Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2016_02_marc

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVI. évf. 2. szám, 2016. március

Lapzárta:

Szerkesztőbizottsági:

következő lapzárta:

AZ ANYAGOT LEVETTEM, SZERKESZTÉS ALATT ÁLL. TOVÁBBI JAVÍTÁSI KÉRELEM TŐLEM!!!

Fedlap


Fedbelső


Önkormányzat


Útjavítás, vasútfelújítás, tornaterem építés

A néhol életveszélyes 4601-es (leánykori nevén: Kőrösi út) út felújításáról, a vasútvonal megújításáról, új tornaterem építéséről is szó volt Nagy János polgármester és dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnk 2016-os évértékelőjén.

A rendezvény célja a polgármester megfogalmazása szerint az volt, hogy a település lakosai első kézből képet kapjanak az elmúlt esztendőben történtekről, a 2016-os tervekről, feladatokról.”

Felsőpakony polgármestere beszámolt a 2015-ös év eredményeiről, a sikeres pályázatokról, a település stabil pénzügyi helyzetéről, a sikeres költségcsökkentő programokról, amelyek révén lehetőség nyílt pályázatokhoz önrész elkülönítésére is.

A településünk minden lakója örömmel veheti a hírt, miszerint végre tisztázódni látszik a Víziközmű üzemeltetésének helyzete is. Az Energetikai Hivatal 2016. január elsejétől a DPMV-t jelölte ki közérdekű üzemeltetőnek. Ezzel nem csak azért jár jól a falunk, mert a reményeink és tapasztalataink szerint a DPMV jó és gondos gazdája lesz a víz- és csatornarendszerünknek, hanem anyagilag is sokkal többet nyúlt az új cég. Reményeink szerint, közel 10 millió forinttal több bérleti díj fog befolyni az önkormányzat kasszájába, mint eddig. Ez nagy siker és jelentősen hozzájárulhat a településfejlesztési célok megvalósításához.

A 2016-os tervekről szólva Nagy János Felsőpakony polgármestere kiemelte, hogy a legfontosabb beruházás idén a Vasút utcai lakóterületen évekkel ezelőtt félbemaradtcsatorna és ivóvíz gerincvezetékének kiépítése, befejezése. A munkálatok mintegy 25 milliós tételt jelentenek a helyi költségvetésben.

Folyamatban van a közvilágítás tavalyi bővítésének folytatása, és jó hír az ott élőknek: megkezdődtek az egyeztetések a telefon, internet és kábel tv kiépítésére.

A művelődési ház a tavalyi évben kívül, belül megújult, egy jelentős feladat azonban még hátra van: az udvaron évek óta raklapon álló – korábban Rusz Attila közbenjárásával a Tondach cégtől kapott - cserép felhasználásával a tető felújításának idén meg kell történnie.

A tartalékalapon túl terveztük a már említett orvosi rendelő komplett felújítását célzó, tavaly elnyert, idén megvalósuló pályázathoz szükséges közel 2,5 millió Ft-os önerő összegét. A beruházás teljes összege a Belügyminisztériumtól kapott támogatással együtt eléri a 15 millió Ft-ot.

A Képviselő-testület jóváhagyásával külön összeg lett elkülönítve az orvosi rendelő-művelődési ház, az általános iskola és az óvoda előtti útszakaszok egyirányúsítására, ezáltal parkolók kialakítására, térfigyelő kamerák beszerzésére.

Nagy János végül elmondta azt is, hogy „ugrásra készen” várjuk a tornacsarnok építésével, az utak aszfaltozásával, a kerékpárút létesítésével, iparterület fejlesztésével kapcsolatos uniós és kormányzati kiírásokat.

Dr. Szűcs Lajos évértékelőjében elmondta: a 2015-ös év legnagyobb kihívása az ország számára a migrációs áradat megfékezése volt. Szerencsére ez Felsőpakonyt kevéssé érintette, de elmondása szerint tudatában van annak, hogy itt is okozott némi riadalmat, amikor idegenek jelentek meg a falu utcáin.

A magyar gazdaság egyre jobb helyzetben van, így reményei szerint lehetőség nyílik arra, hogy Pest megyét kormányzati forrásokból kárpótolják az elmaradt uniós támogatásokért. A jelenlegi rendszerben ugyanis a Budapesttel közös régió fejlettsége miatt az Európai Unió nagyon kevés fejlesztési forrást ad Pest megye számára. A kormány szándéka, hogy saját forrásból egészítse ki a megyének járó pénzügyi kereteket.

Dr. Szűcs Lajos emellett elmondta azt is, hogy „kézzelfogható” tervezés folyik a vasútvonal fejlesztése ügyében is, amelynek sikeres megvalósulása esetén jelentősen felgyorsulhatna és üzembiztossá válhatna a vasúti közlekedés ezen a mi vonalunkon.

Kérdésre válaszolva elmondta: harcol azért, hogy a 2000 milliárdos közútfejlesztési pénzből jusson a valóban nagyon rossz állapotban lévő 4601-es út felújítására is.

A tornaterem építésének szükségességéről sem feledkezett el a képviselő úr, és bízik benne, hogy mihamarabb találnak forrást erre a beruházásra is, talán éppen a korábban emlegetett kormányzati forrásokból.

„Jövőre, önökkel, ugyanitt!” – zárult a közel kétórás 2016-os Felsőpakonyi Évértékelő.

Kempf Károly Ignác

FCC Sajtóközlemény kivonatolva:

a KMR_12-1-2012-0128 számú Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása témájú támogatott projektünk eredményeriől.
folyamatban…

Kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás

Tisztelt Lakosság!

Értesítjük, hogy az 2012.évi XC. törvény és a 347/2012. (XII.11.) Korm. rendelete, valamint a 63/2012. (XII.11.) BM rendelete értelmében előírt kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás körébe tartozó feladatokat – a települési Önkormányzat közigazgatási határain belül – a Magyar Kémény Kft. alkalmazottjai látják el.
Az Önök települését kollegáink 2016. március 21. és december 31. között keresik fel. A társaságunk alkalmazásában álló dolgozóink névre szóló megbízólevéllel rendelkeznek.

Köszönettel,
Magyar Kémény Kft.


Üdvözlettel:
Gazsi György
Kirendeltség Vezető
06-70-935-8604


Eboltás

Felhívjuk a Tisztelt Kutyatulajdonosok figyelmét, hogy a kutyák kötelező veszettség elleni oltása rendelőnkben a következő időpontokban kedvezményes áron vehető igénybe.

2016. április 16. (szombat): 10.30-tól 12.30 -ig
2016. április 23. (szombat): 10.30-tól 12.30 -ig

Oltás helyszíne:

Felsőpakonyi Állatorvosi Rendelő
2363 Felsőpakony Kölcsey u. 8.
www.pakonyvet.hu

Veszettségoltás: 4500 Ft helyett 3900 Ft
Féreghajtás: 300 Ft helyett 200 Ft / 10 testtömeg kg.

Amennyiben a kutya nem rendelkezik mikrochippel annak teljes költsége 3500 Ft, az oltás árán felül.
A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon csak olyan kutya oltható veszettség ellen aki mikrochippel egyedileg meg van jelölve!

Amennyiben a kutya nem rendelkezik sorszámozott oltási könyvvel, annak költsége 500 Ft.

A kötelező veszettségoltást illetve chippelést rendelési időben illetve igény szerint háznál normál díjon bármikor elvégezzük.

Dr. Branyiczki Róbert Dr. Szieberth Ágnes
Tel.: 06 70 365 82 60 Tel.: 06 30 205 13 52


Ebzárlat és legeltetési tilalom!

A Pest Megyei Kormányhivatal Dabasi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala településünk közigazgatási területén a vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától - amit Pest megyében (időjárás függvényében) meghatározott területeken 2016. április 2. és április 7. közötti időpontra terveznek - számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések: Alsónémedi, Bugyi, Dabas, Felsőpakony, Gyál, Hernád, Inárcs, Kakucs, Ócsa, Örkény, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újlengyel, Újhartyán.

Az ebzárlat tartama alatt:

  • a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát szabad kivinni, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével.
  • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
  • az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Óvoda


Újszülöttek:

Major Natasa Fanni 03.02.
Bodor Natali Tara 03.17.
Siska Csongor 03.18.
Bordás Lia Kata 03.20.

Mese, mese mátka

Februárban, farsang előtt a gyermekeink megnézték A három őzike és a varázscsengettyű című mesét, a Vidám vándorok interaktív előadását. Láthatóan jól érezték magukat, varázsoltak, énekeltek, izgultak.
Köszönjük Marika óvó néni!

„Hazám, hazám, te mindenem…”

Március 11-én felkerekedett az óvoda apraja-nagyja és kisétáltunk a Petőfi térre, ahol énekelve, verselve köszöntöttük a Szabadságharc Hőseit, kitűztük nemzeti színű zászlóinkat, virágainkat, szívecskéinket, paripáinkat, házainkat.

Weöres Sándor: Megy az úton

Megy az úton a katona.
Zúg a vihar, fúj a szél,
zúg-búg, fúj a szél,
a katona sose fél.

Mitől félne? Kezibe kard,
gonoszoknak odavág,
dirr-durr, odavág,
sose bántsák a hazát.

Gabi óvónéni

+ fotók

Eszközfejlesztés az óvodában

Régóta vágyunk ipari mosogatógép beszerzése. A 2016-os év első hónapjában megérkezett óvodánk konyhájára ez a nagyszerű eszköz, melyért köszönet a fenntartónak.
A háztartási mosogatógépekkel ellentétben pár perc alatt megtörténik egy mosogatási ciklus, mely a beállítástól függően 2 – 6 perc. Energiát, időt spórolhatunk, és leginkább áhított jó tulajdonság a fertőtlenítés, mely gyermekközegben leginkább elvárható.
Reményeink szerint sokáig élvezhetjük minden jó tulajdonságát az új eszköznek.
Dobosné Kerepeczki Mária


Iskola

„Általános iskola időszakában előnyösebb lehet, ha a gyerek a saját lakótelepülésen jár”

Szatmáry Ildikó, iskolapszichológus véleménye az iskolaválasztásról:
Fontos a témában figyelembe venni a gyerek családi helyzetét (csonka család, munkanélküliség, egészségügyi helyzet stb.), pszichés állapotát és életkorát. Általános iskola időszakában előnyösebb lehet, ha a gyerek a saját lakótelepülésen jár iskolába (már megszokott szociális környezet, időbeosztás, kötelező és szabadidő ritmusa, pszichés védettség érzése). Ebben a fejlődéslélektani korszakban még a stabilitás, a biztonság, az otthonosság, az otthonhoz közelebbi tartózkodás a fontos, a gyermek még nem annyira önálló. A kognitív képességek fejlesztésének is alapja a megfelelő háttér, védettség, ha megszokott közegében van (kultúra, szociális környezet) gyorsabban, hatékonyabban fejlődhet. Általános iskolai életkorban a sok utazással (több mint 20-30 perc csak oda) járó messzi iskolába kerülés esetleges veszélyei:
1. Gyökértelenség érzése
2. Túlzott testi, mentális, pszichés igénybe vétel: napi ritmus felborulása
3. Szociális kapcsolatok hiánya (pl: barátkozás, délutáni foglalkozásokon nem tud maradni
4. Krízis helyzet esetén támasz hiánya
5. Túl korai, túl nagy önállóság elvárása.

„Minden feltétel adott az eredményes munkához”

Interjú az általános iskolai beiratkozás kapcsán Matisz Zsolttal, a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola igazgatójával.
- Közeledik az általános iskolai beíratás ideje. Hány iskolaköteles korú gyermek él Felsőpakonyon? Mire számít, közülük hányan iratkoznak be a saját iskolánkba?
- Minden évben az elsősök beíratása előtt két listából dolgozunk a létszámokat illetően. Az egyiket a tankerülettel, a másikat pedig az óvodából szerezzük be. A két adat összevetése során kialakult kép közelít leginkább a valósághoz, hiszen az eltérés jelentős. Így van ez most is az előző évekéhez hasonlóan. A különbséget az okozza, hogy az egyik helyen szerepelnek azok a tanulók, akik állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel a településhez kötődnek, míg a másikban a tényleges felsőpakonyi nagycsoportos ovisok találhatók. A létszám kalkulálása során nem tudjuk pontosan, hogy hány gyermek marad még 1 tanévet az óvodában, s azt sem, hogy hány tanulónak választanak – a szabad iskolaválasztás jogával élve – más iskolát a szülei, esetleg speciális jelleggel. Ezért nehéz minden évben megjósolni, az első évfolyamra beírató tanulók számát.
A jelenlegi létszám alapján az előző években – 7 évre visszamenőleg – többen voltak a beíratás előtt álló gyermekek, mint jelenleg. Azóta minden évben lehetőségünk nyílt 2 osztály indítására. Ez a 2016 szeptemberében induló tanévre nem jelenthető ki biztosan. Természetesen felkészültünk 2 osztály fogadására, de ha a létszám alapján 1 osztályt engedélyez a fenntartó, akkor sem lesz semmi gond. Az biztos, hogy mindenképpen biztosítjuk a színvonalas oktatás feltételeit, hiszen erős háttérrel rendelkezünk a feladatok ellátásához.
- Miért érdemes a szülőknek a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskolát választaniuk leendő elsős gyermekük számára?
- Mert itt van helyben. Reggel fél 7-től tartunk ügyeletet, délután pedig 17 óráig, de szükség esetén tovább is, ha kérik a szülők. Ezzel sok energiát takarít meg mind gyermek, mind pedig szülő.
- Melyek az iskolánk erősségei?
- Állandóság, melyen leginkább pedagógus közösségünk összetételét értem, s ezzel együtt jár, hogy 15-20 éve együtt dolgozók csapatként képesek együttműködni. Győztes csapaton és nyertes taktikán ne változtass – szokták mondani a sportban. Ez nálunk is igaz. Az állandóság, egymás ismerete pozitívan mozgatja a mindennapokat, de ez állandó értékeket is jelentenek, melyek közelebb állnak a konzervatív, mint az ál liberális értékekhez. S ezeket igyekszünk közvetíteni tanulóink felé. Nem poroszos iskolára kell gondolni, de a gyermekkorban megszerzett emberi értékek meghatározóak. Emellett pozitív, hogy a később érkezett kollégák is jól beilleszkedtek, megtalálták azt, amiért itt érdemes dolgozniuk.
Változásra való képesség, melyen azt értem, hogy a körülöttünk lévő változó világot figyelembe véve végezzük munkánkat, s ha kell, változtatunk. Örömmel vesszük a jóindulatú visszajelzéseket, s szem előtt tartjuk a döntéseink során. Ez jelenti azt is, hogy módszertanilag is folyamatosan változunk, fejlődünk, s ez már kapcsolódik a következő erősséghez, az elhivatottsághoz, a gyermekközpontúsághoz, mely kollégáimat jellemzi, s még sorolhatnám az ezzel összefüggésben lévő fogalmakat.
Sok és sokféle programot kínálunk tanulóinknak. Részt vettünk és részt veszünk a Határtalanul programban, hogy tanulóink is láthassák a határon túli magyarlakta vidékeket.
Kiemelten kezeljük a környezeti nevelést, tanulásmódszertan tantárgyat oktatunk, pályázatokat írunk, részt veszünk fejlesztésekben, kiemelten foglalkozunk tehetségekkel, lemaradókkal, igyekszünk közösségeket létrehozni, fenntartani, s még sorolhatnám.
Az úton menni kell! A gyerekek nevelése és oktatása is út, melynek célja (nem végállomása, hiszen az iskolai ballagás után nem ér véget) a minél teljesebb, komplexebb személyiség alakítása, formálása. Ezt az utat időnként konfliktusok kísérik – mely során akár megkérdőjeleződhetnek módszerek is – de döntéseink megalapozottak, s a fejlődés érdekeit szolgálják. Minden döntésünk a gyerekek fejlődését szolgálják.
- Miben kell fejlődni és mit tesznek ennek érdekében?
- Fejlődni mindig lehet és kell is! Soha nem mondhatjuk azt, hogy már ott vagyunk, hogy megérkeztünk a kitűzött célhoz, s nem tehetjük, hogy nem fejlődünk. Ezért ha kell, napi szinten foglalkozunk a szükséges problémákkal, tevékenységeinket rendszeresen felülvizsgáljuk, s mindig a javításon, a tökéletesítésen dolgozunk. Örömmel mondhatom, hogy kollégáim is tisztában vannak a keletkezett problémák komolyságával, s pozitívum, hogy nem öncélúan tevékenykedünk, hanem az iskolahasználók számára mindig a legjobb megoldást keressük.
Szakmailag rendszeres továbbképzéseken vesznek részt pedagógusaink, többen a hétévenkénti kötelező 120 óra kétszeresét is teljesítik saját fejlődésük s a rájuk bízott tanulók magasabb szintű oktatása és nevelése érdekében. Az elmúlt 9 hónapban 3 kollégám újabb államvizsgát tett le, közülük 2 fő szakvizsgázott, 2 fő pedig jelenleg is továbbtanul.
Kollégáim elhivatottságát tükrözi, hogy kényszer és utasítás nélkül végzik feladataikat, a továbbképzésekre történő jelentkezéseket, s végül „szállítják” a végzettséget igazoló tanúsítványokat.
- Milyen eredményeink vannak térségi és országos összehasonlításban?
- Eredményeink hosszú évek óta jók. Egyszer sem kényszerültünk intézkedési terv megfogalmazására és megvalósítására, amely azoknak az iskoláknak a feladata, akik a jogszabály alatti eredményt értek el a kompetenciaméréseken. Minden tanévben elérünk 1-2 országos átlag feletti eredményt, de a városi (nem fővárosi) iskolák átlagát is túlszárnyaljuk általában.
Tanulmányi és sportversenyeken is megállják tanulóink a helyüket. Jelenleg is eljutott egy tanulónk egy országos szintű versenyig, s ha hozzávesszük, hogy a környező iskolák közül a legkisebbek vagyunk, akkor ez bizony kiemelkedő eredmény. De az is kiemelkedő, ha sporttagozatos iskolák tanulóit vagy csapatait előzik meg felsőpakonyi diákok a versenyeken.
- Milyen szakkörök, tanórán kívüli elfoglaltságok várják a csemetéket az iskolánkban?
- Szakköreink sokfélék. Népszerűek a sportszakkörök. E tanévtől röplabda szakkör is működik, amely nagy siker. Még újnak mondható a csillagászat, melyet szintén szívesen látogatnak tanulóink, nem is szólva a hagyományosan 10, 15 vagy 20 éve működő szakkörökről, melyek tantárgyi vagy művészeti jellegűek. Szakköreink: matematika, néptánc, ügyes kezek, informatika, kölyökatlétika, énekkar, képzőművészet, történelem, angol nyelvi előkészítő, német, kézműves, csillagászat, tollaslabda, röplabda, kosárlabda. Iskolánkban működik a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola kihelyezett tagozata, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy a felsőpakonyiak helyben juthassanak a zenetanulás lehetőségéhez.
S ez minden szakkörünk és tevékenységünk célja is egyben: a helyi gyerekeket hozzájuttatni a minél lehetőséghez helyi szinten.
- Van-e megfelelő pedagógusi létszám? Minden órára jut szaktanár?
- Igen. Osztályaink és csoportjaink magasabb száma, s az ezzel járó feladat többlet miatt az utóbbi években emelkedett pedagógusaink létszáma. Minden esetben megfelelő végzettségű és hozzáállású pedagógus dolgozik iskolánkban.
Jelenleg rendeződni látszik az iskolapszichológusi ellátás is, de sajnos továbbra is hiányzik 1 fő logopédusunk.
- Milyen az iskolánk technikai felszereltsége?
- Eszközöket tekintve fejlődünk, az IKT eszközöket tekintve pedig - az Egyenlő Esélyt Közalapítvány előző évekbeli munkájának, valamint szülőknek, támogatóknak köszönhetően - jól állunk. Már majdnem minden alsós tanteremben vannak digitális eszközök, remélhetőleg őszre már lesz is mindenhol. A felsős tantermekben pedig minden második tanterem alkalmas digitális oktatásra. A fejlesztések folyamatosak, s nagy hiányban nincs részünk.
- Slágertémák: számítástechnika, nyelvtanulás, tehetséggondozás? Hogy áll ezekben az iskolánk?
- Minden feltétel adott az eredményes munkához. Több informatikai végzettségű kollégával együtt látjuk el az órákat, eszközeink pedig jók, bár ezen a területen sincs soha megállás, folyamatos fejlesztés szükséges. Idegen nyelv terén emelt és normál óraszámú angol között választhatnak a gyerekek felsőben, alsó tagozaton pedig 1. osztálytól ismerkednek a nyelvi környezettel, 7. osztályban pedig lehetőség kínálkozik a német nyelv tanulására is.
Tehetséggondozás terén éppen egy nyertes pályázat megvalósításán dolgoznak kollégáim, melyen 1 millió forintot sikerült nyerni. A „Hagyományban élve” elnevezésű projekt megvalósításában sok kollégám vesz részt időt és energiát nem kímélve a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. De e projekten kívül is nincs olyan pedagógusunk, aki valamilyen szinten (előkészítő, felkészítő, versenyre felkészítés stb.) ne venne részt tehetséggondozásban. Köszönet valamennyiüknek ezért is.
- Nagy siker az iskolaotthonos oktatás. Indul-e ilyen osztály a következő tanévben elsősöknek?
- Ha igény lesz rá, feltétlenül indítunk ilyen osztályt, hiszen alsó tagozaton sok pozitívum jellemzi.

Kempf Károly Ignác

Rendkívüli irodalmi óra

Március 15-e alkalmából a 4.b osztály rendkívüli irodalom órát tartott az iskola aulájában. Az első helyszín a Pilvax kávéház volt. Ott a lányok tartottak előadást. Nagyon szépen berendeztünk mindent. Ezen a helyszínen sakkozni, vagy reggelizni, esetleg italokat fogyasztani lehetett abban az időben. Még ma is létezik ez a kávéház, sajnos már egy másik épületben. A látogatók sok új dolgot tanulhattak. Utána Landerer és Heckenast nyomdája következett, ahol egy több, mint 100 éves írógépet is láthattak az érdeklődők. Volt az írógépek között olyan ami újabb, de olyan is ami nagyon régi. A harmadik helyszín a Nemzeti Múzeum volt. Itt az emberek szép díszes ruhában sétáltak és bárki elszavalhatta velük a Nemzeti dalt.
Tehát nagyon korabeli és rendhagyó volt az irodalom óránk.
Remélem, másnak is tetszett!

(Pőcze Máté)
Köszönettel tartozunk Durkó Éva néninek a korhű öltözékekért, Sultisz Miklós bácsinak és Nagyné Pál Tünde néninek a díszletért.

Március 15 az iskolában

Nemzeti identitásunk egyik legfontosabb ünnepe. A március 15-e már alsó tagozatban bevésődik a gyerekek fejébe, hiszen több történelmi olvasmányban említik. A kisiskolások és a nagyok is átérzik és megértik 1848 jelentőségét. Az aradi vértanúk példát mutatnak önfeláldozásukkal, bátorságukkal. Az iskolai műsor során figyelemmel kísérhettük, ahogy a szereplők gyertyát gyújtottak a tábornokokért, a hősökért. Időrendben visszafelé haladva játszódott le a forradalom. A harangok megszólaltak emlékükre, együtt zengték a nemzeti dal refrénjét. A nép nevében megszólalt Petőfi és elhangzott a 12 pont.

Sárossy Szilvia

Szépíró verseny

A 2015-16-os tanévben 2. alkalommal tartottuk meg iskolánkban az SNI-s és BTM-es Szépíró házi versenyt, négy korcsoportnak. A tanulóknak különböző nehézségű, és hosszúságú szöveget kellett megadott idő alatt lemásolni. A feladat elvégzéséhez figyelemre, koncentrációra és fegyelemre is szükség van a szép, rendezett íráson kívül.
Az idei házi verseny nyertesei: Sárosi Zoltán 4.osztály, Szabó István 6.osztály, Koós Dzseni 8.osztály, Cseresznyés Anita 2/a osztály, Farkas Tifani 3/a osztály, Palotai Lili 4/b osztály. Velük március 4-én Vácon a Megyei Szépíró versenyen vettünk részt, ahol mindenki nagyon jól szerepelt.
Cseresznyés Anita 2/a osztályos tanulónk 2. helyezett lett a megyei versenyen, így ő iskolánkat képviselheti az Országos Szépíró versenyen.

Nagyné P. Tünde
oligofrén-, pszichopedagógus tanár


Tanári pálya...

Sebestyénné Fehérvári Márta tanító nénit (2. a) kérdeztem, aki több, mint egy éve tanít iskolánkban:

Miért döntöttél úgy, hogy tanító leszel? Volt-e rád valami vagy valaki nagy hatással?
Amikor első osztályosok voltunk, és a foglalkozásokról tanultunk, be kellett írni a könyvbe, hogy mi leszel, és én beírtam, hogy tanító néni. Ez belülről jött. Nagyon tetszett az iskola, az iskolai szagok, a miliő, a tankönyvek illata. Vonz az iskola. El sem tudnám képzelni, hogy valami mást csináljak. Gyerekkoromban sokszor leültettem a babáimat otthon, és tanítottam őket. Az elgondolásomat megerősítette Rózsi néni, a 3. 4. osztályos tanító nénim, akire ma is nagy szeretettel gondolok. Előttem van az arca, a mozgása, nagyon sokat tanultam tőle, beszívtam magamba Rózsi nénit. Az ő munkáját látom vissza a saját munkámban. Anyukám eltette az akkor füzeteimet, és ma is meg szoktam mutatni a gyerekeknek. Onnan veszem az ötleteket, pl. odaírok egy-egy kedves szót a gyermek munkája mellé, ahogy ő is tette.

Számodra miben rejlik a tanítás szépsége, izgalma, kihívása?
Ahogy nincs két egyforma gyerek, nincs két egyforma nap sem. Minden probléma, eset más és más. Nem tudsz ezekre előre felkészülni, de tudod magadat folyamatosan képezni, szívhatod magadba az újat és ki is próbálhatod. Változó világban élünk, és nekünk is változni kell. Lehetnek sikereid, láthatod az eredményeket.

Mit élsz meg sikerként tanítás közben, vagy egy-egy óra után?
Siker az, hogy ha a 45 perces tanóra végén úgy jössz ki az óráról, hogy mosolyognak a gyerekek, hogy jól érzed magad; amit elterveztél, megvalósítottad, és a gyerekek lelkesedtek érte. Van produktum, eredmény: tárgyi vagy szellemi. Amikor van visszajelzés, akár évek múlva is, hogy ezt tanultuk, ezt értjük.

Több iskolában is dolgoztál már, amelyek nagyobbak a mienknél. Milyen előnyét látod a mi iskolánknak?
Egy kisebb iskola előnye az, hogy nem személytelen. Közösség tud kialakulni. Átláthatóbb a szülők számára az iskola működése. Mi kollégák is sokkal jobban tartjuk a kapcsolatot, nemcsak elmegyünk egymás mellett. A gyerekek ismerik egymást is, a tanárokat is, ismerős arcok jönnek szembe velük a folyosón. A mi iskolánknak minden területet érinteni kell, nem spacializálódik, mint több pesti iskola, és így a gyerekeknek lehetőséget nyújt minden terület kipróbálásához.
Amikor itt először beléptem az iskolába, rögtön azt mondtam, hogy ez jó hely, ez iskola. Kedves arcokat láttam. Mosolyogva fogadtak mind a vezetők, mind a kollégák.

Viziné Surányi Erika

HIRDETMÉNY

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEÍRATÁSRÓL
A 2016/2017. tanévre történő beíratás időpontjai:
2016. április 14. (csütörtök) 8-19 óra között
2016. április 15. (péntek) 8-19 óra között

A nemzeti nevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 50.§ (1) bekezdése értelmében az általános iskolába történő felvételről vagy átvételről az iskola Igazgatója dönt. Döntését írásban közli a szülővel. A felvételi kérelem elutasításáról határozatot hoz. A felvétel elutasítása esetén a szülőnek joga van az elutasító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül élni. Fellebbezést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ területileg illetékes Tankerületi Igazgatójához nyújthatja be.
Amennyiben a szülő nem a kötelező felvételt biztosító körzetes iskolába kívánja gyermekét beíratni, és a választott iskola a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

dr. Tarnai Richárd
kormánymegbízott

Hagyományban élve

Iskolánk megnyert egy, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt pályázatot, melynek célja hazánk nemzeti kulturális örökségének megőrzése, a hagyományok és a népi kultúra ápolása.
E tehetséggondozó program részeként hívtuk meg a Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Egyesület Dobcsapatát, hogy tartsanak zenés előadást.
A csapat 2007-ben alakult. Dalaik a szeretetről, jóságról, becsületről, összetartozásról, az ősök tiszteletéről, a hazaszeretetről szólnak. Ezt erősítik fel a dobok gyógyító, lelkesítő rezgései és a korhű viselet.
Február 24-én délután eljöttek hozzánk, s csodálatos, szívet- lelket melengető előadást láthatott, hallhatott a kb. 60-70 főnyi –főként gyermekekből álló- lelkes közönség. A szűnni nem akaró taps, az autogram kérők rohama mutatta sikerüket.
A zenés előadást követett –már kiscsoportban- egy rövid történelmi áttekintés a honfoglalás koráról, korabeli viseletről, a táltosokról. Nagy volt az öröm, mikor a gyerekek is dobolhattak, táncolhattak, s megtanították nekik a Magyarnak lenni című dalukat. Jó volt látni a csillogó szempárokat, hallani a gyermeki, tiszta hangokat.
Úgy váltunk el egymástól, hogy két tanulónk szeretne jelentkezni a gyerek dobcsapatba, s hogy ezt az élményt szívesen megosztanánk szélesebb közönséggel is, pl. egy nagyközségi rendezvényen.

Egresi Magdolna

+fotók

Katolikus


Karitász-hírek

Csoportunk minden tagja és számos felsőpakonyi lakos megmozdult arra a segélykérésre, amit Babák László, a Gyáli Járási Hivatal Vezetője intézett felénk; január 9-én leégett két család háza Gyálon. A gyáli alpolgármester még aznap eljött hozzánk ruhaneműért, ágyneműért, babaholmiért, valamint másnap mi is elvittük a családoknak az összegyűlt élelmiszer- és ágynemű felajánlásokat. Jó érzés volt, hogy a gyáliak is számítanak ránk! A családok tájékoztatása szerint hamarosan elkészülnek a javítási munkálatokkal és a tavaszon már vissza is tudnak költözni a házaikba.
Február 13-án Mayer Éva csoportvezető-helyettes képviselt minket az egyházmegyei karitász által szervezett, Palánki Ferenc püspök atya által Vácott megtartott lelkigyakorlaton.
Március 9-én tíz család, valamint egyedül élő nyugdíjas vehetett át 24 fajta vetőmagcsomagot az „öngondoskodó háztartásokért” program keretében.
Február 20. és március 20. között tartott a nagyböjti élelmiszergyűjtés. A katolikus templomban vártuk a tartósélelmiszereket, amelyeket csomagokba rendeztünk, és - ahogyan az eddigi években is – Húsvétvasárnapig minden családnak eljuttatunk.
Úgyszintén lapzártát követően került sor az idei első ruhaosztásunkra március 19-én. A következő alkalmat május közepére tervezzük, utána pedig ősszel lesz még lehetőség a ruhaosztás megtartására.
A karitász csoport valamennyi tagja és a magam nevében áldott húsvéti ünnepeket kívánok minden felsőpakonyi lakosnak!

dr. Fitos Dóra csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com


Ha itt lettél volna!

Rövid volt a farsangi mulatságok ideje. Február 10-ével - hamvazó szerda - megkezdődött a 40 napos nagyböjti idő. Minden évben megismétlődő időszak, mikor mélyebben belegondolhatunk, hogyan is változtathatnánk rossz szokásainkon. Jézus szenvedésének történetét olvasva - vagy filmen, a „Passió” - t megnézve - rádöbbenhet az ember, hogy bűneinkért feláldozta önmagát a kereszthalálig.
A böjtölésre sok mód és lehetőség van. Nem csak a hústól való tartózkodást, hanem a lemondások, felajánlások sorozata is lehet. Vigyázzunk azonban, fogadalmak betartása csak akkor érvényes, ha véghez is visszük! Készüljünk a legnagyobb ünnepünkre a HÚSVÉTI FELTÁMADÁSRA igaz és tiszta szívvel!
Február 25-én részt vettünk a Kommunizmus áldozatainak emlékére megtartott rendezvényen. Emléktábla elhelyezésére került sor a Felsőpakonyról elhurcoltakért a MÁRTÍROK-PARKJÁBAN. Mély fájdalommal emlékeztünk rájuk.
Március 5-én megtartottuk a 2016. évi első egyháztanács ülést. Nagy Sándor gazdasági vezető beszámolt a 2015-ös év munkáiról, a tervezett költségvetés felhasználásáról, majd ismertette a 2016-os évre szóló feladatok költségvetését, mely szavazással elfogadásra került. A 2. napirendi pont a hitélettel kapcsolatos kérdések, élvárások felterjesztése volt, majd új egyháztagok választása. Örömmel vettük, hogy a 2015-ben javaslatra felterjesztett egyháztanácstagokkal bővült a névsor.
Köszönjük, s kérjük a Jóistent, hogy szeretetével ajándékozza meg Vargáné Kecskés Katalin és Szécsi Péter munkásságát, életét!
Kívánok minden kedves olvasónak szép tavaszi napokat!

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök


Református


Aliansz - Egyetemes imahét

A felsőpakonyi református templomban 2016. február 22-28.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is február hónap utolsó hetében tartottuk meg imahetünket, az aliansz program szerint.
Az imahét témája az Úr Jézus szájából elhangzó egyik jól ismert példázata alapján a tékozló fiú(k) hazatérése volt. A nyitó vasárnapi istentisztelettől kezdve a hétközi estéken át a vasárnapi záró alkalomig a Lukács evangélimának 15. részében megtalálható történet igeversei alapján hangoztak el az igehirdetések. (Az igehirdetések láthatók és hallhatók a www.refpakony.hu weboldalon, a felsőpakonyi református gyülekezet honlapján.)
Az igeszolgálat után imaközösséget tartottunk, alkalom nyílt arra, hogy imádságban lehetett válaszolni Istennek arra, ami a prédikációban elhangzott és szólt.
Sorrendben a következő igehirdetők szolgáltak Isten Igéjének magyarázatával:
Monty Taylor lelkész (Bp. Szabad Evangéliumi Gyülekezet), Dr. Ormoshegyi Zoltán református lelkész, egyetemi tanár (Hajdúszoboszló), Szappanos Zoltán református lelkipásztor (Alsónémedi) Dr. Mikolicz Gyula presbiter, Biblia Szövetség titkára (Pécel), és végül Vizi János református lelkipásztor (Felsőpakony).
A gyülekezet énekkara, Tollas Ágnes vezetésével, a harmadik napon szolgált, négy szólamban énekelte el a Fáradtan, bűnbe esve jártam az életet… kezdetű evangéliumi éneket.
A hétközi alkalmak végén a vendég igehirdetők a Presbitérium jelenlévő tagjaival találkozott kerekasztal beszélgetés keretében, a pénteki napon állófogadásos szeretetvendégséget tartottunk a jelenlévők részére a gyülekezeti teremben. A kötetlen beszélgetések közben örömmel és hálaadással fogyasztottuk el a gyülekezeti tagjaink által készített meleg ízletes teát, és a finom szendvicset, valamint édes és sós süteményeket. Köszönjük kedvességüket és szeretetüket!
Vasárnap úrvacsorai közösségben adtunk hálát Istennek a hét áldásaiért, a kegyelem asztalánál hagyva bűneink terhét.
Azzal a gondolattal fejezem be e beszámolót, hogy bármilyen messze is eltávolodott az ember Istentől – az Ő szeretete elér és Nála kész a bocsánat és helyet készített az Ő országában, ahogyan imahetünk énekének refrénje közli: … vár Atyád szerelme, vár rád vigasza, jöjj a messze tájról, oh jöjj haza!

Vizi János lelkipásztor

+ 6 kis kép az igehírdetőkről

Gyülekezeti baba-mama kör

„Szülőként csak egyszer nevelhetjük fel
gyermekünket. Ez nem valami olyasmi, amit újra kezdhetünk, ha először nem jártunk sikerrel.” - Jill Savage

Minden nő életében hatalmas változást hoz, amikor tudomást vesz arról, hogy a szíve alatt egy új élet cseperedik. Attól a pillanattól kezdve már nemcsak önmagáért felelős, hanem az Úrtól kapott ajándékért is. „Bizony az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.” (Zsoltár 127, 3.) Minden édesanya a legjobbat szeretné gyermekének. Ám sokszor nehéz eligazodni a különféle nevelési elméletek sokaságában. Jó lenne valakitől tanácsot kérni, de hogyan? Hisz egyedül van otthon pici babájával, ki sem tud mozdulni a házból. Ebben nyújt segítséget a gyülekezeti baba-mama kör. Az óvodáskor alatti gyermekes anyukák minden második kedden összejönnek a gyülekezeti teremben, ahol a csöppségek kedvükre játszhatnak a számukra kialakított játszószőnyegen. Senki sem érzi kellemetlenül magát, ha éppen az ő kisbabája sírja el magát. A kis totyogók szabadon kúszhatnak, mászhatnak. Egymással is barátkoznak. Ez nagyon fontos tényező, az egyik első közösség a picinyek életében. Így, mire bölcsődébe, óvodába kerülnek, már sok mindent tudnak a közös játékról, az együtt játszásról.

Vidám, áldott, tartalmas együttlétek ezek az anyukák számára is, kiváló alkalmak arra, hogy hívő közösségben beszéljék meg örömeiket, gondjaikat. Minden foglalkozáson megvitatásra kerül egy-egy keresztyén gyermekneveléssel kapcsolatos téma. Az előadásokat Szabó Magdolna készíti elő nagy lelkesedéssel és körültekintéssel. Az egészséggel kapcsolatos kérdéseket Bernáthné Marika nyugdíjas védőnő világítja meg. Sokéves tapasztalata, szakmai felkészültsége nagy segítségére van a kismamáknak. De sor kerül a lélek táplálására is: sohasem maradhat el az Ige és az imádság. Kötetlen beszélgetésekkel zárulnak az összejövetelek. Az anyukák feltöltődnek, tanulnak egymástól, ötleteket cserélnek, feloldódnak a közösségben, ezáltal családi harmóniájukhoz is hozzájárulhatnak.

Szeretettel várjuk a kismamákat – gyermekeikkel együtt a kéthetente, kedd délelőtti napokon tartandó alkalmainkon!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

Könyvtár


Nemzeti ünnepünk

Az idei évben, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház dísztermében emlékezhettünk Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseményére, mely mára a nemzeti mitológiánk részévé vált.
A megújult díszterem zsúfolásig megtelt. Nagy János polgármester köszöntője és Dr Szűcs Lajos országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után felidéztük '48 eseményeit.
A színvonalas műsor összeállítását Farka Évi színművésznek köszönhetjük, mely az általa vezetett Kaleidoszkóp Színpad színészei, a Darumadár Nyugdíjas Klub énekkara, valamint Polgár Aranka vezetésével a katolikus templom énekkara közös munkájával valósult meg. Bámulatos, hogy a különböző csoportok, az életkorilag széles skálán mozgó előadók milyen összhangban, milyen értéket adtak át a szép számban megjelenteknek.
A kevéssé kellemes időjárás sem tántorított el senkit ezek után, hogy a Petőfi téri kopjafánál koszorúzással zárjuk a megemlékezést. Köszönjük a Felsőpakonyi Polgárőr Egylet és SZEM segítségét, a rendezvény zavartalan lebonyolítását, az ifjúsági tagozatának a fáklya hordozásban.
Méltóképpen emlékeztünk a forradalom és szabadságharc eseményeire, résztvevőire ezen a napon.

VBA

KÖNYVTÁRI HÍREK

Az előző Agorában már beszámoltam intézményünk külső-belső megszépüléséről. Most újabb örömhírről tájékoztatom Önöket. A fenntartó önkormányzat anyagi befektetésével új székeket kaptunk a díszterembe. Igen, ünnepi alkalmakra a sokféle tevékenységnek helyt adó nagyterem igazi díszteremmé változik az új világítással, új függönyökkel és a szép, kényelmes székekkel. A munkás hétköznapokra ismét kitisztítjuk a régi székek kárpitjait. Az olvasóteremben Győriné Vajda Zsuzsa közreműködésével és családjának áldozatos munkájával megújultak a székek. Idősebb Győri István és kedves felesége Mártika társadalmi munkában precízen, gyorsan nagyon szépre varázsolták az öreg székeket.
A könyvtár megújításához sok munkával járulnak hozzá településünk karbantartói, Papp Zoltán és Kodicza György is.
Kérem, hogy az új, és megújult berendezésekre minden foglalkozáson, rendezvényen vigyázzunk, hogy sokáig szép környezetben tudjunk kikapcsolódni, felüdülni vagy egy-egy ünnepi rendezvényen részt venni.
A berendezések mellett frissül a könyvtár kölcsönözhető állománya, és Fiatal Norbert jóvoltából bővült a helyben olvasható folyóiratok kínálata is.
KÖSZÖNET MINDEN ÖNZETLEN SEGÍTŐNKNEK, TÁMOGATÓNKNAK!

A Rákóczi pályázatunkra kevés pályamű érkezett, így minden pályázó apró díjazásban részesült.

ÁPRILISI PROGRAMJAINK

11-én – Költészet Napján – a Herman Ottó Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulóinak versmondó verseny az iskola és intézményünk közös szervezésében

15-én 17 órakor Nagyközségi Költészet Nap
– díszvendégek: Czuczor-Gidai Zsófi A Hungary's Got Talent döntőse és Koós Nóra versíró valamint a helyi versmondó verseny 1. helyezettjei
29-én 17 órakor az iskola tornatermében Felsőpakonyi Tánc Világnap. Belépés díjtalan, de adományokkal, felajánlásokkal támogathatják a Jamland Tánciskola két csoportját, akik teljesítményükkel kategóriájukban kijutottak a horvátországi világbajnokságra

Értéktár

Szeretettel köszöntök minden kedves Olvasót a megújuló Értéktár című cikksorozatban.
Mi is az az Értéktár? Egy gyűjtemény, ami bemutatja a magyar nemzeti értékeket, az örökségünket, a hungarikumokat. A mai rohanó világban nem biztos, hogy időt tudunk szakítani egy kis utána olvasásra, hogy megtudjuk, egészen pontosan mit foglal magába a magyar kultúra. Természetesen mindenkinek van valami fogalma róla, akár az óvodából, az iskolából, vagy a hétköznapi életünk során ránk ragadt információk alapján. Ez a fogalom, ami sok különleges értéket rejt magába, sok érzést képvisel, emberi tulajdonságokkal tarkítva. Fontos szerepet játszik az összetartozás, a közös múlt ereje, vagy a szellemi értékek különlegessége.
Egy példát szeretnék kiemelni, amit biztosan mindenki ismer. Ez a Zwack termékcsaládba tartozó Unicum, ami hungarikumnak számít a csodálatos kis hazánkban. Ennek az italnak a története egészen az 1790-s évekig nyúlik vissza. Akkor történt ugyanis, hogy II. József császár gyomorbántalmaktól szenvedett, ezért az uralkodói udvar orvosa, Dr. Zwack megkínálta őt egy különleges likőrrel, amit gyógynövények felhasználásával alkotott. A siker ekkor kezdődött, amit követett a cégalapítás.
Hogyan lehet valamiből hungarikum?
A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, mely 2012. július 1-jén lépett hatályba, az alábbiak szerint határozza meg a hungarikum fogalmát: „gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”
Ez egy több lépésből álló folyamat, ami egy javaslattal kezdődik. Ezt bárki megteheti, egy melléklet benyújtásával, valamelyik értéktárba: települési értéktárba, külhoni magyarság értéktába, ágazati értéktárba. Ez segít ahhoz, hogy az adott értéket nemzeti értékké nyilvánítsák.

Nemzeti érték:a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék.
A második lépés: a már valamelyik értéktárba felvett nemzeti érték kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítása, vagyis Magyar Értéktárba való felvételének kérelme, amely a rendelet 2. melléklete szerinti javaslat és a megyei értékké nyilvánításról szóló határozat Hungarikum Bizottsághoz való benyújtásával történik.

Kiemelkedő nemzeti érték: olyan nemzeti érték, amely nemzeti szempontból meghatározó jelentőségű, a magyarságra jellemző és közismert, jelentősen öregbíti hírnevünket, növelheti megbecsülésünket az Európai Unióban és szerte a világon, továbbá hozzájárul új nemzedékek nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

Az utolsó lépés: a Magyar Értéktárba már felvételt nyert, azaz kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánított nemzeti érték felvétele a Hungarikumok Gyűjteményébe, amely a rendelet 3. melléklete szerinti javaslat Hungarikum Bizottsághoz való benyújtásával történik.

A Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek az alábbi szakterületi kategóriákba sorolhatók:
a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Alföldi kamillavirágzat
2. Badacsonyi kéknyelű
3. Budapesti téliszalámi
4. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
5. Gönci kajszibarack
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Hajdúsági torma
8. Herz Classic téliszalámi
9. Hízott víziszárnyas-termékek
10. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
11. Magyar akác
12. Magyar akácméz
13. Magyar szürkemarha hús
14. Makói vöröshagyma vagy Makói hagyma
15. Mathiász János szőlőnemesítő életműve
16. Pick téliszalámi
17. Pozsonyi kifli
18. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény vagy Szegedi paprika
19. Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi
20. Szentesi paprika
21. Szikvíz
22. Szőregi rózsatő
23. Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizek
24. a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezések
25. Békési szilvapálinka
26. Göcseji körtepálinka
27. Gönc(z)i barackpálinka
28. Kecskeméti barackpálinka
29. Pannonhalmi törkölypálinka
30. Szabolcsi almapálinka
31. Szatmári szilvapálinka
32. Újfehértói meggypálinka
32. Sopron (bor)
34. Pannonhalma (bor)
35. Mór (bor)
36. Neszmély (bor)
37. Etyek-Buda (bor)
38. Balaton (bor)
39. Balatonboglár(bor)
40. Balaton-felvidék (bor)
41. Balatonfüred-Csopak (bor)
42. Badacsony (bor)
43. Nagy-Somló (bor)
44. Somlói (bor)
45. Káli (bor)
46. Tihany (bor)
47. Zala (bor)
48. Pannon (bor)
49. Pécs (bor)
50. Szekszárd (bor)
51. Tolna (bor)
52. Villány (bor)
53. Duna (bor)
54. Kunság (bor)
55. Hajós-Baja (bor)
56. Csongrád (bor)
57. Izsáki Arany Sárfehér (bor)
58. Eger (bor)
59. Mátra (bor)
60. Bükk (bor)
61. Debrői Hárslevelű (bor)
62. Tokaj (bor)
63. Dunántúl (bor)
64. Balatonmelléki (bor)
65. Duna-Tisza közi (bor)
66. Felső-Magyarország (bor)
67. Zemplén (bor)
68. UNICUM keserű likőr
69. Kürtőskalács
70. Piros Arany és Erős Pista
71. Szatmári szilvalekvár
72. Magyar szürke szarvasmarha
73. Debreceni páros kolbász
74. Vecsési savanyú káposzta
75. Gyulai dám
76. Szerencsi csokoládé

b) Egészség és életmód
77. Béres Csepp és Béres Csepp Extra
78. ILCSI szépítő füvek natúrkozmetikai termékek
79. Dcont vércukormérő készülékek
80. Védőnői szolgálat
81. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat
82. Szent-Györgyi Albert életműve és szellemi öröksége
83. Kabay János gyógyszervegyészeti tevékenysége és életműve

c) Épített környezet
84. Csongrádi régi belváros (Halászfalu)
85. Őrségi Táj és a Szalafői Népi Műemlékegyüttes

d) Ipari és műszaki megoldások
86. Budafoki zománcáru és Budafoki zománcedény
87. Bonyhádi zománcáru és Bonyhádi zománcedény
88. Szentgotthárdi kard és Szentgotthárdi kasza
89. KÜRT Adatmentés
90. Zsolnay porcelán és kerámia
91. Ajka Kristály
92. Neumann János életműve
93. Irinyi János munkássága és a zajtalan és robbanásmentes gyufa

e) Kulturális örökség
94. A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége
95. Busójárás Mohácson - maszkos farsangvégi télűző szokás
96. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya
97. Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc
98. Mezőtúri fazekasság
99. A magyar solymászat
100. A halasi csipkevarrás élő hagyománya
101. Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése
102. Pünkösdi templomdíszítés Mendén
103. Tikverőzés Mohán. Maszkos, alakoskodó, farsangi szokás.
104. Emmausz Bólyban. Húsvéthétfői népszokás
105. A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya
106. Sárköz népművészete: szövés, hímzés, gyöngyfűzés, viselet
107. Kassai-féle lovasíjász módszer
108. Herendi porcelán
109. Magyar operett
110. Klasszikus magyar nóta
111. Zsolnay Kulturális Negyed
112. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
113. 100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
114. Höveji csipke
115. Tárogató
116. Magyar Íj (IX-XI. század)
117. Vizsolyi Biblia és a Vizsolyi Református Templom
118. Bocskai viselet
119. Szegedi papucs
120. A magyar tanya

f) Sport
121. Puskás Ferenc életműve

g) Természeti környezet
122. Gércei alginit
123. Széchényi-hársfasor

h) Turizmus és vendéglátás
124. Karcagi birkapörkölt
125. Fröccs
126. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem
127. Bajai halászlé

( forrás: Magyar Értéktár – Hungarikumok Gyűjteménye)

Kollár Beatrix


Civil


Köszönetnyílvánítás

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak, akik eljöttek és részt vettek unokám, Sipiczki Tibor Tamás temetésén és elkísérték őt utolsó útjára! Köszönjük szépen a kegyeleti koszorúkat és virágokat!
A gyászoló nagypapa


Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Kocsis Imréné szül.: Tóth Ilona temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek és gyászunkban bármely módon osztoztak.
Gyászoló család

Darumadár Nyugdíjas Klub beszámolója januártól-márciusig

Ahogyan azt az előző számunkban említettem, január 15-én az „Isten pénze” című operettet tekintették meg bérleteseink, ami csodálatosan szép előadás volt.
Január 21: 16 órakor énekkari próbát tartottunk, 17.00: klubnap. Lőrentei Erzsike a programok ismertetése után felhívta a figyelmünket az Alapító Okiratunk újratervezésére.
Megérkeztek a kedvezményes gyógyüdülések listái a Nyugdíjasklubok és Idősek „Élet az éveknek” Országos Szövetsége szervezettől. Ujjné Piroska tagunkat Eszti néni szép verssel köszöntötte névnapja alkalmából.
Január 22: Potyondiné Edit kiállítását Győriné Vajda Zsuzsa nyitotta meg, amelyet többen is csodálattal tekintettek meg.
Január 28: 16 óra: énekkari próba, 17.00 klubnap. A klubvezetőnk köszöntötte a tagokat, majd nyomatékosan felhívta a figyelmünket a március 5-én tartott Nőnappal összevont közgyűlésünkre.
Január 31: operabérleteseink a „Don Pascwale” című előadáson vettek részt, ahol egy színvonalas műsort láthattak.
Február 4: 15.00: vezetőségi ülés, 16 óra: énekkar, 17.00: klubnap, ahol egy új belépőt köszönthettünk, Nyári Gáborné Marikát a Rákóczi közből. Ezután Sándor Tamás felhívta a figyelmünket arra, hogy az Erzsébet program keretében lévő nyaralások igénylését minél előbb bonyolítsák le, elektronikus úton, amelyben segítséget nyújt Filákné Margitka, és Végh Béla Antal. Nélkülük csak 1-2 arra jogosult ember tudná beadni a nyaralási igényét.
Február 6: 10.00: a Kaleidoszkóp Színpad, Móricz Zsigmond „Dufla pofon” című előadásán számos klubtag jelent meg, és élvezhette a vidám műsort, melynek végén meglepetés érte őket! Farsang révén minden néző szalagos fánkot kapott.
Február 11: énekkari próba, és klubnap, ahol a beszélgetésünk során Ujjné Piroska emlékeztetett minket a kecskeméti fürdésre, és a szeptemberi gyulai üdülésre, amire még mindig várta a jelentkezőket, (önköltségre).
Február 18: Karádi Katalin életéről szóló „Idegenben keserű a sírás” című műsort nézhették meg a színházba járó tagok, ami elnyerte a tetszésüket. 16.00: énekkari próba, 17 óra: klubnap. Lőrentei Erzsike több fontos programot ismertetett, és kérte az adatbázisunk frissítését. Czirjákné Esztike a március 19-i Vöröskeresztes bálra hívta meg a tagságot, és az énekkart is.
Február 23: egy emlékezetes fürdésen vettünk részt Kecskeméten, (önköltségesen).
Február 25: 16.00: énekkar, 17 óra: klubnap, amelyen programismertetés után Jankóné Aranka és Rozgonyiné Julika közösen tartották meg az elmaradt névnapjaikat, mert az előző hetekben Lőrentei Erzsike jóvoltából Gyulán üdülhettek kedvezményesen. Az összejövetelen nagy volt a választék a süteményekből, az üdítőkből, és a finom italokból. A névnapi verseket Eszti néni prezentálta az ünnepelteknek.
Március 3: 15 óra: vezetőségi gyűlés, 16.00: énekkari próba, 17 óra: klubnap.
Március 5: 14.00: a közgyűlésen Lőrentei Erzsike köszöntötte a megjelenteket (97 fő), levezette az egész értekezletet, felolvasta az újonnan szerkesztett alapító okiratot, amit szavazás után elfogadtunk. Ezután felállva, egy perces néma csenddel, gyertyagyújtással adóztunk alapítótagunk Fazekasné Erzsike emlékének, aki 85 éves korában hunyt el. Rövid szünet után Gergely Mihály konferálásával és szervezésével elkezdődött a szerény nőnapi műsor. A zenés-prózai köszöntést követte Jankó Imre, Somogyi Gyula, és Czirják József kedves verselőadásaik. A megható szavak hallatán többségünknek könnyes lett a szeme. A műsor végén friss pogácsával, üdítővel, és virággal köszöntötték a hölgyeket. Akik betegség miatt nem tudtak megjelenni, azoknak a virágot az otthonukban adták át.
Szívünknek és lelkünknek egyaránt jól esett ez a szép, jól megszervezett műsor. Köszönjük „fiúk”!
Március 10: az operett bérletesek a „Szibill” című előadást nézhették meg. A szép műsor ellenére sokan nem mentek el, mert ezen a napon helyezték örök nyugalomra Fazekas Ferencné (Brúder Erzsébet) Bözsikét, akit sokan elkísértek az utolsó útjára.
Március 12: ismét egy temetésen vettünk részt, Sipiczki Tibor Tamásén, aki tragikus körülmények között hunyt el, és az egyik klubtagunk unokája volt.
Március 15: 16 óra. A Nemzeti Ünnepünkön a klubkönyvtárban nagyon szép, lényegre törő ünnepi beszédet halhattunk Nagy János polgármesterünktől, amit dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő beszéde követett. Ezután Farkas Éva színművésznő vezetésével a gyáli Kaleidoszkóp színpad fiatal előadói az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeleneteit elevenítették, és idézték fel nekünk. A zenei kíséretet Polgár Aranka és a négy fős énekcsoportja biztosította. Amikor véget ért a színvonalas műsor, kivonultunk a Petőfi térre, hogy a Kopjafánál koszorúinkkal is emlékezzünk a jelentős ünnepünkre. A szűnni nem akaró eső korhűvé varázsolta ezt a keddi napot, hiszen 1848 március 15-én is esett az eső.
De ne szomorkodjunk, mert itt a tavasz, nyílnak a virágok, és megkezdődhetnek a kerti munkák. A náthás, influenzás fertőzéseket igyekezzünk kivédeni, gyógyteákkal és vitaminokkal, hogy legyen erőnk a kinti tevékenységekhez.

Kovácsné Németh Ilona

+ fotók

Felsőpakonyi Nagycsaládos Egyesület

Mint ismeretes 2015 novemberében alakult az Egyesületünk 20 helyi nagycsaládos részvételével. Bírósági Törvényszéken folyamatban van a bejegyzésünk. Reménykedünk, ez rövid időn belül megtörténik, és az országosan kiírt pályázatokon is lehetőségünk lesz indulni. Önkormányzatunk jóvoltából egy helyi pályázaton már most indulhatunk, reményeink szerint valamennyi támogatást kapunk. Ezen felbuzdulva leültünk az egyesület vezetőivel és össze állítottuk a 2016-os év szerény programját. Tervezünk április 30-án egy ismerkedéssel összekötött bográcsozást, juniálison sátor állítást-főzőcskézést, december 7-én Mikulás ünnepséget. Igaz, hogy Nagycsaládos Egyesületként alakultunk, de lehetőség van kisebb családok csatlakozására is, őket is várjuk szeretettel sorainkba. Széles körű tájékoztatást az Országos Nagycsaládos Egyesület honlapján lehet találni. Helyben a 0620/5682-444-es telefonszámon lehet érdeklődni. Belépési nyilatkozat a Könyvtárban található

Oláh Istvánné
elnök


FELSŐPAKONYI ÁLDOZATOKNAK ÁLLÍTOTTUNK EMLÉKTÁBLÁT

FEBRUÁR 25-ÉN, A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN

Csöndesen sírdogáló eső részvéte mellett helyeztünk emléktáblát a felsőpakonyi lakosok közül szovjet kényszermunka táborokba elhurcolt áldozatok tiszteletére az utód családtagok, szomszédok és ismerősök, az Önkormányzat, a Közösségi Ház dolgozói és a civil szervezetek részvételével.
Sokan voltunk, és bizony sokunk szeméből csordult ki könny, amikor Győryné Vajda Zsuzsa visszaemlékezett nagymamája sírva-kínlódva, néha-néha elmesélt táborbéli történeteire. Kisgyermekként akkor nem is nagyon értette ezeket, s csak most, utóbb döbbent rá ő is: az emberi értelem szörnyszülött kitalációjának esett áldozatul az ő nagyanyja is.
Valóban „kísértet járta be Európát, a kommunizmus kísértete” Marx és Engels kiáltványa nyomán, mert az általuk kitermelt filozófiai irányzat tömegeket mozgatott meg, s indított útnak. Sőt, ma is intenzíven élnek adott társadalmi körülmények között. Lehetett volna példa a szerzetesrendek önként vállalt és kimunkált kommunizmusa, amely magas lelki műveltséget, Isten és saját társaik iránti mélységes alázatot és tiszteletet, képességeik szerinti munkamegosztást valósított meg, de a modern kommunizmus inkább a műveletlen tömeg irigységgel, és egymás iránti kegyetlenséggel párosuló alantas ösztönei előtt nyitott szabad utat. Elvetve a keresztény tanokat, újfajta szolidaritást hirdettek, de ennek alapja a magántulajdon és az egyén jogának eltörlése, a másképp gondolkodók üldözése, sőt kiirtása volt. A legfőbb érték az ember!- hirdették, miközben rácáfoltak erre cselekedeteikben.
Így történhetett az első nagy háború után, hogy a világban hazugul tudatosított „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” nem csak a cárizmust, de az emberiességet is elsöpörte hosszú évtizedekre. Tanulatlan, mélyszegénységben élő tömegeket megvezetve, tudatosan éhhalálba taszította az ukrán-orosz falvak muzsikjainak millióit. Politikai tisztogatástól az őshonos népek kiirtásáig mindent elkövettek, amivel félelemben és kiszolgáltatottságban tarthattak mindenkit. Akik gondolkodni mertek, azokkal megteltek a szibériai gulágok. Ha menekülni próbáltak, utánuk nyúlt Sztálin véres keze: Beríja. Mindez Európa és a nagyvilág szeme előtt, a magukat haladónak tartott baloldali, neves gondolkodók, (Sztálin szerinti „hasznos idióták”) ujjongó elismerése mellett. Már tudjuk: mintegy 100 millió ember esett áldozatul ennek az ideológiának. Többen, haltak meg, mint a világháborúban.
Magyarországra Károlyi Mihály közreműködésével szabadult rá a moszkovita Kun Béla. Véreskezű hadsegéde Szamuely Tibor és társai követték a szovjet mintát, aminek hozadéka Trianon lett: példát statuáltak rajtunk a győztes nagyhatalmak Magyarország felosztásával és kifosztásával. Máig viseljük ennek összes következményeit.
A vesztes második világháború erre csak rálicitált: nem csupán lerombolták a Horthy érában „Csakazértis!”újjá épített országot, de mindenki vitt innen mindent, amit csak látott és hozzáfért! Legvégül a vétlen civil lakosság esett áldozatul. A győztes nyugati szövetségesek jóváhagyásával a „felszabadító” szovjet hadsereg tetszése szerint gyűjthette be a nagy Szovjetunió újjáépítéséhez szükséges rabszolgákat: jóvátétel jogcímén! Elsősorban a német nevű családok estek áldozatul, de vitték a foglyul ejtett katonákat és mindazokat a „politikailag megbízhatatlanokat” is, akiket elérhettek! 600 – 800 ezer embert vagoníroztak be, csak Magyarországról! Közülük mindössze 300 ezren térhettek haza hosszú évek múltán, csont és bőrre fogyva, meggyötörve, megfélemlítve úgy, hogy szinte életük végéig nem mertek beszélni megpróbáltatásaikról, annyira féltek az őket ért fenyegetésektől, amit itthon kellett megtapasztalniuk a saját hazájukban - az időközben kommunistává vedlett - magyar földre érve! Ugyanakkor mindvégig hálával emlegették azoknak a velük szinte azonos sorban szenvedő ukrán parasztoknak a nevét, akik segíteni próbáltak rajtuk.
Mi most egyfajta missziót teljesíthettünk! Megpróbáljuk betölteni azt az űrt, amit évtizedeken át a hallgatás és elhallgatás okozott! Bár a sebeket begyógyítani már lehetetlen, mert akinek szüksége lett volna rá, mind elmentek közülünk, de a családjuknak: gyermekeiknek, unokáiknak sokat jelenthet, hogy tiszteletünket tesszük a meggyötörtek előtt!
Fogadják jó szívvel a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület szándékát, mely szerint EMLÉKTÁBLA ŐRIZZE NEVÜKET! Szóljon értük a harang: a fogságba vetett, katonaként elhurcolt Kocsi Béláért, Recsnik Jánosért, Sipos Imréért és Soós Károlyért! A németes nevükért szenvedő, fiatal lányokként elhurcolt Drexler Rozáliáért és Terézért, valamint a fogság gyötrelmébe belehalt édesapjukért, Drexler Józsefért! Sírjon a harang Kaldenecker Rozáliáért, Rozika néniért a szomszédunkból!
Itt éltek közöttünk, s hosszú évtizedekig nem tudtuk, mi szenvedésen estek át. Véssük szívünkbe a nevüket, s ha megkésve is, de helyezzük el virágainkat és mécseseinket tiszteletükre, amikor csak tehetjük! Emlékezzünk rájuk mindig úgy, hogy sorsuk intő jel: soha többé ne történhessen meg senkivel ilyen gyalázat!

Durkó Éva/FJE

//+ emléktábla és 2-3 fotó//

Cseh Rózsa: Rekviem azért a falucskáért….

Ha késve is, de itt van végre újra,
édes fuvallat hozza a tavaszt.
Bolondos szellő múltunkat szertefújja,
s a napsütés a teraszon maraszt.

A szétzilált múlt ilyenkor összeáll még,
régi tavaszok felkísértenek.
Mögöttem lassan újra nől az árnyék,
és ott botorkál az a kisgyerek.

Emlékszem én, hogy kinn az állomáson
„FM” betűk mögött mi volt a jel.
A vonatok a Feltételes Megálló-n
döccentek egyet, úgy pöfögtek el.

Egymást segítve békés volt az élet,
kapuinkat nem zártuk el soha.
Értelme lett minden halk köszönésnek,
s szegény kis ház volt mindőnk otthona.

Citeraszóra másként szólt a dallam,
„pakonyiasan”, ahogy csak lehet.
Benne volt ám minden átköltött dalban,
hogy otthonunk lett a „Holland Telep”.

Ilyeneket énekeltünk:
Réten, réten, sej, a pakonyi réten…
Icike – picike a pakonyi utca…
A pakonyi lipisen – laposon…
A pakonyi csárda ki van festve… stb.


Ott voltunk minden szerény temetésen.
Ez így illett, másként nem is lehet!
Megrendeltük az összegyűjtött pénzen
a koszorút, mi tőlünk telhetett.

Hányan vagyunk, akiknek visszatér még
az a kunyhó és az a nádtető?
A régi csend és az a tiszta kékség?
A volt szegénység elfelejthető?

Tavaszi alkony régi szép homálya
ilyen estéken újra feldereng.
A pislákoló petróleumlámpa
alatt olvasgat az a kisgyerek.

A néhány tölgyfa milyen óriás volt!
S a kastély…ó, hát nincs is arra szó!
Pedig akkor már minket behatárolt
a várható aglomeráció!

Elnyelte a mélyülő múltnak kútja
azt a kopott kis iskolapadot…
Az erdők között lapuló falucska
emlékeimben újra csak felragyog!

Bolondos szellő, új tavasz hozója…
Olyan békés ez az alkonyi kép!
Dédunokám az esti harangszóra
a torony felé nyújtja csöpp kezét.

Ezzel az üzenettel kaptam:

Kedves Béla! Cseh Rózsikának ezt a versét szeretném, ha betennétek a tavaszi első Agorába. Amikor riportot készítettem vele az Értékteremtőkbe, én megígértem neki, hogy ez a vers nagyon is újságba való, és ott is lesz. De annyira tavaszias hangulatú, hogy úgy beszéltük meg: tavaszi példányhoz illik. Remélem, az új szerkesztőség nem emel ellene kifogást. (Ha gondoljátok, rajzolhatok vagy festhetek hozzá illusztrációt.) Köszönettel: Durkó


A PIROS BOLT PIROS BETŰS ÜNNEPE:

AZ ORSZÁGOS REÁL ÜZLETHÁLÓZAT TÉLI AKCIÓJÁNAK NYERTESE FELSŐPAKONYI LAKOS!
A Juhász Gyula utcai BALOGH CSABÁNÉnyerte a REÁL által meghirdetett nyereményakció fődíját: az 1,5 MILLIÓ FORINTOS VÁSÁRLÁSI KEDVEZMÉNYT!
A kiírás szerintFortuna istenasszony kegyeltje másfél éven át naponta 3.000.- Ft-ig vásárolhat ingyenesen a Reál üzletek bármelyikében, így a községbeli REÁL Piros Boltjában is!
Egy háziasszony számára, ha praktikusan gondolkodik, megoldódhat a mosással, takarítással, piperével, ajándékozásokkal együtt járó kiadások sora, akár évekre is! Végtére, milyen pillanatok alatt költünk el manapság 3.000.- forintot bevásárlás közben. Sőt, utána számolva, nem is tűnik ez az összeg olyan számottevőnek. No, de másfél éven keresztül! Erre igazán mondhatjuk: így már döfi! (Még az is megfordulhat az ember lányának fejében: néha érdemes hinni néhány üzleti reklámfogásnak!)
Az egész Piros Bolt (tulajdonosoktól az alkalmazottakig!) és mi, falubeliek valamennyien, együtt örülünk Balogh Csabáné szerencséjének, szívből gratulálunk hozzá, és kívánjuk: legyen ez a nyeremény a legteljesebb örömére és hasznára mind Neki, mind egész családjának!

Durkó Éva

+1 fotó

ADÓ 1%

Településünkön lévő szervezetek, amelyeknek
adója 1%-át juttathatja. Köszönjük a segítséget!

Pakonyi Palánták Közalapítvány
Adószám: 18694150-1-13
(Mesevár Napköziotthonos Óvoda)

Egyenlő Esélyt Közalapítvány
Adószám: 18676556-1-13
Számlaszám: 65500116-11003595-00000000
(Herman Ottó Általános Iskola)

Felsőpakony KSE
Adószám: 18675634-1-13

Felsőpakony Jövőjéért Egyesület
Adószám: 18699337-1-13

Darumadár Nyugdíjas Egyesület
Adószám: 18701610-1-13

Pakonyi Polgárőr Egyesület és SZEM
Adószám: 18028111-1-13


FELSŐPAKONY POLGÁRŐR EGYESÜLET SZEM

Márciusban beköszönt a kellemesebb idő, kicsalogatva otthonaikból a lakosokat, a kertbe tenni-venni vágyókat és a kirándulókat.
Ha csak a kertbe megyünk, akkor se felejtsük el bezárni az ajtót, kaput! Ha elmegyünk otthonról az ablakokat se hagyjuk nyitva! Ezekre figyelve megnehezítjük a besurranó tolvajok behatolását.
Kihasználhatjuk kis közösségünk erejét, hogy „ismerjük” egymást.
A SZEM mozgalom alapját a gyakorlatba ültetve, a szomszédságunkban lakókra jobban figyelhetünk, biztonságot nyújtva ezzel az egyedül élőknek, vagy azoknak, akik bizonyos időre elhagyják otthonukat.

A szórakozni vágyó fiatalok is sok veszélynek vannak kitéve. A szülők feladata, hogy felhívják gyermekeik figyelmét a baj megelőzésének módjára, és megalapozzák a fiatalok helyes értékrendjét.
A leggyakrabban előforduló bűneset, a vagyon elleni bűncselekmény. Ha több szórakozó helyet látogat meg a társaság, különösen megnő az esélye annak, hogy az emelkedett hangulat mellett, a figyelmetlenséget kihasználva, vagyontárgyaikat eltulajdonítják a tolvajok.
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ittasan soha ne üljünk volán mögé, és ittas sofőr mellé sem! Az úgynevezett DISCO balesetek, ennek az alapvető szabály figyelmen kívül hagyásának legfőbb következményei.
Nem kell szorongást kelteni az ifjúságban, de a túlzott biztonságérzet veszélyhelyzethez vezethet. Ne induljanak éjjel, vagy hajnali órában egyedül haza!
A legtöbb bűneset megelőzhető, ha figyelünk környezetünkre, egymásra!
Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy Felsőpakony nyugodt, biztonságos község maradjon, a lakosok észrevételeit, bejelentéseit köszönjük.
Elérhetőségünk: 06/20-382-90-11

Köszönjük segítségüket, támogatásukat:
Számlaszám: 65500116-31003085-53000004

Köszönettel vesszük ADÓ 1% felajánlásaikat:
Adószámunk: 18028111-1-13

Felsőpakonyi Polgárőr Egyesület SZEM


Sport

Jól kezdtük a szezont, irány a dobogó.

Wrábel József (képünkön) vezetésével, két győzelemmel és egy döntetlennel nyitottunk tavasszal. Wrábel, két meccsen hat gólig jutott, de a harmadik Alsónémedi elleni mérkőzésen neki sem sikerült a kapuba találnia.
Felsőpakony KSE - Tárnok KSK 3 - 0 Gólok:Wrábel(3)
Bugyi ASE - Felsőpakony KSE 3 - 7 G.:Wrábel(3),Fülöp(2), Kovács(2)
Felsőpakony KSE - Alsónémedi SE 0 - 0

Tabella:
fotóként van…

Ifi csapatunk bajnokaspiránshoz méltón, magabiztosan tudta le az első idei meccsét. Gyömrő csapatát küldték haza egy laza hatossal.

U19 Felsőpakony KSE - U19 UFC Gyömrő6 - 1 G.:Kovács(2), Koszticsák, Barta F., Barta Z., Nagy Sz.

Tabella:
fotóként van…

Rossz hír a pakonyi focibarátoknak.

A Felsőpakony KSE II. csapatát, azaz a „Pakonykettőt” sajnálatos módon visszaléptette az egyesület a bajnokságtól. A gárda már harmadik ízben nem tudott kiállni bajnoki mérkőzésen, létszám hiány miatt. A vezetőség többszöri egyeztetés után úgy döntött, hogy fájó szívvel, de meg kell tennie ezt a lépést. Sajnáljuk, és elnézést kérünk azoktól a játékosoktól, akik mind ez idáig ott voltak a csapat mellett, illetve azoktól a szurkolóktól, akik szívesen látogatták a tartalék csapat meccseit.

Tóth Roland

+fotó

Hoppá, hoppá! Irány a világbajnokság!

Kedvenc táncosaink, azaz a Jamland Hip Hop Táncegyesület pakonyi különítménye ismét sikert aratott. Tyna és Zsolt-T tanítványai nem akármilyen eredményt értek el. Kvalifikálták magukat Horvátország egyik gyönyörű városában tartandó világbajnokságra.

Ceglédi Krisztina „Tyna”: Február 28-án Nagykanizsán jártunk az ESDU DanceStar világbajnoksági selejtezőjén. Serdülő korcsoportban a Dynamic Crew, illetve felnőtt korcsoportban a Diversity Crew csapataink indultunk. Előzetes esélylatolgatás nem volt, de nyílván mindenki a VB részvételről álmodott. Aztán az álomból néhány tánclépés után már valóság lett. A Dynamic Crew a második helyen, míg a Diversity Crew az első helyen végzett a maga korcsoportjában, mindemellett mindkét csapat elérte azt a bizonyos pontszámot, amivel kijutottunk a Perocban, május 24-29 között, megrendezésre kerülő világbajnokságra. El sem tudom mondani, hogy mennyire büszkék vagyunk Zsoltival a táncosainkra.
Sajnos azonban a részvétel nem olcsó mulatság. – folytatta Tyna. – előreláthatólag, egymillió-kétszázezer forintba kerül a kijutás. Nagyon hálásak lennénk minden kisebb, nagyobb támogatásnak. Erre remek lehetőség például az április 29-én megrendezendő „Tánc Világnapja” esemény, ahol többek között a VB résztvevő versenycsoportjaink is fellépnek!

Gratulálok, és sok sikert kívánok a világbajnoki részvételhez. Büszkék vagyunk rátok!

Tóth Roland

+ fotók

„Ha nálunk van a labda, akkor az ellenfélnek nincs mivel fociznia”

Ebben az elméletben hisz, Fülöp Tamás, utánpótlásedző, játékos. Lássuk be, van igazság abban, amit mond, no és az eredményei is őt igazolják. Fiatalkora ellenére megkapja a kellő tiszteletet játékosaitól, amit egy edző elvárhat, annak ellenére, hogy alig néhány év korkülönbség választja el csapatától. Második évét zárja edzőként. A harmadikba lépve még elszántabb, még siker orientáltabb, mint az eddig eltelt időszakban, pedig az elmúlt évekre se lehet oka panaszra.

Tóth Roland: Hogy is kezdődött ez az edzősködés? (Mosolygok hiszen, két évvel ezelőtt együtt kezdtük el.)
Fülöp Tamás: Tudod nagyon jól! - Kapom a nem túl bő, ám annál igazabb választ. - Komolyra fordítva a szót. 2013 őszén adódott a lehetőség, hogy az egyik utánpótlás csapatot megkapjuk és foglalkozhassunk velük, mint „edzők”. Aztán gyorsan kiderült, hogy nem egy, hanem egyből kettő csapatról lenne szó. Azt hiszem, beszélhetek a te nevedben is, nem ijedtünk meg az új kihívástól.
T.R.: A csapatok, hogy fogadtak? Hiszen alig néhány év van közted és a játékosok között.
F.T.: Szerencsére egyik csapatnál sem jelentett problémát. Az akkor még létező U15-ös (15 évnél fiatalabbak) sajnos azóta már megszűnt létszám hiány miatta és az U18-as (17évnél fiatalabbak) csapatnál is megkaptam a kellő tiszteletet, amit egy edző elvárhat. Azóta ebből U19-es csapat lett. Nem jelentett gondot a kis korkülönbség. A pályán és az öltözőben a játékos-edző kapcsolat abszolút érvényesül. Van olyan játékosom, akivel gyerekkorom óta barátok vagyunk, de mégse kivételezek vele. Intelligens srácokról van szó, akik hasonló felfogással állnak a labdarúgáshoz, mint én.
T.R.: Idén harmadik éve tevékenykedsz. Érzel, látsz fejlődést a csapaton, illetve magadon 2013 ősze óta?
F.T.: Az, hogy én fejlődtem e vagy változtam volna nehéz kérdés. Van egy elméletem és ehhez tartom magam. Ha nálunk van a labda, akkor az ellenfélnek nincs mivel fociznia. Ezt, próbálom átadni a játékosaimnak is, és úgy érzem ez sikerült/sikerül is. Igazból az én sikeremet ők határozzák meg, de szerintem ez fordítva is így van. Hiszen tarthatnék nekik, úgy is edzést, hogy bedobom középre a labdát és focizzatok, hétvégén meg lesz, ami lesz, de nem így van. Rendszerint készülök az edzésekre, gyakorlatokkal, játékkombinációkkal, mérkőzéselemekkel, szabadrúgás variációkkal, amit nyílván elvárok tőlük, hogy viszont lássam a meccsen.
T.R.: És ez megtörténik?
F.T.: A játékkal sosem vagyok elégedett. Ez az én hibám. mert maximalista vagyok, de alapjába véve, amit kérek tőlük, teljesítik. A mi játékunk a sok passzos, labdabirtoklásra alapuló támadófoci. A rúgott gólok száma ezt bizonyítja. Több ízben szereztünk gólt begyakorolt szöglet- és szabadrúgás variációk után. Vérpezsdítő érzés, amikor a meccseken viszont látod azokat az elemeket, amiket orrvérzésig gyakoroltunk edzésen. Végül is kijelenthetjük, sokat fejlődött a csapat két év alatt, de ez elsősorban az ő érdemük. Az elvégzett munka után fejlődik az ember.
T.R.: A rúgott gólokról jut eszembe. Eredmények? Egy edzőt végül is az eredmények igazolnak, no meg a játékosok is élvezni akarják a gyümölcsét a sok gyakorlásnak, edzésnek.
F.T.: Igen ez így van. Győztes típus egytől-egyig minden játékosom, de ez így van rendjén. Szépen nézne ki, ha valaki nem szeretne nyerni. Szóval, eddig úgy állunk, hogy van egy 3. helyünk, egy 2. helyünk, illetve tavaly ilyenkor megnyertünk egy rangos teremtornát.
T.R.: Gratulálok! Ezt még egy-két tapasztaltabb edző is megirigyelné. 3. hely, 2. hely, idén meg lesz a bajnoki cím?
F.T.: Köszönjük szépen! Az még messze van. Sokat kell dolgoznunk. Mindenki a bajnoki címért küzd, más nem is lebeg a szemek előtt, csakhogy meglegyen a hőn áhított első hely, ami jelenpillanatban 2 pontra van tőlük. A szezon végéig még sok van. Nem szeretek ennyire előre gondolni, nem is lenne jó. Meccsről meccsre készülünk a csapattal és minden mérkőzésen a maximumot próbáljuk kihozni magunkból. Talán ez az, ami sikerre vihet minket.
T.R.: Edző vagy utánpótlás szinten, játékos vagy felnőtt szinten. Hogyan tudod szét választani a két dolgot.
F.T.: Az edzések és a mérkőzések is külön-külön napon vannak, szóval elég könnyen.
T.R.: Ez most tapasztalatnak nem rossz. Hogy tervezed a jövőt? Meddig szeretnél eljutni edzőként?
F.T.: Megmondom őszintén, ezen még nem nagyon gondolkoztam. Egyelőre jól érzem magam abba a szerepkörbe, amibe most vagyok. Egy utánpótlásedző képzést mindenképp szeretnék elvégezni, terveim szerint még idén elkezdem, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul. A későbbiekben is szeretnék ezzel foglalkozni, akár felnőtt szinten is.
T.R.: Felsőpakonyon?
F.T.: Ahol lehetőségem lesz, de ki tudja. Ez még nagyon a jövő zenéje.
T.R.: Köszönöm a beszélgetést és sok sikert az előtted álló évekhez, pályafutáshoz.
F.T.: Én köszönöm a lehetőséget! Hajrá Pakony!

Tóth Roland

+1 fotó: Fülöp Tamás (bal oldalon, álló sor) és csapata

Hátbelső


Ha május, akkor gyermeknap!

Valószínűleg nincs olyan lurkó és szülő Felsőpakonyon, aki ne hallott volna az előző gyermeknapok sikereiről, melyet idén szeretnénk felülmúlni! Találkozzunk tehát idén:

2016. május 14-én szombaton a sportpályán a
IV. FELSŐPAKONYI GYERMEKNAP-on


A korábbiakban már megszokott játékokkal, programokkal, finom ételekkel és italokkal várunk minden felsőpakonyi gyermeket!
Hozzátok el anyut és aput is! Ha teheted, kérd meg őket, hogy segítsék, támogassák a rendezvényt. Minden felajánlást (étel, ital, sütemény, anyagi támogatás, szervezési munka) szívesen fogadunk!

Részvétel csak karszalaggal! A felsőpakonyi gyermekek az óvodában, iskolában, a nem helyben járók pedig Kronvalter Emiliától (lakcím igazolás szükséges, további információk a 06209471509-es mobilszámon) juthatnak hozzá, illetve látogatóknak belépéskor váltható és egész napra érvényes!

További infók: zoli0723@freemail.hu, 30/962-7169, 20/455-1205
TÖLTSÜNK EGYÜTT ÚJRA EGY VIDÁM NAPOT!


+ pár fotó

TÁNC VILÁGNAPJA

meghívó hamarosan!

Hátlap


Éves települési programterv!!! 2 oldalt szeretnének középre a hivatalból, de szerintem egybe besűrítjük.

2016_02_marc.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)