Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2021_04_apr

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXI. évf. . szám, 2021.

Lapzárta: április 06.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Írott és íratlan szabályok az erdőn-mezőn járással, kutyasétáltatással kapcsolatban, illetve néhány információ a csapdázásról

Az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre több honfitársunk költözött ki a nagyvárosokból vidékre, Budapest környékén ez fokozottan igaz. Ezzel párhuzamosan mind többen kapcsolódnak ki a lakhelyük övezte erdőn-mezőn, akár önállóan, akár kutyájukkal. Ez természetesen üdvözlendő, amennyiben a természetjáró betartja az ehhez kapcsolódó szabályokat. Saját tapasztalatunk az, hogy a nem megfelelően viselkedők többsége jóindulatú, törvénytisztelő állampolgár, és pusztán kellő ismeret hiányában válnak szabályszegőkké. Ezen írott és íratlan szabályok megismertetésével próbálunk segítséget nyújtani, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a jövőben ezen írás olvasói igyekeznek majd betartani azokat.

Magyarországon a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény alapján a település közigazgatási belterülete, a lakóingatlanul szolgáló bekerített kültéri ingatlan, tanya, major, temető, nem mező-, erdő – vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely, repülőtér, közút, vasút nem a vadászterület része. Ezeken kívül viszont minden külterület egyben vadászterület is, ahol az év során folyamatos vadgazdálkodási és vadászati tevékenység folyik. Vadászat általában a társas vadászatok kivételével a reggeli és az esti időszakokban zajlik. Pontos időintervallumot nehéz megadni a napfényes órák évszakonkénti változása miatt, ezért a napnyugtát megelőző és a napfelkeltét követő egy óra közti időszakban kell számítani jellemzően vadászatra. Ne felejtsük, hogy az erdő-mező az erdész, mezőgazda és a hivatásos vadász munkahelye is egyben. A hivatásos vadász kiemelt feladata a vad védelme és a vadállomány nyugalmának megóvása. Természetesen a leírt időszakon kívül bárki nyugodtan töltheti szabadidejét a természetben.

A kutyasétáltatással kapcsolatban a Pilisi Parkerdő Zrt. egy nagyon jó kiadványt jelentetett meg Erdőben a kutyával, felelősséggel címmel, mely az interneten elérhető (parkerdo.hu/wp-content/uploads/2017/12/PPRT_kutya_LA4_140813_SCREEN.pdf), és érdemes elolvasni! Az alábbiakban ebből a kiadványból idézünk néhány gondolatot:

„Az erdőben kutyát sétáltatva feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kutya ragadozó állat. Szabadon engedve az erdőben, hosszabb- rövidebb ideig felügyelet nélkül hagyva számos konfliktushelyzet adódhat az erdő élővilága és a kutya között, amely elsősorban az erdő állatait veszélyezteti: A legszelídebbnek tartott házi kedvenc is megkergetheti az erdei állatokat. Ilyenkor akár hosszabb időre is szem elől téveszthetjük. Például egy legyengült őzgida a kutya kitartó kergetésének hatására el is pusztulhat. Kutyánk távoli vidám csaholását hallva gondoljunk arra, hogy ez egyben valamilyen erdei állat riadt menekülését is jelentheti, amit mi észre sem veszünk. A kutya felzavarhat költő madarakat, kiáshatja az ürgét, vakondot.”

Napi probléma az úthálózattal beszőtt agglomerációban, hogy őzek nyulak pusztulnak el azért, mert a szabadon engedett kutyák autók elé űzik őket. Az ezekből az ütközésekből keletkezett anyagi károkat persze a vadászatra jogosultaknak kell megtéríteni, és nem a felelőtlen gazdiknak, a személyi sérülésekről nem is beszélve. A kutyák által akár csak megszaglászott őzgidák, kisnyulak halálra vannak ítélve, miután az anyaállatok idegen szagot érezve rajtuk felhagynak gondozásukkal. Ismét idézünk a már említett kiadványból: „Mindezek ismerete mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szabálysértési törvény 193.§(1) bekezdése értelmében: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen – a vadászkutya és triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.” – Hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is hasonlóan érvényben van.
Végezetül a csapdázásról: A vadgazdálkodás kiemelt feladata a ragadozó apróvadfajok gyérítése, melyet a vadászati hatóság számon is kér a vadgazdálkodókon. Kiemelten a szarka, dolmányos varjú, szajkó, róka, aranysakál, nyest és borz vonatkozásában. Ezen fajok állományszabályozása nemcsak a vadászható vadfajaink, hanem a védett fajok (pl: énekesmadaraink), és a települések peremén, vagy tanyán élők háziállatainak védelmét is szolgálja. Ezen fajok rendkívül jól urbanizálódnak, gyakran már a településeken élnek, állománynagyságuk az elmúlt években jelentősen emelkedett. A jó megfigyelő Olvasó már bizonyára tapasztalta, hogy egyre fogynak hasznos kismadaraink, viszont egyre több szarkát, dolmányos varjút látni (híresen nagy fészekrablók). A vadgazdálkodók tollas kártevőkre jellemzően élve fogó csapdákat alkalmaznak, melyeket sajnos rendszeresen megrongálnak, abból a madarakat kiengedik az önjelölt „állatvédők”, akik nem gondolnak bele, hogy ezzel több fészekalja énekes madár, vadmadár,- és kisnyúl sorsát pecsételik meg. A szőrmés ragadozókra leginkább ún. „hattyúnyak csapdát” alkalmaznak. Ezeket a csapdákat szakszerű kihelyezéskor beássák a talajszint alá és földdel takarják be. Rálépéssel nem, kizárólag csak a csalifalat meghúzásával lépnek működésbe. Ezek a csapdák viszont veszélyt jelenthetnek a szabadon sétáltatott kutyákra is. Bár az utaktól távol kerülnek elhelyezésre, a szabadon bóklászó eb megtalálhatja,- működésbe hozhatja őket,- és ekkor a kutya komoly sérüléseket szenvedhet. Természetesen szabályosan sétáltatott kutyával ez eleve nem fordulhat elő. Felelős állattartóként tegyünk meg minden tőlünk telhetőt hűséges társunk védelme érdekében!

Kolozsi Géza László tájegységi fővadász
301-es számú Pesti-síksági tájegység

Horváth Zoltán hivatásos vadász
Soroksár-Gyál Egyesült Vadásztársaság

Óvoda

Márciusi jeles napok az óvoda katica csoportjában

Az óvodás gyermek lelkét az ünnepek hangulata nem tudja mélyen átjárni csupán 1 nap alatt, hiszen annak mondanivalóját, szépségét, erkölcsi üzenetét egy hosszabb előkészületi időszakkal szoktuk bevezetni.

Sajnos az élet megint keresztülhúzta a számításainkat, így nagy részben a szülők aktivizálására építve hárult ezen ünnepek méltó megemlékezése.

A katicás óvodások nagytöbbsége (5-6 évesek) már „megélt” pár megemlékezést a Petőfi téren, volt fogalmuk róla miről beszélünk, és a jól ismert „Huszárgyerek, huszárgyerek, szereti a táncot” című katona dalunkat még a rendkívüli bezárás előtt lelkesen énekeltük, illetve terveztük, hogy indulunk a Petőfi térre. Képeskönyveket nézegettünk csatákról, harcról, várakat, erődöket „építettünk”, megtanultunk csákót hajtogatni és kokárdát, zászlót színeztünk.

Aztán bezártunk… Majd a katicás gyerekeknek Mónika és Ági néni biciklire pattanva, eljuttatott minden kelléket, hogy készítsék el a papír „szíveket” és a március 15-ei hétvégén a szüleikkel együtt vigyék ki a Petőfi térre, helyezzék el egymás mellett.

Így mindenki láthatta, a katicások még ilyenkor is együtt vannak, „lélekben” együtt ünnepelnek.

Nagyon büszke voltam rájuk (gyermekre, felnőttre egyaránt). Fantasztikus az az aktivitás, lelkesedés, mellyel a „hívó” szavamra együtt mozdulnak. Megértették a dolognak a lényegét, a közösségformálást, a nemzeti identitás megalapozására tett törekvésemet. Nem hiszem, hogy nem voltak büszkék magukban arra, hogy gyermekeik által, önök is részesei lehettek az ünnepnek.

Az aktívan működő zárt csoportunkban ugyan így ünnepeltük meg a VÍZ VILÁGNAPJÁT, illetve a HÚSVÉTOT is.
Kívánom minden szülőnek, hogy érezze, milyen jó a katicások közösségéhez tartozni!

S hogy én mire vágyom? Szeretnék újra óvó néni lenni, szeretnék mosolyt adni és kapni, hogy újra simogatással, dicsérettel, öleléssel fejezzem ki a szeretetemet, hogy pozitív energiákat adjak a gyerekeknek, családoknak. És hogy, újra együtt legyünk!

Nagy ölelés mindenkinek. Éva óvó néni

+képek

Iskola

Katolikus

Református

Bár üres a templom, szól és hat az Ige

Egy évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány miatt otthonainkban, nagyon szűk családi körben ünnepeltük a húsvétot, abban reménykedtünk, hogy több ilyen nem lesz. Ám ez a vírus nem adja meg magát, már a harmadik hulláma tombol. A megszorítások, szigorítások még mindig szükségesek ahhoz, hogy vigyázzunk magunkra, vigyázzunk szeretteinkre, embertársainkra. Így bizony idei húsvétunk is korlátok közé lett szorítva. Az istentiszteleteket csak interneten nézhetjük, hallgathatjuk. Köszönjük Himinec Nándor tiszteletes úrnak a tartalmas igehirdetéseket, köszönjük, hogy azokra is gondolt, akiknek nincs internet-hozzáférésük, és a „Vidd és olvasd! postaládában közre bocsátotta az igehirdetések nyomtatott változatát. Köszönjük Varga János kántornak állandó közreműködését, valamint a húsvét első napján elhangzott csodálatos énekét. Hiányzik az együtt imádkozó közösség, hiányzik a gyülekezet.

De Isten Igéje szól, emlékeztet, int és felráz. Bibliaolvasó kalauzunk, valamint a virágvasárnapi, bűnbánati, nagypénteki és húsvéti online istentiszteletek által végigkísérhettük Jézus Krisztus útját a királyi bevonulástól a keresztre feszítésen át egészen a harmadnapi feltámadásig. Ezeken a történéseken keresztül szembe nézhetünk önmagunkkal. Hálásak lehetünk, hogy elfogadhatjuk királyunknak a királyhoz méltatlanul, szamárháton bevonuló Jézust, aki a szívünkben akar király lenni. Engedhetjük, hogy megtisztítson, hogy méltóvá tegyen az isteni kegyelemre. Mert bizony mi is –akarva akaratlanul — megcsaljuk Jézust, hisz a Sátán kísért, és a legkisebb résen is be tud fészkelődni a szívünkbe. Nem vagyunk jobbak Júdásnál, de lehetünk bölcsebbek. Őt a bűnbánat a halálba vitte, mert nem ment vissza Jézushoz. Mi mehetünk, mivel tudjuk, csak Ő tud megszabadítani, megbocsájtani kegyelmével. Drága árat fizetett azért, hogy teljesítse az Isten által már a bűnbeesés után eltervezett küldetését, az ember megmentését: megalázva, megkínozva, keresztre feszítve lehelte ki lelkét, de utolsó szava diadalkiáltás: ”Elvégeztetett!” Rajtunk múlik, hogy a bűn szolgái maradunk, vagy Jézus Krisztus megmentett gyermekei leszünk. Ő mindenkit hív, mindenkit vár. Benne van, belevegyül mindennapi életünkbe. Abban a helyzetben szólít meg, amiben éppen vagyunk. Fájdalom, nehézségek, betegségek, kétségbeesés között szól hozzánk, arra hív, hogy Ővele éljünk. Ha ezt tesszük, a húsvét reményét már itt és most megélhetjük, elmondhatjuk Pál apostollal: „Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.” Vihetjük az örömhírt, a húsvét üzenetét: Jézus feltámadt, Jézus él!

+kép

Könyvtár

Civil

AZ FJE MÁRCIUSBAN

Idén fura március köszöntött ránk! Hiába fütyüli a cinege: „Nyitni kék, nyitni kék! Szívnek és tavasznak nyílni kék”, valahogy nem akarózik a könnyűléptű Tavasznak átvenni jégcsizmás bátyjától az uralkodói pálcát. Pedig a hóvirágok is elnyíltak már, illatos fejecskéik megadták magukat az Enyészetnek, aki bizony nagy Úr mostanság. Az éjszakai jeges leheletek visszatartják a rügyfakadást, hiába csalogatná őket a nappali verőfény melege. Nem tudják szegénykék, mit is tegyenek: - Nyílni vagy nem nyílni?- kérdezgetik egymástól kórusban jácintok és nárciszok is a fagyos földből előbújva.

Nem köszöntött ránk, emberekre se a „nyitnikék”, mert továbbra is ránk borul a járvány fenyegetően gyászos leple. Új típusú, változó és egyre virulensebb kis gaztevőnk uralkodik már az egész világon, ránk kényszerítve a rejtőzködés, távolságtartás, gyanakvás álorcáját. Némi reményt kelt ugyan bennünk az emberi elme jótéteménye: a védelmet jelentő oltószerek megjelentek a piacon, de milliók beoltása óriási teher az államok és az egészségügyi dolgozók vállán. Lassan megy, és bizony mi sem vagyunk könnyű eset. Felnőttként, a választás lehetőségébe kapaszkodva rosszabbul viselkedünk, mint a hajdani kisgyermek, aki félve bár - gyakran könnyek között -, de elfogadta a nagyok ítéletét, karocskáját tartva a doktorbácsinak, megkapta az életmentő szurit.

Holott az oltásoknak köszönhetően mára megmenekültünk a torokgyíknak titulált, világszerte gyermekek millióit megfojtó diftériától, a magyar népbetegségnek számító tüdőbajtól, gyermekkorunk rettegett járványos gyermekbénulásától, pestisnek híre hamva sincs ezen a tájon, s a tömeggyilkos nagy himlőkből is csupán a bárányos fajta üti fel itt-ott a fejét. Hajdanán 8 - 10 gyermeket szültek az asszonyok, akikből ha a fele megérte a felnőttkort, már jó aránynak számított. A járványok nem kíméltek senkit: gazdag vagy szegény egyaránt áldozatul esett. Sokáig nyugalomban élhettünk az I. Világháborút követő, milliókat magával ragadó, gyilkos spanyolnátha után, legfeljebb az évente megjelenő influenza figyelmeztetett bennünket: - Nem tűntem el, csak lappangok! S íme, megtörtént, amire nem számítottunk: ismét arat a halál. Váratlanul tört ránk, lesből támadva, s mára visz magával öreget-fiatalt egyaránt a világban. Megkínoz jó esetben, ránk testál maradandó károsodásokat rosszabbként, és elragad, ha úgy tartja kedve. Családok milliói siratják elvesztett szeretteiket.

Mindennek dacára, a végre megjelent oltóanyagok mellett - ellen óriási csatározás folyik. Politikusok hada kelt bizalmatlanságot a médiáknak kiszolgáltatott emberekben, s hozzá nem értők sora (de annál nagyobb hanggal bírók sora!) vezeti félre embertársait akkor, amikor életek megmentéséről van szó. Felnőttként szabad választással rendelkezünk ugyan, de tudjuk: a Paradicsomban is sikerült a rosszat választanunk. Ha önmagunkat vezetjük tévútra csak hagyján, de másokat belevinni, veszélybe sodorni, halálba vezetni: tisztességtelen és elfogadhatatlan! Ha tehetünk önmagunkért és társainkért valami jót, akkor betartani a csak egy kicsit is védelmet nyújtó szabályokat, a megszokottól eltérő viselkedést, s elfogadni a biztonságot ígérő és talán jelentő oltásokat: kötelességünk! Már csak egymás iránt is!

Egyesületünk is meghúzódott ezekben az időkben. Többségünk idős, veszélyeztetett, de bízunk az oltásokban. Fiataljaink állják a sarat a munkahelyükön, vagy kényszerpihenőben. Marad a telefon, a számítógép.

Kihasználva a bezártságot: pályázati tervek szövődnek, on-line lehetőségek útján próbálkozunk. Az elmaradt rendezvényeket pótlandó: on-line versenyt hirdettünk meg a Herman Ottó Általános Iskola felsős diákjainak „Ki tud többet Trianonról?” címmel. Azt reméljük, hogy a tanári kar segítségével a 20. századot meghatározó magyar történelem alaposabb megismeréséhez mi is hozzá tudunk járulni. Óriási köszönet illeti meg támogató munkájukat, különösképpen Matisz Zsoltét, aki az iskola igazgatójaként minden alkalommal bebizonyította már segítő szándékát! Külső munkatársként Nagy Sanyi barátomnak tartozom hálával: ő kínlódta velem végig a szöveges történelmi ismertetők képanyagának összeállítását, ami nem volt kis munka! Készül közben a június 4-i TRIANON’100 kiállítás anyaga is.

Elkezdtük parkjaink rendbetételét. Eső híján locsolunk. Árvácskákat ültetünk a tanösvény elemeknél Húsvétra készülődve, s színes tojáskáinkat lengeti bokrainkon a szél. Várunk már nagyon Feltámadás!

Durkó Éva FJE

+képek

Hírek a polgárőrség háza tájáról

Az elmúlt hetekben több esetben kaptunk bejelentést, hogy olyan személyek járják a falut, akik az Önkormányzatra hivatkozva vállalnak autó felhajtó készítést.
Nincs megbízásuk, sem engedélyük! Senki ne dőljön be nekik! Előleget meg főleg ne adjanak ilyen embereknek!
Ha az önkormányzat hasonlót szervezne, arról hivatalosan adna tájékoztatást.

Új kamerát üzemeltünk be a polgárőr épületnél. Bagoly Richárd önkormányzati képviselő Úr egy legújabb 4Mp-es, mesterséges intelligenciával rendelkező IP kamerával ajándékozott meg minket, amit saját kezűleg be is szerelt!
Köszönjük szépen ezt a nagylelkű felajánlást!

Március 15-én családias hangulatban, szűk körben, az előírások betartása mellett koszorúzással emlékeztünk meg az 1849-49-es szabadságharc hőseiről, bátor elődeinkről, akik életüket sem féltve küzdöttek a Hazáért, családért, szabadságért.
A koszorút Janocha Gábor Zsolt elnök és Papp Norbert elnökhelyettes helyezték el.


A járványügyi helyzetben településünkön is egyre inkább fokozódó esetszám és az emiatt karanténba kényszerült lakosoknak nyújtandó segítségi lehetőségek kapcsán kerestük meg Nagy János Polgármester Urat.
A Polgárőrség a továbbiakban is elkötelezett a település lakosainak megsegítésében, az Önkormányzat, valamint a körzeti megbízott támogatásában.
Amiben segíteni tudjuk az érintetteket:
- segítség a napi bevásárlásban
- gyógyszerbeszerzés
- folyamatos kapcsolattartás
- közvetítői szerep a szociális ellátó rendszer többi szereplőjével
- minden egyéb, a Polgárőrség céljaival nem ellentétes
tevékenység
Polgármester Úr segítő együttműködésüket megköszönve megígérte, hogy egyeztet a szociális intézmény munkatársaival és Bodzán Lajos körzeti megbízott Úrral, hogy mely feladatok terén lenne szükség segítségre.

Köszönjük a támogatóink nagylelkű segítségét! Sajnos külön-külön nem áll módunkban mindenkinek megköszönni!
A működésünkhöz erre nagy szükség van, ezért örömmel veszünk minden támogatást.
Számlaszámunk: 11742300-21447817 OTP Bank


Akinek szimpatikus a munkánk, szeretne egy jó közösséghez tartozni, és szeretne tenni a településért, várjuk jelentkezését polgárőrnek. Keressenek minket bármilyen formában!

A Polgárőrség elérhetősége: 36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

Kövessék facebook oldalunkat is! facebook.com/Polgárőr Egyesület Felsőpakony Biztonságáért

Janocha Gábor Zsolt elnök

képek

Sport

INFO

Magyar éremesélyek a terepfutó vébén! A nyár derekán Katalóniában rendezi a Nemzetközi Skyrunning Szövetség a felnőtt skyrunning világbajnokságot, természetesen magyar indulókkal. Ugyancsak az ISF döntése szerint július végén az ifjúsági világbajnokság kerül sorra Olaszországban. A tavalyról idénre halasztott versenyre a magyar különítmény éremesélyekkel érkezik majd, hiszen az elmúlt két világbajnokságon már 6-szor állhattak dobogón az ifjú terepfutók. A felnőttek kontinens viadala november 19-20-án Portugáliában következik - amennyiben a vírushelyzet engedi. A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség vezetősége mindhárom nemzetközi versenyen magyar részvétellel számol. A válogató versenyek, melyek egyben a nemzeti bajnokság futamai is, április végén kezdődnek. A válogatott keretek összeállításánál az idei bajnoki futamokon elért eredmények, valamint az elmúlt esztendők nemzetközi megmérettetésein nyújtott teljesítmény lesz a mérvadó. -„Reméljük, hogy a vírushelyzet hamarosan enyhülni fog. Szerencsére a mi sportágaink kapcsán az edzések elsősorban egyénileg és a szabadban történnek, de a jelenlegi szituáció ettől függetlenül természetesen sok sportolót befolyásol a felkészülésben.” - mondta Joó Attila, az MSTSZ elnöke, aki reméli, hogy az idei évben legalább egy aranyérmet is sikerül szerezni Európa-, és világbajnokságokon, hiszen az még hiányzik a szövetség gyűjteményéből. Joó Attila száma 36 70 469 9954

Hátbelső

Hátlap

Sport

INFO

Magyar éremesélyek a terepfutó vébén! A nyár derekán Katalóniában rendezi a Nemzetközi Skyrunning Szövetség a felnőtt skyrunning világbajnokságot, természetesen magyar indulókkal. Ugyancsak az ISF döntése szerint július végén az ifjúsági világbajnokság kerül sorra Olaszországban. A tavalyról idénre halasztott versenyre a magyar különítmény éremesélyekkel érkezik majd, hiszen az elmúlt két világbajnokságon már 6-szor állhattak dobogón az ifjú terepfutók. A felnőttek kontinens viadala november 19-20-án, Portugáliában következik - amennyiben a vírushelyzet engedi. A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség vezetősége mindhárom nemzetközi versenyen magyar részvétellel számol. A válogató versenyek, melyek egyben a nemzeti bajnokság futamai is, április végén kezdődnek. A válogatott keretek összeállításánál az idei bajnoki futamokon elért eredmények, valamint az elmúlt esztendők nemzetközi megmérettetésein nyújtott teljesítmény lesz a mérvadó. -„Reméljük, hogy a vírushelyzet hamarosan enyhülni fog. Szerencsére a mi sportágaink kapcsán az edzések elsősorban egyénileg és a szabadban történnek, de a jelenlegi szituáció ettől függetlenül természetesen sok sportolót befolyásol a felkészülésben.” - mondta Joó Attila, az MSTSZ elnöke, aki reméli, hogy az idei évben legalább egy aranyérmet is sikerül szerezni Európa-, és világbajnokságokon, hiszen az még hiányzik a szövetség gyűjteményéből. Joó Attila száma +36 70 469 9954

Hátbelső

Hátlap

2021_04_apr.1617794861.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/04/07 13:27 szerkesztette: bavegh