Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_02_feb

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 2. szám, 2015. február

Lapzárta: február 09.



következő lapzárta: február ??


Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat


A céljaink változatlanok: óvodafelújítás, tornacsarnok építés, és a Honvédségi Bázis munkahelyteremtő fejlesztése

Az októberi választás óta eltelt négy hónap. Minden tekintetben új lett a faluvezetés, így sok minden változott az előző időkhöz képest. Közben elfogadták az új ciklus első költségvetését és számos ponton módosult az önkormányzatokra vonatkozó törvény. És ami szinte mindennél fontosabb a falunk jövője szempontjából: elkezdődött az új európai Uniós költségvetési ciklus, amely az utolsó lehetőséget jelenti a pályázatok tekintetében Felsőpakony számára. Ezekről a témákról kérdezzük először Nagy Jánost, Felsőpakony polgármesterét.

  • Mennyire volt szokatlan a választás után az új szerep: az, hogy képviselőből polgármesterré lettél?
  • Szokatlan volt, sőt… Máig beleborzongok. A feladat nagysága, a felelősség, elsőre gigantikusnak, majdhogynem félelmetesnek tűnt. Mert számomra ez nem egy tisztség, egy poszt, egy munkahely vagy egy pénzkereseti lehetőség, hanem elsősorban mérhetetlen felelősség. Október 12-e óta 3600 ember sorsáért vagyok felelős, nem kis mértékben. Programot lehet készíteni, végig lehet tisztességgel csinálni a kampányt, végiggondolni, hogy mit tennék, ha odakerülnék. De erre a felelősségre, erre a súlyra nem lehet előre felkészülni. Ezzel csak akkor ott, aznap éjjel szembesültem. Nem tagadom, elérzékenyültem és jól jött a biztatás a családomtól és a hozzám közelállóktól. Nagy öröm, hogy akik addig és akkor mellettem álltak, ma is támogatnak. Ki-ki lehetőségei szerint. Szóval, mindig van kire támaszkodnom, kihez fordulnom. Ez fontos számomra. Szokatlan inkább abból a szempontból volt, hogy „főnök” lettem. Embereket kell irányítanom, feladatot kiosztani, számon kérni, értékelni. Beletanulok.
  • Milyen örökséget vettél át? Minden nagyon szép és minden nagyon jó volt, vagy hullottak a csontvázak a szekrényből?
  • Nem vagyok híve a visszafelé mutogatásnak, az elmúlt években történtek felhánytorgatásának! Én inkább előre nézek, az előttünk álló feladatokra koncentrálok, a megoldásokat keresem. Ezt várom és kérem mindenkitől a környezetemben. Lehetne felelősöket keresni, lehetne visszafelé mutogatni például az elszalasztott uniós pályázati lehetőségek kapcsán, de szerintem ennek nem lenne értelme. Sajnálnám ilyesmire az időt, energiát, és akik ismernek, tudják, hogy soha nem a konfliktust keresem, hanem elmegyek a falig a kompromisszum, a békesség érdekében. Amikor megválasztottak megfogadtam, hogy nem írok az Agorába az elődeimről lejárató cikkeket. Nálam nem arról fog szólni a közmeghallgatás, hogy mit csinált vagy mit nem csinált az előző polgármester és alpolgármester. Már a felkérést is úgy vállaltam el, hogy ha megválasztanak, nem azt fogom nézni, hogy ki-kit támogatott, kire szavazott. Minden felsőpakonyi polgármestere akarok lenni. Úgyhogy szerintem ne a 2014. októbere előtti időkről kérdezzetek a továbbiakban, hanem a saját munkánkról!
  • Min változtattál?
  • Nem akartam elefánt lenni a porcelánboltban és pallossal körbejárni. Mindenki számára megadtam a bizalmat és a bizonyítási lehetőséget. Úgyhogy nálunk nincsenek és nem is voltak személyi ügyek, egy kivételtől eltekintve. A hivatalban annyi változás történt, hogy a jegyző asszony szülési szabadságra ment, így az irányítást az aljegyző vette át. Mindenkitől azt kértem, hogy ügyfélközpontú munkát végezzen, a felsőpakonyiak valós problémáit oldják meg. Egy új kolléganő is került mellénk Fitos Róbertné személyében. Úgy láttuk ugyanis, hogy a falunkban élőkkel való kapcsolattartáson, a kétirányú kommunikáción sokat kell javítania az önkormányzatnak. A települést, az itt élőket, a problémákat nagyon jól ismerő Ibolya kiválóan alkalmas arra, hogy a kidolgozás alatt álló terveinket megvalósítsa.
  • Erre szükség is lesz, hiszen a kampányban az egyik hangsúlyos ígéret a gyors, pontos, hiteles, őszinte kommunikáció volt. Ebben van azért lemaradásotok, nem? A facebookon már akadnak türelmetlen hozzászólások…
  • Kezdjük a végén: az előző időszakban az internetes felületek kezelése főként az alpolgármester feladata volt, jelenleg azonban nincs főállású alpolgármester, így az elmúlt hónapokban a választásokat követő protokolláris és kötelező feladatok, valamint a határidős sürgősen megoldandó mindennapi teendők mellett valóban kevesebb idő adódott az állandó facebookos jelenlétre, de a legfontosabb közérdekű eseményeket és információkat Felsőpakony hivatalos honlapján igyekeztünk közzé tenni. A Dabas rádióban és a Williams TV-ben rendszeres nyilatkozunk és eddig minden meghívásnak eleget téve falunk képviselve volt a januárban kirobbant útadós vitától kezdve a közbiztonsági értekezleteken át a megyeházán zajló ünnepségeken is. Magyarán nem maradunk ki az információáramlásból és a kapcsolatépítésből. Ezekről is igyekeztünk hírt adni. A lemaradásról pedig: én ezt másként látom, szerintem nem vagyunk lemaradva. A tervszerű, végiggondolt munka híve vagyok. Végiggondoljuk, hogy milyen felületeken, milyen eszközökkel és kik által tudunk a leghitelesebben és leggyorsabban információkat adni. E stratégia kidolgozása a végéhez közeledik, így hamarosan ez is megoldódik.
  • Részleteket tudhatunk?
  • Megújult az Agora szerkesztőbizottsága, megújul, frissül mind tartalomban, mind külső megjelenésben maga a lap is. A felsopakony.hu weboldalt át kell alakítanunk, hiszen egy évtizede készült. Akkor színvonalas volt, ám a mai kor közösségi médiás igényeinek már nem felel meg. Kerek Istvánék, akiktől a tárhelyet kapjuk, partnerek ebben a folyamatban, és ezek mellett új, lehetőleg közvetlen kommunikációs csatornákat is nyitunk az emberek felé. Bízom benne, hogy az Agora következő számában már részletesen beszámolhatok ezekről.
  • Elfogadták a falu idei költségvetését. Milyen szempontok vezéreltek az összeállítása során?
  • A legfontosabb két elv: valós legyen és segítse a falunk fejlődését. Úgy érzem, hogy e kettőnek is maximálisan meg tudtunk felelni. Idén már nincsenek olyan betervezett bevételek, amelyek teljesülése kétséges lenne.
  • Korábban ez nem így volt?
  • Mint mondtam, nem fogok visszafelé mutogatni! Úgyhogy mondok egy példát az idei költségvetésünkből: telekeladásból mindössze tízmillió forintos bevételt terveztünk. Ez mindenképpen reális és teljesíthető. Persze az is tény, hogy az állami adósságátvállalással, azzal, hogy eltűntek a hiteltörlesztéseink, sokkal kedvezőbb helyzetbe kerültünk. A mi falunkon tényleg nagyon sokat segített a kormány.
  • A falu fejlődését hogyan segíti a költségvetés tervezete?
  • Az elsődleges cél, hogy mostantól ne maradjunk le egyetlen olyan pályázatról sem, amely segíti településünk fejlődését. Húszmillió forintos tartalékot képeztünk a pályázati önrészekre.
  • Annak ellenére, hogy valószínűleg az új uniós fejlesztési forrásoknál nem lesz szükség önrészre?
  • Az uniós források tekintetében számos pozitív változás történik. Az egyik legfontosabb, hogy a tervek szerint az önkormányzati pályázatoknál nem lesz szükség önrészre. Ráadásul a korábbi, mérhetetlenül bürokratikus, átláthatatlan pályázati rendszer már a múlté, az új, az ígéretek szerint, gyors és egyszerű lesz. Ez persze számunkra is másfajta hozzáállást igényel. Nem lesznek pályázatíró és menedzselő cégek, magunk kell írjuk és nagyobb részt magunk kell menedzseljük is a pályázatainkat.
  • Erre föl van készülve az önkormányzatunk?
  • Amikor majd lépnünk kell, remélhetőleg két-három hónapon belül, tudunk kikhez fordulni. Van olyan szellemi kapacitás és kapcsolatrendszer Felsőpakonyon, amelyet az uniós forrásokért folyó „versenyben” eredményesen tudunk majd használni. A testületünk véleménye az, hogy előre nem fizetünk senkit és semmit. De ha eldördül a képzeletbeli startpisztoly, akkor lesznek olyanok, akik megfelelő felkészültséggel dolgoznak a pályázatainkon.
  • Erre tehát van pénz betervezve a költségvetésbe?
  • A pályázatokhoz szükséges önrészre van. Személyekre nincs. Minden uniós pályázatnál, merthogy az önkormányzatoknak maguknak kell menedzselni a dolgokat, van egy kis rész arra, hogy azokat fizessék belőle, akik dolgoznak a megvalósításon. Most úgy látom, hogy a falunk pénzéből erre nem kell költeni.
  • Ezért is nem lett végül a pályázatokért felelős külsős alpolgármester?
  • Pontosan.
  • Ha az uniós pályázatoknál tényleg nem kell majd önrész, akkor a 20 milliót mire fordítjátok?
  • Falufejlesztésre. Egyébként meg nem csak uniós pályázatok vannak. A közvilágítás felújítására és olcsóbb üzemeltetésére van most egyfajta – nem uniós – pályázat. Ahhoz például kell önrész. Másrészt vegyünk egy példát: ha lesz uniós forrás az óvoda felújítására, bővítésére, korszerűsítésére és megpályázzuk, megnyerjük, a pályázati pénzből értelemszerűen bútort, berendezést nem vásárolhatunk, de mégiscsak be kell rendezni, mondjuk két új csoportszobát. Na, akkor lehet majd szükség erre a tartalékra.
  • Óvoda felújítást emlegettél. Eszerint ez továbbra is cél?
  • Természetesen. Az óvoda felújítása, bővítése, esetleg bölcsődei rész kialakítása, az Egészségház komplett felújítása, egy multifunkciós tornacsarnok építése valamint a Honvédségi Bázison munkahelyteremtő fejlesztés megvalósítása. Ezek továbbra is a legfontosabb céljaink, amelyekhez uniós forrásokat keresünk.
  • Visszatérve a költségvetésre: igaz, hogy olcsóbb lett a szemétszállítás?
  • Annyiban igen, hogy az új közbeszerzési eljárásunknak hála önkormányzatunknak nem kell évi hatmillió forint kompenzációt fizetnie a hulladékszállítást végző cégnek. Eddig ugyanis fizette a lakosság a díjat és ezen felül még az önkormányzat is fizetett. Ez idéntől már nem lesz, és ezt én nagyon nagy sikernek tartom, hiszen évi hatmilliót spórolunk vele.
  • Anno a kommunális adót erre is hivatkozva vezették be. Akkor eszerint ezt eltörlitek?
  • Egyelőre nem. Ez szolgál a már említett pályázatokhoz önrészül. Így ez a pénz mindenképpen itt, Felsőpakonyon hasznosul, míg eddig egy szemétszállító cégnek került kifizetésre. Másrészt vannak olyan sürgető feladataink, amelyek nem tűrnek halasztást. Az úgynevezett „legújabb telepen” élők mindennapjait megkeserítő körülményeken változtatni kell. A szennyvíz elvezetésére épített átemelő szivattyúit jelenleg aggregátor működteti napi rendszerességgel, holott hálózati csatlakozással a lakók elkerülhetnék az aggregátor okozta dübörgő kellemetlenségeket. Illetve az útviszonyokat és a közvilágítást is tovább kell javítani. Egyébként a költségvetésünk alakulásának és a pályázati lehetőségeknek függvényében el lehet majd gondolkozni azon, hogy a következő években szükség van-e, és ha igen, milyen összegű kommunális adóra. Ha a pénzügyi helyzetünk megengedi, akár csökkenthetjük azt.
  • A Kövüzzel, vízművel, szennyvíztisztítóval mi a helyzet?
  • Na, ez az egy terület, ahol nem tudok nem beszélni az elmúlt évekről. Elképesztő állapotokat találtunk, ám mivel még tart a jogi egyeztetés, így részleteket egyelőre nem mondhatok. Keressük azt a megoldást, amely Felsőpakony számára megfelelő. Nem egyszerű a helyzetünk, de az utolsó leheletünkig harcolunk a falu érdekeiért. Most már jó esély van arra, hogy úgy rendeződjék az ügy, hogy ne érje kár Felsőpakonyt.
  • Akkor innen folytatjuk legközelebb! Az olvasóinkat pedig arra kérjük, hogy ha olyan közérdekű kérdésük van, amely a falu nyilvánosságára tartozik, írják meg nekünk és mi föltesszük a polgármesterünknek!

(Ecsődi János – Kempf Károly Ignác)


TISZTELT OLVASÓINK!

A 2015. évben egy újonnan megbízott szerkesztőbizottság kezdte el a munkát. A korábban két főre csökkenő létszám már a feladatok ellátását is csak nagy erőfeszítések árán tudta teljesíteni.

Az új Képviselő Testület 2014. december 17-i ülésén úgy döntött, hogy öt főben határozza meg a szerkesztőség létszámát. Így kapott megbízást Potyondi Istvánné Edit, Szalóki Barbara, Végh Béla Antal, Tóth Roland és személyem, Ecsődi János.

Külön köszönettel tartozom mindenkinek azért a bizalomért, amely alapján a szerkesztőség vezetését rám bízták.

A kibővített létszámú szerkesztőség lehetővé teszi, hogy a jövőben szerkezeti és tartalmi vonatkozásban is egy új szellemű újsággal szolgáljuk a helyi nyilvánosság ügyét. Ezt fogja segíteni, hogy nem csak szerkesztői munkák, hanem rovatvezetői feladatok is leosztásra kerültek.

Potyondi Edit az egészségügy – szociális témák, valamint a Mesevár Óvoda képviseletének rovatát vezeti.

Szalóki Barbara rovatához az oktatás és az iskolához kapcsolódó események tartoznak.

Végh Béla Antal a műszaki háttért biztosítja, valamint a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház tevékenységének képviselője.

Tóth Roland a sport rovatot, valamint az ifjúsági és civil szabadidő - sport témakörét képviseli.

A vezető szerkesztőhöz az önkormányzati kapcsolatok, a közéleti és kulturális események témaköre tartozik.

Kedves Olvasóink és Lakótársaink! Kérjük, közreműködésükkel segítsék, és ezzel is tegyék tartalmasabbá, színesebbé az Agora újság megújuló arculatát és célkitűzéseit!

Ecsődi János vezető szerkesztő


Új szerkesztőség bemutató

Szalóki Barbara vagyok, 1978-ban Debrecenben születtem.A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán diplomáztam tanító-informatika szakon. A helyi tantestületnek 2013 szeptembere óta vagyok tagja és második osztályos gyermekeket tanítok. Hobbim a tanulás és tanítás. Nagy öröm számomra, hogy az Agora szerkesztőségének tagja lehetek. Ez nem munka, hanem egy új kihívás az élettől, amelynek igyekszem megfelelni. A számomra legfontosabb területet, az oktatás rovatát képviselem. Izgalommal töltenek el új feladataim. Igyekszem olvasóink elé tárni szülőket, kollégákat, gyermekeket érintő témákat. Szeretném megmutatni az iskola színes világát, élménydús eseményeit, melyek a pedagógusaink és diákjaink szeretetét tükrözik.

EZ NEM LESZ...

Tájékoztató a 2015. február 10-én megtartott képviselő-testületi ülésről

Elsők közt a Mesevár Napköziotthonos Óvoda nyári szünet időszakának meghatározása került elfogadásra, majd a 2015/2016-os évre a beiratkozási időpontokat tárgyalta a testület. Ezután Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának a Kitüntetések adományozásáról és alapításuk rendjéről szóló 8/2003. (IV. 14.) számú rendeletének valamint a helyi nyilvánosság biztosításáról szóló szabályzat módosításáról döntöttek. Megvitatták Papp Norbert képviselő, képviselői és bizottsági tagok tiszteletdíjával kapcsolatos beadványát. A következőkben elfogadásra került Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet-tervezete valamint a 2015. évi munkaterve. Az önkormányzat az Agora helyi újság nyomdai munkájának elvégzésére nyomda kijelöléséről is döntött. A Képviselő-testület jóváhagyta a Felsőpakonyi Szociális és Gyermekvédelmi Központ 2014. évi ellenőrzéséről készült beszámolót. Határozat született Döntöttek örökös sírhely biztosításáról elhunyt Versegi-Molnár Tiborné részére. A testület felhatalmazta a polgármestert jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásához jogszabályban meghatározott eszközök beszerzéséről szóló megállapodás megkötésére. A továbbiakban döntött - telekvásárlás ügyében hozott - határozat visszavonásáról valamint Tamás Péter - önkormányzati tulajdonú telekből földrészlet megvásárlásáról szóló - beadványáról.


Tájékoztatás Mesevár Napköziotthonos Óvoda
2015/2016-os nevelési évre a beiratkozás időpontjairól

2015. április 27. (hétfő) 8-18-ig
2015. április 28. (kedd) 8-16-ig
2015. április 29. (szerda) 8-16-ig

Mesevár Napköziotthonos Óvoda nyári nyitva tartásáról
2015. július 01 - július 10-ig csökkentett létszámmal 1 csoport működik
2015. július 13 - július 31-ig az óvoda zárva tart
Nyitás: 2015. augusztus 3-án hétfőn

Langné Malecz Andrea aljegyző


Tisztelt Ebtulajdonosok, Ebtartók!

Tájékoztatjuk a felsőpakonyi kutyatulajdonosokat, kutyatartókat, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében, a tartás helye szerinti illetékes települési önkormányzat feladata az ebösszeírás elvégzése 3 évente.
Az összeírás célja a jogszabályban előírt ebrendészeti feladatok ellátása és a veszettség elleni járványvédelmi megelőzés.
Felsőpakonyon a 2013-as évben volt ebösszeírás, tehát idén nem szükséges ezt elvégezni. Azonban ha valakinek az elmúlt időszakban új kutyája lett, kérjük, hogy az erre rendszeresített formanyomtatványon bejelenteni szíveskedjen

  • személyesen vagy postai úton a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban (2363 Felsőpakony, Petőfi S. u. 9.), vagy
  • beküldeni a polgarmesteri.hivatal@felsopakony.hu e-mail címre.

Az adatszolgáltatásra szolgáló adatlap letölthető a www.felsopakony.hu honlapról, illetve beszerezhető a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban.

Langné Malecz Andrea
aljegyző


Kormányablak nyílt Gyálon

2015 január 30-án ünnepélyes keretek között átadásra került Pest megye 7. kormányablaka Gyálon az okmányirodában.
Az ünnepélyes eseményen a helyettes államtitkár hangsúlyozta, nélkülözhetetlen a magyar államigazgatás átfogó korszerűsítése és ennek keretében az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. Mint fogalmazott, kiemelt cél, hogy az állampolgárok a lakóhelyükhöz minél közelebb, egyablakos rendszerben intézhessék a hivatalos ügyeiket, egyszerűen, gyorsan és hatékonyan. Palich Etelka elmondta, a kormányablakok, olyan integrált ügyfélszolgálatok, amelyeket bármely állampolgár, bárhol igénybe vehet a hivatalos ügyei intézéséhez. A kormányablakokban jelenleg 265 ügytípus intézhető. A kormányzat arra törekszik, hogy a kormányablakokban intézhető ügyek száma nagyságrendekkel bővüljön, akár kétezernél is több ügykörben lehessen eljárni.
Forrás: kormányhivatal.hu
A jelenleg intézhető ügyek listáját az 515/2014. (XII. 30) kormányrendelet tartalmazza.
Ügyfélfogadás rendje: Hétfőtől-péntekig 8-20-ig
A gyorsabb ügyintézés és a várakozás elkerülése érdekében az 540-977-es telefonszámon vagy a Magyarország.hu-n történt regisztráció után ügyfélkapun keresztül is lehet időpontot foglalni de természetesen előzetes bejelentkezés nélkül is fogadják az ügyfeleket.

Önkormányzat

//1 kép van//

Óvoda


Itt a farsang áll a bál

Február 13-án, pénteken, farsangolt az egész óvoda. Csodaszép jelmezekbe bújtak kicsik és nagyok egyaránt. Ez a nap a mulatságé volt. Rengeteget táncoltunk, vigadtunk, mókáztunk. A szülők jóvoltából sok-sok finomságot is ehettek-ihattak. Ezúton is szeretnénk megköszönni a sütiket, italokat.
Nem maradhatott el a kiszebáb égetés sem. Az idő nekünk kedvezett. Gyönyörűen sütött a nap, igazi tavaszi idővel űztük el a telet.
Bízunk benne, hogy ha már eddig nem mutatta meg magát a tél, ez után már nem fogja.

„Maskarások, bolondok,
Rázzátok a kolompot:
takarodjon el a tél-
Örvendezzen, aki él!”

Gabi óvó néni

VANNAK KÉPEK IS

ÚJSZÜLÖTT:

Szabó Levente Máté - 2015.01.05.


Iskola


„Kisze, kisze villő”

A téltemetés régi népszokását elevenítettük fel február 17-én kedden az alsó tagozatos tanulókkal. A kiszebábjainkkal „kis Herman-kört” tettünk meg, különböző zajkeltő eszközökkel elűzve mindenféle rosszat. A kerengőzést az iskola udvarán télűző rigmusok mondásával folytattuk, miközben tovább sípoltunk, zörögtünk, doboltunk. Ezután a régi szokáshoz híven a bábokat bedobtuk a tűzbe. Reméljük, hogy a tűz lángjai minden bajtól, betegségtől , no és nem utolsó sorban a téltől is megszabadítottak minket.

Sebestyénné Fehérvári Márta


Vár az iskola játszóháza!

Néhány éve, mikor elkezdtük a játszóházat nem gondoltuk, hogy nekünk is milyen jó, hogy már középsős korban megismerhetjük majdani kis tanítványainkat.
Várjuk a következő szombatot, s örülünk, hogy már ismerős kis arcok jöjjenek végig az iskola hosszú folyosóján. Szeretnek futni, mert olyan izgalmas ez a számukra szokatlanul hosszú folyosó.
A tornaterem pedig csodákat rejt, melyet rögtön ki szeretnének próbálni.
A fejlesztő játékok felkészítik őket a majdani testnevelés órákra, a kézműveskedés alatti beszélgetések pedig eloszlatják félelmeiket.
Szüleik és a tanító nénik segítségével elkészülnek az apró kezekben a munkadarabok, melyet kipróbálhatnak, hazavihetnek.
A beiratkozás előtti foglalkozások megmutatják az iskolai életet, a szülőknek szóló tájékoztató alatt pedig hasznos információk segítik a felkészülést.
Tervezett programjaink február 28, március 28 és április 18-án várják a középsős és nagy csoportos gyerekeket és szüleiket.
Gyertek ti is!

A tanító nénik


Maszkabál az iskolában

Az iskola falai közé is elérkezett a farsang, az álarcos mulatság. Fürkésző tekintetek lesték, hogy ki milyen jelmezt ölt fel, ki mivé alakul át. Egy kis időre még mi tanító nénik is átváltozhattunk, s átadhattuk magunkat az önfeledt mókázásnak. Majd mikor megszólalt a zene, percről percre egy másik világba csöppentünk. Dzsepetto szeretni való fabábujának, Pinokkiónak aranyos táncából hirtelen átkerültünk a riói karnevál forgatagába. Majd a sokunk fiatalságát idéző ’80-as évek világa tárult elénk, s a táncparketten limbóztak a „Hungária tagjai”. Rozika néniék kacsatánca egyből eszembe juttatta gyermekkoromat, s a bakelit lemezek világát, akárcsak a kis túrázók csapata az iskolai kirándulásokat. A ’70-es évek Retro Party-ját kitűnően alakították a negyedikesek, s remélem rájöttek, hogy milyen jó zenékre buliztak az akkori fiatalok. Végül, de nem utolsó sorban, mikor már azt hittük, hogy mindezeket nem lehet felülmúlni a vadnyugat világának mégis sikerült. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy jól szórakoztunk. Itt szeretném megköszönni kollégáimnak és diákjainknak ezeket a remek előadásokat!

Szalóki Barbara


Búcsúzunk Jutka néni!

Szomorúan, szinte hihetetlenül álltunk a koporsód mellett, mert sajnos eljöttek érted. Pedig olyan nagyon reméltük, hogy nem indulsz még erre a nagy útra. Úgy tudtuk, jobban vagy, lesz még idő tavasszal látni téged a ház előtt, megkérdezni, hogy vagy.
Nekünk nem változtál. A mindig kedves mosolygós munkatársunk, főnökünk maradsz, akinek volt ideje ránk. Szívünkben őrizzük emlékedet. Pihenj!

Pálné Mórucz Erika


Bábelőadás az iskolában

Iskolánkban, január 15-én Móra Ferenc: A Didergő király című csodálatos bábelőadást nézhették meg az alsó tagozatos gyerekek.
A kétszemélyes társulatból álló színház egy órás játékkal és mókával nyújtott felejthetetlen művészeti élményt tanulóink számára. A gyerekek szemtanúi lehettek egy emberi jellem átváltozásának, megláthatták hogy hogyan lesz a gonosz és mogorva királyból, jószívű és boldog uralkodó. A műsor alatt a gyerekek együtt énekelhettek, örülhettek és szomorkodtak a szereplőkkel. A színművészek játékát vastapssal jutalmazta a közönség.

Pataki Rozália

VAN KÉP IS

Nagy Maci kiállítás a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskolában

Február 2-án az alsó tagozatos tanulók kiállítás megnyitóra voltak hivatalosak. Pataki Rozália ig. helyettes nénitől megtudták, milyen népi hagyománya van a medve „felébredésének”, és az aznapi időjárás megfigyelésének. Aranka néni és az énekkarosok pedig macis énekeket énekeltek. Aztán nagy várakozás volt, mikor mehetnek megnézni a sok-sok macit, amiket Tünde néni a diákházba költöztetett. Én is meglátogattam „ Macis nénit”, azaz Nagyné Pál Tündét, aki megálmodója volt ennek a kiállításnak, és interjút készítettem vele.

  • Soha nem láttam ennyi macit együtt, hogy jutott eszedbe, milyen indíttatás vezetett ennek a kiállításnak a megrendezésében?

Nagyon régen gyűjtöm a macikat, közel 100 maci boldog tulajdonosa vagyok. Már többször szerettem volna megmutatni őket, ezt az időpontot még tavaly Rozika néni javasolta, ilyenkor mindenhol előtérbe kerülnek a macik. Ezért is kértem őt fel, hogy megtartsa a megnyitót.

  • De itt sokkal több maci van, a többit honnan kaptad, ki és kik segítettek?

Igen, sőt, az én gyűjteményem nem is fért már el, otthon is maradt sok macim. Amikor a programot összeállítottam, meghirdettük, nagyon boldog voltam, hogy mindenki örömmel segített, és tervezgetett, milyen új dolgot „csempésszen” be a gyerekek szabadprogramjai közé. A program első lépése a macigyűjtés volt. A gyerekek nagy örömmel adták kölcsön a szeretett kis maci barátaikat, és cserébe egy-egy tombola jegyet kaptak. Segítőim az iskolai dolgozókon kívül a Pillangók Alapítvány tagjai és támogatói, önkéntes segítőiből állt össze.

  • Kik a Pillangók Alapítvány?

Néhány éve alapítottuk, sérült, hátrányos helyzetű embertársaink megsegítésére, életük minőségének jobbá tételére, szabadidejük hasznos eltöltésére törekszünk, társadalmi életünkbe való teljes értékű bekapcsolódásba, mint ez a program is, ahol együtt lehettek programokon, például az agyagmacik készítésénél. A tombola jegyek bevétele teljes egészében a nyaralásra lesz fordítva.

  • Kik segítettek még, és milyen programok voltak?

Annyira jó, mert tényleg úgy érzem, mindenki, akinek elmeséltem a terveinket, és segítséget kértem, azonnal mellénk állt, és segített. Az iskola vezetősége is megszervezte, hogy a macik birtokba vegyék a diákházat egy hétre, sőt, kívánságra, hogy többen láthassák, még a következő héten is nyitva lesz, tehát másfél hétig lehet látogatni a macikat! Minden nap délután volt maci készítés, játék, pénteken pedig zárásként maci csere-berét, vásárt, éneklést, és tombola húzást tartunk. A folyosón a tévében pedig szünetekben maci meséket nézhettek a gyerekek.

  • Láttam, hogy van maci vendégkönyvetek is. Ez nagyon új dolog volt, írtak-e bele?

Igen, hagyományteremtés is volt az első maci kiállítás, szeretnénk még sok-sok évig mindig több és több macit kiállítani. Ezért szerettük volna, ha már erről írásos emlék is marad. Szerencsére délutánonként családok is voltak a kiállításon, először nehéz volt, aztán már volt, aki kérdezte, hogy írhat-e. Másokat bíztatni kellett erre. Volt természetesen olyan látogató, aki nem írt, de annak is tetszett. Általában a helyszínekről írtak, ami nekik tetszett a legjobban.

  • Milyen helyszínek voltak?

A macikat különböző élethelyzetekbe helyeztük, összesen 11 helyszínen fért csak el a több mint 300 maci, - ebből is többet szeretnénk jövőre- volt játszótér, iroda, divatház, kézműves egyedi macik, pizzázó, macigyár, maciszoba, macipihenő, szülőszoba újszülött ikrekkel, macimúzeum, és maci esküvő, anyakönyvvezetővel. Az utolsó három helyszín volt a legnépszerűbb!

  • Köszönöm szépen a válaszokat! Én is köszönöm, és mindazoknak, akik önzetlenül mellénk álltak, és igazi macis hétté varázsolták a gyerekeknek ezt a hetet.

Szalóki Barbara

VANNAK FOTÓK IS

Katolikus


Kérjük, támogassa adója civil szervezeteknek adható 1%-ával a Felsőpakonyi Katolikus Karitászt
a Gyáli Keresztény Nevelésért Alapítványon keresztül:

Gyáli Keresztény Nevelésért Alapítvány
számlaszám: 18663444-1-13


Egy az érték!

Az újszövetségi Szentírás tanúsága szerint Jézus Krisztus az emberré lett Isten, aki megszólítja az embereket, parancsokat és ígéreteket ad nekik. Két fő parancsa, az Isten szeretete és a felebarát szeretete szorosan összetartozik. Isten minden embert szeret, Jézus parancsa pedig az Isten szeretetén alapszik, és minden emberre kiterjed. Bármilyen néphez vagy nemzethez tartozót magában foglal, hiszen mindenki felebarátunk, aki életutunkat keresztezi és segítségre van szüksége.

A Biblia értékrendjében minden érték közül a legnagyobb a szeretet, ez formál közösséggé bennünket.

„Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.” (1Kor 13,2)

Hitéleti szolgálatunkkal, karitatív segítségnyújtással és egyéb szociális tevékenységünkkel is rászoruló embertársaink mellett állunk.

Kérjük, támogassa adója egyházi 1%-val a Magyar Katolikus Egyház szolgálatát!

Technikai szám: 0011


Hitoktatási módszertan

Legutóbb 2013-ban írtam a hitoktatásról. Akkor mintegy számot vetettem azzal, hogy milyen volt a hitoktatási múltam. Mennyit taníthattam addigi papi életemben iskolában. Nem sok, de voltak évek, amikor egyáltalán nem tanítottam iskolában. Ez sajnos Budapesten történt, Wekerlei káplán koromban. Igazából a püspök városban, Vácott sem volt számomra iskolai hittan, de akkoriban egyben verőcei hitoktató is voltam, így azok az évek nem teltek el iskola közelsége nélkül.
Mindig szerettem tanítani, és mindig szerettem az iskolát. Akkor is, ha kevesen voltak a hittanosok, a jelenlétünk eleve apostoli kihívás volt. Azt túlzás nélkül állíthatom, hogy mindig mindenütt büszkék lehettünk a hittanosokra. Az iskola legjobb tanulói, leginkább közösségi szellemű gyermekei voltak. Ez ma is így van hála istennek. Mostanában már úgy vagyok jelen az iskolai ünnepeken, hogy szót kérek és szót kapok. Azonban akkor is sokszor ott voltam az évnyitókon évzárókon, amikor még nem kaptam szót. Ilyenkor mindig büszkeség töltött el, ha egy-egy hittanos dicséretben részesült.
Nem szaporítom a szót, hiszen a módszertanról való beszámolót ígérem a cikkem cimében. Ma már sokkal jobb a helyzet, mint akkor amikor csupán a termet biztosította az iskola, és például tilos volt diafilmet vetíteni a gyermekeknek. Régebben sokszor majdnem 40 fős csoport is volt. 40 fő volt a limit, csak ezen a létszámon felül lehetett csoportot bontani. Ma már kisebb létszámok is önálló csoportként működhetnek. Terem azonban nem minden iskolában van. Nem az iskolán múlik. Hála Istennek az iskolákban délután komoly zeneoktatás működik. Ahhoz pedig terem kell zongorával stb. Övék az elsőbbség. Nekünk az iskolához csatlakozóan nem tudnak több helyen termet biztosítani. Taníthatnánk teremben késő délután. Erre viszont nem hozzák vissza a gyerekeket. Gyál például nem kis falu, kockázatos a kisebb gyermekeket egyedül hagyni a hazamenetel közben. Így a hitoktatónak marad egy félreesőbb folyosó rész. A délutáni szakkörösök is erre a megoldásra szorulnak több esetben. Így érthető, hogy én az iskola táblát is magammal hordom. Adhattam volna ezt a címet is a cikkemnek. De ez igazságtalan és bántó lenne, mert más oka is van annak, hogy így csinálom. Ugyanis olyan módszert dolgoztam ki, hogy bárhol, például egy család látogatás alkalmával is be tudjam mutatni a módszeremet.
A módszerem az audió, vizuális, motorikus módszer. Vagyis a tanuló lássa, hallja, cselekedje a témát. A technikai eszközök nagy létszámnál elengedhetetlenek, például régebben egy irásvetítő, vagy manapság projektor. Kis létszámnál azonban egyszerűbbé teszi a dolgot a rajzban elkészített szemlélető eszköz. A hallás élményéhez ott ugyancsak kis létszámnál elég egy marokban elférő diktafon. A cselekvéshez pedig a fegyelmet kell megtartani, hogy míg néhány gyerek bemutat egy bibliai jelenetet, a többiek csendben figyeljenek.
Az írott sajtóban a képi szemléletéseket tudom jobban bemutatni. A hangzó élmények leginkább zenei felvételek. Arra is nagyon jó a diktafon, hogy egy egy csoport feleleteit felvegyem azzal a szándékkal, hogy a szülőknek is megmutathassam. Ilyenkor a gyerekek mindig összeszedik magukat. Most már csak fényképeket szeretnék mellékelni. A fényképek a táblás táskámról és az összefoglaló táblázatról szólnak. Az összefogaló táblázat az állandó ismétlésekhez, és az ezáltal megvalósítható feleltetésekhez szükséges. A felelésben mindig mindenki részt kell, hogy vegyen. Pontokkal jegyezzük a feleléseket és körfelelések vannak. Ha valaki nem tudja a választ, akkor a következő felelel, ő pedig kimarad.
Összefoglalva, inden órára van.
Képes történet. Ez újságcikkekből kirakott képekből áll. A képek tetszés szerinti sorrendben elhelyezhetők a táblán, így jó fantáziával bármelyik tanuló újabb történetet találhat ki. Ez életszerű és megmozgatja a gyermek fantáziáját. A mondanivalója egy kicsit önvallomás is, hiszen a belső gondolatait vetíti kívülre.
Olvasott történet. Újságcikk, könyv részelet stb.
Zenélés. Az interneről diktafonra felvett zene. Szoktam kis szintetizátorral, vagy furulyával segíteni az éneklést. A szöveget elkészitem fénymásolva mindenkinek. A SZVU énekeket A3-as nagyságban felnagyítva szoktam a táblára tenni. 10-15 gyermek ezt is jól látja.
Az új lecke magyarázata a hittankönyből párhuzamosan az óravázlat írásával. Az óravázlatot többször előkészítem egy képeslap nagyságú papiron és ezt beragasztoma füzetbe. Így nem telik el sok idő az írással. Több és jobb minőségben kerül a füzetbe, mint a sokszor rossz minőségű gyermek irás.
Az összefogaló táblázatok alapján a régi leckék ismétlése és pontok gyűjtése.

Tisztelettel Hefler Gábor plébános hitoktató


Ha itt lettél volna!

Mozgalmasan kezdődött az év első hónapja. Házszenteléseket tartottunk január 11-én. Köszönjük Gábor atya és Roland atya készséges munkáját. Az év első Egyháztanács ülése január 17-én volt, melynek keretén belül értékeltük a 2014 -es év hitéletét, gazdasági munkáit és a szép zarándok utainkat, templomunk 20-éves jubileumát.

Javaslatot tettünk a 2015 év feladataira, programok szervezésére, hitélettel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztunk. Új Egyháztanács taggá választásra két munkatársunkat terjesztettük elő. Fő feladataink közzé tartozik a beázás helyreállítása, az Eötvös utcai járda felújitása. Utcaapostoli munkára jelöltük Rusz Attila és Klacskó József munkatársunkat, nagyon szép feladatot vállaltak. Javaslatot terjesztettek elő a szentmisék időpontjának változására is.

Január 31-én immár negyedik alkalommal szerveztük meg a KATOLIKUS FARSANGI BATYUS-BÁLT. A könyvtár nagyterme zsúfolásig telt, olyan sokan voltak a résztvevők. Köszönet Nagy János polgármester úrnak, hogy elfogadta meghivásunkat és megtisztelte az összejövetelt kedves feleségével együtt. Az összejövetel nyitó műsorát a MESEVÁR ÓVODA kis óvodásai nyitották meg. Szépen felkészített műsorral ajándékoztak meg bennünket. Köszönet Bánki Erzsike és Szabóné Farkas Anita óvónéniknek az áldozatos munkáért, és Kalas Eszternek a felajánlott festményért. A jó hangulatot tetézte, hogy néhány kedves felnőtt is jelmezt öltött. Sok szép, ötletes jelmezben gyönyörködhettünk. Az első helyezettek lettek a „Cseresznyék-kukaccal”. Köszönjük a rengeteg házi készítésű süteményt, egy apróság sem maradt éhen. A kisebbek, miután kitáncolták, ugrálták magukat, estefelé hazamentek, az idősebbek, felnőttek meg ropták a táncot amíg bírták, remek hangulatban. Farsangi bálunkat a nagy sikerre tekintettel jövőre is mindenképpen megrendezzük!

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án, vasárnap, gyertyaszentelést tartottunk a templomban. Lassan véget ér a farsangi mulatságok ideje. Február 18-án HAMVAZÓ SZERDA - kezdetét veszi a nagyböjti idő. Kötelező böjti nap minden katolikus hívő számára. A mise időpontja a nagyböjti idővel február 22-től változik. Vasárnaponként reggel 8 óra 30 perckor kezdődik a szentmise. Reméljük, a résztvevők számát nem befolyásolja az időpont változás. Munkatársaim szórólappal is tájékoztatják a lakosságot. Készüljünk a szent 40 napos bűnbánati időben a legnagyobb keresztény ünnepre, Krisztusunk feltámadására.

Zarándokutak előrejelzése: Külföldi zarándok út - RÓMA, július 06-tól-10-ig. Első belföldi zarándoklatunk időpontja és helye a következő: PETŐFISZÁLLÁS-SZENTKÚT március 22-én. A következőkről mindig időben tájékoztatjuk a kedves érdeklődöket.

A zarándokutakkal kapcsolatos kérdésekre szívesen állok rendelkezésére minden kedves érdeklődőnek.

Berencsi Gézáné
Egyháztanács világi elnök

VANNAK KÉPEK IS

Református


Újévi koncert a református templomban

Az idén sem maradt el a református templomban - a már hagyományossá vált - Újévi koncert, belépőjegy nélkül.
Ezúttal január 11-én a Kispesti Zeneiskolából Gábor Erzsébet tanárnő és növendékei örvendeztették meg a hallgatóságot.
Vizi János lelkipásztor a helybeli református gyülekezet, mint házigazda nevében köszöntötte a kedves megjelenteket, mind a műsort adó diákokat, mind a hallgatóságot, majd a Bibliából felolvasta az ide illő Istent különféle hangszerekkel is dicsőítő 150. zsoltárt.
A tanulók korcsoportonként adták elő műsorukat, mutatták meg tudásukat és voltak egyéni produkciók is.
A műsor témaválasztása nagyon találó és egyben sikeres volt, bevezetőként elhangzott Gábor Erzsébet tanárnő vezetésével:

  • A hajnali harangszónak… - Újévi köszöntő
  • Boldog új esztendőt adjon az Úr Isten - Dunántúli népdal
  • Adjon Isten minden jót - Gryllus Dániel

E szép és lelket melengető dallamok után egyéni és csoportos műsorszámok következtek. Az előadott darabok szerzői széles skálát öleltek fel, csak néhányat a sok közül: francia pásztordal, Weöres Sándor-Dinnyés József: Magyar etűd, katalán tradicionális dallam…

A „Kicsik” kamara csoportja is nagyon népszerű műsort adott elő:

  • a tanárnőtől Gábor Erzsébettől az Őszi utazást,
  • Vangelis-től pedig A paradicsom meghódítását.

Egyéni produkciókkal kedveskedett a hallgatóságnak: Csipak Szófia, Vidra Krisztina Lili, Bizey Dániel, Gaudi-Nagy Bálint, Gelencsér Tamás és Sulija Mátyás, nagy sikerrel.

Végezetül külön műsorszámot adott elő a „Hat húron pendülünk” gitár együttes, melynek befejező száma - a helyszínhez illően - Gryllus Vilmos Zsoltár című darabja volt.
A szép számú közönség meghatottan és örömmel, nagy tapssal jutalmazta az előadók produkcióit.
Ezúttal is külön köszönet illeti Gábor Erzsébet tanárnőt, aki a tanulókat betanította és vezényelte a műsor folyamán, külön fizetség nélkül.
Végül Vizi János lelkipásztor köszönő és buzdító szavai hangzottak el.
Gyülekezetünk tagjai finom házi süteménnyel kínálták meg a „zenész palántákat”.
Akik jelen voltak, örömmel nyugtázták, hogy érdemes volt eljönni, és továbbítani fogják mások számára, akik most nem tudtak jelen lenni azt az üzenetet, hogy ilyen alkalmat nem szabad „kihagyni”.

Kalas Béláné

1 DB FOTÓ VAN

MEGHÍVÓ

ALIANSZ IMAHÉT a Református Gyülekezetben
A hét témája: Az ÚR JÉZUS IMÁDSÁGA: MI ATYÁNK
A Felsőpakonyi Református Templomban 2015. februárár 23-27-ig esténként 18 órakor szólal meg Isten Igéje, minden alkalommal más vendég igehirdető által. A pénteki záró alkalom végén úrvacsorával zárjuk a lelki részét e hétnek. Utána pedig állófogadásos, rövid szeretetvendégség lesz egy pohár meleg tea, szendvics, és néhány falat sós és édes sütemény mellett. Minél többen hoznak sütit, annál több jut mindenkinek.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!


Könyvtár


Emlékeztető a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház könyvtárhasználati szabályzatából:

6. … kölcsönözhető 3 hét időtartamra, amely szükség esetén meghosszabbítható újabb 3 hétre. Az olvasó a kölcsönzési határidő lejárta előtt kérheti a kölcsönzési idő meghosszabbítását egy alkalommal újabb három hétre, ha időközben a könyvet más olvasó nem kérte. Ha a könyvet kérték, vagy előjegyezték a könyv kölcsönzési határideje nem hosszabbítható meg. Egyes könyvek kölcsönzési határideje - indokolt esetben - 3 hétnél rövidebb is lehet.
7. Ha az olvasó a kölcsönzési határidő lejártakor nem adja vissza a könyvet és a kölcsönzési határidő meghosszabbítását sem kéri, köteles késedelmi díjat fizetni, ami 10 Ft/nap…


A Magyar Kultúra Napja 2015.

„A nagy gyönyörűségek a szép művek szemléletéből származnak”
(Demokritos 41/51. I.)


2015 január 23-án, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó ünnepség kiemelkedő eseménye volt Fegyó Béla festőművész gyűjteményes kiállítása a felsőpakonyi Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház nagytermében. Végh Béla Antalnak az ünnepet méltató megnyitója után, a Kodály Zoltán Zeneiskola kis tanítványainak műsora következett Polgár Aranka közreműködésével, és a helyi óvoda Napraforgó csoportjának fellépte, Potyondi Istvánné (Edit óvónéni) vezetésével. A műsorok után Szigeti Márta festőművész a felsőpakonyi Képzőművész Kör vezetője ismertette a kiállító művész életútját, s mint régi tanítványa, műveinek, festői stílusának jó ismerője, a kiállított művek szakmai elemzését, interpretációját is elvégezte.

Fegyó Béla Ráckevén született 1943 november 27 - én, abban a városkában, amelyet az elhunyt Losonci Miklós művészettörténész úgy jellemez a Hevesi Naplóban közel egy évtizeddel ezelőtt megjelent a „Városi Képtár Ráckevén” című írásában, hogy: „Ráckeve összetett mágnes. Vonz európai értékű, Mátyás korabeli gótikus görögkeleti templomával, a Savoyai-kastély barokk pompájával, Lucas Hildebrandt remekművével, a Wahner János tervezte, Bauhaus szellemiségű Ady Endre Gimnázium épületével, a benne honos első magyar iskolai képzőművészeti gyűjteményével, az Ady Galéria 100 műtárgyával, vonz nemcsak az Árpád-szoborral, Sebestyén Arthúr hídvámjával, hanem Velence hangulatú vízpartjával, az Angyali és Kerekzátony szigetekkel, a Duna ringó csöndjével, a fűzfasorral hintett piaccal”
Itt határozta el, még egészen fiatalon Fegyó Béla, hogy festő lesz és ezt a fiatalkori álmot makacs kitartással, évtizedeken áttartó lankadatlan erőfeszítéssel el is érte. Gyermekként, amikor még általános iskolába járt, egy kiváló rajztanár tanította, Dávid Margit. Ő figyelt fel a fiatal fiú tehetségére és bíztatta, hogy csak rajzoljon, fessen. Egy nyári vakáció alkalmából ismerkedett meg az akkor szintén fiatal Bráda Tiborral, azzal a Munkácsy-díjas festőművésszel, aki akkor a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumba járt. Az első igazi szakmai fogásokat tőle tanulta és tőle fertőződött meg igazán a festészet iránti vonzalommal. A ráckevei Ady Endre Gimnáziumban töltött évei alatt is szorgalmasan dolgozott. Itt is érettségizett, és érettségi után egy évig itt a Csepeli Autógyárban dolgozott a lemezlakatos műhelyben, majd felvételt nyert először a Budai Tanítóképző Főiskolára, majd annak elvégzése után a Szegedi Tanárképző Főiskolára. Mindezek után következett a. Képzőművészeti Főiskola, ahol tanulmányait 1974 - ben fejezte be. Mesterei Veres László és Patay László voltak.
Fegyó Béla festőművészként, pedagógusként egyaránt elhívatottan, mélységes hittel tanította ember és természetszeretetre, az arra fogékony tanítványait és közben mély mondanivalójú, kifinomult technikával kivitelezett, csodálatos művészi kvalitást bizonyító képeket alkotott meg. Tájképei, amelyek az általa olyan nagyon szeretett Ráckevét ölelő Duna-ág rejtett öbleit, titokzatos nádasait, pihenő csónakjait örökítik meg, pasztellszínekkel megfestett varázslatok. A virágcsendéletek, a színek sokféleségét, a megfestett szirmok selymességét egyaránt visszaadják, s a hozzájuk rendelt rekvizitumok (vázák, teáskanna, terítő stb.) a harmóniát erősítik. Az emberábrázolás képei elgondolkoztatják a szemlélőt, és mélységes humanizmusukkal, empátiájukkal hatnak (pl. Az ő szegénysége, a mi szégyenünk). Az elvesztett testvért ábrázoló képe, amely egy lágyabb megfogalmazás egy gondolkodó, álmodozó emberről. Róla, Fegyó Jánosról, a helytörténészről, és Fegyó Béláról, a művészről írja Szále László a Ráckevei Újságban 2004-ben, hogy:”… van egy testvérpár, egyikük Ráckeve gazdasági, politikai és társadalmi történetét írta meg, a másik érzelmi és látványtörténetét festette meg. Azt hiszem Skaricza Máté óta senki sem tett többet Ráckeve identitásának megőrzéséért, mint a Fegyó testvérek”.
Szép és tanulságos kiállítást láthatott az, aki eljött. Köszönet érte a kiállító művésznek, és mindazoknak akik létrejöttében segédkeztek.


Varga Imre Lajos

VANNAK FOTÓK IS

E. Labiche: Ilyen a világ

Azoknak az embereknek, akik megtisztelték jelenlétükkel a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban február első napjának délutánján színre kerülő Labiche darab sodró lendületű, vidám előadását, maradandó élményben volt részük. A gyáli Kaleidoszkóp Szinház elhozta hozzánk ezt a könnyed hangvételű színdarabot, amelyet Eugene Labiche a XIX század Franciaországának elismert színpadi írója alkotott. A darab, kissé fejreállítja azt a megrögzött köznapi vélekedést, hogy az igazság és hamisság harcában mindig az igazmondásnak kell győzni. Itt a tanulság az, hogy a néha szükségszerű hazugság több ember boldogságát szolgálja, mint az őszinte, nyílt igazság kimondása. Hat remek amatőr színjátszó közvetítette ezt a vitatható mondanivalót, professzionális szereplőkhöz mérhető szinten. A főszereplő Chiffonet (Kárpáti Balázs), hihetően formálta meg az embergyűlölő, morc agglegényt, akit híven szolgál, bár nem mindig egyetértéssel Prunette (Nagy Veronika), aki minden hűsége ellenére ott csapja be bávatag gazdáját, ahol csak tudja. Machavoine (Szélyes Mónika), a darab másik főszereplője briliáns alakítást nyújt az igazság bajnokának szerepében, aki végül, hogy elnyerje imádottjának, Prunette-nek kezét és szerelmét, feladja elveit és hasonlóvá válik mindazokhoz, akik a hamisságot az igazságnál fontosabbnak tartják.
Coquenard (Kékesi Tibor), Coquenardné (Dobó Ivett) és a Pincér fiú (Hegyesi Richárd) játéka a helyzetkomikumok kimeríthetetlen forrása. Az általuk teremtett félreérthető helyzetek remekül bonyolítják cselekményt. A darabot Farkas Évi színművész rendezte, a tőle megszokott igényességgel és precizitással. A jelenlevő közönség hosszantartó tapssal, a Ház vezetése nevében Végh Béla Antal és a Nyugdíjas Klub részéről Lőrentei Erzsébet klubvezető egy-egy csokor virággal köszönte meg az előadást. Mi pedig reméljük, sokszor lesz még részünk az általuk nyújtott színházi élményekben.

Varga Imre Lajos

FOTÓK IS VANNAK

Civil


Köszönetnyilvánítás

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik mély fájdalmunkban velünk éreztek unokánk elvesztése miatt.
Köszönjük azoknak akik hivatalosan vagy magánszemélyként ott voltak a temetésen, és segítettek gyászunkban.

id. Pekker György és családja


ÚJ ÉVET KEZDTÜNK A FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLETBEN

Január 17-én évnyitó egyesületi közgyűléssel köszöntöttük egymást és az előttünk álló feladatokat a Szabó Magda Közösségi Házban. Lezártuk az elmúlt évet, beszámolva az elvégzett munkáinkról, de a hátramaradottakról is, tanulságaival együtt.

Elszomorító, hogy milyen kevesen vagyunk. Ráadásul egyre kevesebben, mert az idő bennünket sem kímélt. Az elmúlt tíz év bizony bántó nyomokat hagyott rajtunk is az időskori betegségekkel, gondokkal, és sajnos, elvesztettük néhány jó barátunkat, társunkat is. Pedig tele vagyunk ötletekkel, hittel, tettrekészséggel és nagyon szeretnénk megszolgálni a nevünket! Valóban szolgálni szeretnénk azzal a tudással, azokkal a gondolatokkal, amivel gazdagabbá tehetnénk községünk életét, mindennapjait. Sokat láttunk, átéltünk, lenne mit átadnunk az utánunk jövőknek, ha másért nem, hát tanulságul.

2015 programját ennek szellemében állítottuk össze. De nagyon hiányoznak a fiatal, okos fejek és kezek, akik velünk együtt, egymást segítve és kiegészítve csatasorba állnak! Milyen nagyszerű volt együtt szorgoskodni decemberben a Mindenki Karácsonyfájánál a Tóth családdal! Apa és fiú: Jani és Matyi órákkal rövidítette le az időt fiatal mozgékonyságukkal! Zsazsa a friss szemléletével! Oláh Ica a céltudatosságával és gyakorlati gondolkodásával! Nevetve, vidáman végezhettük munkánkat velük együtt, mint egykoron a járdák és a park építését azokkal, akik a feladathoz felnőve mellénk álltak! Kicsik és nagyok egyaránt!

Idén tavasszal elkezdhetjük a PAKONY EMLÉKMŰ alapozási munkáit. Még hiányzik hozzá jócskán a rávalókból, de talán az ÁPRILIS 18-RA TERVEZETT TAVASZKÖSZÖNTŐ BÁL MEGRENDEZÉSE segít , ha Önök is segítenek! A Húsvét utáni jótékonysági bál hozzájárulásával talán közelebb leszünk a megvalósuláshoz. (Nyárra pedig igazi, felvonulásos, utcabálos Arató Ünnepet szeretnénk! Mert Pakonyon, annak idején ez is volt. Itt az ideje, hogy felelevenítsük!)

Költségvetésünk szerint, ha a szakmunkákból csak a legszükségesebbeket adjuk ki, ha a munka és szállítások nagyrészét mi végezzük el és az Önkormányzat is segít, kétmillió forintból megvalósítható az emlékoszlop! Magasan, szépen, a távolból is kifehérlő karcsúságával hirdetve: nem felejtünk! Ugye, lesznek megint, akik mellénk állnak? Akiknek fontos az emlékezet és a tisztelet? Akik szívesen tesznek érte, hogy az a Pakony - ami csakis azért maradhatott fönn az idők felszínén, mert mindig voltak, akik egymásra is figyeltek, s ha úgy hozta a sors kalákában dolgoztak egymásért, templomért, iskoláért, járdákért -, az a Pakony ne tűnjön el! Az a szellem ne vesszen ki! Legyenek vidám, szorgos, egymásra figyelő építők, akik nélkül nincs falu, nincs otthon, nincs ország, nincs haza.

Tervezzük a TANÖSVÉNYT is, ami hozzá vezet. Remélem, hogy az iskolával összefogva olyasmit hozhatunk létre, amire büszkék lehetünk: valódi történelmét teremthetjük meg Felsőpakonynak! Csak súgva mondom: reméljük, a Monori Erdőgazdasággal is szót érthetünk, s a temetőhöz vezető út siralmas állapota is megváltozhat egyszer!

Szeretnénk kialakítani Felsőpakony főútvonala mentén közösségi tereket, amelyek szebbé, kulturáltabbá tehetik a mi szűkebb hazánkat! Ahol pihenőpark ad árnyat kis- és nagymamáknak, szánkózó dombot emelhetünk a csemetéinknek, amíg juthat végre Faluházra is! Szobor hirdethetné 800 éves fennállásunkat! A Piactér is gondoskodásra, valódi kialakításra, hasznosításra vár!

Hiszen, valójában csakis ez a kis hely a miénk a nagyvilágból! Ez ölel körül bennünket, ez búcsúzik tőlünk és fogad vissza naponta! És olyanná lesz, amilyenné mi tesszük! Mi, egyszerű, itt élő emberek, akik - ha nem zárkózunk be csigaházunkba és megnyitjuk a szívünket a többiek felé – nagyszerű dolgokat hozhatunk létre! Csak ezt nem szabad elfelejtenünk!

Még 2014-ben csatlakoztunk Fehér Anna, gyöngyfűző népi iparművész társunkhoz, aki pályázatot adva be kulturális témában”Tüdős Klára” KÉZIMUNKA KLUB és „Márk Gergely(világhírű rózsatermesztőnk volt, akinek sok gyönyörű rózsakiállításán dolgozhattam!) KISGAZDÁSZ KLUB LÉTREHOZÁSÁT szorgalmazza elsősorban fiatalok részére. Milyen nagyszerű lenne, ha valóra válhatna mindez, hasznos és szép elfoglaltságot, tudást nyújtva gyermekeinknek, akiket kertszerető és építő hazai kezek irányítanak! (Lehet, ez álom, de az álmok is valóra válhatnak, ha akarják!)

Nem halogathatjuk tovább, a Mártírok Emlékparkját fel kell újítanunk festéssel, impregnálással. Szeretnénk újabb emléktáblával gyarapítani, a hősi halált haltak, a megkínzottak és az elhurcoltak emlékezetére, a holokauszt áldozatainak tiszteletére. Ne higgyük, hogy Pakony mentes volt ezektől a szenvedésektől! Sok család tudna mesélni szüleik, nagyszüleik áldozatáról, megkínoztatásáról, veszteségéről! Eljött az ideje, hogy beszéljünk róla, hogy emlékezzünk rájuk! Éppen ezért szeretném elkezdeni a családjárást is: összegyűjteni az emlékeket! Már így is falba verem a fejem, hogy elkéstem! Elvesztettük egyik nagyon kedves, nagyon fontos emlékezőnket Fíeder Marika személyében, aki, mint fiatal (és gyönyörű!) postása a falunak, mindenkit jól ismert az akkori Pakonyon. Beszéltük telefonon, hogy segít és mesél. De elment. Nincs többé nekünk. Talán a Jóistennek mesél tovább a homokos, pipacsszegélyezte tanyai szekérutakról, a Hétsor szilvafáiról, a búzavirágos, konkolyos, szőke rozstáblákról, haragvó, nagyhangú pulikutyákról.

Nagyon sok mindent szeretnénk! Támogatjuk az Önkormányzat, iskoláink, óvodánk, egyházaink és a többi civil szervezet munkáját, és azon leszünk, hogy egymást erősítve többre jussunk! Gondolataikkal, elképzeléseikkel Önök is keressenek bennünket! Minden jó ötletre vevők vagyunk. Minden segítő kezet elfogadunk. Minden jó szót megköszönünk.( 06 20 333 3986/Durkó Éva!)

Szeretettel várunk mindenkit a körünkbe! Hálásak vagyunk minden fillérért, sok kicsi sokra megy!

Támogatójegyeink megvásárlásával, megajánlott 1 % adójuk felajánlásával is közelebb kerülhetünk közös terveink megvalósulásához!

18699337-1-13 adószámon a FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET köszöni a támogatást!

Durkó Éva/FJE


Darumadár Nyugdíjas Klub januárja röviden

Január 3-án máris gyönyörű kulturális programmal kezdődött az év az Erkel Színházban a bérletesek a Varázsfuvola c. előadást nézték meg, káprázatos volt, mindenkinek tetszett.
Január 8-án 15 órától vezetőségi, 16 órától énekkari próba, 17 órától klubnap volt, ahol értékeltük a 2014-es év záróbuliját, s jókat beszélgettünk az otthon töltött év-végéről, a Szilveszteri tűzijátékról, amely sok embernek – az állatai miatt – nem tetszett. Azonban sok fiatalt örömmel töltött el a lehetőség, a tűzijáték varázsa, csillogása.
S máris január 15, ahol beadtuk az Erzsébet-programra való jelentkezésünket. 16 órakor énekkari próba volt, majd a klubnapon új felvételisünk Kádár Rozália bemutatkozott.
Január 22-én énekkari próba, majd 17 órától klubnap volt, ahol megemlékeztünk a Magyar kultúra napjáról. Siska János új belépőnk koccintással pecsételte meg a tagságot.
Január 23-án a klubban Fegyó Béla festőművész kiállításán sok klubtagunk jelent meg és csodálta a szebbnél szebb műveket.
Január 29-én énekkar, majd klubnap volt, amely csevegősre sikeredett és a január 30-án, pénteken Kecskemétre induló fürdőzésről szólt. Azért, hogy a busz tele legyen, a gyáli Őszidő Nyugdíjas Klubból is beszerveztünk barátokat.
Január 30-n a kecskeméti fürdés nagyon jól sikerült. A jó víztől kellemesen elfáradva értünk haza.
Február 1-jén a gyáli Kaleidoszkóp Színpad vendégszereplését a közösségi házban sok klubtagunk élvezettel nézte meg. A kedves előadást köszönjük! Azt is, hogy helybe hozták a kultúrát, s aki nem tud eljutni az operába, operettbe, stb. az is megtekinthet egy ilyen színvonalas előadást.
Február 5-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt, ahol Lőrentei Erzsike ismertette a februári programot, majd ismét 2 fővel bővült társaságunk. Farkas Ferenc és neje Zsuzsika léptek be hozzánk. A klubnap végén átmentünk az iskolába a „Maci kiállítás”-t megnézni. Nagyné Pál Tünde álmodta meg és készítette el a gyerekekkel közösen. Varázslatosan szép tizenkét életképet láthattunk, számtalan aranyos macikákkal.
Gyorsan telnek az aránylag enyhe téli napok, már a néhány szép napos idő ki-ki csalogatja az embert a kertbe, de csak óvatosan!

Kovácsné Németh Ilona


POLGÁRŐRSÉG

Reméljük, hogy az idei évben még kevesebb rendkívüli esemény teszi szükségessé közreműködésünket. Természetesen feladatunk nem merül ki a bűnmegelőzésben. Alapvető kötelességünknek tekintjük a segítségnyújtást a felmerülő, váratlan élethelyzetekben. Januárban is volt rá példa, hogy bajba jutott rászorulóról gondoskodtunk.

Kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek egymásra! Minden bejelentést, észrevételt köszönünk.
Telefonszámunk: 06/20-382-90-11
Tanácsok:
Annak érdekében, hogy településünk továbbra se legyen trükkös tolvajok, bűnözők célpontja, sokat tehet a lakosság is.

Ne engedjenek be idegeneket a házukba!
Ha beengednek idegent, akkor tegyék, amikor nem egyedül tartózkodnak otthon!
Ne tartsanak otthon jelentősebb készpénzt. Értékeiket ne tartsák szem előtt!
Ha otthon vannak, akkor is tartsák zárva a lakásajtót, kertkaput!
Figyeljék meg a gyanús, idegen látogatót, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk típusát, rendszámát.

Fentiekre nem csak az idős és egyedülállók figyelmét szeretnénk felhívni, kérjük beszélgessenek el ismerőseikkel, rokonaikkal az esetleges veszélyhelyzet lehetőségéről, megelőzéséről és a szükséges segítségkérés formáiról!

Köszönet minden segítségért, támogatásért:
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Köszönjük, ha adója 1%-ával támogatja működésünket!
Adószámunk: 18028111-1-13

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


Talán még nem késő

Köszönetünket fejezzük ki a családunk tagjainak, akik nagy meglepetéssel gondoltak az 50 éves házassági évfordulónkra. Nagyon-nagy szeretettel és meglepetéssel, hisz ott volt egy élő testvérem, keresztfiam és párja. Négy unokánk, leányom, párja, fiam és menyem.

Tóth mama és papa


Kedves Felsőpakonyiak!

Kicsit megkésve, de szeretnénk megint beszámolni róla, hogy az immár hagyományossá vált Attila utca napot idén is megtartottuk.

Akik még nem hallottak erről a kezdeményezésünkről, röviden: Az Attila utca egy „új” lakópark volt amikor ideköltöztünk, és szerettük volna megismerni egymást, amire ebben a rohanó világban csak futólag, vagy még úgy sem volt lehetőségünk. Mindenki eljárt dolgozni, és, ha hazaért, örült, ha az otthoni teendőit elintézte, ismerkedésre nem nagyon volt idő. Az első ilyen Attila utca napunk olyan jól sikerült, hogy elhatároztuk, hogy ebből hagyományt teremtünk.
A kivitelezés egyszerűen zajlott, minden lakó kapott egy meghívót az eseményről. Kitettünk egy kerti asztalt az utca egyik oldalára, és mindenki azt hozott, amit tudott, teát, forralt bort, süteményt stb.
Most már a 9. ilyen összejövetelünk volt, és mint mindig, most is nagyon jól sikerült.
Kicsit izgultunk az idő miatt, mert előző napokon és még aznap délelőtt is esett az eső, de szerencsére délutánra elállt, így nem volt már ez sem akadálya annak, hogy egy jót beszélgessünk, barátkozzunk az új lakókkal stb.
A szél ugyan fújt rendesen, néha úgy mentettük meg a sok finomságot az asztalról, ami olyan volt, mint egy terülj asztalkám, ahogy fogytak volna a finomságok, mindig jöttek újabbak, akik megint más ínyencséget hoztak.
Elmondhatjuk, hogy az idei Attila utca napi megemlékezésünk is éppen olyan jól sikerült, mint az előzőek, szinte már várjuk a következőt.
Köszönet az ötletgazdáknak, szervezőknek, részt vevőknek, hogy mindig tartalmasan, jókedvűen töltjük el ezt a pár órát egymás társaságában.
Jövőre is lesz Attila napi mulatságunk, ráadásul a tizedik!
Általában az Attila naphoz legközelebb álló vasárnap délután tartjuk, ezért akinek felkeltettük az érdeklődését szívesen látjuk. A meghívót fel szoktuk tenni Felsőpakony facebook oldalára is.

Üdvözlettel : az Attila utcai lakók

VANNAK FOTÓK IS

MEGHÍVÓ

A Vöröskereszt felsőpakonyi szervezete
JÓTÉKONYSÁGI BÁL-t szervez,
melyre szeretettel meghívja Önt!
Helye: Herman Ottó Általános Iskola tornaterme
Ideje:2015. március 14. 18 órától
Belépőjegy ára:2.500 Ft
(mely magában foglalja a vacsora árát is)

A bál teljes időtartama alatt büfé áll
kedves vendégeink rendelkezésére.
A jó hangulatról
Kerepeszki Norbert gondoskodik.
Éjfélkor tombola.
Kérjük, részvételével támogassa a
Vöröskereszt felsőpakonyi szervezetének
JÓTÉKONYSÁGI MUNKÁJÁT!
Jegyek elővételben Czirják Józsefnénál,
Oláh Istvánnénál és Füzi Annamáriánál kaphatók.
Vezetőség


Sport


NIPPON ZENGO – „Építsd újra Önmagad!”

Mi az a Nippon Zengo?

Megálmodói, Brezovai Sándor és Bagi Alexandra egy Kyokushin karatéra épülő tömegsportot, aerobikot hoztak létre 2007-ben. Dübörög a zene, rengeteget ütünk, rúgunk és az erősítés sem maradhat el.

Magas szintű önvédelem, tökéletes fogyasztó és zsírégető program.

Megfelelő étrend mellett hatalmas változásokat érhetük el. Én 26 kg-ot fogytam ezzel a mozgással 1 év alatt.

A fogyás mellett formálja az alakot, izmot épít, állóképességet, erőt, gyorsaságot fejleszt.

Lehetőség van vizsgázni is, mint a karatéban. Igaz, itt nem övet, hanem pólót kapunk. Erre leghamarabb március 29-én, vasárnap, Szentesen lesz lehetőségünk a Nippon Zengo Fesztiválon. Aki szeretne vizsgára jelentkezni, keressen bátran!

Várok minden mozogni, sportolni vágyót nemtől, kortól függetlenül A Herman Ottó Általános Iskola tornatermében!

Edzési időpontok:

  • Kedd: 19 óra
  • Péntek: 18 óra

Amit feltétlenül hozzon magával mindenki:

  • törölköző
  • víz
  • edzőcipő
  • kitartás

Brezovai Sándorról és A Nippon Zengoról egy kis hivatalos ismertető:

Ennek a legújabb küzdősport-aerobiknak kitalálója shihan Brezovai Sándor 6. danos Kyokushin Karate mester, aki a világ Kyokushin Karatéjának egy kimagasló személyisége. Sokszoros Magyar Bajnok, többszörös Európa Bajnok és Európa Bajnoki helyezett. Számtalan nemzetközi súlycsoportos és súlycsoport nélküli Knock-Down (kiütéses) verseny győztese és helyezettje.
Magyarországról egyetlen emberként, Európából és a világból pedig nagyon kevesek közé tartozik azok száma, akik Japánban éltek és bentlakó tanítványként tanultak Sosai Masutatsu Oyamától, a Kyokushin Karate alapítójától. Azonban shihan Brezovai Sándor valóban kint élt, kint edzett és tanult a Kyokushin Karate pápájánál, Sosai Oyamánál.
Tehát a VALDOR Nippon Zengo az abszolút ősi Kyokushin Karatéra épülő mozgáskultúra. A legújabb küzdősport-aerobik, mely mind mentalitásában, mind gyakorlati végrehajtásában a leggyorsabb, a legkeményebb és a leghatékonyabb mozdulatokra törekszik. Mind az ütések, mind a rúgások, mind a védések terén. Ez valóban egy realista, igazi önvédelem, mely az aerobik lazaságával, könnyedségével tízezrek örök szenvedélyévé válhat.”

Tóth Gabriella

06-70-294-08-62

https://www.facebook.com/NipponZengoFelsopakony?fref=ts

perecke1@hotmail.com


Egy ezüst, egy arany

A Pest Megyei Labdarúgó Szövetség által minden évben megrendezésre kerülő teremlabdarúgó bajnokságon két korosztályban is képviseltük Felsőpakony színeit.
Kerecsányi Tibor U21-es csapata ismét megmutatta, hogy remek erőkből áll. Az elődöntőben oda-visszavágós mérkőzésen, kettős győzelemmel jutottak a döntőbe. Ifistáink a Vác utánpótlás csapatával is felvették versenyt. A rendes játékidő 2 – 2-es döntetlent hozott így jöhettek a büntetők, ahol végül 5 – 4-re a váciak bizonyultak jobbnak. A döntő krónikájához hozzátartozik, hogy az utolsó percekben a váciak egyik játékosa kézzel ért a labdához, amely után büntetőt kellett volna kapnunk, de a bírók sípja néma maradt.
„Az éremkiosztást rendhagyó bejelentéssel „szakította meg” Benkő Tamás, miután átadta az ezüstérmeket. Kiss Krisztián műsorközlőtől elkérve a mikrofont, a Pest megyei igazgató a közönség felé fordulva elmesélte: miközben gratulált csapata mutatott játékához a ’pakonyi csapatkapitánynak, megjegyezte, hogy talán fényesebb is lehetett volna az érem, ha a döntő vége felé történt kezezés-gyanús szituációban a játékvezetők büntetőt ítélnek. A felsőpakonyi labdarúgó, Fülöp Tamás erre ritka korrekt módon, hallatlan sportszerűségről tanúbizonyságot téve annyit mondott: ez benne van a játékban, ilyen a futball. Az igazgató által tolmácsolt „üzenetet” mind a lelátón helyet foglalók, mind a játéktéren felsorakozó csapatok hangos tapssal üdvözölték.”
(forrás: pmlsz.hu)

Szomorkodásra így sincs ok. Az ezüstérem megszerzése mellett magunkénak tudhatjuk a torna legjobb kapusa különdíját, Megyeri Sándor révén. Nagy siker ez mind a csapat, mind Felsőpakony számára. Gratulálunk!
Egy héttel később, Fülöp Tamás, ugyan nem játékosként, de edzőként újra lehetőséget kapott az aranyérem megszerzésére. U18-as csapatunk ugyancsak a döntőig menetelt. Nem indult jól, hiszen a döntőbe jutásért lejátszott első mérkőzésen csapatunk 3 - 2-es vereséget szenvedett Törökbálint ellen, így a visszavágón minimum két gól különbségű győzelemre volt szükség.
A fiatalok ezt precízen „kiszámolva” 5 - 3-ra győztek. A döntő ennél könnyebbnek bizonyult. A srácok végig a kezükben tartva a meccset 6 - 2-re múlták felül a Kistarcsa csapatát, ezzel megnyerték a Pest Megyei Futballhétvége aranyérmét.
Hatalmas elismerés és gratuláció jár a csapatnak a megszerzett aranyéremhez!
A Felsőpakony KSE utánpótlás csapatai megint csak bizonyították – legyen szó 10, 17 vagy 20 évesekről – ahol elindulunk, legyen az kispálya, nagypálya, körzeti, megyei vagy akár országos szintű megmérettetés, a ’pakonyi csapatokat nem szabad leírni. Egy szó, mint száz, ott vagyunk a legjobbak között!

Tóth Roland

//2 kép//

Házi verseny

Február 7-én került megrendezésre Felsőpakonyon az iskola tornatermében az I.K.O. Kyokushinkaikan Hungary házi versenye.
A karatékák ovis korcsoporttól a senior kategóriáig képviseltették magukat. A verseny célja: lehetőséget teremteni a kezdő (első mérkőzésüket vívó) és a rutinos versenyzők részére a fejlődésük érdekében több mérkőzésen való részvételre.
Kis ovisaink és iskolásaink a Kyokushin szelleméhez híven készültek az edzéseken - amiért köszönet illeti Lajos senpait -, valamint lelkesen és legjobb tudásuk szerint küzdöttek a tornateremben felállított tatamikon.
A versenyzőket emléklappal jutalmazták, amelyeket boldogan vettek át kicsik és nagyok egyaránt.
Találkozzunk a következő versenyen.

A Kyokushin szelleme:

Hajtsd le a fejed!
A szemed szegezd magasra!
A nyelved használd mértéktartóan!
Tárd szélesre a szíved!
A szülők iránti tiszteletet mindig alapul véve légy mások hasznára!”

Gremsperger Emese

VANNAK FOTÓK IS

Hátbelső


Hátlap


2015_02_feb.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)