Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2024_06_jun

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXIV. évf. XX. szám, 2024. MMM

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta:

ANYAGOT KIVETTEM. KÉRLEK NEKEM JELEZZÉTEK, HA VAN VALAMI. - BÉLA

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Boldog születésnapot, Esztike néni!

Füzi Györgynét, Somogyi Esztert köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Nagy János polgármester.

Átadta az ünnepeltnek az OrbánViktor miniszterelnök Úr által aláírt, jókívánságot kifejező, szépkorúak részére adományozott emléklapot és a település nevében egy csokor virággal kedveskedett.

Esztike néni 1934. május 27-án született. Kiváló fizikai és szellemi egészségnek örvend. Öt gyermek édesanyja, hat unoka nagymamája és nyolc dédunokával büszkélkedhet! A születésnapi ünnepségen családja körében, boldogság és szeretet aranyozta be a napját.

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata nevében nagyon sok boldogságot, jó egészséget, nyugodt, békés éveket kívánunk neki!

+képek

Képviselő-testületi határozatok, döntések

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2024. május 30-án rendes ülést tartott, melyen a következő döntések születtek:

  • A Képviselő-testület elfogadta a Pakonyi Palánták Közalapítvány, az Elohim Kft., a Kövüz Nonprofit Kft., és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság településünkön végzett 2023. évi munkájáról szóló beszámolókat.
  • A képviselő-testület döntött a TOP_Plusz-3.1.3-23 azonosítószámú, „Helyi humán fejlesztések” című pályázat lebonyolításához szükséges feltételes ajánlatok megtárgyalásáról az egészségnap megszervezése, különféle egészségügyi tanácsadás megvalósítása, eszközök beszerzése, catering szolgáltatások és különböző képzések megvalósítása és sporttevékenységek megszervezése kapcsán.
  • A Képviselő-testület döntött a Belterületi utak fejlesztése tárgyú közbeszerzései eljárás eredményének megállapításáról, az eljárás nyertese a Geocor Kft. (2220 Vecsés, Toldy Ferenc utca 13.).
  • A Képviselő-testület döntött a Civil Ház létrehozása Felsőpakonyban tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról.
  • A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a 013/81 hrsz-ú utat Major útnak nevezi el.

dr. Farkas Renáta
jegyző

TÁJÉKOZTATÁS a 2024. június 9-én megtartott választások eredményéről

A 2024.évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve az Európai Parlament képviselőinek választása Felsőpakony településen rendben, eredményesen lezajlott.

A helyi önkormányzati választások eredményei

Felsőpakonyon összesen 3030 fő választásra jogosult állampolgár szerepelt a névjegyzékben, melyből 1673 választópolgár élt szavazati jogával. Ez Felsőpakony településen 55,21 %-os részvételi arányt jelentett.

A polgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok száma 1632, melynek megoszlása a következőképpen alakult:

Jelölt neveJelölő szervezetÉrvényes szavaztok száma
1. Nagy János FIDESZ-KDNP 1015
2.Papp Norbertfüggetlen507
3.Héjj Róbertfüggetlen110


A képviselő-jelöltekre leadott érvényes szavazatok száma 1643, melynek megoszlása a következőképpen alakult:

Jelölt neveJelölő szervezetÉrvényes szavaztok száma
1.Horváth Gergely független 843
2.Papp Norbert független 770
3.Győriné Vajda Zsuzsa FIDESZ-KDNP 769
4.Bagoly Richárd FIDESZ-KDNP 761
5.Czeczidlovszky Hervatin Gábor FIDESZ-KDNP 712
6.Oláh Istvánné FIDESZ-KDNP 677
7.Janocha Gábor Zsoltfüggetlen594
8.Gálné Czető Évafüggetlen481
9.Rupp Ferencnéfüggetlen470
10.Sárossy Szilviafüggetlen462
11.Szabó Istvánfüggetlen320
12.Popelyák Krisztinafüggetlen319
13.Héjj Róbertfüggetlen278


A megválasztott polgármester: Nagy János, a megválasztott képviselők: Horváth Gergely, Papp Norbert, Győriné Vajda Zsuzsa, Bagoly Richárd, Czeczidlovszky Hervatin Gábor és Oláh Istvánné. Gratulálok Polgármester Úrnak, és a megválasztott képviselőknek! Munkájukhoz sok sikert kívánok! A vármegyei listás választásra leadott érvényes szavazatok száma 1607, melynek megoszlása a településen:

Jelölt neveÉrvényes szavaztok száma
1.FIDESZ-KDNP776
2.Mi Hazánk349
3.Momentum242
4.dk240


Európai parlamenti képviselők választása A helyi önkormányzati választásokkal együtt megtartásra kerülő Európai Parlament tagjainak választásán, Felsőpakonyon a névjegyzékben 3004 fő szerepelt, közülük 1678 fő jelent meg, amely 55,86%-os részvételi arányt jelent. Az érvényes szavazatok száma 1650, melynek megoszlása Felsőpakonyon az alábbiak szerint alakult:

Jelölt neveÉrvényes szavaztok száma
1.FIDESZ-KDNP740
2.Tisztelet és Szabadság Párt499
3.Mi Hazánk163
4.MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK95
5.Magyar Kétfarkú Kutya Párt69
6.Momentum36
7.Jobbik15
8.LMP-Zöldek10
9.2RK Párt9
10.Megoldás Mozgalom8
11.Mindenki Magyarországa Néppárt6

Ezúton szeretném megköszönni az erőn felüli, becsületes és szorgalmas teljesítményt a kollégáimnak, akik a Helyi Választási Iroda tagjaiként részt vettek a választás kitűzésétől kezdve az előkészítésben és lebonyolításban: Kronvalter Emíliának, Balázs Ildikónak, Hajasné Tallér Anikónak, Kovács Editnek, Szmetana Ildikónak és Némedi Erikának.

Továbbá köszönöm a választásban munkát vállaló felelősségteljesen dolgozó Helyi Választási Bizottság és a Szavazatszámláló Bizottságok tagjainak is a hajnaltól hajnalig tartó munkát.

dr. Farkas Renáta

jegyző, HVI vezető


Hőakkumulátort az óvodának

A Thermofoam Kft. és Nagy János, Felsőpakony jelenlegi polgármestere örömmel jelentik be, hogy megállapodást kötöttek: A Thermofoam Kft hőt fog biztosítani a helyi óvoda fűtéséhez. Ennek köszönhetően az óvoda fűtési költségei jelentősen csökkenni fognak. A Thermofoam Kft. egy innovatív hőakkumulátort ad az óvodának, amelyet a technológiából származó többlethő tölt fel, így segítve a költségek megtakarítását. Ezzel a megoldással a Thermofoam Kft. hozzájárul a község költségvetésének optimalizálásához, ami mindannyiunk örömére szolgál.

Továbbá tisztelettel köszönjük, hogy rövid időn belül megvalósul a környezettudatos és korszerű bicikliút a község és az ipari parkban működő cégek között, amely megkönnyíti dolgozóinknak a biztonságos és balesetmentes munkába járást.

Pirityi László János
ügyvezető

Thermofoam Kft.

+ logo (kb 1/4 oldal legyn)

Óvoda

ÚJSZÜLÖTTEK:

Koncz Lili - 05.26
Nagy Dániel - 05.29
Lukács Viktória - 05.30

Iskola

Ha az ember messze menne, el ne feledje a házát

S annak melegét, mi visszavár – így búcsúznak nyolcadikosaink

Az elmúlt nyolc év gyorsan elszállt,
A sok jó emlék a múlté már,
Búcsúzunk hát kis iskolánk, holnap itt mi nem leszünk már,
a sok jó emlék, sok pillanat most már mind a múlté maradt.

Nem egyszerű ezt elkezdeni…. sosem gondoltuk volna, hogy ennyire hamar eltelik.

Mintha csak tegnap lett volna,amikor először léptünk be az iskolába, kicsit félve, de izgatottan vártuk, hogy egy új fejezet kezdődik az életünkben.
Rozika néninek köszönjük, hogy mindenben segítségünkre volt. Vigyázott ránk és támogatta bármilyen álmunkat. Köszönjük, hogy megalapozta tudásunkat és ügyes, jó gyerekekké formált minket, már amennyire ez velünk lehetséges volt.
Köszönjük Aranka néninek a végeláthatatlan mennyiségű türelmét, folyamatos támogatását a felső tagozatos éveinkben, no és a néha szigorú tanítását is. Biztos, hogy örökre emlékeinkben marad a híres fül masszázsa.

De a többi tanárra is szívesen gondolunk és emlékezünk majd vissza.

Nem is tudom, hol kezdjük. Tünde néni kedves mosolyára és aranyos mondókájára, Rita néni határtalan türelmére és az óra elején való játékaira, Dia néni végtelen humorára és pötyijeire, valamint a kölcsönbe adott szerencse tollaira?
Gyuri bácsi demokráciája, amiből megtanultuk, hogy nincs más dolgunk csak azt csinálni, amit Gyuri bácsi mond. De a tesi órákat élveztük vele, sokszor beállt ő is tornázni velünk. Zsuzsa néni humorának és emellett komolyságának tökéletes egyensúlya és Zsolt bácsi folyamatos érdeklődése az informatika órák elején, hogy milyen volt a napunk.
Erika néni engedékenysége, hogy mindig értékelte a sánta humorunkat, Szilvi nénivel egy élmény volt a Toldi, és, ha mondtunk valami nem oda illőt, akkor sem szidott le, csak annyit mondott: az öregapám fél lába , s akkor tudtuk, hogy nem haragszik annyira.
Tibi bácsi váltakozó szállóigéi közül biztos emlékszünk majd a „meséket otthon” vagy arra, ahogy mindig megkérdezte azt: „nem zavarok?”
Emőke nénit ebben az évben ismertük meg, és azt már tudjuk, hogy nem olyan ijesztő, mint ahogy elsőre tűnt, sokkal inkább kedves és humoros, ha mi is így állunk hozzá.

Köszönjük minden tanárunknak a kitartó munkáját!
Köszönjük szüleinknek a sok-sok támogatást!
Kedves leendő nyolcadikosok! Legyetek sokat együtt, élvezzétek ki az utolsó éveteket!
Csináljatok együtt emlékezetes dolgokat, de persze csak óvatosan.

Kedves leendő ötödikesek! Mi elballagunk, de Aranka nénit itt hagyjuk nektek. Biztos sok-sok izgalmas dolog vár most rátok. Nem lesz könnyű, ezt egy percig sem tagadom, de ugyanakkor izgalmas lesz.
Sok éneklés, poénok és izgalmas kirándulások várnak rátok Aranka nénivel.
S még valami! Vigyázzatok a teremre, mi is megpróbáltuk.

Remélem titeket is végig kísér a falon Subi a zenész, Totó és Dodó hű zenekar tagjai. Vigyázzatok arra a szépnek nem mondható porcelán kutyára is a polcon.

Antal Fruzsina és Hurai Regina
8. osztályos ballagó diákok

Határtalanul Erdélyben

A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola hetedik évfolyama 2024. május 12-16. között a Határtalanul pályázat keretein belül 5 napos látogatást tett Erdélyben. Huszonöt diák és öt felnőtt kísérő – 3 pedagógus, 2 anyuka – vett részt a programban.

Reggel 6.00 órakor búcsút vettünk Felsőpakonytól, és elindult a busz a határ felé. A táv hosszú volt, de a kis pihenőkkel megszakított 9 órás utat meglepően jól bírtuk. Legelső programunk Déva várának megtekintése volt, ahová a hibás felvonó miatt nem tudtunk feljutni. De nem csüggedtünk, mert bár csak lentről láthattuk a várat, Szilvi nénivel felelevenítettük tudásunkat a magas Déva várával kapcsolatban. A második úti célunk Gyulafehérvár volt. Itt megcsodáltuk a székesegyházat és bejártuk a várat. Megemlékeztünk Hunyadi Jánosról és Hunyadi Lászlóról, I Rákóczi Ferencről, II. Apafi Mihályról, János Zsigmondról, Bethlen Gáborról és I. Rákóczi Györgyről. Az eső eleredt, és, aki nem hozott esőkabátot vagy esernyőt, az bizony elázott. Indultunk is a szállásra, Parajdra a Bella panzióba. Kényelmes, rendezett szobák fogadtak minket, az ételek pedig fantasztikusak voltak. Megkóstoltuk a csorba levest és az erdélyi töltött káposztát is.

Második nap a parajdi Sóbányát néztük meg, ahová kellett is a kabát. Egy csodavilág tárult elénk. Nem is gondolnánk, hogy a föld alatt egy egész kis birodalom húzódik. A tágas térben a kalandparktól kezdve a kávézóig, minden megtalálható. Dia néni mítoszai és legendái a tündérekről színesítették a programot. A sóbányában tett látogatást követően indultunk is Farkaslakára, ahol Tamási Áron emlékművét néztük meg. Ezt követően Szejkefürdőre vettük az irányt, ahol több gyönyörű székelykapun haladtunk át és a végén Orbán Balázs író székelykapuját és síremlékét néztük meg. Egy rövid séta után Mini Transsilvania Parkba csöppentünk, ahol még a kisvasútból is megcsodálhattuk a Mini Erdély Parkot, ahol a nevezetes várak makettjei voltak kiállítva. A délutáni órákban hazafele menet megálltunk Korondon, ahol a fazekasmester megmutatta, hogyan készülnek a híres korondi cserépedények.

A nap utolsó programja a Medve tónál telt, de itt, szerencsére, csak fából kifaragott medvével találkoztunk. Maga a tó onnan kapta a nevét, hogy formája fentről nézve medvére emlékeztet.

Harmadik nap a reggeli után Csíkszeredára vettük az irányt, ahol a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Templomot néztük meg. Innen Csíksomlyóra vewttük az irányt a Kegytemplomot megcsodálni. A program következő pontja a Gyilkos tó volt, amihez szintén fűződött egy tündérmese. No de a Tündérkertben ezen nincs mit csodálkozni. Ezután a Békás-szoros meghódítása következett. Átsétáltunk a szoroson, ami a sok vízesésnek és a magas szikláknak köszönhetően csodálatos volt. Ez a nap nemcsak a fent említett csodás látnivalókról volt nevezetes, hanem arról is, hogy Dia néninek születésnapját ünnepelhettük. Egész nap titokban szervezkedtünk, hogy meg tudjuk lepni Dia nénit. Azt hiszem, sikerült örömet szerezni neki.

Negyedik nap Szentegyházára mentünk, ahol új osztálytársunk, Koppány régi iskoláját látogattuk meg. Érdekes volt hallani, hogy ott 1-10-ig osztályoznak és hogy a gyerekeknek még ellenőrzőjük van. Mindenki nagyon barátságos és kedves volt velünk. Ennek a napnak, ha címet kellene adni vagy játékot kapcsolni hozzá, azt adnám: Menjünk medvét vadászni? Ugyanis, az iskola után traktorral felmentünk a Hargitára. Innen kezdődött kicsi túránk, a kaland. Felérve a csúcsra, gyönyörű látvány fogadott minket. A zöld megannyi változata, a tömör élettel teli fák, növények gyönyörű képet tártak elénk. A nap legizgalmasabb része az volt, amikor az úton felfelé mancsnyomot és más medvebocsra utaló jelet találtunk. Ezen az estén a csapat kedves meghívásnak tett eleget, és Koppányéknál vacsoráztunk. Ezután már csak bepakoltuk a bőröndjeinket és nyugovóra tértünk a Bella panzió falai között.

Másnap reggel a finom és bőséges reggeli után indultunk is haza. Útközben Kolozsváron megálltunk Mátyás király szülőházát megtekinteni. Megcsodáltuk a templomot, majd a templom mögötti téren Mátyás király lovas szobránál elhelyeztük a megemlékezés szalagját. A Házsongárdi temető megnézése után buszhoz visszasétálva búcsút vettünk Kolozsvártól.

A Királyhágónál egy kis jégkrém kíséretében megcsodáltuk a gyönyörű erdélyi tájat. Nagyváradnál és Csucsán megemlékeztünk Adyról. Ártándnál átléptük a határt és búcsút vettünk Erdélytől.

Köszönjük szépen kísérő tanárainknak: Dia néninek, Szilvi néninek és Mósa Zsuzsa néninek, valamint a két kísérő anyukának Gelsiné Zsurka Zsuzsának (anyának) és Daniné Pál Mariannának, hogy felejthetetlen emlékekkel és élményekkel gazdagodhattunk!

Gelsi Lujza
7 osztályos tanuló

+képek

Hagyományok napja a Herman Ottó Általános Iskolában

Május 10-én a hagyományok napja alkalmából iskolánk nagyszabású, változatos programokat biztosított tanulóinak.

A jeles napot a Felsőpakonyi Pipacs Néptáncegyüttes három csoportja friss kalocsai táncokkal nyitotta meg, a legkisebbek dunántúli gyermekjátékokat játszottak, zeneiskolás citerásaink: Csercsa Vivien, Csitári Máté, Lukács Fanni, N. Fodor Álmos és a 4.b osztály furulyásai kíséretében. A felkészítő tanároknak: Polgár Aranka, Ferenczi Ágota és Zabán László, szívből köszönjük munkájukat. A népdaléneklési verseny egyik arany minősítést elért tehetséges csoportja: Bodzán Zselyke Noa, Hortobágyi Zoé, Pálinkás Jázmin, Rap Zoé; Verbovszkiné Illés Andrea felkészítésével rábaközi népdalokat adott elő. Méltó megnyitása volt ez rendezvényünknek, amely után a gyerekeket egész délelőtt tartó színes programok várták.

Az alsó tagozatban minden tanító önálló foglalkozással készült, tavaszi hangulatban papírból függő madarak és bogarak készültek, csodaszép színezők teltek meg színekkel, saját készítésű kirakóval játszottak a gyerekek. A digitális világ adta lehetőségeket kihasználva csoportmunkában madárfelismerő alkalmazással ismerkedtek diákjaink, és természetesen a mozgás sem maradt el: a KRESZ pályán a közlekedés szabályainak megfelelően gyakorolhattak a gyerekek, ügyességi játékokban vetélkedhettek az iskolaudvaron.

Meghívott foglalkozásvezetők járultak hozzá a hagyományok napja színes programjainak szervezéséhez. Csire Károly a méhészkedés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket, Láncz Gyula kovácsmester és Kardos Lajos a kovácsolás érdekes mesterségét mutatta be, Kardos Irén és Láncz Gyuláné Szécsi Éva jóvoltából hímeztek, szövőszéken szőhettek a diákok. A Gyáli Kodály Zoltán AMI tanárai hangszerbemutatót tartottak, néptánc, népi játék várta a gyerekeket. A felső tagozaton dolgozó tanáraink változatos tevékenységeket szerveztek tanulóink nagy örömére: vetélkedő játékok tantárgyakhoz kapcsolódóan, honismereti verseny Kahoot! alkalmazással, nyelvészkedő foglalkozás, logikai torpedó játék, népi sorverseny, méta játék járult hozzá a jeles nap tartalmas eltöltéséhez.

A Diákönkormányzat tagjai biztosították a pattogatott kukoricát és a frissítőt a foglalkozásvezetőknek és a gyerekeknek egyaránt, segítettek a rendezvény technikai lebonyolításában.

Úgy vélem, tanáraink, foglalkozásvezetőink összehangolt, közös, igényes munkája sokszínű élményt nyújtott tanulóinknak, az iskolai közösséget erősítette, hozzájárulva egy támogató, inspiráló környezet megteremtéséhez. Szívből köszönjük valamennyiük lelkes munkáját!

F. Láncz Éva
pedagógus

+képek

Katolikus

Református

Könyvtár

Könyvtári rendezvényeink

Hagyományteremtő rendezvénnyel indítottuk a június hónapot Felsőpakonyon: A futás világnapja alkalmából megtartottuk az „I. Futás Világnapja Felsőpakonyon” elnevezésű rendezvényt. Ha futás, akkor többünknek Felsőpakonyon Tóth Gabriella volt óvónő neve jut eszébe. Mi is megkerestük a rendezvény kapcsán, hogy segítsen nekünk a szervezésben, amit ezúton is köszönök szépen.

Több, mint 4 km-es távra - mely aszfalton és erdei földúton is vezetett - nevezhettek a nemcsak futni szeretők. Futók mellett szívesen fogadtuk a gyaloglást választó családokat, egyéneket is. Az időjárás, sajnos, nem támogatott minket, de ahogy az igazi futók mondták a rajt előtt, az eső frissíti őket, nem jelent akadályt. Nagyon örültem, hogy 54 indulónk közül a környező településekről is regisztráltak, képviseltette magát Ócsa, Kőbánya-Kispest is.

A futónap megrendezésében nagy segítségünkre volt a helyi posta vezetője Hegedűsné Kertész Tünde, aki megszólította a pakonyon tevékenykedő cégeket a futónap támogatására. Így nagyon sok támogatást kaptunk, mint pl.: víz, gyümölcs, promóciós termékek felajánlásával.

A futónap támogatói: ???????

A rendezvénnyel egészségmegőrzés, a mozgás fontosságára való figyelem felhívás volt a cél, mindezt családias légkörben. A fiatalok mellett az idősebb korosztály számára is elhoztuk a mozgás lehetőségét, örömét, ezért is indítottunk gyaloglós távot is.

Mindkét versenyszámban hirdettünk győzteseket:

Futás kategóriája:
1. Kovács Zétény
2. PeerTünde
3. Roszinszki Tamás

Gyaloglás kategóriája:
1. Fekete Míra és Fekete-Suhajda Tímea
2. Szabó István és Szabóné Barzsó Éva
3. Hegedűs Kitti.

Gratulálunk az összes indulónak!

Június 20-án került sor, már második alkalommal, a könyvtárban rendszeresen folyó Rajz- és Festőszakkör évadzáró kiállítás megnyitójára. Általában az alkotó gyerekek és szüleik látogatnak el hozzánk erre az alkalomra, ahol megtekinthetik, miket alkottak a tanulók szeptember óta. A gyerekek mellet öt felnőtt művészünk is rendszeresen részt vesz a szakkörön. A szakkör vezetői Gergely Mihályné Margó néni és Kalas Béláné Eszter néni, akik kitartóan mutatnak irányt, támogatást a szakkörök alkalmával. Most tartunk egy kis nyári szünetet, de szeptembertől szeretettel várjuk a rajzszakkörünkre is minden régi és új alkotni vágyót.

Vida Nikoletta
intézményvezető

+képek

Civil

Hírek a polgárőrség háza tájáról

Újabb örömteli fejlesztésről szeretnénk beszámolni, amit biztosan sokan láttak már. A polgárőr bázis épületére egy új tábla került kihelyezésre a címerünkkel. Köszönjük Csipak Istvánnak a felszerelést!

Így már messziről láthatja mindenki, az is, aki nem ismerős nálunk, hogy hol található a polgárőrség.
Sok ember munkája van abban, hogy itt tartunk, mindenki büszke lehet rá.
Kérjük mindenki körültekintően közlekedjen a kerékpárút építésével érintett útszakaszon, betartva a sebességkorlátozást!
Felhívjuk a figyelmet, hogy a kerti hulladék égetése ebben az időszakban nem megengedett. Kérjük tartsák be ezt az önkormányzati rendeletet!

A Polgárőrség elérhetősége: +36-20/382-9011, polgarorseg@felsopakony.hu

Janocha Gábor, elnök

+kép

AZ FJE MÁJUSBAN

Szép feladattal indult a májusunk. Mikolay Henrietta hívására csatlakoztunk a Nagycsaládos Egyesület május 11-i rendezvényéhez, mert a Gyermeknap sikeréhez mi is szerettünk volna hozzájárulni. Elvégre a nevünkben is az áll: Felsőpakony Jövőjéért! Ki más lenne hát a jövő, ha nem a gyerekek?! Még a Durkó Dekor Stúdió kiállítási készletéből rendelkezésünkre állt egy szétnyitható dekorációs fal, amit a színpadon háttérként felállítottunk és a saját sátrunk alatt elkészülhetett a „nagy mű”: csirkepörkölt főzésével járultunk hozzá a Családi Nap „ellátmányához”. Meglepetésünkre akkora sikerrel, hogy egy óra alatt elfogyott a 13 kiló csirkehúsból készült pörkölt, a 3 kg lisztből szaggatott nokkedli + a 2 kilóból kifőzött tészta. (Szeretett menyem: Garami Melinda vízhólyagosra tört kezének köszönhettük a munkát!) Rá kellett jönnünk Kovács Évivel: a duplája is elfogyott volna! Mire észbe kaptunk, már azoknak sem jutott belőle, akiknek megígértük, hogy nálunk ebédelhetnek. (Mit mondjak: nem örültek neki.) Ez úton is bocsánatot kérünk: álmunkban sem gondoltunk rá, hogy ilyen kapós lesz! Gyakorlatlanságunk rovására tehetem: kétszer akkora volumenben kellett volna gondolkodnunk! Bár, úgy indult: főzőverseny lesz. (Mi ugyan nem kívántunk versenyezni, csak hozzájárultunk az étkeztetéshez, mint ahogy a Kardos házaspár is a csülkös bableves kínálatával, ami hasonlóképpen elfogyott rövid idő alatt az utolsó cseppig!) Szerencsére a szervezők ötletének köszönhetően: délutánra tejbegríz kínálattal és virslivel jóllakhattak még a később jövők.

Fotók

Parkjaink növényzetét kiegészítettük. 30 000.- Ft értékben vásároltunk cserjéket, amelyeket elütettünk, és az időnek is köszönhetően szépen megeredtek a tanösvényeknél és a tereken is.

Hatalmas köszönettel tartozunk Önkormányzatunknak! Beadott pályázatunkra 500 000.- Ft-tal támogatták meg egyesületünk csaknem kiürült pénztárát. Magánszemélyektől is érkezett közel 50 000.- Forint, így újra indíthatjuk az eddig elkészültek mellé a munkánkat. Őszintén hálásak vagyunk, és nagyon szépen köszönjük Nekik! A Bethlen Gábor Alapkezelőtől nyert támogatást elköltöttük a pajtamúzeum épületére, el is számoltunk vele. Most a berendezés megvalósítása és a környezet kialakítása áll előttünk feladatként. Reméljük, haladni tudunk vele, bár munkáskezekben és felajánlásokban bizony, még hiányt szenvedünk!

Felkészültünk a Trianoni Diktátum napjának megemlékezésére. Június 4-én Polgár Arankával és Fodorné, doktor Láncz Éva tanárnőkkel ismét összefogva, együtt az iskola tanulóival ünnepeltük a Nemzeti Összetartozás Napját! A Mártírok Parkjában délután 6 órakor szép számmal összejőve emlékeztünk a Trianoni Békediktátum nemzetromboló szándékára és arra, hogy a fájdalmas megpróbáltatás dacára mekkora lelkierővel válaszolt a megcsonkított Magyarország! Akkor az igazságtalanság ellenében olyan hatalmas, mindent legyőző erővel fogott össze a nemzet, hogy 23 év alatt egy megújult, Európa csodálatát is kivívó, erős Magyarországot teremtettek meg! Ők, akik nem hogy kicsik nem akartak lenni, de megmutatták: erős akaratú, életrevaló, tehetséges és hazaszerető nép él a Kárpátok ölelte medencében, akik nem adják fel egykönnyen! Még megpróbálkoztak az elrabolt magyar nemzetiségű területek visszaszerzésével is az ott élők legnagyobb örömére, de a történelem nem mindig az igazságosságról és az eredményességről szól. A szövetség, amit a helyzet kényszerűségéből kötöttünk, még nagyobb bajt hozott ránk: bűnnel terhelt, 40 év rabságot, amelyben csaknem elveszítettük a határokon túl ragadt testvéreinket is. 1990 hozott új reményeket és egymásra találást. A szabadság visszanyerésével a nemzet újra egyesülhet a kultúra, a közösen megteremtett civilizáció hagyományának összetartó ereje, egymás segítése, az összefogás révén! Megőrzött és tovább fejlesztett nyelvünk egyediségének csodája, amely nyelvészek sorának tiszteletét vívta s vívja ki, olyan kincs, amely csak a miénk, amelyre joggal lehetünk büszkék, és megőrzése minden nemzedék legfontosabb feladata. Irodalmunk, zenénk, énekeink, táncaink olyan értékek, amelyekkel az egész világot gazdagítjuk, minden nép elismerésére. Ez álljon előttünk mindig! Ezt tükrözte műsorunkban a Polgár Aranka és Dani Alexa tolmácsolta Szentmihályi Szabó Péter és Wass Albert vers, ezt idézték fel a Fodor Álmos citeraszavára pörgő aprócska táncosok, s a nagyocskáktól nagyobbakig fellépő gyermekek Láncz Vica néni tanította táncai, ahogy pörögtek-forogtak a mezei virágok színes kavalkádját felidéző, gyönyörűséges ruháikban! A fiúcskák délcegen ropták és büszkén forgatták párjukat, elénk idézve: a magyar tudat lényege a férfi-nő kapcsolat tisztelete és megbecsülése, amelyre bátran alapíthatjuk összetartozásunk legfontosabb zálogát, a családot! Ezt sose feledjük! Ehhez tartsuk magunkat! Csak ez biztosíthatja megmaradásunkat.

Mindenkinek köszönjük: segítőknek és megjelenteknek, hogy együtt ünnepelhettünk!

Durkó Éva FJE

Fényképaláírások:

A Nemzeti Összetartozás Napján ünnepeltünk - mappa

Gyermeknapon - 20240511_155638

Tavaszvégi kalandjaink

Pakonyi nyugdíjasként tobzódunk a jobbnál jobb programokban tavasz végén, nyár elején is.

Májusban Lakitelekre látogattunk, a Hungarikum Ligetbe.
Emigrációs Gyűjtemény, Burg Kastl Emlékgyűjtemény és a Hagyaték Állandó Kiállítása, Magyarokkal Rokon Népek Panteon, Ősök sírja, Hungarikum Kiállítóház - hogy csak pár állandó kiállítást említsek, mely egyénileg és csoportosan is látogatható.
Ezen kívül megmártózhatunk a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe, Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdbe, vagy regenerálódhatunk a a Ligetszépe Gyógyászatnál.
Ha megéheztünk, számos vendéglő közül választhatunk, mint például a Czifray István Étterem, a Tisza Vendéglő, a Magyar Borok Katedrálisa, a Törley Bár, a Gabriella Látványkonyha és még sorolhatnánk.
Van itt még footgolf park , lovarda, minigolfpálya és szabadtéri sakk, lehet kerékpárt bérelni, teqballozni, focipálya is van.
Szállást is kínálnak, ami érthető, hisz ennyi programot nem lehet egy nap alatt végigjárni.
Hotel, kemping, fogadó, vendégház, jurtatábor: itt tényleg mindenki megtalálja a pénztárcájának és igényeinek megfelelő szálláshelyet.
Mi csak egy napra mentünk. Próbáltunk ebbe az egy napba annyi élményt belesűríteni, amennyit csak lehetett.

Lakitelek után Karcag volt a következő úti célunk.
A Darumadár Nyugdíjas Egyesület énekkara ugyanis meghívást kapott május 11-i karcagi X. Országos Nyugdíjas Művészeti Fesztiválra . Büszkén léptünk fel gyönyörű ruháinkba, melyeket nemrég varrattunk. Mag Kálmán harmonikán kísért bennünket. Vastapssal jutalmazta a közönség az előadásunkat. A fellépésünk után még fürödni is tudtunk, ugyanis a fesztivál a karcagi fürdő területén került megrendezésre.
A fürdés után finom birkapörkölttel vendégeltek meg bennünket. A karcagi birkapörköltről érdemes tudni, hogy hungarikum. A „karcagi” jelző elsősorban nem a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együtt főzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csöves paprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér.
Elkészítésének fortélyai apáról fiúra szállnak. Ez a kapocs, amely összeköti a karcagiak és a környékbeliek életét a múlttal, és egyben a karcagi büszkeség és identitás szerves része.

Május 16-án újabb remek program vált ránk.
Kibéreltük a pakonyi sportpályán a teraszt, és megünnepeltük Gombik István születésnapját. Az ünnepelt isteni csirkepaprikást főzött nekünk tésztával körítve. Étvágygerjesztőből sem volt hiány - pálinka, bor, sör, ásványvíz, üdítő - mindenki megtalálhatta a kedvéhez való itókát a finom étel mellé.

Június 2-án a Darumadár Nyugdíjas Egyesület énekkara meghívást kapott az Országos és Nemzetközi Nyugdíjas Találkozóra a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdőben. Az énekkar sikere és a vastaps itt sem maradt el. Az idő is kegyes volt hozzánk, így összeköthettük a kellemest a hasznossal. Fellépés után lubickoltunk egy jót a cserkeszőlői gyógyvízben.

Ezeket a sorokat már Hajdúszoboszlóról írom.
Pakonyi nyugdíjas társaimmal itt töltünk el egy pihentető, kényeztető hetet, gyógyvízben lubickolva, különböző kezelésekre járva. Mi, pakonyi nyugdíjasok túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy öregek legyünk, és túl öregek ahhoz, hogy fiatalok legyünk. Innen, Hajdúszoboszlóról mégis megfiatalodva fogunk majd visszaérkezni, ebben biztos vagyok.

Nagy E.

+képek

LEVÉL ÉRKEZETT!

FELSŐPAKONYI AGORA
2363 FELSŐPAKONY, Rákóczi F. u. 41.
agora_a_felsopakony.hu; felsopakonyi.agora_a_gmail.com

Tisztelt Szerkesztőség!
Örülnék, ha az Önök lapjában megjelenhetne az alábbi írásom az egyik legjobb felsőpakonyi lakosról:

HÁLA TATÁRÓL FELSŐPAKONYBA!

Az Esőemberekért Egyesület Tatán működő Szent Gergely Támogatott Lakhatásában 8 autista felnőtt él. Az ő fizikai jóllétük – ezzel együtt autizmus tüneteik mérséklése – érdekében 10 évvel ezelőtt Kardos Lajos - az Önök településének lakója - egy medencét telepített az udvarra. Akkor még nem tudta, milyen hosszú távra köteleződött el az egyesületünk mellett. Megismerte az itt élő autista lakókat, végtelen empátiával közeledett feléjük, türelemmel válaszolt sokadszor is ugyanazokra az ismétlődő kérdéseikre, meghallgatta az őket érdeklő témában folytatott monológjukat. Emellett munkáját nagy szakértelemmel végezte, aminek köszönhetően a medencénk még mindig a nyári melegekben felüdülést jelent a lakóinknak.

Idén is számítottunk a munkájára, amit a napokban végzett el nálunk. … és megint ingyen. 10 év elteltével is Lajos folyamatosan térítésmentesen karbantartja a medencénket így lakóink minden nyáron zökkenőmentesen tudják használni azt.

Ritkán találkozunk ilyen önzetlenséggel: Lajos az első telefonhívásunkra azonnal reagál és a megbeszélt időpontban mindig pontosan érkezik a mintegy 100 km távolságról. A sok utazásért sem kéri el e benzinköltséget.


Kedves Felsőpakonyi Lakosok!
Itt, Tatán csak jó szívvel és elismeréssel tudunk beszélni a munkatársainkkal, az autista fiatalok családjaival, a közvetlen környezetünkben élőkkel a felsőpakonyiakról. Reméljük, Lajos példája nem egyedi és Önök valamennyien jó érzésű, kedves és adakozó emberek. Legyenek büszkék Kardos Lajosra, településük kitűnő polgárára!

Köszönettel:
Schenk Lászlóné Erika
elnök
Esőemberekért Egyesület
2890. Tata, Fürdő u. 24.

Sport

Uzsoki-Tóth Lilien Görögben

Felsőpakonyban sok eredményes sportolóval büszkélkedhetünk. Uzsoki-Tóth Lilien a 2024. május 18-án megrendezett 5. Nyílt Görög Kyokushin Bajnokság nívós versenyén, kategóriájában ismét aranyat szerzett! idemégvalamiszöveg

+képek

JAMLAND táncosok sikerei

Március óta folyamatosan versenyeken vesznek rész a JAMLAND tánciskola táncosai, többek között az UPDF, MTMSZ, Dance Univerzum, Basic Dance Cup versenyein szerepeltek igen szép eredményekkel.
A csapatok felsőpakonyi tagjai:
- Balla Míra (ő szólóban is indult a csapat mellett)
- Tóth Boglárka
- Horváth Bettina
- Vasvári Boglárka
- Baranyai Vanda
- Magyari Dorka
- Farkas Renáta
- Hamar Szamira
Ebben a versenyszezonban pedig a következő eredményeket érték el:
1 arany, 9 ezüst, 3 bronz, VB 6. és 3. helyeket

+képek

Küzdelmes Év

Megyesi László csapata számára az idei szezon, sajnos, nem a várva várt sikereket hozta, hiszen a csapat az utolsó helyen zárta a bajnokságot, és kiesett a Megye I. osztályból. Az évad végére azonban nemcsak a nehézségek, hanem a fejlődés és a jövőbe vetett remények is jellemezték a játékot.

Az idei szezon során számos fiatal tehetség mutatkozott be a csapatban, ami hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lehet a csapat jövőjére. A fiatalok beépítése és fejlődése reményt ad arra, hogy a következő szezonban már erősebb, összeszokottabb gárdával lépjenek pályára.

A vezetőség tisztában van azzal, hogy a jövőbeni sikeres szereplés érdekében elengedhetetlen a keret megerősítése. Bár a csapat magja megmarad, néhány játékos távozása elkerülhetetlen, ami új kihívások elé állítja az egyesületet. Az új igazolások és a tehetséges fiatalok további beépítése kulcsfontosságú lesz a következő szezonra való felkészülés során.

A következő idényre való felkészülés július 15-én veszi kezdetét, amikor is a játékosok újult erővel és elszántsággal vágnak neki a 6 hetes felkészülésnek. A cél még nincs meghatározva, de az egyértelmű, hogy egy szerethető és stabil, sikeres csapattá kell válni.

A lelkes szurkolóink tudják, hogy a sikerekért keményen meg kell dolgozni, de a csapat iránti szeretetük és támogatásuk töretlen. Az új szezon új reményeket és lehetőségeket hozhat, és a klub minden tagja azon lesz, hogy ezekkel élni tudjanak. A közösség izgatottan várja, hogy mit hoz a jövő, és bíznak abban, hogy a Felsőpakony KSE újra örömet és büszkeséget hoz majd számukra.

Nyári felkészülési mérkőzések:

  • 07. 24. 19:00 Dabas Gyón hazai
  • 07. 27. 10:00 Szentendre hazai
  • 07. 31. 19:00 Goldball hazai
  • 08. 03. 19:00 Budafok 2 hazai
  • 08. 07. 19:00 Soroksár 2 hazai
  • 08. 10. 10:00 Maglód idegen
  • 08. 16. 19:00 Taksony hazai
  • 08. 21. PEST VMEGYEI KUPA (Sorsolás még nem volt)
  • 08. 24-25 1. BAJNOKI FORDULÓ

Felsőpakony utánpótlás: Fényes Jövő Az Ifjú Tehetségekkel

MEZ.JPG

Miközben a felnőtt csapatunk nehéz szezonon van túl, az utánpótlás terén kiemelkedő sikereket ünnepelhet a klub. Az U13-as csapat kiváló teljesítménnyel megnyerte a bajnokságot. A fiatalok nagyszerű játéka és kitartása megmutatta, hogy a klub utánpótlása sikeresen fejlődik. Az edzők és a gyerekek elkötelezetten dolgoztak azon, hogy sikeresek legyenek, a lehető legmegfelelőbb képzést kapják, és ez a befektetés most meghozta a gyümölcsét.

A sikeres U13-as csapat tagjai a jövő reménységei, akikre a klub nagyban támaszkodik majd a következő években. Az ő fejlődésük kulcsfontosságú lesz az egyesület hosszú távú sikerei szempontjából.

A szurkolók és a közösség büszkék lehetnek az utánpótlás eredményeire. A klub célja, hogy továbbra is támogassa és fejlessze az ifjú tehetségeket, biztosítva ezzel a Felsőpakony KSE fényes jövőjét a magyar labdarúgásban.

BAJNOKCSAPAT.JPG

Hajrá, Pakony!

Hajdu Patrik

Hátbelső

Hátlap

Joker anyag

Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában?

„Hiperaktív„ a gyermek? Nem tud odafigyelni az órán? Magatartásával bomlasztja az osztály rendjét?

Olyan kérdések ezek, melyekkel számos szülő riadtan szembesül, amikor kiderül, hogy gyermekével gond van az iskolában. Ilyenkor aztán a szülő válaszút elé kerül: vagy maga keres megoldást a problémára, vagy másik iskolába viszi a gyereket, vagy a hivatalos szakemberekre bízza a dolgot.

Az utóbbival kapcsolatban viszont számos kétely, ellenérzés fogalmazódott már meg, nem is véletlenül. Ha ugyanis a gyermek pszichiáterhez kerül, könnyen kaphat olyan diagnózist, amelyre gyógyszerszedést írnak elő. A szülőknek azonban két dologról rendszerint nincs tudomásuk:

– A „hiperaktivitás”, „figyelemzavar„ és hasonló gyermekpszichiátriai diagnózisok kizárólag a tünetek alapján címkézik fel a gyermeket, és nem visznek közelebb az okok feltárásához – pedig ezeknek a tüneteknek számos kiváltó oka lehet. Olyan ez, mintha a lázat tekintenénk betegségnek, és csupán azt próbálnánk kezelni anélkül, hogy a láz okát felkutatnánk.

– Az ilyen állapotokra felírt „gyógyszerek” valójában tudatmódosító szerek, olyan anyagok, amelyek sokkal közelebb állnak a drogokhoz, mint a gyógyszerekhez. E szerek csupán arra alkalmasak, hogy elfedjék a gyermek kellemetlen tüneteit. Számos szülő beszámolt róla, hogy a szer beadása után gyermeke „zombiként„ viselkedik, kitágult pupillákkal néz maga elé, mintha ott sem lenne. Ezek a szerek alkalmasak arra, hogy a gyermek tüneteit elnyomják, de a megoldáshoz nem visznek közelebb, ráadásul számos nagyon kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatással nehezíthetik a gyermek boldogulását.

Ebben a témában segít eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak és más érdeklődőknek az az ingyenes kiadvány, amelyet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány jelentetett meg közszolgálati céllal. Az informatív anyagban nemcsak arról esik szó, pontosan milyen veszélyeket hordozhat a pszichiátriai diagnózis és a felírt gyógyszer, de megoldási javaslatokat is nyújt a szülőknek: merre keressék a valódi okot, a valódi megoldást gyermekük számára.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető, illetve letölthető az alapítvány weboldaláról:
emberijogok.hu/adhd

+logo

2024_06_jun.txt · Utolsó módosítás: 2024/06/25 14:28 szerkesztette: bavegh