Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2024_02_feb

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXIV. évf. 2. szám, 2024. feb

Lapzárta: 2024.02.06.

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta: 2024.03.06.

KIVETTEM AZ ANYAGOT DOLGOZOM VELE! MÓDOSÍTÁSI IGÉNY ESETÉN KÉREM NEKEM SZEMÉLYESEN JELEZNI! KÖSZÖNÖM: BÉLA

Fedlap

Fedbelső

Felnőtt háziorvos váltás

Mint, ahogyan arról már az előző lapszámban egy rövid tájékoztatást adtunk, Dr. Borbély István háziorvos júliusban benyújtotta felmondását, ennek következtében 15 év szolgálat után, február elsejétől távozott a praxisból.
A döntést Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul vette.
Az utolsó rendelésére elsőként érkeztünk. A kötelező záró leltárt követően az önkormányzat és a Felsőpakony lakossága nevében megköszöntük az elmúlt 15 esztendő felnőtt háziorvosi szolgálatát, majd jó egészséget és sok sikert kívántunk neki az új feladatokhoz.

Mivel Doktor úr a praxisát nem tudta értékesíteni, az üzemeltetés a továbbiakban az önkormányzat feladata. Az ellátás zavartalan működése érdekében a helyettesítő háziorvosról az önkormányzatnak kellett gondoskodnia, mely feladatnak határidőre eleget is tett.

A háziorvosi szolgáltatást február elsejétől egy tapasztalt és elkötelezett orvos vette át.
A felnőtt háziorvosi rendelés 2024.02.01-jétől a szokásos rendelési időben zajlik.
A rendelő új email címe: haziorvos@felsopakony.hu
Az új mobiltelefonszámok:
Asszisztens telefonszáma: +36 20 438 0235
Orvos telefonszáma: +36 20 438 0430
A vezetékes telefonszám a +06 29 317-145 számon továbbra is elérhető.

Az alábbiakban olvashatják Dr. Awid Adnan Ádám bemutatkozó levelét.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Üdvözlettel:
Nagy János polgármester

Bemutatkozás

Dr. Awid Adnan Ádám magyar-szír állampolgár vagyok. A kilencvenes években magyar állami ösztöndíjasként folytattam tanulmányaimat a debreceni orvosi egyetemen. Az orvosi diploma megszerzése után aktív belgyógyászati osztályon dolgoztam három és fél évig, majd külföldön folytattam az orvosi tevékenységemet sürgősségi- és belgyógyászati betegellátásban. Kutató és tudományos munkát is végeztem. A Semmelweis Orvosi Egyetemen háziorvostanból sikeres license vizsgára tettem szert. Ezután a debreceni orvosi centrumban háziorvostanból sikeresen szakvizsgáztam. Foglalkozás-egészségügy szakorvos jelöltként jelenleg is folytatom tanulmányaimat. Háziorvosi ügyeleti ellátásban folyamatosan részt veszek. Életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy a gyógyításnak ezt az emberközelibb, személyesebb, hosszú távú bizalmi kapcsolatra épülő formáját választottam.
Bízom abban, hogy Felsőpakony vezetőségének törekvésének és biztatásának megfelelően az elvárásoknak eleget tudok tenni.
Célom a betegellátásban, hogy a hozzám fordulók számára a legjobb életminőséget biztosítsam a legjobb tudásom szerint a legmagasabb szakmai színvonalon. A gyógyításban a bizalom elnyerésére és megtartására, az őszinte, nyílt kommunikációra, a partneri viszony kialakítására törekszem.
Kérem, forduljanak hozzám bizalommal, hogy segíthessek Önöknek egészségi problémájuk megoldásában, illetve egészségük megőrzésében.

Tisztelettel: Dr. Awid Adnan Ádám
+ kép

Önkormányzat

Jelentkezzen szavazatszámláló bizottsági tagnak!

2024 júniusában kerülnek megrendezésre a 2024. évi általános helyi és nemzetiségi önkormányzati választások, egybekötve az európai parlamenti választásokkal. A szavazásnapi feladatok lebonyolításában kiemelt jelentősége van a szavazatszámláló bizottságoknak, amelyek tagjait a képviselő-testület választja meg.
Ha részt szeretne venni ebben a munkában, jelentkezzen választott szavazatszámláló bizottsági tagnak a Helyi Választási Irodánál legkésőbb április 10-ig!
A jelentkezéshez szükséges adatlap elérhető a honlapon vagy átvehető a Polgármesteri Hivatalban.

Feltételek:
- Választott szavazatszámláló bizottsági tag a településen (Felsőpakony) lakcímmel rendelkező választópolgár lehet.
- Nem lehet tagja a szavazatszámláló bizottságnak a köztársasági elnök, a háznagy, képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja, hivatásos, szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint a jelölt.
- Nem lehet a szavazatszámláló bizottság választott tagja – az előbbieken túl – párt tagja, a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti központi államigazgatási szervvel vagy a választási bizottsági illetékességi területén hatáskörrel rendelkező egyéb közigazgatási szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy a közalkalmazott kivételével.

A feltételek teljesülését igazolni kell, illetve arról nyilatkozatot kell aláírni.
A szavazatszámláló bizottság választott tagjait tiszteletdíj illeti meg és a szavazást követő napon mentesülnek az őket egyébként terhelő munkavégzési kötelezettség alól.

További információ kérhető az alábbi elérhetőségeken:
Felsőpakonyi Helyi Választási Iroda
2363 Felsőpakony, Petőfi S. u. 9.
Telefon: +36-29/317-131, +36-30/523-3385,
E-mail: jegyzo@felsopakony.hu

Farkas Renáta, jegyző
Helyi Választás Iroda vezetője

Képviselő-testületi határozatok, döntések

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2024. február 13-án rendes ülést tartott, melyen a következő döntések születtek:

- A Képviselő-testület elfogadta Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (II.14.) önkormányzati rendeletét a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának mértékéről.
- Elfogadásra került Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (II.14.) önkormányzati rendelete a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető juttatásokról szóló 3/2020. (II.13.) rendeletének módosításáról.
- Elfogadásra került Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II.14.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről.

- A Képviselő-testület döntött a Civil Ház létrehozása Felsőpakonyban tárgyú közbeszerzési eljárás eredménytelenné nyilvánításáról, és új eljárás indításáról.
- A Képviselő-testület döntött arról, hogy a Felsőpakony közétkeztetésének biztosítása két évre tárgyú beszerzési eljárás eredményes volt, az eljárás nyertese az Eatrend Kft. (2730 Albertirsa, Pesti út 65.).
- A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00060 azonosítószámú, „Belterületi közutak fejlesztése” című pályázat kapcsán közbeszerzési tanácsadási szolgáltatások ellátásával a KPG Consult Kft.-t (2700 Cegléd, Malom utca 18.) bízza meg, a műszaki ellenőri feladatok ellátására pedig az Öko-Via Környezetvédelmi, Útépítő és Szolgáltató Bt. (7629 Pécs, Papkert u. 24/1) ajánlatát fogadja el.
- A Képviselő-testület döntött arról, hogy támogatja 5 felsőpakonyi gyermek nemzetközi táncversenyen való szereplését.
- A Képviselő-testület elfogadta az önkormányzat részben önálló intézményeiben lévő egyes helyiségek helyiségbér összegeinek módosítását.
- A Képviselő-testület elfogadta az intézmények negyedik negyedéves VIR (vezetői információs rendszer) beszámolóját.
- Elfogadásra került Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II.14.) önkormányzati rendelete a 2024. évi igazgatási szünetről, valamint a Közszolgálati Tisztviselők Napjáról.
- A Képviselő-testület elfogadta Nagy János Polgármester Úr 2024. évi szabadság ütemezési tervét.

Farkas Renáta jegyző

Gondosóra felhasználók figyelmébe

Több helyről érkezett jelzés, és a facebook-on is megjelent, hogy a „gondosórákat” igénylők körében felbukkantak csalók. Akik azzal az ürüggyel próbálnak bejutni a lakásokba, hogy jöttek ellenőrizni a gondosórákat. Fontos tudni, hogy helyszíni ellenőrzés nincs.

Csak azért említem meg, mert ugyan a gondosóra nem azonos a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban használt jelzőkészülékkel, de mint tudjuk, az ördög nem alszik. Ezzel az ürüggyel senkit se engedjenek be a lakásba. Ha keresnék Önöket, jelezzék azt Szolgálatunknál, vagy a Polgárőrségnek.

Tamás Katalin intézményvezető
Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat

Az orvosi ügyeleti ellátás változása

A háziorvosi ügyeleti ellátás biztosítása– Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladata lesz. Pest vármegyében 2024. február 1-én vette át az OMSZ az ügyeleti rendszer működtetését.

Az egységes ügyeleti telefonszám 2024. február 1-től Pest vármegyében: 1830

Háziorvosi ügyeleti ellátás

A háziorvosi ügyelet a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás, amely hétköznap 16:00-22:00 között és hétvégén, ünnepnapokon 8:00-14:00 között működik. Ilyen ellátás működik tovább Gyálon, a Városi Egészségügyi Központ épületében (2360 Gyál, József Attila u. 1.).

Sürgősségi ügyeleti vagy mentőellátás

Az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást, amely hétköznap 22:00-08:00 között és hétvégén, ünnepnapokon 14:00-08:00 között működik. Ilyen sürgősségi ügyelet található többek között a Vecsési Egészségügyi Szolgálatnál (2220 Vecsés, Telepi út 68.) és Dabason a 2370 Dabas, Bartók Béla út 59/a címen.

A beteg a központi telefonszám hívásával: szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban hívható.

A gyermekek ügyeleti ellátását az ügyeleti pontokon, azok működési idejében, továbbá

  • Érden a jelenlegi ügyeleti helyszínen (2030 Érd, Szabadság tér 9.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig,
  • a váci kórház szakrendelő épületében (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig, valamint
  • Cegléden a jelenlegi felnőtt ügyeleti telephelyen (2700 Cegléd, Kossuth Ferenc u. 17.) hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig külön is végzik.

Sürgős esetben továbbra is hívható a mentők (OMSZ) 104-es vagy a központi segélyhívó 112-es telefonszáma, ill. a kórházi sürgősségi betegellátó osztályok is fogadják személyesen a betegeket.

Óvoda

Újszülöttek

Kovács Hanna Mira - 01.14.
Pach Elizabet - 01.16.
Barta Kristóf - 01.18.
Frisch Fülöp - 01.22.

OVICSALOGATÓ

Tisztelt Szülők!

A Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvoda szeretettel meghívja az óvodába kerülő leendő óvodás gyerekeket és szüleiket az

„Ovicsalogató” elnevezésű nyílt napunkra.

Időpont: 2024. március 05. (kedd) 17 óra
Nefelejcs csoport

Az „ovicsalogató” nyílt napot azoknak a szülőknek ajánljuk, akiknek a gyermeke a 2024/2025-ös nevelési évtől óvodaköteles lesz, és akik szeretnének gyermekeikkel betekintést nyerni óvodánk életébe.

Tisztelettel:
Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

+ovilogo, képecske, adó 1% hirdetőjük…

HIRDETMÉNY A 2024/2025-ÖS NEVELÉSI ÉVRE TÖRTÉNŐ ÓVODAI JELENTKEZÉSRŐL ÉS BEIRATÁSRÓL

Tisztelt Szülők!
Akiknek gyermeke 2024.augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, legalább napi 4 órában óvodai foglalkozásokon köteles részt venni.

Ha a gyermek augusztus 31. után tölti be a 3. életévét, akkor csak 2025.szeptember 1-től kell kötelező jelleggel óvodába járnia.

A köznevelési törvény alapján lehetőség van arra, hogy hogy 3 éves kor előtt kezdje meg a gyermek az óvodát, abban az esetben, ha 2024.09.01-2025.02.28 között tölti be a 3. életévét, s csakis abban az esetben, ha az óvoda az összes óvodai nevelésre kötelezett gyermek felvétele után rendelkezik még szabad férőhellyel. Ebben az esetben egy szándéknyilatkozatot kell kitölteni, mely letölthető az óvoda honlapjáról.

A 3 éves kortól kötelező óvodába járási kötelezettség alól a szülőnek lehetősége van felmentést kérni a gyermek 4 éves koráig. A szülőnek kell kérelmeznie a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes Járási Hivatalnál. E kérelem benyújtási határideje 2024.április 15.
Különös méltánylást érdemlő esetben- újabb kérelem alapján- annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az 5. életévét betölti, a Kormány által kijelölt szerv felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.
Tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében a kérelem a tárgyév április 15. után is benyújtható.

A beiratkozás időpontja: 2024.április 23 (8.00-18.00)- 24 (8.00-16.00)-25 (8.00-16.00).
Óvodai beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonata, TAJ kártyája, lakcímkártyája
  • a szülő (gondviselő) személyi igazolványa, lakcímkártyája
  • óvodai felvétel iránti kérelem – jelentkezési lap (mely letölthető-, szerkeszthető nyomtatvány), de személyesen is kitölthető a helyszínen
  • Sajátos nevelési igényű gyermek esetén, szakértői vélemény
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat (ha rendelkezik ilyennel)
  • a gyermek egészségi állapotát, óvodaérettségét igazoló dokumentum (orvosi igazolás)

Az óvoda vezetője az óvodai felvételi kérelemnek helyt adó vagy elutasító döntését írásos formában (határozat) közli legkésőbb 2024.május 24-ig elektronikus úton.

Az óvodai felvétel iránti kérelem (jelentkezési lap), szándéknyilatkozat, szülői nyilatkozat letölthető a http://www.ovoda.felsopakony.hu oldalról.


Tisztelettel:

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

Iskola

FARSANG az iskolában

Miről is szólhatna a február hónap iskolánkban? Többek között a farsangi mulatságról. Az iskola diákönkormányzata már napokkal ezelőtt megkezdte a szervezést, színes krepp-papírszalagokat, álarcokat készített a dekoráláshoz, valamint papírzacskókat gyártott a pattogatott kukoricához. Igyekeztek mindennel elkészülni, hogy február 9-én kezdetét vehesse a mulatság.
A karneváli forgatag megkezdése előtt a felső tagozatosaink zajkeltéssel vonultak ki az utcára, hogy minél messzebbre űzzék a téli, hideg napokat. Délután 2 órától pedig kicsik és nagyok, szüleikkel együtt a tornateremben összegyűlve nagy izgalommal várták, hogy bemutathassák zenés osztályprodukcióikat, amivel erre a napra készültek. Újdonság volt az idén, hogy a produkciókra külön lehetett a közönségnek szavazni.
Nagy sikert aratott dr. Bubó és pácienseinek tánca, ahol mindenki gyógyultan táncolta ki a betegségét, és a Pimpinkin nyuszilányok is, akik répát ropogtatva táncoltak. A kis fabábu, Pinokkióis megelevenedett a műsorban. Sikert aratott az indiánok törzsi tánca, ahová még Kolumbuszné is megérkezett. S ha már tánc, akkor a pompom lányok igazi hangulatot varázsoltak a tornaterembe. A felsősök közül voltak, akik sportolókként vonultak fel egyedi koreográfiával, voltak akik inkább egy nyugdíjas osztálytalálkozón emlékeztek vissza erre a vidám farsangra, és a felkelő nap országából érkező gésák és szamurájok is tiszteletüket tették iskolánk farsangján. Zárásként pedig a PakonyPub vendégei lehettünk, és mindenki zenét csapoltathatott a poharába.
Akik egyéni jelmezbe öltöztek – volt vagy 100 jelmezes – külön zsűri előtt mutatkozhattak be. Nagyon örültünk a saját készítésű, ötletes jelmezeknek, amelyeket jutalmaztunk is.
A zsűri döntéséig tánc, játék és az elmaradhatatlan pattogatott kukorica kapott szerepet.
Köszönöm a munkáját minden kollégámnak, akik együttműködésükkel segítették iskolánk diákönkormányzatának lelkes kis csapatát, akik nélkül ez a rendezvény aligha valósulhatott volna meg.
Még ugyan február közepe van, de a farsangi időszak vége felé közeledve mindenképpen szeretnénk ezt a kissé furcsa időjárású telet elűzni az osztályok által készített kiszebábok elégetésével, ahogyan a karneváli forgatag megkezdése előtt tették felső tagozatosaink a zajkeltéssel iskolánkat övező utcáinkon. Ezekkel a népszokással bizakodunk mindannyian a hamarosan megérkező tavasz eljövetelében. Már nagyon várjuk!
Sebestyénné Fehérvári Márta
DÖK vezető tanár

Valentin-nap iskolánkban

Február 14-én ismét kihelyezésre került az aulába a szívecskés ládika, amelybe tanulóink bedobhatták a „Kedvellek-kártyára” írt üzeneteiket. Kicsik és nagyok írtak, rajzoltak elsősorban barátságot üzenve, a másik kedveléséről üzeneteket. Több kártya üzenete titkos hódolóktól, ábrándozó szerelemről szólt. A megelőző napokban a diákönkormányzat ügyes kezű lány és fiú tagjai szorgalmasan sütötték a mézeskalács szíveket, hogy Bálint napján bárki megajándékozhassa azt, akit kedvel. A mézeskalács finom volt, emellett sok szép rajz, illetve üzenet is kézbesítésre került.
Reméljük, hogy sok barátság erősödött meg. Nagyon sok üzenetet kaptak tanáraink is, ami azt sejteti, hogy mégiscsak kedvelnek minket.

Sebestyénné Fehérvári Márta és a DÖK

Bolyai Természettudományos Csapatverseny

2024. január 12-én zajlott intézményünkben első alkalommal a Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulója, melyben 7 csapatunk, vagyis 28 tanulónk mérte össze környezetismereti tudását Pest vármegye keleti részén elhelyezkedő iskolák sok más diákjával. Harmadikos és negyedikes tanulóink fél éves kemény és kitartó felkészüléssel a következő szép eredményeket érték el.
A negyedikesek kategóriájában a benevezett 63 csapatból:
47. helyezést ért el 87 ponttal a „Nádirigók” csapat.
Tagjai: Csitári Máté, Hajdók Olivér Zoltán, Molnár Gábor és Németh Bence Tibor.
51. helyezést ért el 82 ponttal a „Kárókatonák” csapat.
Tagjai: Bak Nimród, Berki Gábor Máté, Fehér Lilien és Tóth Bálint.

A harmadikosok kategóriájában a benevezett 41 csapatból:
20. helyezést ért 94 ponttal a „Természetesek” csapat.
Tagjai: Bajusz Levente, Czira Károly Krisztián, Csortos Dániel és Szabó Szilárd.
27. helyezést ért el 85 ponttal a „Környezetvédők” csapata.
Tagjai: Boross Boldizsár, Böőr Zalán János, Jámbor Márk és Tóth Martin.
29. helyezést ért el 84 ponttal „A kókusz védelmezői” csapat.
Tagjai: Berki Barnabás, Kaiser Péter, Molnár Alex Tamás és Osváth Patrik.
37. helyezést ért el 69 ponttal az „Állatok lelke” csapat.
Tagjai: Hercegfalvi Laura, Kacsó Lara Annabella, Tóth Viktória és Vojcsik Gréta.
39. helyezést ért el 67 ponttal a „Jégmadarak” csapa.
Tagjai: Balla Míra, Erdélyi Léna Kornélia, Kollmann Zoé és Molnár Lara.

Biztosak vagyunk abban, hogy a felkészülés és a verseny alatt is sok értékes és érdekes új ismerettel, tudással és tapasztalattal gazdagodtatok. Reméljük, hogy jövőre, sőt azután is kedvetek lesz részt venni ezen a rangos, országos tanulmányi megmérettetésen!
Sok szeretettel gratulálunk Nektek!
A felkészítő pedagógusok: Pataki Rozália, Kollár Beatrix és Haramachné Matheisz Tünde
Haramachné Matheisz Tünde
szervező

Tanulóink varázsa a magyar kultúra ünnepén

A magyar kultúra napja alkalmából tanulóink ismét magas színvonalú ünnepi műsorokat adtak elő, amelynek nagyközségünk érdeklődő lakossága és iskolánk valamennyi tanulója és dolgozója lehetett részese. Az ünnepre összeállított műsorszámokat három időpontban adták elő tanulóink.
Először a nagyközségi rendezvényen a Lagúna Rendezvényházban, majd az iskola tanulói előtt két alkalommal. A műsorokban felléptek az énekkarosok és furulyások gyönyörű dalokkal, verset mondott Nagy-Magyari Koppány 7. osztályos tanuló, valamint néptáncosaink, akik ezúttal is jókedvre derítették, gyönyörködtették a közönséget.
A nagyközségi ünnepélyen iskolánk énekkaros és furulyás tanulóiból álló „művész” csoport előadásában a Jertek, jertek című francia kánont, Német paraszttáncot és Beethoven: Örömóda című szimfóniarészletét hallhattuk, melyek lenyűgözték és elvarázsolták a közönséget.
Az ünnepség egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor a 7. osztályos Nagy-Magyari Koppány tanuló Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke című verséből adott elő részleteket. Az előadó meghatóan és élményszerűen tolmácsolta a magyar nyelv gazdagságáról szóló költeményt.
A Felsőpakonyi Pipacs Néptáncegyüttes általános iskolás csoportjainak műsorában a Palánta csoport előadásában moldvai táncokat láthattunk, műsoruk címe „Kicsi nékem ez a ház!”. Az együttes legidősebb táncosaiból álló Kisharang csoport bukovinai székely silladrit és polgári táncokat mutatott be, előadásuk címe „Hadd menjek a táncba!”. A néptáncosok lendületes mozdulataikkal színessé tették az eseményt, melyet a közönség tapsviharral jutalmazott. A nagyközségi ünnepélyt követő munkanapon iskolánk minden tanulója részesülhetett az elődás magával ragadó élményeiből, amely kiegészült kedves dramatikus játékkal és a pedagógusok versmondásával. A felkészítő pedagógusok, Láncz Vica néni és Aranka néni áldozatos munkája eredményezte a magas színvonalú előadásokat. Mindnyájunk nevében mondok köszönetet minden résztvevőnek, diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. Az esemény nemcsak a kultúra iránti tisztelet kifejezése volt, hanem egyben az összetartozás érzését is erősítette.
A magyar kultúra napjának idei megünneplése emlékezetes esemény volt, amely hosszú ideig él majd közösségünk szívében. A diákok tehetsége, a pedagógusok elhivatottsága és az egész közösség összetartó ereje együtt alkotta meg ezeket a szép pillanatokat, amelyek örömmel és élményekkel gazdagítottak mindnyájunkat. Köszönjük szépen!
Matisz Zsolt
intézményvezető

Katolikus

FELSÖPAKONYI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZÖSSÉG

2024. február 14. hamvazó szerdával útjára indul a nagyböjti idő, Húsvét ünneplésének előkészítése. Ez az utazás hamvazó szerdától nagycsütörtök estig tart, amikor is belépünk a Húsvéti Szent Háromnapba, Krisztus keresztre feszítésének, sírbatételének és feltámadásának három napjába. Húsvét az egyik legnagyobb ünnepünk. Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta bűneinket, feltámadásával győzelmet aratott a halál felett. A nagyböjti idővel megemlékezünk Jézus 40 napos böjtjére ami önmegtartóztatásra tanít. Ezután kezdődnek az ünnepek, Virágvasárnap, a Nagyhét, Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat és Húsvét.
Virágvasárnap nagyon összetett és mégis isteni módon egyszerű. Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe. A virágvasárnapi templomi körmenet valójában ünnepi bevonulás, mely kifejezi, hogy Istentől indulunk és Istenhez érkezünk. Ezek után kezdődik a Nagyhét, hétfőn, kedden, szerdán nincs különösebb ünneplés.
Nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, amikor Jézus elbúcsúzik tanítványaitól és felkészül belső és végleges önfelajánlására, áldozatára. Nagycsütörtök a gyász napja, az oltárszekrény üres, nem szólnak a harangok, az oltárról is leszedjük a felszerelését, gyertyatartót, keresztet, oltárterítőket.
Nagypénteken a keresztútjárás által felidézzük és megilletődött figyelemmel szemléljük Krisztus szenvedésének egyes mozzanatait, s imádkozunk, hogy a keresztútjárás gyümölcsei lelkünkben is megteremjenek. Ezen a napon nincs Szentmise, azonban a Nagypénteki főszertartás sokban hasonlít a szentmisére, innen ered a népies „csonka mise” elnevezés. A szertartás központi helyén a Szentkereszt felmutatása áll és tiszteletünket, hódolatunkat, szeretetünket fejezhetjük ki előtte.
Nagyszombat Jézus sírban pihenésének ideje. Figyeljünk Máriára egy kicsit, akit Szent fia halála minden emberi fájdalomnál mélyebb gyászba merített, de ez nem összeomlás volt, továbbra is készen állt Isten akaratának befogadására, elfogadására. Amikor a Fájdalmas Anyára tekintünk, nem egy szenvedésbe zárt asszonyt látunk, hanem Isten iránti megmagyarázhatatlan és természetfölötti bizalom megtestesítőjét. Nagyszombat csendjében újra és újra megünnepeljük, hogy Jézus alászállt a pokolra értünk. Ennek a napnak is megvan a rejtetten gazdag lelkisége Istennek véglegesen igent mondunk, egyszer s mindenkorra kezébe helyezzük életünket, halálunkat, sorsunkat, üdvösségünket.
Megérkeztünk Húsvét vigíliájához a szertartás a tűz megáldásával kezdődik. Az új tüzet behozzák a sötét templomba a fényével meggyújtják a húsvéti gyertyát a hívek kezében lévő gyertyákat és a templomunk kis idő múlva világosságba borul. Krisztus feltámadt. Kezünkben világító mécsessel megújítjuk keresztségi fogadalmunkat. Visszatérnek a harangok, az oltáron visszakerül minden a helyére. Az Oltáriszentség a tabernákulumban, virágokkal feldíszítve a templomunk. Vége a böjtnek, elkezdődik a Húsvéti idő ami egészen Pünkösdig tart.Az első nem böjtös ételeinket megszenteli a pap, ezek az ételek lehetnek, húsvéti sonka, kalács, tojás, bor.
Húsvét vasárnap ünnepi Szentmise Urunk feltámadásának ünnepe.
Az út itt nem ér véget, tovább utazunk Pünkösd felé, addig is Áldott Húsvéti ünnepeket kívánunk.
Irodalom: Barsi Balázs - Dobszay László: „ÍME, MOST FELMEGYÜNK JERUZSÁLEMBE”
Vitéz Gabriella
Egyháztanács segítő

Március 24. Virágvasárnap, a Nagyhét kezdete:
A Szentmise reggel 8 órakor a templomkertben kezdődik barkaszenteléssel,
majd együtt vonulunk a templomba Jézus Jeruzsálembe történő bevonulására emlékezve.

Húsvéti miserend:
Március 28. Nagycsütörtök: 18:00 Gyál!!
Szentmise az utolsó vacsora emlékére.

Március 29. Nagypéntek: 15:00 Felsőpakony:
Urunk szenvedése, szertartás.

Március 30. Nagyszombat: 18:00 Felsőpakony:
Húsvét vigíliájának ünneplése, ételszentelés.

Március 31. Húsvét vasárnap: 11:30 Felsőpakony:
Urunk feltámadásának ünnepe, ünnepi Szentmise.

Április 1. Húsvét hétfő: 08:00 Felsőpakony:
Szentmise

Református

Könyvtár

Megkezdődött a 2024-es év

Megkezdődött a 2024-es év a közösségi házban is:

- Január közepén tartottuk az éves programegyeztetőt a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel együtt, hogy elkerüljük a rendezvények ütközését.

- Téli szünet végével folytatódtak a tánccsoportok, a Pillangó alapítvány, a rajzszakkör foglalkozásai. Janocha Viktória Lélek-péntek beszélgetős estéje mindig egy adott, előre meghatározott témát ölel fel. Első alkalommal a kamaszkori nehézségekről, kommunikációról beszélgettünk. Minden hónapban tervezzük Janocha Viktória coach irányításával egy kötetlen beszélgetés megtartását. Februárban a konfliktuskezelés témaköre került a középpontba.

- Január 19-én a Lagúna Rendezvényházban rendeztük meg a magyar kultúra napi ünnepségünket.

- Február a farsang ideje. Vízkereszttel kezdődik és idén február 14-ig tart. Ez az időszak a téltemetés, a jelmezes bálok, eszem-iszom mulatságok ideje. A könyvtárban is megtartottuk a farsangi délutánunkat, ahol a gyerekek jelmezben érkeztek. A jelmezes felvonulás után kézműves foglalkozás, majd Noncsi bohóc műsora várta a kicsiket. A farsangi bál elmaradhatatlan része, amit minden gyermek és szülő egyaránt nagyon vár, a fánkevő verseny. Az előző évekhez hűen itt Berki István Györgynét, Marikát és a Kardos házaspárt, Irénkét és Lajost kértem meg a 250 db fánk megsütésére. Nagyon köszönöm nekik, hogy minden évben vállalják ezt a feladatot. Nagyon szellemes, jópofa páros jelmezzel nyerte meg két kislány a farsangi jelmezversenyt. Billik Dorina és Kiss-Losó Hanna nagymamának öltözött, óriási parókával, hajcsavarókkal, mamuszban, sétabottal.

- A decemberi teltházas Lorántfi Bori által tartott pontfestő foglalkozása után annyian érdeklődtek, hogy februárban is tartottunk egyet hasonló sikerrel. Bori lelkesen készült, hogy az első foglalkozás után, ahol megismerkedtek a résztvevők a pontfestés technikájával, tematikát ad a foglalkozásnak, és továbblépnek. Elkészültek az első mandala minták.

- Vendégünk volt még februárban, Bosnyák Viktória írónő és Dudás Győző illusztrátor egy író-olvasó találkozó alkalmával. Bő másfél órán keresztül vidám hangulatú interaktív foglalkozást tartottak az általános iskola két harmadik osztályának. Senki nem távozott üres kézzel: az iskolások saját készítésű rajzokkal lepték meg az írónőt, az illusztrátor pedig kreatív, a gyermekek képzeletét messzire repítő képzeletbeli állatokat vetett papírra, melyet az osztályok ajándékba megkaptak. Ebből a játékból természetesen a könyvtár dolgozói sem maradhattak ki, azonnal szárnyalt a képzeletünk és megszületett ZEBÉKA és DENEVÉRU.

Nagyon tartalmasan indult a január, február, folytatjuk a programok sorát márciusban - a nemzeti ünnepünk méltó megünneplésével, a közelgő húsvét programjaival pl.: Tojásfa állítás – az állandó rendezvényekkel.

Kicsit előre haladva, de már a nyári Könyvtári kalandtábor is szervezés alatt van, és május 4-én, szombaton 10 órától Telegdi Ágnes írónő író-olvasó találkozót tart könyvtárunkban, a Madarak- Fák napja alkalmából.

Szeretettel várunk mindenkit!

Vida Nikoletta intézményvezető

Magyar kultúra napja

Januárban ünnepeljük a magyar kultúra napját, ahol idén sikerült a település összes oktatási intézményét összefogni a KÖZÖS műsor létrehozására. Hagyományosan, Felsőpakony nagyközség alpolgármestere Czeczidlovszky Gábor tartja az ünnepi műsor megnyitó beszédét. Durkó Éva Felsőpakony Jövőjéért Egyesület elnöke Varga Imre Lajos helyi költőnk verseit olvasta fel nekünk. Majd ezt követően, a méltó felvezetés után következtek a helyi oktatási intézmények műsorai. Kiemelten fontosnak tartom, hogy közös együttműködéssel jött ez a műsor létre, hiszen pont ezt ünnepeljük minden évben ezen a napon. A magyar kultúra napja minden év január 22-dike, egy olyan ünnep, amelyen a magyar nemzet kulturális értékeit, hagyományait és teljesítményeit idézzük fel és ünnepeljük meg. A helyi oktatási intézmények a pedagógiai munkájuk során pont ezeket az összetartozásunkat, magyarságunkat kulturális értékeinekt tartalmazó ismereteket adják tovább mindennapi munkájuk során. A Felsőpakonyi Mesevár Napközi Otthonos Óvoda Nefelejcs csoportjának műsora (felkészítő óvónők Bukodiné Vágó Anna intézményvezető helyettes és Daniné Pál Mariann) után, az iskola énekkara és furulyás csoportja volt hallható, Polgár Aranka felkészítő pedagógus vezényletével. Az iskola részéről részese volt még az ünnepi műsornak Nagy-Magyari Koppány 7. osztályos tanuló szavalata és a Felsőpakonyi Pipacs Néptánccsoport Palánta és Kisharang csoport műsora. Vezetőjük dr. N. Fodorné Láncz Éva. A helyi, Felsőpakony Babóca Bölcsőde intézményvezetője Hajasné Tallér Anikó, Reményik Sándor Kegyelem című versét adta elő.

A Magyar kultúra napja minden évben alkalmat ad arra, hogy mi, magyarok megcsodáljuk és büszkék lehessünk a kultúránkra.

Vida Nikoletta intézményvezető

+képek

Civil

Hírek a polgárőrség háza tájáról

A 2023-as évben polgárőreink együttesen 3162 óra szolgálatot láttak el. Ebben benne vannak az éjszakai járőrszolgálatok, a települési rendezvények és a labdarúgó mérkőzések is. Összesen 103 esetben kellet intézkednünk rendkívüli esemény miatt. Ebbe bele tartozik tűzeset, eltűnt személyek felkutatása, segítségnyújtás, baleseti vagy bűnügyi helyszín biztosítása.

Összesen 1445 liter üzemanyagot tankoltunk az év során. Ezen kívül kötelező biztosítást, casco biztosítást és gépjármű adót fizetünk a szolgálati autónk után. Erre jönnek a kötelező szervizek költségei és a nagy igénybevétel miatt felmerülő eseti jellegű javítások költségei. Ezek finanszírozása felemészti az Önkormányzattól kapott támogatás 100%-át.

Emiatt, ha bármilyen beruházást - például felszerelések vásárlása- tervezünk, azt csak az egyéb támogatásokból tudjuk megvalósítani.
A tavalyi évben hatalmas segítségünkre szolgált az adó 1% felajánlásokból származó összeg. Ebből egy elektromos robogót tudtunk vásárolni, amivel csökkenteni tudjuk az üzemanyag-költségeinket. Hálával tartozunk mindenkinek, aki gondolt ránk a bevallás elkészítésekor, és reméljük, hogy idén is ennyien élnek ezzel a lehetőséggel a javunkra!

Adószámunk: 19108625-1-13
Számlaszámunk: 11742300-21447817 OTP Bank

A Polgárőrség elérhetősége: +36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu
Janocha Gábor, elnök

+kisplakát

2024 JANUÁRJA AZ FJE ÉLETÉBEN

Új év köszöntött ránk új reményekkel. Január 6 –án, egyesületi összejövetelünkön lezártuk a 2023-ban történteket, hogy neki veselkedjünk az előttünk álló esztendő lehetőségeinek. Az elnöki beszámolók mellett új javaslatot is beterjesztettünk. Polgár Aranka mellé új tiszteletbeli tagok felvételét szavaztuk meg Szabóné Szabó Nikoletta, N. Fodorné Láncz Éva, Böőr Zoltán, Nagy János és Matisz Zsolt személyében, akik évek óta önzetlenül segítenek bennünket. Ha valamihez nem értünk, rájuk támaszkodhatunk. Programjaink sem létezhetnének nélkülük. Megtisztelő a jóindulatuk, és mi így szeretnénk a hálánkat kifejezni, ha ők is elfogadják ezt tőlünk!

(Némi üröm is vegyült összejövetelünkbe. Kiderült, hogy Vízkereszt napját nagyon komolyan vette vagy vették valakik. Megelőzve bennünket, nekiestek a Petőfi téri Betlehem bontásának, letépve a fényfüzérekkel és díszekkel teli girlandot a homlokzatról. Még rosszabb, sőt veszélyesebb, hogy el is vitték, maguk után hagyva az áram alatt lévő vezetékcsonkokat. Belegondolni is rossz, hogy mi történhetett volna, ha a téren nézelődő családokból egy kisgyermek hozzá ér bármelyikhez! Sajnos, térfigyelő kamera nincs a közelben, hiába is tettünk feljelentést a rendőrségen.)

Évet zárva ideje, hogy megköszönjük a Jóistennek és minden támogatónknak azt a segítséget, amely nélkül minden jószándékunk és erőfeszítésünk mellett sem boldogultunk volna! Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ebben részesülhettünk. Hálával teli a szívünk.

2022-23-ban a Bethlen Gábor Alapkezelő civil szervezeteknek nyújtott támogatásainak köszönhetően komoly segítséget kaptunk. Számos „kényelmi eszközhöz” jutottunk kerékpárjaink, másoló- és számítógépeink, kertészeti gépeink és szerszámaink beszerzésével az FCA-Kp-1-2022/3-000572 számon futó JÓESZKÖZÖK= JOBB MUNKA révén. Elszámolásában ismét Szabó Nikoletta segített. Március 31-én lezárul az iskolapajtát megalapozó NEAO-KP-2023/2-001105 pályázatunk is. Az épület szerkezete már áll az iskola hátsó részében, de még sok munka vár ránk, míg készen lesz.

Fotók a pajtáról és alatta a 3 embléma fotó: Bethlen Gábor Alapkezelő + Miniszterelnökség + Magyar Falu Program

Komoly segítséget kaptunk a tagsági díj és támogatások mellé Önkormányzatunktól is, az utóbbi években mindig. Varga Imréné nagylelkű adománya mellé ennek a támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg Varga Imre: HÁTRAHAGYVA című posztumusz kiadású kötete harmadikként az Olvadt szárnyakkal vers, és a Ladik a holtágon novellás kötet mellé. Mi nagyon szeretjük felsőpakonyi író—költőnk munkáit, és örömmel tölt el bennünket, hogy műveit kiadhattuk községünk értékeit gyarapítva. Juttattunk belőle a szomszéd községek könyvtáraiba, az Országos Széchenyi Könyvtárba, a támogatóinknak és, természetesen, a családnak. Maradék példányai megvásárolhatók egyesületi központunkban, a Deák Ferenc utca 1-ben, nálam. Az 1500.- Forintokból szeretnénk szaporítani pénztárunkat, hogy további terveinket is megvalósíthassuk.

Sajnos, a tanösvényeket nem tudtuk szaporítani, mert arra már nem jutott a kasszából, de nem adjuk fel. Előttünk áll a pajtamúzeum berendezése is. Nyertünk rá 300.000.- Forintot a TISZTA FORMÁK Alapítványhoz benyújtott pályázatunk révén, de igyekeznünk kell, mert ez nem lesz elég rá.

Kedves Barátaink! Ne feledkezzenek el rólunk 1%-uk odaítélésekor vagy egyéb módon! Értéket hozunk létre, amellyel a községet, a gyermekeinket, a jövőnket szolgáljuk.

Durkó Éva/FJE

+képek

Iskolapajtánk tető alá került -
Épül az iskolakertbe a pajta, hogy kültéri múzeum lehessen -
A könyv, amire büszkék vagyunk! -

Aki énekelni akar, mindig talál dalt hozzá

Feldmár András (Kanadában élő, magyar származású pszichoterapeuta) azt mondta egyszer, az életben a legnehezebb dolog élni. Valóban élni. Minden pillanatot átélni, a jelen pillanatban lenni, és nem elszakadni tőle vissza a múltba, vagy előre, a jövőbe. És ez a legnehezebb.

Ehhez a szép és igaz gondolathoz kapcsolódnék azzal, hogy amikor énekelünk, akkor viszont könnyű a jelenben lenni, megélni a pillanatot itt és most.

A Darumadár Nyugdíjas Klub énekkarának 2024-es első fellépésével a Nagycsaládosok Felsőpakonyi Egyesülete felkérésének tettünk eleget.

Sajnos, idénre jelentősen megcsappant az énekkar létszáma, kezdünk elfogyni, kiöregedni, egyre kevesebben vagyunk.

Nyugdíjas klubunk vezetőségében is hatalmas változások történtek.
Lőrentei Erzsike helyett, aki több mint 20 évig volt kiváló vezetője a Darumadár Nyugdíjas Egyesületnek, új elnököt választottunk Szabó István személyében. A vezetőségben is változás volt.
Új énekkar vezetőnk van, Makk Kálmán.

Itt ragadnám meg az alkalmat a Darumadár Nyugíjas Énekkar nevében arra, hogy új énekkartagokat toborozzunk.

Várjuk dalolni szerető nyugdíjas társainkat nagy szeretettel énekkarunkba.

Ne tartsunk az énekléstől. Ne féljünk attól, hogy hamis hangot ütünk meg, csak énekeljünk szívből, és így egyetlen hang sem tűnik majd falsnak, ha így teszünk.

A tüdőnk megtelik levegővel, vérünk fürgébben kering, az agy is felgyorsul.

Egy idő után pedig azt vesszük észre, hogy ha látszólag csendben is vagyunk, magunkban akkor is vidáman dudorászunk.

Mert énekelni jó!

Nagy E.

+fotó

Sport

Januári felkészülés és a Pest Vármegyei Kupa első mérkőzése

A csapat januárban keményen dolgozott a Pest vármegyei I. osztály tavaszi szezonjára való felkészülésen. Az edző, Megyesi László irányításával a csapat minden erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy készen álljanak az előttük álló kihívásokra.

A felkészülés alatt a csapat heti három edzést tartott, amelyek különböző jellegűek voltak, hogy minden területen fejlesszék a játékosokat. Az edzések egyik fő célja az állóképesség és a fizikai erő fejlesztése volt. Ennek érdekében a játékosok futóedzéseken, intervallum tréningeken és erősítő gyakorlatokon vettek részt, hogy biztosítsák a megfelelő kondíciót a szezon kezdetére.

Emellett nagy hangsúlyt fektettek a taktikai elemek gyakorlására és a csapat összjátékának javítására. A csapat taktikai felállásait finomították, és különböző játékstratégiákat gyakoroltak a hatékonyabb teljesítmény érdekében. Az edzéseken rendszeres mérkőzéseket is rendeztek a játékosok között, hogy alkalmuk legyenek alkalmazni az edzéseken tanultakat és javítani az összjátékot.

Az új év első hónapjában a csapat három felkészülési mérkőzést játszott. Bár ezek a mérkőzések eredményekben nem mindig hozták a kívánt eredményeket, a csapat mégis értékes tapasztalatokat szerzett mind a játékosok, mind az edző számára. Ezek a mérkőzések lehetőséget adtak arra, hogy az edző stáb finomítsa a taktikákat és megtalálja a csapat erősségeit és gyengeségeit.


A felkészülési időszak alatt a vezetőség további lépéseket tett előre azzal, hogy három új játékost igazolt. Ezek az új emberek friss lendületet hoztak a csapatba, és tovább erősítették a csapatot a közelgő szezonra. Új igazolásainkat következő cikkben fogjuk bemutatni.

Most pedig a csapat számára egy különösen fontos időszak következik: a Pest Vármegyei Kupában. Február 17-én a Diósd TC csapatával mérkőzik meg a csapat, és ez a mérkőzés kulcsfontosságú a továbbjutás szempontjából. A Felsőpakony KSE minden szurkolóját arra buzdítja, hogy csatlakozzanak hozzájuk ezen a fontos mérkőzésen, és támogassák kedvenc csapatukat.

Gyertek el, és legyetek részesei a szenvedélyes és izgalmas labdarúgó élménynek!

Remélem, ez a bővebb rész kielégíti az igényeidet. Ha további változtatásokat szeretnél, ne habozz szólni!

Hajrá, Pakony!

Hajdu Patrik

+logo

Hátbelső

Hátlap

Március 15-i meghívó

Tojásfadíszítés rendezvény

2024_02_feb.txt · Utolsó módosítás: 2024/02/16 12:24 szerkesztette: bavegh