Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2023_04_apr

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXII. évf. . szám, 2022.

Lapzárta: április 11.

Szerkesztőbizottsági: folyamatosan

Következő lapzárta: kérdéses!!! megbeszélés!!!

KIVETTEM AZ ANYAGOT SZERKESZTÉSRE, VÁLTOZTATÁS ESETÉN KÉREM NEKEM IS SZÓLNI. KÖSZÖNÖM! - BÉLA

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Fejlesztenénk a révfülöpi tábort!!!

A Révfülöpön található tábor az elmúlt több mint ötven év alatt folyamatosan épült, szépült. Az elhelyezést szolgáló egykori katonai sátrak helyét fa-, majd fürdőszobás kőházak váltották fel, a közösségi épületben pedig - néhány évvel ezelőtt - korszerű konyha, később - emeleti ráépítéssel - modern panziórész került kialakításra.

A mai modern üdülő léte nagyrészt Latyák István igazgató úr, valamint Baji József és felesége, Ilonka néni több évtizedes kitartó, időnként kilátástalannak tűnő munkájának és a tulajdonos önkormányzatok mindenkori polgármestereinek köszönhető. Az utókor az elődöknek oly módon is kifejezte háláját, hogy Baji József halálát követően a tábor az ő nevét vette fel, Latyák Istvánról pedig az egyik vendégszobát neveztük el. Nem könnyű az általuk elindított folyamatos fejlődést fenntartani, de igyekszünk méltóak lenni az örökséghez.

Éppen ezért a tábort továbbra is fejlesztjük, a szolgáltatásokat bővítjük. Az elmúlt néhány évben új sportpályát építettünk, kamera- és wifi-rendszert alakítottunk ki, korszerűsítettük az energia hálózatot. A panziórészben és a konyhában légkondicionáló berendezéseket helyeztünk el. Így, ez a rész, egész évben használhatóvá vált. Ahhoz, hogy a különféle beruházásokat megvalósítsuk és a tábor folyamatos működését biztosítani tudjuk, bevételekre van szükségünk. Ez közalapítványunk esetében
1. az önkormányzatok részéről befolyó támogatásokat,
2. az 1 %-os személyi jövedelemadó felajánlást,
3. és a családos, vagy egyéni nyaralásokból származó bevételt jelenti.

Alapszabályunk szerint a diákok részéről a térítési díj, csak az önköltséget figyelembe vett összeg lehet, ebből nyereségünk nem származhat (2023-ban 45.000,- Ft/fő/turnus, amely tartalmazza a nyolc nap szállás és étkezési díját, szállítási költséget és a strandbelépőt). Valószínűleg táborunk a vonzó szolgáltatások mellett az árnak is köszönheti egyre növekvő népszerűségét. A nagy érdeklődés miatt 2022-ben és idén is már nem nyolc, hanem kilenc turnusban üdültetünk. Turnusonként 100 diákra számítunk, mely egy szezon alatt legalább 900 főt jelent.

Bevételeink növelése és kiadásaink csökkentése érdekében többféle döntést hoztunk:
- a panziórész szobáinak és a kőházak (szezonon kívüli) osztálykirándulásra, edzőtáborokra történő kiadásával az üzleti tevékenységünket növeljük, így több bevételhez jutunk.
- Igénybe vesszük az állami és egyéb támogatásokat (pl.: covid idején a megtartott munkahelyek után járó bértámogatást, a háborús menekültek elhelyezéséért járó juttatásokat, a közmunka programhoz kapcsolódó lehetőségeket, stb…), így a költségeinket csökkentjük.

Sajnos nagy hátrányt jelent számunkra, hogy közalapítványként nem vehetünk részt a civil szervezeteknek meghirdetett pályázatokon.

Kedves egykori Révfülöpön üdülő Diákok, Vállalkozók, Magánszemélyek!

Az infláció következtében megemelkedett árak komoly kihívást jelentenek számunkra. Ennek kontroll alatt tartására sokat jelentene, ha még az idén sikerülne legalább a főépületet napelem rendszerrel ellátni, illetve egyéb energiatakarékos megoldásokkal a rezsit mérsékelni.
Az alapító önkormányzatok mellett eddig is voltak támogatóink, akik kisebb összegeket adományoztak számunkra. Most azonban – mai számításaink szerint - közel 30 millió forintot kellene összegyűjtenünk ahhoz, hogy az év végéig megvalósíthassuk az említett beruházást. Ehhez kérjük az Önök támogatását! Természetesen aki igényli, annak - a támogatás után járó adókedvezmény érvényesítéséhez - igazolást tudunk kiadni.

Aki pénzbeli támogatást tud és kíván nyújtani az alábbi számlaszámra történő befizetéssel teheti meg:

Kedvezményezett neve: Dabas és Környéke Üdülőtábor Közalapítvány

MKB Bank 10103829-03671838-00000002. Kérjük, hogy a megjegyzés mezőben feltétlenül tüntesse fel, hogy „energiatakarékos beruházás támogatására”!

Amennyiben információra van szüksége, az alábbi elérhetőségeken talál bennünket:

Szandhofer János, telefonszám: 30/242-1529, email: szandhofer.janos@dabas.hu

Takács Zsuzsanna gazdasági vezető, telefonszám: 70/369-0351 email: zsuzsanna.takacs@t-online.hu,

Gomola Nóra, telefonszám: 70/903-3595, email: gomola.nora@dabas.hu

Szandhofer János kuratórium elnöke

+fotók

Tűzeset a gyáli regionális hulladékkezelő központ haszonanyagfeldolgozó üzemében

Összefoglaló

Gyál külterületén az FCC Magyarország Kft. telephelyén, 2023.03.28-án 14 óra körül, a feldolgozásra váró ömlesztett karton és fóliahulladék tároló területen eddig ismeretlen okból tűz ütött ki.

Az oltást a cég munkatársai helyben azonnal megkezdték, a tűzoltókat haladéktalanul értesítették, akik nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.

A fővárosi, a monori, az érdi, a szentendrei és a dabasi hivatásos, a bicskei önkormányzati, a gyáli, a rózsadombi, az üllői, a délegyházi, a fóti, a gyömrői, az ecseri, a zuglói, a pilisszentiváni, a szentendrei, kis-szigeti, a szigetmonostori, a sülysápi, a váci, a bicskei és a szigetújfalui önkéntes tűzoltók, valamint a budapesti Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület és a Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület önkéntesei fékezték meg a lángokat. A fővárosi és a Komárom-Esztergom vármegyei mobil labor méréseket végzett a környéken.A munkálatokat a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

A lángokat sajnos az erős szél miatt sokáig nem tudták megfékezni, az elszállításra váró bálák és az épület irányába terjedt tovább. Emiatt aztán a válogató és bálázó csarnok sajnos teljesen kiégett, az alternatív tüzelőanyagot előállító RDF üzem gépeit és talán az épület egy részét azonban sikerült megmenteni. A viharos erejű, 65-75 km/órás erejű szél és a 7-es kategóriája széllökések miatt az itt keletkezett tűz átterjedt a többi haszonanyagtároló területre és az RDF tároló területre is.

Polgármester úrral igyekeztünk segítséget nyújtani a tűzoltóknak, akik Felsőpakonyon keresztül próbáltak bejutni az erdei utakra, ahol két tűzoltó autóval védték az erdőt, hogy az aljnövényzet gyulladása nyomán nehogy az erdős rész is lángra kapjon.

A szakemberek megfeszített munkájának köszönhetően a lángok a létesítmény területén kívülre nem jutottak. A 2 napos folyamatosan végzett megfeszített munka eredményeképpen 2023.03.30. csütörtök estére sikerült a tüzet eloltani.

Gorincsek Gyula ügyvezető igazgató a cég holnapján beszámolt arról is, hogy a tűzvizsgálat még tart, azonban előzetesen az üzemi kamarafelvételek alapján annyi már most elmondható, hogy mintegy 150-200 tonnányi papír és fólia haszonanyagnál valószínűleg öngyulladás következhetett be. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár azonban jelentős.

Többször is köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az oltási munkálatokhoz, azok sikeréhez közvetlenül vagy közvetetten hozzájárult, bármi módon segítette.

Továbbá az egész település nevében köszönjük a felsőpakonyi Polgárőrök hősies, kitartó munkáját, amivel támogatták a mentésben résztvevő gyáli kollégákat és a katasztrófavédelem szakembereit.

Szabóné Szabó Nikoletta

Közbiztonsági és polgári védelmi referens

Konyhafelújítás az iskolában

Felsőpakonyon a gyermekétkeztetést az Eatrend Kft. biztosítja évek óta. Az egymás iránt tanúsított kölcsönös elégedettség és a kialakult bizalom okán az önkormányzattal egy közös projekt keretében felújításra kerülhetett a Herman Ottó Általános Iskola tálaló konyhája és ebédlője.

A projekt több, mint 5 millió forintból valósult meg.

Az Eatrend Kft. a teljes beruházás költségét megelőlegezte, melyet önkormányzatunk két év alatt, az étkezési díjak árába építve fizet meg a közétkeztetést biztosító cég számára. A felújítás költségei a szülők által fizetett térítési díjakat nem érintik, a költséget teljes egészében az önkormányzat viseli.

A felújítás során elkészült munkálatok: rozsdamentes berendezési tárgyak /asztalok, polcok/ és komplett melegen tartó pult beszerelése, csepegtető asztal bekötése, részleges nyílászáró és burkolat csere, mennyezeti lámpatestek cseréje, átadóablak cseréje, evőeszköz és tálca tartó állvány, tálcacsúszda, falikút felszerelése új csapokkal, a tálaló konyha és az ebédlő festése, wc csésze, tartály és ülőke csere, a helyiségek dekorálása.

Ezúton is köszönjünk az Eatrend Kft. együttműködését, szakmai hozzájárulását a felújítás megvalósulása érdekében.

+ fotók kb. 4 db az elkészült munkákról

Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési előadó

Önkormányzati nyitvatartás

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási ideje 2023. április 17. napjától az alábbiak szerint alakul:
Kedden: 8:00 – 12:00 és 13:00 – 18:00 között,
Szerdán: 8:00 – 12:00 és 13:00 – 17:00 között várjuk ügyfeleinket.

Farkas Renáta jegyző

TÁJÉKOZTATÓ

Kutak fennmaradási és üzemeltetési engedélyezéséről

A kutak megépítéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez vízjogi engedély szükséges. Abban az esetben, ha a vízkivételt biztosító kút vízjogi engedély nélkül került megépítésre, vagy attól eltérően került megvalósításra, fennmaradási engedélyt kell rá kérni.

Az, aki kúttal rendelkezik, de arra engedélye nincs, vízgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezhető, melynek összege akár a 300 000 forintot is elérheti.

A településen lévő ásott vagy fúrt kutak fennmaradási engedélyezésének határideje 2023. december 31-én lejár. A kutakat az adott település önkormányzat jegyzője akkor engedélyezheti (ez vonatkozik a létesítési, üzemeltetési, fennmaradási és megszüntetési engedélyezésre egyaránt) amennyiben a kút teljesíti az alábbi összes feltételt :

  • a kútból legfeljebb évi 500 m3 vízmennyiség kerül kivételre,
  • a kút nem érint vízbázis védelmi területet (vízügyi szakember állapítja meg),
  • a kút nem érint karszt vagy rétegvizet (vízügyi szakember állapítja meg),
  • a kút olyan ingatlanon helyezkedik el, ahol épület van vagy az ingatlan beépíthető,
  • magánszemély a kérelmező,
  • házi ivóvíz igény (pl. locsolás és ivás) és a háztartási igények (kerti locsolás) kielégítésére szolgál,
  • a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Minden egyéb esetben a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, mint vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a vízügyi engedélyezési eljárás.

Az eljárás megindításához az alábbiak dokumentumok benyújtása szükséges:

  • Kérelem kitöltése
  • Adatlap (fúrt vagy ásott)
  • Helyszínrajz (1:500, telken hol helyezkedik el a kút, szakember által készített)
  • Fénykép dokumentáció a kútról

Az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges szakember bevonása. (A vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007 (XII.13.) KvVM rendelet 13.§-ban megjelölt jogosultsággal rendelkező szakember.)

A hatósági eljárás illetékmentes, az ügyintézési határidő 60 nap. A hiányosan pontatlanul vagy melléklet nélkül beadott kérelmek elutasításra kerülnek.

A kérelem formanyomtatvány és a kitöltendő adatlap letölthető az Önkormányzat honlapjáról, vagy személyesen átvehető a Polgármesteri Hivatalban, ügyfélfogadási időben.

Farkas Renáta jegyző

Bölcsőde

Újszülöttek:

Lakatos Sarolta - 03.23.
Adler Balázs - 03.30.

BEIRATKOZÁS

Személyes beiratkozás a bölcsőde épületében (2363 Felsőpakony, Templom tér 4.):
2023. május 10. 9-18 óráig
2023. május 11. 9-16 óráig

Szükséges dokumentumok:
- Gyermek TAJ kártyája
- Gyermek felsőpakonyi lakcímkártyája
- Gyermek születési anyakönyvi kivonata
- Szülő munkáltatói igazolása, amelyen a munkáltató megjelöli, hogy mely dátumtól áll újra munkába a munkavállaló

A felvételi értesítő kiküldése 2023. május 25-26-án történik.

Óvoda

VÍZ VILÁGNAPJA

A MESEVÁR ÓVODÁBAN

„Zöld Óvoda”- ként, kiemelten fontos számunkra a gyermekek környezeti nevelése, a természet megismerésére, tiszteletére nevelése, a környezetvédelmi magatartásformák megalapozása. Igyekszünk a különböző programok által a gyermekeket minél közelebb vinni a természethez. Ebben az életkorban ez nem is történhet másként, mint sok-sok játékkal, miközben számos élménnyel, ismerettel és tapasztalattal gyarapodnak a gyermekek.
Az idei nevelési évben a Neszepisze csoport szervezésében március 22-én, a VÍZ világnapján az óvoda mind a hat csoportja részt vett a víz körforgásával kapcsolatos játékos délelőttön.
Az első állomáson, a sószobában egy gyerekeknek szóló oktató jellegű kisfilmet néztünk meg a víz körforgásáról.

XXX 01.JPG XXX

A második állomáson, a tornateremben mozgásos formában eljátszottuk a víz útját.

XXX 02.JPG XXX

A harmadik állomáson, az új, 7. csoportszobában meghallgattuk Zelk Zoltán: Párácska című meséjét, és a „vízcseppeket” visszajuttattuk egy tóba, hogy újra megszülethessen Párácska, a kis felhő.

XXX 03.JPG XXX

Minden állomáson jutalmunk egy boríték volt, melyben egy vízzel kapcsolatos kirakó és, meglepetésként, még színezők is voltak.

XXX 04.JPG 05.JPG XXX

Igazán tartalmas és élményekben gazdag napunk volt arra, hogy a gyermekekkel megismertessük a legdrágább kincsünk értékét.

Farkas Anita óvodapedagógus

Iskola

KAÁN KÁROLY XXXI. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY

A fentnevezett verseny Pest vármegyei döntőjét 2023. április 14-én, pénteken rendezték meg a Tápiószentmártoni Kubinyi Ágoston Általános Iskolában, ahol intézményünket három tanuló képviselhette: Racher Zoé és Csortos László 5.a, valamint Borbély Péter 6.a osztályos diákjaink. A rövid ünnepi megnyitó után mind az ötödik, mind a hatodik osztályos versenyzők két-két tanteremben írták meg azt a 80 perces feladatsort, amelyben nem csupán a kötelező tananyag tudásáról kellett számot adniuk, hanem a Természetbúvár folyóirat meghatározott cikkeiből is felkészültnek kellett lenniük. A versenyszervezők munkáját dicséri, hogy ezen idő alatt a kísérő szülők és pedagógusok színvonalas előadásokat hallgathattak meg.

Rövid ebédszünet után a Farmos település melletti Nagy-nádas területére utaztunk, ahol a gyerekek és a felnőttek is egy terepgyakorlaton vettünk részt. Tanulóinknak nagyon figyelniük kellett a túravezetőt, hiszen a terepen látott növény- és állatfajok jellemzőiről később maximálisan 20 pontot érő feladatlapot oldottak meg. Diákjaink odafigyelését a csúszós terepviszonyok és a folyamatosan eső csapadék is nehezítették. Ennek ellenére mindhárman szép pontszámokat értek el a terepi feladatlapokon.

Mindannyian az esőtől szinte teljesen átázva és fázva értünk vissza az iskola épületébe, ahol jól esett a vendégváró zsíros kenyér uzsonnára. A délután percei lassan teltek, hiszen az elméleti és a terepi feladatlapok pontszámait össze kellett adnia a zsűrinek, amelyek együttesen adták ki a végeredményt.

Az ötödikesek kategóriájában Racher Zoé 66 pontot gyűjtött, amellyel 13. helyezést ért el, Csortos László pedig 49 pontjával a 22. helyezést szerezte meg a megyei döntőben.
A hatodikosok kategóriájában Borbély Péter 60 pontot szerzett, amellyel így a 15. helyen végzett a megyei döntőben.

Sok szeretettel gratulálunk mindannyiótoknak! Büszkék vagyunk rátok!

Külön köszönöm és hálával tartozom mindhárom gyermek szüleinek, akik önzetlenül elvittek bennünket Tápiószentmártonba, a verseny helyszínére, majd onnan épségben haza is hoztak.

Az esős időjárás ellenére úgy gondolom mindannyian sok új tapasztalattal és valódi élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Wareczki Sándorné és Haramachné Matheisz Tünde felkészítő tanárok

+képek

Tartalmas iskolai napok

Március 22-e a Víz Világnapja. Az iskola Diákönkormányzatának lelkes tagjai 1-1 pohár vízzel várták az iskola bejáratánál az érkező gyerekeket és felnőtteket egyaránt. „Igyál minden reggel egy pohár tiszta vizet és kezdd a napot tiszta fejjel, egészséggel!” – szólt a jelmondat. S ezt jól tudhatják gyerekeink, mert szívesen fogadták a tálcán kínált hideg vizet. Reméljük a tanulás is könnyebben ment ezen a napon a kis vízivóinknak. Örömünkre szolgált, hogy sok gyermek is már otthonról is vizet hozott a kulacsában. A víz-napi projekt keretében több plakát készült a vízfogyasztás ösztönzésére, illetve folyóvizeink, tavaink tisztaságának védelmében. Reméljük, hogy nem csak a plakáton, hanem a valóságban is így gondoljuk. Vigyázzunk vizeinkre, hiszen a VÍZ az Élethez nélkülözhetetlen!

kép: Welcome VÍZ!

Április 16-án a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából ismét emlékkiállítás érkezett iskolánk emeleti aulájába. A tablókon lévő képek és írások eligazításában segítségünkre voltak iskolánk azon tanulói, akik az ún. kortársképzésben vettek részt. Ők adták tovább a megszerzett ismereteket társaiknak, így emlékeztünk együtt a történelem e szomorú eseményére.

Délelőtt közös megemlékezésen vettek részt felső tagozatosaink, ahol versek, illetve emlékiratok részletei hangoztak el.

Az emlékezést segítendő, a Yellow Candle – Sárga Gyertya akcióban is részt vettünk. Ez a gyertya egy egyszerű, szimbolizáló eszköz, amely segítségével emelkedett hangulatban, az együvé tartozást kifejezve tudtunk megemlékezni a holokauszt elfeledett zsidó áldozataira, hiszen minden gyertyához tartozik egy kártya, amelyen egy-egy név szerepel a 6 millió elfeledett áldozat közül, így mi is egy áldozat emlékét őriztük ezzel.
kép: Az emlékezést kifejező sárga gyertya

Költészet napi szavaló verseny
„A vers néma, adj neki hangot!” - írta Kosztolányi Dezső. A költészet napi megemlékezés időpontját a húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet kissé eltolta, ezért idén április 17-én ünnepeltük a verseket. Kora délután ünnepélyes megnyitó keretében Petőfi Sándor két megzenésített versét hallhattuk gitárkísérettel Dobos László előadásában, ezután a 2.b osztály tanulói közösen szavalták el a magyar költőnk egyik – kisgyermekek által jól ismert – versét, az Anyám tyúkját. Ezt a kis ráhangolódást követően nyitotta meg iskolánk szavaló versenyét Matisz Zsolt igazgató úr, aki szavalásra invitálta az ünneplő ruhába öltözött tanulóinkat, hogy a megtanult verseiket az őket hallgató közönségnek elmondhassák.

Sok szép költemény hangzott el. Gratulálunk a győztes versmondóinknak, és természetesen azokat is megdicsérjük, akik a szabad idejüket nem sajnálva egy-egy vers megtanulásával gazdagabbá tették önmagukat és az őket hallgató közönséget. Reméljük, hogy mindenki örült a szép könyvjutalomnak és az okleveleknek, emléklapoknak

Győzteseinek az alsó tagozat 1-2. évfolyamán:
1. hely: Csitári Tamás(1a) Dóka Adrienn (2b) Hercegfalvi Laura(2b) N.Fodor Levente (2a)
2. hely: Kalmár Lili Alíz (1b) Böőr Zalán János (2b) és Varró Tamara Vanda (2a)
3. hely: Kis-Lossó Hanna (1b) Simon Levente (2a) Hortobágyi Zoé (2a)
Különdíjasaink: Berki Barnabás, Bajusz Levente, Boda Elíza, Erdélyi Léna Kornélia
A 3-4 évfolyam győztesei:
1. hely: Berki Gábor Máté (3a) Lukács Fanni Lili (3b) és Berki Ágnes Boglárka (4b) és Nagy Patrícia (4b)
2. hely: Csitári Máté (3b) és Bodzán Csinszka (4b) és Komádi Levente (4b)
3. hely: Bánki Lola (3a) Somló Hella (3b) és Molnár Miklós (4a) és Tóth Sára Abigél (4a)
Felsős tanulóink is szép eredményeket értek el:
1. hely: Szabó Anna (5b) és Dani Alexa (6.o)
2. hely: Komáromi Regina(5b), Berencsi Dávid (5b) Gelsi Lujza (6.o)
3. hely: Racher Zoé (5a), Pál Eszter (5b), N.Fodor Sarolta (6.o)
Különdíjasok: Kánai János Kornél (5a) és Antal Fruzsina (7.o)
kép: alsós versmondóink
kép: felsős versmondóink

Sebestyénné Fehérvári Márta
tanító

Katolikus

A Felsőpakonyi Katolikus Egyházközség hírei

MÁJUSI MISEREND

Május 7. 08:00 szentmise Az édesanyák köszöntése anyák napja alkalmából

Május 14. 08:00 szentmise

17:00 gitáros szentmise

Május 21. 08:00 szentmise

Május 28. 11:30 Pünkösdi ünnepi szentmise

Ekkor mindnyájan beteltek Szentlélekkel és különféle nyelveken kezdtek beszélni, amint a Szentlélek megadta nekik, hogy szóljanak. (ApCsel 2,4)

„Pünkösd az egyház születésnapja, a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük ötven nappal húsvét után. Jézus megígérte a Szentlélek, a Vigasztaló eljövetelét, akit mindenki megkap a kereszteléskor. Azért beszélünk az egyház születésnapjáról, mert a Bibliából tudjuk: amikor Szent Péter megkapta a Szentlelket, kiállt a tömeg elé, olyan hatással volt rájuk, hogy háromezer ember tért meg. Erre emlékezünk.”

(Fábry Kornél atya)

+kép

Református

Betegség miatt nem lesz cikk.

Könyvtár

Költészet napja a könyvtárban

Április 14-én megtartottuk a Magyar költészet napja ünnepségét a könyvtárunkban. A Magyar költészet napja alkalmából minden évben irodalmi előadásokkal, könyvbemutatókkal, szavalóversenyekkel tisztelegnek a közösségi házak, színházak, könyvtárak a magyar líra előtt. 1964-ben József Attila születésnapjához kapcsolták a költészet e jeles napját. Hagyományaink szerint a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulói szavaltak nekünk az ünnepségen és idén vendég művészeket is meghívtunk a rendezvényre. Mező Zoltán a Madách Színház színésze és testvére Mező Márió, akik megzenésített verseket adtak elő. Egyik szemfüles nézőnk rögtön felismerte a fiúkat, akik mint kiderült a 2011-es X-Faktor című televíziós műsorban Rock Tenors nevű csapatként indultak. Mező fivérek Petőfi 200 emlékév alkalmából Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra című vers megzenésített változatával nyitották meg a rendezvényt. A szavaló gyerekek mindig joggal elbűvölik a közönséget, ez most is így volt. Gratulálunk nekik, köszönjük szépen a felkészítő pedagógusok, szülők együttműködését. Minden szereplő kisgyermek egy könyvjutalommal, emléklappal; Hegedűsné Kertész Tünde felajánlásával, egy tábla csokoládéval és a szavalás élményével gazdagabban távozott. Mi a közösségi ház dolgozói reméljük, hogy ezek az esték közelebb viszik - legalább ilyenkor - az emberekhez a verseket, költészetet.
Idén a „Posztolj egy verset az utcára!” kezdeményezéshez is csatlakoztunk, a felhívásunkra április 11-től 14-ig érkeztek a szebbnél szebb versek! Köszönjük!

Vida Nikoletta intézményvezető

Településünk 5. Tojásfadíszítése

A Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Ház 5 évvel ezelőtt Rapné Kiss Andrea javaslatára megtartotta az első Tojásfadíszítés közös, települési programot. Volt, amikor a pandémia ideje alatt mindenki önállóan akasztotta fel az otthon készített húsvéti tojásokat a településen kijelölt tojásfára. Idén már tarthattunk - egy inkább családi délutánnak mondható - húsvéti kézműves foglalkozással egybekötött Tojásfadíszítést. A közösségi ház előtti három növekvő fácskát borítottuk be kézműves tojásalkotásokkal. Miközben vasalós gyöngyből készültek a tojásminták, addig locsolóverseket hallgattunk a bátor jelentkezőktől. Egymás ügyességén felbátorodva sorra jelentkeztek a verselni vágyó apró gyerekek, főleg mikor kiderült, hogy a szavalásért még csokitojás is jár ajándékba. Volt olyan gyermek, aki három verset is mondott, hogy a bátortalanabb testvéreknek is gyűjtsön csokitojást.

A locsolóversmondó verseny eredménye:
3. helyezettünk Kiss-Losó Máté,
2. helyezettünk Epres Tihamár,
1. helyezettünk Iljev Lilla lett.
Gratulálunk a bátor szavalóknak!

Ezen a húsvétra hangoló foglalkozáson a könyvtár előterében 2 fehér pici nyuszit is simogathattak a gyerekek, és a kotlós alól kibújó apró csibéket is megcsodálhatták, amit az Állati tanya biztosított a számunkra.
A Lóbarátok Lovarda- Holdas Lovas Tanya jóvoltából pedig a program végén lovaskocsikázhattak a gyerekek a településen.
Mindezek mellett csillámtetoválásra is volt lehetőség Tóth Anikónak köszönhetően.
A gyerekek és szüleik is élvezték a közös húsvéti programot.
Húsvét elmúlt, közeledik az anyák napja, amire szintén kézműves foglalkozással fogunk közös ajándékot készíteni az édesanyáknak, nagymamáknak. A könyvtár keretei között működő rajz-és festőszakkör kéthetente csütörtökönként folyamatosan zajlik,az itt készült alkotásokból május 25-én kiállítást tervezünk.

Vida Nikoletta intézményvezető

képek…

Civil

Rövid tavaszi hírek a felsőpakonyi nyugdíjasok háza tájáról

Március 15-én Felsőpakony is forradalmi szívvel ünnepelt. A rossz idő ellenére is szép számmal gyűltün egybe a Laguna rendezvénytemben az ünnepi műsor megtekintésére.
Az ünnepség a Petőfi téren folytatódott a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével. A Darumadár Nyugdíjas Egyesület részéről a Somogyi házaspár, a Felsőpakony Jövőjéért Egyesület nevében pedig a Kardos házaspár helyezte el a koszorúkat.
A pakonyi nyugdíjasok aktív életmódjáról sokkötetes regényt lehetne írni, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Gombik István a KSE részéről egy emléklapot vehetett át a több mint 20 éves kitartó szurkolásáért.
XXX PLAKETT.JPG XXX

Ha aktivitás, akkor élet, és ha élet, akkor legyen tánc is!
Hamarosan itt a tánc világnapja, ahová a Károly Kata vezette Szenior örömtánc csoport április 28-án, péntek délután 17.00 órától egy kis műsorral kedveskedik.

Mindenkit nagy szeretettel várnak nemtől és kortól függetlenül.

Nagy E.

Az Ötye mesemondó versenye

2023. március 31-én második alkalommal rendeztük meg a könyvtár falai között a mesemondó versenyt, melyet Csernik Szende székely mesemondó soraival indítottunk: „A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosolyt csal mindenki lelkére. A mese gyógyír, az befelé és kifelé is gyógyít.”.
Az esemény nagy érdeklődése miatt nagyon hálásak vagyunk. A helyi általános iskola diákjai gőzerővel készültek a versenyre az alsós tanító nénik és szüleik támogatásával.
Csodaszép meséket hallhattunk az alsós, ünneplőbe öltözött gyerekektől. Két kategóriában indulhattak a tanulók a megmérettetésen, 1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok. Ennek alapján két első, két második, és két harmadik helyezettet díjaztunk, sőt mindkét kategóriában különdíjasokat is hirdettünk, kiválóságuk miatt. A különdíj is mutatja, hogy nehéz dolga volt a döntés meghozatalakor az Ötye tagjaiból álló zsűrinek.
A hallgatóságot különböző mesei stílusok repítették el a mesék varázslatos világába. Nagyon kedves, humoros, tanulságos történeteket választottak a gyerekek, volt köztük népmese, műmese és még egy verses mese is. Némely előadásmód mosolyt csalt a közönség arcára.
Minden versenyzőnek szívből gratulálunk!

Íme az eredméányek:

1-2. osztályosok kategóriájában:
3. helyezést ért el N. Fodor Levente 2. a osztályos tanuló, felkészítő tanító néni Verbovszkyné Illés Andrea.
2. helyezést ért el Balla Míra 2. b osztályos tanuló, felkészítő pedagógus Haramachné Matheisz Tünde Mónika.
1. helyezett Hercegfalvi Laura 2. b osztályos tanuló, felkészítő pedagógus Haramachné Matheisz Tünde Mónika.
Különdíjasunk pedig Böőr Zalán János 2.b osztályos tanuló lett, felkészítő pedagógus Haramachné Matheisz Tünde Mónika.

3-4. osztályosok kategóriájában:
3. helyezést ért el Nagy Patrícia 4. b osztályos tanuló, felkészítő tanítónő Matiszné Gomba Zsuzsanna Judit.
2. helyezést ért el Lukács Fanni Lili 3. b osztályos tanuló, felkészítő tanítónő Pataki Rozália.
1. helyezett Csitári Máté 3. b osztályos tanuló lett, szintén Pataki Rozália a felkészítő tanítónő.

Különdíjasunk pedig Berki Ágnes Boglárka 4. b osztályos tanuló lett, felkészítő tanítónő Matiszné Gomba Zsuzsanna Judit.
Könyvjutalomban részesült Hortobágyi Zoé 2. a osztályos tanuló és Berki Barnabás 2. b osztályos tanuló.
Összesen 26 előadást hallgathattunk végig.

Mindenkit arra buzdítunk a továbbiakban is, hogy nyugodtan, bátran induljon ilyen és ehhez hasonló megmérettetéseken.
„A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.”
- Kádár Annamária

Örök Vidám Tyúkok Egyesülete

+képek, ötye logó

MÁRCIUSI FJE

Hát, elsuhant ez a hónap is. Könnyű szárnyon, akár az álcájából kiszabaduló fecskefarkú lepke, ami alig töltötte meg nedvességgel aprócska sejtjeit, máris tovalibben. Az illatozó jácintok rózsaszíne- kékje már elhalóan bókol, és a vígan sárgálló nárcisz szirmok is helyet adnak a zöld kis tokokban megbúvó magoknak.

Egyesületünkben is így jöttek s múltak a napok. Az iskolakertben Kardos Lajos társunk felszerelte a szivattyút a vízaknában, csinos kerti csapot is felállított, hogy legyen miről öntöznie a gyerekeknek. Szorgos munkával fellazította újfent a talajt, s meg sem állva összeállította a melegház épületét is. Igaz, a böjti vad szélrohamok keményen próbára tették a kis építményt, és szükség volt a megerősítésére, amit Lajos frappáns módon meg is oldott rövid időn belül. Vásároltunk még a kerthez termőföldet és istállótrágyát, hogy legyen mivel feljavítani a talajt menet közben. Ecsődi János egy kis álló fémpolcot is összerakott a melegházba, hogy palántanevelő ládákat lehessen elhelyezni, ha úgy gondolják a kis növénytermesztők.

Megtisztelt bennünket a Williams Tv is egy riport erejéig, amelyben beszámolhattam egyesületünk eddigi tevékenységéről és ismertettem további céljainkat is. Őszinte örömünkre szolgál, hogy Kortye Vilmos úrnak köszönhetően évről évre megjelentünk a 29-es körzet tájékoztatásaiban, és az FJE kitűnhetett tevékenységével a körzet civil szervezeteinek körében.

Szeretnénk augusztus 20-ára megjelentetni Varga Imre Lajos, fájdalmasan korán elhunyt költőnk hátrahagyott verseit és novelláit, ezért előkészítettük az irodalmi anyagot és leadtuk szerkesztésre és digitalizálásra. Lajos kívánságára hasonlóképpen próbáljuk a könyvét megvalósítani, mint az „Olvadt szárnyakkal” című verses és a „Ladik a holtágon” című novellás kötetét, azaz zsebformátumú, egy-két grafikával illusztrált formában. Egy részét már előlegként kifizettük a nyomdának és reméljük, hogy sikerül a teljes összeget is előteremtenünk időben, ha találunk hozzá még támogatókat.

Március 15-én Matisz Zsolt igazgató úr meghívott bennünket az iskolások ünnepségére, amit örömmel fogadtunk el. Kardos Lajossal és Irénkével együtt élvezhettük a gyerekek nagyszerűen összeállított, gazdag ünnepi programját. Minden tiszteletünk a pedagógusoké, akik fontosnak tartják, hogy a gyerekek szívvel-lélekkel adják tehetségüket, szorgalmukat, ügyességüket az ünnep ragyogásához. Azért a községi rendezvényt sem mulasztottuk el, mert nemzeti ünnepünk fontos esemény Felsőpakony számára is, mint ahogy az egész országban mindenütt, egyre színvonalasabbak az emlékműsorok. Jó érzéssel tapasztalom, hogy ma már nemcsak az iskolai program, hanem a felnőttek szerepvállalása is gazdagítja ezt a napot, hála Vida Nikoletta és munkatársai gondos szervezésének!

(Még visszaemlékszem 2003-ra, amikor a községben egyetlen zászlót nem helyeztek ki sem a hivatalra, sem a Petőfi térre, még kevésbé az utcákra. Sőt, az akkori alpolgármester, akit tájékoztattunk, hogy egyesületünk rögtönzött ünnepségre hívja meg és várja a Petőfi térre, azzal vágott vissza, hogy „- Ki engedte ezt meg nekünk?”. Sokat köszönhetünk Matusekné Dimov Éva polgármester asszonynak, hogy megválasztása után a szemlélet más lett. Ekkor vásárolt az Önkormányzat lobogókat, a Petőfi utcára is zászlók kerültek, amit legfeljebb vigyázni kellett, hogy el ne csenjék őket „szorgos” érdeklődők. Innentől kezdve Március 15. és Október 23. nemzeti díszben állva várta a mindenkori ünneplőket. Azóta évről évre komolyabb, gondosabb ünnepi rendezvényeknek örülhetünk, amihez egyre többen járulnak hozzá gyerekek-felnőttek egyaránt.)

Talán emlékeznek még a múlt évben örömhírt közlő pár sorra, amelyben megírtuk, hogy a virágos kertemről készített fotók alapján megnyertük a „VIRÁGOS PEST MEGYÉÉRT!” indult megyei verseny I. helyezését. A 30 000.- Ft értékű bónuszt, amelyet az Oázis kertészetnél válthatunk be, most a tanösvények és a Mártírok Parkjának virágdíszítésére szánjuk. Amint az idő s a fagymentes éjjelek engedik, kezdődhet is a kiültetés! Bízzunk Április tündér jószándékában!

Durkó Éva FJE

képek

A tervezett iskolakerti pajtánk és szerkezeti makettje -

Március - 20230402_133230

Polgárőrség

Adó 1%

Sport

PEST MEGYE KUPA DÖNTŐ, MOL MAGYAR KUPA FŐTÁBLA!

Csapatunk kupában nyújtott remek szereplése önbizalmat kell hogy adjon a srácoknak a bajnokságra is! Hiszen, az elmúlt fordulókban a bajnokságban nem sok babér termett számunkra. Vácon 2-0-ás hátrányból sikerült megfordítani a mérkőzést 2-3-ra, ez erőt és hitet kellett volna hogy adjon a csapatnak, viszont ezután 3 vereség következett.

Felsőpakony KSEDunavarsány (0-0) 0-3

Megyesi László értékelése: „Kiélezett első félidő volt sok légipárbajjal. Sajnálatos módon szerintem egy kiállítás elmaradt, amikor ellenfelünk kapusa lerántotta a támadómat. A második félidőben nagyot hibáztunk, és percek alatt „kiírtuk” magunkat a meccsből. Nem volt ekkora különbség a két csapat között, természetesen, van mit tanulnunk ebből a 90 percből. Gratulálok a Dunavarsánynak!”

Nagykáta SE – Felsőpakony KSE (2-0) 3-2

Megyesi László értékelése: „Nagyon változatos mérkőzést játszottunk. Benne volt, hogy akár 5-5 lesz a vége, de az is, hogy mi szerezzük meg a győzelmet – főleg a 2. félidőben –, ám a hosszabbítás végén végül vereséget szenvedtünk. Biztos vagyok benne, hogy rászolgáltunk volna az egy pontra. Remélem, lesz majd fordítva is, amikor addig tart egy hosszabbítás, amíg majd mi szerezzük meg a győztes gólt. Gratulálok a Nagykátának!”

Vecsési FC – Felsőpakony KSE (3-0) 6-0

Megyesi László értékelése: „Beleszaladtunk rendesen a késbe, a korai hazai gólok bénítóan hatottak ránk. Csapatom túlságosan is tisztelte ellenfelét, ezúttal nem volt bennünk a bravúr esélye sem”.

MEGVAN A KUPA DÖNTŐ, UTOLJÁRA 2006-BAN JÁTSZOTT KUPA DÖNTŐT A FELSŐPAKONYI CSAPAT!

Xxx infobox xxx

Az utoljára kupadöntőt játszott csapatunk tapasztalt sok tagja NB-s szinten játszott, van ugye aki sok évet az NB1-ben lehúzott, és ott dobogós helyen is végzett.

A Pest Megyei kupa 5. fordulójában Dunavarsány csapata ellen vívták ki a fiúk a továbbjutást és egyben a jövő évi MOL Magyar Kupa főtáblát is, a mérkőzésen gól nem született, de a szétlövéseknél csapatunk jobban koncentrált, és kapusunk, Sásdi Dominik is bemutatott egy védést, ami kellett a sikerhez. Ezt kövezően a cél a kupa döntő volt, ahol a 6. fordulóban a Perbál csapatát kellett legyőzni a fiúknak. Perbál a Pest megyei II. osztályt Északi csoportjában első helyen áll. Leginkább csak papíron létezik az osztálykülönbség, hiszen a fiatal, több egykori NB III-as labdarúgót is foglalkoztató hazaiak otthon eséllyel pályáztak a döntőbe jutásra. Első félidőben a hazai csapat jobban játszott, az ő akartuk érvényesült, kapura veszélytelenek voltunk. Szünetben rendezni kellett a sorokat, ez 2 cserével is járt. Teljesen más Pakonyi csapat jött a 2. félidőre, harciasabbak voltunk és jobban akartuk a továbbjutást is, ennek eredménye lett a 1-1-es végeredmény. Immáron harmadjára bebizonyította csapatunk, hogy kötélből vannak az idegeik, és a szétlövésnél a mi fiaink jöttek ki győztesen. Nem csak a pályán, de a lelátón is a Pakonyi szurkolók nyertek! „a felsőpakonyi szurkolók pedig csapatuk 12. tagjává avanzsáltak lelkes buzdításukkal.” Az MLSZ Pest megyei igazgatósága is így írt saját oldalán a félelmetes szurkolóinkról!

MEGYESI LÁSZLÓ, a Felsőpakony vezetőedzője:

– A Dunavarsány után a Perbált is büntetőkkel búcsúztatták. – Mennyire tudta nyomás alá helyezni a csapatát a Perbál?

– Erős Perbálra számítottam az elődöntőben, valamint arra, hogy inkább ők fogják a labdát birtokolni, ami be is igazolódott. Ritkán élünk át ilyet még a „megye-egyben” is, mint amit ők hoztak az első félidőben. A szünetben szükségszerűen cseréltünk, sőt szerkezetet is kellett váltanunk. A játék képe ugyan nagyjából megmaradt, viszont rendkívül veszélyes ellentámadásaink voltak a mérkőzésnek ebben a szakaszában. Nagyon akartuk a sikert, ez egyaránt igaz a szurkolókra, a csapatra, a teljes felsőpakonyi közösségre is. Megcsináltuk, és csak ez számít! Nagyon boldogok vagyunk!

– Döntőbeli ellenfelük a Gödöllő lesz, amellyel van még hátra egy hazai bajnokijuk is. Hasonló volt a „képlet” a ’varsányiak ellen is. Ez lehet jó előjel a Felsőpakonynak?

– Az ősszel egyszer már sikerült – ráadásul idegenben – nyernünk a Gödöllő ellen. Egyébként is, nyugodtan állíthatom, hogy a miénk egy bravúrcsapat, amelynek a kupasorozat igazán jó terep.

– A bajnokság és a kupa kettős terhelése komoly kihívás az edző számára is. Van fontossági sorrend?

– A keretünk 21 fős, benne mindenkinek fontos szerepe van. Nincs sorrend, nincs biztos kezdőcsapat, „sztárjátékosok” sem jellemeznek minket. Jelenleg generációváltáson megyünk át, amelynek során az idősebbek és a nagyon fiatal játékosok nem mindig tudják ugyanazt hozni. Egyetlen mérkőzésen bármi lehetséges, a kupadöntőbe jutással már így is sporttörténelmet írtunk, amit maximálisan megérdemelt ez futballszerető közösség. A kérdése második felére válaszolva: nincs pihentetés, nincs fontossági sorrend, a bentmaradás számunkra éppolyan lényeges és elérendő cél, ugyanakkor, természetesen, a döntőre sem feltartott kézzel érkezünk. Csapatom és én magam is mindig, mindenhol nyerni akarunk. Egy nagy elődöt idézve úgy fogalmaznék: én csak győzelmet tervezek, a vereség, az jön magától…

Forrás: Sportszelet online

Hajrá, Pakony!

Hajdu Patrik

Hátbelső

Hátlap

PLUSZ

Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában?

„Hiperaktív” a gyermek? Nem tud odafigyelni az órán? Magatartásával bomlasztja az osztály rendjét?

Olyan kérdések ezek, melyekkel számos szülő riadtan szembesül, amikor kiderül, hogy gyermekével gond van az iskolában. Ilyenkor aztán a szülő válaszút elé kerül: vagy maga keres megoldást a problémára, vagy másik iskolába viszi a gyereket, vagy a hivatalos szakemberekre bízza a dolgot.

Az utóbbival kapcsolatban viszont számos kétely, ellenérzés fogalmazódott már meg, nem is véletlenül. Ha ugyanis a gyermek pszichiáterhez kerül, könnyen kaphat olyan diagnózist, amelyre gyógyszerszedést írnak elő. A szülőknek azonban két dologról rendszerint nincs tudomásuk:

– A „hiperaktivitás”, „figyelemzavar” és hasonló gyermekpszichiátriai diagnózisok kizárólag a tünetek alapján címkézik fel a gyermeket, és nem visznek közelebb az okok feltárásához – pedig ezeknek a tüneteknek számos kiváltó oka lehet. Olyan ez, mintha a lázat tekintenénk betegségnek, és csupán azt próbálnánk kezelni anélkül, hogy a láz okát felkutatnánk.

– Az ilyen állapotokra felírt „gyógyszerek” valójában tudatmódosító szerek, olyan anyagok, amelyek sokkal közelebb állnak a drogokhoz, mint a gyógyszerekhez. E szerek csupán arra alkalmasak, hogy elfedjék a gyermek kellemetlen tüneteit. Számos szülő beszámolt róla, hogy a szer beadása után gyermeke „zombiként” viselkedik, kitágult pupillákkal néz maga elé, mintha ott sem lenne. Ezek a szerek alkalmasak arra, hogy a gyermek tüneteit elnyomják, de a megoldáshoz nem visznek közelebb, ráadásul számos nagyon kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatással nehezíthetik a gyermek boldogulását.

Ebben a témában segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az az ingyenes kiadvány, amelyet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány jelentetett meg közszolgálati céllal. Az informatív anyagban nemcsak arról esik szó, pontosan milyen veszélyeket hordozhat a pszichiátriai diagnózis és a felírt gyógyszer, de megoldási javaslatokat is nyújt a szülőknek: merre keressék a valódi okot, a valódi megoldást gyermekük számára.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról:
emberijogok.hu/adhd

2023_04_apr.txt · Utolsó módosítás: 2023/04/19 08:41 szerkesztette: bavegh