Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2020_03_marc

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2020_03_marc [2020/03/13 18:00]
kadar.rozalia [A Darumadár Nyugdíjas Egyesület 2020. január-február havi beszámolója]
2020_03_marc [2020/03/13 18:12] (aktuális)
kadar.rozalia [Egyszer fent, egyszer lent!]
Sor 319: Sor 319:
 „Mert emlékezni kell! Mert nem szabad, hogy újra megtörténjen az eluralkodó irigységen,​ rosszindulaton,​ tanulatlan szűklátókörűségen alapuló hatalommal való visszaélés! Ahol azt hazudták: legfőbb érték az ember, aztán százezrével küldték őket kényszermunkatáborokba! Ahol milliószámra hagytak éhen halni embereket, mint Ukrajnában! Ahol egyik kezükkel adtak, a másikkal elvettek, ahol politikai tisztogatásnak estek tízezrével áldozatul, ahol népek és nemzetek általános megbélyegzése folyt, ahol kitalálták a családok tízezreit tönkre tévő lakosságcserét! Ahol a szólásszabadság teljes betiltásával végrehajtották a polgárság,​ arisztokrácia,​ munkások tanult, képzett rétegeinek üldözését,​ kitoloncolását,​ kirablását! Ahol kuláklistázás,​ padlássöprés,​ éjszakai csengőfrász,​ a gyerekek szülőktől való elfordítása,​ a följelentgetések sora volt irányadó! Amit nem vittek ki az országból a németek, azt háborús jóvátételként elvitték a „felszabadítók”! Ipari berendezések,​ vasúti szerelvények,​ gépek, járművek, mezőgazdasági eszközök, termények és haszonállatok mellé még a kulturális értékek is „hazát váltottak”! De nem volt elég, mert csak „málenkíj robotra” közel 700 ezer magyar férfit és nőt hurcoltak el marhavagonokba zsúfolva!” „Mert emlékezni kell! Mert nem szabad, hogy újra megtörténjen az eluralkodó irigységen,​ rosszindulaton,​ tanulatlan szűklátókörűségen alapuló hatalommal való visszaélés! Ahol azt hazudták: legfőbb érték az ember, aztán százezrével küldték őket kényszermunkatáborokba! Ahol milliószámra hagytak éhen halni embereket, mint Ukrajnában! Ahol egyik kezükkel adtak, a másikkal elvettek, ahol politikai tisztogatásnak estek tízezrével áldozatul, ahol népek és nemzetek általános megbélyegzése folyt, ahol kitalálták a családok tízezreit tönkre tévő lakosságcserét! Ahol a szólásszabadság teljes betiltásával végrehajtották a polgárság,​ arisztokrácia,​ munkások tanult, képzett rétegeinek üldözését,​ kitoloncolását,​ kirablását! Ahol kuláklistázás,​ padlássöprés,​ éjszakai csengőfrász,​ a gyerekek szülőktől való elfordítása,​ a följelentgetések sora volt irányadó! Amit nem vittek ki az országból a németek, azt háborús jóvátételként elvitték a „felszabadítók”! Ipari berendezések,​ vasúti szerelvények,​ gépek, járművek, mezőgazdasági eszközök, termények és haszonállatok mellé még a kulturális értékek is „hazát váltottak”! De nem volt elég, mert csak „málenkíj robotra” közel 700 ezer magyar férfit és nőt hurcoltak el marhavagonokba zsúfolva!”
  
-„A hadifogoly katonák mellé nem ritkán az utcáról fogdosták össze őket a szinte gyermektől az öregekig. Különösen sújtotta a sors a német nevű lakosságot,​ mint Felsőpakonyon is! A Lauter, Kaldenecker,​ Drexler családok mesélhetnének róla! Akik túlélték az embertelen körülményeket hosszú évekig robotolhattak hidegtől, éhezéstől,​ nélkülözéstől meggyötörve,​ testileg-lelkileg megtörve. Amikor pedig 1953-tól kezdve megszabadulhattak,​ a hazai föld se jószívvel fogadta őket. A magyar határnál a „testvéri kommunizmus” őrei úgy kezelték őket, mint a bűnözőket! Idegenként,​ megvetéssel és arra kényszerítették őket, hogy soha, sehol, senkinek nem mondhatják el, ami történt velük.”+„A hadifogoly katonák mellé nem ritkán az utcáról fogdosták össze őket a szinte gyermektől az öregekig. Különösen sújtotta a sors a német nevű lakosságot,​ mint Felsőpakonyon is! A Lauter, Kaldenecker,​ Drexler családok mesélhetnének róla! Akik túlélték az embertelen körülményekethosszú évekig robotolhattak hidegtől, éhezéstől,​ nélkülözéstől meggyötörve,​ testileg-lelkileg megtörve. Amikor pedig 1953-tól kezdve megszabadulhattak,​ a hazai föld se jószívvel fogadta őket. A magyar határnál a „testvéri kommunizmus” őrei úgy kezelték őket, mint a bűnözőket! Idegenként,​ megvetéssel és arra kényszerítették őket, hogy soha, sehol, senkinek nem mondhatják el, ami történt velük.”
  
-„1945 után politikai okokból 700 honfitársunkat gyilkoltak meg, 70 ezren kerültek börtönökbe a legaljasabb kínzásoknak kitéve, 700 ezren szenvedtek a kommunista kényszermunkatáborokban. De nem volt elég a világháborúban elesettek és a népirtó holokausztnak áldozatul esettek sok százezreinek sora, a „felszabadítók” ​elöl nyugatra menekülők sok tízezrei, 1956 után még 200 ezer magyar vándorolt ki az országból új hazát keresve a világ minden táján! Csoda, hogy mindezt túlélte a magyar nemzet, ráadásul a gyalázatos,​ megsemmisülésünkre pályázó Trianoni Diktátum után!”+„1945 után politikai okokból 700 honfitársunkat gyilkoltak meg, 70 ezren kerültek börtönökbe a legaljasabb kínzásoknak kitéve, 700 ezren szenvedtek a kommunista kényszermunkatáborokban. De nem volt elég a világháborúban elesettek és a népirtó holokausztnak áldozatul esettek sok százezreinek sora, a „felszabadítók” ​elől nyugatra menekülők sok tízezrei, 1956 után még 200 ezer magyar vándorolt ki az országból új hazát keresve a világ minden táján! Csoda, hogy mindezt túlélte a magyar nemzet, ráadásul a gyalázatos,​ megsemmisülésünkre pályázó Trianoni Diktátum után!”
  
 **Mondhatnánk,​ mindez már a múlté. Ám jobb, ha észben tartjuk Márai örökérvényű szavait: „A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni,​ mert senki nem olyan veszedelmes,​ mint egy bukott eszme haszonélvezője,​ aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”** **Mondhatnánk,​ mindez már a múlté. Ám jobb, ha észben tartjuk Márai örökérvényű szavait: „A kommunistától még nehéz lesz megszabadulni,​ mert senki nem olyan veszedelmes,​ mint egy bukott eszme haszonélvezője,​ aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”**
  
-Sajnos, semmi sem időszerűbb mostanság, mint ezek a szavak. Az ember könnyen felejt és történelem megismétlődhet,​ mint már annyiszor.+Sajnos, semmi sem időszerűbb mostanság, mint ezek a szavak. Az ember könnyen felejtés történelem megismétlődhet,​ mint már annyiszor.
  
 **Durkó Éva** FJE **Durkó Éva** FJE
Sor 372: Sor 372:
  
 //​20200219_150218.jpg - Üres, kihalt ma még sarok az iskola kertjében.//​ //​20200219_150218.jpg - Üres, kihalt ma még sarok az iskola kertjében.//​
 +
 +
 ===== KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ===== ===== KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS =====
  
Sor 380: Sor 382:
 ===== Egyszer fent, egyszer lent! ===== ===== Egyszer fent, egyszer lent! =====
  
-A téli felkészülés alatt a legtöbb szurkoló már számolgatta,​ hány mérkőzés kell a veretlen szezonhoz, vagy éppen az újabb aranycsapat van újból alakulóban. Ezeket a számításokat ​félig-meddig ​keresztbe is vágta a tavaszi szezon első három mérkőzése,​ ami nem a várt eredményt hozta.+A téli felkészülés alatt a legtöbb szurkoló már számolgatta,​ hány mérkőzés kell a veretlen szezonhoz, vagy éppen az újabb aranycsapat van újból alakulóban. Ezeket a számításokat ​féligmeddig ​keresztbe is vágta a tavaszi szezon első három mérkőzése,​ ami nem a várt eredményt hozta.
  
-Február végén egy hazai mérkőzésen azt a Taksonyt fogadtuk, aki az Őszi szezonban egyedüli csapatként pontot szerzett az ellenünk lejátszott meccsén. A mérkőzés egy igen csak kiélezett, helyzetekkel tarkított első félidővel indult, aminek végén a szezon egyik, ha nem a legszebb gólját szerezte játékosunk,​ Matyi Mátyás egy ollózó mozdulatot követően. A második félidőben hasonlóan az elsőhöz, helyzet itt-helyzet ott félidőt láthattunk,​ aminek szintén a végén gól született. Ez a gól sajnos nem a hazai csapat nevéhez fűződik. A mérkőzés végéig további gól nem született, így pontosztozkodás lett a meccs kimenetele (ebben a szezonban először sikerült bárkinek is pontot rabolnia hazai meccsen tőlünk). Egy hét múlva egy seregnyi szurkolóval,​ közösen a csapattal buszos utazásra került sor, Szentmártonkátára (Aranyszarvas SE) látogattunk,​ a tabellán a Mieink ​inverze, hiszen míg mi veretlenül,​ ők nyeretlenül vágtak neki a hétvégének. A hazai gárda igen hamar meglepett minket, hisz a 3. minutumban gólt szereztek, Mi pedig a teljes első félidőt kihagyott ziccerekkel,​ illetve egy teljesen jogtalan (a mérkőzésen készült videófelvétel alapján) piros lappal zártuk. Ezután pedig jött a hidegzuhany. 23 perc alatt további 4 bekapott gól után tudtuk, hogy ez a veretlenség ezzel a meccsel fog megszakadni. A szépítés összejött,​ a meccs végeredménye pedig 6:1 lett (gsz.: Kordé K.). A meccs után edzőnk, Megyesi László így vélekedett:​ //​„Hatalmas vereségbe szaladtunk ​vele, de egy ilyen kudarcnak mindig sok összetevője van. Nem sikerült jól már a meccs előtti ráhangolódás sem. A második percben hátrányba kerültünk,​ számos helyzetet kihagytunk, majd a játékvezető tévedései befolyásolták a mérkőzést egy jogtalan kiállítással és egy büntetővel. Hamar kiderült, hogy ez a szombat nem a mi napunk, de még 3–0-nál, tíz emberrel is mentünk előre, hiszen gólokkal akartuk meghálálni a szurkolóknak,​ hogy elkísértek minket. Ezen a ponton naivak voltunk, így belerohantunk egy kínos vereségbe, ami tudtuk, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik. Remélem, hamarosan egy újabb hosszú sorozatot tudunk felépíteni. Gratulálok az Aranyszarvasnak,​ nekünk pedig fel kell állnunk és előre kell néznünk”//​+Február végén egy hazai mérkőzésen azt a Taksonyt fogadtuk, aki az őszi szezonban egyedüli csapatként pontot szerzett az ellenünk lejátszott meccsén. A mérkőzés egy igencsak ​kiélezett, helyzetekkel tarkított első félidővel indult, aminek végén a szezon egyik, ha nem a legszebb gólját szerezte játékosunk,​ Matyi Mátyás egy ollózó mozdulatot követően. A második félidőben hasonlóan az elsőhöz, helyzet itt-helyzet ott félidőt láthattunk,​ aminek szintén a végén gól született. Ez a gól sajnos nem a hazai csapat nevéhez fűződik. A mérkőzés végéig további gól nem született, így pontosztozkodás lett a meccs kimenetele (ebben a szezonban először sikerült bárkinek is pontot rabolnia hazai meccsen tőlünk). Egy hét múlva egy seregnyi szurkolóval,​ közösen a csapattal buszos utazásra került sor, Szentmártonkátára (Aranyszarvas SE) látogattunk,​ a tabellán a mieink ​inverze, hiszen míg mi veretlenül,​ ők nyeretlenül vágtak neki a hétvégének. A hazai gárda igen hamar meglepett minket, hisz a 3. minutumban gólt szereztek, Mi pedig a teljes első félidőt kihagyott ziccerekkel,​ illetve egy teljesen jogtalan (a mérkőzésen készült videófelvétel alapján) piros lappal zártuk. Ezután pedig jött a hidegzuhany. 23 perc alatt további 4 bekapott gól után tudtuk, hogy ez a veretlenség ezzel a meccsel fog megszakadni. A szépítés összejött,​ a meccs végeredménye pedig 6:1 lett (gsz.: Kordé K.). A meccs után edzőnk, Megyesi László így vélekedett:​ //​„Hatalmas vereségbe szaladtunk ​bele, de egy ilyen kudarcnak mindig sok összetevője van. Nem sikerült jól már a meccs előtti ráhangolódás sem. A második percben hátrányba kerültünk,​ számos helyzetet kihagytunk, majd a játékvezető tévedései befolyásolták a mérkőzést egy jogtalan kiállítással és egy büntetővel. Hamar kiderült, hogy ez a szombat nem a mi napunk, de még 3–0-nál, tíz emberrel is mentünk előre, hiszen gólokkal akartuk meghálálni a szurkolóknak,​ hogy elkísértek minket. Ezen a ponton naivak voltunk, így belerohantunk egy kínos vereségbe, ami tudtuk, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik. Remélem, hamarosan egy újabb hosszú sorozatot tudunk felépíteni. Gratulálok az Aranyszarvasnak,​ nekünk pedig fel kell állnunk és előre kell néznünk”//​
  
 Ezt a mondhatni nagy pofont Üllőn próbálta a csapat korrigálni,​ ami sajnos nem sikerült, itt is vereséget szenvedtünk 3:1 arányban (gsz.: Nagy Sz.), ami sovány vigasz, hogy ezeken a fordulókon a közvetlen mögöttünk lévő riválisok is botlottak, így az előnyünk továbbra is 6 pont. A cél továbbra is a bajnoki cím megszerzése,​ illetve az ezzel járó feljutás a megyei elitbe. Ezt a mondhatni nagy pofont Üllőn próbálta a csapat korrigálni,​ ami sajnos nem sikerült, itt is vereséget szenvedtünk 3:1 arányban (gsz.: Nagy Sz.), ami sovány vigasz, hogy ezeken a fordulókon a közvetlen mögöttünk lévő riválisok is botlottak, így az előnyünk továbbra is 6 pont. A cél továbbra is a bajnoki cím megszerzése,​ illetve az ezzel járó feljutás a megyei elitbe.
Sor 389: Sor 391:
  
 B.Z.: Mióta űzöd ezt a sportágat?​\\ B.Z.: Mióta űzöd ezt a sportágat?​\\
-//A.A.: Kis korom óta apukám már tanított focizni és már akkor nagyon megkedveltem. Már nagyjából 9 éve űzöm a sportágat.//​+//A.A.: Kis korom óta apukám már tanított focizniés már akkor nagyon megkedveltem. Már nagyjából 9 éve űzöm a sportágat.//​
  
 B.Z.: Miért ezt a sportot választottad?​\\ B.Z.: Miért ezt a sportot választottad?​\\
-//A.A.: Azért mert úgy érzem, ebben vagyok a legjobb. Valamint ez a sport által szereztem nagyon sok barátot is.//+//A.A.: Azértmert úgy érzem, ebben vagyok a legjobb. Valamint ez által ​a sport által szereztem nagyon sok barátot is.//
  
-B.Z.: Hogyan látod magad 5 illetve 15 év múlva a sportban?​\\ +B.Z.: Hogyan látod magad 5illetve 15 év múlva a sportban?​\\ 
-//A.A.: Hosszú távra tervezem. Valamint 5 év múlva még aktívan szeretnék focizni és jó 15 év múlva pedig nem feltétlen aktívan, de tudásomat továbbadva edző lennék.//+//A.A.: Hosszú távra tervezem. Valamint 5 év múlva még aktívan szeretnék focizniés jó 15 év múlva pedig nem feltétlen aktívan, de tudásomat továbbadva edző lennék.//
  
 B.Z.: Sportolsz mást is a focin kívül?\\ B.Z.: Sportolsz mást is a focin kívül?\\
-//A.A.: A focin kívül régebben kipróbáltam más sportot is röplabdát vagy kosárlabdát,​ de még így is visszakanyarodtam a focihoz. Jelenleg nem sportolok semmit a foci mellett. Tanulás után a foci az első és csak erre szeretnék összpontosítani.//​+//A.A.: A focin kívül régebben kipróbáltam más sportot isröplabdát vagy kosárlabdát,​ de még így is visszakanyarodtam a focihoz. Jelenleg nem sportolok semmit a foci mellett. Tanulás után a foci az elsőés csak erre szeretnék összpontosítani.//​
  
 B.Z.: Hogy érzed magad ebben a Felsőpakonyi légkörben?​\\ B.Z.: Hogy érzed magad ebben a Felsőpakonyi légkörben?​\\
-//A.A.: A Felsőpakonyi légkörben nagyon jól érzem magam. Be tudtam illeszkedni és az edzőkkel is jól kijövök. Másrészt remélem ez így is fog maradni//+//A.A.: A Felsőpakonyi légkörben nagyon jól érzem magam. Be tudtam illeszkedniés az edzőkkel is jól kijövök. Másrészt remélemez így is fog maradni//
  
 B.Z.: Ki a példaképed?​\\ B.Z.: Ki a példaképed?​\\
-//A.A.: Nekem a példaképem a Francia Kylian Mbappé, mert nagyon kitartó és ő is elég fiatalon került egy PSG szintű csapathoz, és én ezt a példát szeretném követni.//+//A.A.: Nekem a példaképem a Francia Kylian Mbappé, mert nagyon kitartóés ő is elég fiatalon került egy PSG szintű csapathoz, és én ezt a példát szeretném követni.//
  
 Bízunk benne, hogy évekkel később, akár nemzetközi szinten is, de minimum a magyar elitben láthatjuk őt. Hajrá Alex!\\ Bízunk benne, hogy évekkel később, akár nemzetközi szinten is, de minimum a magyar elitben láthatjuk őt. Hajrá Alex!\\
Sor 410: Sor 412:
  
 **Barta Zoltán** **Barta Zoltán**
 +
 +
 ===== Diákolimpia ===== ===== Diákolimpia =====
  
2020_03_marc.1584118848.txt.gz · Utolsó módosítás: 2020/03/13 18:00 szerkesztette: kadar.rozalia