Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_02_feb

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2015_02_feb [2015/02/19 11:49]
bavegh [Iskola]
2015_02_feb [2018/05/03 12:00] (aktuális)
Sor 24: Sor 24:
 ---- ----
  
-===== Új szerkesztőség bemutató ​=====+===== A céljaink változatlanok:​ óvodafelújítás,​ tornacsarnok építés, ​ és a Honvédségi Bázis munkahelyteremtő fejlesztése ​=====
  
-Szalóki Barbara vagyok, 1978-ban Debrecenben születtem.A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán diplomáztam tanító-informatika szakon. ​ A helyi tantestületnek 2013 szeptembere óta vagyok tagja és második osztályos gyermekeket tanítok. Hobbim a tanulás és tanítás. Nagy öröm számomra, hogy az Agora szerkesztőségének tagja lehetek. Ez nem munka, hanem egy új kihívás az élettől, amelynek igyekszem megfelelni. ​ A számomra legfontosabb területet, az oktatás rovatát képviselem. Izgalommal töltenek el új feladataim. Igyekszem olvasóink elé tárni szülőket, kollégákat,​ gyermekeket érintő témákat. Szeretném megmutatni az iskola színes világát, élménydús eseményeit,​ melyek a pedagógusaink és diákjaink szeretetét tükrözik.+=====   ​===== 
 + 
 +=====   ​===== 
 + 
 +**Az októberi választás óta eltelt négy hónap. Minden tekintetben új lett a faluvezetés,​ így sok minden változott az előző időkhöz képest. Közben elfogadták az új ciklus első költségvetését és számos ponton módosult az önkormányzatokra vonatkozó törvény. És ami szinte mindennél fontosabb a falunk jövője szempontjából:​ elkezdődött az új európai Uniós költségvetési ciklus, amely az utolsó lehetőséget jelenti a pályázatok tekintetében Felsőpakony számára. Ezekről a témákról kérdezzük először Nagy Jánost, Felsőpakony polgármesterét.** 
 + 
 +    * //​**Mennyire volt szokatlan a választás után az új szerep: az, hogy képviselőből polgármesterré lettél? ** // 
 +    * Szokatlan volt, sőt… Máig beleborzongok. A feladat nagysága, a felelősség,​ elsőre gigantikusnak,​ majdhogynem félelmetesnek tűnt. Mert számomra ez nem egy tisztség, egy poszt, egy munkahely vagy egy pénzkereseti lehetőség,​ hanem elsősorban mérhetetlen felelősség. Október 12-e óta 3600 ember sorsáért vagyok felelős, nem kis mértékben. Programot lehet készíteni,​ végig lehet tisztességgel csinálni a kampányt, végiggondolni,​ hogy mit tennék, ha odakerülnék. De erre a felelősségre,​ erre a súlyra nem lehet előre felkészülni. Ezzel csak akkor ott, aznap éjjel szembesültem. Nem tagadom, elérzékenyültem és jól jött a biztatás a családomtól és a hozzám közelállóktól. Nagy öröm, hogy akik addig és akkor mellettem álltak, ma is támogatnak. Ki-ki lehetőségei szerint. Szóval, mindig van kire támaszkodnom,​ kihez fordulnom. Ez fontos számomra. Szokatlan inkább abból a szempontból volt, hogy „főnök” lettem. Embereket kell irányítanom,​ feladatot kiosztani, számon kérni, értékelni. Beletanulok. 
 + 
 +    * //**Milyen örökséget vettél át? Minden nagyon szép és minden nagyon jó volt, vagy hullottak a csontvázak a szekrényből?​** // 
 +    * Nem vagyok híve a visszafelé mutogatásnak,​ az elmúlt években történtek felhánytorgatásának! Én inkább előre nézek, az előttünk álló feladatokra koncentrálok,​ a megoldásokat keresem. Ezt várom és kérem mindenkitől a környezetemben. Lehetne felelősöket keresni, lehetne visszafelé mutogatni például az elszalasztott uniós pályázati lehetőségek kapcsán, de szerintem ennek nem lenne értelme. Sajnálnám ilyesmire az időt, energiát, és akik ismernek, tudják, hogy soha nem a konfliktust keresem, hanem elmegyek a falig a kompromisszum,​ a békesség érdekében. Amikor megválasztottak megfogadtam,​ hogy nem írok az Agorába az elődeimről lejárató cikkeket. Nálam nem arról fog szólni a közmeghallgatás,​ hogy mit csinált vagy mit nem csinált az előző polgármester és alpolgármester. Már a felkérést is úgy vállaltam el, hogy ha megválasztanak,​ nem azt fogom nézni, hogy ki-kit támogatott,​ kire szavazott. Minden felsőpakonyi polgármestere akarok lenni. Úgyhogy szerintem ne a 2014. októbere előtti időkről kérdezzetek a továbbiakban,​ hanem a saját munkánkról! 
 + 
 +    * //**Min változtattál?​** // 
 +    * Nem akartam elefánt lenni a porcelánboltban és pallossal körbejárni. Mindenki számára megadtam a bizalmat és a bizonyítási lehetőséget. Úgyhogy nálunk nincsenek és nem is voltak személyi ügyek, egy kivételtől eltekintve. A hivatalban annyi változás történt, hogy a jegyző asszony szülési szabadságra ment, így az irányítást az aljegyző vette át. Mindenkitől azt kértem, hogy ügyfélközpontú munkát végezzen, a felsőpakonyiak valós problémáit oldják meg. Egy új kolléganő is került mellénk Fitos Róbertné személyében. Úgy láttuk ugyanis, hogy a falunkban élőkkel való kapcsolattartáson,​ a kétirányú kommunikáción sokat kell javítania az önkormányzatnak. A települést,​ az itt élőket, a problémákat nagyon jól ismerő Ibolya kiválóan alkalmas arra, hogy a kidolgozás alatt álló terveinket megvalósítsa. 
 + 
 +    * //**Erre szükség is lesz, hiszen a kampányban az egyik hangsúlyos ígéret a gyors, pontos, hiteles, őszinte kommunikáció volt. Ebben van azért lemaradásotok,​ nem? A facebookon már akadnak türelmetlen hozzászólások…** // 
 +    * Kezdjük a végén: az előző időszakban az internetes felületek kezelése főként az alpolgármester feladata volt, jelenleg azonban nincs főállású alpolgármester,​ így az elmúlt hónapokban a választásokat követő protokolláris és kötelező feladatok, valamint a határidős sürgősen megoldandó mindennapi teendők mellett valóban kevesebb idő adódott az állandó facebookos jelenlétre,​ de a legfontosabb közérdekű eseményeket és információkat Felsőpakony hivatalos honlapján igyekeztünk közzé tenni. A Dabas rádióban és a Williams TV-ben rendszeres nyilatkozunk és eddig minden meghívásnak eleget téve falunk képviselve volt a januárban kirobbant útadós vitától kezdve a közbiztonsági értekezleteken át a megyeházán zajló ünnepségeken is. Magyarán nem maradunk ki az információáramlásból és a kapcsolatépítésből. Ezekről is igyekeztünk hírt adni. A lemaradásról pedig: én ezt másként látom, szerintem nem vagyunk lemaradva. A tervszerű, végiggondolt munka híve vagyok. Végiggondoljuk,​ hogy milyen felületeken,​ milyen eszközökkel és kik által tudunk a leghitelesebben és leggyorsabban információkat adni. E stratégia kidolgozása a végéhez közeledik, így hamarosan ez is megoldódik. 
 + 
 +    * //​**Részleteket tudhatunk? ** // 
 +    * Megújult az Agora szerkesztőbizottsága,​ megújul, frissül mind tartalomban,​ mind külső megjelenésben maga a lap is. A felsopakony.hu weboldalt át kell alakítanunk,​ hiszen egy évtizede készült. Akkor színvonalas volt, ám a mai kor közösségi médiás igényeinek már nem felel meg. Kerek Istvánék, akiktől a tárhelyet kapjuk, partnerek ebben a folyamatban,​ és ezek mellett új, lehetőleg közvetlen kommunikációs csatornákat is nyitunk az emberek felé. Bízom benne, hogy az Agora következő számában már részletesen beszámolhatok ezekről. 
 + 
 +    * //​**Elfogadták a falu idei költségvetését. Milyen szempontok vezéreltek az összeállítása során?** // 
 +    * A legfontosabb két elv: valós legyen és segítse a falunk fejlődését. Úgy érzem, hogy e kettőnek is maximálisan meg tudtunk felelni. Idén már nincsenek olyan betervezett bevételek, amelyek teljesülése kétséges lenne. 
 + 
 +    * //​**Korábban ez nem így volt?** // 
 +    * Mint mondtam, nem fogok visszafelé mutogatni! Úgyhogy mondok egy példát az idei költségvetésünkből:​ telekeladásból mindössze tízmillió forintos bevételt terveztünk. Ez mindenképpen reális és teljesíthető. Persze az is tény, hogy az állami adósságátvállalással,​ azzal, hogy eltűntek a hiteltörlesztéseink,​ sokkal kedvezőbb helyzetbe kerültünk. A mi falunkon tényleg nagyon sokat segített a kormány. 
 + 
 +    * //**A falu fejlődését hogyan segíti a költségvetés tervezete?​** // 
 +    * Az elsődleges cél, hogy mostantól ne maradjunk le egyetlen olyan pályázatról sem, amely segíti településünk fejlődését. Húszmillió forintos tartalékot képeztünk a pályázati önrészekre. 
 + 
 +    * //**Annak ellenére, hogy valószínűleg az új uniós fejlesztési forrásoknál nem lesz szükség önrészre?​** // 
 +    * Az uniós források tekintetében számos pozitív változás történik. Az egyik legfontosabb,​ hogy a tervek szerint az önkormányzati pályázatoknál nem lesz szükség önrészre. Ráadásul a korábbi, mérhetetlenül bürokratikus,​ átláthatatlan pályázati rendszer már a múlté, az új, az ígéretek szerint, gyors és egyszerű lesz. Ez persze számunkra is másfajta hozzáállást igényel. Nem lesznek pályázatíró és menedzselő cégek, magunk kell írjuk és nagyobb részt magunk kell menedzseljük is a pályázatainkat. 
 + 
 +    * //**Erre föl van készülve az önkormányzatunk?​** // 
 +    * Amikor majd lépnünk kell, remélhetőleg két-három hónapon belül, tudunk kikhez fordulni. Van olyan szellemi kapacitás és kapcsolatrendszer Felsőpakonyon,​ amelyet az uniós forrásokért folyó „versenyben” eredményesen tudunk majd használni. A testületünk véleménye az, hogy előre nem fizetünk senkit és semmit. De ha eldördül a képzeletbeli startpisztoly,​ akkor lesznek olyanok, akik megfelelő felkészültséggel dolgoznak a pályázatainkon. 
 + 
 +    * //**Erre tehát van pénz betervezve a költségvetésbe?​** // 
 +    * A pályázatokhoz szükséges önrészre van. Személyekre nincs. Minden uniós pályázatnál,​ merthogy az önkormányzatoknak maguknak kell menedzselni a dolgokat, van egy kis rész arra, hogy azokat fizessék belőle, akik dolgoznak a megvalósításon. Most úgy látom, hogy a falunk pénzéből erre nem kell költeni. 
 + 
 +    * //**Ezért is nem lett végül a pályázatokért felelős külsős alpolgármester?​** // 
 +    * Pontosan. 
 + 
 +    * //**Ha az uniós pályázatoknál tényleg nem kell majd önrész, akkor a 20 milliót mire fordítjátok?​** // 
 +    * Falufejlesztésre. Egyébként meg nem csak uniós pályázatok vannak. A közvilágítás felújítására és olcsóbb üzemeltetésére van most egyfajta – nem uniós – pályázat. Ahhoz például kell önrész. Másrészt vegyünk egy példát: ha lesz uniós forrás az óvoda felújítására,​ bővítésére,​ korszerűsítésére és megpályázzuk,​ megnyerjük,​ a pályázati pénzből értelemszerűen bútort, berendezést nem vásárolhatunk,​ de mégiscsak be kell rendezni, mondjuk két új csoportszobát. Na, akkor lehet majd szükség erre a tartalékra. 
 + 
 +    * //**Óvoda felújítást emlegettél. Eszerint ez továbbra is cél?** // 
 +    * Természetesen. Az óvoda felújítása,​ bővítése,​ esetleg bölcsődei rész kialakítása,​ az Egészségház komplett felújítása,​ egy multifunkciós tornacsarnok építése valamint a Honvédségi Bázison munkahelyteremtő fejlesztés megvalósítása. Ezek továbbra is a legfontosabb céljaink, amelyekhez uniós forrásokat keresünk. 
 + 
 +    * //​**Visszatérve a költségvetésre:​ igaz, hogy olcsóbb lett a szemétszállítás?​** // 
 +    * Annyiban igen, hogy az új közbeszerzési eljárásunknak hála önkormányzatunknak nem kell évi hatmillió forint kompenzációt fizetnie a hulladékszállítást végző cégnek. Eddig ugyanis fizette a lakosság a díjat és ezen felül még az önkormányzat is fizetett. Ez idéntől már nem lesz, és ezt én nagyon nagy sikernek tartom, hiszen évi hatmilliót spórolunk vele. 
 + 
 +    * //**Anno a kommunális adót erre is hivatkozva vezették be. Akkor eszerint ezt eltörlitek?​** // 
 +    * Egyelőre nem. Ez szolgál a már említett pályázatokhoz önrészül. Így ez a pénz mindenképpen itt, Felsőpakonyon hasznosul, míg eddig egy szemétszállító cégnek került kifizetésre. Másrészt vannak olyan sürgető feladataink,​ amelyek nem tűrnek halasztást. Az úgynevezett „legújabb telepen” élők mindennapjait megkeserítő körülményeken változtatni kell. A szennyvíz elvezetésére épített átemelő szivattyúit ​ jelenleg aggregátor működteti napi rendszerességgel,​ holott hálózati csatlakozással a lakók elkerülhetnék az aggregátor okozta dübörgő kellemetlenségeket. Illetve az útviszonyokat és a közvilágítást is tovább kell javítani. Egyébként a költségvetésünk alakulásának és a pályázati lehetőségeknek függvényében el lehet majd gondolkozni azon, hogy a következő években szükség van-e, és ha igen, milyen összegű kommunális adóra. Ha a pénzügyi helyzetünk megengedi, akár csökkenthetjük azt. 
 + 
 +    * //**A Kövüzzel, vízművel, szennyvíztisztítóval mi a helyzet?** // 
 +    * Na, ez az egy terület, ahol nem tudok nem beszélni az elmúlt évekről. Elképesztő állapotokat találtunk,​ ám mivel még tart a jogi egyeztetés,​ így részleteket egyelőre nem mondhatok. Keressük azt a megoldást, amely Felsőpakony számára megfelelő. Nem egyszerű a helyzetünk,​ de az utolsó leheletünkig harcolunk a falu érdekeiért. Most már jó esély van arra, hogy úgy rendeződjék az ügy, hogy ne érje kár Felsőpakonyt. 
 + 
 +    * //**Akkor innen folytatjuk legközelebb! Az olvasóinkat pedig arra kérjük, hogy ha olyan közérdekű kérdésük van, amely a falu nyilvánosságára tartozik, írják meg nekünk és mi föltesszük a polgármesterünknek!** // 
 +//(Ecsődi János – Kempf Károly Ignác) // 
 + 
 +---- 
 + 
 +===== TISZTELT OLVASÓINK! ===== 
 + 
 +A 2015. évben egy újonnan megbízott szerkesztőbizottság kezdte el a munkát. A korábban két főre csökkenő létszám már a feladatok ellátását is csak nagy erőfeszítések árán tudta teljesíteni. 
 + 
 +Az új Képviselő Testület 2014. december 17-i ülésén úgy döntött, hogy öt főben határozza meg a szerkesztőség létszámát. Így kapott megbízást Potyondi Istvánné Edit, Szalóki Barbara, Végh Béla Antal, Tóth Roland és személyem, Ecsődi János. 
 + 
 +**Külön köszönettel tartozom mindenkinek azért a bizalomért,​ amely alapján a szerkesztőség vezetését rám bízták.** 
 + 
 +A kibővített létszámú szerkesztőség lehetővé teszi, hogy a jövőben szerkezeti és tartalmi vonatkozásban is egy új szellemű újsággal szolgáljuk a helyi nyilvánosság ügyét. Ezt fogja segíteni, hogy nem csak szerkesztői munkák, hanem rovatvezetői feladatok is leosztásra kerültek. 
 + 
 +**Potyondi Edit** az egészségügy – szociális témák, valamint a Mesevár Óvoda képviseletének rovatát vezeti. 
 + 
 +**Szalóki Barbara** rovatához az oktatás és az iskolához kapcsolódó események tartoznak. 
 + 
 +**Végh Béla Antal** a műszaki háttért biztosítja,​ valamint a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház tevékenységének képviselője. 
 + 
 +**Tóth Roland** a sport rovatot, valamint az ifjúsági és civil szabadidő - sport témakörét képviseli. 
 + 
 +A vezető szerkesztőhöz az önkormányzati kapcsolatok,​ a közéleti és kulturális események témaköre tartozik. 
 + 
 +**Kedves Olvasóink és Lakótársaink! Kérjük, közreműködésükkel segítsék, és ezzel is tegyék tartalmasabbá,​ színesebbé az Agora újság megújuló arculatát és célkitűzéseit!** 
 + 
 +//Ecsődi János vezető szerkesztő//​ 
 + 
 +\\ 
 + 
 +<​file>​ 
 +Új szerkesztőség bemutató 
 + 
 +Szalóki Barbara vagyok, 1978-ban Debrecenben születtem.A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán diplomáztam tanító-informatika szakon. A helyi tantestületnek 2013 szeptembere óta vagyok tagja és második osztályos gyermekeket tanítok. Hobbim a tanulás és tanítás. Nagy öröm számomra, hogy az Agora szerkesztőségének tagja lehetek. Ez nem munka, hanem egy új kihívás az élettől, amelynek igyekszem megfelelni. A számomra legfontosabb területet, az oktatás rovatát képviselem. Izgalommal töltenek el új feladataim. Igyekszem olvasóink elé tárni szülőket, kollégákat,​ gyermekeket érintő témákat. Szeretném megmutatni az iskola színes világát, élménydús eseményeit,​ melyek a pedagógusaink és diákjaink szeretetét tükrözik. 
 + 
 +EZ NEM LESZ... 
 +</​file>​
  
 ---- ----
Sor 106: Sor 200:
  
 ====== Iskola ====== ====== Iskola ======
 +
 +----
 +
 +===== „Kisze, kisze villő” =====
 +
 +A téltemetés régi népszokását elevenítettük fel február 17-én kedden ​ az alsó tagozatos tanulókkal. ​ A  kiszebábjainkkal ​ „kis Herman-kört” tettünk meg,  különböző zajkeltő eszközökkel elűzve mindenféle rosszat. A kerengőzést az iskola udvarán télűző rigmusok mondásával folytattuk, miközben tovább sípoltunk, zörögtünk,​ doboltunk. Ezután a régi szokáshoz híven a bábokat bedobtuk a tűzbe. Reméljük, hogy a tűz lángjai minden bajtól, betegségtől , no és nem utolsó sorban a téltől is megszabadítottak minket.
 +
 +//​Sebestyénné Fehérvári Márta//
  
 ---- ----
Sor 126: Sor 228:
 ===== Maszkabál az iskolában ===== ===== Maszkabál az iskolában =====
  
-Az iskola falai közé is elérkezett a farsang, az álarcos mulatság. Fürkésző tekintetek lesték, hogy ki milyen jelmezt ölt fel, ki mivé alakul át. Egy kis időre még mi tanító nénik is átváltozhattunk,​ s átadhattuk magunkat az önfeledt mókázásnak. Majd mikor megszólalt a zene, percről percre egy másik világba csöppentünk. Dzsepetto szeretni való fabábujának,​ Pinokkiónak aranyos táncából hirtelen átkerültünk a riói karnevál forgatagába. Majd a sokunk fiatalságát idéző ’80-as évek világa tárult elénk, s a táncparketten limbóztak a Hungária tagjai. Rozika néniék kacsatánca egyből eszembe juttatta gyermekkoromat,​ s a bakelit lemezek világát. A ’70-es évek Retro Party-ját kitűnően alakították a negyedikesek,​ s remélem rájöttek, hogy milyen jó zenékre buliztak az akkori fiatalok. Végül, de nem utolsó sorban, mikor már azt hittük, hogy mindezeket nem lehet felülmúlni a vadnyugat világának mégis sikerült. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy jól szórakoztunk. Itt szeretném megköszönni kollégáimnak és diákjainknak ezeket a remek előadásokat!+Az iskola falai közé is elérkezett a farsang, az álarcos mulatság. Fürkésző tekintetek lesték, hogy ki milyen jelmezt ölt fel, ki mivé alakul át. Egy kis időre még mi tanító nénik is átváltozhattunk,​ s átadhattuk magunkat az önfeledt mókázásnak. Majd mikor megszólalt a zene, percről percre egy másik világba csöppentünk. Dzsepetto szeretni való fabábujának,​ Pinokkiónak aranyos táncából hirtelen átkerültünk a riói karnevál forgatagába. Majd a sokunk fiatalságát idéző ’80-as évek világa tárult elénk, s a táncparketten limbóztak a "Hungária tagjai". Rozika néniék kacsatánca egyből eszembe juttatta gyermekkoromat,​ s a bakelit lemezek világát, akárcsak a kis túrázók csapata az iskolai kirándulásokat. A ’70-es évek Retro Party-ját kitűnően alakították a negyedikesek,​ s remélem rájöttek, hogy milyen jó zenékre buliztak az akkori fiatalok. Végül, de nem utolsó sorban, mikor már azt hittük, hogy mindezeket nem lehet felülmúlni a vadnyugat világának mégis sikerült. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy jól szórakoztunk. Itt szeretném megköszönni kollégáimnak és diákjainknak ezeket a remek előadásokat!
  
 //Szalóki Barbara// //Szalóki Barbara//
Sor 193: Sor 295:
 **Gyáli Keresztény Nevelésért Alapítvány** \\ **Gyáli Keresztény Nevelésért Alapítvány** \\
 **számlaszám:​ 18663444-1-13** **számlaszám:​ 18663444-1-13**
-<​file>​ + 
-jfjghkg +----
-</​file>​+
  
 ===== Egy az érték! ===== ===== Egy az érték! =====
2015_02_feb.1424342948.txt.gz · Utolsó módosítás: 2018/05/03 11:57 (külső szerkesztés)