Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2021_06_jun

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2021_06_jun [2021/06/15 19:40]
sfmarta [Pedagógusnap alkalmából]
2021_06_jun [2021/06/16 16:12] (aktuális)
kadar.rozalia [Eljött a búcsú ideje….]
Sor 86: Sor 86:
 **Búcsúzunk Tanárainktól!** Ők nem csak tanítottak,​ neveltek is minket. A tanító néni szava, amely törvény volt, sokáig kísért bennünket. Igaz, ez az évek során veszített erejéből, különösen a kamaszkorba érve. Ezért kell köszönetet mondanom a magam és diáktársaim nevében azért a sok türelemért és segítő fáradozásért,​ amit értünk tettek oktatóink. Nemcsak a tanórákon,​ hanem az együtt átizgult versenyeken,​ egészen a pályaválasztásig. **Búcsúzunk Tanárainktól!** Ők nem csak tanítottak,​ neveltek is minket. A tanító néni szava, amely törvény volt, sokáig kísért bennünket. Igaz, ez az évek során veszített erejéből, különösen a kamaszkorba érve. Ezért kell köszönetet mondanom a magam és diáktársaim nevében azért a sok türelemért és segítő fáradozásért,​ amit értünk tettek oktatóink. Nemcsak a tanórákon,​ hanem az együtt átizgult versenyeken,​ egészen a pályaválasztásig.
  
-Gyakran voltak kisebb-nagyobb csínyek. Az eszünkkel persze tudtuk, hogy ez a magatartás nem célravezető,​ de valahogy mégsem tudtunk parancsolni magunknak. A felnőttek szokták mondani, hogy az idő megszépíti az emlékeket, így bízunk benne, hogy ez velük is így fog történni, elfelejtik a bosszúságokat és csak a szép emlékek maradnak meg.+Gyakran voltak kisebb-nagyobb csínyek. Az eszünkkel persze tudtuk, hogy ez a magatartás nem célravezető,​ de valahogy mégsem tudtunk parancsolni magunknak. A felnőttek szokták mondani, hogy az idő megszépíti az emlékeket, így bízunk benne, hogy ez velük is így fog történni, elfelejtik a bosszúságokatés csak a szép emlékek maradnak meg.
  
 **Kedves diáktársaim!** Nagyon fáj a búcsúzás,​ hiszen úgy megszerettük és megismertük egymást, mintha testvérek lennénk. Hosszú évek óta néztem végig a ballagásokat itt, az iskolában, és soha nem értettem, miért sír egy-egy ember vagy éppen sok mindenki, és miért olyan fájó a búcsúzás. Most nekem szorul össze a szívem, és már értem…, már értem a könnyeket: A búcsú fájdalmát. **Kedves diáktársaim!** Nagyon fáj a búcsúzás,​ hiszen úgy megszerettük és megismertük egymást, mintha testvérek lennénk. Hosszú évek óta néztem végig a ballagásokat itt, az iskolában, és soha nem értettem, miért sír egy-egy ember vagy éppen sok mindenki, és miért olyan fájó a búcsúzás. Most nekem szorul össze a szívem, és már értem…, már értem a könnyeket: A búcsú fájdalmát.
Sor 301: Sor 301:
 **Alkalmazkodva a járvány elleni védekezéshez,​ kiállításunkat szabad térre terveztük, azzal a céllal, hogy minél többen láthassák! Ecsődi Jánosnak Mag Kálmán és Kardos Lajos társunk segített abban az installációban,​ amely két hétig kint áll majd a község központjában,​ a Petőfi téren.** A Nemeskürty István írásaiból és a Rubicon folyóirat anyagából összeállított dokumentumok digitális grafikájában a **PrímaPrint Kft.** segítette munkámat. Reméljük, hogy az érdeklődők,​ elsősorban az iskola diákjai megismerkednek azzal a történelemmel,​ amely oly meghatározó mindennapjaink alakulásában is! **Alkalmazkodva a járvány elleni védekezéshez,​ kiállításunkat szabad térre terveztük, azzal a céllal, hogy minél többen láthassák! Ecsődi Jánosnak Mag Kálmán és Kardos Lajos társunk segített abban az installációban,​ amely két hétig kint áll majd a község központjában,​ a Petőfi téren.** A Nemeskürty István írásaiból és a Rubicon folyóirat anyagából összeállított dokumentumok digitális grafikájában a **PrímaPrint Kft.** segítette munkámat. Reméljük, hogy az érdeklődők,​ elsősorban az iskola diákjai megismerkednek azzal a történelemmel,​ amely oly meghatározó mindennapjaink alakulásában is!
  
-**17 órakor ​Papp Norbert ​énekelte ​„Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!” hívott mindenkit az ünnepségre.** A Himnuszt már közösen szólaltattuk meg a csonkolt öreg juhar koronája alatt.+**17 órakor ​ Papp Norbert ​ „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!” ​éneklésével ​hívott mindenkit az ünnepségre.** A Himnuszt már közösen szólaltattuk meg a csonkolt öreg juhar koronája alatt.
  
 **Ünnepélyes megemlékezésünket Nagy János polgármester úr nyitotta meg.** Arra emlékeztetett bennünket: soha olyan ütemben és összefogással még nem láttak neki az ország újjáépítésének,​ mint 1921-ben, amikor a hazaszeretet minden nyomorúságot,​ minden veszteség fölötti fájdalmat legyőzött. Lebírt minden pártoskodást,​ összeforrasztotta a nemzet lelkét és akaratát a túlélésre. Legyen példa előttünk: nem a viszály, hanem a közös gondolat, nem a rombolás, hanem az építkezés az, ami éltet és előre visz! **Ünnepélyes megemlékezésünket Nagy János polgármester úr nyitotta meg.** Arra emlékeztetett bennünket: soha olyan ütemben és összefogással még nem láttak neki az ország újjáépítésének,​ mint 1921-ben, amikor a hazaszeretet minden nyomorúságot,​ minden veszteség fölötti fájdalmat legyőzött. Lebírt minden pártoskodást,​ összeforrasztotta a nemzet lelkét és akaratát a túlélésre. Legyen példa előttünk: nem a viszály, hanem a közös gondolat, nem a rombolás, hanem az építkezés az, ami éltet és előre visz!
Sor 307: Sor 307:
 **Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnk arról beszélt, hogy a Kormány nemzetegyesítési törekvései során Magyarország népessége 2010 óta 1 millió magyarral nőtt a kettős állampolgárságnak köszönhetően.** A határon túli magyarság bekapcsolódik az anyaország vérkeringésébe a magyar nyelvű iskolák, egyházak, a közös gazdasági vállalkozások erősítésével,​ és a szociális juttatások,​ egyesületek,​ intézmények magyarországi támogatásával szűnőben vannak az elvándorlások is. Eszmei híd ível át a határokon, amely összeköt bennünket, magyarokat. A trianoni falak oszlopai inognak, magyar a magyarral egymásra talál. A családtámogató,​ nemzetegyesítő program gyümölcse beérni látszik: nem fogyunk, hanem végre növekszünk! **Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnk arról beszélt, hogy a Kormány nemzetegyesítési törekvései során Magyarország népessége 2010 óta 1 millió magyarral nőtt a kettős állampolgárságnak köszönhetően.** A határon túli magyarság bekapcsolódik az anyaország vérkeringésébe a magyar nyelvű iskolák, egyházak, a közös gazdasági vállalkozások erősítésével,​ és a szociális juttatások,​ egyesületek,​ intézmények magyarországi támogatásával szűnőben vannak az elvándorlások is. Eszmei híd ível át a határokon, amely összeköt bennünket, magyarokat. A trianoni falak oszlopai inognak, magyar a magyarral egymásra talál. A családtámogató,​ nemzetegyesítő program gyümölcse beérni látszik: nem fogyunk, hanem végre növekszünk!
  
-Ezután Sajó Sándor:** Magyar ének 1919-ben** versét olvastam fel. **Farkas Évi színművésznő küldte** felvételen **Csukás István szomorkásan játékos felsorolását**,​ a Trianon miatt elveszített városaink, falvaink nevével. Megható volt hallgatni **Metzker Pál hegedűjének csöndes kíséretében**. Ezt követte **Hegedűs Magdi, énekelve régi himnuszunkat a „Boldogasszony,​ anyánk” imát. Falu Tamás ócsai költő „Igazságot Magyarországnak!” c. versét Nagy Péter előadóművész mondta el megragadó orgánumával.** A komoly hangulat feloldására a **„Járd ki lábam!” kis táncosai következtek Fodorné Láncz Éva (Vica néni) vezetésével,​** elfoglalva a Rákóczi utca sarkát. A gyermekek felcsíki verbunkkal, Zabán László citerán kísérte mezőföldi gyermekjátékokkal,​ majd egy igazi mezőföldi mulatsággal örvendeztettek meg bennünket, s csaltak mindenkinek vidámságot az arcára.+Ezután Sajó Sándor:** Magyar ének 1919-ben** versét olvastam fel. **Farkas Évi színművésznő küldte** felvételen **Csukás István szomorkásan játékos felsorolását**,​ a Trianon miatt elveszített városaink, falvaink nevével. Megható volt hallgatni **Metzker Pál hegedűjének csöndes kíséretében**. Ezt követte **Hegedűs Magdi, énekelve régi himnuszunkat a „Boldogasszony,​ anyánk” imát. Falu Tamás ócsai költő „Igazságot Magyarországnak!” c. versét Nagy Péter előadóművész mondta el megragadó orgánumával.** A komoly hangulat feloldására a **„Járd ki lábam!” kis táncosai következtek Fodorné Láncz Éva (Vica néni) vezetésével,​** elfoglalva a Rákóczi utca sarkát. A gyermekek felcsíki verbunkkal, ​**Zabán László** citerán kísérte mezőföldi gyermekjátékokkal,​ majd egy igazi mezőföldi mulatsággal örvendeztettek meg bennünket, s csaltak mindenkinek vidámságot az arcára.
  
 Helyünkre visszatérve **az általános iskolában on-line indított „KI TUD TÖBBET TRIANONRÓL?​” verseny eredményhirdetése következett**,​ a díjazott tanulók ünneplésével és a pénzjutalmak átadásával. Róluk külön cikkben számolunk be, mert megérdemlik! Záróprogramként **Metzker Pál triója következett. Nyugalmat árasztó zenéjük után, már együtt énekeltük el a Szózatot.** Helyünkre visszatérve **az általános iskolában on-line indított „KI TUD TÖBBET TRIANONRÓL?​” verseny eredményhirdetése következett**,​ a díjazott tanulók ünneplésével és a pénzjutalmak átadásával. Róluk külön cikkben számolunk be, mert megérdemlik! Záróprogramként **Metzker Pál triója következett. Nyugalmat árasztó zenéjük után, már együtt énekeltük el a Szózatot.**
2021_06_jun.1623778818.txt.gz · Utolsó módosítás: 2021/06/15 19:40 szerkesztette: sfmarta