Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2023_04_apr

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
Következő változat
Előző változat
2023_04_apr [2023/04/17 17:06]
sfmarta [Településünk 5. Tojásfadíszítése]
2023_04_apr [2023/04/19 08:41] (aktuális)
bavegh [Tartalmas iskolai napok áprilisban]
Sor 8: Sor 8:
  
 Következő lapzárta: **kérdéses!!! megbeszélés!!!** Következő lapzárta: **kérdéses!!! megbeszélés!!!**
 +
 +**<font inherit/​inherit;;​inherit;;#​f1c40f>​KIVETTEM AZ ANYAGOT SZERKESZTÉSRE,​ VÁLTOZTATÁS ESETÉN KÉREM NEKEM IS SZÓLNI. KÖSZÖNÖM! - BÉLA</​font>​**
 +
  
 ====== Fedlap ====== ====== Fedlap ======
Sor 14: Sor 17:
  
 ====== Önkormányzat ====== ====== Önkormányzat ======
 +
 +===== Fejlesztenénk a révfülöpi tábort!!! =====
 +
 +A Révfülöpön található tábor az elmúlt több mint ötven év alatt folyamatosan épült, szépült. Az elhelyezést szolgáló egykori katonai sátrak helyét fa-, majd fürdőszobás kőházak váltották fel, a közösségi épületben pedig - néhány évvel ezelőtt - korszerű konyha, később - emeleti ráépítéssel - modern panziórész került kialakításra.
 +
 +A mai modern üdülő léte nagyrészt Latyák István igazgató úr, valamint Baji József és felesége, Ilonka néni több évtizedes kitartó, időnként kilátástalannak tűnő munkájának és a tulajdonos önkormányzatok mindenkori polgármestereinek köszönhető. Az utókor az elődöknek oly módon is kifejezte háláját, hogy Baji József halálát követően a tábor az ő nevét vette fel, Latyák Istvánról pedig az egyik vendégszobát neveztük el. Nem könnyű az általuk elindított folyamatos fejlődést fenntartani,​ de igyekszünk méltóak lenni az örökséghez.
 +
 +Éppen ezért a tábort továbbra is fejlesztjük,​ a szolgáltatásokat bővítjük. Az elmúlt néhány évben új sportpályát építettünk,​ kamera- és wifi-rendszert alakítottunk ki, korszerűsítettük az energia hálózatot. A panziórészben és a konyhában légkondicionáló berendezéseket helyeztünk el. Így, ez a rész, egész évben használhatóvá vált. Ahhoz, hogy a különféle beruházásokat megvalósítsuk és a tábor folyamatos működését biztosítani tudjuk, bevételekre van szükségünk. Ez közalapítványunk esetében\\
 +1. az önkormányzatok részéről befolyó támogatásokat,​\\
 +2. az 1 %-os személyi jövedelemadó felajánlást,​\\
 +3. és a családos, vagy egyéni nyaralásokból származó bevételt jelenti.
 +
 +Alapszabályunk szerint a diákok részéről a térítési díj, csak az önköltséget figyelembe vett összeg lehet, ebből nyereségünk nem származhat (2023-ban 45.000,- Ft/​fő/​turnus,​ amely tartalmazza a nyolc nap szállás és étkezési díját, szállítási költséget és a strandbelépőt). Valószínűleg táborunk a vonzó szolgáltatások mellett az árnak is köszönheti egyre növekvő népszerűségét. A nagy érdeklődés miatt 2022-ben és idén is már nem nyolc, hanem kilenc turnusban üdültetünk. ​ Turnusonként 100 diákra számítunk,​ mely egy szezon alatt legalább 900 főt jelent.
 +
 +Bevételeink növelése és kiadásaink csökkentése érdekében többféle döntést hoztunk:\\
 +- a panziórész szobáinak és a kőházak (szezonon kívüli) osztálykirándulásra,​ edzőtáborokra történő kiadásával az üzleti tevékenységünket növeljük, így több bevételhez jutunk.\\
 +- Igénybe vesszük az állami és egyéb támogatásokat (pl.: covid idején a megtartott munkahelyek után járó bértámogatást,​ a háborús menekültek elhelyezéséért járó juttatásokat,​ a közmunka programhoz kapcsolódó lehetőségeket,​ stb…), így a költségeinket csökkentjük.
 +
 +Sajnos nagy hátrányt jelent számunkra, hogy közalapítványként nem vehetünk részt a civil szervezeteknek meghirdetett pályázatokon.
 +
 +**Kedves egykori Révfülöpön üdülő Diákok, Vállalkozók,​ Magánszemélyek!**
 +
 +Az infláció következtében megemelkedett árak komoly kihívást jelentenek számunkra. Ennek kontroll alatt tartására sokat jelentene, ha még az idén sikerülne legalább a főépületet napelem rendszerrel ellátni, illetve egyéb energiatakarékos megoldásokkal a rezsit mérsékelni.\\
 +Az alapító önkormányzatok mellett eddig is voltak támogatóink,​ akik kisebb összegeket adományoztak számunkra. Most azonban – mai számításaink szerint - közel 30 millió forintot kellene összegyűjtenünk ahhoz, hogy az év végéig megvalósíthassuk az említett beruházást. Ehhez kérjük az Önök támogatását! Természetesen aki igényli, annak - a támogatás után járó adókedvezmény érvényesítéséhez - igazolást tudunk kiadni.
 +
 +Aki pénzbeli támogatást tud és kíván nyújtani az alábbi számlaszámra történő befizetéssel teheti meg:
 +
 +Kedvezményezett neve: Dabas és Környéke Üdülőtábor Közalapítvány
 +
 +MKB Bank 10103829-03671838-00000002. Kérjük, hogy a megjegyzés mezőben feltétlenül tüntesse fel, hogy „energiatakarékos beruházás támogatására”!
 +
 +Amennyiben információra van szüksége, az alábbi elérhetőségeken talál bennünket:
 +
 +Szandhofer János, telefonszám:​ 30/​242-1529,​ email: szandhofer.janos@dabas.hu
 +
 +Takács Zsuzsanna gazdasági vezető, telefonszám:​ 70/369-0351 email: zsuzsanna.takacs@t-online.hu,​
 +
 +Gomola Nóra, telefonszám:​ 70/​903-3595,​ email: gomola.nora@dabas.hu\\
 +\\
 +**Szandhofer János** kuratórium elnöke
 +
 ++fotók
 +
  
 ===== Tűzeset a gyáli regionális hulladékkezelő központ haszonanyagfeldolgozó üzemében ===== ===== Tűzeset a gyáli regionális hulladékkezelő központ haszonanyagfeldolgozó üzemében =====
Sor 158: Sor 204:
  
 ====== Iskola ====== ====== Iskola ======
 +
 +===== KAÁN KÁROLY XXXI. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY =====
 +
 +A fentnevezett verseny Pest vármegyei döntőjét 2023. április 14-én, pénteken rendezték meg a Tápiószentmártoni Kubinyi Ágoston Általános Iskolában, ahol intézményünket három tanuló képviselhette:​ Racher Zoé és Csortos László 5.a, valamint Borbély Péter 6.a osztályos diákjaink. A rövid ünnepi megnyitó után mind az ötödik, mind a hatodik osztályos versenyzők két-két tanteremben írták meg azt a 80 perces feladatsort,​ amelyben nem csupán a kötelező tananyag tudásáról kellett számot adniuk, hanem a Természetbúvár folyóirat meghatározott cikkeiből is felkészültnek kellett lenniük. A versenyszervezők munkáját dicséri, hogy ezen idő alatt a kísérő szülők és pedagógusok színvonalas előadásokat hallgathattak meg.
 +
 +Rövid ebédszünet után a Farmos település melletti Nagy-nádas területére utaztunk, ahol a gyerekek és a felnőttek is egy terepgyakorlaton vettünk részt. Tanulóinknak nagyon figyelniük kellett a túravezetőt,​ hiszen a terepen látott növény- és állatfajok jellemzőiről később maximálisan 20 pontot érő feladatlapot oldottak meg. Diákjaink odafigyelését a csúszós terepviszonyok és a folyamatosan eső csapadék is nehezítették. Ennek ellenére mindhárman szép pontszámokat értek el a terepi feladatlapokon.
 +
 +Mindannyian az esőtől szinte teljesen átázva és fázva értünk vissza az iskola épületébe,​ ahol jól esett a vendégváró zsíros kenyér uzsonnára. A délután percei lassan teltek, hiszen az elméleti és a terepi feladatlapok pontszámait össze kellett adnia a zsűrinek, amelyek együttesen adták ki a végeredményt.
 +
 +**Az ötödikesek kategóriájában Racher Zoé 66 pontot gyűjtött, amellyel 13. helyezést ért el, Csortos László pedig 49 pontjával a 22. helyezést szerezte meg a megyei döntőben.\\
 +A hatodikosok kategóriájában Borbély Péter 60 pontot szerzett, amellyel így a 15. helyen végzett a megyei döntőben.** \\
 +Sok szeretettel gratulálunk mindannyiótoknak! Büszkék vagyunk rátok!
 +
 +Külön köszönöm és hálával tartozom mindhárom gyermek szüleinek, akik önzetlenül elvittek bennünket Tápiószentmártonba,​ a verseny helyszínére,​ majd onnan épségben haza is hoztak.
 +
 +Az esős időjárás ellenére úgy gondolom mindannyian sok új tapasztalattal és valódi élményekkel gazdagodva tértünk haza.
 +
 +**Wareczki Sándorné** és **Haramachné Matheisz Tünde** felkészítő tanárok
 +
 ++képek
 +
 +===== Tartalmas iskolai napok =====
 +
 +**Március 22-e a Víz Világnapja.** Az iskola Diákönkormányzatának lelkes tagjai 1-1 pohár vízzel várták az iskola bejáratánál az érkező gyerekeket és felnőtteket egyaránt. „Igyál minden reggel egy pohár tiszta vizet és kezdd a napot tiszta fejjel, egészséggel!” – szólt a jelmondat. S ezt jól tudhatják gyerekeink, mert szívesen fogadták a tálcán kínált hideg vizet. Reméljük a tanulás is könnyebben ment ezen a napon a kis vízivóinknak. Örömünkre szolgált, hogy sok gyermek is már otthonról is vizet hozott a kulacsában. A víz-napi projekt keretében több plakát készült a vízfogyasztás ösztönzésére,​ illetve folyóvizeink,​ tavaink tisztaságának védelmében. Reméljük, hogy nem csak a plakáton, hanem a valóságban is így gondoljuk. Vigyázzunk vizeinkre, hiszen a VÍZ az Élethez nélkülözhetetlen!
 +
 +kép: Welcome VÍZ!
 +
 +**Április 16-án** a **Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja** alkalmából ismét emlékkiállítás érkezett iskolánk emeleti aulájába. A tablókon lévő képek és írások eligazításában segítségünkre voltak iskolánk azon tanulói, akik az ún. kortársképzésben vettek részt. Ők adták tovább a megszerzett ismereteket társaiknak,​ így emlékeztünk együtt a történelem e szomorú eseményére.
 +
 +Délelőtt közös megemlékezésen vettek részt felső tagozatosaink,​ ahol versek, illetve emlékiratok részletei hangoztak el.
 +
 +Az emlékezést segítendő,​ a Yellow Candle – Sárga Gyertya akcióban is részt vettünk. Ez a gyertya egy egyszerű, szimbolizáló eszköz, amely segítségével emelkedett hangulatban,​ az együvé tartozást kifejezve tudtunk megemlékezni a holokauszt elfeledett zsidó áldozataira,​ hiszen minden gyertyához tartozik egy kártya, amelyen egy-egy név szerepel a 6 millió elfeledett áldozat közül, így mi is egy áldozat emlékét őriztük ezzel.\\
 +kép: Az emlékezést kifejező sárga gyertya
 +
 +**Költészet napi szavaló verseny** \\
 +//„A vers néma, adj neki hangot!”//​ - írta Kosztolányi Dezső. A költészet napi megemlékezés időpontját a húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet kissé eltolta, ezért idén április 17-én ünnepeltük a verseket. Kora délután ünnepélyes megnyitó keretében Petőfi Sándor két megzenésített versét hallhattuk gitárkísérettel Dobos László előadásában,​ ezután a 2.b osztály tanulói közösen szavalták el a magyar költőnk egyik – kisgyermekek által jól ismert – versét, az Anyám tyúkját. Ezt a kis ráhangolódást követően nyitotta meg iskolánk szavaló versenyét Matisz Zsolt igazgató úr, aki szavalásra invitálta az ünneplő ruhába öltözött tanulóinkat,​ hogy a megtanult verseiket az őket hallgató közönségnek elmondhassák.
 +
 +Sok szép költemény hangzott el. Gratulálunk a győztes versmondóinknak,​ és természetesen azokat is megdicsérjük,​ akik a szabad idejüket nem sajnálva egy-egy vers megtanulásával gazdagabbá tették önmagukat és az őket hallgató közönséget. Reméljük, hogy mindenki örült a szép könyvjutalomnak és az okleveleknek,​ emléklapoknak
 +
 +**Győzteseinek az alsó tagozat 1-2. évfolyamán:​** \\
 +1. hely: //Csitári Tamás(1a) Dóka Adrienn (2b) Hercegfalvi Laura(2b) N.Fodor Levente (2a)// \\
 +2. hely:// Kalmár Lili Alíz (1b) Böőr Zalán János (2b) és Varró Tamara Vanda (2a)// \\
 +3. hely: //​Kis-Lossó Hanna (1b) Simon Levente (2a) Hortobágyi Zoé (2a)// \\
 +Különdíjasaink:​ //Berki Barnabás, Bajusz Levente, Boda Elíza, Erdélyi Léna Kornélia// \\
 +**A 3-4 évfolyam győztesei:​** \\
 +1. hely: //Berki Gábor Máté (3a) Lukács Fanni Lili (3b) és Berki Ágnes Boglárka (4b) és Nagy Patrícia (4b)// \\
 +2. hely: //Csitári Máté (3b) és Bodzán Csinszka (4b) és Komádi Levente (4b)// \\
 +3. hely: //Bánki Lola (3a) Somló Hella (3b) és Molnár Miklós (4a) és Tóth Sára Abigél (4a)// \\
 +**Felsős tanulóink is szép eredményeket értek el:** \\
 +1. hely: //Szabó Anna (5b) és Dani Alexa (6.o)// \\
 +2. hely:// Komáromi Regina(5b), Berencsi Dávid (5b) Gelsi Lujza (6.o)// \\
 +3. hely: //Racher Zoé (5a), Pál Eszter (5b), N.Fodor Sarolta (6.o)// \\
 +Különdíjasok:​ //Kánai János Kornél (5a) és Antal Fruzsina (7.o)// \\
 +kép: alsós versmondóink\\
 +kép: felsős versmondóink
 +
 +**Sebestyénné Fehérvári Márta** \\
 +tanító
 +
  
 ====== Katolikus ====== ====== Katolikus ======
Sor 190: Sor 295:
  
 ====== Könyvtár ====== ====== Könyvtár ======
 +
 +===== Költészet napja a könyvtárban =====
 +
 +Április 14-én megtartottuk a Magyar költészet napja ünnepségét a könyvtárunkban. A Magyar költészet napja alkalmából minden évben irodalmi előadásokkal,​ könyvbemutatókkal,​ szavalóversenyekkel tisztelegnek a közösségi házak, színházak,​ könyvtárak a magyar líra előtt. 1964-ben József Attila születésnapjához kapcsolták a költészet e jeles napját. Hagyományaink szerint a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola tanulói szavaltak nekünk az ünnepségen és idén vendég művészeket is meghívtunk a rendezvényre. Mező Zoltán a Madách Színház színésze és testvére Mező Márió, akik megzenésített verseket adtak elő. Egyik szemfüles nézőnk rögtön felismerte a fiúkat, akik mint kiderült a 2011-es X-Faktor című televíziós műsorban Rock Tenors nevű csapatként indultak. Mező fivérek Petőfi 200 emlékév alkalmából Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra című vers megzenésített változatával nyitották meg a rendezvényt. A szavaló gyerekek mindig joggal elbűvölik a közönséget,​ ez most is így volt. Gratulálunk nekik, köszönjük szépen a felkészítő pedagógusok,​ szülők együttműködését. Minden szereplő kisgyermek egy könyvjutalommal,​ emléklappal;​ Hegedűsné Kertész Tünde felajánlásával,​ egy tábla csokoládéval és a szavalás élményével gazdagabban távozott. Mi a közösségi ház dolgozói reméljük, hogy ezek az esték közelebb viszik - legalább ilyenkor - az emberekhez a verseket, költészetet.\\
 +Idén a „Posztolj egy verset az utcára!” kezdeményezéshez is csatlakoztunk,​ a felhívásunkra április 11-től 14-ig érkeztek a szebbnél szebb versek! Köszönjük!
 +
 +**Vida Nikoletta** intézményvezető
 +
  
 ===== Településünk 5. Tojásfadíszítése ===== ===== Településünk 5. Tojásfadíszítése =====
Sor 231: Sor 344:
 ===== Az Ötye mesemondó versenye ===== ===== Az Ötye mesemondó versenye =====
  
-2023.03.31-én második alkalommal rendeztük meg a könyvtár falai között a mesemondó versenyt, melyet Csernik Szende székely mesemondó soraival indítottunk:​ „A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosolyt csal mindenki lelkére. A mese gyógyír, az befelé és kifelé is gyógyít.”.\\+2023. március ​31-én második alkalommal rendeztük meg a könyvtár falai között a mesemondó versenyt, melyet Csernik Szende székely mesemondó soraival indítottunk:​ „A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosolyt csal mindenki lelkére. A mese gyógyír, az befelé és kifelé is gyógyít.”.\\
 Az esemény nagy érdeklődése miatt nagyon hálásak vagyunk. A helyi általános iskola diákjai gőzerővel készültek a versenyre az alsós tanító nénik és szüleik támogatásával.\\ Az esemény nagy érdeklődése miatt nagyon hálásak vagyunk. A helyi általános iskola diákjai gőzerővel készültek a versenyre az alsós tanító nénik és szüleik támogatásával.\\
 Csodaszép meséket hallhattunk az alsós, ünneplőbe öltözött gyerekektől. Két kategóriában indulhattak a tanulók a megmérettetésen,​ 1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok. Ennek alapján két első, két második, és két harmadik helyezettet díjaztunk, sőt mindkét kategóriában különdíjasokat is hirdettünk,​ kiválóságuk miatt. A különdíj is mutatja, hogy nehéz dolga volt a döntés meghozatalakor az Ötye tagjaiból álló zsűrinek.\\ Csodaszép meséket hallhattunk az alsós, ünneplőbe öltözött gyerekektől. Két kategóriában indulhattak a tanulók a megmérettetésen,​ 1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok. Ennek alapján két első, két második, és két harmadik helyezettet díjaztunk, sőt mindkét kategóriában különdíjasokat is hirdettünk,​ kiválóságuk miatt. A különdíj is mutatja, hogy nehéz dolga volt a döntés meghozatalakor az Ötye tagjaiból álló zsűrinek.\\
2023_04_apr.1681743961.txt.gz · Utolsó módosítás: 2023/04/17 17:06 szerkesztette: sfmarta