Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2020_03_marc

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXX. évf. 3. szám, 2020. március

Lapzárta:

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta: április 06.

Fedlap

Fedbelső

Tájékoztató a koronavírusól

Mit tegyünk tünetek esetén

A betegség leggyakoribb tünetei

  • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
  • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
  • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
  • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Mit tegyen, ha Ön potenciálisan fertőzöttnek érzi magát?
Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen (pl. Észak-Olaszország) járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett, és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:

  • Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
  • Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
  • A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
  • Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket, és a mentő kórházba szállítja Önt.
  • A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
  • Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?
Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.
A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.
A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Megelőzés
Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed.
A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések
Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést:

  • Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amelyekről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.
  • Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!
  • Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
  • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
  • Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!

Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik, és nem érzi betegnek magát.

A naprakész információkról a település honlapján, illetve az önkormányzat hivatalos Facebook oldalán, a Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata- Hivatalos oldalon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot.

Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal

+képek

Önkormányzat

Kedves Felsőpakonyiak!

1848 március 15-e! A magyarság 172 éve minden évben megemlékezik egyik legnagyobb történelmi eseményéről. Pesten 1848. március 15-én megfogalmazódtak elvek, célkitűzések, megfogalmazódott a „12 pont”. Forradalmi láz söpört végig ezen időszakban Európán, de bátran mondhatjuk a magyar forradalom és az azt követő szabadságharc volt a legmeghatározóbb az egyetemes történelemben.

A forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, olyan hatalmas szabadság utáni vágy, mely nem tántorította el a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben. A 48-as forradalmárok tudták, mit kockáztatnak, tudták, mivel fizethetnek, a legdrágábbal, az ÉLETÜKKEL. Ennek ellenére sem hátráltak meg a haza és a magyarság előremozdítása érdekében.

A kezdetben elért alkotmányos sikerek jogosan táplálták a reményt, hogy Magyarország független lehet nagyobb véráldozat nélkül, de ez hamar illúzióvá vált. Harc és csataterek alakultak ki szülőföldünkön, és a magyarság felvette a harcot az elnyomó csapatokkal és küzdött függetlenségéért, küzdött szabadságáért, egységesen.

Nagyon súlyos veszteségek és véráldozatok érték hazánkat. A forradalom leverését, a szabadságharc elvesztését követő megtorlás hosszú évtizedekig gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtett a magyarságon.

A forradalom nem győzött, mégis eredményeket ért el. Tiszteletből a magyar ember szerte a világban március 15-én kokárdát tűz a mellére. Nem azért teszi, hogy lássák, hanem hőseink iránti tiszteletből, hazafiságból! Azok előtt a hősök előtt tisztelegve, akik a szabadságharcban harcoltak. Olyan hősök ők, akik nem nyerték meg a harcot, de mégis győztek, és Magyarország is győzött általuk. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe.
A forradalmi eszmék szerzői a Márciusi Ifjak: Petőfi Sándor, Irinyi József, Jókai Mór, Vajda János, Vasvári Pál, vagy éppen a mindössze 16 éves Hatala Péter. Akik felsorakoztak az új Magyarország programja mellett, Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Deák Ferenc, Batthyány Lajos mellett.

Hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz.

Ezek ma is aktuális elvárások.

Az ifjúság, a magyarság megmutatta erejét, Magyarország történelmében nem utoljára!

A forradalom megerősítette:

Ne egymásnak legyünk ellenségei az országunkban, a településeinken, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan. Csak összefogással lehetünk eredményesek.

Tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot, mind elhivatottságot. Meggyőződésem, hogy összefogással Magyarországnak, a magyar embereknek van jövőjük, szép, eredményes és boldog jövőjük.

Ha így lesz, akkor majd nyugodtan mondhatjuk, hogy érdemes itt élni, érdemes itt dolgozni, és érdemes itt családot alapítani.

Emlékezzünk hát az összetartozás jelképeire, történelmi hőseinkre, és valljuk büszkén: Jó magyarnak lenni!
Köszönöm figyelmüket!

Nagy János polgármester

JÁRDAÉPÍTÉS A TELEPÜLÉS KÖZPONTJÁBAN

A Rákóczi utcának a Petőfi u.-Dobó K. u. közé eső szakaszán megkezdődött járdaépítéssel folytatódik a település központi részének fejlesztése, az intézmények járdával történő összekötése. A beruházás része a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak, hiszen a szükséges építési anyagokra 5 millió forintot sikerült szerezni. Sőt, a fejlesztés része a Petőfi utcára tervezett gyalogos átkelőnek is, hiszen az engedélyezési eljárásnak feltétele a gyalogos átkelőhöz csatlakozó járda megvalósítása.
A munkálatok okozta kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk.

+ képek

ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Az Önkormányzat szervezésében külsős cég bevonásával elektronikai hulladékgyűjtésre kerül sor településünkön április 01-04-e között.
A hulladékokat a gázcsere telepen (a játszótérrel szemben lévő zárt területen) lehet elhelyezni.
Április 01-, 02-, 03-án 10:00-17:00 óráig,
04-én (szombaton) 08:00-14:00 óráig.

A termékek leadását az önkormányzat munkatársai felügyelik.

+képek

Elektronikus Fizetési Szolgáltatás tájékoztató

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.
A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telekadó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.
Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.
Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára nincs ráhatásunk. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.
Általános tájékoztató:
Az ASP e-fizetés bevezetésével az ügyfélnek lehetősége van saját vagy más nevében a kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét elektronikus úton teljesíteni.

A Portál a következő címeken érhető el:
https://ohp.asp.lgov.hu
https://ohp-20.asp.lgov.hu
https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu

Az ASP e-fizetés biztosítja, hogy egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.
ASP e-fizetés igénybevételének feltételei:
Adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettség fizetése esetén az adófizetési kötelezettség lekérdezéséhez a KAÜ-s azonosítás után a saját adóazonosító jelet nem kell megadnia. Amennyiben képviselőként járnak el, akkor a képviselt adózó adóazonosító jelével vagy adószámával kell kitölteni a lekérdezettre vonatkozó adatmezőt.
Ahhoz, hogy a képviselő által az adózó adófizetési kötelezettsége elektronikus úton lekérdezhető legyen, az szükséges, hogy a meghatalmazásról szóló dokumentumot a meghatalmazó és a meghatalmazott által is aláírt eredeti példányként előzetesen, postai úton, vagy személyesen eljuttassa az önkormányzati adóhatósághoz.

dr. Göndör-Kökény Katalin jegyző

Tovább egyszerűsödik a közigazgatási ügyintézés márciustól!

Jelentős változásokat hoz a március a közigazgatásban, miután a kormányhivatalok egyszerűsítéséről szóló jogszabálycsomag több fontos eleme is hatályba lép. Az Országgyűlés által még decemberben elfogadott újításoknak köszönhetően tovább egyszerűsödik a közigazgatás, hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ügyintézés.

Magyarország Kormánya számára kiemelten fontos, hogy az állampolgárok számára olyan színvonalú közigazgatási szolgáltatásokat nyújtson, ami lehetővé teszi, hogy 2030-ra Magyarország az egyik legélhetőbb ország legyen Európában. A jól működő, hatékony közigazgatás ugyanis hozzájárul az ország gazdasági versenyképességének javításához, hiszen az egyszerűsítésnek köszönhetően csökkennek a bürokratikus terhek.

A március elseje után induló közigazgatási eljárások esetén gyorsabbá válik az ügyfelek számára a jogerős döntések meghozatala, ugyanis mind a járási hivatalok, mind a kormányhivatalok döntéseivel szemben közvetlenül a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek közigazgatási per útján, megszűnik tehát a közigazgatási másodfok.

Jelentős változás, hogy a szabálysértési feladatokat márciustól a járási (fővárosi kerületi) hivatalok helyett a rendőrség fogja végezni. Az átszervezés indoka, hogy mind a bűncselekményekkel szembeni fellépést, mind a kisebb súlyú szabálysértésekkel (régebbi nevén kihágásokkal) szembeni szankciók érvényesítését is egy szerv, a rendőrség lássa el, amely személyi állományában és infrastrukturális eszközrendszerében egyaránt alkalmas a feladatok ellátására.

Egységessé válik az építésügyi igazgatás azáltal, hogy a jegyzőkhöz telepített építésügyi feladatokat a továbbiakban a kormányhivatalok végzik. Az építésügyi igazgatás soha nem volt önkormányzati feladat, az ilyen teendők egy részét a jegyzők államigazgatási feladatként látták el, míg más részüket eddig is a járási- és kormányhivatalok végezték. Annak révén, hogy az eddigi töredezett feladatellátás, illetve a hatásköri átfedések megszűnnek, hatékonyabb lesz az ügyfelek számára az építésügyi engedélyezés.

Azért, hogy a családok, illetve a gyermekek életében jelentős változással járó válások a lehető leggyorsabban, minden érintett fél számára megnyugtatóan lezáruljanak, a kapcsolattartás végrehajtásával kapcsolatos döntések meghozatala a gyámhatóságoktól a bíróságra kerül át. Ezáltal az érintett gyermekek érdekeit szem előtt tartva így gyorsabban meghozható a végleges döntés, a tapasztalatok szerint ugyanis a kapcsolattartási ügyek végrehajtásának több mint 90 százaléka a gyámhatósági döntéseket követően eddig is a bíróságra került.

Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a kormányhivatalok szervezete is, mivel az úgynevezett megyeszékhely szerinti járási hivataloknak megszűnik a járási hivatalok között betöltött kiemelt szerepe. Ezek a járási hivatalok eddig az egész megyére kiterjedő illetékességgel végezték többek között az olyan feladatokat, mint a környezetvédelem, munkavédelem, családtámogatás, fogyasztóvédelem vagy a nyugdíjbiztosítás. Az eddigi struktúrában olykor fejtörést okozott az ügyfeleknek, hogy egyes ügyekben nem ahhoz a járási hivatalhoz kellett fordulniuk, mint amelyikben élnek. Az új szabályozásnak köszönhetően viszont az összes megyei feladatot a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok látják el.

(Miniszterelnökség)

Eboltás

Felhívjuk a tisztelt kutyatulajdonosok figyelmét, hogy a kutyák kötelező veszettség elleni oltása rendelőnkben a következő időpontokban kedvezményes áron vehető igénybe.

2020. április 04. (szombat): 10.30-tól 12.00 -ig
2020. április 18. (szombat): 10.30-tól 12.00 -ig

Oltás helyszíne:
Felsőpakonyi Állatorvosi Rendelő
2363 Felsőpakony Kölcsey u. 8.

Veszettségoltás: 5500 Ft helyett 4500 Ft
Féreghajtás: 300 Ft helyett 200 Ft / 10 testtömeg kg.

Amennyiben a kutya nem rendelkezik mikrochippel, annak teljes költsége 5000 Ft, az oltás árán felül.
A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon csak olyan kutya oltható veszettség ellen, aki mikrochippel egyedileg meg van jelölve!

Amennyiben a kutya nem rendelkezik sorszámozott oltási könyvvel, annak költsége 600 Ft.

A kötelező veszettségoltást, illetve chippelést rendelési időben vagy– igény szerint háznál –normál díjon bármikor elvégezzük.

Dr. Branyiczki Róbert Tel.: 06 70 365 82 60
Dr. Szieberth Ágnes Tel.: 06 30 205 13 52

Óvoda

Hirdetmény a 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozásról

Tisztelt Szülők!

Akinek gyermeke 2020. augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson köteles részt venni.
Ez a kötelezettség a szülőt akkor is terheli, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettséget külföldön teljesíti. Köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül, írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt.
Ha a kisgyermek 2020. augusztus 31. után született, akkor csak 2021.szeptember 01-jétől kell óvodába járnia.
A köznevelési törvény alapján lehetőség van, hogy 3 éves kor előtt kezdje meg az óvodát a gyermek, abban az esetben, ha 2020.09.01 és 2021.02.28 között tölti be a 3. életévét, s csakis akkor, ha az óvoda az összes óvodai nevelésre kötelezett gyermek felvétele után rendelkezik még szabad férőhellyel.
A 3 éves kortól kötelező óvodába járás alól a szülőnek lehetősége van felmentést kérni. A felmentést a szülőnek kell kérelmeznie a gyermek lakóhelye, annak hiányában a tartózkodás helye szerinti fővárosi és megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatalánál. A Járási Hivatal az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, a tárgyév május 25. napjáig benyújtott kérelem alapján, kizárólag a negyedik életév betöltéséig adhat felmentést a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól. A szülőnek a felmentés iránti kérelmét meg kell indokolnia.
Az óvodai felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt.
Az óvodába felvett gyerekek csoportba való beosztásáról a szülők és az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett az óvodavezető dönt.

Jelentkezés és felvétel
Az óvodai felvétel és átvétel jelentkezés alapján történik. A jelentkezési lapot a Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvodában, a jelentkezés, beiratkozás napján tölthetik ki a szülők, vagy letölthetik azt, az óvoda honlapjáról. (www.ovoda.felsopakony.hu)

Az óvodai beíratás időpontja:
2020.04.27. 8:00-18:00óráig
2020.04.28. 8:00-16:00 óráig
2020.04.29. 8:00-16:00 óráig

Az óvodai beíratáshoz szükséges dokumentumok:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, TAJ kártyája
  • a szülő (gondviselő) személyi igazolványa, lakcímkártyája
  • nem magyar állampolgárság esetén, az ország területén való tartózkodás jogcímét igazoló okirat
  • sajátos nevelési igényű gyermek esetén: szakértői vélemény
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről készült határozat
  • Óvodai jelentkezési lap, melyet a helyszínen töltenek ki
  • A gyermek egészségügyi állapotát és óvodaérettségét igazoló dokumentum (orvosi igazolás)

Az a szülő, aki gyermekét időben nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartásról szóló 2012.évi II. tv.247.§ a) pontja értelmében szabálysértést követ el.
Az óvoda vezetője az óvodai felvételi, kérelemnek helyt adó döntését írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában közli a szülővel 2020. május 29-ig.
A határozatok átvételére kijelölt időpont 2020. május 27. – 28. 800-1600

MINDEN LEENDŐ ÓVODÁSUNKAT SZERETETTEL VÁRUNK!

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
Óvodavezető

Iskola

Greenpeace-aktivisták a farsangon

Iskolánk 8.a osztályos tanulói úgy döntöttek, hogy farsangi szereplésük ne a Disney-mesék világára, hanem a valóságra épüljön.
A lányok hetekig gyakorolták táncukat, melyet Molnár Áron (noÁR) Levegőt című dalára koreografáltak. A táncot Budai Virág tanította be a diákoknak. Rajz órákon plakátok készültek a fellépéshez. A plakátok témája a környezet- és természetvédelem, az állatok és az erdők védelme volt. A produkció végén egy mini tüntetés szerveződött, mely a Greenpeace petíciójára hívta fel a figyelmet.
A zöld szervezet arról tájékoztatja az embereket, hogy klímavészhelyzet van, klíma- és ökológiai vészhelyzet. A petíció elérhető honlapjukon, amennyiben valaki csatlakozni szeretne hozzá. Eddig már több mint 40 000 ember írta alá a kiáltványt, de további jelentkezőket várnak.
Köszönjük nyolcadik osztály. Ügyesek voltatok!

o.f.

+kép

Kedves Ica, mindenki Ica nénije!

Nehéz ilyenkor megfelelő szavakat találni, hiszen egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Sír, amiért nem leszel már köztünk, és nevet, mert a megérdemelt pihenésedet fogod tölteni jövő csütörtöktől kezdődően.
Mindig annak nehezebb, aki marad, hiszen a mindennapunk részévé váltál. Példaképként tekinthetünk rád kitartásod, szakmai tudásod és segítőszándékod miatt is, hisz bármikor fordulhattunk hozzád bármilyen kérdéssel, te soha nem utasítottál el senkit, mindig segítő jobbot nyújtottál. És nemcsak nekünk, de a gyerekeknek is rendkívül fogsz hiányozni. Az élvezetes töri és föci órák, melyeket személyiségeddel tettél még színesebbé. A gondoskodásod, melyet minden gyerek érezhetett, ha hozzád fordult problémájával. Bízunk benne, hogy az iskolai évek szép emlékké válnak majd számodra, és a nehézségek, amik ezen a pályán keményen itt vannak, feledésbe merülnek. Mindannyiunk nevében kívánok Neked élményekkel teli, igazán szép nyugdíjas éveket. Teljenek napjaid egészségben, boldogságban még nagyon-nagyon sokáig, szeretteid körében.

Máténé Virág Rita

+ kép

Katolikus

Református

Húsvéti ünneprend, a nagyhét alkalmai a református gyülekezetben

Április 5. vasárnap
10.00 Virágvasárnapi istentisztelet, egyházközségi közgyűlés: gondnokválasztással

Április 9. csütörtök
18.00 Nagycsütörtöki istentisztelet

Április 10. péntek
10.00 Nagypénteki istentisztelet- úrvacsoraosztással

Április 12. vasárnap
10.00 Húsvét ünnepi istentisztelet - úrvacsoraosztással

Április 13. hétfő
10.00 Ünnepzáró istentisztelet - úrvacsoraosztással

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!
Áldott húsvéti ünnepeket!
Vizi János lelkipásztor és a Presbitérium

AZ ÚJJÁSZÜLETETT FELELŐSSÉGE

Ezzel a címmel került megrendezésre az evangelizációs hét református gyülekezetünkben február 24-28 között. Hétfőtől péntekig minden este 6 órakor megszólalt a harang hívogató szava. Öröm volt látni, ahogy gyülekeztek az emberek, nemcsak Felsőpakonyról, hanem Gyálról, sőt Budapestről is. Isten Igéjét Takaró Károly nyugállományú tábori püspök, nyugalmazott Bp.- kelenföldi református lelkipásztor, gyülekezetünk egykori lelkésze hirdette.

Nem sablonos igehirdetések voltak ezek, inkább elmélkedésre, önmagunk mérlegelésére, Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal való kapcsolatunk felülvizsgálatára szóló kérdések, felszólítások. És persze biztatás, útbaigazítás. A legfontosabb tudnivaló az, hogy Jézus szeret, annyira szeret, hogy életét adta érettünk a Golgotán. Az Ő szeretete békéltet meg minket az Atyával. A krisztusi szeretet által a Lélek átéli a megbocsátást magát, így megszűnik benne a bűntől való félelem, szabaddá válik. Szabaddá a hűségre, az állhatatosságra, a bátorító szívre. És késszé arra, hogy életet közvetítsen, világítson az emberek között. Feladatának tekinti a felülről való szeretet érvényesítését, és már nem ítélkezik, hisz újjászületett. Mint ilyen, nem szűnik meg kérni Jézus Krisztust, hogy építse meg, tegye használhatóvá az Ő dicsőségére. Isten Szentlelke segítségével az Ige által nap, mint nap felkészíti magát a lélek gyümölcseinek termésére, építi mások lelkét is, hirdetve az evangélium szívekbe világító hatalmát, figyelmeztetve, hogy a testből haragot és halált, a Lélekből pedig békét és örök életet arathatunk.

Nagyon vázlatos kivonata ez annak, amit és ahogyan estéről estére kaptunk ajándékba Istentől az Ő szolgája tolmácsolásában. A hét folyamán tanult új ének is az újjászületésről szól. Ezen a héten is szolgált énekkarunk. Már megszokott módon, pénteken szeretetvendégség részesei lehettünk. A vasárnapi istentisztelet zárta az evangelizációs hetet örömteli eseménnyel, keresztelővel és úrvacsorai közösséggel.

A február 5-i gyülekezeti bibliaórán „morzsaszedegetés” formájában osztottuk meg egymással, ki milyen felismerésre jutott, ki mit merített, ki mit tud továbbadni a hallottakból.

Köszönet és hála Istennek a tartalmas, ébresztgető, építő alkalmakért, az egész hétért, amely - Vizi János tiszteletes úr szavait idézve – egyszerre volt hitmélyítő és evangelizációs alkalom.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

kép

Könyvtár

Civil

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület 2020. január-február havi beszámolója

Az év első klubdélutánján, január 2-án vidám hangulatban, énekkari próbával köszöntöttük az új évet. Néhány nap telt el az egyesületünk évzáró bálja óta, mely szép és méltó záróepizódja volt az elmúlt évnek. Jó volt újra látni egymást így, az elmúlt ünnepek hangulatában.
09-én, az énekkari próba után a 2020-as év programjairól beszélgettünk. Községünk elmúlt és várható eseményei kerültek szóba. Közülünk néhányan praktikus, okos tanácsokat osztottak meg velünk az egészségünk és biztonságunk védelmében.
16-án vezetőségi üléssel kezdődött a klubdélután, majd énekkari próba volt.
22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeltük, a közösségi ház dolgozói ezzel a rendezvénnyel köszöntötték az új évet. Mi is ott voltunk szép számmal, megható és szép volt ez a megemlékezés.
30-án kedves klubtársunk, Gula Zsuzsika emlékére égett a mécses. Megdöbbenten, szomorúan néztük a libegő lángot, hiszen olyan váratlan volt a halála! Előtte pár nappal még vidáman „vitatkoztunk”, hogy melyikünk született nevezetesebb történelmi évben, ő 56-ban, én 45-ben… Február 4-én volt a temetése, szomorúan kísértük utolsó útjára.
Február 6-án a 2020-as év terveiről beszélgettünk: színházlátogatások, bérletek, fellépések, a gyáli-ócsai előadásokon való részvétel, a természetvédelemmel kapcsolatos munkák, gyógyfürdők, beteglátogatások, rendezvények szervezése… Nem fogunk unatkozni ebben az évben sem!
Február 13-án ismét ott álltunk szomorúan a mécses körül, Brúderné Margitka hagyott itt minket. Régi, kedves klubtagunk, aki részt vett minden rendezvényen, énekkari fellépésen, amíg egészsége engedte. Gyerekkori emlékeim kedves alakja, szíves érdeklődő szavaira emlékszem azokból az évekből. Ő volt már az egyetlen, akit én még „néni”-nek hívtam… Február 25-én temettük. Példamutató és megható a kép, ahogy fia, Gábor segítségével sétáltak az utcán…
Két új tagunkat köszöntöttük, Mag Kálmánt és Bogdán Imrét. Kálmánt gyermekkorunktól jól ismerjük, Imre a szomszédja, nemrég költözött a falunkba. Kívánjuk, hogy érezzék jól magukat közöttünk!
18-án Cserkeszőlőn, a fürdőben voltunk. Szép, tavaszias nap volt, remekül éreztük magunkat.
20-án Julianna névnapot köszöntöttünk Rozgonyiné Jucika személyében, aki legyőzte a betegsége okozta kellemetlenségeket, fantasztikus pogácsát sütött! Most már biztos, hogy jön a tavasz!
22-én egy gyáli fellépésen voltunk, „Azt a ragyogóját” énekkar hívott meg minket. Ők már régi ismerőseink, szívesen jönnek és örömmel látnak minket.
27-én az Operett Színházban a János vitézt láttuk.
2020 első két hónapja után (hogy rohan az idő!) már a tavaszt várva tervezgetünk a következő hónapokra.

Cseh Rózsa

FEBRUÁRI FJE HÍREK

Bár nagyon igyekeztünk, hogy a 2020. évi NEÁ-hoz benyújtott pályázatunk eredménnyel járjon, megint csak a sorban állók hosszú sorát gyarapítottuk. Nehezen törődünk bele, de muszáj. Túl sokan vagyunk a kiírt pénzekre. Azért akadt örömünk is, mert a Nagycsaládos Egyesület viszont komoly összeghez jutott a pályázatával! Szívből gratulálunk! Legalább ők már kicsivel könnyebbé tehetik a működésüket és a céljaik megvalósítását, tekintve, hogy a kormányprogramnak is ez a szándéka.

Programunknak megfelelően február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján mi is emlékeztünk a múlt idők szomorú történelmére. Miért tesszük ezt minden évben?

„Mert emlékezni kell! Mert nem szabad, hogy újra megtörténjen az eluralkodó irigységen, rosszindulaton, tanulatlan szűklátókörűségen alapuló hatalommal való visszaélés! Ahol azt hazudták: legfőbb érték az ember, aztán százezrével küldték őket kényszermunkatáborokba! Ahol milliószámra hagytak éhen halni embereket, mint Ukrajnában! Ahol egyik kezükkel adtak, a másikkal elvettek, ahol politikai tisztogatásnak estek tízezrével áldozatul, ahol népek és nemzetek általános megbélyegzése folyt, ahol kitalálták a családok tízezreit tönkre tévő lakosságcserét! Ahol a szólásszabadság teljes betiltásával végrehajtották a polgárság, arisztokrácia, munkások tanult, képzett rétegeinek üldözését, kitoloncolását, kirablását! Ahol kuláklistázás, padlássöprés, éjszakai csengőfrász, a gyerekek szülőktől való elfordítása, a följelentgetések sora volt irányadó! Amit nem vittek ki az országból a németek, azt háborús jóvátételként elvitték a „felszabadítók”! Ipari berendezések, vasúti szerelvények, gépek, járművek, mezőgazdasági eszközök, termények és haszonállatok mellé még a kulturális értékek is „hazát váltottak”! De nem volt elég, mert csak „málenkíj robotra” közel 700 ezer magyar férfit és nőt hurcoltak el marhavagonokba zsúfolva!”

„A hadifogoly katonák mellé nem ritkán az utcáról fogdosták össze őket a szinte gyermektől az öregekig. Különösen sújtotta a sors a német nevű lakosságot, mint Felsőpakonyon is! A Lauter, Kaldenecker, Drexler családok mesélhetnének róla! Akik túlélték az embertelen körülményeket, hosszú évekig robotolhattak hidegtől, éhezéstől, nélkülözéstől meggyötörve, testileg-lelkileg megtörve. Amikor pedig 1953-tól kezdve megszabadulhattak, a hazai föld se jószívvel fogadta őket. A magyar határnál a „testvéri kommunizmus” őrei úgy kezelték őket, mint a bűnözőket! Idegenként, megvetéssel és arra kényszerítették őket, hogy soha, sehol, senkinek nem mondhatják el, ami történt velük.”

„1945 után politikai okokból 700 honfitársunkat gyilkoltak meg, 70 ezren kerültek börtönökbe a legaljasabb kínzásoknak kitéve, 700 ezren szenvedtek a kommunista kényszermunkatáborokban. De nem volt elég a világháborúban elesettek és a népirtó holokausztnak áldozatul esettek sok százezreinek sora, a „felszabadítók” elől nyugatra menekülők sok tízezrei, 1956 után még 200 ezer magyar vándorolt ki az országból új hazát keresve a világ minden táján! Csoda, hogy mindezt túlélte a magyar nemzet, ráadásul a gyalázatos, megsemmisülésünkre pályázó Trianoni Diktátum után!”

Mondhatnánk, mindez már a múlté. Ám jobb, ha észben tartjuk Márai örökérvényű szavait: „A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”

Sajnos, semmi sem időszerűbb mostanság, mint ezek a szavak. Az ember könnyen felejt, és történelem megismétlődhet, mint már annyiszor.

Durkó Éva FJE

képek

Képaláírások:

20200225_170508.jpg - Emlékfalunk

20200225_171750.jpg - Felidéztük a bennünk élő múltat

20200225_171045.jpg - Együtt az emlékeinkkel

FJE RENDKÍVÜLI HÍRADÓ

Rendkívüli, mert a januárban közzétett éves terveink között még nem szerepelhetett, hogy megnyílt az út a felsőpakonyi Falumúzeum megvalósítása felé. Most viszont örömmel tájékoztathatunk minden kedves Agora olvasót, hogy az Önkormányzat KOS Bizottsága zászlajára tűzte! Természetesen azonnal felötlik a legfontosabb kérdés: miből telik rá, hogy akarjuk megvalósítani? Jogos a kérdés, mert minden mindig az anyagiakon (is) múlik. Épp ezért nem titkolt szándékunk pártfogókat keresni terveink megvalósításához. Köztudott a Garas – Kern duóból is, hogy „egyedül nem megy”.

Mi vitt rá bennünket, hogy „merjünk nagyok lenni”? Nem titok. Ebben a községben - ahol ugyan nem élnek dúsgazdagok, nem működnek világhírű, pénzes nagyvállalatok - olyan melegszívű, dolgos, jóindulatú, tettre kész emberek éltek és élnek ma is, akik eddig is a semmiből építettek egyszerre két templomot is! Akik kiváló minőségű sportpályától a játszótérig, temetőkerttől emlékparkokig megvalósították mindazt, amiről hosszú évtizedekig nem is álmodhattunk annak előtte! Ha mindez megtörténhetett elődeink jóindulatából, akaratából, akkor miért lennénk mi kevesebbek náluk?! Miért ne állnánk most is a jó ügy mellé? Mi, civilek, akik képesek vagyunk tehetségünket, munkánkat, támogatásunkat lehetőségünk szerint hozzátenni a „hivatásos” önkormányzati fejlesztések mellé!

Hiszem, ha meglátják régóta dédelgetett, de lassan-lassan beinduló tervünket, nem az lesz az első gondolatuk: „Na, ezt nem lehet”, hanem az, hogy: „Miért ne?!”

ÍME, ANNAK A FALUMÚZEUMNAK A LÁTVÁNYTERVE, AMELYET MEGVALÓSÍTANI KÉSZÜLÜNK! Összefogással, önkormányzati és civil erőből, támogatásokból és talán pályázatokkal is, ha sikerül.

Helyszínéül az iskola hátsó kertjét jelöltük ki, ahol egyrészt védett, másrészt eléggé központi helyre kerülne, ahol a tanulók is közvetlenül ismerhetnék meg azokat az eszközöket, tárgyakat, melyek felett bár eljárt az idő, de hozzájuk tartozik nagyszüleik, szüleik jóvoltából. Az iskola tervei között szerepelt mezőgazdasági gyakorlókert megvalósítása. A Falumúzeumhoz kapcsolódva egy egységes egészet alkotna mind eszmeileg, mind gyakorlatban! Nagyszülők segítő keze és tudása lenne az irányadó!

A múzeum megközelítése a zsákutcából történne, elkülönítve az iskolához vezető bejárattól! Kívülről egyszerű paraszti udvar képét nyújtaná, kisebb, zárt „lakóépülettel” és a hozzá tartozó szellős csűrrel. Az épület L alaprajzú. Beton alapzaton álló ácsolt fagerenda szerkezet tartja a tetőt, hátsó oldalakon zárt, a csűr elülső részén rácsos, betekintős. A kis ház téglafalú, vakolt, meszelt.

A gépek, szerszámok, mezőgazdasági és ipari eszközök, tárgyak a csűrben, a zárt helységet igénylő kerámiák, textíliák, edények, lámpák, órák, stb. a házrészben kapnának helyet. A Kardos házaspár (Lajos és Irénke) által felajánlott gazdag gyűjtemény teljes múzeumi készletet biztosítana mindehhez! Ezzel együtt remélem, hogy sokan ajánlanák fel a gyűjteményhez a saját, dédelgetett tárgyaikat, mint ahogy jómagam is. Az L alakzat módot ad későbbi bővítésre is, ha akad rá anyagi lehetőség.

Önkormányzatunk KOS Bizottsága megbízott bennünket a tervek, költségvetés, biztonság, berendezés, stb. kidolgozásával és beterjesztésével. Jelenleg szakmánként többen is dolgozunk rajta. Legközelebb erről is beszámolhatunk, talán már pontos adatokkal.

Bevalljuk: számítunk a községre! Számítunk arra, hogy mellénk állnak, segítenek, támogatnak bennünket és az Önkormányzatot, akik teljes mellszélességgel álltak ki eddig az elképzelés mellett. Mint említettük: a szándék megvan, „csak” a pénz hiányzik. De mint tudjuk: az a legkevesebb.

Adószámunk: 18699337-1-13. Számlaszámunk: 65500116-30036955-53000007. (Ha 1 %, vagy egyéb támogatásukra ráírják, milyen célra szánják, mi arra különítjük el.) Köszönetünk érte már előre is! Felsőpakony Jövőjéért Egyesület. (ügyvivő: Durkó Éva 06 20 333 3986)

képek (makettnézet képeket nagyobbra)

Képaláírások:

20200229_140122.jpg - A Falumúzeum látványa maketten

20200229_135708.jpg - A Falumúzeum bejárata az iskolakert felől

20200219_150218.jpg - Üres, kihalt ma még sarok az iskola kertjében.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Mindenkinek hálás szivből köszönjük a részvétnyilvánitást, az együttérzést, valamint, hogy velünk együtt kísérte utolsó útjára Èdesanyànkat, Brúder Istvánnèt.

Sport

Egyszer fent, egyszer lent!

A téli felkészülés alatt a legtöbb szurkoló már számolgatta, hány mérkőzés kell a veretlen szezonhoz, vagy éppen az újabb aranycsapat van újból alakulóban. Ezeket a számításokat féligmeddig keresztbe is vágta a tavaszi szezon első három mérkőzése, ami nem a várt eredményt hozta.

Február végén egy hazai mérkőzésen azt a Taksonyt fogadtuk, aki az őszi szezonban egyedüli csapatként pontot szerzett az ellenünk lejátszott meccsén. A mérkőzés egy igencsak kiélezett, helyzetekkel tarkított első félidővel indult, aminek végén a szezon egyik, ha nem a legszebb gólját szerezte játékosunk, Matyi Mátyás egy ollózó mozdulatot követően. A második félidőben hasonlóan az elsőhöz, helyzet itt-helyzet ott félidőt láthattunk, aminek szintén a végén gól született. Ez a gól sajnos nem a hazai csapat nevéhez fűződik. A mérkőzés végéig további gól nem született, így pontosztozkodás lett a meccs kimenetele (ebben a szezonban először sikerült bárkinek is pontot rabolnia hazai meccsen tőlünk). Egy hét múlva egy seregnyi szurkolóval, közösen a csapattal buszos utazásra került sor, Szentmártonkátára (Aranyszarvas SE) látogattunk, a tabellán a mieink inverze, hiszen míg mi veretlenül, ők nyeretlenül vágtak neki a hétvégének. A hazai gárda igen hamar meglepett minket, hisz a 3. minutumban gólt szereztek, Mi pedig a teljes első félidőt kihagyott ziccerekkel, illetve egy teljesen jogtalan (a mérkőzésen készült videófelvétel alapján) piros lappal zártuk. Ezután pedig jött a hidegzuhany. 23 perc alatt további 4 bekapott gól után tudtuk, hogy ez a veretlenség ezzel a meccsel fog megszakadni. A szépítés összejött, a meccs végeredménye pedig 6:1 lett (gsz.: Kordé K.). A meccs után edzőnk, Megyesi László így vélekedett: „Hatalmas vereségbe szaladtunk bele, de egy ilyen kudarcnak mindig sok összetevője van. Nem sikerült jól már a meccs előtti ráhangolódás sem. A második percben hátrányba kerültünk, számos helyzetet kihagytunk, majd a játékvezető tévedései befolyásolták a mérkőzést egy jogtalan kiállítással és egy büntetővel. Hamar kiderült, hogy ez a szombat nem a mi napunk, de még 3–0-nál, tíz emberrel is mentünk előre, hiszen gólokkal akartuk meghálálni a szurkolóknak, hogy elkísértek minket. Ezen a ponton naivak voltunk, így belerohantunk egy kínos vereségbe, ami tudtuk, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik. Remélem, hamarosan egy újabb hosszú sorozatot tudunk felépíteni. Gratulálok az Aranyszarvasnak, nekünk pedig fel kell állnunk és előre kell néznünk”

Ezt a mondhatni nagy pofont Üllőn próbálta a csapat korrigálni, ami sajnos nem sikerült, itt is vereséget szenvedtünk 3:1 arányban (gsz.: Nagy Sz.), ami sovány vigasz, hogy ezeken a fordulókon a közvetlen mögöttünk lévő riválisok is botlottak, így az előnyünk továbbra is 6 pont. A cél továbbra is a bajnoki cím megszerzése, illetve az ezzel járó feljutás a megyei elitbe.

UP eredmények: Egy korábbi számunkba már tettünk róla említést, de most egy villáminterjú keretein belül bemutatjuk Felsőpakony egyik fénylő csillagát, a kimagasló tehetséggel megáldott Aczberger Alexandert. Alex az U14-es keretünket erősíti, ahol ebben a szezonban toronymagasan vezeti a góllövőlistát (8 meccs/40 gól).

B.Z.: Mióta űzöd ezt a sportágat?
A.A.: Kis korom óta apukám már tanított focizni, és már akkor nagyon megkedveltem. Már nagyjából 9 éve űzöm a sportágat.

B.Z.: Miért ezt a sportot választottad?
A.A.: Azért, mert úgy érzem, ebben vagyok a legjobb. Valamint ez által a sport által szereztem nagyon sok barátot is.

B.Z.: Hogyan látod magad 5, illetve 15 év múlva a sportban?
A.A.: Hosszú távra tervezem. Valamint 5 év múlva még aktívan szeretnék focizni, és jó 15 év múlva pedig nem feltétlen aktívan, de tudásomat továbbadva edző lennék.

B.Z.: Sportolsz mást is a focin kívül?
A.A.: A focin kívül régebben kipróbáltam más sportot is, röplabdát vagy kosárlabdát, de még így is visszakanyarodtam a focihoz. Jelenleg nem sportolok semmit a foci mellett. Tanulás után a foci az első, és csak erre szeretnék összpontosítani.

B.Z.: Hogy érzed magad ebben a Felsőpakonyi légkörben?
A.A.: A Felsőpakonyi légkörben nagyon jól érzem magam. Be tudtam illeszkedni, és az edzőkkel is jól kijövök. Másrészt remélem, ez így is fog maradni

B.Z.: Ki a példaképed?
A.A.: Nekem a példaképem a Francia Kylian Mbappé, mert nagyon kitartó, és ő is elég fiatalon került egy PSG szintű csapathoz, és én ezt a példát szeretném követni.

Bízunk benne, hogy évekkel később, akár nemzetközi szinten is, de minimum a magyar elitben láthatjuk őt. Hajrá Alex!
Hajrá Pakony!

Barta Zoltán

Diákolimpia

Az idei év első versenye Szentesen került megrendezésre. A 2019/2020-as nevelési év Diákolimpiai döntőjében Uzsoki-Tóth Lilien első helyezett lett. Rengeteg munka és kitartás gyülölcse ez az eredmény.
Az idei évben sok feladat áll még előttünk, előtte. Készülünk egy lengyelországi EB-re és egy magyarországi VB-re, és természetesen több kisebb versenyre is, ahol ugyanúgy helyt kell állnia.
Most a súlycsoportjában sajnos csak egy ellenfele volt, de őt 27 másodperc alatt győzte le, Ipponnal nyert. A rendezvényen több, mint 300 gyermek vett részt, csodás küzdelmeket láthattunk mind a kicsik, mind a nagyok részéről. Szentesi csapattársaink is nagyon szépen szerepeltek, büszke vagyok rájuk is, de legbüszkébb Lilire vagyok, elsősorban, mint anya és másodsorban, mint az edzője!

Tóth Gabriella
Sempai

képek

Hátbelső

Hátlap

Református

Húsvéti ünneprend, a nagyhét alkalmai a református gyülekezetben

Április 5. vasárnap
10.00 Virágvasárnapi istentisztelet + egyházközségi közgyűlés: gondnokválasztással

Április 9. csütörtök
18.00 Nagycsütörtöki istentisztelet

Április 10. péntek
10.00 Nagypénteki istentisztelet- úrvacsoraosztással

Április 12. vasárnap
10.00 Húsvét ünnepi istentisztelet - úrvacsoraosztással

Április 13. hétfő
10.00 Ünnepzáró istentisztelet - úrvacsoraosztással

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!
Áldott húsvéti ünnepeket!
Vizi János lelkipásztor és a Presbitérium

AZ ÚJJÁSZÜLETETT FELELŐSSÉGE

Ezzel a címmel került megrendezésre az evangelizációs hét református gyülekezetünkben február 24-28 között. Hétfőtől péntekig minden este 6 órakor megszólalt a harang hívogató szava. Öröm volt látni, ahogy gyülekeztek az emberek, nemcsak Felsőpakonyról, hanem Gyálról, sőt Budapestről is. Isten Igéjét Takaró Károly nyugállományú tábori püspök, nyugalmazott Bp.- kelenföldi református lelkipásztor, gyülekezetünk egykori lelkésze hirdette.

Nem sablonos igehirdetések voltak ezek, inkább elmélkedésre, önmagunk mérlegelésére, Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal való kapcsolatunk felülvizsgálatára szóló kérdések, felszólítások. És persze biztatás, útbaigazítás. A legfontosabb tudnivaló az, hogy Jézus szeret, annyira szeret, hogy életét adta érettünk a Golgotán. Az Ő szeretete békéltet meg minket az Atyával. A krisztusi szeretet által a Lélek átéli a megbocsátást magát, így megszűnik benne a bűntől való félelem, szabaddá válik. Szabaddá a hűségre, az állhatatosságra, a bátorító szívre. És késszé arra, hogy életet közvetítsen, világítson az emberek között. Feladatának tekinti a felülről való szeretet érvényesítését, és már nem ítélkezik, hisz újjászületett. Mint ilyen, nem szűnik meg kérni Jézus Krisztust, hogy építse meg, tegye használhatóvá az Ő dicsőségére. Isten Szentlelke segítségével az Ige által nap, mint nap felkészíti magát a lélek gyümölcseinek termésére, építi mások lelkét is, hirdetve az evangélium szívekbe világító hatalmát, figyelmeztetve, hogy a testből haragot és halált, a Lélekből pedig békét és örök életet arathatunk.

Nagyon vázlatos kivonata ez annak, amit és ahogyan estéről estére kaptunk ajándékba Istentől az Ő szolgája tolmácsolásában. A hét folyamán tanult új ének is az újjászületésről szól. Ezen a héten is szolgált énekkarunk. Már megszokott módon, pénteken szeretetvendégség részesei lehettünk. A vasárnapi istentisztelet zárta az evangelizációs hetet örömteli eseménnyel, keresztelővel és úrvacsorai közösséggel.

A február 5-i gyülekezeti bibliaórán „morzsaszedegetés” formájában osztottuk meg egymással, ki milyen felismerésre jutott, ki mit merített, ki mit tud továbbadni a hallottakból.

Köszönet és hála Istennek a tartalmas, ébresztgető, építő alkalmakért, az egész hétért, amely - Vizi János tiszteletes úr szavait idézve – egyszerre volt hitmélyítő és evangelizációs alkalom.

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+ kép

Könyvtár

Civil

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület 2020. január-február havi beszámolója

Az év első klubdélutánján, január 2-án vidám hangulatban, énekkari próbával köszöntöttük az új évet. Néhány nap telt el az egyesületünk évzáró bálja óta, mely szép és méltó záróepizódja volt az elmúlt évnek. Jó volt újra látni egymást így, az elmúlt ünnepek hangulatában.
09-én, az énekkari próba után a 2020-as év programjairól beszélgettünk. Községünk elmúlt és várható eseményei kerültek szóba. Közülünk néhányan prkatikus, okos tanácsokat osztottak meg velünk az egészségünk és biztonságunk védelmében.
16-án vezetőségi üléssel kezdődött a klubdélután, majd énekkari próba volt.
22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeltük, a közösségi ház dolgozói ezzel a rendezvénnyel köszöntötték az új évet. Mi is ott voltunk szép számmal, megható és szép volt ez a megemlékezés.
30-án kedves klubtársunk, Gula Zsuzsika emlékére égett a mécses. Megdöbbenten, szomorúan néztük a libegő lángot, hiszen olyan váratlan volt a halála! Előtte pár nappal még vidáman „vitatkoztunk”, hogy melyikünk született nevezetesebb történelmi évben, ő 56-ban, én 45-ben… Február 4-én volt a temetése, szomorúan kísértük utolsó útjára.
Február 6-án a 2020-as év terveiről beszélgettünk: színházlátogatások, bérletek, fellépések, a gyáli-ócsai előadásokon való részvétel, a természetvédelemmel kapcsolatos munkák, gyógyfürdők, beteglátogatások, rendezvények szervezése… Nem fogunk unatkozni ebben az évben sem!
Február 13-án ismét ott álltunk szomorúan a mécses körül, Brúderné Margitka hagyott itt minket. Régi, kedves klubtagunk, aki részt vett minden rendezvényen, énekkari fellépésen, amíg egészsége engedte. Gyerekkori emlékeim kedves alakja, szíves érdeklődő szavaira emlékszem azokból az évek˝ből. Ő volt már az egyetlen, akit én még „néni”-nek hívtam… Február 25-én temettük. Példamutató és megható a kép, ahogy fia, Gábor segítségével sétáltak az utcán…
Két új tagunkat köszöntöttük, Mag Kálmánt és Bogdán Imrét. Kálmánt gyermekkorunktól jól ismerjük, Imre a szomszédja, nemrég költözött a falunkba. Kívánjuk, hogy érezzék jól magukat magukat közöttünk!
18-án Cserkeszőlőn, a fürdőben voltunk. Szép, tavaszias nap volt, remekül éreztük magunkat.
20-án Julianna névnapot köszöntöttünk, Rozgonyiné Jucika személyében, aki legyőzte a betegsége okozta kellemetlenségeket, fantasztikus pogácsát sütött! Most már biztos, hogy jön a tavasz!
22-én egy gyáli fellépésen voltunk, „Azt a ragyogóját” énekkar hívott meg minket. Ők már régi ismerőseink, szívesen jönnek és örömmel látnak minket.
27-én az Operett Színházban a János vitézt láttuk.
2020 első két hónapja után (hogy rohan az idő!) már a tavaszt várva tervezgetünk a következő hónapokra.

Cseh Rózsa

FEBRUÁRI FJE HÍREK

Bár nagyon igyekeztünk, hogy a 2020. évi NEÁ-hoz benyújtott pályázatunk eredménnyel járjon, megint csak a sorban állók hosszú sorát gyarapítottuk. Nehezen törődünk bele, de muszáj. Túl sokan vagyunk a kiírt pénzekre. Azért akadt örömünk is, mert a Nagycsaládos Egyesület viszont komoly összeghez jutott a pályázatával! Szívből gratulálunk! Legalább ők már kicsivel könnyebbé tehetik a működésüket és a céljaik megvalósítását, tekintve, hogy a kormányprogramnak is ez a szándéka.

Programunknak megfelelően február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján mi is emlékeztünk a múlt idők szomorú történelmére. Miért tesszük ezt minden évben?

„Mert emlékezni kell! Mert nem szabad, hogy újra megtörténjen az eluralkodó irigységen, rosszindulaton, tanulatlan szűklátókörűségen alapuló hatalommal való visszaélés! Ahol azt hazudták: legfőbb érték az ember, aztán százezrével küldték őket kényszermunkatáborokba! Ahol milliószámra hagytak éhen halni embereket, mint Ukrajnában! Ahol egyik kezükkel adtak, a másikkal elvettek, ahol politikai tisztogatásnak estek tízezrével áldozatul, ahol népek és nemzetek általános megbélyegzése folyt, ahol kitalálták a családok tízezreit tönkre tévő lakosságcserét! Ahol a szólásszabadság teljes betiltásával végrehajtották a polgárság, arisztokrácia, munkások tanult, képzett rétegeinek üldözését, kitoloncolását, kirablását! Ahol kuláklistázás, padlássöprés, éjszakai csengőfrász, a gyerekek szülőktől való elfordítása, a följelentgetések sora volt irányadó! Amit nem vittek ki az országból a németek, azt háborús jóvátételként elvitték a „felszabadítók”! Ipari berendezések, vasúti szerelvények, gépek, járművek, mezőgazdasági eszközök, termények és haszonállatok mellé még a kulturális értékek is „hazát váltottak”! De nem volt elég, mert csak „málenkíj robotra” közel 700 ezer magyar férfit és nőt hurcoltak el marhavagonokba zsúfolva!”

„A hadifogoly katonák mellé nem ritkán az utcáról fogdosták össze őket a szinte gyermektől az öregekig. Különösen sújtotta a sors a német nevű lakosságot, mint Felsőpakonyon is! A Lauter, Kaldenecker, Drexler családok mesélhetnének róla! Akik túlélték az embertelen körülményeket hosszú évekig robotolhattak hidegtől, éhezéstől, nélkülözéstől meggyötörve, testileg-lelkileg megtörve. Amikor pedig 1953-tól kezdve megszabadulhattak, a hazai föld se jószívvel fogadta őket. A magyar határnál a „testvéri kommunizmus” őrei úgy kezelték őket, mint a bűnözőket! Idegenként, megvetéssel és arra kényszerítették őket, hogy soha, sehol, senkinek nem mondhatják el, ami történt velük.”

„1945 után politikai okokból 700 honfitársunkat gyilkoltak meg, 70 ezren kerültek börtönökbe a legaljasabb kínzásoknak kitéve, 700 ezren szenvedtek a kommunista kényszermunkatáborokban. De nem volt elég a világháborúban elesettek és a népirtó holokausztnak áldozatul esettek sok százezreinek sora, a „felszabadítók” elöl nyugatra menekülők sok tízezrei, 1956 után még 200 ezer magyar vándorolt ki az országból új hazát keresve a világ minden táján! Csoda, hogy mindezt túlélte a magyar nemzet, ráadásul a gyalázatos, megsemmisülésünkre pályázó Trianoni Diktátum után!”

Mondhatnánk, mindez már a múlté. Ám jobb, ha észben tartjuk Márai örökérvényű szavait: „A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”

Sajnos, semmi sem időszerűbb mostanság, mint ezek a szavak. Az ember könnyen felejt és történelem megismétlődhet, mint már annyiszor.

Durkó Éva FJE

+ képek

Képaláírások:

20200225_170508.jpg - Emlékfalunk

20200225_171750.jpg - Felidéztük a bennünk élő múltat

20200225_171045.jpg - Együtt az emlékeinkkel

FJE RENDKÍVÜLI HÍRADÓ

Rendkívüli, mert a januárban közzétett éves terveink között még nem szerepelhetett, hogy megnyílt az út a felsőpakonyi Falumúzeum megvalósítása felé. Most viszont örömmel tájékoztathatunk minden kedves Agora olvasót, hogy az Önkormányzat KOS Bizottsága zászlajára tűzte! Természetesen azonnal felötlik a legfontosabb kérdés: miből telik rá, hogy akarjuk megvalósítani? Jogos a kérdés, mert minden mindig az anyagiakon (is) múlik. Épp ezért nem titkolt szándékunk pártfogókat keresni terveink megvalósításához. Köztudott a Garas – Kern duóból is, hogy „egyedül nem megy”.

Mi vitt rá bennünket, hogy „merjünk nagyok lenni”? Nem titok. Ebben a községben - ahol ugyan nem élnek dúsgazdagok, nem működnek világhírű, pénzes nagyvállalatok - olyan melegszívű, dolgos, jóindulatú, tettre kész emberek éltek és élnek ma is, akik eddig is a semmiből építettek egyszerre két templomot is! Akik kiváló minőségű sportpályától a játszótérig, temetőkerttől emlékparkokig megvalósították mindazt, amiről hosszú évtizedekig nem is álmodhattunk annak előtte! Ha mindez megtörténhetett elődeink jóindulatából, akaratából, akkor miért lennénk mi kevesebbek náluk?! Miért ne állnánk most is a jó ügy mellé? Mi, civilek, akik képesek vagyunk tehetségünket, munkánkat, támogatásunkat lehetőségünk szerint hozzátenni a „hivatásos” önkormányzati fejlesztések mellé!

Hiszem, ha meglátják régóta dédelgetett, de lassan-lassan beinduló tervünket, nem az lesz az első gondolatuk: „Na, ezt nem lehet”, hanem az, hogy: „Miért ne?!”

ÍME, ANNAK A FALUMÚZEUMNAK A LÁTVÁNYTERVE, AMELYET MEGVALÓSÍTANI KÉSZÜLÜNK! Összefogással, önkormányzati és civil erőből, támogatásokból és talán pályázatokkal is, ha sikerül.

Helyszínéül az iskola hátsó kertjét jelöltük ki, ahol egyrészt védett, másrészt eléggé központi helyre kerülne, ahol a tanulók is közvetlenül ismerhetnék meg azokat az eszközöket, tárgyakat, melyek felett bár eljárt az idő, de hozzájuk tartozik nagyszüleik, szüleik jóvoltából. Az iskola tervei között szerepelt mezőgazdasági gyakorlókert megvalósítása. A Falumúzeumhoz kapcsolódva egy egységes egészet alkotna mind eszmeileg, mind gyakorlatban! Nagyszülők segítő keze és tudása lenne az irányadó!

A múzeum megközelítése a zsákutcából történne, elkülönítve az iskolához vezető bejárattól! Kívülről egyszerű paraszti udvar képét nyújtaná, kisebb, zárt „lakóépülettel” és a hozzá tartozó szellős csűrrel. Az épület L alaprajzú. Beton alapzaton álló ácsolt fagerenda szerkezet tartja a tetőt, hátsó oldalakon zárt, a csűr elülső részén rácsos, betekintős. A kis ház téglafalú, vakolt, meszelt.

A gépek, szerszámok, mezőgazdasági és ipari eszközök, tárgyak a csűrben, a zárt helységet igénylő kerámiák, textíliák, edények, lámpák, órák, stb. a házrészben kapnának helyet. A Kardos házaspár (Lajos és Irénke) által felajánlott gazdag gyűjtemény teljes múzeumi készletet biztosítana mindehhez! Ezzel együtt remélem, hogy sokan ajánlanák fel a gyűjteményhez a saját, dédelgetett tárgyaikat, mint ahogy jómagam is. Az L alakzat módot ad későbbi bővítésre is, ha akad rá anyagi lehetőség.

Önkormányzatunk KOS Bizottsága megbízott bennünket a tervek, költségvetés, biztonság, berendezés, stb. kidolgozásával és beterjesztésével. Jelenleg szakmánként többen is dolgozunk rajta. Legközelebb erről is beszámolhatunk, talán már pontos adatokkal.

Bevalljuk: számítunk a községre! Számítunk arra, hogy mellénk állnak, segítenek, támogatnak bennünket és az Önkormányzatot, akik teljes mellszélességgel álltak ki eddig az elképzelés mellett. Mint említettük: a szándék megvan, „csak” a pénz hiányzik. De mint tudjuk: az a legkevesebb.

Adószámunk: 18699337-1-13. Számlaszámunk: 65500116-30036955-53000007. (Ha 1 %, vagy egyéb támogatásukra ráírják, milyen célra szánják, mi arra különítjük el.) Köszönetünk érte már előre is! Felsőpakony Jövőjéért Egyesület. (ügyvivő: Durkó Éva 06 20 333 3986)

+ képek (makettnézet képeket nagyobbra)

Képaláírások:

20200229_140122.jpg - A Falumúzeum látványa maketten

20200229_135708.jpg - A Falumúzeum bejárata az iskolakert felől

20200219_150218.jpg - Üres, kihalt ma még sarok az iskola kertjében.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Mindenkinek hálás szivből köszönjük a részvétnyilvánitást, az együttérzést, valamint, hogy velünk együtt kísérte utolsó útjára Èdesanyànkat, Brúder Istvánnèt.

Sport

Egyszer fent, egyszer lent!

A téli felkészülés alatt a legtöbb szurkoló már számolgatta, hány mérkőzés kell a veretlen szezonhoz, vagy éppen az újabb aranycsapat van újból alakulóban. Ezeket a számításokat félig-meddig keresztbe is vágta a tavaszi szezon első három mérkőzése, ami nem a várt eredményt hozta.

Február végén egy hazai mérkőzésen azt a Taksonyt fogadtuk, aki az Őszi szezonban egyedüli csapatként pontot szerzett az ellenünk lejátszott meccsén. A mérkőzés egy igen csak kiélezett, helyzetekkel tarkított első félidővel indult, aminek végén a szezon egyik, ha nem a legszebb gólját szerezte játékosunk, Matyi Mátyás egy ollózó mozdulatot követően. A második félidőben hasonlóan az elsőhöz, helyzet itt-helyzet ott félidőt láthattunk, aminek szintén a végén gól született. Ez a gól sajnos nem a hazai csapat nevéhez fűződik. A mérkőzés végéig további gól nem született, így pontosztozkodás lett a meccs kimenetele (ebben a szezonban először sikerült bárkinek is pontot rabolnia hazai meccsen tőlünk). Egy hét múlva egy seregnyi szurkolóval, közösen a csapattal buszos utazásra került sor, Szentmártonkátára (Aranyszarvas SE) látogattunk, a tabellán a Mieink inverze, hiszen míg mi veretlenül, ők nyeretlenül vágtak neki a hétvégének. A hazai gárda igen hamar meglepett minket, hisz a 3. minutumban gólt szereztek, Mi pedig a teljes első félidőt kihagyott ziccerekkel, illetve egy teljesen jogtalan (a mérkőzésen készült videófelvétel alapján) piros lappal zártuk. Ezután pedig a jött a hidegzuhany. 23 perc alatt további 4 bekapott gól után tudtuk, hogy ez a veretlenség ezzel a meccsel fog megszakadni. A szépítés összejött, a meccs végeredménye pedig 6:1 lett (gsz.: Kordé K.). A meccs után edzőnk, Megyesi László így vélekedett: „Hatalmas vereségbe szaladtunk vele, de egy ilyen kudarcnak mindig sok összetevője van. Nem sikerült jól már a meccs előtti ráhangolódás sem. A második percben hátrányba kerültünk, számos helyzetet kihagytunk, majd a játékvezető tévedései befolyásolták a mérkőzést egy jogtalan kiállítással és egy büntetővel. Hamar kiderült, hogy ez a szombat nem a mi napunk, de még 3–0-nál, tíz emberrel is mentünk előre, hiszen gólokkal akartuk meghálálni a szurkolóknak, hogy elkísértek minket. Ezen a ponton naivak voltunk, így belerohantunk egy kínos vereségbe, ami tudtuk, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik. Remélem, hamarosan egy újabb hosszú sorozatot tudunk felépíteni. Gratulálok az Aranyszarvasnak, nekünk pedig fel kell állnunk és előre kell néznünk”

Ezt a mondhatni nagy pofont Üllőn próbálta a csapat korrigálni, ami sajnos nem sikerült, itt is vereséget szenvedtünk 3:1 arányban (gsz.: Nagy Sz.), ami sovány vigasz, hogy ezeken a fordulókon a közvetlen mögöttünk lévő riválisok is botlottak, így az előnyünk továbbra is 6 pont. A cél továbbra is a bajnoki cím megszerzése, illetve az ezzel járó feljutás a megyei elitbe.

UP eredmények: Egy korábbi számunkba már tettünk róla említést, de most egy villáminterjú keretein belül bemutatjuk Felsőpakony egyik fénylő csillagát, a kimagasló tehetséggel megáldott Aczberger Alexandert. Alex az U14-es keretünket erősíti, ahol ebben a szezonban toronymagasan vezeti a góllövőlistát (8 meccs/40 gól).

B.Z.: Mióta űzöd ezt a sportágat?
A.A.: Kis korom óta apukám már tanított focizni és már akkor nagyon megkedveltem. Már nagyjából 9 éve űzöm a sportágat.

B.Z.: Miért ezt a sportot választottad?
A.A.: Azért mert úgy érzem, ebben vagyok a legjobb. Valamint ez a sport által szereztem nagyon sok barátot is.

B.Z.: Hogyan látod magad 5 illetve 15 év múlva a sportban?
A.A.: Hosszú távra tervezem. Valamint 5 év múlva még aktívan szeretnék focizni és jó 15 év múlva pedig nem feltétlen aktívan, de tudásomat továbbadva edző lennék.

B.Z.: Sportolsz mást is a focin kívül?
A.A.: A focin kívül régebben kipróbáltam más sportot is röplabdát vagy kosárlabdát, de még így is visszakanyarodtam a focihoz. Jelenleg nem sportolok semmit a foci mellett. Tanulás után a foci az első és csak erre szeretnék összpontosítani.

B.Z.: Hogy érzed magad ebben a Felsőpakonyi légkörben?
A.A.: A Felsőpakonyi légkörben nagyon jól érzem magam. Be tudtam illeszkedni és az edzőkkel is jól kijövök. Másrészt remélem ez így is fog maradni

B.Z.: Ki a példaképed?
A.A.: Nekem a példaképem a Francia Kylian Mbappé, mert nagyon kitartó és ő is elég fiatalon került egy PSG szintű csapathoz, és én ezt a példát szeretném követni.

Bízunk benne, hogy évekkel később, akár nemzetközi szinten is, de minimum a magyar elitben láthatjuk őt. Hajrá Alex!
Hajrá Pakony!

Barta Zoltán

Diákolimpia

Az idei év első versenye Szentesen került megrendezésre. A 2019/2020-as nevelési év Diákolimpiai döntőjében Uzsoki-Tóth Lilien első helyezett lett. Rengeteg munka és kitartás gyülölcse ez az eredmény.
Az idei évben sok feladat áll még előttünk, előtte. Készülünk egy lengyelországi EB-re és egy magyarországi VB-re, és természetesen több kisebb versenyre is, ahol ugyanúgy helyt kell állnia.
Most a súlycsoportjában sajnos csak egy ellenfele volt, de őt 27 másodperc alatt győzte le, Ipponnal nyert. A rendezvényen több, mint 300 gyermek vett részt, csodás küzdelmeket láthattunk mind a kicsik, mind a nagyok részéről. Szentesi csapattársaink is nagyon szépen szerepeltek, büszke vagyok rájuk is, de legbüszkébb Lilire vagyok, elsősorban, mint anya és másodsorban, mint az edzője!

Tóth Gabriella
Sempai

+képek

Hátbelső

Hátlap

2020_03_marc.txt · Utolsó módosítás: 2020/03/13 18:12 szerkesztette: kadar.rozalia