Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2019_05_maj

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIX. évf. 5. szám, 2019. május

Lapzárta: május 9.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

DOLGOZOM AZ ANYAGGAL, MÓDOSÍTÁSI KÉRELMET KÉRNÉM KÖZVETLENÜL NEKEM JELEZNI! KÖSZÖNÖM! BÉLA

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Önkormányzati Hivatali Portál

Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan!
Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál
Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.
Évente számos hivatalos ügyben keressük fel a helyi önkormányzatot, a hivatali látogatások száma pedig tovább nő életünk nagy pillanatainál. Anyakönyvi kivonat kiállítása, gépjármű- és építményadó bejelentés, szociális támogatási kérelem benyújtása, szálláshely nyilvántartásba vétel, iparűzési adó bevallás és még sorolhatnánk azon tevékenységeket, melyek általánosan a személyes ügyintézések közé tartoznak és automatikusan a hosszú sorban állás jut róla eszünkbe. Ez a kép azonban 2019-től teljesen megváltozik, mert az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül már egyre több ügyet elektronikusan is intézhetünk, amikor időnk engedi, akár a vasárnapi ebéd után is.
Az e-ügyintézés országosan egységes ügymenetet biztosít és ahogy a személyes ügyfélfogadásnál megszokhattuk, úgy a digitális térben is végig vezet minket a jól ismert folyamatokon. Első lépésben saját magunk beazonosítása történik, majd a lakossági és vállalkozási ügyintézés kiválasztása, ezt követően pedig a szükséges adatok megadása. Mindezt a legnagyobb biztonság mellett, gyorsabban, átláthatóbban és papírmentesen, vagyis környezetkímélőbb módon tehetjük, mint korábban.
Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül bejelentkezett felhasználók számos helyi lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális vagy adóügyet indíthatnak, az online űrlappal nem rendelkező ügyek esetén pedig az e-Papír szolgáltatást lehet igénybe venni.
Az e-ügyintézést választókat a belépést követően azonosítja a rendszer és az űrlapok általános adatai automatikusan kitöltésre kerülnek, rövidítve így a ráfordított időt. A felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk elektronikusan indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megismerhetik a folyamatok aktuális állapotát és megnyithatják a lementett űrlapokat.
A gyorsabb ügyintézést támogatja, hogy a lakosság mellett a vállalkozások is kényelmesen teljesíthetik adóbevallással kapcsolatos ügyeiket és távolról is lekérhetik helyi adóegyenlegüket és aktuális folyamataik státuszát.
Az Önkormányzati Hivatali Portál a https://e-onkormanyzat.gov.hu weboldalon érhető el, melyet településünk weboldalán is megtalálnak.

Önkormányzati ügyek. Mindenkinek. Bárhonnan.
A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online!
Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.
Egy új vállalkozás elindítása, vagy egy meglévő adminisztrációs feladatainak teljesítése mellett nehéz a rohanó hétköznapok során még az önkormányzati hivatalt is útba ejteni. Szerencsére manapság erre már nincs feltétlenül szükség, hiszen van olyan digitális tér, amelyre belépve egyre több helyi hivatali ügy elintézhető. Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül lakossági, ipari, kereskedelmi, szociális ügyek sora indítható és egyszerűen nyomon követhető.
A portál segítségével a papír alapú, személyes megjelenést igénylő ügyintézés helyett az ország bármely pontjáról, bármikor, kényelmesen, online is intézhetők akár a magán és vállalkozói helyi adóügyek is. Adóigazolás kérhető, túlfizetés esetén átvezetés és visszatérítés kezdeményezhető, gépjármű-, illetve termőföld adó jelenthető be, valamint helyi/önkormányzati adó- és értékbizonyítvány igénylésre is van mód. A helyi iparűzési adó bevallása a portál segítségével szintén könnyűszerrel megoldható, függetlenül attól, hogy általános vagy ideiglenes tevékenységről van szó.
Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően jelentősen megrövidül a helyi adóbevallásra fordított idő. A lakosság mellett a gazdálkodó szervezetek is kényelmesen teljesíthetik helyi adóbevallással kapcsolatos kötelezettségüket, és lekérhetik helyi adóegyenlegüket. Az online rendszerbe való belépést és személyes azonosítást követően ismét időt takarít meg a rendszer a felhasználónak, ugyanis közhiteles nyilvántartásokban meglévő személyes adatok már automatikusan kitöltve jelennek meg az űrlapokon.
Az online ügyintézési felületen közel félszáz különféle ügy indítható, többek között ipari és kereskedelmi, hagyatéki, birtokvédelmi, valamint szociális, sőt az Önkormányzati Hivatali Portálról is közvetlen linken elérhető, az úgynevezett e-Papír szolgáltatás (epapir.gov.hu) segítségével szinte bármilyen egyéb ügy is benyújtható elektronikus úton. A bejelentkezett felhasználók bármikor nyomon követhetik az általuk indított helyi önkormányzati ügyeket, így pár kattintás után megtekinthetik, hol tart az adott ügy, illetve az előzetesen már kitöltött űrlapjaikat is könnyedén elérhetik.
Az Önkormányzati Hivatali Portál az https://e-onkormanyzat.gov.hu weboldalon és településünk weboldalán is elérhető.

Sajtóközlemény

FELSŐPAKONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK
„VÁLLALKOZÓI PARK KIALAKÍTÁSA FELSŐPAKONYBAN” CÍMŰ PROJEKTJÉRŐL

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata 2018.01.23-án sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megyében” című, PM_VALLAPARK_2017 azonosító számú felhívásra. A projekt a Magyar Állam finanszírozásával valósul meg, támogatója a Pénzügyminisztérium.
A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
A 249,98 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével a Felsőpakony, Telephely 053. Hrsz szám alatt található ingatlan egy részének fejlesztése valósul meg.

A Támogatási Szerződés száma: PM_VALLPARK_2017/9

A pozitív támogatói döntést 2018. július 13-án küldte ki a Magyar Államkincstár. 2018. november 09-én pedig a Támogatási Szerződés mindkét fél aláírását követően hatályba lépett.

A fejlesztés célja és a támogatott tevékenység főbb elemei:

A Pályázati Kiírás elsődleges célja a helyi gazdaságfejlesztéshez szükséges önkormányzati üzleti infrastrukturális háttér és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének támogatása.

Elsődlegesen az önkormányzatok tulajdonát képző ipari-, gazdasági felhasználásra szánt területek vállalkozói parkká történő fejlesztése és az ehhez kapcsolódó alapinfrastruktúra kiépítése, annak érdekében, hogy az újonnan odatelepülő vállalkozások tevékenységének köszönhetően a településeken új munkahelyek jöjjenek létre, illetve a település lakóövezeteiből az ott már infrastrukturális okokból tovább fejlődni nem tudó, vagy a környezetüket zavaró tevékenységet végző vállalkozások ki tudjanak települni.

A projekt keretében a 2363 Felsőpakony, Telephely 053 helyrajzi szám alatt található 36 hektáros területből egy 10 hektáros rész kerül fejlesztésre.

A fejlesztés eredményei és társadalmi-gazdasági hatásai:

Az ingatlanon, a teljes infrastruktúra kiépítése, illetve felújítása mellett (víz, gáz, csatornahálózat, út), 11 db ipari telek kerül kialakításra, illetve egy, a területen található régi épület kerül fejlesztésre, mely a későbbiekben mini inkubátorházként fog működni, megteremtve ezáltal a minden szempontból biztonságos és segítő környezetet valamennyi leendő bérlő számára.
A kivitelező cég kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében megtörtént, ennek alapján a kivitelezési munkálatokat a G.L.L.A. Kft. végzi.
A kivitelező céggel megkötött Vállalkozói Szerződés aláírásával a beruházás 2019.03.11-én megkezdődött.
A projekt várható fizikai befejezése: 2020.09.30.

További információ kérhető:

Varga Edit - sajtóreferens
varga.edit@mailpartner.hu

A Felsőpakonyi Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat életéből

Ifjúsági Klub - április 26.
Minden eddiginél többen, 23-an gyűltek össze a fiatalok.
Anyák napi készülődéssel telt a délután egy része. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ragyogó napsütésben és már-már nyárias melegben készültek az anyák napi csokrocskák. A kézzel írt, de szívhez szóló üzenetek, reméljük, mostanra már az édesanyákhoz, nagymamákhoz kerültek legalább akkora örömöt okozva, amekkora lelkesedéssel készítették őket.
Nem maradtak el a népszerű játékok és a finom uzsonna sem.

Következő találkozók:
május 17. péntek 15.00 (vetélkedők, játékok, ping-pong)
június 7. péntek 15.00 (tanévzáró buli)
július NYÁRI SZÜNET
augusztus 30. péntek - (téma: meglepetésvendég, szabadtéri játék, ha az időjárás engedi, bográcsban főzünk)

A Szolgálat dolgozói mély megrendüléssel fogadták a hírt, hogy tragikus hirtelenséggel két gondozottunk is elhunyt. (Kurucz Józsefné, Somogyi Györgyi)
Legyen békés az útjuk és számukra könnyű a föld!

Tamás Katalin Intézményvezető

Óvoda

Új udvari játékok az óvodában

A gyerekek elsődleges tevékenysége a játék.
A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, az óvoda udvarán.
Azonban az elöregedett játékaink megértek a cserére.
Most volt lehetőségünk új udvari játékok vásárlására.
Önkormányzati támogatásnak és szülői támogatásnak köszönhetően 2.000.000 Ft értékben kerültek új játékok az óvoda udvarára a gyerekek nagy örömére.
Egy négyállású hinta- és egy kétcsúszdás vár teszi lehetővé, hogy a gyerekek mozgásigénye változatos formában legyen kielégítve.
A homokozó fölé napvitorla felszerelésére került sor, mely a fényvédelem miatt nagyon fontos.
Magas ágyások kialakítása teszi lehetővé, hogy minden csoport megismerkedjen a növénytermesztés és – ápolás , gondozás folyamatával.
Terveink között szerepel a kis veteményes kertünk kerítésének cseréje, melyre a hónap végéig szintén sor kerül.
Köszönjük szépen a szülők aktív részvételét az udvari játékok ütéscsillapító felületének kialakításánál, a napvitorla szerelésénél, a homok elegyengetésénél, Tamás Péternek a földmunkában nyújtott segítségét, Papp Zoltánnak és csapatának a munkáját.
Mindenek előtt köszönjük szépen az Önkormányzat támogatását.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa óvodavezető

Cica csoport a könyvtárban

Föld napja alkalmából lehetőségünk volt ismét egy szuper foglalkozáson részt venni, melyet Varró-Vida Nikoletta tartott számunkra. Sok érdekes dolgot csináltunk, beszélgettünk a környezetvédelem lehetőségeiről, kiraktunk egy földfelszín térképet, állatokat helyeztünk el a térképen, hogy vajon vízi vagy szárazföldi állat-e, majd szemeteket válogattunk szelektíven. A foglalkozást az elmaradhatatlan kézműves tevékenység zárta. Tartalmas, élvezetes közel egy órát töltöttünk így el együtt. A gyerekek zöme 3-4 éves, de élvezték minden pillanatát a foglalkozásnak.
Gabi óvó néni

Iskola

Országos verseny – a tehetségek itt vannak köztünk

Iskolánkból két tanuló, Riger Róbert (6.a) és György Gábriel (5.a) vett részt az idei tanévben a már 17. alkalommal megrendezett Országos Kozma László Informatikai Versenyen. A verseny 3 fordulóból állt. Robi második fordulóban elért eredménye kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a döntőbe bejusson. A lelkes és kitartó sok gyakorlásért mindenképpen gratulálunk. Ez is szép teljesítmény volt!
A számítógép alkalmazásának tudása, valamint a hosszas és kitartó felkészülés eredményeként a 3. fordulóba György Gábriel jutott tovább. Az országos döntőt 2019. április 13-án szombaton rendezték meg Százhalombattán, ahol Gábriel az 5. évfolyamos versenyzők közül - bár helyezést nem hozott, de a 9. helyen végzett.
Büszkék lehetünk településünk ifjú informatikus tanulójára. Felkészülésében nemcsak tanára, hanem szülei is támogatták őt, de elért eredménye leginkább saját akaraterejének köszönhető. Reméljük ez a jövőben is így marad!

Sebestyénné Fehérvári Márta
felkészítő tanár

Tibi Csokitúra

Április 15-én, hétfőn délután a 7. a osztályos tanulókkal Wareczki Erika tanárnő és néhány szülő kíséretében ellátogattunk a budapesti Bonbonetti csokigyárba.
Az épület öltözőjében hagytuk a táskákat és a kabátokat, majd ismertették velünk a szigorú szabályokat. Mindezek után elkísértek minket egy moziterembe, és megtekinthettünk egy kisfilmet a csokoládé készítéséről és fontosabb összetevőiről mint a kakaó, a kakaóvaj. Megtudhattunk még többet a kakaóbab történelméről, hogy régen milyen értékes volt, és hogy mire használták. A film után átsétáltunk egy másik helyiségbe, ahol élethű kakaófák, és kakaóbabok fogadtak minket. Megmutatták nekünk egy kakaóbab belsejét, elmondták, hogyan szokták szüretelni és elszállítani. Mint kiderült, a piros kakaóbab a szüretelhető. Következhetett az utolsó szoba, ahol különböző csomagolásokban láthattuk a legújabb ízű Tibi csokoládékat, a húsvéti csokinyulakat, és egyéb ünnepi finomságokat. Ezután következhetett egy kis játék! A szoba közepén volt egy kocka kis elfordítható lapokkal a felületén. A feladat a következő volt: négy csapatot kellett alkotni. Egy fehércsoki, egy étcsoki, egy tejcsoki és egy mogyoróscsoki csapatot. Mindenkinek a saját csokijának megfelelő színű számozott betűkből kellett kirakni egy értelmes szót. Végezetül beöltöztünk. Köpenyt, hajhálót vettünk fel. Jót derültünk az öltözékünkön! Miután mindenki kezet mosott, beléptünk a gyár turista ösvényére. Láthattuk a táblás-, az egypillangós-, és a kétpillangós édességek becsomagolását. A gyárból kilépve visszaadtuk a köpenyeket, egy ajándékcsomaggal távoztunk.
Érdekes információkat tudhattunk meg, más osztályoknak is szívesen ajánljuk.

Írta: Győri Vanessza és Győriné Danó Brigitta

Katolikus

Római Katolikus Templom
Pünkösdi és Úrnapi miserendje:

Június 9.
Pünkösdvasárnap, fél 12 órakor ünnepi szentmise

Június 10.
Pünkösdhétfő, reggel 8 órakor szentmise

Június 16.
Szentháromság vasárnapja, reggel 8 órakor szentmise

Június 23.
Vasárnap, Úrnapja, reggel 8 órakor ünnepi szentmise és körmenet

HA ITT LETTÉL VOLNA

A közelmúltban ünnepelhettük a kereszténység legnagyobb ünnepét, Jézus feltámadását. A húsvét ünnepe magában foglalja az utolsó vacsorától a feltámadásig tartó napokat.
A húsvéthétfőnek egyházi jelentősége nincs, csak népszokások köthetők hozzá, locsolkodás, hímes tojás ajándékozás.

Május elsején munkás Szent Józsefet ünnepli az egyház. Szent Józsefet, Jézus nevelőapját a munkások védőszentjét példaképül állítja a munkásoknak az egyház.

Május a Szűzanya hónapja is. Ebben a hónapban a legtöbb katolikus templomban gyakran felhangzik a rózsafűzér imádság és a lorettoi litánia Szűz Máriát megszólító és dicsőítő szép szavai. Égi édesanyánkra anyák napján így emlékezünk.

Templomunkban május első vasárnapján, 5-én, tartottuk az anyák napi ünnepséget. Szeretettel-virággal-versekkel-énekekkel-édességgel köszöntötték a gyermekek az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat.

Köszönet Bánki Erzsike óvónőnek, Papp Norbert hitoktató tanár úrnak és Polgár Aranka kántorunknak a felemelő szép műsorért.

Disa Jenö
„ÉDESANYÁM KEZE
A legáldottabb kéz a földön,
A te kezed jó Anyám
Rettentő semmi mélyén álltam
Közelgő létem hajnalán;
A te két kezed volt a mentőm
S a fényes földre helyezett.
Add ide, - csak egy pillanata, -
Hadd csókolom meg kezedet!

Ez a kéz áldja, szenteli meg
A napnak étkét, italát
Ez a kéz vállalt életére
Gyilkos robotban rabigát,
Ez tette értünk nappalokká
A nyugodalmi perceket.
Add ide, - csak egy pillanata, -
Hadd csókolom meg kezedet!”

Következő szép ünnep pünkösd lesz (június 9-10-11).

Húsvéttól-pünkösdig - (húsvét nyolcada) - ötven napon át a Jézus feltámadását, pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét, a keresztény egyház születésnapját ünnepeljük.

A Szentlélek szélzúgás közepette, lángnyelvek alakjában jelent meg az Apostoloknak, akik különböző nyelveken kezdtek el beszélni.

Kívánok minden kedves vizsgázó, érettségiző, felvételiző diáknak sok sikert, a Szentlélek segítségét, a kedves olvasóknak Istentől megáldott életet.

Berencsi Gézáné egyháztanács világi elnök

Református

Pünkösd ünnepére készülve

Pünkösd heti ünneprend:

Május 30. (csütörtök) 18.00 – Jézus menybemenetelének ünnepe - Hálaadó istentisztelet
Június 6. (csütörtök) 18.00 – Úrvacsora előkészítő istentisztelet
Június 9. (vasárnap) 10.00 - Pünkösd ünnepi istentisztelet, úrvacsoraosztással
Május 10. (hétfő) 10.00 - Ünnepzáró istentisztelet, úrvacsoraosztással!

Áldott Pünkösdi ünnepeket kívánunk!

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk az alkalmainkra!
A presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

Tavaszi és nyári programok, táborok

Hittanévzáró istentisztelet szeretetvendégséggel
2019. Június 16. Vasárnap 10 óra : Ebben az időpontban tartjuk a hittanévzáró istentiszteletünket a református templomban, melyre szeretettel várjuk a hittanos gyerekeket, szüleikkel, nagyszüleikkel, keresztszüleikkel és testvéreikkel együtt! Ekkor kerül sor a jutalmak kiosztására is!
Az alkalom végén szeretetvendégség lesz, aki szívesen hozzájárul egy tálca süteménnyel, annak előre is köszönjük fáradságát és szeretetét!

Református hittantábor
Időpontja: 2019. június 23-29. (Vasárnap du. – szombat ebédig)
Helye: Fülöpháza
Költsége: 20.000 Ft/fő. Ha egy családból több gyermek jön: 15.000 Ft/fő. Jelentkezés végső határideje: 2019. június 10. Ezután sajnos már nem fogadunk el jelentkezéseket. Kérjük, a jelentkezéssel 5.000 Ft előleget befizetni! A részletek megbeszélése a hittanévzárón lesz.

ANYÁK NAPJA GYÜLEKEZETÜNKBEN

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Ezen a napon gyermek és felnőtt igyekszik meglepni az anyukáját egy szál virággal vagy valami apró ajándékkal.
Az édesanyákat, nagymamákat méltattuk mi is május ötödikén. Vizi János lelkipásztor megható szavakkal köszöntötte az ünnepelteket, majd a prédikációjában párhuzamot vont Jézus és az édesanyák között. Jézus a JÓ PÁSZTOR. Gondja van a juhaira. Kies legelőkre vezeti őket, féltve őrzi biztonságukat, egyiküket sem hagyja elveszni. Így vannak az édesanyák is. Féltve őrzik drága kincsüket, a gyermeket, akinek életet adtak. Gondoskodnak róluk, egyengetik útjukat, mindenből a legjobbat szeretnék adni nekik. Akkor járnak jó úton, ha mindezt a jézusi tanításra támaszkodva teszik, ha megtanítják a gyermekeket a hitre, a jézusi szeretetre, a jézusi kegyelemre.
A prédikáció után a vasárnapi iskolások műsora következett. Versekkel kedveskedtek édesanyjuknak, melyekkel kifejezték, mennyire szeretik anyut, anyát, anyukát. Hálás szívvel sorolták, mennyi mindent köszönhetnek édesanyjuknak, és hálával köszönték meg Istennek, hogy van édesanyjuk. A drága nagymamákat egy kisfiú gondolatai mosolyogtatták meg, aki gyermekszemmel csodálkozik rá a nagyira, aki annyi mindent képes megtenni az unokákért. Csodásan hangzott a műsor záró része, amikor kórusban szavalták:

Anyával minden, anya nélkül semmi.
Az anya Istentől van időkön s világokon át,
S íme, mi, emberek fiai,
Csókoljuk szelíden az anyák lábnyomát!

A verses műsorrészeket tavaszról és anyákról szóló zenedarabokkal kapcsolták össze. A kicsik egy kis dalocskával is megleptek bennünket. A végén minden jelenlévő anyuka és nagymama egy szál fehér szegfűt kapott ajándékba, a gyülekezet pedig fennállva énekelte a 134. zsoltár 3. versét:
Megáldjon téged az Isten A Sionról kegyelmesen,
Ki teremtette az eget, a földet és mindeneket!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

Könyvtár

Tavaszi Koncert

A Kodály Zoltán Zeneiskola Felsőpakonyi és Népzenei Tagozatának koncertjére szólt a meghívó május 3-án.
Varró-Vida Nikoletta köszöntött minket, és a tehetséges, lelkes gyerekek szavalataival, hangszeres előadásaival kezdődött a koncert.
Vasvári Boglárka Zacharjina Tánc-át adta elő, majd Antal Fruzsina és Vasvári Boglárka hegedűjátéka következett: Cifra palota és Szegénylegény vagyok én.
Klasszikus dallamokat, Bach Parasztkantátáját hallgathattuk meg Antal Fruzsina, Vasvári Boglárka, Szőrfi Vivien előadásában. Magyaros dallamokkal, ismert gyermekdalocskákkal örvendeztetett meg minket Szőrfi Vivien és Szente Laura: Iciri-piciri pók, Hej Vargáné, Hova mégy te kis nyulacska, Fut-szalad a pejkó…
Kádár Ferenc Géza, Hegedűs Magdolna és Polgár Aranka triója már a klasszikus zene hangulatával lepett meg minket. Őket már láttuk-hallottuk az elmúlt évek rendezvényein. Jó volt ismét találkozni velük. Csajkovszkij Nápolyi dalát nagyon szépen adták elő. Zabán László trombita kísérete és szép hangja, Kádár Feri, Hegedűs Magdi és Polgár Aranka hegedűjátéka felejthetetlen volt! Avon Chanzonettét adták elő, majd Strauss Radetzky-indulóját, nagy sikert értek el vele!
Beethoven Menüettjével és mezőségi népdalokkal zárult a műsor, melyben mindenki részt vett.
Az idei Tavaszi Koncert megható élmény volt számunkra. Köszönjük Polgár Arankának, Zabán Lászlónak, minden kedves résztvevőnek és a közösségi ház dolgozóinak ezt a remekül összeállított programot, melynek nézői, hallgatói lehettünk!

Cseh Rózsa

A Tánc Világnapja

Örömmel olvastuk a meghívót! Az UNESCO Nemzetközi Színház és Táncbizottsága 1982-ben nyilvánította ünneppé ezt a napot,amikor évről-évre mi is gyönyörködhetünk tánccsoportjaink fellépésében. Ezek a lelkes gyerekek már országos versenyeken is komoly eredményeket érnek el, felkéréseket kapnak, mi pedig büszkék vagyunk rájuk!
Mint az elmúlt évben is, a kis balettosok fellépésével kezdődött az ünnepség. 2014 márciusa óta működik a balett csoport Csete Melinda vezetésével. Óvodás és iskolás korú kislányok számára tart balettórákat. A klasszikus tánc mozgásvilágába kaptunk betekintést általuk. Ezek a kicsi lányok felbecsülhetetlen értéket kapnak Csete Melindától: helyes testtartásra nevel, az egyensúlyérzéket fejleszti, megszeretteti velük a klasszikus zenét!
A Meteor Dance TáncSport Egyesület következett. Már öt éve alakultak Kiss Fanny vezetésével. Az akrobatikus rock and roll zenéje egy állandó fizikai tevékenységet, ritmusérzéket követel. A szabadidősportban és a versenysportban is jegyzik őket, országos versenyeken érnek el kiemelkedő eredményeket. Kecskeméten egy nemzetközi versenyen pedig 1. helyezést értek el. Nagy sikerük volt most is, a „hazai pályán”.
Ócsai vendégeket köszönthettünk, a Flashdance Tánciskola csoportját. Ők latin táncokat tanulnak Kertész Petra vezetésével. Nagyon szép táncruhákban léptek fel! Első számuk egy vagány rumba-jive, a második egy szamba volt. Köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk!
A „Járd ki lábam” néptánccsoport a mi büszkeségünk! Vezetőjük N. Fodorné Láncz Éva néhány hónap alatt kialakított egy közösséget, mely a néptánc szeretetét, szépségét hozta el nekünk. Parányi óvodások és kisiskolások először léptek fel a Tánc Világnapján népviseletünk és zenénk szívet melengető forgatagában. Csallóközi polgári játékokat mutattak be, majd a nagyobbak népi gyerekjáték-fűzést adtak elő. A második és harmadik osztályos gyerekek „köszöngetős” tánca, a hagyományos játékok, mókás mondókák felejthetetlenné tették fellépésüket! Mi, az idősebb korosztály külön megköszönjük nektek ezt az élményt, hogy néptáncainkat bemutatjátok nekünk a jövőben is!
Az utolsó fellépőként a Jamland Tánciskola mutatta be a produkcióját. Ők már jó ismerőseink, rendezvényeinken rendszeresen fellépnek. Kezdő, középhaladó és haladó csoportok mellett az újonnan alakult Bedlamite Crew junior versenycsoport és a Phoenix Forte felnőtt formáció is bemutatkozott. Felkészítő tanáraik Csepcsényi Zsolt és felesége, Tina vezetik ezt a nagy csoportot (65 fő). Felváltva, folyamatosan táncolnak, korcsoprtonként fergeteges sikerrel! Ezen a fellépésen a hernádi vendégeink is részt vettek Balogh Nikolett vezetésével. Egy közös produkcióval készültek a Tánc Világnapjára. Ezt látni kellett, szavakkal el sem tudom mondani!
Köszönjük a közösségi ház dolgozóinak a munkáját, hogy megvalósulhatott ez a szép program! Hálásak vagyunk minden kedves fellépőnek, hogy általuk színesebbek és meghatóbbak ezek az összejövetelek!

Cseh Rózsa

Táncos hírek

A Meteor Dance TSE tánccsoport felsőpakonyi csoportja nem csak a Tánc Világnapján, hanem a Kecskeméten megrendezett Danceuniversum Nemzetközi Táncversenyen is lenyűgözően szerepelt. Az 1. helyezést hoztak el, majd az MTMSz által megrendezett magyar bajnokságon a 3. helyet is magukénak tudhatták.
A Fantörpik formációra, akikre büszkék lehetünk: Aczberger Bianka, Antal Fruzsina, Klacskó Anna, Udvardi Csenge, Vasvári Boglárka.
Kiss Fanny öt éve tanítja őket, a megmérettetésre betanult tánccal szeptember óta készültek, heti 3 edzéssel. Büszkén mondta, hogy az erős a mezőnyben megállták a helyüket!
Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

VBA

Civil

Nagycsaládos hírek

Magyarország egyik legszebb állatkertjébe látogattunk el 2019. április 27-én. Az alább történtek miatt nem nevezem meg a pontos helyet. A megbeszélt napon korai indulás ellenére 33 vidám, csicsergő gyermek és szülők gyülekeztünk a Könyvtár előtt. Szép kényelmes buszunk időben megérkezett. Elfoglaltuk a helyünket, vidáman vágtunk neki az útnak. Hamaroda értünk. Örömmel láttuk, hogy a pénztáraknál nem áll senki. Itt kezdőttek a gondok. Előzetesen nem sikerült velük kommunikálni sem telefonon sem elektronikusan, többször próbálkoztunk, de csak kioktatásban volt részünk. Így nem tudtuk előre megrendelni a belépőket, azt sem tudtuk, mennyibe fog kerülni, mivel a honlapjuk nagyon zavaros. Utaslistánk fel volt bontva óvodás, iskolás és felnőtt csoportra. Úgy gondoltuk, sima ügy lesz a belépőjegy vásárlás. Darabszámot fizetünk, megkapjuk a belépőket és mehetünk be… Ez nem ment ilyen simán! A pénztáros néni elvette az utaslistát, mindenkitől egyenként kérte a személyigazolványt, nagycsaládos tagkártyát. A gyerekek nem igen díjazták ezt a hosszas várakozást, így megkértük a pénztáros nénit, legalább a gyerekeket engedje be az állatkerti játszótérre, ami ott volt a kerítés túloldalán. A néni közölte, felnőtt nélkül bemehetnek. Nem tudom, mégis hogy képzelte, hogy 33 kisgyerek felügyelet nélkül legyen! Megoldottuk, a kapu nyitva volt, így a gyerekek pár szülővel bementek. Lehet, a pénztáros néni észre sem vette, úgy el volt foglalva az igazoltatással, talán gyerekkori álmát váltotta valóra, végre rendőrt játszhatott. Így a belépőjegy vásárlása másfél órásra sikeredett. Ezek után elkértük a panaszkönyvet, ami nem igen tetszett a kasszás néninek. Mi pedig beírtuk azt, ami nekünk nem tetszett. Kicsi volt a papír, ezért csak dióhéjban tudtuk megfogalmazni. Ennek ellenére a csoportunk egész nap jól érezte magát, az állatkert gyönyörű sok lakójával együtt. Hatalmas dinóparkja még a felnőtteket is ámulatba ejtette. Mint fentebb említettem a kasszánál elvették az utaslistát, amit nem kaptunk vissza. Sajnos mi is figyelmetlenek voltunk. Gondoltuk, sima ügy, kifelé jövet elkérjük. Ez sem sikerült. Úgy tűnik, a mi gondolkodásmódunkban volt megint a hiba. Közölték, elment a hölgy haza, és a mi papírunkat bezárta a széfbe. Kértem az odahívott kasszás főnököt, legyen szíves, adjon egy pecsétes papírt, hogy miért nem kaptuk vissza az említett fontos papírunkat. Ő közölte, hogy nincs papírjuk és tolluk. Én ezeket felajánlottam neki, erre a válasza: nincs pecsétjük. Ezek után otthagytuk a „kedves” hölgyet. Majd buszsofőrünk is megpróbálta visszakérni az említett listát, de neki is csak kioktatásban volt része. Az ő elmondása szerint sok helyre vitt már csoportot, ide még nem, de ilyen esettel még nem találkozott. Na, ide sem megyünk többet!
A történtek ellenére ez a kirándulásunk is, mondhatjuk, jól sikerült. Tervezhetjük a következőt, de csak ősszel. Most jön a nyári szünet, a gyerekeknek táborokba mennek, családi nyaralásra.
Kívánok mindenki számára tartalmas kellemesen eltöltött VAKÁCIÓT!

Oláh Istvánné

A FELSŐPAKONY JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET ÁPRILISBAN

Tulipános-gyöngyvirágos április, a minden csínyre friss, úgy tovaszállt, úgy itt hagyott bennünket, hogy bámulni is elfelejtettünk utána!

Március napfénytől ragyogó utolsó napján még kirándultunk hármasban, Koós Eszterrel, Ecsődi Jánossal. Sajnos, csak mi vállalkoztunk rá egyesületünkből, mert - bár busz vitt bennünket -, de amolyan gyaloglós, tüdőszellőztetős próbának álltunk elébe. Délelőtt Szentendre „öregfalujába” látogattunk el. Ízelítőül néhány képpel illusztrálom, hogy a Skanzen milyen nagyszerű élményt nyújt egy hétvégi kiruccanáshoz azoknak, akik még nem látták, de azoknak is, akik már voltak ott. Fejedelmi ebédet is kaptunk, úgy indultunk tovább Dobogókőre, egy kis „zsiványolásra”. Igaz, a Zsiványsziklához már csak Eszternek volt állóképessége, de mi idősebbek is – akik ugye „hamarabb abbahagyhatják”- csodálatos panorámában gyönyörködhettünk letekintve a sípálya tetejéről. Még magasabbra araszolva egészen beláttuk alant a szív „csakrát”, a vigyázó köveket, meg a kékes párába burkolózó Duna kanyart egészen Visegrádig.

Ahogy az idő (meg az időnk) engedte, a Tanösvény szigetek rendezését is megkezdtük néhány kevésbé igényes növény és bokor telepítésével a tábla körül. Cseh Rózsika vállalt gondozást a Petőfi téri, Laky Irénke az állomáson lévő szigetre. Egy kis locsolás, egy kis ráfigyelés életben tartja őket, amíg ülőalkalmatosságot is készítünk a táblák elé. (Láttam a gyerekek által készített nagyszerű „Húsvéti Tojásfát” a Petőfi út mentén. Kapva rajta, magam is kidekoráltam néhány tojáskával a Tanösvény kórónak maradt mályvacserjéjét. Legalább tojást teremjen, ha már rügyet nem hajlandó!)

Az Emlékparkban is elkezdtük a kármentesítést. Sajnos, néhány fánk megsínylette az aszályt.

A Húsvéti Ünnepek elmúltával, 28-án Egyesületi Taggyűlést hívtunk össze. Az Önkormányzathoz beadandó pályázatunk témáit beszéltük meg és elkezdtük rendbe tenni tagsági viszonyainkat. A kezdeti 25-ös létszámunk nagyon megapadt. Betegségek, halálesetek, költözések, elfoglaltságok ritkítottak meg bennünket. No, meg az idő is elszállt sokunk felett. Tisztáznunk kell, ki vállalja a tagsággal együtt járó kötelezettségeket (tagdíj, munka, feladatok, adminisztráció) és kik azok, akik inkább kívülről támogatják egyetértésükkel azt a tevékenységet, amit célként kitűztünk. Szeretnénk tovább folytatni a Tanösvény falutörténeti vonulatát, célul tűztük ki Varga Imre Lajos 3. vers-novella gyűjteményének posztumusz kiadását, Rákóczi Ferenc év lévén a nagyságos fejedelemre is emlékezni kívánunk és a Falunapon is szeretnénk kitenni hagyományőrzőként magunkért. Ezek komoly feladatok. Tudom, nem szívesen vállal a nyakába senki sem plusz munkát, de azért elkelne néhány ügyes, érdeklődő, agilis fiatal a sorainkba, már csak azért is, hogy bennünket megifjítson!

Kardos Lajos és Irénke portáját látogattam meg a hónap végén, szíves invitálásukra. Óriási élményben volt részem, mert egy egész falumúzeumra való, értékes és különlegesen gazdag gyűjteményben gyönyörködhettem. Egy életen át szaporították – főként a vidéki élethez kapcsolódó – használati tárgyak, eszközök sokaságát. Ez egy olyan csoda, ami önálló otthont kíván! A Kardos házaspárnak is óhaja, hogy végre rendezett, múzeumi keretek közé kerüljenek gyűjteményük darabjai hímzésektől a szántó-vető eszközökig, hiszen a lassan feledésbe merülő múltunk értékeit dokumentálják. Egy ilyen gazdag anyagra nem rácsapni, nem elfogadni: bűn!

Beadvánnyal éltem Önkormányzatunk felé egyesületünk nevében: vegyék napirendre egy Falumúzeum létrehozását! Akár az iskolánk kertjének oldalsó részén felhúzott fedett szín létrehozásával, a területén lévő kis fehér ház rendbehozatalával, megtoldásával! De lehetőség a Lagúna meghosszabbítása is az udvar felé! (Nem kellene külön épületet vásárolni e célra!)

Fehér Anna, világhírű gyöngyfűző iparművészünk munkái, csodálatos gyöngy gyűjteménye is itthon kell, hogy maradjanak! A Felsőpakonyi Értéktár Bizottsága egy éve ezt szorgalmazza!

Ne szalasszuk el a pillanatot, hogy megmentsük értékeinket! Az egész országban ezen munkálnak szervezetek és hagyományőrzők falvakban, városokban. Ne maradjunk el tőlük! Vannak értékeink, büszkeségeink, van mit bemutatnunk! Gyermekeink, unokáink, a fiatal generációk tudását, érdeklődését, otthonszeretetét felkeltenünk, gyarapítanunk!

Látva, milyen sokan csatlakoztak községünk környezetének megtisztításához szorgalmasan, kartkarba öltve eredményesen, hozzájuk is fordulunk! Kérjük ehhez is a segítséget! Ez is szép feladat, hisz egyre többünknek fontos, hogy hol és hogyan élünk!

Tisztelettel: Durkó Éva FJE

A Darumadár Nyugdíjas Klub beszámolója

Az április 4-i klubdélutánunkon Kovácsné Németh Ilona a kirándulásokat és a következő hónapok programjait ismertette.
6-án az Erkel színházban megnéztük a Traviátát.
11-én a Magyar Költészet Napját ünnepeltük a közösségi házban, ezen szép számmal részt vettünk. A versíró pályázaton még én is részt vettem, harmadik helyezést értem el felnőtt kategóriában.
18-án Kuruczné Terike emlékére gyújtottunk gyertyát. Névnapot is ünnepeltünk, köszöntöttük Somogyi Gyulát. Kedves felesége, Teca, cukrászi műremekeivel vendégelt meg minket, köszönjük!
25-én délelőtt a Turay Színházban a Rock-Nagyit láttuk. Délután énekkari próba és vezetőségi ülés volt.
26-án a XV. Térségi találkozón a gyáli Nyudíjas Klub rendezvényen fellépett az énekkarunk.
Május 2-án az Operettben Molnár Ferenc Liliom-át láttuk, melyet egy külföldi (amerikai) zeneszerző zenésített meg.
Ezen a napon temették Kuruczné Terikét, utolsó útjára közülünk többen is elkísérték.
3-án a közösségi házban egy hagyományos műsort, a Tavaszi Koncertet láttuk, hallottuk.

Cseh Rózsa

Sport

4. Felsőpakonyi Nyúlfutás

2019. április 19-i rendezvényünkkel egy bajba jutott családnak segítettünk! 2019. március 7–én 20 perc alatt égett le otthonuk, mindenük odalett. Két gyermek, élsportolók – számukra a kupáikat, érmeiket nem tudjuk pótolni, de az otthonuk újraépítésében tudunk segíteni.
50 futó érkezett a rendezvényre, összesen 60 támogatónk volt! A futásra érkeztek Felsőpakonyról, Érdről, Nyáregyházáról, Pilisről, Egerből, Szigetszentmiklósról, Budapestről, Dunaharasztiból, Ócsáról és Gyálról.
A 3 km-es távot mindenki annyiszor tette meg, ahányszor szerette volna. A leghosszabb táv ezen a napon 12 km volt.
Futás után vízzel, almával és pereccel vártuk a befutókat, és természetesen, az elmaradhatatlan éremmel, melyet Uzsoki Olivérnek köszönhettünk!
12 órakor kezdetét vette a tombola, ahol értékes nyeremények kerültek kisorsolásra. Köszönjük a felajánlásokat a Garminnak, Dani Erikának, Némethné Oláh Szilviának, Sebestyénné Molnár Ágnesnek és Tuba Valériának!
Az eseményen 129.500 forintot gyűlt össze, hogy kerek legyen az összeg, kiegészítettük 150.000 forintra. Kicsike pénz egy ház újjáépítéséhez, de sok kicsi sokra megy.
A család számára az alábbi számlaszámra lehet utalni, ha valaki szeretne rajtuk segíteni.
3A Takarékszövetkezet
Alszámla neve: Hajdú család
Számlaszám: 57200017 - 11111128 – 00000000
Közlemény: Hajdú család megsegítése

Következő rendezvényünk augusztusban lesz!

Köszönjük a támogatásokat!

Tóth Gabriella
Szamuráj Lélek SE. elnöke

Szamuráj Lélek SE hírei

Nyúl Kupa - 2019.
Minden évben húsvét táján szervezik a 17. kerületben a Nyúl Kupát. Itt ovis korú gyermekek már megmérettethetnek, kipróbálhatják bátorságukat, erejüket.
Idén a Kurosawa Dojo 2 kisgyermekkel képviseltethette magát. A gyerekek rengeteget készültek a versenyre. Sok-sok verítékkel, még több lemondással jár ez számukra, de megéri.
Egy héten minimum 3 edzésük van. Ezek az edzések leginkább a szabadban történnek: udvarban, utcán, focipályán. Edzéseik alkalmával bemelegítenek, futnak, hogy jó legyen az állóképességük, gyorsabbak legyenek, gyakoroljuk a helyes technikákat, és küzdünk is - hol zsákon, hol pajzson, hol pontkesztyűvel, hol egymáson. Itt megtanulhatják azt is, hogy egymást tiszteljük, elfogadjuk, nem nevetjük ki - míg a nagyobb gyerekek osztálytársairól ez, sajnos, nem mondható el.
A versenyen 2 első helyezett született:Tóth Bálint 5 éves, óvodás kategóriában indult - az ellenfele nem mert ellene kiállni, szegény sírt és remegett a félelemtől. Így Bálintnak elég volt, hogy bátran, igazi harcos módjára felállt a tatamira, és méltó módon kezet fogott ellenfelével. Itt nem állunk meg, bajnok szeretne lenni, sok-sok kupával rendelkezni, júniusban Csongrádon indul a Pünkösd Kupán.
Uzsoki-Tóth Lilien - 8 éves, 3. osztályos tanuló gyermek II. kategóriában indult - súlycsoportjában nem volt ellenfele, így nála nehezebb ellenféllel küzdött. Gyönyörű győzelmet láthattunk tőle is. A következő verseny számára is Csongrádon lesz, de neki már egyre több lehetősége van nemzetközi versenyeken is megcsillogtatni tudását, erejét. Ősszel, ha minden jól alakul, Ukrajnába megyünk versenyre, és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy szentesi mesterei méltónak, alkalmasnak tartják arra, hogy ősszel vagy jövő tavasszal Japánban is tatamira állhasson. Minden karatékának az álma Japánban Sosai Masutatsu Oyama hazájában harcolni!

Gratulálok Lili és Bálint! Büszke vagyok rátok!

Gabi sempai

Nippon Zengo Kids Gabival - az oviban

Közeledik az „év vége” - jelenleg 25 kisgyermek látogatja a foglalkozásokat, akik fél órát mozoghatnak velem hetente. A gyerekek nagyon ügyesek, sokat fejlődtek október óta. Nyárra a foglalkozások szünetelni fognak, de ősszel folytatjuk tovább.
Köszönöm a szülők bizalmát!
Szép nyarat kívánok mindenkinek!
Gabi óvó néni

Hátbelső

Hátlap

JUNIÁLIS

2019_05_maj.txt · Utolsó módosítás: 2019/05/16 13:26 szerkesztette: bavegh