Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2022_10_novdec

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
2022_10_novdec [2022/11/23 14:10]
kadar.rozalia [Tisztelt Lakosság, Gazdálkodók, Munkaadók és Munkavállalók!]
2022_10_novdec [2022/11/23 14:16] (aktuális)
kadar.rozalia [Bemutatkozás]
Sor 403: Sor 403:
 A sárgarépát vékonyan felszeleteljük,​ és forró (160fok) olajban világosra sütjük, majd kiszedjük papírra, és leitatjuk róla az olajat. Sütőben is készíthetjük,​ ilyenkor elkeverjük kevés olajjal, sütőpapírra tesszük egymás mellé, és 150-160 fokon kiszárítjuk.\\ A sárgarépát vékonyan felszeleteljük,​ és forró (160fok) olajban világosra sütjük, majd kiszedjük papírra, és leitatjuk róla az olajat. Sütőben is készíthetjük,​ ilyenkor elkeverjük kevés olajjal, sütőpapírra tesszük egymás mellé, és 150-160 fokon kiszárítjuk.\\
 A zöldborsót kevés vízzel, sóval feltesszük főni. Kikaparjuk 1 vanília rúd magját. A héját bele tesszük a borsóba. A magját felforraljuk kevés tejjel. Amikor megfőtt a borsó leszűrjük,​ kivesszük a vaníliát. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliás tejet. Rúdmixerrel krémesre keverjük.\\ A zöldborsót kevés vízzel, sóval feltesszük főni. Kikaparjuk 1 vanília rúd magját. A héját bele tesszük a borsóba. A magját felforraljuk kevés tejjel. Amikor megfőtt a borsó leszűrjük,​ kivesszük a vaníliát. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliás tejet. Rúdmixerrel krémesre keverjük.\\
-Kevés balzsamecetet,​ felforralunk. Adunk hozzá mézet, kevés ketchupot, szójaszószt,​ és néhány darab fagyasztott málnát. Összeforraljuk,​ majd lehűtjük. Szűrőn átpasszírozzuk. Mikor teljesen kihűlt olíva olajat keverünk hozzá folyamatos habverőzéssel. Így egy gyümölcsös krémes ecetet kapunk. Érdemes belőle többet csinálni, mert hűtőben sokáig eláll, és egy kis saláta mindig ​jól esik vele.\\+Kevés balzsamecetet,​ felforralunk. Adunk hozzá mézet, kevés ketchupot, szójaszószt,​ és néhány darab fagyasztott málnát. Összeforraljuk,​ majd lehűtjük. Szűrőn átpasszírozzuk. Mikor teljesen kihűlt olíva olajat keverünk hozzá folyamatos habverőzéssel. Így egy gyümölcsös krémes ecetet kapunk. Érdemes belőle többet csinálni, mert hűtőben sokáig eláll, és egy kis saláta mindig ​jólesik ​vele.\\
 A halszeleteket belemártjuk kevés lisztbe, és forró olajon hirtelen megpirítjuk. Nem kell teljesen átsülnie. Közben reszelt sajtot elkeverünk petrezselyemmel,​ vajjal, és kevés zsemlemorzsával. Olyan állaga kell legyen, mint a gombóc morzsájának. A halakat tepsibe rakjuk, és tetejére halmozzuk a morzsát. Sütőben 180 fokon pirosra sütjük.\\ A halszeleteket belemártjuk kevés lisztbe, és forró olajon hirtelen megpirítjuk. Nem kell teljesen átsülnie. Közben reszelt sajtot elkeverünk petrezselyemmel,​ vajjal, és kevés zsemlemorzsával. Olyan állaga kell legyen, mint a gombóc morzsájának. A halakat tepsibe rakjuk, és tetejére halmozzuk a morzsát. Sütőben 180 fokon pirosra sütjük.\\
-Tálaláskor a tányérba kerül a püré, erre tesszük a halat, és a répa chpiset. Kevés madársalátát (vagy szeletelt jégsalátát összekeverünk a dresszinggelés az étel tetejére szórjuk.+Tálaláskor a tányérba kerül a püré, erre tesszük a halat, és a répa chpiset. Kevés madársalátát (vagy szeletelt jégsalátát összekeverünk a dresszinggel és az étel tetejére szórjuk.
  
 Említettem,​ hogy nálunk is készül rántott hal. Ez általában amur (ez feleségem kedvence), illetve harcsa (ezt a gyerekek szeretik). Ha esetleg marad belőle érdemes kipróbálni a marinált rántott halat. Egy zsűrizésem alkalmával Koós Jánostól kaptam a receptet. Talán mondanom sem kell, de egy átmulatott éjszaka után igazi gyógyír.\\ Említettem,​ hogy nálunk is készül rántott hal. Ez általában amur (ez feleségem kedvence), illetve harcsa (ezt a gyerekek szeretik). Ha esetleg marad belőle érdemes kipróbálni a marinált rántott halat. Egy zsűrizésem alkalmával Koós Jánostól kaptam a receptet. Talán mondanom sem kell, de egy átmulatott éjszaka után igazi gyógyír.\\
-A marinádhoz apróra vágunk lilahagymát,​ tv paprikát, esetleg egy kisebb paradicsomt. ​sózzuk, és kevés cukrot adunk hozzá. Amikor kevés levet engedett felengedjük kis vízzel, és ecetet adunk hozzá. Én almaecetet használok, mert nem túl savas, és nagyon egészséges. Megszórjuk gazdagon apróra vágott petrezselyemmel,​ és beletesszük a kisült rántott ​hal szeleteket. Egy éjaszát ​áll hűtőben és isteni savanykás hal.\\+A marinádhoz apróra vágunk lilahagymát,​ tv paprikát, esetleg egy kisebb paradicsomt. ​Sózzuk, és kevés cukrot adunk hozzá. Amikor kevés levet engedett felengedjük kis vízzel, és ecetet adunk hozzá. Én almaecetet használok, mert nem túl savas, és nagyon egészséges. Megszórjuk gazdagon apróra vágott petrezselyemmel,​ és beletesszük a kisült rántott ​halszeleteket. Egy éjszakát ​áll hűtőbenés isteni savanykás hal.\\
 Másik nagy esemény a szilveszter,​ ahol bulizunk, pezsgőt iszunk, és malacot eszünk. Egy kedves német szakács barátomtól kaptam egy kitűnő malac rolád receptet.\\ Másik nagy esemény a szilveszter,​ ahol bulizunk, pezsgőt iszunk, és malacot eszünk. Egy kedves német szakács barátomtól kaptam egy kitűnő malac rolád receptet.\\
-A bőrös malac oldalasát teljesen kicsontozzuk. Ha lehet a karaj részt is hagyjuk rajta, vagy ha van egy jó hentesünk, kérjük meg, hogy készítse elő. A fűszerkeverékbe pépesítünk fokhagymát,​ tv paprikát, paprika lekvárt, sót, és kevés köményt. Ha nem elég krémes, kevés zsírt adhatunk hozzá. Ezzel a krémmel alaposan bedörzsöljük a malac húsos oldalát. A karaj felőli oldalról indulva szorosan feltekerjük,​ és megkötözzük. Egy szép hengert kapunk, a bőrével kifelé. Sütőben időnként zsírral locsogatva 140 fokon 2-3 órát sütjük. Fontos, hogy ne gyorsan, hanem szép lassan. Amikor már teljesen átpuhult, levesszük a madzagot, és 190 fokon, esetleg kis sörrel néha meglocsolva ropogósra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fenséges.+A bőrös malac oldalasát teljesen kicsontozzuk. Ha leheta karaj részt is hagyjuk rajta, vagy ha van egy jó hentesünk, kérjük meg, hogy készítse elő. A fűszerkeverékbe pépesítünk fokhagymát,​ tv paprikát, paprika lekvárt, sót, és kevés köményt. Ha nem elég krémes, kevés zsírt adhatunk hozzá. Ezzel a krémmel alaposan bedörzsöljük a malac húsos oldalát. A karaj felőli oldalról indulva szorosan feltekerjük,​ és megkötözzük. Egy szép hengert kapunk, a bőrével kifelé. Sütőben időnként zsírral locsogatva 140 fokon 2-3 órát sütjük. Fontos, hogy ne gyorsan, hanem szép lassan. Amikor már teljesen átpuhult, levesszük a madzagot, és 190 fokon, esetleg kis sörrel néha meglocsolva ropogósra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fenséges.
  
 **xxx képő xxx** **xxx képő xxx**
2022_10_novdec.txt · Utolsó módosítás: 2022/11/23 14:16 szerkesztette: kadar.rozalia