Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2022_10_novdec

Felsőpakonyi Agora

KIVETTEM AZ ANYAGOT SZÉTOSZTANI. JAVÍTÁS ESETÉN KÉRLEK NEKEM JELEZZÉTEK. KÖSZÖNÖM.

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXII. évf. . szám, 2022.

Lapzárta:

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta: 2023 január 10

Fedlap

Fedbelső

Polgármesteri köszöntő

Év elején büszkén hirdettem, hogy tartalmas programokkal, fejlesztésekkel teli, ugyanakkor tartható és biztonságos költségvetést sikerült összeállítanunk a 2022-es esztendőre.
Aztán a szomszédunkban kitört a háború. Jöttek az Oroszország elleni szankciók, s az első áldozat a Sberbank és ügyfelei voltak. Számlavezető bankunk ellen felszámolás kezdődött. S mivel az önkormányzatok az átláthatóság miatt a pénzüket csak egy pénzintézetnél tarthatják, így egyetlen fillér nélkül, könnyek közepette próbáltuk felmérni a lehetőségeinket. Nem kívánom senkinek sem azokat a pillanatokat!
Alig küzdöttük le a Covid-járvány fenyegetését, újabb kihívás várt ránk. Nem is akármilyen! De képviselő társaimmal, hivatali munkatársaimmal együtt mindannyian hittünk abban, hogy megoldjuk ezt is! Megoldottuk!
Méltán lehetünk büszkék erre a teljesítményre! S méltán lehetek büszke kollégáimra!
Átcsoportosítottunk, átszerveztünk, megtettük a szükséges intézkedéseket, és az önkormányzat, az intézmények működése a nehéz helyzetben is zavartalan volt. Sőt, az állami támogatás segítségével még a folyamatban lévő beruházásokat sem kellett leállítani.
Közben bíztunk abban, hogy nekünk a karácsonyi ajándékunk az lesz, hogy visszakapjuk a pénzünket.
(itt irhatnánk ha nem túl gagaga-gágágá: Közben a jézuskának megírtuk, azt kérjük tőle, karácsonyra hozza vissza a pénzünket!)
Nos, örömmel mondhatom: az önkormányzathoz novemberben megérkezett a Jézuska!
Pénzünk 83 %-át visszakaptuk, s várhatóan jövő év első felében a fennmaradó rész is visszautalásra kerül.
A 2023-as költségvetést tehát újra tartalommal tölthetjük meg. Segítségére lehetünk majd minden bajba jutott lakótársunknak. Segíthetünk az időseknek, a családoknak, a rászorulóknak abban, hogy a megemelkedett költségeik ellenére jusson élelem az asztalokra, jusson tüzelő a kályhába, jusson ajándék a karácsonyfa alá!
Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata és Képviselő-testülete nevében szeretettel teljes, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog új évet kívánok!

Nagy János polgármester

Kedves Felsőpakonyiak!

Nagyszerű hírt oszthatok meg Önökkel, Veletek!
A Sberbank felszámolása a végéhez közeledik.
Megérte bizakodni és pozitívan gondolkozni: november elején visszakaptuk pénzünk nagy részét.
A megkönnyebbülés után az első szó a KÖSZÖNETÉ!
Mindenekelőtt köszönöm Magyarország Kormányának az azonnali segítségnyújtást, hogy a bajban nem hagytak magunkra, köszönöm a felsőpakonyi lakosoknak, a felsőpakonyi vállalkozásoknak, hogy partnerek voltak és a tavasszal esedékes adójukat, a híreket figyelemmel követve, a posta közreműködésével már az új számlánkra fizették be.
Köszönöm az intézményvezetőknek, az önkormányzat valamennyi dolgozójának és a Polgármesteri Hivatalnak a fegyelmezett és együttműködő munkáját.
Köszönettel tartozom a település valamennyi lakosának a megértő és támogató magatartásért, a türelemért, amit a rendezvényeink elhalasztásánál tanúsítottak.
A Képviselő-testülettel az elsődleges célunk és feladatunk a település zavartalan működésének biztosítása volt, ezúton is köszönöm nekik támogató hozzáállásukat, munkájukat.
Együtt, Egymásért, Felsőpakonyért!
A gondolat mögé a nehéz helyzetben mindenki beállt, és bebizonyítottuk, hogy összefogással, egy csapatként, bármire képesek vagyunk!
Ugyan a megnövekedett energiaárakkal, rezsiköltségekkel továbbra is szembe kell néznünk, a kormánytól a tavasszal kapott kölcsönt is vissza kell fizetnünk, de a hosszú hónapok nehézségei után az elmúlt években felépített anyagi biztonságunkat visszakaptuk.
Ennek tudatában a mindennapi működés mellett a tervezett és folyamatban lévő beruházásainkat, fejlesztéseinket is gond nélkül folytathatjuk.

Nagy János polgármester

Katasztrófavédelem tájékoztatása – téli felkészítés

Sikeres útfelújítások - útépítések
A Belügyminisztérium pályázatának keretében a Dűlő út felújítása 16.867.252 Ft támogatásból, 9.338.214 Ft önerőből, összesen több, mint 26 millió forintból valósult meg. A Petőfi útról bekanyarodva az út torkolati becsatlakozása, az első 20 méter, a Magyar Közútkezelő előírása alapján meleg aszfaltos burkolatot kapott, az út többi része mart aszfaltos borítással, mindkét oldalon padkával, szikkasztó árkok kialakításával valósult meg.
Tudjuk, hogy a meleg aszfaltos borítás időtállóbb megoldás lenne, azonban az a jelenlegi költségek minimum duplájába kerülne, s igazodnunk kellett a költségvetésünkhöz, valamint a pályázati forráshoz. Az ott lakók számára már hosszú évtizedek óta problémákat okoztak az esőzés idején kialakult utcaszéles tócsák, nyáron a por, a rengeteg gödör, gyakorlatilag az ott lakókon kívül az út használaton kívül esett, így a kínálkozó pályázati lehetőséget megragadtuk, amely segítségével sikerült az utat felújítani, használhatóbbá tenni.
Bízunk benne, hogy a felújított szakasszal tehermentesíteni tudjuk a főbb útvonalakat, mint pl. Zrínyi Miklós utcát, a Dr. Jáhn Ferenc utcát és az út használata a lakosok megelégedésére szolgál majd.

Azonban nem maradunk meleg aszfaltos pályázat nélkül sem!
Önkormányzatunk még május végén nyújtott be pályázatot belterületi utak fejlesztésére vonatkozóan a TOP_Plusz-1.2.3-21 - Belterületi közutak fejlesztése pályázat keretein belül. (Erről bővebb cikk az Agora korábbi, 2022. június-július, 6. számában található.)
Nagy örömmel számolhatunk be arról, hogy a TOP_Plusz-1.2.3-21 azonosítószámú, „Belterületi utak fejlesztése” című pályázatunk sikeres volt, így a Vasút utcai lakóterületen jövőre három utca aszfaltozására nyílik lehetőségünk.
A Márai Sándor utca, a Balassi Bálint utca, a Madách tér, a közbeszerzés lefolytatását követően meleg aszfaltos burkolatot kap. A Balassi és a Márai utcáknál az út mindkét oldalán, a Madách térnél pedig a jobb oldalon földmedrű szikkasztó árok is épül.
+ kép az elkészült Dűlő útról

Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési előadó

Cseppet sem érdemes kidobni a használt sütőolajat!

CSEPPET SEM! SÜTŐOLAJ BEGYŰJTÉSI PROGRAM

Két éve csatlakozott önkormányzatunk a Biotrans Kft. Cseppet Sem Programjához, melynek keretén belül kettő darab szelektív gyűjtőedény került kihelyezésre a Herman Ottó Általános Iskola hátsó bejáratánál.
A gyűjtőedények a könnyebb megközelíthetőség érdekében áthelyezésre kerültek az iskola főbejárata mellé, a Védőnői szolgálat elé.
A cég gyűjtőrendszerébe megérkeztek a legkorszerűbb, zárható, online figyelőrendszerrel ellátott gyűjtőedények, melyek kulturáltabbak, biztonságosabban üzemeltethetők és közterületi kihelyezésre is alkalmasak. Ezek közül már meg is igényeltük a legkorszerűbb, zárható, felső bedobó nyílással rendelkező Biox és 800 literes OilPlan gyűjtőket a jelenlegi 240 literes kukák helyett, valamint figyelemfelkeltés céljából igényeltünk a cégtől egy molinót is, amint megérkeznek, kihelyezésre kerülnek.
Az iskola közalapítványa, az Egyenlő Esélyt Közalapítvány minden begyűjtött kg sütőolaj után támogatásban részesül, s jó hír, hogy 2022. október 1-jétől az eddigi 25 forint helyett 30 forintra emelkedik a kilogrammonkénti visszatérítés összege.
Amennyiben a településen van olyan kereskedő (bármilyen üzlet lehet), aki „befogadná” a gyűjtőt, úgy oda is tudnak telepíteni zárható edényeztet (az eredeti gyűjtő meghagyása mellett is). A kereskedő számára is hasznos a telepítés, mert a környezetvédelem ügye mellett és a helyi közösségeket támogató vállalkozásként jelenhet meg, új vevőkört is szerezhet a gyűjtés által, (élelmiszerbolt, gazdabolt, egyéb kereskedés).
A CSEPPET SEM! PROGRAM üzemeltetője - egyes piaci szereplőkkel ellentétben - 100%-ban hazai tulajdonú cég, az összegyűjtött anyag is Magyarországon kerül feldolgozásra. A környezet védelme mellett ezért a hazai gazdaságot és a magyar munkahelyeket is támogathatják, ha a Biotrans Kft-t választják!

Gyűjtőpont kereső és további információ a CSEPPET SEM! PROGRAMRÓL: cseppetsem.hu
A programra jelentkezni lehet a 06-30-689-5728-as számon vagy az info@cseppetsem.hu címen!

Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési eladó

SZERKESZTŐSÉGI KÖSZÖNTŐ

Köszönjük minden kedves olvasónknak az egész éves figyelmet, a cikkírók és fénykép beküldők munkáját, továbbá reméljük, hogy a jövőben is hasonlóan élénk aktivitással küldik számunkra a cikkeket, témajavaslatokat és ötleteket, ezzel is segítve a szerkesztőség munkáját az újabb lapszámok megjelenésében.
Békés, boldog karácsonyt és sikeres új évet kívánunk!

A Felsőpakonyi Agora szerkesztőbizottsága

„Egy pillanatnyi igazság megszépítheti, és meg is fogja szépíteni a világot. Egy pillanatnyi béke megmentheti, és meg is fogja menteni a világot. Egy pillanatnyi szeretet tökéletessé teheti, és tökéletessé is fogja tenni a világot.”- Sri Chinmoy

Önkormányzat

ÜNNEPI NYITVATARTÁSOK

GYÓGYSZERGYÁR
December 24-25-26 Ünnepnap
27. kedd: 8.30-14.30-ig
28. szerda: 13-19-ig
29. csütörtök: 8.30-14.30-ig.
30. péntek: 9.30-15.30ig
Nyitás január 2-án, hétfőn 13.00-19.00-ig

GYERMEKORVOS
December
19. hétfő: 16.00-18.00
20. kedd: 11.00-13.00
21. szerda: 09.00-11.00
22. csütörtök: 11.00-13.00
23. péntek: Ünnepnap
27. kedd: 11.00-13.00
28. szerda: 9.30-11.00
29. csütörtök: 11.00-13.00
30. péntek: 09.00-11.00
Január 02-tól vissza áll a megszokottra.

FELNŐTT HÁZIORVOS
December
27, 29, 30-án 09.30-11.30
28. szerda 13.00-15.00

FOGÁSZAT
2022. december 23-án 12.00-ig nyitva. Utána kezdés 2023.01.02-án délután 13.30-tól.

A FELSŐPAKONYI SZOCIÁLIS,- CSALÁD ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOGÁLAT ÉLETÉBŐL

Szociális munka napja (november 12.)
Májusban újabb 5 évre kaptam megbízást a Felsőpakonyi Szociális Szolgálat vezetésére. A bizalom igen jól esett, de a team közös háttérmunkája kellett ahhoz, hogy sikeresek lehessünk.
Az elmúlt 2-3 év viharos eseményekkel teli hétköznapjai (COVID, gazdasági válság, bankcsőd) ellenére, ezen a napon, egy „pillanatra” megállva megköszöntem a kollégáimnak, hogy kitartottak és a nehéz körülmények ellenére is helyt állnak napjainkban is. Dacára annak, hogy mindenki „60+”-os korosztályt képviseli, folyamatosan tudtuk biztosítani a szociális és gyermekjóléti ellátást.
Munkájukat e jeles napon – önkormányzati támogatással – szerény csomaggal, illetve saját kezűleg főzött, de közösen elfogyasztott ebéddel köszöntem meg.

XXX csomagok01.jpg, csomagok02.jpg XXX

Karitatív tevékenységeink
Az Ukrajnából menekülők megsegítése után az itthon élő, hajléktalan nők menstruációs szegénységét igyekeztünk enyhíteni. A meghirdetett akcióban 12 táska, (retikül, pipere táska és hátizsák) megtöltve női menstruációhoz, személyi higiénéhez kapcsolódó termékekkel, – adományként - érkezett Szolgálatunkhoz.
A csomagokat a BMSZKI Táblás utcai hajléktalanokat ellátó intézményéhez juttattam el, ahol Tankó Éva, intézményvezető asszony vette át. Azt mondta, olyan nagy a hiány ebből, hogy már most az jár a fejében, hogy kinek van a legnagyobb szüksége rá a lakók közül.
Köszönöm mindenkinek, aki munkájával, adománnyal hozzájárult a sikeres akcióhoz!

XXX taskak.jpg XXX

Új nyitva tartási idő
A rezsicsökkentés jegyében, klienseink ellátását leginkább szem előtt tartva, az alábbi nyitva tartási idő módosításokat vezettük be. A szociális ellátásokat (étkezés, gondozás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás), továbbra is folyamatosan biztosítjuk.

Érvényes 2022. november 28-tól

az iroda nyitva tartásaügyfélfogadás
hétfőhome officenincs
kedd8-17 óráig12-17 óráig
szerda8-17 óráig8-17 óráig
csütörtök8-17 óráignincs
péntek8-12 óráig8-12 óráig

Munkatársaink az iroda nyitva tartási idejében - ügyfélfogadási időtől függetlenül - telefonon elérhetők!
T: +36-20-297-1515 (gyermekjóléti ügyek); +36-20-946-8039 (étkeztetés, gondozás) +36-20-297-2044 (vezetői ügyek)

Terveink 2022. év utolsó hónapjára

I. Ünnepi programok
Újra indul az Ifi Klub – Gyertek!
A fűtésszezonra engedélyt kaptunk két rendezvény megtartására.

1. Az Ifjúsági Klub karácsonya
- Szeretettel várjuk az 5-8. osztályosokat, az adventi készülődés jegyében, egy karácsonyi kézműves foglakozásra. Ajándékot készítünk, az alapanyagot az Önkormányzat biztosítja.
- Az iskolában – általam – megtartott osztályfőnöki órák folytatásaként, - amennyiben erre igény van - szívesen folytatom a beszélgetést fiataljainkkal arról, hogy mit tehetünk a kortárs bántalmazás ellen?
- Közösségi játékokkal is készülünk.
Mivel egy kamasz mindig éhes, lesz uzsonna és üdítő is.
2022. december 20. (utolsó tanítási nap 14-17 óráig)

2. Február elejére farsangi foglalkozást tervezünk. Időpontját később, az AGORA-ban, illetve a facebook oldalunkon is megtaláljátok. A fűtési szezon után gyakrabban is találkozhatunk majd.


II. További feladataink az ünnepi készülődés jegyében

A karácsonyi ünnepet megelőzően, a rászoruló gyermekes családoknak – a több éves hagyományunknak megfelelően - karácsonyi csomaggal igyekszünk gondtalanabbá varázsolni az ünnepnapjait.

XXX kari.jpg XXX

Az ingyenes étkeztetésben részesülőknek – a 3 napos ünnepre - élelmiszer csomagot állítunk össze.

Készül a Facebook oldalunk. A tartalom feltöltése után, ezen a linken lesz elérhető: Felsőpakonyi Szociális,- Család és Gyermekjóléti Szolgálat (facebook.com/profile.php?id=100087879942117)


Tisztelt lakosság, gazdálkodók, munkaadók és munkavállalók!

A nagy kiterjedésű gaz és avar tüzek felszámolása olyan tűzoltói igénybevételt jelent, mely más helyszínen történő, akár emberi életet is veszélyeztető káreseménytől vonja el az erőket.

Mint az élet számos területén, a tüzek megelőzése terén is fontos az előre gondolkodás, és a szükséges megelőző intézkedések megtétele.

A kül- vagy belterületen lévő nagy, egybefüggő - de akár több helyrajzi számmal rendelkező - mezőgazdasági, vagy művelési ágból kivont, illetve egyéb terület vonatkozásában fontos az alábbiak betartása, évszaktól függetlenül:

- a kül-és belterületen fekvő termőföldet a közhiteles ingatlan- nyilvántartásban szereplő művelési ágnak megfelelően szükséges tartani,
- a szántó, rét, legelő, gyümölcsös, nádas, fásított terület, erdő, stb. területek gondozott vegetációval rendelkezzenek,
- amennyiben szükséges a művelési ág változtatását kérvényezzék,
- a termőföld vagy annak egy részének más célú hasznosítása esetében az engedélyeztetés lefolytatása,
- már az év első két hónapjában a száraz vegetáció kaszálása, termőföld rendbetétele történjen meg, mivel,ha gondozatlan, akkor potenciális veszélyt hordoz száraz, aszályos időben a tűzesetek helyszínéül.

Betakarítási munkák során - a kalászos termény betakarítását a közút- és a vasútvonal mentén kell először elvégezni, és a learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védősávot kell kialakítani szántással vagy tárcsázással. A mezőn összerakott szálastakarmány-, szalma-, rostnövény-kazlak körül legalább 3 méter széles védősávot kell kialakítani.

A mezőn összerakott kazal, valamint a szérű és rostnövénytároló elhelyezésénél a vonatkozó jogszabálynak megfelelően a tűztávolságot be kell tartani.

Az üzemelő erő- és munkagép kezelője a munkavégzés megkezdése előtt és annak befejezése után közvetlenül,valamint munkavégzést megszakító szünetekben, köteles a kipufogó-vezeték és szikratörő műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani. Az erő- és munkagépen, gépjárművön olyan karbantartás, javítás, amely nyílt láng használatával vagy üzemanyag elfolyásával járhat, betakarítással érintett területen és a rostnövénytároló területén nem végezhető. A kazalozást végző erőgép a kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen. A kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen, de legalább naponta meg kell tisztítani.”

Segítő együttműködésüket köszönöm!

Üdvözlettel:
Gere Imre tű. ezredes
tűzoltósági tanácsos
kirendeltség-vezető
nevében és távollétében

Tábory-Kovács Henrietta tű. alezredes
hatósági osztályvezető

A Polgármesteri Hivatal munka- és ügyfélfogadási rendje

Tisztelt Ügyfeleink!
A Képviselő-testület 2022. november 3-án hozott döntése alapján 2022. novemberétől változik a Felsőpakonyi Polgármesteri Hivatal munka- és ügyfélfogadási rendje. Az energiaköltségek csökkentése érdekében 2022. november 7-től előreláthatólag 2023. március 30-ig három napos jelenléti munkavégzés lesz a Hivatalban keddi, szerdai és csütörtöki napokon. Az ügyfélfogadás rendje ennek megfelelően a következők szerint alakul:

Kedd: 8.00 – 12.00 és 13.00 – 18.00,
Szerda: 8.00 – 12.00 és 13.00 – 18.00.

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket arról is, hogy Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi igazgatási szünetről, valamint a Közszolgálati Tisztviselők Napjáról szóló 3/2022. (II.25.) önkormányzati rendeletének 2. § b) pontjában foglaltak alapján igazgatási szünet elrendeléséről döntött, amely alapján

a Polgármesteri Hivatal 2022. december 22-30. között zárva tart, ügyfélfogadás nem lesz.

Az igazgatási szünet alatt sürgős anyakönyvi ügyekben (kizárólag halálesettel kapcsolatban) Kronvalter Emília elérhető a 06-20/947-1509 telefonszámon.

Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!
Farkas Renáta
jegyző

Óvoda

ÚJSZÜLÖTTEK:

Kohári Ádám István - 10.24.
Ignácz Bencze - 11.12.

Állatok világnapja az óvodában

Minden évben október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Hazánkban 1991 óta. E kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Ma már inkább az állatok védelmének fontosságáról szól ez a nap, arról, hogyan éljen az ember az állatokkal barátságban, valamint a felelős állattartás szabályairól.
Az állatok Világnapjáról minden óvodai csoport megemlékezik:

  • állatmozgásokat, állathangokat utánoznak, állatos dalos játékokat játszanak
  • a szőnyegen állatkert, baromfi udvar, karám készül
  • barkácsolunk különböző állatokat
  • lehet színezni állatos képeket vagy egyéni fantázia alapján megeleveníteni valamilyen rajzeszközzel
  • szó esik az állatok gondozásáról és sok-sok egyéb ismeretbővítő feladattal találkozhattak óvodásaink

Sajnos, ma már szinte csak a kutya és macska megfigyelésére kerülhet sor természetes környezetben községünkben.

Az állatok világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdettünk. Az elkészített munkákból óvodai szintű kiállítást rendeztünk. A szülők is aktív részesei lehettek így e hétnek, hisz a kisebbeknek, és olykor a nagyobbaknak is, szükségessé vált a felnőtt segítsége.
63 pályamű érkezett, amely nagy csoda! Köszönet a szülőknek, hogy e számunkra fontos eseményt jó kedvvel, aktívan támogatták. A csodás képek, játékok, alkotások közül alig-alig lehet kiválasztani, melyik legyen az első helyezett!

Végül kialakult a díjazottak sora:
1. Barkóczi Beatrix – Katica csoport
1. Gaál Boglárka – Katica csoport
2. Licz Simon – Napraforgó csoport
3. Farkas Lilla – Napraforgó csoport
Különdíj: Szabó Maja (Katica) és Szabó Máté (Neszepisze) és anyukájuk
Különdíj: Nefelejcs csoport, ahonnan a legtöbb pályamű érkezett

A kiállítás napokig megtekinthető volt.
Szeressük az állatokat, nyújtsunk számukra óvó, védő környezetet!

Marika óvó néni

+képek

Márton-napi felvonulás az óvodában!

„Végre kimozdulhatunk!”
„Juj, de sötét van! Még jó, hogy van lámpásom!”
Ilyen és ehhez hasonló reakciókkal kezdődött a pénteki Márton-nap megünneplése.

A gyerekek és családjaik izgatott örömmel várták ezt az eseményt, mivel szinte „szomjazzák”, hogy végre együtt tölthessenek pár órát csemetéikkel.

A csoportok szeretettel várták a szülőket, hogy szebbnél szebb lámpásokat készítsenek. Voltak, akik körjátékkal, ludas énekekkel, mesével és Szent Márton törtrénetével örvendeztették meg szüleiket. Zsizsgő-bozsgó gyerekek és szülők töltötték meg óvodánkat, s majd, mikor végeztek, az udvaron, utcán gyülekeztünk. Sok-sok lámpás, libafejdíszes gyerek lepte el az udvart. Szaladgáltak, büszkén mutogatták a készített lámpásaikat, örültek egymásnak és a sötétnek. Mert bizony, akkorra már besötétedett!

Mikor mindenki csatlakozott a felvonulni készülő „sorhoz”, mi, a katicások, pár rigmussal, énekkel beköszöntve elindítottuk a menetet. Útközben szintén, szinte kifulladásig énekeltünk, mondókáztunk, hogy mindenki hallja: itt jönnek a lámpások! Mert, hogy a sötétben csak a lámpások fénye mellett tudtunk sétálni. De, hát ez is volt a célunk, hogy a jócselekedetet jelképező fény mindenkihez eljusson!

Visszatérve, az udvarra megérkezvén, mindenkit libazsíros kenyér és meleg tea fogadott. Az előkészített „Márton-napi lakomát” szinte kínálni sem kellett, mindenki falatozott belőle.

Novemberben Márton napján
liba gágog, sül a kályhán.
Aki libát nem eszik,
egész évben éhezik.

Mi megtettük a magunkét, s ha nem is libasültet, de a liba zsírjából ettünk. A legenda szerint egész évben bőség vár majd ránk! Úgy legyen!

A szülők pedig, remélhetőleg, már otthon, az újbort is megkóstolták, mert a mondás szerint… „Az újbornak Márton a bírája!”

Ha pedig valaki nem ismerné Márton legendáját…

Fiatal korában katonaként szolgált, s egy alkalommal katonáival lovagolva egy szegény koldussal találkozott. A férfi sovány volt, éhesnek látszott és didergett. Segítségért könyörgött. Márton pedig, aki a katonák közül nem csak vitézségével, hanem jóságával is kitűnt, nagyon megsajnálta. Mivel nem volt egyebe, mint meleg, vastag katonai köpenye, ezért azt kettévágta, és egyik felét a didergő koldusnak adta. Éjjel különös álmot látott, melynek hatására megkeresztelkedett és pap lett belőle. A papság azonban püspökké akarta választani, de Márton - szerény ember lévén -, nem akarta elvállalni a tisztséget, ezért a városon kívül egy libaólba bújt. A libák gágogása azonban elárulta őt, s így megtalálták. Márton ebben Isten akaratát látta, így elvállalta a püspökséget.

Két lábon totyogó párna,
tömik, hogy hízzon a mája.
Matyi róla kapta a nevét,
Márton süt belőle pecsenyét.

Éva óvónő

+fotók

Iskola

Október 23-i iskola ünnepély

Mint minden évben, ezúttal is színvonalas ünnepi műsort adtak tanulóink 1956. október 23-a emlékére. Az ünnepi hangulatot a közösen elénekelt Himnusz vezette be, amelyet a nyolcadikosok előadása fokozott. A műsorban autentikus hangok (Nagy Imre hangja, lövések, zavargások hangjai stb.) mellett versek, monológok, gondolatok hangzottak el, amelynek a Verbovszkyné Illés Andrea tanító néni által betanított performance és a Tóthné Nagy Rita tanárnő által elmondott szavalat is szerves része volt. Az ünnepély Polgár Aranka és Dr. N. Fodorné Láncz Éva tanárnők vezetése mellett a Szózat közös eléneklésével ért véget. Köszönjük Tóthné Nagy Rita és Kerecsányin Tibor pedagógusok felkészítő munkáját, Verbovszkyné Illés Andrea, Dr. N. Fodorné Láncz Éva és Polgár Aranka pedagógusok segítő támogatását és részvételét, nyolcadikos tanulóink szorgalmas felkészülését és színvonalas előadását!

Matisz Zsolt

Pályaválasztási nap iskolánkban

Mi leszel, ha nagy leszel? - tesszük fel gyakran a kérdést gyermekeinknek és ez a kérdés így november vége felé igen csak aktuális, hiszen már a nyolcadikos tanulóinkat a továbbtanulás témája foglalkoztatja. S nem is véletlenül, hiszen nyakunkon vannak a pályaválasztási határidők, amelyek iskolánk honlapján részletesen meg is találhatók. (iskola.felsopakony.hu)
Ennek kapcsán iskolánk november végén pályaválasztási napot tart, ahol nemcsak a továbbtanulásra készülő nyolcadikosoknak, hanem valamennyi felső tagozatos diáknak szeretnénk segítséget adni. Megismerkedhetnek ismert és kevésbé ismert foglalkozásokkal, ezzel továbbtanulási irányt mutatunk nekik, hogy megtalálják a számukra ideális szakmát.
Erre a november 24-i pályaválasztási napra több vendégeket is hívunk.
Iskolánkban várjuk a BioFunghi cég munkatársát, aki a hazai gombatermesztést mutatja be, míg Rieger Vivien volt tanítványunk beszámol arról, hogy milyen út vezet ahhoz, hogy a közelebb kerülhessünk a gyógyszergyártáshoz. A manapság divatosabb szakmák, mint pl a filmkészítés, videózás, animálás világát szintén iskolánk egykori tanulója, Fürst Luca mutatja be. A RetroRádió munkatársa, a sokunk által is - HORY néven - ismert Horváth Zoltán pedig a média világába kalauzol majd el bennünket. A nap folyamán a 7-8.osztályosoknak lehetőségük lesz Nyári Melinda és munkatársa vezetésével jógázni is, ami ebben a stresszes világunkban biztos hasznunkra válik. Az alsó tagozatos tanulóink pedig osztálytanítójukkal ezen a napon játékos formában ismerkednek meg különböző foglalkozásokkal, filmvetítéssel színesítve a napot.
Ez a nap azoknak is segítséget ad, akik már eldöntötték, vagy tudják, hogy milyen területen szeretnének továbbtanulni, míg akik még bizonytalankodók, vagy nincs még elképzelésük, hogy milyen középfokú intézménybe menjenek tanulni, azok számára nagy segítség lehet ez a program.
Az esemény délutánján pályaválasztási szülői értekezletet is szervezünk az érintett gyermekeink szüleinek.
Köszönjük Wareczki Erika néni közreműködését, aki a színes program összeállítása során segített bennünket.

Sebestyénné Fehérvári Márta

Katolikus

A Fájdalmas Anya Temploma hírei

Ünnepi miserend
Szenteste - december 24. 22:00 éjféli mise
Karácsony - december 25. 11:30 Jézus Krisztus születésének ünnepe
előtte 11:00-órától az iskolások ünnepi műsora
Karácsony másodnapja - december 26. 08:00 Szent István első vértanú napja
Év végi hálaadó szentmise december 31. 16:30 év végi hálaadó szentmise
Újévi szentmise január 01. 11:30 Szűz Mária istenanyaságának ünnepe
Gitáros esti mise január 08. 17:00

Egyházközségünk tagjai nevében kívánunk mindenkinek kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket, és Istentől áldott, békés, boldog új esztendőt!

+ fél oldal képes anyag. „Boldog akrácsonyt…” és a január 8-i gitáros esti mise meghirdetése.

Református

A Felsőpakonyi Református Gyülekezet ünnepi istentiszteleti rendje

dec. 18. 10 óra Istentisztelet, gyermekek karácsonyi műsora
dec. 24. 15 óra Szentesti áhítat
dec. 25. 10 óra Karácsonyi istentisztelet
dec. 26. 10 óra Karácsonyi istentisztelet
dec. 31. 18 óra Óévi istentisztelet
jan. 1. 10 óra Újévi istentisztelet

„Abban nyilvánult meg Isten irántunk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.”
(János 1. levele 4,9)

Mindenkit szeretettel várunk!

Könyvtár

Ősz a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban

Novembertől életbe lépő, önkormányzat által kiadott rendkívüli intézkedési terv alapján, a könyvtár és közösségi ház pénteki napokon és hétvégéken zárva tart. A Lagúna Rendezvényházban csak az előre már lefoglalt rendezvények tarthatóak meg és az összes tánccsoport próbái átkerültek a közösségi ház nagytermébe. Reméljük, hogy több energiaügyi megszorítás bevezetésére nem lesz szükség.
Október 21-én tartotta Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezését a könyvtár előtti utcarészen. A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola 8. osztályos diákjai és Farkas Évi által vezetett Kaleidoszkóp színpad megható műsort mutatott be Nagy János polgármester beszéde után. A Dalma Dance Klub mazsorettesei hagyományos mazsorettet táncoltak a Fejérváry indulóra. Majd együtt fáklyás kísérettel vonultunk át a Mártírok emlékparkba, az emlékmű megkoszorúzására, ahol minden felsőpakonyi intézmény, civil szervezet, egyház képviseltette magát.
Idén sajnos a hagyományos könyvtárban alvós Halloween-i cukorkakeresős éjszakát nem tudtuk megtartani. Helyette október 27-én Halloween tököt faragtunk. A következő jeles naphoz kapcsolódó kézműves foglalkozásunk Márton napjához kapcsolódott. November 10-én a könyvtár olvasótermében libanapi kreatív foglalkozással vártuk a gyerekeket, szülőket.
November 3-tól minden második csütörtök (november 17., december 1 és 15.) délután Rajz-és festőszakkört indítottunk a könyvtárban. Előzetes regisztrációhoz kötöttük a részvételt. Az első két foglalkozás alkalmával a vezetők Kalas Béláné, Eszter néni és Gergely Mihályné, Margó néni felmérték a 18 résztvevő rajz tudását és elképzelését a szakkörről. Reményeim szerint újraéleszthetjük Fegyó Béla és Szigeti Márta által vezetett régi rajzszakkör hangulatát és élményét. Az elkészült alkotásokból kiállításokat tarthatunk vagy akár egy nagyszabású „szomszédolás” kiállítási formája is megvalósítható településünkön.
További számos programmal készülünk Adventi lévén: Idén sem maradhat el az „Élő adventi naptárunk”, már várjuk a szám foglalásokat. Felsőpakony Jövőjéért Egyesülettel közösen a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház dolgozói adventi gyertyagyújtást tart a négy adventi vasárnapon 16 órától a Petőfi téren. Minden adventi vasárnapra rövid meghitt műsorral készülünk a település lakosait bevonva.
December 5-én újra ellátogat településünkre a Mikulás. Hagyományainkhoz híven lovas kocsival járja körbe a megadott útvonalon Felsőpakonyt és várja a gyerekek, felnőttek dalait, énekeit.
Karácsonyi versírópályázatot hirdettünk, idén is csatlakoztunk a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez. Tavaly 80 cipős doboz feletti darabszámot sikerült a település összefogásával gyűjtenünk és a rászoruló gyerekeknek átadni. Kérem idén is Felsőpakony összefogását, hogy minél több gyermeknek tudjunk Karácsonykor örömet szerezni.
December 10-én kerül megrendezésre a Települési Advent a közösségi ház előtt. Helyi kézműves árusok, szeretetvendégség, ingyenes kisvont és természetesen ünnepi műsor várja az érdeklődőket. A Települési Advent napjára karácsonyi süti versenyt hirdettünk, nevezni 10-én 15 órától lehet, a versenyre nevezett sütemények a szeretetvendégségben kerülnek elfogyasztásra.
Várjuk a megtöltött cipős dobozokat, a felajánlásokat, tegyük együtt még meghittebbé a Karácsonyt!
Vida Nikoletta
intézményvezető

Civil

Bemutatkozás

Némedi József

xxx foto xxx

1984 óta dolgozom szakácsként. 1998 óta mesterszakácsként.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség, és a gasztronómiai világszövetség zsűritagja vagyok közel 20 éve. Imádok főzni, és szeretem tudásom átadni. Szakácsversenyeken több aranyérmet szereztem munkáimmal, Európa, és világbajnoki érmeim mellett szakács olimpián is helyezettként végeztem. Jelenleg a közétkeztetés munkahelyi részében tevékenykedem. Munkásságomat 2007-ben a Gasztronómiáért érdeméremmel ismerték el. 2021-ben a köztársasági elnök úrtól Magyar Arany érdemkeresztet kaptam.


Ünnepi időszak, december.
Ez a hónap a legszebb, és a leghangosabb ünnepeinket hozza magával. Karácsony a béke, a szeretet és a finom ételek ünnepe.
Természetesen mi is készítünk halászlevet, és készül rántott ponty is, de amikor összejön a család, akkor igyekszem egy kis különlegességet készíteni az egyik legnagyobb sláger receptjét megosztom önökkel:
Ropogós sajtkéregben sült harcsafilé, vaníliás zöldborsópürén, sárgarépa chips-el, és balzsamos salátával:
Afrikai harcsával készítem, finom, szálkamentes, és nem túl hal ízű.
Felszeleteljük a harcsát, sózzuk, megszórjuk kevés citromos borssal, és hűtőbe tesszük.
A sárgarépát vékonyan felszeleteljük, és forró (160fok) olajban világosra sütjük, majd kiszedjük papírra, és leitatjuk róla az olajat. Sütőben is készíthetjük, ilyenkor elkeverjük kevés olajjal, sütőpapírra tesszük egymás mellé, és 150-160 fokon kiszárítjuk.
A zöldborsót kevés vízzel, sóval feltesszük főni. Kikaparjuk 1 vanília rúd magját. A héját bele tesszük a borsóba. A magját felforraljuk kevés tejjel. Amikor megfőtt a borsó leszűrjük, kivesszük a vaníliát. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliás tejet. Rúdmixerrel krémesre keverjük.
Kevés balzsamecetet, felforralunk. Adunk hozzá mézet, kevés ketchupot, szójaszószt, és néhány darab fagyasztott málnát. Összeforraljuk, majd lehűtjük. Szűrőn átpasszírozzuk. Mikor teljesen kihűlt olíva olajat keverünk hozzá folyamatos habverőzéssel. Így egy gyümölcsös krémes ecetet kapunk. Érdemes belőle többet csinálni, mert hűtőben sokáig eláll, és egy kis saláta mindig jólesik vele.
A halszeleteket belemártjuk kevés lisztbe, és forró olajon hirtelen megpirítjuk. Nem kell teljesen átsülnie. Közben reszelt sajtot elkeverünk petrezselyemmel, vajjal, és kevés zsemlemorzsával. Olyan állaga kell legyen, mint a gombóc morzsájának. A halakat tepsibe rakjuk, és tetejére halmozzuk a morzsát. Sütőben 180 fokon pirosra sütjük.
Tálaláskor a tányérba kerül a püré, erre tesszük a halat, és a répa chpiset. Kevés madársalátát (vagy szeletelt jégsalátát összekeverünk a dresszinggel és az étel tetejére szórjuk.

Említettem, hogy nálunk is készül rántott hal. Ez általában amur (ez feleségem kedvence), illetve harcsa (ezt a gyerekek szeretik). Ha esetleg marad belőle érdemes kipróbálni a marinált rántott halat. Egy zsűrizésem alkalmával Koós Jánostól kaptam a receptet. Talán mondanom sem kell, de egy átmulatott éjszaka után igazi gyógyír.
A marinádhoz apróra vágunk lilahagymát, tv paprikát, esetleg egy kisebb paradicsomt. Sózzuk, és kevés cukrot adunk hozzá. Amikor kevés levet engedett felengedjük kis vízzel, és ecetet adunk hozzá. Én almaecetet használok, mert nem túl savas, és nagyon egészséges. Megszórjuk gazdagon apróra vágott petrezselyemmel, és beletesszük a kisült rántott halszeleteket. Egy éjszakát áll hűtőben, és isteni savanykás hal.
Másik nagy esemény a szilveszter, ahol bulizunk, pezsgőt iszunk, és malacot eszünk. Egy kedves német szakács barátomtól kaptam egy kitűnő malac rolád receptet.
A bőrös malac oldalasát teljesen kicsontozzuk. Ha lehet, a karaj részt is hagyjuk rajta, vagy ha van egy jó hentesünk, kérjük meg, hogy készítse elő. A fűszerkeverékbe pépesítünk fokhagymát, tv paprikát, paprika lekvárt, sót, és kevés köményt. Ha nem elég krémes, kevés zsírt adhatunk hozzá. Ezzel a krémmel alaposan bedörzsöljük a malac húsos oldalát. A karaj felőli oldalról indulva szorosan feltekerjük, és megkötözzük. Egy szép hengert kapunk, a bőrével kifelé. Sütőben időnként zsírral locsogatva 140 fokon 2-3 órát sütjük. Fontos, hogy ne gyorsan, hanem szép lassan. Amikor már teljesen átpuhult, levesszük a madzagot, és 190 fokon, esetleg kis sörrel néha meglocsolva ropogósra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fenséges.

xxx képő xxx

Márton-napi jótékonysági ÖTYE bál

November 12-én tartottuk Márton-napi jótékonysági bálunkat, végre az iskola tornatermében.
A bál bevételét ismételten az iskolának ajánlottuk fel, a földszinten lévő tanulói vizesblokk felújítása a cél.
Nagy öröm volt látni, hogy a jelenlevők mennyire összefogtak, hogy e célt támogassák, vették a tombolát, licitáltak a libánkra.
Mi ÖTYÉS lányok egy kis műsorral kedveskedtünk a vendégeknek, ami hatalmas sikert aratott. A fellépő ruhánkat abból a pénzből finanszíroztuk, amit a Bethlen Gábor alapkezelő által kiírt Magyar Falu Program Falusi Civil pályázatán nyertünk. Műsorunk után Márton napja alkalmából libazsíros kenyeret szolgáltunk fel.
A talpalávalót Kerepeszki Norbi szolgáltatta, aki szinte szünet nélkül zenélte át az éjszakát.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a tombola-felajánlásokat Szilvikének, Iminek, Katinak, Misikének, Józsinak és Flórinak. Köszönjük Antal Mihálynak a nagyobb összegű felajánlást, és mindazoknak, akik támogatójegyet vásároltak, a 3. b osztályos szülőknek az összefogást, ők is szép összeget gyűjtöttek össze. És nem utolsó sorban mindenkinek, aki bármivel hozzájárult, hogy az est megvalósuljon.

A támogatás összege: 637 700 forint.

Ezt a célt bármikor támogathatja, bankszámlaszámunk: Takarékbank 50420283-10000647 megjegyzésben kérjük, írja be „iskola javára”.

Barta Ildikó

+Bethlen és Magyaf Falu logók

Telnek vagy múlnak napjaink?

Ez bizony nem mindegy. Mert, ha múlnak, üresek, hosszúak, véghetetlenek. Ha viszont telnek, megtöltődnek tartalommal. Nos, mi, felsőpakonyi nyugdíjasok, állíthatjuk, hogy napjaink telnek. Ott vannak a heti rendszerességgel megtartott klubdélutánok csütörtökönként. Jó ilyenkor összeülni, meghallgatni Lőrentei Erzsike tájékoztatóját a ránk vonatkozó újdonságokról, az elnökségen elhangzottakról, a lehetséges programokról. Jó egymással beszélgetni, ha úgy adódik, akár vitázni is, hisz vitákban születnek meg a legjobb döntések. Hangulatossá, ünnepélyessé teszik ezeket az összejöveteleket az éppen esedékes névnapok vagy kerek születésnapok. Az elmúlt másfél hónapban kétszer is sor került ilyenre. Októberben Teréz és Kálmán névnapot ünnepeltünk, novemeber elején pedig Imre-napot tartottunk. Jó hangulatban fogyasztottuk a finom süteményeket – köszönet érte Somogyi Tecának, Mag Kálmánnénak, Jankóné Arankának -, valamint a finom itókákat, üdítőket.

Ezen kívül heti rendszerességgel vannak énekkari próbák. Hét nő és négy férfi tagja van a Seresné Irénke által vezetett kórusnak. Nagyon jó, hogy harmonika és gitár kíséretével énekelnek. Mindig van kész műsor a repertoárjukban. Tulajdonképpen az énekkar képviseli egyesületünket a helyi rendezvényeken, de megméretteti magát a különböző nyugdíjas találkozókon is és mindig szép eredménnyel: általában oklevéllel tér haza.

Mint már említettem, részt veszünk a településünk különböző rendezvényein. Így volt ez október 6-án, amikor az aradi vértanúkra elékeztünk néma főhajtással, és október 21-én, az 56-os megemlékezésen. Ez utóbbinak aktív szereplője volt énekkarunk. Farkas Évi színésznő rendezésében a gyáli Kaleidoszkóp színtársulattal együtt megható kis jelenetet elevenítettek fel arról, hogyan indul egy idős házaspár a messze idegenbe az 1956-ban kivándorolt gyermekeik után. Ennek a fájdalmas indulásnak az Elindultam szép hazámból kezdetű gyönyörű népdalunkkal támasztották alá a súlyát.

Figyelemmel kísérjük a különböző kulturális rendezvényeket, s ezekből ki-ki érdeklődési köre szerint választhat. Október elsején Ócsára utaztunk a Máté Péter emlékestre. Tabány István adta elő a számunkra jól ismert, sokak által kedvelt csodálatos Máté Péter dalokat. Jó hangulatú, szép este volt, újraéltük fiatalkori emlékeinket, sokan együtt énekelték az előadó művésszel a közismert számokat. Jó, hogy ott lehettünk. Köszönet Kardos Lajosnak a fuvarozásért. Október 21-én a Nemzeti Színházba jutott el egy kis csapat. Már a színház küszöbét átlépni is felemelő volt, az előadás pedig elmondhatatlan élmény. Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményét vitte színre a Beregszászi (Kárpátalja) Magyar Színház társulata. Annak ellenére, hogy a csapat nagyobbik fele az ukrajnai háború miatt most Budapesten tartózkodik, egy tökéletesen megrendezett, frenetikus előadást láthattunk. Az orchideák kedvelői november második hétvégéjén, ahogy teszik ezt minden évben, újra ellátogattak e csodaszép virágok kiállítására, az operett kedvelői pedig új feldolgozásban tekintették meg Bakonyi károly Mágnás Miska című darabját Békeffi István és Kaszó Elek átdolgozásában.

Ki ne maradjon a felsorolásból a leglátogatottabb program: a fürdőzés. Október 21-én Tiszakécskére ruccantunk ki egy kis kikapcsolódásra. Népes kis csapat utazott most is, mégpedig jutányosan. Az egyesület hozzájárult az útiköltséghez, a fürdő tulajdonosai, a Szabó házaspár, pedig ugyanolyan költségen fogadott bennünket, mint a nyári nyugdíjas találkozón volt, tekintettel arra, hogy énekkarunk fellépett az akkori rendezvényen. Jól éreztük magunkat, meg volt szervezve, ahogy szokott, a mézvásárlás is, sőt hazaúton a Fejedelmi Pékségben is vásárolhattunk. Igaz, hogy hanyatt estünk az áraktól, azóta, sajnos, már a mindennapjaink szereplője az áremelkedés. De bizalommal tekintünk a jövőbe, reméljük, hogy életünk ezután is értelemmel, tartalommal lesz tele.

Kádár Rozália

AZ FJE OKTÓBERBEN ÉS NOVEMBERBEN

Ünnepek és feladatok sorakoztak egymás mellett ebben az időszakban. Új pályázatot adtunk be, amelyhez megpróbáltuk a saját erőnket összpontosítani Kovácsi Évivel. Tekintve, hogy a falumúzeum célját szolgáló önkormányzati pályázat még eddig nem járt sikerrel, azzal próbálkozunk, hogy legalább egy részét megoldjuk eredeti elképzeléseinknek, azaz fedett védelmet teremtsünk Kardos Lajos társunk gyűjteményének. Ezzel is segítve erőfeszítését és igyekezetét a múzeumért kiáltó anyag megőrzésére. A civil pályázat pénzbeli lehetőségéhez igazodva egy fedett pajtát szeretnénk létrehozni az iskolai gyakorlókert végében, amely egyúttal lezárja a most kialakuló kertnek nem csupán a látványát, de csatlakozik bemutatandó mezőgazdaság-történeti tárgyaival a gyerekek ismereteinek gyarapításához. Pályázatunkat HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKEINK MEGMENTÉSE címen beadtuk és befogadta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Most szorítunk az elbírálás sikeréért.

Október 6-án az Aradi Vértanúk Napján megemlékeztünk életüket áldozó nemzeti hőseinkről, az Önkormányzattal együtt helyezve el koszorúinkat a harangláb oszlopain.

Október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének áldoztunk együtt a községgel, amelyet a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház méltón, színvonalasan rendezett meg a könyvtár előtt kialakított térben. Utána fáklyás menetben vonultunk koszorúinkkal a Mártírok Parkjába. A Herman Ottó Általános Iskola diákjai 21-én délelőtt a tornacsarnokban rótták le tiszteletüket és koszorút is elhelyeztek a parkban, amelyet virágdiszbe öltöztettünk ezekre a napokra.

Közben folyamatosan dolgozunk az iskolakert kialakításán. Újra tárcsázta a területet Mag Kálmán társunk. Istállótrágyát vásároltunk, amit - alig felépülve műtétje után - szintén ő forgatott bele, s planírozta el a talajt. Ecsődi János kaput hegesztett össze, s Kardos Lajossal összedolgozva, oszlopokat a kerítéshez. Elhoztuk Tápiószeléről azt a 8 gyümölcsfát, amelyet a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtól kaptunk, s amelynek célja a régi, időjáráshoz alkalmazkodó, fertőzésekkel szemben jobban ellenálló magyar fajták megőrzése. Ehhez a programhoz csatlakozva Herman Ottó Általános Iskolánk nem csupán a madárbarát öko-programban vesz részt, hanem a növényi hagyományőrzésnek is tagja. Többen is segítenek egyesületünknek szakmunkával: Papp Zoltán kútfúrással, Homoki István az akna kiásásával. Ígéretet kaptunk Albert Róberttől, hogy megoldja a kert házi vízművének áramellátását, Zsiros József a beszerelését vállalja. Óriási köszönet érte, hiszen mindenki a ritka szabad idejét, a szombat-vasárnapját áldozza a gyerekekért, többoldalú képzésükért!

November 12-én elültettük Kardos Lajossal, Kovács Évivel, Kalas Eszterrel a gyümölcsfákat. Tápiószelén oktatást kaptunk a mikéntjéről, ezt gyakoroltuk most – remélve a sikert! (Beszámolót is kell készítenünk a biodiverzitási központnak erről!) Ecsődi János, Kardos Lajos, Mag Kálmán folytatta a kerítésoszlopok betonozását, vasárnap csatlakozott pár órára Rusz Attila is. Még a fagyok beállta előtt megoldjuk a vízakna burkolását, a kút téliesítését, a drótkerítés felrögzítését. Ezzel a legfontosabb előkészítő munkákon túl leszünk ahhoz, hogy a gyerekek átvegyék a terepet tavasszal. Sárossy Szilvia tanárnő már felajánlotta, hogy 15-én, az osztályfőnöki óráján a gyakorlókert ismertetésével foglalkozzunk. Amint lehet, felállítjuk a kis melegházat is, ahol palántát nevelhetnek a gyerekek. Sort kerítünk majd néhány ládára is, melyekben magasneveléssel lehet fűszernövényeket termeszteni.

Közben szervezzük az adventi vasárnapok programjait a Petőfi térre, közösen a Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház munkatársaival. Célunk, hogy november 27-tel kezdődően mind a 4 vasárnap délután 16 órakor együtt gyújtsunk adventi gyertyákat! A Betlehem előtt gyülekezve, együtt készüljünk a kereszténység nagy napjára, örvendezve emlékezzünk Jézus születésére! Együtt várakozzunk és készítsük fel lelkünket Karácsony misztériumára a gyertya fénye mellett, amelyhez kis programokkal és vendégvárással is készülünk. Készülünk bölcsődésektől kezdve a szépkorúakig. Mindenki, akinek szívében a szeretet, az isteni és emberi csodavárás, az élet szépségének tisztelete, a hit vagy a hagyomány megtartásának lángja ég, jöjjön és ünnepeljen velünk!

Találkozzunk november 27-én, december 4-én, 11-én és 18-án 16 órakor a Petőfi téren!

Durkó Éva FJE

+képek

KÉPALÁÍRÁSOK:

20221112_130702 - Ültetjük a facsemetéket
20221030_141354 - Harc a kútért
20221021_123723 - Így készül a kapu
20221021_175600 - Tisztelet 1956 előtt
20221102_172153~3 - November 4. A Gyásznap fényei

Hírek a polgárőrség háza tájáról

Ismét kérjük a járművezetőket, kerékpárosokat és a gyalogosokat is, hogy a korai sötétedés és a csökkent látási viszonyok miatt szabálykövetően és fokozott óvatossággal közlekedjenek. A látni és látszani közlekedésbiztonsági alapelv érvényesülése érdekében kiemelt hangsúlyt fektessenek járműveik világító- és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére. A gyalogosok és a kerékpárosok részéről is kiemelten fontos, hogy megfelelő színű ruházatot és fényvisszaverő eszközöket viseljenek a saját és mások biztonsága érdekében.

A Polgárőr Egyesület Felsőpakony Biztonságáért minden tagja és a vezetőség nevében kívánunk mindenkinek áldott, békés karácsonyt és egészségben gazdag új esztendőt!

A Polgárőrség elérhetősége: +36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

+ áldott karácsonyt kb 1/4 oldalban

Sport

Hátbelső

MIKULÁS VONULÁS PLAKÁT 1/2 OLDAL

Hátlap

PAKONYI ADVENT PLAKÁT

Joker anyag

Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában?

„Hiperaktív” a gyermek? Nem tud odafigyelni az órán? Magatartásával bomlasztja az osztály rendjét?

Olyan kérdések ezek, melyekkel számos szülő riadtan szembesül, amikor kiderül, hogy gyermekével gond van az iskolában. Ilyenkor aztán a szülő válaszút elé kerül: vagy maga keres megoldást a problémára, vagy másik iskolába viszi a gyereket, vagy a hivatalos szakemberekre bízza a dolgot.

Az utóbbival kapcsolatban viszont számos kétely, ellenérzés fogalmazódott már meg, nem is véletlenül. Ha ugyanis a gyermek pszichiáterhez kerül, könnyen kaphat olyan diagnózist, amelyre gyógyszerszedést írnak elő. A szülőknek azonban két dologról rendszerint nincs tudomásuk:

– A „hiperaktivitás„, „figyelemzavar” és hasonló gyermekpszichiátriai diagnózisok kizárólag a tünetek alapján címkézik fel a gyermeket, és nem visznek közelebb az okok feltárásához – pedig ezeknek a tüneteknek számos kiváltó oka lehet. Olyan ez, mintha a lázat tekintenénk betegségnek, és csupán azt próbálnánk kezelni anélkül, hogy a láz okát felkutatnánk.

– Az ilyen állapotokra felírt „gyógyszerek„ valójában tudatmódosító szerek, olyan anyagok, amelyek sokkal közelebb állnak a drogokhoz, mint a gyógyszerekhez. E szerek csupán arra alkalmasak, hogy elfedjék a gyermek kellemetlen tüneteit. Számos szülő beszámolt róla, hogy a szer beadása után gyermeke „zombiként” viselkedik, kitágult pupillákkal néz maga elé, mintha ott sem lenne. Ezek a szerek alkalmasak arra, hogy a gyermek tüneteit elnyomják, de a megoldáshoz nem visznek közelebb, ráadásul számos nagyon kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatással nehezíthetik a gyermek boldogulását.

Ebben a témában segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az az ingyenes kiadvány, amelyet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány jelentetett meg közszolgálati céllal. Az informatív anyagban nemcsak arról esik szó, pontosan milyen veszélyeket hordozhat a pszichiátriai diagnózis és a felírt gyógyszer, de megoldási javaslatokat is nyújt a szülőknek: merre keressék a valódi okot, a valódi megoldást gyermekük számára.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról: emberijogok.hu/adhd

2022_10_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2022/11/23 14:16 szerkesztette: kadar.rozalia