Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2020_08_szept

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXX. évf. 8. szám, 2020. szeptember

Lapzárta: 2020.09.11.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

SZOGYI tájékoztató

Tisztelt Felsőpakonyiak!
A járvány terjedésével összefüggésben az alábbi rendelkezéseket hozta a Minisztérium:
1. A Szolgálatot csak azonnali intézkedést kívánó esetben keressék személyesen.
2. Amennyiben ügyük nem sürgős, de személyes jelenlétre van szükség – a minél kevesebb kontakt érdekében – kérem, hogy kérjenek időpontot! T: +3620-297-1515
Minden esetben kötelező a szájmaszk viselése, a testhőmérséklet mérés és a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő használata!

Kedves Fiatalok, Ifiklub Tagok!
Az Ifjúsági Klub foglalkozásai – sajnos – bizonytalan ideig szünetelnek. Remélem, hogy mielőbb el tudjuk indítani ismét! Természetesen erről igyekszünk időben értesíteni Benneteket!

Tamás Katalin intézményvezető

Felsőpakonyi Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat
Cím: 2363 Felsőpakony, Zrínyi Miklós u. 36/a.
Tel.: +36-20-297-1515
E-mail:gyermekvedelem@felsopakony.hu

+1logo és grafika

Egészségmegőrző csomag

Ahogy az elmúlt években, úgy idén sem marad el a 65 év feletti felsőpakonyi lakosok számára készített egészségmegőrző csomagok kiosztása.
A méz, kakaó, nápolyi és vitamin mellett idén gyümölcs helyett kézfertőtlenítő készítménnyel igyekszünk segíteni a koronavírus elleni védekezést.
Az önkormányzat munkatársai megkezdték a több, mint 500 db csomag kiosztását.
Ezúton jelezzük, hogy ha valakit nem találnak otthon, ha valakihez nem jut el a csomag szeptember 30-ig, utólagosan, előre egyezetett időpontban átveheti majd a Polgármesteri Hivatalban.
Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata és Képviselő-testülete nevében mindenkinek jó egészséget kívánunk!
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Polgármesteri Hivatal

+kép

Tisztelt Ügyfeleink!

A járványügyi helyzet súlyosbodására és a növekvő esetszámra tekintettel 2020. szeptember 17. napjától a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje változik.
A személyes ügyintézés előzetes időpontfoglalást követően, telefonon a 06-29/317-131 telefonszámon vagy írásban (elektronikus levél formájában) a polgarmesteri.hivatal@felsopakony.hu email címen előre egyeztetett időpontban lehetséges.
További elérhetőségeink:
06/20 378 6747 - Ügyfélszolgálat polgarmesteri.hivatal@felsopakony.hu
06/20 929 9776 - Adóügyi- Pénzügyi csoport matusek.edit@felsopakony.hu
06/20 947 1509 - Anyakönyvvezető/Igazgatási ügyek
kronvalter.emilia@felsopakony.hu
Tájékoztatom Önöket, hogy a Hivatal épületében – a védőtávolság megtartása céljából – egyszerre csak korlátozott számú ügyfél tartózkodhat, továbbá az ügyintézés során a maszk viselése, illetve a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő szer használata, valamint lázmérés kötelező!
Kérem Önöket, hogy ügyeik intézése során szíveskedjenek a fent leírtaknak megfelelően eljárni!
Vigyázzunk magunkra és egymásra!
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

dr. Göndör-Kökény Katalin
jegyző

MEGÉRKEZTEK AZ ÓZONGENERÁTOROK

A koronavírus második hulláma kapcsán egyre aggasztóbb hírek érkeznek, és a fertőzés településünkön is újra megjelent. A védekezés és megelőzés érdekében az önkormányzat két fertőtlenítésre alkalmas ózongenerátor készüléket is beszerzett.
Mindemellett ismételten kérek mindenkit, vegyék komolyan a vírus jelentette veszélyt.
Tartsák be az ismert szabályokat:
• az egymástól megfelelő távolságot
• a zárt helyiségekben, intézményekben, üzletekben viseljenek maszkokat!
Vigyázzunk magunkra s vigyázzunk egymásra!

Nagy János polgármester

+kép

Óvoda

Újszülöttek

Jatzkó Tamás - 08.08.
Koncz Patrik - 08.17.
Berger Bianka - 09.02.
Kunkli Gréti - 09.07.

Óvó nénik

A Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvoda alkalmazotti közössége az elmúlt hónapokban két új óvó nénivel is bővült Kovaljov Zsófia, és Sztancs Annamária személyében. A következő pár sorban, az ő bemutatkozásukat olvashatják.

Kovaljov Zsófia (Zsófi óvó néni)
Kovaljov Zsófiának hívnak, 25 éves vagyok, és a harmadik nevelési évemet kezdtem meg hivatásomban óvó néniként. Diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem óvodapedagógia szakon. Bár győri származású vagyok, sokfelé laktam már, nyár elején Budapestről költöztünk Felsőpakonyra párommal és „kis” kutyánkkal. A helyi önkormányzat jóvoltából szolgálati lakást vehettünk igénybe, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk, hiszen hatalmas anyagi segítség számunkra. Így június óta a Mesevár Óvoda Neszepisze csoportjának csapatát erősítem! A gyerekek mellett másik nagy szenvedélyem a kutyázás, kedvenc ebemhez nagy reményeket fűzök, hogy egy szép napon terápiás segítőkutyaként dolgozhat majd az oldalamon. Nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen a gyönyörű, természetközeli településen, mégis közel Budapesthez, és a helyi közösség tagja lehetek!

Sztancs Annamária (Ancsa óvó néni)
„Amióta csak az eszemet tudom óvó néninek készültem, egy apró kitérőt leszámítva, mikor két évesen arra gondoltam, bohócnak állok egy cirkuszba. Szerencsére ez a két hivatás nem is áll olyan nagyon messze egymástól, hiszen az ember örök gyerek maradhat, a csodák, a varázslat és a vidámság, a nevetés (néha egy pici sírás) minden napunkat átszövi.
34 éves vagyok, 12 éve dolgozom óvónőként. Pályafutásomat a Mesevárban kezdtem, itt tanultam meg mindent, amit az iskolapadban nem lehet. Aztán az élet pár évre elsodort szülőfalumtól, most visszatérőként igyekszem öregbíteni óvodánk hírnevét, és nevelgetni a felsőpakonyi gyermekeket, akikre mindig is sajátomként tekintettem.”

+képek

Iskola

Szigorodtak a papírhulladék átvételének feltételei

Mint ismert, iskolánk egyik fő nevelési célja a környezettudatos magatartás kialakítása, amelyet az elmúlt években többször sikeresen megszervezett papírhulladék-gyűjtési akcióink is bizonyítottak. Idén, 2020-ban azonban a helyzetünket a járvány mellett az is nehezíti, hogy megváltoztak a papírhulladák átvételének feltételei. Az átvevő cégek konkrétan meghatározzák, milyen papírfajtákat milyen feltételekkel vesznek át, többnyire ingyen. Ezzel nagyon beszűkült, jóformán megszűnt az eddig megszokott gyűjtési forma.
A szigorítás egyébként nem csak hazai jelenség, egész Európában egyre több és több odafigyelést igényel a szelektívvé vált hulladékgyűjtés és -hasznosítás feltételeinek betartása.
Az iskola és a gyerekek közreműködésével idénre tervezett gyűjtési tevékenységünket a megnehezült feltételek és a vírushelyzet együttes hatása szinte ellehetetlenítette.
Reméljük, hogy az idei évhez képest jövőre kedvezőbben alakul ez a folyamat, és gyermekeink ismét jókedvvel tolhatják a talicskát településünk utcáin.

Sebestyénné Fehérvári Márta
Diákönkormányzat segítő tanár

Katolikus

Hírek a Katolikus Egyházközösség életéből

Szeptemberben nemcsak az iskola, hanem a hittanos tanév is újra indult. Tanulóink részvételével tartottuk szeptember 6-án „Veni Sancte” tanévnyitó szentmisénket, melynek során Dr. Káposztássy Béla atya a diákokat, szüleiket, tanáraikat és az oltár közelébe helyezett iskolatáskákat is megáldotta. Isten áldásával kezdjük meg az új tanévet!

Szeptember a felsőpakonyi katolikusok várva várt hónapja. Még a jelen egészségügyi helyzetben is sikerült megszerveznünk szeptember 20-ra templomunk, a Fájdalmas Anya templomának búcsúját. Igaz, szerényebb körülmények között, kevesebb meghívott vendéggel, de mégis együtt voltunk, együtt ünnepeltünk az Úr asztalánál. Jöttek vendégek Lőrinciből, Gyálról, jelen volt polgármesterünk, Nagy János és velünk ünnepelt Himinec Nándor a Felsőpakonyi Református Egyházközség új lelkipásztora, valamint Fitos Levente a református templom gondnoka is. Három pap is szolgált az ünnepi szentmisén. Dr. Káposztássy Béla plébánosunk vezette a szertartást. A személyes hangvételű szentbeszédet régi barátunk, Széles László, lőrinci plébános mondta. Nagy örömünkre korábbi plébánosunk, Hefler Gábor atya is megtisztelt jelenlétével és koncelebrált paptársaival. Kórusunk zengett, a gitárral és orgonával kísért dalok, valamint kiváló szólistánk, Szotyori Katalin hangja csodálatosan betöltötték templomunkat és szívünket. A mise során Hefler Gábor atya méltatta az Egyháztanács korábbi elnökének, Berencsi Gézánénak, Marikának érdemeit és Szécsi Péter, az Egyháztanács világi elnöke mindannyiunk nevében köszönetet mondott közösségünkért végzett áldozatos munkájáért. A mise szép és előre mutató eseménye volt, amikor Himinec Nándor, felsőpakonyi református lelkész mutatkozott be, a Szeretethimnusz egy részletét idézve, katolikusokat és reformátusokat ezen igék életre váltására ösztönözve.

A záróáldás szavai után a templomkertben szerény szeretetvendégségre invitáltuk a résztvevőket.

Köszönjük minden segítő, szervező testvérünk munkáját, helytállását! Köszönjük az atyák és a ministránsok ünnepi szolgálatát! Köszönjük a takarítást, a sátorállítást, sátorbontást, a kertrendezést, a sütemények, szendvicsek, italok elkészítését, felszolgálását, a fényképek készítését, a sekrestyés, a zenészek és a kórus szolgálatát és mindenkiét, aki kimaradt ebből a felsorolásból.

Papp Norbert Katolikus Egyháztanács

+képek

Református

Új lelkész a Felsőpakonyi Református Gyülekezetben

Miután Vizi János tiszteletes urat új szolgálati helyre rendelték, a Felsőpakonyi Református Gyülekezet élére új lelkipásztor került Himinec Nándor személyében. Felkértük a fiatal, de rátermett, energikus lelkipásztort, mutatkozzon be lapunk által egy rövid interjú erejéig.

Mit tart fontosnak elmondani magáról, családjáról?
Himinec Nándornak hívnak. Idén töltöttem be a 25. életévemet. Egy kárpátaljai községben születtem, Szernyén. A szüleim jelenleg is ott élnek. A helyi általános iskola befejezése után szakközépiskolában tanultam, ahol szobafestő-vakoló diplomát szereztem. Az Isten elhívásának engedve folytattam tanulmányaimat a Sárospataki Református Teológiai Akadémia teológus-lelkész szakán. Szülőfalumhoz –- a rengeteg gyermekkori élményen túl – még egy nagyon fontos kapcsolódási pont köt, hiszen ott ismerhettem meg a feleségemet, Erikát. Isten kegyelméből házasságkötésünkre ez év júliusában került sor.

Hogyan került éppen Felsőpakonyba?
Isten útján járva az ember rengeteg csodát tapasztal meg. A feleségemmel a jövőnket az Ő kezébe tettük le. Az Úr úgy rendelte, hogy Felsőpakonyba kellett jönnünk. Ezáltal lehetünk itt, tudva azt, hogy ez az Isten akarata.

Milyen célokat tűzött ki maga elé?
Elsődleges célként az Isten által kitűzött ösvényen kívánok haladni, és ehhez az Ige lámpását szeretném világító eszközként alkalmazni. Ez az a vezérvonal, melytől sem református lelkész, sem egyháztag nem vonatkoztathat el. Ezen ösvényen szeretném Isten segítségével az Ő Igéjét hirdetni, és a gyülekezeti tagokat személyesen, Krisztus szeretete által megismerni. A lehetőséget megragadva szeretném az olvasók figyelmét felhívni gyülekezeti alkalmainkra, melyekre örömmel, és szeretettel várunk mindenkit.

Mik az első benyomások a gyülekezetről, a településről?
A feleségem mindig Százholdas Pagonyként jellemzi a települést és a környéket. Ez a kedves jelző jut elsőként eszembe, ha a községről kell véleményt mondanom: a falut körülölelő erdő, a barátságos hangulat volt az, ami megérintett az ide vezető első utunk során. Az Úrnak hála, a gyülekezet örömmel fogadott bennünket, és ez megkönnyíti a beilleszkedés folyamatait. Ezúttal is szeretném megköszönni ezt a szeretetteljes fogadtatást.


Köszönjük szépen az interjút. Kívánjuk, hogy Isten vezetése alatt elérjék kitűzött céljaikat, szeressék meg településünket, érezzék igazi otthonuknak Felsőpakonyt kedves feleségével együtt!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

xxx

+1 kép

Könyvtár

Szabó Magda 103

1917. október 5-én, 103 éve született Szabó Magda, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
Érettségi vizsgáját 1935-ben tette le Debrecenben, 1940-ben a debreceni egyetemen szerzett latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. Ugyanebben az évben kezdett el tanítani is: két évig szülővárosában, majd három évig Hódmezővásárhelyen dolgozott. 1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa 1949-ben történt elbocsátásáig.
Eredetileg költőként indult, de 1958 után már regény- és drámaíróként tért vissza.
Hazánk egyik legismertebb írója volt, munkáit számos nyelvre lefordították, ismertebb művei: Freskó, Az őz, Disznótor, Pilátus, A Danaida, Abigél, Ókút, Az ajtó, Régimódi történet, Megmaradt Szobotkának, Für Elise.
1985 és 1990 között a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. 2000-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja és az irodalmi osztály rendes tagja lett.
1947-ben kötött házasságot Szobotka Tibor íróval, akinek alakját Megmaradt Szobotkának című könyvében idézte fel. A férj halála után Szabó Magda lett hagyatékának gondozója.
2007-ben, 90 éves korában hunyt el.

Az Abigélből 1978-ban tévéfilm készült, Az ajtót 2012-ben Szabó István dolgozta fel. Több komoly elismerésben részesült, egyebek mellett József Attila-díjat (1959, 1972), Kossuth-díjat (1978), SZOT-díjat (1982), Déry Tibor-díjat (1996), Prima Primissima díjat (2003) és Hazám-díjat (2007) is kapott.
A felsőpakonyi könyvtár a korábban klubkönyvtár elnevezését 2006. szeptember 23-án, egy névadó ünnepség keretein belül változtatta meg. A névadón személyesen Szabó Magda írónő is jelen volt.
Intézményünk az év elején felhívást intézett minden amatőr és profi képzőművészhez Szabó Magda portré jeligével. A beérkezett művekkel emlékezünk az írónőre 103. születésnapja alkalmából, melyek a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház előterében megtekinthetők az intézmény nyitvatartási idejében.

“Egész életemben mindenkit, aki hozzám tartozott, jobban tudtam szeretni önmagamnál. Ennyi a titok. Ez nem derű, ez a szeretet fegyvere. Szeretnék önöknek valami rettenetesen egyszerűt mondani, amit édesanyámtól tanultam annak idején. Mondjuk hétfő volt, és én megsemmisültem, ettől vagy attól. Anyám csak nézett, és azt mondta: „Kislányom, ma hétfő van, és jön a kedd. Csak nem képzeled, hogy a keddnek van valami köze a hétfőhöz? A szél is megfordul. Kicsit mindig lehetsz szomorú. Ha nem magad, más miatt. De bízzál az életben. Nem ok nélkül kaptad.”

2020 az elmaradt rendezvények éve

Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében különös figyelmet kell fordítani a járványügyi szabályok betartására. A felelősségteljes gondolkodásnak és az óvatosságnak sajnálatosan nagy szerep kell hogy jusson az év hátralévő részében is.
A település nagy rendezvényei ebben az évben elmaradtak, mint például a Juniális, a Gyereknap, a Kerti party, és elérkeztünk sorrendben a minden szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Szüreti felvonulással egybekötött, „Felsőpakonyi Hagyományőrző Falunaphoz”. Idén Felsőpakony életében több kiemelt évforduló méltó megünneplésére került volna sor.
A település önállóságának 30. évfordulóját emlékezetes eseménnyé szerettük volna tenni.
Felsőpakonyi Hagyományőrző Falunapot nagyközségünk önállóvá válásának évfordulójához kötjük.
1990-ben az akkori törvények értelmében - a Gyáli Tanácshoz fordulva kérelemmel - a településünk alanyi jogon megkaphatta az önállóságot, mely lehetőséggel a lakosság teljes egyetértésben élt. 1990. szeptember 30-án a lakosság megválasztotta az önálló település első polgármesterét és képviselő-testületét.
Az elmúlt 30 év alatt Felsőpakonynak a Gyállal közös múlt figyelembevételével, saját hagyományokat, a helyi kultúra irányvonalát kellett kialakítania. Lassan színes kulturális élet szerveződött. Civil szervezetek, egyesületek alakultak, énekkar, néptánccsoport és sok helyi kézműves alkotó munkája színesíti mindennapi életünket.
Ennek a folyamatnak sosincs vége, jelenleg is formálódik, minden egyes rendezvény megtartásával csiszolódik a minél sokrétűbb kulturális szórakozás lehetőségének megteremtése Felsőpakonyon.

A másik nagyon fontos esemény idén településünk életében a Mesevár Napköziotthonos óvoda fennállásának 50. évfordulója.
Remélhetőleg jövő év szeptemberében egészségben, felhőtlenül ünnepelhetünk együtt a település lakóival.
Varró-Vida Nikoletta
intézményvezető

Civil

VÖRÖSKERESZTES RUHABÖRZE

IDŐPONTJA 1/4 OLDAL

A DINNYÉK KIRÁLYA?

AZ UTCAKÉPRŐL, A GYOMIRTÁSRÓL MEG A KIRÁLYDINNYÉRŐL


Szeretjük tisztán, gyommentesen, sőt, gyepmentesen látni utcafrontunkat. Kaszáljuk, nyírjuk, irtjuk minden módon, nehogy szó érje a ház elejét. Aszfaltozott, betonjárdás utcaképünket semmi sem zavarhatja, hiszen a haladás nem tűrheti mindenféle út menti, kósza gyomnövény, fűfélék és vadvirágok burjánzását. Így aztán lassanként eltűnnek szemünk elől a réti perjék, csenkeszek és tarackok között fejüket felütő égkék mezei katángok, a lándzsás útifüvek, kamillák, pitypangok, margaréták, pipacsok, a kúszó és minden egyéb boglárkák, kígyószisz, varfű, szappanvirág és vadmurok a cickafarkkal együtt. De a gépi fűnyírással rétjeinkről is eltűnnek azok a (még a gyógyászatban is fontos) csudanövények, mint a nadálytő, orvosi tüdőfű, orvosi atracél, ebnyelvűfű, indás ínfű. Teljesen kipusztult a csodás sarlós gamandor, a réti szegfű, az izsóp vagy a gyíkfű, a szúrós bokrú iglice. Áldozatul esik az illatos kakukkfű is, és hol találunk ma már gyönyörű, bíborpiros ledneket? A sárga vagy rózsaszín, illatos koronafürt, a bíborló árvacsalán a szurokfűvel együtt eltűntek a rétekről. Még a közönséges vasfű, amely hajdan a parasztudvarok mindig zöld, dús „perzsaszőnyegét” alkotta, még az is elmúlóban mindenfelé. Itt-ott fehérlik esténként az árkokban néhány mécsvirág, de ma már nem kell tartani a daturák, a csattanó maszlagok bokraitól vagy a csucsor piros bogyóitól, (amikkel hajdan a helyi „boszorkák” főzhették mérgező kotyvalékukat), mert csak némi lecsupaszított tarlón akadhat egynehány.
Helyüket átveszi a behurcolt selyemkóró és kanadai aranyvessző agresszív elterjedése mindenfelé, és a pusztára takarított vagy éppen gyomirtó vegyszerrel bőven és gyakorta lepermetezett árok menti talajon hamarosan mindenütt megtelepszik a dinnyék királyának csúfolt apró kis kúszónövény, amely a legrosszabb talajon is képes virulni és terjeszteni a bicikligumik és gumitalpak ádáz ellenségét: a kőkemény, többágú, szúrós tüskékkel ellátott termését. Csak tessék egy óvatlan pillanatban beletenyerelni vagy térdelni, azonnal rájön, hogy hol lakik az a mennybéli….!
A vadvirágok és gyógynövények helyére betelepül az üröm, a vadkenderek valóságos erdeje, a horgasvégű bogáncs vagy épp a kutyák szőrébe oly szívesen belebonyolódó és kínkeservvel kibogozható bojtorján, meg a ragadós galaj.
Miért írom le mindezt? Mert talán érdemes elgondolkodni azon, hogy miért jobb a lecsupaszított, fedetlen és védtelen talaj, a rőtre aszalt fűfélék halódása, mint az út menti vadvirágokkal cifrázott, akár tarackkal vagy vasfűvel takart, időnként kicsit rendbe rakott zöldje?! Miért kell kipusztítani azt a természetes védőréteget, ami óvja a talajt a kiszáradástól, bennünket meg a portól? Azokat az Isten teremtette növényeket, amelyek rétjeink élővilágát eltartják, szaporítják, óvják? Miért nem lehet megtalálni azt az arany középutat, amely valaha még megvolt, amely a vidéki élet természetes létét jelentette? Ha már nem tartunk – korábban oly fontos – haszonállatokat, mint a tejet adó tehenek, igára fogott lovak, gyapjúval és hússal szolgáló birkák, kecskék, nyulak, tojást és minden vasárnap friss húst adó baromfik, akkor ne legyen többé táplálékul szolgáló zöld és tápgazdag széna se?
Vidéken élünk, kicsit távolabb a nagyvárosok nyüzsgésétől, kicsit csendesebben, kicsit békésebben. Nem kéne hálásnak lennünk ezért? Nem kéne átgondolnunk: milyen értékkel rendelkezünk? Ha nem azon törnénk mindig a fejünket, hogy mi hiányzik, mi nem tetszik, mi akadályoz bennünket, talán rájöhetnénk: nagyon kellene vigyáznunk arra, ami körülvesz bennünket, mert adomány. Készen, kéretlenül, készségesen és hűségesen: a természetes, változatos növényzet és élővilág, ahogy az a kezdetektől kialakult, hogy kedvünket és örömünket leljük benne!

Durkó Éva FJE

+királydinnye

MEGHÍVÓ

OKTÓBER 6-ÁN 16 ÓRAKOR A MÁRTÍROK EMLÉKPARKJÁBAN

MEGEMLÉKEZÜNK NEMZETI MÁRTÍRJAINKRÓL,

AZ ARADI VÉRTANÚKRÓL.

Mindenkit szeretettel várunk!

Felsőpakony Jövőjéért Egyesület

Tanácsadás járványveszély idején egyéni és társas vállalkozásoknak a Pest Megyei Iparkamarában

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (székhelye: 1056 Budapest, Váci utca 40., www.pmkik.hu ) tanácsadó szolgáltatást nyújt a kkv-szektor vállalkozásainak. A tanácsadás a koronavírus-járvány következményeinek kezelését és a jogszabályi rendelkezések megtartását segíti, telefonon és „e-mail”-ben történik a (+36-70) 967-9669 telefonszámon és a tanacsadas@pmkik.hu e-mail címen. A személyes tanácskérés a járványveszély miatt szünetel.

A térítésmentes tanácsadási szolgáltatást a Kamara tagjai és a kamarai nyilvántartásban szereplő, Pest megyei székhelyű, regisztrált gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A tanácsadásnak nem része az ügyintézés és az okiratszerkesztés.

A kamarai tanácsadás jogi-gazdasági-pénzügyi, munkajogi, hitelhez jutási valamint tagdíj és hozzájárulás megfizetésére, továbbá a szakmunkástanulók foglalkoztatására és a tanulószerződésekre vonatkozó kérdésekre terjed ki.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján a Kamara tájékoztatást nyújt az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről is. A megkereséseket az egyenivallalkozo@pmkik.hu e-mail címre kérjük megküldeni a kérdező nevének és telefonszámának megadásával.

A tanácsadás fogalma, értelmezése; Konzultációnak, megbeszélésnek is nevezhető tanácsadás során a kérdező vállalkozó röviden, célirányosan ismerteti a tanácsadóval a cége helyzetét és előadja, hogy mely kérdésre, probléma kezelésére, megoldására keresi a választ.
A kérdező a tanácsadóval megbeszéli, kitárgyalja, hogy az érintett vállalkozásnak milyen törvényes lehetőségek állnak rendelkezésére, melyek az előnyök és hátrányok a vállalkozás számára, valamint ezekhez miként igazodnak a tények és a vállalkozó elképzelése. A tanácsadás folyamatában a tanácskérő és a tanácsadó közösen keresik a megoldást a tanácskérő által előadottakra, de a lehetőségek és a probléma kezelési módjának kiválasztásában a vállalkozó hozza meg a számára legjobbnak látszó döntést.


A tanácskérések során előadott kérdések, problémák hasonlíthatnak egymáshoz, de nem ugyanolyanok, a megoldás módja vállalkozásonként eltérő lehet. Más cég által választott módszert a sajátosságok elemzése nélkül nem érdemes átvenni. A vállalkozó ne vegyen fel hitelt, ha annak visszafizetése szerződéssel lekötött kapacitás és elegendő bevétel hiányában nem látszik teljesíthetőnek. Aki rendelkezik pénzügyi fedezettel, ne vegye igénybe a köztartozás halasztásának lehetőségét, eladósodáshoz vezethet!

További információs lehetőségek;

Jogszabályok és tájékoztatások a Pest Megyei Iparkamara honlapján az „Aktuális” menüpontban megtekinthetők. ( www.pmkik.hu )

A https://vali.ifka.hu VALI Vállalkozói Információs portálon a vállalkozók kérdezhetnek és olvashatják a gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszokat.
Ajánlott: „Gyakori kérdések és válaszok” – Adózás, Munkajog

Munkahelyteremtő bértámogatás
https://nfsz.munka.hu

A Munkahelyvédelmi bértámogatás 2020. augusztus 31-ig volt igényelhető!

Hitelek;
www.mfb.hu Magyar Fejlesztési Bank

www.mkb.hu MKB Bank Nyrt.

Média támogatás a kkv-szektor vállalkozásainak;

A FIX Televízió „Fogyasztói Jogviták” című, fogyasztóknak és vállalkozóknak szóló tájékoztató, informatív műsorai megtekinthetők és visszanézhetők www.fixhd.tv hivatalos honlapon és a YouTube oldalon is a műsor címének beírásával.

Dr. Csanádi Károly
vezető jogtanácsos
európai uniós kkv. tréner
műsorvezető a FIX Televízióban

+fotó és logo

A CIKKEL KAPCSOLATBAN RÁKÉRDEZTEM A POLGÁRMESTER ÚRTÓL, JEGYZŐNŐTŐL, HOGY MEHET-E. POLGÁRMESTER ÚR VÁLASZA SZERINT, AMENNYIBEN INGYENES A SZOLGÁLTATÁSUK MEHET… VAN BENNE EGY MONDAT, MISZERINT: „A térítésmentes tanácsadási szolgáltatást a Kamara tagjai és a kamarai nyilvántartásban szereplő, Pest megyei székhelyű, regisztrált gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A tanácsadásnak nem része az ügyintézés és az okiratszerkesztés.”. EZ ALAPJÁN ANNAK ÍTÉLHETJÜK? HOZZÁSZÓLÁST VÁROK.

AUGUSZTUS ÉS EGY KIS SZEPTEMBER AZ FJE ÉLETÉBEN

Gyorsan tovatűnő nyarunk lezárásaként hosszas tervezgetés után végre eljutottunk egyesületi közös kirándulásunk történetéig. Bár évek óta beszéltünk arról: milyen jó lenne a sok közösségi munka után, mennyire ideje volna egy igazi, együtt eltöltendő kikapcsolódásnak, mégis, amikor sor került rá, nem akart összejönni egy buszra való csoport. Úgy döntöttünk tehát, hogy ezt is saját adottságaink, eszközeink „bedobásával” oldjuk meg.

Szeptember 5-én, reggel 7 órakor a Deák Ferenc utca elől így indulhatott útnak Mag Kálmán VW és Durkó Éva Toyota kisbusza 11 emberrel Tata irányába. A VW ülésein a Kovács házaspár: Éva, Sándor és az ifjabb Éva, vezetőként Kálmán és felesége: Éva (gyarapítva az Évák sorát). A Toyotában Ecsődi János vezetőként, utasként Koós Eszter és jómagam elöl, Révész Rózsa és tiszteletbeli FJE tagunk, Polgár Aranka a párjával, Zoltánnal a hátsó üléseken.

Utunk első állomása a Tatabánya fölé magasodó mészkőszirt tetején lévő, 15 méteres bronz szárnyait terjesztő TURUL-szobor volt, mely Árpád törzsének madara, a hit és küldetés, népünk oltalmának szimbóluma volt. A Millennium idején Feszty Árpád kezdeményezésére közadakozásból épült, és Árpád magyarjainak győzelmét hirdeti, melyet a bánhidai síkon, 907-ben Szvatopluk morva fejedelem seregei fölött arattak.
(Fotók: Turulos csoportkép + Samu az előember)


Második állomásunk Vértesszőlős volt, ahol 1963-68 között Vértes László ősrégész vezetésével feltárták Európa egyik legrégibb, a 350 ezer éves homo erectus sen sapiens paleohungaricus ősemberének, Samunak a koponyacsont darabjait, eszközeit és élőhelyét.

Déltájt érkeztünk Tatára, ahol rögvest kisvonatra szállva körbejártuk a vizek városának történelmi látnivalóit. Az Esterházy grófok regnálása alatt a legszebb magyar barokk várossá lényegült Tata barátságos, szeretni való légkörét átlengi az Öreg tó illata, szelíd hullámainak csillogása visszatükrözi a Vár képét és a part menti ősi fákat, nyugalmat, békét árasztva. Ebéd után megtekintettük a Vármúzeumot, tisztelegve a múlt és a jelen előtt, s elkutyagoltunk a katolikus templomig is a forróság dacára, ahol a Trianon 100. évfordulójára homokból épített, angyalos címert, mint emlékművet tekintettük meg, azzal a hittel és reménnyel, hogy nem véletlenül építették fel homokból.
(Fotók: tatai képek, kisvonatos csoportkép, millenniumi címer )

Délután 7 órára értünk haza megfáradva, de tele élményekkel, amelyek elárasztottak bennünket, s csak ajánlani tudjuk: Tatát mindenkinek látni kell!

Durkó Éva FJE

KÉPALÁÍRÁSOK:

TATA 162.jpg - Tisztelet az utasok védőszentjének! Gyönyörű barokk szobor a hídon.
TATA 156.jpg - Tata legszebb látványa az Öreg tó és a Vár
TATA 224.jpg - Magyar címerünk Trianon 100. évfordulójára. (Homokból, mert jóllehet: minden mulandó.)
TATA 163.jpg - Bejártuk a Tatai Vármúzeumot is.
TATA 153.jpg - Városnéző kisvonattal jártuk be a nevezetességeket Tatán
TATA 093.jpg - Kitekintettünk a városra a Turulhoz közeli Szelim barlangból
TATA 073.jpg - Együtt Európa legnagyobb madárszobra, az ősi oltalmazó Turul alatt
TATA 106.jpg - Közép-Európában az első komplex leletegyüttes a Gerecse lábánál Samu, az előember otthona.

Hírek a polgárőrség háza tájáról

Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy a taglétszámunk 37 főre bővült. Sikerként könyveljük el, hogy egyre többen keresnek meg minket, azzal, hogy szeretnének sorainkhoz csatlakozni.

Elkészültek egyesületünk egyedi, hímzett karpajzzsal ellátott pólói. Az egyik ujján az egyesület, a másikon az Országos Polgárőr Szövetség címerét viseljük.
Ezzel együtt egyedi láthatósági mellényeket is készíttettünk. A sok zsebbel, mobil-, toll-, azonosítókártya-tartóval és az egyesület logójával ellátott formaruhák az OPSZ előírásainak megfelelő egységes megjelenést biztosítanak polgárőreink számára.
Hálásan köszönjük Bodzán Zsoltnak, aki 5 db mellény megvásárlásával támogatott minket.

Elkészültek a sorszámozott, fényképes egyesületi igazolványaink is.
Köszönettel tartozunk érte a Vezúv-Kalmár Kft.-nek, akik ezt támogatásként térítésmentesen készítették el nekünk.

Részt vettünk az augusztus 20-i ünnepségen, ahol 8 fővel biztosítottuk a rendezvény zavartalan lebonyolítását.

Volt a hónapban két kutyamentésünk. Az egyiket sikerült is hazajuttatni a gazdájához, sajnos, a másik kutyában nem volt chip, ezért ő az ebrendészetre került.

Jó látni, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes támogatni egyesületünket.
Csizmadia Zsolt egy Canon Pixma MG3650S multifunkciós tintasugaras nyomtatóval ajándékozott meg minket. Köszönjük a felajánlást! Nagy hasznunkra lesz dokumentumaink digitalizálásában és nyomtatásában.

Albrecht Róbert és családja százezer forintot adományozott egyesületünk részére.
Köszönjük ezt a nagylelkű adományt és a belénk vetett bizalmat! Munkánkkal igyekszünk ezt maximálisan meghálálni.

Köszönettel tartozunk még Dr. Somló Pálnak és feleségének Holczinger Zsuzsának, akik 25.000.-Ft-ot adományoztak erre a félévre a polgárőrség működéséhez hozzájárulva. Nagyon hálásak vagyunk érte!

Lehetőség van egyesületünkbe pártoló tagként belépni, havi 1000.-Ft-os tagdíj megfizetésével. Ha valakinek szimpatikus lenne ez a támogatási forma, keressen minket bizalommal!

Továbbra is várjuk sorainkba, aki szeretne a közvetlen lakó- és szociális környezetének értéket adó önkéntes munkát végezni polgárőrként. Keressenek minket bizalommal!

A Polgárőrség elérhetősége:
+36-20/382-9011
polgarorseg@felsopakony.hu

Az idősek világnapja

Az idei év megváltoztatta a minket ünneplő világot is. Az elmúlt évek megható és szép hagyománya volt ez a nap. Már vártuk is az ünnepet, amikor együtt lehetünk, jól érezhetjük magunkat, az életkorunkat kísérő gondokról is elfelejtkezhetünk. Így is hálás szívvel emlékezünk a Vöröskereszt szervezőinek alázatos munkájáról.
Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek világnapjának. Megállapították, hogy napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segítenek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. „Az ENSZ célja az, hogy felhívja a figyelmet a méltóságteljes idős korra, és felvesse az idősek gazdaságba történő visszairányítását. Az európai országokban ugyanis évről évre csökken az aktív dolgozók aránya, és mivel egyre kevesebb gyermek születik, ez a jelenség várhatóan tovább folytatódik. Az Idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Ez magába foglalja az elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tagjai és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. A sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek, és a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket.”
„Az ENSZ világnapi programja még felteszi azt a kérdést is, hogy hány éves kortól számít egy ember idősnek? A kutatásokból kiderül, hogy nemzedékenként változó évszámokat említenek. Minél fiatalabb a megkérdezett, annál korábbra helyezi az időpontot. Például egy huszonéves 62 évben határozza meg. A negyvenévesek 71 évet, a hatvanasok 80 évet jelölnek meg az öreg kornak. A férfiak általában 70, a nők 76 évre teszik az idős kor kezdetét.”

Idén, sajnos csak gondolatban tudjuk visszaidézni a kedves vendégeinket, akik köszönteni jöttek minket az elmúlt években. Az óvodások megható arcocskáit, Farkas Évi színművész vidám, lendületes műsorát is nélkülöznünk kellett. Nem felejtettük el a Bokréta Citerazenekart sem, Jamlandet, a vidám tánccsoportot, a Darumadár-énekkar műsorát, a „Járd ki lábam„ gyermek-néptánccsoportot. A szépkorúakat és az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplők meghatott arcát. Csak ismételni tudom a tavalyi szavaimat: ahol egy közösségben példamutatóan megbecsülik az időseket, tisztább, becsületesebb, elviselhetőbb az élet!
Idén nem lehetünk együtt, a szó szoros értelmében, de szeretném, ha gondolatban együtt lennénk! Meggyújtunk egy-egy gyertyát azokért a társainkért, akik már elhagytak minket, sokan közülük méltatlanul korán! Felidézzük arcukat és a mi fiatal éveink akkori, idős hozzátartozóit. Nehéz időket élünk meg, de így, visszaemlékezve mégis szép volt az ifjúság!

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület nevében köszönöm a felénk küldött jókívánságokat, együttérzést és szeretetet. Ha elmúlik a járványveszély, egymást segítve könnyebb lesz az életünk. Örömeinket, gondjainkat megosztva egy-egy jó szó gyógyító erejének is tudunk örülni. „Vigyázzunk magunkra, mert szükségünk van egymásra!”

Cseh Rózsa

+grafikai elem vagy egy-két régi kép

A Darumadár Nyugdíjas Egyesület 2020. július-augusztus havi beszámolója

Július 2-án klubdélutánunk a járvány veszélyeiről, elkerüléséről szólt. Gyertyaláng fogadott minket: Bálint gazdát és Benedek Tibort nemrég vesztettük el. Az idei nyár félelmet, aggodalmat hozott számunkra is. 9-én énekkari próbával kezdtük. Vendégünk érkezett: Polgármester úr a ránk is vonatkozó faluprogramot ismertette, kiemelve a Polgárőrség jelentőségét. Az operettbérletek kiosztása után az augusztusi, berekfürdői fellépésünket tervezgettük. 16-án énekkari próba volt. A járványról szóló szomorú hírek nagyon megviseltek minket is. 21-én Kiskunmajsára utaztunk fürdeni. Együtt voltunk a szép nyári napon, a vírus veszélyét nem is éreztük olyan félelmetesnek. 23-án az Annákat köszöntötte Nyári Gábor klubtagunk és valamennyien. Olyan jó volt már a régi névnapok hangulatát érezni! A közös ünnepek emléke egy kis reménysugarat küldött: elmúlik ez is!
30-án vezetőségi üléssel és énekkari próbával kezdtünk. A hagyományos „Sportos, főzős, evős” rendezvényünkre készültünk, augusztus 13-ra a Sportpályára. Az elmúlt nyarak hangulatában tervezgettük ezt a rendezvényünket is.

Augusztus 06-án már a közelgő ünnepre készültünk (aug. 19.), ahol mi is részt vállaltunk. 13-án a már hagyománnyá érlelődött rendezvényünket tartottuk a Sportpályán. Sajnos a meghívottak közül kevesen tudtak eljönni. Farkas Évit szeretettel vártuk, még az ünnepi műsorra való felkészülésünkre is volt időnk. Ez a „Sportos, főzős, evős” nagyon jól sikerült! Valamennyiünk nevében köszönöm a Kardos-Jankó-Somogyi házaspárnak a remek gulyáslevest! Klubtársaink süteményei is az elmúlt évek összejöveteleit idézték, amikor a járványról még nem is hallottunk. Rendezvényünk sportos jellegét a sétálóbotos gyakorlatok, labdajátékok, billenős próbatételek, lufifújás biztosították. Együtt voltunk, jól éreztük magunkat, a hétköznapi gondok-bajok is elhalványultak. Köszönjük a szervezőknek és minden résztvevőnek!
19-én délután, az államalapítás ünnepén, részt vettünk a települési rendezvényen, énekkarunk is szerepelt az ünnepi műsorban. A Kaleidoszkóp Színpad tagjaival és Metzker Pál hegedűművésszel közösen. A Himnusz eléneklése után Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Czeczidlovszki Gábor ünnepi beszédét hallgattuk meg. A műsorban már mi is részt vettünk, a „zenélő fiúkkal” közösen: Mag Kálmán harmonika, Rozgonyi Zoltán gitár. Felcsendültek az ügyesen összeválogatott, az ünnephez illő népdalaink. (Búza, búza, de szép tábla búza… Kékellik a búzavirág… Domboldalon áll egy öreg nyárfa…) Köszönjük Farkas Évi színművész munkáját! Szervezőkészség, türelem és szeretet határozza meg az általa irányított rendezvényeket. Az idei nyár utolsó összejövetele is élmény volt.
29-én Berekfürdőn voltunk, ahol énekkarunk is fellépett, nagy sikert arattak! Véget ért a 2020 szép és aggodalmakkal teli nyara. Így együtt elviselni könnyebb a gondokat, de örömtelibb is az életünk!

Cseh Rózsa

+képek

Sport

5 meccs, 12 pont!

A fantasztikus szezonrajtot követően, ami a Dunakeszin elért sikert foglalja magában, tudtuk jól, ez nem ugyanaz a helyzet, mint 2 éve ilyenkor. Ezt jól türközi az a tény is, hogy a csapat 80%-a több mint 4 éve együtt készül meccsről meccsre, szezonról szezonra.
A 2. fordulóban Nagykátát fogadtuk első tétmeccsként hazai pályán az új szezonban. Ehhez mérten kellő lendülettel, sok helyzettel tarkított első félidőben nem született gól, na de, ami ezután történt! Kordé Krisztián révén megszereztük a vezetést, majd 2 percen belül 2 bekapott gól érkezett válaszul az ellenféltől. A gyors gólok után egy még gyorsabb válasz érkezett a részünkről, hiszen Matyi Mátyás a középkezdés után azonnal kiegyenlített. Sajnos, ami ezután történt, az már egy igen csak felejthető momentum a részünkről, hiszen a 90. percben Nagykáta megszerezte a 3. gólját, így a győzelmet és az ehhez tartozó 3 pontot is. Ezzel a vereséggel egy igencsak hosszú széria szakadt meg, miszerint 2018.11.24.-én kapott ki a felnőtt csapat utoljára hazai pályán.
Így, ezzel a vereséggel és azzal a tudattal vártuk a Tököli mérkőzést, hogy a Magyar Kupa idei kiírásában pont Tököl ellen estünk ki a legelső fordulóban. Az első félidő ennek a képnek a síkjában zajlott, hiszen 2:0-s hazai vezetéssel vonultunk szünetre. A 2. félidőt pedig mintha Hollywood legprofibb forgatókönyvírója írta volna. Gól a 60. percben, gól a 89. percben. Majd amikor már mindenki ezt hitte, hogy ezzel a bravúros 2 góllal visszajöttünk a meccsbe és hazaviszünk 2 pontot, jött a 91. minutum, és Kordé Krisztián egész meccsen mutatott kitartó munkáját egy góllal koronázta meg. A szurkolókban így nem maradt hiányérzet, és a játékosok is boldogan távoztak ezzel a 3 ponttal.
Említve a Hollywood-i rendezőket, tudjuk milyen érzés, amikor egy sorozat új részére 1 hetet kell várjunk, így volt ez most is, hiszen – mint utólag kiderült–, egy újabb váratlan fordulattal állt elő az aktuális „rész a sorozatból”. Újabb idegenbeli mérkőzés várt ránk, ezúttal Dunaharasztira kellett ellátogatnunk. Új igazolásunk, Nagy-Jáger Dávid révén hamar vezetéshez jutottunk, amire még az első félidő hajrájában jött a szépítés hazai oldalról. A fordulat pedig ismét csak a második félidő hajrájában, a 92. percben érkezett, lemásolva az előző héten történteket, újfent Kordé Krisztián szerezte meg a győztes gólt.
Ez tehát azt eredményezi, hogy 3 idegenbeli mérkőzésen mind a 9 pontot sikerült begyűjtenünk.
Hogy ne csak idegenben legyen eredményes a csapat, Törtelt 4:1-re sikerült felülmúlnunk, végig uralva mind az eredményt, mind pedig a mérkőzést.
Eredmények:
Felsőpakony KSE – Nagykáta SE 2:3 (gsz.: Kordé K., Matyi M.)
VSK Tököl – Felsőpakony KSE 2:3 (Nagy-Jáger D., Farkas Z., Kordé K.)
Dunaharaszti MTK – Felsőpakony KSE 1:2 (Nagy-Jáger D., Kordé K.)
Felsőpakony KSE – Törteli KSK (Nagy-Jáger D., Kordé K. 2, Veres Zs.)
Pest Megyei Kupa eredmények:
Gyáli BKSE – Felsőpakony KSE 1:8 (Győri B. 2,Nagy-Jáger D. 2, Kmetykó K.,Veibl V.,Kordé K., Lőrincz B.)
Újhartyán VSE – Felsőpakony KSE 2:3 (Nagy-Jáger D. 2, Kordé K.)

SZEZONBÉRLET!
Újdonság az idei szezontól, leginkább törzsszurkolók figyelmébe:
akik valamennyi mérkőzésen kilátogatnak hazai pályára, vagy éppen, akik ezzel támogatnák a helyi utánpótlás bázist, azoknak egy remek lehetőség. A bérlet férfiaknak 7.500 Ft-os, nőknek pedig 4.000 Ft-os áron megvásárolható a sportbüfében, illetve Barta Zoltánnál.

Hajrá Pakony!
Barta Zoltán


+képek

Felsőpakony a Nemzeti Vágtán

Már csak egy hónap, és újra lovasok foglalják el a Hősök terét.
Október 10-11-én a versenyzők 13. alkalommal mérik össze tudásukat a Nemzeti Vágta döntőjében.
Nagy büszkeség számunkra, hogy idén a Nemzeti Vágta és a Kishuszár Vágta futamain is lesznek indulóink.
A felnőttek között a Baján Team csapat edzője, vezetője, a mindössze 18 éves Baján Benita képviselheti településünket, aki az Érdi Vágta előfutamán fölényes győzelmet aratott Fernandó Makadám nevű lovával.
A Kishuszár Vágtán pedig Csörgő Liliennel a nyeregben Salvatino indul majd Felsőpakony színeiben. Salvatino és Lili a Hevesi Vágta előfutamáról egy nagyon erős mezőnyből jutott fel elsőként a budapesti vágtára.
A vírushelyzet miatt a rendezvényt zártkapussá nyilvánították, így, sajnos, a helyszínen nem tudunk szurkolni nekik, de a tévén keresztül nyomon követhetjük az eseményeket.
Szívből kívánunk nekik sok sikert a versenyhez és gratulálunk az eddigi teljesítményhez!

Hajrá Lili és Benita! Hajrá Felsőpakony!

Polgármesteri Hivatal

+képek

Hátbelső

Hátlap

2020_08_szept.txt · Utolsó módosítás: 2020/09/25 14:25 szerkesztette: kadar.rozalia