Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2024_03_marc

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXIV. évf. 3. szám, 2024. március

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

KIVETTEM AZ ANYAGOT, DOLGOZOM VELE. - BÉLA

Fedlap

Fedbelső

Helyesbítés!

Az Agora 2024. januári hátlapján, az éves programtervben 2024. április 19-én Ötye versmondó verseny jelent meg a mesemondó verseny helyett. Ezért az időpont változott, október 11-én lesz az ÖTYE szervezésében mesemondó verseny.

Önkormányzat

Az ifiklub hírei

Kicsit megkésve, de február 16-án tartottuk kézműves foglalkozásunkat a farsang jegyében.
A 26 gyerek kiválóan érezte magát, s pillanatok alatt eltüntette a Marika néni által sütött 96 farsangi fánkot.
A képek csak valamennyire adják vissza az emelkedett hangulatot.
Legközelebb – a kecskeméti kirándulást (márc. 27. ) leszámítva, - április 26-án, pénteken találkozunk, anyák napjára készülve.

Tamás Katalin intézményvezető
Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat

+ fotók

Nemzetközi siker - Felsőpakonyi táncosok aranyat érő teljesítménye

A Dance NRG Tánciskola Akrobatikus Rock and Roll csapatai fantasztikus teljesítményt nyújtottak a 2023. december 2-án megrendezett Unity for Passion Dance Fest Nemzetközi versenyén - Santa Claus International Dance Cup, amellyel kvalifikálták magukat a február 17-én, Bécsben megrendezett Dance Now International Vienna versenyre. Open kategóriában, a children és junior korosztályban Hortobágyi Zoé és Klacskó Milán duó, valamint Zsólyomi Ramóna, Klacskó Anna és Antal Fruzsina trió is aranyérmet szerzett.

Gratulálunk a fantasztikus teljesítményhez és köszönjük nekik, hogy Felsőpakonyt is népszerűsítették ezen a rangos eseményen.

Ha valaki kedvet kapott és csatlakozna Kiss Fanny oktató tánccsoportjához, megtalálja őt hétfőnként a Hermann Ottó Általános Iskolában 17:00-18:00-ig, csütörtökönként pedig a Lagúna Rendezvényházban ugyanebben az időszakban. További információkért és jelentkezésért Fanny elérhető a +36306352371-es telefonszámon.

+ 3 kép

Szabóné Szabó Nikoletta
Szerkesztő

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az önkormányzatnak, hogy támogatták a felsőpakonyi gyermekek nemzetközi versenyen való részvételét.

Kissné Kiss Fanny
edző
Dance NRG Tánciskola

Néhány fontos tudnivaló!

Mint azt már Önök közül sokan tapasztalták, a központi címregiszterről szóló 345/2014.(XII.23.) számú Kormányrendelet alapján már évek óta folyik a közterületnév, házszám, illetve címhelyek felülvizsgálata és a címkezelési eljárás Felsőpakonyon.

Házszámhiány esetén új házszám került kiadásra, illetve ha a házszámok újra kiosztása elkerülhetetlen, sok esetben módosítani kellett házszámokat. A címekben, házszámokban bekövetkezett változásokról minden estben értesítettük az ingatlanba bejentett lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkező személyeket.

Fontos, hogy a személyes iratokban az adatok pontosan szerepeljenek, ezért a címváltozások miatt költség és illetékmentesen új lakcímkártyát kell igényelni személyesen bármelyik Kormányhivatalban.

Sajnos, sokan nem rendezik lakcímüket a változásnak megfelelően, nem keresik fel a Kormányhivatalt új lakcímkártya kiállítása miatt, ami a közelgő választások során fennakadást eredményezhet, mert a választópolgár lakcímkártyáján szereplő cím nem egyezik meg a választói névjegyzéken szereplővel.

Sok esetben tapasztaltuk, hogy az ingatlantulajdonosok a postán bejelentik, hogy bizonyos személy nem lakik a címükön és kérik, ne kézbesítsék oda küldeményeit.

Ezért, azon kívül, hogy a személy nem értesül a változásról, az adott címen bejelentett lakos marad. Gyakran előfordul, hogy, akik elköltöznek Felsőpakonyról, lakcímváltozásukat, új lakcímüket nem jelentik be, ezért a nyilvántartás szerint továbbra is felsőpakonyi lakosok, hivatalos küldeményeik ide érkeznek.

Ahhoz, hogy egy lakcím rendeződjön, nem elég a postán jelezni, hogy egy személy nem lakik azon a címen, ne kézbesítsék a címre a küldeményeit, a kormányhivatalban kezdeményezni kell a kijelentését, lakcímadatainak fiktiválását a lakcímállapotok validálása érdekében. Fiktiválási kérelem nyomtatvány Hivatalunkban is átvehető, és kitöltés után leadható.

Szintén nagyon fontos, ingatlanok adás-vétele után a tulajdonosváltozás vagy halálesetnek a Polgármesteri Hivatal adóügyi előadónak való bejelentése, annak érdekében, hogy a régi tulajdonos vagy az elhunyt személy nevére ne kerüljön kiküldésre levél, adófizetési kötelezettsége törlődjön.

Tájékoztatom még Önöket, hogy Közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 7/2014.(X.03.) Önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, tulajdonosának elhelyeznie.

Erre tekintettel kérünk minden ingatlantulajdonost - aki eddig még nem tette meg-, hogy a házszámtáblák beszerzéséről és kihelyezéséről szíveskedjenek gondoskodni, segíteni ezzel a posta és a különböző csomagküldő szolgálatok munkáját is.

Segítő közreműködésüket köszönöm.

Kronvalter Emilia
igazgatási csoportvezető

Tisztelt Ebtartók!

Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávtv.) 42/B. § (1) bekezdése alapján a tartás helye szerint illetékes települési önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében – ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.

Legutóbb 2021-ben volt ebösszeírás.

Az összeírás során az eb tulajdonosa vagy tartója köteles az Ávtv.-ben előírt adatokat a települési önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

A 2024. évi összeírás céljából kérem a Felsőpakony közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait, illetve tartóit, hogy az ebösszeíró adatlapot kitölteni és a Polgármesteri Hivatal bejáratánál elhelyezett postaládába legkésőbb 2024. május 31-ig bedobni szíveskedjenek. Az adatlap honlapról is letölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatánál beszerezhető.

Az adatlapot ebenként külön-külön kell kitölteni.

Az ebtulajdonosok és ebtartók figyelmébe ajánlom, hogy:
- 2013. január 1. napjától a négy hónaposnál idősebb ebeket transzponderrel megjelölve lehet csak tartani;
- a már korábban összeírásban bejelentett ebeket ismét be kell jelenteni;
- az eb elhullását, tulajdonos változást is jelenteni kell;
- az ebösszeíráshoz szükséges adatszolgáltatás elmulasztásának jogkövetkezménye – az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Korm. rendelet 3. mellékletének 1. d) pontja alapján – 30 000 Ft pénzbírság.

Felsőpakony, 2024.03.05

Kronvalter Emilia
igazgatási csoportvezető

Óvoda

Ovicsalogató

Március 5-én délután a kiscsoportosainknál is apróbb lábak léptei lepték el a Nefelejcs csoportot.
A leendő óvodásainkat és szüleiket vártuk erre a délutáni foglalkozásra, hogy bepillantást nyerjenek az óvodai életbe. Egy kis mondókázás, körjáték és bábozás után kézműveskedhettek egy kicsit, de a középpontban mégis az állt, hogy ismerkedjenek az óvodával, a csoporttal, legyen a gyermeknek képe, emléke az óvodával kapcsolatban még az előtt, hogy megkezdené óvodai életét.
Itt megerősíteném a beiratkozás időpontját.
A beiratkozás időpontja: április 23 (08:00-18:00), 24 (08:00-16:00), 25 (08:00-16:00).
További információk az ovoda.felsopakony.hu oldalon találhatóak.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

+kép

Hogyan segítsük gyermekünk sikeres iskolakezdését?

Idén is megrendezésre került a nagycsoportos gyermekek szülei részére az a rétegszülői értekezletünk, mely az iskolára való alkalmasság témakörében nyújtott segítséget a szülőknek. Dr. Dúró Zsuzsa gyermekpszichológus, tehetségfejlesztési szakértő volt az előadó. Varázslatos személyiségével, előadásával sok-sok ismeretet, lehetőséget nyújtott a sikeres iskolakezdéssel kapcsolatban és elsősorban azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljünk boldog gyermeket. Azért szeretjük és tartjuk fontosnak ezt a programunkat, amelyet már ötödik alkalommal valósítunk meg, mert a szülők megkapják a megerősítést az iskolakezdéssel kapcsolatban, kollégáimon kívül más szakembertől is ismeretekhez juthatnak, és ezen alkalommal a leendő elsős tanító nénikkel is találkozhatnak.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

Iskolába hívogató Gergely-járás az óvodában

Március 7-én várva várt vendégek érkeztek az óvodába. A Felsőpakonyi Hermann Ottó Általános Iskolából érkeztek hozzánk. A Felsőpakonyi Pipacs Néptáncegyüttes Kisharang csoportja bukovinai táncokkal, az első osztályos néptáncosok gyermekjátékokkal léptek fel, citerán kísérte őket a Kodály Zoltán AMI növendéke, Ferenczi Ágota, valamint a 4. b osztály furulyásai Polgár Aranka vezetésével. A leendő első osztályok két tanító nénije is ellátogatott hozzánk: Rozika néni és Bea néni. Vendégeink a Gergely-járás népszokáshoz kapcsolódva, iskolába hívogatásra érkeztek hozzánk. Csak a nagycsoportos korú gyermekeinknek szólt ez a rendezvény, akiket elvarázsolt az iskolások néptánca. Nagy örömünkre szolgált, hogy a most első osztályos táncosok, akiknek még nagyon közeli az óvodai élettel kapcsolatos élmény, itt voltak nálunk. No és a nagyok! Hegedű, furulya és citera kísérettel együtt egy fergeteges bemutatónak lehettünk részesei, mely után nemcsak az elsős gyerekek mentek vissza régi csoportjaikba az óvó nénijükhöz, hanem ugyanolyan lelkesedéssel és kíváncsisággal a felső tagozatos gyerekek is. Örömünkre szolgál, hogy az iskolával együttműködve, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva ilyen tartalmas programokat valósíthatunk meg.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

+kép

Séta a Petőfi térre...

Az 1848/1849 forradalom és szabadságharc megemlékezése céljából az óvodásokkal kisétáltunk a Petőfi térre, hogy elhelyezzék a gyerekek az általuk készített zászlókat. Mondókákkal, dalokkal, versekkel emlékeztünk meg azokról a hős katonákról, akik harcoltak a szabadságunkért.
Óvodánkban fontosnak tartjuk a gyermekek nemzeti identitásának erősítését. Egy óvodás életében egy történelmi esemény, forradalom nehezen érthető. Könnyebb élménnyé, megérezhetővé tenni, ha eljátszhatják a hozzájuk közel vihető történéseket. Igyekeztünk tehát az egész hetet az ünnep köré tervezni.
A hét- és a téma lezárásaként pedig kisétáltunk a Petőfi térre, elhelyezni a megemlékezés zászlóit és más piros-fehér-zöld színű alkotásainkat.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa
igazgató

+kép

Iskola

Sportolás, jégkorong!

Kedves Mindenki!
Leírnám a történetünket. Az iskolában kezdődött (Felsőpakonyi Herman Ottó Áltanálos Iskola). Abban az évben, mikor fagy volt, és Tibi bácsi fellocsolta a focipályát a suliban. Mentem a gyermekemért a napiba, és nem találtam. Mondták a kedves takarító nénik, hogy kint van a jégen Norbi bácsival. Én meg csak figyeltem. Magamban kérdőjelekkel, hiszen nem is tud korcsolyázni. Bár igaz, hogy görkorizni tudott. Utána sokat voltunk kint a suli udvarán esténként, én csak nézőként, meg a kicsivel szánkózva. Aztán Tibi bácsi elvitte őket korcsolyázni tesi óra keretén belül Üllőre. Nagyon szépen köszönöm Neki! Gyermekemet kiszemelték a pályán az edzők, mert jól korizott. (Városgazda Utánpótlás Akadémia) VUA PANDÁK!
A nagyobbik gyermekem három és fél éve játszik. A kicsi csak 3 éve. Vicces a történet, mert a nővére beszélte rá. A kicsi közölte fél év után, hogy mégis felmegy a jégre, de ő kapus lesz, mert jókat tud esni. Így is lett. (De nem tudott rendesen korcsolyázni.) Csetlett-botlott a jégen. Mindegyik cuki volt, és elszántak, mind a mai napig.
Köszönjük a lehetőséget a SULINAK! Eszemben sem jutott volna, hogy ez így lesz.
Nekünk, szülőknek kell megoldani, hogy vigyük őket mindennap. Nem bánom, mert SPORTOLNAK! Elkötelezettek. EZ A LEGFONTOSABB!
Van elképzelésük a jövőt illetően, TANULÁS mellett a SPORT is!
Ha van valakinek kedve, csatlakozhat! Megbízható és normális edzőkkel! Kedvesek és gyermekbarátok. Sajnálom, hogy a nagyobbikat a korosztálybeli különbség miatt el kellett hozni onnan, de mindig szívesen látják a mai napig. ÖLELÉS ÉS SZERETET! Ilyenek az edzők a Pandáknál! Mert nemcsak edzők, hanem barátok is!
Nagyobbik lányom bejutott női csapattal az első négybe. Április 6-án játsszák az elődöntőt. Szurkoljatok!
Köszönöm: Helén

Tartalmas márciusi napok iskolánkban

Ismét büszkék lehetünk – Versenyek és tanulóink szép eredményei

A Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola által lebonyolított területi sakkversenyen idén is szép eredményeket értek el tanulóink:
II.helyezést ért el Csitári Máté 4. b osztályos tanuló,
III. helyezést ért el Vargyai Barna 5. b osztályos tanuló.
Gratulálunk tanulóinknak, Pataki Rozália felkészítő pedagógusnak, valamint tanulóink szüleinek!

x x x x x x

A Dabason megrendezett területi terematlétikai versenyen az alábbi kimagasló eredményeket érték el tanulóink:

30 m-es síkfutás :
Budai Barnabás (7. osztály) - 1. hely
Győri Péter (8. osztály) - 1. hely
Bánki Levente (4. a osztály) - 3. hely
Antal Fruzsina (8. osztály) - 3. hely

Helyből távolugrás:
Budai Barnabás (7. osztály) - 1. hely
Kánai János (6. a osztály) - 2. hely
Bánki Levente (4. a) - 3. hely

Súlylökés:
Völgyesi Krisztofer (8. osztály) - 2. hely

Váltófutás csapat - 5. hely

Gratulálunk tanulóinknak, Kerecsányin Tibor felkészítő pedagógusnak és tanulóink szüleinek!

x x x x x x

„A vers többrétegű titok, mindig és mindenkinek más és más.”

Kovács András Ferenc meglátását február 29-én a Gyálon megtartott szavalóversenyen is tapasztalhattuk.Az Arany János születésnapjára rendezett programon csodás verseket hallhattunk, színvonalas előadásokban gyönyörködhettünk. Iskolánkat Dani Alexa (7. a) és Nagy Patrícia (5. b) tanulók képviselték. Bár helyezés nélkül, de nagyszerű pontszámmal, lélekemelő élményekkel tértünk haza. Köszönjük a felkészítést Tóthné Nagy Rita pedagógusnak.

xxxx

2024. február 17-én megrendezésre került Bécsben a Vienna Dance Now International Dance Festival, ahol Hortobágyi Zoé ( 3. a osztályos tanuló) és Klacskó Milán Akrobaticus Rock And Roll, Open Duo kategóriában első helyezést értek el.

xxxx

Március 3-án került sor az FTC KUDO Hungary Meghívásos Gyermek Gálára Inárcson, ahol Máté Bálint aranyérmet szerzett, Jámbor Márk 2. helyezést ért el, Goldner Zente 3. helyezettként bronzéremmel gazdagodott a BVSC birkózójaként.
Az elért eredmények a gyerekek szorgalmának és lelkes edzőinek, köztük Nagy Bencének köszönhető, aki a felsőpakonyi birkózó gyerekeket remekül felkészítette. Gratulálunk!

xxxx

Március elsején rendeztük meg a Kaán Károly országos természet- és környezetismereti verseny iskolai fordulóját, amelyen tizenegy ötödik és hatodik évfolyamos tanulónk vett részt. A 100 pontos központi feladatsort a gyerekeknek 80 perc alatt kellett megoldaniuk.
Az iskolai fordulón való szép szereplésükért emléklapot kaptak:
Szirbik Vajk László, Bodzán Amina Csinszka, Komádi Levente és Jakucs Liza Ramóna az 5. b osztályból, valamint Kánai János Kornél, Galambos Áron, Bak Regina Alexa és Csáki Fanni a 6. a osztályból.

A pontszámok alapján a vármegyei döntőbe jutottak a következő tanulóink:
3. helyezett: Farkas József (5. b)
2. helyezett: Friedmann Dorka Zsuzsanna (6. a)
1. helyezett: Csortos László Vendel (6. a)
Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevő diákunknak, és természetesen eredményes szereplést kívánunk Tápiószentmártonban április 26-án a vármegyei döntőbe jutott tanítványainknak!
A felkészítő tanárok: Wareczki Sándorné és Haramachné Matheisz Tünde

Hírek

A digitális országos kompetenciamérések a 2023/2024. tanév rendjéről szóló rendelet alapján 2024. március 4-től iskolánkban is megkezdődtek. A mérési napokról, csoportbeosztásokról iskolánk honlapján lehet tájékozódni.

Prevenciós nap

Vannak olyannyira fontos témák korosztálytól függetlenül, melyekről nem lehet eleget beszélni, beszélgetni akár célzottan erre szánt időben, akár a pillanatnyi helyzet követelte szituációban. Hiszen az oktatást megelőzi a nevelés, a gyermekek erkölcsi terelgetése, a megelőzés. Ehhez most vendégelőadók is segítségünkre voltak Bodzán Lajos és kolléganője személyében. Több osztályban is életkorhoz szabottan és előzetesen osztályfőnökökkel egyeztetve beszélgettek a diákokkal többek között online zaklatásról, fizikai és szóbeli bántalmazásról, büntethetőségről, nagyobbakkal káros szenvedélyekről. A gyerekeket érdekelte a téma, kíváncsian figyeltek az előadókra és meglepően közlékenyek voltak. Mi, pedagógusok pedig hálásan köszönjük ezúttal is a szakemberek segítségét, hiszen fontos, hogy ne csak tőlünk halljanak a gyermekek az őket érintő jelentős kérdésekről, veszélyekről.

Tóthné Nagy Rita szervező pedagógus

Tartalmas márciusi napok iskolánkban

Ismét büszkék lehetünk – Versenyek és tanulóink szép eredményei

A Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola által lebonyolított területi sakkversenyen idén is szép eredményeket értek el tanulóink:
II.helyezést ért el Csitári Máté 4. b osztályos tanuló,
III. helyezést ért el Vargyai Barna 5. b osztályos tanuló.
Gratulálunk tanulóinknak, Pataki Rozália felkészítő pedagógusnak, valamint tanulóink szüleinek!

x x x x x x

A Dabason megrendezett területi terematlétikai versenyen az alábbi kimagasló eredményeket érték el tanulóink:

30 m-es síkfutás :
Budai Barnabás (7. osztály) - 1. hely
Győri Péter (8. osztály) - 1. hely
Bánki Levente (4. a osztály) - 3. hely
Antal Fruzsina (8. osztály) - 3. hely

Helyből távolugrás:
Budai Barnabás (7. osztály) - 1. hely
Kánai János (6. a osztály) - 2. hely
Bánki Levente (4. a) - 3. hely

Súlylökés:
Völgyesi Krisztofer (8. osztály) - 2. hely

Váltófutás csapat - 5. hely

Gratulálunk tanulóinknak, Kerecsányin Tibor felkészítő pedagógusnak és tanulóink szüleinek!

x x x x x x

„A vers többrétegű titok, mindig és mindenkinek más és más.”

Kovács András Ferenc meglátását február 29-én a Gyálon megtartott szavalóversenyen is tapasztalhattuk.Az Arany János születésnapjára rendezett programon csodás verseket hallhattunk, színvonalas előadásokban gyönyörködhettünk. Iskolánkat Dani Alexa (7. a) és Nagy Patrícia (5. b) tanulók képviselték. Bár helyezés nélkül, de nagyszerű pontszámmal, lélekemelő élményekkel tértünk haza. Köszönjük a felkészítést Tóthné Nagy Rita pedagógusnak.

xxxx

2024. február 17-én megrendezésre került Bécsben a Vienna Dance Now International Dance Festival, ahol Hortobágyi Zoé ( 3. a osztályos tanuló) és Klacskó Milán Akrobaticus Rock And Roll, Open Duo kategóriában első helyezést értek el.

xxxx

Március 3-án került sor az FTC KUDO Hungary Meghívásos Gyermek Gálára Inárcson, ahol Máté Bálint aranyérmet szerzett, Jámbor Márk 2. helyezést ért el, Goldner Zente 3. helyezettként bronzéremmel gazdagodott a BVSC birkózójaként.
Az elért eredmények a gyerekek szorgalmának és lelkes edzőinek, köztük Nagy Bencének köszönhető, aki a felsőpakonyi birkózó gyerekeket remekül felkészítette. Gratulálunk!

xxxx

Március elsején rendeztük meg a Kaán Károly országos természet- és környezetismereti verseny iskolai fordulóját, amelyen tizenegy ötödik és hatodik évfolyamos tanulónk vett részt. A 100 pontos központi feladatsort a gyerekeknek 80 perc alatt kellett megoldaniuk.
Az iskolai fordulón való szép szereplésükért emléklapot kaptak:
Szirbik Vajk László, Bodzán Amina Csinszka, Komádi Levente és Jakucs Liza Ramóna az 5. b osztályból, valamint Kánai János Kornél, Galambos Áron, Bak Regina Alexa és Csáki Fanni a 6. a osztályból.

A pontszámok alapján a vármegyei döntőbe jutottak a következő tanulóink:
3. helyezett: Farkas József (5. b)
2. helyezett: Friedmann Dorka Zsuzsanna (6. a)
1. helyezett: Csortos László Vendel (6. a)
Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevő diákunknak, és természetesen eredményes szereplést kívánunk Tápiószentmártonban április 26-án a vármegyei döntőbe jutott tanítványainknak!
A felkészítő tanárok: Wareczki Sándorné és Haramachné Matheisz Tünde

Hírek

A digitális országos kompetenciamérések a 2023/2024. tanév rendjéről szóló rendelet alapján 2024. március 4-től iskolánkban is megkezdődtek. A mérési napokról, csoportbeosztásokról iskolánk honlapján lehet tájékozódni.

Prevenciós nap

Vannak olyannyira fontos témák korosztálytól függetlenül, melyekről nem lehet eleget beszélni, beszélgetni akár célzottan erre szánt időben, akár a pillanatnyi helyzet követelte szituációban. Hiszen az oktatást megelőzi a nevelés, a gyermekek erkölcsi terelgetése, a megelőzés. Ehhez most vendégelőadók is segítségünkre voltak Bodzán Lajos és kolléganője személyében. Több osztályban is életkorhoz szabottan és előzetesen osztályfőnökökkel egyeztetve beszélgettek a diákokkal többek között online zaklatásról, fizikai és szóbeli bántalmazásról, büntethetőségről, nagyobbakkal káros szenvedélyekről. A gyerekeket érdekelte a téma, kíváncsian figyeltek az előadókra és meglepően közlékenyek voltak. Mi, pedagógusok pedig hálásan köszönjük ezúttal is a szakemberek segítségét, hiszen fontos, hogy ne csak tőlünk halljanak a gyermekek az őket érintő jelentős kérdésekről, veszélyekről.

Tóthné Nagy Rita szervező pedagógus

Víz, víz és megint víz

Március 22-én a Víz Világnapjához kapcsolódva reggel iskolánk ajtajában egy pohár tiszta és friss vízzel várták a belépő tanulókat és pedagógusokat egyaránt a diákönkormányzat korán kelő tagjai. Ezzel az akcióval arra hívtuk fel tanulóink figyelmét, hogy a víz élet, erő, egészség és becsüljük meg, amíg van. Ehhez a témához kapcsolódva tanulóink rajzaiból kiállítást rendeztünk iskolánk alulájában. Több tanulónk Víz a békéért című pályázati felhívásra készített rajzokat. Izgalommal várjuk az eredményeket. A témát Csitári Lívia pedagógus fogta össze. Kollár Beatrix tanító néni szervezésében az iskolai rajzvesenyünk is a víz és élővilága témáját dolgozta fel.

Az osztályfőnökök különböző programokkal, órai feladatokkal színesítették ezt a tanítási napot. S ha szín, akkor iskolánk ezen a napon – ha nem is teljes mértékben, de kicsit kék színbe öltözött. A 4.b osztály tanulói a gyáli Peremvárosi Horgásztó vezetőségének meghívására tavaszi haltelepítési akció eseményének voltak szemtanúi. Ezt követően körbejárhatták a tavat, megismerkedtek a különféle halfajtákkal, valamint a vízi- és vízparti állatokkal és növényekkel.

Sebestyénné Fehérvári Márta
DÖK segítő pedagógus

Március 15

folyamatban…

Beíratkozásos

folyamatban…

Katolikus

Hamvazószerda

A fanti a cím, a többi szöveg… barka áldásról meg a hívekről.

Fotók: Nagy Sándor

Református

Könyvtár

Civil

Hírek a polgárőrség háza tájáról

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség kiemelt figyelmet fordít tagjainak képzésére, ezért egy vármegye járó roadshow-t vezetett be.
Február 18-án Felsőpakonyon tartottak régi és új polgárőröknek alapismeretekből oktatást.
A Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban összegyűlt polgárőröknek dr. Bilisics Péter megyei elnök először bemutatta a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség szervezeti felépítését, működését, majd ismertette a jogi hátteret, a polgárőrök jogait és kötelességeit. Beszélt a rendőrökkel közös szolgálatok szabályairól, módjairól, a rendőri karjelzésekről. Ezután ismertette a szolgálati gépjárművek szabályozását, újra felelevenítette az elsősegélynyújtás alapjait, valamint bemutatott egy kisfilmet arról, hogyan kell a fiataloknak a kerékpárokkal közlekedniük. Külön kiemelte az EDR rádióforgalmazás szabályszerűségét, illetve szakszerűségének fontosságát.
Az előadást a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség Youtube csatornáján online követők a jelenlevők mellett arról is hallhattak ismertetőt mire kell figyelni egy helyszínbiztosításnál, miket kell megfigyelni annak érdekében, hogy a Rendőrség munkáját megkönnyítsük, majd dr. Bilisics Péter ismertette az OPSZ elnökének, dr. Túrós Andrásnak a polgárőrök felé megfogalmazott 12. pontját.
Büszkék vagyunk rá, hogy házigazdái lehettünk ennek az eseménynek!

03.02.-án zajlott a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség éves közgyűlése, ahol mások mellett bajtársunk, Kállai Zsolt is elismerésben részesült. Gratulálunk neki! A munkánk persze csapatmunka, ez egyben elismerés Egyesületünk részére is. Külön örömünkre szolgált, hogy sikeres pályázatunk révén a megyei szövetségtől egy újabb robogót kaptunk, mely további segítséget jelent településünk szolgálatában, járőrözésben, rendezvénybiztosításban.

Janocha Gábor, elnök

Kérjük támogassák a munkánkat adójuk 1%-ának a felajánlásával!Adószámunk 19108625-1-13
Számlaszámunk: 11742300-21447817 OTP Bank

A Polgárőrség elérhetősége: 36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

képek

A FELSŐPAKONYI NAGYCSALÁDOSOK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMAJÁNLATA

Kedves Felsőpakonyi lakosok engedjétek meg, hogy pár szóval és néhány fotóval invitáljunk benneteket idei rendezvényeinkre, illetve szeretettel hívunk benneteket, hogy legyetek egyesületünk tagjai!
A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete sokszínű programokkal várja régi és új tagjait!
A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete idén is rengeteg érdekes programmal várja az érdeklődőket. Az egyesület tagjai nemrégiben ingyenes cirkuszban vettek részt, amit saját szervezésben valósítottunk meg. Emellett egy nagyszabású önkéntesek köszöntését rendeztünk amire a NOE kért fel bennünket, hogy elismerjék azokat, akik segítik a közösséget.

A következő nagy esemény a retró majális lesz, amelyre 2024.05.11-én kerül sor.
Ez a gyermeknap is egyben, így várjuk szeretettel a településen és környékén élő családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az egyesület tagjainak idén is kedvezményes nyaralási lehetőséget biztosít Agárdon!
Egyesületünk idén jótékonysági bált is tervez, és az adventi vásáron is várunk szeretettel mindenkit!
Természetesen a Mikulás látogatása sem marad el!
Az egyesület aktív facebook csoportjában rendszeresen megosztunk ingyenes vagy kedvezményes családi programokat, így mindig van lehetőség a közösségi élményekre, kedvezményes vásárlási lehetőségekre.
A nyári nagy utazás idén Erdélybe vezet, ahova nemcsak a tagok, hanem az érdeklődők is csatlakozhatnak.

A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete hálás lenne, ha az adó 1%-át nekik ajánlanád fel, hogy továbbra is minőségi programokkal szolgálhassanak a családoknak.
Ne habozz csatlakozni, és részt venni az egyesület életében!

xyz

+képek

Mozgalmas tavaszkezdet a Darumadár Nyugdíjas Egyesületben

Lapunk előbbi számában már említést tettünk róla, hogy vezetőváltás történt egyesületünkben. Lőrentei Erzsébet több mint két évtizedes szolgálat után átadta a stafétát Szabó Istvánnak, akit a 2024. évi második Közgyűlésünkön választottunk meg új elnökünknek. Ekkor fogadtuk el a 2024. éves költségvetésünket is. Mindez március 7-én zajlott, a nőnapi ünnepség előtt. Elnök urunk pontos volt, betartotta az időhatárokat, perceken belül jöhettek a köszöntők. Az első leköszönt elnök asszonyunknak szólt. Csodálatos ajándékkosárral köszönték meg neki fáradozásait, amit könnyektől fátyolos szemmel szabadkozva nyugtázott. És végül következtek a fiúk! Csodálatos verseket hoztak a női szépségről, odaadásról, megbecsülésről; de az ambivalens érzések is terítékre kerültek, hisz mi, nők, egyszerre tudunk szerethető angyalok, és utálni való boszorkák lenni, a férfiak szemében. Előbbire Shakespeare-t, utóbbira Petőfit idézték. Mentegetőztünk, majd jókat nevettünk a humoros költeményeken. A lelki táplálék után finom szendviccsel vendégeltek meg bennünket, és régi szokásukhoz híven, egy-egy csodálatos primulával ajándékoztak meg. Köszönjük szépen, fiúk!
Egy hét elteltével ismét eseményre került sor: a nyugdíjas énekkar fellépett az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékünnepségén. A témához, a lelkes szabadságharcoshoz hűen, Petőfi Sándor megzenésített költeményeiből adtak elő néhányat. Lehet, hogy nem tartozik ide, de kimondom: bizony többen is hiányoltuk a Kardos Irénke énekhangját!
A változások megtörténtek. Az élet megy tovább. Tervekkel, elképzelésekkel tele a tarsolyunk. Adja Isten, hogy minél több megvalósuljon belőlük!

Kádár Rozália

A MAGYAR NEMZETI MÚZEUMBAN JÁRTUNK

2024. február 8-án vonattal utaztunk Pestre, onnan tovább a metróval. Nagyné Pál Tünde (Lőrentei Erzsike lánya) hívott bennünket erre a rendezvényre.
A kiállítás a menyasszonyi ruhákról szólt, 500 évre visszamenőleg. Nagy élmény volt! Egy-egy ismert személynél ki-ki hosszabb időt töltött. Hosszabb-rövidebb szövegek is voltak (Sajnos, a megvilágításuk nem mindenhol volt jó.)
Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat.
Még az én lányom is el tudott jönni, nagyon örültünk neki.
Köszönjük, Tünde! Máskor is megyünk, ha hívsz!

Krizsa Ferencné

+képek

FEBRUÁRI FJE

Olyan korban születtem én, mikor…. – ezzel, a Radnóti versre emlékeztető fordulattal indította ELÉGIA 5 című versfüzérét Holényi László (első elnöke volt 2003-ban megalakult egyesületünknek ), aki saját megélt emlékeiből állított mementót a kommunizmus áldozatainak.

Február 25-én délután a Mártírok Emlékparkjában Nagy Sándorral, Hegedűs Magdival, Polgár Arankával, Gazdag Gyurival, Papp Norberttel, Kardos Irénkével és jómagammal együtt, felváltva soroltuk rendhagyó történelem órájának eseményeit 11 éneken keresztül, a csepergő eső miatt sátor alá húzódva. Kíméletlen betegségének súlyával jött el közénk a szerző is, hogy jelenlétével még nagyobb hitelt adjon azoknak a mondatoknak, melyeket papírra vetett.

Idézünk az elhangzott versekből:

Olyan korban születtem én, mikor felcsillant a Remény,/ Az egész ország azt harsogta:/ Mindent vissza! Mindent vissza!”/ Amikor én megszülettem, már dörögtek a fegyverek./ Sírt az Isten bánatában, mert egymást ölték az emberek.”

Oly korban hozott világra Anyám, mikor olcsó lett az élet. Ukrajnai hómezőkön szállt a magyar ének”…. Majd jött a Végzet, a Don kanyar, s katonák ajkára fagyott a dal. Sírhatott már magyar baka, a százada nem tért haza.”

Budakeszi erdőszélen döngetik a vaskaput! / „Ne lapulj bent büdös náci! Érted jöttünk, nyissad már ki! Három napra élelem! Parancsom van, jössz velem!/ -Ne sírjatok édes Párom, gyerekek, Húsvétra már itthon leszek Veletek!/ (S csókot lehelt az arcunkra, ekkor láttuk utoljára.)”

Budakeszi erdőszélen gyászlobogó leng a szélben./ Málenkíj robot nem ér véget, csak ha Halál megvált téged!….Eltelt Húsvét, majd még három. (Apámat még most is várom!)/ De apám már nem jött vissza, arcomon ég búcsúcsókja!/ Behányták egy tömegsírba. Áldás szálljon poraira!”

Átlőtt szárnyú Turulmadár/ Hazájába vissza nem száll. / Hullik tolla, folyik vére/ Ukrajnai hómezőre.”

Majd ezzel folytatódott az a történelem, amelyet már magam is tanúsíthatok:

Oly korban éltem én, mikor nem volt szabad élni./ Az ÁVH őrködött, s megteltek a börtönök. Kommunista elvtársak uralták az országot!/ Nyilas voltál? Börtönbe!/Van vagyonod? Add ide!/ Levágtad a tehened? Megérdemelsz tíz évet!/ Szegény paraszt földet kapott, szánthatott és vethetett. / Lesöpörték a padlását, ha nem adózott eleget!/ Kistarcsa, Recsk és Hortobágy: volt elődjük, a GULÁG!/ Andrássy út hatvan, a hírhedtté vált épület. Vallatóid, ha nem „vallottál”, letéphették a körmödet!/ Ha grimaszt vágtál, vagy visszaszóltál, mert nem tetszett valami, /biztosan, az éj folyamán jött már érted valaki!/ S nem tudhatta feleséged, miért visznek el most téged!” …

Olyan korban is éltem, mikor gyilkosok uralkodtak./ Szovjet tankok mögé bújva, leverték a forradalmat!/ Pufajkások, karhatalom vigyázták a „Rendet”. Munkásőrök sapkáján is vöröscsillag fénylett!/ A vérbírák ítélkeztek, sok-sok embert felköttettek. Hóhérfiak túlóráztak, ácsolták a bitófákat. /„Munkásököl, vasököl ! Oda sújt, ahová köll!”

Aki tudott, menekült délre vagy nyugatra. Itthon maradt családjuknak nem volt többé nyugta./ Hivatásos besúgókból létrejött a Szervezet./ Lehallgatta, meghallgattak vagy behálóztak tégedet. / „Sokakat megfenyegettek, nem kapnak majd útlevelet. Másoknak meg ígérgettek, lakást, kocsit elintéznek./ Diák súgott a tanárra, tanár meg a kollégára. Házmester a főbérlőre, főbérlő az albérlőre./ Albérlő a szomszédjára, szomszéd meg a barátjára. Szerető a kedvesére, kedvese a szeretőre!/ Súgott még az élsportoló, az irodai dolgozó. Dalénekes, rockzenész, felsorolni is nehéz!/ Óvónő és óvodás, beépített volt a postás./ Csoporttársad az egyetemen, besúgtak a munkahelyen/…..

Aki súgott, azt is súgták, így működött Magyarország! Ez volt a nagy társasjáték, besúgásból sosem elég!/ Ha néphez, Párthoz hű voltál, Nyugatra is eljuthattál. Hogy miként éljed életed, megmondta a pártszervezet”……

11 éneken át jutottunk el napjainkig: vidám barakktól a korántsem Mennyországig, amelyben élünk. Amely –úgy tűnik – elfelejtette a múltat, s mintha minden kezdődne előröl. Sötétülnek a fellegek újra.

Ismét jönnek, szervezkednek, belső harcra készülődnek./Nem lesz könnyű csatát nyerni, de a harcot meg kell víni !/ Ellenük.”

Magyarország Patrónája! Boldogságos Szűz Mária! Mentsd meg néped a bukástól, a végleges pusztulástól!” - fohásszal záródott Holényi László ELÉGIÁJA, melyhez csatlakoztunk közösen elmondott imánkkal a Felsőpakonyról elhurcolt megkínzottakért is, akik megjárták az ukrajnai munkatáborok poklát, s akikre ma is fájdalmas együttérzéssel gondol családjuk s mi valamennyien, akik még ismerhettük őket. Kérjük a Jóistent: könnyű legyen a föld a már elhunytaknak, s feledtesse a megélt fájdalmakat a még élőknek!

Február 25-én néhányan így emlékeztünk a Mártírok Emlékparkjában.

A hétköznapokban pedig igyekszünk tovább építeni az iskolai Pajtamúzeumot és az előtte lévő közösségi területet a gyerekeinknek és unokáinknak. Várjuk csatlakozásukat, hogy minél előbb sikerrel járjunk! Bankszámlaszámunk: 65500116-3003636955-53000007. Ne feledkezzenek el rólunk 1 %-uk odaítélésekor sem – minden forintért hálásak vagyunk!

Durkó Éva FJE

képek

Holényi Lászlóval gyújtunk mécsest az emlékfalnál az áldozatok tiszteletére - IMG_8196

Sport

Hátbelső

Hátlap

Március 15

folyamatban…

Beíratkozásos

folyamatban…

Katolikus

Hamvazószerda

A fanti a cím, a többi szöveg… barka áldásról meg a hívekről.

Fotók: Nagy Sándor

Református

Könyvtár

Civil

Hírek a polgárőrség háza tájáról

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség kiemelt figyelmet fordít tagjainak képzésére, ezért egy vármegye járó roadshow-t vezetett be.
Február 18-án Felsőpakonyon tartottak régi és új polgárőröknek alapismeretekből oktatást.
A Szabó Magda Könyvtár és Közösségi Házban összegyűlt polgárőröknek dr. Bilisics Péter megyei elnök először bemutatta a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség szervezeti felépítését, működését, majd ismertette a jogi hátteret, a polgárőrök jogait és kötelességeit. Beszélt a rendőrökkel közös szolgálatok szabályairól, módjairól, a rendőri karjelzésekről. Ezután ismertette a szolgálati gépjárművek szabályozását, újra felelevenítette az elsősegélynyújtás alapjait, valamint bemutatott egy kisfilmet arról, hogyan kell a fiataloknak a kerékpárokkal közlekedniük. Külön kiemelte az EDR rádióforgalmazás szabályszerűségét, illetve szakszerűségének fontosságát.
Az előadást a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség Youtube csatornáján online követők a jelenlevők mellett arról is hallhattak ismertetőt mire kell figyelni egy helyszínbiztosításnál, miket kell megfigyelni annak érdekében, hogy a Rendőrség munkáját megkönnyítsük, majd dr. Bilisics Péter ismertette az OPSZ elnökének, dr. Túrós Andrásnak a polgárőrök felé megfogalmazott 12. pontját.
Büszkék vagyunk rá, hogy házigazdái lehettünk ennek az eseménynek!

03.02.-án zajlott a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség éves közgyűlése, ahol mások mellett bajtársunk, Kállai Zsolt is elismerésben részesült. Gratulálunk neki! A munkánk persze csapatmunka, ez egyben elismerés Egyesületünk részére is. Külön örömünkre szolgált, hogy sikeres pályázatunk révén a megyei szövetségtől egy újabb robogót kaptunk, mely további segítséget jelent településünk szolgálatában, járőrözésben, rendezvénybiztosításban.

Janocha Gábor, elnök

Kérjük támogassák a munkánkat adójuk 1%-ának a felajánlásával!Adószámunk 19108625-1-13
Számlaszámunk: 11742300-21447817 OTP Bank

A Polgárőrség elérhetősége: +36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

+képek

A FELSŐPAKONYI NAGYCSALÁDOSOK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMAJÁNLATA

Kedves Felsőpakonyi lakosok engedjétek meg, hogy pár szóval és néhány fotóval invitáljunk benneteket idei rendezvényeinkre, illetve szeretettel hívunk benneteket, hogy legyetek egyesületünk tagjai!
A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete sokszínű programokkal várja régi és új tagjait!
A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete idén is rengeteg érdekes programmal várja az érdeklődőket. Az egyesület tagjai nemrégiben ingyenes cirkuszban vettek részt, amit saját szervezésben valósítottunk meg. Emellett egy nagyszabású önkéntesek köszöntését rendeztünk amire a NOE kért fel bennünket, hogy elismerjék azokat, akik segítik a közösséget.

A következő nagy esemény a retró majális lesz, amelyre 2024.05.11-én kerül sor.
Ez a gyermeknap is egyben, így várjuk szeretettel a településen és környékén élő családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az egyesület tagjainak idén is kedvezményes nyaralási lehetőséget biztosít Agárdon!
Egyesületünk idén jótékonysági bált is tervez, és az adventi vásáron is várunk szeretettel mindenkit!
Természetesen a Mikulás látogatása sem marad el!
Az egyesület aktív facebook csoportjában rendszeresen megosztunk ingyenes vagy kedvezményes családi programokat, így mindig van lehetőség a közösségi élményekre, kedvezményes vásárlási lehetőségekre.
A nyári nagy utazás idén Erdélybe vezet, ahova nemcsak a tagok, hanem az érdeklődők is csatlakozhatnak.

A Felsőpakonyi Nagycsaládosok Egyesülete hálás lenne, ha az adó 1%-át nekik ajánlanád fel, hogy továbbra is minőségi programokkal szolgálhassanak a családoknak.
Ne habozz csatlakozni, és részt venni az egyesület életében!

xyz

+ képek

A MAGYAR NEMZETI MÚZEUMBAN JÁRTUNK

2024. február 8-án vonattal utaztunk Pestre, onnan tovább a metróval. Nagyné Pál Tünde (Lőrentei Erzsike lánya) hívott bennünket erre a rendezvényre.
A kiállítás a menyasszonyi ruhákról szólt, 500 évre visszamenőleg. Nagy élmény volt! Egy-egy ismert személynél ki-ki hosszabb időt töltött. Hosszabb-rövidebb szövegek is voltak (Sajnos, a megvilágításuk nem mindenhol volt jó.)
Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat.
Még az én lányom is el tudott jönni, nagyon örültünk neki.
Köszönjük, Tünde! Máskor is megyünk, ha hívsz!

Krizsa Ferencné

+kép? még nem biztos, hogy lesz

FEBRUÁRI FJE

Olyan korban születtem én, mikor…. – ezzel, a Radnóti versre emlékeztető fordulattal indította ELÉGIA 5 című versfüzérét Holényi László (első elnöke volt 2003-ban megalakult egyesületünknek ), aki saját megélt emlékeiből állított mementót a kommunizmus áldozatainak.

Február 25-én délután a Mártírok Emlékparkjában Nagy Sándorral, Hegedűs Magdival, Polgár Arankával, Gazdag Gyurival, Papp Norberttel, Kardos Irénkével és jómagammal együtt, felváltva soroltuk rendhagyó történelem órájának eseményeit 11 éneken keresztül, a csepergő eső miatt sátor alá húzódva. Kíméletlen betegségének súlyával jött el közénk a szerző is, hogy jelenlétével még nagyobb hitelt adjon azoknak a mondatoknak, melyeket papírra vetett.

Idézünk az elhangzott versekből:

Olyan korban születtem én, mikor felcsillant a Remény,/ Az egész ország azt harsogta:/ Mindent vissza! Mindent vissza!”/ Amikor én megszülettem, már dörögtek a fegyverek./ Sírt az Isten bánatában, mert egymást ölték az emberek.”

Oly korban hozott világra Anyám, mikor olcsó lett az élet. Ukrajnai hómezőkön szállt a magyar ének”…. Majd jött a Végzet, a Don kanyar, s katonák ajkára fagyott a dal. Sírhatott már magyar baka, a százada nem tért haza.”

Budakeszi erdőszélen döngetik a vaskaput! / „Ne lapulj bent büdös náci! Érted jöttünk, nyissad már ki! Három napra élelem! Parancsom van, jössz velem!/ -Ne sírjatok édes Párom, gyerekek, Húsvétra már itthon leszek Veletek!/ (S csókot lehelt az arcunkra, ekkor láttuk utoljára.)”

Budakeszi erdőszélen gyászlobogó leng a szélben./ Málenkíj robot nem ér véget, csak ha Halál megvált téged!….Eltelt Húsvét, majd még három. (Apámat még most is várom!)/ De apám már nem jött vissza, arcomon ég búcsúcsókja!/ Behányták egy tömegsírba. Áldás szálljon poraira!”

Átlőtt szárnyú Turulmadár/ Hazájába vissza nem száll. / Hullik tolla, folyik vére/ Ukrajnai hómezőre.”

Majd ezzel folytatódott az a történelem, amelyet már magam is tanúsíthatok:

Oly korban éltem én, mikor nem volt szabad élni./ Az ÁVH őrködött, s megteltek a börtönök. Kommunista elvtársak uralták az országot!/ Nyilas voltál? Börtönbe!/Van vagyonod? Add ide!/ Levágtad a tehened? Megérdemelsz tíz évet!/ Szegény paraszt földet kapott, szánthatott és vethetett. / Lesöpörték a padlását, ha nem adózott eleget!/ Kistarcsa, Recsk és Hortobágy: volt elődjük, a GULÁG!/ Andrássy út hatvan, a hírhedtté vált épület. Vallatóid, ha nem „vallottál”, letéphették a körmödet!/ Ha grimaszt vágtál, vagy visszaszóltál, mert nem tetszett valami, /biztosan, az éj folyamán jött már érted valaki!/ S nem tudhatta feleséged, miért visznek el most téged!” …

Olyan korban is éltem, mikor gyilkosok uralkodtak./ Szovjet tankok mögé bújva, leverték a forradalmat!/ Pufajkások, karhatalom vigyázták a „Rendet”. Munkásőrök sapkáján is vöröscsillag fénylett!/ A vérbírák ítélkeztek, sok-sok embert felköttettek. Hóhérfiak túlóráztak, ácsolták a bitófákat. /„Munkásököl, vasököl ! Oda sújt, ahová köll!”

Aki tudott, menekült délre vagy nyugatra. Itthon maradt családjuknak nem volt többé nyugta./ Hivatásos besúgókból létrejött a Szervezet./ Lehallgatta, meghallgattak vagy behálóztak tégedet. / „Sokakat megfenyegettek, nem kapnak majd útlevelet. Másoknak meg ígérgettek, lakást, kocsit elintéznek./ Diák súgott a tanárra, tanár meg a kollégára. Házmester a főbérlőre, főbérlő az albérlőre./ Albérlő a szomszédjára, szomszéd meg a barátjára. Szerető a kedvesére, kedvese a szeretőre!/ Súgott még az élsportoló, az irodai dolgozó. Dalénekes, rockzenész, felsorolni is nehéz!/ Óvónő és óvodás, beépített volt a postás./ Csoporttársad az egyetemen, besúgtak a munkahelyen/…..

Aki súgott, azt is súgták, így működött Magyarország! Ez volt a nagy társasjáték, besúgásból sosem elég!/ Ha néphez, Párthoz hű voltál, Nyugatra is eljuthattál. Hogy miként éljed életed, megmondta a pártszervezet”……

11 éneken át jutottunk el napjainkig: vidám barakktól a korántsem Mennyországig, amelyben élünk. Amely –úgy tűnik – elfelejtette a múltat, s mintha minden kezdődne előröl. Sötétülnek a fellegek újra.

Ismét jönnek, szervezkednek, belső harcra készülődnek./Nem lesz könnyű csatát nyerni, de a harcot meg kell víni !/ Ellenük.”

Magyarország Patrónája! Boldogságos Szűz Mária! Mentsd meg néped a bukástól, a végleges pusztulástól!” - fohásszal záródott Holényi László ELÉGIÁJA, melyhez csatlakoztunk közösen elmondott imánkkal a Felsőpakonyról elhurcolt megkínzottakért is, akik megjárták az ukrajnai munkatáborok poklát, s akikre ma is fájdalmas együttérzéssel gondol családjuk s mi valamennyien, akik még ismerhettük őket. Kérjük a Jóistent: könnyű legyen a föld a már elhunytaknak, s feledtesse a megélt fájdalmakat a még élőknek!

Február 25-én néhányan így emlékeztünk a Mártírok Emlékparkjában.

A hétköznapokban pedig igyekszünk tovább építeni az iskolai Pajtamúzeumot és az előtte lévő közösségi területet a gyerekeinknek és unokáinknak. Várjuk csatlakozásukat, hogy minél előbb sikerrel járjunk! Bankszámlaszámunk: 65500116-3003636955-53000007. Ne feledkezzenek el rólunk 1 %-uk odaítélésekor sem – minden forintért hálásak vagyunk!

Durkó Éva FJE

+képek

Holényi Lászlóval gyújtunk mécsest az emlékfalnál az áldozatok tiszteletére - IMG_8196

Sport

Felsőpakony KSE: Kitartás és fejlődés a vereségek ellenére

A Pestvármegyei I. osztály tavaszi szezonja változatos kihívásokat tartogatott a csapatnak. Sajnálatos módon a kupában vereséget szenvedtünk és kiestünk a sorozatból, de rengeteg biztató jel volt a mérkőzés alatt, a csapat hihetetlen kitartással és elszántsággal küzdött, amiért elismerést érdemel.
A bajnokságban való szereplésünk során szembesültünk néhány vereséggel, azonban fontos hangsúlyozni, hogy minden vereségből tanultunk és továbbfejlődtünk. Az ilyen kihívásoknak köszönhetően a csapat összetartása és elszántsága csak még erősebbé vált. Az edzői stáb és a játékosok együtt dolgoznak azon, hogy javítsanak az eredményeken és megszerezzék a tavaszi szezon első győzelmét.
XXXFOTO.JPGXXX
Minden Felsőpakony KSE szurkolónak köszönjük a támogatást és bizalmat, és ígérjük, hogy továbbra is, minden erőnkkel azon leszünk, hogy büszkék lehessenek a csapatunk teljesítményére és eredményeire.

Bemutatjuk téli igazolásainkat:

Sajgó Zalán
“Sziasztok! Sajgó Zalán vagyok, 21 éves és a Dunaharaszti MTK csapatától érkeztem Felsőpakonyba. Támadóként szeretném segíteni a csapatot minél több góllal és gólpasszal. Célom, hogy minél több percet legyek a pályán és, hogy kivívjuk a bennmaradást a megyei első osztályba.”

Honti Attila
“Sziasztok!
Honti Attila vagyok, 30 éves.
Legtöbbször hátvéd pozícióban lépek pályára. Csomádról érkeztem, korábban játszottam többek közt, Érden és Dunaharasztin is.
A Felsőpakonyra igazolásomban nagyban hozzájárult a költözés, hisz a Dél-pest megyei régióba tettem át a székhelyem, így vált érdekessé számomra Laci megkeresése.
A csapat filozófiáját már ismertem, hiszen az elmúlt két évben ellenfélként játszottam ellenük, ahol egy szervezett küzdős csapat benyomását keltették minden alkalommal.
Az itt létem alatt igyekszem segíteni a védelem munkáját és törekedni, hogy a srácokkal együtt kivívjuk a megye1-es bennmaradást.”

Mészáros Dominik
“10 és fél éves pályafutásom szakadt most meg a BLSZ1-ben szereplő 43.sz. Építőknél, ahol ünnepeltem bajnoki címet, ezüst érmet, illetve sikerült a Budapest Kupát is elhódítanunk közösen.
Felsőpakonyra első sorban jó barátom, Gerhardt Ádi invitálására érkeztem, mert csupa jót mesélt a klub körülményeiről.
Sajnálatos módon az őszi fél szezon nem úgy sikerült a srácoknak, ahogy eltervezték, de teljesen pozitív vagyok a látottakkal kapcsolatban.
A tél folyamán az edzőnk, Megyesi Laci és a stáb nagy erőkkel dolgozott azon, hogy megerősítsük a keretet a bennmaradás érdekében.
Úgy érzem, hogy erre van reális esélyünk, mivel nem nyomja a vállunkat semmiféle teher.
Van 4 pontunk, mindig a következő mérkőzésre koncentrálva szeretném, ha megpróbálnánk a lehető legjobb eredményt elérni.
Remélhetőleg ez a bajnoki pontvadászat végén azt fogja jelenteni, hogy bent maradtunk!”

Lukács Richárd
“Lukács Richárd vagyok 27 éves. Örülök hogy végül úgy alakult hogy idejöttem. Felesleges bármit is mondanom a bennmaradást helyezem előtérbe, sokan már nem hisznek a csapatba hogy bennmaradhat de szeretnénk rácáfolni és a lehető legjobbamat szeretném adni a csapat számára hogy mindez sikerüljön. Szükségünk van a szurkolókra akik eddig is buzdították a csapatot. Hajrá Pakony.

Romhányi Bálint
“Romhányi Bálint vagyok, 22éves középpályás és támadó egyaránt. A foci mellett egyetemre járok. Remélem az érkezésemmel erősíteni tudom a csapatot és a csapattal egy sikeresebb félévet tudunk produkálni, amivel a szurkolók is elégedettebbek lesznek. Hajrá, Pakony!”

Sok sikert az újaknak!
Hajrá, Pakony!
Hajdu Patrik

+kép

Hátbelső

Hátlap

2024_03_marc.txt · Utolsó módosítás: 2024/03/18 14:45 szerkesztette: bavegh