Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2018_07_aug

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXVII. évf. . szám, 2017.

Lapzárta: aug 08.

Szerkesztőbizottsági:

következő lapzárta:

Egy kis közvéleménykutatás...

Érdekelt bennünket az olvasók véleménye és nosza, egyikünk fölkerekedett, hogy utánajárjon. A kedves olvasók a válaszainkat is elolvashatják a hozzászólásokhoz kapcsolódóan.
Mi a véleménye(d) az Agoráról?

- Lehetne színes az egész újság.
- Meghatározott számú színes oldallal rendelkezünk, anyagi függvénye van sajnos.

- Nekem tetszik, mindig várom. Előbb átlapozom, aztán kiolvasom az elejétől a végéig.
- Köszönjük!

- Nem érdekel, úgy, ahogy van. A facebookon minden ott van úgyis.
- Értjük.😊

- Sokszor régmúlt dolgokkal van tele.
- Arról tudunk írni, ami már megtörtént. Van, hogy az adott programról késve kapunk tudósítást, vagy egyszerűen már csak a következő számba fér bele. Nagyon igyekszünk, hogy mindig aktuálisak legyünk.

- Elég unalmas nèha. Jó lenne, ha érdekesebb lenne.
- A lap fő irányvonala az itt élő emberek tájékoztatása. Szeretettel várjuk az ötleteket, nyitottak vagyunk. (Könyvtàrban személyesen, vagy online felületen.)

-Jó, hogy van ilyenünk is és jó, hogy dolgoztok vele.
- Köszönjük szèpen.

A vélemények megismerése folytatódik, szívesen fogadjuk az építő jellegű kritikákat, az ötleteket .
Folyamatosan dolgozunk azon, hogy egy elsősorban tájékoztató lapot hozzunk létre, amely szórakoztat, örömet, vagy éppen együttérzést vált ki és közli az aktuális, fontos tudnivalókat, tennivalókat.

A Szerkesztők

Fedlap

Fedbelső

ÉVA

Gálné Czető Éva védőnő.
1987-ben Pécsről Felsőpakonyra költözött férjével.
Lányai: Emese és Zsófi már kirepültek a „fészekből ”, de a köldökzsinór mindig megmarad.
Szeretetteljes, mély kapcsolatot ápol lányaival. Néha még főzni is tanul tőlük.
20 éves munkájáért „Felsőpakonyért” díjat kapott.
Jelenleg itt él párjával, aki mindenben a társa - a községünk egyetlen és kivételes - védőnője.

Körzetből érkezett a forró nyári délután, biciklijével, lenge görög ruhájában olyan „Évásan”.
Csinosan, energiával tele, mosolygósan szerelte le a senkit be nem engedő Misa kutyát.

- Mindenkit ilyen könnyen leveszel a lábáról? Tudjuk, hogy békeidőben könnyű boldogulni, de hogyan oldod meg a konfliktusokat?
- Sok szeretettel, empátiával. Persze olyan is van, mikor nincs mese. Határozott vagyok. Az idők folyamán bölcsebb lettem. Már nem mennék ölre az elveimért. A hitvallásomat próbálom átadni a családoknak. Sok múlik az emberi tényezőkön, a körülményeken.
Van, hogy nehéz a dolgom, de ha eredményt érek el, számomra sikerélményt jelent. Jó a lelkem, mikor tanácstalan, friss és nagyon kétségbeesett anyukáknak segítek és akkor is nagyon jó, mikor tapasztalt, többgyermekes szülőkkel egyetértünk.

- Emlékszem, mikor Robit hazahoztuk, te még aznap meglátogattál. Felcsillant a szemed és a „ védőnénis” mosolyoddal azonnal látni akartad. Feléd nyújtottam a pólyás csomagot, mire azt mondtad: - na, szedd ki onnan, látni akarom mindenét… Gondolom, mindig izgalmas egy új babát megismerni…
- Nagyon! Már a születésük előtt is egy kicsit az enyémek, ez utána sem változik. Figyelemmel kísérem az életüket… hogyan nőnek nagyra… és gyönyörűek!

- A babaillat nagyon ott van.
- Imádom! Régebben több idő jutott a babaillatra. Mostanában kérdőívek, sokoldalas státusok tömkelegével kell megküzdenem. A munkámat csak abbahagyom, de sohasem fejezem be. A tanácsadóban már van papucsom, vizem, kardigánom…

- Kicsit ismerem a nem védőnős oldalad is. Tudom, hogy a humor téged sok mindenen átsegít, alapvetően jó kisugárzású ember vagy. Jól nézel ki, fáradt vagy és meleged van, de harmónia jön rólad. Amikor „leteszed a babákat”, hogy töltöd fel magad?
- Lelassulok. A férjemmel rengeteget beszélgetünk… Azt mondja: - Éva, ne robotoljál a konyhában!… Keresztrejtvényezek és sokat olvasok. Újabban utazunk. Imádok utazni, utazást tervezgetni. Legbüszkébb a családomra vagyok és leginkább szeretnék most nagymama lenni.

- Jó utazást neked, Éva! Na, és még sok kisbabával legyen dolgod! Gratulálok neked az éveidhez. Tudjuk, ez csak a „ munkaéletkorod”, ahogy mondtad… ez a 40.
Köszönöm szépen!

Potyondi Edit

KERETBEN

40 év szolgálat

Az augusztus 7-i testületi ülésen, a kötelező önkormányzati munka elvégzése után Nagy János polgármester és Czeczidlovszki Hervatin Gábor alpolgármester köszöntötte az önkormányzat nevében a helyi kismamák és kisbabák védőnőjét, Gálné Czető Évát, mindannyiunk Évikéjét. Ugyanis idén töltötte 40. évét a közszférában, a védőnői pályán. Több generáció is sikeresen cseperedett fel a kezei között.

Ezúton is köszönjük a felsőpakonyi ifjúságért végzett áldozatos munkádat, további erőt és kitartást kívánunk Neked a jövőben is.

Önkormányzat

Sajtóközlemény

A Felsőpakonyi Mesevár Napközi otthonos Óvoda felújítási projektje

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata 2017.10. 26-án sikeres pályázatot nyújtott be az Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében című, PM_OVODAFEJLESZTES_2017 azonosító számú felhívásra. A projekt a Magyar Állam finanszírozásával valósul meg, támogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
A 46,57 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével a Felsőpakony, Zrínyi Miklós u. 36. szám alatti Felsőpakonyi Mesevár Napközi otthonos Óvoda kerül felújításra

A Támogatási Szerződés száma: PM_OVODAFEJLESZTES_2017/38

A pozitív támogatói döntést 2018. április 5-én küldte ki a Magyar Államkincstár. 2018. június 11-én pedig a Támogatási Szerződés mindkét fél aláírását követően hatályba lépett.

A fejlesztés célja és a támogatott tevékenység főbb elemei:

A projekt célja az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása, és a szolgáltatások minőségi fejlesztése, valamint egy korszerűbb, a mai kor igényeinek és követelményeinek megfelelő felszereltségű óvoda biztosítása. A korszerűsítés, a felújítási munkálatok gazdagítják az óvoda felszereltségét, megfelelően biztosítják a nevelőmunka megvalósítását, a XXI. századi kihívásoknak való megfelelést.

A projekt keretében az épület fűtéskorszerűsítése, vizesblokk helységeinek felújítása és projekt szintű akadálymentesítése valósul meg. Cserére kerülnek a falban lévő régi vezetékek majd új szaniter eszközök kerülnek elhelyezésre. Az akadálymentesítés keretében kialakításra kerül a földszinten egy akadálymentes vizeshelység is WC-vel és mosdóval, valamint az épület bejáratánál kialakításra kerül egy akadálymentesített bejárat.

A fejlesztés eredményei és társadalmi-gazdasági hatásai:

A projekt figyelembe veszi a költséghatékonysági szempontokat, melynek eredményeként a projektben tervezett fejlesztések hozzájárulnak az intézmény takarékos költségvetéséhez, működési költségeinek csökkentéséhez.

A projekt eredményeképp az óvodai ellátás a megújult környezetnek köszönhetően, a kor kihívásainak megfelelően, esztétikus, biztonságos környezetben tud majd megvalósulni, mind a szülők, mind a gyermekek és természetesen a nevelőtestület megelégedettségére.

A kivitelező cég kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében megtörtént. A kivitelezési munkálatokat a Kinamé Kft végzi.

A kivitelezési munkálatok megkezdésének dátuma: 2018.07.05.

A projekt várható fizikai befejezése: 2018.10.30.

Tisztelt felsőpakonyi Lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent a 1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozat a téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről.

A Kormány egyetért azzal, hogy a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is egyszeri természetbeni támogatásban részesüljenek a fűtési költségek viselésével összefüggésben.

Az érintett helyi önkormányzatok összesítik a téli rezsicsökkentés korábbi intézkedéseiben nem részesült, gáz- vagy távhőszolgáltatási szerződéssel nem rendelkező háztartások igénybejelentéseit.

A jogosult háztartások az igénybejelentést 2018. október 15. napjáig nyújthatják be ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatalban.

Az igénybejelentéshez szükséges kitöltendő nyomtatvány kérhető az önkormányzat ügyfélszolgálatán, valamint letölthető az önkormányzat honlapjáról www.felsopakony.hu.

Az Önkormányzat a beérkezett igénybejelentéseket 2018. 10.15. után összesíti és haladéktalanul továbbítja a Belügyminisztériumnak. A Korm. határozat értelmében: a) háztartás alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdése alapján az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége értendő, b) az igénybejelentés feltétele annak tudomásul vétele a bejelentő részéről, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi, hogy a bejelentő háztartása korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült, c) a természetbeni támogatás a fűtőanyagra vonatkozik, a támogatás nem fedezi az egyéb, például a szállítási, darabolási költségeket.

Felhívjuk a Lakosság figyelmét, hogy igénybejelentéseiket csak azok a háztartások nyújthatják be, melyek NEM részesültek a földgáz szolgáltató által a 12.000- Ft összegű gáz ár kompenzációban.

A beérkezett és a Belügyminisztérium felé továbbított igénybejelentés adatok alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzési eljárást folytat le a földgáz szolgáltatók nyilvántartásai alapján, s ennek eredményétől függően kerülhet sor a jogosultság megállapítására.

dr. Göndör-Kökény Katalin
jegyző

+befűzött 2oldalas lap… :O

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ SZOCIÁLIS TÜZIFA IGÉNYLÉSRŐL

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra, amelynek keretében legfeljebb 150 m3 kemény lombos tűzifa vásárlására fordítható.

Önkormányzatunk a szociális tűzifa vásárlását 190.500 Ft önrésszel, a szállítás költségével, az összevágással, és a jogosultak részére történő kiszállítás költségeivel támogatja.

A tűzifa támogatás igényléséhez az arra jogosultak keressék fel a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatalt ügyfélfogadási időben (hétfő: 13-16, szerda: 8-17, péntek 8-12), ahol biztosítjuk a kérelemhez szükséges nyomtatványt (letölthető a www.felsopakony.hu oldalról). A beadott igénylésről az illetékes Bizottság határozattal dönt.

A kérelmeket 2018. október 1-től lehet benyújtani.

Szociális célú tűzifa támogatásra az jogosult,

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át (57.000 Ft), vagy
b) egyedül élő 65 év feletti és a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (71.250 Ft) és
c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

Szociális célú tűzifa támogatásban előnyt élveznek:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők,
b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok.


Felsőpakony, 2018. 08.16.
Tisztelettel,

Nagy János
polgármester

Óvoda

Újszülöttek:

Gavló Zita Georgina - 05.10.
Mészáros Hanna - 05.11.
Kapusi Tímea Hanna - 05.10.
Szabó Maja Eszter - 05.26.
Rozgonyi Petra Olívia - 05.27.
Horányi Zsombor - 05.27.
Forró Réka - 06.14.
Bajusz Gerda - 06.22.

Iskola

Felsőpakonyi diákok vándortábora a Mátrában

Idén rendhagyó módon vándortábort szerveztem, helyszíne a Mátra volt, ahol július 18-24. között mintegy 72 km-t tettünk meg, szinte minden nap másik táborhelyen, többnyire sátrakban, néha kissé nomád körülmények között, áram, meleg víz nélkül éjszakázva. 21 diák (9-17 éves) és 3 kísérő pedagógus részvételével zajlott kalandokban bővelkedő egyhetes együttlétünk. Szülői segítséggel a Keleti pályaudvarról indultunk és egri átszállással jutottunk el túránk kiindulópontjához, Sirokra. Nem lehet igazán visszaadni azt a fantasztikus élményt, amiben részünk volt a Mátra gerincét végigjárva a hatalmas, szinte érintetlen erdők, hegyek-völgyek, várromok között.
Pár érdekesebb programot sorolnék: Megtekintettük a siroki várat, a korabeli ruhákat, fegyvereket, ittunk a Szent István – csevicekút savanyú, szénsavas vizéből, láttuk kishazánk legnagyobb és legmagasabban fekvő természetes vízesését, az Ilona-völgyi vízesést. Eljutottunk az ország legmagasabb pontjára, az 1014 m magas Kékesre. A hatalmas kiterjedésű tölgyesek, bükkösök között egy-egy csúcson, tetőn, kilátónál megállva feledhetetlen látványban volt részünk. A Galyatetői Turistacentrumban a felhők között jártunk, mellettünk, a sátraink között vonult át egy vastag felhőréteg, szinte megérinthetően. Gyümölcsözön várt minket az útszéli fákon a csodás, barátságos kis falvakban, pl. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón. Részt vettünk csillagászati előadáson, erdőpedagógiai foglalkozáson. Néha egészen veszélyes lejtőkön ereszkedtünk le, kétméteres csalán- és szedererdőkön keltünk át. Amikor módunk nyílt rá és találtunk némi száraz fát, este tábortüzet raktunk és a ruhaszárítás közben, testileg-lelkileg felmelegedve, fáradtságunk ellenére még énekelni, játszani is volt erőnk. Utolsó este kiértékeltük a hetet a zárótábortűz mellett. A nehéz terep és eső ellenére szinte mindenki csak a jóra és szépre emlékezett vissza, és úgy érzem, emberileg is sokkal közelebb kerültünk egymáshoz minden résztvevővel. Jó csapattá, egymást mindenben segítő közösséggé váltunk a túra során.
Csodálom minden résztvevő lelkierejét, különösen a legkisebbekét (pl. 3. osztályos vagány kislány), hogy egyetlen zokszó, hiszti nélkül teljesítették a túrát, egymást lelkileg, fizikailag is támogatták. Köszönöm a szülők támogatását, Fejes Margó és az Önkormányzat anyagi segítségét. Köszönöm a Felsőpakonyi Herman Ottó Ált. Isk. támogatását. Köszönöm türelmes segítőim, Ormanecz Adrienn és párja, János segítségét, profi túravezetését, emberi hozzáállását a tábor során. Köszönöm az Erdei Vándor program szervezőinek, az Országos Erdészeti Egyesületnek, az NFM-nek, az erdészeknek a rengeteg segítséget, szervezést, csomagszállítást, élelmezést, szállásolást. Jövőre legyél te is erdei vándor!

Papp Norbert túravezető

Katolikus

Ha itt lettél volna

Július hónap nagy meleggel érkezett, szívünk telve volt a zarándok programok iránti várakozással. Először egyházközségünk néhány tagja a gyáli zarándokokkal Medjugorjéba – Mária jelenések helyszínére – indult Fekete Roland káplán úr lelki vezetésével.
Útközben rövid sétát tettünk Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban, majd az esti órákban még megálltunk Mostárban, hogy átmehessünk Csontváry festményéről ismert hídon.
A késő esti órákban értünk a Szűzanya kedves zarándokhelyére Medjugorjéba, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket.
A zarándoklat második napján reggeli után a nagy meleg ellenére elindultunk, ki-ki a maga felajánlását cipelve a jelenések hegyére, a Podbrdo-ra, ahol 1981. június 24-én először jelent meg hat fiatalnak a Szűzanya. Ezután a Szent Jakab-templom melletti téren a kegyhely történetével ismerkedhettünk, majd nemzetközi szentmisén vettünk részt.
Harmadik nap kora reggel indultunk a szívet-lelket gyógyító programra a Krizsevac hegyre, keresztút végigjárására. Ide is vittük felajánlásainkat, látván az előttünk lévö út megpróbáltatásait. Az utat megtettük, de fáradságot nem éreztünk. Egymást kérdezvén derült erre fény, s arra, hogy saját korlátainkat legyőzve gazdagodtunk lelkileg. Vissza- érkezvén a szálláshelyre, kis pihenés után ellátogattunk a Kravica- vízeséshez, ahol fürdési lehetőség gazdagította a programot. Gyönyörködtünk a vízesésekben, mindenkit felfrissített a hűs levegő. Innen ismét a Szent Jakab-templomhoz mentünk, ismét részt vettünk a nemzetközi szentmisén.
Negyedik napon kora reggeli órában a szállásunkkal szemben lévő kápolnában – mely a II,János Pál pápa által is meglátogatott árvaház udvarán volt – Roland atya által bemutatott szentmisén vettünk részt. A lelki útravaló és a kápolna gyönyörű mozaikokkal kirakott képeinek megtekintése után indultuk haza. Útközben megálltunk Sibenikben megtekinteni a Szent Jakab katedrálist, mely az UNESCO Világörökség része. Reneszánsz remekmű. Még egy csobbanásra is volt lehetőség az Adriai-tenger vizében. Csodálatos élményekkel értünk haza.
Július 29-én a 750 éves Lőrincibe a Szent Anna búcsúba zarándokoltunk. Nagy szeretettel fogadtak bennünket. A főtemplomból körmenettel mentünk a Szent Anna kápolnához, ahol Bosák Nándor püspök úr celebrálta a szentmisét. Szent Anna a Szűzanya édesanyja, Jézus nagyanyja. A nagyszülők tiszteletét hangsúlyozta a szentbeszédben a püspök úr. Fontos, hogy a családokban jelen legyenek a nagyszülők gondoskodásukkal, szeretetükkel. A szentmise befejezéseként körmenet volt a kápolna körül, majd vissza a főtemplomhoz. A körmenetben a helyi és a nagykátai Máriás lányok mellett a felsőpakonyi lányok is vitték a Szűzanya szobrát. A főtemplomban a Máriás lányok látványos ceremóniával köszöntek el a Szűzanyától és egymástól. A Máriás Lányokat különös tisztelet és dicséret illeti.Ezután szeretet vendéglátásra hívtak a közösségi házba. A finomabbnál ,finomabb sütemények,üdítők elfogyasztása után indultunk haza.
Július 29- két szorgalmas ministránsunk - Agócs Zoltán és Lörincz Botond – is azon az autóbuszon ült, mely dr. Beer Miklós püspök atya áldásával a 12. Nemzetközi Ministránstalálkozóra indult Rómába. A találkozó júl.30-aug.3. között zajlott. Július 31-én a Szentatyával is találkozhattak a Szent Péter téren. A találkozó mottója: Keresd a békét, és járj a nyomában! - mindannyiunknak útravaló lehet.

Szépen megünnepeltük Nagyboldogasszony, a Szűzanya mennybemenetelének emléknapját. István királyra méltón emlékeztünk, és részt vettünk a nagyközségi ünnepségen.
Szeptember hónap is sok szép ünnepet, zarándoklatot tartogat számunkra.

Kívánok minden kedves olvasónak még szép nyári napokat,nyaralást,kirándulást szeretettel.

Berencsi Gézáné
egyháztanács világi elnök

(KORREKTÚRÁZVA)

Református

Könyvtár

Nyári tábor a könyvtárban

„KÖNYVTÁRI KALAND, NEM CSAK A KÖNYVTÁRBAN” címmel 2018. június 18-22. és július 30-augusztus 3. között délelőtti tábort tartottunk a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban.
Sok színes programmal készültünk a gyerekeknek. Minden nap készíthettek valami apróságot kézműves foglalkozás keretein belül, amit haza is vihettek. Sorversenyeket rendeztünk, mesét írtunk, kicsit belekóstolhattunk a színművészetbe Farkas Évi közreműködésével, és ami a gyerekeknek nagyon tetszett, vendégünk volt Nudli bohóc is. A tábor első hetének zárásaként péntek délutánra tervezett Szent Iván éj tábortüzet, tűzugrást, szalonnasütést a rossz időjárás miatt le kellett mondanunk. Szerettük volna meglepni a szülőket: a Közösségi Ház nagytermében előadtak a gyerekek egy rövid Szent Iván-éjhez kapcsolódó kis történetet, majd Pataki Rozika tanító nő mesélt ehhez az éjszakához kapcsolódó szokásokról, néphagyományokról és végül N. Fodorné Láncz Éva vezetésével táncházat tartottunk.
A tárbor második hetén sok szép alkotás született agyagból, apró egérkék kókuszgolyóból és a focipálya hűs locsolója alatt jókat fogócskáztunk. Sok nevetéssel, humorral hamar eltelt ez a két hét. Jövőre reményeink szerint bővíteni tudjuk táborainkat.
Nagyon szépen köszönjük a szülők és a posta dolgozóinak a segítő közreműködést.

Varró-Vida Nikoletta
intézményvezető

Az Államalapítás és az új kenyér ünnepe

Augusztus 20-án a Petőfi téren a tikkasztó meleg ellenére is szép számmal összejöttünk. A hőség is enyhült, így már vidámabb, könnyebb hangulatban vártuk az ünnepi megemlékezést. Olyan jó volt régi ismerősökkel találkozni, virgonc kisgyermekeknek és szép fiatal arcoknak örülni!
Farkas Évi színművész köszöntött minket, majd a Himnusz megható szavai és dallama után kezdődött az ünnep, mely az államunk születésnapja, Szent István emléke és az új kenyér ünnepe.
Nagy János polgármester úr mondta az ünnepi beszédet. Történelmi visszapillantással kezdte, amikor különböző korok más stílusokban, más szempontokból ünnepelték ezt a napot, az államalapítás napját. Szent István alakját, történelmi jelentőségét nemesebbé, emlékezetesebbé tette az elmúlt ezer év! Megható volt a polgármester úr ünnepi beszéde. Köszönjük szívhez szóló, frázisoktól mentes, meleg szavait!
A gyáli Kaleidoszkóp Színpad előadása következett, melyet Farkas Évi szervezett a Darumadár Nyugdíjas Egyesület énekkarával és Metzker Pál hegedűművész közreműködésével. Egy szép családi esemény váratlan forgataga bontakozott ki előttünk. Az apa váratlanul hazaérkezik egy külföldi kiküldetésből. Négy fiatal lánya és egy idősebb rokon asszony fogadja őt, akik örömükben egy fergeteges táncos-dalos műsorral lepik meg a boldog apát és minket, a közönséget. Itt kapcsolódik be a műsorba a Darumadár énekkarunk is, és már vidáman zeng a marosszéki kerek erdő, a ligetes pakonyi utca, virágzik a mandulafa a Tisza partján és még a csóka is fészket rak a jegenyefán… Metzker Pál hegedűművész úr kíséretével.
Köszönjük Farkas Évinek ezt az előadást! Nagy munka, szervezőkészség, türelem és szeretet volt a siker mögött. Reméljük, hogy munkája hagyománnyá fejlődik az idők során.
Az ünnepi megemlékezés végén Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó megszentelte az ünnepi kenyeret. Megható volt hallani az általa előadott egyházi énekeket, méltó visszaemlékezésként a régi ünnepekre.
Polgármester úr megszegte az ünnepi alkalmakra sütött, illatos kenyereket, hogy az ízük is megmaradjon emlékeinkben, ha erre a délutánra gondolunk.
Elénekeltük a Szózatot, melyet az új kenyér látványa, illata és íze meghatóbbá, időszerűbbé tett. Köszönjük a szervezőknek és az előadóknak ezt az élményt!

Cseh Rózsa

Kedves Felsőpakonyi Szülők!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018 szeptemberétől az általános iskola és a könyvtár szervezésében az óvodás és iskoláskorú gyermekek néptáncoktatásban részesülhetnek és megismerkedhetnek népi játékainkkal.
Mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy a rendszeres mozgás, a sporttevékenységek végzése a gyermekek testi-lelki-szellemi fejlődésére pozitív hatást gyakorol. A népi játék és a néptánc zenéhez kötött intenzív sporttevékenység, a zenei alapkészségek (hangképzés, ritmusérzék stb.) és a mozgás kéz-láb koordináció, finommotorika stb.) segítésén túlmenően egy rendkívül komplex fejlesztési lehetőség. Támogatja a szocializációs folyamatot, a társas kapcsolatok nélkülözhetetlen feltételeit alapozza meg: az együttműködést, a közösségtudatot, a segítőkészséget, és lehetőséged ad az egyéniség kibontakoztatására.
Az általános iskolában az idei tanévtől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy gyermekeink tanórai keretben népi játékokkal ismerkedjenek, a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház szervezésében pedig népi játék és néptánc foglalkozásokon vegyenek részt hetente egy alkalommal péntekenként. Az iskola a tanév megkezdését követően nyújt információt a lehetőségről, a könyvtári foglalkozásról a kihelyezett plakátok adnak bővebb felvilágosítást.

Fodorné Láncz Éva

(ÉVA KÉRÉSE, HA MÓDOSÍTUNK VALAMIT, JELEZZÜK)

Se vele, se nélküle

A férfi és nő viszonyáról, humorral és sok zenével

Július 6-án (péntek) 18 óra… mivel lep meg minket Farkas Évi? A meghívó vidám, szórakoztató műsort sejtet, az időpontra össze is gyűltünk szép számmal. A színművésznő zenész barátaival, Tóth Erzsébettel és Metzker Pállal köszöntött minket.
A cselló-hegedű páros a Rigodon áriával indított és kezdődött a műsor a nő megteremtéséről szóló legendával. Miután az Isten belátta, hogy szüksége van ránk, nagy elhatározásra jutott: „Se velünk, se nélkülünk!”
A kellemes zene és a vidám próza pergő váltakozása adta meg a műsor hangulatát! Részlet a Csipkerózsikából, Schubert, Alemand, egy zsoltár ismerős hangjai, majd a Hajdútánc… Egy régi kuplé még a nagyszüleink korából: „Hogy mit fogok eztán csinálni 3-tól 6-ig?” Egy utca és egy szám… A holdkóros apród vidám története, majd a hátborzongató Halottas kocsi! „Sürögj a lánykával és házasodj meg!” - ez az Asszonygyűlölő című szám lényege. Az Agglegény induló után férfitársaink levonhatják a tanulságot: „Nekem a lét te vagy!”. Vidám dobpergés után a Posta-Hang-Levél, majd a Vernandes dallamára gondolatban együtt dúdoljuk: „Se velük, se nélkülük!”
Talán nem hagytam ki semmit… Olyan kedvesek, vidámak, szeretetre méltóak voltak a művésznő és zenész barátai! Férfitársainknak kaján nevetése és vidám szemvillanásai hatására bevallhattuk magunknak: hát ilyenek vagyunk, ilyennek teremtett minket az Isten, elégedjetek meg velünk!
Köszönjük a vidám műsort!

Cseh Rózsa

Civil

FJE JÚLIUS ÉS AUGUSZTUS hónapokban

„Nehéz napok a Föld nevű bolygón”. Viharok, árvizek, földrengések, elolthatatlan erdőtüzek szerte a világban. A mi kontinentális éghajlatunk is trópusira váltott. Tanulhatunk új életformát a déli népektől, ahol az ebédidő délután 5-ig tart. Nekik van benne tapasztalatuk és tűző napon már nem dolgoznak.
Az egyesület szétszéledt. Ki-ki családjával, barátaival vagy gyerekek táboroztatásával tölti szabadságát, unokázik, utazik vagy kertészkedik. Néha-néha felhívjuk egymást egy köszöntő erejéig, de mindenki a maga útján jár. Ecsődi Jánossal a Tanösvény iskolai elemével foglalkozunk. Ő készíti a hordozó elemeket, jómagam az információs tablók összeállításával gyötröm szegény Matisz Zsoltot, mintha nem lenne amúgy is tele munkával: az iskola külső-belső átalakításaival, no, meg az 50. jubileumi rendezvénysorozat megtervezése - szervezésével, az új tanévre való készülődéssel.
Fájdalmas hírünk: ismét elvesztettük egy társunkat. Fogyunk. Nincs Révész Feri, se Hajnalka. Meghalt Holényi Erzsike, Drevényi Pista, és tavaly Zsolnai Katikát sirattuk el. Néhányan elköltöztek, mint Holényi László és Márta, télen itt hagyta Pakonyt Joanovits Jutka is.
Most gyászolunk. Leghívebb egyesületi társunk, Drevényi Istvánné, Margitka hagyott itt bennünket. Kezdettől velünk volt. Egész életében fontos volt számára a közösségi munka. A falu minden változását követte, mindig mindenütt ott volt, ahol adni lehetett. Vállalt minden munkát, amit egészségi állapota engedett. Nagyvonalúan támogatott minden jó célt anyagilag is, nem ritkán megszégyenítve a nála tehetősebbeket önzetlenségével. Őszintén boldog volt, amikor életében először kitüntetve, egyesületünk Révész Ferenc Életmű Díjjal ismerte el odaadását.
Egyszerű, tanulatlan asszonynak tartotta magát, de nyitott volt a tudásra, minden érdekelte! Részt vett minden utazáson, ott volt minden kulturális eseményen, szerette a színházat, filmeket, a hangversenyeket, operát, füle volt a zenére és szép, természetes hangja az énekhez. Nélküle már szegényebb a templomban a hívek kórusa is, hiányzik az ő tiszta, erős, csengő hangja.
Gyermekkora óta rengeteget dolgozott. Kicsiként fogták munkára és idősként is mindig tele volt a keze. Három gyereket nevelt fel, és amíg tehette, segítette őket, hogy boldogulni tudjanak. Nagyon szégyellte, hogy idős korára maga szorult segítségre. Ugyan akkor büszke volt arra, hogy a gyerekei nem hagyták magára! Margit lányára, aki mindig odaadással állt mellette, Anita unokájára, aki rendszeresen vitte-hozta ebédre magukhoz hétvégeken. De boldog volt azért is, mert Pista fia naponta többször is ránézett, egyre készségesebben segítette. Imádta unokáit, rajongással beszélt róluk: okosságukról, talpraesettségükről. Próbált beletörődni a helyzetébe, de kibékülni nem tudott vele. Már elkívánkozott abba a boldogabb, szebb, szellemi világba, amelyben hitt a végsőkig.
Remélni szeretném, hogy szeretettel fogadják őt a mennyei birodalomban, ahol már nincs szenvedés, ahol Isten szeretetének melege veszi őt körül. Már ott vagy vele Margitkánk és mi köszönjük, hogy velünk is voltál!

Durkó Éva FJE

KÉPALÁÍRÁSOK:

Együtt gyászoltunk a családdal és kísértük utolsó útjára Drevényi Margitkát

Darumadár Nyugdíjasklub rövid beszámolója

Július 13-án 8 órakor 47 fővel Albertirsára mentünk fürdeni a kistérségi nyugdíjas-találkozóra. A megjelent nyugdíjasklubok különböző műsorokkal léptek fel 10 órától délig, szórakoztatták a nagyközönséget. A mi kis énekkarunk is fellépett s nagyon szépen énekelt, annak ellenére, hogy csak 8 fő képviselte. (Saját megjegyzésem: Minden tiszteletem az Övék, mert ebben a nagy melegben nemcsak a fürdőzéshez való kellékeket, de a szép fellépő ruhájukat is becsomagolva gyűrődésmentesen cipelik magukkal; Vigyáznak rá, s hetente órákat gyakorolva készülnek fel a fellépésekre. Köszönjük nekik!)
Szóval a fellépés is és a fürdőzés is jól sikerült. Kedves zenészünk, Norbi -a fürdő vezetője- mindenkit különleges figyelemmel, kedvességgel vett körül s fogadta a szépkorú vendégeket. Amikor a hangulat fokozódott, még táncra is perdült a hölgyekkel. Az ebédet, az igazán fincsi babgulyást pörgősen, gyorsan szolgálták fel a többszáz vendégnek a fiatal segítők. A sok tombolanyeremény után még volt idő a fürdésre, felfrissülve jöttünk haza.
Július 19-én énekkari próba, klubnap volt.
Július 26-án énekkari próba, klubnap volt. Lőrentei Erzsike vezetőnk ismertette a következő programokat, majd Virágné Annuska és Horváthné Pannika Anna nap alkalmából finom túróhabost és sós pogácsát készítettek a megjelenteknek, hűtött üdítőket és vörösbort kínáltak a süti után. Ismét receptek cserélődtek egymás között, vidám hangulat volt.
Tagságunknak a nyáron is vannak -sajnos- betegei, akikről, ha van tudomásunk, beteglátogatóink elmennek (Somogyiné Teca és férje Gyula) és szerény kis vitamincsomaggal kedveskednek nekik. Az általuk meglátogatottak ezúton is köszönik kedvességüket! Nagyon jólesett a gondoskodás minden lábadozónak.
Augusztus 2-án 15 órakor vezetőségi ülés, ahol a következő hónap programjait egyeztettük. 16 órakor énekkari próba, 17 órakor klubnap volt, a tagságot Erzsike tájékoztatta, s mindenki örült, hogy ebben a forró nyárban többször szervezünk fürdős napokat.
Kérek mindenkit, hogy a lehetőségek szerint igyekezzünk kerülni a tűző napot, inkább a reggeli és esti órákban ápoljuk a kertjeinket.

Kovácsné Németh Ilona

Sport

Megkezdődött a szezon!

Hosszú évek után úgy kezdtünk meg egy felkészülési időszakot, hogy újra a megyei elithez tartozunk. Igaz, még a játékosok és szurkolók fejében, emlékezetében a gyönyörű tavalyi bajnoki cím van, edzőnk, Megyesi László szeme előtt már az előttünk álló szezon lebeg. Ennek tudatában -és annak, hogy csapatunk többszörös gólkirályát, Wrábel Jocit már nem tudhatja soraiban- új igazolásokkal próbált erősíteni a kereten. Nézzük hát az érkezőket: Joci pótlására érkezett hozzánk Budai László, akivel az elmúlt években többször is találkozhattunk, hiszen Bugyi csapatát hagyta el, és igazolt hozzánk. Reméljük, egy szinttel feljebb is úgy ontja majd a gólokat, mint eddig. A sort folytatva, egy univerzális, szinte minden poszton bevethető játékos is érkezett Matyi Mátyás személyében, aki a szomszédos Gyált hagyta ott. Reméljük, hogy nálunk már a sérülések sem fogják hátráltatni. Védőknél is történt erősítés, mégpedig Soroksárról sikerült elhoznunk a szemtelenül fiatal, de már igen sok meccset a háta mögött tudó Brecsok Bálintot. Reméljük, hogy hamar beilleszkednek a „bajnoki gárdába”.
Edzőmeccsek, edzőmeccsek hátán, aztán elérkeztünk az első tétmeccsünkhöz. Idén a Pest Megyei Kupát a Magyar Kupára „cseréltük”. A második körben csatlakoztunk be a sorozathoz (első körben erőnyerők voltunk), és Budakalász csapata fogadott minket. Egy végletekig izgalmas 2:2-es döntetlen után büntetőpárbajban ütöttük ki őket. Ezután a 3. fordulóban Vecsést fogadtuk hazai pályán, aki már nagyobb falatnak bizonyult. Tele hiányzókkal, de helyt állva 0:2-es vereséggel búcsúztunk a sorozattól.
A hosszú hétvége nem mindenkinek telt pihenéssel, köztük csapatunknak sem, hiszen megkezdődött a bajnokság. Első fordulóban Nagykátára látogattunk, ahol sajnos egy nagyobb különbségű vereségbe „szaladtunk bele”. Emelt fővel távoztunk, hiszen szurkolótáborunk ismét bizonyította, hogy számíthat rá a csapat.
Eredmények:
Magyar Kupa
Budakalászi MSE – Felsőpakonyi KSE 2:2 (büntetőkkel 3:4)
Felsőpakonyi KSE – Vecsési FC 0:2
I. osztályú felnőtt bajnokság
Nagykáta SE – Felsőpakonyi KSE 5:1

Hajrá Pakony!!!


Barta Zoltán

Mikkamakka tábor

Immáron 5. éve tartom óvodás és kisiskolás gyerekeknek vándortáboromat. Ebben az évben is sok-sok élménnyel gazdagodtunk mind. Ünnepeltünk születésnapokat, áztatott bennünket nyári zivatar, rácsodálkoztunk sok-sok új vagy elfeledett ismeretre, barátságok alakultak, erősödtek.
Idén nem csak felsőpakonyi, hanem ócsai gyerekek is csatlakoztak hozzánk!
Már várom a következőt!
2019. júliusában találkozunk!

Várjuk a régi és új táborozókat!

Tóth Gabriella

Bogrács-futás

A 3. Bogrács-futásunkat kivételesen pénteki napra tettük.
17.30-kor indult az ovi-futam, 18 órakor indultak a hosszabb távok.
Tikkasztó hőség várt az indulókra, akik 52-en voltak, még ebben a nagy hőségben is! Minden tisztelet az övék!
A célba beérvén boldog arcukat látva én magam is boldog voltam, és mérhetetlenül büszke mindegyikükre!
Rendezvényeink nem állnak meg piciny településünk határánál, sőt, megyénket is átlépik, ezzel jó hírét vívén Felsőpakonynak!
Az indulók a következő településekről érkeztek: Felsőpakony, Ócsa, Budapest, Újhartyán, Inárcs, Tordas, Kakucs, Gödöllő, Sződ.
Miután mindenki beért, egy kisebb társasággal a sportpályára mentünk szalonnát, virslit, kolbászt sütögetni - a célja a csapatépítés volt. Szuper este volt!
Köszönjük a futók aktív részvételét és a lakosok türelmét!
Legközelebb október végén-november elején találkozunk!
Várunk mindenkit sok szeretettel, szuper érmekkel és családias handulattal!
Ha valaki szeretné rendezvényeinket támogatni, ne fogja vissza magát!

Tóth Gabriella

Hátbelső

Hátlap

kert buli a sportpályán

2018_07_aug.txt · Utolsó módosítás: 2018/08/23 13:21 szerkesztette: vizisuri