajátéka színesítette. A kis összeállítást Földi Magor tisztán csengő éneke zárta. Meghatottan hallgattuk a drága csöppségeket. Olyan csodálatos az ő ajkaikról hallani karácsony üzenetét!

Az általános iskolai hittanosok szavalatokkal kezdték műsorukat.

Majd Földi Hunor szólója következett. Gyönyörűen adta elő a Csendes éj kezdetű szép karácsonyi éneket. Ezután jelenet következett Napkeleti bölcsek címmel. A tartalmas előadás bemutatta a bölcsek csillagkövetését, hódolatát az ég és föld királya előtt és a más úton való hazatérésüket. A végén a narrátor vonta le a tanulságot: „Minket is csillag vezet, a Szentírás fénye, s ha követjük útmutatását, hozzánk is eljön Isten országa.

A második jelenet, a Karácsonyi gyertyalángok című, tíz kicsi gyertyáról szólt, melyek közül kilenc valamilyen rossz tulajdonság vagy cselekedet miatt elvesztette fényét, kialudt, csak egy maradt égve, de őhozzá bárki odamehet, vehet tőle tüzet, amennyit csak akar. A kialudt kilenc gyertya is ezt tette, s újra lángra lobbant, hogy mind a tízen együtt világítsanak, sziporkázó fényüket együtt szórják szerteszét, hirdetve: „Mert nem azért küldte Isten az Ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem, hogy megtartassék a világ általa” Közös ének, valamint Vizi Gréta, Asztalos Lili, Fülöp Réka furulyajátéka tette változatossá, gördülékennyé a tartalmas összeállítást. A végén, az egész templomot megtöltő gyülekezet együtt énekelte a szereplőkkel a Jézus, Te égi szép kezdetű éneket.

Az alkalom után minden gyermek édességcsomagot kapott a gyülekezettől.

A Karácsony szentestei, valamint az úrvacsoraosztással egybekötött Karácsony ünnepi és ünnepzáró istentiszteletek arra szólítottak bennünket, hogy keressük Jézust, s ha megtaláltuk, hódolattal boruljunk le előtte, és más úton térjünk vissza, nem azon, amelyiken jöttünk, megértve. „Az üdvösség a mi Istenünké, aki a királyi széken ül, és a Bárányé! Az áldás, a dicsőség és a bölcsesség, a hálaadás és a tisztesség, a hatalom és az erő a mi Istenünké örökkön-örökké! Ámen. ( Jel 7, 10. 12.)

Kádár Rozália gyülekezeti tag


Még egy rövid visszapillantás a 2014. évre – Református hírlevelünkből…

Gyülekezeti anyakönyvi hírek

2014-ben:

  • Házasságát megáldatta:
    Marczin Gábor - Szőke Dóra
    Pánti Attila - Beláz Éva
  • Megkereszteltük:
    Friedmann Dorka
    Pánti Attila gyerekeket
    Marczin Gábor
    Horváth Mónika
    Paluska Karolina
    Szabó Judit felnőtteket.

A felsőpakonyi temető ravatalozójából a vigasztalás evangéliumának hirdetésével búcsúztunk és

  • Eltemettük:
    Kanyó Istvánné tb. presbiter 71 éves
    Berencsi Géza 70 éves
    Lengyel Andorné 81 éves
    Pető Jánosné 74 éves
    Rehó Béláné 88 éves
    Nagy Éva 61 éves
    Nagy József 83 éves gyülekezeti tagot
  • Kofirmáltak:
    Kerekes Bíborka, Oláh Hajnalka, Tarpai Benjámin - ifjak
    Horváth Mónika, Jánosi Gábor, Marczin Gábor, Paluska Karolina, Peczár Tímea, Sándor Klaudia, Sándor Róbert, Sándorné Szabó Anikó, Szabó Judit, Szőke Dóra, Szűcs Ferenc, Tamás Péter - felnőttek

A református gyülekezet részletes hírei, alkalmai a refpakony.hu honlapon megtalálhatóak.

Vizi János lelkipásztor

Megvan az összes anyag…



Könyvtár


A tizedik

2014 december 12-én nyílt meg és egy héten át várta a művészet iránt érdeklődőket a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban a szám szerint tizedik Téli Tárlat, amelyen tizenkét helyi alkotó harminchárom kiállított művét tekinthette, csodálhatta meg a megnyitón résztvevő, vagy később betérő látogató. A kiállított művek különféle technika alkalmazásával készültek és kivétel nélkül nagyon magas színvonalat képviseltek. Nagyné Pál Tünde Megkötözve címet viselő majdnem monokróm kettős képe erősen asszociatív, gondolkodásra ösztönző. Szigeti Márta szakkörvezető festőművész Szia című festménye színekben dús, átlós elrendezésű portré, egy szép és fiatal lányról. Takácsné Sípos Dóra linómetszete az Örökös, a Harley címet hordozó akvarellje, a Nimfák tollrajza, valamint a kiállításon cím nélkül szereplő sellős kompozíciója nagyszerűen bizonyítja alkotójuk tehetségét. Dani Evelyn két munkája került kiállításra. A Családi Örökség 1, és a Családi Örökség 2 egymáshoz tartozó, egymást kiegészítő kettős kép, amely két generáció számára fontos és meghatározó relikviákat helyezi el a képeken, utalva a megváltozott világra. Mindkét kép ceruzarajz. A másik alkotás a Pokol címet viseli. A lerobbant, pusztulásnak végső fázisába jutott gyártelep apokaliptikus látomásként jelenik meg. A hatást fokozza a képet uraló vörös és fekete színek tobzódása. Durkó Éva képei a magasfokú mesterségbeli tudásról, és rendkívül jó kompozíciós képességről tanúskodnak. Kedvenc kifejezési formája a montázs. Két képe a Balatoni halászat és a Pakonyi Fájdalmas Anya rk. Templom is ezt igazolja. A Balatoni halászat című akrillképén az összes történelmileg hagyományos halászati forma jelen van. Harmadik kiállított képe az Anya és lánya sem szakít ezzel a kifejezési formával. Itt a fő téma két szép ember, az anya és a gyermek központba helyezése, a háttérben tornázó kislány megörökített mozgásfázisai félkörívesen zárják körül a főalakokat. Hefler Gábor alkotása az a három relief, amely Bartók Bélát, Szentgyörgyi Albertet és Kodály Zoltánt ábrázolja. A pácolt keményfatáblákon elkészített, mesteri kézzel faragott féldombormű plasztikusan idézi fel a három híres tudós jellegzetes, karakteres arcát. Fábián Gábor János a szakkör legfiatalabb tagja. Kiállított két képe a Család és a Tél tehetségét bizonyítja. Dobos Krisztina Mesterem címet viselő képe a pontos ábrázolás mintapéldája. A határozott, tiszta vonalakkal megrajzolt kép, pengeéles kontúrokkal ábrázolja a tisztelt és szeretett bőrdíszműves mestert. A képen az alakot a mesterség rekvizitumai veszik körül, mintegy keretbe foglalva a főtémát. Barkócziné G.Gyöngyi négy képpel képviseltette magát a tárlaton. Ebből kettő néprajzi ihletésű kép a Juhász és az Öreg pásztor. Mindkét alkotás egy lassan letűnő világ emlékét idézi, nosztalgikus, de mégis élettel teli módon. Az Ave Mária az áhítat képe. A Fehér tulipán hangulatos virágcsendélet, nagykontrasztú színek tudatos alkalmazásával. Potyondi Istvánné Edit Mandala című képe vegyes technikával létrehozott műalkotás. A buddhista mitológia jellegzetes eleme a mandala, a világmindenség egységét, zártságát kifejező rendkívül sok formai elemet tartalmazó ábrázolás. Üzenetét igazán csak az ezoterikában jártasak tudják megfejteni. Jelen sorok írója erre nem tartja képesnek magát, de képként, alkotásként szépségét, másokkal együtt őszintén csodálja. Gergely Mihályné Margó hat képe került a paravánokra. A Magányos ház, úttal és a Tanya, kacsaúsztatóval szépen kidolgozott, perspektivikus tájkép. A Búzatábla, pipacsokkal változatos színeivel, a pipacsok erőteljes pirosával és a búzavirágok komplementer kékjével uralkodik a búzatábla zöldes, sárgás tömege fölött, amelyet a magasra emelt horizonton felsejlő fasor keretként zár be. A Kél a Nap című kép ellenfényes megvilágítású kalászkái kristályként ragyognak a kelő Nap fényében. Az odaadást és a vallásos rajongást vitte vászonra a Mária című képén, nagy elhitető erővel. A Nagymama unokával címet viselő kettős portré a meghittség és szeretet képe. Kalas Béláné Eszter öt képével vett részt a kiállításon. Ebből három A Téli reggel, a Vadkacsák és a Vízpart, tájképek. Nagyszerű technikával, finom ecsetkezeléssel megfestett képek ezek, pontosan közvetítve azt a hangulatot, amelyeket a valóságban is átéreznénk, járva ezeken a tájakon. Ugyanezt érezzük az Advent című kép esetében is, ahol a hűvös, hideg, havas tájban elhelyezett meleg színekkel megfestett kis kápolna, mintha hívogatna a belépésre. A Múltidéző, egy falusi enteriőr, értő kezekkel megfestve. A képen szereplő idős asszony arcán bölcs mosollyal, kilépve a régi kamrából, kezében a kukoricával telt szakajtóval, indul, hogy elvégezze azt a munkát, amely önmaga által ráméretett.

A tárlatot, amelyen zsúfolásig megtelt a Közösségi ház nagyterme, Végh Béla Antal szavai után Nagy János úr, Felsőpakony polgármestere nyitotta meg. A szakmai értékelést Szigeti Márta festőművésztől, a kör vezetőjétől hallhattuk. A beszédek és értékelés között a Neszepisze óvodáscsoport kis műsorát élvezhettük, valamint Polgár Aranka kis tanítványainak hegedűjátékát. Tartalmas, szép este volt. Köszönet a közreműködőknek, a kiállítóknak, és mindazoknak akik megtisztelték ezt a jubileumi tárlatot.

Varga Imre Lajos


Civil


„Hattyú-fogaton, rózsaszekeren,
Átvágtattam a levegőegen.
Betörtem a menny aranykapuját,
S lehozatm onnan az üdvöt magát.
Életem mégis oly puszta, sivár,
Hogy hozzám a bánat is néha sírni lejár…”
Herepey Károly 1817-1906

Emlékezünk
Hajdú Lajosné sz.Fieder Mária 1943.06.02. - 2014.12.07.
Versegi Molnár Tiborné sz. Valach Judit 1941.07.21. - 2014.12.31.
Vitéz Nagy József 1931.08.15. - 2014.12.19.
Trapp Jakab 1945.03.04. - 2014.12.16.

Fájó szívvel gondolnak Rájuk mindazok, akik gyászolják, tisztelik, szeretik Őket.

Őszinte tisztelettel Sultisz Miklós 2014. december havában


Köszönetnyilvánítás

Ezúton köszönöm mindazoknak, akik férjemet, Balázs Györgyöt utolsó útjára elkísérték és fájdalmamban együttérzésüket fejezték ki.

Balázs Györgyné
és családja


POLGÁRŐRSÉG

Szeretnénk köszönetünket kifejezni az adományozónak, aki újabb járművel segítette Egyesületünk működését, fejlődését!
December 6-án polgárőr társainkhoz személyesen ment el a Mikulás, reméljük jövőre még több helyen tehet látogatást.
December 13-án az Adventi vásár helyszínbiztosításáról gondoskodtunk.
Az ünnepek alatt fokozott ellenőrzést és járőrszolgálatot tartottunk.
A közreműködőknek köszönetét fejezi ki Dobos Sándor elnök.
December 25-én hajnal 2 órakor megakadályoztunk egy lehetséges betörési kísérletet a Kossuth u. 1. szám alatti dohányboltnál.
Szilveszter éjjel és újév hajnalban több személy biztonságos hazajutásában közreműködtünk.
December 27-én évzáró értékelő gyűlést tartottunk, sajnos szűk körben. Köszönjük a résztvevőknek, külön köszönet Nagy János Polgármester Úrnak, Bodzán Lajos körzeti megbízottnak és Juhász Tamás r. őrnagynak a megjelenést.

Felhívás:
Tekintettel a téli időszakra, fokozottan figyeljünk az egyedül élőkre, idősekre.
Győződjünk meg róla, ismerőseink, rokonaink rendelkeznek-e elegendő tüzelővel, nem szenvedtek-e balesetet!
Telefonszámunk: 06/20-382-90-11

Közlemény:
Bodzán Lajos körzeti megbízott szolgálati telefonszáma: 06-70-37-77-131

Köszönet minden támogatásért:
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


ADVENT IDEJÉN JÉZUST VÁRJUK ÉS A BELŐLE ÁRADÓ SZERETET ÁTJÁRJA SZÍVÜNKET

Felkészülünk lélekben a csodára, „díszbe öltöztetjük a szívünket”, ahogy a Kisherceg mondja, és lám egyszerre csak: a misztérium egy kicsit valósággá válik ezekben a napokban.

December 13-án ez történt velünk is. Hiszem, hogy mindannyian, akik a Petőfi tér téli sötétjében - melyet csupán a díszes karácsonyfa gyertyái, s az a néhány lámpa fénye tört meg -, néhány órára egymásra találtunk, Isten kegyelméből.

Mint mindenfelé kis hazánkban, hozzánk is szép lassan visszatérnek a régi szép szokások, hagyományok, elfeledettnek hitt rítusok. Az én gyermekkoromban még betlehemesek járták a tanyákat és az akkor még kicsinyke falut. Emlékszem bekormozott képükre, kifordított szőrű juhpalástjukra, göcsörtös, kopogó botjukra (kicsit féltem is tőlük), arra, ahogy belakták parányi szoba-konyhás házikónkat egy-egy estére. Ám, ahogy felnőttek a Drevényi fiúk, Tóth Jancsi és a többiek, a betlehemezés is elmaradt. Jó néhány évvel ezelőtt azonban, Konkoly Manyival karácsonyfát állítottak az iskolások, sőt, a kétezres évek első felében műsoros szeretetvendégséget rendezett a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület az iskolában, ahol gyerekek és felnőttek karácsonyi hangulatot teremtettek a Révész Feri féle, ízletes halászlé mellé. Már majdnem feledésbe merültek ezek a csodás civil kezdeményezések, csupán az egyházaink betlehemei és misztériumjátékai őrizték a lángot következetesen és Polgár Aranka karácsonyi koncertjei, amikor az óvoda az adventi vásárral ismét beindította az ünnepi készülődés utcai hangulatát, amelyhez egyre többen csatlakoztak a kirakodó asztalaikkal, egyre gazdagodó kínálatukkal.

Évek óta motoszkált bennem: tovább kell lépnünk!

A Karácsony lényege: Jézus születése, Jézussal a világosság, a szeretet eljövetele. Erre emlékszünk a keresztény világban, ez hatja át szívünket, ezért festjük meg, faragjuk szobrokba, énekeljük a karácsonyi dalokban, ezt jelenítjük meg minden formában. Erről kell, hogy szóljon nálunk is a Karácsony! A világosság és a szeretet fájáról, a születés misztériumáról, a betlehemi csodáról!

Így született meg a Pakonyi Betlehem, a Pakonyi Mindenki Karácsonyfája, az Adventi Szeretet-Vendégség először gondolatban, amit végre tett követhetett!

A megvalósítás végül is könnyű volt, hisz mindenki: egyesületek, magánszemélyek, képviselők, a Hivatal és a Közösségi Ház dolgozói feladatot vállaltak tudásuk, képességük, szándékuk szerint. Így került Kronvalter Emmitől fenyőfa, a Berencsi családtól és a Hivatalból égők, dekorációnkból aranymaslik, Kránitz Ibolyától egy egész szatyor dísz, de díszeket gyártottak a gyerekek az iskolában és az óvodában, és jöttek-jöttek szép sorban december 13-án (Luca napján!) a nagymamáktól, a családoktól, a gyerekektől az ajándékdíszek a karácsonyfára.

Ecsődi János maradék dekorációs anyagokból betlehemi istállót eszkábált, magam, már hetekkel előtte, a Szent Család és a Három Királyok megjelenítésével foglalkoztam, akik mellé sikerült pásztorokat és állatokat is állítani a lehető legegyszerűbb eszközökből: szárizikből és kukoricacsuhéból. Fejes Margó megvarrta a ruhákat a régi dekor textilekből, vászonabroszokból, zsákanyagból. Hegedűs Bözsike adta a kukoricaszárat, Győri Zsazsa édesanyja szalmát kerített. Zsazsa festett, szállított, rohangált aznap, és fél rokonsága (a Tóth családból János és fia Matyi, akik délceg fiúk mindketten hál’Istennek!) egész délelőtt légtornászott, mert a fenyő rögzítésében, dekorálásában segítettek.

Sultisz Miki karácsonyi zenét szolgáltatott nekünk a térre Siska Feri ablakából. A Hivatalból kaptunk áramot a tér fényeihez.

Oláh Ica a vendéglátást intézte sátorostul, mindenestül. Összeadtuk a forralt bor és tea főzéséhez szükséges eszközöket: gázpalackokat és edényeket Icától, Máté Dongitól, Kempf Karesztól, Laky Irénkétől, itthonról. Fejes Margó beszerezte a finom házi bort, teákat és mindent, ami csak eszébe jutott, olyan lelkesedéssel és elánnal, ahogyan csak ő tud tevékenykedni! (Némi malőrt jelentett, hogy elfelejtettem: a teához víz is kell! Ráadásul az áramszolgáltatás sem akart kötélnek állni.) Ami viszont az este csúcspontja volt: öt óra tájt beindult a sütemény özön! Hozták az FJE mindig szorgos háziasszonyai: Kránitz Ibolya, Kovács Évi, Kalas Eszter és a többiek tálca- és kosárszám. Gyártották a pogácsákat nekünk a Jokerban, Margó beiglit süttetett Ócsán rúdszámra, és özönlöttek a Nyugdíjas Egyesület hölgyeitől a különleges finomságok, szinte roskadozott a hevenyészett asztal a bőség súlya alatt. Ami fantasztikus volt: aki csak érkezett, hozott valamit, s kínálták körbe az illatozó mézeseket, diós, mákos aprósüteményeket, mindenféle ínycsiklandó gyönyörűséget! Volt ott minden, mi szem s szájnak ingere. De legtöbb volt benne a szív és a jóindulat!

Oláh Icus (Tomi unokájával!), Laky Irénke, Kovács Évi és Bukodi Editke, ti háziasszonyok gyöngyei, a vendéglátás angyalai! Kezetek nyomán fahéj és szegfűszeg, gőzölgő forralt bor és citromos tea illata terült szét, a gyér világítás boldog, mosolygó arcokat simogatott, vidám tekinteteket csillantott meg. Gyermekek hada cikázott közöttünk, béke és szelíd jóindulat kerített hatalmába bennünket. A zsongásban nem nagyon hallottuk Nagy János polgármester megnyitó üdvözlését (kéne már egy rendes hangosítás!), de amikor a Siklósi házaspár rázendített 18 órakor a „Dicsőség mennyben az Istennek”dallamára, együtt énekeltünk mindannyian. Együtt énekeltünk a Darumadár kórussal és a katolikus egyház énekkarával, együtt próbáltuk követni kissé ügyetlenül a szövegeket (a sötétben nem lehetett látni a kiosztott kottákat), az elfelejtett vagy meg soha nem tanult karácsonyi énekeket, mert végre eljött az ideje, hogy mindezt együtt élhessük át, együtt tehessük meg.

Sokan voltunk végre. Felsőpakonyi mértékkel mérve: rengetegen. Megtelt a háromszögletű tér vidám zsizsegéssel, nevetéssel, jókedvvel. Hadd mondjam ki! MEGTELT SZERETETTEL!

Köszönet érte mindenkinek! Dicsőség az Úrnak!

Köszönet a Williams TV-nek, hogy eljöttek, megnéztek bennünket, és egy héten át sugározták a 29-es körzetben a Felsőpakonyi Advent képeit! Végre mi is megmutathattuk a környéknek, hogy vagyunk! Köszönet az Önkormányzatnak s a Polgármesteri Hivatalnak, hogy mellénk álltak és támogattak bennünket, sőt, örültek a közös kezdeményezésnek! Köszönet mindenkinek, akik velünk együtt tevékenykedtek a nap sikeréért! Állítottak sátrakat, szereltek villanyt, szállítottak és cipekedtek, mindezt a közösségért, önzetlenül, a szabadidejüket és munkájukat áldozva! Köszönet és tisztelet páromnak, Jánosnak, aki leküzdve az éjszakai rosszullétét, egész nap úgy dolgozott, mint két húszéves egyszerre!

(Ha véletlenül kihagytam valakit a felsorolásból, szíves elnézését kérem, igyekszem pótolni.)

Köszönet a családoknak, hogy nap, mint nap kilátogattak a térre a gyermekekkel, s köszönet mindazoknak, akik szinte minden nap gyarapították valamivel a tér látnivalóit!

Köszönet az iskola gyermekeinek, mindenki Rozikájának, hogy egy hét múlva végigjárták kántálva a falut, s betlehemest játszottak nekünk a téren mécses fényénél, csillagot szórva és karácsonyi dalokat énekelve!

Szeretném hinni, hogy mindenki úgy érzi: valóban megajándékoztuk egymást! Mert ez volt a célunk. Azt viszont nem csupán hiszem, hanem biztosan tudom, hogy ez csak a kezdet volt. Kaput nyitottunk egy olyan útra, ami egy összekovácsolódó, egymást tisztelő és szerető közösséghez vezet. Hallom, látom, tudom, hogy igényünk van rá. Csak rajtunk múlik: miért ne járnánk hát ezt az utat?

Durkó Éva/FJE


Darumadár Nyugdíjas Klub 2014. november-decembere

November 16-án az operarajongók az Erkel Színházban, Bizet – Carmen c. operáját nézték meg, ami nagy csalódás volt. A díszlet, stb. nem az akkori kor képét adta vissza, túldramatizálták… nem tetszett sok embernek, sajnos.

November 26-án 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, ahol vezetőnk Lőrentei Erzsike a következő hetek eseményeire hívta fel a figyelmet, majd az Erzsikék – Lőrentei, Abonyiné, Petőné, Kamellorné, Brúderné, Szilágyiné, Sebőkné, Kovácsné, Tóthné, Lovászné és Tóthné Évike csatlakozott az Erzsikékhez – névnapjuk alkalmából fergeteges vendéglátást rendeztek. Sok finomságot készítettek, remekeltek, kényeztették a társaságot sütikkel, szendvicsekkel, tüzes vízzel, borocskával, üdítőkkel, tehát ami szem-szájnak kedves. Füziné Esztike szép verset mondott az ünnepelteknek. Nagyon jó hangulatú, csevegős buli kerekedett.

November 27-én vezetőségi ülés 15 órakor, majd 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt.

December 4-én énekkari próba, klubnap, és ismételten névnapot ünnepeltünk. Kovács Feri és Sipiczki Feri kedveskedett a megjelent társaságnak – igaz elég kevesen jöttek el – sok-sok finomsággal. Volt itt is többféle süti, sós-édes, és jó kontyalávalók, de aki nem szereti az erőseket, annak is volt többféle üdítő. A szép köszöntőverseket Mózsikné Ilonka mondta el a fiúknak. Lőrentei Erzsike és még páran az év utolsó Erzsébet-programos üdülésen voltak Nyíregyháza-Sóstón kellemes napot töltöttek el.

December 11-én énekkari próba, klubnap, készültünk a 13-án tartandó település karácsonyára.

December 13-án délután Adventi Vásár, majd este a Petőfi téren fenyőállítási és betlehemi ünnep. Az ünnepséget Nagy János, új polgármesterünk nyitotta meg. A főszervező Durkó Éva volt – köszönjük neki, hogy ezzel is próbálja a felsőpakonyi lakosságot közel hozni egymáshoz. A betlehemi életképet is Durkó Éváék készítették, gyönyörű természetes anyagokból. Az énekkarunk, s a Katolikus énekkar szép karácsonyi énekeket énekeltek, jó volt érezni azt is, hogy aki nem is énekkaros, de tudja a dalt, az is tudása szerint énekelt. Az ünnepségen volt sok fiatal és idős ember, mindenki szemében a kedvesség és a szeretet fénye villogott. A falu karácsonyára sokan hoztak süteményt, készült finom tea, forraltbor – jól jött mind, mivel kellemetlenül hidegre váltott az időjárás – és ki-ki kedvére falatozott, iszogatta a melegítő itókákat.

Az ünnepségen mindenki érezte a boldog karácsony közeledtét. Jóleső érzések töltötték el a szívemet, úgy gondolom többünkét is. Ezt a gyönyörű teret minden ember, aki arra járt – az ünnepek előtt és után is – gyönyörködhetett benne. Úgy érzem „felnőttünk” mindnyájan, s vigyázott mindenki, hogy sokáig szép élmény legyen.

December 18-án vezetőségi ülés, énekkari próba, klubnap, ahol a december 28-i évzáró ünnepségre készülődtünk. (December 25-26 Karácsony, remélem mindenkinek jól sikerült ez a szép ünnep.)

December 28-án 9 órakor az iskolában berendeztük az esti ünnepségre a tornatermet, megterítettünk a vacsorához. Ifj. Mózsik Andrástól ismét annyi narancsot kaptunk, hogy bőven jutott mindenkinek. KÖSZÖNJÜK! Szegfűszeggel díszítettük a narancsot, fincsi illatot adott az ünnephez. 16 órakor kezdődött az éves közgyűlés, Lőrentei Erzsike megnyitotta, majd a vezetőségi tagok beszámoltak éves munkájukról. A végén Lőrentei Erzsike röviden értékelte az évet, és a következő év megszorításait is ecsetelte. 17 órakor kezdődött az évzáró bál, a kedves meghívott vendégek is megérkeztek. A talpalávalót kedves zenészünk Norbi szolgáltatta, az ízletes vacsorát a Jóbarátok étterméből hozattuk, finom és bőséges volt. A sütiket a tagság hozta, sütidömping volt. Itókával is jól el voltunk látva, ki mit szeretett, azt fogyasztott.

Ebben az évben is két házaspárt ünnepeltünk, az egyik Pekker György és felesége Terike 60, a másik Paulich Sándor és felesége Magdika 50 évet éltek le házasságban. Hát nem fantasztikus?! A meglepetés-ünnepséget Nagyné Pál Tünde vezényelte le, s ő maga kedves verssel, szép énekkel ajándékozta meg az ünnepelteket. Nagy János polgármesterünk ajándékkosarat adott át a házaspároknak. Pekker Gyuribácsi most töltötte be a 80-ik életévét, ebből az alkalomból Gergelyné Margó festményét adta át Lőrentei Erzsike.

Köszönjük támogatóinknak Fejesné Margónak és Mervó Andrásnak, hogy ismét gondoskodtak rólunk.

A bál ismételten jól sikerült, Norbi változatos zenéjére, kedvére rophatta - ha bírta - mindenki a táncot. Nagyon jól érezte magát a társaság, ez abból is látszott, hogy éjfélkor még javában mulatoztunk. Azért egyszer minden jó véget ér… 29-én reggel 9-re jöttünk össze ismét az iskolába, a rendrakásra. Az átmulatott éjszaka után senkin nem látszott a fáradtság, „szívósak” vagyunk! Vagyis azt tanultuk, aki éjjel legény, legyen nappal is.

Szóval megint „elszállt” egy év, nekünk, legalábbis úgy tűnik. A szilveszter éjszaka hideg, de hó nélküli, azonban csillagok szikrázó fénye mellett, az éjféli – sőt, volt ami már előbb is – tűzijátékok kápráztatták el az embert.

Remélem a hangoskodástól elkerülik az ártó szellemek a falunkat, s bízunk benne, hogy csak jobb és szebb dolgok történnek a jövőben velünk, s igyekszünk tenni érte mi is.

Mindenkinek Boldog Új Évet! Jó egészséget kívánok!

Kovácsné Németh Ilona


Ha elmúlnak az ünnepek…

Már régóta köztudott, hogy az ünnepek is okozhatnak stresszt, azonban ennek a részleteit (hatásait, következményeit) kevesen ismerik. Járjuk körül egy kicsit ezt a témakört.

Nagyon sok ember nem vallja be, de már az ősz elején, a tanévkezdés után elkezd gondolatban foglalkozni az ünnepekkel (főleg a nők): „Mit ajándékozzak XY-nak?” „Mit főzzek, mi legyen az ünnepi menü?” „Lesz-e elég pénzünk rá?”

Természetesen a tervezgetésnek jó hatásai is vannak, hiszen ismeretes a pozitív stressz is. És most pontosítsunk egy fogalmat: a stressz önmagában nem negatív vagy pozitív, hanem a szervezetnek az az állapota, amikor fenyegetve érzi magát. Ha az ember tehetetlennek érzi magát, pl. nincs pénze karácsonyi ajándékra, vagy egy diák nem tanult a dolgozatra, akkor negatív stresszről beszélünk. De ha a stressz azt váltja ki az emberből, hogy megküzdjön a feladattal, akkor a stressz pozitív hatásai kerülnek előtérbe. Az emberek megoldásokon kezdenek gondolkodni, rangsorolják és beosztják a feladatokat, előteremtik az ehhez szükséges időt és pénzt, és így – érdekes módon – energiájuk is lesz elég, hogy véghezvigyék a megtervezett feladatokat. Vagy ha a diák tanult a vizsgára vagy dolgozatra, akkor akármennyire is szorong, a tudata mélyén azért érzi, hogy el fogja érni a tudásának megfelelő jegyet.

Egyre inkább köztudottá válik, hogy a gyakori, tartós, negatív stressz egészségkárosodást okozhat, pl. magas vérnyomást, emésztési problémákat, cukorbetegséget; és az évtizedeken át tartó, gyakori stressz erőteljesen hozzájárul a szívinfarktus, agyérkatasztrófák, sőt még a rák kialakulásához, illetve súlyosbodásához is, valamint pszichológiai problémákat, pl. depressziót, illetve 40 év fölötti felnőtteknél kiégést is okozhat.

Sajnos, a negatív stressznek egy másik, nagyon komoly következménye is lehet: a függőség. Ha akár egy felnőtt, akár egy fiatal úgy érzi, hogy nem tudja megfelelően megoldani a problémáit, akkor pótszerekhez menekülhet: alkohol, cigaretta, drogok, de ugyanide tartozik az internetfüggőség és az édességfüggőség is. Természetesen csak a legismertebbeket említettem, de a függőségnek ezenkívül még több tucatnyi fajtája van.

Mit tegyünk hát, hogy elkerüljük a negatív stresszt? Mit tehetünk, ha elmúltak az ünnepek?

Természetesen nem az újévi fogadalom a jó megoldás erre, mert azokról a legtöbb ember tudja, hogy csak ritkán élik túl a 3 hetes időszakot ( kb. ennyi idő kell ugyanis, míg egy új tevékenység rögződik, mindennapi szokássá válik).

  • Egy nagyon hasznos dolog, ha az ember listát készít az elmúlt időszak pozitív dolgairól, és ebbe azt is bele lehet írni, ha volt egy jó beszélgetés valakivel; láttunk egy jó filmet; vagy ha sütött a nap.
  • Egy másik fontos dolog, ha néhanapján kényezteti magát az ember, és itt nemcsak a drága welnessz-hétvégére vagy egy vásárlásra gondolok, hanem egy erdei séta is csodákat tehet, vagy ha az ember meg tud nézni egy olyan filmet, amit már régóta szeretne.
  • Az is nagyon fontos, hogy alkalmanként „elbeszélgessünk magunkkal”, és tudatosítsuk magunkban, hogy igenis meg tudjuk oldani a dolgainkat, elég erősek vagyunk.
  • Nagyon sok embernek a hit is segíthet a stressz leküzdésében, és ezalatt nemcsak a vallásos, hanem az önmagunkba vetett hitet is értem.
  • Nem lebecsülendő a beszélgetés szerepe sem, akár családtaggal, akár barátokkal vagy a szomszéddal folytatjuk. Természetesen a csetelés („chat-elés”, akinek így tetszik) nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen az egy nem természetes kommunikáció
  • Ezeken kívül rengeteg módszer van még, hogy elkerüljük a negatív stresszt, (zene, kerti munka, sport, barkácsolás, rejtvényfejtés, stb.).

Én ezúton szeretnék bocsánatot kérni a falu azon lakosaitól, akiket zavar, amikor én is levezetem a stresszt (kutyasétáltatás :-) ), és ezúton kívánom mindenkinek, hogy minél több módszert találjanak, és minél hatékonyabban tudják levezetni a stresszt az új évben és később is.

Zakhar Valéria
mentálhigiénés szakember


Sport


Rajt, kis Kemenczei elől, többiek a nyomában

Hallottam, de csak fél füllel, láttam, de csak félszemmel, ezért hajtott a kíváncsiság, hogy többet megtudjak. Megérte. Ifjabb Kemenczei János azaz, Janika rallys történeteit hallgatva és sikereit látva, ismét rájön az ember, van kire büszkének lenni Felsőpakonyon.

Tóth Roland: Hol és mikor kezdődött el ez az egész? Miért pont a rally?

Ifj. Kemenczei János: Az egész ott kezdődött, hogy apuval kimentünk az egyik ismerősünk versenyére. Ezen felbuzdulva, Apu 2008-ban elkezdett rallyzni. Édesapám sikereit látva én is elkezdtem. 2009 májusában álltam legelőször rajthoz a dömsödi pályán. Azt a pályát szeretem a legjobban, ha kell, csukott szemmel végig megyek rajta.

T.R.: Akkor gondolom, rengeteget gyakorolsz.

K.J: Hát bevallom őszintén nem szoktam gyakorolni csak megyek. – Kaptam a gyors választ mindenféle nagyképűség nélkül.

T.R.: És amikor legelőször beültél a kocsiba?

K.J.: Ja, igen. Hát apu tanított vezetni, majd az első versenyem előtt egy nappal kimentünk a dömsödi pályára is és ott is mentem pár kört. Másnap megnyertem a versenyt. Gyakorlásnak pont elég az időmérő. – Janika testvére Fanni, ekkor jegyezte meg, nagy megdöbbenésemre, hogy ő is beleszagolt a rallyzásba, de csak annyit mondott, hogy Ő és a testvére együtt kezdték el, majd anyukájuk büszkén tette hozzá; Két versenyen indult és mindkettőt meg is nyerte. – Le a kalappal!

T.R.: Hány futamgyőzelmed van?

K.J.: 2012 óta, amelyik versenyen elindultam meg is nyertem junior korosztályban, ami azt jelenti, hogy zsinórban 12 futamgyőzelmet arattam és ezzel együtt összesítésben is az élen végeztem tehát a bajnokságokat is én nyertem. 2014-ben már felnőtt korosztályban is elindultam és 3. helyen végeztem összesítésben. Talán erre vagyok a legbüszkébb.

T.R.: 14 évesen a felnőttek között. Miért?

K.J.: A junior korosztályban már úgy zajlódtak a versenyek, hogy; rajt, kis Kemenczei elől, többiek a nyomában. – Felelte viccesen Janika. - Új kihívásra volt szükségem, ezért döntöttünk a felnőtt korosztály mellett.

T.R: Hova szeretnél eljutni? Mi az álmod?

K.J: Az álmom egy országos bajnokság, profi szinten. Csak ahhoz, hogy profi legyek, szponzorokra, támogatókra lenne szükségem. Minden csak a pénzen múlik.

T.R.: Szívből kívánom, hogy sikerüljön elérni az álmaidat. Köszönöm szépen a beszélgetést!

K.J.: Én köszönöm az érdeklődést! Illetve lenne még valami. Szeretném megköszönni Édesapámnak mindazt, amit értem tett/tesz, minden győzelmem valahol az Ő győzelme is!

Janika történetét szeretném kiegészíteni egy-két nem elhanyagolható dologgal. 2009 óta, 54db serleget, kupát szerzett a futamokon. Ez nem akármilyen teljesítmény. Édesapja saját erőből finanszírozza a karrierjét, ami éves szinten körülbelül fél millió forintos kiadás jelent. Nagy segítség lenne számukra, ha lenne egy szponzor, aki tovább egyengetné Janika útját a profi karrierig. Hiszen a gyerek tehetséges a többi csak anyagiak kérdése. Kemenczei úr szinte biztos benne, hogy fia a profik közt is megállná a helyét, sőt az első háromban végezne.

Egy szó, mint száz. Kivételes tehetségről beszélünk, aki korát meghazudtoló magabiztossággal és céltudatossággal beszél a múltjáról, jelenéről és esetleges jövőjéről. Nem mellesleg két lábbal a földön járva, nagyképűség nélkül teszi mindezt.

Azt hiszem minden ’Pakonyi nevében kívánhatok további sok sikert. Hajrá Janika, csak így tovább!

Tóth Roland

Van hozzá 2 db fotó!!!


Hátbelső


Hátlap


2015_01_jan.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)