Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2021_05_maj

Ez a dokumentum egy előző változata!


Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXI. évf. 5. szám, 2021.

Lapzárta: május 06.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta: június ? július ?

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Óvoda

Föld-napi kiállítás az óvodában

A Föld napjának megünneplése évről évre emlékezetes eseményként kerül megrendezésre óvodánkban. Ebben az évben, sajnos, a kerékpáros felvonulást nem tudtuk megrendezni a vírushelyzet fennállása miatt. Ezért Föld-napi kiállítás került megszervezésre. A kiállítást Edit óvó néni, Ancsa óvó néni és Ibolya óvó néni készítette elő. Ezt megelőzően egész héten óvodánk csoportjaiban érdekesebbnél érdekesebb tevékenységeken vehettek részt a gyerekek. Ezek a tevékenységek a Föld napjához kapcsolódtak. Volt, aki terepasztalon mutatta be, hogy néz ki a földünk, és milyen álltok élnek rajta. Mások ismerkedhettek Földünk élővilágával, a különböző növényekkel. Részt vehettek a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő játékban. Különböző társasjátékokat próbálhattak ki, melyek Földünk védelméhez kapcsolódtak. Földgömbön ismerkedhettek a földrészekkel, megnézhették, mennyi részt borít víz a földön, és mennyi a szárazföld, megkereshették a földgömbön, hogy ők hol laknak.

Ezután az utolsó nap a gyerekek a kiállításon megtekinthették elkészült munkáikat. Szép, színes rajzokat, képeket a földről, növényekről, állatokról, virágokról. A Földünkön mélyéből származó kőzeteket is megvizsgálhattak, megcsodálhatták a kiállítás keretében a kész műveket. Ezután az udvaron közös virágültetéssel ünnepeltük bolygónkat. A Cica csoportos szülőknek köszönjük a rengeteg virágot!

Ibolya óvó néni

+képek

Iskola

Új fecskefészkek az épület falán...

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról 2010 óta. Az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A madárcsoport szerepe pedig a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is. A klímaváltozással megjelenő új kártevő fajok elleni védekezésben kiemelt szerep jut azoknak az állatfajoknak, amelyek természetes úton csökkentik a kártevők számát (pl.: fecskék, denevérek). A fecskék védelme érdekében az iskolaépület falának arra a szakaszára telepítettünk 8 db fecskefészket, ahol a látható sárfoltok fészeképítés kezdetére utaltak. Kíváncsian várjuk új „lakóink” beköltözését! Köszönjük Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának segítségét törekvéseink magvalósításához, valamint a gyáli Gazdák Boltjának a fészkek adományozását!

+kép

Online szavalóverseny

A járványügyi helyzet miatt jelen tanévben online szavalóversennyel emlékeztünk meg a Költészet napjáról. A versenyre nagy számban érkezetek kisvideók, melyeket ezúton is köszönünk!
A beküldött videókat - 9 tagú - pedagógusokból álló zsűri értékelte. Gratulálunk minden tanulónknak az elkészített felvételekhez, s köszönjük a szülők támogatását!


Online szavalóverseny végeredmény 2021.

Ssz.

Név

Osztály

Helyezés

1.

Bánki Letti

1.a

2.

2.

Csóra Benjámin

6.b

3.

3.

Fenyvesi Liliána

8.b

1.

4.

Kalmár Hédi Olívia

1.b

3.

5.

Nagy Dorina Szofi

1.b

1.

6.

Nagy Patrícia

2.b

1.

7.

Németh Luca Rozi

1.b

3.

8.

Nyers Bence Barnabás

1.b

3.

9.

Pál Enikő

6.a

3.

10.

Somló Hella

1.b

2.

11.

Szente Laura

5.o

3.

12.

Szűcs Ferenc Áron

1.b

2.

13.

Tóth Rege Anna

5.o

2.

14.

Tóth Sára Abigél

2.a

1.

15.

Vojcsik Dániel

1.b

2.


Beíratták leendő első osztályos tanulóinkat

Április közepén lezajlott a leendő első osztályos tanulók beíratása. Két osztályban 45 tanuló kezdheti meg a 2021/2022. tanévet iskolánkban Szalóki Barbara és Verbovszkyné Illés Andrea tanító nénik vezetésével. Sajnos a járványügyi helyzet miatt idén tavasszal nem valósulhattak meg hagyományos iskolanyitogató programjaink, ezért a gyerekek és tanítójuk találkozása picit várat magára. Reméljük azonban, hogy legkésőbb a jelen tanév vége előtt lehetőség nyílik személyesen is megismerkedniük egymással! Köszönjük a leendő első osztályos szülők segítő közreműködését a beíratás során azzal, hogy többnyire online módon íratták be gyermeküket!
Mindenkinek jó egészséget kívánunk az iskola valamennyi dolgozója nevében!

További információk, írások megtekinthetők iskolánk honlapján, a iskola.felsopakony.hu weboldalon.

Matisz Zsolt

Katolikus

Református

Mindenben hálákat adjatok…

1 Thess 5, 18

Pál apostol fordul ezzel a felhívással a thessalonikabeliekhez, de szól ez a felhívás ma nekünk is. Ha rohanó világunkban megállunk, és odafigyelünk a velünk történtekre, meggyőződhetünk róla, hogy bizony nekünk is van miért hálát adni az Istennek mindennap. Az Ő kegyelme ott van velünk a nehézségekben is. Visszatekintve az áprilisi hónapra elmondhatjuk, hogy a vírushelyzet ellenére is sok szép és jó dolog történt gyülekezetünkben, amiért hálát kell adnunk. Azzal kezdeném, hogy 18-ától megnyithatta ajtaját templomunk. Ennek köszönhetően újra lehetőség nyílt arra, hogy együtt dicsőítsük az Urat imádsággal és énekkel. Alkalom nyílt a szolgálatra is, ugyanis az egyházközség nyertes pályázata alapján elkezdődött a gyülekezeti terem építése. A bejárat bal oldalán ki kellett vágni a tujafákat. Nagyon nagyra nőttek már, belelógtak az ereszcsatornába. Ki is öregedtek, no meg zavartak az építkezésben. Amikor megjelent a felhívás, hogy segítő kezekre van szükség, a gyülekezet magja és ereje azonnal reagált. Sokan összejöttek: nők, férfiak, fiatalok, idősek, ki-ki a maga talentumai szerint, baltával, fűrésszel, fakanállal, finom süteménnyel, hisz a szolgáló szív mindig indít. Május első vasárnapján az édesanyákért adtunk hálát. Fábián Boglárka és Szabó Máté konfirmandusok verssel köszöntötték az ünnepelteket, Himinec Nándor tiszteletes úr pedig imában adott hálát minden édesanyáért, nagymamáért, dédmamáért. Ez a vasárnap egyben az egyházi ének és zene vasárnapja is. Az énekkel is hálát fejezünk ki. Erről szólt az igehirdetés. Ha nem találjuk a megfelelő szavakat a hálaadásra, üssük fel az énekes könyvet, énekeljünk! Az ének kétszeres imádság, mert szívünk-lelkünk beleadjuk, és egyben bizonyságtétel és hála is. Tartsuk számon Istentől kapott ajándékainkat, és fordítsuk tekintetünket az Ajándékozóra: Adjunk hálákat mindenben, mindenkor!

Kádár Rozália gyülekezeti tag

+képek

Könyvtár

Civil

LEGYEN ÖN IS POLGÁRŐR!

Ha valaki nyitott új ismeretek, élmények és tapasztalatok megélésére és szervezett módon szeretné a települését és lakóközösségünknek segíteni, köztünk a helye!

Ha hisz az önkéntes munka értékteremtő erejében, a példamutatásban, a közösségi összetartásban és szeretne tenni

  • a bűnmegelőzésért,
  • a biztonságosabb közlekedésért,
  • a gyermekek és fiatalok védelméért,
  • a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek támogatásáért,
  • a környezet- és állatvédelemért,
  • a katasztrófa helyzetek elhárításáért,
  • valamint a kiegyensúlyozott közbiztonság fenntartásáért,

várjuk jelentkezését!

Jöjjön el egy próbanapra!
Lehetőséget biztosítunk arra, hogy közénk álljon, teljesítsen egy szolgálatot két tapasztalt járőrünkkel.
Most bárki belekóstolhat, milyen polgárőrnek lenni! Akár férfiak, akár nők jelentkezését várjuk az alábbi telefonszámon vagy email címen!
+3620/382-9011

polgarorseg@felsopakony.hu

+képek

ÁPRILISI FJE

„Hajnali négykor bekiabáltak,
ahogy a torkukon kifért,
(bár az ablak alatt a fáknak
zöld korcsmáiba még alig ért,
még nem is ért új fénye a napnak.)
s mint a bolondok, úgy kacagtak,
kurjongattak az ablak alatt vad
vigadozásban a kerti rigók.”

Ki is tudná jobban leírni Szabó Lőrincnél, ahogy a rigók, pintyek, cinkék hada s a folyton búgó udvarlásukba beleszédült vadgerlék előcsalogatják a Tavaszt? Bár szédült, kerge, roppant szeszélyes, de mégiscsak ez már Április volt! Hol hétágra sütött, hol meg havat hordott, mennydörgött vagy szivárványozott, rügyeket bontott virágokká, hogy éjjel faggyal csókolhassa halálra, de pont az, aminek mindig is neveztük: bolond. A Tavasz legbolondabb hónapja, akitől mindig minden kitelt.

Mi is elkezdtünk készülődni egyesületünkben. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz 2020. évben benyújtott nyertes pályázatunk: „ŐRIZZÜK MÚLTUNKAT, MEGÉLJÜK HAGYOMÁNYAINKAT” csak arra vár, hogy beteljesítse küldetését. A múlt évben nem volt szerencsénk: a járvány minden előre elhatározott tervünket eltörölte.

Programok sorozatát építettük fel a 100 éves Trianoni Diktátum emlékezetére, amely mára ugyan a Nemzeti Összetartozás Napjává szelídült szerencsére, de lenyomata máig ott él a szívekben, s rányomja bélyegét gazdaságunktól kezdve, közlekedési lehetőségeinken át kultúránk, identitásunk, hagyományaink, hovatartozásunk, érzéseink legbelsőbb zugaira is. Tudásunk még ma is keveredik a tudatlansággal: ismereteink hiányosak. Elhallgatott történelmünk lapjait éppen ideje feltárni!

Márciusban versenyt hirdettünk az iskola felsőseinek „KI TUD TÖBBET TRIANONRÓL?” címmel, a karantén miatt on-line. Szeretném remélni, hogy sokan érdeklődnek és jelentkeznek rá! Verssel, képzőművészeti alkotással (rajz, festmény, fotó, plakát stb.), de digitális tartalommal (blog, video, dokumentum, weblap, prezentáció, podcast, stb.), sőt, egy-egy vármegye bemutatásával is lehet indulni, kinek-kinek képessége szerint, kedves pedagógusaink irányításával! Mindegyik témában komoly pénzjutalmakra tarthatnak számot a nyertesek, melyeket ünnepi keretek között adunk át!

JÚNIUS 4-én, a NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN 17 órakor MEGNYITJUK „EMLÉKEZZÜNK TRIANONRA – ÖSSZETARTOZUNK!” KIÁLLÍTÁSUNKAT a Petőfi téren vagy jó esetben a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban. Farkas Évi előadóművésznő verses összeállításához Metzker Pál ad zenei aláfestést, és duóban zenélnek Polgár Arankával. Csatlakoznak a műsorhoz az iskola táncosai is, hogy az eseményt még színesebbé és ünnepibbé emeljék. Kihirdetjük a „KI TUD TÖBBET TRIANONRÓL” PÁLYÁZAT győzteseit is. Nyertes munkáikért átadjuk a jól megérdemelt díjakat. Mindenkit sok szeretettel várunk erre a szép eseményre és utána a terített asztalhoz!

JÚNIUS 5-én, a KERTY PARTY RENDEZVÉNYÉN, a Sportpályán folytatjuk „EMLÉKEZZÜNK TRIANONRA - ÖSSZETARTOZUNK!” PROGRAMUNKAT! Az általános vidámság és felszabadultság mellett a délelőtt folyamán áldozunk néhány percet nemzetünk történelmére a 100. évfordulón! A SZÍNPADON: megemlékezés Trianonról és következményeiről, a magyar nemzet határokon átívelő testvéri összetartozásáról a Nemzeti Színház művészeinek előadásában. Utána Bőjte Csaba testvér beszél nekünk vendégként és szerepelnek is a „gyermekeivel”. Ezt követi sok-sok érdekes, színes, vidám program rengeteg sporteseménnyel a nap folyamán, s ha a járványhelyzet javul, változatos, izgalmas koncertekkel, hogy mindenki megtalálja a neki kedvérevalót.

Az FJE SÁTORBAN „FELSŐPAKONY – ÖSSZETARTOZUNK” TALÁLKOZÓT RENDEZÜNK! Őszinte „kibeszélőt” őslakosokkal és betelepülőkkel! Közösségünk találkozóját szeretnénk családiasan eltölteni, terített asztal melletti bemutatkozással, gondolatok – érzések elmondásával községünkről, az itteni életről, elvárásokról, ötletekről! Személyre szóló meghívókat is küldünk a magukat őslakóknak tartó és az újonnan beköltözött családoknak, különösen a határainkon túlról itt letelepedő társainknak, de minden érdeklődőt, betérőt a legnagyobb szeretettel várunk!
ISMERKEDJÜNK, BESZÉLGESSÜNK, BARÁTKOZZUNK, FIGYELJÜNK EGYMÁSRA! Témáink lehetnek: A magyar határon túlról, az elszakított régiókból érkezettek honnan és miért költöztek ide, Felsőpakonyra? Milyen érzéseket, hagyományokat hoztak? Hogy sikerült beilleszkedniük? Akik városokból jöttek: milyen elvárásokkal költöztek falura? Beszéljenek az élményeikről, csalódásokról, tapasztalatokról! Miért pont ide települtek be? Mit gondolnak a régi pakonyi családok az újonnan beköltözött családokról? Mit várunk ettől a településtől, és mit egymástól? Lehet-e közös kultúránk, ha akarjuk? Tudunk-e közös értékeket teremteni, új hagyományokat létrehozni, és akarjuk-e, hogy tartalmasabb legyen a közös életünk? Egyesületünkben is szeretnénk arról tájékozódni, mit gondolnak rólunk az itt élők, mit várnának el tőlünk. Olyan ötletre is vevők vagyunk, amivel szolgálni tudnánk a község életét, jövőjét, céljait. Meghívjuk a kerekasztalhoz községünk vezetőit is, hogy első kézből tájékozódjanak. LEGYEN EZ A NAP VIDÁM, ŐSZINTE TAPASZTALATCSERE KÖZÖTTÜNK! Jóllehet a maszk már lassan hozzánk nőtt, de talán addigra az oltásokkal szabadabbak lehetünk.

Készüljünk lélekben június 4. (immár 101.) évfordulójára, és 2021. év első, közös rendezvényére! Falu Tamásnak, Ócsa kedves, hajdani költőjének soraival idézzük fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot: Nem kell nekünk a más folyója,/Nem kell nekünk a mások bérce,/ Csak magyar hegy és magyar róna,/Ahogy az Isten rég kimérte./ Nem kell nekünk idegen égbolt,/ Egy porszeme sem a világnak,/ Csak az kell, ami a miénk volt…/ Igazságot Magyarországnak!

Durkó Éva FJE
Kérjük, májusi adóbevallásukban gondoljanak ránk! (1 % nekünk sokat jelent: 18699337-1-13)

+logo

Sport

Utánpótlás hírek

U15
U15-ös csapatunk a 6. helyen zárta a 10 csapatos bajnokságot a Délnyugati csoportban, ez azt jelentette, hogy Nagy Szabolcs és Hajdu Patrik által trenírozott alakulat a Délnyugati csoport középházában fogja további mérkőzéseit játszani. Ellenfelei a Taksony SE és a Bugyi SE csapatai lesznek, egy oda-vissza vágós rendszerben.
Ennek első fordulóját le is játszották a fiatalok május 1-jén, a Taksony csapata ellen.
Srácok megkapták a lehetőséget, hogy a center pályán mutassák meg tudásukat mit gyakoroltak a héten, ehhez szerencsére remek időjárás is dukált.
Viszont a szerencse sajnos nem állt mellettünk a 21. percben egy elkerülhető öngóllal került hátrányba a csapat, igaz rá 6 perccel egyenlíteni tudtak a fiuk egy begyakorolt szögletrúgás után. Sajnos a félidő előtt újabb gólt rúgott a Taksony szintén elkerülhető hiba után, így a félidőre 1-2-vel vonultak be a csapatok. Második félidő elején újabb 2 góllal növelte előnyét a vendég alakulat. Ez viszont a csapat erejét mutatja, hogy az 1-4-es állásnál is domináltak a fiuk, 3 kapufáig jutottak és rengeteg kihagyott helyzet után a vége előtt 10 perccel sikerült szépítenünk, de másra már sajnos nem maradt idő. Igazságos eredmény a döntetlen lett volna, látva a játék alakulását, de sajnos a labdarúgást gólra játsszák, ebben most viszont a Taksony volt jobb. Reméljük a visszavágón Taksonyban mi ünnepelhetünk majd!

U15-ös bajnokság, Délnyugati csoport, középház
FELSŐPAKONYI KSE-TAKSONY SE 2-4 (1-2)
Gólszerzők: Szabó Norbert, Katarov Márton

U19
U19-es csapatunk sajnos az elmúlt 5 meccséből egyet sem tudott megnyerni. Igaz, hogy minden meccsen végig meccsben voltak a fiuk és hajtottak a gólokért, de nem sikerült nekik. Szerencsére azért a 2 hazai meccsüket nem vesztették el a pakonyi erdőben!
II. osztályú U19-es bajnokság, Déli csoport
FELSŐPAKONY KSE – ÜLLŐI SE 1-1
RÁCKEVE - FELSŐPAKONY KSE 2-0
PEREG SE - FELSŐPAKONY KSE 2-0
ALSONÉMEDI SE - FELSŐPAKONY KSE 3-1
FELSŐPAKONY KSE – TÁBORFALVA KSE 2-2
FÜLÖP TAMÁS: Összességében elégedett vagyok a mutatott játékkal. Dolgozunk tovább és igyekszünk hétről-hétre a legjobb teljesítményt nyújtani.

Felnőtt Csapat

Csapatunk a biztos bentmaradásért harcol, 2 éve 32 pontot szerezve estünk ki érdekes véghajrában. Most ezt szeretné elkerülni a csapatunk és nem azon stresszelni, hogy az rivális jelöltek éppen nyernek vagy kikapnak az adott fordulóban. Kicsit örülhetünk is, hogy ilyen erős őszt produkált a csapat, mert most elég mély gödörből kell valahogy újra kimászniuk a fiuknak. Február 20-án nyert csapatunk utoljára Dunakeszi ellen (3-1), azóta a Meggyesi László által irányított gárda 3 döntetlent és 6 vereséget ért el. Szinte minden meccsen megvoltak a lehetőségek arra, hogy mi vezessünk, vagy éppen nyerjük meg a mérkőzést. De sajnos mindig jött egy hiba, eladott labda amiből gólt kaptunk vagy éppen egy szerencsétlen öngól vagy a kapusaink hibáztak, és persze a támadó sorban is 100% ziccerek maradtak ki, emellé még tizenegyeseket is hibáztunk. Igaz, mindig csak 1 góllal, de kikaptunk vagy éppen 2-0 hátrányból jöttünk vissza a meccsbe és egyenlítettünk, de ez mind kevés volt a sikerhez.
Meggyesi László feladatát az se segítette az elmúlt meccseken, hogy rengeteg sérülés is hátráltatta a csapatot, vagy éppen eltiltások volt pár olyan meccs is, ahol az játszott, aki egészséges. Így nem volt garantálva a siker.
Sajnálatos módon 2 halál esett is történt. Kmetykó Kevin és Kálazi Tamás édesapja hunyt el a hetekben. Őszinte részvétünk az egész családnak!
De 77 fájdalmas szenvedés nap után végre megtört a jég! Pontosan ennyi telt el az előző győzelmünk óta! Veres Zsolt góljával csapatunk megverte a Hevesi Tamás által irányított Gödöllői SK csapatot, akik az 5. helyen állnak, és 3. helyért küzdenek! Ez egy óriási győzelem volt a csapattól, ahogy Meggyesi László mondta az öltözőben „bárkit képesek vagytok megverni”, mert ö hisz benne és tudja milyen remek csapata van! Szomorú és csalódott arcok a múlt, végre örömöt, mosolyt és vidámságot lehetett látni az arcokon.

XXXCSOPORTKÉPXXX

I. osztályú felnőtt bajnokság

Felsőpakony – Dunavarsány 2-3
MEGYESI LÁSZLÓ: – A külső szemlélő számára egy nagyon jó mérkőzés volt, melyen sok helyzet alakult ki mindkét oldalon. Az első tíz percben sajnos kaptunk két gólt, ami megpecsételte a sorsunkat.

Százhalombatta – Felsőpakony 2-2
MEGYESI LÁSZLÓ: – Már a második olyan mérkőzésünk volt, amelyet 0–2-es hátrányból kellett játszanunk, ezt a dolgot nyilvánvalóan megérzi a csapat. Két ellentétes félidőt hozott a találkozó, az első a Battáé, míg a második a miénk volt. Utólag visszagondolva, egy szabályos góltól fosztottak meg minket, de ettől függetlenül igazságos eredmény született.

Felsőpakony – Veresegyház 1-4
MEGYESI LÁSZLÓ: – Az első félidő kifejezetten színvonalas játékot hozott, de sajnos a gólváltásokból mi jöttünk ki rosszabbul, ami lényegében megpecsételte a sorsunkat. Tizenegyest hibáztunk, remélem, most már a szerencse is mellénk szegődik majd a következő időszakban.

CSO-KI – Felsőpakony 1-0
MEGYESI LÁSZLÓ: – Folyamatos játék nem igazán alakult ki a mérkőzés során, talán előttünk több helyzet adódott, de végül egy bombagóllal a hazaiak győztek. Sajnos továbbra is gödörben vagyunk, de reméljük, végre ki fogunk belőle jönni.

Két darab szerdai elmaradt meccsünk pedig:
Felsőpakony – Pilis 0-1
Felsőpakony – Tököl 1-1

HAJRÁ FELSŐPAKONY!!!

XXXTABELLAXXX

Hajdu Patrik

Tisztelt Kolléga!

Budapesti győzelem a 2800 méter szintkülönbségű, 55 kilométeres, gyilkos távú MSTSZ terepfutó Nemzeti bajnokság ultra futamán. A MAC-os Józsa Gábor 5 óra 8 perc 10 másodperc alatt teljesítette a Kékest, Galyatetőt, Mátrakeresztest is érintő útvonalat.

A felnőtt, U23, junior, és ifjúsági atléták számára kiírt viadal válogató a nyári világversenyekre, melyek közül nyár derekán a Katalóniában rendezendő Skyrunning világbajnokság lesz az első. A július 9-11. között megrendezésre kerülő versenyen várhatóan 10-12 magyar indul.

„Remek hangulatú versenyt sikerült rendezni, Józsa csupán kilenc perccel maradt el a pályacsúcstól!- mondta Joó Attila a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség elnöke. -Többeket megviselt a hosszú versenymentes időszak, készülünk a világversenyekre.”

Eredmények: https://results.sporthive.com/.../679160414705377.../races/4

Légrádi Szabó Gábor
Kommunikációs tanácsadó
+36 20 375 1227

+ fotó

Hátbelső

Hátlap

2021_05_maj.1620640048.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/05/10 11:47 szerkesztette: bavegh