Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2016_06_juliaug

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVI. évf. 6. szám, 2016.július-augusztus

Lapzárta: július 18.

Szerkesztőbizottsági: ???

következő lapzárta: szeptember 2.

Fedlap

KALASNÉ KIÁLLÍTÁSÁRÓL FOTÓ? VAKÁCIÓZÓ GYERMEKEKRŐL FOTÓ?
u.i.: Kalasné kiállításáról a 08-09-es belső színes lapokon lesz képanyag és cikk.Továbbá A Baseball sapka kiállításról.

Fedbelső

Aug 20-i meghívó anyaga.

Önkormányzat

TESTÜLETI ÜLÉSEK

Beszámoló a 2016. június 28-i testületi ülésről
Első napirendi pontként a Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvoda alapító okiratának módosításáról született döntés. Az alapító okirat sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásáról szóló része került bővítésre. Ezen gyermekek ellátását jelenleg megbízási szerződéssel külsős gyógypedagógus végzi.
Továbbiakban szabadvezeték hálózat felújításához tulajdonosi hozzájárulásokról hozott határozatokat a testület az Ecsedi-Vill Bt. részére.
Majd a Vertikál Nonprofit Zrt-vel kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés került módosításra a hulladékról szóló jogszabálynak megfelelően.
Döntöttek továbbá önkormányzati tulajdonban lévő telek értékesítéséről a Gárdonyi Géza utcában.
A képviselő-testület a Felsőpakony, Dobó K. u. 2. szám alatti szolgálati lakás albérlet céljából történő átengedéséről fogadott el határozatot, a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal köztisztviselője részére az önkormányzati rendeletben meghatározott bérleti díj ellenében.
Végül kiválasztásra került az orvosi rendelő belső felújítására a kivitelező. A Bíráló Bizottság és a testület nyertes ajánlattevőként a legalacsonyabb ellenszolgáltatást nyújtó Kinamé Kft-t választotta.


Beszámoló a 2016. július 13-i rendkívüli testületi ülésről

Első napirendi pontként az Ügyrendi, Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság javaslatára, elfogadásra került a Kövüz Nonprofit Kft. 2015. évi pénzügyi mérlegéről szóló beszámoló.
Második pontként döntés született az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény épületének karbantartására, felújítására kiírt pályázaton való részvételről, és az ehhez szükséges saját forrás biztosításáról.
A pályázat lehetőséget adhat a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház belső felújítására, festésére, burkolat cseréjére, kerítéscserére, informatikai eszközök (asztali gépek, laptopok, projektor, kül-beltéri hangtechnikai eszközök) valamint bútorok beszerzésére (konferencia asztalok, beépített szekrények, beltéri ajtók) is. A költségbecslés szerint az összköltség bruttó 7.789.409 Ft, melyből az önkormányzat által biztosítandó önrész 789.409 Ft.
Végül tulajdonosi hozzájárulásról döntött a 1133 hrsz-ú ingatlan gázbekötéséhez a Kudar és Társa Bt. részére.

Virágosítás - köszönet érte!

Önkormányzatunk - ahogy a tavalyi évben is - több konténernyi virágot kapott ajándékba Némethné Oláh Szilviék jóvoltából, melyekkel idén is tovább szépíthettük intézményeinket és azok közvetlen környezetét.
Az Önkormányzat és a település valamennyi lakosa nevében köszönet a felajánlásért!

Nagy János
polgármester

+ fotók

Miért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés?

Szeretném felhívni a lakosság figyelmét, főleg azokét, akik 50 év alattiak, és 2 éve nem látogatták meg az orvosi rendelőt, hogy keressenek fel egy ingyenes szűrővizsgálat elvégzése érdekében. Nem csak akkor kell orvoshoz menni, ha betegek vagyunk, akkor is javasolt, ha úgy érezzük, egészségesek vagyunk. Sokat segíthet az egészségünk megőrzése érdekében, ha időben észlelünk egy-egy betegséget, akár a napjainkban lassan népbetegségnek számító magas vérnyomás és koleszterinszintet, vagy a rettegett kórt, a rákot. Ezek a betegségek életmód váltással elkerülhetők. Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?

1: Kerüld a dohányzást!
2: Az otthonodat, a munkahelyedet, és a környezeted tedd dohánymentes övezetté!
3: Óvakodj az elhízástól!
4: Ne fogyassz zsíros, túl sós ételeket, cukrozott italokat. Egyél friss zöldséget és gyümölcsöt!
5: Minden nap mozogj egy kicsit, lehetőleg a szabadban!
6: Az alkoholt csak mértékkel fogyaszd!
7: Kerüld a napozást, a leégést, és a szoláriumot!
8: Mindig tartsd szem előtt a munkavédelmi előírásokat! Kerüld a rákkeltő anyagokat!
9: Az emlőrák kialakulásának esélye csökkenthető a szoptatással. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
10: A HPV oltás térítésmentes a 7. osztályos lányoknak. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!
11: A szervezett szűrések meghívását fogadd el! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak a prosztatájuk egészségére!
12: Minden korosztály részére ajánlatos évente egyszer részt venni az általános orvosi vizsgálaton!

E tanácsok gyakorlatba való átültetésével a betegségek harmada megelőzhető, s a meglévő betegség felében a teljes gyógyulás is elérhető.

Dr. Borbély István háziorvos

TÜDŐSZŰRÉS

Ezúton értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy a Tüdőgyógyintézet tájékoztatása szerint Felsőpakonyon a Tüdőszűrés augusztus 27 . - szeptember 04. között kerül megszervezésre a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban.

A szűrés időpontjai:
augusztus 30., 31. - kedd, szerda - 08:30-tól - 14.30-ig
szeptember 01., 02., 05. - csütörtök, péntek, hétfő - 12.30-tól - 18.30-ig
szeptember 06., 07. - kedd, szerda - 08:30-tól - 14.30-ig

Egészségünk érdekében kérem minél többen éljenek a lehetőséggel és vegyenek részt a szűrésen.

A vizsgálat elvégzéséhez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges, valamint - ha van - az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást vigyék magukkal a szűrővizsgálatra.

A tüdőszűrés a felnőtt lakosság számára ajánlott vizsgálat! A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal ingyenes. 40 éves kor alatt, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz a vizsgálat díja 1.700 Ft, melyhez a szűrőállomáson kapható csekk, befizetése postán történik a vizsgálat előtt.

A 14-18 év közötti gyermekek szűrése ingyenes, de beutaló, és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A törvény által kötelezettek, illetve a 18 évnél idősebb tanulóknál, akiknek az oktatási törvény ezt előírja, a vizsgálat természetesen ingyenes.

Óvoda

Újszülöttek:

Kormos Tamás Eliot 06.22.
Mátyás Zalán 06.22.

Iskola

Katolikus

Ha itt lettél volna!

Július 5-én reggel indultunk autóbusszal Czestochowa - Krakkó - Zakopane négy napos zarándok utunkra. Lelki vezetőnk Roland atya, aki 4 főt hozott Dunaharasztiból a szép útra.
Utazásunk első megállóján, Wadowicében megtekintettük Szent II. János Pál pápa szülőházát és a bazilikát. Utazás tovább Czestochowába, a Jasna Gora kolostortemplomhoz és a kincstár megcsodálására.
Második napunk Krakkó város nevezetességeinek megtekintésével telt. Szent Anna templom, Mári templom, Jagelló Egyetem, Ferences templom, Érseki palota volt a délelőtti program. A csodás látnivalókat kis szünetet tartva folytattuk. Szentmise a Szentek Közössége kápolnában, utána Szent Fausztina nővér sírját és a kolostort tekintettük meg. Utunk további célja a Lengyelország második legjelentősebb kegyhelye Kalwaria Zebrzydowska. Ez a hely a világörökség része is, Európa Jeruzsálemeként emlegetik. Minden egyes megtekintett hely csodálatra méltó. Leírni képtelenség, átélni kegyelem.
Harmadik napunk Krakkóban Szent II. János Pál pápa szentélyében Szentmisével kezdődött. Majd Szent Kinga kápolna megtekintése követte. Itt őrzik a szentéletű pápa első eredeti síremlékét, itt láthattuk két legjobb barátjának Nagy Szaniszló és Deskur András püspöknek a sírját.
Negyedik napunk, Zakopane felé tartott - a Fatimai Szűz tiszteletére szentelt templomba -, ahol szentmisét hallgattunk. Majd kis szabad program a tovább utazás előtt. Vásárlási lehetőség a híres gorál lengyel piacon. Finom édességek, sajtok, bőr és szőrme árukra lehetett költeni a megmaradt zsebpénzből.
Zarándoklatunk utolsó állomása a Thurzók család reneszánsz sasfészkeként emlegetett, sziklaszirten álló Árva vára megtekintése volt.
Csodálatos lelki gazdagsággal indultunk hazafelé. A leírhatatlan emlékek örök élményével.

Készülünk az augusztus hónap ünnepeire:
augusztus 15. - Nagyboldogasszony, Szűz Mária menybevitele
augusztus 20. - Kenyér szentelés, Szent István király Magyarország fővédőszentje

Minden kedves olvasónak kívánok szép nyári napokat. Jó pihenést és kikapcsolódást.

Berencsi Gézáné
világi egyháztanács elnök

+ fotók

Felsőpakony Katolikus Karitász

Ismét indul az iskolakezdés-támogatási akció!
Ennek keretében szeptember 1-ig várunk minden, iskolakezdéshez szükséges felszerelést, így például füzetet, íróeszközt, iskolatáskát és egyéb tanszereket, amelyekkel egy-egy család helyzetét könnyítjük meg a tanévkezdés közeledtével.
A tanszereket elsődlegesen a katolikus templomban gyűjtjük, de csoportunk bármelyik tagjának odaadhatóak. További információ az alábbi elérhetőségeken.

dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com

Református

KONFIRMÁCIÓK a református gyülekezetben

Gyermek Konfirmáció

2016. május 5-én úrvacsora előkészítő istentiszteleten vettek rész a konfirmációra készülő fiatalok, ez az alkalom Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepére esett.
2016. május 7-én szombat délelőtt Asztalos Lili, Balogh Alex, Czeglédi Blanka (Bp.), Földi Bulcsú, Fülöp Réka, Kodicza Tamás, Somogyi Alexandra, Somogyi Bianka és Vizi Gréta Hajnal tettek eredményes konfirmációi vizsgát a presbitérium előtt. Másnap vasárnap került sor az ünnepélyes konfirmációi hitvallás és fogadalomtételre, amikor szüleik és keresztszüleik, valamint a jelenlévő gyülekezet és Isten színe előtt fogadalmat tettek, hogy Jézus Krisztus hűséges követői lesznek, és a református gyülekezetben rendszeresen gyakorolják hitüket. Vizi János lelkipásztor igehirdetése után került sor a konfirmálók hitvallástételére, majd a lelkipásztor áldó Igéi, valamint az énekkar és Fitos Levente gondnok köszöntése után a Presbitérium tagjaitól megkapták az emléklapot és a gyülekezet ajándékát, a teljes Szentírást, a Bibliát. Ezután részesültek életükben először az úrvacsora sákramentumában, amikor keresztszüleikkel vagy szüleikkel együtt vehették kezükbe az úrvacsorai kelyhet. Erre az alkalomra meghívtuk a 10 évvel ezelőtt konfirmáltakat is, 7 főből kettő jött el: Fülöp Alexandra és Kézi Erzsébet személyesen vehette át az emléklapot. Az a reménységünk és imádságunk, hogy konfirmandusaink, - akik hűségesen jártak a hittanórákra, gyermekistentiszteletekre, táborokba - beépüljenek a gyülekezet közösségébe.

Felnőtt konfirmáció és 25. éves konfirmációi jubileum
2016. május 15-én, pünkösdvasárnap de. 10 órakor tartottuk a felnőtt konfirmációt, özv. Harsányi Imréné hűséges gyülekezeti tagunk, és egy kedves gyáli család tagjai: Oltyán Erzsébet és gyermekei Barkóczi Réka és Barkóczi Attila Dávid tettek bizonyságot hitükről, Istennel és a gyülekezettel való kapcsolatukról.

Vizi János lelkipásztor

Fotók: Porkoláb László és Csipak István

Könyvtár

Az ötvenes bűvöletében

Szép kerek szám az ötven. Legyen az kor elérése, valaminek az összegyűjtése…
Van szerencsém tudatni a tisztelt irodalom után érdeklődőknek, hogy Varga Imre Lajos szép példát mutatott ebben. A XIX. Aquincumi Költőversenyen elért különdíj, az érdi Yasa Buson Haiku-pályázaton elért első helyezésért. Továbbá az Érdi IRKA irodalmi és kulturális folyóirat szerkesztősége minden esztendőben, a folyóirat születésnapján, Érdi IRKA Irodalmi Díjat ad át a legjobbnak ítélt alkotóknak, nos ezzel együtt, mint megtudtam Imre bácsi sikeresen elérte az 50-es számot a begyűjtött elismerések terén.
Ezúton gratulálok az elért szép eredményekhez, sok erőt, egészséget kívánunk az alkotáshoz, hogy még több színvonalas verssel, novellával gazdagítsa az irodalmi művek sorát.

VBA

Baseball Sapkák regimentje

Június 22-én az ország nagy része a Magyar-Portugál mérkőzésre készülődött, de egy még elszántabb csoport azon igyekezett a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban, hogy Békési István több, mint 600 példányra duzzadt Baseball Sapka gyüjteményéből minél több kerülhessen a kiállítás megnyitójára érkező érdeklődők elé.
Sajnos a küzdelem hiábavalónak bizonyult, mert összesen 550 sapkának sikerült csak helyet szorítani a paravánokból összeállított sapka tartókon és az üveges tárolókban, szépen kategóriánként csoportosítva. Országok, városok, sport, autó márkák, divat cégek, üzlethálozatok és még sorolhatnánk.
A megnyitót Nagy János polgármester tartotta, Békési Istvánnal beszélgettek a gyűjtemény létrejöttéről, méretéről (megtudtuk, hogy az itt látott darabokon kívül még otthon is maradt jópár), kedvenc sapkákról, és sapkákhoz tartozó történetekről. Továbbá, megtudtuk, hogy a gyűjtőnek legjobban öröme, ha egy-egy darabbal bővítheti a szerzeményeinek számát. Erre itt sor is került. Felsőpakonyi büszkeségeink a Jam-Land tánccsoport egy saját hímzett sapkájával bővült a gyűjetmény és lehet ezzel a gyűjtött kategóriák száma is.?! A megnyitó végén Domokos Nikolett performanszát láthattuk a kedvenc sapkákkal.
Elmondhatjuk - melyet Békési úr is megjegyzett - a megnyitó igen családiasra sikeredett, és mindenki kellemes élményekkel távozott.

Végh

+ fotók

Szabó Magda Év

Szeptemberben lesz 10 éve, hogy a hajdani klubkönyvtár felvette Szabó Magda nevét az írónő jelenlétében. Azóta is folyamatos névadónk munkásságának megismerése. Most az évfordulóhoz kapcsolódóan 2016. szeptember 23-tól 2017. október 5-ig (Szabó Magda születésének 100. évfordulójáig) Szabó Magda Évet hirdetünk. Az első program: illusztrációs verseny a nagycsoportos óvodás és általános iskolás korosztály részére az írónő gyermek és ifjúsági műveihez – Bárány Boldizsár, Tündér Lala, Sziget-kék, Mondják meg Zsófikának, Álarcosbál, Születésnap, Abigél – kapcsolódóan. (a felsorolt művek a könyvtárból korlátozott számban kikölcsönözhetők)
A jelentkezők számától függően előselejtezőt tartanánk, s a szeptember 23-i kiállításra már csak a legjobb pályaművek kerülnének. Az elkészült alkotásokat szeptember 15-én 18 óráig kérjük leadnia Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban.
A pályaműveket tetszőleges technikával /grafika, zsírkréta, vízfesték…, esetleg montázs/ lehet készíteni, A/3-as vagy A/4-es méretben. A kép hátoldalára kerüljön az alkotó neve, életkora és az illusztrált mű címe.

MÉG MINDIG - Nosztalgiázzunk!

A kilencvenes években az 1989-es romániai forradalom utáni segítségnyújtás kapcsán Rév település lakóival több találkozó, közös program szerveződött. A réviek is voltak Felsőpakonyon és településünkről is viszonozták a baráti látogatást. Baráti kapcsolatok alakultak. A kezdeti találkozók ritkultak, megszűntek, majd lassan tíz éve ismét éledezni kezdtek. 2009-ben hivatalosan is testvértelepülés lett a romániai Rév (Körösrév) és Felsőpakony. Felelevenednek a régi kapcsolatok, újak vannak születőben. Az őszi felsőpakonyi találkozóra össze szeretnénk gyűjteni a több mint húsz évvel ezelőtti emlékeket, fotókat, képeslapokat, esetleges írásos dokumentumokat. Kérjük azokat, akiknek van az akkori találkozókról megőrzött fényképe, vagy bármilyen emléke, legyen szíves néhány percre behozni a könyvtárba. Digitalizálás után azonnal visszaadjuk. Az összegyűjtött anyagból kiállítást és egy kiadványt szeretnénk szerkeszteni, hogy együtt tudjunk nosztalgiázni, és azok is tudjanak a szép, közös programokról, akik nem lehettek részesei.
Kérjük, szánjon rá egy kis időt, hogy a kincsek ne kerüljenek a feledés homályába!

PROGRAMAJÁNLÓ

2016-ban már tizenegyedik esztendeje, hogy amikor kissé megfakul az ég kékje, s tollas vándorok népesítik be az égi országutakat, szorgosan készülődnek a könyvtárak az Országos Könyvtári Napok eseményeire.
Október 6-án, az Országos Könyvári Napok keretein belül vendégünk Balázs Ágnes írónő, aki alsó tagozatos gyermekek számára írt könyveivel kapcsolatba várja a kedves érdeklődőket.

Lufi és Szamóca

„Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám!, akkor csak azért sem szoktam előkerülni, mert már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, hiszen réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok ugyanis, hogy kiesem az összes nadrágomból. Három éves koromban lehet, hogy jól állt, mert akkor gömbölyű voltam, mint egy luftballon, de hat év alatt sokat változik az ember, és most, hogy már kilenc éves nagylány vagyok, elvégeztem a második osztályt, és némileg meg is komolyodtam, mégis csak nevetségesen hangzik ez a megszólítás!”
Lufi összeismerkedik Szamócával, aki egy évvel idősebb nála, és egyáltalán nem lány, ahogy a nevéből gondolná az ember, hanem fiú. És ő is utálja a gúnynevét.
Hogyan lesz a gúnynévből mégiscsak becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mit tehet Lufi, ha lefényképezik Szamócával egy nyíllal átlőtt vörös szív alatt, és meg akarják jelentetni az iskolaújságban? Miért zuhan az igazgató néni a csapdába, amikor Pál Laurának kellett volna? Lehet-e szerelmes nagymama is? És mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra?
Ezekre a kérdésekre, és még sok-sok izgalmas kalandra fény derül, ha elolvasod Lufi és Szamóca történetét.

MÓRA KÖNYVKIADÓ-2006

Filák Lászlóné
intézményvezető

Civil

Darumadár Nyugdíjas Klub júniusa

Elsősorban Füziné Esztikétől elnézést kérek, hogy az előző számban elírták a nevét. Bocsánat!

Június 9-én 15 órakor vezetőségi, 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt, ahol Lőrentei Erzsike ismertette a programokat és, hogy a pályázatból mi sikerült. Utána azonban szép ünneplés következett. Fejesné Margónak – legfőbb támogatónknak – születésnapja és Margit névnap alkalmából Filákné Margitkával és Brúderné Margitkával. Gergely Mihálytól és a klubtagoktól szép köszöntést kaptak - virággal, pogival, és pezsgővel. Megható, kedves ünnepség volt.
A június 16-i énekkar és klubnap felkészüléssel telt a juniálisra.
Június 18-án a szervezés és megszokott csoportmunka következtében gördülékenyen, jól sikerült a juniális. (Sátorállítás, ebédjegy osztás, vendégek fogadása, stb.) Énekkarunk és a meghívott Gyáliak, hibátlan műsort adtak elő, mindenki jól érezte magát.
Június 20-án 4 fő Sartiba utazott, a tengerhez. Sajnos egy tagunk, Édesapja halála miatt nem tudott velük menni.
Június 23-án a tagságunk teli busszal Tiszakécskére ment, ahol nagyon szép műsorral léptek fel az énekkarok a strandfesztiválon. Szerencsére a hőség ellenére senkinek nem lett semmi baja, jól kiáztatták magukat.
Június 30-án énekkari próba, klubnap – ahol a programok ismertetése után László napot ünnepeltek, Csengeri Lászlóét (ahol én sajnos nem tudtam részt venni) fincsi sütivel, üdítővel, borocskával. Felesége, Marika szuper-finom citromos sütit sütött.
Július 7-én énekkari próba, klubnap.
Július 08-án Albertirsára mentünk, a strandra. Énekkarunk szép népdalcsokorral lépett fel. Az idő nagyon jó volt, senki sem panaszkodhatott, az ebéd is ízletes, laktató babgulyás volt. Jól elfáradva, kiáztatva jöttünk haza.

Július 10-én délelőtt azonban a szomorú hír futótűzként jutott el szinte minden klubtársunkhoz, hiszen pénteken még fellépett Kerekesné Irmuska az énekkarral, - hirtelen meghalt. 78 éves volt.

Július 14-én énekkari próba, majd klubnap, ahol égő gyertyával emlékeztünk Irmuskára.
Klubvezetőnk szabadságon, Tiszakécskén van, reméljük sok fincsi sárgabaracklekvárt főz és jókat úszik a strandon, mert az idő gyönyörű, senki nem panaszkodhat, mert mikor már nagyon nagy a szárazság, kapunk jó áztató esőt, így aztán a kertünk szépen fejlődik.

Kovácsné N. Ilona

Új vezetéssel működik tovább a Pakonyi Polgárőrség

Dobos Sándor tiszteletbeli elnök lett

Dobos Sándor elnök úr és az Elnökség lemondása után új elnököt és elnökséget választottunk a június 16-i Rendkívüli Közgyűlésen. Az elnök Kempf Károly Ignác lett. Alelnök: Bodzán Lajos. Az elnökség tagjai: Mikó László, Oláh István, Fazekas Ferenc
A Felügyelő Bizottság elnöke továbbra is Rapp Zoltán. A FEB tagja maradt Farkas Tibor. Rusz Attila munkahelyi elfoglaltságára való tekintettel korábban lemondott. Helyére dr. Szántó Józsefet választotta meg a Közgyűlés FEB tagnak.

A Közgyűlés Kempf Károly Ignác javaslatait elfogadva egyhangú szavazással Örökös Tiszteletbeli Elnöknek választotta meg Dobos Sándort, és határozatban mondott köszönetet a leköszönt Elnök, Elnökség, és a FEB tagjainak az elmúlt években végzett munkájáért.

Mivel Dósa Zsolt tagtársunk kilépett az Egyesületből, ezért az Elnök javaslata alapján Oláh István elnökségi tag lett a pénztáros, pénzügyi felelős. Az Ifjúsági Tagozat patronálását Bodzán Lajosra bízta a Közgyűlés. Mikó László elnökségi tag továbbra is az adminisztrációért felelős személy. Fazekas Ferenc a támogatók felkutatásáért, az anyagi alapok megteremtésért felelős elnökségi tag.

Ezúton mondunk köszönetet minden polgárőr tagtársunknak és családtagjaiknak, akik részt vettek a Felsőpakonyi Juniálison a közrend fenntartásában, illetve a Polgárőr Sátorban a vendéglátásban, a tereprendezésben!
Örömteli hír, hogy bővült a polgárőr csapatunk. A korábbi tagok közül öten tértek vissza az aktív szolgálatba és hét új tagot is fölvehettünk sorainkba.

Felsőpakony, 2016. június 28.

Az Elnökség megbízásából:
Kempf Károly Ignác
elnök
06-70-317-9602
vonkempf@gmail.com

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, akik eljöttek, végső búcsút vettek, együtt éreztek velünk mély fájdalmunkban, édesanyánk Gula Orbánné temetésén.

A gyászoló család

ÉRTÉKEK MENTÉN

„MIND CSILLAGOK VAGYUNK”
Ki fényesebben, ki gyengébben ragyog, de amíg élünk: világítunk. A hit, hogy nem élünk hiába, a remény, hogy tovább adhatjuk a lángot: ez élteti a bennünk élő fénysugarat.
Úgy jöttem el Koós Nórától, a Költészet Napján rendezett ünnepség frissen felfedezett csillagától, aki Felsőpakony értékteremtőit gyarapítja, és kérésemre leült velem a napfény ragyogta délben beszélgetni, hogy ujjongott a lelkem: lelki társra leltem. Számomra talán kicsit későn jött, mert az éveket visszacsalogatni már nem lehet, de sokaknak adhat bíztatást, megnyugvást és hitet a belőle áradó erő.

- Nóra, Te magad vagy a meglepetés! Honnan pottyantál közénk újmódi, a gyermeki lelkeket értő és irányító Mary Poppins-ként?
- Bár inkább városinak számítok, de gyermekkoromban nagymamámnál sok varázslatos nyarat töltöttem a József Attila említette Öcsödön. Családjától elszakítva ő kevésbé szerette azt a helyet, de nekem egy életre elegendő csodás élményt adott minden tekintetben: a gyermekkor szabadságát, a fantázia kiteljesedését. Meséket, történeteket, élményeket, amelyeket kaptam vagy éppen alkottam magamnak.
Amikor az életem egy másik periódusában új utat kellett választanom, úgy döntöttem, hogy visszatérek a vidék barátibb világába. Sokfelé keresgéltem, s volt párom kollégájának ajánlására tértem be abba az egymáshoz boruló zöld lombos alagútba, amely a faluba hívogatott. A látvány varázsa mindent eldöntött. (Azóta is siratom, hogy volt szívük tönkretenni!) Otthonra leltem itt. Később értesültem egy névtelen levél „jóvoltából”: a ház falai elmúlt tragédiát rejtegetnek.

- Ugye, nem hiszel a babonákban?
- Nem, hinni nem hiszek. Abban inkább, hogy ami az egyik ember számára tragédia, a másiknak maga a boldogság. Bár bevallom, volt néhány kellemetlen pillanatom e levél nyomán, de én itt a boldogságot találtam meg. Két kisfiam itt cseperedik, tanul, sportol, jól érzik magukat az iskolában is, tele vannak élettel, vidámsággal, fogékonyak minden jóra. Édesanyám a közelünkben, jómagam újra megértő, segítő, szerető társra találtam, akivel harmóniában nevelhetjük a gyermekeket. Kiegészítjük egymást és úgy érzem, megtaláltam mindazt, ami hiányzott eleddig az életemből: nyugalmat, békét, a gondolatok szabad szárnyalását, és így a versek is úgy törnek felszínre bennem, hogy van Ő, aki érti, szereti, inspirál, s ha kell, kritikáival is segít nekem.

- Tudod, mi ragadott meg elsőként a Költészet Napján elhangzott verseidben? Az, hogy nem egyes szám első személyben íródtak. Nem az anya fogalmazza meg a gondolatait a gyermekéről, hanem a gyermek írja-festi le az édesanyát, s a mindennapok képét, szokásait, ő fogalmazza meg a saját érzéseit, látásmódját.
- Talán azért, mert nagyon bennem élnek a fiaim. Könnyen ráhangolódom a lelkük rezdüléseire, habitusukra. Általában azonban a bennem áradó gondolatok, érzelmek, vágyak, emlékek törnek felszínre, s rendeződnek verssé a pillanat hatása alatt. Annyira belső késztetés, hogy később sem alakítok, változtatok rajtuk, mert így érzem természetesnek. Igaz, inkább az íróasztalomnak írok.

- Mi késztetett versírásra, s miért nem jelenteted meg őket?
- Kisgyermek korom óta fogalmazódnak bennem lírává a gondolatok. Csodás tanárnővel ajándékozott meg később a gimnázium is, aki belém ültette az irodalom szeretetét, s egyben önbizalmat is adott. Sokat szerepeltem az iskolában, később versenyeken a kerületben, Budapesten, s országos versmondó versenyeken is nyerhettem második díjat, többször is. Ugyanakkor van egy hivatásom, ami úgy választott engem, hogy szinte észbe sem kaptam, máris idegenvezető lett belőlem. Érettségi után ért egy azonnali ajánlat és 5 évre Görögország lett az otthonom, ahol mélyvízbe dobva, gyakorlat közben tanultam meg a szakma csínját-bínját. Ebben is a mindig kéznél lévő fantáziám, a gondolat szárnyalása segített a művészettörténet, az angol, görög, német nyelv elsajátítása mellett.
Hazaérkezésem után családot alapítottam, s számomra mindmáig legfontosabbak a gyermekeim. Az ő nevelésük, irányítgatásuk, lelkük, értelmük csiszolgatása, szemük rányitása az igazi értékekre. Amikor úgy hozta a sor, új életet kezdtem. Voltam nagyon fent és nagyon lent, amiből versek is születtek, de soha nem volt célom, hogy kiadassam vagy pénzzé tegyem őket. Ezek természetes késztetések, amelyek a bennem zajló belső élet tükröződései. Utóbb ugyan az interneten megtalálható sokuk bárki számára az amatőr verses oldalakon, csak be kell ütni a www.poet.hu –t.

- Miből meríted az erőd?
- Bár be kell látnom, hogy meglehetősen szétszórt vagyok, mert oly sok minden érdekel, annyi mindent szeretnék tenni vagy megismerni, de abban mindig segítségemre volt a makacsságom, ahogy végére szeretek járni a dolgaimnak. Ebben nagy támogatóra találtam új társamban is, akivel immár öt éve összekötöttük a sorsunkat. Hiszek a Mindenhatóban, a Felfoghatatlanban, abban, hogy figyelnek és vigyáznak rám, hogy része vagyok egy csodálatos nagy egésznek, és ha csak annyit teszek is, hogy jó útra terelem a gyermekeimet és megadok nekik mindent abból, amire képes vagyok: szeretetben gondoskodásban, világunk megismertetésében, akkor nem éltem hiába.

…és ez egy földi csillag ragyogásához éppen elég.

Lejegyezte: Durkó Éva

Koós Nóra
A sors harca

Mind csillagok vagyunk

Saját a harcunk, míg véget nem ér,
Egy titokzatos küzdelem.
És nem vívjuk valóban semmiért…
…csak Isten szerint igen…
Nincs az, mit igazán nyerhetünk,
csak a tapasztalat,
S az erő, hogy bízva higgyük hát
ismét az álmokat.
Mindenki pusztán egy „eset”,
Írott törvények szerint,
Keserves súlyokat cipel
újra és megint.
Vajon adott a sors? …Vagy talány?
Nem tudhatom… Te mit remélsz?
Nevetve sírsz a vicceken,
vagy inkább sírva félsz…
Mi az, mi hajt, vagy épp visszafog?
Mi az, amit a lét elér?
Mi az, mi kiölt már mindent?
Vagy mi örökre benned él?
Saját a harcunk, míg véget nem ér,
Aztán egy szép napon,
halovány fénnyel eltűnünk
egy hulló csillagon.

+ fotók Nóráról?!?

JÚNIUSI FJE HÍRADÓ

A Nemzeti Összetartozás Napján rendezett megemlékezés után kellemes kötelezettségeinknek tettünk eleget. Az iskola fontos eseményein vehettünk részt.

Hagyomány egyesületünkben, hogy az évzárón évről évre átadjuk egy szorgalmas, igyekvő tanulónak az FJE Különdíját. Idén IMRE RÉKA 5. osztályos tanuló lehetett boldog tulajdonosa 20 000 forintnak, ami talán hozzájárulhat, hogy szebbé váljon számára a vakáció! Elbúcsúztunk két – nekünk különösen - kedves nyolcadikostól is, akik gyakran járultak hozzá szereplésükkel, fuvolajátékukkal rendezvényeink sikeréhez. Vízi Gréta és Varga Zsófi köszönet Nektek, és már előre látjuk, nagyon fogtok nekünk hiányozni!

Képekkel dokumentáljuk: elkészült a Történelmi Pakony Emlékmű alapozása!

Sok munkát adott korábban a megbízható és kifizethető kivitelező keresése. Végül úgy döntöttünk, amit lehet, az FJE keretein belül oldjuk meg. Ecsődi János előkészítő, beszerző, szállító és gyártási munkáival, ötleteivel és helyszíni művezetésével sok tízezer forint költségét takarítottunk meg! Ehhez járult hozzá az Önkormányzat jóindulatú támogatása, Ács Zoli, Böőr Karcsi, Sultisz Miki, Tamás Ákos és Papp Norbert önzetlen segítsége, Fazekas István, Beláz József kánikulát megvető segédmunkája!

Köszönet érte!

Azt reméljük, hogy Isten segítségével, a nyár folyamán a műkő levelek kiöntésével is végezni tudunk! Ha végére járhatunk vállalásunknak, legalább egy emlékoszlop hirdetheti: Pakonynak volt múltja, amit emlékezetünkben tisztelhetünk; van jelene, mert ezekre a gyökerekre támaszkodhatunk; lesz jövője, ha hűek leszünk a múltunkhoz!

Durkó Éva /FJE

+ fotók

Sport

Felsőpakonyból a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiába!

Igen, jól olvasták. Ez nem csalás, nem ámítás. Az átigazolás megtörtént, a szerződés aláírva. Farkas Bendegúzt (képünkön), Magyarország egyik legnevesebb, és ami fontosabb, egyik legsikeresebb labdarúgó akadémiája veszi szárnyai alá.
- Jókor, jó helyen. - Véli Farkas János, Bendegúz édesapja és egyben első számú tanítója. – Tavaly májusban, Abonyban vettünk részt egy tornán, ahol fel figyeltek a Puskás Akadémia játékos-megfigyelői Bendegúzra. A torna végeztével oda jöttek hozzánk és megkérdezték, hogy van e már elképzelésünk a gyerek jövőjét illetően, ugyanis tehetségesnek találták és szeretnék, ha náluk pallérozódna tovább. Természetesen rábólintottunk a megkeresésre.
- Majd ezután?
- A nyári szünet után, szeptemberben jött is hívás, mi pedig utaztunk Felcsútra. Körbe vezettek minket mindenhol. Az akadémiától kezdve a stadionon át, tényleg az utolsó kis szobáig mindent megmutattak. Aznap Bendegúz részt vett egy edzésen. Nagyon büszke voltam, hiszen láttam, hogy nem lóg ki a sorból, sőt, mintha eddig is ide tartozott volna. Az edzők szerint is jól teljesített, ezért októberben további tesztelésre voltunk hivatalosak. A téli időszak alatt is több teremtornára kaptunk meghívást. Még nem hivatalosan ugyan, de már Puskás mezben.
Egészen márciusig tartott a tesztidőszak, miután egyértelműen kijelentették, szeretnék, hogy ha Bendegúz szeptembertől a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián focizna, illetve tanulna tovább.
Július 25-én kezdődik a felkészülési időszak, elkezdődnek az edzések, ami azt jelenti, hogy megtörténik a beköltözés az akadémiára. Szeptembertől a tanulást is ott fogja folytatni.
- Szülőként ezt, hogy éled meg?

- Apaként az egyik szemem sír a másik nevet. Biztosan nem lesz könnyű megszokni, hogy nem velem és az édesanyjával tölti a hétköznapjait, ugyanakkor boldog és egyben nagyon büszke vagyok, hiszen ki ne örülne a saját gyereke sikerének.
- És edzőként? Ne vegyük el a te részed. Tudom nagyon jól, hogy a te kezed is bőven benne van Bendegúz sikerében.
- Köszönöm szépen. Négy éves kora óta foglalkozok vele külön és csapat szinten is, hiszen edzőként több gyerkőcért is felelősséggel tartozok. Itt szeretném megragadni az alkalmat és megköszönni Kovács Károly munkáját, segítségét, hiszen az ő kezei alatt is sokat fejlődött Bendegúz. Persze anélkül nem működne, ha ő nem szeretné a focit, de szerencsére ez a mindene. Szerényen állok a dologhoz, tudom, hogy még az út elején jár, de már lépett egy fokot, hiszen kikerült Felsőpakonyról. Bevallom őszintén engem már kinőtt. Szinte mindent átadtam neki, amit tudtam. Ettől függetlenül maradok a pálya mellett. Halkan jegyzem meg, a kicsik közt már most látok egy-két igencsak ügyes gyereket, ki tudja, még mi lehet belőlük.
- Köszönöm szépen a lehetőséget és sok sikert kívánok a továbbiakban.
- Mi köszönjük az érdeklődést.

Bendegúz tehát megtette az első lépést az álmai elérése felé. Reméljük évek múlva nem csak az Agorában, hanem az egyik országos sportnapilapban olvashatjuk a nevét. Sok Sikert Bendegúz!

Tóth Roland

+ 1 v 2 fotó. Szerintem hátbelsős az anyag.

Hátbelső

Hátlap

SZÜRETI FELVONULÁS ÉS FALUNAP PLAKÁTJA

2016_06_juliaug.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)