Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


2014_01_jan

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

2014_01_jan [2014/01/08 08:08]
bavegh [Óvoda]
2014_01_jan [2018/05/03 12:00]
Sor 1: Sor 1:
-====== Felsőpakonyi Agora ====== 
- 
-A felsőpakonyi önkormányzat tájékoztatója - XXIV. évf. 1. szám, 2014. január 
- 
-Lapzárta: január 07. 
- 
-Szerkesztőbizottsági:​ január 09. vagy 14. 14.00 
- 
----- 
- 
-következő lapzárta: február xxx???? 
- 
----- 
- 
-====== Fedlap ====== 
- 
-A la Hevesi... 
- 
----- 
- 
-====== Fedbelső ====== 
- 
----- 
- 
-====== Önkormányzat ====== 
- 
-**Köszöntő!** 
- 
-Köszöntöm az új esztendőben,​ 2014. év elején a Felsőpakonyi Lakosokat, Intézményvezetőinket,​ Intézményeink Dolgozóit, a Település Vállalkozóit és mindazon Partnereinket,​ akik beszállítóként és szolgáltatóként együttműködnek Önkormányzatunkkal! Különösen köszönöm az itt élő embereknek, hogy együttműködtek Önkormányzatunkkal,​ betartották és elfogadták rendeleteinket,​ határozatainkat,​ és a település szebbé tételéért tett erőfeszítéseiket. 
- 
-Remélem, hogy nélkülözés mentesen, mindenki számára kellemesen teltek az ünnepnapok. Úgy gondolom, hogy Önkormányzatunk mindent megtett az itt élő emberek komfort érzetének,​ és az Önkormányzat ügyfélszolgálatának jó színvonalú biztosítása érdekében. A törvényeket és a lehetőségeinket figyelembe véve segítségére sietettünk azon lakosok részére, akik rászorultságukat jelezték felénk, vagy esetleg szomszédok hívták fel figyelmünket a segítségnyújtásra. 2013. évben nehézségeink ellenére is biztonságos üzemeltetést tudtunk nyújtani intézményeink számára. A sok munkánk közepette azért ünneplésre is tudtunk időt szakítani, és Önökkel együtt ünnepeltük meg településünk Nagyközséggé válását. Támogatást nyújtottunk a Darumadár Nyugdíjas Egyesület, Vöröskereszt helyi szervezetének,​ a Felsőpakonyi Polgárőr Egyletnek működésükhöz,​ amely szintén a helyi lakosok érdekeit szolgálja. Létrehoztuk a Szociális és Családvédelmi Központot, amely új irodahelyiség kialakításával büszkélkedhet. Az Anya- és Csecsemővédelmi Tanácsadó is új szolgáltató helyet kapott (2363 Felsőpakony,​ Iskola u. 20. szám alatt). Rendben tartottuk közterületeinket,​ parkjainkat,​ egyszóval élve a településünkre az elmúlt esztendőben működőképességünkön felül a rend és tisztaság volt jellemző. 
- 
-  
- 
-2014. évben Önkormányzatunk is tovább folytatja munkáját. Hozzáfogtunk az éves költségvetésünk elkészítéséhez,​ nagy reményeket fűzünk, hogy a Kormány határozata alapján településünknek még fennálló több százmillió Ft adóssága is kiegyenlítésre kerül. Településünk anyagi biztonságát az állami normatív támogatások bizonyára az idei évben sem fogják teljes egészében biztosítani,​ ezért költségvetésünkben az adóbevételeinken kívül más bevételi forrást is biztosítanunk kell, pl. a bázis részbeni értékesítése,​ építési telek eladása. 2014. évben is minden erőnkkel azon leszünk, hogy településünk biztonságos üzemeltetését,​ a lakosság biztonságérzetét és a Polgármesteri Hivatal által biztosított szolgáltatások színvonalát biztosítani tudjuk. 
- 
-  
- 
-Az előző évhez képest az idén is biztosítani kívánjuk, hogy az itt élő és a letelepedő lakosok, vállalkozások minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy jól érezzék magukat Felsőpakony Nagyközségben. 
- 
-  
- 
-Kérjük Önöket, hogy 2014-ben is bizalommal forduljanak a Polgármesteri Hivatal intézmény rendszeréhez problémáik és elintézendő ügyeik tekintetében. 
- 
-  
- 
-Minden Felsőpakonyi Lakosnak, a Település Vállalkozóinak,​ Intézményeinknek és azok Vezetőinek,​ Eredményekben Gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok az Önkormányzat nevében! 
- 
-  
- 
-//Sztancs János\\ 
-polgármester// ​ 
- 
----- 
- 
-**Változás a szociális segélyezésben** 
- 
-A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény __2014 január 1.-től hatályos__ módosítása alapján **megszűnik önálló ellátási formaként az átmeneti segély, a temetési segély** és a **rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.** A három támogatási forma __**önkormányzati segéllyé**__ olvad össze, ebben a formában igényelhető a továbbiakban. 
- 
-**Felsőpakony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013 (XII.11.) számú önkormányzati rendeletében találhatjuk az idevonatkozó szabályokat.** 
- 
-Önkormányzati segély állapítható meg azon szociálisan rászorult személynek,​ akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező,​ nem várt többletkiadások merülnek fel, különösen az alábbi esetekben: 
- 
-a) betegség vagy tartós táppénzre való jogosultság esetén \\ 
-b) gyógyszer, gyógyászati segédeszköz beszerzésére \\ 
-c)  a családban történt haláleset esetén \\ 
-d)  a családban történt baleset vagy krízishelyzet esetén \\ 
-e) elemi kár bekövetkezése esetén \\ 
-f)  a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása érdekében \\ 
-g)  iskoláztatás biztosítása érdekében \\ 
-h)  a gyermek fogadásának előkészítéséhez \\ 
-i)  a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz \\ 
-j)  a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt \\ 
-k)  hátrányos helyzetű gyermekek osztálykiránduláson vagy táboroztatáson való részvételéhez \\ 
-l)  akik a gyermek/ek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak. ​ 
- 
-**Szociálisan rászorult az a személy**, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 130%-át (37.050,​-Ft).\\ 
-Egyedülálló,​ gyermekét egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő,​ illetve három vagy több gyermekes család esetében, továbbá, ha a családon belül valamely családtag tartós betegsége áll fenn önkormányzati segély állapítható meg akkor is, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a fent meghatározott mértéket meghaladja, de nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át (57.000,​-Ft).\\ 
-Az önkormányzati segély adható eseti jelleggel, vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel. 
- 
-Az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb 1.000,-Ft – nál, de legfeljebb 20.000,-Ft. Az önkormányzati segélyt családonként évente maximum két alkalommal lehet igényelni. 
- 
- 
-Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb 15.000,​-Ft-nál (a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál),​ de legfeljebb 30.000,​-Ft.\\ ​ 
-Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélykérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a polgármesteri hivatal ügyintézőjénél. \\ 
-A kérelemhez,​ a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell\\ 
-− a halotti anyakönyvi kivonatot \\ 
-− a temetés költségeiről a segélyt kérő, vagy az egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát. ​ 
- 
-Az önkormányzati segély iránti kérelem és további tájékoztatás igényelhető a Polgármesteri Hivatalban, letölthető a honlapunkról,​ a segély elbírálása pedig a Szociális és Rehabilitációs Bizottság hatáskörébe tartozik. 
- 
-//dr. Göndör-Kökény Katalin\\ 
-jegyző// 
- 
----- 
- 
-Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben szeretnék, hogy az Agora anyakönyvi híreiben megjelenjen újszülött gyermekük születésének dátuma, esetleg fénylépet is közzétennének,​ azt jelezzék a Szerkesztőség felé. Továbbá szívesen vesszük egyéb anyakönyvi hírek pl.: házasságkötés,​ gyászjelentések közzétételét is. 
- 
-//​Szerkesztőség//​ 
- 
----- 
- 
-**Tájékoztató a hulladékszállítással kapcsolatban** 
- 
-Tájékoztatjuk a lakosságot,​ hogy a központi jogszabályok módosulása és az ez alapján kötelezően kiírt és eredményesen lezárult közbeszerzési eljárást követően az önkormányzat 2014. január 01-jétől a hulladékgazdálkodásra,​ ezen belül a hulladékszállításra új közszolgáltatási szerződést kötött. \\ 
-Az új közszolgáltató:​ **Vertikal Közszolgáltató Zrt.** (8154 Polgárdi, Bocskai út 39.).\\ 
-**2014.01.01-től érvényes díjtételek:​** 
- 
-  * 50/60 l-es edény:​ 215 Ft+Áfa 
-  * 110/120 l-es edény:​ 281 Ft+Áfa 
-  * 240 l-es edény:​ 487 Ft+Áfa 
- 
-Az önkormányzat évente mintegy 6 millió Ft-tal egészíti ki (kompenzálja) a lakossági díjtételeket a Szolgáltató cég részére. Továbbá, akik mentességben részesülnek,​ azok helyett is szintén az Önkormányzat vállalta át a díjfizetési kötelezettséget,​ ezzel is segítve Felsőpakony lakosait. 
- 
-A **szállítási napok nem változnak**,​ minden hét pénteki napja, a szelektív hulladék szállítási napja minden hónap első keddje. 
- 
-**Változott a mentességre jogosultak köre:**\\ 
-__az igénylő által használt edény hulladékszállítási díjának 100%-os mentességét igényelheti:​__\\ 
-  * Egyedül élő, aki betöltötte a 70. életévét és a havi nyugdíja nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át, 71.250,​-Ft-ot. A mentesség a 70. életév betöltését követő év január 01-jétől illeti meg. A nyugdíj összegét igazolni kell, és az ingatlanban más életvitelszerűen nem élhet. 
-  * Az a házaspár, amelynek legalább az egyik tagja a 70. életévét betöltötte,​ más személy rajzuk kívül életvitelszerűen nem él az ingatlanban és az egy főre jutó havi jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200%-át, azaz 57.000,​-Ft-ot. A nyugdíj összegét igazolni kell mindkettejüknek. 
- 
-**Díjfizetés szüneteltetése:​**\\ 
-  * Az ingatlan ideiglenes – de legalább 60 napot elérő -, vagy végleges megüresedésekor az ingatlanhasználó,​ elhalálozása esetén az örökös, köteles a megüresedés tényét és a várható időtartamát 15 napon belül írásban közölni a közszolgáltatóval. Az ingatlan újbóli használatba vételét az ingatlanhasználó 15 napon belül köteles bejelenteni a közszolgáltatónak. A díjfizetési kötelezettség az igénybevétel megkezdésének napját követő hó elsejétől áll fenn. 
-  * Az ingatlanhasználónak nem kell közszolgáltatási díjat fizetni azokra a hónapokra, amelyek során a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége szünetel. 
-  * Amennyiben a közszolgáltató megállapítja,​ hogy az ingatlanhasználó nyilatkozata valótlan, követelheti az ingatlanhasználótól a nyilatkozat benyújtásának időpontjáig visszamenőleg a közszolgálati díj egyösszegű megfizetését. 
- 
-A 70 éven felüliek mentessége,​ amennyiben a fenti feltételeknek megfelelnek,​ **ÚJÓLAG kell** igényelni, a korábbi mentességek hatályukat vesztették. A kérelem a Polgármesteri Hivatalban igényelhető és ott is kell benyújtani az erre vonatkozó nyilatkozat kitöltésével **2014. február 01-ig**. Akik korábban részesültek mentességben,​ de az új szabályok értelmében erre már 2014.01.01-től nem jogosultak, azt is szintén nyilatkozat kitöltésével kell a Hivatalunk felé jelezniük. 
- 
-Az új szolgáltatóval történő szerződéskötéssel kapcsolatban további tájékoztatást a későbbiekben adunk. Fontos, hogy akik mentességben részesülnek azoknak is szerződést kell kötniük, a mentességről az önkormányzat igazolást állít ki, amelyet megküld a szolgáltatónak és az érintett lakosnak is. 
-A zökkenőmentes átállás érdekében kérjük a szíves türelmüket és megértésüket! 
- 
-//​Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata//​ 
- 
----- 
- 
- 
- 
-====== Óvoda ====== 
- 
-//„Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen... \\ 
-Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan,​ milyen feltétlenül,​ milyen körülményesen,​ mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies... mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból,​ a hetedik napból, a megszakításból,​ a teljes kikapcsolásból,​ legyen benne áhítat és föltétlenség. „\\ 
-Márai Sándor// 
- 
-**Ünnep az óvodában** 
- 
-Ismét eltelt egy év, s mindenki nagy reményekkel,​ komoly elvárásokkal indul neki az újnak, az ismeretlen kihívásoknak,​ lehetőségeknek.\\ 
-Vannak azonban olyan dolgok, amiket meg kell őriznünk magunknak és a gyermekeinknek,​ amelyek a múltból táplálkoznak. Ez nem más, mint a hagyomány.\\ 
-Nemzetünkre,​ családunkra,​ s gyermekeink esetében, az óvodára jellemző szokások, megjelennek mindennapjainkban is, de főként az ünnepek során.\\ 
-Óvodánkban,​ talán az adventi, karácsonyi az egyik olyan időszak, melynek sajátos légköre van. Hétről, hétre gyújtjuk a gyertyákat közös koszorúnkon,​ az énekek, versek tanulása, a betlehemi játék próbái, mind-mind hozzá tartoznak a varázslathoz.\\ 
-Aztán az a nap mikor a gyermekek reggel álmosan felfedezik a karácsonyfát,​ alatta a sok-sok ajándékkal. A csillogó szemek látványa, az izgalom, az együtt játszás öröme még a felnőttekkel is elfeledteti,​ a mindennapok nehézségeit,​ a sok munkát, ami által ez az egész létre jöhet. ​ 
-  
-Nem az ajándék, hanem az együttlét,​ s az erre való törekvés az ünnep lényege.\\ 
-A forgatókönyv szinte minden évben ugyan az, csupán a szereplők változnak.\\ 
-Szeressük és neveljük őket együtt ebben a szellemben, hiszen a gyermeki lélek, tisztasága és nyitottsága miatt a legalkalmasabb táptalaj a régmúlt tradícióinak megőrzésére.\\ 
- 
-//Ancsa óvó néni// 
- 
----- 
- 
-====== Iskola ====== 
- 
-**Újságnak-Rita!**\\ ​ 
-Zsolt kéri, hogy ne összefoglalva jelenjenek meg cikkek, hanem teljes terjedelemben. Rozika küldi az egészségvédő napot. 
- 
- 
-**Ismét alma hét!** 
- 
-Második éve kerül megrendezésre iskolánkban az alma hét. A szülői munkaközösség segítségével ismerkednek tanulóink a régi jó nagymamás receptekkel,​ meg az igazi házi sütis finomságokkal.\\ 
-Ezen a héten az iskolagyümölcs-programon keresztülfoglalkozunk részletesebben,​ a finom magyar almával.\\ 
-Ilyenkor nemcsak az egészségre nevelés a célunk, hanem tudásuk bővítése is, hiszen történetekkel,​ régi hagyományokkal ismerkednek meg gyermekeink,​ melyek az almával kapcsolatosak.\\ 
-//​Köszönjük a támogatásokat!//​ 
- 
- 
-**Vár az iskola játszóháza!** 
- 
-November 23-án, szombaton ismét megnyitotta kapuit iskolánk játszóháza,​ ahová szeretettel várjuk leendő kis elsőseinket és a most középső csoportos gyermekek szüleit, hogy ismerkedhessünk egymással.\\ 
-A kézműves foglalkozás közben beszélgetünk velük, így a szeptemberi találkozáskor már nem idegenként érkeznek meg az első osztály megkezdésére.\\ 
-Kis teázás, falatozás után, pedig kezdődik a kötetlenebb játék, ahol már felszabadultan játszik együtt, felnőtt és gyerek. \\ 
-Gyertek, minél többen, szóljatok ovis társaitoknak is! Hívogassatok,​ mi pedig várunk Benneteket: a Tanító nénik 
- 
- 
-**Múzeum** 
- 
-Természettudományi Múzeumban járt három, alsó tagozatos osztály. Az első és harmadik osztályosok érdeklődéssel járták végig a múzeum állandó kiállítását. Az itt látottak nemcsak a környezetismereti tantárgyhoz adtak kiegészítő ismeretet, hanem (az ősembertől a mamutig, az óriáscápáig,​ és sorolhatnánk a sok látnivalót) felkeltette a gyerekek érdeklődését változó világunk további megismerésére.\\ 
-A felújított múzeum új kiállításain,​ pedig a dinók világa várja az érdeklődőket. 
- 
-//Pálné Mórucz Erika // 
- 
----- 
- 
-====== Katolikus ====== 
- 
-**KARITÁSZ** 
- 
-Megalakultunk! 2013. november ​ 24-e óta intézményesült formában, Felsőpakonyi Katolikus Karitász néven segítünk öregeknek, családoknak,​ gyermekeknek,​ munkanélkülieknek,​ szennvedélybetegeknek… A csoport vezető-helyettese Kempf Károly Ignác, pénztárosa pedig Imre Kinga lett. 
- 
-Köszönetemet szeretném kifejezni a Váci Egyházmegye részéről Fieszl András igazgató-helyettesnek,​ aki iránymutatásával,​ illetve az alakuló ülésen való részvételével nagyban segítette a megalakulásunkat. Köszönöm Hefler Gábor atyának mindazt a sok segítséget,​ lelkesítő támogatást,​ amit nyújtott és nyújt azóta is a Karitásznak. Nem utolsó sorban a tisztségviselőknek,​ illetve a tagoknak vagyok hálás, akik önként, a szabadidejükből áldoznak egy nemes cél érdekében. 
- 
-Ilyen háttérrel volt lehetséges csakis, hogy már a szentmisén kiosztott mikuláscsomagok naranccsal gazdagodtak,​ és hogy karácsony szent ünnepére a hívek által nagy szeretettel elkészített cipősdoboz-ajándékokkal közel 40 rászoruló gyermeknek tudtunk örömet szerezni és 25 családot támogattunk alapvető élelmiszercsomagokkal. ​ 
- 
-Nem csupán a megajándékozottak szemében lévő hálás örömért érte meg, hogy jót teszünk, hanem felemelő, erőt adó érzés volt megtapasztalni,​ hogy egyetlen szóra mennyi ember fogott össze és hozott cukrot, lisztet, olajat, és készített ajándékot,​ illetve segített a rászorulók részére történő kihordásukban. 
- 
-Aki segíteni szeretne, úgy azt a Fájdalmas Anya katolikus templomban elhelyezett Szent Antal- perselybe bedobott pénzösszeggel is megteheti. 
- 
-Hiszem, hogy ha jó célért küzdünk, akkor Isten mindig mellettünk áll és irányt mutat, hogy hogyan tovább. //„Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és nem a magunk kedvére éljünk. Róma 15,1.”// 
- 
-dr. Fitos Dóra\\ 
-csoportvezető\\ 
-telefon: 06 70/529 0205\\ 
-e-mail: pakonyka@gmail.com 
- 
----- 
- 
-====== Református ====== 
- 
----- 
- 
-====== Könyvtár ====== 
- 
----- 
- 
-====== Civil ====== 
- 
-**Tavaszi ivartalanítási és macska veszettségoltási akció!** 
- 
-A Felsőpakonyi Állatorvosi Rendelőben,​** február és március hónapban ivartalanítási akció**t tartunk. ​ 
- 
-Kutyák és cicák ivartalanítási műti díjából **10 % kedvezmény**t biztosítunk.\\ 
-Igény szerint a műtétek előtt teljes körű vérlabor vizsgálatot tudunk végezni. 
- 
-Az elmúlt hónapokban az országban több bizonyítottan veszett róka került be az állat egészségügyi intézetbe, ezért a veszettség több év után  ismételten potenciális veszélyt jelent az emberekre. A kijárós cicák életmódjuk miatt nagy veszélyforrást jelentenek az emberre nézve. Az ivartalanítással és a veszettség oltással meg tudjuk védeni cicánkat és magunkat ettől a veszélyes betegségtől.\\ 
-A rendelőben **február és március hónapban a macskák veszettség elleni védőoltását** 4200 Ft helyett **2900 Ft-ért végezzük.**\\ 
-A mikrochip beültetés és internetes regisztráció a rendelőben továbbra is kedvezményesen 3500 ft-ért vehető igénybe. 
-  ​ 
-A Felsőpakonyi Állatorvosi Rendelő ezekkel az akciókkal próbál hozzájárulni ahhoz, hogy településünkön csökkentsük a nem kívánt szaporulatok számát, és növeljük annak esélyét, hogy az elkóborolt kedvencek visszakerüljenek szerető gazdijukhoz. ​ 
- 
-//​Bejelentkezés:​\\ 
-Dr. Branyiczki Róbertnél Tel: 06-70-365-82-60//​ 
- 
-Személyesen rendelési időben:\\ 
-2363 Felsőpakony Kölcsey u. 8. \\ 
-H-P: 8: 30-10: 00 17: 00-19: 00; Sz: 8: 30-10: 00 
- 
----- 
- 
-====== Sport ====== 
- 
----- 
- 
-====== Hátbelső ====== 
- 
----- 
- 
-====== Hátlap ====== 
- 
----- 
  
2014_01_jan.txt · Utolsó módosítás: 2018/05/03 12:00 (külső szerkesztés)