Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2024_08_szept

Felsőpakonyi Agora

A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXXIV. évf. 08. szám, 2024. szeptember

Szerkesztőbizottsági:

Következő lapzárta: OKTÓBER 07.

Fedlap

Fedbelső

Önkormányzat

Révfülöpi tábor, Nemzeti vágta, Támogatások összefoglaló, Szoc tűzifa, Közmeghallgatás, Új jegyző, Alakuló ülés

Képviselő-testületi határozatok, döntések

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2024. szeptember 5-én rendes ülést tartott, melyen a következő döntések születtek:

- A Képviselő-testület elfogadta a felnőtt háziorvos, a gyermekorvos, a fogászat, a védőnői szolgálat, illetve az Ócsa és Társa Nonprofit Kft. 2023. évi munkájáról szóló beszámolókat.
- A Képviselő-testület engedélyezte Felsőpakony címerének használatát a Római Katolikus Templom 30. évfordulójának kiadványához.
- A Képviselő-testület elfogadta a harmadik negyedéves intézményi VIR beszámolókat.
- A Képviselő-testület elfogadta az önkormányzat költségvetéséről szóló 9/2024. (IX.06.) önkormányzati rendeletét.
- A Képviselő-testület döntött arról, hogy a Felsőpakonyi Mesevár Napköziotthonos Óvodában a költségvetésben meghatározott létszámkereten és bérköltségen felül ebben a nevelési évben plusz egy fő gyógypedagógiai asszisztenst alkalmaz.
- A Képviselő-testület elfogadta a Felsőpakonyi Szociális Család és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzatát és Szakmai Programját.
- A Képviselő-testület elfogadta a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 10/2024. (IX.06.) számú önkormányzati rendeletet.

dr. Farkas Renáta
jegyző

KERÉKPÁRÚT

A terveknek megfelelően megkezdődött az aszfaltozás a kerékpárút településhez közelebbi szakaszán.
Első ütemben a Karinthy utca és az Erdőalja út közötti erdős szakaszon került a végső, két rétegű aszfaltborítás az úttestre.
A kerékpárút további részén a kapubejárók és útcsatlakozások előkészületei, a padka, a vízelvezető folyóka és a CKT beton elhelyezése van folyamatban, amelyet rövidesen ott is az aszfaltozás követ majd.
A műszaki átadásra, a szakhatósági átvételre körülbelül októberben kerülhet sor.

Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési előadó

TÜDŐSZŰRÉS

Kedves Felsőpakonyi Lakosok!

Többen is érdeklődtek a tüdőszűrő időpontjáról.
Természetesen az idén sem marad el, csak egy kicsit későbbi időpontra került.
A szervezést átvette a Református Pulmonológiai Centrum, de a vizsgálat menetében ez nem jelent változást.
2024. október 18-án, 21-én és 22-én lesz lehetőség vizsgálatra jelentkezni.
Személyazonosító igazolványt, lakcím - és TAJ kártyát, – valamint, ha megvan- az előző évi kiskönyvet hozzák magukkal.
Az idén is a Lagúna Rendezvényházba szervezzük a szűrést. Az alábbi időpontokban történik a vizsgálat:

Október 18-án, pénteken 08:00-tól – 14:00 óráig
Október 21-én, hétfőn 12:00-tól – 18:00 óráig
Október 22-én, kedden 08:00-tól – 14:00 óráig

Kérek mindenkit, hogy aki csak teheti, éljen a lehetőséggel, és vegyen részt a vizsgálaton.
A szűrővizsgálat a 40 év feletti lakosoknak ingyenes, 40 év alattiaknak 1700 Ft. A 14-18 év közötti gyermekek szűrése szintén ingyenes, de beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.
Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Kronvalter Emilia

ÉVKEZDÉS AZ ÓVODÁBAN: új ajtón át nyitunk a változások felé

Az új nevelési évet 133 kisgyermek kezdte meg a felsőpakonyi óvodában, egy újabb kalandokkal teli év áll előttünk.

A várva várt tornaterem kivitelezése is a végéhez közeledik, hála a TOP_PLUSZ-3.3.1-21-PT1-2022-00039 azonosítószámú projektnek. A felújítás második ütemében az új tornaterem kialakítása zökkenőmentesen haladt. Már csak a padló burkolatának lerakása és a falak festése van hátra, amely rövidesen megvalósul. Nem csak a gyerekek, de az óvoda dolgozói is izgatottan várják, hogy birtokba vehessék az új termet.

Bár a pályázat nem tartalmazta, szükséges volt a bejárati ajtó cseréje is, így mostantól nemcsak biztonságosabb, hanem esztétikusabb és korszerűbb is lett az óvoda bejárata.

Az idei évben új technikai fejlesztés is érkezett: bevezetésre került az oviKRÉTA. A rendszer célja, hogy az óvodák gyermekekkel és alkalmazottakkal kapcsolatos adminisztratív feladataihoz informatikai támogatást és innovatív megoldásokat nyújtson egy felhasználóbarát felületen keresztül, ahol az óvodai tevékenységeket egy rendszerben kezelhetjük.

A használatához szükséges internetelérést és eszközt (laptop vagy számítógép) a felhasználóknak kell biztosítaniuk, ennek érdekében új laptopokat szereztünk be a pedagógusok számára.

Az új év tehát nem csak a gyerekeknek hoz izgalmakat, de a pedagógusoknak is. Örülünk, hogy egyre szebb és modernebb környezetben nevelkedhetnek a felsőpakonyi gyermekek.

Szabóné Szabó Nikoletta
pályázatkezelési előadó

SIKERES TANÉVKEZDÉS AZ ISKOLÁBAN

Szeptember elsején, az új tanév kezdetén az iskola diákjai, szülők és pedagógusok izgatottan gyűltek össze az évnyitón. Ez az esemény mindig különleges, hiszen ilyenkor egy új fejezet nyílik meg a diákok életében, tele lehetőségekkel, kihívásokkal és persze sok-sok tanulással.

Az önkormányzat számára továbbra is kiemelt fontosságú, hogy elősegítse a gyerekek fejlődését és fejlessze tanulási környezetüket, ennek érdekében a támogatások, felújítások kapcsán folyamatos az egyeztetés az iskola fenntartójával, a Tankerülettel is.

Ennek jegyében az önkormányzat 1 millió forinttal támogatta a révfülöpi tábor alapítványát, lehetővé téve, hogy 26 gyermek és 2 kísérő pedagógus részt vehessen egy felejthetetlen nyári táborozáson Révfülöpön. A táborozás során a gyermekek maradandó élményeket szereztek, és új barátságokkal gazdagodva tértek vissza.

Idén immár hatodik alkalommal került sor iskolakezdő csomagok kiosztására az első osztályos tanulók számára, amelyre az önkormányzat 1,5 millió forintot különített el. Ezekkel a csomagokkal szerettük volna megkönnyíteni a kisdiákok számára az iskolakezdést, és hozzájárulni ahhoz, hogy az első napok zökkenőmentesek legyenek.

Örömteli volt az is, hogy idén két első osztály indult. Az önkormányzat 1 millió forintot fordított új padok és asztalok beszerzésére, amelyek révén az egyik osztályterem teljesen megújult. A másik terem felújításához a Tankerület biztosított bútorokat. Az új bútorok nemcsak a tanulási környezetet tették modernebbé és kényelmesebbé, hanem elősegítették a hatékonyabb tanulást is.

Külön köszönetünket fejeztem ki a szülőknek, vállalkozóknak és önkénteseknek a nyári felújítási munkálatok során nyújtott segítségükért.

A nyári szünet karbantartási munkálatai során jelezték felénk, hogy az iskola hátsó részén található konyha, ebédlő és az egyik alsós tanterem nyílászárói elhasználódtak és cserére szorulnak, valamint beázási problémák jelentkeztek a tornateremnél. A beázás megszüntetése folyamatban van, és a falak kiszáradása után a helyreállításra az őszi szünetben kerül sor. A tanterem nyílászáróinak cseréjét a Tankerület, az ebédlő nyílászáróinak cseréjét pedig az önkormányzat finanszírozza.

Az önkormányzat elkötelezettsége töretlen maradt, és továbbra is mindent megteszünk azért, hogy támogassuk az iskola közösségét. Közös célunk, hogy a jövő generációja a lehető legjobb körülmények között tanulhasson.

A tanév sikeresen elindult, bizakodva tekintünk az előttünk álló hónapok elé, remélve, hogy a közös munka révén eredményekben gazdag és sikeres év vár ránk.

Nagy János
polgármester

Bölcsőde

Babáink:

Hamar Bence Ferenc - 06.19.
Pálhegyi Zalán - 07.13.
Lőrik Kornél - 07.28.

Évzáró a Babóca Bölcsődében

2024. augusztus 14-én elbúcsúztattuk az óvodába menő gyermekeket.
Hangulatos autósmozival kezdődött a délután, ahol Bluey kutyus történeteivel ismerkedtünk meg.
Közben pattogatott kukoricát és gyümölcslevet fogyasztottak a gyerekek.
Közös fotózkodás, majd a valódi búcsúzás következett.
Minden kisgyermek megkapta az általunk kézzel varrt tarisznyába az útravaló ajándékokat: a búcsúzók névsorát, bölcsis homokot, csokipénzt, buborékfújót, valamint matricákat.
Egész éves alkotásaikat pedig a jelükkel ellátott mappába gyűjtve adták át a kisgyermeknevelők.
Köszönjük a szülőknek a szép vérszilva fát, melyet elültettünk a bölcsőde kertjében.
Hajasné Tallér Anikó – int.vez.

csoportkép

Óvoda

Tökfeszt beharangozó fél oldal.

Nyugdíjasok búcsúztatása

Az évzáró, a pedagógusnap fontos ünnep volt számunkra május 31-én, azonban ezen a délutánon nemcsak a pedagógusnap miatt gyűltünk össze, hanem abból a jeles alkalomból, hogy három kollégánk is 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonult.

Új élethelyzet ez, amihez meg kell majd tanulni alkalmazkodni. Igaz, ketten is itt maradnak még velünk, de attól még nyugdíjasok lesznek vagy már azok is. Ízlelgetni kell ezt a szót.
Nyugdíj: díja a nyugalom. A sok-sok ledolgozott év után a megérdemelt pihenés, nyugalom vár rájuk.
Megérdemlik!
Köszönjük, hogy részesei lehettünk az életüknek, a hétköznapjaiknak.
Hárman is itt álltak ez előtt a kiváltságos helyzet előtt.
Hiszen kiváltság ez! Elérni ezt a szép kort.
A kitartó, szorgalmas munka gyümölcse minden év végén beérett. Most életük munkája érett be.
Ez a nap nemcsak a nagycsoportos gyerekek búcsúztatása volt, hanem az ők búcsúztatása is egyben. A szülőknek is azt szoktam mondani, hogy most egy korszak lezárul, és valami új veszi kezdetét. Az ő életükben is egy korszak zárul le, és egy új veszi kezdetét.
Kik azok az ők?

Dobosné Kerepeczki Mária

1984-ben a Felsőpakonyi Óvodában kezdte meg a legszebb szakma művelését. Óvónőként több generáció nőtt fel a kezei alatt. Több generációnak volt a Marika óvó nénije.
Magabiztosságával, erős jellemével mindig is az óvoda egyik tartóoszlopa volt.
1994-től 2001-ig munkaközösség vezető volt. 1990 és1996 között Közalkalmazotti Tanács tag.
Az Óvoda Nevelési Programjának kidolgozásában aktív szerepet vállalt.
Őszinte hitvallással, gyermekszeretettel állt mindig a munkához, csodás éveket tudhat maga mögött. A gyerekekkel mindig határozott, következetes volt.
2006-tól a Felsőpakonyi Mesevár Óvoda vezetője lett. A határozottság és a következetesség a vezetésben is kiváltsága volt. Számos óvodai program, óvodai innováció köthető hozzá.
Soha nem hátrált meg a feladatoktól. Egy vezető egyik fontos kompetenciája a változásokhoz való alkalmazkodás. Volt erre lehetősége, hiszen vezetősége alatt vezették be többek között a pedagógus előmeneteli rendszert. Új kihívás volt ez. Belső hospitálások keretében a tudásmegosztást nagyon fontosnak tartotta. A továbbképzéseken szerzett tapasztalatait továbbadta kollégáinak.
A hobbija is jelen volt/van az intézményben, hiszen a gyönyörű patchwork munkái szemet gyönyörködtetőek.
Ballagási ünnepséget sokat szervezett, pontosan tudja, hogy milyen nehéz a búcsú a gyerekektől. Nekünk is ilyen nehéz.
Gyermekszeretete, nevelési elvei, pedagógiai felkészültsége, munkabírása példaértékű.

Potyondi Istvánné

Egész óvónői pályafutása során fontos volt számára, hogy elnyerje a gyerekek bizalmát, szeretetét. Gyermekközpontúság – ez a kulcsszó. Enélkül nem is lehet. De ő tudta, érezte, ez belülről fakadt.
A szülőkkel való kapcsolatát a közvetlenség, segítőkészség, együttműködés jellemezte.
Munkájában az igényesség, megbízhatóság középpontban volt.
Óvodánk egyik törzstagja távozott.
Fiatalos nyugdíjas lesz Edit!

1984-ben fiatal lányként ékezett az oviba, még nem Potyondi Istvánnéként, hanem Forgács Editként.
Önéletrajzában írta 1984-ben írta: „Egyéves munkám során célom, hogy tapasztalatot gyűjtsek s meggyőződjek, alkalmas vagyok-e erre a pályára.” Ez egy útját kereső fiatal gondolata volt. De az utat megtalálta. És milyen szép utat járt be 40 év alatt. Hiszen a gyerekekkel való foglalkozástól nincs szebb dolog a világon. Tőle vittek magukkal a képzeletbeli tarisznyájukban sok-sok útravalót: segítőkészséget, kedvességet, szépérzéket, problémamegoldásra példákat és még sorolhatnám.
Vizuális és irodalmi munkaközösség vezetőjeként nagyban segítette az óvoda működését. A csodás dekorációk, a Tökfesztiválok kiállításai, egyéb kiállítások, a meghívók, mind Edit nevéhez köthetőek.
Egy értékes embert ismerhettünk meg benne.

Horváth Gergelyné

Nem búcsú volt ez, inkább köszönetnyilvánítás. Köszöntük, hogy sok éven át (14,5) része volt az életünknek.
Az óvodánkban dajkaként kezdett dolgozni 2009-ben.
Gyermekközpontúsága, gyermekszeretete már a kezdeti bemutatkozó levelében kitűnt, majd ezt bizonyította is. Legszebb, legizgalmasabb feladatnak írta. Valóban az. Sok gyerek vitte magával az emléket Zsuzsi dadusról.
Később a konyhán dolgozott, ahol naponta bizonyította rátermettségét, jó szervezőkészségét, megbízhatóságát. Mindenki Zsuzsi nénije lett, aki mindenre odafigyel, mint egy gondoskodó anyuka vagy nagymama. Zsuzsi is a fiatalos nyugdíjasok közé tartozik. Lendülete viszi tovább.
Szociális érzékenysége kiemelendő. Szívén viseli a hátrányos helyzetűek, rászorulók sorsát. Nem véletlenül választották be a Szociális Bizottságba. Nemes lélekről tanúskodik.

Boldog nyugdíjas éveket kívánunk!
Örömmel vettük, hogy Marika óvónéni és Zsuzsi néni továbbfolytatja velünk a nevelési évet.

Gelsiné Zsurka Zsuzsa

Iskola

Révfülöpi tábor

Katolikus

Református

Könyvtár

Nyárbúcsúztató Utcabál

2024. augusztus 31-én a már szokásos utcabállal búcsúztattuk a nyarat és idén egyben az augusztusi hónapot is.
Az este nyolc órakor kezdődő rendezvényen a nagyközönségnek a zenét dj Kicsi szolgáltatta, melyre az ifjabbak és idősebbek is vígan táncoltak. Az ízletes finomságokról a Sport Büfé és Galambos Csaba gondoskodott. A nyár búcsúztatása vígan és jó kedélyben éjfélig tartott.
Ezúton is szeretnénk megköszönni dj Kicsinek alias Kiss Zoltánnak a jó hangulat biztosítását! Az árusoknak a rendezvényen kapott finomságokat, valamint a Polgárőrségnek a rendezvény biztonságos lebonyolítását.

VBA

Civil

AUGUSZTUSI FJE

Amilyen hosszú és forró volt ez a nyár, olyan fárasztó és kimerítő is egyben. Aki nem nyaralással töltötte idejét, kellőképpen megszenvedte ezt a nem fehér embernek való hőséget. Ezzel mi is így voltunk. Minden reggel életmentés zajlott a tanösvényeknél, a parkokban, sőt Beláz Laci „bácsi” segítségével az iskolakertben is, ami pont arra elég, hogy ne pusztuljanak ki az ültetett növények, de fejlődni, bizony, nem tudnak.

Részt vettünk községünk nagy beruházásának első lépésén: a Civil Ház alapkőletételén, majd augusztus 20-án Szent István tiszteletére a község ünnepségén. Kóstolót kaptunk az új kenyérből is. Ez a hónap a nyaralás, unokázás, kirándulások és pihenés időszaka volt. Bár, nem mindegyikünknek. A pajtamúzeum fölé boruló nagy fa árnyékában Ecsődi János megoldotta azt a bádogos feladványt, amit a szakemberek nem voltak képesek elvégezni. Megcsinálta a két tető találkozásának vízelvezetését. Iskolanyitásra a kertet is rendbe hoztuk kicsit: gyomláltam én, és gyomot vágott János. Teljesen nem mertünk mindent kiirtani, mert a parlagon azonnal megjelenik a mindent elborító és hallatlanul életképes királydinnye, az összes tüskelabdacsával keserítve bennünket. Sajnos, a gyomirtó szerek felelőtlen használatával és az egyszikűek kiirtásával szabad utat nyert már mindenfelé ez a bicikligumi-lyukasztó kis szörnyedvény, amit a Teremtő biztos, hogy a büntetésünkre talált ki a szúnyogokkal együtt.

Terveztük szeptember második vasárnapjára hagyományos egyesületi kirándulásunkat Veszprémbe. A királynék városába készültünk, amely múlt évben a Kulturális Fővárosok sorába lépett elő, sok új és szép látnivalóval. Eddig minden kirándulásunkat úgy terveztük, hogy gazdag látnivaló fogadjon bennünket. Sajnos, most a csekély érdeklődés miatt lemondtunk róla, mert a közös kirándulás lényege, hogy KÖZÖSEN megyünk. Mindenki, akit csak bír a lába. Szomorúságomra, még így is lemarad róla néhányunk, mert a fizikai állapota megakadályozza őket a megterhelésben. Vallom: egyesületi tagság nem csakabból áll, hogy tagdíjat fizetünk és dolgozunk, hanem az együttlét öröme is össze kell, hogy fogjon bennünket! A hasonló gondolkodás, a közös célok, a jóérzés, a hasznosság tudata nem elég: kell, hogy a közösen megélt örömök és élmények is összekössenek bennünket! Talán, majd októberben újra nekilódulunk, ha Isten is úgy akarja!

Egyelőre a Falunapra gyűjtjük az erőnket, meg a túl korán megérett szőlőre. Szeretnénk ismét musttal várni a szüreti felvonulókat, hogy helytálljunk hagyományőrzésben. Azután már nyakunkon is az október, amikor 6-án az Aradi Vértanúkra emlékezünk a Mártírok Parkjában, ahová mindenkit szeretettel várunk!


Civil szervezetként felhívnám a figyelmet egy nagyon aktuális könyvre, amely hiánypótló szerepet tölt be Magyarország jelenlegi helyzetének egy adott területét megvilágítva. Akit érdekelnek a migrációval kapcsolatos kérdések és problémák, azok Dr. Csobolyó Eszter „ A civil szervezetek és a menekültek kapcsolata Magyarországon” c. frissen megjelent könyvéből komoly és hiteles információkat és válaszokat kaphatnak.


Mindig várjuk közénk azokat a támogatókat, akik jó szívvel állnak jó és hasznos ügyek mellé! Dolgos kézre és új ötletekre nagy szükségünk van! Mi barátságot, hálát és szeretetet adunk érte.


Durkó Éva FJE

fotók

Amit tudni kell a könyvről - 20240910_152349~2

Dr. Csobolyó Eszter könyve - image(1)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületének Zrinyi termében mutatták be Dr. Csobolyó Eszter könyvét - 20240910_091432~2

Dr. Csobolyó Eszter - 20240910_103954~2

RALLYPÁLYA LETTÜNK?

Határozottan állíthatjuk: előre lépett Felsőpakony. Villanyfény, aszfaltozott utcák, vízelvezető árkok mindenfelé, gondozottan vagy gondozatlanul, de mondhatjuk: közelebb kerültünk a városi ranghoz! Világvárosinak még ugyan nem mondható forgalommal, de ahhoz bőven elég, hogy időszakonként kerge birkaként forgolódjon a technikában és szabályaiban kevésbé jártas járókelő, hogy most mit is tegyen a bonyolultabb kereszteződésekben. Mert az irányjelző vagy a karjelzés többnyire felejtőben, ami bizonyára haladó hagyományként maradt ránk a régmúltból, amikor egy autó áthaladása csekélyke falunkban unikum számba ment.

Magam is meglepődöm olykor, hogy mennyi marhaságot tudok elkövetni a biciklimmel, amikor agyamat nem használva karikázok. Nem győzök meaculpázni a rám dudálóknak, de ennél azért veszélyesebb, amikor belterületen 70-100-zal robogó lőerő hoz frászt a kedves közlekedőkre! Amikor kipufogót megmachinált járgánnyal vadul repeszt valaki éjnek évadján, hogy „örüljön” a pihenni vágyó jónép a „barátságos” ébresztőnek! Ennél már csak az un. qad hatásosabb, mert „- Annak aztán van ám hangja, ha egy kicsit megnyomom a gázt, emberek!”. Arról már nem is szólva, ha még versenyeznek is a pályának használt úttesten!

Tizenévvel ezelőtt akartam megújítani ellopott irataimmal együtt odaveszett jogosítványom, de menet közben rájöttem: van elég alkalmatlan a vezetők közt így is, nem hiányzom közülük. Sikerült megutáltatni velem az autósok világát, mert annyi agresszív, mocskos beszédű, egymást degradáló, türelmetlen, kérkedő és antipatikus lénnyel talán sehol nem találkozni, mint a volán mögött ülők közt. Mintha kicserélnék őket, ha alattuk van egy vasjárgány. Empátiának, segítőkészségnek, elnéző türelemnek lassan keresve sem lehet találni nyomát. A nőket lenézik, az öregeket lehülyézik, ám a férfiak rögtön szupermenek lesznek! Ők aztán nem néznek se Istent, se embert, mert mindegyik maga Niki Lauda vagy Louis Hamilton! Ők a falusi rallypálya lánglovagjai, akik előtt aztán nincs akadály, sőt: „pusztuljon a férgese”!

Nem sírom vissza az autók nélküli időket, de visszasírom a jóindulatot, a megértést, a vigyázó figyelmességet! Visszasírom az udvariasságot, az egymás iránti tiszteletet, a lojalitást, hogy ne okozzunk rosszabbat másnak, mint amit önmagunknak elvárunk! Ugyanakkor tudom: ezek a két- és négykerekű félistenek a mi neveltjeink, a mi átkos oda nem figyelésünk eredményei. Tanultabbak ugyan, mint mi, övék a technika mindent elárasztó világának véghetetlen lehetősége, de elveszett valami fontosabb! Mert az utódaik még agresszívabbak, még elvadultabbak lesznek, hisz erre tanítja őket a mi hiányosságunk, és a jelenkor egyre riasztóbb embertelensége, ami folyamatosan árad a médiából és mérgezi a világot. Hol van már a Tízparancsolat egyszerű világossága, a Rend emberséges mindenkori biztosítéka? A mi generációnk dobta el magától a Hittől szabadulva. A fürdővízzel együtt kiöntöttük a gyereket is.

Durkó Éva

NYUGDÍJAS KLUB

Nem kapunk anyagot ebben a hónapban.

POLGÁRŐR

Nem kapunk anyagot ebben a hónapban.

Sport

Új szezon kezdődött a Felsőpakony KSE számára

Elkezdődött az új szezon, és az első három mérkőzésük vegyes eredményekkel zárult, de ígéretes teljesítményeket is láthattak a kilátogató szurkolók. Az első mérkőzésen a csapat idegenben lépett pályára az Abony ellen. A találkozó egyoldalú játékot hozott, ahol a srácok domináltak végig, és magabiztos, 6-1-es győzelmet arattak. A csapat támadójátéka rendkívül hatékony volt, a támadósor szinte minden lehetőségét gólra váltotta, míg a védelem is jól teljesített, csak egy becsúszott hiba miatt kaptak gólt.

A második mérkőzés hazai pályán zajlott a Ráckeve ellen, ám itt nem tudták Megyesi László fiai megismételni az előző heti remek formájukat. A találkozó első félideje kiegyenlített játékot hozott, azonban a második félidőben a vendégcsapat átvette az irányítást, és kihasználva a hazaiak védelmi hibáit, háromszor is betaláltak. A végeredmény 0-3 lett, ami csalódást keltett a hazai szurkolók körében. A játékosok több ígéretes helyzetet is kialakítottak, de ezek egyikét sem sikerült gólra váltani, és a végére a mérkőzés elvesztette a lendületét.

A harmadik mérkőzésen a Halásztelek látogatott el Felsőpakonyba, ahol a srácok vissza akartak térni a győzelem útra. Elszántan léptek pályára, és már az első percektől kezdve nyomás alá helyezték ellenfelüket. A mérkőzés során a csapat végig irányította a játékot, és végül egy meggyőző 3-0-s győzelmet aratott. A védekezés ezúttal kifogástalan volt, nem engedtek teret a Halásztelek támadásainak, míg a támadók három szép találattal biztosították be a győzelmet.

Pestvármegyei Kupa szereplés

A Pestvármegyei Kupában is megmutatta magát az egyesület, ahol az első mérkőzésen 4-0-s győzelmet arattak az Üllő ellen. A védelem sziklaszilárdan állta a sarat, míg a támadósor nagyon hatékony volt szinte minden helyzetből veszélyt jelentve az ellenfél kapujára.

A következő kupamérkőzés azonban már nem sikerült ilyen jól, mivel a Bugyi ellen 0-1-es vereséggel ért véget. A találkozó nemcsak az eredmény miatt vált emlékezetessé, hanem a játékvezető ellentmondásos döntései miatt is. Számos vitatható ítélet született, amelyek közül több is jelentősen befolyásolta a mérkőzés alakulását. A Felsőpakony játékosai és szurkolói is elégedetlenek voltak a bíró ítéleteivel, amelyek sokak szerint túlzottan is befolyásolták a játék menetét, és ez az elégedetlenség érezhető volt a mérkőzés után is. A csapat számára ez a vereség különösen fájó, mivel egy megnyerhető mérkőzésen szenvedtek vereséget.
Hajrá, Felsőpakony!

Várunk minden kedves szurkolót a pályán, és hajrá, Pakony!
Hajdu Patrik

Hátbelső

Hátlap

JOKER anyag

Hogyan őrizze meg mentális egészségét?

Napjainkban a testi egészség mellett egyre több szó esik a mentális egészség fontosságáról.

Bár az az általános elképzelés, hogy mentális nehézségekkel pszichiáterhez vagy pszichológushoz kell fordulni, e kezelésekkel kapcsolatban sok kétség merül fel, különösen az utóbbi években. Sajnos, sok példa tanúskodik arról, hogy a pszichiátriai kezelés nem igazán alkalmas a mentális egészség helyreállítására; ezek a gyógyszeres kezelések inkább csak elfedik a kellemetlen mentális tüneteket.

Mit tehet akkor Ön, hogy megőrizze mentális egészségét?

Bár kémiai anyagok sosem oldják meg az ember lelki nehézségeit, azért sok mindent meg lehet tenni a lelki egészség fenntartása érdekében. Mik ezek a lehetőségek?

– A táplálkozás minősége komoly hatással lehet az ember mentális jóllétére. Olyan ételek, melyek a testet megviselik vagy egészségtelen anyagokkal tömik tele rányomják bélyegüket az egyén mentális állapotára is. Érdemes tehát olyan étrendet, illetve életmódot választani, melyek erősítik és megfelelően táplálják a testet, ennek előnyös hatásai lesznek a mentális egészségre is.

– Számos olyan, kisebb-nagyobb testi betegség létezik, melyeket, ha nem kezelnek, mentális tüneteket okozhatnak. Elég itt arra az egyszerű példára gondolnunk, hogy egy erős fogfájás mennyire megviselheti az egyén kedélyállapotát; vagy egy gyomorfájás hogyan okozhat ingerlékenységet, nyomott lelkiállapotot. Sok ilyen testi probléma létezik, ezért egy kialakuló mentális nehézség esetén érdemes alapos orvosi kivizsgálást végeztetni, amely kimutathatja ilyen betegség meglétét, s amelyet hagyományos, bevált orvosi eszközökkel kezelni lehet.

– A rendszeres testmozgás, a sport nagyon jótékony hatással lehet az egyén lelkiállapotára. Ehhez nem muszáj versenyszerűen sportolni; egyéntől függően egy kiadós sétának is rendkívül pozitív hatása lehet.

– Egy stresszel teli, nyomasztó környezet esetén jótékony lehet a környezetváltozás vagy a stresszes környezet elkerülése, amennyire lehetséges. Ennek kivitelezése komolyabb erőfeszítéseket is igényelhet, de ha sikerül, az egyén javuló mentális állapota mindenképp megéri a befektetett energiát.

– Az olyan munka, vagy az olyan tevékenységek, melyeket az egyén élvezettel, örömmel végez, nagyban javíthatják az önbecsülést, ezen keresztül a mentális jóllétet. Érdemes olyan tevékenységeket végezni, melyek az embert felvillanyozzák, feltöltik, s így nagyobb érdeklődéssel fordul az élet egésze felé.

Sok más dolog is megtehető még, hogy az egyén megőrizze mentális jóllétét. Mindenképpen érdemes a tünetek gyógyszeres elkendőzése helyett megkeresni, honnan ered a mentális nehézség, és lépéseket tenni ennek megoldására.

emberijogok.hu

+ logo

2024_08_szept.txt · Utolsó módosítás: 2024/09/16 14:02 szerkesztette: kadar.rozalia