Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2017_08_szep

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVII. évf. 8. szám, 2017.szeptember

Lapzárta: Szeptember 11

Szerkesztőbizottsági: Szeptember 18

következő lapzárta: Október 9

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

MEGHÍVÓ

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete tisztelettel meghívja a község lakosságát 2017. november 8-án (szerda) 17 órakor a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban tartandó
közmeghallgatásra.

Tisztelettel:
Nagy János
polgármester

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2018

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata a tavalyi évhez hasonlóan idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2018. évi fordulójához.
A pályázók köre:
„A” típusú pályázat: jelenleg felsőoktatási intézménybe járó hátrányos szociális helyzetű hallgatók,
„B” típusú pályázat: azok a hátrányos helyzetű utolsó éves középiskolai tanulók, akik 2016-ban érettségiznek, valamint azok az érettségizettek, akik még nem nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe.
További információkat a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalban (Felsőpakony, Petőfi S.u. 9.) vagy a Pályázati kiírásokból tudhatnak meg, mely elérhető az Önkormányzat honlapján (www.felsopakony.hu).
Benyújtási határidő: 2017. november 7.
A benyújtás helye: Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal (2363 Felsőpakony, Petőfi S. u. 9.)
(kizárólag ügyfélfogadási időben: Hétfő: 13:00 – 16:00, Szerda: 8:00 – 17:00, Péntek: 8:00 – 12:00)

Langné Malecz Andrea
aljegyző

Zárójelentés tüdőszűrésről

Az Ernyőfényképszűrő Szolgálat az idei évben is megszervezte a tüdőszűrést Felsőpakonyon.

A néhány évvel ezelőtt bevezetett számítógépes adatfelvétel, adatfeldolgozás szinte tökéletesen működött már, ezzel is csökkent a vizsgálatra való várakozási idő, korszerűsödött az adminisztráció.

A szűrésről készült zárójelentés szerint csupán 774 fő jelent meg a szűrésen. Ez a szám sajnos negatív rekordnak mondható az előző évekhez képest, amikor is 1014 és 1220 fő lakótársunk tartotta fontosnak a vizsgálatot és élt a szűrés lehetőségével.
Annak ellenére, hogy a szűrési napok száma és napi időtartama is megnövekedett, sokkal kevesebben, évről évre kevesebben mennek el a vizsgálatra…


Aki valamilyen oknál fogva nem tudott eljönni a tüdőszűrésre, saját érdekében – térítés ellenében - pótolhatja azt a Tüdőgondozóban.

A szűrővizsgálat zökkenőmentes lebonyolításáért - az Önkormányzat és mindannyiunk nevében - köszönetet mondok Füzi Annamáriának, Siskáné Katinak és Kvárik Anitának, akik gyors és precíz munkájukkal igyekeztek mentesíteni a sorban állástól a vizsgálatra érkezőket.
Köszönjük Papp Zolinak és munkatársainak munkáját, valamint a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház munkatársainak, hogy biztosították a vizsgálat helyszínét.

Reméljük, jövőre is helyünkbe hozzák a lehetőséget egy súlyos betegség korai felfedezésére. Saját érdekünk, hogy éljünk vele.

Jó egészséget kívánok minden Kedves Olvasónak!

Kronvalter Emilia

TEQBALL Felsőpakonyon is!

A Felsőpakonyi KSE TAO pályázat keretében két teqball-asztal megszerzésére kapott lehetőséget az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságától. A 10%-os önrészt az önkormányzat biztosította (asztalonként 78 000 Ft értékben). Az egyik asztal a sporttelepen lesz telepítve, míg a második asztal a Herman Ottó Általános Iskolának került felajánlásra. Utóbbi az iskola udvarán már használatra készen várja a gyermekeket.

Nagy János polgármester

Visszaélések a DPMV Zrt. nevével!

Bejelentések alapján felhívjuk a tisztelt Felhasználók figyelmét, hogy ismeretlen személyek Társaságunkra való hivatkozással próbálnak bejutni az ingatlanokba mérőcsere / mérő ellenőrzés / tömítés csere illetve ellenőrzési feladatok végzése címén. Az előzetes egyeztetés nélkül érkező személyek fehér színű gépjárművel érkeznek és általában 10-12 ezer forint körüli összeget kérnek tevékenységükért. Az eddigi bejelentések alapján főként idős személyeket próbálnak megtéveszteni.

Tájékoztatjuk a tisztelt Felhasználóinkat, hogyTársaságunk ilyen jellegű feladattal nem bízott meg külső alvállalkozót, illetve, ahogyan azt már a „KEZDJÜK TISZTA LAPPAL” című felhívásunkban is jeleztük:

TÁRSASÁGUNK DÍJMENTESEN VÉGZI A FELHASZNÁLÁSI HELYEK ELLENŐRZÉSÉT, ÍGY AZ ELLENŐRZÉST VÉGZŐ KOLLÉGÁINK SEMMILYEN JOGCÍMEN SEM JOGOSULTAK AZ ELLENŐRZÉS SORÁN BÁRMINEMŰ DÍJAT KÉRNI VAGY ELFOGADNI!

Kérjük, hogy amennyiben a fent leírt módon – Társaságunkra való hivatkozással – keresik meg Önöket, akkor ne engedjék be az illetőket ingatlanaikra. Ezen kívül kérjük, hogy az esetet jelentsék a rendőrségen, vagy ha bizonytalanok, akkor érdeklődjenek a Társaságunk 06 29/340-010 központi elérhetőségén.

Gyál, 2017. szeptember 21.

Sárosi István
elnök-vezérigazgató

Óvoda

Tökfesztivál – Tök jó fesztivál

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is megrendezzük a Tökfesztivált.
A hagyományos értékeket tiszteletben tartva, de nevében kicsit megújulva nagy szeretettel várjuk vendégeinket az egész napos programot kínáló rendezvényünkre.
12. Tök jó fesztivál
Helye: Mesevár Óvoda udvara és épülete
Ideje: 2017. október 7. de. 11 órától az esti töklámpás felvonulásig

  • Kreatív kézműves tevékenységek
  • Töklámpás készítése
  • Tökfutás
  • Mese előadás, zenés program (koncert, táncház)
  • Finom ételek – italok
  • Kiállítás bölcs útravalóval
  • Kiállítás gyermekrajzokból
  • Tökbazár, zsákbamacska, tombola

Szeretettel várjuk a gyerekeket, felnőtteket, családokat, barátokat, fiatalokat és idősebbeket, ismerősöket és akik ezután lesznek ismerősök, szóval mindenkit, aki szeretne eltölteni velünk egy nagyszerű, élményekkel teli szép napot.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
óvodavezető

Újszülöttek

Papp Patrik - 09.04.
Berki Milán - 09.05.
Sárosy Larina - 09.06.
Fajcsi Emília - 09.06.
Palotai Liza - 09.20.

Iskola

Alsós osztályok őszi kirándulása

Egész héten esett az eső, fújt a szél és fáztunk is. Mindenki aggódva figyelte az időjárás-előrejelzést: Mit mondanak péntekre? Kimehetünk a gyerekekkel a szabadba vagy inkább maradjunk bent és mondjunk le a jó levegőről, a mozgásról, nehogy útközben bőrig ázzunk?
Igazán felüdítő látvány volt pénteken a nap első sugara, sokat ígérő volt: Szép időnk lesz ma. Így is lett. Útra keltek a csapatok a tanító nénik vezetésével.
A legkisebbek a focipályára sétáltak el, a mögötte lévő erdős területen túráztak, majd jóízűen elfogyasztották a szülők által készített kiadós paprikás krumplit. A másodikosok Gyálra utaztak vonattal. Megnézték a Gyál felsői állomás épületét és várótermét, a helytörténeti képgalériát, a kiállított gőzmozdonyt. Ezután egy jót játszottak a megszépült parkban lévő felújított játszótéren. A 3. b osztály az ócsai pincékhez ment, ahol Buzek Klára és apukája vendégei lehettek, finom babgulyást kaptak ebédre. A 3. a és a 4. b osztály együtt indult biciklitúrára a községbe és a környező erdőkbe. A harmadikosok hamarabb elfáradtak, a negyedikesek azonban nagyobbakhoz méltóan tovább tekerték a pedálokat. A másik negyedik osztály vonattal ment Ócsára. Az állomástól elgyalogoltak a tájházig, ahol érdekes ismertetőt hallhattak a régi szokásokról. Minden gyermek a saját maga által készített gyertyával térhetett haza. Az új cukrászdában finom süteményeket ettek.
Reméljük, minden kisdiákunk élvezte az osztállyal együtt töltött órákat! Kicsit több idő van ilyenkor beszélgetni, ismerkedni. Milyen jó tanórákon is újra felidézni a szép emlékeket, visszautalni egy-egy ismeretre, információra, amit a kirándulás folyamán szereztek a gyerekek!
Az őszi tanítási hetekre sok kitartást, szorgalmat és betegségmentes napokat kívánunk minden tanulónknak.

Alsós tanító nénik


Évnyitás

- Emlékszel – kérdezem majd a fiamat egyszer, valamikor sok év múlva –, milyen volt az első iskolai évnyitód? Nagy valószínűséggel rázni fogja a fejét és vigyorogni fog az én szentimentalizmusomon.

Bevallom, izgultam. Talán jobban is, mint gyermekem, aki még este is vadul lobbyzott még egy meséért, még öt percért, csak lefeküdni ne kelljen. Reggel persze álmos volt, de ennek ellenére tele vággyal, kíváncsisággal, mert most már nem oviba megyünk, neeem, iskolás lett és erre nagyon büszke.
Saját évnyitóimra gondolok vissza, a nyár utáni első találkozásokra, amikor fejben még tombolt a nyári szünet, amikor minden fontosabb volt annál, mint, amit a diri mond, csak essünk túl rajta, nyeglén, kamaszon.
Nézem a fiamat, ahogy ül az elsősöknek kirakott padon, látom a bizonytalanságát, a verset mormolja magában, mert készültünk, és tudom, hogy bizonyítani akar. Szívem szerint odamennék, ölbe kapnám, megsimogatnám, de nem lehet, ő már nagyfiú.

Valahogy másra számítottam az évnyitó kapcsán, személytelenebbre, rosszabbra, unalmasabbra, de nem volt az, inkább bensőséges, családias, befogadó. Olyan ez, mint amikor az ember kívülről szeretne megítélni valamit és ennek ellenére rabul ejti a valahová tartozás érzése.
Amikor azt kapod gyerekként, sőt felnőttként is, hogy ez a te iskolád is, ha ide jársz, akkor azért, ha pedig nem jártál ide, akkor pedig azért, mert a gyermeked jár ide.
Felelősség!
…és valahogy másképpen szólnak az igazgató szavai, mert neked is szólnak, már nem kívül vagy, hanem benne a történetben. Már neked is dalol a hegedű, már neked is szavalnak az elsősök, megmelegszik a lelked.
Szülőként az évnyitó előtt még bizonytalan voltam, hogy jól tettem-e, hogy ide írattam be a fiamat és nem valahová egy másik iskolába.
Látva az évnyitót, beszélgetve a pedagógusokkal, úgy érzem, jó helyre került a fiam, megnyugodtam.

Eredményes tanévet kívánok mindenkinek a jövőre jubiláló Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskolában!

Lang

Szakmai nap az iskolában

A nyári feltöltődés után megújult erővel tértünk vissza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy augusztusban máris egy szakmai nappal indítottuk munkánkat. Vendégül láttuk a program keretében Tomatás Tímea EGYMI intézményegység vezetőt, Radosiczky-Kinczel Anna gyógypedagógust. A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyáli Tagintézményéből érkezett hozzánk Hubert Erzsébet fejlesztőpedagógus és nem utolsó sorban a Felsőpakonyi Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálattól Tamás Katalin intézményvezető.
A szakmai programunk központi témája természetesen a gyermek volt. A gyermek, akinek lehetnek problémái, nehézségei, aki igényli, hogy észrevegyük, ha ”baja” van vagy, ha egyszerűen bántja valami. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket segíteni tudjuk a tanórákon és a tanórákon kívül is. Az ehhez szükséges szakmai fejlődésünkért igyekszünk tenni, figyelünk az új módszerekre és szem előtt tartjuk az innovációt. Mindehhez nyújtottak segítséget és halmoztak el jobbnál jobb ötletekkel vendégeink, akiknek köszönhetően azt is átélhettük, hogy mit érezhet egy diszlexiás gyermek egy szöveg olvasásakor vagy milyen érzés lehet, ha egy gyermek látás vagy hallásproblémával küzd. Nagy örömünkre szolgál a segítőkészségük, s igyekszünk továbbra is szoros kapcsolatot ápolni a vendégül látott szakemberekkel. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és segítik munkánkat!

Szalóki Barbara

Hamarosan indul az iskolai hulladékgyűjtési akció

Október 12-13-án papírgyűjtés lesz az iskolában.
A papírhulladékot 14-17 óra között lehet leadni az iskola hátsó udvarán.
Kérjük a papírhulladékot összekötve hozzák!

Újabb elektronikai hulladékgyűjtési-akciót szervez a Herman Ottó Általános Iskola október 1- 17. között.
A gyűjtés helye: az iskola udvarán található kis fehér ház előtti rész.
Az elszállítás időpontja: október 18.
(Ezen a napon már ne hozzanak hulladékot!)

Köszönjük!
Az iskola diákönkormányzata

Katolikus

Karitász-hírek

Augusztus második hetétől az iskolakezdési-támogatási akció keretében számos füzet, írószer és egyéb tanszer gyűlt össze a templom előterében, melyet - a Váci Egyházmegyei Karitásztól kapott 6 db 5.000 Ft értékű, tanszerre fordítható Erzsébet-utalvánnyal kiegészítve – az iskolakezdésig eljuttattunk a rászoruló családoknak. Köszönjük szépen az adományokat!
Hirdetjük, hogy a következő ruhaosztás október 14-én, szombaton 9 órától 12 óráig kerül megrendezésre a katolikus templomban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk! A tiszta, jó minőségű ruhákat - családonként legfeljebb 1 zsák erejéig – október 13-án este 6 órától fél 7-ig várjuk a templomban, tekintettel arra, hogy a ruhák tárolását a ruhaosztás időpontjáig nem tudjuk megoldani.

Köszönettel:
dr. Fitos Dóra
csoportvezető
06 20 486 77 02
pakonyka@gmail.com

Ha itt lettél volna!

Szeptember 17-én megünnepeltük a Fájdalmas Anya tiszteletére szentelt templomunk búcsúját.
Kicsit rossz volt az idő, de annál több szeretettel készültünk az ünnepségre. Lak Gábor pestszentimrei plébános úr celebrálta az ünnepi szentmisét. Megköszöntöttük a közösségünkben lévő Nagy Ferencné Turi Margitkát, aki most tölti 84-ik életévét, ezúton kívánunk neki még sok szép évet szerettei körében.
Kedves munkatársunkat, Nagy Sándor Jánost méltatta Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó és Nagy János polgármester úr 70-ik születésnapja alkalmából. Sok közösségi munkájáért és az emberekhez viszonyuló segítőkész szeretetéért a Jó Isten áldása kísérje további életét szerettei és a közösség körében.
A lélekemelő szentmise után, a templomkertben megterített asztalok finom süteményekkel, gulyással és üdítővel várták a megjelent vendégeket.
Köszönöm mindenkinek, aki elfogadta a meghívásunkat, továbbá nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult az ünnepség megszervezéséhez.

Minden kedves olvasónak kívánok még nagyon szép őszi napokat.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök

Református

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját az
őszi evangélizációs hetünkre, melyet 2017. október 9-13. között
(hétfőtől-péntekig) minden este 6 órakor tartunk a református templomban!
ITTZÉS ISTVÁN ny. evangélikus lelkész hirdeti közöttünk Isten Igéjét.
A pénteki alkalom végén állófogadásos szeretetvendégségre készülünk kötetlen beszélgetéssel egy kis tea, szendvics és sütemény mellett. (Aki ehhez hozzá tud járulni, köszönettel vesszük!)
Szeretettel hívjuk és várjuk minden gyülekezeti tagunkat és az érdeklődőket!
A PRESBITÉRIUM

Templom vagy sportcsarnok?

Szeptember 2-án az Alsónémedin 5. alkalommal megrendezett egyházmegyei sportnapon nagyon sikeresen szerepeltünk. Amikor a helyi lelkipásztor az esemény záróalkalmán már a sokadik éremért szólította ki gyülekezeti tagjainkat, megkérdezte az éppen kihívott győztest: „Ti vasárnap a sportcsarnokba jártok?” – „Délelőtt a templomba, délután a sportcsarnokba”- válaszolta Kádár Fecó frappánsan.

A következő versenyeken indultunk: asztalitenisz (férfi: 1. 2. és 3. helyezés; gyerek: 1. helyezés), kötélhúzás (3. helyezés), kosárlabda (1. helyezés), röplabda (2. helyezés), 6 fős váltóverseny (1. helyezés), 60 méteres női futás (1. és 3. helyezés), 200 méteres női futás (1. és 3. helyezés), 60 méteres férfi futás (3. helyezés), férfi foci, 200 méteres férfi futás, süteménysütés.
Nagy sajnálatunkra nem akadt kihívónk a női fociban, de reméljük, jövőre gyülekezetünk elszánt női focistái (nem kevés!) összemérhetik ügyességüket más csapatokkal.

Természetesen a sportnap áhítattal és közös énekléssel kezdődött és fejeződött be. 26 gyülekezetből 523 fő vett részt ezen a mindig nagyon várt eseményen. Gyülekezetünket 72 fő képviselte, akik számára Nagy Károly presbiterünk készítette el az igen ízletes ebédet. Sokan készítettek finom süteményeket is. Gyülekezetünk életébe a Csipak házaspár által készített színes, nagy plakáton keresztül tekinthettek bele a sátrunk felé sétálók.

A sportolási lehetőségek mellett volt előadás a templomban „Szolgálat a gyülekezetben” címmel, ezenkívül az egyik ceglédi gyülekezet Reformáció 500 kiállítást, a gombai közösség pedig Láthatatlan kiállítást rendezett. A szigetszentmiklósiak színdarabbal készültek erre a napra, amit ebéd után a templomban nézhettünk meg.

Igazán tartalmas, áldott, beszélgetésekben, ismerősökben gazdag rendezvényen vehettünk részt. Nagyon hálás a szívünk!

Viziné Surányi Erika

Könyvtár

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

- OKTÓBER -

Ebben az évben is csatlakozott könyvtárunk az OKN rendezvénysorozatához.
Október 2.: 10 órától a Zene Világnapja alkalmából hangszerbemutató több csoportban gyerekeknek
Október 3.: Az általános iskola felső tagozatosainak „ötletbörze” ismeret- és információszerzési lehetőségekről
Október 4.: 10 órától óvodás gyerekeknek „A víz az élet forrása” címmel tájékoztató előadások
Október 5.: 9 órától író-olvasó találkozó általános iskolásoknak, óvodásoknak Varró Dániellel;
délután a nyugdíjas klub tagjaival beszélgetés a víz (ivó- és fürdővíz) jótékony hatásairól - beszámolók, ismertetők gyógyfürdőkről
Október 6.: a 70 éves Felsőpakony hagyományai - „őslakosok” élménybeszámolói alsós, napközis csoportoknak (szüret, szüreti felvonulás, bálok, stb.)

Részletes információk a kihelyezett plakátokon, internet felületeken.

Vértanúkra emlékezünk
Október 5-én 18 órakor a Könyvtár nagytermében a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület szervezésében az Aradi Vértanúkra emlékezünk, majd gyertyagyújtás az emlékparkban.

Szabó Magda 100 - emlékest
FIGYELEM, IDŐPONT VÁLTOZÁS! - Október 6-én este 18 órakor Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából emlékezünk az írónőre. Aki szereti műveit, tiszteli az írónőt, várjuk rendezvényünkre.

FESTÉSZET NAPJA
Október 13-án 15.30-tól 18.30-ig a festészet napja alkalmából nyílt rajzkör Szigeti Márta képzőművész-tanárral. Várjuk azokat az érdeklődőket is, akik csak szeretnék kipróbálni, milyen szunnyadó tehetség birtokában vannak.

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS
Október 23-án 17.00-tól a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tornatermében

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját az 1956. október 23-i forradalom 61. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi műsorra és az azt követő koszorúzásra.

Civil

Megújult a Polgárőrség

Örömmel értesítjük a Felsőpakonyi lakosokat, hogy a Polgárőrség megújult. Az új vezető elnök Tamás Ákos személyében került megszavazásra. Az új vezető célja, hogy családiasabbá tegye az egyesületet, hogy minél több tagja legyen, akik önzetlen, önkéntes munkával végzik a feladatukat. Továbbá elkezdődött az épületben félbe maradt munkálatok befejezése, valamint eddig sokan láthatták, hogy egy körkép készül az udvaron.

Polgárőrségünk a nap 24 órájában rendelkezésre áll bárki számára, akár bajban, akár csak egy helyszíni biztosításra is.
Hívható telefonszámunk +3620 382-90-11, e-mail címünk: polgarorseg@pakony.hu

További terveink:
- A fiataloknak egy „türelmi zónát„ alakítsunk ki a bázis körül, mely nagy hatótávolságú ingyenes internetből telepített padokból áll, valamint egy street work out - szabadtéri csővázas edző parkból,
- Az Önkormányzattal együttműködve az erdőben vadkamerák kihelyezése az illegális szemét elhelyezés megakadályozása érdekében,
- Nagy felbontású kamerák telepítése a falu bejárati pontjaira,
- Egy polgárőrségen alapuló távfelügyeleti rendszer kialakítása, mely az idősek, valamint az ingatlanok biztonságát szolgálja (MILITIA).

Ez úton szeretnénk minden kedves érdeklődőt, polgárőrt, leendő polgárőrt, támogatót és családját meghívni az október 21-én tartandó toborzó és családi napunkra, mely a polgárőr Bázison kerül megrendezésre.

Nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni eddigi támogatóinknak a felajánlásokat, és továbbra is számítunk rájuk a fejlődésünk érdekében.

Ács Zoltán szóvivő

FJE SZEPTEMBERI HÍRADÓ

Legutóbb arról számolhattunk be, mekkora élményt jelentett egyesületünknek a Történelmi Pakony Emlékmű befejezése és átadása a községnek. Azóta eltelt egy hónap, de a felelősség terhe továbbra is ránk nehezedik, amíg a park locsolásának lehetősége meg nem oldódik. Hál’ Istennek az égi áldás mostanság gyakoribb, így nem kell hetente háromszor kiszaladgálni, hogy életben tartsuk az ültetett növényzetet, de egy kút kiépítése mindenképpen szükségesnek látszik a továbbiakra. Ígérte polgármester úr, remélhetőleg idén még sor kerül rá. Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy sorra kapunk (!) kisebb – nagyobb összegű hozzájárulást az Emlékmű – Emlékpark gazdagítására. Remélem, tavasszal folytathatjuk. De már itt áll előttünk a Történelmi Tanösvény tervezete is.

Az augusztus 23-i GULÁG EMLÉKNAPOT csupán a Mártírok Parkjába kihelyezett zászlók és virágcsokor, Magdi készítette virágkoszorú kihelyezésével tartottuk meg, külön emlékprogrammal nem készültünk. Tudom, erre is gondot kell fordítanunk!

Besegítettünk viszont a templomi BÚCSÚ előkészületeibe molinó és emléklapok készítésével, hisz fontosak az évfordulók, és azok megbecsülése különösen, akik a közösségért áldozzák idejüket és munkájukat. Idén Nagy Ferencné Turi Margit és Nagy Sándor János jeles személye adott örömet nekünk, hogy tiszteletünket és köszönetünket kinyilvánítsuk. Isten éltesse erőben, egészségben mindkettőjüket!

Komoly feladatot jelentett a FALUNAPI RÉSZVÉTELÜNK. Igyekeztünk ismét hozzájárulni a szüreti hangulathoz. Önálló sátrat állítottunk Balázs fiam és Papp Norbert segítségével. Vendégségbe hívtuk mindazokat, akik segítettek nekünk az emlékmű átadás munkáiban, és közben azon igyekeztünk, hogy a hagyományőrzésről se feledkezzünk meg. Egy mázsa szőlőt vásároltunk, de a Siklósi házaspártól is kaptunk mellé jónéhány láda szőlőt. Ezekből daráltunk-préseltünk mustot 23-án a gyerkőcök örömteli részvételével! Amíg párom, Ecsődi János ezzel foglalatoskodott, addig mi: Kalas Eszterrel, Kránitz Ibolyával, Kovács Évivel a sütemények készítését, Kovács Sanyival együtt a „halazást” vállaltuk. Szombat hajnaltól pedig Kovács Évivel vadul készültünk a vendégeink fogadására rábaközi halleves főzésével. Ez annyiban különbözik a halászlétől, hogy krumplival - csipetkével gazdagított, és az őrölt paprika mellett más fűszereket is tartalmaz. Valójában halgulyás, amolyan sokgyerekes családanya módra, hogy mindenki jóllakhasson az asztal körül! Ominger nagyanyám Kónyban így készítette. Tizenegy gyermeket szült és abból nyolcat nevelt fel, kisparaszti, szűkös körülmények között, de gondot fordított rá, hogy mindenkinek tele legyen a hasa. Akkortájt ez volt az általános. Sok gyermeket neveltek a családok, többnyire együtt éltek a nagyszülőkkel, és természetesen mindenkinek megvolt a maga feladata képességeik szerint, kicsiktől a nagyokig.

Ma, amikor arab és afrikai országokból behívott, muszlim migránsokkal töltik fel Európát, abban a reményben, hogy így pótolják az elkényelmesült, önző módon, egykés vagy éppen gyermektelenül élő népek a további jóléthez szükséges munkaerő biztosítását, nem ártana, ha szembe néznének önmagukkal és végiggondolnák: mivel rontották el a saját jövőjükkel szembeni felelősségüket! Ráadásul a korábbi gyarmatosítás következményeit is így próbálják megoldani, illetve azt új formába öltöztetni. A mi kontónkra is.

Sajnos, a saját munkánk annyira lekötött engem, hogy szinte semmit nem láttam az ünnepi forgatagból. Nem láttam a szüreti felvonulást, az ünnepi műsort és csak arra riadtam fel, hogy a színpadra szólítanak. Először a főzőverseny eredményének hirdetésére, majd másodjára is Ecsődi Jánossal együtt.

Valóban meglepetés erejével hatott, hogy a Darumadár Egyesület nagyon megérdemelt és nagyon időszerű „FELSŐPAKONYÉRT!”kitüntetése mellett bennünket is kitüntetésre tartottak érdemesnek. Bár a kitüntetés csak Durkó Éva Cecília névre szól, de mindenki tudja, hogy egy ember nem ember! Ecsődi János nélkül én csak félember vagyok. Ahhoz, hogy egy gondolat, egy elképzelés, egy terv megvalósuljon, ahhoz hozzáállás, segítség, munka kell! Azaz: Ecsődi János! Az érdem csakis kettőnké! Ami a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület dolgos, támogató tagsága nélkül, családunk, barátaink támogatása nélkül nem ment volna! Közös a munka, közös a siker!

Köszönöm mindenkinek: akik javasolták, akik elfogadták, akik jóváhagyták, akik érdemesnek tartottak! Legfőképpen pedig azoknak, akik támogattak és velünk együtt örültek az elvégzett munka sikerének! Mert mindig ez a lényeg! Folytatni a mások által megkezdett tevékenységet, az elődök szándékát, hogy épüljön, szépüljön, gazdagodjon a hely, ahol élünk! Felsőpakony a szűkebb hazánk. Magyarország közepén az otthonunk, ahol élnünk, s ha úgy hozza a vég: halnunk kell! És vigyázni kell rá, óvni, védeni, mert egy kincs! Mindenekfölött pedig szeretni! Mert a miénk!

Durkó Éva FJE

A Darumadár Nyugdíjas Klub rövid beszámolója augusztusról

Augusztus 10-én, 17-én énekkari próba után csevegős klubnapot tartottunk kis létszámmal, mivel 34-37 C° meleg volt, s ahogy a fiatalok – mert dolgoznak – az idősek is elég rosszul viselik a meleget, igaz, hogy mi csak otthon dolgoztunk.
Augusztus 24-én a klubnapot a sportpályán, a szabadban rendeztük meg. Önkormányzatunktól anyagi támogatást kaptunk, s ebből úgy gondoltuk, finom ebéddel összekötött nyári bulit tartottunk. Somogyi Gyula, felesége Teca, Jankó Imre neje Aranka és Kardosné Irénke vásárolták meg az ebédhez valókat és készítettek fantasztikusan ízletes sertéspörköltet, sóba-krumplival és savanyú ubival. Nagyon jól sikerült, még az én párom – aki nagyon kritikus – sem talált hibát semmiben sem, sőt csak dicsérni tudta még a sóba-krumplit is. Polgármester úr és kedves felesége is megtisztelték tagságunkat jelenlétükkel. Az összejövetel 13 órától 18 óráig tartott, mindenki nagyon jól érezte magát. KÖSZÖNJÜK az önkormányzatnak az adományt, a készítőknek pedig a fáradtságot a vásárlásban, főzésben és a sok-sok mosogatásban!
Augusztus 31-én énekkari próba, és klubnap volt. Lőrentei Erzsike vezetőnk szabadságon volt Tiszakécskén.

Szeptember 7-én 15 órakor vezetőségi ülésen beszéltük át - vezetőnkkel, Lőrentei Erzsikével, aki kipihenve és újult erővel tért vissza a szabadságról – a hónap zsúfolt programjait. 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt. A tagság jelenlévőivel megbeszéltük az új programokat, majd a Monori Katasztrófavédelemtől érkezett Gere Imre ezredes úr a mi korosztályunkra szabott előadást tartott a ránk leselkedő veszélyekről, azok kivédéséről s elmondta azt is, hogy Európában a 112-es számon bárhonnan segítséget kérhetünk.
Szeptember 9-én Ujjné Piroska vezetésével 21 fő Gyulára ment üdülni.
Szeptember 14-én énekkari próba, majd csevegős klubnap volt, s közben telefonon Lőrentei Erzsike felhívta a gyulai nyaralókat, akik vidámak és elégedettek voltak és jól érzték magukat.
Szeptember 17-én búcsú volt a faluban, de sajnos rossz idő volt, esett az eső, s nagyon lehűlt a levegő. Pedig a kertben is sok még a teendő: fel kell szedni a krumplit, szüretelni kell a szőlőt, a körtét, az almát. Gyűjtjük a vitaminokat télre s a kamrákat jól feltöltjük befőttel, sűrített paradicsommal.

Kovácsné Németh Ilona

SPORTOS, FŐVŐS, EVŐS...

Augusztus 24-én hivatalosak voltunk egy rendezvényre, mely a Darumadár Nyugdíjas Klub tagjait tisztelte meg. Már a megnevezése is érdekesnek ígérkezett, bár a „sportos” jelző kissé elbizonytalanított minket, de a „fővős, evős” egyértelmű volt és ígéretes.
Az időjárás kitett magáért. Az előző hetek viszontagságai után déltájban kellemes nyár végi napsütésben igyekeztünk a sportpálya felé. Az étvágygerjesztő pörkölt illatára a bátrabbak vidámabban tekerték a bringát, de a mi botorkáló lépteink is meggyorsultak!
Az ebéd elkészítését három család vállalta. Valamennyiünk nevében köszönöm a Somogyi-Kardos-Jankó házaspároknak ezt az áldozatos munkát! Olyan jó magyaros volt ez az ebéd, ahol a hús puhára főtt, a krumpli és az uborka tökéletesen kiegészítette a hagyma és a fűszerek aromáját.
Vállalkozó kedvű klubtársaink különféle süteményeket hoztak, melyek hatására azonnal elfelejtkeztünk az otthoni diabetikus próbálkozásainkról.
„Nem is olyan magas az én cukrom, ez még belefér…” - „Glutén-laktóz, glutén-laktóz” - gondolataink legmélyén szépen elcsitult ez a figyelmeztetés is a különlegesen finom almás sütemények láttán. (Idén nagyon potyog az alma az aszályos nyár miatt!)
A rendezvény „sportos” jellegét Siskáné Katika beindította még az ebéd előtt. (Utána ez már nehezebben ment!) Lufi-fúvó versennyel kezdtünk. Váratlan és meghökkentő volt ez a vállalkozás. „Asztmások előnyben” - hallottam valakitől a jelszót és már a lufik színes forgatagában büszkélkedtünk eredményeinkkel. Később, már ebéd alatt és utána is a legváratlanabb pillanatokban pukkant szét egy-egy közülük, meghökkentve (valljuk be: meg is ijesztve) a társaságot.
Ebéd után folytatódtak a versenyek, melyek összeállításában Katika igazán kitett magáért. De a résztvevő klubtársaink is, akiknek ilyen „trakta” után bizonyítani kellett gyorsaságukat, ügyességüket, jó reflexüket… Sajnos, a tényszerű adatokat itt nem tudom elsorolni, úgy elpilled az ember ebben a vidám nyüzsgésben… A pénteki Lajos-nap is eszünkbe jutott, meg is köszöntöttük egyetlen Lajosunkat.
Maradjon meg ez a nap kellemes emléknek a hétköznapi gondjaink között! Olyan jól sikerült, hogy be lehetne sorolni hagyományaink közé (Juniális, Falunap,stb.) Megköszönjük a szervezőknek és mindenkinek ezt a szép délutánt!

Cseh Rózsa

Sport

Hátbelső

Hátlap

2017_08_szep.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)