Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2019_10_novdec

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIX. évf. 10. szám, 2019. november-december

Lapzárta: november 11.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Alakuló üles fotója: _BAP6410.jpg

Fedbelső

ALAKULÓ ÜLÉS

Hivatalosan is megalakult Felsőpakony új Képviselő-testülete
Október 28-án az általános iskola tornatermében tartotta ünnepélyes alakuló ülését Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Az ülésen megjelent dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő is. Matisz Zsolt, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatót tartott a 2019. évi önkormányzati választás helyi eredményéről. Ezt követték az eskütételek, először a képviselők, majd pedig Nagy János, településünk polgármestere tette le az esküt. A képviselő-testület a polgármester előterjesztésére megválasztotta az alpolgármestert, aki a titkos szavazás eredményeként Czeczidlovszky Hervatin Gábor lett.


Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete:
Nagy János polgármester, Czeczidlovszky Hervatin Gábor alpolgármester, Győriné Vajda Zsuzsa képviselő, Gálné Czető Éva képviselő, Horváth Gergely képviselő, Bagoly Richárd képviselő,Papp Norbert képviselő és dr. Göndör-Kökèny Katalin, jegyző.
Október 30-án pedig megtartotta első rendes ülését Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülésen többek között döntés született a bizottságok személyi összetételéről, melyek a következőképp alakultak:

ÜGYRENDI ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG
Elnök: Győriné Vajda Zsuzsa
Tagok: Bagoly Richárd, Horváth Gergely
Külsős tagok: Klemencz Lőrincné, Tóth Viktória

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI, KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS SPORT BIZOTTSÁG
Elnök: Horváth Gergely
Tagok: Bagoly Richárd, Győriné Vajda Zsuzsa
Külsős tagok: Barta Zoltán, Szalóki Barbara

SZOCIÁLIS ÉS REHABILITÁCIÓS BIZOTTSÁG
Elnök: Gálné Czető Éva
Tag: Papp Norbert
Külsős tag: Oláh Istvánné

dr. Göndör-Kökèny Katalin jegyző

+ képek

Önkormányzat

Tisztelt Felsőpakonyiak!

„Az egyedüli dolog, amiért érdemes ezen a földön élni, az az, hogy az ember tudjon szeretetet adni és elfogadni is. Csak ez teheti boldoggá az embert.”

Milyen egyszerűen hangzik az idézet, és mégis olyan nehéz megvalósítani! Hiszen sokan azt gondoljuk, a szeretet természetes, de valahogy a mindennapjainkban nem mindig jelenik meg. Kitöltik életünket a munkahely, az aggódás, a gondok, problémák: életünkbe észrevétlenül belopóznak a „szürke hétköznapok”. A Karácsony azonban egymáshoz vezet bennünket, nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés.

Szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig a szeretet. Fényét azzal tudjuk erősíteni, ha a karácsonyfa alá az ajándékokkal együtt elhelyezzük szívünk szétáradó szeretetét is.

Ezt az ünnepet az emlékezés, az együttlét élménye, a boldogság érzése különbözteti meg a hétköznapoktól. Egymásra mosolygunk, mert együtt lehetünk. Meggyújtjuk a gyertyákat, és emlékezünk azokra is, akik már nincsenek velünk. Őrizzünk meg ebből az ünnepi pillanatból morzsákat az eljövendő év hétköznapjaira azért, hogy azokból is kicsit ünnepit, kicsit méltóságteljeset, a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk.

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében kívánok Önöknek Áldott, békés, boldog, szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!

„Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni. Higgy a csodában, mert teli van vele az élet. De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn, a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai.”

Nagy János
polgármester

MAGYAR FALU PROGRAM – PÁLYÁZATI SIKEREK

ÓVODAFEJLESZTÉS-ÚJ CSOPORTSZOBA

A választások után sem állt meg az élet, sőt, ahogy jeleztük, a munka folyik tovább, mi sem támasztja ezt alá jobban, mint hogy máris újabb fejlesztés valósulhat meg.
A Magyar Falu Program Óvodafejlesztés című pályázaton önkormányzatunk sikeresen pályázott, 15.148.999 Ft-ot nyertünk a hetedik csoportszoba kialakítására.
Az emeleti részen történő bővítés lehetővé teszi, hogy intézményünk eleget tudjon tenni a folyamatosan növekvő gyermeklétszám jelentette igényeknek.

ÓVODA UDVAR
A Magyar Falu Program „Óvoda udvar” című pályázaton Önkormányzatunk 4.797.172 Ft összegű támogatásra jogosult. A tervek szerint a fenti összegből az óvoda udvarán található acélkeretes zsibongó elbontásra kerül és helyére egy esztétikus, fából megépítendő 4×8 m alapterületű kerti építmény kerül felépítésre, illetve új udvari játékok beszerzésére is lehetőség nyílik.

JÁRDAÉPÍTÉS
A Magyar Falu Program keretében pályázati lehetőség nyílt kistelepülések részére járdaépítés, -felújítás anyagszükségléteinek támogatására. Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata a projekt keretében a település központjában elhelyezkedő intézmények előtti és közötti szakaszokon, valamint a Petőfi utca Szabó E.- Dobó utcák közötti részén, a tervezett gyalogosátkelő folytatásaként szeretne járdákat építeni, melyre a pályázat sikeres elbírálása okán közel 5 millió forint értékben lesz lehetőség a közeljövőben.

Az MFP-Eszközfejlesztés közterület karbantartásra (traktor, munkagép) pályázat vonatkozásában Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata szintén sikeres, egyelőre tartaléklistára helyezett elbírálásról kapott értesítést.

Fejlesszük együtt tovább Felsőpakonyt!

+ kép és logo

Egészségmegőrző csomag

Ahogy az elmúlt években, úgy idén sem maradt el a 65 év feletti felsőpakonyi lakosok számára készített egészségmegőrző csomagok kiosztása. A méz, kakaó, nápolyi és vitamin készítmény mellett idén narancs is került az időseknek szánt termékek közé.
Az önkormányzat munkatársai több, mint 500 db csomagot osztottak ki az arra jogosult lakosoknak.
Ezúton jelezzük, hogy ha valakit nem találtak otthon, ha valakihez nem jutott el a csomag, utólagosan átveheti majd a Polgármesteri Hivatalban.

+ kép

Felsőpakonyi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Miközben e sorokat írom, még csak november idusa van, az időjárás sem idézi a telet. A karácsonyi ünnepek még fényévnyi távolságban derengenek. Aztán kettőt pislantunk, alszunk párat és már itt is van.
Az év végéhez közeledve számvetést készítünk.

 • Folyamatos családgondozásban 22 fő, szociális étkeztetésben 19 fő részesül. A TS Gasztro a korábbinál színvonalasabb és olcsóbb étkezést nyújt, a 65 év felettieknek és a szociálisan rászorulóknak érdemes igényelniük. (részletek a Szolgálatnál)
 • Szakmaközi értekezleteteket tartottunk.
 • Pszichológiai tanácsadást szerveztünk helyben.
 • Tevékeny részt vállaltunk a helybeni vérvétel megszervezésében, előkésztésében, minden csütörtökön Marika gondozónő szállítja a laboratóriumi anyagot.
 • 10 alkalommal, összesen 105 gyerekkel (természetesen visszatérőink többször is szerepelnek a létszámban) tartottunk ifiklubot.
 • Ősszel 13 fiatallal vágtunk neki az első kétnapos kirándulásunknak.
 • Az Idősek Világnapja alkalmából Szolgálatunk meglepetés-csomaggal köszöntötte a gondozott időseit.
 • Részt vettünk a település ünnepségein, rendezvényein.

Folyamatban vannak az év végi előkészületek.
A „DEJÓ_GYEÓ” Ifjúsági Klub két rendezvényt tart még az idén:

 • november 22. 15 óra őszbúcsúztató
 • december (pontos dátum később) karácsonyi ajándékkészítés – kézműves nap

December folyamán – a több éves hagyomány szerint - karácsonyi csomagot juttatunk el a rászorulóknak.
A következő lapszámban részletesen olvashatják az év végi események beszámolóját, illetve tájékoztatjuk Önöket a 2020 évben elérhető szolgáltatásainkról és az igénylés módjáról.
Mindenkinek nyugodt, békés, szeretettel teli, boldog karácsonyi előkészületeket és ünnepeket kívánok!

Tamás Katalin intézményvezető

Óvoda

ÚJSZÜLÖTTEK

Szatmári Hanna Dorka - 11.14.
Holmek Hanna - 10. 24.
Palánki Petra Boglárka - 11.01.
Gavló Olivér János - 11.06.
Balázsi Bence Noel - 11.11.

XIV. Tökfesztivál

Óvodai hagyományaink között kiemelkedő szerepet tölt be a Tökfesztivál, melyet idén 14. alkalommal rendezett meg az intézményünk.
Eddigi Tökfesztiválainkon az időjárás mindig kegyes volt hozzánk, az idén bizony feladat elé állított minket.
A szemerkélő eső ellenére is egy nagyon jó hangulatú rendezvényt tudhatunk magunkénak, ahol a kézműves tevékenységeken kívül mindenki megtalálhatta a hozzá közelálló elfoglaltságot.
A jó hangulatról az Iszkiri zenekar, a Dance NRG, és a Jamland gondoskodott.
A Mesekocsi bábszínház mesejátéka elrepíthette képzeletben a gyerekeket egy csodálatos mesevilágba.
Köszönjük szépen a Szülői Szervezet, a Szülői Közösség odaadó munkáját, az óvoda dolgozóinak munkáját.
Köszönjük Kiss Zoltánnak a hangosítást.
Együtt, közös erővel, összefogással tudjuk megvalósítani ezt a rendezvényünket, összefogásból idén sem volt hiány.
A Tökfesztiválunk bevétele idén 612.000 Ft, a tiszta haszon 238.620 Ft lett, mely összeget udvari eszközkészletünk bővítésére szánunk.
Köszönjük a támogatást azoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy e rendezvényünk ilyen formában megvalósulhasson.

XYZ ???

+ képek

A katica csoport a nyugdíjasok világnapján…

A z idősek, a mások tiszteletére nevelés a mi óvodánk egyik fontos feladata.
Csoportunkban, főleg ebben az őszi időszakban, az idősekkel való törődés, a velük lévő élményszerű együttlét állandó beszédtéma. A gyerekek szívesen mesélnek arról, mikor vidékre utaznak, mit csinálnak, mit segítenek a nagyszüleiknek. Sokszor kapunk olyan tárgyakat, ételeket, amelyek a vidéki nagymamától valók.
Egy-egy történetmesélés hatására mi is „belelkesülünk” és magunkévá tesszük az élményt. Egy ilyen élménybeszámoló hatására énekelgettük mi a „Debrecenbe kéne menni” című népdalt.
Pár évvel ezelőtt saját „pici mamánk” volt a csoportba, aki havonta egyszer eljött látogatóba hozzánk, hozott egy-két mesét, finom sütiket és mesélt nekünk. Vártuk, beírtuk, bejelöltük a naptárba, hogy melyik nap jön, és ha megérkezett, már ültünk is le a szőnyegre, hogy „ hallgassuk” őt.
Ezért a szép korúak ünnepén szerettünk volna örömet szerezni községünk idősebb tagjainak verseinkkel, dalainkkal, körjátékainkkal, amelyre izgatottan készültünk.
Célunk ilyenkor a tiszteleten kívül, hogy mélyítsük a több generáció közötti pozitív kapcsolatot, örömet szerezzünk az idősebbeknek, pusztán csak a jelenlétünkkel is.
Nehéz beismernünk, de…. a mai kor emberének nagy szüksége lenne mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csak ők rendelkeznek .

Jövőre újra eljövünk… Éva óvó néni

+kép

Iskola

Őszi futónap

Mint minden ősszel, idén is megszerveztük diákjaink számára a már hagyománnyá vált futóversenyt. Tanulóink a Somogyi pályán mérhették össze gyorsaságukat hosszútávon, rövidtávon és váltófutásban egyaránt.
A versenyre október 18-án, pénteken, egy gyönyörű napsütéses délelőttön került sor. A leggyorsabb gyerekek egy oklevéllel és egy éremmel gazdagabban térhettek haza. Aki mégsem nyert semmit, az se keseregjen, hiszen büszke lehet arra, hogy teljesítette a nem túl egyszerű feladatot.
Tavasszal ismét találkozunk a pályán egy újabb verseny erejéig, vagyis a lehetőség megint adott lesz mindenki számára, aki nyerni szeretne. Hajrá!

Máténé Virág Rita

Katolikus

A KATOLIKUS TEMPLOM ÜNNEPI MISERENDJE

A szentmisék időpontja ADVENTBEN is megegyezik a vasárnapi miserenddel!

KARÁCSONYI MISEREND

DECEMBER 24. Kedd
SZENTESTE
Este 10 órakor szentesti mise
(Előtte fél 10 órakor Iskolások ünnepi műsora)

DECEMBER 25. Szerda
KARÁCSONY, Jézus születésének ünnepe.
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise.

DECEMBER 26. Csütörtök
Szent István első vértanú ünnepe
Délelőtt fél 12 órakor szentmise
(Előtte az óvodás gyermekek ünnepi műsora)

ÉV VÉGI ÉS ÚJÉVI MISEREND

DECEMBER 29. Vasárnap
Szent Család ünnepe
Reggel 8 órakor szentmise

DECEMBER 31. Kedd
Délután 4 órakor szentmise
Év végi hálaadás

2020. Január 1. Szerda
ÚJÉV Szűz Mária, Isten Anyja
Délelőtt fél 12 órakor ünnepi szentmise

2020. Január 5. Vasárnap
Karácsony utáni második vasárnap
Reggel 8 órakor szentmise

2020. Január 6. Hétfő
URUNK megjelenése (Vízkereszt)
Este 7 órakor szentmise

Az évközi vasárnapok MISERENDJE 2020-ban is változatlan: reggel 8 óra!

KEGYELMEKBEN GAZDAG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!


Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó
és Munkatársai

Református

Karácsonyi ünneprend a református gyülekezetben:

December 19. csütörtök 18 óra, Gyülekezeti terem: Úrvacsorai előkészítő istentisztelet.
December 22. vasárnap 10 óra, Templom: Műsoros családi karácsonyi istentisztelet, a gyermekek műsorával
December 24. kedd 17 óra, Templom: Karácsony Szenteste istentisztelet.
December 25. szerda 10 óra, Templom: Karácsony ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.
December 26. csütörtök 10 óra, Templom: Karácsony ünnepzáró istentisztelet úrvacsoraosztással.

A műsoros családi karácsonyt december 22-én, advent 4. vasárnapján 10
órakor a református templomban tartjuk, ahova várjuk a hittanos
gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, gyülekezeti tagjainkat és
minden kedves érdeklődőt! Az általános iskolai hittanos gyermekek műsorral
készülnek erre az alkalomra, és szerepelnek ovis gyermekek is. A gyermekek az
alkalom végén a gyülekezettől ajándékcsomagot kapnak!

Óévi utolsó és újévi első alkalmaink:
2019. december 31. kedd 15 óra, Templom: Óévzáró istentisztelet gyülekezeti jelentéssel.
2020. január 1. szerda 15 óra, Templom: Újévi istentisztelet úrvacsoraosztással.

Istentől gazdagon megáldott karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!
A Presbitérium nevében: Vizi János lelkipásztor

Az IGE mellett

… És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lukács 2, 6-7.)

József és Mária biztosan nem voltak gazdag, tehetős emberek. Minden fogadós talál módot arra, hogy az ilyen embereket valamiképpen társadalmi helyzetüknek megfelelően helyezze el. De Jézus, Mária egyszülött fia, amikor belépett ebbe a világba, a legbarátságtalanabb körülmények közé jutott. Bár Ő ugyanakkor Isten egyszülött fia volt, mégis kezdettől fogva elutasították, amint karácsonyi történetünk mutatja. Ez így maradt egész életében. Nem volt hova lehajtania fejét, és a végén csak a durva kereszt maradt neki. Oda hanyatlott végül a feje.
Azóta sok kiközösített ember élt ezen a földön. De senkit sem lehet Isten Fiához hasonlítani, akié volt minden az örök dicsőségben, és mégis szegénnyé lett értünk, hogy mi az Ő szegénysége által meggazdagodjunk. A régi betlehemi kérdés ugyanolyan sürgetően szól most valamennyiünkhöz: Van-e helyünk az Ő számára? Ma már persze nem egy szobáról van szó, ahol Ő e világra jöhetne. Szívünknek, azaz egész személyiségünknek kell befogadnia Őt! Senki, aki Őt így befogadja, nem marad olyan, amilyen azelőtt volt. Ha Jézus Krisztus az életünkbe jön, akkor minden megváltozik, és kibontakozhat Isten szeretete.
Helyet adtál már Krisztusnak a szívedben? Ő Betlehemben nem talált szállást. Hozzánk azonban még mindig így szól: „Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és Ő énvelem.” (Jelenések 3,20.) ez bensőséges, bizalmas kapcsolatot jelent. – Ki akarná kívül hagyni Őt?
Karácsony ünnepén az otthonodban vedd elő a Bibliát, s a karácsonyfa fényénél olvasd fel a karácsonyi történetet és köszönd meg Isten ajándékát. S amikor a templom harangja hívogat, menj el hálát adni és örvendezni a legnagyobb és legértékesebb ajándékért: az ÚR Jézus Krisztusért! Lesz számára hely Nálad?

    Vizi János lelkipásztor

KARÁCSONY MA!
Szerző: Pecznyík Pál

Karácsony ma zajos készülés, csillogás.
Zárt szívekben ma sem jöhet a Messiás!
Karácsonyfát állít ma, sok millió család,
s nem kell az ajándék, mit Isten ingyen ád.
Úgy néznek Jézusra, mint kis csecsemőre,
Jézuskát s a jászolt, elteszik jövőre.
Gyermekeik újra játszhatnak majd véle,
Isten áldott Fiát, így teszik ma félre.
Pedig Ő hatalmas Úr a világ felett!
Szava hozta létre a földet, az eget.
Hogy állsz meg Előtte, te parányi ember,
ha majd ítéletre von mint Bíró, egyszer?!
Még hozzá fordulhatsz, születése napján,
bűnbánó szívvel, hogy üdvösséget kapjál.
Csak ott: ahol a szív, Jézust rejtő jászol,
lehet ma igazi boldog, szép, karácsony.

Hogyan győzzük le góliátjainkat?

Október a reformáció hónapja. Ennek szellemében került sor az evangelizációs hétre a református gyülekezetben. Az igét Kiss Gyula Miskolcról érkezett lelkipásztor hirdette. Sámuel könyvéből felelevenítette Dávid és Góliát történetét. Az egyszerű pásztorfiú bátran kiállt az Isten népét gyalázó Góliáttal, mert tudta, hogy vele az Úr, aki megsegíti. És győzött. Ez azt bizonyítja, hogy Góliátot az győzheti le, aki nem magában, hanem Istenben bízik.
Nekünk is sok góliáttal kell megvívnunk mindennapjainkban. Minden, ami gátol abban, hogy közel kerüljünk Istenhez — egy-egy góliát. Dávid 5 kövecskét vett a tarisznyájába, amikor elindult a harcba. A reformátorok 5 alaptételben foglalták össze, hogyan maradhatunk meg a hitben, hogyan lehetünk méltóvá Isten nagy ajándékára, az üdvösségre. Ezen alaptételek mindegyike egy-egy kövecske a góliátjainkkal folytatott küzdelmünkben.
A lelkipásztor estéről estére egy-egy újabb alaptételt mutatott be, mint valamelyik góliátunk leküzdésének eszközét: Egyedül a Szentírás, Egyedül hit által, Egyedül kegyelemből, Egyedül Krisztus, Egyedül Istené a dicsőség. Meggyőzően, tudományosan, kutatási eredményekkel alátámasztva tárta elénk, hogyan segítenek bennünket ezek az alaptételek a hitéletünket zavaró tényezők legyőzésében. Előadását kivetített képek, adatok, sémák segítségével tette szemléletesebbé. Sokat gyarapodtunk a hét folyamán ismeretekben, erősödtünk hitünkben. Hálával telt meg szívünk a szeretetért, a kegyelemért, az irgalomért, melyekben Isten részesít bennünket nem érdemeinkért, hanem Jézus Krisztusért, aki által üdvösséget nyerhetünk egyszerűen hit által.
Minden alkalmat az új ének gyakorlásával indítottunk. Szerdán az énekkar is szolgált.
Péntek este szeretetvendégség keretében beszélgethettünk a közben felmerült kérdésekről, majd vasárnap úrvacsorai közösséggel zárult az evangelizációs hét.
Köszönjük mindenkinek! Soli Deo Glória!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+1 kép

Idősek napja

Idén is megrendezésre került az idősek napja gyülekezetünkben. Az ünnepi istentisztelet keretében Vizi János lelkipásztor imában adott hálát az Úrnak szépkorú testvéreinkért. Prédikációjában kiemelte fontos szerepüket még most, több évtizedes múlttal a hátuk mögött is. Szolgálnak, ahol tudnak. Legtöbbet a családokon belül. Ott a legfontosabb szerepük az unokák, dédunokák hitben való nevelése, valamint az imádkozás. A nagymamák, nagypapák nagy hatással tudnak lenni a gyermekekre, a tőlük hallottakat, a tőlük tanultakat bizony még felnőtt korukban is tudják kamatoztatni.

Ezután gondnokunk, Guti Ibolya köszöntője következett. Cseri Kálmán idevágó, megható szavait idézte. Mire ebből felocsúdtunk, már ott állt a kis gyerekcsapat, a vasárnapi iskolások, akik versekkel, énekkel készültek erre az alkalomra. De a felnőttek sem maradtak ki a köszöntők sorából. Gyönyörű versekkel lepték meg az ünnepelteket, s még mielőtt a záró énekre került volna sor, felhangzott az énekkar jókívánsága: „ Áldjon meg téged az ÚR…” Az istentisztelet után betértünk a gyülekezeti terembe egy teára, süteményre. Igés lapot is kaptunk ajándékba.

Meghitt kis ünnepség volt! Köszönjük szépen.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

Könyvtár

Civil

„Ha november, akkor ÖTYE bál”…

2011-ben alakultunk, 2013 óta évente többször szervezünk jótékonysági bálokat, melyek bevételeit mindig jótékony célokra fordítjuk. Az elmúlt évek során közel 2,5 millió forintot sikerült összegyűjtenünk a felsőpakonyi lakosok segítségével, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. A befolyt összegből füvesítettük a Herman Ottó Általános Iskola utvarát, játékokat telepítettünk, hangosítást vettünk, térkövezéshez járultunk hozzá……. de az óvodának is adományoztunk udvari játékot, a könyvtárnak zongorát.
Idén hivatalosan is bejegyzett egyesület lettünk: ÖRÖKVIDÁM TYÚKOK EGYESÜLETE A FELSŐPAKONYI GYEREKEKÉRT. Célunk minél több pályázatoon való részvétel, további jótékonysági rendezvények szervezése a felsőpakonyi gyermekekért.
Most nagy fába vágtuk a fejszénket, az iskola vizesblokkját szeretnénk felújítani.
November 9-én tartott bálunk bevételét 300 000.- forintot is erre fordítjuk.
Mindenkinek nagyon köszönjük, aki bármilyen formában (tombolanyeremény felajánlás, támogatói jegy vásárlása, torta felajánlás licitre) támogatott bennünket.
Nagyon szép összeget sikerült összegyűjtenünk, de az iskolai mosdók felújításra ez, sajnos, kevés. Ezúton kérjük Önöket, ha bármilyen formában tudnak segíteni célunk elérésében, keressenek minket bizalommal. Bankszámlaszámunk: Takarék Bank 50420283-10000647

Köszönjük!

Barta Ildikó

OKTÓBERI FJE

Egyesületünk ünnepek és megemlékezések között élte meg a Hulló levelek Havának barátságosan nyárias idejét. A szeptemberi Búcsújubileumi hangulatát tetőzte a Falunap vidám, színes, látványban és eseményekben bővelkedő forgataga. Alig ért véget, máris a Tökfesztivál gyerekseregében ünnepelhettünk a bűbájos, fantáziadús, „tökjó” zsánerjelenetek között barangolva, és rácsodálkozhattunk az óvoda emeletén megrendezett gyönyörű kis kiállításra. Minden tisztelet az alkotóknak! Még a szomorkásra forduló idő sem ronthatta el az élmény varázsát.

A vidám szeptember végét a komor Október 6. követte. Mi az Aradi Vértanúk tiszteletére gyülekeztünk a Mártírok Emlékparkjában. A sárga krizantémmal koszorúzott emlékfal alatt gyújtottunk mécseseket a félárbocra eresztett zászló mellett, emlékeztünk rájuk és mondtunk imát értük. Harangszó kísérte mindegyikük nevét.

Október 13-án az önkormányzati választást ünnepelhettük, melyet 28-án a beiktatási ünnepség követett az iskola tornatermében. Igyekeztünk megteremteni dekorációnkkal a méltó hangulatot, de sajnos, csak keveseket érdekelt az esemény. Sajnálhatják!

Október 22-én együtt emlékeztünk a községgel az iskolában. Szépen, színvonalasan megrendezett műsor részesei lehettünk, ahol vers, dokumentum, zene és tánc harmonikus egységbe fonódott a gyerekek igyekezetéből, a rendező tanárok irányítását híven követve! Köszönet érte! Végül a Mártírok Parkjában elhelyeztük koszorúinkat a fáklyák sorfala közt. Emlékezetes számomra a lángok festette fiatal arcok látványa és megtelt örömmel a szívem, hogy ilyen szépen, komolyan szolgálták ezt a csodálatos ünnepet. November 4-én már egyedül húztam meg a harangot a szabadságharc leverésére emlékezve, és fekete zászlót világított meg a mécsesek sora.
De beszéljenek helyettem a fotók!

Durkó Éva FJE

+ fotók

Alkonyi fényben - 20191104_162429.jpg
Választottunk Önkormányzatot - 20191028_172333.jpg
Október 23-án az iskolában - 20191022_173502.jpg
4. Tanösvény elemünk a Piac téren - 20191012_081206.jpg
Október 6-án együtt emlékeztünk - 20191006_160305_001.jpg
Mécsesgyújtók - 20191006_161353.jpg
Rákóczi kiállításunk a Falunapon - 20190928_174655.jpg
Búcsúi pillanatkép - 20190915_165002.jpg
Tanösvényünk 4.eleme a Piac téren - 20191012_081206.jpg
Tisztelet a hősöknek! - 20191022_180702.jpg
Október 22-én ünnepeltünk - 20191022_170704.jpg
Tanösvény a Piac téren - 20191012_081206.jpg

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület beszámolója

Október 03-án énekkari próba volt. Az Idősek Világnapjára készültünk, hogy mi is hozzájárulhassunk a rendezvény sikeréhez. Másnap, 4-én fel is léptünk és nagyon jól éreztük magunkat! Az óvodások játékos műsorukkal, az iskolások megható versekkel vártak, a „Járd ki lábam…” néptánccsoport és a Bokréta Citerazenekar a maguk módján, kedvesen köszöntöttek minket. Köszönjük a Polgármester úr megható szavait, az ajándékokat és az uzsonnát! Szívhez szóló volt a legidősebbek köszöntése is. Mindezért nagyon hálásak vagyunk a Vöröskeresztnek!
5-én az Erkel Színházban voltak a bérleteseink. 8-án a Tiszakécskei Gyógyfürdőben voltunk.
10-e, csütörtök, mozgalmas nap volt: délelőtt színházlátogatás, a Turay Színházban. Megható, szép összeállítást láttunk Mezei Mária életéből. Délután énekkari próba volt a klubban. Krizsa Ica újabb díjjal örvendeztetett meg minket: Győrben, a futóversenyen első lett a 65 évnél idősebbek korosztályában. Büszkék vagyunk rád, kedves klubtársunk!
Természetesen részt vettünk a 13-i önkormányzati választáson. 17-én vezetőségi ülés és énekkari próba volt. Megünnepeltük Somogyi Terikét (Tecát) a névnapja alkalmából, aki megint remekelt a süteményeivel. Lőrentei Erzsike ismertetett minket a novemberi programokkal.
22-én a Forradalom évfordulóján ott voltunk az iskolában és a koszorúzáson is képviseltük az egyesületünket.
26-án az operabérletesek egy balett előadást néztek meg az Erkel Színházban, 31-én pedig az operett bérletesek a Csárdáskirálynőt látták.
November is ígéretes programokat kínál: ÖTYE Bál, Sportbál, operabérlet, gyógyfürdők (Kecskemét, Cserkeszőlő). Reméljük, hogy a borongós napok és a hosszú téli esték tartalmasabbak, vidámabbak lesznek általuk!

Cseh Rózsa

Az Idősek Világnapja

Október 4-én hivatalosak voltunk egy rendezvényre, az iskola tornatermébe. Számunkra örömteli eseménnyé vált ez a nap, mert érezzük, hogy megbecsülnek minket, és tudjuk, hogy komoly munka áll egy ilyen „Világnap” megszervezése mögött. Örülünk a régi és új ismerősöknek, szomorúan emlegetjük az eltávozottakat… de együtt vagyunk, várjuk ezt a napot, mert jól esik, ha megbecsülnek minket! Vendégeink is eljöttek: Nagy János polgármester úr, Kronvalter Emília, Matisz Zsolt iskolaigazgató, Bartos Sándorné a Pest Megyi Vöröskereszttől, Balassa Jánosné Évike, a helyi Vöröskereszt elnöke.
Mint minden évben, most is az óvodások köszöntöttek minket vidám mondókáikkal, dalos-játékos műsorukkal, melyből visszaköszöntek ránk az elmúlt évek, amikor gyermekeinkben, unokáinkban gyönyörködhettünk. Szalóki Éva és Nagyné Rácz Mónika vezette a műsorukat.
Három iskolás gyermek, 3. osztályos tanulók mondtak verseket nekünk: Takács Gábor, Dani Alexa és N. Fodor Sarolta. Megható, ha a gyerekek szavalnak, köszönjük Mórucz Erika tanító néninek!
Polgármester úr köszöntője következett. Csak ismételni tudom, amit írtam erről: ahol egy közösségben példamutatóan megbecsülik az időseket, tisztább, becsületesebb, elviselhetőbb az élet! A mi korosztályunk annyi mindent átélt már, és ilyenkor úgy gondoljuk, hogy mégis volt értelme az életünknek.
A Darumadár Nyugdíjas Egyesület énekkara következett, Kardos Lajosné vezetésével. Öröm hallgatni őket, ahogy fiatalos, tiszta hangon éneklik népdalainkat. Füzi Györgyné Esztike verset írt erre az alkalomra. Megható, szép, szavakkal foglalta össze az idős kor gondjait, de szépségeit is.
A „Járd ki lábam…” gyermek-néptánccsoport is fellépett a tiszteletünkre. Nagyon megszerettük őket! Vezetőjük N. Fodorné Láncz Éva minden alkalommal meglep minket valami új összeállítással. Minden fellépésük élmény számunkra!
Nem maradhatott ki a Bokréta Citerazenekar sem. Mindig okoznak meglepetést: a két fiú citerázott és énekelt, Tibor ott állt mellettük, szeretettel és apai büszkeséggel figyelte játékukat. Ez a kis családi együttes már évek óta meghívott vendégünk, Dabas-Sáriból jöttek. A citerazene mellett énekelnek is, tájegységünk dalait és szlovák népdalokat. Jó volt látni, hallani őket!
Közben uzsonnát is kaptunk és ajándékokat. Hálásak vagyunk a szervezőknek, áldozatos munka van a rendezvény megvalósításában.
Nagy János polgármester úr köszöntötte községünk legidősebbjeit. A 101 éves Károly Istvánné sajnos nem lehetett közöttünk, de a többiek itt voltak, és megérdemlik, hogy felsoroljam őket: Bandula Sándorné 90 éves, Egresi Jánosné 90, Bukodi Boldizsárné 85, Füzi Györgyné 85 és Pekker György 85 éves. Isten éltesse őket!
Az uzsonna kiosztásában nyolcadikos tanulók segédkeztek: Tóth Rebeka, Trapp Zoltán, Turbucz Csenge, Pálinkás Ferenc, Gergely Villő, Szabó Balázs. Olyan kedvesek, ügyesek voltak, igazán jó volt látni a felnövekvő nemzedéket!
Köszönjük ezt a szép délutánt! Örülök, hogy hagyománnyá vált ez a nap, amelyre már számítottunk is, ahol láthatjuk egymást, jól érezzük magunkat, elfelejtkezünk az életkorunkat kísérő bajokról, a hétköznapok nyomasztó egyhangúságáról.
Külön köszönjük a Vöröskereszt minden tagjának az Idősek Napja megszervezését!

Cseh Rózsa

Tisztelt Olvasó!

2019. október 4-én az Önkormányzat és a helyi Vöröskereszt az iskola tornatermében megünnepelte az Idősek világnapját.
Köszönetet szeretnék mondani az Önkormányzatnak, Polgármester úrnak a lehetőségért.
Köszönöm Cseh Rózsikának a tartalmas beszámolót, mindent leírt, amit csak lehetett.
A helyi Vöröskereszt nevében szeretném megköszönni a vendégeknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, a fellépőknek a kedves és tartalmas műsort és Farkas Évi művésznőnek a rendezvény lebonyolítását, vidám műsorát.
Köszönöm a szépkorúak nevében a polgármester úrnak a megemlékezést és a köszöntést községünk legidősebb lakói számára.
Köszönöm a vállalkozóknak, szépkorúaknak a nem kevés süteményt, amit hoznak minden évben, és mi kioszthatunk az asztalokra.
De ne feledkezzünk meg a helyi Vöröskereszt önkénteseiről, aktív segítőiről sem, akik idejüket, erejüket nem kímélve dolgoztak, hogy zökkenőmentesen megvalósuljon ez az ünnep: Czirják János és Jánosné, Füzi Mária, Oláh Isvánné és a többiek… Köszönöm Mindenkinek!

Czirják Józsefné titkár

Sport

Magyar Bajnok

2019.11.0-én lezajlott az MKSZ. Utánpótlás Magyar Bajnoksága, ami már a XXII. BUSHIDO Kupa volt!
Magyarország legbátrabb, legkeményebb utánpótlás korú (6-17 éves) fiataljai küzdöttek meg a Magyar Bajnoki címekért 11 szervezet, 53 klubjának, 320 versenyzője, 58 csoportban!
Csodálatos volt látni a gyerekek tiszta győzniakárását, hogy mindent megtettek a tatamin a céljaik eléréséért!
Uzsoki-Tóth Lilien ismét Magyar Bajnok lett! Keményen küzdött a nagy napon, de ehhez a győzelemhez hozzátartozik az is, hogy nagyon sokat készült a versenyre.
Ebben a hónapban még lesz egy megmérettetés, oda a Szamuráj Lélek SE 2 versenyzőjét is készítem!
Gratulálok!

Gabi Sempai

+ 2 kép

Hátbelső

Hátlap

2019_10_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2019/11/23 17:02 szerkesztette: bavegh