Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_03_marc

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 3. szám, 2015. március

FIGYELEM! AZ ITT LÉVŐ ANYAGOK TÖRDELÉSRE KERÜLTEK. TOVÁBBI MÓDOSÍTÁST A TÜKÖRBŐL LEHET IGÉNYELNI…

Lapzárta:

Szerkesztőbizottsági:


következő lapzárta:


Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat

A Pest Megyei Kormányhivatal

Gyáli Járási Hivatala a lakosság szolgálatában

Tájékoztatjuk Felsőpakony lakosságát, hogy, a Pest Megyei Kormányhivatal Gyáli Járási Hivatala 2014. december 5-től ügysegédet foglalkoztat Felsőpakonyon a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház épületében (cím: 2363 Felsőpakony, Rákóczi F. u. 41.) heti egy alkalommal, péntekenként 8.00-tól 12.30 óráig.


Az ügyintézés az alábbi ügycsoportokban lehetséges:


Szociális igazgatási ügyekben:


- időskorúak járadéka megállapítása, felülvizsgálata,


- ápolási díj megállapítása, felülvizsgálata,


- alanyi és normatív alapon járó közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása, gyógyszerkeret felülvizsgálata,


- egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása.


A szociális kérelmeken túl egyéb, a járási hivatal hatáskörébe tartozó ügyekben is be lehet nyújtani kérelmeket, mint például lakcímbejelentéssel kapcsolatos kérelmet, de akár szabálysértési feljelentést is lehet kezdeményezni.


Az ügysegédtől segítséget lehet kérni különböző okmányirodai, gyámhatósági, építésügyi és egyéb járási hivatal hatáskörébe tartozó ügykörökben, tájékoztatást ad a Járási Hivatal ügyfélfogadási rendjéről valamint, időpontfoglalást lehet kezdeményezni az Okmányirodába.


Kérjük Önöket, hogy bizalommal keressék fel a Gyáli Járási Hivatal ügysegédjét!


Babák László
hivatalvezető
VAGY/ÉS/AHOGYJÓNAKLÁTJUK mivel a fenti már a 2014. nov-dec-i számban megjelent…

Pest Megyei Kormányhivatal Gyáli Járási Hivatala a lakosság szolgálatában

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy
2015. március 1-jétől a Pest Megyei Kormányhivatal Gyáli Járási Hivatala települési ügysegédje a 2363 Felsőpakony, Rákóczi F. u. 41. címen (Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház épülete) ügyfélfogadást tart minden

pénteken 8.00-12.30 óráig.

2015. március 1-től átalakul a szociális támogatási rendszer!
A települési ügysegédnél intézhető szociális ügyek, beadható kérelmek:
időskorúak járadéka megállapítása, felülvizsgálata,
ápolási díj megállapítása, felülvizsgálata,
alanyi és normatív alapon járó közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása, gyógyszerkeret felülvizsgálata,
egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása,
a munkaképeseknek nyújtandó foglalkozást helyettesítő támogatás (fht),
a nem munkaképeseknek nyújtandó egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (korábbi nevén rendszeres szociális segély).

Ezen túl a kérelem benyújtható:
- a polgármesteri hivataloknál, amelyek továbbítják a járási hivatalok részére,
- járási hivataloknál ügyfélfogadási időben,
- a kormányablakokban,
- valamint postai úton is.

Kérjük Önöket, hogy bizalommal keressék fel a Kirendeltség ügyintézőit!

Babák László
hivatalvezető


Tisztelt Ebtulajdonosok, Ebtartók!

Tájékoztatjuk a felsőpakonyi kutyatulajdonosokat, kutyatartókat, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében, a tartás helye szerinti illetékes települési önkormányzat feladata az ebösszeírás elvégzése 3 évente.

Az összeírás célja a jogszabályban előírt ebrendészeti feladatok ellátása és a veszettség elleni járványvédelmi megelőzés.

Felsőpakonyon a 2013-as évben volt ebösszeírás, tehát idén nem szükséges ezt elvégezni. Azonban ha valakinek az elmúlt időszakban új kutyája lett, kérjük, hogy az erre rendszeresített formanyomtatványon bejelenteni szíveskedjen

  • személyesen vagy postai úton a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban (2363 Felsőpakony, Petőfi S. u. 9.), vagy
  • beküldeni a polgarmesteri.hivatal@felsopakony.hu e-mail címre.

Az adatszolgáltatásra szolgáló adatlap letölthető a www.felsopakony.hu honlapról, illetve beszerezhető a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban.

Langné Malecz Andrea aljegyző


Eboltás

Felhívjuk a Tisztelt Kutyatulajdonosok figyelmét, hogy a kutyák kötelező veszettség elleni oltása rendelőnkben a következő időpontokban kedvezményes áron vehető igénybe.

2015. április 11. (szombat): 10.00 órától 12.00 óráig

2015. április 18. (szombat): 10.00 órától 12.00 óráig

Oltás helyszíne:

Felsőpakonyi Állatorvosi Rendelő

2363 Felsőpakony Kölcsey u. 8.

www.pakonyvet.hu

Veszettségoltás: 4200 Ft helyett 3800 Ft

Féreghajtás: 300 Ft helyett 200 Ft / 10 testtömeg kg.

Amennyiben a kutya nem rendelkezik mikrochippel annak teljes költsége 3500 Ft , az oltás árán felül.

A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon csak olyan kutya oltható veszettség ellen aki mikrochippel egyedileg meg van jelölve!

Amennyiben a kutya nem rendelkezik sorszámozott oltási könyvvel, annak költsége 500 Ft.

A kötelező veszettségoltást illetve chippelést rendelési időben illetve igény szerint háznál normál díjon bármikor elvégezzük.

Dr. Szieberth Ágnes Dr. Branyiczki Róbert

Tel.:06 30 205 1352 Tel.: 06 70 365 82 60


Óvoda


Rajta, hív az iskola!

Márciusban a leendő iskolások az óvó nénijükkel ellátogattak az iskolába, ahol részt vehettek egy-egy órán Éva néninél és Márti néninél. Végre beülhettek az iskolapadba, megcsodálhatták az iskolások táskáit, tolltartóit, a sok-sok ceruzát, füzetet. Bár még messze van a szeptember, mikor ők is iskolásként lépik át az iskola küszöbét, erre a pár órára kisiskolásokká változhattak.

Fel, fel vitézek

Március 13-án, pénteken kimentünk a Petőfi térre kitűzni a zászlóinkat, melyet minden gyermek saját maga készített el.
Egész héten a huszárok, katonák körül forgott „világunk”. A dalok, a játékok, a kézműves tevékenységek, versek. Nem lehet elég korán kezdeni a történelmünkkel való ismerkedést!

Gabi óvó néni

Újszülött:

Müller Lőrinc 2015.02.22.


Iskola


Amnesty órák az iskolában

Békés egymás mellett élés, az emberi méltóság tiszteletben tartása, odafigyelés és az ezek elérésére vonatkozó aktív közreműködés – talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni, mit is próbáltunk átadni a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulóinak az Amnesty International Magyarország által tartott foglalkozásokon. Wareczki Erika tanárnő felkérésre február 23-án és 24-én a 6., 7. és 8. évfolyamokban tettünk látogatást szervezetünk emberi jogi oktatási programja keretében, amelynek fő célja az előítélet mentestés, az érzékenyítés és az emberi jogi szemlélet átadása.

Ennek érdekében a 6. évfolyamhoz az „Ellenség-órát” vittük el, mely egy, a háború és az ellenségeskedés erkölcsi kérdéseit feszegető gyermekkönyv feldolgozása drámapedagógiai eszközökkel. Csoportos beszélgetésekkel, játékokkal jutottunk el a kutyák és a macskák ellenségeskedésétől a háborúkban egymás ellen harcoló „ellenségekig”. Mire gondolhat egy katona a lövészárokban egyedül, éjszaka, mikor esik az eső, étele már nincs, és a vize is fogytán? És mire gondol az ellensége a lövészárokban, pontosan ugyanebben a helyzetben? Mit tudnak a „kicsik” arról, mi is, ki is az ellenség? Mit is lehet tenni azért, hogy ne legyen az? Hogyan segíthet ebben minket a megismerés? Ezekre a kérdésekre sokszor meglepően érett válaszokat kapunk a gyerekektől.

A 7. és 8. évfolyamosoknál pedig ún. Amnesty-órákat tartottunk, ami az erkölcsi tartalom mellett hangsúlyt fektet az Amnesty International munkájának bemutatására és az önkéntesség népszerűsítésére. A 45 perces óra eleje ismerkedéssel telt, majd egy szerepjáték során a tanulók beleélhették magukat egy valamilyen szempontból hátránnyal induló személy helyzetébe. Ezek után levetítettünk egy kisfilmet a szervezetről, amit utána közös beszélgetéssel, morális kérdések felvetésével dolgoztunk fel.

Mind a két nap nagyon jól éreztük magunkat, kedves fogadtatásban részesültünk és a tanulókkal is jól együtt tudtunk működni, játszani, beszélgetni. Felmerült, hogy a kisebbeknek szóló tematikával az alsóbb osztályokhoz is ellátogatunk majd a későbbiekben, illetve megfogalmazódott egy emberi jogi témákat feldolgozó szakkör ötlete is a jövő tanévtől, aminek mi is nagyon örülnénk és az iskola kínálatát is színesítené. Reméljük, hogy az együttműködés a továbbiakban is folytatódik, mert úgy gondolom, a tolerancia és a békés egymás mellett élés mindannyiunk szívügye és a tanórai keretek között, idő hiányában nehezen feldolgozható etikai kérdésekről való beszélgetés a gyermekek értékrendjének alakításában is fontos szerepet játszik.


Kollár Kármen
2015.03.08.


Katolikus


Felnőtt oktatás

Az elmúlt hónapban a hitoktatásról szólt az írásom, de még most is ezt a témát szeretném folytatni.
Azért is fontos ez a téma, mert a hit oktatásának ez az ága egyre fontosabbá válik. Ugyanis az elmúlt egyházüldöző korban sokszor nem volt lehetőség,hogy valaki gyermekkorában megismerkedhessék a hittel. Emlékszem l983-ban egy Nógrád megyei faluban az iskola igazgató nem engedte az iskolai hittanra az iskolai takarítónő gyermekét, mondván, hogy ő a munka adója. Természetesen olyan is volt, hogy valaki lustaságból, érdeklődés hiányában nem foglalkozott ezzel a dologgal. Később pedig az élet tapasztalatai és sok egyéb mégis kívánatossá tették a hit megismerését. Minden évben van innen-onnan egy közel 10 vagy annál több ember, akit felnőttként kell tanítani és előkészíteni valamely szentség felvételére. Gyálon-Felsőpakonyon összeadva az itt töltött éveimet, ez kb. 250 személyt jelent.
A hittankönyv, amelyből tanulunk évek óta: A hitünk és életünk c. könyv. Ezt a könyvet néhány szóban ismertetném.
Arról szól, amiről a címe. Az első fejezet a hitről szól. Van néhány lecke az elején, ami amolyan érdeklődés felkeltő. Különös dolog az élet, Lehetünk-e boldogok, Miért nem hisz minden ember?
Ezután jön a válasz: Gondolkodjunk , van-e Isten. Itt szépen ismerteti a könyv a világ vallásait. Nagyon figyelemre méltó, hogy egy katolikus hittan könyvben becsületesen benne van mindenféle pagoda, mecset és zsinagóga fényképe és ismertetése. Benne van Mohamed és Buddha alakjának az ismertetése.
A továbbiakban néhány lecke szól arról, hogy Isten szólt az emberekhez a próféták által. Általában álmok és látomások alapján érintkezett az Isten az emberekkel. Mindig igazolta őket egy csodajel által. Így szerzünk tudomást az ószövetségi biblia keletkezéséről. Fontos átgondolni a Biblia első oldalait is, hogy mit jelet a teremtés történet. Ez például egy tanító elbeszélés. Nem kell azt gondolni, hogy mindent szó szerint kell venni a bibliai történetek közül. Nagyon sok a jelképes szó és elbeszélés. Ennek az értelmét fontos megfejteni és hinni.
A következő fejezet arról szól, Akit az Atya küldött, vagyis Jézus Krisztusról. A kezdetekről, mi az Atya és Jézus terve, mi volt az akkori idők történelmi és földrajzi helyzete? Nevezetesen a zsidók országa a Római Birodalom része volt. Ez az idő a birodalomban egy béke idő volt és nagyon alkalmas volt a Jézustól kapott örömhír tovább adására. Egységes volt a birodalom nyelve, jó volt a közlekedés, egységes volt a pénz, és így könnyen jöttek- mentek az emberek és könnyen elterjesztették Jézus örömhírét.
Ez az örömhír nem más, mint hogy Isten szereti az embert. Ezért küldte hozzá a Fiát. A Jézus kereszthalálában nem azt kell nézni, hogy mi megöltük őt, hanem, hogy Ő a végső útig megmutatta az odaadását. Ez lenne a krisztusi életeszmény: másokért élő életet élni.
Nyilván fontos fejezet az is, ahol Jézus feltámadását tárgyaljuk, mert ez istenségének legfőbb bizonyítéka. Ezt az eseményt nem látta senki, mert természet feletti esemény. Viszont Jézus 40 napon át megjelent övéi között, ezzel bizonyította, hogy él.

A könyv második fele az Isten parancsairól szól, mint az isteni útmutatásról. ugyanezen fejezet szól a szentségekről, mint az isteni segítségről, hogy tudjunk haladni az Istentől kijelölt úton.
A tízparancsolat természet törvény, annak is van róla tudomása, akinek sohasem tanították, hiszen a szívébe van írva. Ez nem azt jelenti, hogy könnyű megvalósítani. A mai élet bizony sok megpróbáltatást hoz ezzel kapcsolatban. Mégis mindenki érzi, hogy az lenne a legszebb az emberi életben, ha pl. senki sem lopna, nem hazudna, és meg lehetne bízni egymásban.
A szentségeket Jézus adta az emberiségnek. Minden szentség alapító szavai benne vannak a Bibliában. A szentségek az úgynevezett emberi életfordulókon adnak jelentés segítséget. Ezek az életforduló: a születés, a jó és rossz megkülönböztetésének ideje, a nagykorúvá válás, a barátok megszerzésének ideje, a házasság kötésnek ideje, a hivatás választás ideje. Eszerint van keresztelés, bűnbocsánat szentsége, bérmálás, Oltáriszentség, házasság, papság szentsége. Ezeknek a vétele és megtapasztalása a templomi szertartásokon lehetséges. Egy következő cikk majd a felnőttek templomi szertartásaival foglalkozik. Mára elégedjünk meg ennyi dolog ismertetésével.
Ehhez az íráshoz csatolom egy fiatal leány vallomását, aki érettségizett személy, adminisztratív munkakörben dolgozik, és most készül a keresztelésére.
Amikor megszülettem a szüleim nem kereszteltek meg , úgy gondolták , ha majd felnőtté válok Én dönthetek erről. Az élet úgy hozta, hogy most 25 évesen úgy döntöttem , szeretnék megkeresztelkedni, ennek oka, hogy valakihez fordulnom kell , akiben hiszek, akit tisztelek, akinek elmondhatom minden fájdalmamat. Én ezt az utat választottam. Istenhez fordultam. Eljárok Hittan órára amiket nagyon szeretek. Gábor atya számomra nagyon sok feltöltődést, tudást ad át, minden óra izgalmas, és nagyon tanulságos. Sajnos, Én is nagyon keveset tudtam Istenről és a körülötte lévő dolgokról. Sok kérdés volt bennem , amire a könyv választ ad. Félve vágtam bele, hogy vajon milyen lesz egy óra? Milyen lesz a Mise? Hogy ide tartozom e? Ma már azt mondhatom , ennél jobb döntést soha nem hozhattam volna.

Hefler Gábor plébános


Római Katolikus Templom húsvéti ünnepi miserendje:

Március 29. Virágvasárnap:
Reggel fél 9 órakor: Szentmise (Passió előadása)

Április 02. Nagycsütörtök:
Csak G Y Á L O N lesz szentmise!
Időpont: Este 6 óra

Április 03. Nagypéntek:
Este fél 5 órakor: Szentmise („Csonka mise”)

Április 04. Nagyszombat:
Este 6 órakor: „Feltámadás” - ünnepi szentmise

Április 05. Húsvétvasárnap:
Reggel fél 9 órakor: Ünnepi szentmise

Április 06. Húsvéthétfő:
Reggel fél 9 órakor: Szentmise

Mindenkit szeretettel várunk és kegyelmekben gazdag húsvéti ünnepeket kívánunk!


Hefler Gábor
plébános atya és
Munkatársai


Ha itt lettél volna!

Nagyon jó felnőtt biblia órákon vehetünk részt minden második hét keddjén, Fekete Roland atya előadását hallgatva. Sokat lehet tanulni, olyan dolgokat, amit egyénileg talán nem értenénk meg a szentírásból.
Közösen megbeszéljük a felvetődő kérdéseket. Mindig az aktuális ünnepre hangolódva vannak az órák. Most is a nagyböjti gondolatok és az ünnepre való készülődés a téma. Néhány gondolatot közzé teszek az órákból.
Február, március igazán az elcsendesedés hónapja. Kicsit visszafogott a keresztény ember. Fontos a lelki megtisztulás, amihez a csend az igazán kedvező. A nagyböjt személyes életünkben is a lelki megtisztulás ideje. Az Úristen a térben és az időben belép történelmünkbe. Sok időt tölt tanítványaival, a kiválasztottakkal. Tanítja és felszólítja őket, „ KÖVESS ENGEM”!
Jézus legnagyobb igéje, üzenete a kereszten hangzik el. A kereszten vérével írta szeretetének üzenetét.
Jeruzsálem városkapuja mellett egy magas szikla kőfejtő terület volt. Egy kisebb domb maradt a városhoz közel. A rómaiak választották ezt kivégzőhelynek „KOPONYA HELYNEK” . Jézus itt függ a kereszten, némán, de szeretete hangosabban kiált, mint bármelyik emberi szó. Ha Jézust megakarjuk érteni,akkor valóban a keresztre kell figyelni. Pál apostol azt mondja, Krisztus szeretete sürget minket. Egyszerűen az a célja, hogy sok keresztény legyen. Aki átéli Isten szeretetét, annak fontos, hogy másoknak is átadja ezt a kincset. Készüljünk a legnagyobb ünnepre, alázattal, böjttel, szeretettel és imádsággal.

Urunk, Jézus Krisztus,
föltámadásod ünnepéig
a nagyböjti időszakban élünk.

Arra szólít minket ez az idő,
hogy megtérjünk és megújuljunk
keresztény életünkben,
hogy többet imádkozzunk, és odaadóbban gyakoroljuk
a testvéri szeretet nagyszerű tetteit.

Ezért kérünk Téged:
Segíts minket,
hogy minden,amit teszünk,
Veled kezdődjék el
és Veled végződjék.
Erősíts minket jó szándékunkban,
hogy a nagyböjti gyakorlatok által mindennap
egyre jobbak legyünk. Ámen.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök.


Katolikus Karitász

A legutóbbi cikkemben örömmel számoltam be arról, hogy egyre több ember ajánlja fel kisebb-nagyobb tárgyi, anyagi adományát csoportunkon keresztül a rászoruló embereknek. Azonban ezúton kérek mindenkit, hogy az adománynak szánt ruha olyan legyen, amit az adományozó is szívesen elfogadna, mert sajnálatos módon már több ízben tapasztaltuk, hogy koszos, szakadt, nyúlott, szinte használhatatlan holmik voltak a hozzánk eljuttatott csomagokban. Ez többletmunkát ró ránk, mert úgy gondoljuk, hogy az ilyen ruhákat nem szabad elvitelre felajánlani, hiszen ez lesajnálása lenne a rászorulóknak, ami megengedhetetlen. Az idei első ruhaosztást március 28-án 9-13 órájáig tartjuk a templom előterében.

Akik figyelemmel kísérik a tevékenységünket, látják, hogy kevés pénzből gazdálkodunk. A pénzadományokból befolyó összeg az évi nyolcvanezer forintot sem éri el, amiből csak arra van lehetőség, hogy alapvető élelmiszereket jutassunk el az arra rászorulóknak, krízis helyzetben lévőknek. Pénzbeli segítségre nincs lehetőségünk, ezért kérem, hogy ilyen irányú kérésekkel ne keressenek, mert kis szervezetünk ezt nem vállalja, - és az országos alapszabályunk szerint,- aminek a hatálya alá tartozunk,- nem is vállalhatja.
A ,,Katolikus Karitász az öngondoskodó háztartásokért’’ program keretében a Váci Egyházmegyei Karitásszal közösen március 10-én idén is kiosztunk közel 20 fajta zöldség-vetőmagcsomagot 10 felsőpakonyi családnak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására március 1-én indult a nagyböjti élelmiszergyűjtés. A templomunkba március 29-ig lehet eljuttatni ezeket a tartós élelmiszereket a - csütörtökön 5 órakor, illetve a vasárnap fél 9 órakor kezdődő - szentmisék alkalmával, illetve a tagok útján is. Előre is köszönünk minden tartós élelmiszer falajánlást!

dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com


Református


Könyvtár


Civil


Darumadár nyugdíjas klub februári beszámolója röviden

Elsősorban egy kis helyreigazítás: új belépőnk neve helyesen Fazekas Ferenc és neje (Tévesen Farkas-nak íródott az előző Agorában.)

Február 9-én 10 fő a 3 éves bezárás előtti Szépművészeti Múzeumban a Rembrant kiállítást tekintette meg, igazán tetszett mindenkinek. Senki nem bánta meg, hogy elment, feltöltődve jöttek haza.

Február 12-én vezetőségi, 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt, ahol Lőrentei Erzsike programismertetője után Jankóné Aranka, névnapja alkalmából almáspitével, pogácsával, tüzes vízzel, borocskával és üdítőkkel látta vendégül a tagságot - amit a tagság szívesen és gyorsan elfogyasztott. Verset Aranka névnapjára Lőrentei Erzsike mondott.

Február 19-én délelőtt a Turay Ida színház előadására mentek a bérletesek. „Szerelem” címmel, Piros Ildikó előadását láthatták, amely mindenkit könnyekig meghatott, csodálatos 1 óra volt. 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt. Lőrentei Erzsike megbeszélte a tagsággal a következő aktuális programokat, s szeretettel üdvözölte újra körünkben a felgyógyult Füziné Esztikét. Ennek örömére és Julianna névnap alkalmából Esztikénk az elmaradt névnapi verseket bepótolta, mindjárt 3 szépségeset adott elő kedvesen Nekik.

Február 26-án a klubnap elmaradt. Operettbérleteseink „Szép nyári nap” címmel musicalt láthattak, nosztalgiáztak mindnyájan, jó műsor volt.

Március 5-én énekkar és klubnap volt - programismertetéssel -, s láttuk, hogy Gergely Mihály és csapata készülődik izgatottan a Nőnapra. A meghívókat már mindenkinek kézbesítették.

Március 7-én déltől sürgölődtek a klubban, hogy 15 órára, mire a nőket meghívták, minden készen legyen. Ízletes, szépen és gazdagon feldíszített szendvicsekkel, itókákkal, gyönyörű virágokkal készültek, de ami a legfontosabb, kedves műsort is szolgáltattak. Jankó Imre, Somogyi Gyula, Czirják Józsi és Gergely Mihály aranyosan megható verseket mondott, Sultisz Miklós zenét szolgáltatott, hogy ezen a napon minden jó érzés töltse el az ünnepelteket. Egyszer csak Fazekas Ferenc plusz meglepetésként hozott még habzó kenyeret és tüzes kortyolni valókat a buliba. Köszönjük Gergely Mihály és a „fiúk” kedves vendéglátását.

Itt a tavasz, a téli lazítás után óvatosan kezdjünk el a kertet kapirgálni, nehogy hirtelen izomlázunk legyen, csak folyamatosan, lazán kertészkedjünk. Jöhet a metszés, lemosó permetezés, stb.

Kovácsné Németh Ilona


FELSŐPAKONY POLGÁRŐR EGYESÜLET SZEM

Az elmúlt időszakban rendkívüli esemény, településünkön nem történt.
Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé legyünk elővigyázatosak.
Legtöbb szóbeli panasz, a szabálytalanul közlekedőkről érkezik.
Magunk is tapasztaljuk, hogy a „Gyermekek” táblával jelölt szakaszon a gépjárművezetők nem tartják be a 2013. május 1-től érvényben lévő sebesség korlátozást.

Kérjük a lakosságot, hogy mindenütt, ahol fokozott gyalogos forgalomra kell számítani
(óvoda, iskola, játszótér, boltok, posta, gyógyszertár, stb…)
lassabban, körültekintőbben közlekedjenek!

Nem csak a gépjárművezetők felelőssége a balesetmentes közlekedés. Feltétlen szükséges a gyerekekkel ismertetni a biztonságos gyalogos közlekedés elemi feltételeit, követelményeit.

Lakott területen kívül a vadveszély miatt azokon az útszakaszokon is lassabban, figyelmesebben javasolt közlekedni, ahol a veszélyt nem jelzi külön közlekedési tábla.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Minden bejelentést, észrevételt köszönünk.
Telefonszámunk: 06/20-382-90-11

Köszönet minden segítségért, támogatásért.
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


FCC Environment – az .A.S.A. új arca

2015 márciusától az .A.S.A. megkezdi az FCC Environment márka bevezetését a közép-kelet-európai piacon.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jól ismert .A.S.A. logókat FCC Environment logókra cseréljük, de a tulajdonos a régi, és cégeink mint jogi személyek és adataik nem változnak.
Az új márkajelzés a 2006 óta tulajdonos anyacégünkhöz, az FCC-hez kapcsolódik. Az .A.S.A. képviseli az FCC környezetvédelmi és lakossági szolgáltatásinak szektorát Közép- és Kelet-Európában. Ezzel a lépéssel anyacégünk egyértelműen kifejezi, mennyire fontos szerepet tölt be az .A.S.A. a cégcsoport jövőbeli stratégiájában, mivel növekedési terveinek fókuszában a környezetvédelmi és vízipari szolgáltatások állnak.
A márkaváltás hamarosan láthatóvá is válik az új megjelenésű weboldalunkon, az új logók megjelenésével a nyomtatványokon, az épületeken, az autókon, a munkaruhákon, edényeken.
Fontos, hogy bár külsőleg megváltozunk, felfrissülünk, tulajdonosunk, tevékenységünk, elkötelezettségünk, szolgáltatásaink köre és színvonala, munkatársaink valamint a cégünk mint jogi személy változatlan marad.
Az .A.S.A. márkanév több mint 20 év alatt jól ismert lett a magyarországi piacon, mely örökséget most új márkánk az FCC Environment vehet át.
Köszönjük az elmúlt évtizedekben felépített jó kapcsolatokat, és reméljük, ügyfeleink bizalma töretlen marad ezután is.


ÁPRILISI BOLONDSÁGOKKAL KÖSZÖNTSÜK EGYÜTT A TAVASZT!

Friss szél fútta, tulipános, vidám mulatságot rendez
a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület
április 18-án 20 órától az iskola tornatermében

Enni-inni, ha jót akarsz, hozd magaddal, el ne mulaszd!
Bolond ötletekért nem menj a szomszédba, hozz otthonról bőven, hadd nevessünk rajta!
Táncot lejtő párt, ha akarsz, gereblyédet otthon ne hagyd!
Kertészkötény, sapka, csizma: Bálkirályunk így leszel ma!

Belépődíj:1500.- Ft. Támogatójegy: 500.- Ft
Megvásárolhatók: Oláh Icánál, Barta Ildikónál (óvoda), Sultisz Mikinél, a fodrász Marikánál, Fejes Margónál, Durkó Évánál és a Jokerben:
A PAKONY EMLÉKMŰ JAVÁRA!


MÁLENKIJ ROBOT - Február 25. a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

10 év óta, minden február 25-én mécseseink fénye világítja meg történelmünk szégyenletes sötétségét szerte az országban. Így Felsőpakonyban is. Minden évben kivonulunk egynéhányan, hogy megemlékezzünk azokról, akik vétlen áldozatául estek ordas eszmék ordas tetteinek „mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként s kéjjel ölt…” </font>

70. évfordulója van a világháború végén, jóvátétel címén törvénybe foglalt, természetessé tett bűncselekménynek, a magyarországi lakosság elhurcolásának MÁLENKIJ ROBOTRA a hírhedt szovjet gulágokba. A magyar kormány 2015-öt a Szovjetunióba deportált mintegy hatszázezer magyar emlékévének nyilvánította.

Nem túl sokan, mégis szép számmal gyűltünk össze megemlékezésre. Most először képviselte a községet a Felsőpakonyi Önkormányzat is. Nagy János polgármester úr Langné Malecz Andrea aljegyző asszony társaságában helyezte el a község koszorúját a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület koszorúja mellé. A Képviselő Testületből Papp Norbert a kórust erősítette, Győryné Vajda Zsuzsa képviselőnk és édesanyja a gulágba elhurcolt Drexler nagyapát és annak két lányát, Terézt és Rozáliát: az anyát - nagymamát és a nagynénit gyászolta.

Néhány gondolat a megemlékezésben elhangzottakból:

„1944-ben Sztálin, a nyugati szövetségesek teljes beleegyezésével és hozzájárulásával, a Szovjetunió ember- és munkaerő veszteségének pótlására Közép- Európa országaiból gyűjtötte össze – az Afrikát tizedelő rabszolgafogdosók példáját követve –, a maga rabszolgáit. Hadifoglyokból és a bárhol, bármikor összefogdosható civil lakosságból mindazokat, akik a szovjet bányák, gyárak, út- és vasútépítések, a legnehezebb fizikai munkák tömkelegét végezték 40 fokos hidegben, étel, ruházat, gyógyszer és emberi körülmények teljes híjával hosszú éveken keresztül. Gyermeklányként elhurcolt nők tízezrei, vétlen kamaszok és férfiak, akiket az utcáról - s végigjárva házakat -, otthonukból ragadtak ki zsarolással, családjuk kiirtásával fenyegetve őket. Aki önként menni nem akart, kivégezték, aki szökni próbált kilőtték, mint a nyulat.”

„Akinek német vagy németes volt a neve, már vagonírozták is be őket! Olyan körülmények között, hogy tízezrek pusztultak el csupán útközben az éhség, a szomjúság, a hideg és a félelem miatt! Táborhelyükön váltás nélküli ócska munkagöncökben, tetvesen, tífusz, vérhas, fagyások által tizedelve robotoltak hosszú évekig. 1947 őszétől 1956 tavaszáig tartott a hazaszállítása azoknak, akik életben maradtak.”

„Elbeszélésük szerint 3 csoportra osztották őket. Első volt a halálos betegek csoportja, akikre várt a közös gödör. Második, akiknek a „vizsgálat” során megcsípték a fenekét, és ha csont és bőrt tapintottak, hazaküldték őket. Akin még találtak némi húst, annak maradnia kellett. Harmincegynehány kilós, egész életükre ránehezedő lelki és fizikai sérülést viselő nők, férfiak kerültek haza a hetekig tartó vagonozás után, akik csak hosszú évek teltével és csakis egymás között, vagy a legszűkebb családi körben tudtak (mertek) beszélni a velük történtekről.”

Az átélt borzalmakat elmesélni úgy sem lehet. A legszebb éveinket, a fiatalságunkat vették el tőlünk!” – mondta a Kakucson élő Alstetter Józsefné, Kőnig Borbála, a 2008-ban kiadott, a még élő meghurcoltak elbeszélései nyomán összegyűjtött Kakucsi Emlékkönyvben, amely felsőpakonyi áldozatok nevét is őrzi!

Őrzi azét a Drexler Józsefét, akit 2 lányával együtt 1945-ben hurcoltak el málenkíj robotra. Asztalosként és bányászként dolgozott haláláig Novidombászban. Rozália lánya, amikor hazajutott, Balogh István feleségeként Felsőpakonyban élt és itt is halt meg 1979-ben. Fiatalabb húga, Drexler Terézia 1949. november 5-én térhetett haza. Tóth Jánoshoz ment feleségül és Felsőpakonyban éltek 2004-ben bekövetkezett haláláig. Ő sokat mesélt az átélt borzalmakról, de nem felejtett el soha hálával emlékezni azokra a falvakban élő ukrán családokra, akik végtelen szegénységükben is juttattak a foglyoknak némi, életben maradáshoz szükséges falatot és jó szót. A Tóth család híven őrzi nagyapjuk, nagynénjük és édesanyjuk emlékét.”

Nincs a könyvben, de az elhurcoltak keserű életét szenvedte el Kocsi Béláné Kaldenecker Rozália is, hajdani szomszédunk: Rozika néni. Pakonyból többen is elmenekültek a tanyákról az oroszok elől, de Újhartyánban mégis fogságba került. Gyűjtőtáborok során át, fűtetlen, zárt marhavagonokban, szomjazva, éhezve, fázva járta meg a poklok poklát társaival együtt, hogy még szörnyűbb pokolba kerülhessen. Bányák alacsony boltozata alatt görnyedve, rongyokba burkolózva, jéghideg földeken kotorászva néhány szem fagyott krumpli után, egy emberséges öreg ukrán adakozó jóindulatából maradva életben – hát micsoda ifjúság lehetett ez? Lányai, Éva és Rózsika alig-alig tudnak mesélni róla, annyira magába fojtotta fájdalmát édesanyjuk.”

Sípos Imre és Jancsi édesapja is katonafogoly volt, Recsnik Jani bácsi hadifogolyként öt évig robotolt. Holényi László édesapja nem tért haza. Édesapám még az internálótáborból megszökött, de egyik rokonom nem volt ilyen szerencsés. Csont és bőr volt, amikor évek múltán hazatért.”

Örök, be nem gyógyult sebek ezek a magyar emberek szívében. Amíg rejtve bujkáltak ezek az elhallgatott tragédiák a sötétben, csak a fájdalmat hordozták tovább.

Emlékükre és tiszteletünk jeléül, nevükkel jelölt emléktáblát helyezünk ki novemberben, az Emlékparkban, a Mártírok Falán! </font>

Ha tudnak új, előttünk nem ismert neveket, kérjük, tájékoztassanak róluk! </font>

Mintha az ég is velünk érezne, csöndes eső susogása kísérte a Polgár Aranka vezette templomi kórus szívekhez szóló énekét Atyánkhoz, Istenünkhöz. „Elég a harcból, elég a bajból, elég a fájdalomból! Szeretni kéne, szeretni végre, vágyunk a békességre!”- Mi lehetne időszerűbb fohász ma, amikor újabb háborúk fenyegető szele söpör végig a világban?

(Durkó Éva/FJE)


MIBŐL LESZ AZ ÖTYE?

A cserebogarat már tudjuk, de hát mi az az ÖTYE? - ez a kérdés mozgatta meg a fantáziámat legutóbb.

El kell, hogy mondjam, először Dobozon hallottam ezt a szót unokanővéremtől, aki tíz évvel idősebb nálam és egy végtelenül jó humorú, vidám teremtés még a legnagyobb nehézségek között is. Ő, Durkó Ica említette, hogy megalapították egy páran a községben az ÖTYÉ-t. - De, hát mit jelent? - kérdeztem akkor. ” – Mit jelent, mit jelent? Hát Öreg Tyúkok Egyesülete! Néhány öreg tyúk együtt tölti az időt hasznos tevékenységgel, szórakozással és rengeteg nevetéssel! Nyugdíjazottként nem kellünk másnak, de jók vagyunk egymásnak.” Bevallom: nagyon tetszett.

Aztán a múlt évben Oláh Icától hallottam említeni az ÖTYE nevet, immár másodszorra. Azonnal megütötte a fülem az ismerős hangzás.

- Itt is van ÖTYE?- csodálkoztam rá. - És mit jelent?

- Hát Öreg Tyúkok Egyesülete! – felelte.

De hát te nem vagy öreg tyúk! – Nem baj, majd leszek! – közölte, és ez annyira lefegyverzett akkor, hogy nem is firtattam tovább.

Csakhogy az ÖTYE egyre ismertebb, egyre sikeresebb, úgy hogy nem lehet csak annyiban hagyni! Muszáj megtudakolni végre: mitől lesz ötye az ÖTYE?

Íme, a recept, mint kiderült:

Végy néhány kezdő iskolás gyermeket a hozzájuk tartozó anyukákkal, no, meg tanárnővel! Akik nem elégszenek meg csupán anyukai mivoltukkal, hanem egy kicsit többre vágynak. Miért is? Mert érdeklődők, ügyesek, tevékenyek és nyitottak egymásra és a világra. Rájönnek, hogy jól érzik magukat egymás társaságában, képesek együtt gondolkodni, s mi több: képesek az ötleteiket együtt megvalósítani!

- És mik ezek az ötletek? – kérdezem őket, miután Icával megbeszéltem, hogy kíváncsiságom kielégítendő, kötélnek állnak és elárulják nekem a „titkosan titkos” titkokat.

- Rájöttünk, hogy mindegyikünk ért valamihez, amit egymástól megtanulhatunk. Így aztán üvegfestettünk, mandaláztunk, nemezeltünk, horgoltunk, és menet közben rájöttünk, hogy mindezt hasznosítani is tudjuk! Amikor elkezdődtek az adventi vásárok, mi is betársultunk a különféle „gyártmányainkkal”, és sikert arattunk! Ment az osztálypénzbe azonnal. Aztán jött a húsvéti vásár, meg a Tökfesztivál, azokat sem hagytuk ki. Amit árultunk, ment az iskolának és az óvodának - mesélik sorban, szinte egymás szavába vágva.

- Hányan vagytok az „alkotóműhelyben”? – Általában 10 -12-en, akik folyamatosan részt veszünk az összejöveteleinken. Minden héten, szerdán délután 5-től 8-ig miénk az iskolában a „termünk”, ahol összejövünk beszélgetni, munkálkodni, jól érezni magunkat. Most éppen tizenegyen vagyunk – számolja össze hirtelenjében Kajdácsi Évi.

Titkos a társaság, vagy elárulhatjátok a neveket? – Most már fölösleges volna titkolóznunk, mert lassan kezdenek megismerni bennünket az egész faluban, így akár sorolhatjuk is:

Kajdácsi Évi, Oláh Ica, Németné Oláh Szilvi, Antal Mihályné Évi, Barta Ildikó, Marossyné Cserháti Andrea, Szabóné Farkas Anita, Lőrinczné Ferencz Marika, Szaicz-Diera Yvett, Potyondi Istvánné Edit, Nagyné Rácz Mónika és Csete Melinda, aki koreográfus-tánctanárunk. Mert nekünk az is van! Ugyanis, a vásárokat követték a rendezvényeink.

Az ám! A rendezvényeitek, a bálok, amelyek egyre sikeresebbek! – Büszkék is vagyunk rájuk, mert idén volt már a hetedik!- számolják megint, ujjukon sorakoztatva az eseményeket.

- Az egyik nálam, Újfehértón, disznóvágással, bulival feldobva – szól közbe Antal Évike.

– Minden alkalommal mást „dobunk be”! Láthatod a fotókon is, hogy sikerült műsort- táncolni, amit Melinda tanított meg nekünk! Bár 2013-ban még csak kalapunk és nyakkendőnk volt, de másodjára már követte a macskás öltözékünk, majd country - lányok voltunk! Most már csúcson vagyunk a kánkánunkkal, és ami a legjobb: csatlakoztak hozzánk legutóbb a „KAKASOK”!

Kicsodák? – Hát a férjeink és barátaink! Legutóbb, a farsangunkon már együtt léptünk fel.

– És ami fő, mindegyik bál teltházzal és jótékony céllal megy!

- Úgy is hirdettük meg minden alkalommal, hogy az iskola javára. Így lett az iskola udvarán kerti bútor, füvesítés, és folytatni szeretnénk tovább! – szúrja közbe Ica, nem titkolt elégedettséggel.

- Legközelebb a Gyermeknapot támogatjuk! – folytatja Ildikó.

Még folytathatnám én is hosszan, hiszen sorjáznak ám az egymás után bekiabált mondatok tele ötletekkel, elszánással, lelkesedéssel! A közös tervek, munkák egymást követik: megint együtt tornáznak majd a „Kisbanin”, Antal Évinél nyáron, együtt mennek… meg együtt készítik… és így tovább, tovább.

Összeköti őket a tánc, a vidámság, a közös együttlét szeretete, az ügyes kezek és a közös célok elérése. Egy kicsiny szülői munkaközösségből indult el útjára és lett belőle: ÖTYE.

Aminek egészen más a jelentése immár: ők az ÖRÖKVIDÁM TYÚKOK EGYESÜLETE!

Akik nincsenek is már egyedül, mert minden tyúkhoz KAKAS is tartozik. És a félreértések elkerülésére: ők aranyat kapirgálnak egy olyan dombon, aminek a neve: VIDÁM ÖNZETLENSÉG!

Durkó Éva


Sport


NIPPON ZENGO – „Építsd újra Önmagad!”

Mi az a Nippon Zengo?

Megálmodói, Brezovai Sándor és Bagi Alexandra egy Kyokushin karatéra épülő tömegsportot, aerobikot hoztak létre 2007-ben. Dübörög a zene, rengeteget ütünk, rúgunk és az erősítés sem maradhat el.

Magas szintű önvédelem, tökéletes fogyasztó és zsírégető program.

Megfelelő étrend mellett hatalmas változásokat érhetük el. Én 26 kg-ot fogytam ezzel a mozgással 1 év alatt.

A fogyás mellett formálja az alakot, izmot épít, állóképességet, erőt, gyorsaságot fejleszt.

Lehetőség van vizsgázni is, mint a karatéban. Igaz, itt nem övet, hanem pólót kapunk. Erre leghamarabb március 29-én, vasárnap, Szentesen lesz lehetőségünk a Nippon Zengo Fesztiválon. Aki szeretne vizsgára jelentkezni, keressen bátran!

Várok minden mozogni, sportolni vágyót nemtől, kortól függetlenül A Herman Ottó Általános Iskola tornatermében!

Edzési időpontok:

  • Kedd: 19 óra
  • Péntek: 18 óra

Amit feltétlenül hozzon magával mindenki:

  • törölköző
  • víz
  • edzőcipő
  • kitartás

Brezovai Sándorról és A Nippon Zengoról egy kis hivatalos ismertető:

Ennek a legújabb küzdősport-aerobiknak kitalálója shihan Brezovai Sándor 6. danos Kyokushin Karate mester, aki a világ Kyokushin Karatéjának egy kimagasló személyisége. Sokszoros Magyar Bajnok, többszörös Európa Bajnok és Európa Bajnoki helyezett. Számtalan nemzetközi súlycsoportos és súlycsoport nélküli Knock-Down (kiütéses) verseny győztese és helyezettje.
Magyarországról egyetlen emberként, Európából és a világból pedig nagyon kevesek közé tartozik azok száma, akik Japánban éltek és bentlakó tanítványként tanultak Sosai Masutatsu Oyamától, a Kyokushin Karate alapítójától. Azonban shihan Brezovai Sándor valóban kint élt, kint edzett és tanult a Kyokushin Karate pápájánál, Sosai Oyamánál.
Tehát a VALDOR Nippon Zengo az abszolút ősi Kyokushin Karatéra épülő mozgáskultúra. A legújabb küzdősport-aerobik, mely mind mentalitásában, mind gyakorlati végrehajtásában a leggyorsabb, a legkeményebb és a leghatékonyabb mozdulatokra törekszik. Mind az ütések, mind a rúgások, mind a védések terén. Ez valóban egy realista, igazi önvédelem, mely az aerobik lazaságával, könnyedségével tízezrek örök szenvedélyévé válhat.”

Tóth Gabriella

06-70-294-08-62

https://www.facebook.com/NipponZengoFelsopakony?fref=ts////

perecke1@hotmail.com


Hátbelső


Hátlap


2015_03_marc.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)