Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2015_07_juli

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXV. évf. 7. szám, 2015. július

Lapzárta: 07.01

Szerkesztőbizottsági: ???

következő lapzárta: ???


Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat


Védőnők Napja

Egy nap, amely a védőnők támogató és segítő munkájának elismeréséről szól. 2008 óta június 13-án ünnepeljük a Védőnők napját. A védőnők 100 éve nyújtanak segítséget a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál, támogatják a családokat a gyerekek óvodába, iskolába menetelénél.
Önkormányzatunk is megemlékezett erről az alkalomról és hivatali kereteken belül a polgármester egy jelképes ajándékkal köszöntötte védőnőnket, Gálné Czető Évát, aki immár 25 éve látja el ezt a sokszor nem könnyű, de szép feladatot településünkön. Ezúton is szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját és sok örömöt és kitartást kívánunk az elkövetkezendő évekre.

Guti Ibolya

+1 fotó

Megoldás TIGÁZ-ügyben

Tisztelt Felsőpakonyiak!
Az Önkormányzat több forrásból is értesült arról, hogy problémák adódtak a gázleolvasás terén: a leolvasó nem csengetett pedig a lakók otthon voltak, felszólítások és időpont egyeztetések egész sorát kapták a lakók.
A gondokat továbbítottuk az illetékesek felé, mint kiderült, a leolvasás elkerült a TIGÁZ-tól, az átvett leolvasó munkatárs kilépett, így más területről érkezett segítség, aki viszont kapacitással nem bírta. A DBH időközben rendezte sorait, új, felsőpakonyi munkatársat vesz fel. A cég tájékoztatása szerint a fogyasztóknak immár nem a TIGÁZ-zal kell egyeztessenek időpontot, hanem Hering Sándornéval.
Tel: (06-30-866-5963).

Nagy János
polgármester


Szűcs Lajos lett Pest megye miniszteri biztosa

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából megyénként egy-egy miniszteri biztost nevezett ki - az ezekről szóló utasítások a hétfői Hivatalos Értesítőben jelentek meg.

A megyei fejlesztési biztosok 2015. június 1-jétől 2015. november 30-áig töltik be tisztségüket. Tevékenységüket a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, a feladat ellátásáért díjazás és juttatások nem illetik meg, titkárság nem segíti.

A miniszteri biztos feladata, hogy a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását.

Ezen kívül közreműködik a feladatokhoz szükséges humánerőforrás-kapacitás mennyiségi és minőségi felmérésében, a követelmények meghatározásában, ellátja a humánerőforrás képzésével és oktatásával összefüggő koordinatív feladatokat. Irányítja továbbá a megyei kedvezményezettek számára szükséges megyei szintű képzések és workshopok megrendezését, és kapcsolatot tart a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának koordinációs feladatot ellátó szervezeti egységeivel és az irányító hatóságok vezetőivel.

Bács-Kiskun megyében Font Sándor, Baranya megyében Hargitai János, Békés megyében Vantara Gyula, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Riz Gábor, Csongrád megyében B. Nagy László, Fejér megyében Varga Gábor, Győr-Moson-Sopron megyében Simon Róbert Balázs, Hajdú-Bihar megyében Tiba István lesz a miniszteri biztos.

A tisztségre Heves megyében Nyitrai Zsoltot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Bene Ildikót, Komárom-Esztergom megyében Völner Pált, Nógrád megyében Balla Mihályt, Pest megyében Szűcs Lajost, Somogy megyében Móring József Attilát, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Lipők Sándort, Tolna megyében Hirt Ferencet, Vas megyében Ágh Pétert, Veszprém megyében Kovács Zoltánt, Zala megyében pedig Manninger Jenőt nevezték ki.

Szűcs Lajos 2006 és 2014 között a Pest Megyei Közgyűlés elnöke volt. A 2014. évi országgyűlési választásokon Pest megye 7. számú (Vecsés) választókerületének képviselője lett.

Gratulálunk!

MTI - www.pestmegye.hu

+1 fotó

TÁJÉKOZTATÁS

Ezúton értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy a Tüdőgyógyintézet tájékoztatása szerint Felsőpakonyon a Tüdőszűrés augusztus 27 . - szeptember 04. között kerül megszervezésre a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban.

A szűrés időpontjai:
augusztus 27. 28. / csütörtök, péntek, / 08:30-tól 14.35-ig
augusztus 31.,szeptember 01.,02., /hétfő, kedd, szerda/ 11.30-tól – 17.35-ig
szeptember 3.,4. /csütörtök, péntek / 08.30-tól – 14.35-ig

Egészségünk érdekében kérem minél többen éljenek a lehetőséggel és vegyenek részt a szűrésen.

Kronvalter Emilia

Kiegészítő információk:

A vizsgálat elvégzéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártyaszükséges, valamint - ha van - az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást vigyék magukkal a szűrővizsgálatra.

A tüdőszűrés a felnőtt lakosság számára ajánlott vizsgálat! A 40 év feletti lakosoknakévente egy alkalommal ingyenes. 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1.700 Ft, melyhez a szűrőállomáson kapható csekk, befizetése postán történik a vizsgálat előtt.

A 14-18 év közöttigyermekek szűrése ingyenes, de beutaló, és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.


Karbantartás az óvodában!

Két csoportszoba is megújul.

Festés, mázolás, takarítás, a fűtőtestek iszaptalanítása, festése. Köszönet mindenekelőtt az önkéntes szülőknek, köszönet az óvoda valamennyi dolgozójának és az önkormányzat karbantartóinak. Persze a munkálatoknak ezzel nincs vége. Következik az aula és a szabadtéri játékok festése…

Nagy János
polgármester

+fotók

Virágosítás - Köszönet érte!

Önkormányzatunk három konténernyi (öt-hatszáz tő) virágot kapott ajándékba Némethné Oláh Szilviék jóvoltából, melyekkel valamennyi intézmény „színesedett”, továbbá közterületre, így a Petőfi tér díszítésére is futotta.

Az Önkormányzat és a település valamennyi lakosa nevében köszönet a felajánlásért!

Nagy János
polgármester

+fotók

Rév: Sóvám Ünnepség

Testvértelepülési meghívásnak tett eleget a Felsőpakonyi Önkormányzat delegációja

Testvértelepülésünk, Rév Önkormányzatának meghívására 10 fős küldöttséggel vehettünk részt június 6-7-én a 47. alkalommal megrendezett Sóvám Ünnepségen. Házigazdáink Dorel Cosma polgármester és Hasas János alpolgármester urak voltak. A Sebes-Körös menti Rév település 3500 lakosú, melyből 800 magyar (a magyarok többsége, mintegy 600 fő, református). A települést 1920-ban a Partium részeként Romániához csatolták. Kapcsolatunk a 90-es évek elején kezdődött azóta többször, kisebb-nagyobb létszámú küldöttséggel látogattuk egymást.
Az ötórás út során jutottunk el a Nagyvárad és Kolozsvár között lévő településre, ahol mesebeli tájon, égig érő sziklákkal övezett folyóvölgyben foglalhattuk el szállásunkat. Kalandos, szerpentines út során közelítettük meg a Sebes-Körös egy magasabb pontját, ahonnan vadvízi evezéssel, „raftingolással” ereszkedtünk alá több csónakban. Falmászásra alkalmas, hatalmas sziklafalak között eveztünk a Zichy cseppkőbarlangból, ill. forrásból beömlő zuhatagig, ahol bátrabb útitársaink bele is vetették magukat a több méter mély, öt fokos természetes medencébe, pezsgőfürdőbe. A raftingolás és bőséges ebéd után helyi rendezvényeken vettünk részt, ekkor avatták II. Károly mellszobrát. II. Károly unokája, Pál herceg is részt vett párjával, gyermekével az eseményen. Az öt helyi keresztény felekezet (román ortodox, református, görög katolikus, baptista és pünkösdista) és népviseletbe öltözött fiatalok részvételével zajlott egész nap az ünnepség, melynek szombati csúcspontja a sószállító tutajosok érkezése volt az új (szintén ezen a napon avatott) Sebes-Körös felett átívelő hídhoz. A Sóvám Ünnepség eredete röviden: az Alföld és Erdély között a folyó völgyében fontos szállítási útvonal futott századokon át, a kereskedők a hegyek között a révi szoroson jutottak át legkönnyebben, illetve a folyón úsztatták le árujukat, s Révnél az egyik legjelentősebb vámolási helyszín alakult ki.
Az ünnepségek után a nap könnyűzenei koncertekkel zárult.
Vasárnap korán keltünk, mert időben neki kellett állnunk a főzőverseny előkészületeinek. Szalonnából, sonkából, kolbászból, helyben készített kecskesajtból és friss zöldségekből álló reggelink után a kijelölt helyen sátrat állítottunk és aljegyző asszonyunk, valamint ügyes kezű irodistáink segítségével, Nagy János polgármester úr (a főszakács) vezérletével nekiláttunk a pincepörkölt készítésének. Küldöttségünk egy része főzött, egy része kapcsolatokat épített. Guti Ibolya és jómagam pedig a református templom felé vettük az irányt.
A templom előtt jól esett látni a közép és idősebb korú magyarokat, akik szép számmal jöttek az Igét hallani. Pár szót váltottunk is Kósa Viktor bácsival, aki lelkesen mesélt pakonyi élményeiről, többek között Füzi Gyuri bácsi, Fazekas Ferenc („Tudod, Bütyök!” - tette hozzá bensőségesen) felől érdeklődött. A templomban a hagyományos rend szerint jobb oldalon a férfiak, bal oldalon a nők ültek. Be kell vallanom, mélyen megrendültem, amikor felhangzott az első magyar nyelvű ének ebben a lassan 100 éve kisebbségben élő, mégis hívő, kitartó, reménykedő maroknyi magyar közösségben. Papp Csaba lelkész prédikált és köszöntött is minket, az istentisztelet után pedig szeretetvendégségre invitált. Itt ismét tudtunk helyiekkel múltról, jövőről, a mindennapi életről beszélgetni, többek között Kósa Juliannával, aki még Pekker Györgyéknél szállt meg Pakonyon annak idején.
Sajnos rövidesen mennünk kellett, hiába éreztük a marasztaló vendégszeretetet, mert már épp elérte a templomot a soron következő esemény, a felvonulás. A vonulók élén a polgármesterek (Rév, Felsőpakony, Székkutas - a másik testvértelepülésük) valamint a helyi és megyei vezetők haladtak. Őket követtük mi és a hagyományőrző csoportok, aztán a helyiek és a vendégek százai. Célunk a focipálya volt, ahol a megjelent vezetők – köztük polgármesterünk is - beszédeket mondtak a kölcsönös segítség és barátság jegyében. Jelképes galamberegetés és néptáncosok bemutatója következett, majd a zsűri kihirdette a főzőverseny eredményét. Csapatunk második helyezett lett, melyért serleget is kaptunk. A versenyen indult csapatok mindegyikének főztjéből ettük búcsúebédünket, majd átadtuk ajándékunkat Dorel Cosma polgármester úrnak, Hasas János alpolgármester úrnak és Papp Csaba lelkész úrnak.
Búcsúzás után még betértünk a híres révi fazekasok egyikéhez, aztán pár órás út után hazatértünk „magyar földről magyar földre”. Hatalmas élmény volt csapatunk minden tagjának a részvétel. Az ott elénk táruló környezet csodálatos volt, mindenkinek bátran ajánlom Révet, mint turisztikai célpontot is, a helyi magyarok és a velük példásan együtt élő románok vendégszeretete pedig egyszerűen páratlan.

Papp Norbert önk.képv.

+ fotók

Óvoda


Újszülöttek:

Szaicz Bese : 05.08.
Horváth Dominik : 06.12.
Ijjas Marcell Olivér : 07.15.


Iskola


Katolikus


Felsőpakonyi Katolikus Karitász

A májusi ruhaosztást követően június 6-án a templom udvarán bográcsban főtt székelykáposztával láttunk vendégül tíz többgyermekes családot. A nagy meleg ellenére nagyon szépen sikerült ez a nap; a felnőttek a hűvösbe húzódva beszélgettek, a kicsik pedig az árnyákban leterített pokrócon játszottak az adományként kapott játékokkal egészen késő délutánig. Ezúton is köszönöm a bográcsozáshoz biztosított hozzávalókat - köztük a bográcsot is -, valamint a süteményeket, kenyeret a jólelkű embereknek!
Látva, hogy mennyi gondot jelent az idősebb embereknek eljutni a temetőbe elhunyt szeretteikhez, egyik tagunk temető járatot indít, ami azt jelenti, hogy saját gépkocsijával pénteki vagy szombati napon, - amennyiben legalább 4 fő összegyűlik – segít nekik eljutni a temetőbe. Kérem, hogy az igényeket a lenti elérhetőségen, vagy személyesen Mayer Évának jelezzék.
Szeretném megköszönni továbbá azoknak az embereknek a jóságát, akik szüleik halála, illetve csupán felesleg folytán nekünk adományozták a megmaradt inkontinencia betéteket, mert azokat Balassa Éva néni és Kovács Ilona segítségével olyan időseknek tudtuk eljuttatni, ahol azokra a legnagyobb szükség volt.
A tavalyi nagy sikerben reménykedve, a tanévkezdés közeledtével ismét meghirdetjük az iskolakezdési támogatási akciónkat. Ennek keretében augusztus 23-ig várunk füzeteket, íróeszközöket, vonalzókat, iskolatáskákat és egyéb tanszereket, amelyek mindegyikével egy-egy család helyzetét könnyítjük majd meg. Tavaly mintegy 25.000,- Ft értékben gyűlt össze adomány, amelynek egy részét személyesen juttattuk el a családokhoz, másik részét pedig szeptember 1-el az iskolánknak adtuk.
A Váci Egyházmegyei Karitász jóvoltából idén is lehetőség nyílott arra, hogy 2 felsőpakonyi gyermek Drégelypalánkon nyaraljon július 20. és 24. között. Természetesen mi is részt vettünk a táboroztatásban: a két gyermek lejutását Gábor atya oldotta meg saját autójával, ezen felül pedig a csoportunk anyagilag is hozzájárult a tábor megszervezéséhez.
Gábor atya távozásával nem csak egy lelkiismeretes plébános kerül 24 évnyi szolgálat után áthelyezésre, de egy tiszta szívű, jó ember is; karitász csoportunk patrónája, lelki vezetője, oszlopos tagja. Ő már a karitász csoport megszületése előtt is Jézust szolgálta rászoruló embertársaiban, s amikor ez hivatalos kereteket ölthetett, hányszor és milyen boldogan mesélte másoknak a csoport megalakulását! Szívén viselte örömünket, bánatunkat, ha valamit meg kellett oldani, szinte azonnal intézkedett. Az Isten áldása legyen rajta Szobon is, hogy ugyanilyen lelkülettel és lendülettel tudjon ott is szolgálni!

dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com

+ fotók

Beszámoló a felsőpakonyi hittanosok és barátaik 2015 évi táboráról

Ezen a nyáron az Eger melletti Andornaktályán tartottuk katolikus hittan/cserkész táborunkat. 39 gyermek és 7 felnőtt munkatárs vett részt az egy hetes izgalmas, néha fárasztó, de mindig vidám és szeretetteljes együttléten. 13 fő sátorban, a többiek a Kolping pihenőházban kaptak szállást. A 10 ezer m2-es, hatalmas erdős-füves telket örömmel vettük birtokba, amely a fergeteges számháborúk, nyakkendőcsaták, csoportos táncok, körjátékok, kötélhúzás, íjászat, focimeccsek, métázás, kiscsoportos megbeszélések, esti tábortüzeink helyszíneként is szolgált. A kisebb lányokat, fiúkat és a nagyobb lányokat, fiúkat 4 őrsbe osztottuk, megbízott őrsvezetők vezették a Levendula, a Csiperke, a Kobra és a Vaddisznó őrsöket. Összetartozásunk jeleként a kisebbek kék, a nagyobbak zöld nyakkendőt kaptak. Álmunkat éjjeli őrség őrizte 22-06-ig. Napjainkat napirend szerint ébresztővel, reggeli tornával, zászlófelvonással, imával, reggelivel és szoba-, ill. sátorszemlével kezdtük, majd a napi programok végeztével vacsorával, tábortűzzel, esti imával, zászlólevonással, takarodóval zártuk. A hét során megnéztük Egert és az egri várat idegenvezetéssel, fegyverbemutatóval, 3D mozival, estébe nyúlóan túráztunk Szilvásváradtól a Szalajka völgyén át Bélapátfalvára, kifulladásig fürödtünk, csúszdáztunk az Egri Termálfürdőben. Lelki napot Hefler Gábor atya segítségével tartottunk. Nehéz lenne felsorolni a rengeteg játékot, nevetést, dalolást, de azt hiszem, minden gyermek maradandó testi-lelki élményben részesült. A tábor célja a felsőpakonyi katolikus hittanosok és barátaik közösséggé kovácsolása, valamint a cserkészéletbe belekóstolás volt. E céljainkat azt hiszem, elértük, ill. az első lépéseket megtettük. Elkezdtünk egy utat, amely reményeim szerint folytatódik. Mint táborszervező köszönöm a szülők bizalmát, anyagi és erkölcsi támogatását, köszönöm az anyagi segítséget az Váci Egyházmegyének, a Felsőpakonyi Katolikus Egyházközségnek és jószándékú magánembereknek, köszönöm Gábor atya és munkatársaim segítségét.

Papp Norbert katolikus hittanár, táborparancsnok

+ fotók

Ha itt lettél volna!

Június-július a jókedv, a zarándoklat, táborozás, és a búcsúzás pillanatait tárják az olvasó elé.

Június 20-án részt vettünk a juniális ünnepségen. Kitűnő hangulat, finom ebéd: „Babgulyás-csülökkel”, melyet Sólyom Zoltán főszakácsként készített. Köszönjük és jövőre is megfogadjuk.
Hivatalosak voltunk Lőrinci város plébánosának, Széles Lászlónak az „EZÜST MISÉJÉRE”, melyet pappá szentelésének 25.évfordulója alkalmából mutatott be. A lélekemelő szertartáson Felsőpakonyról Rusz Attilával ketten és Gyálról hat fővel vettünk részt.

HITTAN TÁBOR
Heves megye - Andornaktálya és környéke. Táborvezető Papp Norbert hitoktató tanár. Köszönet a felejthetetlen pillanatokért.

Július 5-én Olaszországi zarándoklatra indultunk 28 fővel - Felsőpakonyról ketten, Gyálról 26 fő. Bologna - Róma - Vatikán!
Felejthetetlen négy nap volt, a 40 fokos hőséget és a több kilométeres gyaloglást nem éreztük a sok gyönyörűségtől elragadtatva. Egy életre szóló emlék marad minden zarándok szívében.

Július 26-án Lőrinciben Szent Anna és Joakim - nagyszülők - búcsúján vettünk részt. A pakonyi Máriás lányok közreműködésükdtek a Gábor atya által celebrált szentmisén.

Most ennyi, szép és vidám dolog felsorolása után, szomoúan, de a gondviselés döntésében megnyugodva teszem közzé, hogy augusztus 1-től búcsúzunk Hefler Gábor plébános urunktól 24 évi és Fekete Roland káplán úrtól három éves szolgálat után. A Jó Isten és a Szentlélek segítse mindenben további szolgálataikat a következő állomáshelyeiken. Köszönetünket e papíron leírni nem lehet. Minden keresztény ember imádsága sok segítség lehet számukra.

Új plébános atyánk: dr. Káposztássy Béla teológiai doktor és főiskolai tanár Szobról érkezik.

Szeretettel várjuk bemutatkozásának első szentmiséjét, melyről plakátokat teszünk közzé. Mindenkit szeretettel várunk.

Nagyon szép nyári napokat és jó pihenést kívánok szeretettel minden kedves olvasónak.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök

+ fotó a Máriás lányokról

A reményről

Búcsúmise - Gyál, Felsőpakony 2015 jul. 12.
Három leánytestvérre szeretnék emlékeztetni, hogy megmagyarázzam a remény helyét és fontosságát.
Ez a három leánytestvér a Hit, a Remény és a Szeretet, és ők vezetik az emberiség állandóan előre haladó menetét. A Reményke bal oldalán lépked az idősebb nővér, a Hit. Szűz, és biztos léptekkel halad előre, tudja, mi a célja. A jobb oldalán az idősebb húga, a Szeretet halad. Kicsit gömbölyűbb, mint a Hit, hiszen ő édesanya, jósággal telve, de ő is biztos léptekkel halad előre. Kettőjük között, kezükbe kapaszkodva ott lépdel a Reményke. Ő még csak kisiskolás diáklány, s ha az ember messziről nézi ezt a jelentet, az a benyomása, hogy a Reményke szinte el is vész a két idősebb nővér szoknyájának sűrű fodrában, de a nővérek biztos kézzel fogják, vezetik, támogatják. Ám, ha közelebbről vesszük szemügyre a dolgot, észrevesszük, hogy pontosan fordított a helyzet: a kis Reményke, akire nem szoktak odafigyelni, ez a kis semmirekellő húzza maga után a Hitet és s Szeretetet, ő vezeti az egész emberiség menetét. Megfontolandó: A remény, ha túlzó, akkor vak remény, életellenes illúzió. Kiűzetvén a Paradicsomból csak az erős hit és a sugárzó szeretet adhatja a reményt. Az Úr hite és szeretete.
- Mi az én reményem?
Ifjúságom legszebb komoly olvasmányai Teilhard de Chardin könyvei voltak. Ő helyezte be a nagy világmindenség összefüggéseibe az emberi történelmet. Ő azt hangsúlyozta, hogy minden fejlődik, és a teremtés ma is tart. Ebben mindenkinek lélegzet elállítóan fontos szerepe van.
Van egy különösen kedves írása, melynek alcíme és lényege: Mise a világ felett. Ekkor tudatosodott bennem, hogy ha pap leszek, én fogom az Isten elé vinni az emberek Istennek szánt adományait. Ez az adomány pedig nem lehet kisebb, mint a világmindenség. A mindenséget a teremtés hajnalán az Istentől kaptuk és az a kötelességünk, hogy szépen kiteljesítve adjuk vissza az Istennek. „Hajtsátok uralmatok alá a földet, szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet. Mondjuk is a misén: „A Te bőkezűségedből kapatuk a kenyeret, felajánljuk neked, mint az emberi munka gyümölcsét, ebből lesz számunkra az élet kenyere. A Te bőkezűségedből kaptuk a bort, felajánljuk néked, mint a szőlőtő termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra a lélek itala.” - Ma az ad bizalmat, reményt, hogy tettem valamit ezért a célért. Több, mint 10 ezer misét mondtam köztetek a 24 év alatt.
Ma nagynak látszik a vallási közönyösség, mégsem hiszem, hogy a vallás közönyösségbe fullad. Szimbolikus szavakkal kívánom megvilágítani a gondolatomat. Szeretem a virág hasonlatokat. Néha eljátszom az édesanyám nevével, aki Virág Rozália volt, és én németesen mondhatom Róza Virágnak is. Szép ez a név. Vannak szép nevek. Nekem volt egy Tavi Rózsa nevű tanítványom is.
A mai napra (a gyáli-felsőpakonyi hívektől való búcsúzás napjára) virág csendéletekkel készültem, hogy legyenek személyes búcsú ajándékaim. A kiállítás címe: Virággá lettem. Aki közelről megnézi a képeket, mindegyikben felfedezhet egy virágba rejtett arcot. Szóval a virágban nagy szimbolikus erő rejlik. Azzal fejezi ki az emberek a szerelmüket, emelkedett örömüket, gyászukat egyaránt. Figyeljük meg a hóvirág jelenségét, és a jelenség mondanivalóját. Még tél van, amikor már a hóvirág átszúrja a kemény hótakaró páncélját is. Kidugja szende fejecskéjét, két kis zöld levél fogja közre a gyenge virágocskát. Mennyivel erősebb a keményre fagyott hó, ami alól kibújik, és mégis a hó fog elolvadni, a kis hóvirág pedig megmarad és hirdeti a tavasz közeledtét, az újjászületést. A hóvirág sosincs egyedül, mindig csoportokban telepszik meg. - Ma az úgynevezett kis közösségek a legéletrevalóbb vallási alakzatok az egyházban. Megfigyeltem a kis közösségek nyújtotta szellemi erőtérben a komoly, és okos emberek toborozódnak. Ezek meg fogják újítani az egész egyházat. - Gyálon és Felsőpakonyon sokféle közösségeket lehet találni. A plébános feladata, hogy csokorba kösse őket. - Én kötöttem sokféle embercsokrot. Ez az én reménységem.
A remény következő szimbóluma a hajnal. Kosztolányi Dezső költeményére gondolok: Hajnali részegség. Leírja a hajnal szépségét, és a végső konklúzió így hangzik: Mégis csak egy nagy Úrnak vendége voltam. Én úgy érzem az egész életutam egy nagy vendégség Isten asztalánál.
Nehezen kezdődött az életem, szüleim válásával. De aztán, amit az Isten az egyik kezével látszólag elvett, azt a másikkal 100-szorosan adta vissza. Az általános iskola után az összes tanulmányaim mindig Isten ajándékai. Az általam teremtett előzmények nem indokolják, hogy a meglevő eredményeket felmutathassam. Ajándék, hogy piarista diák lehettem. Ajándék minden egyes szolgálati helyem. Egy fiú, vagy egy lány mindig azon ábrándozik, hogy ki lesz az ő párja. Én mindig azon ábrándoztam, hogy vajon hova fogok kerülni, vajon az Isten mit mer rám bízni. Mindig éreztem Gyálon, hogy nem ez a végső állomás. Még van egy. Most már remélem tudom minden állomáshelyemet. Nagyon szép helyek voltak eddig is. Palóc földön zenét taníthattam, még mintegy hályogkovács, aki maga nem tanult zenét. Most már elmondhatom, hogy Gyálon zenét is tanultam. Gyálon jártam festő iskolába is. Felsőpakonyon majdnem 100 alkotással díszíthettem a templomot. Tanulhattam a hívek jámborságából is. Itt szeretik imádkozni a rózsafüzért, szívesen végzik a szentségimádást. Jó papjaik voltak, van bizonyos igényesség. - Mindent köszönök. Reménykedem, hogy Isten pozitívan ítéli meg a gyáli - felsőpakonyi 24 évemet.
Mindenért bocsánatot kérek, amit nem jól csináltam. A tetteink minősítenek, adnak értéket az életünknek. Most még hátra van Szob, és amit ott kell tenni. Erről még nem tudok semmit mondani. Ennél is jobban foglakoztat, hogy Szob után már csak egy állomáshely van. Reménykedem, hogy ez számomra az Isten Országa. Oda a szeretet cselekedeteivel lehet jelentkezni. Oda mindent vinni kell. Jézus ezt tette mércéül: Éheztem és ennem adtatok stb. Nem sorolom sikeresebbnek vélt tetteim. Az izgat, amit nem csináltam, vagy nem jól csináltam. Ezekért bocsánatot kérek és egy szellemes gyűjteményt említek az elmúlásról. Figyeljék meg, mindenki halálát a munkájával fejezi ki a népi bölcsesség. Van a következő szavakban némi fanyar humor is. Miért ne lenne a legnagyobb dolgokban humor?
Ki, hogyan hal meg? A lovász elpatkol. A vadásznak lőttek. Az aratóért jön a kaszás. A házmester beadja a kulcsot. A takácsnak elszakad élete fonala. A pék megeszi kenyere javát. A kalauz eléri a végállomást. A színésznek legördül a függöny. A virágárus alulról szagolja az ibolyát. A papnak harangoznak. Milyen szép lenne akkor újjászületni az Isten Országára, amikor harangoznak (hívnak) a misére. - Ez egy szép reménység!!! Hát nem?
A végső dolgok kérdései sokakat foglalkoztatnak. Ez sokszor meglepő eredményeket hoz ki néhány emberből. Egy barátom költővé vált a nagy kérdésekkel viaskodva. Azt írja a 70.életéve után kiadott verseskötete bevezetésében: „Amikor az ember biológiai lendülete közeleg a zérushoz, tornyosulnak a lehetetlen és katasztrófát ígérő jelenségek. Nincs más. Külön béke az élettel, külön béke a halállal, szerelemmel. Béke vagy egyszemélyű háború. Így lett ez a kötet.”
Búcsúajándéknak én is szeretnék letenni egy írást, legalább kézírásban. A saját hitemet és a lelki-atyaságomat fogalmazom meg benne. Nevükön szólítja Jn.10,3 Ez lesz a könyv bibliai címe. - Reménykedem, hogy lelkiatyaként még sokáig nevükön tudom szólítani a Krisztust követőket, tudom szolgálni a hitüket, tudom őket Istenhez vezetni. Ezt még öregen és betegen is lehet csinálni. Ezt igénybe lehet venni egyházközségi határok nélkül is.
Létrafokok. Az említett költő, Bucz Hunor verse:
…az első hajnal… az első reggel… ÖRÖK ÉLET
…a második hajnal… és a második reggel… TÚL RÖVID AZ ÉLET
…és a harmadik hajnal…és harmadik reggel… HALÁL ÉS ÉLET
…………………………… …………………………… ……………………………
…nincs többé hajnal… nincs többé reggel… CSAK TE VAGY!

Hefler Gábor plébános

+1 fotó kéne Hefler plébánosról... szerintem...

Református


Könyvtár


Könyvtári hírek

Az elmúlt félévben minden tervezett rendezvényünket megtartottuk. A kiállítások, szakköri bemutatkozók jól sikerültek. Azt sajnáltuk, sajnáljuk, hogy kevesen jöttek el a megnyitókra, a különböző bemutatókra még akkor is, ha a kezdést este 6 órára tettük. Az Agorában minden eseményről hosszabb-rövidebb beszámoló jelent meg, gyakran még kép is. Köszönjük minden közreműködőnek, alkotónak, szülőnek (akik a szereplő gyerekeket elkísérték), hogy munkájukkal, vagy bármilyen módon segítették rendezvényeinket. A leglátogatottabb rendezvényünk a Tánc Világnapján az iskola tornatermében megtartott gála volt. Sok fellépő, sok érdeklődő. Boldog és büszke szülők, nagyszülők, ismerősök tapsoltak a fiatal és még fiatalabb fellépők produkciójának.

A pihentető nyár után, szeptemberben újra indulnak a különböző tánctanfolyamok, baba-mamás rendezvények, olvasást népszerűsítő programok. Idén is csatlakoztunk az országos könyvtári napok rendezvény sorozatához, mely október első hetében kerül lebonyolításra. Kérem, figyeljék plakátjainkat, internetes felhívásainkat, s látogassanak el rendezvényeinkre.

Szabó Magda – intézményünk névadója – október 5-én lenne 98 éves. Születési évfordulója alkalmából illusztrációs pályázatot hirdetünk. Az óvodások az írónő Bárány Boldizsár című meseregényének egy szabadon választott fejezetéhez készíthetnek rajzot, az alsó tagozatos kisdiákok a Sziget-kék című műhöz rajzolhatnak. A felsősök három regényhez is készíthetnek illusztrációt.
Ezek: Álarcosbál; Születésnap; Mondják meg Zsófikának; A művek a könyvtárból kikölcsönözhetők.
Az elkészült, szabadon választott technikával, maximum A3 alkotásokat szeptember 25-ig várjuk a könyvtárban.

Filák Lászlóné


Folt hátán folt...

Felsőpakonyi alkotók patchwork kiállítása

Június 12-én rendezte meg a felsőpakonyi foltvarrók kicsiny, de lelkes és tehetséges alkotógárdája az első patchwork (folton-folt) kiállítását. A kiállítók Varró Tiborné Mariann, Mayer Éva, Dobosné Kerepeczki Mária, Dobos Dalma, Trapp Ferencné Julika és Tóthné Horváth Szilvia nem mindennapi tehetségről és kreativitásról tettek tanúságot ebben az elmúlt években nagy népszerűséget elérő kézimunkában. A foltvarrás technikája a régmúltban gyökerezik. Ha egy kicsit is elgondolkozunk rajta, rádöbbenhetünk, hogy már az őskorban is alkalmazták ezt a „technikát”. Gondoljunk csak a mérsékelt és hideg tájakon élt ősember eleinkre, akik ruházatukat az elejtett állatok szőrmés bőrdarabjaiból varrták, fűzték össze, mintegy őskori „patchwork” alkotást létrehozva. Az ókorban is alkalmazták ezt a módszert, mint az Halász Edit ezzel a témával foglalkozó könyvében olvashatjuk. Régészeti kutatások bizonyítják, hogy Egyiptom és India földjén is ismert és alkalmazott volt. A középkorban a lovagi Európában már művészi, vagy szakrális célokat is szolgált, a zászlókat, lovagi jelvényeket, palástokat, a hímzések mellett esetlegesen rátétekkel is díszítették.
A foltvarrás művelését az alsóbb néposztályokban a szegénység, a szükség teremtette meg, természetesen nem a mai kifinomult formájában, és művelésének célja legkevésbé sem egyezett meg az akkori felsőbb körök által, vagy akár modern korunkban elvárt díszítőművészeti irányultságnak. A régebbi időkben inkább az elhasználódott ruhadarabok még ép, szabályos, vagy szabálytalan részeiből igyekeztek valamilyen háztartásban használható tárgyat , takarót, terítőt összeállítani. Az elemekből kézzel összevarrt takaró, vagy terítő akkor még csak funkciójában volt fontos, esztétikai értéket nem képviselt. Azonban, mint minden a világon, a patchwork technika is fejlődésnek indult és óriási népszerűségre tett szert, főleg az utóbbi száz évben, az eszközöket, anyagokat és a technológiát érintő fejlődésnek köszönhetően. A patchwork népművészeti ággá vált. Gazdag képzelőerővel és kézügyességgel megáldott tehetséges művelői szemet gyönyörködtető tárgyakat készítenek, amelyek esztétikai értékük mellett teljes funkcionalitással rendelkeznek. A faliképtől a párnahuzatig, a takaróktól a bevásárlótáskákig minden látható volt ezen a kiállításon a résztvevők örömére.
A felsőpakonyi foltvarrók tevékenységéről Dobosné Kerepeczki Mária a kör vezetője tartott egy kis bevezető előadást. Néhány szóval bemutatta a kör kiállító tagjait, és beszélt a kiállított művekről.
Érdekes és hangulatos rendezvény volt. A szép munkák megszemlélése mellett ezt az óvodások és iskolások kis műsora is színesítette. Végül, de nem utolsósorban az alkotók átvehették a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház szerény ajándékát, amelyet Végh Béla Antal adott át. Köszönet az alkotóknak és a rendezőknek ezért a nem mindennapi élményért.

Varga Imre Lajos

+ fotók

Civil


Darumadár Nyugdíjas Klub júniusa

Június 4-én az énekkar és klubfoglalkozás elmaradt, bérleteseink az operettben „Csínom Palkó” c. műsort láthatták. Az előadás keveredett a modern korral és a régi, igazi témával, ezért nem tetszett mindenkinek.
Június 11-én 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap, ahol már készülődtünk a juniálisra.
Június 12-én 17 órakor többen vettünk részt a Foltvarrás, idegen nevén Patchwork kiállításon. Nagyon sok érdekes látnivaló volt, ámultunk mennyi mindent, szép holmikat lehet készíteni pár „rongyocskából”. Gratulálunk az ügyes-kezű kreatív művészeknek.
Június 18-án énekkari próba, klubnap, ahol már mindenki tudta, mi a feladata a juniálison.
Június 19-én már este megtörtént a sátorállítás, amit Gergely Mihály és csapata: Jankó Imre, Jankóné Aranka, Siska Ferenc, Siskáné Eszter, Siska János, Siskáné Kati, Somogyi Gyula és Somogyiné Teca végeztek.
Június 20-án 10 órakor kezdődött a juniális műsor, a klubunk által meghívott vendégeinket Mózsikné Ilonka, Ujjné Piroska, természetesen Lőrentei Erzsike klubvezetőnk fogadták, valamint a klubtagok is szeretettel köszöntötték a jó ismerősöket Gyálról; az Őszidő és a Solymári Béla nyugdíjas klubból érkezőket. Üdítővel és a tagok által sütött süteményekkel - amelyeket Virágné Annuska, Alföldiné Jolika, Füziné Esztike, Gergelyné Margó, Czirjákné Vera, Lőrentei Erzsike, Lovászné Erzsike, Somogyiné Teca valamint Siskáné Kati (jó sokat és finomakat) készítettek – vendégeltük a megjelenteket. Böőrné Marika kávét főzött és ebédjegyet osztott Gergely Margóval együtt, amelyeket az önkormányzattól kaptunk. Nagyon köszönjük a támogatásukat! Minden nagyon gördülékenyen ment, a szomjunkat finom üdítőkkel és ásványvízzel oltottuk, szerencsénkre nem volt nagy a hőség. Énekkarunk „Jó ebédhez szól a nóta…” ebédidőben, dél felé lépett fel hibátlan, szép énekekkel. Vendégeink is ismerős nótákat énekeltek. A juniálison szuper műsorok voltak, mindenki kedvére szórakozhatott, az eső sem zavarta meg a napot. Este még a sátort is elbontotta az a csapat, aki felállította, szépen elcsomagolták s egy évre ismét Böőrné Marika vigyázza.
Június 25-én 48 fővel Tiszakécskére mentünk a Nyugdíjas Klubok találkozójára, az idő nem volt valami kedvező, mondhatnám, hogy szinte hideg volt, de pazar műsorokat láthattunk, sok-sok klub jelent meg színvonalas előadással, kellemes időtöltés volt. Hazafelé a Fejedelmi pékséget nem hagyhattuk ki, mivel finom, simogató, gyógyító vízben való fürdőzéstől estére megéhezett a társaság.
Július 2-án 16 órakor énekkari próba, 16.45 röpke vezetőségi, majd 17 órakor klubnap volt, ahol az aktuális hónap programjait ismertette Lőrentei Erzsike. Kellemes meglepetésben is volt részünk, hiszen az előző héten - amikor fürdés volt, a László nap elmaradt -, akkor nem tudtuk köszönteni egyetlen Csengeri László tagunkat, most kedves társa Marika felkészült, és finom citromos-habos szeletet, pogácsákat sütött, valamint szomjoltó üdítőket hoztak tagságunknak, akik először nem is tudták, mit ünnepelünk, de azért nem maradtunk szégyenben Füziné Esztike mindig készen áll versmondásra. Most is rögtön kedves köszöntő-verset mondott Lászlónak.
Július 9-én énekkari próba és klubnap.
Sajnos rossz hírt is kaptunk, július 2-án elhunyt szeretett Máté nénink – Fejes Margó anyukája – 94 éves lett volna július 5-én, és a 30 évvel ezelőtt alakult klubnak tagja volt. Részvétünk!

Kovácsné Németh Ilona

+ fotók

Beköszönő

Gyálon a Bartók Suliban, Dabason a Táncsics Gimiben működik két esti iskola a felnőttek gimnáziumi képzésére szakosodott Budakalász Gimnázium tagintézményeiként.
Az új közoktatási törvény szerint már a tizenhat éves korukat betöltött tanulók iratkozhatnak át esti képzésre, nálunk mégsem ők a megcélzott korosztály. Ennek legfőbb oka, hogy sok-sok erőfeszítés kell ahhoz, hogy eljussanak a diákjaink a sikeres érettségi vizsgáig. Mindezt a heti két délután – este tartott órák alatt megszerzett tudás birtokában kell elérniük. Diákjaink negyedéves, féléves vizsgák helyett órai számonkéréseken szerzett jegyekkel jutnak el az év végi bizonyítványokig.
Tanulóink között többségben vannak a huszonöt és negyvenöt év közöttiek, de iskolánkba szép számmal jelentkeznek a fiatalabb és idősebb korosztályokból is.
Tanáraink birtokában vannak a felnőttoktatás speciális módszereinek. Türelmüket fiatal koruk is garantálja. Iskoláinkban az intézményes kereteken belül maximálisan igyekszünk alkalmazkodni a tanulóinkhoz, az egyéni igényekhez, ezzel is segítve a második, sokadik próbálkozás sikerét.
Természetesen diákjainknak sok munkába kerül az iskolai eredmények elérése.
Tanulóink visszajelzései szerint mégis megéri belevágniuk, mert az évek azt mutatják, hogy sikerül elérni a kitűzött céljukat, amelyek között a munkahelyi előmenetel, az új munka megszerzése, a továbbtanulás szerepel legtöbbször.
Gyálon immár öt tanévet zártunk, Dabason pedig négyet.
Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tanulóinkkal fenntartsuk a kapcsolatot az után is, hogy leérettségiztek. Ezért, ha a későbbiekben úgy alakul, hogy megkeresnek az éppen felmerülő problémáikkal, szívesen segítjük a hozzánk fordulókat.
Végezetül egy kicsit szeretnék dicsekedni!
Ebben a tanévben a két tagintézményben összesen ötvenhat érettségire jelentkezett diákunk volt a most június végén lezárult érettségi vizsgákra. (Összesen egy vizsgázó két tantárgyi vizsgája lett sikertelen.) Többen jeles vagy jó eredménnyel végeztek (15 vizsgázó), közülük kerülnek ki a továbbtanulóink.
A bemutatkozás lehetőségét köszöni a tagintézmények vezetője:

Zimányné Csépe Ilona (immár nyolcadik éve Felsőpakonyi lakos)

Bemutatkozó anyagként jött. Van hozzá egy statisztika is...

FELSŐPAKONY POLGÁRŐR EGYESÜLET SZEM

Örömmel adunk számot Egyesületünk berkein belül megalakult fiatalok bűnmegelőzési csapatáról.
Ifjúsági tagozatunk már a Juniálison is nagy segítségünkre voltak. Közreműködtek a parkolási rend kialakításában, a rendezvény belterületén a járművek biztonságos közlekedésében, ugrálóvár helyszíni áttelepítésében és sok más adódó probléma megoldásában. Köszönjük munkájukat!
Községünkben a rongálás sajnos gyakori jelenség. Érdemes tudni, hogy a rongálás szabadságvesztéssel büntethető!
Nem marad mindig anonim az elkövető kiléte, jelenleg is van eljárás folyamatban ilyen cselekmény miatt.

Másik sajnálatos tevékenység, mely több „elkövetőt” érint, a szemetelés. Szükségessé vált a rendszeres szemétgyűjtési akciók szervezése, mert minden erőfeszítés hiábavaló, ha még rövid távon sem tudjuk megőrizni településünk tisztaságát.
Legszembetűnőbb, a bekötő út mentén virító flakonok, zacskók, alu dobozok stb. … látványa.
Hiába élünk a természet szomszédságában, sokan tönkreteszik községünket körülölelő természet arculatát. Környező erdők-mezők egyre siralmasabb képet mutatnak, az építési törmelékből, autóalkatrészekből és egyéb hulladékokból álló szemétgyűjtővé vált helyek növekvő száma miatt.
Ennek visszaszorítása csak közös erővel, összefogással a hulladék elhelyezésének megelőzésével érhető el.

Észrevételeket, javaslatokat vagy tagságra való jelentkezést szívesen fogadunk.
Elérhetőségünk: 06/20-382-90-11

Köszönjük segítségüket, támogatásukat.
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM

+ fotók

Sport


Szinte véget sem ért és már kezdődik

A játékvezető alighogy lefújta az utolsó bajnoki mérkőzést egy tikkasztóan forró júniusi vasárnapon, a Nagy-Istók edzőpáros július 14.-én már a pályára vezényelte az I. csapatot. De ne szaladjunk ennyire előre. Az uborkaszezonra való tekintettel nézzünk egy kis visszatekintést, hogyan szerepeltek csapataink. Stílszerűen kezdjünk az utánpótlás korosztállyal.
Három korosztályban – U16, U18 és U21 – voltunk érdekeltek a 2014/2015 szezon kezdetén. Ám, idővel kiderült, sokan vagyunk, de mégsem elegen ahhoz, hogy három korosztályban is érdekeltek legyünk, ezért a 16 éven aluliak bajnokságától visszalépett egyesületünk.
U18-as csapatunk sokáig bajnokesélyesként menetelt. 18 meccsen 14 győzelemig és 100 rúgott gólig jutottak a srácok, ez nem akármilyen teljesítmény. Végül, meg kellett elégednünk a második hellyel, ami természetesen egy megsüvegelendő szereplés, ám mindenkin érződött a csalódottság a hőn áhított aranyérem után.
Ifjúsági csapatunk a 4. helyen zárta a bajnokságot. A mutatók alapján semmi kétség, nekik is a dobogón lett volna a helyük. Egészen az utolsó fordulóig úgy nézett ki, hogy ezzel nem is lehet gond. Ám a Solymár elleni elszenvedett vereség azt jelentette, hogy a 2. helyről a 4. helyig csúsztunk vissza.
Talán mondanom sem kell, mindkét csapatban ég a bizonyítási vágy, egytől-egyig győztes típusok és a bajnoki címre fáj a foguk. Nos, a következő szezonban, ha külön-külön nem is, de együtt megszerezhetik. Ugyanis az U18-as és U21-es csapatunk összeolvad egy U19-es korosztállyá. Mivel a két korosztályban alapból is sok játékos volt érdekelt, így nyílván nem tudna egy csapatban mindenki játéklehetőséghez jutni. Ezáltal a vezetőség döntése az, hogy újra elindítja Felsőpakony II. csapatát, hogy azok a srácok se maradjanak játéklehetőség és elsősorban sportolási lehetőség nélkül, akik esetleg sem az U19-es, sem az I. csapatba nem férnek be.
Felnőtt gárdánk, avagy Felsőpakony I. csapata szinte lekopírozta ifistáinkat. Bár, ez esetben nem a dobogóért folyt a harc, de a 4. hely megszerzése is remek teljesítmény lett volna egy pocsék őszi szezon után. Annak érdekben, hogy ez sikerüljön mindent megtettek játékosaink, de az utolsó bajnokira szó szerint elfogytunk, erőben és létszámban egyaránt. Így sajnos nem maradt más, mint a 7. hely.
Az előttünk álló szezonra kitűzött cél, mindenképp a dobogó valamely fokának elérése. A vezetőség döntése alapján jó néhány helyi, illetve utánpótláskorú játékos kerül fel a kerethez. Vannak köztük olyanok, akik már bizonyították rátermettségüket, hogy a felnőtt bajnokságban is megállják a helyüket. Egy dolog biztos, a fiatalok lendülete, küzdeni tudása és az idősebbek tapasztalata, rutinja remek csapatot alkothat.
Reméljük a jövőben is számíthatunk szurkolóinkra, hiszen nélkülük sótlan, ízetlen pályára lépni. Mi pedig cserébe szívünket-lelkünket kitesszük a pályára, - legyen az utánpótlás vagy felnőtt mérkőzés - hogy a nézőtéren eltöltött 90 perc alatt jól szórakozzon a nagyérdemű.
Hajrá Pakony!!!

Tóth Roland

+1 kép... a pajzs

Hátbelső


Hátlap


2015_07_juli.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)